Lek för alla sinnen. DUMLE i Lund är en idébank med leksaker och material med inriktning mot personer på tidig utvecklingsnivå.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lek för alla sinnen. DUMLE i Lund är en idébank med leksaker och material med inriktning mot personer på tidig utvecklingsnivå."

Transkript

1 Lek för alla sinnen Tips från DUMLE DUMLE i Lund är en idébank med leksaker och material med inriktning mot personer på tidig utvecklingsnivå. DUMLE är en förkortning av Du Utvecklas Med LEk. Genom vårt material vill vi inspirera, väcka barnets nyfikenhet, lust att kommunicera, utforska och ge möjlighet att ha roligt. I vår utställning finns gungor, sinnesstimulerande material, trycka-händaleksaker och kontaktstyrda leksaker från vanliga leksaksaffärer, special-butiker och en del material som vi tillverkat själva.

2 2 Innehåll Trycka - hända 4 Hemmagjort 4 Surfplatta 4 Batteridrivna leksaker med manöverkontakt 4 Anslutningskabel 5 Elektroniska leksaker 5 IR-styrda leksaker 5 Manöverkontakt 6 På/av och timerfunktion 6 Pratapparater 6 Reläbox och starkström 6 Lektält - koja 7 Resonansplatta 7 Musik och ljud 8 DUMLE:s bandspelarlåda 8 Kassettbandspelare 8 CD-spelare 8 Musikinstrument. 8 Pratapparater 8 Taktilt Ljud 9 Gungor 10 Akkaplatta 10 Vardagliga saker kan också vara leksaker 11

3 3 Glädje är den enklaste vägen till att få människor motiverade. Det behöver inte vara svårare än att göra saker och ting lite roligare. Om leken eller upplevelsen är tillräckligt intressant och utmanande ger det barnet drivkraft. Utveckling, nyfikenhet, förväntan, glädje, kommunikation och samspel kommer då ofta per automatik. Med det här häftet vill vi inspirera och dela med oss av de erfarenheter som vi fått med oss under åren genom möten med barn, föräldrar, assistenter, föreläsare och kollegor.

4 4 Trycka - hända Det finns många leksaker som ger direkt respons när barnet knuffar, trycker eller på något annat sätt rör vid dem. En rolig leksak där det händer mycket och som är lätt att få i gång är motiverande, väcker förväntan och ger en jag kan själv -känsla. En liten insats som ger stor belöning. På småbarnsavdelningen i leksaksbutiken finns leksaker med ljud, ljus, rörelse och ibland vibrationer. I leksaksbutiken kan man även hitta elektroniska musik-instrument, som rytmtrummor, keyboards och gitarrer med lättryckta knappar. Hemmagjort På DUMLE tillverkar vi en del eget lekmaterial med enkel teknik. Fördelarna med att tillverka själv är att det är billigt och att man kan skräddarsy efter barnets behov. DUMLE:s burrburk vibrerar när man trycker på den, och beroende på vilket material vi använder, till exempel trä, metall eller plast, får vi olika effekter. Burken kan även stoppas in i en kudde eller i ett mjukisdjur. Beskrivning finns på Surfplatta Med en surfplatta finns det många möjligheter. Med en lätt beröring på skärmen kan barnet få en mängd upplevelser, visuella effekter, ljud och musik. På finns tips på appar. Batteridrivna leksaker med manöverkontakt Leksaker som styrs med manöverkontakt kan ge barnet motivation att ta nästa steg i utvecklingen, nämligen att förstå: jag trycker här och det händer där. Leksaker med tydlig feedback i form av till exempel rörelse, ljus, ljud eller vibrationer kan ge ett samband mellan trycket på manöverkontakten och lek-saken, vilket kan leda till en aha-upplevelse. Leksaker som inbjuder både barn och vuxna till lek och samspel är kul och motiverande. Ett exempel är såpbubbelmaskinen som blåser ut tusentals bubblor och lockar alla i närheten att vara med. Batteridrivna leksaker med alla möjliga roliga effekter finns det gott om i vanliga leksaksbutiker. I specialbutiker finns det leksaker som redan är förberedda för att kunna styras med manöverkontakt.

5 5 Anslutningskabel För att kunna använda en manöverkontakt till en batteridriven leksak behövs en anslutningskabel. Anslutningskabel (leksakskabel) finns att köpa eller ordineras som hjälpmedel. Man kan även tillverka den själv. Metallblecket placeras mellan batterierna eller mellan batteriets ena pol och det lilla blecket eller spiralen som finns i batterihållaren. Det är bra att ha en anslutningskabel i varje leksak så slipper man plocka ur kabeln varje gång man byter leksak. När man själv tillverkar en anslutningskabel har man möjlighet att anpassa bleckets storlek och tjocklek i förhållande till utrymme och batteristorlek i leksaken. Tillverkningsbeskrivning finns på OBS! Tänk på att anslutningskabeln endast får används i batteridrivna leksaker - aldrig med starkström. Elektroniska leksaker Leksaker som har en på/av-knapp insydd i exempelvis tassen styrs med elektronik. Det kan till exempel vara en sjungande och dansande hamster eller som på bilden en sjungande Ior. På denna typ av leksaker går det oftast inte bryta strömmen med en anslutningskabel mellan batterierna. Här görs i stället en enkel operation för att kunna styra med manöverkontakt. Tillverkningsbeskrivning finns på Mekaniska och elektroniska leksaker skiljer sig åt genom att mekaniska är aktiverad så länge manöverkontakten är nedtryckt. Den elektroniska leksaken får ofta funktionen på/av. Vid ett tryck på knappen eller manöverkontakten går leksaken en liten stund och stängs sedan automatiskt av eller stängs av vid nästa tryck på manöverkontakten. IR-styrda leksaker För leksaker som styrs med fjärrkontroll (OBS. ej radiostyrt) finns det möjlighet att i stället styra via en programmerbar IR-sändare. Man läser då in kanaler (funktioner) från leksakens fjärrkontroll till IR-sändaren och kopplar sedan en manöverkontakt till denna. TV, DVD och CD-spelare är andra exempel på IR-styrda saker som barnet kan ha glädje av att kunna påverka själv. IR-sändaren kan ordineras som personligt hjälpmedel av en arbetsterapeut eller köpas på olika hjälpmedelsföretag.

6 6 Manöverkontakt Manöverkontakter finns i flera olika former och färger och kan utföra en eller flera funktioner och manövreras på många olika sätt. En manöverkontakt kan kopplas via en anslutningskabel till exempelvis leksaker. Den kan vid behov ordineras som personligt hjälpmedel och en arbetsterapeut kan hjälpa till att prova ut lämplig produkt. På/av och timerfunktion I bland kan det vara ansträngande att hålla manöverkontakten nedtryckt en längre tid om man exempelvis vill lyssna på musik. Det finns ett hjälpmedel som heter switch latch and timer. Den kopplas mellan leksaken och manöverkontakten och kan ställas in på följande lägen: På/av - Första trycket sätter i gång leksaken, andra trycket stänger av. Timerfunktion- Leksaken startar vid ett tryck på manöverkontakten och stannar efter tiden (0-60 minuter eller sekunder) man ställt in. Switch latch and timer kan köpas på olika hjälpmedelsföretag eller ordineras som personligt hjälpmedel av arbetsterapeut. Pratapparater På DUMLE använder vi även pratapparater av typen BIGmack som timer. BIGmack används då som manöverkontakt. Anslut leksaken till uttaget Toy/Appl med den medföljande kabeln (hane/hane). Leksaken går då så länge det finns ljud inspelat. Reläbox och starkström Ljusslingor, fläktar, elvispar och annat som drivs av starkström kan också styras med manöverkontakt, men då måste en reläbox användas. Ett relä är en om-vandlare. Det finns flera olika typer av reläboxar som kan ordineras som personligt hjälp-medel av arbetsterapeut eller köpas på olika hjälpmedelsföretag.

7 7 Lektält - koja Att avgränsa barnets utrymme som i en koja eller ett lektält, kan göra det lättare att utforska omgivningen. Rummets gränser och riktningar blir hanterbara och ger en känsla av sammanhang. Häng upp saker i taket och/eller ställ saker runt barnet på golvet. Här finns möjlighet att använda olika sinnesstimulerande effekter, till exempel olika tyngd, form, material, varmt och kallt, ljus och ljud. Kanske är det från början slumpmässigt att barnet råkar stöta till någon av sakerna för att sedan i nästa steg medvetet knuffa, sparka eller gripa. Barnet får taktila svar på rörelser, lockas att använda kroppen, upplever saker från alla håll och kanter och relaterar dem till omvärlden. På DUMLE har vi ibland satt vårt tält på en resonansplattan för att förstärka upplevelsen. Resonansplatta Vi har tillverkat resonansplattan av en fanerskiva som är 150 x 100 cm. Skivan vilar på en fyrkantlist som är 2 x 2 cm. Resonansplattan förstärker både ljud och rörelser. En del barn vill ha många saker runt sig att göra ljud med, för andra räcker det med den egna kroppens rörelser. Om barnet vill ha mycket stimulans kan man lägga något som vibrerar på plattan. Då känns det mycket i hela kroppen. Tänk på att prova själv först genom att lägga örat mot plattan. Det kan bli ganska höga ljud. Läs mer om hur du kan använda resonansplattan under Taktilt ljud nedan.

8 8 Musik och ljud De flesta barn tycker om att lyssna på musik både som aktivitet och avkoppling. Här kommer några exempel på saker som kan vara användbara: DUMLE:s bandspelarlåda Inuti lådan finns en kassettbandspelare som startas genom ett tryck på locket. Bandspelaren spelar så länge locket är nedtryckt. Resonansen som uppstår i lådan gör att man kan känna bastonerna. Tillverkningsbeskrivning finns på Kassettbandspelare En kassettbandspelare går att ansluta till en manöverkontakt antingen via reläbox, vid starkströmsdrift, eller via en anslutningskabel, vid batteridrift. CD-spelare Vid behov av att styra med manöverkontakt är det enklast att använda en an-pasad CD-spelare som finns att köpa på hjälpmedelsföretag. Ett annat alternativ är en vanlig cd spelare med fjärrkontroll som styrs med en programmerbar IRsändare. Läs mer under IR-styrda leksaker ovan. Musikinstrument. I leksaksbutiken kan man hitta elektroniska musikinstrument, som rytmtrummor, keyboards eller gitarrer med lättryckta knappar. Pratapparater Pratapparater ger möjlighet att spela in egna meddelande, roliga ljud, uppmaningar, rim, ramsor eller sånger som barnet sedan kan spela om och om igen. Pratapparater kan ordineras som personligt hjälpmedel av logoped.

9 9 Taktilt Ljud På DUMLE har vi erfarit att taktilt ljud kan vara lugnande för en del barn och aktiverande för andra. Vi har sett passiva barn bli aktiva och överaktiva barn lugna av discodunk och blinkande lampor. Genom att skruva fast en bashögtalare på en skiva gör man det möjligt att känna musik och ljud som vibrationer. Ligger man direkt på skivan kan det bli häftiga vibrationer men det funkar också bra att ställa rullstol, ståskal eller saccosäck på skivan. Ett annat alternativ är att stoppa högtalaren i en kudde för att ha i knäet eller under fötterna. Läs hur vi har gjort på

10 10 Gungor Att gunga är kul. När man har roligt och är motiverad genererar det automatiskt många goda effekter. Det lockar till kommunikation och samspel: Vill du gunga mer? Det ger möjlighet att uppleva förväntan: Nu ska vi snurra 1, 2, 3. Snabba oregelbundna rörelser, snurr och hopp väcker hela kroppen. Andning, blodcirkulation och nervsystem kommer igång. Rörelse utvecklar förmågan att med ögonen fixera föremål. Syn och balans hänger tätt ihop. Gungan kan även vara ett bra ställe att varva ner på. Långsamma rörelser i kroppens längdriktning och upprepade jämna rörelser är lugnande. Att kunna koppla av är viktig för utvecklingen. Upprepande aktiviteter eller rörelser hjälper oss att rensa hjärnan och att utestänga distraktioner. I vår liggunga (se bilden) kan man få kill i magen, en hisnande känsla, och samtidigt ligga tryggt. Det kan vara ett bra tillfälle att samtidigt få vila kroppen och vara aktiv. På DUMLE använder vi ibland ett kastanjetäcke i gungan. En del barn ligger ovanpå täcket för att känna sin kropp i gungans rörelse. Andra barn har täcket över sig eller ligger inrullade i det. Täcket kan ge ökad känsla för kroppen samtidigt som det känns tryggt och stabilt. Akkaplatta Akkaplattan är en platta på hjul som följer en tejpad slinga på golvet. Den kan köras sittande, stående eller liggande (små barn). Sitt- eller ståhjälpmedel kan spännas fast på plattan med remmar. När Akkan kör på en slinga används en enfunktionskontakt. Akkan ger barnet en möjlighet att kunna säga hejdå och köra iväg på egen hand. På Akkan bestämmer barnet själv via en manöverkontakt när plattan ska köra. Så länge manöverkontakten är nedtryckt kör Akkan. När Akkan accelererar, svänger och stannar känns rörelserna i hela kroppen. Rörelsen ger också nya hörsel- och synintryck. I början kan det vara spännande nog att bara köra, starta och stanna. Efter hand kan slingan göras till en upplevelse för alla sinnen. En varm fläkt, kyla från ett öppet fönster, mörker och ljus, en dörr att putta upp, en musikstation, ett glitterdraperi att köra igenom, dofter och smaker är några exempel på vad man kan använda för att väcka nyfikenhet och intresse. Fler tips på hur Akkaplattan kan användas, till exempel med ljudeffekter, finns på

11 11 Vardagliga saker kan också vara leksaker Saker som väcker intresse och lockar till lek behöver inte vara leksaker i dess vanliga bemärkelse. Vi har hittat roliga saker i butiker för frilufts utrustning, hus och hem, sjukvård och möbler. Här följer några exempel på annorlunda leksaker: Räddningsfilt/foliefilt som blänker fint och prasslar vid minsta beröring är en billig leksak som många tycker om och som kan användas på många olika sätt. Vibrationssaker avsedda för massage finns det många varianter av i varuhus och hälsokostbutiker. Vibrationer kan förstärka kroppsuppfattningen och locka att känna och uppleva. En enkel variant av plocklåda har vi tillverkat genom att göra ett hål i locket på en plastlåda. I den kan man stoppa i och ur olika typer av bollar och andra småsaker. En del barn uppskattar ljuseffekter. Julglitter, diskokula, ljusslingor och LEDljuslister är enkla sätt att skapa spännande miljöer.

12 Välkommen till vår webbplats om du vill veta mer eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev. DUMLE Du Utvecklas Med LEk Region Skåne Hjälpmedelsverksamheten, DUMLE Sofiavägen 2d Lund Telefon: eller E-post:

DUMLE är en specialenhet inom hjälpmedelsverksamheten i Region Skåne och fungerar som en idébank.

DUMLE är en specialenhet inom hjälpmedelsverksamheten i Region Skåne och fungerar som en idébank. DUMLE tipsar om motiverande material DUMLE är en specialenhet inom hjälpmedelsverksamheten i Region Skåne och fungerar som en idébank. I våra lokaler i Lund finns en utställning med inriktning på sinnesstimulerande

Läs mer

DUMLE tipsar. om motiverande material. DUMLE är en specialenhet inom Region Skåne och fungerar som en idébank.

DUMLE tipsar. om motiverande material. DUMLE är en specialenhet inom Region Skåne och fungerar som en idébank. DUMLE tipsar om motiverande material DUMLE är en specialenhet inom Region Skåne och fungerar som en idébank. I våra lokaler i Lund finns en utställning med inriktning på sinnesstimulerande och aktiverande

Läs mer

Omgivningskontroll ur ett barns perspektiv. Hanna Gullskog LD Hjälpmedel, KLOK Kommunikation, Larm, Omgivningskontroll, Kognition

Omgivningskontroll ur ett barns perspektiv. Hanna Gullskog LD Hjälpmedel, KLOK Kommunikation, Larm, Omgivningskontroll, Kognition Omgivningskontroll ur ett barns perspektiv Definition av omgivningskontroll Med omgivningskontroll menas att med annat styrsätt än en vanlig fjärrkontroll eller vanlig trycknapp styra saker i omgivningen

Läs mer

Instruktioner och förslag till användning av. BIGmack communicator och LITTLEmack communicator

Instruktioner och förslag till användning av. BIGmack communicator och LITTLEmack communicator BIGmack och LITTLEmack levereras med fyra olika utbytbara lock. Dessa kan skruvas loss moturs sedan kan ett annat lock skruvas fast medurs. På det fastsatta locket skall alltid ett genomskinligt Snap lock

Läs mer

Instruktioner och förslag till användning av. BIGmack communicator och LITTLEmack communicator. BIGmack LITTLEmack

Instruktioner och förslag till användning av. BIGmack communicator och LITTLEmack communicator. BIGmack LITTLEmack Instruktioner och förslag till användning av BIGmack communicator och LITTLEmack communicator BIGmack LITTLEmack Kontakta gärna RehabCenter AB för ytterligare information Tel. 08-768 25 00 Fax. 08-792

Läs mer

Instruktioner och förslag till användning av. Step-by-Step communicator med nivåer. Kontakta gärna RehabCenter AB för ytterligare information

Instruktioner och förslag till användning av. Step-by-Step communicator med nivåer. Kontakta gärna RehabCenter AB för ytterligare information Step-by-Step med nivåer levereras med fyra olika utbytbara lock. Dessa kan skruvas loss moturs sedan kan ett annat lock skruvas fast medurs. På det fastsatta locket skall alltid ett genomskinligt Snap

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

Omgivningskontroll. Jenny Jansson 2013-03-20. KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition

Omgivningskontroll. Jenny Jansson 2013-03-20. KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition Omgivningskontroll Jenny Jansson 2013-03-20 KLOK Kommunikation Larm Omgivningskontroll Kognition IR-styrning I det här materialet presenteras olika hjälpmedel som gör det möjligt att styra olika elektriska

Läs mer

Instruktioner och förslag till användning av. BIG Step-by-Step communicator och LITTLE Step-by-Step communicator

Instruktioner och förslag till användning av. BIG Step-by-Step communicator och LITTLE Step-by-Step communicator Instruktioner och förslag till användning av BIG Step-by-Step communicator och LITTLE Step-by-Step communicator BIG Step-by-Step LITTLE Step-by-Step Kontakta gärna RehabCenter AB för ytterligare information

Läs mer

Fenomen som undersöks

Fenomen som undersöks Bland det viktigast är att förmedla glädjen i att experimentera, leka och upptäcka olika fenomen Experimenten behöver inte göras i någon speciell ordning, det går att plocka ut de som är lämpliga för stunden.

Läs mer

Manual Nya Akka-SMART

Manual Nya Akka-SMART Manual Nya Akka-SMART Detta är en förenklad Manual för Akka SMART som gjorts på Center för sinnestimulering Lagunen Slingan utifrån erfarenheter vid användandet av Akka SMART. Vid behov av mer detaljerad

Läs mer

BIGmack. Användarvägledning. Ett hjälpmedel för träning och kommunikation med ett talat meddelande

BIGmack. Användarvägledning. Ett hjälpmedel för träning och kommunikation med ett talat meddelande Användarvägledning BIGmack Ett hjälpmedel för träning och kommunikation med ett talat meddelande Kontakta gärna RehabCenter AB för ytterligare information Tel. 08-768 25 00 Fax. 08-792 49 49 Innehållsförteckning

Läs mer

u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar för lek

u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar för lek HUR HJÄLPER JAG DET LILLA BARNET ATT UPPTÄCKA VÄRLDEN? Innehåll u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar

Läs mer

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker.

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. LARM Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. INNEHÅLL kretskort och larmpanel batterihållare brickor lysdioder, LED motstånd summer strömbrytare påsnitar skruvar kartong

Läs mer

Omgivningskontroll och larm. Team Omgivningskontroll, Kommunikationsteamet Hjälpmedel Västerbotten

Omgivningskontroll och larm. Team Omgivningskontroll, Kommunikationsteamet Hjälpmedel Västerbotten Omgivningskontroll och larm Team Omgivningskontroll, Kommunikationsteamet Hjälpmedel Västerbotten IR-styrning I det här materialet presenteras hjälpmedel som gör det möjligt att styra olika elektriska

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

IDE OCH INSPIRATIONSHÄFTE

IDE OCH INSPIRATIONSHÄFTE IDE OCH INSPIRATIONSHÄFTE Tips på anpassning av lekar och aktiviteter för barn på tidig utvecklingsnivå Arbetssättet och häftet är utarbetat och sammanställt i samband med gruppaktivitet på BUH av Eva

Läs mer

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

Bruksanvisning till Musiksittsäckar Molly och Balloo

Bruksanvisning till Musiksittsäckar Molly och Balloo Bruksanvisning till Musiksittsäckar Molly och Balloo Bruksanvisning Musiksittsäckar Version 1.0 Sidan 1 av 9 Komikapp AB, Stormhallsvägen 4, 432 32 Varberg, 1 Innehåll 1 INNEHÅLL... 2 2 INTRODUKTION...

Läs mer

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE PORTABEL MP3 / CD-SPELARE MANUAL Art nr: 080315 FÖRKLARING AV KNAPPAR 1. Display 2. Uttag för batterieliminator 3. Recharge switch 4. ESP / Sök katalog (gäller endast MP3 uppspelning) 5. Batterilucka 6.

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter 5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter Individens utvecklingsnivå har stor betydelse för hur han beter sig med, undersöker eller använder ett verktyg.

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig.

Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Texter rörelseanvisningar Amalia! Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Amalia, Amalia, Amalia hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Emanuel, Emanuel, Emanuel hej på dig. Ophelia, Ophelia, Ophelia

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Stegräknare från Tappa.se

Stegräknare från Tappa.se Stegräknare från Tappa.se 137,00 kr Vikt: 0,03 kg KÖP Stegräknare av mycket hög kvalité med lock som skyddar panelen. Pålitlig och enkel att använda. Direktimport, därav det låga priset. Detta är den räknare

Läs mer

Förstärk handlingen i en saga med hjälp av dofter.

Förstärk handlingen i en saga med hjälp av dofter. Lukt och smak Vi träffar på många olika dofter i vår vardag och det är bra om vi, tillsammans med eleverna, stannar upp och tar möjligheten att uppleva dem mer än vad vi kanske vanligtvis gör. Lukter kan

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING 2015/2016 Miniröris Mål/ syfte: Att väcka lusten att röra på sig och träna på samarbete träna på att visa hänsyn och förståelse för varandra Alla som vill är med Vi sätter

Läs mer

Samspråk. Stöd i kommunikation tillsammans med barn med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning

Samspråk. Stöd i kommunikation tillsammans med barn med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning Samspråk Stöd i kommunikation tillsammans med barn med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning Ingrid Gustafsson Gerd Tobiason Jackson Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens

Läs mer

Trygg förlossning Susanna Heli, Liisa Svensson och Gothia Fortbildning

Trygg förlossning Susanna Heli, Liisa Svensson och Gothia Fortbildning Bilagor Dessa sidor finns även som pdf på Gothia Fortbildnings webbplats, www.gothiafortbildning.se FOBS Hur känner du dig just nu inför förlossningen? Markera med ett kryss det som bäst motsvarar din

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning

MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning MP3-CD Spelare Svensk Bruksanvisning Med 120 sekunders MP3 och 45 sekunders CD skakminne Läs alltid igenom bruksanvisningen innan du börjar använda spelaren.. Öppna aldrig spelaren då risken finns för

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att:

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att: LIP Lösningsinriktad pedagogik Lösningsinriktad pedagogik erbjuder ett annorlunda sätt att förhålla sig till barn och till själva inlärningsprocessen. Det är ett förhållningssätt som genomsyras av en tilltro

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål.

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. DECEMBER/JANUARI 2017 26 annandag jul Stefan, Staffan 27 Vecka 52 Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. Johannes, Johan 28 Benjamin

Läs mer

Vad är inte delaktighet?

Vad är inte delaktighet? Vad är delaktighet? Vad är inte delaktighet? Inte sedd och hörd Utanförskap Uteslutning Ej kunna påverka beslut som står fast Ej bli lyssnad på Stängt ej öppet för dialog Vad är inte delaktighet? Undanhållas

Läs mer

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel 2014 UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel UPPLEVA tv, ljudsystem och 3D-glasögon har 5 års kostnadsfri garanti. nyhet BESTÅ/UPPLEVA kombination med tv 55 /2.1 ljudsystem 17 175:B240xD40, H202cm.

Läs mer

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok

KULFORMAD HÖGTALARE. Bluetooth-högtalare med NFC-teknik. Användarhandbok Bluetooth-högtalare med NFC-teknik Användarhandbok Bäste kund, Tack för att du köpt en IRC-produkt. Vi är mycket glada att du har valt en av våra produkter. Vi är säkra på att du kommer att ha mycket glädje

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Lathund Milestone 112

Lathund Milestone 112 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 4 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning

DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning Monterings och bruksanvisning DryMaster TS 2120 FL sida 2 Först: Kontrollera att inga allvarliga transportskador finns på leveransen. Innehåll kartonger:

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Undra besöker habiliteringen

Undra besöker habiliteringen Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Skivspelare TT01 Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Läs dessa anvisningar.

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

LITTLE Step-by-Step. BIG Step-by-Step

LITTLE Step-by-Step. BIG Step-by-Step Bruksanvisning LITTLE Step-by-Step Art.nr 462533 BIG Step-by-Step Art.nr 462541 Rev B SE Inledning LITTLE Step-by-step och BIG Step-by-step är talande manöverkontakter med möjlighet för att läsa in flera

Läs mer

Manual. En Joystickmus för styrning av datorer. 671210 Point-it! USB. 671212 Point-it! USB Kula

Manual. En Joystickmus för styrning av datorer. 671210 Point-it! USB. 671212 Point-it! USB Kula Manual En Joystickmus för styrning av datorer 671210 Point-it! USB 671212 Point-it! USB Kula Innehållsförteckning INLEDNING... 3 INSTALLATION... 3 MONTERING... 3 ANSLUTA POINT-IT! TILL DATOR... 3 BESKRIVNING...

Läs mer

Flerspråkighet och interkulturalitet

Flerspråkighet och interkulturalitet Flerspråkighet och interkulturalitet Här kommer tips på övningar och material som kan användas i barngrupperna för att stimulera flerspråkande med interkulturella glasögon. Vi ser varandra Syfte: Lekarna

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Lilla Krabat. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp. Svänga, svänga, svänga, svänga.

Lilla Krabat. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp. Svänga, svänga, svänga, svänga. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp

Läs mer

Kvarnens förskola. Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016. Vår vision. Vår vision. Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö

Kvarnens förskola. Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016. Vår vision. Vår vision. Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Vår vision Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016 Vår vision Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Kvarnens

Läs mer

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020 Mobil Aircondition Svensk Bruksanvisning Best.nr. 5020 Innehållsförteckning Instruktion 1 Kontrollpanel - funktioner 2 Fjärrkontroll 4 Rengörning - förvaringsfack 5 Felsökningsguide 6 Installationsinstruktioner

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

Välkommen till Mötesplats Skulptören

Välkommen till Mötesplats Skulptören Fritidsaktiviteter och mötesplatser Välkommen till Mötesplats Skulptören Sinnesstimulering Taktilmassage Café Att besöka o Du är hjärtligt välkommen till Mötesplats Skulptören oavsett din ålder om du har

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Bruksanvisning. LumiTest. Ljusdetektiven

Bruksanvisning. LumiTest. Ljusdetektiven Bruksanvisning LumiTest Ljusdetektiven Innehållsförteckning 1: Produktbeskrivning 3 2: Aktivering 3 3: Ljusstyrka och kontrastmätning 3 4: Ljusmätning 4 5: Finmätning 4 6: Mätning med nålspetsen 4 7: Rengöring

Läs mer

Straightener. Register your product and get support at HP8361/00. SV Användarhandbok

Straightener. Register your product and get support at   HP8361/00. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP8361/00 SV Användarhandbok a b c d e + -- --- f g h i j k l Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips!

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Bärbar MP3/CD/VCD-spelare Bruksanvisning Artikelnummer 340406

Bärbar MP3/CD/VCD-spelare Bruksanvisning Artikelnummer 340406 Bärbar MP3/CD/VCD-spelare Bruksanvisning Artikelnummer 340406 Denna bruksanvisning måste genomläsas innan du använder spelaren för första gången. stöder MP3, CD-DA och Video-CD (VCD 2,0) spelar också kopierade

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Dubbla mikrofoner. Sing-A-Long Stereo CD-spelare. Bruksanvisning

Dubbla mikrofoner. Sing-A-Long Stereo CD-spelare. Bruksanvisning Dubbla mikrofoner Sing-A-Long Stereo CD-spelare Bruksanvisning Dubbla mikrofoner Sing-A-Long Stereo CD-spelare POWER LED INDICATOR LED DISPLAY OPEN (CD COMPARTMENT DOOR OPEN) MICROPHONE MICROPHONE ON/OFF

Läs mer

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Iris Hjälpmedel AB Ver: 1.09 Innehållsförteckning Manual Milestone 112 och 112 Color Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan

Läs mer

BIGmack. Bruksanvisning. 462107 BIGmack - röd, blå, gul och grön

BIGmack. Bruksanvisning. 462107 BIGmack - röd, blå, gul och grön Bruksanvisning BIGmack 462107 BIGmack - röd, blå, gul och grön Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se

Läs mer

Aspeflo om Autism. ulrika@aspeflo.se. www.aspeflo.se

Aspeflo om Autism. ulrika@aspeflo.se. www.aspeflo.se Aspeflo om Autism ulrika@aspeflo.se www.aspeflo.se Grundläggande områden Meningsfulla aktiviteter Att fylla tiden med aktiviteter som är meningsfulla, begripliga, användbara Kommunikation Att förstå andras

Läs mer

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge.

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och klickas i sitt läge. Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra runt kedjan för hand så att den mässingsfärgade gripanordningen flyttas

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

Falck 5700 Kari StyrBox ver.3

Falck 5700 Kari StyrBox ver.3 Bruksanvisning Falck 5700 Kari StyrBox ver.3 Art.nr.: 538 002 Falck 5700 Kari StyrBox är ett hjälpmedel till personer som har behov att brytarstyra elektriska, batteridrivna eller IR-styrda apparater.

Läs mer

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN 1 Innehåll INTRODUKTION... 3 FILMBURKSRAKETEN... 4 RUSSINHISSEN... 5 MENTOS I COCA-COLA... 6 EXPLODERANDE PÅSE... 8 JÄST BLÅSER UPP BALONG... 9 UNDERVATTENSVULKAN...10

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Datanätverket på Lingheden

Datanätverket på Lingheden Datanätverket på Lingheden Klubbhuset på Lingheden har numera ett datanätverk med tillhörande bredbandsuppkoppling. Nätverket gör det möjligt för anställda, medlemmar och även gäster att få Internet-åtkomst

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22 Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen Version 1.1 2014-10-22 Swivl Robot kan användas för att spela in en föreläsning eller lektion. Kameran som är placerad på Roboten följer automatiskt

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Upp gifter. c. Hjälp Bengt att förklara varför det uppstår en stående våg.

Upp gifter. c. Hjälp Bengt att förklara varför det uppstår en stående våg. 1. Bengt ska just demonstrera stående vågor för sin bror genom att skaka en slinkyfjäder. Han lägger fjädern på golvet och ber sin bror hålla i andra änden. Sen spänner han fjädern genom att backa lite

Läs mer

BRUKSANVISNING för LITTLE Step-by-Step röd, blå, gul och grön BIG Step-by-Step röd, blå, gul och grön

BRUKSANVISNING för LITTLE Step-by-Step röd, blå, gul och grön BIG Step-by-Step röd, blå, gul och grön BRUKSANVISNING för LITTLE Step-by-Step röd, blå, gul och grön Art.nr.: 462533 BIG Step-by-Step röd, blå, gul och grön Art.nr.: 462541 Version 300709 Innehållsförteckning: Inledning... 2 Batteri /Strömförbrukning...

Läs mer

Lek & kommunikation - bästa kompisar

Lek & kommunikation - bästa kompisar Lek & kommunikation - bästa kompisar FoU-seminarium 2014-11-19 Britt Claesson & Gunilla Thunberg DART Först några ord om lekens betydelse Sitter i våra gener Finns över hela världen Vi leker hela livet

Läs mer