Strategisk samverkan för uppbyggnad av yrkesinriktad SFI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk samverkan för uppbyggnad av yrkesinriktad SFI"

Transkript

1 Migrationsverket Norrköping Redovisning av medel för extraordinära insatser med Migrationsverkets diarienummer (beslutsdatum ). Strategisk samverkan för uppbyggnad av yrkesinriktad SFI Summering Vilhelmina och Dorotea kommuners ambitioner har varit att bygga och igångsätta ett regionalt efterfrågestyrt utbud av prova-på utbildningar och yrkesinriktade kurser som efter projekttidens slut, med upparbetade kanaler, kan erbjudas som ett ordinarie utbud. Vi kan efter projektet stödja andra kommuner i länet i uppbyggnaden av yrkesinriktade utbildningar i strävan efter ett efterfrågestyrt utbud ur ett länsperspektiv. Det har gjorts stora framsteg både för anordnare och individer i utbildningar, med praktik och arbete som resultat. Erfarenheterna är många från kurser med nya målgrupper som har lett till lärdomar inför kommande insatser. Kontaktnät med företag från olika branscher är upparbetade och kommer väl till pass inför kommande insatser. Dorotea och Vilhelmina kommuner har sökt och blivit beviljade ytterligare anslag år 2011 för att utveckla yrkes-sfi för nyanländas etablering samt för att erbjuda kurser i trafikkunskap. Inledning Vilhelmina och Dorotea kommuner har avtal med Migrationsverket om mottagande av vardera ca 30 flyktingar per år. Vilhelmina och Dorotea är två fjällkommuner med fem mil mellan orterna och har ett nära samarbete inom vuxnas lärande. Båda kommunernas lärcentra har under 2000-talet varit bas för vuxenutbildning och högre studier. Kommunerna har numera integrerat sin flyktingsamordning under respektive Lärcentrum, en struktur som är unik i länet. Detta visar på politikens ambitioner att genom utbildning och praktik skapa goda förutsättningar för nyanlända till egen försörjning. Kopplingen Lärcentra Immigrationsservice ger en stor utvecklingspotential inom området. Våra kommuner har ett demografiskt dilemma med alltför få medborgare i yrkesför ålder. Detta kräver en långsiktig politik med både nytänkande och väl övervägda insatser. Kommunerna har upprättat visions- och strategidokument som visar riktning och ambitioner. Stora ansträngningar måste göras för våra nyanlända som leder till egen försörjning och trygghet i vår bygd. Med dessa personer kan vi klara arbetskrafts- och kompetensförsörjning i regionen.

2 Syfte Syftet med projektet var att skapa bättre förutsättningar för våra nyanlända till egen försörjning och trygghet i vår bygd. Målsättning Målsättningen var att bygga upp och igångsätta ett regionalt efterfrågestyrt utbud av yrkesinriktade kurser för personer med utländsk bakgrund. Arbetssätt Planering för utbildningsinsatserna har skett i samverkan mellan Lärcentra, näringsenheter, arbetsliv och sfi-studerande i kommunerna. Planeringen har lett fram till ett antal utbildningar som genomförts under projekttiden. Utbildningsinsatserna har integrerats med ordinarie Sfiundervisning där sfi-lärarna har haft en viktig roll i att understödja insatserna. Flyktingsamordning/Immigrationsservice har tillsammans med arbetslivet tagit fram praktikplatser. Genomförandetid Projektet har genomförts under perioden Utbildningsinsatser Följande insatser har genomförts som prova-på utbildningar inom yrkesinriktad sfi: Kursernas längd har varierat beroende på inriktning, och genomförts ett par dagar i veckan med teori och praktikinslag. Sfi-lärarna har understött deltagarna individuellt i ordinarie Sfiundervisning. Hotell och restaurang Branschen har brist på utbildad serveringspersonal, kökspersonal och personal inom hotellservice. En prova-på utbildning innehåller moment inom kost, hygien, kök, servering och service. Branschen är aktivt med och utformar utbildningen och svarar för praktikplatser. Under hösten 2009 genomfördes en grundläggande matlagningskurs i Vilhelmina och en i Dorotea med ett tiotal deltagare i varje kurs. Kurserna har haft som mål att introducera svensk husmanskost och kök. Deltagarna har varit indelade i smågrupper och undervisningen har genomförts i skolövningskök. Av de deltagare som genomgått grundkurserna hade sex personer med särskilt intresse för att arbeta inom restaurangbranschen fortsatt till en introduktionskurs i storkök, måndagar under våren 2010 vid Vilhelminas gymnasiala restaurangutbildning.

3 Kursinnehåll, kunskapsmål: Grundläggande matlagningsmetoder vid tillagning av typrätter inom varmkök och kallkök kunna tillaga ett urval av vanligt förekommande typrätter kunna tillreda vanligt förekommande grunddegar kunna identifiera vanligt förekommande livsmedel samt känna till deras användningsområden och indelning i grupper känna till hantering av olika livsmedel så att näringsinnehåll och kvalitet bevaras känna till vanligt förekommande utrustning och arbetsredskap ha kännedom om förvaringsrutiner för vanligt förekommande livsmedel och produkter ha kunskap om betydelsen av god personlig hygien och hygieniska förhållanden inom verksamhetsområdet ha kunskap i diskning och rengöring av utrustning och lokaler för livsmedelshantering kunna regler för varmhållning, nedkylning och förvaring av matvaror ha kännedom om egenkontrollprogrammet Urklipp från ett mejl 29 mars 2010 av restauranglärare Annika Nordlund: Vill bara meddela att eleverna är jätteduktiga här på måndagarna. Vi har lagat mat till Folkets hus ca portioner. FH har betalat råvarorna och vi tillagat det hela. Så här långt har vi tillagat Korv stroganoff, fiskgratäng med räkor och duchesspotatis, baconbiffar och peperonata. Varje gång tillagar eleverna också ca portioner halalmat som de själva äter. Vi har också varje gång bakat bröd till FH. Enligt kurskonceptet följde ett praktikskede efter utbildningen. Doroteas deltagare har praktiserat inom kök och är nu studerande vid en storköksutbildning i Umeå. Dessvärre har flera av deltagarna från Vilhelmina flyttat från orten, medan några under utbildningen ändrat sina yrkesval. Vi hade hoppats på än bättre utfall, men alla deltagare har varit mycket engagerade i köksutbildningen och gjort aktiva val i sina yrkeskarriärer med en för samhället begränsad insats. Vikten av att noga tydliggöra branschens villkor är en av lärdomarna inför kommande utbildningsinsatser. Under våren 2011 genomförs två grundläggande matlagningskurser i Vilhelmina inför en ny introduktionskurs i storkök som planeras hösten Vård och omsorg Det finns i våra kommuner en ständig efterfrågan av personal inom vård och omsorg. Stora pensionsavgångar väntar den närmaste tiden, vilket gör att utbildning i olika former behövs för att möta arbetskraftsbehoven. Dorotea har under hösten 2009 genomfört en introduktionskurs inom vård och omsorg med nio deltagare. Kursen var upplagd som en prova-på utbildning. I utbildningen har ingått teoretiska moment som vård och omsorg i Sverige, vårdtagarens behov och möten i vård och omsorg. I utbildningen har gjorts studiebesök vid äldreboende och hemtjänst. Deltagare har också haft praktik en dag/vecka inom äldreomsorg. Handledare har varit till stöd och hjälp vid att förklara medicinska fackord. Under veckorna har deltagarna arbetat med sina uppgifter integrerat med sfi.

4 Kursinnehåll: 7/10 Vård, omsorg, omvårdnad, vårdtagare, brukare, patient 14/10 Samhället styr vård och omsorg 21/10 Att arbeta inom vård och omsorg 28/10 Möten i vård och omsorg 4/11 Bedömning av behov, planering av insatser 11/11 Vårdtagaren 18/11 Praktiskt omsorgsarbete (studiebesök) 25/11 Personlig omvårdnad, rapportering och dokumentation 2/12 Speciella omvårdnadssituationer 9/12 Vård i livets slutskede 16/12 Avslutning, utvärdering Från Dorotea deltog sju elever, varav tre stycken valde att fortsätta med undersköterskeutbildningen tillsammans med SFI/Svenska som andraspråk (Gruv). Dessa tre har också vikarierat på ett äldreboende i Dorotea. De övriga valde annan inriktning t ex storköksutbildning och gymnasieskola. Från Vilhelmina kom två deltagare, en man som efter genomförd praktik kontinuerligt vikarierar på ett demensboende och en kvinna som fortfarande praktiserar på ett äldreboende. Insatsen betecknas som lyckad och en ny utbildningsinsats med samma koncept planeras till i mars 2011 i Vilhelmina. Lokalvård I Vilhelmina och Dorotea finns ett flertal privata städfirmor. Dessa sköter städning åt företag och offentliga verksamheter. Städfirmorna har kontinuerligt behov av personal för vikariat och längre anställningar. Området lämpar sig också väl för nya entreprenörer. Städfirmorna kommer att vara med i utformningen av utbildningskonceptet, och vi förväntar oss att de ställer upp med praktikplatser. Utbildningen har genomförts under hösten 2010 av Dorotea kommun. Kursinnehåll: Modul A Varför vi städar Olika städmetoder Städmetoder och ergonomi Redskap och städkemi Dags- vecko- och månadsstädning Storrengöring Praktiska övningar Modul B Praktiska övningar i grupp om två Rengöring av kök, spis, köksfläkt, skåp, golv, kylskåp, badrum och fönster Modul C Praktiskt test på genomförda moment Utbildningen genomfördes med sex personer i en av Dorotea Hus lägenheter, där kursledaren tillsammans med en medhjälpare visade och instruerade och övade med deltagarna. Teknik, arbetssätt, städmedel och verktyg gås igenom.

5 Gruppen träffades 3 gånger à 2 timmar. Intyg utfärdades till deltagarna. Från Dorotea deltog tre personer varav två fortfarande läser SFI. Den tredje deltagaren har tidvis arbetat på ett äldreboende med tvätt/städning. Tre deltagare kom från Vilhelmina, varav en person praktiserar vid en privat städfirma. De två övriga ska enligt plan kunna genomföra sin praktik senast i mars Samtliga var mycket nöjda med kursen och har fått intyg om slutförd utbildning. Ekonomiskt resultat Projektet blev beviljat kr för De ekonomiska transaktionerna i projektet har bokförts under särskild projektkod i Vilhelmina kommuns ekonomisystem och redovisas under bilaga 1. I tjänsten Lars Gavelin Rektor Vilhelmina Lärcentrum Margareta Skoog Enhetsansvarig Dorotea Lärcentrum

Strategisk samverkan för en utveckling av yrkesinriktad Sfi

Strategisk samverkan för en utveckling av yrkesinriktad Sfi 1 2012 01 25 Migrationsverket Norrköping Redovisning av medel gällande betydande extraordinära kostnader för strukturella insatser. Migrationsverkets diarienummer 535-2010-27280. Beslutsdatum 2010 12 13.

Läs mer

Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MATLAGNINGSKUNSKAP Ämnet matlagningskunskap behandlar tillagning av olika maträtter. Ämnet handlar om råvaror, matlagningsmetoder och utrustning som används vid tillagning av mat. I ämnet ingår näringslära

Läs mer

KÖK/GASTRONOMI. Utbildningsplan, centralt innehåll. 17 restauranger i 8 kommuner Vilhelmina Lärcentrum. Lars Gavelin

KÖK/GASTRONOMI. Utbildningsplan, centralt innehåll. 17 restauranger i 8 kommuner Vilhelmina Lärcentrum. Lars Gavelin KÖK/GASTRONOMI Utbildningsplan, centralt innehåll 17 restauranger i 8 kommuner Vilhelmina Lärcentrum Lars Gavelin lars.gavelin@vilhelmina.se Ingående kurser: 1. MALMAL01 Matlagning 1, 100p 2. MALMAL02

Läs mer

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna.

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar Studium Lärvux Särskild utbildning för vuxna www.studiumgbg.se Välkommen till Lärvux Känner du att du vill utvecklas och hitta nya vägar i livet? Du kanske

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock

Kursplan. för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock Kursplan för Hovler EMC:s trainee/lärlingsutbildning Restaurangkock Restaurangkock trainee/lärlingsutbildning 1 Kursplan: Ämne Poäng kurs kod Hygien, 100 Kurskod: HYGHYG0 Branschkunskap restaurang & livsm

Läs mer

Vård-SFI. Lära och utvecklas tillsammans. Studieinnehåll Norra Mellansverige. SFI Vård och omsorg

Vård-SFI. Lära och utvecklas tillsammans. Studieinnehåll Norra Mellansverige. SFI Vård och omsorg Vård-SFI Studieinnehåll Norra Mellansverige Lära och utvecklas tillsammans SFI Vård och omsorg Förberedande program för Omvårdnadsprogrammet Bakgrund Tanken med att starta en kurs inom SFI vård och omsorg

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Måltid Sverige. Möte ägargrupp

Måltid Sverige. Möte ägargrupp Måltid Sverige Möte ägargrupp 170116 Dagordning Välkomna Föregående protokoll Verksamhetsplan Forskning och innovation (Vi börjar med denna punkt kl 10.00!) Kompetensförsörjning Aktiviteter i VGR, Halland

Läs mer

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet.

Genom att praktiskt tillämpa sina kunskaper ska eleverna ges möjlighet att pröva olika arbetsuppgifter som förekommer inom ämnesområdet. MATLAGNINGSKUNSKAP Ämnet matlagningskunskap behandlar grundläggande matlagningsmetoder och variationer av dem samt hur matlagningens historia och olika mattraditioner påverkar dagens matlagning. I ämnet

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Nacka Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Lokalvård, Academedia 17 maj 2010 Tre samtal genomfördes: 1. Margaretha Frimodig, verksamhetsansvarig 2. Siv Hultmark, administratör 3. Ann-Louise

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

SAMISK MAT OCH MATKULTUR

SAMISK MAT OCH MATKULTUR SAMISK MAT OCH MATKULTUR Ämnet samisk mat och matkultur behandlar traditionella och moderna samiska metoder för matlagning och förädling av råvaror. I ämnet behandlas tillvaratagande av såväl de råvaror

Läs mer

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi?

APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? APL i gymnasiesärskolan vad vet vi? 2 4 S E P T E M B E R 2 0 1 5 P E T E R G R Ö N D A H L L Ä R V I S I O N Skola samhälle Innehåll Vad vet vi? Vad kan man göra? Vad vet ni? Vad vet vi? Uppföljning av

Läs mer

VÅRD OCH OMSORG. Ämnets syfte

VÅRD OCH OMSORG. Ämnets syfte VÅRD OCH OMSORG Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap och socialt arbete. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete ur ett helhetsperspektiv,

Läs mer

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokala jobbspår Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokalt jobbspår Korttidsutbildade Längd: ca 1-2 år Ansvarig kontaktperson Rektor vuxenutbildning Region Gotland

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Yrkesutbildning nu - BRvux

Yrkesutbildning nu - BRvux Välkommen till BRvux Nyhetsbrev! I detta nummer har vi intervjuat Mia Liljestrand, Svenskt Näringsliv om Yrkesvux betydelse. Håkan Blixt, Boråsregionen - Sjuhärads kommunalförbund, berättar om kompetensplattform

Läs mer

HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET (HR)

HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET (HR) HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET (HR) Ämne: HOTELLKUNSKAP Blommor och dekorationer HOTKU200 Eleven arrangerar på ett personligt och konstnärligt sätt blomsteruppsättningar och andra dekorationer med anknytning

Läs mer

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm

Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska, 1500 p Vård och omsorg Stockholm Undersköterska - en säker väg till jobb! Undersköterska är ett bristyrke och en vård och omsorgsutbildning är en säker väg till jobb. Detta är en yrkesutbildning

Läs mer

Studium Restaurang i Göteborg

Studium Restaurang i Göteborg Studium Restaurang i Göteborg Hyam Yanni hyam.yanni@educ.goteborg.se Yrkeslärare inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet, ansvarig för valideringar och för lärlingsutbildning Katarina Larsson katarina.larsson@educ.goteborg.se

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Tidsplan FFU publicerad 6 april Tilldelning innan sommar Avtalstart/ första utbildningar augusti-september Ny behovsförfrågan Varför Vårdbiträde men inte USK? I

Läs mer

En bättre vardag Hemtjänst (LOV) Hushållsnära tjänster (RUT)

En bättre vardag Hemtjänst (LOV) Hushållsnära tjänster (RUT) En bättre vardag Hemtjänst (LOV) Hushållsnära tjänster (RUT) Hemtjänst (LOV) Pauliströms Service och Lokalvård AB är godkända utförare för LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten. Vi har LOV-avtal

Läs mer

FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1

FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 FUTURE KITCHEN 2018 -Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 www.maltidsverige.se Nyhetsbrev #maltidsverige 9 Omfattning offentlig måltidsverksamhet Varje dag serveras 3 miljoner måltider inom förskola,

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Serviceassistent Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Bygga broar Sammanfattning Lärlingsutbildning inom Vuxenutbildningen Samverkan med gymnasiesärskolan

Läs mer

delta_v indd :12

delta_v indd :12 delta_v170417.indd 1 2017-04-17 12:12 delta blekinge Delta Blekinge är en samverkans plattform framtagen tillsammans med Emmaboda och Blekinges kommuner samt regionens arbetlivsorganisationer. Eleverna

Läs mer

Validering Arbetsmarknadspresidie 27 maj 2011

Validering Arbetsmarknadspresidie 27 maj 2011 Validering Arbetsmarknadspresidie 27 maj 2011 Björn Dufva Hellsten, VD Meritea AB 8 arbetsdagar inom Meritea Civilekonom Sprängämne, Lokalvård, Kommun Företagsledning, Ekonomi, Marknad, Utveckling, Tel

Läs mer

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Innehåll Målgrupp... 1 Innan aktualisering till ett jobbspår... 1 Planering för deltagare i jobbspåren... 1 Jobbspår i Östersunds kommun... 2 Kontaktpersonens roll...

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Kombinera teori med praktik gå en lärlingsutbildning!

Kombinera teori med praktik gå en lärlingsutbildning! Lärvux Stockholm Kombinera teori med praktik gå en lärlingsutbildning! 1 Innehåll Jobba samtidigt som du utbildar dig...3 Våra lärlingsutbildningar...4 Handel...4 Restaurang och café...5 Barnomsorg...6

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

Genom praktisk tillämpning ska undervisningen ge eleverna möjlighet att erfara olika arbetsuppgifter som förekommer inom dagligvaruhandeln.

Genom praktisk tillämpning ska undervisningen ge eleverna möjlighet att erfara olika arbetsuppgifter som förekommer inom dagligvaruhandeln. MAT OCH BUTIK Ämnet mat och butik behandlar hur råvaror och andra produkter inom olika varugrupper i dagligvaruhandeln kan användas, kombineras och tillagas. I ämnet behandlas också grunderna i matlagning

Läs mer

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping 2018-02-26 Dnr AVN 2017/0109-7 106 Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping Modell för samverkan om nyanländas etablering mellan Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen 2 (15) Innehåll Modell för samverkan...

Läs mer

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2012 Uppföljning av projektet Student 2011 En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin Maj 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen BAKGRUND OCH SYFTE År 2011genomförde

Läs mer

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd

Läs mer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer NEW BRIGHT FUTURE En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer Ett samverkansprojekt med Strängnäs Business Park och Arbetsförmedlingen 2015-02-20 Förstudie New Bright

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Bakgrund Centrala överenskommelsen År 2001 träffades en central överenskommelse om utveckling av introduktion för nyanlända

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

LOKALVÅRD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

LOKALVÅRD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet LOKALVÅRD Ämnet lokalvård behandlar rengöring och underhåll av lokaler samt andra utrymmen. Ämnet handlar om rengöringstekniker, redskap och annan utrustning samt om rengöringsprodukter för olika material.

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016

KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 KS studieresa till Stockholm 23 september 2016 Jussi Koreila, avdelningschef SFI Arbetsmarknadsförvaltningen The Capital of Scandinavia Sfi utbildning i svenska för invandrare Styrning Upplägg Utmaningar

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg. Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen.

Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg. Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen. Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen.se Arbetsmarknadsutbildning Vad är arbetsmarknadsutbildning?

Läs mer

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion

Yrkesintroduktion. Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram. Individuellt alternativ. Språkintroduktion Yrkesintroduktion Preparandutbildning för behörighet till nationella gymnasieprogram Programmet vänder sig till dig som är studiemotiverad men inte har fått behörighet till ett nationellt gymnasieprogram.

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 Ett pärlband av projekt Olika kompetensutvecklingssatsningar de senaste c:a tio åren: Kompetensstegen Olika typer av grundutbildningar

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

YrkesVux Gymnasial Vuxenutbildning

YrkesVux Gymnasial Vuxenutbildning Kursöversikt YrkesVux Senast reviderad 2015-03-26 Barn- och utbildningsförvaltningen Kompetenscentrum Dan Randelid 0346-88 67 38 dan.randelid@falkenberg.se YrkesVux Gymnasial Vuxenutbildning Kurspaket

Läs mer

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-02-11 Slutrapport VillGott Matlagningskurser Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Birgit Granbo, hushållslärare

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP

LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP LIVSMEDELS- OCH NÄRINGSKUNSKAP Ämnet livsmedels- och näringskunskap behandlar olika livsmedel samt deras kvalitet och näringsinnehåll. Ämnet handlar också om hantering av livsmedel samt om livsmedelskedjan

Läs mer

Checklista vid teoretisk validering

Checklista vid teoretisk validering Checklista vid teoretisk validering Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200 poäng Kurskod: VÅRVÅR01 Validandens namn Lärare: Personnummer: Lärare: Datum för genomförande av teoretisk validering: Kursen omfattar

Läs mer

Det livslånga lärandet i Nacka

Det livslånga lärandet i Nacka Det livslånga lärandet i Nacka staffan.strom@nacka.se marie@olu.se Staffan.strom@nacka.se Marie@olu.se Nacka bygger stad Var femte invånare har inte svenska som modersmål OLU Omsorgslyftet vuxenutbildningar

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket 375 000 375 000 elever i vuxenutbildningen 2016 Antal elever/skolform 2016 - Särvux (gr + gy nivå): ca 3 900 - Komvux sfi: ca 150 000 - Komvux grundläggande: ca 42

Läs mer

VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA

VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA Yrkesförberedande SFI-utbildning med praktik förkortar vägen till jobb Berit 2013 SAMMANFATTNING Ta in verkligheten i skolan Kombinera teori och praktik Förbered

Läs mer

Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas

Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas Välj ett byggblock. Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas 2.1 Beskriv verksamheten i samverkan I Gävle har man bildat en DUA organisation med personer från statlig och kommunal verksamhet.

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

FUTURE KITCHEN 2018 Infomöte 29 november 2017, Vänersborg

FUTURE KITCHEN 2018 Infomöte 29 november 2017, Vänersborg FUTURE KITCHEN 2018 Infomöte 29 november 2017, Vänersborg 1 Dagordning 12.30-16.00 Bakgrund Future Kitchen 2017 Arbetsförmedlingen Validering Väst, utbildning handledare Future Kitchen 2018 2 www.maltidsverige.se

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Planering av kompetenshöjning i skolköken

Planering av kompetenshöjning i skolköken MILJÖFÖRVALTNINGEN Planering av kompetenshöjning i skolköken En undersökning av rutiner för utbildning En rapport från Miljöförvaltningen Jenny Johansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen Aktuellt från Skolverket ViS-konferensen 2018-04-09 Innehåll Senaste officiella statistiken Uppdaterade styrdokument för den kommunala vuxenutbildningen Demo av Skolverkets nya verktyg Stöd för kartläggning

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan Barn- och Utbildningsnämnden Bilaga BoU-nämnden 2009-03-05 13 Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 2009-03-05 1 och riktlinjer för förskoleverksamheten Nulägesbeskrivning i förhållande

Läs mer

Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori

Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori Yrkesintroduktion RL, Bageri och konditori 2019-04-23 Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för

Läs mer

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd

Bygga broar Gymnasiesärskolan och arbetslivet. Bengt Weidow Undervisningsråd Bygga broar 2015 Gymnasiesärskolan och arbetslivet Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Ny gymnasiesärskola 2. Programmål, programfördjupningspaket och apl 3. Samverkan med arbetslivet 4. Skolans

Läs mer

Anordnarträff

Anordnarträff Anordnarträff 2019-01-08 Medlearn SCB och rapportering Kompetensutvecklingsinsatser inom Växjölöftet vuxenutbildning under 2019 Avtals- och verksamhetsuppföljningar under våren 2019 Ramar för yrkesutbildning

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Sfi Gr Gy Gymnasial vuxenutbildning Vuxenutbildningen www.sodertalje.se/vux GYMNASIAL VUXENUTBILDNING 1 Pontus Orre EULALI ARDANIAN, biträdande rektor Vuxenutbildningen Södertälje Vuxenutbildningen din

Läs mer

Kvalitetsrapport 2012-2013 Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013. Andel som studerar kvällstid: 15 % 0 % Antal sfi-lärare 19

Kvalitetsrapport 2012-2013 Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013. Andel som studerar kvällstid: 15 % 0 % Antal sfi-lärare 19 Kvalitetsrapport Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013 ANORDNARE Stockholms stad SKOLENHET Skolenhet: SFI Västerort i Tensta Huvudman för utbildningen: Stockholms stad Studievägar: Sfi 1, Sfi 2, Sfi 3 Andel

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

UTBILDNINGSUTBUD -fokus yrkesutbildning. Billingehus 2016-03-10

UTBILDNINGSUTBUD -fokus yrkesutbildning. Billingehus 2016-03-10 UTBILDNINGSUTBUD -fokus yrkesutbildning Billingehus 2016-03-10 Redovisning av uppdrag om insatser inom yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning och lärlingsutbildning för vuxna m.m. Skolverket 2015 Yrkes-

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Remiss om samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända KSL REMISS Bilaga 2 KOMMUNFÖRBUNDET 2008-06-24 Dnr: 2008/0022 STOCKHOLMS LAN Kansliet Karin Wahlgren Kommunstyre isestockholms STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli ink. 2008-06- 2 G Remiss om samverkansöverenskommelse

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILD NINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 09-433/292 SID 1 (7) 2009-03-12 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-03-12 Ansökan om

Läs mer

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Syfte: Med samlade krafter arbeta för en god kompetensförsörjning inom vård och

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14.

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Här kan du söka efter just den eller de kurser du vill gå. Ta hjälp av någon personal, god

Läs mer

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Uppföljning av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 11 januari 2013 Evaluation North Analys av Grupp 2 2013-01-11 Arbetsmarknadsintroduktion

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer