Västerås Slalomklubb. Ramprogram och policy Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västerås Slalomklubb. Ramprogram och policy Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb"

Transkript

1 Västerås Slalomklubb Ramprogram och policy Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb

2 1. Inledning Föreningens styrelse har utvecklat ett ramprogram för aktiva och träningsgrupper. Styrelsen står bakom denna policy och ansvarar för densamma. Policyn skall vara: riktlinjer och regler för prioritering av verksamheten styrmedel för genomförandet av fattade beslut Policyn är: direkt kopplade till föreningens övergripande visioner såväl som konkreta åtgärder aktiva samt föräldrars förpliktelser och åtaganden. Dokumentet och informationen ska bidra till att skapa förståelse och kunskap om föreningen samt ge en positiv och korrekt uppfattning i de frågeställningar som här berörs. En policy måste förankras och få förståelse bland de som berörs. Därför får den interna informationen och utbildningen om dessa regler och riktlinjer inte åsidosättas. Syftet med en policy är att öka insikten om föreningen hos medlemmar såväl aktiva som föräldrar och nytillkommande intresserade. Attityden ska vara att det är barnen som står i fokus för allt vad vi gör, att det är idrotten samt föreningens sociala målsättning som är själva grunden för engagemanget i föreningen. Detta dokument skall ge en allmän information kring föreningen och tar upp övergripande riktlinjer för aktiva, deras föräldrar samt de olika träningsgruppernas verksamhet. Västerås Slalomklubb kommer att i sitt arbete sträva efter att följa Riksidrottsförbundets policies inom följande prioriterade områden: Idrott hela livet Om alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT) Samverkan med skolan Diskriminering på grund av sexuell läggning Policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier och sexuella övergrepp Idrottens jämställdhetsplan Trafikpolicy Vidare stödjer vi till fullo Svenska skidförbundets antidopingpolicy.

3 2. Föreningen Västerås Slalomklubb är en ideell förening, som bedriver alpin skidsport. Målsättningen är att ta emot så många aktiva, främst barn och ungdomar, som möjligt i verksamheten. Klubbens syfte är att utveckla goda tävlingsåkare och bidra med elitåkare till den alpina skidsporten i Sverige. Träningen skall även ge en god fysisk och moralisk fostran. Västerås Slalomklubb är därför en förening både för den som vill satsa elitmässigt och för den som vill tävla på en något lägre nivå. Genom åren har klubben haft stora framgångar och fostrat många åkare som tagit plats på skidgymnasier och olika landslagsgrupper. Vi har även genom åren bidragit till Skidförbundets ledarstab på flera olika nivåer hela vägen upp till landslagsnivå. Verksamheten inkluderar alla skidåkare och vi är medlemmar i handikappidrottsförbundet. 2.1 Organisation och ledning Klubbens styrelse fattar de övergripande besluten om verksamheten och drar upp riktlinjer kring mål, strategier och medel. Klubbens ordförande väljs på ett år i taget och övriga ledamöter på två år.det huvudsakliga arbetet sker genom, styrelsearbetet och dess beslut, samt i föreningens träningsgrupper. Styrelsens viktigaste arbetsområden är förutom ordförande och Kassör, tränings och tävlingsansvarig samt ansvar för sponsring. Bokföringstjänster köps externt.

4 3. Vision och övergripande målsättningar 3.1 Västerås Slalomklubb skall: Ta ett socialt ansvar och ha ett positivt inflytande på barnens fostran Vara en av Västerås viktigaste idrottsföreningar på såväl bredd som topp Vara en ledande alpin förening såväl sportsligt som ekonomiskt 3.2 Sportsliga delmål Västerås Slalomklubb verkar för att: Årligen öka antalet aktiva ungdomar i olika träningsgrupper Möjliggöra för alla (oavsett förmåga) att träna alpint Långsiktigt förbereda åkare till elever på skidgymnasium Årligen tillvarata och utveckla tränarkompetensen såväl på topp som bredd Årligen rekrytera och utbilda nya tränare och ledare Utbilda föräldrar till en aktiv medverkan vid träning och tävlingsverksamhet Utveckla ungdomar till juniorlandslag samt för vidare utveckling inom landslagen 3.3 Tävlingsmässiga delmål Västerås Slalomklubb verkar för att: Årligen genomföra ungdoms/barntävlingar på hemmaplan för nyrekrytering, träning och utbildning Årligen genomföra tävlingar liknande Mälarcupen 1 gång per säsong Genom samverkan med regionens och distriktets föreningar utveckla kompetens och stötta genomförandet av nationella finaler 3.4 Några övergripande strategier mot ovanstående Några strategier för att nå de ovan nämnda målen är följande: Att kärnverksamheten skall prioriteras Att verksamheten bedrivs målinriktat och handlingskraftigt Att profilen vidmakthålls och vidareutvecklas samt att ledare får utvecklingsmöjligheter Att samtliga intäkter till föreningen disponeras av föreningen i sin helhet och styrelsen beslutar om prioriteringen och fördelningen 3.5 Utveckling av strategier inom de olika delmålen Strategi för etablering av fler medlemmar och starkare organisation Att etablera ett större intresse för klubbens verksamhet genom marknadsföring och information till skolungdom i Västerås Att genom ökad uppmärksamhet och större socialt ansvar på ett bättre sätt tillvarata ungdomar när de kommer upp i åldrarna Att bibehålla och utveckla den egna tävlingsverksamheten gentemot nybörjare

5 Bygga upp en tränarkompetens för skidåkare med speciella behov

6 Strategi för ökning av tränare och funktionärer Att ledare och tränare värvas och kontinuerligt utbildas och utvecklas så att vi kan ta hand om de olika träningsgrupperna. Att i större utsträckning skapa internutbildning och utnyttja Skidförbundets och Västmanlands idrottsförbund såväl som SISU utbildningar Att nyttja träningskvällar och något försäsongsläger för utbildning Att etablera ett återkommande utbildningsprogram för tävlingsfunktionärer som samtliga medlemmar skall erbjudas. Att fastare funktioner bildas för tävlingarnas genomförande inom tävlingsområden, sekretariat, tidtagning, portvakt, starter osv. Ha en positiv grundsyn på utveckling och förgreningar inom skidsporten. Nya kommittéer och sektioner kan bildas, tex sitski, bi-ski, jibbing och Skicross. Strategi för ökad tävlingsverksamhet Behålla tävlingar på lokal- och distrikts-nivå gentemot nybörjare och främst yngre aktiva. Att tillskapa en tävlingsorganisation som kan arrangera fler tävlingar på olika nivåer per år. Utnyttja tävlingstillfällen på så sätt att en bred tävlingsorganisation kan byggas upp. Samverka med andra föreningar. Utnyttja träningskvällar i utbildningssyfte för genomförande av tävlingar.

7 4. Vedbobacken och föreningen Föreningen ska jobba tätt till med det driftbolag som sköter backen. Syftet med engagemanget är att säkerställa en fortsatt hög kvalitet i verksamheten genom en funktionell skidanläggning samt att få ett inflytande i utvecklingen av Anläggningen. Starten av verksamheten har varit positivt. På sikt behövs starthus, målhus, nya nedfart för träningsverksamhet och förbättrade möjligheter för klubben att driva sin verksamhet på många olika sätt. Den långsiktiga målsättningen i föreningen är att öka inflytandet genom aktivt samarbete med det bolag som sköter driften.

8 5. Avgifter och åtaganden 5.1 Medlemskap Medlemskap och träningsavgifter beslutas på årsmötet. Som medlem accepteras ramprogram och policydokumnetet. 5.2 Föräldrar Föreningens intäkter består huvudsakligen av tre ben förutom avgifterna: Föreningsbidrag Sponsorer Intäkter på startavgifter vid tävlingar För att klara av detta krävs ett engagemang från föräldrar. Föreningens målsättning är att all verksamhet skall vara frivillig för föräldrar och styrelsen har absolut en klar uppfattning och medvetenhet om att alla föräldrar har olika förutsättningar såväl från person till person som från en tidpunkt till en annan tidpunkt. Sammantaget med den tro och övertygelse om att alla föräldrar gör sitt bästa utifrån sin egen situation skall vi planera och belasta föräldrarna med dessa åtaganden. Genom att vi samtidigt för föreningens verksamhet är helt beroende av att föräldrar kan ställa såväl tid till förfogande som att man kan ställa upp med att genomföra verksamheten är det viktigt att föreningen kan motivera och stimulera föräldrars medverkan utan tvång och en massa måsten. Mot bakgrund av detta har vi lagt in en morot i att varje medlem som ordnar en sponsor kan erhålla 10% av intäkten till föreningen i extra bidrag för träningsläger och tävlingsdeltagande.

9 6. Ersättningar 6.1 Ungdomsverksamheten och olika gruppers åtaganden 1. Principer för ersättningar i Västerås Slalomklubb: Klubben har ambitionen att stå för samtliga anmälningsavgifter till tävlingar så länge detta ryms i budgeten och att totalbeloppet inte överstiger en av styrelsen satt maxgräns. För FIS-åkare ska en personlig budget sättas för startavgifter tillsammans med ansvarig tränare för att kunna planera säsong och utgifter. Om den tävlande anmäler sig och ej deltar utan att stryka sig i god tid, skall den tävlande dock själv stå för anmälningsavgiften. Detta gäller inte om den tävlande måste avstå pga. sjukdom eller skada, så sent att strykning ej är möjlig. 2. Klubben ger ett bidrag för aktiva som deltar i större finaler med långa resor och träningsdagar kopplade till tävlingarna under förutsättning att kostnaden ryms inom klubbens budget. Styrelsen och ytterst årsmötet fastställer budget. Klubben försöker att skapa utrymme för ersättning till klubbens egna läger och i vissa fall, distrikts- och regionläger. Ersättning utgår således ej för att träna med andra klubbar eller i privat regi. Klubbens lägerbudget byggs upp av klubbmedlemmarnas gemensamma insatser för att skapa intäkter. En fördelning föreslås av Tränings och tävlingsansvarig för beslut i styrelsen. 3. Klubben gör inför varje säsong en bedömning av den ekonomiska situationen och om denna tillåter budgeteras ett särskilt tränings och tävlingsbidrag. Klubben betalar ut dessa baserat på årets utfall i efterskott. Storleken på ersättningarna kan därför variera. Finalbidraget utgår till åkare som kvalificerat sig till regionfinal, landsdels, riksfinal, USM samt på sikt YJSM, ÄJSM, SM och nordiskt juniormästerskap. Förslag på ersättningsnivåer för tränings och tävlingsbidrag, se nedan. 4. Klubben betalar endast ut särskild tränarersättning då uppdragen för tränarinsatserna planerats med distriktet och utrymme för utbetalning finns i budgeten. Styrelsen beslutar även i efterhand vilket utrymme som finns och det finns således inga löften om ersättning före säsongen. Ersättning till tränare betalas ut i samband med officiella klubb- och distriktsläger och enbart till det antal tränare, som lägrets storlek motiverar. Till tränare räknas person som ingår i klubbens tränarkår. Vilka som ingår i tränarkåren framgår av hemsidorna för respektive grupp och listan hålls aktuell av träningsansvarig. Lagledare utses inför varje tävling baserat på vilka medlemmar som deltar. Det är dock alltid föräldrarna som har huvudansvaret för barnens deltagande. Denna lagledare skall: a. vara närvarande vid lagledarmöte, b. säkerställa klubbåkarnas besiktning av bana c. vara övrigt behjälplig för åkarna i samband med tävlingen 5. Lagledaren har ingen ersättning för sitt uppdrag.

10 6. Prioritering och förslag på ersättningsnivåer för tränings och tävlingsbidrag Tränings och tävlingsbidrag för (då utrymme ges) tas fram för beslut baserat på följande nivåer och prioriteter. Belopp kan ändras beroende på utrymme. 1. Stötta med tävlings avgifter och Fis licenser, 100 % (max tak införs vid behov) 2. Finalbidrag a. U kr/final b. U kr/final c. USM JSM SM 3000 kr/final 3. Träningsbidrag a. Breddläger, 200 kr/dag b. Västmanlands påkallat läger, 200 kr / dag c. Förbunds påkallat läger (typ Skolningsläger 2), 300 kr / dag 4. Elitstöd Individuell ersättning kan utgå till åkare (U16 eller FIS) som gör en elitsatsning. Ersättning kan utgå till åkare som t.ex. tas ut till ungdomslandslag. Elitsatsande åkare som hittar sponsorer till klubben kan själva få ta del av intäkter. Styrelsen fattar beslut om detta för resp. fall t.v. Ledare från klubben som är med som tränare på läger enligt läger ovan bör få samma ersättning som åkare. Ledare som deltar på, av skidförbundet ordnade, utbildningar, betalar resa, logi och liftkort medan klubben betalt kursavgift. Undantag är unga ledare där klubben betalar allt.

11 7. Policy vad gäller elitstöd, träningsbidrag, träningsläger och gruppers planering. Respektive grupp får årligen i uppdrag att upprätta ett förslag till lägerplanering. Egna planerade gruppläger o Alla läger genomförs och betalas utan löfte om ersättning i förväg Elitstöd o Elitstöd kan utgå till åkare som tas ut av skidförbundet till t.ex. ungdomslandslag eller landslag. Detta gäller U16 eller äldre. För stöd, se Prioritering och förslag på ersättningsnivåer. Riktlinjer för planering och genomförande av resor till alperna För att förenkla planering för denna sorts träningsläger skall följande riktlinjer gälla för resor och deltagande i träningsläger som genomförs i alperna. Resan kan planeras och genomföras av: - Distriktet, regionen, klubben eller extern researrangör. I samtliga fall skall nedanstående kriterier uppfyllas: 1. Klubbansvarig för resan skall utses. 2. Resegruppen får planera och genomföra aktiviteter för att inbringa medel och därmed få ner den egna kostnaden för resan. 3. Resan får ej belasta VSLK s beslutade budget

12 8. Försäkringar Genom medlemskap i föreningen finns försäkring via Svenska Skidförbundet. Alla aktiviteter i klubbens regi sker på egen risk men ska utföras med säkerhetsutrustning godkänd av Svenska skidförbundet. Ansvar för att rätt utrustning används ligger helt på den enskilde utövaren eller dess vårdnadshavare om utövaren ej är myndig.

13 9. Vägen till toppen 9.1 Inledning Västerås Slalomklubb har barnen och ungdomarna i olika träningsgrupper. Klubben har flera tränare som är engagerade i varierad omfattning. Träningsgrupperna är åldersindelade för att mer betona träningens sociala betydelse i kombination med aktiviteten. För äldre åkare (U14 och U16) med en högre ambition erbjuds utökade träningsmöjlighet inom distriktet i det som kallas Västmanlandslaget. Vid behov av samordning kan grupper slås samman för att uppnå ett antal aktiva som är rimligt för att få ihop en träningsgrupp. Ett viktigt syfte med den egna tävlingsverksamheten är att skola in de yngre åkarna i tävlingsrutinerna, liksom att få in deras föräldrar och anhöriga i verksamheten och lära upp funktionärer. En tävling på ungdomssidan av typ Mälarcup ska också arrangeras varje säsong, liksom KM. Vart tredje år ska vi vara inriktade på att arrangera DM. Det första steget för nya aktiva är tävlande i FP-cup och liknande breddtävlingar lokalt och inom distriktet. Nästa led i tävlandet är regionstävlingar som Lilla Världscupen, Mälarcupen och Dalacupen, innan tävlandet ökar med regionstävlingar, SM-kval osv. Västerås Slalomklubb ordnar varje försäsong ett breddläger, kallat Västerås Familjeläger. Ambition med detta läger är att så många som möjligt (aktiva, syskon, föräldrar) ska följa med för att på så sätt stärka sammanhållningen i klubben. Gruppspecifik träning kommer att bedrivas. Gruppspecifika läger kan även anordnas i klubbens eller distriktets regi (se nedan per grupp). Vid åldersspecifika läger kan det erbjudas träningsmöjligheter för andra åkare vid mån av plats och förutsättning. Detta kan t.ex. gälla syskon som följer med eller andra åkare som är på samma ort. 9.2 Träningsgrupp U16 Aktiva åkare som deltar i klubbens verksamhet. Tävlandet sker i allt från lokala tävlingar, FP-cup, DM, Dalacup hela vägen till USM-kval, USM, FIS, YJSM, ÄJSM, SM mm. Träningsupplägget görs för att kunna hålla en hög nivå men inkluderar även aktiva med lägre ambitioner. Träningarna är planerade för att utveckla alla detaljer i åkningen och alla grenar berörs. Utrustningen blir på ett naturligt sätt grenspecifik utifrån varje åkares egen målsättning och ambition. Målet är att få de flesta i gruppen att delta i många försäsongsläger samt att i stor utsträckning medverka i regionslag, distriktslag och andra former av försäsongssamlingar. Deltagarna ska medvetandegöras om sin roll som förebilder för klubbens alla yngre

14 åkare. Genom att ge gruppens medlemmar ansvar för vissa träningsmoment eller hela träningar vill vi även stimulera intresset för ledarskap inom vår idrott. 9.3 Träningsgrupp U14 Tränar friåkning och teknik kombinerat med banåkning SL kort käpp och långkäpp, GS och grundmoment i fart. Åkarna deltar i klubbtävlingar, FP-Cup, DM samt Dalacup, Mälarcup, LVC-kval och LVC-final utifrån egen ambition och intresse. Här börjar kraven på utrustning öka vilket också påverkar träning och tävling. Inget krav på grenspecifika skidor men utrustningen ska ha en klar race-profil för att kunna säkra en bra utveckling och säkerhet i högre hastighet. För bästa förutsättningar för utveckling så är det dock ett önskemål att åkare har grenspecifika skidor och annan utrustning. Minst två breddläger för dessa åkare under försäsong erbjuds de aktiva. 9.4 Träningsgrupp U12 Ambitionen i denna grupp är att få fler att vilja vara med och prestera sitt bästa i LVCfinal U12 (regionsfinal). Denna åldersgrupp är viktig för att peppa ungdomar att fortsätta med sporten i äldre år. Tränar friåkning och teknik kombinerat med banåkning, SL kort käpp och långkäpp, GS och grundmoment i fart. Åkarna deltar i klubbtävlingar, FP-Cup, DM, Mälarcup, Dalacup och LVC-kval. Här börjar kraven på utrustning öka vilket också påverkar träning och tävling. Inget krav på grenspecifika skidor men utrustningen ska ha en klar race-profil för att kunna säkra en bra utveckling och säkerhet i högre hastighet. Minst två breddläger för dessa åkare under försäsong erbjuds de aktiva. Önskvärt att man deltar i minst ett av dessa. 9.5 Träningsgrupp U10Fokus på grundteknik på skidor. Tränar banåkning och deltar i klubbtävlingar samt FP Cup. Här är träningen inriktad mot i huvudsak slalom men storslalom kommer successivt in. Huvudinriktningen på tävlandet är FP Cup, samt även medverkan i klubbens egen lokala tävlingar och DM. Även tävlingar i angränsande distrikt (t.ex. Dalarna) kan förkomma. Mycket roliga tävlingar tillsammans med flera klubbkompisar är målet. Ett breddläger för dessa åkare under försäsong erbjuds. Önskvärt att man deltar i detta. 9.6 Träningsgrupp U8 Första steget efter skidskola / Turn. Fokus på grundteknik på skidor. Tränar viss banåkning och deltar i klubbtävlingar samt FP Cup.

15 Här är träningen inriktad mot i huvudsak slalom men storslalom kommer successivt in. Huvudinriktningen på tävlandet är FP Cup, samt även medverkan i klubbens egen lokala tävlingar och DM. Mycket roliga tävlingar tillsammans med flera klubbkompisar är målet. Ett breddläger för dessa åkare under försäsong erbjuds. 9.6 Träningsgrupp Turn Inriktningen är att barnen ska lära sig åka skidor genom att leka och ha roligt. Här inleds träning och tävlingsverksamheten. Grunden i träningen är skidvana och att man provar på lätt banåkning för att förbereda tävlande. Tävlingsverksamheten riktas mot lokala tävlingar i hemmabacken. Vi försöker så snart som möjligt att få ut barnen till FP Cup för att erhålla tävlingsvana samt en grund för kommande års utveckling kombinerat med förståelse för hur kul och inspirerande det är att tävla i slalom. Ett breddläger för dessa åkare under försäsong erbjuds.

16 10.Utbildning 10.1 Allmänt Inom föreningen bör ett utbildningsprogram för våra ledare finnas. Utbildningsprogrammets syfte är att säkerställa samt utveckla kunskapsnivån inom föreningen. Följande moment och områden ingår i föreningens målsättning kring utbildning. Skidåkning o Säsongsplanering o Teknikträning o Tävlingsverksamhet o Utrustningsvård o Bansättning o Regler Pedagogik och metodik kring ungdomars utveckling, undervisningsmetodik och allmän pedagogik samt att verka i grupp Skidåkning för personer med funktionshinder Allmänt information om områdena: - Träningslära, -Humanbiologi, -Idrottspsykologi, -Idrottsskador/sjukdomar 10.2 Tränare och ledare Föreningen arbetar efter en utbildningstrappa. Styrelsen är mycket positivt inställd till tränare, ledare och funktionärer som vill genomgå olika former av utbildning. I budgeten skall årligen avsättas medel för kurser och utbildningar Aktiva Föreningen arbetar med utbildning via träningsgrupperna i främst skidteknik med olika former av teknikträning, barmarksträning och förberedande träning, utrustningsvård och allmänt kring klubbens sociala mål Föräldrar Utbildning sker inom ramen för klubbens verksamhet, dels uppbyggnaden av funktionärskader inom träning och tävlingsverksamheten. Vidare genomförs kurser i utrustningsvård.

17 11. Västerås Slalomklubbs sociala verksamhet 11.1 Sociala mål Vi delar in föreningens sociala mål på följande sätt: 1. Ditt uppträdande: a. Glad b. Trevlig c. Hjälpsam d. Informerande e. Serviceinriktad f. Professionell 2. Som medlem samarbetar du med: a. Klubben b. Ledare och dina klubbkamrater c. Funktionärer d. Den du möter i tävlingssammanhang e. Personalen i skidbacken 3. Som aktiv, tränare och förälder är du: a. Ambassadör för Västerås Slalomklubb b. Representant för sporten c. Föredöme för andra Viktigt Styrelsens policy avseende MOBBING är att samtliga personer som kränker andra blir föremål för prövning om uteslutning ur föreningen Regler för ungdomar inom Västerås Slalomklubb Som medlem i Västerås Slalomklubb har vi en målsättning att samtliga kan följa våra sociala mål samt att vi är överens om att du skall: o Följa idrottens regler och de av VSLK uppsatta reglerna o Respektera dina ledare och klubbkamrater o Genomföra träningar och tävlingar på bästa sätt efter dina förutsättningar o Vårda din egen och klubbens utrustning o Ställa upp för dina kamrater i föreningen o Vara en ambassadör för VSLK och sporten 11.3 För dig som förälder/ledare vill vi att du o Uppträder som du vill att dina barn/aktiva skall uppträda o Framför eventuell kritik och åsikter på ett sakligt och korrekt sätt o Tar del av klubbens målsättning och policy o Stöttar ditt barn/aktiva i såväl med- som motgång o Respekterar ledare/föräldrar och barnens klubbkamrater o Ställer upp för barnens kamrater i föreningen o Vara en ambassadör för VSLK och föräldrarna/ ledarna inom sporten

Västerås Slalomklubb. Ramprogram och policy Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb

Västerås Slalomklubb. Ramprogram och policy Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb Västerås Slalomklubb Ramprogram och policy 2013-2014 Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper inom Västerås Slalomklubb 1. Inledning Föreningens styrelse har utvecklat ett ramprogram

Läs mer

Rättviks Slalomklubb. Ram- och policyprogram. Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper gällande Rättviks Slalomklubb

Rättviks Slalomklubb. Ram- och policyprogram. Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper gällande Rättviks Slalomklubb Rättviks Slalomklubb Ram- och policyprogram Regler och riktlinjer för aktiva, föräldrar och träningsgrupper gällande Rättviks Slalomklubb Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 4 2. FÖRENINGEN... 5 2.1 Organisation

Läs mer

Rättviks Slalomklubb

Rättviks Slalomklubb Rättviks Slalomklubb Avgifter och Ersättningar Giltighet Detta dokument anger de avgifter och ersättningar som gäller och fastslås varje år vid RSLK s årsmöte. Klubben gör inför och under varje säsong

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2017/2018 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2017-2018 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Välkommen till säsongen

Välkommen till säsongen 2013-08-12 Välkommen till säsongen 2013-2014 En ny, spännande och förhoppningsvis framgångsrik säsong står för dörren och det börjar bli tid att ta del av och fundera över de förväntningar som IFK Mora

Läs mer

NOLBY ALPINA SK. Träningskommitté Verksamhetsinriktning

NOLBY ALPINA SK. Träningskommitté Verksamhetsinriktning NOLBY ALPINA SK Träningskommitté Verksamhetsinriktning Bredd & Elit i samma bana Klubbens verksamhet skall vara inriktad på både bredd & elit Träningen skall vara lustfylld och en grund för satsning inom

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2015/2016 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2015-2016 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2012/2013 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2012-2013 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Policys och riktlinjer

Policys och riktlinjer Policys och riktlinjer Föreningen Skövde Konståkningsklubb - Policys & Riktlinjer antagna vid styrelsemöte den 2011-07-05. Gällande från 2011-08-01 och tillsvidare. Innehållsförteckning Policys och riktlinjer...

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2009/2010 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2009-2010 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Välkommen till säsongen 2014-2015

Välkommen till säsongen 2014-2015 2015.02.03 Välkommen till säsongen 2014-2015 En ny, spännande, rolig och framgångsrik säsong står för dörren. En fantastisk blandning av landslagsåkare i alpint och skicross tillsammans med den, växande

Läs mer

Vision & Mål 2018/2019

Vision & Mål 2018/2019 Vision & Mål 2018/2019 Trender Vad ser vi för trender? Det är en stor variation mellan våra ungdomar som endast vill åka på ett par läger och träna i hemmabacken men inte vill tävla utanför klubben, och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom 2011-2012 Lite fakta om Falköpings AIK Slalom FAIK Slalom är en framgångsrik slalomklubb som under åren haft glädjen att se många av sina åkare göra sig gällande även

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2016/2017 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2016-2017 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Välkommen till Järvsö Alpina!

Välkommen till Järvsö Alpina! Välkommen till Järvsö Alpina! Järvsö Alpina, som är en del i Järvsö IF, har funnits sedan 1937 och är till antalet medlemmar sett en relativt liten förening men som genom åren har fostrat flera framgångsrika

Läs mer

Välkommen till säsongen

Välkommen till säsongen 2013.12.18 Välkommen till säsongen 2013-2014 En ny, spännande, rolig och framgångsrik säsong står för dörren. En fantastisk blandning av landslagsåkare i alpint och skicross tillsammans med den, växande

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Grattis! Du är förälder till en skidåkare!

Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Att vara medlem i Svegs Alpina Klubb har en rad fördelar, men kräver också en del engagemang. Det bästa med vår klubb är, att vi lär känna alla barn och föräldrar

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2010/2011 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2010-2011 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

Årsberättelse Västmanlands Skidförbund 2013/2014

Årsberättelse Västmanlands Skidförbund 2013/2014 Årsberättelse Västmanlands Skidförbund 2013/2014 Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av: Martin Landås Katarina Finn Stig Nilsson Karin Spets Seppo Reijonen Lars Säfström Anders Smevold Conny Venngren

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

Information om sportchef samt Go4IT

Information om sportchef samt Go4IT Information om sportchef samt Go4IT MASK anställer sportchef på heltid Go4IT ny satsning för våra mest ambitiösa äldre åkare Anmälan till Go4IT sker senast den 20 maj Säsongen lider mot sitt slut och vi

Läs mer

Verksamhetsplan för Nyköpings tennisklubb år

Verksamhetsplan för Nyköpings tennisklubb år Verksamhetsplan för Nyköpings tennisklubb år 2018-2019 Nyköpings tennisklubb ska vara en attraktiv förening där tennisspelare i alla åldrar och nivåer kan mötas och utvecklas. Klubbens verksamhet ska bygga

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Välkommen till säsongen

Välkommen till säsongen 2017-11-20 Välkommen till säsongen 2017-2018 En ny, spännande, rolig och framgångsrik säsong står för dörren. En fantastisk blandning av landslagsåkare i alpint och skicross tillsammans med den, växande

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 18/19

Verksamhetsplan och budget 18/19 Verksamhetsplan och budget 18/19 Under budgetprocessen har enhetliga mallar för ettåriga verksamhetsplaner och budgetar för styrelsen, anläggningskommittén och grenkommittéerna alpint, backe och längd

Läs mer

VISION OCH POLICY. Skanör-Falsterbo Tennisklubb

VISION OCH POLICY. Skanör-Falsterbo Tennisklubb VISION OCH POLICY Skanör-Falsterbo Tennisklubb VISIONER OCH POLICIES Detta står vi för Skanör-Falsterbo Tennisklubb (SFTK) grundades 1948. Redan då fanns med största säkerhet tankar och funderingar på

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2011/2012 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2011-2012 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Alla skall med 2015-2016!

Alla skall med 2015-2016! Barmark Alla skall med 2015-2016! Mål och rekommendationer för åkare inom MASK Skidåkning är och har blivit en året runt sport, där det inför vintersäsongen gäller att vara väl förberedd med en bra barmarksträning

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

Verksamhetsplaner och budget 2019/2020

Verksamhetsplaner och budget 2019/2020 Verksamhetsplaner och budget 2019/2020 Under budgetprocessen har enhetliga mallar för ettåriga verksamhetsplaner och budgetar för styrelsen, anläggningskommittén och grenkommittéerna alpint, backe och

Läs mer

Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016. Klubbgemensamt beslut 2015-11-10

Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016. Klubbgemensamt beslut 2015-11-10 Regler och Riktlinjer för Tävlingar inom Stockholm 2016 Klubbgemensamt beslut 2015-11-10 Innehåll Tävlingsstruktur 2016... 3 Beslut 2016... 4 Öppna tävling för anmälan... 4 Sista dag för anmälan... 4 Efteranmälan...

Läs mer

Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY

Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY Bergsåkers Badmintonklubb FÖRENINGSPOLICY Verksamhetsidé Vi ska erbjuda badmintonträningar och tävling för alla, oavsett ambitionsnivå med syfte att främja en aktiv fritid, gemenskap och välbefinnande

Läs mer

Mitt barn som simmar i LASS. Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är

Mitt barn som simmar i LASS. Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är Föräldraengagemang Viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i LASS Vad innebär det för mitt barn? Vad innebär det för mig som förälder? Vad behöver jag som förälder bidra med i LASS?

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

tillsammans ska vi dit!

tillsammans ska vi dit! Verksamhetsplan 2015-2020 IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Bredd och elit tillsammans ska vi dit VERKSAMHETSIDE Att åka konståkning i IFK Österåkers Konståkningsklubb (IFKÖKK) ska innebära glädje, vänskap

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Verksamhetsplan år

Verksamhetsplan år Verksamhetsplan år 2015-2016 Skidkul Vi siktar på ett liknande upplägg kommande säsong som den gångna, att vi kör en dag i veckan på måndagar. Inomhus- och barmarksträning startar från och med oktober

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Antagen på föreningens årsmöte 2008-03-12 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Bålsta IKs ändamål och verksamhetsidé finns beskriven i våra stadgar. Stadgarna

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Säsongen Allmän information.

Säsongen Allmän information. LSK-bladet 2015 Säsongen 2014-2015 Allmän information. Träningstider Under vintersäsong tränar vi på tisdagar och torsdagar (grön endast tisdagar) med start kl 18:00. Grön/blå grupp tränar fram till 19.30,

Läs mer

POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb. Organisations nr:

POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb. Organisations nr: POLICY och Information för Luleå konståkningsklubb Organisations nr: 897001-2186 Bildad 1986 Inledning Detta dokument är framtaget för att tydliggöra de riktlinjer vi arbetar efter i vår klubb. Styrelsen

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i Bålsta Simklubb

Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i Bålsta Simklubb Mitt barn som simmar i Bålsta Simklubb Föräldraengagemang Viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i Bålsta Simklubb Vad innebär det för mitt barn? Vad innebär det för mig som förälder?

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 17/18

Verksamhetsplan och budget 17/18 Verksamhetsplan och budget 17/18 Under budgetprocessen har enhetliga mallar för ettåriga verksamhetsplaner och budgetar för styrelsen, anläggningskommittén och grenkommittéerna alpint, backe och längd

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3. Ekonomiska mål 2013... 3. Volymmål... 3. Aktiva...

Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3. Ekonomiska mål 2013... 3. Volymmål... 3. Aktiva... Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå) Innehåll Verksamhetsplan för Sundsvalls Friidrott 2013 (SuF:s lilla rödblå)... 1 VISION... 2 MÅL... 3 Ekonomiska mål 2013... 3 Volymmål...

Läs mer

Malungs Slalomklubb MSLK VISION. Vi vill erbjuda livslång skidglädje alla kan ha kul på snö!

Malungs Slalomklubb MSLK VISION. Vi vill erbjuda livslång skidglädje alla kan ha kul på snö! VISION Vi vill erbjuda livslång skidglädje alla kan ha kul på snö! MISSION Att på ett ansvarsfullt sätt ge alla barn och ungdomar i Malung förutsättningar att känna gemenskap och glädje i samband med alpin

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Täby Slalomklubb. Träningsgrupper. Säsongen Anpassad träning baserad på varje åkares ambition, vilja och intresse

Täby Slalomklubb. Träningsgrupper. Säsongen Anpassad träning baserad på varje åkares ambition, vilja och intresse Täby Slalomklubb Träningsgrupper Säsongen 2017-2018 Anpassad träning baserad på varje åkares ambition, vilja och intresse 1 Täby Slalomklubbs Träningsgrupper Täby Slalomklubb eftersträvar att ge alla barn

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/17. Lerums Konståkningsklubb

Verksamhetsplan 2016/17. Lerums Konståkningsklubb Verksamhetsplan 2016/17 Lerums Konståkningsklubb VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på: - medlemmarnas personliga utveckling

Läs mer

Linköpings Alpina Klubb (LAK)

Linköpings Alpina Klubb (LAK) Linköpings Alpina Klubb (LAK) Information om säsongen s songen 2008-2009 2009 Uppdaterad 12/9 2008 Information 11/9 2008 LAK s verksamhet Klubbens mål Organisation: styrelsen, tränare & distriktssamverkan

Läs mer

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 1(7) UDDEVALLA BLUE ROCKS Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 2014-03-27 2(7) VÅRA STADGAR SÄGER BLUE ROCKS ÖVERGRIPANDE MÅL Vårt mål är att ge alla barn och ungdomar chansen till att möta och utöva världens

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

Gävle Alpina Sidan 1 av 16

Gävle Alpina Sidan 1 av 16 Gävle Alpina Sidan 1 av 16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FLERÅRIGA RESULTATMÅL... 4 ÅRLIGA RESULTATMÅL... 5 TRÄNINGSVERKSAMHET... 6 LÄGERSVERKSAMHET....9 TÄVLINGSVERKSAMHET...

Läs mer

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Verksamhetsplan 2018-2021 IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Bredd och elit tillsammans ska vi dit! VERKSAMHETSIDE Att åka konståkning i IFK Österåkers Konståkningsklubb (IFKÖKK) ska innebära glädje, vänskap

Läs mer

Styrelsen, IFK Borlänge Alpin

Styrelsen, IFK Borlänge Alpin Policyprogram VARFÖR ETT POLICYPROGRAM? IFK Borlänge Alpin bildades 1938 och är således en av de äldsta alpina klubbarna i Sverige. Sedan starten har föreningen varit framgångsrik i att fostra och utveckla

Läs mer

Friidrottsklubb. Regeldokument. rev

Friidrottsklubb. Regeldokument. rev Friidrottsklubb Regeldokument rev 2017-11-30 Grundregel Ianspråktagande av föreningens resurser för deltagande i tränings- och/eller tävlingsverksamhet, åtnjutande av ekonomiskt stöd/ersättning m.m. förutsätter

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Verksamhetsplan år

Verksamhetsplan år Verksamhetsplan år 2017-2018 Skidkul Upptaktsmöte för ledare i skidkul kommer att ske 31/8, 18:00 i klubbstugan. Där kommer vi diskutera bra och dåligt med förra säsongen, upplägg för barmark(om vi ska

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LULEÅ FRIIDROTT

VÄLKOMMEN TILL LULEÅ FRIIDROTT 2014-12-17 VÄLKOMMEN TILL LULEÅ FRIIDROTT Anmälningsblankett för medlemskap i Luleå Friidrottsförening Fyll i nedanstående talong och skicka in den så snart som möjligt till: Luleå Friidrottsförening Arcusvägen

Läs mer

Innehåll VISION MÅL. DRIVKRAFTER Målgrupper och intressenter Förväntningar. GENOMFÖRANDE Aktiviteter Under utv. STRATEGI Önskad position Fokusområden

Innehåll VISION MÅL. DRIVKRAFTER Målgrupper och intressenter Förväntningar. GENOMFÖRANDE Aktiviteter Under utv. STRATEGI Önskad position Fokusområden MÅLBILD 2020 Innehåll VISION MÅL DRIVKRAFTER Målgrupper och intressenter Förväntningar STRATEGI Önskad position Fokusområden GENOMFÖRANDE Aktiviteter Under utv. VÄRDEGRUND VISION SVERIGES SKÖNASTE SLALOMKLUBB

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Föräldraengagemang. NKK policy: 2012-11-16. Detta dokument innehåller viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i NKK.

Föräldraengagemang. NKK policy: 2012-11-16. Detta dokument innehåller viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i NKK. NKK policy: Föräldraengagemang 2012-11-16 Detta dokument innehåller viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i NKK. Det är många i NKK som frivilligt lägger ner mycket tid och engagemang

Läs mer

Ver rksamh mhetsb berätte else

Ver rksamh mhetsb berätte else Ver rksamh mhetsb berätte else Västm manlan nds Sk kidför rbund 2012/ 2013 Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av: Martin Landås Katarina Finn Stig Nilsson Karin Spets Seppo Reijonen Lars Säfström

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR

VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR 2009-2010 1 Ändamål. Föreningen skall bedriva följande idrotter; Längdskidåkning Allmänt Föreningen skall bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med idrottens mål

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument Den blå linjen Spånga Hockeys policydokument Verksamhetsidé Spånga Hockeys verksamhetsidé är att som breddförening erbjuda högkvalitativ individuellt inriktad träning, i en välkomnande miljö som präglas

Läs mer

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB Drogpolicy för Båstad Golfklubb, Version 2013.1 1 INLEDNING Båstad Golfklubb är en idrottsförening med golf som sysselsättning och som bildades 1930. Klubbens idrottsverksamhet består

Läs mer

Verksamhetsberättelse Västmanlands Skidförbund

Verksamhetsberättelse Västmanlands Skidförbund Verksamhetsberättelse Västmanlands Skidförbund Styrelsen har under verksamhetsåre bestått av: Olov Gynt Stig Nilsson Annelie Hedberg Bjarne Bekk Martin Landås Lars Säfström Conny Venngren Daniel Stenås

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Välkomna till Östergötlands Skidförbunds Längdkonferens Ewa Norlin, Arne Forsling, Thomas Lowén, Robert Skoog

Välkomna till Östergötlands Skidförbunds Längdkonferens Ewa Norlin, Arne Forsling, Thomas Lowén, Robert Skoog Välkomna till Östergötlands Skidförbunds Längdkonferens 2010-09-16 Ewa Norlin, Arne Forsling, Thomas Lowén, Robert Skoog Närvarande Presentation ÖSF representanter Närvarolista, mail-lista Anmälda Boxholm

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Bilaga till styrelseprotokoll nr 13 2008-10-21 Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Bilaga till 3.5 3.5 TRÄNINGS- OCH TÄVLINGSBIDRAG & RESEERSÄTTNINGAR Träningsbidrag kan utgå till

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning.

Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. VERKSAMHETSPLAN 2016/2017 VISION Det som förenar oss som är medlemmar i Lerums Konståkningsklubb är att vi älskar konståkning. Vi fokuserar på medlemmarnas personliga utveckling en god teamkänsla och vi

Läs mer

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition.

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition. Vision Linköpings fäktklubb (LFK) ska främja intresset för fäktidrotten och kunna ta emot alla som önskar att träna och tävla inom alla discipliner inom fäktningen. LFK skall verka för att vara den främsta

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Verksamhetsmål och riktlinjer

Verksamhetsmål och riktlinjer Verksamhetsmål och riktlinjer Introduktion Detta dokument beskriver Trollhättans IF Friidrott målsättning och värderingar. Det ger anvisningar och riktlinjer hur förening skall agera. Dessutom pekar det

Läs mer

Grupparbete om Åre SLK normer och regler. Värdegrund bygger på oss

Grupparbete om Åre SLK normer och regler. Värdegrund bygger på oss Grupparbete om Åre SLK normer och regler Värdegrund bygger på oss 1 Bakgrund: På Utvärderingsmöte i maj 2009 bestämdes att påbörja ett projekt som skulle lyfta upp tankar om Åre SLK s normer och värderingar

Läs mer

IBF vill. Antagen

IBF vill. Antagen IBF vill Antagen 2010 10-25 Välkommen till IBF vill vårt övergripande dokument där vi samlat utdrag av föreningens riktlinjer och policys. Är du ny i föreningen eller på väg in kan detta vara en guide

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Forssa BK Dalkurd FF

Forssa BK Dalkurd FF Dalkurd FF Ungdom Förväntningar på dig som spelare Säsongen 2018 - 2 - Att vara del av Dalkurd FF/: Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering. Vi vill värna

Läs mer