Rättsfallssammanställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättsfallssammanställning"

Transkript

1 Sid 1 (8) Rättsfallssammanställning Denna rättsfallssammanställning är framtagen som en bilaga till Kammarkollegiets strategi för att åtgärda vandringshinder, regleringar, vattenhushållningsfrågor och andra fysiska ingrepp som påverkar vattenförekomster så att de inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk status eller god ekologisk potential. Rättsfallen är uppdelade under fyra rubriker; Prövningens omfattning, Miljökvalitetsnormer för vatten, Tillsyn och Övrigt. Under kategorin övrigt återfinns domar som rör bl.a. tillåtlighetsbedömningen enligt 11 kap. 6 miljöbalken. Urvalet av rättsfall speglar för uppdrag 18 särskilt intressanta rättsfrågor. Detta är inte en uttömmande uppräkning av rättsfall som skulle kunna vara av intresse. Om inget annat framgår är domarna meddelade av Miljööverdomstolen (MÖD) och Mark- och miljööverdomstolen (MMÖD). Är domen meddelad av en av de fem markoch miljödomstolarna (MMD) står det angivet i rubriken vilken av dem som har meddelat domen. Vid läsning av domar bör det alltid beaktas att domstolarnas avgörande styrs av parternas rättsliga agerande och bevisfrågor. Något om domarnas prejudikatvärde bör också nämnas. En dom från en överrätt har ett större prejudikatsvärde än en dom från en underrätt. Vad gäller överrätts beslut att ej meddela prövningstillstånd så skiljer det sig åt mellan Högsta domstolen (HD) och MMÖD. MMÖD ska meddela ändrings- eller granskningsdispens om det finns anledning att betvivla riktigheten av MMDs domslut eller om det inte utan prövningstillstånd går att bedöma riktigheten av MMDs domslut. HD saknar möjlighet att meddela ändrings- och granskningsdispens. HD får meddela prejudikatsdispens då det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. 1 Även MMÖD kan meddela prejudikats-dispens. Att HD ej meddelar prövningstillstånd får inte tillmätas något prejudikatsvärde. 2 När 1 HD har dock en skyldighet att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen enligt artikel 267 Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, FEUF. 2 Fitger, Peter, Domstolsprocessen: en kommentar till rättegångsbalken, 54:29

2 Sid 2 (8) däremot MMÖD ej meddelar prövningstillstånd innebär det att domstolen ej funnit skäl att betvivla riktigheten av MMDs domslut. Prövningens omfattning M Lagfors ( ) Verksamhetsutövaren ansökte om dammsäkerhetshöjande åtgärder. Då rättskraftigt tillstånd fanns till regleringen och driften av kraftverket fann MMÖD att en ombyggnad av en kraftverksanläggnings dammar med enda syftet att förbättra säkerheten som regel inte motiverar att hela verksamheten prövas på nytt. M Furudal ( ) Ansökan omfattade såväl damsäkerhetshöjande åtgärder som höjning av dämningsgräns. Syftet med höjningen av dämningsgränsen var att öka kraftproduktionen. MMÖD utökade prövningen på så sätt att tillståndet till den nya dämningsgränsen skulle betraktas som ett nytt tillstånd som ska prövas enligt miljöbalken. Vid denna prövning ska skyddsåtgärder prövas enligt 2 kap. miljöbalken. Det gällande rättskraftiga tillståndet påverkas inte av prövningen då verksamhetsutövaren alltid kan falla tillbaka på det om villkoren i det nya tillståndet inte kan godtas. M Sunnerstaholm ( ) Målet avsåg tillåtlighetsprövning av en ny kraftstation med ökad slukförmåga i närheten av den befintliga kraftstationen. 3 Myndigheterna hade ställt krav på minimitappning och faunapassage vilket MMD hade bortsett från vid sin prövning. MÖD uttalar att det inte är möjligt att bortse från klagandenas villkorskrav men de får prövas senare vid tillståndsmålet. När tillåtligheten bedöms särskilt måste de möjliga villkor som kan få betydelse vägas in, även om villkoren formuleras och förenas med ett senare meddelat tillstånd. MÖD uttalar emellertid samtidigt 3 Rättsläget angående en tillåtlighetsdoms rättsverkan i en efterföljande tillståndsprocess är prövad av Högsta domstolen i det s.k. Bungemålet (T ).

3 Sid 3 (8) att det skulle strida mot grunderna för miljöbalken att vid prövning av en ansökan helt bortse från verksamhetens miljöpåverkan oavsett om den omfattas av rättskraften från tidigare meddelade tillstånd. Tillståndsprövningen pågår i MMD. M Blankaström ( ) MMD i Växjö Ansökan avsåg ombyggnad och effektivisering av kraftverket som enligt verksamhetsutövaren hade tillståndsprövats Domstolen fann att den åberopade domen rörde regleringsdammen uppströms kraftverket varför rättskraftigt tillstånd till avledning av vatten saknades. Eftersom tillstånd saknades och sökanden inte kompletterat ansökan med ett yrkande om lagligförklaring förelåg hinder mot att bevilja tillstånd. Domstolen avslog därför ansökan. Process pågår i MMÖD i frågan om tolkning av äldre avgörandens omfattning m.m.. M Klinte ( ) Ansökan avsåg dammsäkerhetshöjande åtgärder som skulle få till följd att ett läckage genom dammen skulle upphöra. Detta hotade fortlevnaden av två skyddade musselarter i N-2000 området nedströms dammen. Verksamhetsutövaren gjorde gällande att minimitappning inte kan föreskrivas då meddelade tillstånd har rättskraft. Även M (se ovan) åberopades. MMÖD fann att det i det åberopade rättsfallet inte förekom något områdes- eller artskydd och uttalade att ett tillstånd i det nu aktuella fallet endast kunde meddelas om villkor föreskrivs som medför att det skyddade området och arterna inte påverkas negativt av åtgärderna. MMÖD meddelade ett villkor om minimitappning som motsvarade läckaget (200 l/s). Sammanfattning Praxis angående prövningens omfattning får anses svårbedömd. Många avgöranden kan troligen ha fått lite olika utfall på grund av bevisfrågor och processuella frågor. Miljökvalitetsnormer för vatten M Norviks hamn ( ) MÖD konstaterar i sin tillåtlighetsdom att den utredning som presenterats inte är tillräcklig för att bedöma verksamhetens

4 Sid 4 (8) inverkan på vattenkvaliteten. MÖD noterar även att miljökvalitetsnormerna inte är av gränsvärdeskaraktär och först vid senare tidpunkt innebär bindande krav på vattenkvaliteten. Såvitt MÖD kunde bedöma kan den sökta verksamheten endast marginellt påverka vattenkvaliteten. Påverkan innebar därför inget hinder mot att tillåta verksamheten. I MMD pågår nu en process om villkoren och vilken omfattning underlaget om miljökvalitetsnormerna (MKN) ska ha för den efterkommande tillståndsprövningen. M Eldforsen ( ) MMD i Nacka, prövningstillstånd meddelades ej av MÖD och HD Genom en tillåtlighetsdom från 1989 hade sökanden fått rätt att uppföra ett kraftverk. Prövningen avsåg nu idrifttagandet. Domstolen finner att verksamheten inte är förenlig med ickeförsämringskravet och MKN för vatten, men meddelar ändå tillstånd. Varken ramvattendirektivet eller miljökvalitetsnormerna har sådan status att de kan frånkänna tillåtlighetsdomen från 1989 sin rättskraft. 4 Dock måste prövningen resultera i skyddsåtgärder och försiktighetsmått som når upp till den ambitionsnivå som miljöbalkens hänsynsregler ger uttryck för. Frågan om anläggningarnas hinder för fiskens vandring m.m. sattes på prövotid. M Ladvattenån ( ) I domen, som rör Ladvattenåns kraftverk, uttalade MMÖD att om en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) saknar redovisning för den sökta verksamhetens påverkan på den ekologiska statusen och miljökvalitetsnormen för aktuell vattenförekomst, så är MKB:n bristfällig i ett så väsentligt avseende att den inte kan ligga till grund för prövningen av tillåtligheten och nödvändiga skyddsåtgärder. MKB:n kan då inte godkännas varför ansökan ska avvisas. MMÖD uttalade också att enligt 5 kap 3 miljöbalken ska myndigheter och kommuner svara för att miljökvalitetsnormer följs. MMÖD uttalade vidare att normerna ska tillämpas i bl.a. tillståndsärenden där myndigheter och kommuner har ansvaret för att krav därför ställs på 4 Se fotnot 3 angående rättsverkan av en tillåtlighetsdom.

5 Sid 5 (8) skyddsåtgärder och försiktighetsmått för att normerna ska uppnås vid den angivna tidpunkten. Vidare uttalade domstolen att direktivet inte är begränsat till att gälla enbart vattenföroreningsfrågor och att medlemsstaterna är bundna av direktivets bestämmelser om icke-försämring och om att målen ska uppnås. Slutligen fastslog domstolen att bestämmelserna om miljökvalitetsnormer för vatten innebär att tillståndsmyndigheten ska pröva - med tillämpning av de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken - om den sökta verksamheten kommer att medföra att miljökvalitetsnormen god ekologisk status inte kan uppnås och om verksamheten kan medföra en försämring som inte är tillåtlig, av aktuellt vattendrags ekologiska status. Ansvaret för att underlaget för prövningen är tillräckligt åvilar enligt MMÖD verksamhetsutövaren. M Lindbacka bruk ( ) MMD i Nacka, sökanden klagade till MMÖD och HD som ej lämnade prövningstillstånd. Målet beskrivs mer utförligt under rubriken Övrigt. Under denna rubrik bör dock nämnas att MMD avvisade ansökan pga brister i samråd och MKB:n. Bristerna avsåg alternativredovisningen, påverkan på fisk- och bottenfauna och redovisningen av hur det ska undvikas att verksamheten medverkar till att miljökvalitetsnormen för vatten inte följs. M Rundbacken ( ) MMÖDs dom är till en början identisk med M Ladvattenån (se ovan). MKB:n saknade en uttrycklig redovisning av hur den ansökta om- och utbyggnaden av kraftverket kommer att påverka miljökvalitetsnormen för ån. De uppgifter som fanns, i förening med domstolens sakkunnigutredning, fick dock anses tillräckliga för att ligga till grund för prövningen. MMÖD förklarade den ansökta om- och tillbyggnaden tillåtlig och återförvisade målet till MMD (M ) för beviljande av tillstånd med erforderliga villkor. MMD ansåg sig inte bunden av tillåtlighetsdomen gällande icke-försämringskravet utan begärde förhandsavgörande från EU-domstolen i frågan. Sökanden återkallade därefter sin talan och målet avskrevs.

6 Sid 6 (8) M Trälshult ( ) MMD i Vänersborg. Målet omfattande en ändring av pågående verksamhet. MMD fann att icke-försämringskravet gäller vid sådan prövning. Domstolen påtalade bristen att hydromorfologin inte ingått som kvalitetsfaktorer vid statusklassning av vattenförekomsten. MMD ansåg att tillstånd kunde meddelas. MMD föreskrev nya villkor för verksamheten. I princip samtliga de villkor om skyddsåtgärder som myndigheterna begärt. MMD fann att utredningen i målet var sådan att det kunde bedömas att anläggningen och verksamhetens påverkan på MKN inte skulle innebära att MKN inte kommer att efterföljas. Tillsyn M Brickegården ( ) Länsstyrelsen hade genom föreläggande förbjudit elproduktion vid ett kraftverk och senare även förelagt om utrivning av tillhörande damm. Länsstyrelsens bedömning, att verksamheten saknade tillstånd och inte kunde anses vara grundad på urminnes hävd, delades av domstolarna. Båda besluten överklagades men MMD upphävde endast beslutet om utrivning. MMD ansåg att Länsstyrelsen endast kunde förelägga om utrivning i de fall då åtgärden var anmälningspliktig eller i de fall då varken enskilda eller allmänna intressen kunde riskeras att skadas. MMÖD fann däremot att 26 kap. 9 miljöbalken är undantagslös och gäller all verksamhet som regleras i miljöbalken. En tillsynsmyndighet får meddela de förelägganden som behövs för att miljöbalken ska efterlevas oavsett om den förelagda åtgärden är tillståndspliktig. M , M och M Färna, Gisslarbo och Kedjebrohammars kraftverk ( ). MMÖD har i dessa tre domar tagit ställning i frågan om vilken rättsverkan enligt miljöbalken äldre rättigheter kan tillmätas. I samtliga tre domar uttalade MMÖD att en rätt enligt privilegiebrev utgör en särskild rättighet att förfoga över vattnet men kan inte jämställas med ett tillstånd enligt miljöbalken. Domstolen ansåg att Länsstyrelsen, som förelagt verksamhetsutövaren att upphöra med vattenverksamheten, haft fog för ett ingripande då

7 Sid 7 (8) bestämmelser och villkor för driften och skötseln av kraftverken saknades. Ett förbud var dock för ingripande och domstolen upphävde Länsstyrelsens tillsynsbeslut. Domstolen uttalade att länsstyrelsen bör istället, med stöd av 26 kap. 9 miljöbalken, förelägga verksamhetsutövaren att ansöka om tillstånd för verksamheten. M Köpingemölla ( ) MMD i Växjö verksamhetsutövaren klagade till MMÖD som ej meddelade PT. Länsstyrelsen förbjöd turbindrift vid ett mindre kraftverk utan tillstånd. Beslutet överklagades till MMD. MMD ogillade överklagandet och fann, trots de tre ovan nämnda rättsfallen, att ett förbud inte kan anses vara för ingripande. Länsstyrelsen hade i beslutet och i inlagor till domstolen redogjort för påverkan på vissa utpekade arter samt miljökvalitetsnormen. Domstolen tog i vart fall fasta på det förra och uttalade att i förevarande vattendrag finns skyddsvärda biotoper och skyddade arter. Det är upp till verksamhetsutövaren i första hand att visa att verksamheten inte ger upphov till skador. M Västlands kraftverk ( ) MMD i Nacka, verksamhetsutövaren klagade till MMÖD som ej meddelade PT Länsstyrelsen förelade ägare till Västlands kraftverk att senast 31 januari 2014 inkomma med tillståndsansökan för bedrivande av vattenverksamhet inkl. lagligförklaring. Föreläggandet förenades med vite om kr. Ägaren invände urminnes hävd och att hinder mot föreläggandet förelåg enligt 26 kap. 9 miljöbalken. MMD fann att inget tillstånd förelåg och att Detta försvårar länsstyrelsens möjligheter att uppfylla sin skyldighet enligt 26 kap. 1 miljöbalken att genom tillsyn säkerställa syftet med miljöbalken och de föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Överklagandet avslogs. Övrigt M Lindbacka bruk ( ) - MMD i Nacka, sökanden klagade till MMÖD och HD som ej lämnade prövningstillstånd. Ansökan om tillstånd att för elproduktion återuppbygga och

8 Sid 8 (8) bibehålla kraftstation och damm. Den första frågan domstolen tog ställning till var om den påstådda dämningsrätten hade förfallit. Dammen, som funnits på platsen vid slutet på talet, hade byggts om något år efter år Sökanden hade genom ingivna domar och beslut visat att det fanns ett tillstånd till dämningsverk-samheten. Har ett vattenföretag övergetts kan tillståndet ha förfallit ansåg MMD som hänvisade till NJA 1984 s MMD hänvisade även till MMÖDs dom M där 36 år räckte för att tillståndet skulle anses ha förfallit. MMD ansåg att dämningsrätten vid Lindbacka bruk, som inte utnyttjats under 30 år, hade förfallit. Domstolen avvisade sedan ansökan pga. brister i samrådet och MKB:n då den inte omfattade hela verksamheten. M Julared ( ) Ansökan avser tillstånd till ett mikrokraftverk som endast skulle försörja sökandens egen fastighet med elektricitet. MMÖD skriver följande om 11:6 bedömningen: Inrättande av en fiskväg är en skyddsåtgärd som sökanden ska vidta i syfte att minimera den sökta verksamhetens miljöpåverkan och ska därför inte tillgodoräknas verksamhetsutövaren vid den samhällsekonomiska prövningen enligt 11 kap. 6 miljöbalken. MMÖD avslog ansökan efter att vid sammanvägningen som ska göras enligt 11 kap. 6 miljöbalken funnit att fördelarna från allmän och enskild synpunkt inte överväger skadorna och olägenheterna av den ansökta verksamheten. M Tovared ( ) - MMD i Vänersborg, MMÖD meddelade ej prövningstillstånd MMD gav tillstånd till ett minikraftverk med fiskväg. Angående fiskvägen uttalade MMD att nyttan av en fungerande fiskväg får anses väga tyngre än de negativa följder som kan bli följden av vattenverksamheten. Kammarkollegiet överklagade domen och anförde att MMD vägt in nyttan av fiskvägen i tillåtlighetsbedömningen enligt 11 kap. 6 miljöbalken i strid med MMÖDs avgörande M (se ovan).

Kammarkollegiets roll. Tillståndsprövningar exempel på tillämpning av miljöbalken och MKN. Vattenrådsdagar Piteå 7 maj 2012

Kammarkollegiets roll. Tillståndsprövningar exempel på tillämpning av miljöbalken och MKN. Vattenrådsdagar Piteå 7 maj 2012 Kammarkollegiets roll Tillståndsprövningar exempel på tillämpning av miljöbalken och MKN Vattenrådsdagar Piteå 7 maj 2012 Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att föra talan för att ta till vara

Läs mer

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken Hänsynsreglerna gäller alla som vidtar en åtgärd eller bedriver en

Läs mer

Erfarenheter prövning av vattenverksamheter. Ett myndighetsperspektiv. Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014

Erfarenheter prövning av vattenverksamheter. Ett myndighetsperspektiv. Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014 Erfarenheter prövning av vattenverksamheter Ett myndighetsperspektiv Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014 Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att föra talan för att ta till vara miljöintressen och

Läs mer

Kammarkollegiet. Grundat 1539

Kammarkollegiet. Grundat 1539 Kammarkollegiet Grundat 1539 Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter Föra talan som motpart vid tillståndsprövningar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060206 DOM 2018-12-17 Stockholm Mål nr M 1033-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-08 i mål nr M 3316-17,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 8110-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-08-22 i mål nr M 2021-17, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Vattenkraft och lagstiftning

Vattenkraft och lagstiftning Vattenkraft och lagstiftning Foto: Johan Kling Andreas Hedrén, Länsstyrelsen i Kronobergs län Kan man sälja el på Europamarknaden med stöd av urminnes hävd? Fram till 1918 handlade vattenlagstiftning främst

Läs mer

M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2014:30

M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2014:30 M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2014:30 Målnummer: M5983-14 Avdelning: 6 Avgörandedatum: 2014-10-02 Rubrik: Miljöorganisationers rätt att överklaga ----- Länsstyrelsen har i egenskap

Läs mer

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Joakim Kruse Skellefteå den 18 maj 2011 Vattenförvaltningens MKN Miljökvalitetsnormer (MKN) inom vattenförvaltningen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2016-08-02 Stockholm Mål nr M 6799-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-07-14 i mål nr M 1583-16, se bilaga KLAGANDE Nilsson Kraft

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten 2014-01-16 Vattenverksamhet i 11 kap miljöbalken uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar eller andra anläggningar i vattenområden, fyllning och pålning

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen MÖD 2012:48

Mark- och miljööverdomstolen MÖD 2012:48 Page 1 of 5 Mark- och miljööverdomstolen MÖD 2012:48 Målnummer: M3163-12 Avdelning: 6 Avgörandedatum: 2012-11-15 Rubrik: Miljöorganisationers rätt att överklaga ----- Mark- och miljööverdomstolen har funnit

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060208 DOM 2012-11-15 Stockholm Mål nr M 3163-12 Sid 1 (7) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2012-03-13 i mål M 140-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN. Pia Pehrson Foyen Advokatfirma

AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN. Pia Pehrson Foyen Advokatfirma AKTUELLA RÄTTSFALL FÖR BASINDUSTRIN Pia Pehrson Foyen Advokatfirma SVEA HOVR M 8262-16 MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING AV FÖRORENINGSSKADAT OMRÅDE I LJUSNARSBERGS KOMMUN M 8262-16, Mark- och miljööverdomstolen,

Läs mer

Högsta domstolen NJA 2009 s. 667 (NJA 2009:66)

Högsta domstolen NJA 2009 s. 667 (NJA 2009:66) Högsta domstolen NJA 2009 s. 667 (NJA 2009:66) Målnummer: Ö1473-06 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2009-10-30 Rubrik: Fråga om Miljööverdomstolen varit skyldig att inhämta förhandsavgörande från

Läs mer

ÖVERKLAGANDE. Överkla_gat. (Inges till Nacka tingsrätt, Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den Mark- och miljödomstolen)

ÖVERKLAGANDE. Överkla_gat. (Inges till Nacka tingsrätt, Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den Mark- och miljödomstolen) STOCKHOI M 2019-01-09 (Inges till Nacka tingsrätt, Mark- och miljödomstolen) Till Svea hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen Klagande: SMA Mineral AB, 556206-3874 Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz'

Läs mer

Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015

Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015 Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015 Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att föra talan för att ta till vara miljöintressen och andra allmänna intressen i enlighet med

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre projekt som avsåg utbyggnaden av floden

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de?

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de? Miljökvalitetsnormer för vatten - Vad är det och hur fungerar de? Stockholm den 22 mars 2010 Henrik Pernmyr, Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt 1 Miljökvalitetsnormer i svensk rätt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2017-01-18 Stockholm Mål nr M 6421-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-07-08 i mål M 2063-16, se bilaga A

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro 1 UMEÅ TINGSRÄTT Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga 1831 Mål nr RÄTTEN Rådmannen Malin Bergström (även protokollförare) och tekniska rådet Lena Nilsson SÖKANDE Vattenfall Vattenkraft AB, c/o Vattenfall

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten

Miljökvalitetsnormer för vatten Miljökvalitetsnormer för vatten Uppsala den 7 april 2016 Joakim Kruse och Annika Israelsson Disposition Miljökvalitetsnormer för vatten (Joakim) Rättslig grund, normtyper Försämringsförbudet Tillämpningsfrågor

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Länsjurist Göteborg 9 november 2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens

Läs mer

Kammarkollegiet. Smoltkompensationsmöte Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt?

Kammarkollegiet. Smoltkompensationsmöte Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt? Kammarkollegiet Smoltkompensationsmöte 2016-02-25 Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt? Henrik Malmberg och Torgny Norberg Kammarkollegiet och miljörätt

Läs mer

Prövning med fokus på vattenkraft

Prövning med fokus på vattenkraft Prövning med fokus på vattenkraft Bundenhet rättskraft tillstånd äldre rättigheter Bedömning av rättigheter Bedömning av ingripanden 2 Vattenkraft - dammar 7 000 anläggningar hälften har gamla tillstånd

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060307 DOM 2016-04-27 Stockholm Mål nr M 7575-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-04 i mål nr M 1974-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN ADVOKATFISKALSENHETEN Karolina Ardesjö Lundén 08-700 0855 1 (5) Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 Halmstad Remissyttrande avseende anmälan om åtgärder inom Natura 2000-områdena Lilla Middelgrund och

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 januari 2008 T 3123-05 KLAGANDE 1. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 403 40 Göteborg 2. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2014-11-19 Stockholm

DOM 2014-11-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2014-11-19 Stockholm Mål nr M 7192-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-01 i mål nr M 2232-14,

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Foto: Martina Nolte, Creative Commons Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2017-02-28 Stockholm Mål nr M 8191-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-09-07 i mål nr M 1577-16, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-06-22 Stockholm Mål nr M 3867-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2017-04-06 i mål nr M 1271-17, se bilaga A KLAGANDE LP

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2016-05-12 Stockholm Mål nr M 4466-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-04-23 i mål nr M 462-15, se bilaga KLAGANDE C H Ombud:

Läs mer

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79 Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M 4617-13 (artskyddsmålet) Punkt 79 Artskyddsförordningen Artskyddsförordningen är en precisering av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken när det gäller

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 4313-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-04-30 i mål nr M 6458-13, se bilaga

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå

Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå 1/6 2017-01-27 Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå Det har varit rätt att förbjuda utsläpp av toalettavloppsvatten från avloppsanläggning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningen

Vattenverksamhetsutredningen Vattenverksamhetsutredningen Delbetänkande 2013:69 Slutbetänkande 2014:35 Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Ny definition av tillståndsplikten för vattenverksamhet Tillståndsplikten för

Läs mer

vattenmiljö och vattenkraft

vattenmiljö och vattenkraft vattenmiljö och vattenkraft Förslag till ändrade bestämmelser energiöverenskommelsen, tillkännagivande och genomförande av ramdirektivet för vatten Miljö- och energidepartementet 1 Ramdirektivet för vatten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 DOM 2016-06-27 Stockholm Mål nr M 11547-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål nr M 6314-15, se

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Tillståndsprocessen och dagsläget länet 2014-09-20 Anna-Lena Olsson, miljöhandläggare, Länsstyrelsen i Hallands län anna-lena.k.olsson@lansstyrelsen.se Tfn: 010-224 33 22

Läs mer

Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften. Lunchseminarium 28 september 2018

Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften. Lunchseminarium 28 september 2018 Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften Lunchseminarium 28 september 2018 Vattenkraft och vattenmiljö (prop. 2017/18:243) genomföra

Läs mer

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3 Lantbrukarnas Riksförbund Varför ny lagstiftning? Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2012-07-06 Stockholm Mål nr M 4027-09 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-04-23 i mål nr M 1284-09, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060201 DOM 2014-01-29 Stockholm Mål nr M 1577-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-24 i mål nr M 5319-12, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060108 DOM 2013-10-07 Stockholm Mål nr M 2079-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2013-02-13 i mål nr M 4402-12, se bilaga KLAGANDE 1. B L

Läs mer

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Peter Ardö Miljötillståndsdagen Malmö den 30 januari 2019 1 Förkortningar MB= miljöbalken MBF= miljöbedömningsförordningen

Läs mer

MÖD 2012:48 MÖD 2014:30. NJA 2012 s 921. EU-domstolens mål C-240/09 och C-263/08

MÖD 2012:48 MÖD 2014:30. NJA 2012 s 921. EU-domstolens mål C-240/09 och C-263/08 Mark- och miljööverdomstolen MÖD 2015:17 Målnummer: M8662-14 Avdelning: 6 Avgörandedatum: 2015-04-15 Rubrik: Fråga om miljöorganisationers klagorätt ----- En miljönämnd beslutade att godta en anmälan om

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 2014-11-25 Stockholm Mål nr M 6637-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 1181-14, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:923 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

DOM 2014-10-02 Stockholm

DOM 2014-10-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2014-10-02 Stockholm Mål nr M 5983-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-28 i mål nr M 1960-14, se bilaga KLAGANDE Älvräddarnas

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-04-16 Stockholm Mål nr M 4029-09 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom 2009-04-23 i mål nr M 1286-09, se bilaga A KLAGANDE V F MOTPART

Läs mer

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas.

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas. Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avdelning 3 Via e-post Stockholm den 9 februari 2018 Mål nr M 6038 17 Stockholms Hamn AB angående ansökan om tillstånd till anläggande och drift av hamn vid Norvikudden,

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y

SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y 1 (5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y ÖVERKLAGANDE 2010-10-15 Dnr 641-4689-10 Rf Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av Miljööverdomstolens dom den 25

Läs mer

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson Föreläsningsunderlag studiecirklar Foto: Tilla Larsson Delar som tas upp på utbildningen Dikens syfte Vikten av underhåll Vattenjuridik Markavvattningsföretag o Handlingar o Aktiv samfällighet o Stämma

Läs mer

DOM meddelad i Nacka

DOM meddelad i Nacka NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2019-05-29 meddelad i Nacka Sid 1 (3) Mål nr M 8469-18 PARTER Klagande Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104 20 Stockholm Motpart Diensten

Läs mer

Miljöövervakning i miljöprövning? Ola Broberg Avdelningschef Naturavdelningen

Miljöövervakning i miljöprövning? Ola Broberg Avdelningschef Naturavdelningen Miljöövervakning i miljöprövning? Ola Broberg Avdelningschef Naturavdelningen Miljöövervakningsdagarna 2013 Fyra olika MKN -för tydlighetens skull? MB 5kap.2 En gränsvärdesnorm ska ange de förorenings-

Läs mer

DOM 2015-08-12. ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Hallands län beslut 2014-12-11 i ärende nr 535-8896-14, se bilaga

DOM 2015-08-12. ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Hallands län beslut 2014-12-11 i ärende nr 535-8896-14, se bilaga 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT DOM 2015-08-12 Mål nr M 4718-14 KLAGANDE Hasse Eriksson Göstorp, Allareds Mölla 1 312 92 Laholm Ombud: Walter Johansson Kraftprojektering AB Box 1902 791 19 Falun MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

Samråd inom vattenförvaltningen

Samråd inom vattenförvaltningen Sid 1 (13) Torgny Norberg torgny.norberg@kammarkollegiet.se 08-7000882 Vattenmyndigheten Bottenhavet 2015-04-27 Dnr 4.3-6009-14 Er ref 537-7197-14 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.se Samråd

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2015-04-23 Stockholm Mål nr M 465-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-19 i mål nr M 2226-14, se bilaga KLAGANDE 1.

Läs mer

DOM 2013-12-16 Stockholm

DOM 2013-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2013-12-16 Stockholm Mål nr M 4026-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-04 i mål nr M 4320-12,

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Viktiga bestämmelser i MB 5 kap. 3 MB kommunens ansvar 5 kap 8 MB vidta åtgärder 6 kap. 19 MB ÅP

Läs mer

PROTOKOLL , och Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL , och Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 PROTOKOLL 2018-04-29, 2018-05-02 och 2018-05-04 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 136 Mål nr M 1808-18 RÄTTEN Hovrättsråden Henrik Löv, Roger Wikström (deltar inte i beslut

Läs mer

SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd enligt 11 kap. 16 miljöbalken. AnläggningsID i miljöboken: 1973 Koordinater (SWEREF99): N , E

SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd enligt 11 kap. 16 miljöbalken. AnläggningsID i miljöboken: 1973 Koordinater (SWEREF99): N , E 1 NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr 2017-06-16 meddelad i Nacka strand SÖKANDE Örebro kommun Box 300 00 701 35 Örebro Ombud: Per Undén c/o Örebro kommun Adress som ovan SAKEN Ansökan om godkännande av åtgärd

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2014-06-05 Stockholm Mål nr P 11322-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-19 i mål nr P 5369-13, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060308 DOM 2017-10-17 Stockholm Mål nr M 5973-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2017-05-30 i mål nr M 2857-16, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

Vattenverksamhet. 5 december Göran Stenman, rådman, Vänersborgs tingsrätt Agnes Larfeldt Alvén, advokat, Setterwalls advokatbyrå

Vattenverksamhet. 5 december Göran Stenman, rådman, Vänersborgs tingsrätt Agnes Larfeldt Alvén, advokat, Setterwalls advokatbyrå Vattenverksamhet 5 december 2012 Göran Stenman, rådman, Vänersborgs tingsrätt Agnes Larfeldt Alvén, advokat, Setterwalls advokatbyrå Disposition av dagen 09.45 Vilka regler gäller för vattenverksamhet

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2019-05-24 Stockholm Mål nr M 5809-18 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-05-24 i mål nr M 942-18, se bilaga A PARTER

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060201 DOM 2014-01-29 Stockholm Mål nr M 1438-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-21 i mål nr M 5315-12, se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-09-27 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 4954-09 KLAGANDE 1. Jan Hagberg 2. Rolf Sundewall 3. Charlotte Ågren 4. Sune Ågren Ombud för samtliga: Jan Bergstedt, Föreningen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2016-04-01 Stockholm Mål nr M 2767-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-04 i mål nr M 1186-14, se bilaga KLAGANDE Bergfors

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-05-24 Stockholm Mål nr M 9186-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-10-18 i mål M 2661-11, se bilaga

Läs mer

DOM meddelad i Nacka

DOM meddelad i Nacka NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2019-05-29 meddelad i Nacka Sid 1 (5) Mål nr M 8465-18 PARTER Klagande Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104 20 Stockholm Motpart Diensten

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Albin Ring, Förvaltningsjurist Hur påverkas kommunerna av åtgärdsprogrammen? Åtgärdsprogrammet listar ett antal generella åtgärder för kommunerna.

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund Mål nr M 225-13 KLAGANDE 1. Härnösands kommun, Samhällsnämnden 871 45 Härnösand 2. Kramfors kommun, Miljö- och byggnämnden

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr M 4695-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-30 i mål M 4657-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 944-14 KLAGANDE Åke Ström Enköpingsvägen 262 176 76 Järfälla MOTPART Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun

Läs mer