YH, Systemutvecklare agil webbprogrammering 400 Yh-poäng (utbildningsnummer: ) Kursplan för Introduktion till mjukvaruteknik i applikationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YH, Systemutvecklare agil webbprogrammering 400 Yh-poäng (utbildningsnummer: ) Kursplan för Introduktion till mjukvaruteknik i applikationer"

Transkript

1 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Introduktion till mjukvaruteknik i applikationer 10 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Flerskiktslösningar och distribuerade datamängder. Applikationsutvecklingens utveckling Utbildning, problembaserat lärande och skolans relation till mjukvaruutveckling Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Kunna redogöra för skillnaden mellan Thin-Client architecture och Rich-Client architecture. 2. Kunna identifiera vilken typ av utvecklingsmiljö som behövs för respektive arkitektur 3. Kunna redogöra för när vilken typ av arkitektur är lämplig och varför, beroende på kundkrav 4. Urskilja mellan utveckling och drift samt komplexiteten att underhålla en driftsmiljö över en applikations livscykel. 5. Visa på kunskaper inom problembaserad lärande. Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 1 (28)

2 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt redogöra för PBL från ett helhetsperspektiv. Den studerande ska utförligt kunna urskilja mellan utveckling och drift. Vidare ska den studerande med viss säkerhet kunna dela upp och redogöra för en applikations livscykel. Den studerande kan utförligt redogöra för skillnaden mellan olika typer av arkitekturer, vad de lämpar sig för samt vilken utvecklingsmiljö som är lämpligast för de olika arkitekturerna För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt och nyanserat redogöra för PBL från ett helhetsperspektiv. Den studerande ska utförligt och nyanserat kunna urskilja mellan utveckling och drift. Vidare ska den studerande med säkerhet kunna dela upp och redogöra för en applikations livscykel. Den studerande kan utförligt och nyanserat redogöra för skillnaden mellan olika typer av arkitekturer, vad de lämpar sig för samt vilken utvecklingsmiljö som är lämpligast för de olika arkitekturerna Former för kunskapskontroll Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 2 (28)

3 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Produktutveckling för utvecklare 15 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Produktutveckling utifrån ett holistiskt arbetssätt Kundinteraktion, krav, analys, systemarkitektur Utveckling, test, dokumentation och drift. Problembaserat lärande och gruppdynamik. Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Kunna beskriva hur de ingående delarna interagerar med varandra 2. Kunna beskriva samspelet mellan extrovert kund- och gruppaktivitet och introvert lösningsorienterat arbete 3. Kunna redogöra för projekts kritiska framgångsfaktorer (KFF). 4. Inse vikten av dokumentation 5. Utföra kreativt och målinriktat grupparbete Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 3 (28)

4 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt redogöra för utvecklingen av en produkt från ett helhetsperspektiv. Den studerande ska utförligt kunna redogöra för vikten av dokumentation i ett skarpt utvecklingsprojekt. Vidare ska den studerande med viss säkerhet kunna dela upp så att prioritering kan ske för en kritisk framgångsfaktor. Den studerande ska utförligt kunna redogöra för vikten av kreativt och målinriktad grupparbete inom ett projekt. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt och nyanserat kunna redogöra för utvecklingen av en produkt från ett helhetsperspektiv. Den studerande ska utförligt och nyanserat kunna redogöra för vikten av dokumentation i ett skarpt utvecklingsprojekt. Vidare ska den studerande med säkerhet kunna dela upp så att prioritering kan ske för en kritisk framgångsfaktor. Den studerande ska utförligt och nyanserat kunna redogöra för vikten av kreativt och målinriktad grupparbete inom ett projekt. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Gruppuppgifter Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Gruppuppgifter IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 4 (28)

5 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Agila utvecklingsmetoder med Rapid Prototyping 15 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Agila utvecklingsmetoder som Scrum, Kanban, Planning poker Framta prototyper (Rapid Prototyping). Implementation av GIT till utvecklingsmiljö Utvecklingmetoder mot datorer,surfplattor och mobilenheter Local (command-line, GUI), Citrix, Windows RDP samt Webb. - I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Kunna arbeta med kodhanteringsverktyget GIT som skall ha integreras i Visual Studio Känna igen Scrum, milsten, sprint, Kanban och Planning Poker som begrepp. 3. Ha förståelse för Iterativ utveckling med Rapid Prototyping 4. Kunna samarbeta i grupp för att nå gemensamma mål 5. Kunna redogöra för vem som har ansvaret för att en sprint kommer i mål på tid. 6. Kunna använda de standardkomponenter som finns på marknaden i syfte att underlätta utvecklingsarbetet Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 5 (28)

6 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med viss säkerhet sköta versionshantering via Visual Studio med GIT. Den studerande kan visa på välgrundad förståelse för olika typer av Agila utvecklingsmetoder. Vidare kan den studerande delta med viss säkerhet som de olika rollerna inom SCRUM och visa på välgrundad förståelse för dess olika ansvarsområden. Den studerande kan visa på välgrundad förståelse för hur en prototyp av en produkt snabbt kan tas fram med hjälp av tekniker inom Rapid Prototyping. Den studerande kan utförligt redogöra för grundläggande kunskap om vilka standardkomponenter som finns på marknaden i syfte att underlätta utvecklingsarbetet. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med säkerhet sköta versionshantering med GIT. Den studerande kan visa på välgrundad och nyanserad förståelse för olika typer av Agila utvecklingsmetoder. Vidare kan den studerande delta med säkerhet som de olika rollerna inom SCRUM och visa på välgrundad förståelse för dess olika ansvarsområden. Den studerande kan visa på välgrundad och nyanserad förståelse för hur en prototyp av en produkt snabbt kan tas fram med hjälp av tekniker inom Rapid Prototyping. Den studerande kan utförligt och nyanserat redogöra för grundläggande kunskap om vilka standardkomponenter som finns på marknaden i syfte att underlätta utvecklingsarbetet. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Gruppuppgifter Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Gruppuppgifter, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 6 (28)

7 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Grundläggande klient-programmering 40 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Tekniker för utveckling av användargränssnitt (frontend). Exempel mot Console och webb för olika klienter HTML, CSS, JavaScript och jquery. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Visa på kunskaper i HTML, CSS, JavaScript och minimalt jquery 2. Visa på kunskaper i Console och motsvarande i webbläsaren 3. Kunna redogöra för hur informtion matas in, bearbetas och presenteras i en enkel webb-applikation 4. Kunna redogöra för hur information matas in, bearbetas och presenteras i en enkel webb- och desktop-applikation Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 7 (28)

8 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande visar på välgrundade färdigheter i JavaScrip programmering. Dessutom visar den studerande på välgrundade färdigheter i programmering för front-end med HTML, CSS, Javascript och till viss del i jquery. Den studerande kan med viss säkerhet programmera en enklare Webb-applikation som tar emot, behandlar och presenterar information För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande visar på välgrundade och nyanserade färdigheter i JavaScript. Dessutom visar den studerande på välgrundade och nyanserade färdigheter i programmering för front-end med HTML, CSS, Javascript och till viss del i jquery. Den studerande kan med säkerhet programmera en enklare Webbapplikation som tar emot, behandlar och presenterar information Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Projektarbeten Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Projektarbete, underlag för IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 8 (28)

9 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Grundläggande webbserverprogrammering 40 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Node.js Routing med Express Middleware i Express Server-API Template I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Ha grundkunskaper i Node.js, JavaScript på servern 2. Förstå routing för traffik och middlerware. 3. Ha grundkunskaper i hantering av stora datamängder (kollektioner) 4. Ha grundkunskaper i selektering/iteration/bearbetning av datamängder 5. Förstå hur SQL och NoSQL fungerar och kunna skapa och ta bort databaser samt behärska standard CRUD i SQL samt standard JSON i NoSQL. 6. Ha en grundläggande förståelse för när man kan använda SQL och NoSQL Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 9 (28)

10 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med viss säkerhet programmering i Node.js Den studerande kan visa på välgrundad förståelse för routing och middleware i Express. Vidare kan den studerande med viss säkerhet programmera med stora datamängder med hjälp av objekt och arrayer. Den studerande kan med viss säkerhet selektera/iterera/bearbeta datamängder i JSON. Dessutom kan den studerande visar på teoretiska kunskaper inom databashantering i SQL och NoSQL och med viss säkerhet kunna välja mellan dem. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med säkerhet programmering i Node.js Den studerande kan visa på välgrundad förståelse för routing och middleware i Express. Vidare kan den studerande med säkerhet programmera med stora datamängder med hjälp av objekt och arrayer. Den studerande kan med säkerhet selektera/iterera/bearbeta datamängder i JSON. Dessutom kan den studerande visar på teoretiska kunskaper inom databashantering i SQL och NoSQL och med säkerhet kunna välja mellan dem. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Projektarbeten Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Projektarbete, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 10 (28)

11 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Design av användargränssnitt 15 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll fördjupad insikt i interaktionen mellan dator och människa. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Förklara de faktorer som påverkar människan då hon använder datateknologi. 2. Kunna utveckla metoder och tekniker som kan användas för att skapa system som är lämpade för de aktiviteter människan kommer att använda dem till 3. Kunna utveckla effektiv och säker interaktion mellan dator och människa 4. Kunna känna igen begreppet Responsiv design Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 11 (28)

12 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt redogöra för några viktiga grundläggande begrepp inom människa-datorinteraktion. Vidare kan den studerande utförligt redogöra för vilka faktorer som påverkar människan vid användning av datateknologi. Den studerande kan med viss säkerhet designa ett användargränssnitt som säkerställer ett säkert användande vid människadatorinteraktion. Den studerande kan med viss säkerhet utveckla metoder och tekniker för att skapa system som är anpassade till människans interaktioner. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt och nyanserat redogöra för några viktiga grundläggande begrepp inom människa-datorinteraktion. Vidare kan den studerande utförligt och nyanserat redogöra för vilka faktorer som påverkar människan vid användning av datateknologi. Den studerande kan med säkerhet designa ett användargränssnitt som säkerställer ett säkert användande vid människa-datorinteraktion. Den studerande kan med säkerhet utveckla metoder och tekniker för att skapa system som är anpassade till människans interaktioner. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Grupparbete Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Grupparbete, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 12 (28)

13 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Testning av applikationer 20 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll En introduktion till hur automatiska tester kan användas i syfte att höja kvalitén på den logik som produceras. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Visa på kunskaper i enhetstester med hjälp av unit testing 2. Kunna beskriva hur system- och modultester fungerar 3. Ge en översikt över testdriven utveckling (TDD) 4. Ge en översikt över Continous Integration (CI) och Continous Deployment (CD) 5. Förståelse för hur en byggserver fungerar och var testerna kommer in 6. Uppnå SOLO nivå 3 genom automatiska testmiljö. 7. Kunna tillämpa Bloom:s taxonomy på en fråga (ex vad är fel) och svar (lösning) Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 13 (28)

14 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med viss säkerhet skapa enhetstester. Dessutom visar den studerande på välgrundad förståelse för system- och modultester. Den studerande visar på välgrundad kunskap inom grunderna i testdriven utveckling. Vidare visar den studerande på välgrundad förståelse för hur en byggserver fungerar och var testerna kommer in. Den studerande kan med viss säkerhet skapa frågeställningar och svar och bedöma dessa enligt Bloom:s taxonomy. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med säkerhet skapa enhetstester. Dessutom visar den studerande på välgrundad och nyanserad förståelse för system- och modultester. Den studerande visar på välgrundad och nyanserad kunskap inom grunderna i testdriven utveckling. Vidare visar den studerande på välgrundad och nyanserad förståelse för hur en byggserver fungerar och var testerna kommer in. Den studerande kan med säkerhet skapa frågeställningar och svar och bedöma dessa enligt Bloom:s taxonomy. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 14 (28)

15 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för LIA1- Introduktion till yrkesrollen 25 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Arbetsuppgifter för programmerare, systemutvecklare eller webbutvecklare. En chans att känna på yrket för första gången i ett skarpt läge. Verkliga programmerings-uppgifter på arbetsplatsen så att färdighet i yrket verkligen utvecklas. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs Kunna beskriva yrkesrollen och dess kompetenskrav Kunna beskriva organisation och utvecklingsprocesser på det företag som den studerande gjorde sin LIA Kunna prestera en rapport om sina aktiviteter under LIA-perioden Kunna beskriva de teknologier, plattformar och verktyg som används på arbetsplatsen Kunna dela med sig av sina nya erfarenheter till den övriga klassen Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 15 (28)

16 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande lämnar in en godkänd projektrapport och utvärdering över- LIA perioden. Vidare kan den studerande utförligt beskriva yrkesrollerna som finns inom företaget samt deras respektive ansvarsområden. Den studerande kan utförligt beskriva organisationen och dess verksamhet samt visat intresse och engagemang för på arbetsplatsen förekommande arbetsuppgifter genom att tillsammans med sin handledare sätta sig in i arbetets gång kunnat tillämpa sina kunskaper i reell miljö, omsätta teori till praktik och tvärtom Den studerande lämnar in en godkänd projektrapport och utvärdering över- LIA perioden. Vidare kan den studerande utförligt och nyanserat beskriva yrkesrollerna som finns inom företaget samt deras respektive ansvarsområden. Den studerande kan utförligt och nyanserat beskriva organisationen och dess verksamhet samt visat intresse och engagemang för på arbetsplatsen förekommande arbetsuppgifter genom att tillsammans med sin handledare sätta sig in i arbetets gång kunnat tillämpa sina kunskaper i reell miljö, omsätta teori till praktik och tvärtom Former för kunskapskontroll Efter avslutad LIA-period skall den studerande lämna in en rapport över perioden. Utdelad rapportmall ska användas. LIA-/projektrapporten samt muntlig presentation utgör underlag för betygsättning av LIA-kursen. Principer för betygsättning Utvärdering av LIA-perioden ska göras av både handledare och studerande (blanketter finns). Betyg sätts efter att utvärderingar och intyg är inlämnade, skriftlig rapport är inlämnad och muntlig redovisning inför klassen genomförts. Lernia Utbildning Sid 16 (28)

17 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Entreprenörskap 20 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Introduktion till entreprenörskap. Kunskap om förutsättningarna för att lyckas. Projektarbete. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Kunna använda ekonomiska termer 2. Kunna skriva en offert 3. Förstå hur en affärsplan och marknadsplan samspelar i syfte att testa en affärsidé. 4. Förstå skillnaden mellan chefskap, ledarskap och mentorskap. Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 17 (28)

18 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt redogöra för ekonomiska termer och dess betydelse. Dessutom kan den studerande utförligt skriva en grundläggande offert. Den studerande visar på välgrundad förståelse för hur en affärsplan och marknadsplan samspelar i syfte att testa en affärsidé. Vidare visar den stunderande på välgrundad förståelse för skillnaden mellan chefskap, ledarskap och mentorskap. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan utförligt och nyanserat redogöra för ekonomiska termer och dess betydelse. Dessutom kan den studerande utförligt och nyanserat skriva en grundläggande offert. Den studerande visar på välgrundad och nyanserad förståelse för hur en affärsplan och marknadsplan samspelar i syfte att testa en affärsidé. Vidare visar den stunderande på välgrundad och nyanserad förståelse för skillnaden mellan chefskap, ledarskap och mentorskap. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 18 (28)

19 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Fortsättningskurs webbklientprogrammering 40 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Utveckling av användargränssnitt. Standardiserade bibliotek. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs Kunna använda följande bibliotek: - jquery UI - Skapa jquery UI widgets - Bootstrap JS Ha kunskap av designmönstret MVC, realiserande biblotek och dess fördelar/utmaningar - MVC med Angular JS - MVVM - MVP Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 19 (28)

20 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med viss säkerhet implementera standardiserade bibliotek i en applikation för att på så sätt effektivisera utvecklandet av GUI i webbapplikationer. Vidare kan den studerande utförligt läsa och tolka dokumentation tillhörande biblioteket. Den stunderande har välgrundade kunskaper i jquery UI och kan med viss säkerhet skapa jquery UI widgets. Den studerande har välgrundade kunskaper i Boostrap. Dessutom har den studerande välgrundad förståelse för designmönster så som MVC, MVP, MVVM och AngularJS. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med säkerhet implementera standardiserade bibliotek i en applikation för att på så sätt effektivisera utvecklandet av GUI i webbapplikationer. Vidare kan den studerande utförligt och nyanserat läsa och tolka dokumentation tillhörande biblioteket. Den stunderande har välgrundade och nyanserade kunskaper i jquery UI och kan med viss säkerhet skapa jquery UI widgets. Den studerande har välgrundade och nyanserade kunskaper i Boostrap. Dessutom har den studerande välgrundad och nyanserad förståelse för designmönster så som MVC, MVP,MVVM och AngularJS. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Projektarbete Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Projektarbete, IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 20 (28)

21 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Fortsättningskurs webbserverprogrammering 35 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Fördjupning av serverns resurser Parallell databehandling Asynkrona dataflöden I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs Visa på kunskaper med parallel databehandling (Threads/TPL) Kunna använda asynkrona dataflöden (Async/Await) Ha en översikt över hur en server som bara tillhandahåller data byggs via WebAPI Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 21 (28)

22 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande har välgrundade programmeringskunskaper inom parallell databehandling. Dessutom har den studerande välgrundade programmeringskunskaper inom asynkrona metoder. Den studerande har en välgrundad förståelse för hur en server som bara tillhandahåller data byggs via WebAPI samt välgrundad kunskap om hur man utnyttjar detta För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande har välgrundade och nyanserade programmeringskunskaper inom parallell databehandling. Dessutom har den studerande välgrundade och nyanserade programmeringskunskaper inom asynkrona metoder. Den studerande har en välgrundad och nyanserad förståelse för hur en server som bara tillhandahåller data byggs via WebAPI samt välgrundad och nyanserad kunskap om hur man utnyttjar detta Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Projektarbete Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Projektarbete, underlag för betyg IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 22 (28)

23 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Connectivity och Internet of things IoT 20 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Digital styrning och kontroll av uppkopplade enheter. Trådlösa kommunikationstekniker. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Känna till följande kommunikationstekniker och dess fördelar/utmaningar: Bluetooth AGPS WiFi FM radio NFC RFID 2. Förstå skillnaden mellan Internet of things, Internet, Webben, Mobiler och en icke uppkopplad hushållsapparat 3. Ge en översikt på hur styrning av Internet of Things fungerar. 4. Kunna förstå en enklare specifikation av val av kommunikationsteknik för en Internet of Things apparat. Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med viss säkerhet implementera en Internet of Things applikation med GUI i webbapplikation eller liknande. Vidare kan den studerande utförligt läsa och tolka dokumentation för tillhörande typ av applikation. Den studerande har välgrundade kunskaper i ett flertal kommunikationstekniker och kan med viss säkerhet välja bland dessa och skapa en applikation som använder sig av dem. Lernia Utbildning Sid 23 (28)

24 Den studerande har välgrundade kunskaper i WiFi. Dessutom har den studerande välgrundad förståelse för felhanteringsstrategier för WiFi. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande kan med säkerhet implementera en Internet of Things applikation med GUI i webbapplikation eller liknande. Vidare kan den studerande utförligt och nyanserat läsa och tolka dokumentation för tillhörande typ av applikation. Den studerande har välgrundade och nyanserade kunskaper i ett flertal kommunikationstekniker och kan med viss säkerhet välja bland dessa och skapa en applikation som använder sig av dem. Den studerande har välgrundade och nyanserade kunskaper i WiFi. Dessutom har den studerande välgrundad och nyanserad förståelse för felhanteringsstrategier för WiFi. Former för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter Projektarbete Individuell skriftlig tentamen Underlag för kunskapskontroll Inlämningsuppgifter, underlag för betyg IG, G Projektarbete, IG, G Individuell skriftlig tentamen, underlag för IG, G, VG Lernia Utbildning Sid 24 (28)

25 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för LIA2 Tillämpad programutveckling 75 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Arbetsplats på företag som sysselsätter programmerare, system- eller webbutvecklare. Fördjupade färdigheter i metodik analys, design och kvalitetssäkring. Självständigt utveckla ett system från början till slut, alternativt delta som fullvärdig medlem i ett större projekt med andra utvecklare. Verkliga programmerings-uppgifter på arbetsplatsen så att färdighet i yrket verkligen utvecklas. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs 1. Kunna redogöra för metodik och processer runt utvecklingsprojekt inom det aktuella företaget. 2. Kunna redogöra för kvalitetssäkringsarbetet och dokumentationsbehovet i ett skarpt utvecklingsprojekt. 3. Kunna beskriva de teknologier, plattformar och verktyg som används på arbetsplatsen. 4. Kunna dela med sig av sina nya erfarenheter till den övriga klassen. 5. Förbereda sitt examensarbete Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 25 (28)

26 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande visar intresse och engagemang för på arbetsplatsen förekommande arbetsuppgifter genom att tillsammans med sin handledare sätta sig in i arbetets gång. Den studerande har kunnat tillämpa sina kunskaper i reell miljö och utförligt redogör i sin rapport om hur ett projekt genomförs, dokumenteras och kvalitetssäkras i det aktuella företaget För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande visar intresse och engagemang för på arbetsplatsen förekommande arbetsuppgifter genom att tillsammans med sin handledare sätta sig in i arbetets gång. Den studerande har kunnat tillämpa sina kunskaper i reell miljö och utförligt och nyanserat redogör i sin rapport om hur ett projekt genomförs, dokumenteras och kvalitetssäkras i det aktuella företaget Former för kunskapskontroll Efter avslutad LIA-period skall den studerande lämna in en rapport över perioden. Utdelad rapportmall ska användas. LIA-/projektrapporten underlag för betygsättning av LIA-kursen. Underlag för kunskapskontroll Utvärdering av LIA-perioden ska göras av både handledare och studerande (blanketter finns). Betyg sätts efter att utvärderingar är inlämnade, skriftlig rapport är inlämnad och muntlig redovisning inför klassen genomförts. Den muntliga presentationen är obligatorisk och ger betyg IG, G. Rapporten avgör betyg IG, G, VG. Lernia Utbildning Sid 26 (28)

27 Beslutad av Ledningsgruppen Giltig från och gällande utbildnings omgång 1 och 2 Kursplan för Examensarbete 30 yrkeshögskolepoäng Kursens huvudsakliga innehåll Arbetsplats på företag som sysselsätter programmerare, system- eller webbutvecklare. Fördjupade färdigheter i metodik analys, design och kvalitetssäkring. Självständigt utveckla ett system från början till slut, alternativt delta som fullvärdig medlem i ett större projekt med andra utvecklare. Verkliga programmerings-uppgifter på arbetsplatsen så att färdighet i yrket verkligen utvecklas. I undervisningen ingår: Mål som den studerande ska ha uppnått efter avslutad kurs Examensarbetet ska ge den studerande möjligheten att visa upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser som har erhållits under utbildningen. Examensarbetet kan även vara kopplat till de arbetslivsanknutna lärsituationer som har förekommit i utbildningen. Examensarbetet ska ge den studerande färdighet i att genomföra ett projekt samt fördjupade kunskaper och färdigheter i tillämpad programutveckling. Presentation sker muntligt och skriftligt. Efter examensarbetet ska den studerande kunna: Arbeta självständigt enligt en projektstruktur med bakgrund, probleminventering, mål, avgränsningar, tid- och resursplaner, aktivitetslistor samt uppföljning. Arbetet ska innehålla faktainsamling, inlärning, analys, lösningsförslag och utvärdering av lösningsförslag. Betygsnivåer Icke godkänt, Godkänt och Väl godkänt Lernia Utbildning Sid 27 (28)

28 Principer för betygssättning För att få betyget godkänt krävs att den studerande Den studerande har utförligt löst uppgiften enligt den antagna kravspecifikationen. Dessutom har den studerande lämnat in en godkänd rapport/presentation. Den studerande gör en muntlig redovisning för sitt arbete i projektet och opponerar på en annan students examensarbete. För att få betyget väl godkänt krävs att den studerande Den studerande har utförligt och nyanserat löst uppgiften enligt den antagna kravspecifikationen. Dessutom har den studerande lämnat in en godkänd rapport/presentation. Den studerande gör en muntlig redovisning för sitt arbete i projektet och opponerar på en annan students examensarbete. Former för kunskapskontroll Redovisning av examensrapport, muntligt och skriftligt Underlag för kunskapskontroll Skriftlig redovisning av examensrapporten, betygsskala IG, G VG. Obligatorisk muntlig redovisning av examensarbetet betygsskala IG, G Obligatorisk opponering på ett annat examensarbete betygsskala IG, G Lernia Utbildning Sid 28 (28)

Lässystem Webbutvecklare.NET

Lässystem Webbutvecklare.NET Lässystem Webbutvecklare.NET År 1 Termin 1 Termin 2 Webbarkitektur 30 Yhp Plattformsoberoende webbutveckling 30 Yhp Avancerad objektorienterad programmering och design 1 20 Yhp Projektarbete för webbutveckling

Läs mer

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år Javautvecklare 400 YH-poäng, 2 år Utbildningsfakta Kurser (12 stycken) Grundläggande programmering och javaverktyg 50 yhp Grafiskt gränssnitt och interaktion 20 yhp Internet, webb och webbramverk 40 yhp

Läs mer

WEBBSERVERPROGRAMMERING

WEBBSERVERPROGRAMMERING WEBBSERVERPROGRAMMERING Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet

Läs mer

Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare

Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare YH-utbildningar 2016 Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare Sida 10-11 Webbutvecklare CMS 2

Läs mer

YH, Systemutvecklare agil webbprogrammering 400 Yh- poäng (utbildningsnummer: ) Connectivity och Internet of things IoT

YH, Systemutvecklare agil webbprogrammering 400 Yh- poäng (utbildningsnummer: ) Connectivity och Internet of things IoT Huvudmoment Skapa i grupp en applikation som pratar med en enhet och ger en användare möjlighet att läsa av och/eller styra den. Utforma och koda ett användargränssnitt för ovannämnda applikation utifrån

Läs mer

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 16 juni 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte är att

Läs mer

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 18 augusti 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte

Läs mer

Yanting Larsen. Mjukvaruutvecklare. Cybercom Group

Yanting Larsen. Mjukvaruutvecklare. Cybercom Group Cybercom Group www.cybercom.se info@cybercom.com Yanting Larsen Jag har ett stort intresse av mjukvaruutveckling och jag är angelägen om att arbeta med antingen webbapplikationer, datorprogram eller mobilapplikationer.

Läs mer

Webbserverprogrammering

Webbserverprogrammering Webbserverprogrammering WES Webbserverprogrammering Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets

Läs mer

Programvaruteknik, hp

Programvaruteknik, hp 1 (6) Utbildningsplan för: Programvaruteknik, 120-180 hp Software Engineering, 120-180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TPVAG Grundnivå MIUN 2010/1734 Högskolepoäng

Läs mer

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Mål Kursen skall ge studenten träning i att utveckla en större programvara. Arbetet utförs i projektform. Projektet skall ge grundläggande

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MOI Ämnet mobila applikationer behandlar olika tekniker för att utveckla programvara riktad mot mobila enheter samt processen från idé till färdigt program. Ämnet mobila applikationer får bara anordnas

Läs mer

Presentation Edument AB. All Rights Reserved.

Presentation Edument AB. All Rights Reserved. Presentation 2017 Edument AB. All Rights Reserved. Om läraren Namn: Mattias Andersen Programmerat konstant de senaste 4 åren Bor med fru och två barn Sysslar även mycket med musik (basist) Webbutvecklare

Läs mer

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 Fastställd i institutionsstyrelsen 2004-04-01 Dnr 420/333-04 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN Sid

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN MEDIEINFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG MI03 Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX 2017.

SKOLFS. beslutade den XXX 2017. 1 (12) Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet webbutveckling i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade

Läs mer

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning.

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Klient/server Översikt Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft Microsoft webbtekniker. ASP.NET. Klientsidan. Internet Information Server.

Läs mer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-WEB Klass Systemutvecklare.NET Syfte och koppling till yrkesrollen För att kunna arbeta som systemutvecklare

Läs mer

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp Electrical Engineering BA (C), Thesis Project, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kurs Poäng (5 yh poäng/vecka) Examensarbete 20 Grunderna inom test 20 Kommunikation i arbetslivet 15 Lärande i arbete 1 60 Lärande i arbete 2 60 Projektarbete 15

Läs mer

Kandidatprogram, informations- och kommunikationsteknik Bachelor's Programme in Information and Communication Technology 180,0 högskolepoäng

Kandidatprogram, informations- och kommunikationsteknik Bachelor's Programme in Information and Communication Technology 180,0 högskolepoäng Utbildningsplan Kandidatprogram, informations- och kommunikationsteknik Bachelor's Programme in Information and Communication Technology 180,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m

Läs mer

Information om LIA för Yh-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YhProd6-15

Information om LIA för Yh-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YhProd6-15 Information om LIA för Yh-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YhProd6-15 Flödesschema över utbildningen Beskrivning och upplägg för lärande i arbete, LiA Lärande i arbete består av fyra LiA-kurser

Läs mer

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Webbutveckling 2 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka Tema

Läs mer

Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd8-17

Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd8-17 Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd8-17 Flödesschema över utbildningen Beskrivning och upplägg för lärande i arbete, LiA Lärande i arbete består av fyra LiA-kurser

Läs mer

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! Veta kursmålen. Lite grunder om WCF Vem är jag? Mitt namn är Björn Jönsson och jobbar på Tahoe Solutions, ni når mig via mail: bjorn.jonsson@tahoesolutions.se

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd9-18

Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd9-18 Information om LIA för YH-utbildningen Produktionsutveckling 400p, YHProd9-18 Flödesschema över utbildningen Produktionsutveckling 400p YhProd9-18 2018 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 LIU1

Läs mer

Fortsättningskurs Webbklientprogrammering

Fortsättningskurs Webbklientprogrammering Tentamen, Fortsättningskurs Webbklientprogrammering (40 YH-poäng) Plats: Övningstenta Tid: Övningstenta Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna, suddgummi, linjal. Ej tillåtna hjälpmedel: Datorer, mobiltelefoner,

Läs mer

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier 1 (6) Utbildningsplan för: Datateknik, 180 hp Computer Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TDATG Grundnivå 2007/127 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning Ansvarig

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

WEBBTEKNIK. Ämnets syfte

WEBBTEKNIK. Ämnets syfte WEBBTEKNIK Webbteknik används för att utveckla och vidareutveckla statiska och dynamiska webbsidor, webbplatser, webbapplikationer eller andra applikationer där webbtekniker används, till exempel applikationer

Läs mer

WEBBTEKNIK. Ämnets syfte

WEBBTEKNIK. Ämnets syfte WEBBTEKNIK Webbteknik används för att utveckla och vidareutveckla statiska och dynamiska webbsidor, webbplatser, webbapplikationer eller andra applikationer där webbtekniker används, till exempel applikationer

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Kursens innehåll Kursen består av tre huvudmoment: matbröd, vetebröd och kavlade degar.

Kursens innehåll Kursen består av tre huvudmoment: matbröd, vetebröd och kavlade degar. Kurs: PRO 902 Bröd och kaffebröd 40 poäng Mål för kursen Undervisningen i kursen Bröd och kaffebröd syftar till att de studerande utvecklar fördjupad kunskap i rationell produktion och hantering av matbröd,

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014

Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014 Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign eller Webbutveckling 1 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Konsultprofil. Per Norgren (1983) Arkitekt & webbutvecklare

Konsultprofil. Per Norgren (1983) Arkitekt & webbutvecklare Konsultprofil Per Norgren (1983) Arkitekt & webbutvecklare Per Norgren är arkitekt och webbutvecklare som främst är inriktad på Mircosofts.Net-ramverk och EPiServer. Han har arbetat i branschen sedan 2007

Läs mer

Undervisningen ska ge eleverna tillfälle att arbeta i projekt samt möjlighet att utveckla kunskaper om projektarbete och dess olika faser.

Undervisningen ska ge eleverna tillfälle att arbeta i projekt samt möjlighet att utveckla kunskaper om projektarbete och dess olika faser. WEBBTEKNIK Webbteknik används för att utveckla och vidareutveckla statiska och dynamiska webbsidor, webbplatser, webbapplikationer eller andra applikationer där webbtekniker används, till exempel applikationer

Läs mer

KURS-PM Produktionsutveckling

KURS-PM Produktionsutveckling KURSPM Produktionsutveckling Lärande i arbete 2 25 Yhp Version 1.1 Uppdaterad 20181213 Kursens syfte: Kursen syftar till att den studerande ska få fördjupade praktiska kunskaper och färdigheter inom modern

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Kursplanering Objektorienterad programmering

Kursplanering Objektorienterad programmering Kursplanering Objektorienterad programmering Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-OOP Klass Systemutvecklare.NET 2 Syfte och koppling till yrkesrollen Syftet är att få en stabil grund

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

KURS-PM för. Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp. Version 1.0 Uppdaterad

KURS-PM för. Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp. Version 1.0 Uppdaterad KURS-PM för Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp Version 1.0 Uppdaterad 2019-09-10 Kursens syfte: LIA-periodens syfte är att den studerande ska delta i projekt på LIA-arbetsplatsen där studenten får arbeta

Läs mer

GRAFISK PRODUKTION. Ämnets syfte

GRAFISK PRODUKTION. Ämnets syfte GRAFISK PRODUKTION Ämnet behandlar den grafiska processen, hur en grafisk produkt utvecklas från idé till färdig produkt och de arbetsflöden processen bygger på. Det behandlar även betydelsen av samarbete

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik Drift- och Underhållsteknik Bakgrund Anläggningar för produktion av biogas är övervakade och reglerade av datoriserade system. Det är mycket viktigt att personalen som driver anläggningar för produktion

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. GENERALDIREKTÖREN Enhetschef

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. GENERALDIREKTÖREN Enhetschef Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:248) om ämnesplan för ämnet webbteknik i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den -- maj 2015. Med

Läs mer

Infomet / Datateknik KursPM

Infomet / Datateknik KursPM Kurs HF1005 Informationsteknik och ingenjörsmetodik 6hp, HT 2013 Infomet / KursPM Utdrag ur kursplanen Fullständig kursplan finns på http://www.kth.se/student/kurser/kurs/hf1005 Mål Kursens övergripande

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans allmänna råd om lärande i arbete; MYHFS 2015:3 Utkom från trycket den 8 juni 2015 beslutade den 19 maj

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå 1 (5) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy - couple and family therapy

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (8) BESLUT 2018-11-27 SU FV-3.2.5-3520-18 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and Systems Sciences Data- och systemvetenskap är ett mångvetenskapligt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9ID10 Idrott och hälsa, 15 högskolepoäng Physical education and health, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Kursens syfte är att ge en kulturorienterande allmänbildning, en omfattande kännedom om och förståelse för konstens, designens och kulturindustrins

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH19, Företagsekonomi: Examensarbete i strategic management på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Strategic Management Undergraduate Level,

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Ämnesfördjupning Kursens syfte är att förstärka och fördjupa den studerandes kunskaper om konstnärliga tekniker och den kreativa processen. Efter slutförd kurs ska den studerande: - förstå samspelet mellan

Läs mer

KURS-PM Produktionsutveckling

KURS-PM Produktionsutveckling KURSPM Produktionsutveckling Lärande i arbete 1 (YTLF18) 50 Yhp Version 1.1 Uppdaterad 20180905 Kursens syfte: Kursen syftar till att den studerande ska få kunskap om yrkesrollen, modern produktion och

Läs mer

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT08. Utbildningens mål Kunskap

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson

Certifieringswebb. Version 1.0 Mats Persson Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/enhet Namn Åtgärd Info. Student KaU Viktor Samuelsson Student KaU Gustaf Åhs Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare/handledare

Läs mer

UTVECKLINGSMILJÖER Microsoft Visual Studio (2003-2013), SQL Server Management Studio 2008-2010, Eclipse

UTVECKLINGSMILJÖER Microsoft Visual Studio (2003-2013), SQL Server Management Studio 2008-2010, Eclipse KONSULTPROFIL Daniel Systemutvecklare.NET Sammanfattning Daniel har mer än 10års erfarenhet av utveckling i olika programspråk. Daniel har i första hand arbetat med Webbutveckling och känner att han har

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Information och kommunikation

Information och kommunikation Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar dokument och effektivt behandlar

Läs mer

Programinformation för. Webbprogrammering, 180 högskolepoäng. (Web Programming, 180 ECTS credits)

Programinformation för. Webbprogrammering, 180 högskolepoäng. (Web Programming, 180 ECTS credits) Sida 1(9) Programinformation för Webbprogrammering, 180 högskolepoäng (Web Programming, 180 ECTS credits) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av nämnden för utbildningsfrågor vid Sektionen för datavetenskap

Läs mer

Poäng. Start v. Applikationsprogramm ering i Python 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 50 (34/16)

Poäng. Start v. Applikationsprogramm ering i Python 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 50 (34/16) TEK/NAT Kursrapport Kurs Kurskod Poäng År Start v. Applikationsprogramm ering i Python 5DA 7.5 215 13 Institution Institutionen för datavetenskap Antal registrerade (män/kvinnor) 5 (34/16) Antal aktiva

Läs mer

Kandidatarbete I- data

Kandidatarbete I- data Kandidatarbete I- data TDDD83 Aseel Berglund aseel.berglund@liu.se Journey line X KURSINFORMATION Mål Utveckla e? litet webbaserat affärssystem av typ e- bufk. Skriva rapport inkl marknasföringsplan för

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi Utbildningsplan för masterprogrammet i 4TX08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-08-19 Sid 2 (6)

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet mjukvarudesign inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet mjukvarudesign inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet mjukvarudesign inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2018. Naturvetenskapliga fakulteten MNXD01, Naturvetenskap: Tvärvetenskaplig projektutveckling för arbetslivet, 7,5 högskolepoäng Science: Interdisciplinary Project Development for Working Life, 7.5 credits

Läs mer

Kursplan för Bildteknik grund 25 YH-poäng

Kursplan för Bildteknik grund 25 YH-poäng Kursplan för Bildteknik grund 25 YH-poäng Utbildning: Crossmedia Digital Producer 1. Innehåll Kursen syftar till att ge den studerande grundläggande kunskaper i bildteknik, bildproduktion och anpassning

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten SKOC25, Strategisk kommunikation: Kommunikationsdesign i digitala landskap, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Communication Design in Digital Landscapes, 15 credits

Läs mer

Objektorienterad Systemutveckling Period 3

Objektorienterad Systemutveckling Period 3 Objektorienterad Systemutveckling 2 2018 Period 3 kurskod C1OB2B Innehåll Kursintroduktion Kursmaterialet finns temporärt även på http://www.gidenstam.org/hb/oosu2 KURSINTRODUKTION Kursintroduktion Inblandade

Läs mer

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Jonas Angerud, Karlbergsgymnasiet Åmål Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Vi har nu cirka fem stycken lektionstillfällen kvar av vårterminen och det kommer säkert att falla bort något på vägen.

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Kursen utgör fjärde terminen på det Systemvetenskapliga kandidatprogrammet. G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Kursen utgör fjärde terminen på det Systemvetenskapliga kandidatprogrammet. G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan SYSA14, Informatik: IT-arkitektur och mjukvarusystem, 30 högskolepoäng Informatics: IT Architecture and Software Systems, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh.

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh. Delkursbeskrivning: Webbdesign med multimedia, 5 poäng (Interactive Multimedia for the Web, 7.5 ECTS Credits) Kurs Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka

Läs mer

SSY1K, Kandidatprogram i systemvetenskap, 180 hp. SSY1K PROG, Kandidatprogram i systemvetenskap Programvaruteknik, 180 hp

SSY1K, Kandidatprogram i systemvetenskap, 180 hp. SSY1K PROG, Kandidatprogram i systemvetenskap Programvaruteknik, 180 hp SSY1K, Kandidatprogram i systemvetenskap, 180 hp SSY1K, Bachelor Programme in Information Systems, 180 hp Anmälningskod: P2202 Startermin: H16 Programtakt: 100% Studieort: Uppsala Undervisningsform: Normal

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH63, Företagsekonomi och affärssystem, en översikt, 7,5 högskolepoäng Business Administration and Enterprise Resource Planning, an Overview, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK10 Teknik 1 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 1 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-12-20 och

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan ENTA80, Entreprenörskap: Social innovation - en strategi för hållbarhet, 7,5 högskolepoäng Entrepreneurship: Social Innovation - a Strategy for Sustainability, 7.5 credits Grundnivå /

Läs mer

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte PLÅTSLAGERI Ämnet plåtslageri behandlar grundläggande planering och genomförande av plåtslageriarbeten. Det behandlar arbetsmetoder inom såväl byggnads- som ventilationsplåtslageri. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer