TILLSYN AV TANDVÅRD I SOLLENTUNA Rapport från miljö- och hälsoskyddsenheten Elin Stenberg, Ann-Christine Granfors

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLSYN AV TANDVÅRD I SOLLENTUNA 2013-2014. Rapport från miljö- och hälsoskyddsenheten. 2014-10-23 Elin Stenberg, Ann-Christine Granfors"

Transkript

1 TILLSYN AV TANDVÅRD I SOLLENTUNA Rapport från miljö- och hälsoskyddsenheten Elin Stenberg, Ann-Christine Granfors

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte Metod Lagstiftning och andra krav Resultat Kemikalier Vattenlås Bufferttank Amalgamavskiljare Farligt avfall Legionella Diskussion Fortsatt arbete... 9 Bilaga (11)

3 1 Bakgrund Tandvårdsverksamheter är miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken, och miljö- och hälsoskyddsenheten bedriver därför tillsyn av dessa. Den främsta anledningen är hanteringen av amalgam som innehåller kvicksilver. Amalgam är ett kvicksilverhaltigt fyllnadsmaterial som tidigare användes vid lagning av tänder. Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och en amalgamfyllning innehåller lika mycket kvicksilver som 200 lysrör. Utsläppen från tandvårdsverksamheter har minskat kraftigt sedan mitten av 1990-talet då amalgamanvändningen började minska förbjöds amalgam inom den vanliga tandvården, men inom sjukhustandvården kan det användas fram till slutet av 2014 om vissa kriterier uppfylls. Amalgam hanteras dock fortfarande när befintliga lagringar tas ut och tänder med amalgam i behandlas. Vid föregående tillsyn år 2006 använde 4 av 17 kliniker amalgam, vid årets tillsyn använde ingen det. Tillsynsbehovet kommer dock att finnas kvar i många år framöver eftersom många har sina tänder lagade med amalgam. För att förhindra att kvicksilver kommer ut i avloppet måste varje tandläkarmottagning ha amalgamavskiljare både vid behandlingsstolarna och vid vasken samt ha rutiner för att sköta och kontrollera funktionen hos dessa. I avloppsreningsverket fastnar 95 procent av kvicksilvret i slammet. Om slammet innehåller för höga halter av kvicksilver kan det inte spridas som gödningsmedel på åkrar. Vid miljö- och hälsoskyddsenhetens tillsyn år har 18 tandvårdsverksamheter besökts vilket innebär samtliga tandläkare i Sollentuna. Alla dessa är så kallade u-anläggningar, som inte omfattas inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Miljö- och hälsoskyddsenhetens mål är att inspektera tandläkarna vart femte år. För tillsynen betalar verksamheterna en timtaxa som för närvarande är 875 kr/timme. 2 Syfte I miljö- och hälsoskyddsenhetens tillsynsplaner för 2013 och 2014 fanns tandvårdsverksamheter angivet som ett tillsynsprojekt. Syftet med projektet var att genomföra inspektioner hos alla tandläkare i kommunen för att informera om miljöbalkens regler samt att säkerställa att verksamheterna har ett väl fungerande miljöarbete så att riskerna för utsläpp av kvicksilver till mark och vatten minimeras. 3 (11)

4 3 Metod Före tillsynen hade vi kontakt med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Solna som också skulle inspektera tandvård under året. Vi diskuterade checklistor, krav och information och använde därför liknande checklistor som Solna. Vi hade också kontakt med Stockholms miljöförvaltning i några frågor om bl.a. legionella. Samtliga tandvårdsverksamheter i Sollentuna besöktes. För att hitta dessa sökte vi på bl.a. eniro.se och jämförde med våra befintliga objektlistor. De verksamheter som besöktes finns listade i bilaga 1. Inspektionerna utfördes av miljö- och hälsoskyddsinspektörerna Elin Stenberg och Ann-Christine Granfors. Inspektionerna bokades med verksamhetsansvarig på de olika klinikerna, inga oanmälda inspektioner gjordes. Checklistor användes för att säkerställa att varje objekt inspekterades på ett liknande sätt, se bilaga 2. Vid inspektionerna kontrollerades främst om amalgamavskiljare fanns, hur de sköttes och hur amalgamavfallet togs om hand. Även hantering av riskavfall, vattenlås och legionella samt hygien i väntrum och toaletter kontrollerades. Informationsblad om egenkontroll, de allmänna hänsynsreglerna och legionella delades ut. Inspektionerna utfördes under december 2013 och fram till augusti Några uppföljande inspektioner gjordes under hösten Inspektionsrapporter med synpunkter och anmärkningar upprättades och skickades till verksamhetsutövarna. Dessa fick vanligtvis några månader på sig att åtgärda bristerna. Om inget svar kom in kontaktades verksamhetsutövarna via telefon, e-post eller brev. I de fall bristerna inte åtgärdats inom den angivna tiden har enheten och verksamhetsutövaren kommit överens om ett nytt slutdatum för genomförandet av åtgärderna. 4 Lagstiftning och andra krav I miljöbalkens andra kapitel finns de allmänna hänsynsreglerna som alla verksamheter omfattas av. Bland annat finns krav på att använda produkter som påverkar miljön och människors hälsa så lite som möjligt. Det finns också krav på att använda bästa möjliga teknik och på att ha tillräcklig kunskap om verksamhetens miljöpåverkan. I miljöbalkens 15:e kapitel finns regler om avfall och i det 14:e kapitlet finns bestämmelser om kemikalier. I 26:e kapitlet finns bestämmelser om egenkontroll. Utöver miljöbalken finns bl.a. EU:s kemikalielagstiftning REACH. Sollentunas avloppsnät är anslutet till Käppalaverket på Lidingö. I Käppalaförbundets riktlinjer för tandvårdsverksamheter finns miljöskyddsåtgärder för tandvårdsverksamheter, se bilaga 3. 4 (11)

5 Miljö- och hälsoskyddsenheten tog innan tillsynen fram informationsblad om egenkontroll och om legionella. Se bilaga 4. 5 Resultat Nästan samtliga besökta verksamheter hade någon anmärkning som krävde åtgärd. Se tabell nedan med de anmärkningar som hittades. Anmärkning Säkerhetsdatablad saknas eller är inaktuellt Vattenlås har inte tömts på länge 7 Desinfektionsmedel tillsätts inte vask/tillsätts för sällan Amalgamavskiljare har inte tömts det senaste året Rutiner för funktionskontroll saknas 3 Funktionskontroll görs inte tillräckligt ofta Desinfektionsmedel tillsätts inte stol/tillsätts för sällan Farligt avfall sorteras fel 3 Transportdokument saknas 3 Bristfälliga rutiner för att tömma vattenlåsen Rör är inte uppmärkta 3 Drift- och skötselinstruktioner saknas 2 Dåliga legionellaprover 2 Saknar amalgamavskiljare för vasken 1 Bufferttank är inte inspekterad 1 Instrument sköljs inte i vask med amalgamavskiljare Service på avskiljarna har inte gjorts det senaste året Medel som inte är desinfektionsmedel användes Farligt avfall hämtas för sällan 1 Bristfälliga rutiner riskavfall 1 Antal verksamheter (11)

6 Vattenlås saknas 1 Bristfälliga rutiner för att förebygga legionella Kemikalier Säkerhetsdatablad Gamla eller inga säkerhetsdatablad för kemikalier var den vanligaste anmärkningen hos klinikerna. 12 av de 18 besökta verksamheterna (67 procent) hade anmärkningar om detta. Hos en del saknades säkerhetsdatablad helt och hållet och hos vissa saknades de enbart för några produkter. Några verksamheter hade för gamla säkerhetsdatablad. Säkerhetsdatabladen, som innehåller information om bland annat kemikaliernas hälso- och miljöfarlighet och ska finnas lättillgängliga för all personal. Om det finns datorer på kliniken som all personal lätt har tillgång till kan det vara tillräckligt att ha bladen enbart digitalt. Vid föregående tillsyn hade 15 av 17 kliniker anmärkningar vad gäller säkerhetsdatablad vilket innebär en förbättring med ca 20 procent. Desinfektionsmedel Det var fem verksamheter som använde ett ur miljösynpunkt olämpligt desinfektionsmedel. De fick en uppmaning att byta ut det till ett mer lämpligt medel vilket samtliga gjorde. En verksamhet använde rengöringsmedel istället för desinfektionsmedel. Vid föregående tillsyn var det fyra mottagningar som använde ett ur miljösynpunkt olämpligt desinfektionsmedel Vattenlås Enligt Käppalas riktlinjer bör vattenlås på tvättställ i mottagning och på patienttoalett samt i golvbrunn tömmas minst en gång per år. Innehållet ska hanteras som farligt avfall. 7 av 18 verksamheter (39 procent) hade inte tömt dessa på mer än ett år. De kände till kravet men hade helt enkelt missat eller ansåg att det inte behövdes. Efter påpekande tömdes vattenlåsen. För de flesta avsåg anmärkningen vattenlåset på patienttoaletten. Tre av verksamheterna hade bristfälliga rutiner för att tömma vattenlåsen. Vid föregående tillsyn var det 10 av 17 verksamheter (59 procent) som inte tömde sina vattenlås vilket innebär att det skett en stor förbättring Bufferttank Enligt Käppalas riktlinjer ska bufferttanken inspekteras invändigt en gång per år. Tanken bör tömmas och rengöras med ett intervall på var tredje till femte år. Det var fem verksamheter (28 procent) som inte gjorde något av detta Amalgamavskiljare Enligt riktlinjerna ska tömning av avskiljarna ske minst en gång om året. Innehållet ska hanteras som farligt avfall. Det var fyra verksamheter (22 procent) som inte hade tömt eller bytt sina avskiljare det senaste året. 6 (11)

7 Enligt riktlinjerna bör en funktionskontroll göras minst en gång per halvår. Tre verksamheter saknade rutiner för att göra funktionskontroll och tre verksamheter gjorde inte kontrollen tillräckligt ofta. Två verksamheter saknade drift- och skötselinstruktioner för avskiljarna (11 procent). Vid förra tillsynen var det fem verksamheter (29 procent). Service på amalgamavskiljaren En verksamhet hade inte gjort service på sin avskiljare. Hantering av instrument Instrument ska sköljas i den vask där amalgamavskiljaren finns och sedan diskas i diskmaskinen. Hos en verksamhet sköljdes inte instrumenten innan de diskades vilket innebär att amalgamrester kan komma ut i avloppet eftersom diskmaskinen inte har någon amalgamavskiljare. Desinfektionsmedel tillsätts inte vask/tillsätts för sällan Desinfektionsmedel ska tillsättas till vasken och stolen dagligen för att förhindra att avskiljarens funktion försämras. Hos fem verksamheter tillsattes inte desinfektionsmedel till vask alls eller så tillsattes det för sällan. Vid föregående tillsyn var det fyra verksamheter som inte tillsatte alls och tre som inte tillsatte dagligen vilket innebär att det skett en förbättring. Hos tre verksamheter tillsattes inte medel till stolen/ tillsattes för sällan. Vid föregående tillsyn var det två verksamheter som inte tillsatte medel dagligen Farligt avfall Tre verksamheter sorterade sitt avfall fel, t.ex. sorterades utdragna tänder som låghaltigt amalgamavfall. Vid varje transport av farligt avfall ska ett transportdokument upprättas. Tre av verksamheterna kunde inte visa upp transportdokument. Rör som kan innehålla kvicksilver ska märkas upp med etiketter för att kunna identifieras och tas om hand som farligt avfall vid framtida rivning. Tre verksamheter hade inte märkt alla sina rör Legionella Två verksamheter hade otjänliga/tjänligt med anmärkning på sitt legionellaprov. Fem verksamheter har inte skickat in sitt provresultat än. En verksamhet hade bristfälliga rutiner för att förebygga legionella. För att förhindra tillväxt av legionella ska systemet spolas igenom minst två minuter varje dag. 7 (11)

8 6 Diskussion Amalgamhanteringen vid Sollentunas tandvårdsverksamheter minskar eftersom inget amalgam längre sätts in i lagningar. Amalgam hanteras bara när lagningar eller tänder tas ut. Vid föregående tillsyn år 2006 använde 4 av 17 kliniker amalgam. Tillsynsbehovet kommer dock att finnas kvar i många år framöver eftersom många har sina tänder lagade med amalgam. Alla verksamheter hade avskiljare vid behandlingsstolen men en verksamhet saknade avskiljare vid vasken. Efter påpekande från inspektören sattes en avskiljare in. Även vid föregående tillsyn var det en verksamhet som saknade avskiljare vid vasken. Det var relativt få anmärkningar vad gäller skötsel och service av avskiljarna även om det kan bli bättre. Den vanligaste anmärkningen var att säkerhetsdatablad inte fanns tillgängligt. Säkerhetsdatablad ska finnas för att verksamheten ska kunna läsa hur produkten ska hanteras om någon t.ex. får i sig produkten, vid brand eller om den spills ut. Det var också ganska vanligt att vattenlås inte hade tömts på länge. Verksamheterna kände inte till eller hade missat kravet, eller så ansåg de att det inte behövdes. Detta gällde särskilt vattenlåsen på patienttoaletterna. Jämfört med vid förra tillsynen var det nu fler som använde digital röntgen. Miljöpåverkan från plåtar (bly), framkallning och fix har därmed minskat. Numera använder enbart en verksamhet analog röntgen. Vid föregående tillsyn var det hela 13 verksamheter som hade analog röntgen. Farligt avfall sorteras ut väldigt bra hos de flesta och hämtas hos de flesta verksamheter av företag som specialiserat sig på tandvårdverksamheter. De flesta verksamheter hade inte tagit prov på legionella. Vid tillsynsbesöken ställde vi inte krav på detta men vi rekommenderade det. De flesta har nu tagit prover och två verksamheter hade otjänliga provsvar. (Från fem verksamheter har vi ännu inte fått svar). Sammanfattningsvis var det få anmärkningar. Det var färre anmärkningar än vid föregående tillsyn. De som hade anmärkningar åtgärdade dessa snabbt. Därmed krävdes få uppföljande inspektioner. Miljö- och hälsoskyddsenheten anser att tillsynen har bidragit till ökad kunskap hos branschen om vilka skyldigheter man har som verksamhetsutövare. Eftersom rutiner för tömning av vattenlås och tömning och skötsel av avskiljare förbättrats genom vår tillsyn borde tillsynen ha bidragit till ett minskat utsläpp av kvicksilver i avloppsnätet. 8 (11)

9 7 Fortsatt arbete Miljö- och hälsoskyddsenhetens bedömning är att ett tillsynsintervall med fem år mellan inspektionerna är ett lämpligt intervall. Vid denna tillsyn hade det gått sex till sju år sedan föregående tillsyn. 9 (11)

10 Bilaga 1 Bab Verdi AB Stationsallen 2 Centrumtandläkarna Sköldvägen 18 Edsbergs Dental Ribbings väg 89 Folktandvården Sollentuna Tingsvägen 17 Folktandvården Rotebro Hertig Karls väg 13 Tandhalsen AB, Birgitta Enbom Tingsvägen 19 Sollentuna Specialisttandvård Stupvägen 1 Sollentuna Dentalgroup Sollentuna Centrum Helenelunds tandläkarepraktik Anhaltsvägen 23 Tandgården Kyrkvägen 1 Magnus Darlington AB Edsviksvägen 84 Håkan Gustafssons tandimplantat Stråkvägen 7 Cristiana Quintanilla Skyttevägen 18 Sollentuna tandhälsocenter Tingsvägen 19 Per Gålnander Kvarnvägen 9 Freddy Dento AB Studievägen 12 Ramin Kopayeh Ebba Brahes väg Maria Blomqvist, BLIM AB Ribbings väg (11)

11 Sollentuna en plats för möten, utveckling och aktivitet

Egenkontroll för tandvårdsverksamheter

Egenkontroll för tandvårdsverksamheter Egenkontroll för tandvårdsverksamheter Enligt miljöbalken måste alla miljöfarliga verksamheter ha en egenkontroll för att motverka att miljön och människors hälsa påverkas negativt av verksamheten. Tandvårdsverksamheter

Läs mer

Informationen är framtagen i september 2013. Foto: Fotograf Fredrik

Informationen är framtagen i september 2013. Foto: Fotograf Fredrik MILJÖFRÅGOR R I TANDVÅRDEN D N Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som arbetar inom tandvården. Texten handlar om egenkontroll enligt miljöbalken och sanering av kvicksilverkontaminerade

Läs mer

viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun

viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun viktig miljöinformation till tandvården i Lund Miljöförvaltningen Lunds kommun Enligt miljöbalken är miljöförvaltningen tillsynsmyndighet över miljöfarliga verksamheter. Tandvården är miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Bild: www.colourbox.com mars 2014. Tillsyn över tandvårdskliniker i Malmö 2013. Av Ylva Hanell och Thomas Ferdinandsson

Bild: www.colourbox.com mars 2014. Tillsyn över tandvårdskliniker i Malmö 2013. Av Ylva Hanell och Thomas Ferdinandsson Bild: www.colourbox.com mars 2014 Tillsyn över tandvårdskliniker i Malmö 2013 Av Ylva Hanell och Thomas Ferdinandsson Tillsyn över tandvårdskliniker i Malmö 2013 Ylva Hanell Thomas Ferdinandsson Sammanfattning

Läs mer

Tandläkarmottagning Tillsynsprojekt 2004

Tandläkarmottagning Tillsynsprojekt 2004 projekt RAPPORT mars 2004 MILJÖKONTORET Tandläkarmottagning Tillsynsprojekt 2004 Maria Enkvist Adress: Miljökontoret, Residensgatan 23, 971 85 LULEÅ Besök oss: Residensgatan 23 Telefon: 0920-29 30 00 E-post:

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Tandvårdsmottagningars rutiner och kommunernas tillsyn sammanställning av enkätundersökning om kvicksilverkontroll

Tandvårdsmottagningars rutiner och kommunernas tillsyn sammanställning av enkätundersökning om kvicksilverkontroll 25/05/2017 1 (32) Tandvårdsmottagningars rutiner och kommunernas tillsyn sammanställning av enkätundersökning om kvicksilverkontroll Praktikertjänst AB 25/05/2017 25/05/2017 2 (32) Innehåll Introduktion

Läs mer

Fyl i punkter att följa upp från senaste insp eler Käppalas besök?

Fyl i punkter att följa upp från senaste insp eler Käppalas besök? Miljö- och hälsoskyddsenheten 2014 Sidan 1 (6) Checklista Tandläkartillsyn Datum: Diarienummer: Administrativa uppgifter Närvarande vid tilsynsbesöket Verksamhetsutövare Besöksadress Ansvarig person Kontaktperson

Läs mer

MILJÖKRAV FÖR TANDVÅRDEN

MILJÖKRAV FÖR TANDVÅRDEN Miljökontoret informerar om MILJÖKRAV FÖR TANDVÅRDEN Miljöråd och krav för verksamma inom tandvården i Borlänge kommun Inledning I den här skriften har vi samlat det viktigaste om hur tandvården kan påverka

Läs mer

Miljöstatus inom tandvården

Miljöstatus inom tandvården MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöstatus inom tandvården Tillsynskampanj 2007 En rapport från Miljöförvaltningen Evin Saleh December 2007 SAMMANFATTNING I Stockholm stad finns ca 600 tandvårdkliniker varav 200 osanerade.

Läs mer

Miljötillsyn på tandvårdsverksamheter

Miljötillsyn på tandvårdsverksamheter SOLNA STAD Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT 1/2008 Miljötillsyn på tandvårdsverksamheter MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN JANUARI 2008 Rapport 1/2008 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört

Läs mer

Miljökrav för tandvården i Kungsbacka

Miljökrav för tandvården i Kungsbacka Miljökrav för tandvården i Kungsbacka Miljö & Hälsoskydd Teknik 2008 KUNGSBACKA KOMMUN Inledning Miljökrav för tandvården i Kungsbacka riktar sig till alla som är verksamma inom tandvården i Kungsbacka

Läs mer

Tandvårdskliniker i Skellefteå kommun Tillsynsprojekt 2005

Tandvårdskliniker i Skellefteå kommun Tillsynsprojekt 2005 Tandvårdskliniker i Skellefteå kommun Gabriella Andersson Agneta Gustafsson Sammanfattning Tandvård innebär ofta utsläpp av miljöfarliga ämnen. Förutom hanteringen av kemikalier och farligt avfall så är

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016

RAPPORT Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Rapport om tillsyn av frisörer 2016 RAPPORT 1-2016 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Rapport om tillsyn av frisörer 2016 Rapport 1 (7) 2016-12-27 Dnr:2016-001187 Hälsoskyddsenheten Andreas Wållberg, 0340-69 71 69 Tillsyn på frisörer i

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Miljöinventering av Säby industriområde

Miljöinventering av Säby industriområde Miljöinventering av Säby industriområde Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Projektet utfört av Nahid Heydari

Projektet utfört av Nahid Heydari Trelleborg kommun Miljöförvaltningen Michaël Borremans The Pupils, 2001 Miljötillsyn på tandläkarmottagningar i Trelleborg, Anderslöv och Smygehamn Projektet utfört av Nahid Heydari Miljöförvaltningens

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun Beslut 1 (4) Enheten för överklaganden och juridiskt stöd Camilla Lindholm TBN Tandhälsa AB Spånga Torgväg 6 163 51 Spånga Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms

Läs mer

Projektet kvicksilveravfall från tandvården

Projektet kvicksilveravfall från tandvården Projektet kvicksilveravfall från tandvården Projektet kvicksilveravfall från tandvården ISSN 1103-8209, meddelande 2004:19 Text: Ritva Björkhem Omslagsbild: Eva Lindh Tryckt i 150 ex av Länsstyrelsen Utgiven

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Bakgrund Förskolor är anmälningspliktiga

Läs mer

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL 2015/ 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL Projektet utfördes under hösten 2015 och våren 2016 av miljöinspektörerna Helen Johansson,

Läs mer

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2005 Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 MILJÖKONTORET MAJ 2005 Rapport 4/2005 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Christina Hellman Malin Lidow Camilla

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Miljöinventering av industriområden i Österåker

Miljöinventering av industriområden i Österåker Miljöinventering av industriområden i Österåker Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport oktober 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport maj 2013 Sida 1 av 8 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod...

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på bilverkstäder 2006 Rapport nr 3/06 olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika mö Inledning Inom ramen

Läs mer

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S Skolor Hälsoskyddsinfo 1:06 S Varför egenkontroll? Egenkontrollen är ett verktyg för att se om verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2017

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2017 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2017 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Extra fokus lades detta år

Läs mer

Verkstäder i Västberga industriområde

Verkstäder i Västberga industriområde Verkstäder i Västberga industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Skaghammar December 2007 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella förskolor och med stöd av miljöbalken genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och

Läs mer

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner ERIKA DAHLSTRAND 2010 RAPPORT 2010:? SAMMANFATTNING Under 2009 och 2010 har Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden Sidan 1 av 14 Plats och tid Rotebrorummet 18:00-19:00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande, inte tjänstgörande ersättare Övriga Utsedda att justera Oscar Nyströmer

Läs mer

RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013.

RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADFÖRVALTNINGEN SIDA 1 (7) Rapportförfattare: Emma Henriksson RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013. Handläggare som har medverkat i projektet: Emma

Läs mer

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun Egenkontroll Egenkontroll Miljöförvaltningen Lunds kommun Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet som ger till exempel ansiktsbehandling, fotvård, akupunktur, utför

Läs mer

Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen

Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen Bilaga 1 Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen Tillsynsprojekt 2008 En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Skaghammar april 2009 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Projektbeskrivning...

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn av fotvårdsverksamheter

Tillsyn av fotvårdsverksamheter SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Tillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Tillsyn av fotvårdsverksamheter Ronnie Sjölander Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun

Läs mer

Tillsyn av återvinningsstationer

Tillsyn av återvinningsstationer Tillsyn av återvinningsstationer 2013 2013-09-30 Lina Westman Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har tillsynsansvar för återvinningsstationerna i Nynäshamn, Haninge och Tyresö kommun.

Läs mer

Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt

Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt M Tillsyn hos frisersalonger 2013 Lokalt tillsynsprojekt Information och tillsyn i Hörby, Eslöv och Höörs kommuner Rapport 2014-01 Hörby kommun, 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83

Läs mer

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar 2017 - projektrapport Antagen av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Eva Gunnarsson Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund/syfte... 3 Avgränsning...

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

Tandvårdens miljöguide

Tandvårdens miljöguide MILJÖFÖRVALTNINGEN Tandvårdens miljöguide Miljöråd och krav samt egenkontroll för alla som är verksamma inom tandvården i Stockholms stad Uppdaterad januari 2008 Inledning Tandvårdens miljöguide riktar

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor LULEÅ KOMMUN Miljökontoret Checklista för skolans Egenkontroll Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor Anvisningar Punkt 1 i checklistan är basuppgifter för respektive skola. Punkt 8, som innehåller frågor

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Diarienummer: 2015/0096 Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Gäller från: 2015-02-04 Gäller för: Miljö- och byggförvaltningen Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljöavdelningen

Läs mer

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE Inledning Miljöinspektörer i Västernorrland har under 2015 gjort projektinriktad tillsyn på oljeavskiljare. Främsta syftet med projektet är

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 11/2007 Inledning Miljönämnden utövar tillsyn vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs kommun. Som tillsynsmyndighet

Läs mer

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER INFORMATION 1(5) Staffanstorp 2009 NS STADSBYGGNAD HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER Du som ska öppna en lokal för yrkesmässig hygienisk behandling måste först, dvs innan lokalen tas i bruk, göra en anmälan

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

TILLSYN AV SOLSKYDD OCH TOBAK PÅ FÖRSKOLEGÅRDAR

TILLSYN AV SOLSKYDD OCH TOBAK PÅ FÖRSKOLEGÅRDAR TILLSYN AV SOLSKYDD OCH TOBAK PÅ FÖRSKOLEGÅRDAR 2014-11-21 Camilla Östergren och Frida Ekblom 2 (10) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Bakgrund... 4 3 Avgränsning... 5 4 Utförande... 5 5 Resultat...

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Miljösäker hantering av oljeavfall

Miljösäker hantering av oljeavfall Miljösäker hantering av oljeavfall Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare Varför ska man ha en oljeavskiljare? Kommunala reningsverk är till för att ta emot och rena spillvatten

Läs mer

Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008

Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008 Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008 Utfört av Miljökontoret Jönköpings Kommun Skriven av Sofie Stråhle Sammanfattning I Jönköpings kommun finns ett stort antal

Läs mer

INSPEKTIONSRAPPORT FRÅN MILJÖFÖRVALTNINGENS TILLSYNSBESÖK

INSPEKTIONSRAPPORT FRÅN MILJÖFÖRVALTNINGENS TILLSYNSBESÖK SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN Dnr: 2013-8436 SID 1 (5) 2013-11-19 Sara Tierney Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28772 E-post: sara.tierney@stockholm.se Brf Sleipner 16 Att:

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan

Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Oktober 2010 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2

Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2 Tillsynsprojekt Piercing och Tatuering 2012 Rapport nr: 2 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 2 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200,

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad inkluderas i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-06-26 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:1 Tillsyn av piercing- och tatueringsverksamheter Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Verkstäder i Lunda industriområde

Verkstäder i Lunda industriområde Verkstäder i Lunda industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Erika Nygren januari 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Projektbeskrivning... 2 1.1 Bakgrund... 2

Läs mer

Rapport om tillsyn över kvicksilverbranschen 2013 1 (19) Rapport om tillsyn över kvicksilverbranschen 2013 april 2014. stockholm.

Rapport om tillsyn över kvicksilverbranschen 2013 1 (19) Rapport om tillsyn över kvicksilverbranschen 2013 april 2014. stockholm. 1 (19) Rapport om tillsyn över kvicksilverbranschen 2013 april 2014 stockholm.se Innehåll 1 BESKRIVNING AV BRANSCHEN 3 1.1 Området omfattar 3 1.2 Miljö- och hälsopåverkan 3 1.3 Det nationella förbudet

Läs mer

Tillsynsprojekt fordonsverkstäder i Borlänge kommun

Tillsynsprojekt fordonsverkstäder i Borlänge kommun Miljökontoret Tillsynsprojekt fordonsverkstäder i Borlänge kommun Projekt år 2005-2007 Resultatet sammanställt av: Helen Ryberg Berntsson Miljöinspektör Sammanfattning Miljökontoret har under tiden mars

Läs mer