The delta model adaptive management for a changing world

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "The delta model adaptive management for a changing world"

Transkript

1 The delta model adaptive management for a changing world Buzzwords Switching cost kostnader som uppkommer I samband med leverantörsbyte, ex.om man haft Samsung och byter till Apple blir man tvungen att köpa appar igen i Appstore. Lock in system som låser kuncder. Ex. app store Lock out likt lock in men fokuserar på att låsa ut konkurrenter, ex. en Cola-colaautomat säljer ej Pepsi. Complementors företag som adderar värde till en annan produkt, ex. ett virusprogram till en dator. Granular metrics syfte att förstå varians i viktiga KPI:er genom att se bakomliggande anledningar. (Vidare beskrivning Agregate metrics- KPI:er som baseras på medelvärden, bra för överblick. Övergripande introduktion Artikelförfattarna berättar att det mest inflytelserika strategiska ramverk som finns idag, som Porter tagit fram, endast bygger på två exklusiva sätt att konkurrera. Dessa två sätt är differentiering eller låga kostnader. Även om låga kostnader och differentiering uppmanar till relativt skilda strategier, så fokuserar båda på produktekonomi eller att leverera den bästa produkten. Artikelförfattarna menar att även om best-product strategy fortfarande är relevant så anser de att den inte beskriver alla de sätt som företag kan konkurrera på i dagens marknad. Därför har de tagit fram Deltamodellen. Deltamodellen fokuserar på fyra saker: 1. Den definierar de strategiska positioner som reflekterar fundamentala nya källor till lönsamhet 2. Den anpassar de strategiska möjligheterna ett företags verksamhet har och på så sätt tillhandahåller den kongruens mellan den strategiska inriktningen och utförandet. 3. Den inför adaptiva processer med förmågan att ständigt reagera på en osäker marknad. 4. Den säger att granular metrics driver prestation i komplexa branscher.

2 The triangle; three strategic options Artikelförfattarna har tagit fram en ny affärsmodell, triangeln, som de tycker återspeglar de olika sätten att konkurrera på ett bättre sätt. De menar att den nya modellen fyller ett betydande tomrum i utvecklingen av strategiskt tänkande genom att erbjuda tre olika alternativ. Best product: bygger på konkurrens genom låga kostnader eller differentiering. Den ekonomiska drivkraften är koncentrerade till en tjänst eller produkt. Ett företag kan uppnå kostnadsledarskap genom att exempelvis driva skalfördelar, produkt- och processförenklingar eller att inneha en stor marknadsandel, som ger företaget möjlighet att dra nytta av deras erfarenheter och inlärningseffekterna. Differentiering kan också ske genom att ett företag ökar attributen på produkten som ger mervärde för kunden (exempelvis genom teknologi, varumärke, ytterligare funktioner etc.). Varje strategiskt alternativ söker olika sätt att binda sig till kunden, vilket reflekteras i en signifikant switching cost. Genom best product", binder sig företag till kunder genom att produkten eller tjänsten är överlägsen. Viktiga hjälpmedel för att uppnå detta är att företagen introducerar produkter snabbt, är först på marknaden och inrättar en så kallad dominant design. Customer Solution: Detta strategiska alternativ baseras på ett bredare utbud av produkter eller tjänster som tillfredsställer de flesta, om inte alla, kunders behov. I denna strategi ligger fokus på kundens ekonomi, snarare än produktens ekonomi. Den mest relevanta resultatmätningen blir därför marknadsandel hos kunden. Bindning till kunden, som erhålls genom att ligga nära kunden, ger företaget möjlighet att förutse behov och att arbeta tillsammans för att utveckla nya produkter. Detta förstärks genom lärande och anpassning. Lärande har dubbel effekt, investeringen kunden gör för att läsa sig använda en produkt eller tjänst kan utgöra en betydande switching cost. Om förteget lär sig om kundernas behov kommer de öka sin förmåga att satisfiera det behovet. Detta strategiska val kräver ofta utveckling av samarbete och allianser (exempelvis andra leverantörer, konkurrenter och kunder som kompletterar ett kunderbjudande).

3 System Lock-In: Detta strategiska alternativ har det bredaste scopet. Istället för att fokusera på produkten eller kunden, tar företagen hänsyn till alla i systemet som bidrar till att skapa ekonomiskt värde. I strategin har relationer den mest inflytelserika rollen. Företagen fokuserar särskilt på vårdande, attraherande och behålla så kallade complementors. Den kritiska frågan här är hur företaget kan ta del av complementors marknadsandelar och samtidigt som de lock out konkurrenter och lock in kunder. Artikelförfattarna beskriver vidare att dessa strategier inte är ömsesidigt uteslutande, utan företag kan välja en blandning mellan strategierna. Scopet ökar signifikant medan företagen går från best product till lock-in. Vid den extrema änden av best product -positionen skalas scopet ned till minimum. Scopet expanderar till att inkludera produktegenskaper, då företagen rör sig mot en differentierad best product -position. Vidare kommer den expandera vidare bortom produkten och inkludera kundens verksamhet när det gäller customer solutions. Företaget når bredast scope när de använder lock-in och inkluderar complementors. Detta illustreras nedan i figuren. The bonding Continuum The bonding continuum är en skala över kunders lojalitet mot ett företag beroende på deras relation. Artikelförfattarna beskriver det som en fyrgradig skala och förklarar det med en bild, x- axeln representerar ett ökat värde av relationen som sträcker sig från en första lojalitet till en lock-in customer och competitive lock-out effekt som är upphovsrättsskyddad. Det första steget, Dominant design, är kunderna dragna till produkten, vilket kan vara av pris, produkten i sig eller dess features, vilket resulterar i en dominant design som kunderna känner lojalitet mot. Ex.-vis hur alla mobiler har en touchskärm, kamera fram och bak, möjlighet att koppla hörlurar, högtalare. Det andra steget, Customer lock-in fokuserar till att låsa kunden exempelvis genom sk. Swiching costs, alltså skapa kostnader att byta leverantör av produkten. Ett exempel på en swiching cost kan vara frequent flyer miles eller klippkort hos frisören som båda är bonusprogram. Författarna beskriver hur customer lock-in kan uppnås genom kompletterande produkter från det egna företaget, bättre service eller ägandeskap av distributionskanaler. Det tredje steget, competitive locking out, är mycket likt steg två men syftar till att skapa barriärer som gör det svårare att imitera verksamheten eller bryta sig in på marknaden. Lockout kan sammanfattas med fyra punkter;

4 Restriction of distribution channels (exempelvis Coca-colaautomater säljer inte Pepsi) Genom ett starkt varumärke, vilket kan en positiv spiral skapas om plats på distributörernas hyllor. Ett starkt varumärke ger mer plats på hyllorna, mer plats på hyllorna förstärker varumärket. Snabb produktutveckling och lansering, kan göra det svårt för imitatörer att benchmarka och på så vis alltid vara marknadsledande. Patent, företag kan låsa ute konkurrenter genom patent. Det fjärde steget, proprietary standards kräver i huvudsak två saker, höga byteskostnader för kunderna, samt att det är svårt för konkurrenter att kopiera produkten. Författarna säger även själva att även om det är eftersträvansvärt att nå hit är det inte möjligt i alla branscher. För att bedöma om det är möjligt kan managers ställa några frågor Do we have an open architecture, or can we create one? An open architecture allows the attraction, development, and innovation of many complementors. Is there a potential for a large variety and number of complementors that can be enabled through a standard? Is the standard hard to copy? A complex interface that is rapidly evolving makes it difficult for competitors to imitate. Is the industry architecture being redefined?

5 Adaptive processes to link strategy with execution Genom att definiera sitt företag genom den tidigare nämna triangeln kan företag skapa sin strategiska position. Nästa steg är att länka visionen med en bra operativ verksamhet. Därefter behöver företag skapa återkoppling för en lärande och flexibel organisation. Artikelförfattarna beskriver det genom dessa fyra punkter: (1) Defining the key business processes that are the repository of the primary operational tasks, (2) Aligning their role with the desired strategic position, (3) Seeking a coherent integration across these processes to produce unifying action, and (4) Incorporating responsive mechanisms as a core part of each process to ensure flexibility and change in an uncertain market. Alignment of adaptive processes with Strategy Triangeln är motorn som driver valet av den strategiska positioneringen som, i sin tur, definierar rollen i den adaptiva processen. Ett företags agerande måste anpassas till sin strategiska position och resultatet måste ge feedback till att de adapterar strategin. Detta är kärnan i adaptiv ledning ( adaptive management ). Principerna som eftersträvas är kontinuitet, kongruens och feedback. De tre adaptiva processerna som beskrivs är: 1. Operational effectiveness - leveransen av produkter eller tjänster till kunden 2. Customer targeting - aktiviteterna som attraherar, tillfredsställer och behåller kunden. 3. Innovation - en kontinuerlig ström av nya produkter eller tjänster för att upprätthålla företagets framtida lönsamhet. Operational effectiveness När operativ effektivitet stöder strategin best product är det absolut nödvändigt att minska produktionskostnaderna genom att noggrant se över drivkrafterna bakom dessa. I fallet med customer solutions fokuserar den operativa effektiviteten med den horisontella kopplingen mellan produkterna i paketerbjudandet. Det slutgiltiga målet är att förbättra kundens ekonomi, även om det ökar produktionskostnaderna. I strategin lock-in är inte produktionskostnaderna lika relevanta. Värdet av systemet är skapandet av standarder, investeringar av de complementors och deras integration för att förbättra standarder. Customer targeting När företaget positionerar sig med customer solutions försöker de rikta in sig på nyckelkunder genom att erbjuda paketlösningar. Detta kräver ofta en position i vertikala marknader och anpassade produkter. I lock-in är nyckelkunden complementors, så företagen kan befästa en lock-in positionen och neutralisera konkurrenternas ageranden. Kortfattat så är nyckelkunden väldigt olika beroende på vilket alternativ företaget väljer. Ibland är slutkonsumenter eller produktanvändaren inte det mest strategiska målet (även om de är viktiga). Innovation Vid strategin best product är det förnyelse av verksamheten som säkerställer kontinuerlig ström av nya produkter, som ofta sker via en gemensam plattform. Om detta är framgångsrikt kommer innovationen etablera en dominant design. I customer solutions är innovationen en viktig del i framgångsrik utveckling av gemensamma produkter med nyckelkunderna. I detta avseende är den adaptiva processen central för anskaffa nya kunder men också för behålla de

6 nuvarande. Kunden är den primära källan för innovation. Innovationens roll i lock-in är förmodligen mer kritisk än någon annan strategiskt val. Ofta är det teknologin som är ansvarar för designa arkitekturen som kommer generera systemets standard, som tillåter ägandeskap för den standarden och hindrar att standarden blir kopierad eller föråldrad. Sannolikheten för att lyckas ökar systemet är open interface och evolutionen av det sker snabbt. Detta illustreras i figuren nedan. Priorities of Each Adaptive Process Att prioritera de adaptiva processerna menar artikelförfattarna skulle kunna uppfattas som kontroversiellt, då all anses som viktiga. De menar dock att välja en process inte utesluter den andra men erkänner den instinktiva skillnaden som varje strategisk position och dess oundvikliga kompromisser. Artikelförfattarna illustrerar nedan i figuren de olika prioriteringarna för varje strategisk val.

7 Best product positioneringen behöver den lägsta infrastrukturkostnaden, vilket ursprungligen kommer från den operativa effektivitet processen. Vidare kräver den nya produkter för att försätta sin vitalitet i framtiden, det vill säga innovation. Slutligen säkerställer customer targeting den stora tillgången till distributörskanaler. Customer solutions har identifiera kunden som högsta prioritet. Detta är nödvändigt för att identifiera nödvändiga produkter tillsammans med att hitta möjligheter till kundanpassning. Vidare är den operativa effektiviteten säkerställer leveransen av produkten eller tjänsten för att förbättra kundens ekonomi. Slutligen kommer innovation på grund av att positionen inte kräver att företaget ska ligga i framkant när det kommer till nya produkter eller tjänster. Lock-in prioriterar innovation högst. Det bidrar till skapande eller systemet. Vidare av support kommer från identifieringen av systemets complementors för att stärka lock-in positionen och lock-out konkurrenter. Slutligen har operativ effektivitet ansvar för förbättra systemets prestanda.

8 Key performance metrics eller KPI:er Feedback Artikelförfattarna menar är en av de viktigaste delarna i deltamodellen är just feedback. Feedback möjliggör en adaptiv strategi då det är en koppling till utförande och på så vis lärande. Författarna lämnar även frågor för att utvärdera feedbacken, se artikel för dessa. Granular segmentation KPI:er är en stor del av delta modellen, då det gör en möjlighet att effektivt kunna övervaka om strategierna fungerar. Dock anser författarna att många företag har problem att välja rätt KPI:er, främst på grund av två anledningar. 1. KPI:er är ofta baserade på historiska tal och kan därför ha svårt att prognostisera. Det är även mycket viktigt att dessa är i linje med företagets strategier. 2. Agregation - företag behöver se bakomliggande anledningar och inte styra efter medeltal då det kan leda till sub-par prestation. I bilden nedan lämnar författarna rekommendationer på KPI:er beroende på var i triangeln företaget befinner sig samt vilken adaptiv process som är dominant. Diskussion och reflektion Artikeln pratar mycket om innovation och känns många gånger nära Schillings kapitel 4, vilket talar för att delar av den stämmer. I övrigt är det en intressant utveckling av Porter som bidrar med bra poänger, dock ser vi lite kritiskt på den då den då om en strategi i triangeln väljs, exempelvis system lock in så ställer det höga krav på produkten och kunskap om kunden för att kunna skapa system lock-in effekten, vilket gör att system lock.-in ensam är svår att se som en renodlad strategi.

The delta model: Adaptive management for a changing world Arnoldo C. Hax & Deal L. Wilde III

The delta model: Adaptive management for a changing world Arnoldo C. Hax & Deal L. Wilde III The delta model: Adaptive management for a changing world Arnoldo C. Hax & Deal L. Wilde III Denna artikel har sin utgångspunkt i Michael Porters klassiska modell angående affärsstrategier, det vill säga

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi Sammanfattning What is Strategy? av Michael Porter, 1996. Ta hänsyn till att artikeln är från 1996, när det står konstateranden om idag, just nu eller liknande innebär det just år 1996. Vid ord där översättningen

Läs mer

TEIM04 Grupp 3 Shilling Kapitel 6

TEIM04 Grupp 3 Shilling Kapitel 6 Chapter Six, Defining the Organizations s Strategic Direction Schilling (2013) menar att det första steget i att formulera ett företags strategi är att först ta reda på företagets nuvarande position och

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 Introduktion 5 Bakgrund 6 Vision 7 Förflyttning 8 Löften 9 Positionering 10 Målgrupper 11 Känsla 12 Kärnvärden 14 INNEHÅLL INTRODUKTION Göteborgs hamn grundades år 1620 och är

Läs mer

Affärsmodellernas förändring inom handeln

Affärsmodellernas förändring inom handeln Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Affärsmodellernas förändring inom handeln PROFESSOR ULF JOHANSSON, EKONOMIHÖGSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet

Läs mer

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE IT & DIGITALISERING SVERIGE 2016-2017 Viktigaste IT-trender 2016-2020 Intelligenta system Integration Informationssäkerhet Digitalisering Automatisering

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Inledning Kraljic inleder med att beskriva hur chefer kan upptäcka svagheter i deras inköpsprocesser samt hur de kan motverka detta. Den globala marknaden

Läs mer

Kort varumärkesskola Myrdal Bratt Partners

Kort varumärkesskola Myrdal Bratt Partners Kort varumärkesskola asa@myrdalbrattpartners.se 0704-102107 Vad är värdet av ett varumärke? Blindtest 44 % 51 % Varumärkestest 65 % 23 % Varumärken Varumärken Associationer Smart Låga priser Brett sortiment

Läs mer

What is Strategy? Artikel 2 Av Michael E. Porter

What is Strategy? Artikel 2 Av Michael E. Porter What is Strategy? Artikel 2 Av Michael E. Porter Artikeln diskuterar vikten av att ha en strategi och förmågan att skilja den ifrån operationell effektivitet. Vidare diskuteras att de ingående aktiviteterna

Läs mer

Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park

Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park Sara Skärhem Martin Jansson Vad är innovation? På Wikipedia hittar man: En innovation är en ny idé, till exempel i form av en produkt, lösning, affärsidé,

Läs mer

Strategisk marknadsanalys

Strategisk marknadsanalys Ramverk för: Strategisk marknadsanalys Datum: Företag: Kund/prospect: Produkt/tjänst: Nuvarande omsättning på kunder: Uppskattad potential: Säljmål på kund/prospect: Copyright 2013. Pyramid Communication

Läs mer

SOA One Year Later and With a Business Perspective. BEA Education VNUG 2006

SOA One Year Later and With a Business Perspective. BEA Education VNUG 2006 SOA One Year Later and With a Business Perspective BEA Education VNUG 2006 Varför SOA är viktigt? As margins erode companies need to optimize for process and operational efficiency or find new markets

Läs mer

SAS VIYA JOHAN ELFMAN ROLAND BALI

SAS VIYA JOHAN ELFMAN ROLAND BALI 5/31/2016 SAS VIYA JOHAN ELFMAN ROLAND BALI Co p yr i g h t 2 0 1 6, S A S In s t i tut e In c. A l l r i g h t s r e s e r v ed. Co p yr i g h t 2 0 1 6, S A S In s t i tut e In c. A l l r i g h t s r

Läs mer

Certifierad Affärsarkitekt. Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg

Certifierad Affärsarkitekt. Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg Certifierad Affärsarkitekt Frukostmöte den 15 januari 2014 Linus Malmberg NEST: Köpta av Google för 3,2 mdr USD 2 Affärsmodellen förverkligar en idé Cordials ramverk för affärsarkitektur Affärsstrategi

Läs mer

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag:

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag: Modul 4 Kurs: 722A29 Industriella tjänster - Litteraturseminarium 4 09/12-2016 Rebecca Axelsson Camilla Hamdi Amanda Karlsson Gabrielle Törnberg Sammanfattning Artikel 3: How to Sell Services More Profitable

Läs mer

Rosetta. Ido Peled. A Digital Preservation System. December Rosetta Product Manager

Rosetta. Ido Peled. A Digital Preservation System. December Rosetta Product Manager Rosetta A Digital Preservation System December 2011 Ido Peled Rosetta Product Manager Digital Preservation Components Active Preservation Digital Preservation Components Archiving Collection Need to Think

Läs mer

Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning?

Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning? Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning? Branschrådmöte, 20 Juni 2011. Viktor Arvidsson Bakgrund OPS möjliggör innovation och skapande av tillväxt och nya exportprodukter genom samarbeten

Läs mer

The Digital Enterprise in Nordics

The Digital Enterprise in Nordics The Digital Enterprise in Nordics Summary of Findings CIO Magazine & Tata Consultancy Services Research Version 1.0 January 2014 Copyright 2014 Tata Consultancy Services Limited 1 Introduktion till undersökningen

Läs mer

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Prissättning En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt och processutveckling Innovation och produktdesign Jeanette Jönsson

Läs mer

Utvärdering av Ledningsprocesser. Fredrik Kjellberg Mannheimer

Utvärdering av Ledningsprocesser. Fredrik Kjellberg Mannheimer Utvärdering av Ledningsprocesser Fredrik Kjellberg Mannheimer 0 Tre distinkta utvecklingsfaser Harvard Business School böcker Harvard Business Review - artiklar 90 92 94 96 98 00 02 04 06 08 Mastering

Läs mer

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information GS1 Seminarium Lena Sparring 28 Maj 2013 Detta är ICA Det här är ICA-idén Enskilda handlare i samverkan, som framgångsrikt kombinerar mångfald och

Läs mer

Aktivitetsschemaläggning för flerkärninga processorer

Aktivitetsschemaläggning för flerkärninga processorer Lunds Tekniska Högskola Datorarkitekturer med Operativsystem EDT621 Aktivitetsschemaläggning för flerkärninga processorer Tobias Lilja 5 december 2016 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Syfte................................

Läs mer

"Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!"

Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden! "Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!" Ekonomie doktor/docent Johan Anselmsson johan.anselmsson@transvector.se 040-30 34 32 Johan Anselmsson (johan.anselmsson@transvector.se) Bitr.

Läs mer

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid Harjoitusty ö 5. Försäljning, marknadsföring och kundens

Läs mer

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Wolfgang Ulaga & Andreas Eggert(2006) sammanfattad av: Sebastian Ohlsson, Grupp 6 för kursen TEIM04 Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Ordlista

Läs mer

Packbridge Frukostmöte om Open Innovation. Susanna Bill, Sustenance AB

Packbridge Frukostmöte om Open Innovation. Susanna Bill, Sustenance AB Packbridge Frukostmöte om Susanna Bill, AB Innovation Incremental Innovation Process Innovation Innovation Incremental Innovation Process Innovation Innovation Systemn Customer driven Innovation External

Läs mer

The Path to Customer Centricity

The Path to Customer Centricity The Path to Customer Centricity Av Denish Shah, Roland T. Rust, A. Parasuraman, Richard Staelin & George S. Day Enligt författarna har kundfokus och dess fördelar diskuterats i över 50 år, men ändå är

Läs mer

Talent Management 2013

Talent Management 2013 Talent Management 2013 Bakgrund Talent Management är en viktig fråga för svenska företag. Det har andra undersökningar tydligt visat. Internationella undersökningar visar att företag som arbetar strukturerat

Läs mer

Kap. 5 - Timing of Entry

Kap. 5 - Timing of Entry Kap. 5 - Timing of Entry Viktiga begrepp Monopoly rents: Högre vinst på grund av lägre kostnader eller möjlighet att ha högre priser Scarce Asset: Begränsade strategiska tillgångar för att agera på en

Läs mer

VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN. M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative

VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN. M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative INNEHÅLL 1. INTRODUKTION : VAD ÄR ETT VARUMÄRKE? Vad GÖR ett varumärke? 2. Hatch- Schultz bok grundbegrepp

Läs mer

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Makromiljön och branschen Makromiljön. Makroanalys Grundläggande 15-02-23.

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Makromiljön och branschen Makromiljön. Makroanalys Grundläggande 15-02-23. Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller Thomas Rosenfall 1 Makromiljön och branschen Makromiljön Politiska Nya aktörer Sociokulturella Ekonomiska Leverantörer Rivalitet Kunder Juridiska (legala)

Läs mer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Överbrygga gapet State of the Global Workforce 2017 The World 15% 67% 18% Engaged Not Engaged Actively Disengaged Western Europe 10% 71% 20% Engaged

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

Page 1. Aktuella utmaningar för ekonomistyrare. Tema: Aktuella utmaningar för ekonomistyrare. Vad är ekonomistyrning? Vilka är utmaningarna?

Page 1. Aktuella utmaningar för ekonomistyrare. Tema: Aktuella utmaningar för ekonomistyrare. Vad är ekonomistyrning? Vilka är utmaningarna? Aktuella utmaningar för ekonomistyrare Professor Fredrik Nilsson Uppsala 2010-02-12 Föreläsningens inriktning Tema: Aktuella utmaningar för ekonomistyrare Vad är ekonomistyrning? Vilka är utmaningarna?

Läs mer

Lindahl. CEO Summit, Göteborg. Måndagen den 2 december 2013

Lindahl. CEO Summit, Göteborg. Måndagen den 2 december 2013 Lindahl CEO Summit, Göteborg Måndagen den 2 december 2013 Välkommen och introduktion Partnering Ett förverkligande av produktens värde över avtalstiden Beroende av partnerns engagemang för att nå värdet

Läs mer

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle.

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. ORDLISTA En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. B2B Business-to-business är en marknadsstrategi som inbegriper

Läs mer

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL.

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. UPPKOPPLAT BEHÖVER INTE BETYDA SMART. Trasslat in dig i tekniken? Se vår humoristiska film om en möjlig (?) nära, uppkopplad framtid. www.semcon.com/smart Att

Läs mer

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar Enterprise App Store KC TL Sammi Khayer Konsultchef mobila lösningar Familjen håller mig jordnära. Arbetar med ledarskap, mobila strategier och kreativitet. Fotbollen ger energi och fokus. Apple fanboy

Läs mer

Industriell Marknadsföring & Supply Chain Management Del 2 Supply chain management Håkan Aronsson

Industriell Marknadsföring & Supply Chain Management Del 2 Supply chain management Håkan Aronsson Industriell Marknadsföring & Supply Chain Management Del 2 Supply chain management Håkan Aronsson Supply chain management, utvecklingsteg Stevens, 1989 2 Utvecklingsfrågor inom Ett vidare perspektiv Förmågan

Läs mer

De 12 olika sätt för företag att innovera

De 12 olika sätt för företag att innovera De 12 olika sätt för företag att innovera Mohanbit Sawhney, Rovert C. Wolcott & Inigo Arroniz Artikel 11, av grupp 1 Företag med en snäv syn på innovation kan missa möjligheter. Författarna tar fram ett

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten.

Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten. Performance Performance management: Motivera, belöna och engagera dina medarbetare och öka effektiviteten i verksamheten. Performance management handlar inte om att titta i backspegeln, utan om att se

Läs mer

Personnummer: OBS! SKRIV SVAREN DIREKT UNDER VARJE FRÅGA OCH VID UTRYMMESBRIST PÅ BAKSIDAN EJ PÅ LÖSBLAD!

Personnummer: OBS! SKRIV SVAREN DIREKT UNDER VARJE FRÅGA OCH VID UTRYMMESBRIST PÅ BAKSIDAN EJ PÅ LÖSBLAD! Uppgift 1 (20p) Förhoppningsvis har början på hösten varit full av spännande upplevelser. Att erbjuda människor upplevelser är ett område vi ser växer. Under kursen och har vi tagit upp marknadsföring

Läs mer

350 varumärken. och företag

350 varumärken. och företag 350 varumärken och företag 2 Nu pågår arbetet med att transformera Bonnier till ett ledande digitalt mediehus. Våra verksamheter spänner över alla medieslag, med en stark historisk kärna i oberoende journalistik

Läs mer

Organisering och ekonomistyrning. Professor Fredrik Nilsson Uppsala

Organisering och ekonomistyrning. Professor Fredrik Nilsson Uppsala Organisering och ekonomistyrning Professor Fredrik Nilsson Uppsala 2013-01-23 Föreläsningens inriktning Tema: Organisering och ekonomistyrning Vad är ekonomistyrning? Ekonomistyrningens nya sammanhang

Läs mer

TEKNOLOGISTRATEGIER LTH 2015 PP1 INTRO

TEKNOLOGISTRATEGIER LTH 2015 PP1 INTRO TEKNOLOGISTRATEGIER LTH 2015 PP1 INTRO Ingela Elofsson/Asplund, CJ FI TEKNOLOGISTRATEGIER ELOFSSON/ ASPLUND 2015 LTH 1 PROGRAM 1. Viktiga frågor TS 2. Vad är teknologistrategier? 3. Mikael Porter om teknologi

Läs mer

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ?

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ? Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Reforce Internationals VD-undersökning 2017 Förord av styrelseordförande Ulf Arnetz Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Svaret på denna

Läs mer

Asset Management ISO 55000

Asset Management ISO 55000 Asset Management ISO 55000 SSG 27 maj - 2014 Jan-Olof Hilmerstam 1 Varför är Asset Management viktigt? Fysiska anläggningstillgångar representerar en stora värden i många organisationer 90% fysiska anläggningstillgångar

Läs mer

Projecticon. Grafisk Standard. Projecticon AB Box 2131 103 14 Stockholm, Sweden. www.projecticon.se

Projecticon. Grafisk Standard. Projecticon AB Box 2131 103 14 Stockholm, Sweden. www.projecticon.se Projecticon Grafisk Standard Logotype Logotype Typsnitt: Palatino Färg: RGB, R46, G98, B174 C87M65 Typsnitt Dokument Rubriker Brödtext Fotnoter Verdana Garmond Arial Webb Rubriker Brödtext Länkar Verdana

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

Welcome. to the world of Jeeves. Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB

Welcome. to the world of Jeeves. Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB Welcome to the world of Jeeves Copyright 2011 Jeeves Information Systems AB Jeeves APPs & APPs Market Jeeves World 2011 Tomas Enblom, Chief Architect Innovation historiska ögonblick Ca 3500 f kr Ca 2000

Läs mer

Anna Leo Konsult och affärsutvecklare inom CRM. Februari 2010

Anna Leo Konsult och affärsutvecklare inom CRM. Februari 2010 Anna Leo Konsult och affärsutvecklare inom CRM Februari 2010 förväntar sig att vi har koll på dem och deras avtal är kräsna och förväntningar ska helst överträffas vill bara ha relevanta erbjudanden Anna

Läs mer

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Michael Porter (1980) 2011-02-21 2 Hur hänger det ihop Five forces Vilka drivkrafter styr branschen? Värdekedjan Vilka konkurrensmässiga fördelar har konkurrenterna?

Läs mer

Segmentering Targeting (urval)

Segmentering Targeting (urval) Segmentering Targeting (urval) Positionering (grund) Thomas Rosenfall Agenda Segmentering Targeting (urval) Grundläggande positionering 1 Segmentering strukturera marknaden STP (Segmentering, Targeting

Läs mer

Ramverk för: Marknadsstudie. Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright Pyramid Communication AB

Ramverk för: Marknadsstudie. Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright Pyramid Communication AB Ramverk för: Marknadsstudie Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lösningen är alltid kunskapens framsida Om du inte vet exakt var du befinner dig

Läs mer

PRAKTIKFALL FRÅN KEYNOTE SPEAKER PÅ KONFERENSEN FÅR DU LÄRA DIG:

PRAKTIKFALL FRÅN KEYNOTE SPEAKER PÅ KONFERENSEN FÅR DU LÄRA DIG: inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 november 2012 PRAKTIKFALL FRÅN VP, Head of Market Strategy and Consumer Insight Torbjörn Johansson Management Consultant Product Manager VP Marketing Technical

Läs mer

Kaba Group. Grundat 1856

Kaba Group. Grundat 1856 Kaba Group Grundat 1856 En av världens ledande säkerhetskoncerner med över 9000 medarbetare i 60 länder Huvudkontor i Rümlang, Schweiz. Noterat på Zurichbörsen. Omsättning ca 9 miljarder SEK (FY 2012/13)

Läs mer

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi (exempel Volvo) Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Mission Vision.

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi (exempel Volvo) Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Mission Vision. Företagsstrategi Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring ME1002 IndustriellEkonomiGK 2011 Period 4 Tomas Sörensson 1 Affärsidé Mission Vision Mission Övergripande uppgift Vision Önskvärt

Läs mer

Smarter Analytics med rätt infrastruktur

Smarter Analytics med rätt infrastruktur Smarter Analytics med rätt infrastruktur Valet av infrastruktur avgör slutresultatet! Vi visar hur det kan påverka kostnader, risk och hur man kan öka affärsnyttan. Patrik Gunnersten, Client Technical

Läs mer

2014-09-26 Stockholm

2014-09-26 Stockholm 2014-09-26 Stockholm E-handel till nya nivåer 2014-05-05 Prognos för 2014: 42,5 miljarder kronor 50 42,5 40 30 20 10 4,9 6,8 9 14,3 17,7 20,4 22,1 25 27,7 31,6 37 0 15 procent tillväxt under Q2 25% 20%

Läs mer

HR i en internationell organisation, några tankar av P-O Nyquist. Göteborg 2011-11-10

HR i en internationell organisation, några tankar av P-O Nyquist. Göteborg 2011-11-10 HR i en internationell organisation, några tankar av P-O Nyquist Göteborg 2011-11-10 1 P-O Nyquist UTBILDNING Bergsingenjör från KTH Executive MBA från Uppsala ERICSSON (18 år) SW design System design

Läs mer

Essä. - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess. KPP306 Produkt- och processutveckling

Essä. - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess. KPP306 Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik Essä - Min syn på att nå en optimal start av en Produktutvecklingsprocess Civilingenjörsprogrammet Innovation och produktdesign Skriven av Examinator: Rolf Lövgren

Läs mer

Om Apple & iphone. Pelle Snickars, KB. söndag 6 november 11

Om Apple & iphone. Pelle Snickars, KB. söndag 6 november 11 Om Apple & iphone Pelle Snickars, KB söndag 6 november 11 > 98 miljoner träffar... the only problem with microsoft is that they don t have any taste... söndag 6 november 11 det öppna & det slutna

Läs mer

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas med rätt affärsmodell kan du ändra en hel bransch 16 mars 2016 Du behöver 10 miljoner kronor för att växa ditt företag. Du träffar en finansiär som kan ge dig de pengar som bolaget

Läs mer

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE

#JohnRosenbaum. Senior Social Media Advisor, Infomedia SE #JohnRosenbaum Senior Social Media Advisor, Infomedia SE En av de första svenskarna på Facebook Framgångsrikt förutspått melodifestivalvinnare & politiska val genom att analysera Social Mediedata @JohnnyRosenbaum

Läs mer

Akademins bidrag till framtida innovationer. Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik

Akademins bidrag till framtida innovationer. Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik Akademins bidrag till framtida innovationer Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik Vad är innovation? Innovation handlar om nya sätt att skapa värde för samhälle, företag och individer. Värdet

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Agenda. Makromiljön och branschen Makromiljön

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Agenda. Makromiljön och branschen Makromiljön Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller 1 Agenda Omvärlds- och branschanalys Makroanalys SWOT-analys TOWS-analys Marknadsstrategier 2 Makromiljön och branschen Makromiljön Demografisk omvärld

Läs mer

Vi presenterar. Talent Management

Vi presenterar. Talent Management Vi presenterar Talent Management Finns det ett enkelt framgångsrecept för framgångsrik Talent management som ger resultat utan ansträngning eller kostnad? Nej, tyvärr - men ett systematiskt HR-arbete tillsammans

Läs mer

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén 1:a Västmanlandsfonden Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén Introduktion Denna presentation skall ses som en stöd för utformning av en affärspresentation, inte som

Läs mer

När spelreglerna förändras hur man gör en förflyttning till en ny affärsmodell? Johan Lindgren, CEO Eniro

När spelreglerna förändras hur man gör en förflyttning till en ny affärsmodell? Johan Lindgren, CEO Eniro När spelreglerna förändras hur man gör en förflyttning till en ny affärsmodell? Johan Lindgren, CEO Eniro Marknad & företagets utveckling 2 Våra marknader 3 Våra marknader Sverige Adresserbar reklammarknad:

Läs mer

GMC Software Technology CCM Made Easy

GMC Software Technology CCM Made Easy GMC Software Technology CCM Made Easy GMC Software Technology Nordic CCM Meeting November 2013 With over 2 billion customer communications a year, GMC Inspire delivered a top 5 US bank streamlined CCM

Läs mer

PRODUCT MANAGEMENT. Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

PRODUCT MANAGEMENT. Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden på From Requirements in Excel - to development of profitable products Strategic Technology PRODUCT PRODUCT Market PLANNING MARKETING på Operational Product planning = Define and Develop Product marketing

Läs mer

TS CASESKOLA B. Asplund, CJ och Bengtsson, L. LTH

TS CASESKOLA B. Asplund, CJ och Bengtsson, L. LTH TS CASESKOLA B Asplund, CJ och Bengtsson, L. LTH 2016 Ett styrdokument. Är en naturlig del av caset. Bör vara utförlig och strukturerad (se Asplund 2011). Undervisningssyfte, målgrupp, nivå, typ av kurs

Läs mer

Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program

Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program Innovation Enabled by ICT A proposal for a Vinnova national Strategic innovation Program Ulf Wahlberg, VP INdustry and Research Relations Ericsson AB Ericsson AB 2012 April 2013 Page 1 Five technological

Läs mer

Företagens anseende i Sverige 2011. Drivkrafterna bakom anseendet och trovärdigheten Resultatet för 22 kända företag

Företagens anseende i Sverige 2011. Drivkrafterna bakom anseendet och trovärdigheten Resultatet för 22 kända företag Företagens anseende i Sverige 2011 Drivkrafterna bakom anseendet och trovärdigheten Resultatet för 22 kända företag 1 TNS SIFOs Anseendeindex 2011 Denna rapport innehållet Fakta om studien och kontaktuppgifter

Läs mer

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Ledande inom färg, lack och verkstadsoptimering Nexa Autocolor är en av världens ledande färgleverantörer och finns i över 147 länder. Nexa Autocolor har

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning?

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Viktigast Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Relation Intensitet Tid 3 Att styra mot en önskvärd framtid Affärsmål Marknad Resurser Agenda Varför KAM KAM - Försäljning Vad krävs av mig

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen. Prof. Mats Abrahamsson

Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen. Prof. Mats Abrahamsson Strategiska utmaningar för dagligvarubranschen Prof. Mats Abrahamsson Logistikens betydelse för retail Exemplet HORNBACH Handel hat keine logistik, Handel ist logistik DET DYNAMISKA FÖRETAGET OM FÖLJSAMHET

Läs mer

Kursens innehåll och upplägg

Kursens innehåll och upplägg Kursens innehåll och upplägg 17 april 2015 Affärsarkitektur och affärsarkitekten Vi myntade begreppet affärsarkitektur 2006 och lanserade utbildningen Certifierad Affärsarkitekt i februari 2007 Sedan dess

Läs mer

UTMANINGAR MED FORSKNINGSPROGRAM

UTMANINGAR MED FORSKNINGSPROGRAM UTMANINGAR MED FORSKNINGSPROGRAM SIP-SECURITY Branschens förslag till Strategiskt Innovations Program inom Samhällssäkerhet Ulf Dahlberg, SACS www.civilsecurity.se SIP Strategiskt Innovationsprogram SIP-Security

Läs mer

Högskolans roll i regional utveckling kopplat till smart specialisering

Högskolans roll i regional utveckling kopplat till smart specialisering Högskolans roll i regional utveckling kopplat till smart specialisering HSS 2013 Eskilstuna, 2013-05-16 Maria Lindqvist Senior Research Fellow Bakgrund EUs Knowledge for Growth (K4G) http://ec.europa.eu/invest-inresearch/monitoring/knowledge_en.htm

Läs mer

Nya möjligheter med M3 Technology. Björn Svensson, Björn Torold

Nya möjligheter med M3 Technology. Björn Svensson, Björn Torold Nya möjligheter med Technology Björn Svensson, Björn Torold Vem är vi? 2 Copyright 2011 Lawson. All rights reserved. Nya möjligheter med Technology System Foundation Grid Förändrar basen i Installation

Läs mer

Design för bättre affärer

Design för bättre affärer Design för bättre affärer En undersökning från 2008 om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen i Sverige, Svensk Teknik och Design (STD).

Läs mer

Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts. William Bruce Cameron

Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts. William Bruce Cameron Nytta före insats Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts William Bruce Cameron Fyra faser Målgrupper 1 3 Visualiering of användarens upplevelse 2 4 Kvalitativ

Läs mer

Configuration Management

Configuration Management Configuration Management En möjliggörare för värdeskapande smart industri CM Forum SIS TK 280, TK 611 och CM vad är kopplingen? Er digitala information bör vara beskaffad så här! Era identifierare bör

Läs mer

Ekonomistyrning (2FE255) Tentamen lördag 28 november 2015, kl

Ekonomistyrning (2FE255) Tentamen lördag 28 november 2015, kl Ekonomistyrning (2FE255) 1 Tentamen lördag 28 november 2015, kl. 09.00-12.00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare (dock inte i mobiltelefon) och ordbok (engelsk-svensk, svenskengelsk alternativt engelsk-hemlandsspråk)

Läs mer

Glöm inte: Kritik. Bidrag. Plans are nothing planning is everything (Eisenhower)

Glöm inte: Kritik. Bidrag. Plans are nothing planning is everything (Eisenhower) Corporate & Business strategy Kent Thorén INDEK - KTH de Wit & Meyer, Strategy, Process, Content, Context, THOMSON BUSINESS PRESS. Ett företag kan behöva flera typer av strategier Inledning Design - den

Läs mer

I välfärdens tjänst En nationell strategi för ett enklare, öppnare och smartare Sverige. Näringsdepartementet

I välfärdens tjänst En nationell strategi för ett enklare, öppnare och smartare Sverige. Näringsdepartementet I välfärdens tjänst En nationell strategi för ett enklare, öppnare och smartare Sverige Det finns nu ett första utkast till strategidokument baserat på strategigruppens arbete. Det bygger på de förslag

Läs mer

«Skapa en attraktiv och»

«Skapa en attraktiv och» Butikskommunikation Varuexponering Innovation & ny teknologi Butiksinredning «Skapa en attraktiv och» säljande butiksmiljö som stärker konsumentens köpupplevelse Vi arbetar hand i hand med både detaljhandel

Läs mer

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse PureConnect Förenkla och säkerställ kvaliteten i kundrelationerna Vi valde PureConnect för dess enkla allt-i-ett-arkitektur Vi ville inte längre

Läs mer

Litteraturseminarium 1: Management control systems and strategy: a critical review

Litteraturseminarium 1: Management control systems and strategy: a critical review Litteraturseminarium 1: Management control systems and strategy: a critical review Artikeln som är skriven av Kim Langfield-Smith beskriver och kritiserar forskningen som behandlar relationen mellan styrningssystem

Läs mer