Bokslutsrapport för Sahlgrenska akademin 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bokslutsrapport för Sahlgrenska akademin 2013"

Transkript

1 Sahlgrenska akademins kansli Ekonomiavdelningen Kristina Johansson Postadress: Box 400, Göteborg Telefon: PM Dnr E 2014/37 1 / 10 Akademistyrelsen Ekonomienheten Institutioner (motsv) inom Sahlgrenska akademin Fakultetskansliet Bokslutsrapport för Sahlgrenska akademin 2013 Disposition - Totalt ekonomiskt resultat - Verksamhetsutfall utfall i förhållande till takbelopp - Externa medel Kommentar per institution - Balanserat fakulteten totalt och per institution - Redovisning av forskarutbildning - Redovisning av låneram Totalt ekonomiskt resultat 2013 Det slutliga utfallet framgår av tabellen nedan och visar på ett överskott på 7,6 mnkr. Det var budgeterat ett underskott om 21 mnkr och detta reviderades i september till ett underskott om 15 mnkr. Denna avvikelse visar att träffsäkerhet i prognos och utfall måste öka ytterligare. Utfallet visar att fakulteten är på rätt väg med att använda sitt men det finns stora skillnader mellan fakultetens institutioner och även inom vissa institutioner. En delförklaring till det positiva resultatet är den återföring av hyresmedel på 10,7 mnkr som gjordes sista bokföringsdagen. Återbetalningen var inte förvarnad och beloppets storlek väcker frågan om alla kostnader har bokförts rätt. Återföringen skedde till fakulteten i en klumpsumma då det gick att härleda beloppet till respektive institution då det inte är fastighetsenheten som har beräknat hyresdebiteringen. För 2014 kommer frågan om hyresreglering att diskuteras för att undvika att stora krediteringar eller debiteringar görs i sista stund utan förvarning. Utan denna återbetalning hade resultatet varit negativt med 3 mnkr men är ändå inte tillräckligt nära i förhållande till vår prognos om -15 mnkr.

2 2 / 10 Belopp mnkr Grundutb Grundutb Övrigt Totalt Motsv Motsv anslag övrig anslag bidrag uppdrag intäkter kostnader resultat I beloppen ovan ingår ALF- och TUA-medel med 491 mnkr 2013, 484 mnkr 2012, 477 mnkr 2011 Tabell 1: Ekonomiskt utfall per verksamhetsgrupp 2013 Den anslagsfinansierade grundutbildningen använder 10 mnkr av sitt balanserade. Detta sker inom fyra av institutionerna och även för fakulteten gemensamt. Utfallet bedöms ligga i paritet med prognosen. Med övrig grundutbildning avses bidragsfinansierad utbildning och uppdragsutbildning. Resultatet är ett överskott och hälften beror på en bokföringsmiss men resultatet visar också att fakulteten måste förbättra den ekonomiska redovisningen ytterligare och belasta uppdragsutbildningar med korrekta kostnader. Den anslagfinansierade forskningen visar ett överskott men här återfinns ca 8 mnkr av den återförda hyresdebiteringen. Om inte den oväntade återföringen av hyran hade skett hade utfallet varit negativt med 4 mnkr men ändå inte i paritet med prognosen som angav -11,5 mnkr. Det finns stora skillnader mellan institutionerna och kommentarer per institution ges längre fram. I utfallet ligger också ett underskott för Core Facilities med 5,6 mnkr vilket visar på att verksamhetsåtgärder måste vidtas. Den bidragsfinansierade forskningen är fakultetens största verksamhetsgrupp och är på grund av sin storlek svår att budgetera och prognostisera då den består av en mängd enskilda forskningsprojekt som ska analyseras. Två institutioner går med stora överskott och resterande gör nollresultat eller använder sitt. Utfallet inom uppdragsforskning är för högt och beror bland annat på projekt som har resultatavräknats men som borde ha förlängts samt att intäkter har bokförts 2013 men kostnaderna uppstår Verksamhetsutfall utfall i förhållande till takbelopp Avräkningen inom grundutbildningen med ett överskott på 12 mnkr visar på en fortsatt överproduktion i förhållande till Sahlgrenska akademins takbelopp. Utfallet motsvarar 103 procent av givet takbelopp och fakulteten har nu överskridit det tak på fem procent som får sparas till kommande år Hst Hpr Takbelopp Takbelopp Takbelopp Universitetsstyrelsens tilldelning Utfall Resultat Resultat i % 103% 104% 103% Tabell 2: Avräkning grundutbildning Fristående kurser utgör endast 3,6 procent av de helårstudenter som akademistyrelsen fördelade 2013 men det är ändå denna del som står för en stor del av överproduktionen. Fakulteten har en stor efterfrågan på utbildningsprogram och fristående kurser men har varit tvunget att minska på kurserna när indragning av platser har gjorts av staten.

3 mnkr 3 / 10 Fakultetens prestationsgrad (dvs helårsprestationer i relation till antal helårstudenter) är 93 procent vilket är detsamma som för 2012 medan 2011 var prestationsgraden 94 procent. Det ekonomiska utfallet för anslagfinansierad grundutbildning är ett underskott om -10 mnkr, att jämföra med -3 mnkr 2012 och -7 mnkr Fakulteten har använt sitt balanserade men har fortfarande ett alltför stort sammanlagt inom grundutbildningen. På kostnadssidan har lönekostnaderna ökat med knappt 5 procent men är i praktiken oförändrade jämfört med Övriga driftskostnader ökar men det beror på att främst att TUA-medlen belastar grundutbildningen. Lokalkostnaderna minskar medan de indirekta kostnaderna ökar. En del av ökningen är naturlig eftersom de baseras på lönekostnader men även andelen indirekta kostnader ökar till 29 procent av alla kostnader (motsvarande procent). Kostnaderna inom den anslagsfinansierade forskningen har ökat med avseende på löner, driftskostnader (exkl TUA-anslagets justering) medan kostnader för doktorander och lokaler har minskat något. Intäkterna har ökat med endast 5 mnkr. Externa medel 2013 De externa medel som redovisas är inkomster, dvs en viss del av dessa avser att användas kommande år. Bidragsinkomsterna har ökat till 632 mnkr vilket är 10 procent mer än Utfallet överskred även prognostiserat värde och är högre än de 600 mnkr som är budgeterade för Uppdraginkomsterna minskar medan försäljningsinkomsterna är relativt stabila. Bland försäljningsinkomster ingår 97 mnkr som avser resurssamordning med Västra Götalandsregionen. Det finns en mängd olika kontrakt med delar av sjukvården och i stort sett samtliga fakturor är skapade utifrån vår kontraktsdatabas Externa bidragsinkomster Uppdrag Försäljning Bidrag Not: interna försäljningar ingår inte Vetenskapsrådets bidrag har nu ökat till 192 mnkr, jämfört med 164 mnkr 2012 och 150 mnkr Ökningen ses som en följd av Sahlgrenska akademins utdelning i 2012 års bidragsbeslut. I det senaste bidragsbeslutet (oktober 2013) var utfallet inte lika stort och därför förväntas inte en fortsatt ökning. Som näst största finansiär är Forte med 37 mnkr, därefter EU-medel 36 mnkr och Cancerfonden med 35 mnkr. Nedanstående tabell visar hur dessa finansiärer fördelade sig per institution Sahlgrenska akademin erhöll 45 procent av alla externa bidrag till universitetet 2013 och samma förhållande avser enbart medel från Vetenskapsrådet. De ökade bidragen ställer större krav på medfinansiering och motprestationer och

4 4 / 10 Sahlgrenska akademins fakultetsanslag motsvarar två tredjedelar av våra forskningsbidrag. Denna relation är lägst inom universitetet. Institution VR Forte EUmedel Cancerfonden Odontologi Vårdvetenskap och hälsa Biomedicin Neurovetenskap och fysiologi Medicin Kliniska vetenskaper CF Akademin gem Summa Tabell 3: De största forskningsfinansiärerna 2013 fördelade per institution Kommentar per respektive institution Det ekonomiska resultatet per verksamhetsgrupp och institution framgår av tabellen nedan. Ins titution Grundutb ans lag Grundutb uppdrag mm anslag (fak.ans lag) bidrag uppdrag Övrigt Summa Odontologi 3,03 0,23 1,45-0,40 0,23 4,55 Vårdvetens kap och häls a -1,61 1,08 3,10 0,01 0,02 2,59 Biomedicin 0,53 0,57 3,41 5,59 0,91 11,01 Neurovetenskap och fysiologi -1,96 0,45-6,29-4,97 4,68-8,09 Medicin -5,40 0,01-1,84-1,22 0,70-7,74 Klinis ka vetens kaper -2,64 0,12 0,84 3,95 1,45 0,43 4,16 CF 0,00 0,00-5,60-0,03-5,63 Akademin gem -1,92 0,00 8,69 0,01 0,00 0,00 6,78 Summa -9,97 2,46 3,77 2,94 8,01 0,43 7,63 Tabell 4: Ekonomiskt utfall per verksamhetsgrupp och institution Institutionen för odontologi: Överskottet inom anslagsfinansierad grundutbildning var planerat för att återställa ett tidigare underskott. Överskottet inom fakultetsanslaget beror på att institutionen har haft svårt att besätta institutionsbundna doktorandplatser. Under 2014 säger institutionen att platserna kommer vara besatta och et användas. Institutionen för vårdvetenskap och hälsa: Institutionen använder delar av sitt inom grundutbildningen men inte i den omfattning som var budgeterat. Kostnaderna för VFU har varit för högt budgeterade. Utfallet inom uppdragsutbildning beror främst på en bokföringsteknisk åtgärd. Överskottet inom anslagsfinansierad forskning fördelar sig lika mellan GPCC och institutionen i övrigt.

5 5 / 10 Institutionen för biomedicin Utfallet för 2013 är ett överskott med 11 mnkr varav 7 mnkr hänför sig till externt finansierad forskning och utbildning. Överskottet inom anslagsfinansierad verksamhet förklaras av att institutionen går med överskott inom stödverksamheten (4 mnkr) och vid årets slut återförs detta överskott till forskning och utbildning. En del av överskottet förklaras av förseningar i debitering av kostnader för lokalprojekt som istället belastar 2014 och vakanser bland personalen. Delar av överskottet inom bidragsfinansierad forskning är projekt som avslutats men som inte blivit belastade med kostnader fullt ut. Överskottet inom uppdragsforskningen avser ett projekt som borde ha förlängts och hade detta gjorts skulle överskottet varit mindre. Institutionens externa bidrag har ökat till 155 mnkr 2013 jämfört med 136 mnkr Institutionen för neurovetenskap och fysiologi: Underskottet inom grundutbildningen beror på att vissa utbildningsprogram har svårt att nå en ekonomi i balans. I avvaktan på rekrytering köps utbildningstjänster och institutionen arbetar med planer för att nå en ekonomi i balans. Det stora underskottet inom anslagsfinansierad forskning är positivt då institutionen anför att man vidtar åtgärder som finansieras av et. Den genomgång av det egna et som gjordes under 2013 har haft effekt i form av att åtgärder nu vidtas. Utfallet inom externfinansierad forskning beror på att ett flertal forskningsprojekt har avslutats och över/underskott har förts över till uppsamlingsverksamheter för att finansiera fortsatt forskning. Institutionen har haft en positiv utveckling med mer externa bidrag än föregående år. Överskottet inom uppdragsforskning hänför sig till kommande inköp av dyrbar utrustning och kommer att matchas med kostnader kommande år. Institutionen för medicin: Institutionen visar ett negativt resultat inom statsanslagsfinansierad utbildning och forskning. Tillsammans följer de budget men sinsemellan avviker på grund av att en översyn över hur lönekostnaderna fördelas har gjorts. Inom vissa utbildningar aviserar institutionen att minskade anslag kommer få negativa konsekvenser. På forskningssidan har medel överförts för gästforskarprogram och till några seniora forskare som en strategisk satsning. Inom externfinansierad forskning har ett visst underskott uppstått när projekt har resultatavräknats. På grund av sin volym är detta en svårprognostiserad verksamhet och ofta förhandlar projektledaren med finansiären om förlängningar vilket leder till att forskningsprojektet inte resultatavräknas utan förlängs några månader till. Institutionens externa bidrag har ökat från 187 mnkr 2012 till 221 mnkr Institutionen för kliniska vetenskaper: Användningen av et inom grundutbildningen följer plan och kommer att fortsätta under Under året har en analys av bidragsverksamheterna genomförts och ett flertal forskningsprojekt har resultatsavräknats i enlighet med universitetets riktlinjer. Det medför ett överskott inom bidragsfinansierad och uppdragsfinansierad forskning. Institutionen har haft en positiv utveckling med mer externa bidrag än budgeterat, även antal resurssamordningsavtal har ökat. Core Facilities: För 2013 fick enheten budgetera med ett underskott om 1 mnkr för att täcka vissa övergångskostnader i samband med nerdragningar. I september var prognosen ett underskott med 4,5 mnkr och utfallet blev slutligen -5,6 mnkr. När hyresåterföringen kom gick nästan 2 mnkr till CF, i annat fall skulle utfallet vara ännu sämre. Utfallet visar att intäkterna har ökat med 1 mnkr och bidragsmedel (ALF-medel) med 4,3 mnkr och lokalkostnaderna blev 2 mnkr lägre än budget. Samtidigt har lönekostnaderna ökat med 4 mnkr i förhållande till budget, driftskostnaderna med 3 mnkr och avskrivningskostnaderna med 3,7 mnkr.

6 6 / 10 För 2014 har enheten budgeterat med ett underskott om 3,3 mnkr som hänför sig till avskrivningskostnader. Men för att klara detta resultat måste lönekostnader bli 2,5 mnkr lägre än utfallet för 2013 och driftskostnaderna 1 mnkr lägre. Det motsvarar ca 3 procent av kostnadsomslutningen. Akademin gemensamt: Det ekonomiska utfallet skulle egentligen varit negativt men påverkas av återföringen av hyreskostnader med 8,7 mnkr. Inom grundutbildning används medel för att fasa ut nerdragningen av utbildningsplatser. Inom fakultetsanslaget blev kostnaderna lägre än budgeterat bland annat på grund av försening i tillsättning av tjänster på institutionerna. För excellenta forskare var avsatt 3625 tkr och 998 tkr har utnyttjats (546 tkr till inst för neurovetenskap och fysiologi och 452 tkr till inst för kliniska vetenskaper). Ekonomisk ställning och användning av balanserat Sahlgrenska akademins ekonomiska ställning är god. Totalt sett finns 305 mnkr i balanserat men det varierar mellan institutionerna. Av et återfinns en tredjedel inom bidrags- och uppdragsforskning. Det innebär att rådigheten över dessa medel finns hos forskargrupper och enskilda projektledare. I prognosen för tertial 2 skulle det balanserade et ha minskat till 282 mnkr istället för att öka ytterligare. Förklaringen till detta har lämnats ovan. För de institutioner vars resultat avviker från prognosen innebär det att planen för användning av har reviderats. Ins titution Grundutb ans lag Grundutb uppdrag mm anslag (fak.ans lag) bidrag uppdrag Övrigt Summa Odontologi 0,4 4,3 8,2 3,9 1,5 18,4 Vårdvetens kap och häls a 11,2 0,3 27,4 0,6 0,1 39,7 Biomedicin 7,6 0,9 21,8 18,9 1,1 50,3 Neurovetens kap och fys iologi -1,1 1,9 17,3 11,9 7,5 37,5 Medicin 3,7 3,0 36,6 25,3 3,0 71,6 Klinis ka vetens kaper 10,2 2,7 10,5 24,4 4,8 0,4 53,0 CF -23,6-0,0-23,6 Akademin gem 21,9 0,0 36,3 0,0 0,0 58,2 Summa ,9 13,1 134,6 85,0 17,9 0,4 305,0 mots v ,9 10,7 130,9 82,0 9,8 297,3 Tabell 5: Eget per Korta kommentarer per institution: Odontologi har ett lågt inom grundutbildning finansierad med anslag men för mycket inom uppdragsutbildning. Institutionen har uppmanats att gå igenom detta överskott för att säkerställa att uppdragen har belastats med rätt kostnader. Hälften av överskottet inom anslagsfinansierad forskning är budgeterat att användas under 2014, främst till doktorander. Institutionen bör använda sitt även under 2015 och Vårdvetenskap och hälsa har ett relativt stort inom anslagsfinansierad grundutbildning men som har minskat 2013 och enligt budget 2014 ska minskas ytterligare. Även under 2015 och 2016 kommer förbrukas och hamna under fem procent vid utgången av Medlen används för pedagogiska satsningar

7 7 / 10 och nya lärare. Av de 27,4 mnkr som finns balanserat inom anslagsfinansierad forskning utgör 21,5 mnkr inom GPCC. Enligt budget ska ca 10 mnkr av GPCCs förbrukas under Biomedicins har ökat år från år trots att man budgeterat för underskott både 2012 och Enligt budgeten för 2014 kommer drygt 6 mnkr av et användas men det är osäkert om så sker. Hälften av et inom forskningen är bundet till externa medel hos enskilda forskare. Institutionen har de ekonomiska möjligheterna att vidta strategiska åtgärder. Neurovetenskap och fysiologi har nu ett negativt inom anslagsfinansierad grundutbildning. Huruvida delar av överskottet inom uppdragsutbildning beror på att dessa verksamheter inte belastats med fulla kostnader är osäkert. Institutionen arbetar systematiskt med det balanserade et och även med de delar av institutionen som har ekonomiska svårigheter. Mer än hälften av et inom forskningen avser externa medel som disponeras av enskilda forskare. I planen för att förbruka ingår att finansiera rekryteringar och ökade investeringar och det finns avsatt medel för åtgärder även 2015 och Medicin har lagt en plan för sitt som visar att under 2015 kommer det fria et, dvs det som inte är avsatt för ett visst tidsbestämt ändamål, vända till negativt. Institutionen har i sin flerårsplan lagt in stora underskott inom både utbildning och forskning. De förväntade underskotten inom utbildning härleds till program med krympande anslag och inom forskningen till ett minskade fakultetsanslag. Av et inom forskning är knappt hälften bundet till externa medel hos enskilda forskare. Kliniska vetenskaper förbrukar enligt plan sitt inom grundutbildningen och om den fullföljs är et helt förbrukat Inom forskningen är tre fjärdedelar av et bundet till externa medel som disponeras av enskilda forskare. Institutionen har planerat att använda et för medfinansiering och nyrekryteringar de kommande åren och om planen fullföljs kommer det fria et minska avsevärt. Core Facilities har ingen plan för balanserat då et är negativt. Det samlade underskottet uppgår till 24 mnkr och balanseras av institutionernas egna. För att nå en ekonomi i balans krävs direkta åtgärder medan det samlade underskottet inte kan lösas på egen hand av Core Facilities. För akademin gemensamma ansvarställen har et inte minskat som planerat, främst pga återföring av hyreskostnader men även att kostnader inte har uppkommit i den takt som budgeterat. Kapitalet ska användas för utfasning av utbildningsplatser och för avsättningar till olika fakultetsgemensamma forskningsändamål och under 2014 har akademistyrelsen beslutat att använda balanserat för att finansiera vissa verksamheter. Detta kommer att fortsätta även 2015 och Fakulteten ska även redovisa hur stor del av et som anses vara bundet respektive fritt.

8 8 / 10 Utbildning på grundnivå och avance och utbildning på forskar Total a b a-b=c d e d-e=f a+d b+e c+f Institution/motsvarande Eget Bundet Fritt Eget Bundet Fritt Eget Bundet Fritt S:a 2070 och S:a 2070 och S:a 2070 och årets resultat årets resultat årets resultat Odontologi Vårdvetenskap och hälsa Biomedicin Neurovetenskap och fysiologi Medicin Kliniska vetenskaper Core Facilities Akademin gemensamt Summa fakulteten Tabell 6: Det egna et per utbildning och forskning och bundet respektive fritt Kostnader för utbildning på forskarnivå Kostnaderna för forskarutbildning ska särskilt kommenteras i bokslutet. De redovisade kostnaderna för Sahlgrenska akademin har ökat med 8 mnkr. Framför allt har kostnadsredovisningen inom institutionen för kliniska vetenskaper förbättrats. I övrigt bedömer institutionerna att kostnaderna redovisas så långt det är möjligt. Vissa driftskostnader är svåra att särredovisa till forskarutbildningsprojekten när inköp görs samlat till t ex en forskargrupp. Institution Anslagsfinansierad Externfinansierad Totalt 2013 Jmf 2012 Odontologi Vårdvetenskap och hälsa Biomedicin Neurovetenskap och fysiologi Medicin Kliniska vetenskaper CF Akademin gem Summa Tabell 7: Redovisade kostnader för utbildning på forskarnivå Antalet nyantagna doktorander till utbildning på forskarnivå är ungefär detsamma som de två föregående åren, ca 170, och antalet doktorsexamina 2013 uppgick till 117 (104 st 2012 och 109 st 2011).

9 9 / 10 Utnyttjad låneram Sahlgrenska akademins låneram för 2013 uppgick till 38 mnkr och utnyttjades till fullo. Utfallet de senaste tre åren har uppgått till ca 40 mnkr för lånefinansierade anläggningar. De akademigemensamma finansieringarna avser främst upprustning av föreläsningssalar, utrustning för streaming av föreläsningar samt en upprustning av lunchrum på Odontologen. För den sistnämnda åtgärden delas finansieringen med Folktandvården. Enhet Utfall Utfall Utfall Institutionerna Core Facilities Akademin gem Summa Låneram Tabell 8: Lånefinansierade investeringar De totala investeringarna uppgår till 66 mnkr att jämföra med 73 mnkr 2012 och 74 mnkr 2011.

10 10 / 10 GÖTEBORGS UNIVERSITET Ekonomienheten Bilaga 1 Uppföljning av utfall mot budget, prognos samt mot utfall motsvarande period föregående år Fakultetsområde/motsv: Sahlgrenska akademin Jämförelse utfall, budget och prognos Budget Prognos T2 Utfall Utfall (tkr) Verksamhetens intäkter Anslag Uppdrag Försäljning Ink interna bidrag Bidrag Finansiella intäkter Periodisering pågående projekt Täckn av avskrivn bidragsfin anläggn Avsättn bidragsfin anläggn Summa intäkter Verksamhetens kostnader (anges med minustecken (-)) Lönekostnader Förändring semesterskuld Övriga personalkostnader Doktorander och utbildningsbidrag Övriga driftkostnader Indirekta kostnader och interna bidrag Lokalkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar Summa kostnader Verksamhetsutfall Transfereringar Erhållna medel för finansiering av bidrag Lämnade bidrag Saldo transfereringar Årets förändring Investeringar Budget Prognos T2 Utfall Utfall Låneram Total anskaffning Varav lånefinansierade Utnyttjad ram (investram-lånefinans)

Ekonomisk rapportering per , Naturvetenskapliga fakulteten

Ekonomisk rapportering per , Naturvetenskapliga fakulteten 1 2018-01-29 Dnr V 2017/2025 Kansli N Monika Bengtsson Ekonomichef Ekonomisk rapportering per 2017-12-31, Naturvetenskapliga fakulteten 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utfall 2016 Utfall 2017

Läs mer

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet Dnr: FS 1.3.2-511-19 Bokslut för verksamhetsåret 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet Bokslutet 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet: Kapitel 1: Resultaträkningen

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 Bilaga p 9 BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 FS 1.3.2-325-17 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 1 598 tkr. Det budgeterade resultatet var - 6 373tkr. Differensen mellan

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul Humanistiska fakulteten Dekan Beslut 2015-02-23 Dnr 212-1143-13 Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resultat för humanistiska fakulteten är -6,0 mnkr. Resultatet

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2015

Totalbudget för Lunds universitet 2015 BESLUT 1(6) 2015-02-13 Dnr V 2014/1698 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2015 Budgeterat resultat för 2015 är ett underskott på 336 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 77 miljoner

Läs mer

Bokslut Lärarhögskolan 2014

Bokslut Lärarhögskolan 2014 Bokslut Lärarhögskolan 2014 FS 1.3.2-218-15 I jämförelse med utfallet 2013 ligger den synbart största förändringen i att verksamheten som berör Lärarlyftet har minskat. I resultaträkningen (se näst sista

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos V 2015/442 2015-07-23 Till Sektion ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer till halvårsbokslut 2015-06-30 och prognos 2 2015 Sammanfattning Resultat per 30 juni 2015 är negativt om 15,9 Mkr, med fördelningen

Läs mer

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/ 1 2017-10-24 Dnr V 2017/1504 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-09-30 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Naturvetenskapliga fakulteten Utfall 2017 Budget

Läs mer

FS Bilaga p 6

FS Bilaga p 6 Bokslut Lärarhögskolan Innehåll LÄRARHÖGSKOLANS RESULTAT, TOTALA INTÄKTER OCH KOSTNADER... 3 GRUNDUTBILDNINGSVERKSAMHETENS INTÄKTER, KOSTNADER OCH RESULTAT: TOTALT SAMT PER VERKSAMHET 3 FORSKNINGSVERKSAMHETENS

Läs mer

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2010

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2010 2010-07-30 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till delårsbokslut 2010-06-30 samt ekonomisk prognos 2010 Analys av det ekonomiska utfallet per den 30

Läs mer

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun 1 2016-07-22 Dnr V 2016/881 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-06-30 1. Sammanfattning Utf 2015 Utf 2016 Bud 2016 Avvikelse bud-utfall Bud 2016 Prog 1 2016 helår

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 2017-08-09 DNR LIU-2017-01829 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag senast

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN Fastställd av Lärarhögskolans styrelse FS

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN Fastställd av Lärarhögskolans styrelse FS BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2017 Fastställd av Lärarhögskolans styrelse 2018-02-15 FS 1.3.2-302-18 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 346tkr. Det budgeterade resultatet

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2011

Delårsrapport för januari - juni 2011 2011-08-15 Dnr V-2011-0002 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2011 Sammanfattning KTH har ett gott ekonomiskt resultat. Den förväntade resultatnedgången jämfört med föregående år är en effekt av

Läs mer

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2012

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2012 -10-24 N /162 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till delårsbokslut -09-30 samt ekonomisk prognos Analys av det ekonomiska utfallet per den 30 september

Läs mer

Kallelse och ärendelista

Kallelse och ärendelista IT-FAKULTETEN -12-04 Kallelse och ärendelista IT-fakultetsstyrelsen kallas till sammanträde torsdag 10 december, kl 13.00 16.00 i seminarierum Windows, Kuggen, plan 3, Lindholmsplatsen 1. Hitta hit http://itufak.gu.se/kontaktaoss/adresser_kommunikationer

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

BESLUT. myndighetskapital.

BESLUT. myndighetskapital. BESLUT 2013-02-15 1(5) Dnr EK 2012/63 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2013 Budgeterat underskott 2013 uppgår till 304 miljoner kronor fördelat på ett underskott inom utbildningen på 142 miljoner

Läs mer

Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS 1.3.2-412-19 1. Bokslut för verksamhetsåret 2018 för Bokslutet 2018 för presenteras nedan. I kapitel 2 beskrivs resultaträkningen för år 2018. I kapitel 3 presenteras resultat

Läs mer

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2014-08-11 BESLUT Dnr LiU-2014-01028 1(5) Delårsrapport för räkenskapsåret 2014 per den 30 juni 2014 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos STYR 2014/618 2014-10-21 Till Sektion ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer till halvårsbokslut 2014-09-30 och prognos 3 2014 Analys av det ekonomiska utfallet per den 30 september2014 Naturvetenskapliga

Läs mer

Delårsrapport Linköpings universitet

Delårsrapport Linköpings universitet Delårsrapport 2016 Linköpings universitet 2016-08-09 DNR LIU-2016-01014 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2016 per den 30 juni 2016 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet Delårsrapport 2015 Linköpings universitet 2015-08-10 DNR LIU-2015-00873 BESLUT 1(7) Delårsrapport för räkenskapsåret 2015 per den 30 juni 2015 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Fördjupad KTH-rapport 21922 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning 16/1 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ett KTH i en global värld 4/12 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2014

Delårsrapport för januari juni 2014 Stockholm, 2014-08-15 Delårsrapport för januari juni 2014 Ekonomiskt resultat och prognos 2013 uppvisade KTH ett betydligt lägre resultat än de fem föregående årens stora positiva resultat, kapitalförändringen

Läs mer

Bilagor med Verksamhetsdata Ekonomidata Personaldata

Bilagor med Verksamhetsdata Ekonomidata Personaldata Intern uppföljning 1 januari 31 december 216 Bilagor med Verksamhetsdata Ekonomidata Personaldata Verksamhetsuppföljning 216 HUMANISTISKA FAKULTETEN 216 215 GU-andel 216 216 215 GU-andel 216 UTBILDNING

Läs mer

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017 Delårsrapport för januari juni 2017 Innehåll Ekonomiskt resultat och prognos... 2 Intäkter... 3 Kostnader... 4 Vissa balansposter och ev. ansvarsförbindelser... 4 Upplupna bidragsintäkter... 4 Oförbrukade

Läs mer

Bokslut ALF Datum:

Bokslut ALF Datum: Bokslut ALF 2016 Datum: 2017-02-06 Innehåll 1 Resultat... 3 2 Grundutbildning... 5 3 Forskning... 6 4 Balanserade medel... 8 2 1 Resultat Resultatet för år 2016 är ett underskott med 4,2 mnkr (år 2015:

Läs mer

Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1 2019-01-25 Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna Chefens sammanfattning Resultaträkning Utfall 2017

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Dnr: SU 113-1684-07 Doknr: 1 DELÅRSRAPPORT 2007-06-30 Org nr: 202100-3062 Myndighetskod: 130039 Innehållsförteckning sid. Resultatanalys 1 Kommentarer till prognos 2 Resultaträkning 3 Resultaträkning per

Läs mer

Tertialrapport per den 30 april 2019 samt prognos för verksamhetsåret 2019 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Tertialrapport per den 30 april 2019 samt prognos för verksamhetsåret 2019 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1-05-23 Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Tertialrapport per den 30 april samt prognos för verksamhetsåret avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna Chefens sammanfattning Resultaträkning

Läs mer

Helårsbokslut IGV med Budget 2018

Helårsbokslut IGV med Budget 2018 10, Institutionen för geologiska vetenskaper Helårsbokslut IGV 2017-12-31 med Budget 2018 2018-03-19 Viktoria Arwinge Administrativ chef INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INSTITUTIONENS MEDEL EN INTRODUKTION...

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2016 Basprislapp är 48 tkr ( 28,9 tkr per hst och 19,1 tkr per hpr)

Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2016 Basprislapp är 48 tkr ( 28,9 tkr per hst och 19,1 tkr per hpr) Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2016 Basprislapp är 48 tkr ( 28,9 tkr per hst och 19,1 tkr per hpr) Institution /ämnen /program Uppdrag Anslag, tkr Merkostnad

Läs mer

Ärende p 7. Bokslut Lärarhögskolan 2018

Ärende p 7. Bokslut Lärarhögskolan 2018 Ärende p 7 Bokslut Lärarhögskolan 2018 Bilaga p 7 Missiv Bokslut 2018 Lärarhögskolan 2018-02-19 Sid 1 (1) Bokslut 2018 Lärarhögskolan Sammanfattning Årets resultat är -15 980 tkr. Totalt sett är detta

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-10-25 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 SLU redovisar ett överskott på 36 mnkr och prognosen för 2010 är ett överskott på 44 mnkr,

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till delårsbokslut samt ekonomisk prognos 2013 213-4-21 N 213/18 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till delårsbokslut 213-3-31 samt ekonomisk prognos 213 Analys av det ekonomiska utfallet per den

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr

Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr Bokslut 2012 Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr 212-354-13 Innehållsförteckning Sida Ekonomisk sammanfattning 3 10 Samhällsvetenskapliga fakulteten (totalt) - Resultaträkning 11 13 Intäkter, kostnader,

Läs mer

Kostnadsställe: 15 NAT Bud 2016 helår. Avvikelser budgetprognos Utf Utf 2016 Jan- Mar. Bud 2016 Jan- Mar

Kostnadsställe: 15 NAT Bud 2016 helår. Avvikelser budgetprognos Utf Utf 2016 Jan- Mar. Bud 2016 Jan- Mar 1 2016-05-02 Dnr V 2016/462 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-03-31 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Bud 2016 helår Prog 1 2016 helår Avvikelser budgetprognos

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslut och prognos

Kommentarer till kvartalsbokslut och prognos V 2015/442 2015-04-24 Kansli N Ekonomi Kommentarer till kvartalsbokslut 2015-03-31 och prognos 1 2015 Sammanfattning Resultat per 31 mars 2015 är negativt om 12,5 Mkr, med fördelningen -2,1 Mkr inom verksamhetsområde

Läs mer

Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april Förslag till beslut

Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april Förslag till beslut Ekonomienheten Kajsa Salenius PM 2013-06-05 dnr E 2013/216 Universitetsstyrelsen Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april 2013 I årets första interna uppföljningsrapport efter ett tertial redovisas

Läs mer

Kommentarer till helårsbokslut

Kommentarer till helårsbokslut Dnr V 2014/2204 2015-01-30 Kansli N Ekonomi Kommentarer till helårsbokslut 2014-12-31 Naturvetenskapliga fakultetens resultat per 31 december 2014 är negativt om 11 Mkr, med fördelningen +5,9 Mkr inom

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1(5) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-12 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-04-17 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1 2012 SLU redovisar efter första kvartalet 2012 ett underskott på -72

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2011

Totalbudget för Lunds universitet 2011 BESLUT 1(6) 2011-02-15 Dnr EK 2010/41 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2011 Budgeterat underskott 2011 uppgår till 165 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 108 mnkr och forskningen

Läs mer

Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten.

Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten. Planerings- och uppföljningssektionen Frida Wiklander Universitetsstyrelsen Budget för 2015 Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten. Budgetarbetet

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2016

Delårsrapport för januari juni 2016 Delårsrapport för januari juni 2016 Ekonomiskt resultat och prognos I samband med delårsrapporten 2016 uppvisar KTH ett resultat på -46,8 mnkr, samma period 2015 var resultatet -25,6 mnkr. I budgetunderlaget

Läs mer

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser UFV 212/318 Nyckeltal och jämförelser Underlag inför beslut om s verksamhetsplan 213 UPPSALA UNIVERSITET Nyckeltal och jämförelser UFV212/318 Innehåll Inledning...3 Ekonomi...3 Totala intäkter, flera lärosäten,

Läs mer

Kommentarer till helårsbokslut

Kommentarer till helårsbokslut 213-1-29 N 212/162 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till helårsbokslut 212-12-31 Analys av det ekonomiska utfallet per den 31 december 212 Naturvetenskapliga

Läs mer

Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall

Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall Varför införs modellen? Tydliggöra indirekta kostnader på alla nivåer Förbättrad uppföljning och budgetering av totalkostnaderna för olika

Läs mer

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning Bilaga 4: Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om anslagen till Göteborgs universitet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Ledningskansliet 2009-10-28 Dnr SLU ua Controllerenheten 14-502/09 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Prognosen för 2009 efter tredje kvartalet visar ett underskott på

Läs mer

Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden

Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden 1 2014-04-24 Sektion Ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden 2014-03-31 Naturvenskapliga fakultetens resultat per 2014-03-31 uppgår till sammanlagt -10,8 Mkr. Justerat

Läs mer

Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten

Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten Bokslut 2011 Samhällsvetenskapliga fakulteten Innehållsförteckning Sida Ekonomisk sammanfattning 3 8 Samhällsvetenskapliga fakulteten (totalt) 9 11 Intäkter, kostnader, resultat per institution/enhet 12

Läs mer

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU Ledningskansliet 2010-04-21 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2010 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Ledningskansliet 2011-10-25 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU redovisar ett underskott på -66 mnkr

Läs mer

Prognos T1 år 2018 Grundutbildning Tkr

Prognos T1 år 2018 Grundutbildning Tkr 1 Prognos T1 år 2018 Grundutbildning Tkr Utvecklingsmedel mm Lärarutbildning Vetenskapsteori Lingvistik MLT AMP PF TF Logikprogrammet LA Kommunikatörspr Evidens Totalt grundutbildningen BUDGET PROGNOS

Läs mer

Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2017 Basprislapp är 47,3 tkr ( 28,3 tkr per hst och 19,0 tkr per hpr)

Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2017 Basprislapp är 47,3 tkr ( 28,3 tkr per hst och 19,0 tkr per hpr) Uppdrag samt medel för fristående kurs och program på grund- och avancerad nivå 2017 Basprislapp är 47,3 tkr ( 28,3 tkr per hst och 19,0 tkr per hpr) Institution /ämnen /program Uppdrag Anslag, tkr Merkostnad

Läs mer

Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april Förslag till beslut

Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april Förslag till beslut Ekonomienheten Kajsa Salenius PM 2014-05-21 dnr E 2014/320 Universitetsstyrelsen Intern uppföljning för perioden 1 januari 30 april 2014 I årets första interna uppföljningsrapport efter ett tertial redovisas

Läs mer

Kommentarer till bokslut tertial Institutionen för Kemi

Kommentarer till bokslut tertial Institutionen för Kemi INSTITUTIONEN FÖR KEMI Kommentarer till bokslut tertial 1 2010 Institutionen för Kemi Allmänt Tabell 1 visar utfallet för tertial 1och även en jämförelse med föregående år. Överskottet på 1,4 mkr innehåller

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

Intern uppföljning för perioden 1 januari till 31 augusti 2011

Intern uppföljning för perioden 1 januari till 31 augusti 2011 Intern uppföljning för perioden 1 januari till 31 augusti 2011 Inledning Enligt beslut i universitetsstyrelsen 2006-12-07 görs interna uppföljningar av verksamhet och ekonomi tertialvis. Interna uppföljningsrapporter

Läs mer

Avdelning: , Institution: Laboratoriemedicin i Lund. 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet

Avdelning: , Institution: Laboratoriemedicin i Lund. 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet 1 Avdelning: 314200 314299, 314400-314425 Institution: Laboratoriemedicin i Lund 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet 2. RESULTATRÄKNING Jämfört med budget & prognos 2 3. UTBILDNING Jämförelse utfall och budget

Läs mer

Anvisningar för ekonomisk prognos

Anvisningar för ekonomisk prognos Ekonomiavdelningen (Torbjörn Söder) 2017-09-18 Sida 1 (5) Anvisningar för ekonomisk prognos 2 2017 Prognos baserad på utfallet per september Linnéuniversitetet ska sammanställa en ekonomisk prognos baserad

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Dnr: SU 71-1575-05 Doknr: 1 DELÅRSRAPPORT 2005-06-30 Org nr: 202100-3062 Myndighetskod: 130039 Innehållsförteckning sid. Resultatanalys 1 Kommentarer till prognos 2 Resultaträkning 3 Resultaträkning per

Läs mer

Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 2016

Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 2016 16-1-6 Ekonomienheten Peter Tellberg PM Dnr E 16/3 Universitetsstyrelsen Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 16 I uppföljningsrapporten efter årets andra tertial redovisas utfallet inom

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildning Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till? Syftet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Dnr: SU 71-2037-08 Doknr: 1 DELÅRSRAPPORT 2008-06-30 Org nr: 202100-3062 Myndighetskod: 130039 Dag för underskrift: 2008-08-14 Vi intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av verksamhetens kostnader,

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för samhällsvetenskap (FSV)

Fakultetsstyrelsen för samhällsvetenskap (FSV) Kallelse/Dagordning 2018-02-01 Fakultetsstyrelsen för samhällsvetenskap (FSV) Datum: 2018-02-01 Tid: Kl. 09.30-15.15 Plats: Adress: Förhinder: Lammhultsrummet Hus F, campus Växjö Meddelas Petra Nilsson,

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Dnr: SU 71-1759-09 Doknr: 1 DELÅRSRAPPORT 2009-06-30 Org nr: 202100-3062 Myndighetskod: 130039 Dag för underskrift: 2009-08-11 Vi intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av verksamhetens kostnader,

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Bilaga 37. Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten (Ekonomi)

Bilaga 37. Bokslut Samhällsvetenskapliga fakulteten (Ekonomi) Bokslut 2015 Samhällsvetenskapliga fakulteten (Ekonomi) Innehållsförteckning Sida Ekonomisk sammanfattning 3 9 Bokslut: Gemensamt fakultet (orgnr 2000) 10 Samhällsvetenskapliga fakulteten (totalt) - Resultaträkning

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2017

Totalbudget för Lunds universitet 2017 FÖRSLAG 2017-02-03 Dnr V 2016/1457 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2017 Budgeterat resultat för 2017 är ett överskott på 4 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 30 mnkr och ett

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

T Rapportperiod: Organisation: i Laboratoriemedicin, Lund

T Rapportperiod: Organisation: i Laboratoriemedicin, Lund 1 T1 2019 Status: Påbörjad Rapportperiod: 2019-04-30 Organisation: i314200 Laboratoriemedicin, Lund Chefens sammanfattning År: 2019 Period: April Kostnadsställe: i314200 Laboratoriemedicin, Lund Resultaträkning

Läs mer

Halvårsbokslut 2016 Energivetenskaper

Halvårsbokslut 2016 Energivetenskaper Halvårsbokslut 2016 Energivetenskaper Statsanslag utfall 2016 16000,0 14000,0 Statsanslag 12000,0 10000,0 "Budget" Föregående år 8000,0 6000,0 4000,0 2000,0 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Bidrag utfall

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2016

Totalbudget för Lunds universitet 2016 BESLUT 1(6) 2016-02-12 Dnr V 2015/1531 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2016 Budgeterat resultat för 2016 är ett underskott på 23 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 63 miljoner

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Ledningskansliet 2011-04-27 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Delårsrapport för Lunds universitet per den 30 juni 2017

Delårsrapport för Lunds universitet per den 30 juni 2017 DELÅRSRAPPORT 1 (11) 2017-08-14 Dnr V 2017/948 Regeringen Utbildningsdepartementet Styrelsen Delårsrapport för Lunds universitet per den 30 juni 2017 Lunds universitet redovisar här delårsrapport för perioden

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET 2013

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET 2013 DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET 2013 per den 30 juni 2013 Linköpings universitet 2013-08-09 BESLUT Dnr LiU-2013-01245 1(6) Delårsrapport för räkenskapsåret 2013 per den 30 juni 2013 Vissa myndigheter ska

Läs mer

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet?

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? EKONOMIENHETEN Agenda Bakgrund & historik Varför? Lite om SUHF Påläggsmetoden Grundprinciper Hur funkar det på Göteborgs universitet?

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg Fastställt av Budget för 2016 Sammanfattning Det här dokumentet redovisar Högskolan i Gävles budget för år 2016. Det finns också tabeller som visar anslagstilldelningen för de kommande tre åren. De tabellerna

Läs mer

Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 2017

Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 2017 Ekonomienheten Peter Tellberg PM Dnr E 217/376 Universitetsstyrelsen Intern uppföljning för perioden 1 januari 31 augusti 217 I uppföljningsrapporten efter årets andra tertial redovisas utfallet inom utbildning

Läs mer

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1 2014-07-22 Dnr STYR 2014/621 Sektionen Ekonomi Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska

Läs mer

Delårsrapport 2008 Dnr: 2799/2008- Innehållsförteckning. Sid. Finansiell redovisning 1. Verksamheten 4. Resultaträkning 5.

Delårsrapport 2008 Dnr: 2799/2008- Innehållsförteckning. Sid. Finansiell redovisning 1. Verksamheten 4. Resultaträkning 5. Delårsrapport 2008 Delårsrapport 2008 Dnr: 2799/2008-100 2008-08-13 Innehållsförteckning Sid Finansiell redovisning 1 Verksamheten 4 Resultaträkning 5 Balansräkning 6 Anslagsredovisning 8 Beslut och undertecknande

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3466 2015-11-03 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2015 Sammanfattning SLU gör

Läs mer

Totalbudgeten är upprättad enligt anvisningar från sektionen Ekonomi och utifrån följande förutsättningar.

Totalbudgeten är upprättad enligt anvisningar från sektionen Ekonomi och utifrån följande förutsättningar. -11-27 Lena Svensson, ekonomichef Totalbudget 2015 1 Inledning Universitetsstyrelsen har beslutat att fakulteterna ska redovisa en totalbudget så att styrelsen vid sitt februarisammanträde kan besluta

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli 2014 1 Landstinget Blekinge Maria Gotthardsson 2014-08-14 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsens arbetsutskott Månadsbokslut juli 2014 Sammanfattning Ackumulerat

Läs mer

Budget och ekonomiska resultatmål för 2010

Budget och ekonomiska resultatmål för 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET Ekonomiavdelningen Lars Nilsson PM 20 I0-02-02 dm BI 1800/10 1/l0 UniversitetsstyreIsen Budget och ekonomiska resultatmål för 2010 Enligt styrdokumentet "Kompletterande anvisningar

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-09-21 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010 Resultatet efter andra kvartalet 2010 visar ett överskott på 30 mnkr. I prognosen för 2010 räknar

Läs mer

Bilaga till 2015 års versksamhetsuppdrag Budget 2015 tkr BIO-skolan UTBILDNING FORSKNING TOTALT VH 1, 2, 21, 91 VH 3, 4, 93 GRU-anslag 17 100 17 100 FoFu-anslag 128 323 128 323 Bidrag fr externa finansiärer

Läs mer