Översiktlig miljöteknisk markundersökning Hogstads stationsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översiktlig miljöteknisk markundersökning Hogstads stationsområde"

Transkript

1 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Hogstads stationsområde Version Vår kontakt: Jens Johannisson Tel: E-post: jens.johannisson@dge.se DGE Mark och Miljö Kalmar Göteborg Malmö a member of Norra Långgatan 1 Fürstenbergsgatan 4 Citadellsvägen 23 Box 258, Kalmar Göteborg Malmö Telefon: +46 (0) E-post: info@dge.se Hemsida:

2 Innehåll Innehåll Inledning och syfte Uppdrag Bakgrund och Syfte Tidigare undersökningar Områdesbeskrivning Verksamhetshistorik Riktvärden och markanvändning Utförd undersökning Resultat Riskbedömning Slutsatser och rekommendationer Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Analysprotokoll Geologisk karta Bilder DGE Mark och Miljö AB Upprättad av Granskad av Jens Johannisson Daniel Hellqvist 2(15)

3 1 Inledning och syfte 1.1 Uppdrag Mjölby kommun planerar att genomföra en mindre planändring inom Hogstad som är beläget ca 10 km väster om Mjölby. Planförändringen syftar framförallt till att justera områden som idag är planlagda för järnvägsändamål till bostadsmark. DGE Mark och Miljö AB har i samband med detta fått i uppdrag att utreda föroreningssituationen samt riskerna för eventuella föroreningar inom stationsområdet. Utredningen innefattar en enklare historisk utredning, en fältundersökning samt en därpå följande förenklad riskbedömning och utvärdering. Provtagning av grundvatten ingick ej i uppdraget. 1.2 Bakgrund och Syfte Undersökningen har syftat till att översiktligt kartlägga historik samt förekomsten av eventuella föroreningar i mark i anslutning till identifierade potentiella föroreningskällor. Fokus har legat på tre delområden: Trädgård, Banvall och Bangård alla med något skilda förutsättningar när det gäller skyddsobjekt. I bild 2 nedan ses området för utredningen. Inför undersökningen upprättades en provtagningsplan som baserade sig på framtagen historik. Bild 2. Avgränsning av planområde. Området inom svart oval är delområde Trädgård. Område inom grön oval är delområde Banvall. Område inom blå oval är delområde Bangård. Röd avgränsningslinje är det område som kommunen planerar att genomföra detaljplaneförändring inom. Framtagen rapport ska ingå som underlag vid bedömning om en eventuell planändring till bostadsmark. 3(15)

4 1.3 Tidigare undersökningar Några tidigare undersökningar inom området har så vitt känt ej genomförts. 2 Områdesbeskrivning Området som undersökts är beläget i Hogstad, ca 10 km väster om Mjölby i Mjölby kommun, Östergötlands län. Bild 1. Översikt över Hogstads läge i förhållande till Mjölby. Objektet är beläget inom röd ring. Området är ett före detta järnvägsområde. Delområdet Trädgård används redan idag som tomtmark (gräsmatta), delområde Banvall används av allmänheten som rekreationsområde (hundrastning mm). Delområdet Bangård används för bl.a. vedlagring. I norr angränsar villor och i söder åkermark samt ett mindre skogsområde med berg i dagen. Geologin består i området av sandig morän till lerig sandig morän. Avståndet till berggrunden är sannolikt relativt litet. Berg går i dagen inom området, direkt söder om spårområdet och den före detta stationsbyggnaden, för geologisk karta se bilaga 2. 3 Verksamhetshistorik Hogstads station byggdes 1909 och järnvägen mellan Mjölby och Hästholmen (vid Vättern) öppnades Sträckan trafikerades av person- och godstrafik fram till 1958 och därefter fram till 1990 endast av godstrafik. Redan 1913 gick järnvägsbolaget i konkurs men omstartades under nytt namn samma år. Sträckan trafikerades av två lok tillverkade på Motala verkstad med tillhörande 4(15)

5 vagnar för gods och persontrafik. År 1922 inköptes även en rälsbuss av märket Fiat. År 1940 togs driften över av Statens Järnvägar. Huvudsakligen bestod godset av säd och gödningsmedel men sannolikt fraktades även bl.a. bekämpningsmedel. I Hogstad fanns ett styckegodsmagasin och man kan även se en del större partier last på äldre flygbilder. Järnvägen las ner 1990 och bröts upp året därefter. Som underlag för den historiska utredningen har framförallt äldre flygbilder från lantmäteriet använts. Dessa presenteras nedan med kommentarer. Flygbilderna är från 1956, 1962, 1968, 1975, 1978 och Som jämförelse har även en bild från 2012 lagts in. Bilden från 1975 är en s.k. lågflygning vilket ger den extra bra upplösning varför förstoringar av denna bild även presenteras. Bild Här ses att området mellan villorna och järnvägen i bildens västra del består av åker. Åkern är en del av en större åker i väster och sträcker sig ända fram till det mindre huset väster om stationsbyggnaden. Öster om stationsbyggnaden och norr om järnvägen ses det lilla godsmagasinet samt upplagsplatsen för gods. I områdets östra del är det åker söder om järnvägen samt en mindre plätt norr om järnvägen men öster om upplagsplatsen. 5(15)

6 Bild Fortsatt åker i väster samt upplagsplats öster om magasinet. Bild Fortsatt åker i väster samt upplagsplats öster om magasinet. 6(15)

7 Bild Östra delen av åkern i väster används sannolikt för grönsaksodling. Fortsatt verksamhet med gods omkring och öster om magasinet. Ett tåg med vagnar står inne på spåret. En större byggnad har tillkommit söder om järnvägen i områdets östra del. Denna finns kvar än idag. Bild Fortsatt åker och möjligen grönsaksodling i väster. Fortsatt verksamhet kring godsmagasinet i öster. 7(15)

8 Bild Godsmagasinet i öster är borta. Tydlig odling i väster, sannolikt grönsaker och bärbuskar. Bild Det som tidigare var åker i väster är nu gräsmattor och används som trädgård. Spåret är borta. 8(15)

9 Bild 10. Förstoring från Ett flertal typer av gods kring magasinet samt öster där om. Bild 11. Förstoring från Tydligare bild att åkerns östra del nu används för annat troligen grönsaksodling. Verksamheter som kan ha orsakat föroreningar inom området har bedömts. Dels kan det vara hantering av gods på och vid sidan av banan och dels själva järnvägsverksamheten i övrigt. En närmare beskrivning görs nedan. Godset har troligen till stora delar bestått av säd och gödningsmedel men med stor sannolikhet har även ett stort antal andra ämnen fraktats. Exempel på troliga produkter av betydelse kan vara bekämpningsmedel, kol, oljeprodukter och liknande. Järnvägsområdet har sannolikt besprutats med ogräsmedel. Vidare kan föroreningar från syllarna förväntas antingen i form av kreosot (PAH) eller CCA (koppar, krom och arsenik) härrörande från impregneringen. 9(15)

10 På området som idag består av gräsmattor och som tidigare varit åker förväntas inga föroreningar. Vid genomgång av flygbilderna konstaterades även att någon typ av deponering har skett söder om området från 1960-talet. Se bild nedan Bild 12. Deponi söder om undersökningsområdet. Foto från Riktvärden och markanvändning I denna rapport jämförs resultaten av undersökningen med Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark (Naturvårdsverket 2008). Riktvärdena är uppdelade på olika typer av markutnyttjande enligt nedan. Känslig Markanvändning (KM) Markkvaliteten begränsar inte val av markanvändning och grundvattnet skyddas. Marken kan till exempel utnyttjas för bostäder, daghem, odling och så vidare. De exponerade grupperna antas vara barn och vuxna som lever inom området under en livstid. De flesta typer av markekosystem skyddas vid denna typ av markutnyttjande (om riktvärdena ej överskrids). Ekosystem i närbeläget ytvatten skyddas likaså. 10(15)

11 Mindre Känslig Markanvändning (MKM) Markkvaliteten begränsar val av markanvändning och grundvattnet skyddas. Marken kan till exempel användas för kontor, industrier eller vägar. Grundvattenuttag kan ske på ett visst avstånd från föroreningen. De exponerade grupperna antas vara personer som vistas på objektet på sin yrkesverksamma tid samt barn och vuxna som vistas på området tillfälligt. Vissa typer av markekosystem skyddas. Ekosystemet i närbeläget ytvatten skyddas. I Naturvårdsverkets rapport 4889 redovisas en modell för att bedöma om generella riktvärden är tillämpliga för ett område. För det undersökta området bedöms delområde Trädgård motsvara kraven för KM medan övriga två delområden ligger närmare kraven för MKM. 5 Utförd undersökning Fältarbetet utfördes den 16 november och följer i tillämpliga delar SGF:s fälthandbok samt Arbetsmiljöverkets och Naturvårdsverkets rekommendationer. Provtagning av jord har inom området utförts genom handgrävning av provgropar samt genom handborrning. Information om ledningar och andra markförlagda installationer kontrollerades innan provtagningen genomfördes. Provtagningen startades genom grävning av två provgropar i delområde Trädgård. Markanvändningen är där redan idag trädgård och består av gräsmatta. Provgropar grävdes ner till ca 0,5 meter under markytan och ett samlingsprov togs ut bestående av material från de två provpunkterna från 0-0,3 m. För samlingsprovet, som benämns Trädgård, beställdes analys enligt ALS screeningpaket Envipack samt enligt ALS banvallspaket 3 som innefattar de bekämpningsmedlen som kan ha varit aktuella under åren som järnvägsverksamhet bedrevs på platsen. Provpunkternas läge ses som röda cirklar på bild 13 nedan. Vid provtagning av delområde Banvall grävdes fyra provgropar längs banvallen med ca 40 meters mellanrum. Varje provgrop grävdes ner till ca 0,5 meter under markytan och ett samlingsprov togs ut bestående av material från de fyra provtagningspunkterna. För samlingsprovet, som benämndes Banvall, beställdes analys enligt ALS screeningpaket Envipack samt enligt ALS banvallspaket 3 som innefattar de bekämpningsmedlen som kan ha varit aktuella under åren som järnvägsverksamhet bedrevs på platsen. Provpunkternas läge ses som gula cirklar på bild 13 nedan. För det sista delområdet kallat Bangård - i nordost, provtogs en provpunkt genom handgrävning till ca 0,5 meter och en provpunkt provtogs genom borrning för hand till ca 1 meter. Samlingsprover för hela djupet skapades för varje provpunkt och ett generalprov skapades för området Bangård bestående av jord från bägge provpunkterna. För generalprovet beställdes 11(15)

12 analys enligt ALS screeningpaket Envipack. Provpunkternas läge ses som blåa cirklar på bild 13 nedan. Provtagningen dokumenterades i fältprotokoll, där jordart, djup och andra observationer framgår samt resultat från VOC-mätningarna. Bild 13. Översikt över utförda provtagningar. Röda punkter slogs samman till samlingsprovet Trädgård, gula punkter slogs samman till samlingsprovet Banvall och blåa prover slogs samman till samlingsprovet Bangård. Bild 14. Impregnerad bit av slipers från bangården Bild 15. Cistern utan invallning öster om stationshuset. Vid provtagningstillfället påträffades delar av impregnerade slipers i provgrop vid bangården. I fält observerades även en cistern utan invallning i direkt anslutning till området, se bild 14 samt 15 ovan. 12(15)

13 6 Resultat Resultaten från analyserna sammanfattas i tabellerna 1 och 2 nedan. Övriga analyserade ämnen kan ses i analysrapporterna i bilaga 1. Tabell 1. Metallhalter och PAH i jordprover jämfört med naturvårdsverkets generella riktvärden för Känslig Mark (KM) respektive Mindre Känslig Mark (MKM). Halter i mg/kg TS. Gul markering för halter över KM, röd markering för halter över MKM och lila markering för halter mer än 3xMKM KM MKM Trädgård Banvall Bangård As ,5 7,6 30,6 Ba ,8 24,5 Cd 0,5 15 0,36 0,20 0,40 Co ,8 3,0 3,6 Cr ,5 4,0 12,5 Cu ,4 16,4 19,7 Hg 0,25 2,5 <0,20 <0,20 <0,20 Mo ,7 1,4 1,3 Ni ,8 7,0 8,4 Pb ,4 7,9 57,7 Sn - - <1,0 <1,0 <1,0 V ,1 14,4 15,6 Zn ,5 28,1 143 PAH Summa L 3 15 <0,12 <0,12 0,2 PAH Summa M 3 20 <0,20 <0,20 24,0 PAH Summa H 1 10 <0,32 <0,32 47,0 Tabell 2. Halter av bekämpningsmedel som använts på banvallar generellt. Inga svenska riktvärden finns. Halter i mg/kg TS. Trädgård Banvall Amitrol <0,10 <0,10 AMPA <0,010 <0,010 Atrazin <0,010 <0,010 BAM <0,010 <0,010 Desetylatrazin <0,010 <0,010 Desisopopylatrazin <0,010 <0,010 Diklobenil <0,010 <0,010 Diuron <0,010 0,61 Glyfosat <0,010 <0,010 Imazapyr <0,010 <0,010 13(15)

14 Arsenik samt medeltunga och tunga PAH:er påträffades i samlingsprovet för delområde Bangård i halter över både KM och MKM. Bly påträffades i samma prov i en halt över KM. Vidare påträffades bekämpningsmedlet diuron i förhöjd halt i provet från delområdet Banvall. Inga övriga ämnen påträffades i förhöjda halter. 7 Riskbedömning Bedömningen baseras på analys av jord från totalt tio provtagningspunkter och analys har skett av ett mycket stort antal ämnen inkluderande de föroreningar som man kan befara i närheten eller på banvallar och bangårdar; koppar, krom, arsenik, klorfenoler, PAH och bekämpningsmedel enligt ALS banvallspaket 3. Förutom dessa har även ett stort antal andra ämnen analyserats: DDT, Lindan, PCB, övriga metaller, alifater, BTEX, klorbensener samt klorerade VOC såsom trikloretylen. Detta täcker dessutom upp som kontroll av ett stort antal okända ämnen som kan ha hanterats på bangården. Av bekämpningsmedlen som kan ha använts på banvallen genom åren är det endast diuron som påträffats i halt över rapporteringsgränsen. Diuron har använts främst som biocid i jordbruk samt banvallar men förekommer även i vissa produkter som färg samt impregneringsmedel. Ämnet användes i Sverige främst från 1970 fram till 1993 då det förbjöds. Diuron är faroklassificerat som mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka långtidseffekter i vattenmiljön. Diuron är även klassificerat som misstänkt cancerogent. Vattenlösligheten varierar mellan mg/l. Efter jämförelse av uppmätta halter med VTI:s rapport 602 (VTI 2007) anses halten ej medföra någon uppenbar risk för människors hälsa eller miljön. I samma rapport som ovan anges även att då ämnet bryts ned relativt långsamt och är vattenlösligt anses det ha stor potential att nå grundvattnet. Banverket (numera Trafikverket) har tagit fram avgränsningsvärden för Diuron för att använda i Banverkets rutiner för hantering och klassning av förorenade massor. För rena massor anges en gräns på 0,1 mg/kg TS. Uppmätta halter av Diuron i Hogstad medför att eventuella massor vid en schaktning sannolikt enligt Banverkets rutiner skulle föras till nivå 3 vilket av dem benämns förorenade massor och för Diuron gäller inom nivån 0,6 till 6 mg/kg TS. När det gäller övriga ämnen så förekommer både arsenik, samt medeltunga och tunga PAH:er i halter över riktvärdet för både KM och MKM. Högst halt var det för tunga PAH:er (PAH H) som påträffats i en halt som överstiger det generella riktvärdet för MKM med nästan 5 gånger. Sannolikt är denna förorening kopplad till impregnerade slipers som påträffades vid provtagningen. Även bly påträffades i en förhöjd halt, dock endast över KM. Det ska poängteras att kontroll av grundvattnet ej ingick i detta uppdrag och att det inte kan uteslutas att vissa lättlösliga ämnen (till exempel bekämpningsmedel) därmed kan finnas i grundvattnet. 14(15)

15 8 Slutsatser och rekommendationer Med det underlag som här tagits fram både i form av historisk dokumentation (flygbilder) och analys av jord så finns det inget som hindrar att delområdet Trädgård i framtiden planläggs för bostadsändamål. Det kan dock konstateras att vissa ämnen förekommer i förhöjda halter i själva banvallen och bangårdsområdet alltså i delområdena benämnda Banvall och Bangård. Det rör sig där om arsenik och PAH sannolikt från kvarlämnade slipers impregnerade med arsenik och kreosot och om rester från äldre besprutning av banvallen i syfte att ogräsbekämpa. Då halterna ligger över de generella riktvärdena även för MKM (Mindre Känslig Mark) rekommenderas kommunen överväga att gå vidare med frågan och diskutera eventuella undersökningar och åtgärder med Statens Järnvägar. Rester av en slipers påträffades i en provgrop vid provtagningen. Hur många slipers som finns kvar i marken är ej känt. 15(15)

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012

Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Uppdaterad provtagning av grundvatten i Emnabo 2012 Torsås kommun Upprättad av: Jens Johannisson Tel: 0703-11 55 32 E-post: jens.johannisson@dge.se DGE Mark och Miljö Kalmar Göteborg Malmö Säte i Kalmar

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun Sida 1 (13) Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun Uppdragsledare och författare: Markteknisk undersökning: Granskning: Kajsa Andersson,

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s EV logga från kund Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) I 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 4 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2 Syfte 4 3 Verksamhetsbeskrivning 4 4 Områdesbeskrivning 4 4.1 Naturvärden

Läs mer

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2017-04-21 HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND Ronneby kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Arabygatan

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad Markundersökning Tältetområdet Datum 2015-01-15 Uppdragsnr

Läs mer

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk Golder Associates har på uppdrag av Eslövs kommun genomfört markundersökningar vid Eslövs före detta gasverk. Det

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd

Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande provtagning och riskbedömning Fastighets AB Sökvabäck Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Stockholm 2014-05-14 Kompletterande provtagning Futuraskolan Danderyd Kompletterande

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG

TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG Miljöteknisk markundersökning TRIANGELSKOGEN, TALLDUNGEN OCH TRIANGELN SÖDRA, HELSINGBORG SLUTRAPPORT 2018-04-30 UPPDRAG 274009, Helsingborgs stad, Triangelskogen Titel på rapport: Triangelskogen, Talldungen

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Riskbedömning av dokumenterad restförorening på OKQ8:s f.d. bensinstation 33116, fastighet Syltlöken 1, Mölndals kommun.

Riskbedömning av dokumenterad restförorening på OKQ8:s f.d. bensinstation 33116, fastighet Syltlöken 1, Mölndals kommun. 2016-02-09 Riskbedömning av dokumenterad restförorening på OKQ8:s f.d. bensinstation 33116, fastighet Syltlöken 1, Mölndals kommun. Inledning (tidigare Sandström Miljö och Säkerhetskonsult AB) genomförde

Läs mer

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN PM 1(5) 577-813-04 1700-3100 Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen Värmland har DGE Mark & Miljö

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons sågverk ID nr F1764-0023 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov 16*

Läs mer

PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK

PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Alin och Hedenlund Fastighetsförvaltning AB Nykvarn GEOTEKNISK UNDERSÖKNING Stockholm 2017-09-08 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm Telefon 010-615

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm Lidingö Stad, Stadsledningskontoret Stockholm Datum 2011-04-15 Uppdragsnummer 61151144478 Utgåva/Status Jeanette Winter Uppdragsledare/Handläggare Ola Lindstrand Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009,

Läs mer

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER FALAB Lindesbergsbostäder AB Kristinaskolan Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö 2018-10-29 AB TERRAFORMER Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: FALAB Lindesbergsbostäder AB Jesper

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Miljö inventering markkabella ggning Hö gdalen - Snö sa tra

Miljö inventering markkabella ggning Hö gdalen - Snö sa tra 5474703008 5 Miljö inventering markkabella ggning Hö gdalen - Snö sa tra Inledning Svenska Kraftnät projekterar markläggningen av en 400 kv kabel mellan den befintliga elstationen Högdalen och den nya

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

Verksamheter vid Rosersberg C

Verksamheter vid Rosersberg C KILENKRYSSET Stockholm 2012-12-19 Datum 2012-12-19 Uppdragsnummer 61261254727 Utgåva/Status Utredning Annika Lundkvist Filip Kumlin/Sarah Graaf Anders Westin Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SKOGS-EKEBY 6:3, TUNGELSTA

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SKOGS-EKEBY 6:3, TUNGELSTA MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SKOGS-EKEBY 6:3, TUNGELSTA PM 22 DECEMBER 2015 Uppdrag: 265945, Tungelsta handelsträdgård Titel på rapport: Skogs-Ekeby 6:3, Tungelsta Status: Utkast Datum: 2015-12-22 Medverkande

Läs mer

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå Handläggare Malin Dahlgren Tel +46105055331 Mobil +46701938376 E-post malin.dahlgren@afconsult.com Mottagare Umeå kommun, detaljplanering Anna Herzog Datum 2019-06-11 Projekt-ID 766315 Provtagningsplan

Läs mer

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Hifabs uppdragsnummer: 318 097 Upprättad: 2010-11-19 Reviderad: 2010-11-26 Uppdragsnamn Hörneå 76:6, MMU Beställare Fameva AB Uppdragsansvarig:

Läs mer

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 2008-12-12 Reviderad 2009-02-17 Allren AB Miljöteknik Viktor Levin Charlotte

Läs mer

Namn: Kristina Mjöfors Linda Karlsson Tel: E-post:

Namn: Kristina Mjöfors Linda Karlsson Tel: E-post: DGE Mark och Miljö RAPPORT Miljöteknisk markundersökning i Kalmarsand Håbo kommun, Bålsta 2017-11-30 Uppdragsnr: 413159 Dokumentnr: 8645-17 Namn: Linda Karlsson Tel: 070 146 60 25 070 948 83 75 E-post:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK

Miljöteknisk markundersökning Hageby 4:2 FSK RAPPORT Handläggare Elin Abrahamsson Tel +4610-505 78 17 Mobil +4672-244 70 78 E-post elin.abrahamsson@afconsult.com Datum 2018-11-06 Projekt-ID 747854 Kund Structor Östergötland Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Grap Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo

Grap Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo Grap 17069 Miljöteknisk markundersökning av en f.d. banvall, Bålbroskogen, Rimbo Geosigma AB Mars 2017 Grapnummer Uppdragsnummer Version 17069 604679 1.0 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Uppdragsnr:

Läs mer

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson

LOMMARSTRANDEN, NORRTÄLJE PROVTAGNING BERGMASSOR PROVTAGNING BERGMASSOR. ÅF-Infrastructure AB. Handläggare Irene Geuken. Granskare Niclas Larsson Handläggare Irene Geuken Tel +46 10 505 15 56 Mobil 072-238 30 99 E-post irene.geuken@afconsult.com Datum 2019-02-01 Projekt-ID 75393903 Rapport-ID Lommarstranden, Norrtälje Kund Norrtälje Kommun ÅF-Infrastructure

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Helsingborg, 2017-07-31 Provtagning: Johan Block Michell Leonhardt Persson Anna Olsson johan.block@areco.se michell.l.persson@areco.se

Läs mer

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping Linköpings kommun Linköping 2019-03-26 Datum 2019-03-26 Uppdragsnummer 1320040828 Utgåva/Status 1 S. Söderlund R. Lindström/T. Hjälm S. Söderlund Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön UPPDRAGSNUMMER 1312376 ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR Bild från samrådshandlingen, april 2014 FÖRORENADE OMRÅDEN GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-06-29 Uppdrag: 1318-091 Org nr 556747 0181 Kungsgatan 18

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer