Miljöberättelse 2011 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöberättelse 2011 Rektor har ordet Organisation och verksamhet"

Transkript

1 Miljöberättelse 2011 Organisationsnummer: Postadress Box 6901, Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: Fax: E-post: Hemsida: Medeltalet tillsvidareanställda: 260 personer Visstidsanställda: ca 1600 personer per år Omsättning: 230 Mk Miljöansvarig: Mats Ladebäck E-post: Tfn: Rektor har ordet Folkuniversitetets verksamhet omfattar folkbildning, vuxenutbildning och skolor samt utbildning för organisationer och företag. Folkuniversitetet är en idéburen organisation som är fristående från politiska, religiösa, fackliga och kommersiella intressen. Förutom de drygt 260 fasta medarbetarna inom Folkuniversitetet region Öst är det närmare 1600 personer som under kortare eller längre tid arbetar hos oss. Vår miljödiplomering och vårt fortsatta miljöarbete har mött ett oerhört gensvar hos alla. Utbildningarna och de diskussioner som följt på dem har bidragit till att öka medvetandet om att arbeta med miljöfrågor och de möjliga åtgärder som finns. Ännu fler, närmare personer, kommer i kontakt med Folkuniversitetet i rollen som elev eller deltagare i kurser/föreläsningar/seminarier/skolor. Vid sidan av de föreläsningsserier vi anordnat på temat hållbar utveckling, temaarbeten i våra gymnasieskolor m.m. strävar vi nu efter att på ett naturligt sätt integrera miljöfrågorna även i annan utbildningsverksamhet. Organisation och verksamhet Folkuniversitetet är ett studieförbund. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar till ett rikare liv. Folkuniversitetet består av 5 stiftelser, var och en är en egen juridisk person, samt ett Förbundskansli. Denna miljöberättelse gäller Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet, region Öst som i sin tur består av ett antal avdelningar geografiskt spridda från Visby och Jönköping i söder via Östergötland och Södermanland upp till Stockholm.

2 Folkuniversitets miljöarbete Folkuniversitetets miljöarbete bygger på kriterier för Stockholms stads Miljödiplom som uppfyller kraven i den nationella standarden Svensk Miljöbas, vars ledningssystem är baserat på de fem grundelementen i ISO som utgår från att arbetet bedrivs med inriktning på ständiga förbättringar av såväl dokumentation som miljöprestanda. Vårt miljöarbete revideras årligen, och utfördes av Sustema - EMS konsult AB avseende våra miljöförbättringar under 2011 samt en kontroll av att planerade åtgärder är genomförda. I miljöarbetet har vi valt att utse en miljösamordnare regionalt och en samordnare i vårt södra distrikt som båda arbetar övergripande. Dessutom finns ett miljöombud för varje avdelning/ort, sammanlagt tretton personer, som upprättat de lokala miljömålen och handlingsplanerna i samråd med sina avdelningschefer. Våra miljöombud fungerar också som inspiratörer och som kontaktpersoner till våra medarbetare, lärare och administratörer på respektive ort och avdelning. Miljöansvarig är utsedd och sitter i ledningsgruppen. Våra betydande miljöaspekter är kartlagda genom avdelningarnas miljöutredningar och våra miljömål är formulerade. I processen har vi följt Folkuniversitetets tidigare antagna miljöpolicy. Vi har en förteckning över den lagstiftning som berör vår verksamhet och de kemikalier vi använder. Våra miljöombud deltar kontinuerligt i olika utbildningar inom miljöområdet och samtliga nyanställda (som arbetar mer än 50 %) har genomgått en tre timmar lång utbildning i grundläggande miljökunskap. Möjlighet har också funnits för de medarbetare som arbetar mindre än 50 % samt för ett antal av våra elever, att delta i denna utbildning. Miljöpolicy Folkuniversitetets skall internt och externt verka för att miljön tillvaratas på bästa sätt genom att: som utbildningsorganisation bidra till positiv miljöpåverkan genom att anordna föreläsningar och kurser inom hållbar utveckling. följa gällande miljölagstiftning liksom övriga miljökrav som Folkuniversitetet berörs av, likaså ansluta oss till EU:s klimatmål. hålla kontinuerliga utbildningar till en engagerad och medveten personal. väga in miljöhänsyn i alla beslut. ständigt sträva efter förbättring genom att minska verksamhetens negativa miljöpåverkan.

3 Miljöpåverkan Vår miljöpåverkan kartlades vid våra miljöutredningar 2009, 2010 och Bedömning av våra betydande miljöaspekter har gjorts utifrån de 16 nationella kvalitetsmålen för miljö. Vi har lokala avvikelser och därför ett flertal aspekter att ta hänsyn till på våra olika orter och avdelningar. Folkuniversitetets främsta miljöpåverkan är inom pappersanvändning, hantering av hälsofarliga och brandfarliga kemikalier, leveranser till och från våra avdelningar/kontor, energianvändning samt tjänsteresor. Vår mest betydande indirekta miljöaspekt är att vi förmedlar och har möjligheten att förmedla kunskap inom hållbar utveckling till våra kunder, kursdeltagare och elever. Miljömål och handlingsplan Utbildning och information kund/externt Vi strävar hela tiden efter att öka antalet kurser/utbildningar inom hållbar utveckling. Vi försöker också på olika sätt informera våra kunder/deltagare/elever m fl om vårt miljöarbete. Under 2011 har vi ansökt om att starta flera miljöinriktade utbildningar inom Yrkeshögskolan, en inköpare med strategisk inriktning ekologi och etik samt en specialistutbildning inom ekologiskt kök för restaurang och storhushåll. Sedan tidigare driver vi en 1-årigt Eko-kock utbildning i Norrköping. Inom våra komvux-utbildningar och i våra uppdrag från arbetsförmedlingen (Stockholm) har vi formulerat mål för hur miljötänkandet kan integreras i undervisningen. Även mål för minskad pappersanvändning och miljötänkande i undervisningen är formulerade. Ett flertal föreläsningar med miljöinriktning har under året hållits runt om i stiftelsen t.ex. Energi - om artificiell fotosyntes och solen som energi, Kemi i vatten och luft, Kemi och hälsa, Kemi och kosmetika, Om Globala klimatförändringar, Så kan miljön i Östersjön förbättras. På Gotland har vi startat ett projekt kallat Miljöverkstaden Mercurius. Projektet syftar till att bygga upp miljöverkstäder från grunden och riktar sig till arbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, och som har intresse för hållbar miljö, odling, hantverk, återvinning och nya energilösningar. Vi har ett stort antal genomförda studiecirklar inom hållbar utveckling, innefattande ekonomi/hållbara investeringar, etik och socialt ansvarstagande och ekosystemtjänster.

4 Utbildning och information internt Vi genomför regelbunden fortbildning i miljöfrågor för personal och miljöombud för att öka förståelse och kunskaper inom miljöområdet samt inspirera medarbetare att tänka hållbar utveckling. Miljöpolicy från Förbundskansliet finns bland policydokument i vårt intranät samt på vår hemsida och är tillgänglig för alla anställda. Vi har lagt upp en konferens i intranätet för att kontinuerligt informera alla anställda om miljöarbetet. Våra miljömål och handlingsplaner samt vår miljölagkravsförteckning finns presenterade i vår verksamhetsmanual som är knuten till vårt arbete med införande av ISO 9001 kvalitet Miljöfrågan är även en stående punkt på våra lärar- och avdelningsmöten. I maj anordnades en studiedag för miljöombuden med föredrag på kontoret där Norra Djurgårdsstaden växer fram och i september besökte vi Tekniska Verken i Linköping för att titta på avloppsrening. Ombuden har också fått en orientering inom grön IT. I juni anordnades en 2-dagarskurs i Stockholm för anställda på temat "Miljö i undervisningen. Pappersanvändning Vi arbetar hela tiden på en fortsatt minskning av vår pappersanvändning. Flera avdelningar har övergått till dubbelsidig kopiering och utskrift som standard och vid nyinköp av kopiator i Norrköping har vi valt en miljömärkt. Vi har övergått till inskanning av våra fakturor och våra kunder/elever har sedan ett antal år tillbaka möjlighet att få elektroniska fakturor samt att göra direktbetalning på vår hemsida och kortbetalning via bank är ett förval. Kursutvärderingar för samtliga kurser sker också digitalt. Under 2011 påbörjade vi införandet av webbaserad tidrapportering, först ut är administratörerna för att senare gälla samtliga medarbetare. Vi räknar med att minska pappersförbrukningen med ca A4 papper under 2012/2013. Hantering av hälsofarliga och brandfarliga kemikalier Alla avdelningar som hanterar kemikalier har förteckningar över dessa samt har en säkerställd hanteringen. Kemikalieförteckningarna revideras årligen. Vi har under 2011 upprättat ett centralt stöd för distribution till återvinning av farligt avfall med instruktioner, mall och central redovisning. Mallen har infogats i kvalitetsledningssystemet för ISO Mall för kemikalieförteckning finns också i Personalhandboken liksom rutinbeskrivning för systematiskt arbetsmiljöarbete.

5 Leverantörer Under 2012 har vi strävat efter att öka andelen leverantörer som är miljödiplomerade eller miljöcertifierade. 80% av våra största leverantörer har nu miljömärkta produkter. Övriga 20% har ett aktivt miljöarbete. I vårt parallella arbete med kvalitetscertifiering ISO 9001 ingår miljöaspekten som en bedömningspunkt för godkända leverantörer. På Kungstenen i Stockholm, har vi restaurangen Carolas Eko som främst använder grönsaker och spannmål från ekologiska odlingar och säsong. Restaurangen besöks dagligen inte bara av personal utan också av våra 300 gymnasieelever. Några andra exempel från olika avdelningar: I Jönköping tittar man i dokumentet Miljökoll på kontoret för att göra rätt inköp. I Linköping har man börjat samordna inköp med övriga kommunala aktörer för att vara överens om att endast leverantörer med miljömärkta produkter anlitas. I Motala samordnar man alltmer inköpen med kontoret i Linköping för att minska transporterna. Energi På Kungstenen har vi under året genomfört en rad energiförbättringar. Vi har byggt luftslussar vid ingången mot Kungstensgatan samt köpt nya miljövänliga diskmaskiner. I Motala för man i samband med hyresförhandling diskussioner med hyresvärden om att minska den direktverkande elen för uppvärmning, genom att komplettera med ett mer miljövänligt alternativ. På Balettakademin har dörrar och fönster tätats. Den 10 år gamla maskinparken för administrativ personal har bytts ut på Kungsstenen, Balettakademien och i Södertälje varigenom vi uppskattar att energiförbrukningen minskat med mer än 30 %. Resor i tjänsten Vi reser både mellan våra olika stiftelser och inom stiftelsen köpte vi en videokonferensanläggning till Kungstensgatan i Stockholm samt webbkameror till varje lokalkontor. De andra stiftelserna gjorde liknande investeringar. En uppskattning är att resorna inom de centrala grupperna på riksnivå nära nog har halverats. Vi är bra på Genom vår egen identitet och med verksamhetsidén som grund arbetar vi med de viktiga samhällsfrågorna som riksdagen anger. Genom att fokusera på miljöfrågor och arbeta systematiskt med dessa, får vi återverkningar på vårt externa arbete samt kan påverka våra medarbetare och förtroendevalda. Såsom utbildningsföretag vänder vi oss till en bred allmänhet och vi är också ett studieförbund med direkt anknytning till Stockholms universitet. Folkuniversitetet ser det som en viktig uppgift att sprida kunskap om global hållbar utveckling, baserad på vetenskaplig grund. Vi har sedan lång tid tillbaka bl.a. föreläsningsserier med forskningsinformation.

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet Miljöberättelse 2012 Organisationsnummer: 802006-4096 Postadress Box 6901, 102 39 Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: 08-789 42 00 E-post: direkt@folkuniversitetet.se Hemsida: www.folkuniversitetet.se

Läs mer

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Vår miljöpolicy har två inriktningar den ena avser vårt externa arbete som vänder sig till en bred allmänhet som fritt och frivilligt söker kunskap. Den andra

Läs mer

Rektor har ordet Folkuniversitetets verksamhet ska bidra till positiv miljöpåverkan

Rektor har ordet Folkuniversitetets verksamhet ska bidra till positiv miljöpåverkan Miljöberättelse 2016 för Folkuniversitetet Vår miljöpolicy har två inriktningar den ena handlar om vårt externa arbete som vänder sig till en bred allmänhet som frivilligt söker kunskap. Den andra rör

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

Waldmann Ljusteknik AB

Waldmann Ljusteknik AB Miljöberättelse 2015 Waldmann Ljusteknik AB Skebokvarnsvägen 370 124 50 BANDHAGEN Org. nr: 556113-3447 Tfn: 08-99 03 50, fax: 08-99 16 09 E-post: info-se@waldmann.com Hemsida: www.waldmann.com VD/Miljöansvarig:

Läs mer

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Innehåll kravstandarder... 3 Inledning... 3 Utfärdare... 3 Revisorer... 3 Verksamheter... 3 Definitioner... 3 1. Krav på utfärdare...

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2017-04353 2017-06-20 Göteborgs Symfoniker AB Konserthuset, Götaplatsen 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2017 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Restaurang Sjömagasinet

Restaurang Sjömagasinet REVISIONSRAPPORT FÖR MILJÖDIPLOMERING 2017 Grunduppgifter Omdiplomering - tredjepartsrevision Utfärdare Revisionskriterier: Kraven enligt Göteborgsmetoden för miljödiplomering som är godkända enligt Svens

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L Nulägesanalys - kartläggning av verksamhetens miljöpåverkan En nulägesanalys utreder sambanden mellan din arbetsplats och dess påverkan på miljön

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Revisionsrapport för Miljödiplomering 2016 Vägen Ut! kooperativen i Göteborg

Revisionsrapport för Miljödiplomering 2016 Vägen Ut! kooperativen i Göteborg Vägen Ut! kooperativen Christina Xenos 414 58 Göteborg Revisionsrapport för Miljödiplomering 2016 Vägen Ut! kooperativen i Göteborg Grunduppgifter Revision Omdiplomering Revisionskriterier: Kraven enligt

Läs mer

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner

Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner 1(5) Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner Syfte Syftet med de övergripande- och detaljerade miljömålen är att uppfylla företagets miljöpolicy. Målarbetet är även ett verktyg för ständiga

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår

Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår 2018-01-01-2018-12-31. Innehåll Rapportens omfattning... 2 Affärsmodell... 2 Folkbildning... 2 Skolor... 2 Uppdrag... 2 Miljö... 2 Sociala förhållanden

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018

Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Sida 1 Jämtlands Räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Jämtlands Räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan syftar till att vi

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun. Kommunledningens verktyg för miljöarbetet

Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun. Kommunledningens verktyg för miljöarbetet Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun Kommunledningens verktyg för miljöarbetet Miljödiplomeringssystemet Laxå kommun Miljödiplomeringssystemet har införts som ett kommunövergripande ledningssystem och

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Miljöberättelse. Danvikshem

Miljöberättelse. Danvikshem Miljöberättelse Miljöberättelsen är giltig under perioden 150503-160502 Innehåll 1. Organisation och verksamhet 2. Miljöpåverkan 3. Indikatorer som årligen följs upp 4. Miljöpolicy 5. Miljö- och klimatmål

Läs mer

3. Obligatoriska krav

3. Obligatoriska krav 3. Obligatoriska krav Områden med gröna rubrikfält fylls i av arrangören. Åtgärd Förklara åtgärd Kommentar till kravet 1. Lagkrav Arrangören har identifierat och efterlever de krav som finns gällande anmälnings-

Läs mer

Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem

Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem Gapanalys av Högskolan Dalarnas miljöledningssystem Innehåll Bakgrund... 2 Metod och disposition... 3 Gapanalys... 3 1. Organisation och ansvar... 3 2. Miljöutredning... 4 3. Miljöpolicy... 6 4. Miljömål

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

mal och hai 2011-201

mal och hai 2011-201 INSPEKTIONEN mal och hai 2011-201 an 1(5) Box 199 Finningevagen 54 B Telefon: 0152-650 100 Fax:0152-650 180 registratorp!ot.teriinspektionen.se www.lotteriinspektianen.se Org. nr: 202100-3310 INSPEKTIONEN

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004

Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 2004 Sammanställning av miljömålarbetet 24 1(1) Sammanställning av HiGs miljömålsarbetet för år 24 Baserat på rapporter från sex institutioner och fyra administrativa enheter, saknas gör belastningsskadecentrum

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Miljöberättelse Hi3G Access AB

Miljöberättelse Hi3G Access AB Miljöberättelse Hi3G Access AB Miljöberättelsen är giltig under perioden 2013-04-01-2014-04-30 Innehåll Organisation och verksamhet Miljöpåverkan Miljömål 2013 Genomförda miljöförbättringar Nyckeltal Bilagor

Läs mer

Goda exempel på miljöledning

Goda exempel på miljöledning Goda exempel på miljöledning Nedan har vi tagit fram några goda exempel på miljöpolicy, miljömål och miljöuppfyllelse från redovisningen Miljöledning i staten. Exemplen är hämtade från Försvarets materielverk,

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y 2017-06-12 Ärendenr: NV-00001-17 Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO 14001 och EMAS Inledning

Läs mer

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011

2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2. Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 2011-02-24 Dnr SU 83-3155-10 Doknr 2 Stockholms universitets miljöhandlingsplan 2011 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 ÖVERGRIPANDE VISION... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 LAGAR OCH FÖRORDNINGAR...

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE 2013

MILJÖBERÄTTELSE 2013 MILJÖBERÄTTELSE 2013 MILJÖBUD.SE (Stockholms Miljöbud 838383 AB) Kammakargatan 68 111 24 Stockholm Tel 08-83 83 83 Fax 08-83 25 55 E-post: info@miljobud.se Internet: www.miljöbud.se Org nr: 556653-5000

Läs mer

Miljömål och handlingsplan Handlingsplan Diarienummer: Reg 1.2 1(5) Box 139 Finningevagen 54 B Strängnäs

Miljömål och handlingsplan Handlingsplan Diarienummer: Reg 1.2 1(5) Box 139 Finningevagen 54 B Strängnäs N S P E K T I D N E N Miljömål och handlingsplan 2016-2018 1(5) Box 139 registrator@lotteriinspektionen.se www.lotteri inspektionen.se Org. nr: 202100-3310 I N S P E K T I O N E N 2017-06-12 Diarienummer;

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING 2013 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för verksamheter Fastställd 15 januari 2013

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING 2013 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för verksamheter Fastställd 15 januari 2013 CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING 2013 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för verksamheter Fastställd 15 januari 2013 Verksamhetsnamn: Besöksadress: Miljösamordnare/miljöombud: Postadress: Tel: E-postadress:

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun

Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun HANDLINGSPLAN 1 (5) 2015-11-24 Giftfri gymnasieskola i Järfälla kommun 2015-2020 I Järfälla kommuns strategiska miljöarbete är giftfri miljö ett prioriterat område. Ungdomar vistas dagligen i miljöer med

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

orebro.se Miljödiplomering.

orebro.se Miljödiplomering. orebro.se Miljödiplomering. INLEDNING MILJÖDIPLOMERING Miljöfrågorna är viktiga i dagens samhälle. Vi står inför stora utmaningar och kraven på verksamheter att miljöanpassa både varor och tjänster ökar

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg

Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Svenska kyrkans miljödiplomering Kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg Hanna Hermansson, miljö- och fastighetsingenjör Syftet med miljödiplomeringen Systematiskt, strukturerat arbetssätt Ständig förbättring

Läs mer