Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra"

Transkript

1 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro, Frövi, Storå och Lindesberg, som är centralort. Lindesbergs kommuns barn- och utbildningsförvaltning är organiserad i tre verksamhetsområden, som innefattar förskola, grundskola, inklusive grundsärskola med träningsskola, och gymnasium. Sammanlagt finns 2334 elever från förskoleklass till årskurs 9, inklusive asyl- och flyktingbarn. Lindesbergs kommun tar varje år emot ett större antal flyktingbarn som integreras i skolan enligt en särskild handlingsplan. Den kommunala kulturskolan tillhör organisatoriskt gymnasieskolan. Skapande kommunikation Hur förstärker vi barns och ungdomars språk? Vår skola arbetar med integration och jämställdhetsfrågor samt med entreprenöriellt lärande där kreativitet och initiativförmåga är viktigt. Handlingsplanen utgår från ett perspektiv där alla kan vara med oavsett kulturell bakgrund, kön eller handikapp. Varje individ ska stärkas och utvecklas utifrån sin egen förmåga. Vår utgångspunkt är 3U: Upptäcka Uppleva Utföra Upptäcka - står för första ledet i den fördjupade kulturupplevelsen. Elevernas nyfikenhet och kreativitet väcks. Denna fas i arbetet är också viktig för att utveckla elevernas ansvar och inflytande. Eleverna lär sig ta ansvar och att vara delaktiga. Uppleva - eleverna får möta professionella utövare inom respektive konstart, och får kunskap om kulturens möjligheter. Utföra - eleverna få pröva på själva, får vara aktiva och utveckla sin kreativa förmåga och eget skapande. Handlingsplanen syftar till ökad måluppfyllelse för elevers kommunikation i olika former och att stärka ungdomars språk. Den är även förankrad i de nationella målen för grundskolan och i Statens Kulturråds nationella mål.

2 2 Förankring i de nationella målen Nationella mål och riktlinjer: Mål att uppnå i grundskolan Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola: - kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud (Lgr 11) Läraren skall: - stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan, (Lgr 11) - ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel (Lgr 11) - utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga (Lgr 11) Handlingsplanen för Skapande skola har också förankring i Kommunala dokument för Lindesbergs kommun. Förståelsen ökar för att praktiska och estetiska aktiviteter är betydelsefulla för lärandet. --- Språkutvecklingen är av största vikt. --- Entreprenöriellt lärande är viktigt för att utveckla elevers självständiga tänkande, initiativförmåga, mod och handlingskraft. Insatser som redan görs för att stärka kulturens roll i grundskolan För hela kommunen i samtliga skolår i grundskolan. Genom Kulturskolan Garnalia får elever i skolår 3 en fördjupning av de estetiska ämnena dans, bild, drama och musik (musiken erbjuder stråk- och blåsklass). Tillsammans besöker kulturskolans lärare skolorna under tre heldagar och lärarna bildar tillsammans ett arbetslag med respektive klasslärare. Eleverna får stationsvis prova de olika ämnena och det hela avslutas med en redovisning på skolan. Skolkör finns för elever i årskurserna 4-9. Gruppstorlekar och antal grupper styrs utifrån elevval och är schemalagt med 60 minuter per vecka. Verksamheten följer skolornas ordinarie skolveckor. Undervisningen genomförs av en lärare samt i arbetslag tillsammans med andra körlärare vid körprojekt. Rockskola erbjuds elever på högstadiet. För grundsärskolan och träningsklassen erbjuds varje vecka gruppmusik med pedagog från kulturskolan, samt individuell musik vid 1 tillfälle/vecka. Särskolans elever erbjuds att delta vid musik- och teaterföreställningar efter individuella bedömningar. Kommunens samtliga elever i skolår 9 får varje år en halvdagsutbildning i pardans av professionella danspedagoger från Dansinspiratörerna. Detta sker på resp. skola. Avslutning är en danskväll för alla elever. Det är levande musik och drogfritt. Eleverna får upptäcka dansens möjligheter, uppleva nöjet att kunna dansa och utföra dans tillsammans.

3 3 Förskolan får undervisning av lärare från kulturskolan i musik, dans/rytmik, drama och bild med omfattningen 9x30 min/termin. Arbetet utmynnar i en föreställning som visas på de förskolor där verksamheten bedrivits. Inom en treårscykel har samtliga förskolor i kommunen tagit del av undervisningen. Det finns budgeterat kronor/år till skolteater och vissa transporter, fördelat på barn och utbildningsförvaltningen och kultur och fritidsförvaltningen. En referensgrupp bestående av representanter från samtliga skolor, kultur och fritidsförvaltningen och Kulturskolan träffas varje termin. Örebro Läns Landsting, kulturenheten, har en samordnare av Skapande Skola för länets kommuner och bjuder in till regelbundna träffar. Länets kulturkonsulenter och de regionala/nationella centrumbildningarna är andra viktiga samarbetspartners. Handlingsplan Handlingsplanen gäller för åk F 9. Grundsärskolan ingår. Med hjälp av Skapande Skola medel vill vi förstärka kulturinsatserna i skolan som därmed blir en integrerad del av skolans vardagsarbete. Vi vill bredda och fördjupa kulturutbudet och få det att bli en naturlig del i lärandet. Långsiktighet: Den administrativa samordningen av Skapande Skola, skolteater och skolbio sker via kultur och fritidsförvaltningen (25%) och kulturskolan (25%). Det är av största vikt med en fast administration som kan styra så att pengar används enligt reglerna och fungera som en viktig informationskanal mellan skolorna för kulturutbudet. En referensgrupp, bestående av lärarrepresentanter från samtliga skolor, träffas tillsammans med administration i början av varje termin och går igenom riktlinjer för arbetet med skolteater, skolbio och Skapande Skola. Gruppens uppgift är bl.a. att förmedla information åt båda håll mellan kollegor och administration, att söka och förmedla tips om intressanta kulturupplevelser som skolorna kan samverka kring. Referensgruppen har också en viktig uppgift att involvera eleverna i arbetet för att främja elevengagemang och underifrånperspektiv. Grundtanken med tre U, Upptäcka Uppleva Utföra, är långsiktig och hållbar och innebär att alla får del av professionell kultur inom olika kulturområden under sin grundskoletid. Upptäcka Uppleva Utföra Vi utgår från det arbete som redan sker i skolorna och från elevernas och lärarnas planering av temaarbeten och arbetsområden. Med hjälp av Skapande Skola kan vi förstärka de kulturella insatserna. Inför varje termin kallas till gemensamt möte mellan lärarrepresentanter för åk F 9, särskolan, träningsklassen, kulturskolan och kultur- och fritidsförvaltningen. Mötet diskuterar vilka insatser som ska ske inom skolteater, skolbio och Skapande Skola. På skolorna finns elevråd som träffas och diskuterar kultururvalet tillsammans med lärarnas kulturråd.

4 4 Jämställdheten i val av aktiviteter beaktas särskilt. Detsamma gäller valet av professionella kulturutövare. Inom arbete med Skapande Skola prioriterar vi grundsärskola och grundsärskola med inriktning träningsskola, samt autismklassen gällande satsad krona per elev. Skolorna ska sträva efter att samverka mer kring vilka kulturutövare som engageras. Detta för att få en rimligare arbetssituation för utifrån kommande aktörer. Vi befinner oss långt från de stora kulturmetropolerna och ska vi anlita någon från tex Stockholm känns det oekonomiskt att bara komma för några timmar. Då är det bättre att få till minst ett heldagsschema. Detta underlättar också vid återbesök. Referensgruppen har beslutat att kommande års fokusområden ska vara: Litteratur, film, musik/teater och kulturarv Varje skola beslutar inom vilket/vilka av områdena man vill fördjupa sig. Arbetet sker i lärarlag och särskilda elevråd tillsammans. Idéer inhämtas bl.a. genom att besöka olika inspirationsdagar Fokusområden I nuläget är det svårt att ange vilken eller vilka kulturutövare/grupper som kommer att anlitas, men vi har samlat på oss flera förslag och skickat ut preliminärförfrågningar. Litteratur Inom arbetsområdet i litteratur bjuds författare in för att inspirera till eget läsande och skrivande. Eleverna ska innan författarbesök ha fördjupat sig i respektive författares författarskap. Efter besöket följer skrivuppgifter enligt tema förmedlade av författaren. Eventuellt med uppföljande återbesök. Val av författare sker i samråd med biblioteket, Länsbibliotekarien och författarcentrum. Film Lindesbergs kommun har en digitaliserad biograf. Det ger helt nya möjligheter för elever att få uppleva film på bio och att själva skapa film som kan visas på biografen i egna filmfestivaler eller som trailers vid ordinarie bioföreställningar. Elever ska erbjudas att träffa filmskapare, manusförfattare och regissör. Att se på film ingår. Samarbete sker bl.a. med filmkonsulenten och lokala/regionala filmskapare. I vår egen kommun finns Backa Studios, som har arbetat med Skapande Skola projekt bl.a. i Örebro och Hallsbergs kommuner. Musikteater Vid temaarbeten med inriktning på scenisk verksamhet och dans ska teater- och/eller dansgrupp bjudas in för att ge inspiration och stöd i det egna utförandet. Samarbete sker med Länsteatern, fria teatergrupper, danskonsulent. Kulturarv Lindesbergs kommun är rikt på industriminnen från tidigaste bergshantering till nutida gruvindustri. Stripa gruvmiljö riktar sig särskilt till skolan med guidade visningar med bl.a. ett minerallaboratorium Även besök på nationella institutioner genomförs med hjälp av Skapande Skola pengar (resor, inträden och guidning).

5 5 Insatserna för grundsärskola och grundsärskola med inriktning träningsskola kommer ha fokus på rytm och rörelse. För dessa grupper är det extra viktigt med kontinuitet. Verksamheten ska pågå minst en termin under ledning av professionell kulturskapare inom området rytm och dans. Övrigt Det kan förekomma mindre projekt inom områden som ej prioriterats ifall man under året upplever att ämnet skulle behöva förstärkas och om resurser kan avsättas. Planerade insatser Vår handlingsplan bygger på ett underifrån perspektiv. Det gör det svårt att långt i förväg ange vilka artister eller exakt vilka aktiviteter som planerats. Idéer inhämtas bl.a. genom att både lärar- och elevrepresentanter besöker inspirationsdagar. De regionala kulturkonsulenterna, länsbiblioteket och centrumbildningarna är viktiga källor till kunskap och inspiration. Kontakt har tagits med bl.a. Teater De Vill om projektet Teater på väg. En högstadieskola i kommunen har fr.o.m. innevarande läsår valt att arbeta med årliga musikteaterprojekt. Arbetet involverar flera olika ämnen för manus, scenografi, kostym, marknadsföring, dokumentation, faktagranskning etc. Författare bjuds in för att stärka manusskrivande och projektledare är en musiker, tillika ljud och ljustekniker. Kontakter har tagits med rappartisten och föreläsaren Petter för ett besök i augusti 2013, under förutsättning att medel beviljas. Såhär skriver svensklärarna på Stadsskogsskolan: Vi tror att det skulle vara mycket inspirerande för våra elever att träffa någon som har lyckats nå stor framgång trots sina handikapp. Det är viktigt att inte bara lyfta fram möjligheten att lyckas utan att också sudda ut eventuella förutfattade åsikter kring t.ex dyslexi och ADHD. Stadsskogsskolan har flera elever med liknande problem som Petter har och han kan bli en bra förebild, för alla, inte minst som entreprenör. Våra rektorer är mycket positiva till detta arrangemang. För att kunna genomföra detta behöver vi ekonomisk hjälp och vi undrar om Skapande Skola kan hjälpa oss med detta? Mvh svensklärarna på SSN Utvärdering Utvärdering sker genom att elever och lärare utvärderar efter varje kulturaktivitet utifrån Upptäckten, Upplevelsen och Utförandet. En sammanfattning av utvärderingen går till rektorerna och kultur- och fritidsförvaltningen En sammanställning av genomförda insatser, erfarenheter och slutsatser ska göras inför varje ny ansökningsomgång. Lindesberg den 1 februari 2013 Kaj Söder, skolchef

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2014-01-29 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro,

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2015 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro, Frövi,

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2012-01-31 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro,

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn MOTTAGARE AV Barn och unga hörs och syns i Simrishamn BARN OCH UNGA HÖRS OCH SYNS I SIMRISHAMN Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vi med barns och ungas lärande varenda dag. Verksamheten vilar

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 K u l t u r p l a n 2 0 1 3 (revidering kulturplan 2009) Vision Under sin förskole och skoltid ska varje barn/ungdom Västerviks kommun möta ett

Läs mer

Handlingsplan. Skapande skola läsår 18/

Handlingsplan. Skapande skola läsår 18/ Handlingsplan Skapande skola läsår 18/19 2018-01-23 S K A P A N D E S K O L A L Ä S Å R 18/19 Handlingsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län

Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län Rapport Datum: 2016-09-07 Författare: Lena Adem Professionell kultur i förskola och skola i Örebro län En kartläggning med länets kommuner 2016 Foto: Mia Eklund Professionell kultur i förskola och skola

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Vision Den innevarande kultursatsningen ska på sikt leda till en kulturprofil där det är väl synligt att skolan prioriterar detta område sammantaget med

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun

Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun Kulturskolan Anders Carlsson rektor 2014-01-31 Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun 1. Nuvarande kulturinsatser Barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg har valt att sätta fokus på två

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundskola och grundsärskola Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix ordnar allt! I Kalix kommun samordnar kulturskolan undervisning i estetiska ämnen både i grundskola, gymnasium, och på fritiden. Hur går det till? Vision

Läs mer

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden.

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden. Inledning Kultur är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika människor, barn som vuxna. Ur vuxnas perspektiv handlar kultur ofta om konst, litteratur eller teater. Genom kultur kan man också lära

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Välkommen till. Unga Kulturgruppen

Välkommen till. Unga Kulturgruppen Välkommen till Unga Kulturgruppen Unga Kulturgruppen är Höganäs kommuns arbetsgrupp för kultur i skolan. Gruppen består av pedagoger från de sex olika f-9 skolorna och träffas c.a 4 ggr/år. I gruppen diskuteras

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun 1 (6) Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun Bakgrund Strömsunds kommun är den nordligaste av region Jämtlands kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun, med storslagen

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever.

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Datum 2016-01-25 Sida 1(6) Lena Asthre Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Inledning Vårgårda kommun har drygt 11000 invånare där ca 50

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Dnr BUN13/67 RIKTLINJER Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2014-08-26 Dnr BUN13/67 2/8 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål och inriktning... 3 1.1 Övergripande

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Kultur i skola. Kulturombudsträff november Sektor lärande Enheten för elevhälsa och utveckling

Kultur i skola. Kulturombudsträff november Sektor lärande Enheten för elevhälsa och utveckling Kultur i skola Kulturombudsträff november 2017 Dagens ämnen: - Forskning/inspiration - Mötet skola-kultur - styrdokument, - Utbud/utbudsdagar - Skapande skola, - Regionalt arrangörsstöd, - organisation,

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN

BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN BARN- OCH UNGDOMSKULTURPLAN FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN 2007 2009 VISION Gullspångs kommun ska i samverkan med föreningslivet ha ett stort utbud av kulturaktiviteter, vilka ska präglas av bredd och kvalitet

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning 2015 2016 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade i Norrsätra grundskola. Åk 1-3 i L-huset och åk 4-6 i M-huset. En lärare

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola

Handlingsplan för Skapande skola Datum: 16-01-25 Handläggare: Ann Granat ann.granat@alingsas.se Direktnr: 0322-61 70 75, 0702-61 16 23 Beteckning: Samordnare Ann Granat, samordnare BOU Karolina Nowicka, kultursekreterare KUF Birgitta

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Skapande skola 2014-2015, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2014-2015, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2014-2015, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad

Ansvar och uppdrag. Senast uppdaterad Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Grundsärskola och gymnasiesärskolan Grundsärskolan består av nio årskurser. Varje läsår är uppdelat i två terminer, en höst- och en vårtermin. I Sverige

Läs mer

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Fråga: Hur ska vi tänka kring poster såsom film och resor? Finns det särskilda villkor för exempelvis film? Kan vissa typer

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Kungsängsskolan. Arbetsplan

Kungsängsskolan. Arbetsplan 2012-09-18 Kungsängsskolan Rambodal 3-6, Smedby F-3, Bitbocken F-2, Bjärby F-2 Arbetsplan Läsåret 2012/2013/(2014) KUNGSÄNGSSKOLAN, RAMBOGATAN 246, 60371 NORRKÖPING, 011-15 34 34, 15 3241 Kommunala utvecklingsområden

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Strategi/Handlingsplan för Skapande skola , Strömsunds kommun

Strategi/Handlingsplan för Skapande skola , Strömsunds kommun 1 (6) Strategi/Handlingsplan för Skapande skola 2017-201, Strömsunds kommun Bakgrund problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av region Jämtlands kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Skapande skola år F-9

Skapande skola år F-9 Version 2, 2016-01-13 Skapande skola år F-9 STRATEGISK HANDLINGSPLAN Enköpings kommun 2016-2017 Bergvretenskolan, Enöglaskolan, Fjärdhundraskolan, Grillbyskolan, Hummelstaskolan, Korsängsskolan, Lillkyrkaskolan,

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga 1 för biblioteken i Torsås kommun barn och unga Läsningen ger oss möjligheter att erövra ett rikt språk, som är en förutsättning för att kunna navigera i en komplex värld. För att barn och unga ska erövra

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Pedagogisk Inspiration Malmö / Ina Alm bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Studie- och yrkesvägledning i undervisningen Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. I en vid definition innefattar studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Skapande skola handlingsplan

Skapande skola handlingsplan Skapande skola handlingsplan Tyresö kommun Tyresö kommun är belägen 17 km sydost om Stockholm och på grund av detta en utpräglad boendekommun. Man väljer att bo i Tyresö för den lugna trygga miljöns skull,

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun

Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun 1 Handlingsplan för Skapande skola i Säters kommun Bakgrund Säters kommun har ca 11 000 invånare. Ambitionen är att trots kommunens relativa litenhet kunna erbjuda barn och ungdomar ett aktivt kulturliv,

Läs mer

Handlingsplan Skapande Skola 2014 Skapande Skola. Storumans kommun Fritids, Kultur och Utbildningsnämnden Kaarina Åström, kulturansvarig

Handlingsplan Skapande Skola 2014 Skapande Skola. Storumans kommun Fritids, Kultur och Utbildningsnämnden Kaarina Åström, kulturansvarig Handlingsplan Skapande Skola 2014 Skapande Skola Fritids, Kultur och Utbildningsnämnden Kaarina Åström, kulturansvarig Handlingsplan för Skapande skola i 2014 Bakgrund I landskapet Lappland inom Västerbottens

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Moderna Museet Malmö / Gisela Fleischer bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer