Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC."

Transkript

1 GR Bilaga 1 Elvy Persson Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC. Vad gäller ansökan Elva av Göteborgsregionens medlemskommuner ansöker gemensamt om utvecklingsmedel från Länsstyrelsen för att införa, utveckla och stödja ett systematiskt användande av systemet BBIC för att bättre kunna bedöma barns behov. Socialstyrelsen har i sin rapport Social barnavård i förändring slutrapport från BBIC-projektet dragit slutsatsen att utsatta barns ställning stärks med BBIC. Vilka behov finns i kommunerna Socialtjänstens hantering av barnavårdsutredningar har under senare år satts i fokus. Socialtjänsten har kritiserats bl a för brister i handläggning och otydlighet vad gäller bedömningar om barns behov. Samtidigt har antalet anmälningar till socialtjänsten ökat bl a som en följd av utökat samarbete med skola och polis. Även anmälningar från allmänheten har ökat, sedan en del ärenden fått kraftig massmedial uppmärksamhet. Denna trend kan vi se generellt i Göteborgsregionens medlemskommuner. Barn som bevittnat våld har genom ny lagstiftning fått en starkare ställning som brottsoffer. Sett ur ett medborgarperspektiv finns det behov att stärka utsatta barns ställning. Kommunerna har det yttersta ansvaret att tillsammans med andra aktörer särskilt hälso- o sjukvården ansvara för detta. Det finns också behov hos kommunerna att på övergripande, strategisk nivå skaffa sig en överblick och kunna följa upp sin verksamhet och på så sätt öka sina möjligheter att ge utsatta barn rätt stöd och behandling. Senare års forskning om implementering visar entydigt att det krävs konsekventa satsningar under flera år och på flera plan för att nya arbetssätt ska få genomslag. Det finns alltså behov av en bärande och gynnande struktur för att införa ett systematiskt användande av BBIC.

2 Mål med den planerade verksamheten Målet med den planerade verksamheten är att stärka utsatta barns ställning genom bättre, tydligare och mer rättsäkra barnavårdsutredningar. Det gäller barn som befinner sig i missbruks-, vålds- eller andra riskmiljöer. Målet är också att genom att elva kommuner gör en gemensam ansökan kan kommunerna stötta varandra och utnyttja styrkan med ett regionalt samarbete. Göteborgsregionens medlemskommuner samarbetar i nätverk, projekt och kompetensutveckling. Erfarenheten är att samarbetet ger synergieffekter och ökar effektiviteten. Målet är vidare att i större utsträckning använda sig av utprövade och enhetliga bedömningsinstrument inom den sociala barnavården och som bygger på forskning. Ytterligare ett mål är att kunna överblicka och följa upp verksamheten på ett övergripande plan. Hur ska arbetet planeras/utvecklas? Arbetet ska planeras och utvecklas gemensamt av elva kommuner i Göteborgsregionen. De deltagande kommunerna är Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Kungsbacka kommun deltar också i planeringen och utvecklingen, men utan att söka medel eftersom de tillhör annat län. Dessa kommuner startade ett gemensamt utvecklingsarbete under 2006 och har redan kommit en bra bit på väg. Flertalet kommuner ska under 2008 söka permanenta licensavtal för BBIC, övriga söker fortsatta prövolicenser. De deltagande kommunerna har i flera fall satsat särskilda personalresurser för att införa BBIC och/eller p.g.a. ökad ärendemängd. Partille har avsatt 50 % tjänst för BBIC under 2007 och 100 % tjänst p.g.a. ökad ärendemäng under våren 2008 Lerum har avsatt 100 % tjänst för BBIC under hela 2008 Alingsås har avsatt 100 % tjänst för BBIC under hela 2008 Kungälv har avsatt 2 tjänster på 100 % p.g.a. ökad ärendemängd från 2008

3 Härryda har avsatt 50 % tjänst för BBIC under Mölndal har avsatt 90 % tjänst för BBIC under och 4 tjänster på 100 % p.g.a. ökad ärendemängd, utvecklings- och kvalitetsarbete inom Familjesektionen från 2008 Ale har avsatt 50 % tjänst för BBIC under 6 månader Stenungsund har avsatt 50 % tjänst för BBIC under Lilla Edet har avsatt särskilda personalresurser under utbildningstiden våren Hur har kommunerna organiserat införandet av BBIC? All utbildning i BBIC-systemet anordnas av Socialstyrelsen, som också utfärdar och övervakar licenser. Utbildningen är systematisk och sker enligt särskild utbildningsplan. Inom varje kommun finns lokala organisationer för BBIC med 1 3 BBIC-utbildare och en BBIC-ansvarig i respektive kommun. Oftast finns det också ansvarig för ITsystemet. De BBIC-ansvariga har som regel en arbetsledande befattning. De har bl a ansvar för att sköta förankringen uppåt i organisationen och att BBIC-utbildningen och implementeringen drivs enligt Socialstyrelsens intentioner. De ansvarar för att utbildningsplanerna följs och vid behov revideras. BBIC-utbildarna ansvarar för att utbilda övriga inom organisationen. De utbildar nyanställd personal och handleder och ger råd och stöd till kollegorna i deras utredningar. De ansvarar också för information till samarbetspartners. Kommunerna har etablerat och regelbundet samlat nätverk för BBIC-ansvariga och BBIC-utbildare. Inom kommunernas BBIC-nätverk tas ett gemensamt ansvar för att all ny personal utbildas i BBIC. De BBIC-ansvariga har beslutat att grundutbildning i BBIC ska genomföras varje termin. Kommunerna kommer att turas om att hålla i utbildningarna. Nätverket blir på så sätt en viktig plattform för Socialstyrelsens organisering av utbildningar. Merparten av de elva kommunerna har genomfört sina grundutbildningar och påbörjat införandet av BBIC i sina respektive kommuner. Kommunerna har kommit olika långt i sitt BBIC-arbete p.g.a. olika förutsättningar i de enskilda kommunerna. Gemensamt för dem är emellertid att de alla står inför en kritisk period i den långsiktiga implementeringen. All erfarenhet visar att denna period kräver uthålliga stödprocesser i form av t ex vidareutbildning, handledning och samordning.

4 Det mest avgörande för hur de ska lyckas är troligen arbetsledningens konsekventa stöd och efterfrågan av resultat. Genom att de flesta BBIC-ansvariga har en arbetsledande funktion finns här goda förutsättningar att kunna stödja implementeringen av BBIC. En av de BBIC-ansvariga har idag en samordnande funktion och fungerar som kontaktperson gentemot Socialstyrelsen. De BBICansvariga behöver utvecklas och stödjas i sina uppdrag och samordnaren behöver kunna sätta av särskild tid för uppdraget. Insatsområden/struktur Arbete ska utvecklas främst genom följande aktiviteter under 2008 och Vidareutbildning av berörd personal, som är kopplad till BBIC - Vidareutbildning för BBIC-ansvariga och BBIC-utbildare - Handledning/coachning för BBIC-utbildare - Benchmarking för nyckelpersoner skugga kollegor i andra kommuner - Studieresa o omkostnader för nätverk - Öronmärkta tjänster för implementering och kvalitetssäkring av BBIC - Samordnare för BBIC-nätverk i Göteborgsregionen Vilka resurser behövs? Vidareutbildning för berörd personal kopplad till BBIC A Utbildning i barns behov 15 personer/kommun Totalt 165 personer, à kronor/plats kr B Utbildning via Socialstyrelsen Uppföljning av placeringar 3 personer/kommun, totalt 33 personer à kronor/plats kr 2009 C Utbildning i barnsamtal (via Göteborgs Universitet) 10 personer/kommun, totalt 110 personer à kronor/plats kr Vidareutbildning för BBIC-ansvariga och BBIC-utbildare

5 A Handledning/coachning för BBIC-utbildare Totalt 22 personer, 2 gånger/år i grupp B Benchmarking för nyckelpersoner lära av andra, skuggning, Inklusive omkostnader och resor m m Totalt 15 personer à kronor/person C Studieresa för GR s nätverk Totalt 33 personer, à kronor/person D Lokalkostnader m m för nätverksmöten (2 år) kr kr kr kr Resurstillskott/personalkostnader för att stödja implementering av BBIC ,5 tjänst/kommun Totalt 5,5 tjänst för elva kommuner, kronor/år Samordnare för BBIC-nätverk i Göteborgsregionen Motsvarande 25 % tjänst inkl sociala avgifter kronor/mån kr Totalt sökt belopp kr Samarbetspartner Den viktigaste samarbetspartnern är Socialstyrelsen, som nationellt förvaltar BBIC och stödjer utvecklingsarbetet på olika sätt. Socialstyrelsen garanterar också kvalitetsutvecklingen genom att bevilja och övervaka licensavtal. FoUiVäst/GR är samarbetspartner när det gäller den regionala utvärderingen. Hur kommer utvärdering att ske?

6 De deltagande kommunerna har redan påbörjat en egen implementeringsstudie, handledd av FoUiVäst/GR. Uppdragsbeskrivning för studien. Implementeringsstudien skall baseras på kvalitativa semistrukturerade intervjuer med respektive kommuns projektledare. GR kommer att bistå med handledning via Carina Löfström, fil. dr i företagsekonomi och forskare vid FoU i Väst. Syftet med studien är att gör en grundläggande genomgång av hur projektledarna har genomfört implementeringen av Barns behov i centrum (BBIC) i respektive kommun. Genom studien är det tänkt att man skall få en överblick av skillnader och likheter i de deltagande kommunerna samt att kunna få en överskådlighet kring hur kommunerna har tagit sig an arbetet. Studien skall innefatta ett kumulativt tänkande. På så sätt kommer man efter det att den första studien är genomförd, kunna utveckla flera olika frågeställningar och möjliggöra ytterligare undersökningsområden gällande BBIC i Göteborgsregionen. Intervjuerna skall genomföras under våren 2008 och resultatet av undersökningen skall vara klart för presentation under hösten 2008 i samband med att den tillfälliga licens som finns skall permanentas. Studien genomförs av utvecklingsledare från Kungsbacka och Lerums kommuner. Utvärdering sker också genom att Socialstyrelsen beviljar och övervakar licensavtalen för BBIC. Fortsättning efter avslutad bidragstid? Införandet av BBIC i de berörda kommunerna fortsätter i den ordinarie verksamheten efter avslutad bidragstid. Respektive kommun ansvarar för att ansökan är politiskt förankrad i sin kommun.

7 GR Bilaga 2 Elvy Persson Kommunstyrelsen Handläggande tjänstemän Regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor våld i nära relationer Saken Göteborgsregionens förbundsstyrelse skickade ut ett förslag om regionalt samarbete kring våld i nära relationer på remiss till kommunstyrelserna. Sju kommuner har sagt ja, tre kommuner har sagt ja med förbehåll att övriga kommuner deltar och en kommun har avstått. Inför den fortsatta beredningen av ärendet till förbundsstyrelsen vill GR nu veta hur de tre kommunerna med förbehåll ställer sig. Övriga kommuner informeras. Bakgrund Göteborgsregionens sociala styrgrupp har bedömt att våld i nära relationer är ett angeläget område för samarbete kommunerna emellan. Ett förslag om att etablera ett kommungemensamt kunskapscentrum, som stöd för kommunernas verksamhet, har presenterats för förbundsstyrelsen och varit utsänt på remiss till samtliga kommunstyrelser i Göteborgsregionen. Samlokalisering och samarbete föreslås ske med Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer både för att ge samordningsvinster och för att bidra till att utveckla en gemensam och bredare kompetens när det gäller våld i nära relationer. Tolv av medlemskommunerna har i sina remissvar tillstyrkt förslaget om ett kommungemensamt kunskapscentrum. Några kommuner påtalar särskilt värdet av samarbete med Västra Götalandsregionen och det kompetenscentrum som de för sina verksamheter och för sina personalgrupper kommer att starta under Mölndals stad har beslutat att inte ingå i samarbetet. Motivet till Mölndals avstyrkande är att det finns ett nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor, att länsstyrelsen har startat Samverkan för

8 kvinnofrid i Västra Götalands län samt att Västra Götalandsregionen etablerar ett kompetenscentrum om bemötande och behandling av våldtagna och misshandlade kvinnor och våld i nära relationer. Vidare anför Mölndal att man erbjuder insatser till kvinnor och barn utsatta för våld inom öppenvårdssektionen där samordnare har ett särskilt ansvar för kvinnofrid. Intentionerna är att även erbjuda männen behandlingsinsatser. Tre kommuner Alingsås, Kungälv och Öckerö har i sina remissyttranden uttalat att deltagande i ett regionalt samarbete för deras del förutsätter medverkan från övriga medlemskommuner. Göteborgsregionens sociala styrgrupp behandlade ärendet och gick igenom de inkomna remissvaren vid sitt senaste möte den 21 februari. Sociala styrgruppen konstaterar att tre kommuner Kungälv, Alingsås och Öckerö förutsätter att övriga kommuner deltar. Sociala styrgruppen beslutade därför att fråga hur dessa kommuner ställer sig till ett samarbete trots att Mölndal beslutat att inte ingå i samarbetet. Övriga kommuner informeras. En konsekvens av att Mölndal avstår att delta är att kostnaderna får fördelas på 12 istället för 13 kommuner, det blir en merkostnad för de övriga. Den totala kostnaden för 2 års drift beräknas till 4,2 miljoner exklusive lokalkostnader. Länsstyrelsen beslutade att bevilja GR kronor i utvecklingsmedel till ett kommungemensamt kunskapscentrum. De beviljade medlen täcker driftskostnaderna, exklusive lokalkostnader, för första verksamhetsåret. Kvarstår att finansiera är alltså 2,1 miljoner kronor. Kostnaderna för de två första verksamhetsåren fördelar sig på följande sätt förutsatt att Mölndal inte deltar i finansieringen. Verksamheten bör kunna starta vid halvårsskiftet Se bilaga.

9 Fortsatt hantering av ärendet För den fortsatta hanteringen av ärendet behöver GR få ett ställningstagande från de tre kommunerna som angett ett förbehåll Alingsås, Kungälv och Öckerö senast den 1 april GR lämnar information till övriga kommuner. Sociala styrgruppen kommer därefter att behandla frågan vid sitt nästa möte den 8 april. Därefter föreläggs ärendet Göteborgsregionens förbundsstyrelse. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Avdelning Kompetens Gustav Höjer Elvy Persson Frågor besvaras av Elvy Persson tfn , mobil Elvy.persson@grkom.se Sändlista Samtliga medlemskommuner i Göteborgsregionen Handläggande tjänstemän

10 Kostnadsfördelning kompetenscentrum våld i nära relationer år 2008/09 (Exkl lokaler) Kommun Folkmängd inkl Mölndal % Kostnad inkl Mölndal Ale ,0% 0 Alingsås ,1% 0 Göteborg ,1% 0 Härryda ,7% 0 Kungsbacka ,0% 0 Kungälv ,4% 0 Lerum ,2% 0 Lilla Edet ,4% 0 Mölndal ,6% 0 Partille ,8% 0 Stenungsund ,6% 0 Tjörn ,7% 0 Öckerö ,4% 0 Summa % 0 Källa SCB Kostnadsfördelning kompetenscentrum våld i nära relationer år 2009/10 Kostnad :- (Exkl lokaler) Folkmängd inkl Kostnad inkl Folkmängd utan Kostnad utan Kommun Mölndal % Mölndal Mölndal % Mölndal Ökad kostnad Ale ,0% ,2% Alingsås ,1% ,4% Göteborg ,1% ,0% Härryda ,7% ,9% Kungsbacka ,0% ,6% Kungälv ,4% ,7% Lerum ,2% ,5% Lilla Edet ,4% ,5% Mölndal ,6% Partille ,8% ,0% Stenungsund ,6% ,8% Tjörn ,7% ,8% Öckerö ,4% ,5% Summa % % Källa SCB Summa att födela

11 KOMMUNALFÖRBUNDET GR Bilaga 3 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Samrådsmötet Västkom/Västra Götalandsregionen beslutade 15 mars 2007 att kartlägga och ge en samlad bild av vilka regler som gäller inom länet för kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor. I uppdraget ingick att ur ett befolkningsperspektiv göra en nulägesanalys samt redovisa de förutsättningar som krävs för att medborgare med olika funktionshinder fritt ska kunna resa i Västra Götaland utan att begränsas av regler eller särskilda organisations- och ansvarsgränser. GR-kommunernas styrgrupp för det sociala området har tidigare gjort en sammanställning över medlemskommunernas färdtjänstregler. Styrgruppen beslutade 4 juni 2007 att översända denna kartläggning till Västkom/Västra Götalandsregionen. En arbetsgrupp med representanter för Västkom, VGR, Västtrafik samt Rådet för funktionshinderfrågor har nu presenterat rapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler. Rapporten visar vilka områden som behöver samordnas för att man som funktionshindrad resenär inte ska behöva ha olika regelsystem beroende av i vilken kommun man bor ska kunna åka till dagis, skola, jobb, fritidsaktiviteter och doktorn med t ex. taxi och/eller buss och tåg med samordnat biljettpris och under hela dygnet ska kunna planera och boka hela resan på ett och samma ställe Arbetsgruppen föreslår att uppdrag ges att ta fram förslag till lösningar för organisation, regler och trafik samt ekonomiska konsekvenser av dessa som krävs för att medborgare 1

12 KOMMUNALFÖRBUNDET GR oavsett ålder och funktionshinder fritt ska kunna resa i Västra Götaland att uppdraget ges till representanter för Västra Götalandsregionens kommuner, regionen och Västtrafik i samarbete med handikapporganisationerna. Rapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler behandlades av samrådsmötet Västkom/Västra Götalandsregionen 28 september Man konstaterade då att det finns möjlighet för kommunalförbund och övriga intressenter att få en presentation från arbetsgruppen. Det finns möjlighet att via kommunalförbunden lämna synpunkter inför samrådsmötets ställningstagande om eventuellt fortsatt arbete. Styrgruppen har nu att yttra sig över hur man ser på arbetsgruppens förslag. Ärendet går sedan vidare för beslut i GRs styrelse på mötet maj. 2

13 Bilaga 3 Västra Götalandsregionen VästKom Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler

14 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar

15 3 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Innehåll 1 Sammanfattning och förslag Uppdraget och bakgrund till uppdraget Regler och rutiner som ger problem vid resor Praktiska exempel ur resenärssynpunkt Jämförelse ur resenärsperspektiv Översikt av olikheter i lagar och regler Verksamhetens perspektiv på regler och verksamhet Praktiska synpunkter på regler och rutiner Organisation och administrativa lösningar Redovisade synpunkter om anropsstyrd trafik Lagstiftning för färdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik Lag om färdtjänst Lag om riksfärdtjänst Lag om ersättning vid sjukresor Skolskjuts Gymnasieelevers resor Övrig lagstiftning som påverkar resmöjligheter Lag om ansvar för allmän kollektivtrafik Gällande regler i Västra Götaland Regler för färdtjänst i kommunerna i Västra Götaland Riksfärdtjänst Regler för sjukresor Regler för resor i allmän kollektivtrafik Bilstöd Rättsfall Fortsatt arbete...41 Bilaga 1 Färdtjänst i Västra Götaland...42

16 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 4 1 Sammanfattning och förslag Att ha en funktionsnedsättning innebär inte att man har mindre behov än andra att få ta del av samhället. Det kan vara enkla saker som att gå och ta en fika på sta n, gå och shoppa, på bio, föreningsaktiviteter och hälsa på vänner. Vardagliga ting som är en självklar rättighet för det stora flertalet. Dessutom ska det vara möjligt att sköta ett jobb. Andra beslutar idag om man får åka dit man vill och behöver. Vi har idag i Västra Götaland 30 olika färdtjänstregler och 17 olika sätt att beräkna färdtjänstavgift. Vi är inte heller överens om i vilka åldrar man är ett barn! Exempelvis finns i sex av länets kommuner begränsningar av antalet resor. Dessutom finns restriktioner i flera kommuner av vilka aktiviteter som får göras vid färdtjänstresor för resor utanför den egna kommunen. En kollektivtrafikresenär kan resa i hela länet oberoende av syftet med resan, medan färdtjänstresenären i många fall måste ange vilken aktivitet man ska göra vid sin resa. Frågorna kan kännas integritetskränkande liksom att personer med funktionsnedsättningar inte har samma möjligheter att röra sig fritt i samhället som andra. Några kommuner anger att färdtjänsten endast får användas för vissa typer av resor, exempelvis fritidsresor. Den vanlige resenären åker till arbete med allmän kollektivtrafik oberoende av om arbetsorten varierar. Resenären med funktionsnedsättning har inte rätt att arbeta mer än i en kommun oberoende av vad arbetsuppgifterna kräver. Det finns flera olika åldersgränser för vad som ska räknas som barn i Västra Götaland. Några kommuner har dessutom begränsningar av barns rätt till färdtjänst som inte är förenliga med lagen. Denna rapport visar att det finns olika förutsättningar för att resa i Västra Götaland ur medborgarens perspektiv när man bor i olika kommuner. Detta ställs mot rutiner, regler och lagar som reglerar verksamheten. Idag har ett flertal olika aktörer ansvar för olika transportlösningar och för olika delar av resor som genomförs. Men rapporten vill också visa på ett önskat tillstånd där det ena systemet känner till det andra och där systemen tillsammans utgör en helhet. Vad skulle detta betyda för människor som bor i eller besöker vårt län? Att som funktionshindrad resa som andra innebär att inte behöva ha olika regelsystem beroende av i vilken kommun man bor att åka till dagis, skola, jobb, fritidsaktiviteter och doktorn med t ex taxi och/eller buss och tåg med samordnat biljettpris och under hela dygnet att planera och boka hela resan på ett och samma ställe. Genomgången av regler och rutiner tyder på behov att samordna regler i hela regionen och se över möjligheterna att få en effektivare organisation för verksamheten. Genomgången av reglerna har fokuserat på medborgarperspektivet i Västra Götalands län och en fortsättning av arbetet måste därför precisera regler och belysa organisation och ekonomi. Utifrån vad som framkommit i denna studie föreslår den av Västkom och Västra Götalandsregionen utsedda arbetsgruppen att uppdrag ges att ta fram förslag till lösningar för organisation, regler och trafik samt ekonomiska konsekvenser av dessa som krävs för att medborgare oavsett ålder och funktionshinder fritt ska kunna resa i Västra Götaland att uppdraget ges till representanter för Västra Götalands kommuner, regionen och Västtrafik i samarbete med handikapporganisationerna.

17 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 5 2 Uppdraget och bakgrund till uppdraget Per Olov Blom m fl (c) föreslog i en motion från mars 2006 att regionfullmäktige skulle uppdra åt regionstyrelsen att finna en lösning på problem för personer med funktionsnedsättning som är i behov av specialfordon vid transporter i samband med valfrihetsvård och vid permissionsresor. Handikappkommittén och hälsooch sjukvårdsutskottet lämnade yttranden som resulterade i att regionfullmäktige i mars 2007 gav regionstyrelsen i uppdrag att göra en översyn av regelverket för sjukresor. Vidare uppdrogs åt regionstyrelsen att uppta överläggningar med kommunerna avseende förutsättningar för samordning av den allmänna kollektivtrafiken, färdtjänsten och sjukresorna baserat på att hela resan ska fungera väl. Utifrån detta beslut gavs vid samrådsorganets möte den 15 mars 2007 kanslierna i uppdrag att kartlägga den samlade bilden inom länet vad gäller regler för sjukresor, färdtjänst mm och återkomma med förslag. Uppdraget var Att ur ett befolkningsperspektiv göra en nulägesanalys samt redovisa de förutsättningar som krävs för att medborgaren med olika funktionshinder fritt ska kunna resa i Västra Götaland utan att begränsas av regler eller särskilda organisations- och ansvarsgränser. Ett första underlag för ett politiskt samtal skulle presenteras i december Syftet med det första underlaget är att gemensamt dela bilden av hur det fungerar och vilka potentiella förutsättningar som kan finnas. För att genomföra uppdraget tillsattes en arbetsgrupp. Västkom utsåg från kommunerna i Västra Götaland Henry Freij, Peter Jonsson och Roland Jenssen, Regionstyrelsen utsåg Marianne Salén och Lennart Ström från Västra Götalandsregionen. Arbetsgruppen har även bestått av Mats Börjesson, Västtrafik samt Hans Hedström och Sören Jansson, Rådet för funktionshinderfrågor. Bakgrund till uppdraget Det är sedan ett flertal år klart uttalat att människor med funktionsnedsättningar ska kunna resa och delta i samhällslivet på likartade villkor som övriga samhällsmedborgare. Det finns drygt personer med funktionsnedsättningar i Västra Götaland enligt beräkningar som regionens Handikappkommittén har gjort. Det innebär att var femte länsinvånare har svårt att röra sig, höra, se, bearbeta och tolka information och/eller att tåla vissa ämnen. Beroende på hur omgivningen är utformad kan en funktionsnedsättning bli till ett hinder eller inte för den enskilde. Att kunna resa utan begränsningar är en av grundförutsättningarna för ett aktivt liv. FN antog i dec 2006 en särskild konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder. Den 30 mars 2007 undertecknade Sverige konventionen tillsammans med ca 80 andra stater. Den slår fast ett antal vägledande principer som rätten till oberoende, delaktighet och rätten till lika möjligheter. Varje land som antagit konventionen ska med jämna mellanrum rapportera till FN hur konventionen efterlevs. Till skillnad från FN:s allmänna förklaringar om mänskliga rättigheter är konventionerna rättsligt bindande. I Vision Västra Götaland ska kollektivtrafiken utvecklas i en riktning som svarar mot både kvinnors och mäns transportbehov, den ska främja integration och vara tillgänglig för funktionshindrade. Ännu hindras ca personer i Västra Gö-

18 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 6 taland från att använda kollektivtrafiken på grund av bristande tillgänglighet för passagerare med olika funktionsnedsättningar. Om minst 90 procent av resenärerna med funktionsnedsättning kan använda den allmänna kollektivtrafiken innebär det att enbart tio procent blir färdtjänstresenärer. Västtrafiks styrelse antog 2004 en handlingsplan för ökad tillgänglighet för personer med funktionshinder. Idag har ett flertal olika aktörer ansvar för olika transportlösningar och för olika delar av de resor som genomförs. Denna genomgång ska belysa vilka hinder som finns idag och redovisa förutsättningar för att minska dessa. 3 Regler och rutiner som ger problem vid resor 3.1 Praktiska exempel ur resenärssynpunkt Att ha en funktionsnedsättning innebär inte att man har mindre behov än andra att få komma ut i samhället och ta del av det utbud som finns. Det kan vara enkla saker såsom att gå och ta en fika på stan, shoppa i butiker, gå på bio, föreningsaktiviteter och hälsa på vänner. Vardagliga ting som är en självklar rättighet för det stora flertalet. För färdtjänstresenären är det kostsamma resor som man varje gång måste beställa och sedan ska andra besluta om man får åka. Exempel 1: När man har svårt att se eller har andra orienteringssvårigheter kan det vara svårt att använda den allmänna kollektivtrafiken när man kommer till platser som inte är välkända. Jag företog en arbetsresa till och från Göteborg för inte så länge sedan. Eftersom jag är blind och därmed inte kan ta mig till järnväggsstationen på egen hand måste jag beställa en arbetsresa till järnvägsstationen med avgångstid 6.20 på måndag morgon. Resan från hemmet till stationen tar normalt 11 minuter. Eftersom jag är blind krävs ledsagning från bilen till tåget och därför beställde jag ledsagning. Beställningscentralen hade emellertid ambitionen att samordna resan med andra resenärer, vilket innebar att tiden inte passade med tåget. Jag blev tvungen att åka hemifrån 5.40 och var framme på stationen långt före tåget kom, varför det inte blev någon ledsagning upp på tåget. Jag fick lita till andra resenärers hjälpsamhet. I Göteborg däremot kunde man erbjuda en bil vid samma tidpunkt som tåget inkom, samtidigt som chauffören hämtade på perrongen. Hemresan gick hyggligt, även om jag fick klara mig själv upp på tåget, vilket fungerade då jag blev följd till perrongen! Det värsta under hela resan blev då jag skulle byta tåg i Herrljunga. Där fanns ingen hjälp att få. Jag fick med andra resenärers hjälp gå ned under spåren och upp till byteståget. Så var det då dags att beställa arbetsresa från tåget och hem. Tåget inkom ca kl till järnvägsstationen hemma. Beställningscentralen tog emot ordern och erbjöd mig en resa antingen eller 19.30! Det enda jag kunde göra var att acceptera Detta innebar att jag fick stå kvar på perrongen tills chauffören kom på nämnd tidpunkt! Att det sedan regnade spelade beställningscentralen ingen som helst roll. De 40 minuterna som skulle utverka samåkning blev det pris jag fick betala genom att bli våt in på bara kroppen. Sedan visade det sig att det inte fanns någon att samåka med!

19 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 7 Exempel 2 Att inte i förväg veta när man är framme kan göra tillvaron mycket besvärlig. Jo man kan ju beställa en så kallad frammetid MEN då får man ju åka kanske en timma innan man normalt skulle åka. Det fungerar inte att plötsligt sluta en timme tidigare på arbetet. Dessutom kanske man inte orkar åka hur länge som helst p.g.a. till exempel smärta eller att man sitter i en manuell rullstol, oskyddad och skumpar. Ibland när jag har åkt arbetsresa hem kl så säger chauffören ja då ska vi först hämta en kille i Mölndal som ska till Partille. Att jag kanske har en tid hemma att passa finns inte på deras karta. Åker man buss/tåg så vet man ungefär när man är hemma. Det vet inte en person som åker färdtjänst innan resan påbörjas. Exempel 3: Detta exempel visar hur svårt goda ambitioner har att få genomslag i vardagen för mig med funktionsnedsättning. Jag blev intervjuad av Västtrafiks tidning Strålkastaren i Skara efter att jag slutat arbetet för dagen. Jag satte mig på bussen till Lidköping, när jag var färdig! Bussen ankom till Lidköping kl Jag fiskade upp min mobiltelefon och ringde beställningscentralen, då jag ville ha en arbetsresa utförd från torget i Lidköping hem till min bostad. Den skulle jag omöjligt få förrän kl Jag frågade då om operatören själv ville stå ute i snålblåsten (det blåste och var några grader kallt). Jag fick då till svar att antingen fick jag ta resan eller inte! Lyckligtvis kunde min hustru sluta tidigare från sitt jobb den dagen och frälsa mig från ondo. Exempel 4 När man använder elrullstol krävs en färdtjänstbuss när inte den allmänna kollektivtrafiken är tillgänglig. Jag har haft en anställning som projektledare där det ingick mycket resande runt om i Västra Götaland. Jag hade inte kunnat utföra detta jobb utan egen bil. Vad skulle jag ha åkt i? Hyrt en färdtjänstbuss? Säkert dyrt! Kollektivtrafiken skulle aldrig ha fungerat för mig till alla orter som jag var på. Exempel 5 Jag skulle till tredje våningen i ett hus med en smal trappa, ett så kallat Landshövdingshus tror jag det heter. När jag först beställde resan sade kvinnan på beställningscentralen att jag inte kunde beställa min resa dit eftersom trappklättrare inte fungerade där. Eftersom jag stod på mig, frågade hon om hur nödvändig resan var. Jag anser inte att hon har med det att göra och det sa jag. Hon konsulterade en kollega och jag fick så småningom ok på resan. Exempel 6 I Skaraborg finns något som kallas regionresor, men som har begränsats till 10 per år. Gemensamt för dessa är att de är tänkta att gå med färdtjänst. Detta är inte speciellt smart! Kunde man samordna avgångstider med buss eller tåg på de längre sträckorna skulle man inte behöva begränsa åkandet i denna utsträckning. Då skulle jag kunna resa dit jag behöver och därmed kunna leva ett liv som inte begränsas av hur många regionresor som jag har förbrukat.

20 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 8 Med kollektivtrafiken kan man åka i 49 kommuner, dvs. hela Västra Götaland. Som färdtjänstresenär kan jag åka inom trafikområdet Göteborg, Kungälv (utom Marstrandsön), Öckerö (utom Knippla, Hypplen och Rörö), Ale, Lerum, Mölndal, Härryda och Kungsbacka. Vill jag åka utanför dessa områden måste jag beställa Riksfärdtjänst minst 4 arbetsdagar innan. (Förbeställningstiden för riksfärdtjänst varierar och i flera kommuner måste man beställa upp till 14 dagar innan resan ska göras.) Exempel 7 När jag skulle resa till Göteborg var det inga bekymmer att få en färdtjänst från hemmet till stationen. När jag sedan behövde åka vidare i Göteborg var inte anslutande buss tillgänglig för mig. Jag försökte då beställa en färdtjänst men det gick inte. Eftersom min kommun inte tillåter resor i annan kommun fick jag ta nästa tåg hem igen. Det kändes oerhört diskriminerande. Exempel 8 Alla säger att samhället ska satsa på oss unga med funktionsnedsättning. Att vi ska kunna bli aktiva och delaktiga och inte bara sitta hemma. Jag är 16,5 år gammal bor på landet och har många kompisar i sta n. Min tvillingssyster tar sig till sina vänner med sin moped, men jag måste använda färdtjänst eftersom det inte går så mycket bussar och de som går har inte låg entré eller ramp. Mina kompisar och jag brukar träffas på sta n. Helt plötsligt kommer vi på att vi ska åka någonstans. Då tar de bussen och jag färdtjänst. Men när jag fyllde 16 år måste jag betala 60 kr för varje resa, medan mina kompisar både betalar billigare biljetter på bussen och kan använda samma biljett inom en viss tid. Jag måste betala en ny färdtjänstresa även om jag åker vidare inom bytestiden för kompisarnas buss. Under en helg gick det till mer än 500 kr för mina resor. Mina föräldrar har nu sagt att de inte har råd med detta så jag är mer hemma nu. När jag ska på Friskis och Svettis med kompisarna får jag åka med när mamma handlar och vänta till träningen börjar. Mamma och pappa hinner inte köra så fort jag vill iväg till kompisarna eftersom jag har tre syskon också. Jag går ju nu i gymnasiet och får då skolskjuts med fasta färdtjänsttider. Färdtjänsten kommer kl:7.20 eller 7:30 och det tar ungefär 15 minuter till skolan. Sedan måste jag vänta till skolan börjar kl:8.30. Det går väl an men mamma har begärt att chauffören ska hjälpa mig in eftersom man inte satt upp några automatiska dörröppnare än. Men oftast tycker chauffören att jag ska klara det själv och det går inte så bra. Det värsta är ändå när jag ska hem. Trots att jag har en fast tid har taxi så mycket att göra så de kommer nästan alltid minuter för sent. Eftersom de låser skolan måste jag sitta ute och vänta. Det kan vara både blött och kallt. Jag har mobil men färdtjänsten ringer aldrig och berättar att de är sena så jag vet. Jag har inte alltid så mycket pengar på min mobil. Exempel 9 Jag bor i Lerum och har färdtjänst. När jag varit på lasarettet i Borås vill jag fortsätta sjukresa till mitt arbete i Göteborg. Det får jag inte utan måste först åka sjukresa hem till Lerum och därefter åka färdtjänstresa till Göteborg.

21 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar Jämförelse ur resenärsperspektiv I uppdraget har en genomgång gjorts av lagar och regler för de olika former av resor som samhället anordnar eller stöder. I avsnitt 4 görs en genomgång av lagarna som styr området och i avsnitt 5 görs motsvarande genomgång av de regler som finns i Västra Götaland. De mest påtagliga skillnaderna för resenärerna finns mellan regler för allmän kollektivtrafik och färdtjänst. Alla kommuner säger att färdtjänsten är en del i kollektivtrafiken. Det argumentet används emellertid i huvudsak för att motivera begränsningar av färdtjänsten. Resenärer i färdtjänst kan undra varför inte likartade regler ska gälla inom alla områden för färdtjänsten om den ska betraktas som kollektivtrafik. Målsättningen att kunna resa i hela Västra Götaland anser alla viktig, men målet att 90 % av personer med funktionsnedsättningar ska kunna resa med allmänna kollektivtrafiken anser handikapprörelsen för högt. Resenärsperspektiv på färdtjänst, sjukresor med taxi och kollektivtrafik Det finns 30 olika regler för färdtjänst i Västra Götaland och dessa skiljer sig markant från regler i kollektivtrafiken. Resa över kommungräns begränsas i färdtjänstregler. I kollektivtrafik behöver man inte ange syftet för resan vilket man måste i färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor. 19 kommuner begränsar möjligheterna att resa på natten. Avgiften beräknas på 17 olika sätt i Västra Götaland och är oftast dyrare än kollektivtrafik. Om man jämför färdtjänst och sjukresor är avgiften ologisk. Möjligheterna att ta med sällskap på resan begränsas i färdtjänst. Möjligheterna att ta med egna barn begränsas och åldern på barn varierar mellan kommunerna. Information till personer med funktionsnedsättningar av olika slag har brister jämfört med information till övriga resenärer. Område där resan får ske Området för färdtjänst varierar från att endast avse den egna kommunen till att omfatta 24 kommuner. Sjukresor kan ske i hela regionen, men ska ske mellan hemmet eller den plats där man blev sjuk och till platsen för vård eller behandling. Kollektivtrafikresenärer kan resa i hela regionen. Områdesbegränsningarna finns för färdtjänst som hämmar rörligheten för människor med funktionsnedsättningar. Om resan ska ske över kommungräns eller utanför färdtjänstområde krävs särskild ansökan om riksfärdtjänst. Begränsningen av färdtjänsten till kommungränsen och krav på riksfärdtjänst utanför kommungränsen är otidsenlig ur ett resenärsperspektiv när vi i hela samhället reser allt längre och när vi strävar efter en utveckling av hela resan.

22 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 10 Regeln att sjukresa ska ske åter till platsen där resan startade kan medföra problem för de resenärer som startar hemma och ska till arbete efter vård eller behandling. Ur resenärsperspektiv ska området för färdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik avse hela Västra Götaland. Syfte med resan Sjukresa och riksfärdtjänst gäller bara för resor med visst syfte. Om en person ska resa till ett sjukhus måste man redovisa om det är för att få vård eller för att besöka någon. Riksfärdtjänst gäller för resor till rekreation eller fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet. Den vanlige resenären behöver inte tala om varför hon eller han ska åka. I färdtjänstregler i regionens kommuner finns begränsningar av antalet resor i 6 kommuner. Dessutom finns restriktioner i flera kommuner av vilka aktiviteter som får göras vid färdtjänstresor för resor utanför den egna kommunen. En kollektivtrafikresenär kan resa i hela regionen oberoende av syftet med resan, medan färdtjänstresenären i många fall måste ange vilken aktivitet man ska göra vid sin resa. För färdtjänstberättigade innebär begränsningarna både att frågorna kan kännas integritetskränkande och att människor med funktionsnedsättningar inte har samma möjligheter att röra sig fritt i samhället som övriga medborgare. Några kommuner anger att färdtjänsten endast får användas för vissa typer av resor, exempelvis fritidsresor. Den vanlige resenären åker till arbete med allmän kollektivtrafik oberoende av om arbetsorten varierar. Resenären med funktionsnedsättning har inte rätt att arbeta mer än i en kommun oberoende av vad arbetsuppgifterna kräver. Resa i annan kommun I 40 kommuner ger man rätt till resor vid tillfällig vistelse i annan kommun. För färdtjänstberättigade i de övriga 9 kommunerna finns ingen rätt att resa när man är tillfälligt i någon annan kommun. För färdtjänstberättigade i dessa kommuner kan resenärerna uppleva det som om man fått kommunarrest. Ur resenärsperspektiv bör det vara möjligt att resa även när man är på besök i annan kommun. Tidpunkt för resa Idag har 19 kommuner regler som begränsar möjligheterna att resa på natten. Eftersom färdtjänst kan beviljas till personer som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand är det tveksamt om man ska ha generella regler som begränsar färdtjänsten på natten med motiveringen att det inte finns kollektivtrafik på natten. Ur resenärsperspektiv ska färdtjänstresor kunna ske hela dygnet.

23 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 11 Antal resor I regionen har 6 kommuner begränsning av antalet resor inom den egna kommunen eller det färdtjänstområde som man angett. Det finns exempel på att man bara får göra en färdtjänstresa i veckan. Den vanlige resenären kan resa så ofta han eller hon vill. Effekten av att färdtjänstberättigade inte kan resa så mycket som man upplever att man behöver är framför allt att man stannar hemma mer, att man minskar på nöjen och fritidsaktiviteter samt på deltagande i föreningsmöten och uppdrag. En viktig del i familjelivet idag är att föräldrar skjutsar eller följer sina barn till olika aktiviteter. För färdtjänstberättigade föräldrar är denna möjlighet starkt reducerad om man har antalsbegränsning i färdtjänsten. För resor utanför färdtjänstområdet har några kommuner antalsbegränsning eller hänvisar till riksfärdtjänst. Ur resenärsperspektiv ska ingen antalsbegränsning finnas för färdtjänstresor. Avgift Minsta avgiften i kollektivtrafiken är 2 kuponger, dvs. 2 x 10 kr = 20 kr. Med maxirabatt kostar resan 15 kr. För färdtjänstresenären kostar en enkel resa i de flesta kommuner 30 kr. Med periodkortet i den ordinarie kollektivtrafiken får man resa hur mycket som helst under en månad och det kan lånas ut till familj och vänner. För färdtjänstresenären finns inget periodkort eller motsvarande utom för arbetsresor. Sjukresor med taxi kostar 150 kr i egenavgift för dem som inte har färdtjänst och 60 kr för dem som har färdtjänst. Egenavgiften för övriga färdmedel, med vissa undantag är också 60 kr vid sjukresa. Ur resenärsperspektiv är det svårt att förstå att samma resa ska kosta olika beroende på ärende när man betalar skatt till båda. Ur resenärsperspektiv borde åtminstone det långsiktiga målet vara att färdtjänst, sjukresor med taxi och resor i kollektivtrafiken sker till samma avgift. Uppehåll och byte Med kollektivtrafiken kan man resa med ett obegränsat antal stopp och byten inom en viss tid. Den vanlige resenären har ofta bra kollektivtrafik och behöver vanligtvis inte vänta länge mellan byten. Som färdtjänstresenär måste man beställa och betala för en ny resa vid varje uppehåll till och med om man bara ska stanna och ta ut pengar i en bankomat, hämta medicin på apoteket eller handla ett frimärke. I vissa kommuner är det tillåtet att göra kortare uppehåll på kyrkogård. Ur resenärsperspektiv borde uppehåll kunna ske utan att ny avgift behöver betalas.

24 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 12 Servicenivå för restid och tidsförskjutning Väntetid när man ska resa och förlängd restid vid samåkning är besvärande. Ur resenärsperspektiv borde totala restiden inte få bli längre än för motsvarande totala restid i kollektivtrafik, inklusive tid till och från hållplats och eventuella byten. Medföljande vid resor Med kollektivtrafiken kan man resa med så många vänner som ryms i bussen. Färdtjänstberättigade kan inte ta med någon vän eller bekant i 9 av länets kommuner och bara ta med en person i 14. Det känns lite underligt att det finns regler för hur många man ska få resa tillsammans med. Ur resenärsperspektiv borde färdtjänstberättigade gratis kunna ta med egna barn eller så många medresenärer som går i det fordon som används för transporten. Definition av barn och ungdom Dagens regler för färdtjänst har ett flertal olika åldersgränser för vilka som ska betraktas som barn. Det beror på i vilken kommun man bor. I den allmänna kollektivtrafiken är man barn mellan 0-6 år, barn och ungdom 6-16 år, i sjukresor 0-15 år. Ur resenärsperspektiv borde man vara barn i samma åldrar oberoende av i vilken kommun man bor och med vilket färdsätt man åker med. Vad man får ta med på resan, resgods, djur Som vanlig resenär får man bära med sig så mycket man orkar och som inte stör andra resenärer. Som färdtjänstresenär får man endast ta med sig två kassar plus sitt hjälpmedel. Ur resenärsperspektiv borde man få ta med sig lika mycket i färdtjänsten som på bussar och tåg. Resegaranti Idag är det endast Göteborg som har resegaranti för färdtjänsten. Ur resenärsperspektiv hoppas man självklart att man aldrig ska behöva utnyttja någon sådan, men det är viktigt att den finns och man vet vad det är som gäller. Riksfärdtjänst Ansökan om riksfärdtjänst sker helt separat från bedömning av färdtjänst. Det tar lång tid och är krångligt. Ur resenärsperspektiv borde man få rätt till riksfärdtjänst när man fått beviljat vanlig färdtjänst.

25 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 13 Information Den vanlige resenären ringer en gång för information och erbjuds en samlad information om resan av Kundservice. Som resenär med funktionsnedsättning får man ringa till Kundservice för att ta reda på när olika bussar och tåg går, till beställningscentral för att beställa färdtjänst och ledsagning som passar till den buss och det tåg som man ska åka med. Ur resenärsperspektiv borde all information och bokning kunna ske på ett och samma ställe. Information om störningar borde den som tillhandahåller transporten kunna ge direkt till de resenärer som berörs. 3.3 Översikt av olikheter i lagar och regler Lagarna skiljer sig på så vis att kollektivtrafik, skolskjuts och färdtjänst är trafik som samhället tillhandahåller medan sjukresor, riksfärdtjänst och gymnasieresor i grunden är former av ersättning för reskostnad. För resenären är dessa skillnader i praktiken utan problem. Skillnaderna märks i huvudsak på hur trafiken organiseras och möjligheterna för samhället att samordna trafiken. Olikheter i regler finns inom följande områden:

26 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar 14 Område där resan får ske Resa i annan kommun Tidpunkt för resa Färdtjänst Sjukresa Kollektivtrafik Varierar från egna kommunen Från hemmet eller Hela regionen till område med arbetet till vård och 24 kommuner behandling inom I 13 kommuner kan man länet resa i hela regionen med vissa begränsningar Resa i annan kommun i Ja Ja 40 kommuner Ej natt i 19 kommuner Hela dygnet Resmöjligheter enligt tidtabell som varierar mycket mellan olika områden Antal resor Antalsbegränsning i 6 kommuner med resor/år Avgift Uppehåll och byte Servicenivå för restid och tidsförskjutning (förklaring sidan 16) Ledsagare Medföljande vid resor Definition av barn och ungdom Vad man får ta med på resan, resgods, djur Resegaranti 17 olika sätt att beräkna avgift Lägst kr Månadskort för arbetsresor Uppehåll ej tillåtet i 30 och uppehåll tillåtet med begränsning i 5 kommuner. Övriga nämner inget Västtrafik och Göteborgs färdtjänst Väntetid 5-10 Spilltid Sökfönster Behovsprövat i alla kommuner utom en Ja i 44 kommuner Endast en i 13, 3 personer i 15 och antal i mån av plats i 4 kommuner 7 olika åldersgränser för avgift för barn med färdtjänst och barn som medresenär Oftast inte nämnt Flera olika regler om bagage och djur I Göteborg vid försening mer än 20 min Ersättning är egenavgift eller utlägg upp till 500 kr Resor till vård och behandling Fast avgift för resor med taxi 150 kr och 60 kr för färdtjänstberättigade Egenavgift 60 kr för övriga färdmedel. Uppehåll ej tillåtet Väntetid 10 Spilltid Sökfönster Vid behov Ingen begränsning Enkelbiljett i förhållande till antal zoner kr Rabattbiljett i förhållande till antal zoner Periodkort för 30 dagar i olika områden, kr Byte inom 90 minuter vid resa i en zon och 180 min vid längre resa. Varierar med olika biljettmaskiner Avgång enligt tidtabell Väntetid i garanti 20 min I närtrafik Väntetid 6 Spilltid Sökfönster Gratis ledsagare i vissa kommuner Ingen begränsning -16 Barn 0-6 Ungdom 6-16 Ingen Hund bagage Gäller vid försening mer än 20 min. Ersättning för utlägg upp till 300 kr

27 Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar Verksamhetens perspektiv på regler och verksamhet Resandet i allmänna kollektivtrafiken administreras av Västtrafik. Resandet i färdtjänst i 37 kommuner och sjukresor med taxi administreras också av Västtrafik. Resandet i färdtjänst i Göteborg, Härryda och Mölndal administreras av Göteborgs färdtjänst medan övriga kommuner var och en för sig har avtal med entreprenörer som utför beställningsmottagning och transporter. I den dagliga verksamheten ska resorna genomföras i enlighet med de regler som finns för färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor Praktiska synpunkter på regler och rutiner Olika regler och otydliga regler I den dagliga verksamheten är det stora problem med olika regler i olika kommuner och regler som är svåra att förstå och förklara. Flera av de olikheter som finns har inget automatiskt stöd i beställningscentralen utan personalen ska manuellt hålla reda på de olikheter som finns mellan kommunerna. Olika regler ökar risken för fel vid beställning av resa och leder till frågor till personal i beställningscentral och fordon. Det finns idag personer som har olika bedömning av behov vid resor i färdtjänst och sjukresa. Detta är i vissa fall riktigt eftersom man kan behöva mer hjälp vid sjukresa än vid färdtjänst. I dessa fall ska den som gör bedömningen ansvara för att uppgifterna är korrekta för olika typer av resor. I beställningscentralen är det en fördel om det bara finns ett tillstånd per resenär dvs. en resa i färdtjänst eller sjukresa bör ha samma generella bedömningar för en och samma person när det gäller t.ex. rätt till ledsagare, framsätesåkare, ensamåkare och hämtas/lämnas inne mm. Ur verksamhetens perspektiv underlättar det om reglerna är lika i hela regionen. Område där resan får ske Ju större område man har desto fler resor finns som kan vara möjliga att samordna. Samordningen underlättas om resorna har samma regler och samma sätt att beräkna avgiften. Färdtjänstområdets storlek har mycket liten påverkan på antalet resor per individ. Om resor kan ske i hela regionen minskar behovet av riksfärdtjänst. Behovet av riksfärdtjänst minskar om kommunernas färdtjänstområden utökas eller om särskild regionfärdtjänst inrättas. Ur verksamhetens perspektiv ökar möjligheterna till samordning ju större område som har samma regler och lika trafiklösningar. Resa i annan kommun Färdtjänstresor i annan kommun innebär att den färdtjänstberättigade har rätt att resa färdtjänstresor i en annan kommun än den som beviljat färdtjänst. Det kan t.ex. vara när den färdtjänstberättigade är på tillfälligt besök eller har sommarbo-

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler

Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran Jansson Bilaga 1a 2008-03-07 Styrgruppen för det sociala området Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Samrådsmötet Västkom/Västra Götalandsregionen

Läs mer

Resa i Västra Götaland. utan onödiga begränsningar av regler

Resa i Västra Götaland. utan onödiga begränsningar av regler Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och förslag 1 2 Uppdraget och bakgrund till uppdraget 2 3 Regler och rutiner som ger problem vid resor

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 110516 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Ragunda och Åre kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 091201 1(5) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Åre, Ragunda, Bräcke och Bergs kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

Färdtjänst. i Partille kommun

Färdtjänst. i Partille kommun Färdtjänst i Partille kommun Innehåll Färdtjänst särskild kollektivtrafik 3 När kan jag använda färdtjänsten? 3 Tillståndets omfattning 3 Vart får jag åka? 4 Vem får följa med? 4 Beställning av resa 5

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10 Färdtjänst Innehåll Färdtjänst 3 Beställning av resa 4 Trappklättrare 7 Riksfärdtjänst 8 Resor på annan ort 9 Synpunkter och frågor 10 Telefonnummer och adresser 11 Mölndals färdtjänstområde 12 Färdtjänst

Läs mer

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC GR Lotta Wall 2009-12-01 Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun.

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. 2019 Färdtjänst och Riksfärdtjänst Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. Vad är Färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Clara Engstrand 2013-01-17 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Den sociala styrgruppen gjorde 2007 en sammanställning av medlemskommuneras färdtjänstregler.

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran nsson 2007-04-19 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Styrgruppen beslutade vid sitt möte 3 april att göra en uppdatering

Läs mer

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST GRÄSTORP 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken.

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken. REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ÖREBRO LÄN Nedanstående regler gäller fr.o.m. 2001-11-01. De är fastställda av styrelsen för Länstrafiken Örebro AB 2001-09-27. Senaste ändring beslutad 2013-02-13. Färdtjänst Färdtjänst

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2018-06-07 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en del

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 Antagna av socialnämnden 2003-11-26 125 1 Dessa tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Information om. Färdtjänst

Information om. Färdtjänst Information om Färdtjänst Vad är färdtjänst? När kan du få färdtjänst? Hur långt får du resa med färdtjänst? Var ansöker du om färdtjänst? Behöver du hjälp på resan? Vad kostar färdtjänsten? Vem planerar

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun Riktlinjer för färdtjänst Enköpings kommun LAGEN OM FÄRDTJÄNST De grundläggande förutsättningarna för tillstånd anges i Lag om färdtjänst (SFS 1997:736). Färdtjänst är till för dem som på grund av funktionshinder

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten.

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten. Färdtjänstregler Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för den som p g a någon funktionsnedsättning inte kan anlita allmänna kommunikationer. Färdtjänsten är en ersättning för kollektivtrafiken och

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 7 jan 2008 tills vidare Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning. Du kan få färdtjänst på grund av att du har funktionshinder som gör att

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för dig med en funktionsnedsättning.

Läs mer

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST?

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST? Färdtjänst VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform, som efter behovsprövning är tillgänglig för personer som på grund av funktionshinder

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare.

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Emma Lindström 2014-11-20 Dnr 2014KS104 539 RIKTLINJER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN, FÄRDTJÄNST, I HÄRRYDA KOMMUN 1. Bakgrund Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik

Läs mer

Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun

Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 4.6.3 Antagna av kommunfullmäktige 18/06 Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för den som på grund av någon funktionsnedsättning ej kan anlita

Läs mer

Staffanstorps kommun. Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken

Staffanstorps kommun. Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken Staffanstorps kommun Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken 1 Färdtjänsttillstånd Färdtjänst i Staffanstorps kommun Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för dig som, på grund

Läs mer

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att resa med egen bil, med buss eller tåg kan du ansöka om att få resa med färdtjänst.

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att resa med egen bil, med buss eller tåg kan du ansöka om att få resa med färdtjänst. Vad är färdtjänst? Alla kan inte resa med länets bussar och tåg. Om du har en funktionsnedsättning kan det till exempel vara svårt att gå på en buss med trappor eller att köra in med rullstol på ett tåg.

Läs mer

För dig som ska åka färdtjänst

För dig som ska åka färdtjänst För dig som ska åka färdtjänst Färgelanda kommun Allhemsvägen 5 458 28 Färgelanda Telefon: 0528-56 70 00 Öppettider: Måndag Fredag 08.00 16.30 Färdtjänst kan du få som: Är folkbokförda personer i Färgelanda

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Antagna av färdtjänstnämnd 2014-06-09 Version 2 Reviderad 2015-06-08 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst

Läs mer

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Fastställt av - Regionfullmäktige 2012-10-12, 46 - Kommunstyrelsen Ljungby

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-04 Diarienummer 0318/15 Tillståndsavdelningen Anita Almqvist Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst Staffanstorps kommun

Riktlinjer för färdtjänst Staffanstorps kommun 1 Riktlinjer för färdtjänst Staffanstorps kommun Färdtjänsten är en ersättning för kollektivtrafikens bussar och betraktas som en transportfråga. Samåkning skall ske såvida inte särskilda skäl till ensamåkning

Läs mer

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Trafikkontoret Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Res med färdtjänst Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har någon funktionsnedsättning som gör att du har

Läs mer

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 1 Socialförvaltningen Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 2 1. Vem har rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt,

Läs mer

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd.

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd. GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN För den som är färdtjänstberättigad i Jönköpings län finns det möjlighet att ansöka om färdtjänst. Färdtjänst kan efter behov erbjudas i olika former.

Läs mer

FÄRDTJÄNST. Tfn

FÄRDTJÄNST. Tfn FÄRDTJÄNST Tfn 033-35 50 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÄRDTJÄNST 4 FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND 4 ATT RESA MED FÄRDTJÄNST 6 VÅRA UPPGIFTER OM DIG 11 MER INFORMATION 12 FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en form av kollektivtrafik

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun 1(6) Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun Antagna av kommunfullmäktige 2012-06-20, 74, att gälla från 2012-07-01. Enligt lagen om färdtjänst (1997:736) och riksfärdtjänst (1997:735)

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Färdtjänst. i Munkedals kommun

Färdtjänst. i Munkedals kommun Färdtjänst i Munkedals kommun Om färdtjänst Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av anpassad kollektivtrafik för funktionshindrade, som bygger på samåkning och samordning av resor. Färdtjänst skall

Läs mer

Färdtjänst. Ale kommun

Färdtjänst. Ale kommun Färdtjänst Ale kommun Januari 2015 Innehåll Om färdtjänst... 3 Att vara berättigad till färdtjänst?... 3 Så ansöker du... 3 Utredning och beslut... 3 Omprövning av färdtjänsttillstånd... 4 Då behovet förändras

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - FÄRDTJÄNST

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - FÄRDTJÄNST REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - FÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige den 28 augusti 2007, 276 samt reviderat den 27 mars 2012, 35 1 Allmänna förutsättningar 1.1 Definition Allmän

Läs mer

Vad är riksfärdtjänst?

Vad är riksfärdtjänst? RIKSFÄRDTJÄNST Broschyren är en sammanfattning av bestämmelserna i lag om riksfärdtjänst (SFS 1997:735) och Ale kommuns riktlinjer för riksfärdtjänst (antagna av Kommunstyrelsen 2016-05-03 101) Februari

Läs mer

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 2012-05-30 1(6 Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Ansökan om Riksfärdtjänst

Ansökan om Riksfärdtjänst ~ 1 ~ Information om Riksfärdtjänst Ansökan om Riksfärdtjänst Vi kan konstatera att resor med Riksfärdtjänst ska genomföras på det sätt som är billigast för kommunen med hänsyn taget till den sökandes

Läs mer

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Dnr KS 2015-280 Typ av dokument: Regler Handläggare: Färdtjänsthandläggare Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik:

Läs mer

FÄRDTJÄNST i Borås Stad

FÄRDTJÄNST i Borås Stad FÄRDTJÄNST i Borås Stad BESTÄLLNING OCH AVBESTÄLLNING AV RESOR Ring beställningscentralen på telefon: 033-35 50 50 Vardagar: Helger: 06.00-23.00 07.00-23.00 Vid problem med en befintlig beställning utanför

Läs mer

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.14) Antagen av kommunfullmäktige 2001-06-28 56 (KS/2001:146). Reviderad av kommunfullmäktige 2002-04-25 33 (KS/2002:47), 2003-05-22 35 (KS/2003:70), 2005-10-20 78 (KS/2005:167),

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

FÄRDTJÄNST. Tfn

FÄRDTJÄNST. Tfn FÄRDTJÄNST Tfn 033-35 50 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÄRDTJÄNST 4 FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND 4 ATT RESA MED FÄRDTJÄNST 6 VÅRA UPPGIFTER OM DIG 11 MER INFORMATION 12 FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en form av kollektivtrafik

Läs mer

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst 1 (6) Färdtjänstreglemente Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst Revidering enligt kommunfullmäktiges beslut 62/2011 Fastställt av kommunfullmäktige 14 juni 2005 Punkten 4.3 förtydligad enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Torsby kommuns tillämpningsregler. för färdtjänst och riksfärdtjänst

Torsby kommuns tillämpningsregler. för färdtjänst och riksfärdtjänst Torsby kommuns tillämpningsregler för färdtjänst och riksfärdtjänst Januari 2005 1 1. VEM KAN ANSÖKA OM FÄRDTJÄNST Den som är folkbokförd i kommunen har rätt att ansöka om färdtjänst. Beviljat färdtjänsttillstånd

Läs mer

Med varaktig funktionshinder avses att det skall vara bestående i minst tre månader.

Med varaktig funktionshinder avses att det skall vara bestående i minst tre månader. FÄRDTJÄNST VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken. Den är avsedd för personer med ett varaktigt funktionshinder som medför väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen

Läs mer

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN 2018-01-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Landstinget Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för

Läs mer

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - RIKSFÄRDTJÄNST

REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - RIKSFÄRDTJÄNST REGLER FÖR SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I HALMSTADS KOMMUN - RIKSFÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige den 28 augusti 2007, 276 samt reviderat den 27 mars 2012, 35 1 Allmänna förutsättningar 1.1 Definitioner

Läs mer

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Innehållsförteckning Vad står i beslutet? 3 Var och när får jag åka, vad gäller vid resa? 3 Medresenär, ledsagare 4 Beställning av resa 5 Resegaranti

Läs mer

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa och regler för färdtjänst i Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2010-01-13, 5, 2015-10-14 137 Gäller från 2016-01-01 Vad är färdtjänst och vem har rätt till färdtjänst?

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201

Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201 Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201 Färdtjänsten är en särskild form av kollektiv persontrafik och skall vara utformad så att resemöjligheter erbjuds på likvärdiga

Läs mer

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd 2014-12-15 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Från och med 2015-01-01 Dokumentansvarig

Läs mer

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Vad är särskilt anpassad kollektivtrafik (färdtjänst)? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2014-10-14 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för dig med en funktionsnedsättning.

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst.

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst. RIKTLINJER Riktlinjer gällande färdtjänst. 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer gällande färdtjänst. Diarienummer: KS/2018:678 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2019-02-18 Dokumentansvarig:

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN

GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN För den som är färdtjänstberättigad i Jönköpings län finns det möjlighet att ansöka om färdtjänst. Färdtjänst kan efter behov erbjudas i olika former:

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst Ansöka om färdtjänst Vad är färdtjänst och vem kan få färdtjänst? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform till personer som på grund av ett stort

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Gäller fr.o.m. 2012-04-01 1 1 INLEDNING Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2012-02-28, 17. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Riksfärdtjänst. Ale kommun

Riksfärdtjänst. Ale kommun Riksfärdtjänst Ale kommun Broschyren är en sammanfattning av bestämmelserna i lag om riksfärdtjänst (SFS 1997:735) och Ale kommuns riktlinjer för riksfärdtjänst (antagna av Kommunfullmäktige 2006-03-27)

Läs mer

Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler

Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler 2010-10-14 Innehållsförteckning Inledning 1 1 Hur ser det ut idag? 3 2 Uppdrag 4 3 Hur kan det bli enklare för resenärerna

Läs mer

Kollektivtrafik för alla

Kollektivtrafik för alla Färdtjänst Kollektivtrafik för alla Färdtjänst är till för att alla ska ha möjlighet att åka kollektivt, även den som har en funktionsnedsättning. När du reser med färdtjänst får du därför räkna med att

Läs mer

Information angående färdtjänst

Information angående färdtjänst FÄRDTJÄNST Information angående färdtjänst Enligt Lagen om färdtjänst (SFS 1997:736) Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och är avsedd för kommuninvånare som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Gäller från 1 juli 2015 Färdtjänst Beställning av resa telefon 046-616 16

Gäller från 1 juli 2015 Färdtjänst Beställning av resa telefon 046-616 16 Gäller från 1 juli 2015 Färdtjänst Beställning av resa telefon 046-616 16 2 Innehåll Beviljad färdtjänst... 3 servicenivåer... 3 arbetsresor... 4 flytta från kommunen... 4 förlorat eller skadat färdtjänstkort...

Läs mer

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Version 3 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för riksfärdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör riksfärdtjänst i Göteborgs Stad.

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Sida 1 av 6. Antagna av socialnämnden 2006-12-05 SN 2006/0188 2015-04-13 SN 2015/0026

Sida 1 av 6. Antagna av socialnämnden 2006-12-05 SN 2006/0188 2015-04-13 SN 2015/0026 Sida 1 av 6 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV RIKSFÄRDTJÄNST I DANDERYDS KOMMUN Antagna av socialnämnden 2006-12-05 SN 2006/0188 2015-04-13 SN 2015/0026 Sida 2 av 6 Riktlinjer för handläggning av riksfärdtjänst

Läs mer

Bestämmelser Tillstånd för färdtjänst beskrivs i Lag om färdtjänst (1997:736) enligt följande paragrafer:

Bestämmelser Tillstånd för färdtjänst beskrivs i Lag om färdtjänst (1997:736) enligt följande paragrafer: 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Regelverk för färdtjänst Färdtjänst Allmänt Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform till de allmänna kommunikationerna. Val av fordon eller transportform

Läs mer

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst i Örebro län Vi på Länstrafiken har fått uppdraget från länets kommuner att sköta färdtjänsten. Till vår hjälp har vi ett antal entre pre -

Läs mer

Färdtjänst. Avgift. För resa erläggs egenavgift enligt Östgötatrafikens taxa. Medresenär

Färdtjänst. Avgift. För resa erläggs egenavgift enligt Östgötatrafikens taxa. Medresenär Färdtjänst Färdtjänst Färdtjänst är en form av särskild kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning och är ett komplement till ordinarie kollektiva transportmedel. Färdtjänstresor sker med både

Läs mer

Omsorgsförvaltningen. Diarienummer: ON 2018/ Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun

Omsorgsförvaltningen. Diarienummer: ON 2018/ Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun Omsorgsförvaltningen Diarienummer: ON 2018/0466-736 Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun Innehåll FÄRDTJÄNST...3 Vad är färdtjänst i Tanums kommun?... 3 Hur gör du för att få färdtjänst?...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING VAD ÄR FÄRDTJÄNST? INNEHÅLLSFÖRTECKNING VAD ÄR FÄRDTJÄNST?...2 VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST?...5 HUR ANSÖKER MAN OM FÄRDTJÄNST?...6 ANTECKNINGAR...7 1 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik

Läs mer

Färdtjänst. - den särskilda kollektivtrafiken. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71. Telefon växel 0410-73 30 00

Färdtjänst. - den särskilda kollektivtrafiken. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71. Telefon växel 0410-73 30 00 Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Färdtjänsthandläggare 0410-73 34 59, 0734-42 29 49 Telefontid: Måndag - fredag mellan 8.30-9.30 E-post:

Läs mer

Information om färdtjänst inom Vindelns kommun

Information om färdtjänst inom Vindelns kommun Information om färdtjänst inom Vindelns kommun Reviderad 2018-10-25 Information om färdtjänst inom Vindelns kommun Vad är färdtjänst? Färdtjänst (Lag om färdtjänst 1997:736) Färdtjänst är en transportform

Läs mer

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun 2009-06-24 1(7) Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-29, 110 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST STÖRRE TEXT INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST VEM KAN FÅ FÄRDTJÄNST? Om du har en funktionsnedsättning som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig själv

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst

Färdtjänst och Riksfärdtjänst Färdtjänst och Riksfärdtjänst 2014-02-20 (Ersätter information från 2013-02-04) Vem kan få färdtjänst? Du kan ha rätt till färdtjänst om du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller

Läs mer

Umeå kommuns generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för riksfärdtjänst

Umeå kommuns generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för riksfärdtjänst 1 av 5 2013-10-04 TN-2013/01278 Umeå kommuns generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för riksfärdtjänst - komplement till Lag om riksfärdtjänst (1997:735) som stöd i bedömning och beslut om tillstånd

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2019-06-05, 72 Dokumentet skall fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST?

VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST? RIKSFÄRDTJÄNST VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST? Riksfärdtjänst kan beviljas den som på grund av en stor och varaktig funktionsnedsättning inte klarar av att resa med allmänna kommunikationer till normala resekostnader

Läs mer