Detaljplan för Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden"

Transkript

1 Antagen av: Kf , 72 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN arkiv nr: 293 Detaljplanen handläggs enligt "gamla" plan- och bygglagen (SFS 1987:10) Detaljplan för Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden m.m.) i Ystad Ystads kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utbyggnad av Ystad Saltsjöbad och en utökning av tennisbanorna och byggrätten för Ystad Tennisbanor (Ystads Tennisklubb) sydväst om Saltsjöbaden. Ny bebyggelse ska kunna ansluta till Saltsjöbadens befintliga bebyggelse på ett bra sätt. Bevarandebestämmelser för värdefull befintlig bebyggelse och bestämmelse om utseende för ny bebyggelse ska säkerställa de speciella karaktärsdrag och värden som anges i planbeskrivningen. Förväntad höjning av havsnivån innebär att en lägsta golvnivå behöver anges och att källare inte är lämpligt. För att bevara naturkaraktären ska hänsyn så långt möjligt tas till befintlig vegetation vid exploatering. Möjligheten att ta sig till stranden och badhytterna från parkeringen är viktig. Bakgrund Ystad Saltsjöbad och Ystads Tennisklubb har planer på att utveckla sina verksamheter. Samhällsbyggnadsnämnden har gett Plan o Bygg i uppdrag att pröva föreslagen användning. Planarbetet har inletts med ett program samt Trafikutredning och Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning. Av programsamrådet och utredningarna framgår bland annat att trafikökningar bedöms bli begränsade, miljökvalitetsnormer för luft bedöms inte överskridas, åtgärder kan vidtas för att hantera översvämningsrisk vid höjd havsnivå och att en förbindelse till stranden behövs. I programmet ingår även område för kioskverksamhet norr om Saltsjöbaden. Detta område ingår inte i detaljplanen utan har prövats för sig i en särskild detaljplan. 1(18)

2 PLANFÖRSLAG Områdets gestaltning och disposition (allmänt) Ystad Saltsjöbad innehåller hotell, restaurang, konferens och spa. Detaljplanen medger en utbyggnad på ca 1900 kvm byggnadsarea, framför allt i sydväst men även i anslutning till konferens- och spa-avdelning i nordost. Ystad Tennisbanor får utrymme för ytterligare tennisbana samt möjlighet att bygga ut klubbhuset. Ytterligare två badhytter föreslås inom området söder om tennisbanorna. För att hantera översvämningsrisk vid stigande havsnivå finns bestämmelser om lägsta golvnivå, förbud mot källare och infiltration av dagvatten. Parkeringsplatsen norr om Ystad Saltsjöbad kan utökas meter västerut, vilket ger plats för ytterligare ca 20 platser. Föreslagna åtgärder (sammanfattning) Planen innefattar: Utbyggnadsmöjligheter för Ystad Saltsjöbad i sydväst och nordost. Bevarandebestämmelser för tidstypiska arkitektoniska särdrag hos Ystad Saltsjöbad Utseendebestämmelse för ny bebyggelse Utbyggnadsmöjlighet för Ystad Tennisbanor Utvidgningsmöjlighet för parkeringen Bestämmelser om lägsta golvnivå, källarförbud och infiltration Bebyggelse Restaurang, hotell m.m. Ystad Saltsjöbad, som idag innehåller hotell, restaurang, konferens och spa, byggdes 1897 och har under åren byggts till i olika omgångar. För tillfället finns 139 rum med ca 285 bäddar. Det finns 14 mötesrum med plats för ca 700 personer och 3 restauranger med 250 sittplatser. En spa-avdelning med 16 behandlingsrum byggdes i nordost 2005 och har byggts ut tre gånger, senast Exploateringsgraden ökas från 35 % (byggnadsarea) enligt gällande detaljplan till 40 % i denna plan, vilket gör det möjligt att utöka byggnadsarean med ca 1900 kvm. Bland annat kan hotelldelen byggas ut mot sydväst och konferensavdelningen i nordost. Befintlig byggrätt i sydväst justeras så att en tillbyggnad kan få en bättre anpassning till befintlig byggnad och byggnadshöjden blir tolv meter. 2(18)

3 Ystad Saltsjöbad från norr Ystad Saltsjöbad från söder Området är lågt beläget, mellan 2 och 3 meter över havet. I ett hundraårsperspektiv antas högsta högvattennivå vara +3 meter över havet enligt Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning. Därför ska lägsta golvnivå vara +3 meter över havet, vilket kan uppnås genom förhöjd sockel eller eventuellt uppfyllnad av marken. Källare får inte byggas. För byggrätten sydväst om Ystad Saltsjöbads befintliga byggnader tillåts dock garageplan som ska tåla tillfällig översvämning, för att möjliggöra parkering under planerad tillbyggnad av hotellet. Sektion ny hotellbyggnad med garageplan (Karmeback Architects AB) Idrott/tennis Ystad Tennisbanor etablerades på nuvarande plats 1988, då fyra banor byggdes byggdes ytterligare två banor. Tennisbanorna låg tidigare längre västerut, inom idrottsplatsens område. 3(18)

4 Ystad Tennisbanor drivs i föreningsregi (Ystads Tennisklubb) som ordnar årliga turneringar, bl.a. Ystadspelen och Kalle Anka Cupens distriktsfinal. Idag finns 6 grustennisbanor. Ystads Tennisklubb vill utöka verksamheten för att kunna ordna fler och större arrangemang och öka antalet besökare. För att möjliggöra detta föreslås en utökning av området för tennisbanor så att ytterligare tennisbana kan anläggas i söder och klubbstugan i norra delen kan byggas till. Ystads Tennisbanor från norr Badhytter vid Badpromenaden i söder Badhytter Söder om tennisbanorna ligger 103 stycken badhytter. Ytterligare två badhytter föreslås inom området. Riktlinjer för bevarande/ny bebyggelse Ystad Saltsjöbad Konferensavdelningen (invigdes 1962) i nordvästra delen av Saltsjöbaden förses med skyddsbestämmelse (q) med hänsyn till att byggnaden är en god representant för sin tid. Den lutande gavelformen och den snedställda överdelen av fasaden samt pulpettaket ska bevaras. Träfönstren ska bevaras. Underhåll ska ske med ursprungliga material och kulörer. Neonskylten på framsidan har en utformning som går väl i linje med byggnadens arkitektur och ska bevaras. Byggnaden får inte rivas. Konferensavdelningen Tvärannexet till höger Krookska huset till vänster Änglahuset från söder Varsamhetsbestämmelse (k) införs för Tvärannexet (invigdes 1962), Krookska huset (invigdes 1929) och Änglahuset (invigdes 1927), som har typiska arkitektoniska karaktärsdrag från respektive tidsperiod. De diagonalställda balkongerna på Tvärannexet bör bevaras. Om fasadmaterial eller fönster behöver bytas bör samma material väljas så långt möjligt. Den symmetriska fasaden med långa fönsterband på 4(18)

5 Krookska huset bör bevaras och eventuella tillägg anpassas till byggnadens strama uttryck. Änglahusets symmetriska fönstersättning och långa fönsterband bör bevaras. Baldakinen på husets södersida och tornet med spiran på taket bör bevaras. Utformningsbestämmelse (f) anger att ny bebyggelse ska utformas med fasader som huvudsakligen består av puts. Grönstruktur och parker Området ligger i utkanten av Ystads sandskog. För att bevara naturkaraktären ska hänsyn så långt möjligt tas till befintlig vegetation vid exploatering. Detaljplanen förses med bestämmelse om bevarande av befintlig vegetation. Träd som måste fällas ska ersättas med nya. Trädplantering ska finnas längs Saltsjöbadsvägen, vid parkeringen. Justeringen av byggrätten sydväst om Ystad Saltsjöbad innebär att en mindre del av bokdungen än tidigare påverkas vid utbyggnad. Ett naturstråk med gång- och cykelväg mellan Saltsjöbaden och området med tennisbanor och badhytter, som ansluter till befintligt gång- och cykelvägnät, gör det möjligt att ta sig till stranden och badhytterna från parkeringen. Trafik Biltrafik Området nås från Saltsjöbadsvägen. Inlastningen till hotellet och restaurangen ska ske via den sydvästra infarten. Gång- och cykeltrafik Gång- och cykelvägar passerar området i nordväst, mellan Saltsjöbaden och parkeringen, och i sydost (Badpromenaden). Dessa leder vidare in mot Ystad och ut i Sandskogen. Mellan Saltsjöbaden och området med tennisbanor planeras en gångoch cykelväg som förbindelse mellan parkeringen och stranden. Gång- och cykelvägen ska vara körbar för transporter till badhyttsområdet. Parkering Befintlig parkering mellan Ystad Saltsjöbad och Saltsjöbadsvägen används av hotelloch restauranggäster, besökare till tennisbanorna, badgäster och övriga besökare till området. Parkeringsplatsen är uppdelad på två ytor och har idag ca 275 platser. Vid utbyggnad av Saltsjöbaden skulle större delen av parkeringsplatserna enligt Trafikutredning användas av gäster till Saltsjöbaden och det skulle bli brist på platser för övriga besökares behov. Detaljplanen gör det möjligt att utvidga parkeringen meter västerut, vilket ger plats för ytterligare ca 20 platser. Med en omdisponering av befintliga parkeringsplatser kan det totala antalet platser ökas till 335 platser. Överenskommelse om att minst 60 parkeringsplatser ska anläggas på den egna fastigheten (Saltsjöbaden 2:28) ska tecknas mellan Ystad Saltsjöbad och Ystads kommun. 5(18)

6 Teknisk försörjning Energiförsörjning, tele samt vatten och avlopp Försörjning av energi, tele samt vatten och avlopp sker genom anslutning till befintliga nät. Ystad Saltsjöbad har uppvärmning via fjärrvärme. Befintlig pumpstation förses med E-område. Dagvattenhantering Marken inom området består av genomsläpplig sand. Dagvatten infiltreras via stenkistor, så kallade perkolationsmagasin. Dessa ska inte belastas mer. Tillkommande dagvatten från utbyggnad bör därför hanteras för sig enligt Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning, lämpligen genom att anlägga perkolationsmagasin även för nya anläggningar. Vid höga grundvattennivåer kommer de perkolationsmagasin som ligger lågt inte att fungera utan bräddning behövs. Bräddning bör då ske till en yta som inte är känslig för översvämning, till exempel gräsytor eller parkeringsplatser. Ett område söder om bokdungen väster om Saltsjöbaden kan vara möjligt som översvämningsområde. Avfallshantering Ystads kommun sköter hämtning av hushållsavfall. Avfall som ska källsorteras hanteras genom FTI AB (Förpacknings- och tidningsinsamling). Sysav Kemi hanterar miljöfarligt avfall. Lovplikt Bygglov Någon ändring av bygglovplikten föreslås inte. De bestämmelser om krav på bygglov som finns i 9 kap 2, 3c PBL och 6 kap 3 PBF (8 kap 3 ÄPBL) bedöms som tillräckliga för att bevaka bebyggelsens utformning. Detaljplanen handläggs enligt "gamla" plan- och bygglagen (SFS 1987:10) men bygglov kommer att handläggas enligt "nya" plan- och bygglagen (SFS 2010:900). Marklov Marklov krävs för fällning av träd inom område med n 1 -bestämmelse samt för schaktning och fyllning. Upphävande av strandskydd I planhandlingarna för den gällande detaljplanen för tennisbanorna och badhytterna (Ystad 154, laga kraft ) hävdes strandskyddet i samband med dåvarande planläggning. Strandskyddet omfattade vid tillfället 100 meter av landområdet räknat från strandlinjen vid medelvattenstånd. Eftersom den detaljplan som nu är aktuell ersätter den äldre planen återinträder strandskyddet i samma omfattning som det hade år Område för badhytter i söder och den del av tennisbanorna som ligger inom de 100 m där strandskydd återinträder kan anses vara ianspråktagna för respektive användning. Strandskyddet upphävs därför för dessa områden En mindre utökning av områ- 6(18)

7 det för tennisbanor i söder bedöms inte påtagligt påverka strandskyddets syften. Denna del är i gällande detaljplan delvis avsedd för idrottsändamål, liksom ett område i bokdungen strax öster om tennisbanorna. Det sistnämnda området blir i den nya detaljplanen Natur, dvs. allmän platsmark. Därmed kan vegetationen säkrare bevaras och området blir tillgängligt för allmänheten. Naturområdet mellan badhytter och tennisbanor kommer i den nya planen att omfattas av strandskydd, vilket innebär en förbättring jämfört med dagens situation, där strandskyddet är upphävt. Den del av planområdet (Saltsjöbaden) som omfattas av detaljplan från , (Ystad 254), ändrad , (Ystad 281), omfattades inte av strandskydd vid planläggningen enligt den karta som hör till länsstyrelsens förordnande om strandskyddsområden i Ystads kommun Strandskyddet hävdes alltså inte i samband med planläggningen och återinträder därför inte inom denna del av nuvarande planområde. Karta över planområdet som visar var strandskyddet upphävs 7(18)

8 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Planområdet Planområdets läge och avgränsning Planområdet är beläget i utkanten av Ystads sandskog. Det avgränsas i nordväst av Saltsjöbadsvägen, i nordost av Midsommarängen, i sydost av Badpromenaden och i sydväst gränsar det till idrottsplatsen. Arealen är 6,2 ha. Området ligger på mellan 2 och 3 meters höjd över havet. Markägoförhållanden Saltsjöbadens hotell och restaurang ägs av AB Ystads Saltsjöbad, ett kommunägt bolag. Resten av området ägs av Ystads kommun. Anläggningarna arrenderas av dem som bedriver verksamheterna. Markanvändning En stor del av området utgörs av bebyggelse eller hårdgjord mark i form av parkering och gång- och cykelvägar. En bokdunge växer väster om Saltsjöbaden. Träd och buskar finns längs gång- och cykelvägen mellan Saltsjöbaden och parkeringen och kring tennisbanor och badhytter i sydväst. 8(18)

9 Geoteknik Geotekniska undersökningar har utförts i samband med tillbyggnad av Saltsjöbaden 1996 (kongresshall i öster) samt 2003 och 2007 (spa-anläggning i norr). Undersökningarna visade att marken under ett 0,5-1 meter tjockt matjordslager huvudsakligen består av sand. I några borrpunkter fanns tunnare skikt av torv. Tidigare ställningstaganden Översiktsplanen Enligt Översiktsplan 2005 för Ystad är området avsett för fritidsbebyggelse samt rekreationsområde och större fritidsanläggningar. Detaljplaner, områdesbestämmelser För Saltsjöbaden gäller detaljplan Ystad 254 och Ystad 281, laga kraft respektive Enligt dessa är planområdet avsett för hotell- och konferensanläggning. Genomförandetiden för båda planerna slutar För området med tennisbanor och badhytter gäller detaljplan Ystad 154, laga kraft , enligt vilken området är avsett för idrottsändamål och badhytter. Program, inventeringar m.m. Planprogram I ett planprogram beskrivs förutsättningar och konsekvenser för en utbyggnad av Ystad Saltsjöbad, en utökning av dagens kioskverksamhet på området norr om Saltsjöbaden till restaurang med uteservering (Kom i luckan) samt en utökning av tennisbanorna och byggrätterna för Ystads tennisbanor sydväst om Saltsjöbaden. Trafikutredning En trafikutredning har gjorts för att bedöma konsekvenserna av den trafikökning som de utbyggda verksamheterna förväntas generera. I trafikutredningen görs bedömningen att det förslag som redovisas i programmet kommer att ge upphov till begränsade trafikökningar till det aktuella området och att trafikökningar generellt kommer att bli låga. Parkeringsfrågan behöver studeras närmare avseende tillhandahållande av platser. Idag finns ca 275 platser och vid en utbyggnad av Saltsjöbaden skulle större delen av dessa användas av Saltsjöbadens gäster, vilket skulle innebära att det skulle bli brist på platser för allmänhetens behov. Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning En översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning har gjorts för att belysa förutsättningarna för och eventuella svårigheter med föreslagen utbyggnad. I vattenutredningen görs bedömningen att nybyggnation vid marknivåer under +3 meter är tveksam ur översvämningssynpunkt, på grund av att denna nivå antas vara högsta högvattennivå i ett 100-årsperspektiv. Sett ur detta perspektiv bedöms även erosionsrisken av befintliga vallar/skydd utanför det aktuella området som stor. Dagvattenhantering kan fungera inom området för beräknade regn men höjd havsnivå och därmed grundvattennivå sätter begränsningar ur ett 100-års perspektiv. Åtgärder som kan genomföras i detaljplanen för att hantera översvämningsrisken är bl.a. att ha en lägsta golv- 9(18)

10 läggningsnivå på +3 m, inte tillåta källare, höja marknivåer och att anlägga perkolationsmagasin med bräddningsmöjlighet. Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten (tillägg till översiktsplan 2005 för Ystad) Enligt Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten har havet och stranden i anslutning till planområdet (Sandskogen väster) pekats ut som ett riskområde för erosion och ett flertal skyddsåtgärder har genomförts, bl.a. släntskydd och hövder (bryggor). Vid höjda havsnivåer eller fortsatt erosion finns risk att de klitter som skyddar bakomliggande landområden förstörs och att området översvämmas. Om området planeras användas på samma sätt i framtiden som idag är det enligt handlingsplanen nödvändigt att utföra långsiktiga kustskyddande åtgärder. I handlingsplanen föreslås lägsta grundläggningsnivåer för nybyggnation, för att undvika att byggnation sker i områden med erosions- eller översvämningsrisk. På nivåer mellan 2 och 5 meter över havet bör åtgärder för skydd mot bl.a. erosion och översvämning redovisas. Riktlinjer för tillämpning av de förslag på lägsta grundläggningsnivå vid nybyggnation som anges i Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten (tillägg till översiktsplan 2005 för Ystad) ska tas fram enligt beslut i Samhällsbyggnadsnämnden. Värdefull kulturmiljö Sandskogen är av länsstyrelsen utpekad som ett viktigt fritidsområde. I mitten av 1800-talet planterades tall mot sandflykten. Dessa områden blev sedan attraktiva fritidsområden. Den första paviljongen placerades i Sandskogen 1878 men den dominerande utbyggnaden skedde vid sekelskiftet Även området kring Saltsjöbaden är en viktig fritidsmiljö. Riksintressen och förordningar Riksintresse för kustområdet (miljöbalken 4 kap. 4 ) Planområdet är beläget inom område som enligt 4 kap 1 miljöbalken är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Exploateringsföretag och andra ingrepp får komma till stånd endast om det inte möter något hinder enligt 2-8 i 4 kap och det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdets natur- och kulturvärden. Enligt 4 får fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Bestämmelserna i 4 kap utgör inget hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. Strandskyddsområde (miljöbalken 7 kap. 13 ) Planområdet gränsar till strandskyddsområde - havet och stranden i sydost. Miljökvalitetsnormer Miljökvalitetsnormer för utomhusluft enligt 5 kap. miljöbalken gäller för kvävedioxid och kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar (PM10 och 10(18)

11 PM2,5) och ozon samt för yt- och grundvattenförekomster. Miljökvalitetsnormerna anger de föroreningsnivåer eller störningsnivåer som människor kan utsättas för utan fara för olägenheter av betydelse eller som miljön eller naturen kan belastas med utan fara för påtagliga olägenheter. Hälsa och säkerhet Markradon Ystad ligger inom område där det enligt Översiktsplan 2005 för Ystad inte finns några problem med höga markradonhalter. Luftföroreningar Kommunen bedriver miljöövervakning av bland annat luftkvaliteten. De mätningar som nu görs av luftkvaliteten påbörjades Innan dess gjordes sporadiska mätningar mellan 1991 och 2002 av kvävedioxid, svaveldioxid och ozon. Nuvarande mätningar är samordnade med Ystad Hamn. Parametrarna är kvävedioxid (NO 2 ), svaveldioxid (SO 2 ), partiklar (PM10 och under 2012 också PM2,5), flyktiga organiska föreningar (VOC) och marknära ozon (O 3 ) under sommarhalvåret. Hitintills visar mätningarna att svaveldioxid ligger mycket under miljökvalitetsnormen och att kvävedioxidhalten varierar. Till exempel är det högre halter i direkt anslutning till större vägar jämfört med urban bakgrundshalt i Ystad, dock har inte miljökvalitetsnormen överskridits. PM10-halterna har varit högre än 50 µg/m 3 vid ett flertal tillfällen och vid enstaka tillfällen har halten varit mycket hög, speciellt under vår-vintern. Anledningen är höga bakgrundshalter som har sitt ursprung från luftpaket från kontinenten. Sydsverige har generellt högre halt av partiklar, kvävedioxid och svaveldioxid i luften (bakgrundshalt) jämfört med längre upp i landet. Miljökvalitetsnormen för PM10 har dock inte överskridits, då tillåtet antal dygn över miljökvalitetsnormen inte har överskridits (enligt normen tillåts miljökvalitetsnormen överstiga 50 µg/m 3 35 dygn per år). Buller De samlade krav på ljudmiljön som ställs när det gäller vanliga bostäder har enligt Boverkets allmänna råd 2008:1 Buller i planeringen inte tillämpats för hotell och pensionat. Motivet är att det är ett boende där människor vistas kortare tid. Natur- och kulturmiljö Naturmiljö och biologisk mångfald Planområdet ligger i utkanten av Ystads sandskog och har en naturlig koppling till denna via de gång- och cykelvägar som passerar området samt den vegetation som omger anläggningarna inom området. 11(18)

12 Längs gång- och cykelvägen mellan Ystad Saltsjöbad och parkeringen växer tall, lind, al, björk m.m. i en ca 12 meter bred gräsyta. Utmed Badpromenadens nordvästra sida står en rad med lind och oxel. I den sydvästra, obebyggda delen av Saltsjöbadens tomt står en del stora träd och där finns också en bokdunge. En översiktlig inventering av vegetationen vid tennisbanorna gjordes i oktober Det halvöppna området söder om tennisbanorna är av rödvenstyp och innehåller bl.a. tall, björk, liten blåklocka, smörblomma, sandstarr och rödven. Nordost om detta område finns en sänka som är av kruståteltyp och bl.a. innehåller tall, rönn, fläder, kaprifol, skråp och kruståtel. Dungen öster om tennisbanorna är av lundgröetyp och där växer bl.a. bok och björk, balsamin, hundäxing och lundgröe. Halvöppet område söder om tennisbanorna Dunge öster om tennisbanorna Kulturmiljö Historik Saltsjöbaden Hotell Saltsjöbaden etablerades 1897, då en ståtlig träbyggnad uppfördes, ritad av Ystads förste stadsarkitekt Peter Boisen. Boisen ritade också det långa träannex som uppfördes sydväst om huvudbyggnaden två år senare. Till den ursprungliga anläggningen hörde också ett varmbadhus, som uppfördes längs stranden ytterligare åt sydväst brann huvudbyggnaden ner. Den ersattes först med en provisorisk paviljong och 1927 med nuvarande huvudbyggnad, det s.k. Änglahuset, ritat av arkitekt Axel Ewe. Två år senare invigdes stenannexet, det s.k. Krookska huset, även detta ritat av Ewe brann träannexet ner och två år senare invigdes det s.k. tvärannexet, ritat av förre stadsarkitekten Rune Welin uppfördes receptions- och konferensbyggnaden samt de glasgångar som förbinder de olika byggnaderna. En utomhusbassäng anlades mellan byggnaderna. Förre stadsarkitekten Claes B Persson ritade dessa byggnader och ansvarade också för kongresshallen som uppfördes Spa-avdelningen byggdes 2005 och ritades av arkitekt Ulf Pålsson. En ny hotelldel i 12(18)

13 vinkeln mellan Krookska huset och det så kallade Tvärhuset, ritad av arkitekt Olle Mårtensson, byggdes Karaktärsdrag och värden Ystad Saltsjöbad Konferensavdelningen är en god representant för sin tid. Den har ett tidstypiskt formspråk med lutande gavelform och snedställd överdel av fasad samt pulpettak och en hög kvalitet i materialval med bland annat träfönster. Neonskylten på framsidan har en utformning som går väl i linje med byggnadens arkitektur. Tvärannexet har typiska arkitektoniska karaktärsdrag från sin tidsperiod med motfallstak och diagonalställda balkonger som ger fasaden ett intressant liv. Krookska huset är byggt i 20- talsklassicistisk stil med en stram fasad och symmetrisk fönstersättning med långa fönsterband. Änglahuset är tidstypiskt med symmetrisk fönstersättning och långa fönsterband samt veranda. Baldakinen på husets södersida och tornet med spiran på taket ger byggnaden en speciell karaktär. Konferensavdelningen Tvärannexet från söder Krookska huset från sydväst Änglahuset från söder Arkeologi Inga kända fornlämningar finns inom planområdet. 13(18)

14 Trafik Saltsjöbadsvägen passerar området i nordväst. Den ansluter till Dragongatan/E65 i väster och Österleden/väg 9 i norr. Kollektivtrafik Järnvägsstationen i Ystad ligger ca 1.5 km väster om planområdet. Fyra regionbusslinjer trafikerar Österleden/väg 9 med hållplats vid Saltsjöbadsvägen, dit det är ca 500 meter. Linje 570 går hela året och linje 392 går skoldagar. Linje 322 går på sommaren och stannar då även vid Saltsjöbaden. Samtliga busslinjer har hållplats vid järnvägsstationen. 14(18)

15 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING När en detaljplan upprättas ska kommunen göra en bedömning av behovet att göra en miljöbedömning. Enligt miljöbalken 6 kap. 11 ska en miljöbedömning av planen göras om genomförandet av planen kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i planen så att en hållbar utveckling främjas. Påverkan Området är ianspråktaget för bebyggelse, kommunikationsytor m.m. Föreslagna förändringar görs i anslutning till befintliga anläggningar. En utbyggnad medför en mindre ökning av trafikmängden. En del träd kommer att försvinna vid utbyggnad av Ystad Saltsjöbad och Ystads Tennisbanor. Behovsbedömning Ett genomförande av detaljplanen bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan och en miljöbedömning behöver därför inte göras. Behovsbedömningen grundas på följande: Området är planlagt för befintlig användning med byggrätt för bl.a. utbyggnad av hotellet. Planområdet ligger inom område för högexploaterad kust enligt 4 kap 4 miljöbalken. Planområdet är ianspråktaget för bebyggelse, kommunikationsytor m.m. Föreslagen förändring påverkar inte riksintresset. Risken för olägenheter bedöms som liten. Trafikökningar bedöms bli låga. Riktvärden för trafikbuller bedöms inte överskridas. Åtgärder kan vidtas för att hantera översvämningsrisken vid stigande havsnivå. Genomförande av planen bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna överskrids. 15(18)

16 KONSEKVENSER Planen bedöms dock medföra viss påverkan på omgivningen och den berörs också av förhållanden i omgivningen samt riksintressen m.m., vilket redovisas i detta avsnitt. Riksintressen och förordningar Riksintresse för kustområdet (miljöbalken 4 kap. 4 ) Planområdet ligger inom område för högexploaterad kust enligt 4 kap. miljöbalken. Bestämmelserna i 4 kap. utgör inget hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. Planområdet är ianspråktaget för bebyggelse, kommunikationsytor m.m. Riksintresset påverkas inte av föreslagna förändringar, som görs i anslutning till befintliga anläggningar inom planlagt område. Strandskyddsområde (miljöbalken 7 kap. 13 ) I den del av planområdet där tennisbanor och badhytter ligger återinträder det strandskydd som upphävdes i samband med att nu gällande detaljplan (Ystad 154, laga kraft ) för detta område gjordes. Område för badhytter i söder och den del av tennisbanorna som ligger inom de 100 m där strandskydd återinträder kan anses vara ianspråktagna för respektive användning. Upphävande av strandskyddet för dessa delar bedöms därför inte påverka strandskyddets syften. Miljökvalitetsnormer Planerad bebyggelse bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och yt- och grundvattenförekomster överskrids. Hälsa och säkerhet Markradon Radonmätning bör göras i samband med byggnation eftersom radonhalter kan variera kraftigt. Grundläggning ska utföras radonskyddande inom normalradonintervallet och radonsäkert inom högradonintervallet. Luftföroreningar Enligt Trafikutredning bedöms ett genomförande av föreslagen utbyggnad inte medföra ökningar av utsläpp till luft som riskerar överskridande av miljökvalitetsnormerna, vare sig inom eller i anslutning till planområdet. Vägtrafikbuller En bullerberäkning har utförts i samband med trafikutredningen och bedömningen görs att planförslaget inte kommer att innebära trafikökningar som gör att riktvärden för trafikbuller överskrids för bostad. Risker Verksamheterna inom planområdet är inte av den karaktären att de bedöms innebära några risker för omgivningen. 16(18)

17 Även risken för olägenheter från omgivningen bedöms som liten. Planområdet omges i nordväst och nordost av Ystads sandskog med fritidshusbebyggelse. I sydost ligger havet och i sydväst idrottsplatsen. Trafik En trafikutredning har gjorts för att bedöma konsekvenserna av den trafikökning som de utbyggda verksamheterna förväntas generera. I trafikutredningen görs bedömningen att det förslag som redovisas i programmet kommer att ge upphov till begränsade trafikökningar till det aktuella området och att trafikökningar generellt kommer att bli låga. Idag finns ca 275 parkeringsplatser och vid en föreslagen utbyggnad av Ystad Saltsjöbad skulle större delen av dessa användas av Saltsjöbadens gäster, vilket skulle innebära att det skulle bli brist på platser för allmänhetens behov. Viss utvidgning av parkeringen samt omdisponering av befintliga platser är möjlig och ökar antalet platser men för att säkra tillgången till parkeringsplatser ska en överenskommelse som anger hur parkeringsbehovet ska lösas tecknas mellan Ystad Saltsjöbad och Ystads kommun. Enligt trafikutredningen uppger Ystads Tennisklubb att deras anläggning huvudsakligen genererar trafik under de två veckor i månadsskiftet juni/juli som deras juniortävling arrangeras. Behovet av parkeringsplatser är därför mycket begränsat och bedöms kunna tillgodoses inom befintlig allmän parkering samt på parkeringen vid idrottsplatsen i väster. Natur- och kulturmiljö Naturmiljö och biologisk mångfald En del träd kommer att försvinna vid utbyggnad av Ystad Saltsjöbad och Ystads Tennisbanor. Detaljplanen förses med bestämmelse om bevarande av befintliga träd inom det område som inte utgörs av byggrätt i den sydvästra delen av Saltsjöbaden och inom område för badhytter. Träd som måste fällas ska ersättas med nya. Den grönska som omger kvartersmarken är avsatt som Natur i planen. Kulturmiljö En alltför kompakt tillbyggnad av Saltsjöbaden kan innebära att den variation som finns idag med bl.a. olika byggnadshöjder slätas ut. Det är viktigt att olika tidsåldrar även i fortsättningen går att avläsa i arkitekturen. Detaljplanen förses med skyddsbestämmelser för Konferensbyggnaden och varsamhetsbestämmelser för Tvärannexet, Krookska huset och Änglahuset med hänsyn till byggnadernas tidstypiska arkitektoniska särdrag. (Karta finns på sidan 13) 17(18)

18 Arkeologi Inom planområdet finns inga kända fornlämningar. Påträffas fornlämningar i samband med markarbeten ska dessa, i enlighet med 2 kap. 10 kulturminneslagen, omedelbart avbrytas och länsstyrelsen underrättas. Havsnivåhöjning Planområdet ligger på mellan 2 och 3 meters höjd över havet. Enligt Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten bör åtgärder för skydd mot bl.a. erosion och översvämning redovisas vid nybyggnation på nivåer mellan 2 och 5 meter över havet. I Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning görs bedömningen att nybyggnation vid marknivåer under +3 meter över havet är tveksam ur översvämningssynpunkt, på grund av att denna nivå antas vara högsta högvattennivå i ett 100-års perspektiv. För att hantera översvämningsrisken införs bestämmelser om lägsta golvnivå, förbud mot källare och infiltration av dagvatten. Sociala konsekvenser Restaurang- och spa-besök främjar människors välbefinnande. Gång- och cykelvägar in mot Ystad och ut i Sandskogen gör det möjligt att på ett säkert sätt ta sig till området. HANDLINGAR Till detaljplanen finns följande handlingar: Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning (denna handling) Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning Program och programredogörelse Samrådsredogörelse Utlåtande 1 Utlåtande 2 MEDVERKANDE I planarbetet har från Plan o Bygg planarkitekt Eva Nygren, planchef Anna Möller och karttekniker Ewa Engström samt bygglovschef Malin Gülich och byggnadsantikvarie Inger Torstensdotter Åhlin medverkat. Ramböll har gjort Trafikutredning ( ) och Översvämnings-, erosions- och dagvattenutredning ( ). Plan o Bygg Anna Möller Anna Möller planchef Eva Nygren Eva Nygren planarkitekt 18(18)

Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden m.m.) i Ystad Ystads kommun Skåne län 2011-04-11

Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden m.m.) i Ystad Ystads kommun Skåne län 2011-04-11 Dnr 2010.0270-214 Program till detaljplan för Sandskogen 2:28, del av Sandskogen 2:8 och 2:4 m.m. (Saltsjöbaden m.m.) i Ystad Ystads kommun Skåne län 2011-04-11 SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med programmet

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND. PLANBESKRIVNING 2012-12-07 Dnr: 2010.0270-214 Antagandehandling

SYFTE OCH BAKGRUND. PLANBESKRIVNING 2012-12-07 Dnr: 2010.0270-214 Antagandehandling Antagen av: Kf 2013-04-18, 72 Laga Kraft: 2013-05-17 Genomförandetiden slutar: 2018-12-31 SAMBN arkiv nr: 293 Detaljplanen handläggs enligt "gamla" plan- och bygglagen (SFS 1987:10) Detaljplan för Sandskogen

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

Antagen av MBN Laga kraft

Antagen av MBN Laga kraft Antagen av MBN 2008-09-11 Laga kraft 2008-10-15 !"##$%&& ' ()*+,-+. / Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Tillägg till planbestämmelser Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling Antagen av: SAMBN 2014-05-21, 65 Laga Kraft: 2014-06-12 Genomförandetiden slutar: 2019-06-12 SAMBN arkiv nr: 301 Detaljplan för Qvirites 5 och 6 inom stadsdelen Gamla Staden i Ystad Ystads kommun, Skåne

Läs mer

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) Upprättad 2014-02-10 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

PLANBESKRIVNING Dnr: 2013/82 Samrådshandling. Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17)

PLANBESKRIVNING Dnr: 2013/82 Samrådshandling. Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17) Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17) INNEHÅLL Syfte och bakgrund 3 Sammanfattning /Huvuddrag 3 Planeringsförutsättningar 4 Planförslag 10 Genomförandefrågor

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) i Köpingebro

PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) i Köpingebro Dnr 2010.0584-214 6:43 6:23 14:250 6:84 Programområdet. Foto/karta: Ystads kommun. PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR 6:84 m.fl. ( skola) i Ystads kommun, Skåne län 2011-04-29 skola. SYFTE OCH BAKGRUND Syfte

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Övriga handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 rev. 2015-03-04 Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för FUCHSIAN 6

Detaljplan för FUCHSIAN 6 1(11) Granskningshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för FUCHSIAN 6 1 (11) 2(11) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för en fastighetsreglering där fastigheten kan delas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Plan- och genomförandebeskrivning 2012-10-29 SAMRÅDSHANDLING 2012-10-29 Dnr: 2012.0470.211 Detaljplan

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9)

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9) 1(9) Datum: Diarienummer: 2014-04-10, rev. 2014-06-03 2014/60 Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats:

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

PLANBESKRIVNING Dnr: Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Dnr: Antagandehandling Detaljplan för Rustmästaren 1 m.fl. i Köpingebro Ystads kommun, Skåne län Antagen av: SAMBN 2012-10-17, 139 Laga Kraft: 2012-11-15 Genomförandetiden slutar: 2017-11-15 SAMBN arkiv nr: Köpingebro 18 Detaljplanen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Augusti 2011 Dnr 2010/2087 Detaljplan för Sjöryd 1:420 Omsorgsbostäder i Mullsjö Mullsjö kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingen utgörs av denna

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8 INNEHÅLL Syfte och inledning...4 Planändringens syfte...4 Bakgrund...4 Planprocessen efter samrådet...4 Planområdet...5 Planändringens avgränsnig...5 Markägoförhållanden...5 Nuvarande markanvändning...

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg)

Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg) PÄ 24/2010 Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg) Upprättad 2011-02-07 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med planbestämmelser och illustration

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 december 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 5 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

1281K-P22. Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 25/2006a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING

1281K-P22. Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 25/2006a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING PÄ 25/2006a 1281K-P22 Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) Upprättad 2011-09-30 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 DNR: 2014/KS0146 SAMRÅDSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-04-23 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan för Lödöse samhälle i Lödöse kommun av

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling Antagandehandling 2009-10-27 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Förskolan Vilda Tilda, del av Grössbyn 1:82 Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 Enkelt Planförfarande

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011 GRANSKNINGSHANDLING Ändring av - Detaljplan (byggnadsplan) för Västanfors 17:1 m.m. i Fors - Detaljplan (byggnadsplan)för del av Västanfors 17:1, Östanfors 1:30, 7:3, 12:2 m.fl. - Detaljplan för del av

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Dnr: MBN 2009.2933. Holmared 1:24 och 1:25 Rånnavägs samhälle Ulricehamns kommun Västra Götalands län

ANTAGANDEHANDLING. Dnr: MBN 2009.2933. Holmared 1:24 och 1:25 Rånnavägs samhälle Ulricehamns kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING Dnr: MBN 2009.2933 Detaljplan för Holmared 1:24 och 1:25 Rånnavägs samhälle Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 23 februari 2011

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län Dnr: 16.171 Projektnummer: D7276 Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar: 1 Handling som finns på bygg och miljö Fastighetsförteckning 1 Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län Detaljplan för Detaljplan för Sävast 23:163, Sävast 23:11, samt Sävast 23:12 och Sävast

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199 Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Orust kommun Västra Götalands län Upprättad den 9 augusti 2012 av Verksamheten för samhällsutveckling, Orust

Läs mer

Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun

Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun Förslag till detaljplan för Örmölla 13:15 i Abbekås, Skurups kommun Ett förslag till ny detaljplan för Örmölla 13:15 har tagits fram. Planens syfte är att bemyndiga befintlig bebyggelse för framtida avstyckning.

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum Dnr 2013-08-01 KS 0088/06 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD/UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktskarta över planområdet

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Stadsarkitektkontoret 2012-01-12 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Ändring av detaljplan för Gällstaö 1:29 m fl på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2010.27.214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län upprättad 2014-05-20 KS 99-2013 Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län Upprättad 2014-05-20 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län Rektangel markerar planområdets läge PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING Dnr: 2012/10171 Samrådshandling

PLANBESKRIVNING Dnr: 2012/10171 Samrådshandling Detaljplan för del av Surbrunnen 2:1 inom stadsdelen Surbrunnen i Ystad Ystads kommun, Skåne län 1(15) INNEHÅLL Syfte och bakgrund 3 Sammanfattning/Huvuddrag 4 Planeringsförutsättningar 5 Planförslag 9

Läs mer

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun PÄ 8/2002a Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2008-09-19 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser och illustration PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör:

PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta med tillhörande bestämmelser. Till detaljplanen hör: 1 LAGA KRAFT HANDLING Enkelt planförfarande Tillägg till detaljplanen Funäsdalen 16:47 m.fl. Hamra 1 gällande avstyckade fastigheten Funäsdalen 16:149, Hamra, Tänndalen, Härjedalens kommun, Jämtlands län.

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2014/01458 Datum: 2015-06-08 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet

INNEHÅLL PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Sid. INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet INNEHÅLL Sid PLANBESKRIVNING INLEDNING 2 Handlingar Bakgrund Planens syfte och huvuddrag Planområdet TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 3 Översiktsplan Detaljplaner AVVÄGNINGAR ENLIGT MILJÖBALKEN 3 Riksintressen

Läs mer

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Förslag till Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, Bodens kommun. PLANBESKRIVNING

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg Kommunledningskontoret Tony Andersson Planarkitekt 010722 85 95 Behovsbedömning 20140326 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0358 KS 203 Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2014-06-12 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 16 augusti 2005 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Samhällsutvecklingsförvaltningen Datum Dnr 2013-01-10 KS 27/11 DETALJPLAN ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

D 76 PLANBESKRIVNING. del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad den 29 november 2010

D 76 PLANBESKRIVNING. del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad den 29 november 2010 Dnr 2011SBN0045 Byggnadsnämndskontoret Christian Blomberg 1 (6) D 76 PLANBESKRIVNING del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby 13.33 och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad den 29 november

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANER FÖR LISSMA KVARNTORP INOM KOMMUNDELEN LISSMA I HUDDINGE KOMMUN

ÄNDRING AV BYGGNADSPLANER FÖR LISSMA KVARNTORP INOM KOMMUNDELEN LISSMA I HUDDINGE KOMMUN Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Antagandehandling 2004-01-27 SBN PL 2003/67.319 rev 2004-04-15 DP 22-H-2 ÄNDRING AV BYGGNADSPLANER FÖR LISSMA KVARNTORP INOM KOMMUNDELEN LISSMA

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer