KliPP 3. Dokumentation Process Lärosäte/Verksamhet Version Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KliPP 3. Dokumentation Process Lärosäte/Verksamhet Version 3.1.3. Stockholms läns landsting"

Transkript

1 KliPP 3 Dokumentation Process Lärosäte/Verksamhet Version Stockholms läns landsting

2 2 Innehåll INLEDNING INLOGGNING OCH LÖSENORD (L)(V)(S) Inloggning... 4 Byte av lösenord... 4 BESTÄLLNING (L) (V)... 4 Lägga beställning från utbildningsanordnare (L)... 4 Ta fram en beställning (V)... 9 RESERVERING AV PLATSER (V) Lägga upp rader Ta bort rad Reservering av platser (V) Ta bort en reservering Titta på reservation (L) PLACERING AV STUDENTER (L) Placera Borttag av placerad student (L) Placera grupper (L) Borttag av Placerad Grupp (L) PUBLICERING (L) Publicering Borttag av publicering via Publicering ÅTERLÄMNING AV PLATSER (L) (V) Återlämna platser (L) (V) STUDERANDE (L) Import av studenter Upplägg av student manuellt Redigera en student KONTAKTPERSON (L) (V) Kontaktperson för lärosäte (L) Kontaktperson verksamhet (V) Söka ut kontaktperson (L) (V) E-post till Kontaktperson (L) (V)... 35

3 3 ANVÄNDARE (L) (V) (S) STUDERANDEKATEGORI (L) (S) ARBETSPLATS (V) (S) RAPPORTER (V) (S) Översikt studerande V Översikt studerande U Summeringar SUPPORT... 39

4 4 INLEDNING Nuvarande funktion i KliPP 3.0 kommer nedan att beskrivas utifrån två funktioner som använder applikationen. Dessa funktioner är: Utbildningsadministratör (L) samt Verksamhetsadministratör (V). Dokumentationen är uppbyggd utifrån det flöden som VIL-processen använder Beställning Reservation Placering Publicering Rapporter. 1 INLOGGNING OCH LÖSENORD (L)(V)(S) 1Inloggning I Klipp loggar användaren in med Användarnamn och lösenord. Det finns ingen regel för hur lösenord skall vara uppbyggt. Det finns ingen tidsgräns på hur länge ett lösenord är giltigt. Användaren tvingas inte att byta sitt första lösenord som genereras av KliPP och är bytut. Byte av lösenord Sker genom att användaren klickar på Ändra lösenord i vänstermarginalen. En ny bild kommer upp. I den nya bilden skrivs lösenordet två gånger och sedan klickar användaren på knappen Byt lösenord. Nu är lösenordet bytt. Lösenordsbyte kan även göras av administratör. BESTÄLLNING (L) (V) Lägga beställning från utbildningsanordnare (L) För att hantera beställning av utbildningsplatser används beställningsformuläret. Förutsättningen för att detta ska kunna ske är att det finns en mottagare upplagd för den organisation som beställningen avser. Mottagaren läggs upp i behörighetssystemet av systemadministratör med Beställningsmottagarrollen. För att lägga en beställning klickar man på knappen Skapa ny.

5 5 Ny bild i en ny flik kommer upp. Beställare blir den som är inloggad 1. Välj utbildningsanordnare/program i rullisten. Beställarens tillgång till lärosäten/utbildningsprogram styrs av användarbehörigheten 2. Välj den organisation som beställningen ska skickas till genom att klicka på knappen Välj mottagarorganisation och därefter vilken organisation beställningen gäller för. Observera att här måste man markera långt ner i organisationsträdet för att rätt beställningsmottagare ska synas. Klicka på knappen Välj markerad plats

6 6 3. Välj mottagare av beställning i rullningslisten 4. Välj år 5. Välj termin 6. Observera undvik att ändra start och slutvecka 7. Välj antalet rader som beställningen skall gälla Avsluta genom att klicka på Skapa beställning

7 7 Ny beställningssida kommer upp. Den visar uppgifter om vem som beställer samt till vilken organisation och mottagare beställningen kommer att skickas. Dessutom finns beställningsnummer, uppgift om terminsperiod (datum) och när perioden är skapad. För att lägga en beställning klickar man på Visa/ändra. Raden ändrar utseende och visar samtliga studerandekategorier som är kopplade till den utbildningsanordnare/utbildningsprogram som lägger beställningen. 1. Välj den studerandekategori som beställningen gäller 2. Markera hur många platser som önskas och vilka veckor. För att förflytta sig mellan veckorna används TAB eller mus. 3. När du är klar klicka på Spara 4. Det går att skriva kommentarer i fältet. Se ex.

8 8 Önskar man lägga upp en ny beställningsrad klickar man på Skapa ny beställningsrad och följa punkterna 1-4. Har man lagt för många rader tas den bort dem genom att klicka på Ta bort. Nu finns flera möjligheter att hantera sin beställning: Spara beställning Skicka beställning till verksamhet beställningen sparas och man kan ta fram den och arbeta vidare vid ett senare tillfälle. Verksamheten har inte tillgång till beställningen. Det är fortfarande endast lärosätets arbetsmaterial. Beställningen skickas via KliPP:s E-postfunktion till den person som angivits som mottagare. Mottagaren får ett mail och beställaren får en kopia i E-post med följande uppgifter: (exempel) Radera Visa utskriftsläge Tillbaka Tar bort beställningen. Detta kan endast Lärosätesadministratörer göra. Möjlighet att få beställningen utskriven Om du vill tillbaka till ursprungsfliken kan du välja på att stänga denna flik eller klicka på Tillbaka.

9 9 Ta fram en beställning (V) För att ta fram en beställning använder man sökfunktionen under Beställning. Vill man se en specifik beställning fyller man i beställningsid, år och termin. Klickar sedan på Sök För att öppna beställningen klickar man på beställningsid numret. Det går även att skriva ut sidan eller exportera den till Excel. När verksamheten tar upp sin beställning har den utökats med en ruta för kommentarer. Här kan verksamheten kommentera beställningen och klickar sedan på Skicka beställningssvar till utbildningsanordnare. Lärosätets beställare får då en E-post om att beställningen är besvarad.

10 10 Makulera Visa utskriftsläge Tillbaka Verksamhetsadministratör kan makulera beställningen Möjlighet att få beställningen utskriven Om du vill tillbaka till ursprungsfliken kan du välja på att stänga denna flik eller klicka på Tillbaka. RESERVERING AV PLATSER (V) Lägga upp rader Gå in i menyn och klicka på Placeringsmöjlighet. Det krävs behörighet som Verksamhetsadministratör för att hantera Reserveringar i KliPP. Observera Lärosätesadministratörer kan inte lägga upp ny rad. Välj arbetsplats alternativt organisationsnivåer och vilken termin, år samt eventuella veckor där man önskar lägga reservering av platser. Det finns även möjlighet att söka ut arbetsplatsen med hjälp av Arbetsplatsinriktning som är kopplad till arbetsplatsen. Klicka på Sök.

11 11 Alla arbetsplatser med träffar från sök begreppet kommer upp i nedanstående bild. Leta fram den aktuella arbetsplatsen och klicka på arbetsplatsnamnet. Ny bild i en ny flik kommer upp med ett bokningsfält. För att få bokningsrader klickar man på knappen Ny rad.

12 12 Här kan man söka/välja den studerandekategori som reserveringarna ska gälla. Välj antal rader. År och termin är redan valda så dessa är gråmarkerade. När man är klar, klickar man på Spara. Nu har nya rader med den studentkategori som är vald lagts upp (nedan exempel är KIssk_T1). Vill man lägga upp flera olika studentkategorier görs momentet om för varje kategori.

13 13 Ta bort rad Markera den/de rad/er som ska tas bort och klicka sedan på knappen Ta bort rad. Reservering av platser (V) För att reservera platser går man in under Placeringsmöjlighet och klickar på Reservationsknappen ovanför rutsystemet. Knappen gråas och en ny knapp för Reservation öppnas i undre delen av fönstret (har du redan gjort det enligt stycket ovan, behöver du bara klicka på Reservation) Klicka på studerandekategorin (KIssk_T1) på den rad där reservering ska ske. Ska flera rader omfattas av samma veckointervall kan du markera de rader du önskar reservera samtidigt genom att klicka i rutorna till vänster.

14 14 1. Markera antalet veckor som ska reserveras. För att markera flera veckor som inte är efter varandra, håller man knappen CTRL nere samtidigt som man klickar på de datum man vill reservera. Här kan man även välja halva arbetsveckor och dagar. 2. Det finns möjlighet att skriva en kommentar i rutan Ny anmärkning 3. Välj handledare för verksamheten (om det finns någon). Finns det fler handledare håller man ner knappen CTRL och klicka på de handledare som studenter och lärosäte skall se. 4. Välj Spara och stanna om du vill göra ytterligare reserveringar på raden. 5. Välj Spara om du är klar. Reservationen är klar. Under reservering finns det en loggfunktion som man får fram om man klickar på Historik-knappen. Den beskriver alla händelser och vilken användare som varit inloggad.

15 15 När reservationen är klar syns ett rutnät med gröna fält för den reserverade tiden. Det är endast studerande från den kategorin som sedan kan placeras och publiceras här. Ta bort en reservering Reservering kan endast tas bort av verksamhetsadministratör eller systemadministratör. Det görs genom att man klickar på Reservationer i vänstermarginalen, alternativt Placeringsmöjlighet och väljer knappen Reservation högst upp på bilden. Gör på samma sätt som vid reservation, men välj istället Ta bort reservation och markera vilka rader du önskar ta bort.

16 16 Titta på reservation (L) För att hämta upp en eller flera reserveringar kan man klickar på Reservation i huvudmenyn. Här kan man söka på alla fält som visas sig. I resultatlistan som visas, klickar man bara på arbetsplatsens namn för att komma in i rutsystemet och se detaljerna. PLACERING AV STUDENTER (L) Placera Det är endast de som är har behörigheten Lärosätesadministratörer som kan placera studenter på reserverade platser. För att placera klickar man på Placering. Sökfält kommer upp och om man filtrerar så finns det möjlighet att söka ut en hel kurs/kategori, termin och veckor för att lättare se var rader med den studerandekategorin finns. Sökresultatet visas sig sedan under sökfältet:

17 17 Välj den arbetsplats där placering ska ske genom att klicka på arbetsplatsens namn. En ny flik öppnar sig och här kommer man att se alla reserveringar men kan bara placera/publicera på de som man är behörig till (de studerandekategorier som är blåmarkerade). Klicka på länken på den rad där placeringen ska göras. En ny sida öppnas.

18 18 Markera vilket datum placering ska ske, markera student samt ev anmärkning. Det finns också möjlighet att lägga till den handledare som studenten ska följa (klicka på pilen till vänster om Handledare). Klicka på Spara. Placeringen markeras nu med rosa färg. Klickar man på den rosa rutan visar den vilken student som är placerad. OBSERVERA I detta läge kan verksamhet och student inte se placeringen i KliPP. Placeringen måste vara publicerad för att synas. Verksamheten ser endast ATT en student är placerad, men kan inte få fram något namn. Borttag av placerad student (L) För att ta bort en placerad student gör man på samma sätt som att placera, men gör allt bakvänt. Det vill säga, välj först att klicka på raden och välj här Ta bort Placering, markera veckor och då kommer aktuell placerad student upp:

19 19 Raden blir sedan Reserverad igen: Placera grupper (L) Det går att placera personer i grupp. Exempelvis vid studiebesök. OBSERVERA om man vill ta bort en person ur en grupp som är placerad måste hela gruppen lösas upp.

20 20 Klicka på länken på den rad där gruppen ska placeras. Markera i rutan för studerandegrupp. Välj datum och vilka studenter som ska ingå i gruppen. Klicka på Spara.

21 21 Rutan blir markerad Rosa men OBSERVERA att man inte kan se att det är en grupp förrän man lägger musen över rutan och klickar. Borttag av Placerad Grupp (L) För att ta bort en grupps placering klickar man på länken på den rad där gruppen finns.

22 22 Markera Radioknappen Ta bort Placering. Markera datum och klicka på Spara. OBSERVERA att hela gruppen nu tas bort PUBLICERING (L) För att studenter och handledare ska kunna se placeringarna måste de publiceras. Detta kan lärosätesadministratören göra på två sätt. Publicering Gå in under Publicering. Sök fram det du önskar se utifrån de sökkriterier som syns:

23 23 En eller flera studenter visas nu beroende på vad du valt. Du kan här också välja om du vill skicka mail till en eller flera studenter. Markera rutan Skicka e- post. Texten skriver du själv i Meddelande rutan. Markera den/de personer som ska publiceras genom att sätta kryss i rutan. Klicka sedan på knappen Publicera. Du kan också välja att söka fram en specifik arbetsplats och publicera direkt från samma sida som du placerade studenten på. Du klickar då bara på Publicera studerande:

24 24 Och får då upp en ny bild med samtliga studenter och där ser du också vilka du har access till att publicera: Markera de som ska publiceras och klicka på Spara. Nu ser man att studentens placering är publicerad i och med att rutorna nu är ljusblåa: Nu kan även Verksamheten gå in och titta på vilken student som är placerad var. Borttag av publicering via Publicering Behöver du ta bort publiceringar kan du göra det på flera sätt. Ett är att gå in på Publicering och välja status Placerad publicerad, samt de tillhörande sökkriterierna du valt:

25 25 Härifrån Kan du nu välja Ta bort publicering genom att först markera aktuell student/studenter och sedan klicka på knappen: Du kan också gå in via Placering, välja en arbetsplats klicka på Publicera Studerande och välja Ta bort Publicering:

26 26 ÅTERLÄMNING AV PLATSER (L) (V) Återlämna platser (L) (V) Om lärosätet har beställt fler platser än de har behov av kan dessa återlämnas. Om återlämning sker senare än 14 dagar innan studenten skall vara på plats så ska lärosätet debiteras för detta och den återlämnade platsen visas som röd i rutnätet i KliPP. Återlämning kan även göras av verksamhet. Där finns ingen tidsgräns för återlämning utan den kan ske samma dag. För att skilja på de återlämnade platserna så visas de i rutnätet med gul för verksamhet och orange för lärosäte. När lärosäte skall återlämna går man in under Placering och väljer den arbetsplats där platsen skall återlämnas. I båda fallen måste knappen Återlämning vara gråmarkerad. OBSERVERA Om en student redan är placerad på platsen måste den tas bort innan återlämning kan ske. Verksamhet återlämnar platser genom att gå in under Reservationer och söka arbetsplatsen. Verksamhet:

27 27 Lärosäte: För att kunna återlämna klickar man på knappen Återlämning och sedan på länken till den rad som ska återlämnas. Ny bild kommer upp. Markera om det är utbildning eller verksamhet som utför återlämningen, samt vilka veckor det gäller. Klicka på spara. Verksamhet som återlämnat 3 veckor följt av Lärosätet som återlämna 3 veckor i tid.

28 28 Lärosätet har återlämnat 3 veckor för sent och 3 veckor i tid. STUDERANDE (L) Studerande kan gruppvis importeras via Excel fil till KliPP eller läggas in manuellt. För att lägga in den studerande så ska den ha ett svenskt personnummer. Personer som i LADOK (akademiska betygssystemet) har fingerade uppgifter med anledning av sekretess kan inte läggas in i KliPP. Studerande som läggs in i Klipp och placeras på sin VFU kan själva logga in i applikationen för att se sina kommande placeringar. Behörighetshanteringen till KliPP sker via importen till Ladok eller Lärosätets kursadministratör. Import av studenter Lärosätet kan importera studenterna genom att gå in under Administration Importera studerande. Administratören har enbart tillgång till de Utbildningsprogram som finns upplagda i personens behörighet. Underlag till importen tas fram genom att fylla i blanketten under Hämta Excelmall.

29 29 Fyll i obligatoriska uppgifter personnummer (utan bindestreck), efternamn och förnamn samt mailadress. Lösenordet blir i detta läge automatiskt bytut och användarnamnet är mailadressen om AnvändarID om lösenord fältet lämnas tomt. Annars kan studenten själv gå in och byta. Tänk på att startermin ska stå ihop (V14) utan mellanslag mellan V och 14! Spara ner filen för att kunna hämta upp den vid import. OBSERVERA att det måste vara XLS-format för att importen ska fungera. Fyll sedan i nedanstående formulär och hämta upp den nedsparade Excel filen. Klicka på verkställ. Det tar någon minut beroende på hur många som importeras. När allt är klart visas en text i övre kanten på sidan att importen har lyckats. Om en student redan finns i systemet så kommer inte importen att gå igenom utan det kommer upp en ruta med namn på de personer som inte går att importera. Åtgärd: ta bort dessa personer från Excel filen och spara om den på nytt. Gör om importen. De personer som kom upp på fellistan söker man upp under studerande eller/och användare. OBSERVERA att använda Status: samtliga eftersom det kan vara personer som är avslutade på annan utbildning. Startermin Kursändelse Den terminen studenten börjar sin utbildning Blir tillägg till Startermin för att man lätt ska hitta sin egen studentgrupp. Om du ska uppdatera befintliga studenter, klickar du här på den radioknappen och bifogar ett uppdaterat dokument. Det som är viktigt att tänka på här är då: * Det enda som kan uppdateras är namn, mailadress, telefonnummer, övriga anteckningar, användarnamn och lösenord * Du måste välja samma kursändelse som studenterna redan har. Annars får du felmeddelande.

30 30 Upplägg av student manuellt För att lägga upp en student manuellt går man in under Administration Studerande. Klicka på Skapa Ny. OBSERVERA Det är viktigt att göra det i denna ordning för att användar ID och lösenord ska kunna styras. Går man in under användare och lägger upp student så blir det fel. Fyll i obligatoriska uppgifter. Studentens E-post adress kommer att bli studentens Användar-ID. Klicka sedan på Spara. Studenten läggs nu upp och efter det kan man söka personen under Administration Användare eller Studerande. Startermin Kursändelse Status Den terminen studenten börjar sin utbildning Blir tillägg till Startermin för att man lätt ska hitta sin egen studentgrupp. Aktiv = pågående utbildning Examen = avslutad utbildning Studieavbrott = slutat innan genomförd utbildning Studieuppehåll = uppehåll för att komma tillbaka

31 31 Redigera en student Studenten finns upplagd både under användare och som student. Redigering sker enligt följande: Förnamn Efternamn E-postadress Utbildningsanordnare Användar-ID Lösenord Ändras manuellt från Student eller Användare Ändras manuellt från Student eller Användare Ändras manuellt från Användare (endast av lärosätesadministratörer) Ändras manuellt från Student eller Användare Ändras under användare och slår automatiskt igenom under student Ändras under användare och slår automatiskt igenom under student OSERVERA när statusraden ändras under Studerande till: examen, studieavrott eller studieuppehåll så måste man gå in och sätta tom datum under användare. Gör man inte detta är studenten fortfarande behörig att gå in i KliPP!! KONTAKTPERSON (L) (V) Både lärosäte och verksamhet har möjlighet att lägga upp kontaktpersoner och handledare på arbetsplatser. Dessa visas under länkar i rutnätet och i studenternas placeringslistor mm Detta görs under Administration Kontaktperson. Behörigheten styr vad man kan lägga upp. Kontaktperson för lärosäte (L) Gå in under Administration Kontaktperson. Klicka på skapa ny.

32 32 Obligatoriska uppgifter är märkta med *. Användaren kan bara lägga upp personer som finns inom det egna behörighetsområdet. OBSERVERA att det är viktigt att välja vilken befattning kontaktpersonen har så studenterna kan kontakta rätt handledare/kontaktperson. Väljer jag att inte fylla arbetsplatser och utbildningsprogram kommer personen inte att synas i KliPP. Under Kontaktperson kan man välja att skapa ett användarkonto till kontaktpersonen. Klickar man i rutan för Skapa användarkonto skapas samtidigt ett konto under menyn Användare. Användarnamn Lösenord Användargrupp läsare lärosäte eller student Tilläggsrättigheter Nivåaccess att titta på/administrera Ifylls är med automatik bytut ger behörighet till KliPP som administratör för lärosäte, går att komplettera med ytterligare behörighetsroll här styrs vilka utbildnings-program användaren har rätt

33 33 Kontaktperson verksamhet (V) Upplägg av kontaktperson i verksamhet fungerar på samma sätt som för Lärosäte. Enda skillnaden är att här väljer man organisation från KliPP:s verksamhetsträd. Gå in under Administration Kontaktperson. Klicka på skapa ny.

34 34 Söka ut kontaktperson (L) (V) För att ta fram kontaktpersoner går man in under Administration Kontaktperson För att begränsa sökningen till ett specifikt lärosäte väljer man Utbildning i fältet Typ då öppnas ytterligare sökfält till utbildningsanordnare. Detsamma gäller för verksamhet. Välj Verksamhet som Typ och ytterligare sökalternativ öppnas. Om man vill skriva ut en Excel fil så bör man klicka i Samtliga i fältet Rader i listan och sen trycka på Exportera till Excel när man fått upp resultatlistan.

35 35 E-post till Kontaktperson (L) (V) Lämnar detta öppet tillsvidare då vi måste kolla felet med att man skickar till alla kontaktpersoner inkl de som inte längre är aktiva. ANVÄNDARE (L) (V) (S) Hanteras under Administration Användare. Vilken behörighet man lägga beror på den behörighetsnivå man själv befinner sig. Ingen kan lägga högre behörighet än vad man själv har. Klicka på Skapa Ny: Beroende på vilken Användargrupp som väljs öppnas ytterligare fält som är specifika för just den användarrollen Alla stjärnmarkerade fält är obligatoriska.

36 36 Dessa funktionsaccesser finns att välja på: STUDERANDEKATEGORI (L) (S) För att kunna lägga upp rader i rutsystemet finns det Studerandekategorier som är kopplade till Lärosäte och ett utbildningsprogram. Det är endast systemadministratörer som kan lägga upp sådana koder. För att lägga upp det måste den beställas av Central förvaltning. ARBETSPLATS (V) (S) Det är endast systemadministratörer som har möjlighet att lägga upp nya arbetsplatser Det beställs av Central Förvaltning. Vill man söka fram en arbetsplats gör man det under Administration -> Arbetsplats. RAPPORTER (V) (S) Under rubriken Rapporter kan man välja Översikt studerande V (för de med behörigheten Verksamhet) och Översikt studerande U (för de med behörighet utbildning), samt Summeringar.

37 37 Översikt studerande V Här kan man söka på alla nedan val. OBS Det är tvingande att välja termin och veckointervall. Tänk på att om du väljer tex nedan veckointervall: Så betyder det att du söker på intervallen FROM den måndagen den 3/3, TOM måndagen den 21/4. Dvs om du vill söka på HELA vecka 17 också, måste du välja TOM 28/4. När du fått fram ett resultat på ett antal studerande, kan du lägg exportera informationen till Excel genom att trycka på knappen: I Excel får du nu en lista med följande informationsposter. Personnummer Epos Klass Organisation Tillhörighet Verksamhetsområde Arbetsplats Studerandekategori Utbildningsprogram Placeringsstatus

38 38 Översikt studerande U Fungerar precis som Översikt studerande V, med skillnaden att man endast ser sina studenter, det vill säga de som man har nivåaccess till. Summeringar Kan söka på följande kriterier: OBS Det är tvingande att välja termin och veckointervall. Tänk på att om du väljer tex nedan veckointervall: Så betyder det att du söker på intervallen FROM den måndagen den 3/3, TOM måndagen den 21/4. D.v.s. om du vill söka på HELA vecka 17 också, måste du välja TOM 28/4. Resultatet av sökningen kan se ut såhär:

39 39 För att se närmare vilka arbetsplatser veckorna avser, klickar man bara på någon av de klickbara rubrikerna. En ny flik öppnas och visar resultatet som du tex kan exportera till Excel: SUPPORT Central Förvaltning PA-system: Mail: Telefon nummer: Hemsida:

KliPP 2.0. Dokumentation Lärosäte/Verksamhet Användarhandledning. Stockholms läns landsting Eva Foureaux Version 1.0 ( )

KliPP 2.0. Dokumentation Lärosäte/Verksamhet Användarhandledning. Stockholms läns landsting Eva Foureaux Version 1.0 ( ) KliPP 2.0 Dokumentation Lärosäte/Verksamhet Användarhandledning Stockholms läns landsting Eva Foureaux Version 1.0 (2013-01-15) 2 Innehåll INLEDNING... 3 1 INLOGGNING OCH LÖSENORD (L)(V)(S)... 4 1Inloggning...

Läs mer

KliPP Manual för administratörer. Stockholm Uppsala

KliPP Manual för administratörer. Stockholm Uppsala KliPP 3.4.2 Manual för administratörer Stockholm Uppsala 2 Reviderad Datum Ändrad av Ändring Version 2017-11 Eva Foureaux Release 2017:4 3.3.3 - Uppdaterad efter buggrättning 2018-03 Eva Foureaux Release

Läs mer

Tjänsteskrivelse Rekommendation om samverkansavtal med lärosäten om verksamhetsförlagd utbildning

Tjänsteskrivelse Rekommendation om samverkansavtal med lärosäten om verksamhetsförlagd utbildning VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-10-24 DNR SN 2014.135 MARIE BLAD SID 1/2 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

KliPP - IT-stöd för Kliniska Praktikplatser. Bildspel över arbetsprocessen. A. A. Inläggning av av grundinformation

KliPP - IT-stöd för Kliniska Praktikplatser. Bildspel över arbetsprocessen. A. A. Inläggning av av grundinformation KliPP - IT-stöd för Kliniska Praktikplatser Bildspel över arbetsprocessen A. A. Inläggning av av grundinformation B. B. Utbildningarna beställer praktik C. C. Reservation enligt beställning D. D. Utbildningarna

Läs mer

Behörighetshantering. Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen T

Behörighetshantering. Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen T Behörighetshantering Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen 1 Innehållsförteckning Allmänt 3 Logga in 4 Behörighetshantering 5 Skapa ny användare 6-7 Tilldela

Läs mer

2 Svar på beslut i tillsynsärende av Datainspektionen. 5 Svar på remiss - rekommendation från KSL om palliativt kunskapscentrum

2 Svar på beslut i tillsynsärende av Datainspektionen. 5 Svar på remiss - rekommendation från KSL om palliativt kunskapscentrum KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2014-11-18 Tid 2014-11-18, Kl 18:30 Plats Kommunalhuset plan 2 rum Alytus Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Svar på beslut

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

Version

Version 2 Inloggning i Viltdata För att registrera eller administrera uppgifter i viltdata, navigera till webbplatsen www.viltdata.se På startsidan finns allmän information och nyheter samt kontaktuppgifter till

Läs mer

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Manual för Användarhanteraren ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Kvalitetsregister som är anslutna till Registercentrum Västra Götaland ligger oftast

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen.

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. Version 1.2 maj 2013 Följande sidor kommer ge en kort och övergripande guide till de vanligaste funktionerna i VFUportalen.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola Version 1.2, uppdaterad maj 2013 . Innehåll Behörighet och inloggning... 3 Adressen till VFU-portalen... 3 Inloggning... 3

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2019-05-22 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid byte av lösenord

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Medlemsregistret i IdrottOnline

Medlemsregistret i IdrottOnline Medlemsregistret i IdrottOnline Här följer en beskrivning över hur ni lägger in era medlemmar i IdrottOnline. För att få tillgång till medlemsregistret behöver du ha rollen Huvudadministratör eller Klubbadministratör.

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2018-02-28 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid första inloggning...

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (14) 2017-06-14 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 2 Felmeddelanden vid inloggning...

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen Arbetsplatsansvarig Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Startsidan... 3 Behörighet... 4 Granska en arbetsplats placeringar... 5 Lägg till arbetsplatsansvarig/handledare...

Läs mer

Garantianspråk. Manual

Garantianspråk. Manual 2014 Garantianspråk Manual Innehåll Åtkomst till systemet... 2 Inloggning... 2 Glömt lösenordet... 3 Registrering... 4 Garantianspråk... 6 Startsida... 6 Navigering... 6 Garantianspråk konsument... 7 Mina

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen En kort guide till VFU-portalen För dig som har tittbehörighet i portalen Version 1.2, uppdaterad maj 2013 Innehåll Adressen till VFU-portalen... 3 Inloggning... 3 Behörighet... 3 Hur får jag behörighet?...

Läs mer

MARKNADSPLATSEN 2.0. Lathund för fakturagranskare. Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0

MARKNADSPLATSEN 2.0. Lathund för fakturagranskare. Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0 Lathund för fakturagranskare Sammanfattning Instruktioner om hur du granskar fakturor i Marknadsplatsen 2.0 Charlotte Dahlqvist charlotte.dahlqvist@vgregion.se Innehåll Introduktion... 2 Granskarens roll...

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Administration av kommunala behörigheter inom RÖ

Administration av kommunala behörigheter inom RÖ Administration av kommunala behörigheter inom RÖ Instruktion för Behörighetsadministratörer www.regionostergotland.se Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Grunder... 3 2.1 Logga in... 3 2.2 Gränssnittet...

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking Läs mer www.artologik.com/se/ezbooking.aspx Kontakta oss www.artologik.com/se/kontakt.aspx Table of content GDPR personuppgifter I Artologik EZbooking... 3 Vilken

Läs mer

Manual Användaradministration

Manual Användaradministration Manual Användaradministration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17 SKOLKORT Användarmanual Sida 1 av 17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Hur man använder manualen... 3 Systemkrav... 3 Att komma igång med Boomerang...4 Logga in och ut... 4 Arbeta

Läs mer

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Aktivera ditt Pagero Online-konto 1. När ditt företag har blivit registrerat skickas ett mail till din e-postadress. I mailet hittar du en länk

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till administratörsgränssnittet - för dig som skapar verifikationskoder på ett skogsföretag 2013-03-09

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till administratörsgränssnittet - för dig som skapar verifikationskoder på ett skogsföretag 2013-03-09 SKÖTSELSKOLAN Instruktioner till administratörsgränssnittet - för dig som skapar verifikationskoder på ett skogsföretag 2013-03-09 Innehållsförteckning 1. Ansöka om utökad behörighet...3 2. Information

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson Kursdokumentation GroupWise för användare Sidan 1 av 25 Skicka e-post med GroupWise 3 Adressboken 4 Bilaga 5 Skapa vidarebefodran i GroupWise 6 Ta bort

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Inloggning och hitta till dina sidor

Inloggning och hitta till dina sidor Lathund ibfborlange.se Detta är en enklare lathund framtagen för redaktörer på ibfborlange.se som har behov av att kunna redigera enklare information på sitt lags sida samt andra funktioner runt Idrottonline.

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Utbildningssto d. Tilla ggshandbok fo r administrato rer

Utbildningssto d. Tilla ggshandbok fo r administrato rer Utbildningssto d Tilla ggshandbok fo r administrato rer OBS. Bilderna i detta dokument kan skilja sig i vissa delar mot verkligheten men principen gäller. 2015-05-08 1 (14) Innehållsförteckning Användarunderhåll...

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline 1 Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline För att skicka kommunfil från IdrottOnline behöver föreningen även ha inloggningsuppgifter till kommunens system Aktivitetsstöd. Det är olika inloggningsuppgifter

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Användarmanual för ParaGå Web

Användarmanual för ParaGå Web 1 Användarmanual för ParaGå Web 2014-12-10 jsj stockholm.se 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Webbgränssnittet... 4 Att hitta i systemet... 4 Hjälptexter... 4 Inloggning i webbgränssnittet...

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

Hantering Reklamationer. Version Torkelson Möbel AB

Hantering Reklamationer. Version Torkelson Möbel AB Hantering Reklamationer Version 1.0 2011-08-17 Torkelson Möbel AB Hantering Reklamationer 2011-07-11 2(8) Gå till http://extranet.torkelson.se. 1. Inloggning 2. Skapa ny reklamation Tryck på Skapa reklamation

Läs mer

Manual Användaradministration

Manual Användaradministration Manual Användaradministration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

Innehållsförteckning. Användaradministration 2. Notiser 10. Nyheter 11. Meddelande 12. Annonsering 14. Design 15. Inställningar 18.

Innehållsförteckning. Användaradministration 2. Notiser 10. Nyheter 11. Meddelande 12. Annonsering 14. Design 15. Inställningar 18. Innehållsförteckning Avdelning Sida Användaradministration 2 Notiser 10 Nyheter 11 Meddelande 12 Annonsering 14 Design 15 Inställningar 18 Profilsida 19 1 Användaradministration Under Användaradministration

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Användarhandledning ISP-systemet

Användarhandledning ISP-systemet ISP förvaltningsgrupp mars 2018 Användarhandledning ISP-systemet Institutions- och fakultetsadministratör Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Om ISP-systemet... 2 2. Behörighet och inloggning... 2 2.1 Behörighet...

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

Manual - Symfoni - Kommunanvändare

Manual - Symfoni - Kommunanvändare Sidan 1 av 32 1. Symfoni för kommunanställda........................................................................... 2 1.1 Boendeenheter..................................................................................

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

Administrera i Hälsoportalen

Administrera i Hälsoportalen Administrera i Hälsoportalen Innehåll IKONFÖRTECKNING 3 ANSTÄLLDA 4 Sök anställd 4 Ändring av personuppgifter 6 Ändring av personliga kontakter 7 Noteringar 9 Krav på intyg 10 Lägg till anställd 11 Avsluta

Läs mer

Anna-Karin Larsson 2013-08-16

Anna-Karin Larsson 2013-08-16 FHS LMS ItsLearning Användarstöd för administratörer Anna-Karin Larsson 2013-08-16 Support: lms@fhs.se eller tfn: 0729-63 63 44 Innehåll Skapa användarkonton och skicka inloggningsuppgifter... 1 Skapa

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Användningsbeskrivning. SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5

Användningsbeskrivning. SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5 Användningsbeskrivning SJÄLVSERVICE Cosmic LINK Messenger ROS Version 5 Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Ansvarig Version 2017-05-24 Upprättat dokument från arbetsmaterial Inge

Läs mer

Snabbguide för E-lomake

Snabbguide för E-lomake Snabbguide för E-lomake 1 Om E-lomake/E-blankett...1 1.1 Inloggning...1 1.2 Symboler...1 1.3 Användargränssnittets flikar...1 1.4 Skapande av en ny blankett...2 2 Skapande av en ny blankett, Fält-funktionen...3

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Mina tjänster. på www.vxa.se

Mina tjänster. på www.vxa.se Mina tjänster på www.vxa.se Innehållsförteckning Logga in 3 Mina tjänster 4-5 Lösenord 6-7 Registrera och upp datera e-postadress 8 Avisering via sms och e-post 9 Fullmakter för Instrumentpanelen 10-11

Läs mer

Användarmanual. Resultatrapportering Kurs1

Användarmanual. Resultatrapportering Kurs1 Användarmanual Resultatrapportering Kurs1 Skapa ett konto... 2 Lärarenkät... 3 Rapportera elevresultat... 4 Ladda ned dina resultat... 6 Ändra, ta bort eller komplettera ett resultat... 7 Glömt lösenordet...

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Innehåll Inloggning... 3 Skapa ärende... 3 Fylla i schaktformuläret... 4 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att kunna spara ärendet:... 5 Icke

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa

Läs mer

Kom igång med Digilärserien

Kom igång med Digilärserien Kom igång med Digilärserien Administrera dina digitala läromedel Kom igång med Mina sidor 1 Välkommen till Digilär! Här går vi igenom alla administrativa steg för att komma igång med dina läromedel från

Läs mer

Manual Nationell- och systemadministratör

Manual Nationell- och systemadministratör M ANUAL NATIONELL - OCH SYS TE M ADMINISTRATÖ R (2) Manual Nationell- och systemadministratör Stöd och behandling Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Elin Åkerblom

Läs mer

MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI ( )

MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI ( ) MANUAL FÖR STÖDFORUMET INOM PROJEKTET KÄRLEKEN ÄR FRI (2014-2017) INNEHÅLL Instruktioner & Inloggningsuppgifter 4 Lathund JIRA dokumenteringssystem 6 Lathund Chatt One 2 One 10 3 INSTRUKTIONER & INLOGGNINGS

Läs mer

Lathund import Ladoklista i Ping Pong

Lathund import Ladoklista i Ping Pong 8 januari 2009 1 / 9 Samtliga KIs studenter har ett konto i Ping Pong. Dessa skapas automatiskt och är knutna till studenternas KI-konto. Det som inte går automatiskt är kopplingen mellan en student och

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad MANUAL NACKA24 För administratörer i grundskolan Version 3 uppdaterad 2018-05-18 Innehållsförteckning 1 Användaruppgifter... 3 2 Elevens familjebild... 4 3 Elevöversikt... 5 4 Skicka e-post till vårdnadshavare...

Läs mer

Användarmanual Care. Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0

Användarmanual Care. Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0 Användarmanual Care Care är ApoEx beställningssystem för läkemedel och andra produkter som behövs inom vården. Version 1.0 Logga in i Care 1. Öppna din webbläsare 2. Skriv in webbadressen care.apoex.se.

Läs mer

Närvarorapportering. Ledare

Närvarorapportering. Ledare Närvarorapportering Ledare 2 (16) Datum 2011-09-15 Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 5 2. Hantera deltagare... 6 2.1 Deltagare...

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda.

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Tänk på att bilder som ses här kommer från standard installationen av xvis och kan se

Läs mer

SimuWorld Internetportal

SimuWorld Internetportal SimuWorld Internetportal Övningsföretag Innehållsförteckning Övningsföretag...1 Innehållsförteckning... 1 Redigering av Övningsföretagets företagsuppgifter... 3 Uppläggning av elevlogin... 6 Ta bort elevlogin

Läs mer