i Virestad ett nytt alternativ!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "i Virestad ett nytt alternativ!"

Transkript

1 Friskolan i Virestad ett nytt alternativ!

2 Välkommen till Björkhaga i Virestad! Nu finns det ett nytt alternativ i Älmhults skolutbud! Ett alternativ som andas optimism och kreativitet istället för sparpaket och neddragningar varje år. Ett alternativ där det är ordning och reda i klassrummen och där barnens fantasi och kreativitet får plats. Ett alternativ där vi respekterar varandra för de vi är. Ett alternativ där barnen får hemlagad och bra mat. Våra barn är det viktigaste vi har och en trygg skolgång lägger grunden för ett bra liv. De första åren är då mycket viktiga. Ditt barn har nu också möjligheten att gå i en idyllisk liten skola nära naturen. Det är faktiskt inte så stora avstånd inom kommunen och med gratis skolskjuts så har även ditt barn möjligheten.

3 Vad är en friskola? Friskolor skiljer sig mycket sinsemellan men den gemensamma nämnaren är att skolan drivs av en annan huvudman än kommunen. Den kan drivas som ren affärsverksamhet i aktiebolagsform, som stiftelse, eller som i vårt fall av en ideell ekonomisk förening. Det finns friskolor med olika pedagogisk inriktning och inriktning mot t.ex. sport, dans och teater. Vår friskola har en allmän inriktning som följer den allmänna läroplanen LPO94. Mer om den pedagogiska profilen kommer längre fram i broschyren. Många små landsbygdsskolor har på senare år ombildats till friskolor då kommuner inte anser sig ha råd att driva små enheter. Det finns flera goda exempel där en friskola vänt en negativ utveckling. När en friskola fått ett godkännande från Skolinspektionen så är kommunen skyldig att betala ut skolpeng till friskolan. Skolpengen baseras på ett genomsnitt av vad varje elevs skolgång kostar i berörd kommun. I elevpengen skall allt räknas in såsom lärare, städning, rektor, lokal, förvaltning, politikerarvode, gräsklippning, läromedel, skolmat och så vidare. Det som gör att en friskola ofta kan skapa sig bättre ekonomiskt utrymme är att man sparar in på mycket av de centrala kostnaderna genom en smidig organisation med korta beslutsvägar och att visst arbete görs ideellt. Ofta kan man också finna mer kostnadseffektiva lösningar än motsvarande kommunal lösning. En friskola har också möjligheten att söka sponsorer för att ytterligare höja kvaliteten på verksamheten. En friskola är inget konstigt eller kontroversiellt idag då det finns friskolor i de flesta kommuner i Sverige, dock finns ingen i Älmhults kommun. En vanlig missuppfattning är att det kostar pengar att ha sitt barn i en friskola. Det stämmer inte. Man behöver inte heller lägga egen tid eller engagemang för att ha sitt barn i en friskola. Dock gäller sanningen att ju mer arbete föräldrar och övriga engagerade gör själva, desto mer resurser kan läggas på undervisningen. En friskola skapar helt enkelt sina egna förutsättningar!

4 Varför en friskola i Virestad? Älmhults kommun stängde under uppmärksammade former Virestads skola år Den kvällen när Virestadsföräldrarna beslutade att lämna in en ansökan att starta friskola hade vi fått besked om att skolan skulle få vara kvar. Vad vi dock såg var att nedläggningsdiskussionen skulle komma tillbaka igen och igen. Vårt beslut handlade alltså inte om en sista desperat åtgärd för att ha en skola i Virestad utan det handlade om att vi en gång för alla skulle komma bort från den ständiga diskussionen om stängning av landsbygdens skolor. Många tvekar att bosätta sig på landsbygden om man inte vet om skolan och annan service finns kvar. Genom att skapa en stabil bra skola så kommer vi istället stimulera till inflyttning till Virestad och även till närliggande samhällen. Ju mer vi har arbetat med förberedelserna desto mer övertygade har vi blivit om att denna satsning är rätt och vi har sett vilka möjligheter det finns att skapa en drömskola. Små barn skall gå i små skolor nära naturen. En liten trygg skola där alla får chansen att synas skapar trygga barn med stark självkänsla som inte behöver hävda sig på andra sätt för att synas.

5 Björkhaga - en lantlig idyll Björkhaga byggdes på 1920-talet som ett ålderdomshem. År 1960 byggdes det till med en tegelbyggnad. På senare år har delar av fastigheten används till förskola och fritidshem. Fastigheten är på totalt 1600 kvadratmeter och innehåller massor med rum och utrymmen. I mitten av fastigheten ligger tre stora rum vilka vi avser att använda till klassrum. Matsal, kök, målarrum, vilorum, musikrum, datorrum, läsrum, ja här finns verkligen plats för att ge all kreativitet fullt spelrum. Trånga klassrum och fritidsavdelningar gäller inte hos oss. Underhåll och skötsel är i nuläget eftersatt men med engagemang, färg och kärlek kommer fastigheten att blomstra upp på nytt och stå redo att ta emot barnen i augusti Ventilationen är besiktigad och godkänd för avsedd verksamhet. Brandbesiktningen kommer att vara klar i god tid. Lokalerna är handikappanpassade och på alla sätt godkända och lämpade för skolverksamhet.

6 Utemiljö Målsättningen med en friskola i Virestad är att vi skall skapa en lantlig idyll med Bullerbykänsla. Här passar Björkhaga och den fantastiska utemiljön verkligen in i bilden. Vi kommer att satsa stort på att bygga upp en pedagogisk skolgård som stimulerar barnens kreativitet och fantasi. Skolträdgård och egen hage där vi kan ha några får eller getter ser vi också framför oss. Allt ramas in av en vacker smålandsgärdsgård. Inom gångavstånd finns det skolskog, naturslinga, hembygdspark, djurhållande lantbruk och kyrka. En i övrigt varierad och vacker natur med sjö och en massa andra spännande utflyktsmål finns också inom korta cykelavstånd. Utemiljön runt Björkhaga är fullständigt unik för en skola!

7 Pedagogisk profil Virestads Friskola är en F-5 skola med allmän profil, öppen för alla. Vi följer den allmänna läroplanen LPO94. Vi ser respekt som ett ledord i vår verksamhet och detta innebär att vi ska respektera varandra, vårda vår hälsa och värna om naturen och vår omvärld. Bland många saker vill vi verka för: R - Rörelse; i ämnet Idrott och Hälsa ingår rörelse som en naturlig del, men vår skola kommer att verka för att rörelse blir en naturlig del i vardagen och inlärningen. E Elevinflytande; förutom i klassråd, elevråd, matråd och storsamlingar kommer våra elever ha inflytande över sin undervisning i planeringen av olika arbetsområden. S Skolskogsarbete; i vår skola kommer vi försöka få förfoga över ett litet stycke mark i anslutning till skolan. Där kan våra elever på ett naturligt sätt tillägna sig kunskaper om naturens mångfald. Där kan de också hämta material till olika praktiska arbeten samt följa hur naturen och skogen förändras under människans påverkan. Vi ser också möjligheter till samverkan med lokala företag/näringsidkare för att t ex kunna följa trädets väg i tillverkningsprocessen. P Pedagogisk kompetens; vår personal ska vara behöriga för sina ansvarsområden, samt dela vår syn på den skola vi ska skapa. Vår skola ska dessutom ha en lärartäthet som ligger högre än snittet i kommunen. E En sund själ i en sund kropp; vi vill verka för att man ser hela eleven i sitt sammanhang. Vi kommer att arbeta mycket med relationer och försöka styrka elevernas självkänsla genom gruppsamtal i olika konstellationer. K Kultur; kultur är allt runt omkring oss som berikar oss i våra liv. Givetvis finns kultur i närmiljön med, men det är också viktigt att blicka utåt i världen och bli bekant med främmande kulturer. Vi ser även arbetet med konst, musik, litteratur och drama som viktigt. T Tematisk slöjd; slöjdämnet bör fungera som en stor berikande resurs till den övriga undervisningen. Här finn stora möjligheter att se, höra, göra och förstå. Vi anser att man med fördel kan samarbeta ämnesövergripande med t ex: matte, svenska, bild, musik, SO osv.

8 Utepedagogik Vår fantastiska utemiljö kommer vi använda flitigt i undervisningen. Tillsammans med föräldrar, elever och personal ska vi bygga upp en unik pedagogisk skolgård som lockar till leklust och inlärning och den kringliggande naturen menar vi utnyttja till speciella undervisningsarenor t ex naturslingor, äventyrsbanor, matteland, skolträdgård osv. Det finns massor med forskning och goda exempel på hur man kan skapa stimulerande undervisningsmiljöer med relativt små medel. Vi planerar även att ha ett samarbete med Linné kunskapscenter på Möckelnsnäs. Elever Givetvis krävs också elever för att driva skolverksamhet. I budgeten för 2009/2010 räknar vi med drygt 30 elever i klass F-5 och dessa elever har vi också god förankring för utifrån enkäter och intresseanmälningar. Vi räknar med att det vid detta elevantal går att bedriva en bra verksamhet enligt de riktlinjer vi önskar, blir vi fler så finns ännu bättre förutsättningar. Inom några år är ambitionen att vi skall vara elever på skolan. Vi har ingen önskan att bli större än så. Inom det arbetslag vi anställer kommer det att finnas erfarenhet och tankar om hur man på bästa sätt formar lämpliga arbetsgrupper för eleverna utifrån hur många elever det finns i varje åldersgrupp. Med en hög lärartäthet är det möjligt att optimera detta efter de förutsättningar som råder.

9 Kvalitetssäkring och elevens utveckling Virestads friskola kommer på samma sätt som en kommunal skola dokumentera och följa elevens utveckling. I en liten skola där alla barnen får chansen att synas upptäcks små problem som kan åtgärdas innan det blir stora problem. Vid behov av stödundervisning och annan specialkompetens så har friskolan samma rättigheter att utnyttja det kommunala resursteamet som alla andra skolor i kommunen. Det är där ingen skillnad på att gå i en friskola. En nystartad friskola har ständigt ögonen på sig och den statliga kontrollen är högre än på en kommunal skola. Samtliga dokument i form av likabehandlingsplan, ordningsregler m.fl. kommer att tas fram i samråd mellan skolledare, lärare, elever och föräldrar. Precis som i alla andra skolor kommer nationella prov genomföras i åk 3 och 5. Samarbete med Engelska skolan Diskussioner har förts med Engelska skolan i Älmhult om ett samarbete. Det man ibland kan känna viss oro för med att ha sitt barn på en liten landsbygdsskola är att barnen inte får möta barn med annan kulturell bakgrund, att man blir lite avskärmad från hur det mångkulturella Sverige ser ut idag. Vi har här möjligheten till ett samarbete som båda skolorna har stort utbyte av. Vi ger Engelska skolans barn naturundervisning och temadagar i stimulerande miljö och våra elever får chansen att träna på sin engelska och även att träffa kamrater med annan etnisk och social bakgrund. Hur samarbetet i detalj skall fungera kommer att utformas av personalen på båda skolorna. Engelska kommer att bli ett prioriterat ämne i läroplanen.

10 Moderna hjälpmedel Vi kommer att värna mycket om naturen och vår hembygd men kommer för den sakens skull inte försumma barnens tillgång till modern teknik. Att redan från de första åren i skolan få lära sig handskas med datorer och annan IT teknik är idag en rättighet. Vare sig vi vill det eller ej så är datorn en central byggsten i vårt samhälle vare sig du bor på landsbygden eller i storstan. Friskolan kommer att ha en minst lika hög datortäthet som någon kommunal skola. Att datorerna är moderna och anpassade för modern programvara är en självklarhet. Skolmat Skolmaten är just nu under stark debatt med all rätt. Skall våra barn kunna ta till sig undervisningen fullt ut så krävs det näringsrika och välkomponerade måltider. Det känns därför enormt roligt att vår skola kan erbjuda vällagad mat med bra råvaror från vårt egna nyrenoverade kök. Vi kommer i så stor utsträckning det går att välja närproducerade råvaror och ekologiska alternativ där det är lämpligt. Det finns i Virestad väldigt goda förutsättningar för närproducerad mat. Lita på att vår satsning på skolmaten kommer att väcka stor uppmärksamhet. Måltiden skall vara en totalupplevelse i vår gemytliga skolrestaurang. Det är våra barn värda!

11 Lärare Vår lite kaxiga målsättning är att skapa kommunens bästa skola. För att nå dit är lärarna det absolut viktigaste verktyget. Vi vet att intresset för att jobba på en liten idyllisk friskola på landsbygden är mycket stort och vi kommer att vara mycket noggranna vid rekryteringsprocessen. I vår budget har vi kalkylerat med en högre lärartäthet än genomsnittet i kommunen. Denna utgiftspost är också den första vi kommer att höja så fort ekonomin medger det. Vi kommer endast att anställa behöriga lärare med utdrag ur belastningsregistret. Mer information om rekryteringsprocessen och vilka egenskaper vi värdesätter finns på vår hemsida. Rektor/ skolledare Friskolan kommer att ha en rektor som har ca 30% tjänst som skolledare. Skolledaren skall ha pedagogisk utbildning och på ett stimulerande sätt leda arbetslaget mot de uppsatta målen i läroplanen.

12 Fritidshem Friskolan kommer bedriva fritidshem i egen regi. På Björkhaga som tidigare varit just fritidshem finns rymliga lokaler anpassade för verksamheten. Barnen behöver alltså inte fortsätta sin dag inom klassrummets väggar utan får ett miljöombyte när skoldagen är slut. Mycket tid kommer även att tillbringas ute i den fantastiska närmiljön med spännande aktiviteter. Vår målsättning är att ha alla barn inskrivna i fritidsverksamhet kostnadsfritt. Ja, helt gratis för föräldrarna. Som motprestation kör skolskjutsarna bara en runda på eftermiddagen när alla barnen slutat sin skoldag. Denna lösning är inte helt klar ännu då det kan bero lite på hur skolskjutsfrågan slutligen löses. Vi kommer endast att anställa engagerade behöriga fritidspedagoger med utdrag ur belastningsregistret. Förskola Kommunen har framfört önskemål att vi skall ta över även förskoleverksamheten i Virestad då det är svårt att upprätthålla en god servicenivå och personaltäthet när det varken finns kommunal skola eller kommunal fritidsverksamhet på orten som tjänster kan fördelas på. Både den pedagogiska verksamheten och möjligheten att samköra vissa tjänster blir bättre om en huvudman har totalansvaret så friskoleföreningen kommer troligtvis även att ta över förskolan med tiden. När det blir vet vi dock inte i nuläget.

13 Skolskjuts För alla som bor på landsbygden är skolskjutsarna en viktig bit för att få vardagen att fungera. Alla barn har rätt till en säker skolväg. Kommunen är inte skyldig att ge bidrag till en friskola för skolskjuts men vi avser att erbjuda alla som vill gå på vår skola gratis skolskjuts ändå. En förhandling pågår med kommunen om att samåka på de sträckor som kommunens bussar redan trafikerar. Pengar finns avsatta i vår budget men vi vet i nuläget inte exakt hur vi kommer att lösa detta. Mycket beror på var de elever som önskar gå på vår skola är bosatta. Vår absoluta ambition är dock att alla som vill gå i vår skola skall få skolskjuts med rimliga tider och rimliga avstånd till på och avstigningsplats. Detta gäller alla barn, även de som bor utanför Virestads nuvarande upptagningsområde t.ex. i Diö, Älmhult, Liatorp, Häradsbäck, Eneryda eller rent av utanför kommunens gränser. Nytt regelverk är under behandling i utbildningsnämnden och vi avser inte på något sätt erbjuda sämre villkor än kommunen. Modernt energi & miljötänkande Oljepannan på Björkhaga byts ut och en miljövänlig pellets- eller bergvärmeanläggning sätts in. Energisparande fönster kommer att sättas in efter hand. Ja i det stora hela kommer friskolan i Virestad att ta det miljöansvar man kan förvänta sig av en modern skola. Att barnen skall lära sig att hushålla med jordens resurser är en självklarhet. Genom att genomföra konkreta energi- och miljöåtgärder på skolans byggnader kan detta på ett konkret sätt exemplifieras i undervisningen. De som är unga idag kommer tvingas ta ett betydligt större miljöansvar än deras föräldrar har gjort så det är lika bra att lära sig från början hur det fungerar. Respekt för vår omvärld!

14 Vår skola! Ja, så är det faktiskt. Alla som är medlemmar i den ekonomiska föreningen äger skolan tillsammans. Det är helt upp till oss vad vi gör med vår skola och hur vi väljer att använda de medel vi får in. En bra idé kan alltid genomföras direkt utan att vandra hela vägen upp genom den kommunala beslutsprocessen. Vi beslutar vad som är viktigt och vilka satsningar som skall prioriteras, inte kommunen. Som förälder har du mycket stor möjlighet att påverka och vara delaktig. Intresseanmälan Vill du att ditt eller dina barn skall gå på friskolan i Virestad? Välkommen med din intresseanmälan! Blankett skrivs ut från vår hemsida eller hör av dig på annat sätt så skickar vi blankett. Ju fortare vi får er intresseanmälan desto bättre är det så vi kan planera med personal, skolskjutsar osv. När ni tagit ett definitivt beslut så skriver man mer formellt in sitt barn hos friskolan samt anmäler utflyttning från sin tilldelade kommunala skola. Vi har blanketter till detta.

15 Vill du veta mer? Att välja en skola till sitt barn eller kanske rent av flytta sitt eller sina barn från annan skola är ett stort beslut. Vi vill att det beslutet skall vara väl genomtänkt. Vi ställer gärna upp och svarar på alla dina frågor och funderingar. Vi kommer att bjuda in alla intresserade till öppet hus på Björkhaga och kommer då att finnas tillgängliga med mer information och visa upp lokalerna och närmiljö. Ni är även välkomna att kontakta oss via telefon, e-post eller brev. Daniel Uppsäll Tomas Harrysson Virestads friskola c/o Uppsäll Stubbalycke Virestad

16 Till målsman för: Låt ditt barn bli ett Björkhagabarn! Varmt välkommen!

Virestads friskola skolplanen Lära för livet

Virestads friskola skolplanen Lära för livet Virestads friskola skolplanen Lära för livet Virestads friskola ska vara en skola för barn i närområdet och erbjuda högkvalitativ pedagogisk undervisning och ha en hög lärartäthet. Skolan kommer givetvis

Läs mer

Denna utredning var gjord av en tjänsteman på utbildningsförvaltningen som antogs av utbildningsnämnden.

Denna utredning var gjord av en tjänsteman på utbildningsförvaltningen som antogs av utbildningsnämnden. Upptaktsmöte 1/10 Status ansökan Vi skrev i våras ihop en ansökan till skolverket om att få starta friskola. Tidsmarginalen var mycket knapp men de personer som tog på sig ansvaret gjorde ett strålande

Läs mer

Virestad Bråthult Skola, fritids & förskola för nyfikna barn

Virestad Bråthult Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Virestad Bråthult Stolthet Vi som varit engagerade i skolfrågan i Virestad sedan starten 2009 är mycket stolta över att kunna bedriva bra verksamhet inom skola fritids och förskola på landsbygden nära

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 FRITIDSVERKSAMHET

KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 FRITIDSVERKSAMHET KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1. Förutsättningar för kvalitetsarbete i verksamheten 2. Grundfakta 3. Förutsättningar för måluppfyllelse 4. Arbetet i verksamheten

Läs mer

Skola fritids och förskola för nyfikna barn

Skola fritids och förskola för nyfikna barn Skola fritids och förskola för nyfikna barn Kort fakta Virestads friskola startade i augusti 2009 efter att den kommunala skolan stängdes. Två läsår har snart genomförts och verksamheten är väl etablerad

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Trivselundersökning förskola 2019

Trivselundersökning förskola 2019 2019-07-03 1(25) Utbildningsförvaltningen Camilla Åström 0476-551 48 Camilla.astrom@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning förskola 2019 2019-07-03 2(25) Innehåll Sammanfattning... 3 Information

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare Föräldraenkät 2013 dec jan feb nov mars okt april sept maj aug juli juni Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sammanfattning och förslag på åtgärder Förskola Föräldrarna är överlag väldigt nöjda med

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017

Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017 2017-05-16 1(17) Utbildningsförvaltningen Josefine Vilhelmsson 0476-55 432 Josefine.vilhelmsson@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017 2017-05-16 2(17) Innehåll Inledning...

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

AcadeMedias. Så etableras samhällsuppdrag

AcadeMedias. Så etableras samhällsuppdrag Lektion 12 AcadeMedias Så etableras samhällsuppdrag en friskola 2 LEKTION 2 SÅ ETABLERAS EN FRISKOLA Idén och viljan Oavsett om man, som i AcadeMedias fall, redan driver ett antal friskolor eller om man

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Saken: Överklagande genom förvaltningsbesvär enligt 2 a kap. 19, 2 b kap. 12 och 9 kap. 17 skollagen (1985:1100)

Saken: Överklagande genom förvaltningsbesvär enligt 2 a kap. 19, 2 b kap. 12 och 9 kap. 17 skollagen (1985:1100) Yttrande/komplettering Mål nr. 108-10, aktbilaga 2 Till: Länsrätten i Kronobergs län (senare förvaltningsrätten) Kungsgatan 8, 351 03 Växjö Klagande: Virestad Friskola Ekonomisk förening Orgnr: 769619-4153

Läs mer

ORGANISATION. F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år

ORGANISATION. F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år Rusksele skola ORGANISATION F-KLASS- ÅR 2 9 ELEVER ÅR 3- ÅR 6 19 ELEVER FRITIDS 5 inskrivna och 6 skolskjutsbarn FÖRSKOLAN 15 barn 1-5 år lärare 2,2 tjänster inkl slöjd 13 elever / lärare Fritidspersonal

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 SKOLVERKSAMHET

KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 SKOLVERKSAMHET KVALITETSREDOVISNING 2009/2010 SKOLVERKSAMHET Innehållsförteckning 1. Förutsättningar för kvalitetsarbete i verksamheten 2. Grundfakta 3. Förutsättningar för måluppfyllelse 4. Arbetet i verksamheten med

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Organisationsnamn Förskola/dagbarnvårdare : Barnens verkstad.

Organisationsnamn Förskola/dagbarnvårdare : Barnens verkstad. Organisationsnamn Förskola/dagbarnvårdare : Barnens verkstad. Antal svar: 9 2 Barnets födelseår: 2011 3 42,9% 2012 4 57,1% 3 Vid besök på förskolan blir jag bra bemött av personalen 4 Samverkan mellan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kronbergsskolans rektorsområde

Kronbergsskolans rektorsområde Kronbergsskolans rektorsområde Boviks skola Lilla Kronbergsskolan Kronbergsskolan Arbetsplan Organisation Miljö och hälsa Skolans inriktning Profil Värdegrund Demokrati Livslångt lärande ORGANISATION Inom

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Kvalitetsredovisning 2009 Förskola/-or: Fornborgen Ansvarig för KR:AnnCharlotte Olai med medskapare 1. Förutsättning (redovisas 11 jan 2010) Antal barn 32 Antal tjänster

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan

Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan Rindö skolas förskoleklass Nyckelpigan När vi tar emot nya barn på hösten kommer de från flera olika ställen. Vår viktigaste uppgift då är att få ihop gruppen och introducera barnen sakta men säkert i

Läs mer

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14

Välkommen till Myrsjöskolan. Ditt skolval 2013/14 Välkommen till Myrsjöskolan Ditt skolval 2013/14 Elever som trivs i sin skola lär sig mer I Myrsjöskolan har vi skapat en stark gemenskap mellan lärare och elever samt en genomtänkt värdegrund för vårt

Läs mer

Vi arbetar utifrån en helhetssyn, för ett livslångt lärande.

Vi arbetar utifrån en helhetssyn, för ett livslångt lärande. Sid 1 (6) Karlbergs skola Vi arbetar utifrån en helhetssyn, för ett livslångt lärande. Skolans motto är Hela barnet hela dagen. Tanken är att elevernas språk, tänkande, fantasi, empati och så vidare utvecklas

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Montessorifriskolans fritidshem

Montessorifriskolans fritidshem Montessorifriskolans fritidshem Fritids är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn i årskurs F- 6. Fritids uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid. Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

GRANGÄRDETS SKOLA. Uppdrag Skollagen Läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshem 2011

GRANGÄRDETS SKOLA. Uppdrag Skollagen Läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshem 2011 GRANGÄRDETS SKOLA Uppdrag Skollagen Läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshem 2011 BUNs mål Mobbningsfri skola/ trygga barn Ämnesbehöriga lärare till 100% Lokala mål Skolan: Vi strävar mot

Läs mer

Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor!

Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor! Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor! Piteå befäster sin ställning som en av landets bästa skolkommuner. Lärarförbundet utser årligen Sveriges bästa skolkommuner. Piteå, som 2012 kom

Läs mer

Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål.

Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål. Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål. Vi tar ALLA ansvar för allas rätt till trygghet, självkänsla, medkänsla

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

VÄLKOMNA TILL ORMSTASKOLAN

VÄLKOMNA TILL ORMSTASKOLAN VÄLKOMNA TILL ORMSTASKOLAN En kort beskrivning av skolan Vi är en grundskola med klasserna F-6 samt förskoleverksamhet och fritids Vi har ca 500 elever Personalen består av ca 90 personer med olika kompetens

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust S KO L O M R Å D E B J Ö R K S K ATA N L U L E Å Ormbergsskolan Trygghet som skapar lärlust 2 Ur trygghet föds nyfikenhet och lust att lära Grunden för Ormbergsskolans koncept är den trygghet som finns

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Trivselundersökning fritidshem 2019

Trivselundersökning fritidshem 2019 Utbildningsförvaltningen Christian Tegnvallius 0476-642 479 christian.tegnvallius@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning 2019 1 SAMMANFATTNING... 2 INFORMATION OM UNDERSÖKNINGEN... 3 ANTAL SVAR...

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Åsenskolans. redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012

Åsenskolans. redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012 Barn och utbildning Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012 Sten-Åke Eriksson rektor 1 Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse 3 1.1 Kunskaper....3 1.1.1

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26

Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26 Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26 Engagerade lärare och utbildade ämnesvikarier. Betygssättning av lärare. Mer information

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål www.hassleholm.se Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål 2016-2018 Barn- och utbildningsnämndens vision Varje år välkomnar vi fler än 500 nya barn och elever till vår verksamhet.

Läs mer

Dags att välja skola inför åk 7

Dags att välja skola inför åk 7 Eriksdalskolan Dags att välja skola inför åk 7 Presentation av verksamhet och valbara profiler på kommunens högstadieskolor. Vasaskolan Helenaskolan Stöpenskolan Här får du läsa mer om Eriksdalskolan,

Läs mer

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret Årsunda kyrkskola Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 2017-2018 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Resultatet för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL GRUNDSKOLAN I HÄRJEDALEN. I n n e h å l l. Att börja i en ny skola...3. Det svenska skolväsendet...4. Skolan i Härjedalen...

VÄLKOMMEN TILL GRUNDSKOLAN I HÄRJEDALEN. I n n e h å l l. Att börja i en ny skola...3. Det svenska skolväsendet...4. Skolan i Härjedalen... GRUNDSKOLAN VÄLKOMMEN TILL GRUNDSKOLAN I HÄRJEDALEN I n n e h å l l Att börja i en ny skola...3 Det svenska skolväsendet...4 Skolan i Härjedalen...5 En internationell grundskola...6 Vårt kvalitetsarbete...6

Läs mer

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Januari 2008 Skolans uppdrag Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (LPO 94) har anpassats för att även omfatta förskoleklassen

Läs mer

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 i Anna-Karin Broström 20 augusti 2015 Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 Våren 2015 har kvalitetsarbetet på Grundsärskolan 7-9 ytterligare stärkts Mått/målet är nått när Processarbetet

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2016/2017 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5 Främjande insatser... 6 Kartläggning... 7 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN 2008-2009 NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN Sammanställd av: Arbetslaget Holmsjö fritidshem Ansvarig: Rektor Ulf Ebbesson

Läs mer

MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA

MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA FÖRÄLDRAINSATS MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA ENDAST DET BÄSTA ÄR GOTT NOG ÅT VÅRA BARN www.mobackensforskola.se Kanske görs ett besök hos bonden för att få lära dem mer om djur och natur. Att placera sina

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Kungsängsskolan. Arbetsplan

Kungsängsskolan. Arbetsplan 2012-09-18 Kungsängsskolan Rambodal 3-6, Smedby F-3, Bitbocken F-2, Bjärby F-2 Arbetsplan Läsåret 2012/2013/(2014) KUNGSÄNGSSKOLAN, RAMBOGATAN 246, 60371 NORRKÖPING, 011-15 34 34, 15 3241 Kommunala utvecklingsområden

Läs mer

Skånhällaskolan Läsåret 2018/2019

Skånhällaskolan Läsåret 2018/2019 Skolförvaltningen Skånhällaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skånhällaskolan Läsåret 2018/2019 Grundskolan, Förskoleklassen och Fritidshemmet Inledning Alla barn och elever har rätt

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

För Dig som vill veta mer om

För Dig som vill veta mer om För Dig som vill veta mer om Bäckalyckans förskola är en förskola med kristen profil. Förskolan startade 1997 och är föreningsdriven av Svenska Alliansmissionen i Ödeshög, som står som huvudman. Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för Vedeby särskola

Arbetsplan för Vedeby särskola Arbetsplan för Vedeby särskola Läsåret 2013-2014 Beskrivning av verksamheten Vår skola ska värna om den enskilda elevens möjligheter att utvecklas positivt, dels socialt och dels pedagogiskt i en trygg

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-15 Lillängets skola och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Förskoleklass Läsåret 2013/2014 Backaskolan Trollbacken och Hasselbacken Ansvarig rektor: Kerstin Lellky Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän,

Läs mer

Hägneskolan. Läsåret 2007-2008

Hägneskolan. Läsåret 2007-2008 1 Hägneskolan Läsåret 2007-2008 2 Innehåll Hägneskolans utvecklingsområden Värdegrunden Språkutveckling Matematik Arbetsområde Grön Flagg temaområde ENERGI Handlingsplaner IT-plan Prao-plan Elevens val

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Sankt Anna skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Kvalitetssäkring av Vads skola för läsåret 2010/2011

Kvalitetssäkring av Vads skola för läsåret 2010/2011 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens Södra Utbildningsområde Kvalitetssäkring av Vads skola för läsåret 2010/2011 Postadress 777 81 SMEDJEBACKEN Telefon 0240-66 00 00

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Åbyggeby skola F-3 Kvalitetsredovisning 08-09

Åbyggeby skola F-3 Kvalitetsredovisning 08-09 Åbyggeby skola F-3 Kvalitetsredovisning 08-09 Innehållsförteckning Inledning 3 Grundfakta 3 System för kvalitetsarbete 4 Fjolårets åtgärder för utveckling 4 Trygghetsplan innehållande även likabehandlingsplan

Läs mer

Perspektivinsamling - frågeställningar

Perspektivinsamling - frågeställningar Perspektivinsamling - frågeställningar Elever och före detta elever Vad är en bra skola för dig och dina kompisar? Vad är mindre bra? Hur ska skolan vara för att du ska få lust att lära? Personal Vad är

Läs mer