103 Motionssvar, utveckling i hela kommunen (Kst/2011:185)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "103 Motionssvar, utveckling i hela kommunen (Kst/2011:185)"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (8) 103 Motionssvar, utveckling i hela kommunen (Kst/2011:185) Föreligger motion daterad den 29 november 2010 från Dan Olsson (C), Camilla Svensson (M), Magnus Aasa (KD) och Gunnar Melin (FP) angående utveckling i hela kommunen. Motionens förslag I motionen föreslås: Att delar av kommunens administration flyttas ut från centrum. Att varje kommuninvånare ska kunna garanteras en miniminivå av kommunala tjänster och service. Att trygghetstänkande ska finnas även utanför stadskärnan, med räddningstjänst, polis, vägar och belysning. Att istället som nu, att kommunen lägger ner verksamhet på landsbygden, vill vi i samarbete med föreningar och företag på orten hitta lösningar för att hålla verksamheten igång. Att skolornas existens inte kontinuerligt ska ifrågasättas. Vi ska behålla samtliga badanläggningar och småskolor i den utsträckning de finns nu. Badanläggningarna är viktiga också ur ett folkhälsoperspektiv. Örnsköldsvik och Västernorrland har landets högsta andel barn och män med övervikt. Detta behöver mötas med en aktiv strategi. Att bygdegårdarna ska vara en viktig samlingspunkt för att förverkliga gemensamma insatser för bygdens fortlevnad. Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunfullmäktige har tidigare, under 195/2010 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Motionen har därefter, genom kommunledningsförvaltningens delegationsbeslut remitterats till: samhällsbyggnadsnämnden, bildningsnämnden, omsorgsnämnden, konsult- och serviceförvaltningen, fastighet, kommunledningsförvaltningen, tillväxt. Remissvar Remissinstanserna har ombetts att koncentrera sina svar till områden i motionen som rör respektive instans verksamhetsområden. Kommunledningsförvaltningen väljer att redovisa remissvaren sorterat på de olika förslagen i motionen.

2 Kommunfullmäktige (8) Allmänna kommentarer Kommunledningsförvaltningen. Stab Förslagen i motionen beskriver generellt sett ett sätt att sätta en ambitionsnivå på redan befintlig verksamhet inom kommun. Detta gör det svårt att svara ett bestämt ja eller nej (läs bifall eller avslag) på de olika förslagen då förutsättningarna varier dels över tid dels inom olika geografiska områden. Omfattningen på motionen, som innehåller flera olika frågor, vilket strider mot kommunfullmäktiges arbetsordning, gör den dessutom svår att överblicka och tung att bearbeta. Den satsning som Örnsköldsviks kommun gör för mandatperioden med en tydlig satsning på 1 Mkr extra per år för landsbygdssatsning och en halv tjänst som näringslivsutvecklare med ansvar för landsbygdsutveckling är helt i linje med motionen. Det visar på att det finns en tydlig politisk vilja för landsbygdsutveckling. Arbetet med att utarbeta en landsbygdsstrategi/landsbygdsprogram har påbörjats. Landsbygdsgruppen med företrädare från politiken, kommunbygderådet, LRF och företagarrepresentant har startat. Inom tillväxtavdelningen har ett projekt initierats, Bygd och stad i balans - Örnsköldsvik under våren. Projektansökningarna har utarbetats i dialog med kommunbygderådet. Projektansökningar ligger för närvarande inne hos Tillväxtverket och Länsstyrelsen för behandling. Projekten avses att starta hösten 2011 och pågå till juni Bildningsnämnden Bildningsnämnden har sammanfattningsvis, under 55/2011, ställt sig bakom innehållet i motionen ifråga om de delar som rör nämndens ansvarsområden, förutsatt att möjlighet finns att anpassa resurserna till ändrade förutsättningar för verksamheten, t.ex. statens krav i form av lagar och läroplaner, ekonomiska förutsättningar och elevutveckling. Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden ställer sig bakom innehållet i motionen ifråga om de delar som tangerar verksamheter inom nämndens ansvarsområde förutsatt att det sker för att öka medborgarnyttan och inte sker på bekostnad av att vara en effektiv verksamhet, en attraktiv arbetsgivare, att kunna hålla ekonomi i balans och att det inte motverkar möjligheten att utveckla och förnya verksamheten.

3 Kommunfullmäktige (8) Flytta ut delar av kommunens administration från centrum Ett av projektmålen i Bygd och stad i balans är att utveckla offentlig och kommersiell service och därmed skapa sammanhållande servicepunkter på 8-10 platser omkring de fyra serviceorterna som i dag finns i kommunen. Möjligheter bör kunna finnas att utlokalisera delar av verksamhet, och en modell som kommer att prövas i projektet är en form av distansarbete i lämpliga lokaler ur ett winn-winn koncept. har under 107/2011 konstaterat att nämndens administrativa verksamhet är relativt liten och inte lämplig att flytta Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden har under 78/2011 noterat att i omsorgsnämndens verksamheter finns det redan idag administrativ verksamhet utanför centrum (t.ex. enhetschefer på särskilda boenden). Garanterad miniminivå av kommunala tjänster och service En aktivitet är att jobba fram en metod för att landsbygdssäkra de kommunala besluten genom konsekvensanalyser. noterar att det i översiktsplanen som antogs 2007 infördes begreppet serviceorter och en tanke om att dessa orter är särskilt viktiga för sitt lokalområde, framförallt då det gäller möjlighet till service, handel, skola och liknande. Samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter arbetar utifrån dessa intentioner. Vidare har förutsättningarna för vägbelysning respektive enskilda vägar beskrivits utifrån läget under Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden anser att nivån på kommunala tjänster och service garanteras redan idag genom att verksamhet utförs enligt gällande lagstiftning.

4 Kommunfullmäktige (8) Trygghetstänkande även utanför stadskärnan har ingående beskrivit de verksamheter som redan idag bedrivs och planeras inom Brand- och säkerhetsavdelningen. Däribland kan nämnas rekrytering av deltidsbrandmän och IVPA (I väntan på ambulans). Verksamhet på landsbygden i samarbete med föreningar och företag Syftet med projektet är att utveckla servicegraden utanför centralorten genom att skapa långsiktiga lösningar för offentlig och kommersiell service, lokala servicepunkter med mötesplatser till nytta för företag, boende och besökare. Det andra syftet är att nå en lokal samverkan för utveckling av en god service med invånarnas behov i fokus och skapa system för att närma stad och landsbygd och ge möjligheter för befolkningen att ta del av varandras utbud. Det tredje syftet är att genom att skapa goda förutsättningar för lokal service, ska projektet bidra till ökad attraktivitet och bättre förutsättningar för stärkt företagsklimat utanför tätorterna i Örnsköldsvik. Samhällsbyggnadsförvaltningen samarbetar med föreningar och företag på orten för att hitta lösningar för att hålla verksamheten igång och har gjort så i många år. Många kommunala anläggningar har skänkts till föreningar genom åren med åtföljande stöd i form av anläggningsbidrag. Att Örnsköldsviks kommun så långt det är möjligt ska försöka finna samverkanslösningar tillsammans med föreningar, företag och medborgare anser samhällsbyggnadsförvaltningen vara en självklarhet. Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden anser att verksamheter såsom trygghetsboenden och hemtjänstlokaler i samma lokaler som andra verksamheter. Samarbetsprojekt bedrivs bl.a. tillsammans med Framtid i Anundsjö och Grundsunda Framtidsgrupp (om äldres psykiska hälsa m.m.). Fyrklöverns servicehus i Sidensjö är ett annat exempel på samarbete. Det pågår också ett utvecklingsarbete i kommunledningsförvaltningens tillväxtavdelnings regi om landsbygdsstrategin som välfärdsförvaltningen deltar i. Det pågående arbetet med att skapa ett valfrihetssystem för hemtjänst kommer också att bidra med möjlig-

5 Kommunfullmäktige (8) heter för lokala företag förutsatt att de uppfyller kommunens krav för att blir godkända som utförare av hemtjänst. Skolornas existens ska inte ifrågasättas. Behåll samtliga badanläggningar Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att insatser att förbättra folkhälsan är av hög vikt men att specifikt lyfta fram badanläggningarna i sammanhanget är inte relevant. Spontanidrott, motion, friluftsliv, infrastruktur för gång och cykling m.m. tillsammans med andra livsstilsförändrade insatser ska ha minst lika hög prioritet som att bevara badanläggningarna. Driften av anläggningarna är energikrävande och kostsamma. För att kunna ta ställning i frågan måste en utredning göras. Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen har noterat att tidigare beslut om nedläggning av skolor och simhallar har styrts av olika faktorer såsom minskad efterfrågan, ekonomiska förutsättningar, möjligheten att bedriva en bra verksamhet utifrån statsmaktens krav på att erbjuda en likvärdig utbildning och bästa möjliga förutsättningar för elevernas lärande och utveckling. De senaste tio åren har antalet elever i kommunen minskat och den största minskningen har skett främst i inlandet. Det är mycket svårt att förutse hur elevunderlaget kommer att utvecklas i framtiden likväl som de ekonomiska förutsättningarna för verksamhetens bedrivande. En av förutsättningarna för en bra skolverksamhet är att omfattningen inte är för liten då det kan innebära att vissa mål för verksamhetens bedrivande kan vara svåra att uppnå. Bildningsförvaltningen bedömer att det skulle vara olyckligt om beslut fattades som innebär att kommunens möjlighet minskar att anpassa resurserna till ändrade förutsättningarna för verksamheten, t.ex. statens krav i form av lagar och läroplaner, ekonomiska förutsättningar och elevutveckling. Bildningsförvaltningen har kommenterat arbetet med renovering av simhallar dock utifrån en situation som ligger före de nu genomförda renoveringarna av hallarna i Husum respektive Bredbyn. Bygdegårdarna som samlingspunkt för bygdens fortlevnad. Bygdegårdarna är en stor resurs i arbetet att praktiskt förverkliga intentionerna i projektet helt i linje med motionens inriktning. Inom varje ort har man dock att identifiera lämpliga lokaler då dessa står för stora kostnader. Då man står inför nya behov, för-

6 Kommunfullmäktige (8) värv eller avveckling bör en konsekvensanalys göras för att landsbygdssäkra beslutet, utifrån den modell som ska utarbetas i projektet. Samhällsbyggnadsförvaltningen ställer sig principiellt bakom detta, men vill dock förtydliga att det inte enbart är bygdegårdar som är viktiga mötesplatser utan även andra typer av samlings- och möteslokaler är viktiga för demokratin och lokalsamhällets utveckling. Beredande instans förslag till beslut Kommunledningsförvaltningens skrivelse daterad den 8 maj Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 95/2013 yrkar Dan Olsson (C) bifall till motionen. Elvy Söderström yrkar att följande tillägg görs under beslutspunkten Bygdegårdarna ska vara en viktig samlingspunkt för att förverkliga gemensamma insatser för bygdens fortlevnad : Utöver bygdegårdar är Våra Gårdar och Folkets Hus viktiga mötesplatser för demokratins och lokalsamhällets utveckling : Kommunstyrelsens behandling Kommunstyrelsen har under 92/2013, efter omröstning och med omröstningssiffrorna 8-6 (1 ledamot avstår) lämnat förslag om att kommunfullmäktige, mot bakgrund av avgivna remissvar anser motionärernas intentioner uppfyllda Beredande instans förslag till beslut Kommunledningsförvaltningens skrivelse daterad den 8 maj Arbetsutskottets 95/2013. Kommunstyrelsens 92/2013. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunstyrelsens behandling yrkar Dan Olsson (C), med instämmande av Ingrid Ågren (SPI), Anna-Lena Lindberg (C), Birgitta Sedin (KD), Lena Lindgren (C) och Carl Thunberg (MP), bifall till motionen.

7 Kommunfullmäktige (8) Glenn Nordlund (S) yrkar, med instämmande av Elvy Söderström (S), Birgith Olsson Johansson(S), Olle Häggström (S) bifall till kommunstyrelsens förslag om att mot bakgrund av avgivna remissvar anse motionärernas intentioner uppfyllda. Ordförande ställer proposition på ställdas yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs. Propositionsordning Ja-röst för bifall till arbetsutskottets förslag. Nej-röst för bifall till Dan Olsson (C) med fleras yrkande om bifall till motionen. Omröstningsresultat 31 ja-röster Enligt bifogad omröstningslista 27 nej-röster Enligt bifogad omröstningslista 1 ledamot avstår Enligt bifogad omröstningslista 2 ledamöter frånvarande Enligt bifogad omröstningslista Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med kommunstyrelsens förslag Delar av kommunens administration flyttas ut från centrum. Kommunfullmäktige noterar att frågan behandlats under 2006 utifrån ett medborgarförslag samt att det i Jollen i Långviksmon redan har tillskapats denna typ av arbetsplatser och då utifrån de förutsättningar som finns just där. intentioner anses uppfyllda. Varje kommuninvånare ska kunna garanteras en miniminivå av kommunala tjänster och service. intentioner anses uppfyllda. Trygghetstänkande ska finnas även utanför stadskärnan, med räddningstjänst, polis, vägar och belysning. Kommunfullmäktige beslutar att mot bakgrund av avgivna remissvar och kommunens ansvarsområden att motionärernas intentioner anses uppfyllda.

8 Kommunfullmäktige (8) Att istället som nu, att kommunen lägger ner verksamhet på landsbygden, vill vi i samarbete med föreningar och företag på orten hitta lösningar för att hålla verksam heten igång. intentioner anses uppfyllda. Att skolornas existens inte kontinuerligt ska ifrågasättas. Vi ska behålla samtliga badanläggningar och småskolor i den utsträckning de finns nu. Badanläggningarna är viktiga också ur ett folkhälsoperspektiv. Örnsköldsvik och Västernorrland har landets högsta andel barn och män med övervikt. Detta behöver mötas med en aktiv strategi. intentioner anses uppfyllda. Bygdegårdarna ska vara en viktig samlingspunkt för att förverkliga gemensamma insatser för bygdens fortlevnad. intentioner anses uppfyllda samt uttalar att utöver bygdegårdar är Våra Gårdar och Folkets Hus viktiga mötesplatser för demokratins och lokalsamhällets utveckling

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574)

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Kommunfullmäktige 2012-06-18 1 (5) 103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269)

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Kommunfullmäktige 2017-10-30 1 (5) 184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Ärendebeskrivning I kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens Kommunfullmäktige 2006-11-27 2 (3) Lars Näslund (m) och Ingrid Ågren (spi) och yrkar avslag på framställan. Gunnar Melin (fp) och yrkar avslag på framställan om kommunal borgen. Ordförande ställer proposition

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-05-10 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Kommundirektör

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265)

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Kommunfullmäktige 2016-06-20 1 (6) 129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Föreligger motion instämplad hos kommunledningsförvaltningen den 9 april

Läs mer

56 Motionssvar, satsa på de praktiska delarna i skolorna i Örnsköldsviks kommun (Kst/2011:447)

56 Motionssvar, satsa på de praktiska delarna i skolorna i Örnsköldsviks kommun (Kst/2011:447) Kommunfullmäktige 2012-04-23 1 (5) 56 Motionssvar, satsa på de praktiska delarna i skolorna i Örnsköldsviks kommun (Kst/2011:447) Ärendet Föreligger motion, med rubriken Kraftfull satsning på de praktiska

Läs mer

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217)

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (7) 159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Ärendebeskrivning En motion om integrationsprojekt Kompis Sverige, daterad den 7 mars 2017 har lämnats

Läs mer

8 Motionssvar, se över livsmedelsförsörjningen i Örnsköldsviks kommun (Kst/2017:438)

8 Motionssvar, se över livsmedelsförsörjningen i Örnsköldsviks kommun (Kst/2017:438) Kommunfullmäktige 2018-02-26 1 (7) 8 Motionssvar, se över livsmedelsförsörjningen i Örnsköldsviks kommun (Kst/2017:438) Ärendebeskrivning Motionen togs upp i kommunfullmäktige under 135/2017 och lämnades

Läs mer

13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108)

13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108) Kommunfullmäktige 2017-02-27 1 (5) 13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108) Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena

Läs mer

Slutkonferens Bygd o stad i balans

Slutkonferens Bygd o stad i balans Slutkonferens Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad

Läs mer

96 Motionssvar stadsodling (Kst/2017:192)

96 Motionssvar stadsodling (Kst/2017:192) Kommunfullmäktige 2018-06-18 1 (5) 96 Motionssvar stadsodling (Kst/2017:192) Ärendebeskrivning En motion om att satsa på stadsodling har lämnats in från Bruno Byström (C) och Frida Bylund (C). Motionen

Läs mer

Hur tänker du om framtiden på landsbygden?

Hur tänker du om framtiden på landsbygden? DET BLIR SOM VI TÄNKER Hur tänker du om framtiden på landsbygden? Vision Möjligheternas Örnsköldsvik En hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka.

Läs mer

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Kommunfullmäktige 2008-12-15 52 (75) Ks/2007:406 275 Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Sammanfattning av ärendet Föreligger

Läs mer

238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44)

238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (6) 238 Motionssvar, ett måltidslyft för matbrickan (Kst/2016:44) Föreligger motion daterad den 11 januari 2016 Åke Andersson (C) och Bruno Byström (C) om ett måltidslyft

Läs mer

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor.

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. Ett enkelt val. Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. VISION Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader Utvärdering Bygd och stad i balans Leader 1 Innehåll Utvärdering... 1 Bygd och stad i balans Leader... 1 Bakgrund... 3 Metod... 3 Stärkt attraktivitet - fastighetsvärden... 4 Ortsvandringar... 4 Växtplatser...

Läs mer

160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688)

160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (5) 160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688) Ärendebeskrivning En motion, daterad 1 december 2016 från Camilla Svensson (M) om minskat matsvinn

Läs mer

191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68)

191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68) Kommunstyrelsen 2015-09-08 1(4) 191 Svar på motion om att värdering av fastigheter ska ske av en oberoende värderingsman (KSKF/2015:68) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

52 Svar på motion, inrätta ett ungdomsråd (Kst/2016:560)

52 Svar på motion, inrätta ett ungdomsråd (Kst/2016:560) Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (7) 52 Svar på motion, inrätta ett ungdomsråd (Kst/2016:560) Ärendebeskrivning Motionen väcktes i kommunfullmäktige 223/2016, 31 oktober 2016 av Bror Wallström (L). Motionen

Läs mer

W KOMMUN ~ ORNSKOLOSVIKS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Plats och tid. stadshuset, kl. 08:30-12:00. Beslutande

W KOMMUN ~ ORNSKOLOSVIKS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Plats och tid. stadshuset, kl. 08:30-12:00. Beslutande ~ ORNSKOLOSVIKS W KOMMUN Landsbygdsgruppen 2013-12-06 l (13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare stadshuset, kl. 08:30-12:00 Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamot: Gunilla Hammarlund (S) Bengt Rönnqvist,

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

175 Motionssvar, en kommunal policy och program för ekologiskt håll bart byggande (Kst/2012:213)

175 Motionssvar, en kommunal policy och program för ekologiskt håll bart byggande (Kst/2012:213) Kommunfullmäktige 2013-11-25 1 (5) 175 Motionssvar, en kommunal policy och program för ekologiskt håll bart byggande (Kst/2012:213) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012

Läs mer

Övriga deltagare Ann Holst, 57 Lena Lindström, näringslivutvecklare, föredragande Kerstin Nordin, sekreterare

Övriga deltagare Ann Holst, 57 Lena Lindström, näringslivutvecklare, föredragande Kerstin Nordin, sekreterare Landsbygdsgruppen 2014-12-05 1 (12) Plats och tid Stadhuset, kl. 08:30-12:15 Beslutande Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamot: Gunilla Hammarlund (S) Bengt Rönnqvist, Bygderådet i Örnsköldsvik Agneta

Läs mer

163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604)

163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Presentation. Bygd o Stad i Balans

Presentation. Bygd o Stad i Balans Ett enkelt val. Presentation Årets lantis 2012 Näringslivsutvecklare Förvaltningschef Äldreomsorgschef Boendechef Volontär Hustru, mamma, mormor, farmor Husägare, sommarstugeägare, kattägare Älskar livet

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Trolltjärn, 08:30-12:00 Beslutande

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Trolltjärn, 08:30-12:00 Beslutande Landsbygdsgruppen 2016-01-29 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Trolltjärn, 08:30-12:00 Beslutande Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Olle Häggström (S) Anna-Lena Lindberg

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 08:30-12:00

Sammanträdesdatum. Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 08:30-12:00 Landsbygdsgruppen 2016-08-26 1 (12) Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 08:30-12:00 Beslutande Beslutande ersättare Övriga deltagare Glenn Nordlund (S), ordf. Olle Häggström (S) Agneta Alenius

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunstyrelsen 2011-05-10 1(6) Plats och tid Kommunkontorets nedre sammanträdesrum, kl.16.30 Beslutande Ingemar Nyman, ordförande (M) Dagmar Schröder, 1: e vice ordförande (S) Maria Bahlenberg, 2: e vice

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 13:00 13:30

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 13:00 13:30 Bildningsnämnd 2012-03-20 1 (8) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 13:00 13:30 Birgith Olsson Johansson (S), ordf., Mattias Öberg (S), Anneli

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:40. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:40. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2013-06-17 1 (88) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 20:40 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Utredningssekreterare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet PROTOKOLL 1 (5) 31 42, 3 bilagor Plats Personalhotell Skellefteå, plan 2 Beslutande Närvarande ersättare Övriga Janeth Lundberg (S), ordförande Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande Jonas Andersson (S)

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, Sammanträdesrum Kubbe, kl. 15:00 16:15

Stadshuset, Örnsköldsvik, Sammanträdesrum Kubbe, kl. 15:00 16:15 Kommunstyrelsen 2011-08-02 1 (20) Plats och tid Beslutande Stadshuset, Örnsköldsvik, Sammanträdesrum Kubbe, kl. 15:00 16:15 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Lena Kvarnström (S), Helge Westman

Läs mer

Bygden i samverkan- BYGDSAM

Bygden i samverkan- BYGDSAM Bygden i samverkan- BYGDSAM 20161025 VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd & Stad

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2018-07-30 62-63 2 av 2 Innehåll 84 Justering och fastställande av föredragningslista 3 85 Hantering av tilldelningsbeslut av rivningsentreprenad 4-6 2 Protokoll Kommunstyrelsen 2018-07-30 1

Läs mer

243 Svar på motion om att avtal för mottagande av nyanlända ska beslutas av kommunfullmäktige (KSKF/2015:279)

243 Svar på motion om att avtal för mottagande av nyanlända ska beslutas av kommunfullmäktige (KSKF/2015:279) Kommunstyrelsen 2015-11-10 1(2) 243 Svar på motion om att avtal för mottagande av nyanlända ska beslutas av kommunfullmäktige (KSKF/2015:279) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats Samlingssalen, Marnäsliden Dag och tid Onsdagen den 13 april 2011 kl 14:30 16:50 ande Övriga Sidan 2 Inga Karlsson (V) Hans Gleimar (M) Rolf Högberg (FP) Kenneth Dafgård

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsutskottet 2013 11 18 1 (8) Plats och tid: Astrakanen, kommunkontoret i Båstad kl 13.00 14.55. Beslutande: Thomas Andersson (FP), ordförande Pelle Höglund (M), ledamot

Läs mer

Motionssvar Residency program (KFN18/47)

Motionssvar Residency program (KFN18/47) Sammanträdesprotokoll 2018-12-12 Kultur- och fritidsnämnden 59 Motionssvar Residency program (KFN18/47) Beslut Kultur- och fritidsnämnden föreslår Kommunstyrelsen att avslå motionen. Yrkanden Gunnar Mossberg

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Ks/2009:72 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet för kommunal personal i samband med

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09: Kommunstyrelsen 2013-02-25 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 09:00 10.15 Beslutande Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S), Lena Kvarnström (S), Laila Bylund (S),

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00 17:45

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00 17:45 Kommunstyrelsen 2012-09-04 1 (41) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00 17:45 Beslutande Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S), Lena Kvarnström (S), Helge Westman (S),

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 28 (33) 116 KÖP AV COOPS FASTIGHETER, DALSKOGEN 1:1, 1:36 och 1:39 Dnr: LKS 2014-359-253 Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg ekonomisk

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Motionssvar Ny mötesplats i Ekerö kommun (KFN18/46)

Motionssvar Ny mötesplats i Ekerö kommun (KFN18/46) Sammanträdesprotokoll 2019-03-06 Kultur- och fritidsnämnden 13 Motionssvar Ny mötesplats i Ekerö kommun (KFN18/46) Beslut Kultur- och fritidsnämnden anser motionen behandlad med motivering att förslagen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Arbetsutskottets beslut , 17, tjänsteskrivelse och beslut från kommunfullmäktige har varit utsända.

Arbetsutskottets beslut , 17, tjänsteskrivelse och beslut från kommunfullmäktige har varit utsända. Kommunstyrelsen PROTOKOLL OJUSTERAT BESLUT 2015-02-23 35 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Ärende Martin Gunnarsson föredrar ärendet muntligt. Arbetsutskottets

Läs mer

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren

Datum Mathias Brandt, kommunsekreterare Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren 1(8) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, Kl. 14.00-16:10 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordförande Erkki Vuorijärvi (GL) Wilhelm Tham ersätter Arne Rubin (KD) Göran Strömqvist (M) Tommy

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530 Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 10 2019KS106 Page 128 of 530 Sektorn för samhällsbyggnad Hanna Henningsson Datum 2019-02-07 2019KS106 073 Dnr Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt Sammanfattning

Läs mer

Presentation. Bygd o stad i balans

Presentation. Bygd o stad i balans Ett enkelt val. Presentation Årets hetaste Lantis plats 25 Näringslivsutvecklare Förvaltningschef Äldreomsorgschef Boendechef Volontär Hustru, mamma, mormor, farmor Husägare, sommarstugeägare, kattägare

Läs mer

20 Svar på medborgarförslag - Arbeta för att öppna Eskilstunaån för båttrafik (KSKF/2015:396)

20 Svar på medborgarförslag - Arbeta för att öppna Eskilstunaån för båttrafik (KSKF/2015:396) 2016-01-26 1(4) 20 Svar på medborgarförslag - Arbeta för att öppna Eskilstunaån för båttrafik (KSKF/2015:396) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget avslås. Reservation Niklas Frykman

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M)

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M) Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 29 september 2014 kl.18.30-19.30 Beslutande Einar Holmqvist (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) ej 104 Gusten Mårtensson

Läs mer

206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266)

206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266) Kommunfullmäktige 2012-12-17 1 (5) 206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266) Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 15 maj 2012 från Jarl Strömbäck (SPI) angående

Läs mer

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40

Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1992-04-22 Plats och tid Husaren, Kumla Folkets hus onsdagen den 22 april 1992, kl 17.00-17.40 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Ks 2008:485 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet för kommunal personal i samband med

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl

Plats och tid Stadshuset, administrative chefens tjänsterum torsdagen den 21 september 1995, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1995-09-18 Plats och tid Kumla Folkets Hus, Husaren måndagen den 18 september 1995, kl 18.30-19.10 Beslutande Samtliga ledamöter

Läs mer

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S)

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S) 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Plats Närvarande Utses att justera, 3:2 Onsdagen den 3 februari 2016, kl 10.00-10.05 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628)

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Kommunfullmäktige 2017-05-29 1 (5) 96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Ärendet Medborgarförslag om miljögifter och farliga kemikalier lämnades in den

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsen Tid Plats Närvarande Måndagen den 4 mars 2019, kl. I 6.00-16.13 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 3:2 Ai

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Kommunstyrelsen 2008-06-16 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Beslutande Övriga deltagare Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Marianne Vestin (s),

Läs mer

Bygd o stad i balans

Bygd o stad i balans Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad i balans Handlingskraft

Läs mer

AU 5:23 Dnr. KS 2014/0148. Svar på motion nr 6/2014 från Margareta Olin (S) - Policy och riktlinjer för kommuninvånarnas trygghet

AU 5:23 Dnr. KS 2014/0148. Svar på motion nr 6/2014 från Margareta Olin (S) - Policy och riktlinjer för kommuninvånarnas trygghet Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 ÖÖs 5JL AU 5:23 Dnr. KS 2014/0148 Svar på motion nr 6/2014 från Margareta Olin (S) - Policy och riktlinjer för kommuninvånarnas trygghet

Läs mer

Renhållningstaxa from

Renhållningstaxa from Kommunfullmäktige 2009-12-21 213 496 Kommunstyrelsen 2009-12-07 224 580 2010-03-15 54 123 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 237 509 2010-02-08 24 46 Dnr 09.683-320 deckf11 Renhållningstaxa from

Läs mer

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210)

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-23 Sida 1(3) 56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-31 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl 13.30-15.45 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunfullmäktige beslutade och 21 ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda lokala lösningar på vatten och avlopp för Tungenäset.

Kommunfullmäktige beslutade och 21 ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda lokala lösningar på vatten och avlopp för Tungenäset. 30(32) 39 Dnr KS 2016-105 VA-utredning Tungenäset Kommunfullmäktige beslutade 2015-04-29 20 och 21 ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda lokala lösningar på vatten och avlopp för Tungenäset. Denna utredning

Läs mer

Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017

Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017 PM 2017: RIV (Dnr: 110-1751/2016) Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget (SOU 2016:4) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 22 februari 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden 1 (13) Plats och tid Travmuseet, 16.00 17.30 Beslutande Övriga närvarande Tony Nilsson, Ordförande (MP) Daniel Markstedt (S) Ulla-Britt Svensson (S) Lena Svensson (S) Thord Andersson (C) Anneli Elovsson

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Tjänstledighet för kommunal personal i samband med verksamhetsövergång enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ks 2010:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet

Läs mer

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 2?. AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046 Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Arbetsutskottets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (10)

Barn- och ungdomsnämnden (10) Barn- och ungdomsnämnden 2014-04-23 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Landeryds skola 13:00 16:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer