1 Grafiska komponenter, händelsehantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Grafiska komponenter, händelsehantering"

Transkript

1 1 Grafiska komponenter, händelsehantering Utformningen av vår applikation har nu nått följande stadie Det som skiljer sig från målet i grafisk hänseende är 1- Knapparna har inga bilder. Knappikoner är en egenskap i respektive JButton-instans. Skapa lämpliga bilder, standardikonerna finns i vissa grafikbibliotek, ex Visual Studio / Common/Graphics/Bitmaps/... Bilderna ska vara i antingen gif, jpg eller png format. Gif formatet är lämpligt för bilder med få färgvariationer, såsom datorskärmbilder. Jpg formatet är lämpligt för bilder med mycket färgvariation. Png formatet är ett relativt nytt format som är lämpligt för de flesta typer av bilder. Alla ritprogram el. motsv. kan däremot inte hantera png. 2- Det finns ingen rullningslist i applikationen. Markera JFramekomponenten i inspectionytan. Välj Add from Palette / Swing / JScrollPane. Scrollpanekomponenten ligger nu i JFramekomponenten. För att fungera på rätt sätt behöver vi bara dra editorpane-objektet in i jscrollpaneobjektet. Kontrollera att jscrollpaneobjektet har rätt layout, CENTER. 1.1 Händelser Till skillnad från tidigare kommer vi att bara skriva programkod som körs då användaren trycker på en knapp. Programkoden som skapats av miljön i main(.. ) och initcomponents() duger bra för att initiera applikationen. Det som händer efter att main, konstruerare och initcomponents() exekverat är att applikationen lyssnar efter händelser i en särskild process. Vi hanterar inte processen själva, utan den ger vår applikation olika systemmeddelanden som sedan översätts till händelser. I grunden är detta en väldigt sammansatt process, men java och NetBeansmiljön gör det lättarbetat och döljer många komplexa detaljer.

2 1.1.1 Skapa en händelse för en JButton Gå till det grafiska redigeringsläget för formuläret, välj på något sätt knappen Open (inspector, designfönstret eller projektfliken). I fönstret med properties finner du en knapp Events, på samma sätt som den tidigare visade egenskaper för det aktiva openbuttonobjektet, ser vi nu de händelser som är kopplade/aktiverade för openbuttonobjektet. I ursprungsläget är inte händelser kopplade, beskrivet med <none> i listan. Den första händelsen är actionperformed. En Actionhändelse är då användaren vill aktivera knappen. Notera att det finns händelser som mouseclicked och keytyped och liknande; vi har även kunnat använda dessa men då hade vi bara reagerat på ett sätt att aktivera knappen, en knapp/jbutton kan ju aktiveras genom både mellanslagstangenten om den är aktiv, musklick, snabbtangent, och returntangenten om den är Defaultknapp. Istället för att beskriva alla dessa fyra händleser var för sig finns actionperformed som en gemensam beskrivning. JFileChooser - en JFileChooser är en komponent som representerar en standarddialogruta, antingen en Save File.. dialog eller en Open File... dialog. Den är ytterligt lättanvänd, man behöver bara ange om man ska skapa dialogfönstret i läget Open eller Save. I ett lösryckt programkodsavsnitt ser det ut som: JFileChooser myopenfiledialog = new JFileChooser(); int result = myopenfiledialog.showopendialog(this); if ( result == JFileChooser.APPROVE_OPTION ) File f = myopenfiledialog.getselectedfile(); // Öppna filen f och läs dess data // fyll editorpane med texten ur filen. Detta programkodsavsnitt kommer i exemplet att ligga i den metod som NetBeans skapar då vi anger händelsen actionperformed för Open... knappen. rad1 JFileChooser myopenfiledialog = new JFileChooser(); Instansierar dialogrutan; skapar utan att visa den på skärmen. I vårt exempel kommer miljön ha skapat denna sats som ett attribut. myopenfiledialog är namnet vi valt för dialogrutan. int result = myopenfiledialog.showopendialog(this); Anropar metoden showopendialog, argumentet this, betyder i sammanhanget vårt applikationfönster. jfr då this användes för Point klassen, this betydde där den aktuella punkten. För Point klassen kunde this innebära antingen huvudprogrammets punktett eller punkttvå. Startar vi två Java editor applikationer samtidigt, kommer this att avse antingen applikation ett eller applikation två. showopendialog använder this för att lägga sig ovanpå applikationsfönstret.

3 Heltalet result anger om användaren tryckte på Ok eller stängde fönstret på annat sätt. Ok beskrivs av klassattributet APPROVED_OPTION i klassen JOptionPane. APPROVED_OPTION kallas för en konstant, en heltalskonstant. Vi är egentligen inte intresserade av det faktiska värdet utan använder bara namnet som ledning till vad som händer. if ( result == JFileChooser.APPROVE_OPTION ) Om användaren tryckte Ok så utförs ifsatsens block. Jämför läsbarheten om det inte funnits en konstant definierad if ( result == 0 ) File f = myopenfiledialog.getselectedfile(); Läser av vilken fil som användaren valde. Klassen File används inte för att läsa och skriva till filen utan innehåller endast information om var filen finns, dess namn och vilken storlek den har. Hur vi läser data från filen återkommer vi till inom kort. Se också För att skapa en dialogruta för att spara en fil använder vi oss istället av metoden int result = mysavefiledialog.showsavedialog(this); if ( result == JFileChooser.APPROVE_OPTION ) File f = mysavefiledialog.getselectedfile(); Man kan även ange filter för dialogrutorna. I vårt exempel kan det vara användbart att bara visa textfiler med ändelsen.txt i dialogrutorna. Hur det går till visas bland annat under länken ovan.

4 2 Att läsa från och skriva till filer 2.1 Inläsning Att läsa data eller text från en fil innefattar tre huvudsakliga steg 1- Öppna filen 2- Läs data från filen 3- Stäng filen 1 Vi öppnar textbaserade filer genom att skapa en FileReader kopplad till filen. För rena datafiler använder man ett annat sätt, men det är inte intressant för oss. Efter filen öppnats bestämmer man sig för hur man vill läsa texten i filen. Ett bekvämt sätt är att läsa rad för rad, för det är en BufferedReader utmärkt. 2 Efter att filen öppnats och en lämplig läsare skapats använder man läsaren för att läsa, antingen hela filen, eller de delar man väljer. 3 Då all text är läst från textfilen stänger man de läsare man skapat. Man måste stänga filen eftersom oprativsystemet bara kan ha ett begränsat antal filer öppna samtidigt. Exempel: Att läsa filen "c:\en_textfil.txt", och rad för rad skriva ut filens innehåll på skärmen. import java.io.*; public class MyFileReader public static void main(string [] args) try File myfile = new File("C:\\en_textfil.txt "); FileReader filereader = new FileReader( myfile ); // FileReader läser tecken från en filström // kastar en IOException BufferedReader linereader = new BufferedReader( filereader ); // BufferedReader läser radvis från en Reader (FileReader) // jfr funktionen hos Scanner String textline; while ( (textline=linereader.readline())!= null) // IOException kastas av readline() System.out.println( textline ); linereader.close(); filereader.close(); catch(ioexception ioe) System.out.println("Fel i inläsning "); // slut på main // slut på klass MyFileReader Vi ser direkt en speciell konstruktion med try / catch

5 try // satser catch (... ) // felhanterande satser Om någon operation kan ha ett oväntat eller onaturligt beteende rapporteras det som ett undantag (exception). Man säger att en metod kastar ett undantag. Ex. om textfilen inte finns går det inte att läsa från den, det hanteras genom att ett undantag kastas. Alla metoder som kastar undantag måste infogas i ett try / catchblock som try objekt.metodsomkastarundantag(); objekt.annanmetodsomkastarundantag(); // och andra satser catch ( UndantagetSomMetodenKastar o ) // o innehåller information som beskriver "felet" Vi behöver inte fördjupa oss i undantag utan bara anamma skrivsättet för att öppna, läsa från och stänga filen, inuti ett try / catchblock. Förändra inte formen på try/catchblocket om du inte vet vad du gör. File myfile = new File("C:\\en_textfil.txt "); FileReader filereader = new FileReader( myfile ); Skapar ett Fileobjekt för filen "c:\en_textfil.txt". Därefter skapas en läsare för filen. Skapandet av läsaren kastar ett undantag om filen inte finns, eller inte kan läsas från av andra anledningar. Ett alternativt skrivsätt utan File-objekt hade varit FileReader filereader = new FileReader("C:\\en_textfil.txt"); Du kan se dessa båda skrivsätt i javadokumentationen En FileReader är en primitiv textläsare. Vi använder hellre en radbaserad inläsning istället för att läsa tecken för tecken. Det får vi med en BufferedReader BufferedReader linereader = new BufferedReader( filereader ); På samma sätt som System.in är ett bökigt sätt att läsa från tangenbordet; vi tar hjälp av Scanner klassen för att kunna läsa int double osv. så tar vi hjälp av BufferedReader för att läsa radvis. String textline; while ( (textline=linereader.readline())!= null) Whilesatsen uttrycker: läs rad för rad tills filen tagit slut. Filens slut gör att readline() returnerar null, inget objekt. Om man tittar närmare på whilevillkoret ser man att först görs metodanropet till readline(), därefter görs tilldelningen. Tilldelningen utvärderas till raden som lästs. Sist görs jämförelsen med null, som styr while-satsen. Detta är en ganska komplicerad whilesats, men det är det bekvämaste sättet att uttrycka, läs tills filen tagit slut. Vi tappar i läsbarhet, men behöver bara skriva ett sammansatt villkor, för inläsning och jämförelse. Observera att villkoret både läser textraden och därefter kontrollerar om filen tagit slut.

6 2.2 Skriva till fil Exempel skriva multiplikationstabellen till en fil import java.io.*; public class MyFileWriter public static void main(string [] args) try File myfile = new File("C:\\tabell.txt "); FileWriter filewriter = new FileWriter( myfile ); // FileWriter skriver till en fil // kastar en IOException PrintWriter lineprinter = new PrintWriter( filewriter ); // en PrintWriter fungerar på samma sätt som System.out // System.out.println... skriver till konsolen // lineprinter.println... skriver till filen // Taget från tabellexemplet moment 8 for( int i = 1; i <= 10;i++) // rad i tabellen for( int j = 1; j <= 10;j++) // kolumn // skriv ett tal i tabellen lineprinter.print(""+i*j+"\t"); lineprinter.println(); /// nästa rad i tabellen lineprinter.close(); filewriter.close(); catch(ioexception ioe) System.out.println("Fel i filen"); // slut på main // slut på klass MyFileWriter Att skriva data eller text till en fil innefattar samma tre huvudsakliga steg som vid inläsning 1- Öppna filen 2- Skriv data till filen 3- Stäng filen Om man skulle glömma att stänga filen kan det mycket väl hända att datat aldrig hamnar i filen. PrintWriter lineprinter = new PrintWriter( filewriter ); På samma sätt som vi vill förenkla inläsning vill vi förenkla utskrift. Med PrintWriter kan vi använda exakt de metoder vi anänvder då vi skriver till System.out; System.out är av typen PrintWriter. try/catch blocket måste utförmas på samma sätt som för inläsning. Se videopresentation för hur filhantering infogas i händelser.

1 Grafiska komponenter

1 Grafiska komponenter 1 Grafiska komponenter Vi har sett exempel på hur vi kan arbeta med enkla dialogrutor med klasser JOptionPane och hur vi kan rita med en rityta, Graphics instans, i en Java applet. Att skapa ett grafiskt

Läs mer

Tentamen , Grundläggande programmering i Java

Tentamen , Grundläggande programmering i Java Institutionen för informationsteknologi och medier Sid:1(3) Grundläggande programmering i Java Martin Kjellqvist Lösningsförslag, lösningsansatser Tentamen 2006-01-20, Grundläggande programmering i Java

Läs mer

System.out.println("Jaså du har "+ antaldollar + " stycken.");

System.out.println(Jaså du har + antaldollar +  stycken.); 1 Vad vi vet Vi har tidigare sett exemplet med inmatning från tangentbordet. Exemplet innehåller flera aspekter av klasser och objekt. import java.util.*; class KeyboardReading { public static void main(string

Läs mer

Tentamen , Introduktion till Java, dtaa98, dtea53

Tentamen , Introduktion till Java, dtaa98, dtea53 Mittuniversitetet 2007-09-01 Institutionen för informationsteknologi och medier Sid:1(3) dtaa98, dtea53 Martin Kjellqvist; Linda Karlsson, Ulf Reiman Lösningsansatser Tentamen 2007-09-01, Introduktion

Läs mer

Att skriva till och läsa från terminalfönstret

Att skriva till och läsa från terminalfönstret Att skriva till och läsa från terminalfönstret Oftast används grafiska komponenter i Java för att kommunicera med användaren (användargränssnitt), men det finns objekt i standardbiblioteken för de tillfällen

Läs mer

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Josef Svenningsson Tisdag 6/11 Undantag - Exceptions Kommer ni ihåg det här programmet? Det var ett av de första ni såg i första föreläsningen. import javax.swing.*; public

Läs mer

Fördjupad Java. Undantagshantering. Fel

Fördjupad Java. Undantagshantering. Fel Fördjupad Java 1 Undantagshantering Ett undantag (Exception) är ett objekt som påtalar en ovanlig eller felaktig situation i ett program. Undantag kastas av programmet och kan fångas och hanteras. Java

Läs mer

Undantagshantering. Fördjupad Java. Fel. Undantag. Fånga Undantag. Grupper av Undantag

Undantagshantering. Fördjupad Java. Fel. Undantag. Fånga Undantag. Grupper av Undantag Undantagshantering Fördjupad Java Ett undantag (Exception) är ett objekt som påtalar en ovanlig eller felaktig situation i ett program. Undantag kastas av programmet och kan fångas och hanteras. Java har

Läs mer

För att skriva data till skärmen ( konsolen) används objektet System.out tillsammans med metoden println eller print.

För att skriva data till skärmen ( konsolen) används objektet System.out tillsammans med metoden println eller print. 1 Inmatning och utskrift Inmatning från tangentbord och utskrift till skärm sker i java med hjälp av objekten System.out och System.in. Dessa båda objekt är exempel på strömmar. En ström är en typ som

Läs mer

Undantagshantering. Fördjupad Java. Undantag. Fel. Grupper av Undantag. Fånga Undantag

Undantagshantering. Fördjupad Java. Undantag. Fel. Grupper av Undantag. Fånga Undantag Undantagshantering Fördjupad Java Ett undantag (Exception) är ett objekt som påtalar en ovanlig eller felaktig situation i ett program. Undantag kastas av programmet och kan fångas och hanteras. Java har

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Språkkonventioner och redigering av tal.

Språkkonventioner och redigering av tal. Språkkonventioner och redigering av tal. Kap J3-1 Konventioner för olika språk hanteras med hjälp av klassen java.util.locale Ett objekt i denna klass beskriver en lokal konvention. Lokala konventioner

Läs mer

1 Egna klasser. 1.1 En punkt-klass

1 Egna klasser. 1.1 En punkt-klass 1 Egna klasser Vi har bekantat oss med klasser genom att se hur vi kan använda olika klasser. I synnerhet klassen Scanner och klassen Math. För scannerklassen skapade vi en instans för att sedan utnyttja

Läs mer

Föreläsning 14. Filhantering

Föreläsning 14. Filhantering Föreläsning 14 Filhantering Filhantering Att hantera filer, dvs att läsa eller skriva data till en fil är en viktig del i de flesta program. Ur Javas synvinkel är filer objekt med egenskaper och metoder

Läs mer

JAVAUTVECKLING LEKTION 7

JAVAUTVECKLING LEKTION 7 JAVAUTVECKLING LEKTION 7 2016 Mahmud Al Hakim mahmud.al.hakim@nackademin.se www.alhakim.se AGENDA Olika språkversioner (Klassen Locale) Utskrift i kommandofönster Inläsning via kommandofönster Standardklassen

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 7 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Grafiskt användargränssnitt, Swing Layout och komponenter Göra

Läs mer

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning.

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning. Programmering med Java Programmering med Java Programspråket Java Källkodsexempel Källkod Java API-exempel In- och utmatning Grunderna Ann Pan panda@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 Game.java

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F12:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 12 Mer om JOptionPane Undantagshantering Vad är det? try catch Kasta egna undantag Filhantering spara objekt mellan körningar Användardialog via

Läs mer

Översikt. Skriva och läsa data. Kontrollflöde. Två sorters loopar. For-loop. For-loop

Översikt. Skriva och läsa data. Kontrollflöde. Två sorters loopar. For-loop. For-loop Översikt Repetition for-loopar Skriva till och läsa från filer Strömmar Eclipse Hur anpassa till vad du gillar? Skriva och läsa data Institutionen för datavetenskap Programmering 1 Rita Kovordányi 2 Kontrollflöde

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java

Objektorienterad programmering i Java Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 4 Täcker i stort sett kapitel 6 i kursboken Java Software Solutions 1 Läsanvisningar Den här föreläsningen är uppbyggd som en fortsättning av exemplet

Läs mer

Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar Fält (eng array) och klassen ArrayList.

Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar Fält (eng array) och klassen ArrayList. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Föreläsning 3 Innehåll Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar

Läs mer

Mer källkod. Styrstrukturer Val Slingor Operatorer Källkodsexempel med minne. Erik Forslin. Rum 1445, plan 4 på Nada

Mer källkod. Styrstrukturer Val Slingor Operatorer Källkodsexempel med minne. Erik Forslin. Rum 1445, plan 4 på Nada Mer källkod Styrstrukturer Val Slingor Operatorer Källkodsexempel med minne Erik Forslin efo@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 1 Styrstrukturer i Java En styrstruktur är något som påverkar

Läs mer

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering.

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering. EDAA20 Programmering och databaser Mål komprimerat se kursplanen för detaljer Läsperiod 1 7.5 hp anna.aelsson@cs.lth.se http://cs.lth.se/edaa20 Mer information finns på kursens webbsida samt på det utdelade

Läs mer

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Klasser En klass är en mall för hur man ska beskriva på något. Antag att vi har en klass, Bil. Den klassen innehåller en lista på

Läs mer

FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY , kl

FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY , kl Högskolan Dalarna sid 1 av 6 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin FÖRSLAG TILL LÖSNINGAR FÖR TENTAMEN I INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY2 2001-03-16, kl 14.00-18.00 1. Grunderna i

Läs mer

Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program

Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program Layout Managers TDA143 I1 Programmerade system Föreläsning 14 (OH-bilder 10) Mer om grafiska komponenter. Händelsestyrda program Utplaceringen av komponenter i en behållare styrs med en Layout Manager.

Läs mer

Command line argumenter. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Vad blir resultatet? Nu då? Ahmed Rezine. Hösttermin 2016

Command line argumenter. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Vad blir resultatet? Nu då? Ahmed Rezine. Hösttermin 2016 Command line argumenter Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning VI: eclipse, felsökning, felhantering Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 /* Cla. java * Programmet illustrerar

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning VI: eclipse, felsökning, felhantering Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Outline Felhantering Eclipse Felsökning Command line argumenter

Läs mer

F4. programmeringsteknik och Matlab

F4. programmeringsteknik och Matlab Programmeringsspråk Föreläsning 4 programmeringsteknik och Matlab 2D1312/ 2D1305 Introduktion till Java Kompilering, exekvering, variabler, styrstrukturer 1 Ett program är en eller flera instruktioner

Läs mer

DUGGA: Objektorienterade applikationer. Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad.

DUGGA: Objektorienterade applikationer. Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. 1 (8) DUGGA: Objektorienterade applikationer Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. Skriv ditt namn, personnummer och e-postadress på försättsbladet. Skriv rent dina svar.

Läs mer

Föreläsning 9-10 Innehåll

Föreläsning 9-10 Innehåll Föreläsning 9-10 Innehåll Inläsning från textfil, utskrift från textfil Vektorer med objekt Matriser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 9-10 HT 2018 1 / 41 Klassen Scanner Läsa från System.in Vi har tidigare

Läs mer

Lösningar för tenta 2 DAT043,

Lösningar för tenta 2 DAT043, Lösningar för tenta 2 DAT043, 2018-06-08. Uppgift 1 public class Car{ private String model; private String year; private double price; public Car(String model, String year, double price){ this.model =

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P UME UNIVERSITET Datavetenskap 981212 TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P Datum : 981212 Tid : 9-15 HjŠlpmedel : Inga Antal uppgifter : 9 TotalpoŠng : 60 (halva pošngtalet kršvs normalt fšr

Läs mer

EDAA20 Föreläsning Klassen ArrayList. Viktiga operationer på ArrayList. Generisk klass

EDAA20 Föreläsning Klassen ArrayList. Viktiga operationer på ArrayList. Generisk klass EDAA20 Föreläsning 11-12 Klassen ArrayList Klassen ArrayList Skriva program som läser data från en textfil och skriver data till en textfil Repetition inför delmålskontroll 2 är en standardklass (i paketet

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11

Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11 Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11 Undantag Engelska: exceptions Skansholm: exceptionella händelser Fel som genereras om man försöker

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin DI-institutionen Sid 1 av 6 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA för SY2 1999-03-17, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: En lärobok i Java programmering Återlämningstillfälle:

Läs mer

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel Programmeringsteknik för Bio1 och I1 Övning 2 Kort repetition Övningsgrupp 3 (Sal E33) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1310/

Läs mer

Hämta data mha URLer Föreläsning 2b. Innehåll Klassen URL

Hämta data mha URLer Föreläsning 2b. Innehåll Klassen URL Hämta data mha Föreläsning 2b För För mer mer info info se se tex texharold, Hall Halleller Tut Tut (den (den senare senare är är ganska ganska rättfram). Innehåll Klassen URL Arbeta med, exempel Hur hittar

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11

Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11 Objektorienterad programmering i Java Undantag Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet Skansholm: Kapitel 11 Undantag Engelska: exceptions Skansholm: exceptionella händelser Fel som genereras om man försöker

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

int iarray[]= new int[3]; // deklarera ett heltalsfält med tre heltal int jarray[]={ 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15}; // initierat fält 8 element

int iarray[]= new int[3]; // deklarera ett heltalsfält med tre heltal int jarray[]={ 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15}; // initierat fält 8 element 1 Arrayer Vid beräkningar med större datamängder än några enstaka tal är det bekvämt att kunna betrakta en talmängd som en enhet. Detta åstadkommer man genom att deklarera och instantiera fält. Ett annat

Läs mer

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332 Introduktion till Java Kompilering, exekvering, variabler, styrstrukturer Kompilering och exekvering Ett program måste översättas till datorns språk

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Programmerade system I1 Syfte Laboration 1. Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i att skriva

Läs mer

Idag. Exempel, version 2. Exempel, version 3. Ett lite större exempel

Idag. Exempel, version 2. Exempel, version 3. Ett lite större exempel Idag Ett exempel Undantag Substitutierbarhet, subtyper, subklasser När val av metod beror av typerna hos två objekt Lite om överlagring Exempel, version 2 Notera: för samtliga figurer gäller: arean av

Läs mer

Föreläsning 2, vecka 8: Repetition

Föreläsning 2, vecka 8: Repetition TDA 548: Grundläggande Programvaruutveckling Föreläsning 2, vecka 8: Repetition Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2016-2017 Idag Metoder och terminologi Referensvärden och arrays Interface och ritning

Läs mer

Iteration while-satsen

Iteration while-satsen Datatypen double TDA143 I1 Programmerade system Föreläsning 3 (OH-bilder 3) Iteration while-satsen Christer Carlsson I en dator kan man inte lagra hur stora eller hur små tal som helst. De enkla datatyperna,

Läs mer

Surfning. Webbklienter och webbservrar. Specialskrivna webbservrar. Kommunikation med sockets

Surfning. Webbklienter och webbservrar. Specialskrivna webbservrar. Kommunikation med sockets Surfning Webbklienter och webbservrar Starta Firefox (eller Opera, eller Internet Explorer, eller... ). Skriv en URL i adressfältet: http://www.w3.org/history/1989/proposal.html. Webbläsaren kopplar upp

Läs mer

System.out.println("Jaså du har "+ antalhusdjur+ " husdjur"); if ( antalhusdjur > 5 ) System.out.println("Oj det var många);

System.out.println(Jaså du har + antalhusdjur+  husdjur); if ( antalhusdjur > 5 ) System.out.println(Oj det var många); 1 Villkor och styrsatser I de program vi sett tidigare har programkörning inneburit att sats efter sats utförts i den ordning de skrivits i källkoden. Vi har inte kunna ändra programmets uppförande beroende

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOM2 - JAVA, 4P.

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOM2 - JAVA, 4P. Uppgift 1 (2 poäng) Utgå från följande klassdefinition : public class TempKlass public String uttext; public static int svar; LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOM2 - JAVA, 4P. 991122

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 2

Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda Inläsning av data via dialogrutor Repetitioner (While-satsen och For-satsen) Nästlade

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

Lab5 för prgmedcl04 Grafik

Lab5 för prgmedcl04 Grafik Lab5 för prgmedcl04 Grafik Viktigt läs detta först:den här labblydelsen är ganska lång, detta betyder inte att labben tar lång tid.en hel del av lydelsen är anvisning om hur man går tillväga för att kunna

Läs mer

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna.

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna. 1 Uppgift 1 Klassen Company Banken FinanceTrust som tidigare bara haft privatpersoner som kunder vill nu bygga ut sitt datasystem så att även företag kan registreras som kunder. Skriv klassen Company som

Läs mer

1 Iteration. 1.1 for-satsen

1 Iteration. 1.1 for-satsen 1 Iteration Iteration innebär en upprepning, repetition av satser. Vi har nu sett hur en villkorssats kan välja att utföra ett satsblock beroende på om ett villkor är uppfyllt, selektion. För selektion

Läs mer

Kungl. Tekn. Högskolan Förel 1, bild 1 Föreläsning 1: Introduktion ffl Kursinnehåll ffl Javarepetition ffl Referenser ffl Nyckelordet static ffl Klass

Kungl. Tekn. Högskolan Förel 1, bild 1 Föreläsning 1: Introduktion ffl Kursinnehåll ffl Javarepetition ffl Referenser ffl Nyckelordet static ffl Klass Kungl. Tekn. Högskolan Förel 1, bild 1 Föreläsning 1: Introduktion ffl Kursinnehåll ffl Javarepetition ffl Referenser ffl Nyckelordet static ffl Klassen Mio ffl Särfall ffl Interface Kungl. Tekn. Högskolan

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio Ditt första C#-program med Visual Studio Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 12 Avsikten med denna laboration är att du ska göra några grafiska program. Börja med att skapa paketet laboration 12. Grundläggande uppgift Uppgift 12a Uppgiften går ut på att göra en enkel

Läs mer

Parsing med Recursive Descent, Avbildningsklasser. Syntaxdiagram. Syntaxdiagram och kodning expression. Betrakta följande uttryck

Parsing med Recursive Descent, Avbildningsklasser. Syntaxdiagram. Syntaxdiagram och kodning expression. Betrakta följande uttryck Betrakta följande uttryck a +(b + c) d + e (f + g h) Parsing med Recursive Descent, Avbildningsklasser Tobias Wrigstad (baserat på bilder från Tom Smedsaas) 22 november 2010 Beräkning med regler: multiplikation

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 13 Avsikten med denna laboration är att du ska använda ett par nya grafiska komponenter. Dessutom ska du göra designen utan hjälp av en layout-manager (enklare). Börja med att skapa paketet

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering May 29, 2012

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering May 29, 2012 Omtentamen för ID1004 Objektorienterad programmering HT11, 29 maj 2012, 09-13 Denna tentamen examinerar 3 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av 12 frågor. Varje fråga

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 7 nov 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 3 7 nov 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 3 7 nov 2016 Klass/instans Med hjälp av nyckelordet static kan vi bestämma att en metod eller ett fält ska tillhöra själva klassen i stället för en specifik

Läs mer

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster NetBeans 7 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Föreläsning 3. Iteration while-satsen

Föreläsning 3. Iteration while-satsen Föreläsning 3 Iteration while-satsen Datatypen double I en dator kan man inte lagra hur stora eller hur små tal som helst. De enkla datatyperna, som används för att lagra tal (t.ex. int och double), har

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F2:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 2 Input/Output Programsatser Selektion Output OOP F2:2 Görs via System.out, anropa antingen print eller println: System.out.print("Hej"); System.out.println(

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 18

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 18 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 18 Igår: Genomgång av dugga Rekursion Idag och på måndag: Om essän Lite, lite teori om konstanter Grafiska användargränssnitt Grundläggande

Läs mer

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt Föreläsning 4 Klasser Och Objekt Klass Beskrivning av en objekttyp Beskriver egenskaper och beteende (fält och metoder) Klassen fungerar som en ritning Objekt skapas från klassbeskrivningen - instansieras

Läs mer

Fortsättningskurs i programmering F 5. GUI händelsehantering - undantagshantering Hugo Quisbert 20130205 AWT. Paket för hantering av grafik

Fortsättningskurs i programmering F 5. GUI händelsehantering - undantagshantering Hugo Quisbert 20130205 AWT. Paket för hantering av grafik Fortsättningskurs i programmering F 5 GUI händelsehantering - undantagshantering Hugo Quisbert 20130205 1 Abstract Window Toolkit Paket för hantering av grafik dvs skapa grafisk användargränssnitt java.awt

Läs mer

"if"-satsen. Inledande programmering med C# (1DV402)

if-satsen. Inledande programmering med C# (1DV402) "if"-satsen Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så här: Allt innehåll i verket if-satsen

Läs mer

DI-institutionen Sid 1 av 5 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Micael Karlsson

DI-institutionen Sid 1 av 5 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Micael Karlsson DI-institutionen Sid 1 av 5 Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Micael Karlsson Lösningar till TENTAMEN I IXC003 SYSTEMUTVECKLING MED INTERNET/INTRANET, del 1 (5p) för IT3 och INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540)

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540) Institutionen för TENTAMEN Data- och informationsteknik 2008-08-29 JSk OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 (TDA540) OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Att deklarera och att använda variabler. Föreläsning 10. Synlighetsregler (2) Synlighetsregler (1)

Att deklarera och att använda variabler. Föreläsning 10. Synlighetsregler (2) Synlighetsregler (1) Föreläsning 10 STRING OCH STRINGBUILDER; VARIABLERS SYNLIGHET Att deklarera och att använda variabler När vi deklarerar en variabel, t ex int x; inför vi en ny variabel med ett namn och en typ. När namnet

Läs mer

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY2 2001-03-16, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

DAT043 Objektorienterad Programmering

DAT043 Objektorienterad Programmering DAT043 Objektorienterad Programmering Detta är en exempeltenta som innehåller gamla tentauppgifter av ungefär liknande slag som ni kan förvänta er se på ordinarie tenta i Del 1 respektive Del 2. Dock är

Läs mer

Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-01-10 Skrivtid: 8.00 13.00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Omtentamen DE13, IMIT13 och SYST13 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Reguljära uttryck. Reguljära uttryck. Nu kommer en siffra78 och en till SIFFRA(78) men utan 7kstuga SIFFRA(89)

Reguljära uttryck. Reguljära uttryck. Nu kommer en siffra78 och en till SIFFRA(78) men utan 7kstuga SIFFRA(89) Reguljära uttryck Ett sätt att söka och manipulera text Reguljära uttryck Konstruerar mönster som försöker hitta nåt i text Viktigt, användbart, många resurser http://regex.info/ http://etext.lib.virginia.edu/services/helpsheets/unix/regex.html

Läs mer

Kapitel 6. Hakparenteser fšr att ange index MŒnga všrden av samma typ

Kapitel 6. Hakparenteser fšr att ange index MŒnga všrden av samma typ Organisation En array Šr en ordnad lista av všrden Varje všrde har ett numeriskt index - deklaration & anvšndning som parametrar flerdimensionella fšlt N element indexeras med 0 till N-1 0 1 2 3 4 5 6

Läs mer

4.4 Swing ett interaktivt grafiskt gränssnitt

4.4 Swing ett interaktivt grafiskt gränssnitt 4.4 Swing ett interaktivt grafiskt gränssnitt Våra javaprogram har hittills bara haft utdata, inga indata. Det var utdata som skrevs ut från programmet till bildskärmen antingen med metoden showmessagedialog()

Läs mer

public och private Obs: private inte skyddar mot access från andra objekt i samma klass.

public och private Obs: private inte skyddar mot access från andra objekt i samma klass. public och private En metod som är public får anropas från alla metoder i alla klasser. Ett attribut som är public får avläsas och ändras från alla metoder i alla andra klasser. En metod som är private

Läs mer

SMD 134 Objektorienterad programmering

SMD 134 Objektorienterad programmering SMD 134 Objektorienterad programmering Dagens agenda: Typer i Java: primitiva datatyperna, referenstyper Variabler och variabeltilldelningar med primitiva typer Konstanter av de olika typerna. Heltalsräkning

Läs mer

Tentamen OOP 2015-03-14

Tentamen OOP 2015-03-14 Tentamen OOP 2015-03-14 Anvisningar Fråga 1 och 2 besvaras på det särskilt utdelade formuläret. Du får gärna skriva på bägge sidorna av svarsbladen, men påbörja varje uppgift på ett nytt blad. Vid inlämning

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 13 19 jan 2016 Tentamen Del I, E del Flervalsfrågor 20/25 krävs för godkänt, ger betyg E Upp till 7 möjliga bonuspoäng Del II, Högrebetygsdel Problemfrågor

Läs mer

Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER

Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER Från laboration 3 till 4 I laboration 3 har du implementerat klasser implementerat metoder i klasserna I laboration 4 kommer du att implementera

Läs mer

JAVAUTVECKLING LEKTION 4

JAVAUTVECKLING LEKTION 4 JAVAUTVECKLING LEKTION 4 2016 Mahmud Al Hakim mahmud.al.hakim@nackademin.se www.alhakim.se AGENDA Iterationer (loopar) Algoritmer Mer om felsökning 1 WHILE-SATSEN String s = JOptionPane.showInputDialog("Talet

Läs mer

Föreläsning 6: Metoder och fält (arrays)

Föreläsning 6: Metoder och fält (arrays) TDA 545: Objektorienterad programmering Föreläsning 6: Metoder och fält (arrays) Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2015-2016 I (föregående och) denna föreläsning Läsanvisning: kap 2 & 13 meddelanden

Läs mer

Inkapsling tumregler. Åtkomstmodifikatorer, instantiering, referenser, identitet och ekvivalens, samt klassvariabler. public och private

Inkapsling tumregler. Åtkomstmodifikatorer, instantiering, referenser, identitet och ekvivalens, samt klassvariabler. public och private Inkapsling tumregler Åtkomstmodifikatorer, instantiering, referenser, identitet och ekvivalens, samt klassvariabler Tobias Wrigstad (baserat på material från Tom Smedsaas) 5 november 2010 1. Man skall

Läs mer

Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram

Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik B.1, Programmeringens grunder, 5 poäng Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram Introduktion Syftet med kursmomentet Programmeringens grunder (B.1)

Läs mer

Dagens föreläsning. Arrayer och klasser. Medan ni väntar: Gå till m.voto.se/prog11 och svara på några gamla tentamensfrågor! (26 januari 2018 F3 1 )

Dagens föreläsning. Arrayer och klasser. Medan ni väntar: Gå till m.voto.se/prog11 och svara på några gamla tentamensfrågor! (26 januari 2018 F3 1 ) (26 januari 2018 F3 1 ) Dagens föreläsning Arrayer och klasser Medan ni väntar: Gå till m.voto.se/prog11 och svara på några gamla tentamensfrågor! (26 januari 2018 F3 2 ) Arrayer En array är en datatyp

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 4 8 nov 2016 Nästade klasser I Java går det att deklarera en klass inuti en annan klass. Vi kallar detta för att en yttre klass innehåller en inre klass.

Läs mer

Föreläsning 3-4 Innehåll

Föreläsning 3-4 Innehåll Föreläsning 3-4 Innehåll Skriva egna metoder Logiska uttryck Algoritm för att beräkna min och max Vektorer Datavetenskap (LTH) Föreläsning 3-4 HT 2017 1 / 36 Diskutera Vad gör programmet programmet? Föreslå

Läs mer

Undantag. Engelska: exceptions. Skansholm: exceptionella händelser

Undantag. Engelska: exceptions. Skansholm: exceptionella händelser Undantag Engelska: exceptions Skansholm: exceptionella händelser Fel som genereras om man försöker öppna en fil som inte finns, dividera med noll, indexera utanför en array osv. bjectorienterad programmering

Läs mer

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Vad är farorna. Hur lära sig? LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Vad är farorna. Hur lära sig? LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna MER Java Foundation Classes (JFC) Swing Swing Många klasser" Vettigt att lära sig dem utantill" - Tror inte det" -... men det kan vara bra att ha en liten överblick över vad som finns" - Idag (och med

Läs mer

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Hur lära sig? Vad är farorna. LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna

Swing. MER Java Foundation Classes (JFC) Hur lära sig? Vad är farorna. LayoutManagers. Exempel på några av komponenterna MER Java Foundation Classes (JFC) Swing Swing Många klasser Vettigt att lära sig dem utantill - Tror inte det -... men det kan vara bra att ha en liten överblick över vad som finns - Idag (och med fortsättning

Läs mer

(Man brukar säga att) Java är... Denna föreläsning. Kompilering av Java. Historik: Java. enkelt. baserat på C/C++ Allmänt om Java

(Man brukar säga att) Java är... Denna föreläsning. Kompilering av Java. Historik: Java. enkelt. baserat på C/C++ Allmänt om Java (Man brukar säga att) Java är... Denna föreläsning Allmänt om Java Javas datatyper, arrayer, referenssemantik Klasser Strängar enkelt baserat på C/C++ objekt-orienterat från början dynamiskt utbyggbart

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 13 juni 2005 1 Utvecklingsverktyg för Java Vi rekommenderar Suns utvecklingsverktyg (SDK, tidigare JDK), se

Läs mer

Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION

Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION Föreläsning 1 & 2 INTRODUKTION Denna föreläsning Vad händer under kursen? praktisk information Kursens mål vad är programmering? Skriva små program i programspråket Java Skriva program som använder färdiga

Läs mer