Lärarhandledning TLR Steg 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning TLR Steg 1"

Transkript

1 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 1(7) Lärarhandledning TLR Steg 1 Allmänt: Välkommen till Steg 1 i SGF:s nya utbildning i TLR (TävlingsLedning och Regler). Bakgrund och syfte med utbildningen och materialet hittar du i kursboken. Det är viktigt att påpeka att denna lärarhandledning skall ses som ett stöd för dig som utbildare oavsett vilket avsnitt som berörs den är på intet sätt ett manus. Hur är utbildningen för Steg 1 upplagd och tänkt att genomföras: Kursboken utgör ett underlag för de olika avsnitten och skall kopplas ihop med Kurslitteraturen, undervisningsmaterialet i form av PP presentationer och de nerladdningsbara dokumenten för att få bra genomslag. SGF:s syfte är att eleverna skall få ut maximal effekt av utbildningen. Utbildarens kompetens och förmåga att förmedla innehållet blir därför en vital pusselbit väl inläst och förberedd skapar de bästa förutsättningarna för utbildaren. För att nå rätt nivå i utbildningen behöver utbildaren/utbildarna för Steg 1 ha: Erfarenhet i tävlingsledning för avsnittet om SoT och Lokala Regler med Tävlingsbestämmelser Regelkompetens motsvarande FD-, DD-nivå för Regelutbildningen och Lokala Regler med Tävlingsbestämmelser GIT-erfarenhet i genomförandet av tävling i avsnittet om GIT Tidsplanering av utbildningen i TLR Steg 1: Den totala tiden för Steg 1 är uppskattad till c:a 15 timmar tiden är beräknad eftersom det inte finns någon motsvarande referens. Vi väljer att rekommendera följande fördelning av dessa 15 timmar: Kursinledning och genomgång av Tävlingsorganisationen 1 tim Avsnitt 1: Spel- och Tävlingshandboken 4 tim Avsnitt 2: Regelutbildningen 7 tim Avsnitt 3: Lokala Regler och Tävlingsbestämmelser 1 tim Avsnitt 4: GIT tävlingsadministration 2 tim Tiderna är beräknade riktvärden och absolut inte låsta. Det viktiga är att kursdeltagarna får med sig en bra kunskap och kompetens efter avslutad kurs detta även om det i slutändan handlar om någon extratimma för att hinna med ett avsnitt. Kursintyg Efter fullföljd och avslutad kurs skall kursdeltagarna få ett kursintyg. Till varje kurspaket (elevpaket) medföljer ett intyg och du som utbildare eller du som är kursansvarig ser till att alla deltagare som fullföljt steg 1 i TLR får ett sådant underskrivet intyg.. Lycka till med utbildningen i TLR Steg1!

2 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 2(7) Inledning: Kursinledning och genomgång av Tävlingsorganisationen: Omfattar kursboken till och med sidan 17. Som stöd finns följande PP-presentation: TLR Tävlingsorganisationen PP-PDF Det är viktigt att känna till tävlingsorganisationens delar, arbetsuppgifter och ansvarsområden Likaså att en tävlingslednings storlek behovsanpassas efter tävlingens omfattning Att ingå i The Committee Tävlingsledningen är kopplat till Golfens regelverk och känna till att tävlingsledningen fattar beslut som en helhet Tävlingens tre delar är centrala begrepp i tävlingsförberedelser och tävlingsgenomförande Kursavsnitt 1: Spel- och Tävlingshandboken: Omfattar kursbokens sidor Kursmaterial: Spel- och Tävlingshandboken Snabbhjälp för Tävlingsledningen Checklistor och Back-up-lista för nerladdning Som stöd finns följande PP-presentation: TLR SoT Kap. 9 PP-PDF Låt den övergripande presentationen leda till självstudier för kursdeltagarna Poängtera vikten av inblick i de tunga kapitel som finns och redovisas bland annat definitionerna är ett sådant viktigt kapitel Vid genomgång och fördjupning i kap. 9 försök genomför genomgången efter mallen före, under och efter tävling Använd Checklistor parallellt vid genomgången av kap. 9 se separat information Snabbhjälp för Tävlingsledningen presenteras och används i detta avsnitt Lärarhandledning för avsnittet Checklistor: Strukturen för checklistor har gåtts igenom i avsnittet i SoT. Nästa steg är att deltagarna får studera de nerladdningsbara exemplen på checklistor och att därefter får i hemläxa att göra en egen checklista för en fiktiv tävling. Det finns två nerladdningsbara checklistor. 1) Checklista för klubbtävling vilken är en utförlig checklista i Wordformat 2) Motsvarande, men kortfattad lista Checklista i Excel, som gör att deltagarna kan sortera i tidsordning eller på annat sätt. Förslag till genomgång av avsnittet om checklistor Ladda i förväg ner checklistorna, kopiera på papper och förse deltagarna med dessa dokument.

3 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 3(7) Låt deltagarna känna till adressen för SGFs hemsida för tävling där man hittar Tävlingsledning och Regler- TLR. Sidan finns under: golf.se och man söker enligt följande SGF Utbildning Ledare och funktionärer Tävlingsledning och regler Där hittar man dokument till utbildningen för nerladdning bland annat checklistor. Observera att de kan uppdateras då och då. Se till, att du via uppkoppling till internet, kan visa de nerladdningsbara checklistorna Gå kortfattat igenom den utförliga listan i Wordformat. Den beskriver mer omfattande och tydligare åtgärderna än vad som görs i Exceldokumentet. När du visar Exceldokumentet så fyll i några uppgifter, exempelvis datum. Visa att det därefter går att sortera. Detta kan givetvis utvidgas till att sortera på flera andra sätt. Ge deltagarna i hemläxa att producera en egen checklista. De som inte har tillgång till dator och Internet kan göra en manuell lista. Vid kommande möten är det lämpligt att man diskuterar erfarenheten av att göra en checklista. Lärarhandledning för dokumentet Back-up Back-up handlar om att ha tillgång till litteratur och om att ha någon att rådfråga då man är osäker på tillvägagångssättet. På Internet kan man hitta ändamålsenliga länkar för detta och i en del fall uppgifter på vilka personer som man kan kontakta för att få hjälp. På SGFs sida för TLR finns ett nerladdningsbart dokument som heter Back-up möjligheter, länkar på Internet och referenslitteratur. Dokumentet innehåller Anvisningar om ändamålsenliga sidor och länkar som finns på SGFs Internetsida för Tävling Anvisning om hur man finner startsidan för GIT Förslag på personer som man kan rådfråga Observera att det nerladdningsbara materialet då och då kan komma att uppdateras. För avsnittet om back-up Syftet är att visa deltagarna att det på nätet finns mycket bra material för tävlingsledare och domare samt lära dem en bra utgångspunkt för fortsatt navigering. Ladda i förväg ner sidan Back-up möjligheter, länkar på Internet och referenslitteratur, kopiera på papper och förse deltagarna med detta dokument. Se till att du är uppkopplad på Internet och följ steg för steg anvisningarna som finns på pappret du delat ut om back-up. Med avsikt är rubrikerna i dokumentet inte klickbara på grund av att detta medför att man lätt tappar sammanhang och orienteringsförmåga i SGFs tävlingssidor. Ge deltagarna i hemläxa att lägga in TLR-adressen som favorit på sina datorer och att de på egen hand följer anvisningarna som finns på dokumentet för back-up. Meddela att det nerladdningsbara dokumentet om back-up efter hand kan komma att uppdateras.

4 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 4(7) Kursavsnitt 2: Regelutbildning: Omfattar kursbokens sidor Kursmaterial och Litteratur: Regler för Golfspel Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna Decisions on the Rules of Golf vid behov Som stöd finns följande PP-presentation: TLR Regelutbildning PP-PDF Detta PP material ska du som lärare använda i din undervisning och du disponerar det på det sätt som är mest effektivt under den tid som du har att förfoga över. Se nedan anvisningar hur du kan arbeta med det. Eleverna bör få delar av materialet i form av papperskopior, framför allt de avsnitt som här nedan beskrivs som regelguider. Alternativt delar du ut hela PP materialet i pappersform som åhörarkopia. Då görs det med tre bilder och anteckningsmöjligheter på varje sida. Lärarhandledning för avsnittet Regelutbildning Kursbokens regeldel beskriver vad regelavsnittet omfattas av och vad eleven, med din hjälp samt genom självstudier, bör vara väl insatt i efter genomgången kurs Regeldelen har en något annorlunda uppbyggnad än övriga delar av utbildningen Läroboken finns redan fastställd i form av regelboken och det blir din uppgift är att förmedla, tolka och förklara innehållet på sådant sätt som gör det möjligt för kursdeltagarna att i sin tur kunna göra detsamma. Det är naturligtvis omöjligt att under en begränsad tid, i detalj gå igenom alla golfens regler. För att göra det hela hanterbart har vikten lagts på de regler, förutom de rena grundläggande, där det vanligen förekommer frågor och incidenter på tävlingar samt de som kan upplevas vara komplicerade att förklara och förstå. Regelboken är skriven så att många regler och definitioner beskrivs separat. För att kunna lösa en regelsituation behöver man känna till hur de olika reglerna och definitionerna griper in i varandra. Ett typiskt exempel och därför en bra övning, är händelser med en boll i vattenhinder spelaren flyttar ett löst naturföremål och rubbar då bollen som ligger intill en gul pinne. Låt eleven leta reda på var det står i regelboken. Det första som sker är att han slår upp Regel 26 vattenhinder och där står, ingenting! Regel 23 lösa naturföremål, hänvisar till Regel 18-2a avseende rubbad boll och till Regel 13-4 avseende lösa naturföremål i hinder och pinnens status får fastställas med hjälp av Regel 24 samt under definitionen Vattenhinder. Ovan exempel påvisar hur man kan gå tillväga för att hitta svaren men för att underlätta för dig och till elevernas självstudier finns i PP-materialet sammanställningar som kan benämnas regelguider. Du finner det betecknat som E här nedan. PP- materialet är mycket omfattande och det är inte meningen att det ska läsas innantill sida efter sida utan är tänkt att användas på följande sätt: De regler och definitioner som beskrivs har mer eller mindre förklarande texter. Några finns skrivna med regelbokens egen text, andra har sammanfattas på ett relativt enkelt sätt och en del har fått en mer ingående förklaring.

5 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 5(7) Redovisade regler/definitioner finns beskrivna enligt en eller flera av nedan punkter: A. Som en förenklad och/eller förkortad form B. Som den exakta regeltexten C. Som en förklaring av punkt A eller punkt B. D. Som en ytterligare fördjupning och tolkning av regeltexten. E. Som regelguider med detaljbeskrivningar och/eller sammanställningar hur en eller flera regler påverkar en situation. Ett exempel på hur materialet kan användas är Alternativ boll 1. Bild och text som visar de grundläggande förutsättningarna för att spela en alternativ boll. A. 2. Text som förklarar. C. 3. Vid frågor eller förtydligande, allt eller delar av. D Med hänsyn till kompetensen hos kursdeltagarna och tiden avgör du hur pass ingående en regel ska gås igenom och kan då använda dig av de olika stegen enligt ovan samt regelguide som uppslagsverk eller i sin helhet. Att diskutera domarrollen: Se PP-material Praktiska övningar bör genomföras, helst utomhus, med de vanligaste lättnadssituationerna. 10 st. (står i föreslagen prioritetsordning) rekommenderade övningar finns i PP-materialet. Tid och plats får avgöra lämpligt antal. Tolka regelsituationer; i kombination med de praktiska övningarna. Det finns knappast någon golfspelare som kan allt om regler och knappast någon golfspelare som är helt okunnig! Därför är den viktigaste regeln för en lärare i golfregler: Gissa aldrig! Om du inte vet, så säg det. Erbjud dig att återkomma när du vet svaret, kanske via mail.

6 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 6(7) Kursavsnitt 3: Lokala Regler och Tävlingsbestämmelser Tävlingsregler: Omfattar kursbokens sidor Kursmaterial och Litteratur: Spel- och Tävlingshandboken Regler för Golfspel Exempel på och mall för Lokala Regler och Tävlingsregler Nerladdningsbara LR & TR exempel och LR & TR mall Som stöd finns följande PP-presentation: TLR LR & TR PP-PDF Visa PP-materialet och använd parallellt text ur SoT och RfG mycket av texterna i dessa handböcker kan utgöra självstudier det är viktigt att eleven hittar var text finns Vissa delar av materialet skall utdelas i form av papperskopior mall och exempel Glöm inte att även arbeta med länken till Infobanken se bild i presentationen Lärarhandledning för avsnittet Lokala Regler och Tävlingsbestämmelser Som utbildare bör du vara väl inläst på PP-materialet och Kap. 6 och 7 i SoT samt det nerladdningsbara materialet som rör detta avsnitt Statusen för LR och TR i en tävling är viktig Det är viktigt att eleverna får förståelse för vad som menas med en generell regel (SGF-ansvar) och vad som är lokal/tillfällig regel (tävlingsledning, klubb etc.) och dessutom vet skillnaden mellan dessa Efter avsnittet bör eleverna väl känna till vilka 2 generella Lokala Regler och vilka 2 generella Tävlingsregler som finns Påföljden i form av plikt och maxplikt vid brott mot LR och TR bör förtydligas finns inte maxplikt angiven gäller den allmänna plikten enligt Regel 2-6 och/eller 3-5 Metodiken att ställa upp och skriva LR och TR är viktig eleverna bör få pröva att göra egna exempel för tänkta tävlingar se exempel LR & TR samt mall LR & TR Tävlingsregeln om Persontransporthjälpmedel är det ofta frågor kring och här kan man läsa varför följande länk är bra att informera om:

7 Februari 2012 Lärarhandledning TLR Steg 1 7(7) Kursavsnitt 4: GIT - Tävlingsadministration: Omfattar kursbokens sidor Kursmaterial och Litteratur: GIT-Onlinehjälp Kurslitteratur för Tävlingsledare nerladdningsbart GIT-dokument Som stöd finns följande PP-presentation: TLR GIT PP-PDF Syftet med detta avsnitt är att presentera verktyget GIT i tävling vilket hjälpmedel det är, vad det kan göra, och hur man kan arbeta med det Det är inte tänkt att eleverna blir själva knapptryckaren, men framkommer sådana önskemål får det organiseras som särskild kurs Att arbeta parallellt med PP-presentationen och Kurslitteraturen steg för steg är bra Lärarhandledning för avsnittet GIT-Tävlingsadministration Det nerladdningsbara dokumentet för Tävlingsledare (se ovan) fungerar utmärkt som lärarhandledning.

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Steg 1 Avsnitt 3 Kap. 6 och 7 i SoT Bilaga I del A och B i Regler för Golfspel Mall och exempel på Lokala Regler och Tävlingsregler Lokala Regler & Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Handböcker 2008 2011. Regler för Golfspel. Spel- och Tävlingshandbok. Handicapregler

Handböcker 2008 2011. Regler för Golfspel. Spel- och Tävlingshandbok. Handicapregler Handböcker 2008 2011 Regler för Golfspel Spel- och Tävlingshandbok Handicapregler Handböcker 2008 2011 Utgivning är planerad till början av 2008 Information om de nya handböckerna och utbildning i det

Läs mer

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Vad kommer Nya handböcker för: Regler för Golfspel Handicapregler Spel- och Tävling Regler för Golfspel Regler för Golfspel kommer inte att varit gratis till

Läs mer

Välkommen till Södermanlands Golfförbund.

Välkommen till Södermanlands Golfförbund. UTBILDNINGSPROGRAM 2015 1 Välkommen till Södermanlands Golfförbund. Vi ger service till våra golfklubbar i Södermanland och deras medlemmar. Vår främsta uppgift är att genomföra olika seriespel och utbilda

Läs mer

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet SYFTET MED TLR INTRO En utbildning för tävlingsledaren på golfklubben,

Läs mer

Spel och Tävling InfoBanken. En kort presentation

Spel och Tävling InfoBanken. En kort presentation Spel och Tävling InfoBanken En kort presentation Syftet med presentationsmaterialet? Att användas vid introduktion till InfoBanken. Syftet är inte att ge en komplett bild av InfoBanken för en mer ingående

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Upplägg Provet är uppdelat i tre delar. Del 1 är en regeldel utan hjälpmedel. Del 2 är en regeldel med hjälpmedel. Del 3 är en tävlingsledardel

Läs mer

Nya golfregler och handicapsystem. Lägesrapport maj 2018 Claes Grönberg, projektansvarig SGF

Nya golfregler och handicapsystem. Lägesrapport maj 2018 Claes Grönberg, projektansvarig SGF Nya golfregler och handicapsystem Lägesrapport maj 2018 Claes Grönberg, projektansvarig SGF claes.gronberg@golf.se Regler och handicap Stora förändringar är på gång! Viktiga årtal Moderniserade golfregler

Läs mer

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF Boken distribuerades i början av februari Den kan nu beställas på golfbokhandeln kostar 115:- Handicapregler finns inte i denna utgåva av SoT SoT kommer att finnas på nätet: www.golf.se/sot Spel- och Tävlingshandboken

Läs mer

Regel 33. Tävlingsledningen

Regel 33. Tävlingsledningen Regel 33 Tävlingsledningen Tävlingsledningen The Committee En tävlingsledning måste finnas utsedd för en golftävling Den bör anpassas efter tävlingens storlek och omfattning Vilka som ingår i tävlingsledningen

Läs mer

Välkommen till Södermanlands Golfdistriktsförbund.

Välkommen till Södermanlands Golfdistriktsförbund. Utbildningsprogram 2014 1 Välkommen till Södermanlands Golfdistriktsförbund. Vi ger service till våra golfklubbar i Södermanland och deras medlemmar. Vår främsta uppgift är att genomföra olika seriespel

Läs mer

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till R A D LE 1 G NIN D IL B T U s n e lf o G r je n li Rikt utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus Riktlinjer Golfens ledarutbildning 1 SYFTE Säkert är att barn

Läs mer

Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR)

Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) 5/2014 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Golfens Hus Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina Rodman (ChR)

Läs mer

Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG) Anders Jonsson (AJ)

Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG) Anders Jonsson (AJ) 2/2015 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Golfens Hus Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl. 11.30 16.50 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina Rodman (ChR)

Läs mer

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl.

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Mot världen bästa arrangemang! Tävlingsledarkurs Pass 2 Arrangemang ett projektarbete Grundläggande del Information TR, TA och AH

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Kurs i Dokumenthantering. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier en halvdag. Studietid:

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Vi arbetar med golfens regler.

Vi arbetar med golfens regler. Vi arbetar med golfens regler. REGELKOMMITTÉN 2016 2017 För en roligare golf! Svenska Golfförbundets Regelkommitté är det organ inom Svenska Golfförbundet (SGF) som, på direkt delegation från SGF:s styrelse,

Läs mer

Förslag på nya enklare golfregler 2019

Förslag på nya enklare golfregler 2019 Stor modernisering av golfreglerna väntar Förslag på nya enklare golfregler 2019 Förslaget ska göra spelet enklare för alla Sid 1 Mars 2016 Vårmötet 2016 JHGDF Stor modernisering av golfreglerna väntar

Läs mer

Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR)

Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) 1 4/2015 PROTOKOLL Regelkommittémöte i St Andrews, Skottland Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina

Läs mer

Golfens regel I-5 samt definitioner

Golfens regel I-5 samt definitioner Golfens regel I-5 samt definitioner Aspero Idrottsgymnasium Kort historia och bakgrund De första golfreglerna skrevs 1744. Då fanns endast 13 regler. I grunden är reglerna desamma idag, men vissa har förändrats

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF)

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER 1 ÖVERGRIPANDE Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt: Regler för Golfspel Spel- och Tävlingshandboken SGFs regelkort Kompletterande lokala regler för aktuell tävling

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets

Läs mer

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Nya regler för golfspel 2019. Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Tillgängligt material Regelboken på svenska i mobilapp (Regler för golfspel 2019), webb (golf.se/regler) och tryckt version(golfbokhandeln)

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl.

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Mot världen bästa arrangemang! Tävlingsledarkurs Pass 1 Arrangemang ett projektarbete Inledning Program i stort Planering av tävlingen

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. Kappseglingsregler

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. Kappseglingsregler SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET Handledning för lärgrupp Kappseglingsregler 2 Introduktion Det här är en lärgruppshandledning som riktar sig till dig som ska vara lärgruppsledare för onlinekursen Kappseglingsregler.

Läs mer

Ängsö GK:s Lokala regler

Ängsö GK:s Lokala regler Ängsö GK:s Lokala regler 2016-04-04 Golf spelas enligt Regler för Golfspel och Decisions on the Rules of Golf,Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) Policies (Se Spel och tävlingshandboken

Läs mer

Tävlingsmanual. Västtouren 2017

Tävlingsmanual. Västtouren 2017 Tävlingsmanual Västtouren 2017 Borås GK - 4 juni Dynekilens GK - 15 juli Gullbringa GCC - 20 augusti Tävlingsmanual Ver 1.2 1 Innehållsförteckning Tävlingsmanual... 1 Västtouren 2017... 1 Borås GK - 4

Läs mer

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016 En snabb vägledning i Regler för golfspel Gäller från januari 2016 2 VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING Denna vägledning ger en enkel förklaring till de vanligaste regelsituationerna. Den utgör

Läs mer

1) OBS!! det är endast möjligt att deltaga i en av ronderna på Mönsterås GK:s deltävling Sida 1 av 5

1) OBS!! det är endast möjligt att deltaga i en av ronderna på Mönsterås GK:s deltävling Sida 1 av 5 Bestämmelser för Grannsämjan 2016 Förbehåll Grannsämjan har rätt att i samråd med berörda GK göra nödvändiga ändringar och tillägg i dessa bestämmelser. Ändringar från 2015 markerade i högermarginalen

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Stockholms Golfförbunds Seriespel. Manual och tävlingsbestämmelser 2016

Stockholms Golfförbunds Seriespel. Manual och tävlingsbestämmelser 2016 STOCKHOLMS GOLFFÖRBUND Stockholms Golfförbunds Seriespel Manual och tävlingsbestämmelser 2016 NYHETER SÄSONGEN 2016 Från och med 2016 har vi anpassat ålderskategorierna till SGF som följer EGA (Européen

Läs mer

Tjänstefördelning 2.0. Användarhandledning. (Utkast)

Tjänstefördelning 2.0. Användarhandledning. (Utkast) Tjänstefördelning 2.0 Användarhandledning (Utkast) Introduktion... 3 Inloggning... 3 Menyval... 4 Inställningar... 4 Personöversikt... 6 Lägg till lärare... 7 Scenario 1: Lägg till person inom universitet....

Läs mer

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna TLR regelutbildning TLR Steg 1 Avsnitt 2 Regler för Golfspel Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna Regelboken hitta i den, hur fungerar index Om du inte vet var du ska hitta regeln så gå alltid

Läs mer

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre.

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre. Distrikt 2015 SKANDIA TOUR Skandia Tour är ett toursystem där juniorer upp till och med 21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Grönhögen, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs

Administration Grannsämjan administreras av golfklubbarna i Emmaboda, Nybro, Kalmar, Grönhögen, Oskarshamn, Mönsterås, Möre, och Saxnäs Bestämmelser för Grannsämjan 2017 Förbehåll Grannsämjan har rätt att i samråd med berörda GK göra nödvändiga ändringar och tillägg i dessa bestämmelser. Ändringar från 2016 markerade i högermarginalen

Läs mer

Svensk orientering världens bästa arrangemang

Svensk orientering världens bästa arrangemang Svensk orientering världens bästa arrangemang [ Arrangörsutbildning, nivå 1, Quality Hotel Nacka, 27-28 januari 2018 ] Övergripande mål mot 2021 Svensk orientering ska: Ha världens bästa arrangemang över

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 29 JUNI 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 1

SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 29 JUNI 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 1 SERBISKA KULTURFÖRENINGEN SLOGA RAPPORT UPPSALA DEN 29 JUNI 2010 SESIG SOMALISKA ERITREANSKA SERBISKA INTERNET GRUND, FAS 1 UPPDRAG FÖR.SE:S INTERNET FÖR ALLA 2010 Innehållsförteckning 1. Inledning 2.

Läs mer

Tävlingsmanual Loke Cup 2016

Tävlingsmanual Loke Cup 2016 Tävlingsmanual Loke Cup 2016 INLEDNING Syftet med Loke Cup är att skapa ett bredare engagemang bland den vanlige golfaren utan elittänk. Därför har initiativet tagits till en cup med matchspel mellan Sörmlands

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. När båtar möts

SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET. Handledning för lärgrupp. När båtar möts SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET Handledning för lärgrupp När båtar möts 2 Introduktion Det här är en lärgruppshandledning som riktar sig till dig som ska vara lärgruppsledare för en lärgrupp som vill lära sig

Läs mer

Resultat av kursvärdering

Resultat av kursvärdering DAT 501: Diskret matematik vt 2003 Resultat av kursvärdering Antal svar: 19 av 37. Kursvärderingsblanketter delades ut på tentan och kunde lämnas in separat då eller efteråt i kursskåpet. Tycker du att

Läs mer

Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti

Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti Tävlingsmanual Västtouren 2019 Gullbringa GCC - 25 maj Kinds GK - 20 juli Tjörns GK- 24 augusti Tävlingsmanual Ver 3.0 - Feb 3 2019 1 Innehållsförteckning Tävlingsmanual Västtouren 2019... 1 Gullbringa

Läs mer

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl.

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Mot världen bästa arrangemang! Tävlingsledarkurs Pass 1 Arrangemang ett projektarbete Inledning Program i stort Planering av tävlingen

Läs mer

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten Regelboken 2008 Viktiga ändringar Ändringar som förbättrar tydligheten Ändringar som minskar plikten i vissa fall för att se till att den står i proportion till förseelsen. Definitioner Råd. Upplysning

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting

Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting Detta är Handledningen för Förarutbildningen Steg 1 och 2 som beskrivs i regelboken Karting. KARTINSKOLAN KA_UTB_Lärarhandl_Steg_1_2 2011 MS 2011 MSSidan

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE

MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE MODIFIERADE GOLFREGLER FÖR HANDIKAPPADE GOLFSPELARE BLINDA GOLFSPELARE. DEFINITION AV COACH Coachens status och vilka tjänster som han får bistå med bör vara klart definierade. Utan detta klargörande skulle

Läs mer

1/2001. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Lördagen den 3 mars, 2001. Golfens Hus, Danderyd. Närvarande Thomas Waldenstedt ordf.

1/2001. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Lördagen den 3 mars, 2001. Golfens Hus, Danderyd. Närvarande Thomas Waldenstedt ordf. 1 1/2001 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Lördagen den 3 mars, 2001 Plats Golfens Hus, Danderyd Närvarande Thomas Waldenstedt ordf. Jan Ohlin sekr. Bengt Leffler Marie-Louise Månsson Claes Grönberg

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Rutiner vid tävling. Årsta-Runstens Sportryttare. Version 1, 2012 Fredrik Starck, Sofia Becker, Lena Wenehult

Rutiner vid tävling. Årsta-Runstens Sportryttare. Version 1, 2012 Fredrik Starck, Sofia Becker, Lena Wenehult Rutiner vid tävling Årsta-Runstens Sportryttare Version 1, 2012 Fredrik Starck, Sofia Becker, Lena Wenehult Inledning Detta dokument är framtaget för att vara ett stöd till tävlingsledningen vid tävlingar

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur du kan lägga upp

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03 UNGDOMSTRÄNING 9-13 år Handledning Ämnesdel 2009-02-03 1 TIMPLAN Innehåll Timmar Teknikutveckling, och mekanik 7 Träningslära 4 Kost och näringslära Ledarskap, föräldrakontakter 4 Tävling och regler 1

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING. ungoteket.se

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING. ungoteket.se Välkomna till Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING Att arrangera avsett om det är en träning med klubben, en resa, en pizzakväll eller en stor mästerskapstävling

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Heroma. Modul 4 Chefens meny

Heroma. Modul 4 Chefens meny Heroma Modul 4 Chefens meny Innehållsförteckning Om Heromas utbildningsmiljöer och övningsmaterial i. Allmänt... 3 ii. Övningsmaterialets uppbyggnad och utseende... 4 iii. Heroma e-learning... 5 vi. Inloggning...

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp)

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1 INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1. Försöksplan Syftet med försöksplanen är att du ska få projektets (begränsade) målsättning helt klar för dig innan

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET

GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET GOLFTOURERNAS ANMÄLNINGSSYSTEM PÅ INTERNET 67 Webbadress: http://anmalan.golfdata.se Kan även nås via Skandia Tours hemsida: http://skandiatour.golf.se Alla anmälningar till Skandia Tour Elit, Riks, Regional

Läs mer

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 1 2016 Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 2 I REGLER FÖR GOLFSPEL 2016 regleras matchspel i Regel 2. 2-1 Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, om inte tävlingsledningen

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Spel- och tävlingshandboken 2016

Spel- och tävlingshandboken 2016 Spel- och tävlingshandboken 2016 Här får man tag på boken I analog form: Att beställa från SISU Idrottsböcker; gå via golf.se och sök på golfbokhandeln I digital (bläddringsbar) form: På golf.se där man

Läs mer

Regelverkets struktur och övrig litteratur, samt utbildning och plan för att arrangera tävling (Tävlingskonferensen 2013 - november)

Regelverkets struktur och övrig litteratur, samt utbildning och plan för att arrangera tävling (Tävlingskonferensen 2013 - november) Regelverkets struktur och övrig litteratur, samt utbildning och plan för att arrangera tävling (Tävlingskonferensen 2013 - november) Niklas Wrane, 2013 Lärgruppsplaner Tävl.admin Banläggning Start Arena

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILLGÄNGLIGA WEBBSIDOR

LÄRARHANDLEDNING TILLGÄNGLIGA WEBBSIDOR UPPDRAGSGIVARE: IT-CENTER VÅR REFERENS: STEFAN JOHANSSON TEL.: 0708-23 10 64 E-POST: stefan.johansson@funkanu.se INNEHÅLL: LÄRARHANDLEDNING TILLGÄNGLIGA WEBBSIDOR _ Funka Nu AB Finnbodavägen 2, 131 31

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Arrangörsmanual för turneringar

Arrangörsmanual för turneringar Arrangörsmanual för turneringar Vi vill med dessa sidor ge Er lite hjälp när Ni ska arrangera en turnering i Er förening. Det mesta i denna manual är bara exempel på hur man kan göra, ni kanske har mycket

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR MÅL Eleven ska få en djupare förståelse för textdisposition, konstruktionen bakom både separata argument och argumentationskedjor samt vikten av att skapa argument

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer