SAKRÄTT Förfogandelegitimation Av vem kan B2 förvärva skbr, om rätte brg B1 blivit av med det? (godtrosförvärv) Förfogandeleg 14 (bara rätte brg)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAKRÄTT Förfogandelegitimation Av vem kan B2 förvärva skbr, om rätte brg B1 blivit av med det? (godtrosförvärv) Förfogandeleg 14 (bara rätte brg)"

Transkript

1 Svarsmall tentamen den 29 mars 2010 Fråga 1 Ja, det kan mycket väl bli fallet att återkallelsen blir verksam även om den kommer fram senare än anbudet och dessutom blir läst senare än anbudet bara den har kommit fram till Värend (finns honom tillhanda) när denne läser anbudet (tar del av det), 7 AvtL. Vid konsumentköp kan avbeställning ske ända tills Värend svarar utan konsekvenser och därefter fram till avlämnandet till priset av skadestånd, 37 o 41 KKL. Fråga 2 Överlåtelsereglerna i sammandrag Löpande 11 Enkelt 26 OBLIGATIONSRÄTT Invändningsrätt Betalning eller annat fel före överlåtelse Betalningslegitimation 13, Vem av B1, B2, B3, har rätt att kräva betalt av G? Aktiv betalningsleg 13 (bara rätte brg) Vem av B1, B2, B3, kan G betala till med befriande verkan? Passiv betalningsleg Kvittning När kan G kvitta sin fordran mot B1 mot B2? SAKRÄTT Förfogandelegitimation Av vem kan B2 förvärva skbr, om rätte brg B1 blivit av med det? (godtrosförvärv) Förfogandeleg 14 (bara rätte brg) Dubbelöverlåtelse st. Vem av B2a och B2b får rätt till skbr om B1 sålt det två gånger? Borgenärsskydd st. När får B2 skydd mot B1:s borgenärer?

2 Man kan inte tillämpa reglerna för löpande på enkla eller tvärtom. De har oftast precis motsatta huvudregler. Man kan inte tillämpa reglerna för invändningsrätt på legitimationsfrågor eller tvärtom. Man kan inte tillämpa borgenärsskyddsregler (22 och 31 ) på invändnings- och legitimationsfrågor. Kort sagt: Hoppa inte mellan olika kategorier. Avgör först om fordringsförhållandet är löpande eller enkelt. Avgör därefter om det fråga om invändningsrätt eller legitimation. Om det är legitimation, avgör vilken legitimationsfråga det är. Om det är legitimation och löpande, avgör vilken kategori av löpande det är: innehavar- eller orderskuldebrev. a) Skuldebrevet är enkelt, 26 1 st. SkbrL ( ställes till viss man = B1 Financing ). (11 22 är helt irrelevanta.) Överlåtelsen skedde efter betalningen, vilket betyder att betalningen skedde före överlåtelsen. Det innebär att det är en fråga om gäldenärens invändningsrätt. (29 31 är helt irrelevanta.) Enligt 27 SkbrL har gäldenären (GG) rätt att göra samma invändingar mot en ny borgenär (B2B) som mot den ursprunglige borgenären (B1), om inget annat avtalats mellan gäldenären och borgenären (GG och B1). Nu har inget särskilt avtalats om gäldenären GG:s invändningsrätt. Eftersom betalning kan göras gällande mot den rätte borgenären, är samma invändning bestående mot B2B trots B2B:s goda tro. GG behöver därför inte betala igen. (B2B kan däremot kräva B1, 9 1 st.) (En del tentander har missuppfattat 11, där det står ställt till innehavaren eller till viss man eller order, som att ett löpande skuldebrev kan vara till viss man, men till viss man eller order ska läsas som ett sammanhållet uttryck: till B1 Financing eller order. Då, men bara då, är det fråga om ett orderskuldebrev, som ju är löpande. En del har också missuppfattat 17 3 st., där det står eller att betalning har fullgjorts. Men meningen fortsätter med: genom att fordringsbeloppet har satts ned i allmänt förvar. Det betyder att betalning genom deposition hos Länsstyrelsen enligt depositionslagen är en stark invändningsgrund. Det betyder inte att betalning i sig är en stark invändningsgrund, utan det är nämligen tvärtom, 15 1 st. 3 att-satsen.) b) Skuldebrevet är löpande, 11 1 st. SkbrL ( ställt till innehavaren ), ett s.k. innehavarskuldebrev. (26 31 är helt irrelevanta.) Överlåtelsen skedde före betalningen, vilket betyder att betalningen skedde efter överlåtelsen. Det innebär att det är en fråga om passiv betalningslegitimation. (15 18 är helt irrelevanta, och 21 har endast svag relevans.) Enligt 19 1 st. SkbrL är en betalning till innehavaren befriande även om innehavaren varit fel

3 borgenär. (Enligt 20 är en betalning till senast kända borgenär befriande om det finns en avbetalningsplan på skuldebrevet. En bestämd förfallodag för hela beloppet är inte att jämställa med en avbetalningsplan, varför 20 inte är tillämplig.) Det innebär att gäldenären med befriande verkan endast betala till innehavaren av skuldebrevet. När GG betalade till B1 var det B2B som var innehavare. Betalningen har därför inte skett med befriande verkan mot B2B, varför GG måste betala igen. (GG kan sedan kräva B1.) c) Skuldebrevet är löpande, 11 1 st. SkbrL ( ställt till viss man eller order = B1 Financing eller order ), ett s.k. orderskuldebrev. (26 31 är helt irrelevanta.) Någon överlåtelse har inte skett. Det har inte skett någon betalning, utan det är fråga om att gäldenären är missnöjd med det som han köpt för skuldebrevet. Det är en fråga om gäldenärens invändningsrätt mot ursprunglige borgenären. (13 22 är helt irrelevanta, eftersom de reglerna handlar om gäldenärens rätt mot en förvärvare av skuldebrevet, och de blir alltså tillämpliga först efter en överlåtelse.) Av 1 SkbrL följer att gäldenären (GG) visserligen svarar för sitt löfte i enlighet med skuldebrevet men att gäldenären (GG) gentemot den ursprunglige borgenären (B1) har rätt att göra invändningar om det rättsförhållande som föranlett skuldebrevets utfärdande, i detta fall köpet av maskinerna. Invändningen om att gäldenären GG inte behöver betala hela skuldebrevets belopp med stöd av köprättsliga regler får därför företräde framför skuldebrevets ordalydelse, trots att det är fråga om ett löpande skuldebrev (precis som invändningen skulle ha haft om skuldebrevet hade överlåtits till någon som var i ond tro om grunden för GG:s invändning, jfr 15 1 st.). GG kan därför hålla inne beloppet tills reparation skett (eller till dess tvisten fått någon annan slutlig lösning). (Kvittningsbestämmelsen 18 har åberopats av en hel del tentander, och den är intressant som jämförelse, men blir som en del noterat tillämplig först vid överlåtelse.) Fråga 3 Ej fråga om vindikation av stöldgods eftersom Kajsa inte olovligen tagit sakerna från Joakim, hon lurade honom att lämna ut dem frivilligt, se 3 GFL. Ej fråga om överskridande av befogenhet i 11 1 st. AvtL, eftersom Joakim förleddes att skriva på, jfr 30 och 33 AvtL. Fråga om godtrosförvärv enligt 2 GFL för respektive antikhandlare, vilken kommer att avgöras av vad dessa kan bevisa angående Kajsas trovärdighet som säljare av föremålen. Eventuellt blir det därmed fråga om lösen för Carl enligt 5 GFL, motsvarande handlarnas inköpspris, inte marknadsvärdet.

4 Fråga 4 Se Företagsförvärv en introduktion, s Styrelsen Styrelsens arbetsuppgifter enligt ABL 8:4 är att svara för bolagets organisation och förvalta bolagets angelägenheter. Förvärv av ett annat företag torde således normalt falla inom styrelsens behörighet. Motsatsvis av ABL 8:29 förstår vi att inom styrelsens behörighet ligger åtgärder som med hänsyn till omfattningen och arten av bolagets verksamhet är av ovanligt slag eller av stor betydelse. Många företagsförvärv faller in under denna beskrivning. Det huvudsakliga aktiebolagsrättsliga bolagsorganet med behörighet att besluta om företagsförvärv är således bolagsstyrelsen. Bolagsstämma I vissa företagsförvärv måste dock beslut tas av bolagsstämman. Det rör sådana förvärv som på ett eller anat sätt hamnar inom stämmans exklusiva beslutskompetens. Ett exempel på detta är att företagsförvärvet ligger tydligt utanför bolagets verksamhetsområde på det sätt det beskrivits i bolagsordningen då bolaget besluta om en ändring av bolagsordningen vilket endast stämman har behörighet till (ABL 3:4). Ett annat ett exempel är att säljaren ska betalas med aktier i köparbolaget, i sådant fall måste stämman besluta om emission av aktier till säljaren (ABL 13 kap). Ett tredje exempel är fusion (ABL 23 kap). VD VD:s arbetsuppgifter är att sköta den löpande förvaltningen av bolaget. I detta ryms normalt inte ovanliga eller stora åtgärder. I brådskande fall kan dock en sådan fråga beslutas av VD men senare underställas styrelsen (ABL 8:29). I bolag som löpande säljer och köper företag kan det diskuteras om företagsförvärv skulle kunna ligga inom den löpande förvaltningen. I stora företag som köper en mycket liten rörelse inom bolagets verksamhetsområde kan det troligtvis ligga inom VD behörighet om det inte uttryckligen reglerats på annat sätt i vd-instruktionen. Ett inkråmsförvärv som inte motsvarar en löpande rörelse utan bestämda tillgångar kan troligen falla inom vd:s behörighet.

5 Fråga 5 a) Av 7 (1992:497) framgår att vid konkurs lämnas betalning enligt garantin för sådan fordran som har förmånsrätt enligt 12 ellerr 13 FRL (1970:979). Av 12 6 st FRL framgår att om konkursgäldenären är näringsidkare skall en arbetstagare som själv eller tillsammans med nära anförvanter senare än sex månader före konkursansökan har ägt en väsentlig andel av företaget och som haft ett betydande inflytande över dess verkssamhet inte ha förmånsrätt enligt denna paragraf för lön. Hennes anspråk skall lämnas utan bifall. Hon är att anse som en oprioriterad borgenär. b) Kommission? Tillämpning av lag ( 1944:181) om redovisningsmedel. Om Hampa är redovisningsskyldigt och inte förfogat över producenternas medel, har de inte heller gått miste om sin separationsrätt till fordringar som var obetalda vid konkursbeslutet. c) För att boet skall bli personligt ansvarigt, dvs en massaskuld, se förutsättningar i 12: 31 JB.

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man?

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? 2013-09-26 1 rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? Någon man inte har avtal med som t ex: ägaren av en stulen TV som du köpt säljarens borgenärer (personer

Läs mer

Svarsmall avseende omtentamen

Svarsmall avseende omtentamen Svarsmall avseende omtentamen 2016 12 05 Observera att denna svarsmall inte ger fullständiga rättsutredningar på området utan endast kortfattat återger vad som krävts av ett svar för att ge full poäng

Läs mer

FORDRAN & SKULD. Sjatte upplagan. Mikael Mellqvist Ingemar Persson IUSTUS FÒRLAG

FORDRAN & SKULD. Sjatte upplagan. Mikael Mellqvist Ingemar Persson IUSTUS FÒRLAG FORDRAN & SKULD Sjatte upplagan Mikael Mellqvist Ingemar Persson IUSTUS FÒRLAG Innehàll Innehàll 7 Fòrkortningar 12 1 Inledning 15 1.1 Innehàll, avgrànsningar och ràttskàllor 15 1.2 Studie- och làsanvisningar

Läs mer

Introduktion till sakrätten

Introduktion till sakrätten UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Termin 3, VT 2012 Mikael Möller Föreläsning den 18 januari kl. 08 10 Introduktion till sakrätten Några av dagens huvudpunkter: Vad menas med sakrätt? Vilka är

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet KONKURS Konkurs Syfte Tvångsvis ta i anspråk gäldenärs samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkursen omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. Obestånd Gäldenären

Läs mer

Lagstiftning 2013-09-23 2

Lagstiftning 2013-09-23 2 2013-09-23 1 Lagstiftning Lag (1936:81) om skuldebrev, SkbrL Konsumentkreditlagen (2010:1846), KkrL Räntelagen (1975:635), RteL Preskriptionslagen (1981:130), PreskrL HB 9 kap. 5 och 10 kap 2013-09-23

Läs mer

Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM)

Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM) Övningar och diskussionsfrågor Civilrätt A (JM) Skuldebrevsrätt 1: Betalningsdestination. Kvittning. Ränta. Preskription 1. Förfallotid och frigörelsetid är närliggande begrepp. a) Vad betyder begreppen?

Läs mer

Lagstiftning 2014-09-22 2

Lagstiftning 2014-09-22 2 2014-09-22 1 Lagstiftning Lag (1936:81) om skuldebrev Konsumentkreditlagen (2010:1846), KkrL Räntelagen (1975:635) Preskriptionslagen (1981:130) 9 kap. 5 och 10 kap HB 2014-09-22 2 Terminologi Borgenär

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2007:566 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Fråga 1 (WMK, 6 p.) Samarbetsavtalet styrs av svensk rätt. Formulera en giltig skiljeklausul på svenska. (1p)

Fråga 1 (WMK, 6 p.) Samarbetsavtalet styrs av svensk rätt. Formulera en giltig skiljeklausul på svenska. (1p) Fråga 1 (WMK, 6 p.) Volvo skall ingå samarbetsavtal med en ny generalagent i Kina. Generalagenten skall ansvara för lansering och försäljning av Volvos nya bilmodeller V90 och XC60 på den kinesiska marknaden.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2010 T 4990-07 KLAGANDE AL Ombud: Förbundsjurist RS MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna SAKEN Lönegaranti ÖVERKLAGADE

Läs mer

Sakrätt avseende fast egendom. Annina H Persson

Sakrätt avseende fast egendom. Annina H Persson Sakrätt avseende fast egendom Annina H Persson Innehåll i JB 1 kap. Fastighet och dess gränser 2 kap. Tillbehör till fastighet 3 kap. Rättsförhållanden mellan grannar 4 kap. Köp, byte och gåva 5 kap. Verkan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instrument; SFS 2005:558 Utkom från trycket den 5 juli 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Föreläsare VD seminarieserie del 3 Johan Hörnberg Advokatfirman Wigge & Partners Seminarieserie med en röd tråd

Läs mer

SVARSMALL TENTAMEN

SVARSMALL TENTAMEN SVARSMALL TENTAMEN 2016-06-01 Fråga 1 (3p) Vasaparty Enkelt bolag Samtliga bolagsmäns samtycke krävs enligt 4 kap. 2 och 2 kap. 2 BL för att nya bolagsmän skall kunna inträda. Handelsbolag Också i fråga

Läs mer

Rodhes Aktiebolagsrätt

Rodhes Aktiebolagsrätt Rolf Skog Rodhes Aktiebolagsrätt Tjugoandra upplagan NORSTEDTS JURIDIK Innehåll Förkortningar 11 Inledning 13 A. Olika typer av rättsregler 14 B. Olika typer av sammanslutningar 17 a. Huvudtyperna av bolag

Läs mer

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep 1. Allmänt om bolagsorganen i aktiebolaget, funktion och kompetensfördelning - Kompetens och funktion hos andra än bolagsorganen - Koncernchefen,

Läs mer

4.6 När och hur förpliktelser upphör på grund av betalning eller annan prestation Allmänt om när och hur olika slags förpliktelser upphör

4.6 När och hur förpliktelser upphör på grund av betalning eller annan prestation Allmänt om när och hur olika slags förpliktelser upphör 4.6 När och hur förpliktelser upphör på grund av betalning eller annan prestation 4.6.1 Allmänt om när och hur olika slags förpliktelser upphör Normalt upphör prestationer på grund av att prestation sker

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 FÖRTECKNING ÖVER X AB:S TILLGÅNGAR OCH SKULDER DAGEN DÅ BOET FÖRSATTES I KONKURS, 0.0.2004 I TILLGÅNGAR sid. euro 1 Bestående aktiva

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 juni 2005 T 4824-03 KLAGANDE 1. Mirabelle AS, 979 966 148, Postboks 1230 Vika, N-0110 Oslo, Norge 2. Peculium AS, 952 862 987, samma adress

Läs mer

Knut Rodhe. bearbetad av Jan Sandstrom och Rolf Skog. Aktiebolagsrdtt. Artonde upplagan NORSTEDTS JURIDIK AB

Knut Rodhe. bearbetad av Jan Sandstrom och Rolf Skog. Aktiebolagsrdtt. Artonde upplagan NORSTEDTS JURIDIK AB Knut Rodhe bearbetad av Jan Sandstrom och Rolf Skog Aktiebolagsrdtt Artonde upplagan NORSTEDTS JURIDIK AB Innehall Forord 5 Forkortningar 11 Inledning 13 A. Olika typer av rattsregler 14 B. Olika typer

Läs mer

Den juridik en inköpare bör känna till.

Den juridik en inköpare bör känna till. 1 Den juridik en inköpare bör känna till. Avtalslag: Se Avtalsrätt. En inledning av Yxklinten/Ahlgren Köplagen 1 Köplagens tillämpningsområde Köplagen gäller köp av lös egendom. Enligt svensk rätt omfattar

Läs mer

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR AKTIEBOLAGSRÄTT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG KNUT AV PROFESSOR Andra STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag INNEHÅLL INLEDNING 9 A. Olika typer av rättsregler 10 B. Olika typer av sammanslutningar

Läs mer

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=3

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=3 Sida 1 av 6 H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 871 (NJA 2005:94) Målnummer: Ö4504-04 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2005-12-08 Rubrik: Fråga i utmätningsmål om denuntiation avseende en

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 april 2009 T 4750-07 KLAGANDE J.O. Forsbergs Reservdelar AB, 556231-0713 Box 283 573 23 Tranås Ombud: Advokat JK MOTPART Sparbanken Alingsås,

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:28 2014-05-28 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979)

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS nr:

Läs mer

Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti

Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti 22 Nils-Bertil Morgell NILS-BERTIL MORGELL Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti HD och HFD har, i och för sig utifrån olika förutsättningar, prövat frågan om när statens

Läs mer

HQ AB plädering. Del 15 Motfakta (olovlig vinstutdelning)

HQ AB plädering. Del 15 Motfakta (olovlig vinstutdelning) HQ AB plädering Del 15 Motfakta (olovlig vinstutdelning) 1 Disposition 1 Återbäring strider mot ABL:s syfte 4 Jämkning (återbäring) 2 Läkning 5 Jämkning (bristtäckning) 3 Dolda övervärden 6 Bristtäckning

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB MARS 2019 VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB 1 Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. Aktie

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Aktbilaga 23 Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 juni 2012 T 5537-10 KLAGANDE RL Ombud: Jur.kand. HL MOTPART Nyombygg i Örebro AB:s konkursbo, 642046-1052 Konkursförvaltare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2011 T 3459-10 KLAGANDE GS Ombud och god man: Advokat KS MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av bolagsordning Styrelsen föreslår att bolagets bolagsordning ändras enligt följande: Punkt 4 (Antalet aktier)

Förslag till beslut om ändring av bolagsordning Styrelsen föreslår att bolagets bolagsordning ändras enligt följande: Punkt 4 (Antalet aktier) Förslag till beslut om ändring av bolagsordning Styrelsen föreslår att bolagets bolagsordning ändras enligt följande: Punkt 4 (Antalet aktier) Aktiekapitalet ska utgöra lägst 868 000 kronor och högst 3

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Redogörelse för gällande rätt, utifrån praxis och med fokus på konkurser På säker grund för hållbar utveckling Presentationens innehåll Efterbehandlingsansvaret

Läs mer

Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering. Motala kommun

Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering. Motala kommun Riktlinjer för debitering, kreditering och kravhantering Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS 0231 Datum: 2012-11-26 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Datum: Gäller från:

Läs mer

LÄROBOK I VÄRDEPAPPERSRÄTT

LÄROBOK I VÄRDEPAPPERSRÄTT PHILLIPS HULT LÄROBOK I VÄRDEPAPPERSRÄTT FEMTE UPPLAGAN OMBESÖRJD AV PROFESSOR HENRIK HESSLER STOCKHOLM P. A. NORSTEDT & SÖNERS FÖRLAG INNEHÅLLSÖVERSIKT INLEDNING Begreppet värdepapper 2. Begreppet löpande

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 LINKÖPINGS UNIVERSITET IEI Avd för rätt och rättsfilosofi LÖSNINGSFÖRSLAG TILL ÖVNINGSUPPGIFTER I ASSOCIATIONSRÄTT, DEL 1, AFFÄRSRÄTT B, HT 2007 UPPGIFT 1 a.) Bolagsmännens inbördes förhållande regleras

Läs mer

Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, ,./. Norra Skogsägarna Ekonomisk förening, ; Högsta domstolens mål nr T

Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, ,./. Norra Skogsägarna Ekonomisk förening, ; Högsta domstolens mål nr T Till Högsta domstolen Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, 556253-3520,./. Norra Skogsägarna Ekonomisk förening, 794000-2665; Högsta domstolens mål nr T 2679-02 Med anledning av att Högsta domstolen

Läs mer

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB Tjänsteutlåtande 0 Österåker Näringslivs- och utvecklingsenheten Till Kommunfullmäktige Datum 2016-01-18 Dnr KS 2016/0025 Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2018:11 2018-03-22 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. I den

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 mars 2012 Ö 298-12 KLAGANDE Duveholms Rehab Center AB, 556646-6297 c/o HT och GT Konkursförvaltare: Advokat JA Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2018 T 5152-17 PARTER Klagande TM Ombud: Advokat HK Motpart PRA Group Sverige AB, 556189-4493 753 83 Uppsala Ombud: HD Ombud:

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson Närståendetransaktioner 14 maj 2013 Björn Kristiansson Definitioner Vad är en närståendetransaktion? Närstående? Varför regler? Befogenhet och behörighet Styrelse och VD företräder bolaget Bolagsstämman

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Hedera Group AB (publ)

Kallelse till extra bolagsstämma i Hedera Group AB (publ) Stockholm den 22 februari 2018 PRESSMEDDELANDE Kallelse till extra bolagsstämma i Hedera Group AB (publ) Aktieägarna i Hedera Group AB (publ), org. nr 556802-2155 ("Bolaget"), kallas härmed till extra

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 71 (NJA 2005:11)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 71 (NJA 2005:11) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 71 (NJA 2005:11) Målnummer: Ö4616-04 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2005-02-23 Rubrik: Resningsärende. Rätten har i ärende om bestämmande av förvaltararvode

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation). Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande

Läs mer

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär Bilaga 1 1 Riktlinjer för Skatteverket som borgenär 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att lägga grunden för ett enhetligt förhållningssätt hos Skatteverkets medarbetare så att medborgarna känner förtroende

Läs mer

Grundläggande juridik. Repetitionsföreläsning om förmögenhetsrätt och fastighetsrätt

Grundläggande juridik. Repetitionsföreläsning om förmögenhetsrätt och fastighetsrätt Grundläggande juridik Repetitionsföreläsning om förmögenhetsrätt och fastighetsrätt Normer och normhierarki Grundlagar Regeringsformen, Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 december 2004 Ö 1918-03 KLAGANDE RGP Dental Inc., 22 Burnside Street, 02809 BRISTOL R1, USA Ombud: advokaten HS MOTPART SunDesign

Läs mer

2 Grundläggande förutsättningar

2 Grundläggande förutsättningar 2 Grundläggande förutsättningar Grundläggande förutsättningar, avsnitt 2 11 1 För att säkerställa betalning av fordran på skatt, tull eller avgift får enligt bestämmelserna i denna lag genom betalningssäkring

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019: Inledning

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019: Inledning Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:25 2019-06-03 Inledning Aktiemarknadsnämndens uttalande 2012:05 rör god sed på aktiemarknaden vid närståendetransaktioner i svenska aktiebolag, vilkas aktier är upptagna

Läs mer

Kvittning som säkerhet i insolvenssituationer Magnus Österholm

Kvittning som säkerhet i insolvenssituationer Magnus Österholm JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet Kvittning som säkerhet i insolvenssituationer Magnus Österholm Examensarbete i civilrätt, 30 hp Examinator: Johan Sandstedt Stockholm, Vårterminen 2015 Sammanfattning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 februari 2005 Ö 4616-04 SÖKANDE Advokaten BA SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDE Hovrätten över Skåne och Blekinge, avd. 1, beslut den

Läs mer

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser

Firmateckning/ställföreträdarskap. Representationskompetensen och dess gränser Firmateckning/ställföreträdarskap Representationskompetensen och dess gränser Grundproblemet Rättshandlande för annans räkning (representation) Under vilka förutsättningar kan A binda B i förhållande till

Läs mer

Rättsverkan av digitala skuldebrev

Rättsverkan av digitala skuldebrev Linköpings universitet Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Masteruppsats 30 hp Masterprogram i Affärsjuridik - Affärsrätt HT2017/VT2018 LIU-IEI-FIL-A--18/02687--SE Rättsverkan av digitala

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 juni 2005 T 3807-03 KLAGANDE Björn Lundmark Aktiebolag, 556347-2157 Verkstadsgatan 6 341 47 Karlskrona Ombud: advokaten BA MOTPART GE

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:33 2015-11-05 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. Uttalandet

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (7) FÖR KONKURSÄRENDEN Konkursdomstol Helsingfors tingsrätt, diarienummer K 14/000

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (7) FÖR KONKURSÄRENDEN Konkursdomstol Helsingfors tingsrätt, diarienummer K 14/000 DELEGATIONEN REKOMMENDATION 2 Bilaga 1 (7) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRTECKNING Gäldenär X Ab FO-nummer 1234567-9 Hemort Helsingfors Konkursdomstol Helsingfors tingsrätt, diarienummer K 14/000 Dag

Läs mer

Köparens checklista vid köpeavtal

Köparens checklista vid köpeavtal Köparens checklista vid köpeavtal Postat av: Andreas Hagen, 2014-09-12 Nedan följer ett antal punkter som köparen bör tänka på i samband med genomgång eller upprättande av avtal om köp av lös egendom (vara).

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 juli 2008 Ö 4397-06 KLAGANDE BA Ombud: Jur.kand. LZ MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Fastställande av utdelningsförslag i konkurs

Läs mer

Handlingar inför extra bolagsstämma i. ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012. Formaterat: Svenska (Sverige)

Handlingar inför extra bolagsstämma i. ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012. Formaterat: Svenska (Sverige) Handlingar inför extra bolagsstämma i ALPCOT AGRO AB (publ) Måndagen den 9 januari 2012 DAGORDNING för extra bolagsstämma med aktieägarna i ALPCOT AGRO AB (publ) 1. Stämmans öppnade 2. Val av ordförande

Läs mer

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Februari 2015 1 (7) Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti 1 Definitioner I dessa allmänna villkor avses med BETALNINGSDRÖJSMÅL: kredittagarens underlåtenhet

Läs mer

6. Beslut om antal styrelseledamöter och val av nya styrelseledamöter

6. Beslut om antal styrelseledamöter och val av nya styrelseledamöter 1 KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I REALTID MEDIA AB (PUBL) Aktieägarna i Realtid Media AB (publ), org.nr 556872-9916 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma onsdagen den 17 maj 2017 kl. 14

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 januari 2004 T 339-02 KLAGANDE 1. TN 2. MO Ombud för båda: advokaten NH MOTPART Kommanditbolaget Kungsbron 21, 916634-1470, c/o Riksbyggen,

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) TISDAGEN DEN 27 MAJ 2014 1. Bolagsstämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en eller

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. bolaget avser Spiltan Fonder AB, org nr 556614-2906; teckningsoptionsinnehavare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (1975:1385); SFS 2000:32 Utkom från trycket den 22 februari 2000 utfärdad den 10 februari 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 ÅTERVINNING I KONKURS 1 ALLMÄNT Rättshandlingar som konkursgäldenären har vidtagit före konkursen och som kränker borgenärernas rättigheter

Läs mer

Möjligheten till sakrättsligt skydd vid överlåtelse av andel i handelsbolag samt överlåtelse av egendom mellan bolag och bolagsman. Vad krävs?

Möjligheten till sakrättsligt skydd vid överlåtelse av andel i handelsbolag samt överlåtelse av egendom mellan bolag och bolagsman. Vad krävs? 1 LIU-IEI-FIL-A--14-01698--SE Möjligheten till sakrättsligt skydd vid överlåtelse av andel i handelsbolag samt överlåtelse av egendom mellan bolag och bolagsman. Vad krävs? The possibility of creditor

Läs mer

AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd

AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd ACKUHÄ=Ackordsförhandling upphävd ACKUHÖ=Ackordsförhandling

Läs mer

VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021. I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan:

VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021. I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan: VILLKOR FÖR FLUICELL AB:S TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 1. Definitioner I dessa villkor ska följande benämningar ha den innebörd som anges nedan: Bolaget Fluicell AB org nr: 556889-3282; Teckningsoptionsinnehavare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 oktober 2013 T 3101-12 KLAGANDE UEs konkursbo Konkursförvaltare: Advokat PT MOTPART UE, konkurs SAKEN Bättre rätt till deponerat belopp

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 maj 2014 Ö 5644-12 KLAGANDE K-JH Ombud: Advokat RE MOTPART CDC construction & services AB:s konkursbo, 556331-0423 Adress hos konkursförvaltaren

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i

Handlingar inför årsstämma i Handlingar inför årsstämma i 3 maj 2012 Årsstämma i 3 maj 2012 kl 17.00 på Hotell Täby Park, Kemistvägen 30 i Täby. Registrering från 16.30. Förslag till dagordning 1. Val av ordförande vid stämman 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2005 Ö 4504-03 KLAGANDE 1. Advokatfirman Fylgia Kommanditbolag, 969633-9994 Box 55555 102 04 Stockholm 2. JF Servanda Handelsbolag,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 juni 2006 T 1397-04 KLAGANDE Web Trading K. Westberg Aktiebolags konkursbo, 556392-9651 Advokatfirman Carler KB Box 7557 103 93 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö 2179-15 KLAGANDE TW Ombud: Advokat RH MOTPART EW Ombud: Förbundsjurist EG SAKEN Rättegångskostnader ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ordlista. Aktiebolag. Amorteringsplan. Anstånd. Avbetalningsplan. Avhysning. Bestrida. Betalningsanmärkning. Betalningsföreläggande,

Ordlista. Aktiebolag. Amorteringsplan. Anstånd. Avbetalningsplan. Avhysning. Bestrida. Betalningsanmärkning. Betalningsföreläggande, Ordlista Aktiebolag Amorteringsplan Anstånd Avbetalningsplan Avhysning Bestrida En självständig juridisk person. Ägarna saknar personligt ansvar för företagets förbindelser. Styrelseledamöter och VD ansvarar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2008 Ö 160-08 PARTER 1. FH Ombud: Advokat HPL 2. Strömma Fjäll & Aktivitet Aktiebolag, 556351-9635 Box 162 920 66 Hemavan

Läs mer

Maths Anväg - Affärsrådgivare Grant Thornton. Helena von der Esch - Affärsrådgivare Grant Thornton

Maths Anväg - Affärsrådgivare Grant Thornton. Helena von der Esch - Affärsrådgivare Grant Thornton Styrelsearbete Vilket ansvar har styrelsen? Stockholm 13 november Styrelsens ansvar Maths Anväg - Affärsrådgivare Grant Thornton Helena von der Esch - Affärsrådgivare Grant Thornton Johan Hörnberg - Partner/advokat

Läs mer

Kallelse till ordinarie bolagsstämma i N Stor Stark AB (publ),

Kallelse till ordinarie bolagsstämma i N Stor Stark AB (publ), Örebro 2016-03-03 Kallelse till ordinarie bolagsstämma i, 2016-03-31 Datum: 2016-03-31, kl. 15.00. Plats: Scandic Örebro Väst, Västhagagatan 1, Örebro Anmälan: Via e-post på bolagsstamma@nstorstark.se,

Läs mer

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs TACK FÖR ATT NI HAR LYSSNAT Lotta Wikman Öman Advokat, delägare lwo@ahlford.se 018 18 90 00 2 Ahlford Advokatbyrå AB Ahlford Advokatbyrå arbetar inom

Läs mer

Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014

Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014 Svarsmall omtentamen i Civilrätt A den 31 augusti 2014 Fråga 1 (M.C) Trafikolycka Trafikskadelagen (1975:1410 ), TSL, är tillämplig på skadorna vid bilkollisionen (skada i följd av trafik). Försäkringen

Läs mer

OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ)

OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ) OMRÄKNINGSVILLKOR FÖR KÖPOPTIONER 2013/2017 AVSEENDE KÖP AV AKTIER I ADDTECH AB (publ) Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. Bankdag dag som inte

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I BONG AB (publ)

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I BONG AB (publ) KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I BONG AB (publ) Aktieägarna i Bong AB (publ) kallas till extra bolagsstämma onsdagen den 17 juli 2013 kl. 13.00 på Comfort Hotel, Carlsgatan 10 C i Malmö. A. Rätt att

Läs mer

Bakgrund. Bilaga 1. fordran på bolaget om 20.000.000 norska kronor till 24.462.000 kronor.

Bakgrund. Bilaga 1. fordran på bolaget om 20.000.000 norska kronor till 24.462.000 kronor. Bilaga 1 Styrelsens för Venue Retail Group Aktiebolag, org nr 556540-1493, förslag till beslut om (A.) emission av konvertibler; dels genom företrädesemission, dels genom riktad kvittningsemission, (B.)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (13) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 11 juni 2008 Ö 1262-08 SÖKANDE GG Ombud: Advokaterna MK och AS SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom den

Läs mer

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 www.avtalsrätt.com Agenda 1. Vem drabbas av en transportskada? 2. Hur avgör man om avtalsobjektet är felaktigt?

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 februari 2009 T 4474-07 KLAGANDE AA Ombud: Advokat NH MOTPART AKJ Ombud: Advokat BK SAKEN Fordran ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 mars 2014 Ö 4317-12 KLAGANDE CN MOTPART Nordea Bank AB, 516406-0120 Box 24 201 20 Malmö Ombud: Bolagsjurist DUL SAKEN Invändning mot

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013: ÄRENDET

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013: ÄRENDET Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:08 2013-01-24 [Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I FASTILIUM PROPERTY GROUP AB

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I FASTILIUM PROPERTY GROUP AB KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I FASTILIUM PROPERTY GROUP AB Aktieägarna i Fastilium Property Group AB (publ), org. nr 556705-1965, kallas härmed till årsstämma den 25 juni 2015 kl. 14:00 i bolagets lokaler på

Läs mer