Bilaga 1. Begrepp Bra praxis Evidens Extern auditering Extern utvärdering Förutsättningar för anordnande av utbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1. Begrepp Bra praxis Evidens Extern auditering Extern utvärdering Förutsättningar för anordnande av utbildning"

Transkript

1 Bilaga 1. Begrepp I denna bilaga har samlats de i kriteriet använda centralaste begreppen närmast gällande kvalitetsledning vid yrkesutbildning. En del begrepp har definierats med den av Finlands Standardiseringsförbund publicerade SFS SFS-EN ISO 9000:2005 standard (Ledningssystem för kvalitet - Principer och terminologi). De termer som definierats med hjälp av ISOstandarden har en *-markering. Bra praxis är uttrycksformen för en särdeles kvalitativ verksamhet, som principiellt också kan identifieras i andra organisationer. Bra praxis är en fungerande praxis som baseras sig på kunskap eller på långvariga belägg på verkliga framgångsrika resultat. Bra praxis vitt accepterad och förstådd. Den är genuint fungerande i praktiken och den kan beskrivas och överföras till liknande förhållanden. Evidens är av utbildningsanordnaren presenterade bevis på att utbildningsanordnarens verksamhet uppfylleren kriterierna på den nivå som uppskattats. Exempelvis kan man med hjälp av ett dokument eller ett direktiv visa att ett kriterium inom kvalitetsledningssystemet uppfylls. Det är utbildningsanordnaren som är ansvarig för systemets funktion och effektivitet. Detta krav måste utbildningsanordnaren kunna påvisa att det valda systemet uppfyller. Systemets funktion och effektivitet kan exempelvis visas med hjälp av resultatuppgifter. Extern auditering avser systematisk och opartisk tolkning genom vilken en utomstående part reder ut om organisationens verksamhet stämmer överens med målen samt om den är effektiv och ändamålsenligt. Extern utvärdering avser deskriptiv analys av organisationens tillstånd och verksamhet utförd av utomstående part. Den externa utvärderingen kan gälla en del av verksamheten, en process eller hela organisationen. Förutsättningar för anordnande av utbildning att kunna ordna utbildningen på ett ändamålsenligt sätt (Lag om yrkesutbildning 9 ) är en förutsättning för att kunna beviljas tillstånd att ordna utbildning. Det bör finnas ett behov av utbildningen och sökande bör ha yrkeskompetens och ekonomiska förutsättningar att ordna utbildningen. Undervisnings- och kulturministeriet kan även utan ansökan ändra på ett tillstånd att anordna utbildning om den utbildning som offereras märkbart skiljer sig från utbildningsbehovet. Ministeriet kan också annullera tillstånd att anordna utbildning om utbildningen inte längre uppfyller de krav som angivits när tillståndet beviljades.

2 Informationshantering innebär att man bestämmer vilka principer och aktiviteter som hör till information, beskrivning av information, organisation, lagring, sökning, editering och användning av information. Kund organisation eller person som mottar produkten.* Inom yrkesutbildningen anses kunden vara en aktiv deltagare, inte enbart en tjänstemottagare. De viktigaste kunderna för en utbildningsorganisation kan vara de som använder utbildningstjänsterna (studerande och organisationerna i arbetslivet) samt de som beställer och betalar för utbildningen. Varje utbildningsanordnare definierar vilka som är deras viktigaste kunder. Kundorientering/Service som utgår från kundernas behov betyder att man känner till kundernas behov och kan förutse dessa samt att verksamheten hela tiden utvecklas så att kundernas behov, förväntningar, respons och förbättringsförslag beaktas. Vid utvecklingen av funktionerna uppmärksammas förutom de externa kunderna också de interna kunderna. Kvalitet avser i vilken mån de naturliga egenskaperna uppfyller kraven.* Med utbildningens kvalitet avses i första hand utbildningens förmåga att uppfylla de mål som ställts upp för utbildningen och möta kundernas behov. Kvalitetsarbete inrymmer all den verksamhet genom vilken kvaliteten i organisationens funktioner utvecklas och säkerställs. Kvalitetshandbok är ett dokument som beskriver organisationens kvalitetssystem.* Kvalitetshandboken kan bestå av flera dokumenterade handlingar och dess avsikt är att underlätta det dagliga arbetet vid utbildningsorganisationen. Numera används också termen verksamhetshandbok för samma sak. Kvalitetskriterium är utgångspunkten för den utvärderande slutsatsen om kvaliteten. Inom yrkesutbildningen kan t.ex. frågan om hur studerandena får arbete användas som ett kvalitetskriterium. Kvalitetsledning koordinerade åtgärder för att rikta in och styra organisationen i frågor som ansluter sig till kvaliteten.* Kvalitetsledningssystem är ett ledningssystem för att rikta in och styra organisationen i frågor som gäller kvaliteten. Detta är ett centralt verktyg för ledning. Inom ISO-standarden används det som en synonym för ledningssystemet. Kvalitetssystem är en struktur, genom vilken ledningens kvalitetspolicy och kvalitetsmål systematiskt genomförs i hela organisationen. Ett kvalitetssystem är specifikt för en viss organisation och det består

3 bland annat av de spelregler och verksamhetssätt som man i organisationens verksamhet systematiskt vill efterfölja. De kan dokumenteras i form av en kvalitetshandbok, men viktigare än formen är att systemet är praktiskt och sporrar till systematisk verksamhet. Numera används också termen verksamhetssystem när man vill betona att kvalitetsledningen är en fast del av verksamheten. Kvalitetssäkring är en del av kvalitetsledningen som koncentrerar sig på att ge en tillräcklig tillförsikt till att kvalitetskraven kommer att uppfyllas.* Exempel på kvalitetssäkring inom yrkesutbildningen är yrkesproven i den grundläggande yrkesutbildningen och de fristående examina i den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Kvalitetsutveckling är en verksamhet som syftar till att effektivera funktionerna och processerna så att både den egna nyttan och nyttan för kunderna blir större. Kvalitetsutvärdering är verksamhet där man gör en beskrivande analys av hur väl det under utvärdering varande objektet motsvarar de kvalitetskrav som ställs på det. Inom yrkesutbildningen kan man exempelvis utvärdera, resultatet för planen för anordnande av fristående examen, inlärningsresultat, undervisningsarrangemang och undervisningens kvalitet, resultatet från samarbetet med arbetslivet, sambandet mellan utbildningens efterfrågan och utbud eller hela organisationens verksamhet. Kännetecken på utmärkthet är sådana egenskaper hos organisationen som allmänt kan anses utgöra förutsättningar för en utmärkt verksamhet. Exempelvis i Business Excellence-modellen så ingår dessa kvaliteter och med hjälp av dem så skiljer sig utbildningsorganisationen från övriga. Mission beskriver varför organisationen finns till Peer review är extern utvärdering som syftar till att stödja kvalitetssäkringen och -utvecklingen i en organisation som är föremål för utvärdering. Utvärderingen görs av en grupp likar. Dessa kritiska vänner är personer utanför utbildningsorganisationen som arbetar i motsvarande miljö och som är sakkunniga och professionella inom det ämnesområde som utvärderingen gäller. Process avser en serie till varandra kopplade eller interaktiva funktioner genom vilka insatser omvandlas till avkastning.* Processerna kan ytterligare delas in i kärnprocesser, stödprocesser för dessa samt samarbets- och leverantörsprocesser beroende på deras funktion.

4 Kärnprocess avser en serie åtgärder och användning av resurser och metoder som hänför sig till dem, med vilkas hjälp önskade produkter och tjänster tillhandahålls kunderna. Kärnprocessen inleds med kundernas behov och avslutas med de tjänster eller produkter som levereras till kunderna. Inom yrkesutbildningen hänför sig kärnprocesserna till undervisningen och stödet för inlärningen. Leverantörs- och samarbetsprocesser är en funktionskedja som beskriver de tjänster och produkter som leverantörerna och samarbetsparterna producerar för organisationen. Exempel på yrkesläroanstalternas leverantörs- och samarbetsprocesser är tjänsterna i anslutning till skötsel av fastigheter och hälsovården, samarbetet med arbetslivet och samarbetet med övriga läroanstalter t.ex. i anordnandet av studierna. Stödprocess verksamhetskedja eller förfarande som stöder ett smidigt genomförande av organisationens kärnprocesser. Stödprocessen betjänar i första hand interna kunder. Elevvårds-, kansli- och bibliotekstjänster är exempel på stödprocesserna vid en läroanstalt. Processbeskrivning är en grafisk eller verbal framställning som innehåller olika skeden i verksamheten som en kronologisk funktionskedja. Av beskrivningen framgår de ansvar, insatser och de resultat som anknyter sig till arbetsskedena. Processägare är den person som tilldelats totalansvaret för utvecklingen av processen. Processägaren bistås oftast av ett team, vars medlemmar tillsammans med processägaren är ansvariga för de uppgifter som getts åt teamet. Produkt är resultatet av processerna.* Ett exempel på en yrkesläroanstalts produkt är en utbildningstjänst som erbjuds den studerande. Resurser innehåller fysiska, psykiska och ekonomiska resurser. Självvärdering avser en av organisationen och de som är verksamma där gjord deskriptiv analys av verksamheten. Vid en självvärdering granskar man och målsättningarna med verksamheten uppnåddes och om detta skedde på bästa möjliga sätt. I enlighet med principerna för en utvecklande utvärdering sker självvärderingen av kvalitetsledningssystemet för yrkesutbildningen i första hand för att ge ett arbetsredskap till utvecklandet av verksamheten, även om resultatet också används till att evaluera kvalitetsledningssystemets helhetssituation.

5 Självvärderingen hjälper utbildningsanordnarna att känna till sitt tillstånd, ställa upp nya mål och inleda den utvecklingsverksamhet som krävs för att nå dessa. Standardsystemet ISO 9000 består av en standardserie i många delar som ställer upp krav för kvalitetssystem. Standardsystemets syfte är att hjälpa organisationer att producera sådan kvalitet, som kunderna förväntar av dem.* Strategi uttrycker de medel med vilka målen eftersträvas och ger i och med det också riktlinjer för organisationens verksamhet för att nå målen. Varje organisation gör upp sin verksamhetsplan och beslutar om de konkreta metoderna för genomförandet utgående från strategin. Säkerhetsledning Säkerhetsledning innefattar både lagstadgad och frivillig behärskande av säkerhet. Den är övergripande och sammankopplar ledning av metoder och förfaringssätt samt människor. Ständig förbättring av säkerhet och befrämjande av hälsa är den centrala principen och den innehåller planering av verksamheten och bedömning samt förbättring. Ledning av arbetssäkerhet innefattar ett systematiskt arbete för att förbättra arbetssäkerheten och arbetshälsan inom organisationen så att detta utvecklas till en äkta förebyggande arbetssäkerhetskultur. Utbildningsanordnare kan vara en kommun, samkommun, registrerat samfund eller stiftelse som av undervisningsoch kulturministeriet fått tillstånd att anordna utbildning (yrkesutbildning). Yrkesutbildning kan också anordnas vid de statliga läroanstalterna. Utvecklande utvärdering är en form av utvärdering där målsättningen är att hjälpa utbildningsanordnaren att känna igen sina styrkor, bra praxis och utvecklingsbehov. Avsikten är att stöda utbildningsanordnaren så att det är lättare att uppnå de strategiska målen och ständigt förbättra av verksamheten. Utvärdering är en deskriptiv analys av det objekt eller den verksamhet som granskas. Utvärdering av utbildningens resultat är en beskrivande analys av hur målen för utbildningen har uppnåtts. Resultatet kan utvärderas enligt dimensionerna funktionsduglighet, effekter och ekonomi. Verksamhetsenhet hos en utbildningsanordnare en enhet som anordnar utbildning, t.ex. en läroanstalt eller läroanstaltens verksamhetsställe.

6 Verksamhetsmiljö syftar på alla de omständigheter som kan påverka organisationens verksamhet. En analys av dessa omständigheter ska gälla som utgångspunkt när organisationens verksamhet utvecklas. Till verksamhetsmiljön hör såväl organisationens inre som yttre verksamhetsmiljö. Till en yrkesläroanstalts verksamhetsmiljö hör t.ex. utbildnings- och samhällspolitiken, arbetslivet och dess utveckling samt interna faktorer vid läroanstalten. Verksamhetsplan är ett dokument som ställts samman för att genomföra organisationens strategi och förbättra organisationens kvalitet. Verksamhetsplanen omfattar resultatmålen, tillvägagångssätten, tidsplaneringen och resurserna. Vision är en motiverad beskrivning av organisationen på basen av dess existens och värden sådan som man önskar se organisationen i framtiden. Värden visar vad som i organisationen är viktigt och vad verksamheten grundar sig på. Värden inom yrkesutbildningen kan exempelvis vara arbetslivsmotsvarighet och att verksamhet som utgår från de studerande.

Allmän presentation av kriterierna och verkställandet av självvärdering

Allmän presentation av kriterierna och verkställandet av självvärdering Introduktionstillfälle -självvärdering av det system som stöder en fungerande kvalitetsledning och en fortsatt förbättring av kvaliteten Vaasa 31.10.2014 Allmän presentation av kriterierna och verkställandet

Läs mer

Kriterier för självvärdering av kvalitetssystem inom yrkesutbildningen 1

Kriterier för självvärdering av kvalitetssystem inom yrkesutbildningen 1 Kriterier för självvärdering av kvalitetssystem inom yrkesutbildningen 1 saknas har påbörjats under utveckling väl utvecklat 1. KVALITETSKULTUREN OCH KVALITETSLEDNINGSHELHETEN 1.1 Kvalitetsledningen har

Läs mer

Linjedragningar för UKM:s kvalitetsgrupp Verkställande av självvärdering av kvalitetssystemen och presentation av kriterierna

Linjedragningar för UKM:s kvalitetsgrupp Verkställande av självvärdering av kvalitetssystemen och presentation av kriterierna Arbetsseminarium i Vasa Kompetens i självvärdering av kvalitetssystemen Vasa 15.1.2015 kl. 9.15-10.45 Linjedragningar för UKM:s kvalitetsgrupp Verkställande av självvärdering av kvalitetssystemen och presentation

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN. Rekommendation för utbildningsanordnare och läroanstalter

KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN. Rekommendation för utbildningsanordnare och läroanstalter KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN Rekommendation för utbildningsanordnare och läroanstalter Utbildningsstyrelsen Utvärdering 5/2000 Utbildningsstyrelsen Ombrytning: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho

Läs mer

Utvecklande av kvalitetsledningssystem på basen av utvärderingsresultat

Utvecklande av kvalitetsledningssystem på basen av utvärderingsresultat Arbetsseminarium: Från utvärdering till utveckling Utvecklande av kvalitetsledningssystem på basen av utvärderingsresultat Undervisningsrådet Leena Koski www.oph.fi leena.koski@oph.fi Basuppgifter Arbetsseminarium:

Läs mer

Identifiering och delning av goda modeller Introduktion till eftermiddagens arbete Bakgrundsmaterial

Identifiering och delning av goda modeller Introduktion till eftermiddagens arbete Bakgrundsmaterial Identifiering och delning av goda modeller Introduktion till eftermiddagens arbete Bakgrundsmaterial Undervisningsråd Leena Koski Organisationer som deltar i arbetsseminariet ABB Oy Ammatillinen erikoisoppilaitos

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000

Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 Document: STG/PS K 525SV1 Produktstöd - Vägledning till dokumentationskraven i SS-EN ISO 9001:2000 SIS, Projekt Kvalitetsledning 1 1) Introduktion Produktstöd Två av de viktigaste målsättningarna i arbetet

Läs mer

Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen. Förslag ur arbetsgruppsbetänkande

Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen. Förslag ur arbetsgruppsbetänkande Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen Förslag ur arbetsgruppsbetänkande På gång (resultatavtal 2011) 40 nya examensgrunder Nya grunder för examensmästarutbildningen Införande av ECVET, i bruk 2012 Utvärderingssystem

Läs mer

REKOMMENDATION OM KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN

REKOMMENDATION OM KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN REKOMMENDATION OM KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN REKOMMENDATION OM KVALITETSLEDNING FÖR YRKESUTBILDNINGEN Författarna och Utbildningsstyrelsen Ombrytning Riikka Kiema ISBN 978-952-13-3658-4 (häft.)

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

KVALITETSLEDNING I ANSLUTNING TILL LÄROAVTALSUTBILDNING

KVALITETSLEDNING I ANSLUTNING TILL LÄROAVTALSUTBILDNING KVALITETSLEDNING I ANSLUTNING TILL LÄROAVTALSUTBILDNING Rekommendation för läroavtalsutbildning Utvärdering 1/2003 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen Ombrytning: Layout Studio Oy/Marke Eteläaho

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34 YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN Föreskrift 38/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:34 INNEHÅLL I Uppbyggnaden av yrkesexamen för arbete som teamledare och delarna i examen-----------

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 Strategin för Nationella centret för utbildningsutvärdering 02 04 05 06 08 09 12 Vision, uppdrag och verksamhetsidé Servicelöften Strategiska mål NCU:s resultatkort

Läs mer

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik VAD ÄR KVALITET? Verksamhetsförbättring Kvalitetskontroll är allt som görs EFTER Kvalitetsstyrning är allt som görs för att säkra kvaliteten i ett pågående arbete, dvs NU Kvalitetssäkring är allt som görs

Läs mer

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA DEN NYA YRKESUTBILDNINGEN BLIR VERKLIGET GENOM ARBETE! METODER OCH REDSKAP FÖR UNDERVISANDE OCH HANDLEDANDE PERSONAL Hur introducerar jag

Läs mer

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09

Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik. Liselotte Joelson 2013-10-09 Hur man kvalitetssäkrar en röntgenklinik Lärandemål Få förståelse för hur ett kvalitetssystem är uppbyggt Förstå hur kvalitetssäkringen fungerar i praktiken Hur kan man själv bidra till att upprätthålla

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8.

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8. Beslut OKM/76/531/2017 6.10.2017 Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa Kaserntorget 1, PB 46 65101 VASA Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga

Läs mer

ISO 9001:2000 (International Organization for Standardization)

ISO 9001:2000 (International Organization for Standardization) ISO 9001:2000 (International Organization for Standardization) Inom ramen för ISO utvecklas fortgående system för att underlätta samarbetet mellan organisationer men även förbättra t.ex. konsumenters möjlighet

Läs mer

Den ändrade föreskriften skall följas fr.o.m. 1.8.2005.

Den ändrade föreskriften skall följas fr.o.m. 1.8.2005. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnr 28/011/2004 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas Datum 27.8.2004 Yrkesutbildningsanordnarna Examenskommissionerna GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN OCH FÖR FRISTÅENDE EXAMEN

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 GENOMFÖRANDE AV ENKÄT ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING Planering

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål Beslut OKM/75/531/2017 6.10.2017 Kvarnen samkommun Torgarevägen 4 68500 KRONOBY Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål 9.8.2017

Läs mer

Välkomna! Med utveckling menas som bekant åsiktsförändring i för bedömaren behaglig rikting. Hjalmar Söderberg

Välkomna! Med utveckling menas som bekant åsiktsförändring i för bedömaren behaglig rikting. Hjalmar Söderberg 2014 09 18 Kvalitets och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets miljösystem? Varför i byggprocessen? (Vad består ett kvalitets miljösystem av?) Genomgång av uppgiften kopplad till modul kretslopp...

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 I Examens delar och uppbyggnad ------------------------------------------------------------------------------------- 3 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

Mellan ISO 9001:2015 och ISO 9001:2008 Korrelationsmatris

Mellan ISO 9001:2015 och ISO 9001:2008 Korrelationsmatris Mellan ISO 9001:2015 och ISO 9001:2008 Korrelationsmatris ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 1 Omfattning 1 Omfattning 1.1 Allmänt 4 Organisationens förutsättningar 4 Ledningssystem för kvalitet 4.1 Att förstå

Läs mer

Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år 2019

Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år 2019 Ansökan om strategifinansiering för yrkesutbildningen år 2019 Den 29 januari sände undervisnings- och kulturministeriet ut ett brev om beredningen av finansieringen för finansåret 2019 (OKM/3/592/2019).

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Modell på offertbegäran som garanterar en kvalitativ utvecklingsprocess OPTIMA August 29, 2013 Carin Hagman

Läs mer

Material Säkerställande av kunnandet om kärnprocesserna PUK-kunnandet, kunskapstestet och de kritiska punkterna

Material Säkerställande av kunnandet om kärnprocesserna PUK-kunnandet, kunskapstestet och de kritiska punkterna Ansökan om strategifinansiering Material Säkerställande av kunnandet om kärnprocesserna PUK-kunnandet, kunskapstestet och de kritiska punkterna PUK-processen För undervisande och handledande personal Det

Läs mer

Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015

Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015 Vägledning för krav på dokumenterad information enligt ISO 9001:2015 1 Orientering Två av de viktigaste målen vid revideringen av standarderna i ISO 9000-serien var att a) utveckla förenklade standarder

Läs mer

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING Allmänna övergångsbestämmelser för yrkesutbildning och avläggande av yrkesexamen Från ingången av 2018 De utbildningsanordnare

Läs mer

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING DNr 6/011/2000 FÖRESKRIFT Iakttas som förpliktande DATUM 21.1.2000 Giltighetstid från 21.1.2000 tills vidare L 630/98 25 2 mom F 811/98, ändring 10, 4 mom., F 1139/99 Tillägg till föreskriften 9/011/99,

Läs mer

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015

Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 Detta dokument innehåller matriser för korrelation mellan ISO 9001:2008 och ISO 9001:2015 samt mellan ISO 9001:20015 och ISO 9001:2008. Dokumentet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Kvalitetsledningssystem! och! ISO 9001! Copyright Cornema AB!

Kvalitetsledningssystem! och! ISO 9001! Copyright Cornema AB! Kvalitetsledningssystem! och! ISO 9001! Vad är kvalitet?! k u n d! behov/! krav! kundupplevd! nytta/kostnad! organisation (kund)! behov/! krav! kundupplevd! nytta/kostnad! leverantör! ett omdöme om en

Läs mer

HISTORIA. Läroämnets uppdrag

HISTORIA. Läroämnets uppdrag 1 HISTORIA Läroämnets uppdrag Historieundervisningens uppdrag är att utveckla elevens historiemedvetande och kulturkunskap samt hjälpa eleven tillägna sig principerna för ett ansvarsfullt medborgarskap.

Läs mer

Understödet omfattar högst 75 % av projektets totala kostnader och sökandens självfinansieringsandel är därmed minst 25 %.

Understödet omfattar högst 75 % av projektets totala kostnader och sökandens självfinansieringsandel är därmed minst 25 %. ANSÖKNINGSMEDDELANDE 24.2.2014 14/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning Internationalisering av yrkesutbildningen Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen?

Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? 2012-09-04 Kvalitets- och miljösystem? Välkomna! Vad är ett kvalitets- miljösystem? Varför i byggprocessen? (Vad består ett kvalitets- miljösystem av?) Genomgång av uppgiften kopplad till modul kretslopp...

Läs mer

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING

INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ INSAMLANDE AV PERSONUPPGIFTER VID ENKÄTER ANGÅENDE SJÄLVUTVÄRDERING AV UTBILDNING Uppdaterad 27.07.2010 Guiden uppdaterades i juli 2010, och det har inte kontrollerats om den är

Läs mer

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten.

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten. IFYLLNADSANVISNINGAR 1(5) Basuppgifter 20.9.2015 FOLKHÖGSKOLOR På blanketten samlas uppgifter om antalet studerandeveckor som grund för statsandelsfinansiering för den utbildning som lyder under lagen

Läs mer

En kort introduktion till kvalitetsledning. Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30

En kort introduktion till kvalitetsledning. Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30 En kort introduktion till kvalitetsledning Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30 1 Kvalitetsledning Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och

Läs mer

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 GRUNDER FÖR UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab Helsingfors

Läs mer

Kvalitets och miljösystem på byggföretag

Kvalitets och miljösystem på byggföretag 2016 09 15 Kvalitets och miljösystem på byggföretag Välkomna! Varför ledningssystem för kvalitets & miljö? Vad består ett ledningssystem för kvalitet av? Varför i byggprocessen? Hur hänger det ihop med

Läs mer

Specialyrkesexamen i företagsledning

Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning De som har avlagt specialyrkesexamen i företagsledning har den kompetens i strategisk företagsledning och de insikter i företagsledning

Läs mer

Synpunkter på aktuella samhällsfrågor och till stöd för det politiska beslutsfattandet

Synpunkter på aktuella samhällsfrågor och till stöd för det politiska beslutsfattandet Synpunkter på aktuella samhällsfrågor och till stöd för det politiska beslutsfattandet Den kompetensbaserade modellen leder yrkesutbildningen i rätt riktning Aila Korpi, Anu Räisänen, Jani Goman, Risto

Läs mer

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp)

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp) EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram (25 sp) Utbildningsstyrelsen 2007 Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3393-4 (häft.) ISBN 978-952-13-3394-1 (pdf) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Grunderna för planen för småbarnspedagogik 24.11.2016 Vasa Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING FÖR KUNSKAP OCH BILDNING 3... För kunskap och bildning 4... Organisation 4... Allmänbildande utbildning 4... Yrkesutbildning 5... Informations- och utvärderingsverksamhet 5... Sektortjänster 5... Svenskspråkig

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Anvisning 1/ (6)

Anvisning 1/ (6) Anvisning 1/2015 1 (6) Enligt sändlista Tillämpning av lagstiftningen om privat social- och hälsovård på social- och hälsovårdstjänster som produceras av privata utbildningsanordnare Bakgrund och anvisningens

Läs mer

RECOMMENDATIONER FÖR ENTREPRENÖRSKAPS- FRÄMJANDE VID HÖGSKOLOR

RECOMMENDATIONER FÖR ENTREPRENÖRSKAPS- FRÄMJANDE VID HÖGSKOLOR RECOMMENDATIONER FÖR ENTREPRENÖRSKAPS- FRÄMJANDE VID HÖGSKOLOR Gemensamma rekommendationer från Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf, Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf och Företagarna

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland

NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland 1 (5) 10.3.2015 NLS Rapport/Sektorn för gymnasie och yrkesutbildning/finland Gymnasiets, den grundläggande yrkesutbildningens, den yrkesinriktade vuxenutbildningens samt det fria bildningsarbetets strukturer

Läs mer

http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 62 40 70 Fastställd 2002-10-11 Utgåva 1 Ledningssystem för kompetensförsörjning

Läs mer

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors Tillsammans mot ett lyckat förverkligande Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors 4.10.2017 UTBILDNING SOM UTGÅR FRÅN VAD SOM BEHÖVS Utbildning som ordnas på en arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:2b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:2b

Läs mer

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING BILAGA 1 (4) ORIENTERANDE OCH FÖRBEREDANDE UTBILDNING FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING UNDERVISNING OCH HANDLEDNING I TRÄNINGS- OCH REHABILITERINGSSYFTE FÖR HANDIKAPPADE STUDERANDE I GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/125/531/2017 och Folkhälsan Utbildning Ab:s svaromål 10.8.

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/125/531/2017 och Folkhälsan Utbildning Ab:s svaromål 10.8. Beslut OKM/125/531/2017 6.10.2017 Folkhälsan Utbildning Ab Topeliusgatan 20 00250 HELSINGFORS Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/125/531/2017 och Folkhälsan Utbildning

Läs mer

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY I enlighet med styrgruppen 04.05.2005 Godkänd av ledningsgruppen för dataförvaltningen 21.06.2005 Godkänd av stadsstyrelsen 22.8.2005 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Datasäkerhetens

Läs mer

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*)

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) NAMNET PÅ EXAMEN Yrkesexamen i idrott (SV) Liikunnan ammattitutkinto (FI) DEN YRKESSKICKLIGHET SOM PÅVISATS I EXAMEN Uppbyggnaden av examen Denna examen består av samtliga

Läs mer

REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN

REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN Undervisnings och kulturministeriet 04/2017 REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN anordnare av yrkesutbildning; anordnare av yrkesinriktade examina och yrkesutbildning = aktörer som av undervisnings och

Läs mer

MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM. Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det?

MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM. Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det? 1(5) MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det? Innebär det inte bar a en massa byråkrati och papper?

Läs mer

På väg mot Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen. Kommunförbundets rektorsdagar

På väg mot Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen. Kommunförbundets rektorsdagar På väg mot 2030 Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen Kommunförbundets rektorsdagar 26-27.10 2017 Vart är vi på väg? Utbildningsstyrelsen 2 27/10/2017 Opetushallitus 3 Globala megatrender 2017 (Sitra)

Läs mer

Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet

Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet Syfte: Kortserien med arbetslivets önskemål utgör ett stöd i diskussioner om reformens mål och åtgärder. Med korten som hjälp kan arbetslivet

Läs mer

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet 1. Förändringarna i kommunernas omvärld definierar utvecklingsbehoven inom arbetslivet på 2010-talet Kommunernas försvagade

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Anordnare av yrkesutbildning Uppstart av nätverksprojekt kring utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande som stöd för genomförandet av reformen av yrkesutbildningen

Läs mer

Inlärning i arbetet och yrkesprov inom teknologiindustrin

Inlärning i arbetet och yrkesprov inom teknologiindustrin Inlärning i arbetet och yrkesprov inom teknologiindustrin Innehåll Förord 3 Arbetslivskontakter för de studerande 4 Yrkesprov 5 Varför, hur? 5 Nyttan? 5 Förverkligandet 6 Organ (=Yrkesteam) 7 Arbetsplatshandledare

Läs mer

Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15

Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15 Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15 Vejlederseminarium på Färöarna 7.5.2012 Carola Bryggman Regionförvaltningsverkens

Läs mer

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET Tom Lindström Nina Sederholm INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 1. Personlig tillämpning 2 2. Arbetsprocessen i fristående examina 4 2.1 Ansökningsskedet

Läs mer

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL Syftet med kompetensutvecklingen för undervisningsväsendets personal är att förstärka ett kunnande som är konkurrenskraftigt och

Läs mer

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 22/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 22/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

MÅLEN FÖR OCH UBBYGGNADEN AV GRUNDEXAMEN I AUDIOVISUELL KOMMUNIKATION, MEDIEASSISTENT

MÅLEN FÖR OCH UBBYGGNADEN AV GRUNDEXAMEN I AUDIOVISUELL KOMMUNIKATION, MEDIEASSISTENT GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD ÄNDRING AV FÖRESKRIFT BILAGA 1 1(5) 1 MÅLEN FÖR OCH UBBYGGNADEN AV I AUDIOVISUELL KOMMUNIKATION, MEDIEASSISTENT 1.2 UPPBYGGNADEN AV I AUDIOVISUELL KOMMUNIKATION I AUDIOVISUELL

Läs mer

Uppföljnings- och utvärderingsplan för införandet av terminsavgifter vid högskolorna

Uppföljnings- och utvärderingsplan för införandet av terminsavgifter vid högskolorna Uppföljnings- och utvärderingsplan för införandet av terminsavgifter vid högskolorna 2017 2020 Arbetsgruppen 1. 2. Följer med vilka konsekvenser införandet av terminsavgifter har för tillströmningen av

Läs mer

Anvisningar för sökanden

Anvisningar för sökanden HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 FINLANDS STRUKTURFONDSPROGRAM Produktivt och resultatrikt arbetsliv genom samarbete RIKSOMFATTANDE ÖPPEN ANSÖKAN TILL ESF 1.6 15.9.2015 Anvisningar för sökanden Valitse

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 augusti 2011 951/2011 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning Utfärdad i Nådendal den 12 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 12/011/2006 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 FÖRESKRIFT 12/011/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare

Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Vinster i välfärden hur fungerar det i Finland? Tapio Kosunen Statssekreterare Regeringsprogrammets insatsområden bekämpning av fattigdom, ojämlikhet och utslagning stabilisering av den offentliga ekonomin

Läs mer

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål...

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... Personalpolitiskt program 2010 2013 Innehåll 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... 3 2 Förord... 4 3 Stadens basservice

Läs mer

Beredning av utvärderingsplan för utbildningen. Heidi Backman

Beredning av utvärderingsplan för utbildningen. Heidi Backman Beredning av utvärderingsplan för utbildningen Heidi Backman Innehåller: - Bakgrund till beredningen av utvärderingsplanen - Utvärderingsplan för utbildningen 2016 2019 - Beredningen av utvärderingsplanen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 1511/2011 Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Individuellt inriktad elevhälsa

Individuellt inriktad elevhälsa Individuellt inriktad elevhälsa Helsingfors 4.11.2014 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet /

Läs mer

1 Den lokala resultatfrämjande justeringspotten inom de olika avtalsområdena

1 Den lokala resultatfrämjande justeringspotten inom de olika avtalsområdena KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET Promemoria 1 (5) Gemensamma anvisningar av Kommunala arbetsmarknadsverket och huvudavtalsorganisationerna Den lokala resultatfrämjande justeringspotten 1.9.2010 1 Den lokala

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

RP 203/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen

RP 203/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att två nya paragrafer tas in i socialvårdlagen.

Läs mer

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi Migrationsverkets Kommunikationsstrategi 2013 2017 Utgångspunkt Migrationsverkets kommunikationsstrategi 2013 2017 grundar sig på de skyldigheter och rättigheter som har fastställts för statsförvaltningen

Läs mer

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar Utvecklingsarbete inom Examensmästarutbildningen Lilly Swanljung 2017 Innehåll 1. Inledning 2. Resultatredovisning

Läs mer

Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET

Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET Resumé D.nr: 259/54/02 FOLKHÖGSKOLESYSTEMET I Finland finns runt om i landet totalt 91 folkhögskolor. Den första folkhögskolan grundades redan år 1888. De till merparten privata folkhögskolorna har under

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

Implementering av ett Kvalitetsledningssystem

Implementering av ett Kvalitetsledningssystem Implementering av ett Kvalitetsledningssystem Jenny Nystedt & Jonas Offesson En modell för små och medelstora företag VAD? ISO-standard HUR? Lean Kvalitet - Kundfokus - Värde Krav -ISO Filosofi - Lean

Läs mer