Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högadals förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högadals förskola"

Transkript

1 1(13) Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högadals förskola Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn har rätt att bli respekterad som den person den är och har rätt att bli lika behandlad och skyddas mot alla former av våld och övergrepp Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:567) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas av lagen bedriver ett målinriktat arbete för att främja barns lika rättigheter och möjligheter och för att förebygga trakasserier och kränkande behandling. Detta arbete ska återspeglas i en plan mot diskriminering och kränkande behandling som årligen skall upprättas i verksamheten. I planen ska framgå hur arbetet för att främja likabehandling genomförs, hur arbetet med för att förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genomförs och rutiner för det åtgärdande arbetet. Ett material från diskrimineringsombudsmannen, 2013, har använts som stöd och underlag för att formulera denna plan. En faktaruta med definitioner och begrepp samt rapportblanketter finns sist i vår likabehandlingsplan. På Högadals förskola arbetar 12 vuxna och 68 barn i åldern 1-5 år, uppdelade på 4 avdelningar. Det finns ett nära samarbete och grundidén är att alla vuxna ska känna alla barn och att barnen ska känna sig trygga med alla vuxna i huset. De vuxna arbetar för att vara goda förebilder och medvetna om betydelsen av sitt eget agerande i alla vardagssituationer. Likabehandlingsplanen förankras i brukarrådet och på föräldramöten. Den finns lätt tillgänglig för vårdnadshavarna på förskolans hemsida. Utvärdering av föregående år Högadals förskola är en relativt nystartad förskola. Föregående år var första året vi hade en likabehandlingsplan med många olika konkreta mål för att förebygga. Vi kan konstatera att vi, i vår ambition att göra ett gott arbete, hade lite väl många mål för att hinna genomföra alla. En del mål finns därför kvar även i denna planen. Vi upplever att vi i stort har arbetat i enlighet med planen och utifrån våra grundläggande värderingar. Under året har det inte förekommit några rapporterade kränkningar.

2 2(13) Vision implementerades i Härryda kommuns förskolor och grundskolor en gemensam helhetsidé, Rötter och vingar. Varje enhet har format sin verksamhet utifrån Rötter och vingars sex underrubriker, Demokrati; Social kompetens; Mod och självkänsla; Kunskaper; Hållbar utveckling samt Goda lärmiljöer. För oss på Högadals förskola har vi tagit fasta på de tre första rubrikerna när vi arbetat fram vår likabehandlingsplan. Demokrati Goda möten med barn och ungdomar ska prägla våra verksamheter. Mångfaldsperspektivet ska alltid beaktas. Då lägger vi grunden för tolerans och solidaritet mellan människor. Social kompetens Vi ska ge barnen och ungdomarna trygga rötter som får dem att stå stadigt på jorden och utveckla omtanke om sig själv och andra. Mod och självkänsla Vi ska hjälpa våra barn och ungdomar att erövra vingar som ger kraft och mod, som bär ut i en omvärld och genom livet. Högadals förskola skall vara en arbetsplats för barn och vuxna där alla kan känna sig trygga och där ingen skall bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Alla ska vara välkomna till vår förskola. Vi accepterar olikheter och ser det som en tillgång för utvecklingen och verksamheten. Ansvarig för planen Förskolechef Lotta Tjäder

3 3(13) Arbete för att främja likabehandling på Högadals förskola All personal som arbetar i vår verksamhet skall ha ett gott förhållningssätt och vara goda förebilder som överensstämmer med värdegrunden. De vuxna arbetar aktivt för detta genom att försöka vara medvetna om sitt eget agerande i alla vardagssituationer. Det innebär också att vi försöker ha ett respektfullt förhållningssätt som gäller i alla led; barn - barn, vuxen - barn, barn - vuxen, vuxen - vuxen. Vi arbetar för att främja likabehandling genom att: Vi vuxna är uppmärksamma och lyssnar in barnens värderingar. Vi samtalar med barnen om människors olika förutsättningar. Vi står upp för demokratiska värden och att mångfald berikar. Vi lyssnar aktivt och bejakande på barnen för att ge dem ökat inflytande och delaktighet. Vi vuxna uppmärksammar positivt beteende enskilt och i grupp. Behövs det tar vi i största möjliga mån tillsägelser enskilt med barnen. Vi stöttar barnen i att hantera konflikter. Vi hjälper barn som har svårt att ta sig in i en påbörjad lek/aktivitet. Vi stöttar de barn som behöver hjälp att komma till sin rätt. Vi erbjuder flickor och pojkar samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen. Vi arbetar för att stärka alla barns språkutveckling, oavsett modersmål. Vi formar miljön så att alla barn har tillgång till den utifrån sina förutsättningar och behov. Vi vuxna respekterar barnens integritet t ex genom att: - göra matsituationen till en positiv upplevelse utan tvång - respektera hur barnen vill ha det vid toalettbesök/blöjbyte. Vi arbetar för att ha ett tillåtande klimat på arbetsplatsen. Har vi det har vi också möjlighet att ge varandra konstruktiv kritik och därmed utveckla vårt förhållningssätt utifrån ett likabehandlingsperspektiv. Vi samtalar kontinuerligt i personalgruppen om vårt sätt att förhålla oss i olika situationer. Kompetensutveckling under : Lärsamtal på enheten kring ovanstående punkter Genus och normkritiskt förhållningssätt Interkulturellt arbetssätt i förskolan Det hänger på oss det hänger på mig! Det är på oss vuxna det hänger om det ska bli en förändring. Vi vuxna är verktyget för att förmedla viktiga värden till barnen.

4 4(13) För att i tid kunna upptäcka överträdelse mot likabehandlingsplanen arbetar vi för: Att vi har ett tillåtande klimat på förskolan som gör att barn, vårdnadshavare och personal vågar påtala problem och upptäckta kränkningar. Att alla vuxna är närvarande och lyhörda för stämningar och relationer i barngruppen. Att alla vuxna är engagerade och observerar barnens samspel. Att de vuxna samtalar med barnen, både enskilt och i grupp, samt tar deras ord och upplevelser på allvar. Att alla vuxna har god uppsikt över alla platser där barnen vistas. Att vi är lyhörda i den dagliga kontakten med vårdnadshavarna. Samspelet med vårdnadshavarna Hur pedagogerna bemöter vårdnadshavarna då de lämnar och hämtar barnen är mycket viktigt i det förebyggande likabehandlingsarbetet. Likaså bemötandet av barnet inför vårdnadshavarna är en viktig del i hur barnen känner sig sedda, bekräftade och respekterade. Om vi inte visar respekt riskerar vi att samtidigt kränka barnet och skapa otrygghet när det gäller att komma till förskolan. Viktigt är också att tänka på att ge alla vårdnadshavare goda förutsättningar för att ta till sig information. Kartläggning Personalen har gjort en inventering av ute och innemiljön samt hur vi arbetar för att få barn och vårdnadshavare delaktiga. Ute Det finns platser som är mer undangömda. Framförallt är det utanför Älgens och Björnens entré samt intill skolans cykelställ. Vid staketen mot skolans fotbollsplan och cykelställen står ofta skolbarn och snackar och säger dumma saker till våra barn. Skolans rastvakter befinner sig oftast uppe på skolgården. Från Björnen ser både barn och vuxna att det kan hända ojusta saker mellan skolbarnen. Det har också hänt att skolbarn varit ledsna. Då har personalen från Björnen ryckt ut för att hjälpa till och förskolebarnen har undrat vad som hänt. Inne I det gemensamma skötrummet för Björnen och Vargen är det svår att skapa avskildhet när flera barn behöver komma in för att nå toaletter och handfat. För de större barnen kan det upplevas kränkande om det händer en olycka och byte behöver ske i denna miljö. Barnen Barnen har i små grupper fått gå på trygghetsvandringar både inne och ute där vi frågat dem om det känns otryggt någonstans på förskolan. Vårdnadshavarna Genom den kommuncentrala brukarenkäten får vi en uppfattning om hur verksamheten uppfattas. Dock är frågorna alltför generella för att det skall hjälpa oss till konkreta förbättringar. Därför vill vi skapa fler sätt för vårdnadshavarna att delta i kartläggningen. Vi kommer att vara tydliga på höstens föräldramöte om att de omedelbart ska ta upp problem med pedagoger/förskolechef om barnen eller de själva upplever otrygghet, diskrimineringar eller kränkningar. Vi kommer på mötet också att fråga efter synpunkter på årets plan. På höstens brukarråd kommer vi att samtala om innehållet i Likabehandlingsplanen.

5 5(13) Förskolechefens analys I brukarenkäten upplever föräldrarna att förskolan är trygg, att barnen har kamrater och att barn och föräldrar bemöts positivt. Den fråga i föregående års brukarenkät som vi fick lägst värde på, 81 %, var om vårdnadshavarna uppfattar att vi arbetar för att barnen skall få förståelse för kulturell mångfald. Därför har vi under försökt synliggöra mångfalden för barnen, olika kulturer, språk, genus etc. Kvittot på att vi lyckats kom i och med resultatet på årets brukarenkät där vi ökat till 95 %. Även frågan om förskolan ger flickor och pojkar lika möjligheter att utveckla sina intressen fick vi ett mycket gott resultat, 96 %. Förebygga Mål Aktiviteter Utvärdering Skapa strategier/rutiner förhållningssätt för barnens utevistelse. Att det ska finnas personal vid de undanskymda platserna Alla vet att vi skall cirkulera, men hur gör vi konkret så att det blir heltäckande? Samtal och beslut på APT i september All personal ansvarar för att cirkulationen blir heltäckande utifrån beslutet. Förskolechefen På APT i november 2014 Mål Aktiviteter Utvärdering Minska otryggheten som skapas av att skolbarnen agerar på rasterna. Förskolechef tar upp frågan med rektor och pedagoger för att samtala om former för att öka förståelsen. Uppmärksamma rastvakterna att det förekommer en hel del dumheter vid cykelställen bl a. Senast i september 2014 Förskolechefen På APT i november 2014 Mål Aktiviteter Utvärdering Skapa möjlighet till enskildhet i skötrum för Björnens och Vargens stora barn. Använda Älgens skötrum eller Rävlyans stora toalett. Nya rutiner omgående Pedagogerna på avdelningarna Förskolechefen På APT i november 2014 Mål Aktiviteter Skapa delaktighet/samverkan med vårdnadshavarna. Under inskolningstiden prata med föräldrarna om vad de anser är kränkande behandling/trakasserier. Alla pedagoger

6 6(13) Föräldramötet hösten Ta upp vad som framkommit under inskolningstiden. Presentera likabehandlingsplanen. Samtala om vikten av att vårdnadshavarna kommer till oss med sina och barnens upplevelser Alla pedagoger samt förskolechef. I samband med FN dagen skickar vi hem en blankett med frågor där svarsalternativen är glada och ledsna gubbar. Vårdnadshavarna samtalar med sina barn om hur de upplever förskolan och dess olika miljöer, vad känns tryggt/vad som känns otryggt. LUT gruppen tar fram frågorna under hösten. Avdelningarna analyserar sina svar. LUT analyserar förskolan som helhet Ev behöver vi lägga till nya mål i arbetet med att förebygga Utvärdering Informationen om likabehandlingsplanen Förskolechefen På APT i oktoberber 2014 Nytt frågeformulär Förskolechefen På APT i november 2014 Mål Aktiviteter Utvärdering Göra barnen delaktiga i kartläggning av miljön. Trygghetsvandringar Samtal Intervjuer Varje avdelning Detta är ett pågående arbete då det hela tiden kommer nya barn. Utifrån det som framkommer kan vi behöva lägga till fler förebyggande åtgärder. Avdelningsvis direkt efter aktiviteterna Förskolechef - återkoppling till övriga förskolan på APT

7 Utreda - Åtgärda Alla fall av kränkningar utreds, åtgärdas, dokumenteras och följs upp utan dröjsmål. Vid behov ska åtgärdsprogram upprättas. Arbetsgång barn barn Pedagogen samtalar med berörda barn i syfte att förhindra fortsatta trakasserier eller kränkningar genom att uppmärksamma barnen på händelsen, att tydligt visa att kränkande beteende inte är acceptabelt och genom att använda sig av frågor av karaktär: Hur kände du? Hur tänkte du? Hur tror du att den andra kände sig? Kunde du ha gjort på något annat sätt? 7(13) Vidare Förskolechef informeras. Vårdnadshavarna informeras. Pedagogen ansvarar för att dokumentation med hjälp av dokumentationsmall genomförs Pedagogen skriver en rapport Misstanke om kränkande behandling som lämnas till förskolechef Förskolechef skriver en rapport till huvudman om Misstanke om kränkande behandling som lämnas till verksamhetschef och diarieförs Förskolechef och pedagog har gemensamt ansvar för att uppföljning sker med berörda parter. Vid behov kontaktas stödenheten eller annan instans Dokumentationen förvaras inlåst. Observera. Det är av största vikt att pågående utredning eller åtgärder inte diskuteras med barn eller vårdnadshavare som inte är berörda av kränkningarna. De inblandade ska inte ställas till svars eller pekas ut inför kamrat- eller vårdnadshavargruppen. Offentlighets- och sekretesslagen skall följas. Arbetsgång vuxen barn När en vuxen, personal eller vårdnadshavare, trakasserar eller kränker ett barn måste den som upptäcker detta agera utan dröjsmål. Ta den vuxne åt sidan och ställa hur - frågor samt hänvisa till diskrimineringslagen. Förskolechef informeras. Pedagogen skriver en rapport Misstanke om kränkande behandling som lämnas till förskolechef Förskolechef skriver en rapport till huvudman om Misstanke om kränkande behandling som lämnas till verksamhetschef och diarieförs Förskolechef ansvarar för att utreda, åtgärda, dokumentera och följa upp kränkningen. Vid behov kontaktar förskolechef stödteam, överordnad chef eller anmäler till myndighet.

8 8(13) Dokumentera - Följa upp Alla fall av kränkningar skall utredas, åtgärdas, dokumenteras och följs upp utan dröjsmål. Dokumentationen är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya åtgärder. Det är även en rättsäkerhetsfråga eftersom den ger berörd personal, barn och vårdnadshavare möjlighet till insyn. Följande arbetsgång är avsedd att användas som underlag för dokumentation och uppföljning av händelser som kan relateras till planen mot diskriminering och kränkande behandling. Vad har hänt? På viket sätt kan detta beteende kritiseras utifrån planen mot diskriminering och kränkande behandling? Vem har anmält? Vilka åtgärder har vidtagits med omedelbar verkan? Vad kommer att ske ytterligare och när? Vilka berörda har informerats i ärendet, när och på vilket sätt? När kommer uppföljning att ske? Vilka skall vara med vid uppföljningen? Vilka skall dokumentationen lämnas till? Vem har dokumenterat och när? För att säkerställa att allt kommer med använder vi bifogade dokumentationsmall.

9 9(13) Definitioner och begrepp I syfte att förtydliga de begrepp som används i denna plan följer här definitioner som de återges i Skolverkets allmänna råd för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling (2009). Både begrepp och definitioner kommer från diskrimineringslagen och skollagen. Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande indentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan. För att det ska röra sig om diskriminering ska missgynnandet ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Indirekt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att det tillämpas en bestämmelse eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar ett barn utifrån de fem diskrimineringsgrunderna. Man kan i vissa fall diskriminera genom att behandla alla lika. Likabehandling innebär att alla barn ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter oavsett om de omfattas av någon diskrimineringsgrund. Det innebär dock inta att alla barn ska behandlas lika, se indirekt diskriminering. Trakasserier innebär ett handlande som kränker någons värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringslagen innehåller även ett förbud mot sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier innebär ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Sexuella trakasserier behöver inte ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling innebär ett uppträdande som utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund kränker ett barns värdighet. Diskrimineringsgrunderna: Könsöverskridande identitet eller uttryck innebär att någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som kvinna eller man, genom sin klädsel eller på andra sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Etnisk tillhörighet innebär nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Funktionshinder innebär varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Sexuell läggning innebär homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning.

10 10(13) Definitioner och begrepp enligt skolinspektionen Direkt diskriminering: Någon som missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de fem diskrimineringsgrunderna som lagen omfattar. Dessa är kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Indirekt diskriminering: Någon som missgynnas genom att det tillämpas en bestämmelse, ett kriterium, ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken särskilt missgynnar någon utifrån de fem diskrimineringsgrunderna. Trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Annan kränkande behandling: Kränkande behandling som inte är kopplat till diskrimineringsgrunderna. Det är den drabbade som avgör om den uppfattar uppträdandet som oönskat eller kränkande. Repressalier: När någon utsätts för kränkande behandling eller bestraffning för att han eller hon anmält något i verksamheten som uppfattats som felaktigt. Instruktioner att diskriminera När någon beordrar eller uppmanar andra att kränka någon. Mobbning: När någon kränks vid upprepade tillfällen. Detta skiljer mobbning från andra former av kränkande behandling. Vidare råder obalans i makt mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbning. Rasism: En föreställning om den egna folkgruppens överlägsenhet utifrån uppfattningen om att det finns biologiska skillnader mellan folkgrupper och att vissa folkgrupper är mindre värda och därmed legitima att förtrycka, utnyttja eller kontrollera. Främlingsfientlighet: Stark motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella /etniska eller beteendemässiga karakteristika Homofobi (HBT-fobi), Motvilja mot eller förakt för homo-, bi- eller transsexualitet och homo-, bi- och transsexuella personer.

11 11(13) Dokumentationsmall för händelse som kan kritiseras utifrån gällande likabehandlingsplan på Högadals förskola. Vad har hänt? På viket sätt kan detta beteende kritiseras utifrån likabehandlingsplanen? Vem har anmält? Vilka åtgärder har vidtagits med omedelbar verkan? Vad kommer att ske ytterligare? Tidpunkt Berörda har informerats i ärendet Personer Tidpunkt På vilket sätt Tid för återkoppling Deltagare vid återkopplingen Denna dokumentation lämnas till Dokumenterat av Datum

12 12(13) Rapporten lämnas till förskolechef Anmälan av misstanke om kränkande behandling Förskola/skola som anmälan gäller: Rapportörens namn: Följande har observerats (datum, personuppgifter, kort om de misstänkta händelserna): Enligt 6 kap 10 skollagen och punkt B.1.1 i delegationsordningen ansvarar förskolechef/rektor för att skyndsamt utreda omständigheterna i fall av misstänkt kränkande behandling.

13 13(13) Anmälan till huvudmannen av misstanke om kränkande behandling Förskolechef/rektor skickar till registrator UTK som diarieför och skickar vidare till Sociala myndighetsnämnden och verksamhetschef för kännedom. Förskola/skola som anmälan gäller: Förskolechefs/rektors namn: Till förskolechefs/rektors kännedom: åååå-mm-dd Följande misstanke om kränkande behandling har kommit till förskolechefs/rektors kännedom exempelvis genom samtal med elev, vårdnadshavare eller personal (datum för händelsen, personuppgifter, kort om de misstänkta händelserna): Enligt 6 kap 10 skollagen och punkt B.1.2 i delegationsordningen ansvarar förskolechef/rektor för att skyndsamt utreda omständigheterna i fall av misstänkt kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola 1(13) 2014-08-25 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mossens förskola 2014-2015 Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola 2013-2014

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola 2013-2014 1(15) 2013-10-04 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mossens förskola 2013-2014 Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan. Finnsjöns förskola 2015/2016

Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan. Finnsjöns förskola 2015/2016 2015-12-07 Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan Finnsjöns förskola 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) ställer krav på en plan mot kränkande behandling och Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola !

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola ! Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Pixbo förskola 2016-2017 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Bakgrund Likabehandlingslagen (2006:67) föreskriver att varje verksamhet som omfattas av lagen årligen skall upprätta en likabehandlingsplan. Lagen ska förebygga

Läs mer

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en

Säteriets förskola LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en Säteriets förskola 2007-06-20 LIKABEHANDLINGSPLAN; SÄTERIETS FÖRSKOLA År 2006 kom en ny lag. Detta innebär att varje förskola och skola skall ha en likabehandlingsplan. Skolan och förskolan har skyldighet

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola Likabehandlingsplan Stommens förskola 2014-2015 2014-09-16 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnsjöns förskola 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnsjöns förskola 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnsjöns förskola 2016/2017 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) ställer krav på en plan mot kränkande behandling och Diskrimineringslagen (2008:576)

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Revidering av planen... 5 Främjande arbete

Läs mer

Förskolan Fenix. Likabehandlingsplan Mål

Förskolan Fenix. Likabehandlingsplan Mål Förskolan Fenix Likabehandlingsplan 2016-2017 Mål Förskolan Fenix ska vara fri från kränkande behandling Varje individ ska känna sig uppmärksammad, respekterad och trygg Vi skapar förståelse för varandras

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hedens förskola Period som planen gäller för 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (12) Om Hedens förskola Hedens förskola är en förskola med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till Charlotte Scott Förskolechef Tel. 031-724 68 60 2013-08-31 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 2013-08-31 till 2014-08-31 Inledning Bestämmelser i skollagen (2010:800) och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Furubackens förskola 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Furubackens förskola 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Furubackens förskola 2016/2017 Inledning Bestämmelser i Skollagen SFS 2010:800 och Diskrimineringslagen SFS 2008:576 samt förskolans läroplan, LPFÖ 98 (reviderad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Mystens förskola läsåret 2014-2015

Mystens förskola läsåret 2014-2015 2014-09-19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mystens förskola läsåret 2014-2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagens förskola 2012

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagens förskola 2012 Inledning 2012-06-14 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagens förskola 2012 Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2009:576) ställer krav på att varje verksamhet som

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola 2016-11-21 Likabehandlingsplan Stommens förskola 2016-2017 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan Furubackens förskola 2015/2016. Inledning. Verksamhetsidé

Likabehandlingsplan Furubackens förskola 2015/2016. Inledning. Verksamhetsidé 1 2015-12-16 Likabehandlingsplan Furubackens förskola 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen SFS 2010:800 och Diskrimineringslagen SFS 2008:576 samt förskolans läroplan, LPFÖ 98 (reviderad 2010)

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 190401-200401 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 13 Mars 2019 2! (! 9) Om Hindås förskola Förskolan har barn i åldrarna

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (11) Om Gärdets förskola Gärdets förskola är en förskola med tre åldersindelade avdelningar.

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan Vision. Mål. Hästbackens förskola ska vara fri från kränkande behandling

Likabehandlingsplan Vision. Mål. Hästbackens förskola ska vara fri från kränkande behandling Hästbackens förskola Likabehandlingsplan 2016-2017 Vision Förskolan Hästbackens vision är Möjligheternas hus, där barnens inflytande styr verksamheten och vi ser allas olikheter som en tillgång. Mål Hästbackens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Vindängens förskola. Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling

Vindängens förskola. Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Vindängens förskola Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Vision Förskolan Vindängens vision är Kreativitet och framtidstro. Vi är förskolan med en utmanande, kreativ

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Pixbos förskola jan 2018 - jan 2019 HK2200, v1.0, 2016-11-16 2! (! 10) Pixbos förskola Upprättad den 180103 Pixbos förskola består av tre avdelningar

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola Oktober 2018 tom Oktober 2019 Upprättad den 2017-10-30 Krokens Förskola På Krokens förskola står vi för att människor lär tillsammans

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Salmereds förskola HT-17 och VT-18 Upprättad den 2017-06-08 2 (11) Salmereds förskola Salmereds förskola arbetar i tre spår; ett yngrespår,

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Västergärdets förskola 2018-01-15 t.o.m. 2019-01-15 Upprättad den 15 januari 2018 2 (13) Västergärdets förskola Västergärdets förskola är nyöppnad

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högåsens förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Högåsens förskola består av tre avdelningar, alla med

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17

Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17 Likabehandlingsplan Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn och personal vid förskolan Lundby och gäller för Ht16, Vt17. Revideras juni/17 Bakgrund Alla barn och personal ska känna sig trygga. De

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 I samarbete med enhetens Likabehandlingsgrupp, Nina Holmberg specialpedagog och Andrea Skoglund förskolechef. Varför

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skårtorps förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Om Ange förskolans/familjedaghemmets namn Skårtorps

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gasverksgatans förskola

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gasverksgatans förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gasverksgatans förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2015-16 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan och handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skolans mål Alla ska känna sig trygga på Borås folkhögskola; ingen skall

Läs mer

Trollets förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollets förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollets förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Vision Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2014-Vt2015 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Sörgårdens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vision

Sörgårdens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vision Sörgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Vision Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling. Inget barn ska i förskolan utsättas

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem LÄSÅRET 2014/2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska känna sig trygga och respekterade

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Inledning Denna likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling gäller för Tävelsås förskola. Vision Förskolan ska

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp Likabehandlingsplan förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Garvarens förskola Teckomatorp Avser verksamhetsåret 2014-2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Inledning. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola 2014/2015 Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Lilla Gunghästens förskola

Lilla Gunghästens förskola Lilla Gunghästens förskola Likabehandlingsplan 2016-2017 För att barn och vuxna ska våga växa och känna trygghet i förskolan är det viktigt att verksamheten bedrivs i en demokratisk anda. Som medforskande,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till Ansvariga för planen: Charlotte Scott, förskolechef samt pedagogerna på förskolan 2014-08-31 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 2014-08-31 till 2015-08-31 Inledning Bestämmelser

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling Senast reviderad 190213 Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 2015-11-29 Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer

Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7 Rutin för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv. 710 Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer Djurängen Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr Budjur710.20.1 1 av 9 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Upprättad den Reviderad/kontrollerad den Personalen Rektor 2007-09

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola 2013/2014 Inledning. På Krokens förskola arbetar vi aktivt med att förebygga, upptäcka och åtgärda all typ av kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer