58 Luz berättar om sin uppväxt uttal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "58 Luz berättar om sin uppväxt uttal"

Transkript

1 58 Luz berättar om sin uppväxt uttal Jag är född nittonhundrasjuttiett i Ecuador och `bodde med min `mamma och min `fyra år äldre bror och `mormor i bergen utanför Quito, `huvudstaden. När jag var två år `omkom `mamma i en `trafikolycka och vår `mormor var för gammal för att ta hand om oss, så hon `lämnade oss till ett katolskt `barnhem i Quito. Mina föräldrar här i Sverige hade `länge velat adoptera ett `syskonpar och de stod på `väntelista, så då blev det min bror och jag och nittonhundrasjuttitre eskorterades vi av `Adoptionscentrum till Sverige. Vid den tiden `arbetade mina föräldrar i Algeriet, och de hade ett `halvår kvar i Algeriet, så de kom hem till Sverige under en jul och `hämtade oss och sen åkte vi ner dit tillsammans. Efter det där `halvåret, som jag inte har några `minnen av, `flyttade vi till `Falun, där mina föräldrar hade bott `tidigare, och började `bygga ett hus ute på landet. När jag var sex år var det dags för `nästa `utlandstjänst. Min `pappa fick jobb för `Sida som `rådgivare på Ministry of Planning i `Tanzania. `Mamma var `yrkeslärare och hon `undervisade också i olika `ämnen

2 i Svenska `skolan i Dar es Salaam. För mig var det en `underbar tid, vi hade mycket `vänner, jag brukade få äta lunch med `pappa i stan. och när jag var sju år började jag i `skolan där. Jag har mycket `ljusa `minnen från `Tanzania och det `bidrog nog till att jag `valde den `studieinriktning som jag `gjorde `senare. Efter de två åren åkte vi hem igen till `Dalarna där `pappa blev `stadsarkitekt i `Ludvika. Låg- och `mellanstadiet gick jag i en `grundskola på landet, och när jag började i `högstadiet fick jag `pendla till `Falun, där jag också gick i gymnasiet. Det var mycket `resor och `läxor och jag var ofta `skoltrött, minns jag. Mitt `tredje `gymnasieår `läste jag i Australien som `utbytesstudent och det var min `första `långa `resa på `egen hand. Jag `bodde i olika familjer i Brisbane och fick `massor av `vänner och en del av dom har jag `fortfarande kontakt med. När jag var `nitton år hade jag redan bott i fem olika länder, och fler skulle det bli. Men trots att jag rest och flyttat runt i `hela mitt liv har jag `aldrig känt mig `rotlös. `Delvis tror jag det beror på att vårt hus på landet i `Dalarna finns kvar och fungerar som en sorts bas, som jag `alltid kan `återvända till och känna mig `hemma i.

3 58 Luz berättar om sin uppväxt frågor Hur levde Luz under sina två första år? Varför kom hon på barnhem? Hur kom hon till Sverige? Hur kom det sig att hon bodde i Algeriet det första halvåret med de nya föräldrarna? Vart flyttade de sen? För mig var det en underbar tid Var? När? På vilket sätt var den underbar? Hur länge var de i Tanzania? Var bodde de efter det? Det var mycket resor och läxor Varför? det var min första långa resa på egen hand. Var var hon? Varför har Luz aldrig känt sig rotlös, trots att hon bott i så många länder?

4 59 Gustav berättar om sin barndom uttal Jag `föddes nittonhundraåttitre och växte upp i ett litet `samhälle i `norra `Skåne. Jag har en `syster som är `elva år äldre än jag och en bror som är `åtta år äldre. Mina föräldrar `skilde sig när jag var `liten och jag hade inte så mycket kontakt med min `pappa. `Mamma arbetade som `sekreterare på `Länsstyrelsen och `senare tog hon `över en `herrekiperingsaffär som min `morfar, `Gustav Fridolin, hade `startat. Den låg i `Vittsjö i Hässleholms kommun, så vi flyttade dit till ett litet hus. `Mamma gifte om sig med Allan, som var `idrottsledare och tränade `löpning femtonhundra meter med min bror. Det var på det sättet de `träffades. `Nittonhundranittitre `drabbades min `mamma av en propp i `hjärnan och blev `delvis förlamad. `Läkarna gav henne inget hopp om att bli bra, men hon hade en fantastisk `viljestyrka och efter `envis `träning kunde hon gå igen. Hon opererades flera `gånger och låg `ofta på `sjukhus och då var det mina `morföräldrar som tog hand om mig. När jag tänker tillbaka på den här tiden minns jag den som ganska trygg trots min mammas `livshotande `sjukdom. `Morfar och `mormor har betytt `mycket för mig

5 och gör det `fortfarande. Hösten `nittonhundranittifyra när jag gick i `sexan `skedde mitt `första `möte med politiken. Som straff för att vi hade `skolkat fick jag och några kompisar i `uppgift att `titta på den `långa `valdebatten i `teve. `Partiledarna skulle debattera och lägga fram argument för att man skulle `rösta på just `deras parti. Vi tre `pojkar tyckte förstås att de var `jättetråkiga, `alla utom en `Miljöpartiets `språkrör Birger Schlaug. Vi blev så entusiastiska att vi bestämde oss för att gå med i `ungdomsförbundet Grön `Ungdom. De hade ingen `avdelning i Hässleholm, så då `startade vi en! Det var så jag blev politiker, `elva år `gammal.

6 59 Gustav berättar om sin barndom frågor Vad får vi veta om hans familj? Varför flyttade hans mor och syskon till Vittsjö? Vem är Allan? Det var på det sättet de träffades. Hur? Vilka? Vad hände 1993? då var det mina morföräldrar som tog hand om mig. När? Hur minns Gustav tiden när hans mamma var sjuk? Vad tror du att det berodde på? Varför tittade Gustav på valdebatten i TV 1994? Vad tyckte han om den? Varför blev han entusiastisk? Det var så jag blev politiker, elva år gammal. Hur?

7 60 Åsa berättar om sin barndom uttal Jag är född nittonhundrasjutti i Lindesberg i Västmanland och jag har en bror som är två år äldre. `Båda mina föräldrar är `stockholmare men ville bo på landet och bli bönder. När jag var två år `hittade de en liten gård som låg i Ångermanland i `Rossön, en by med ungefär `åtta hundra `invånare, så då flyttade vi dit. Gården var `gammal och behövde `rustas men låg vackert på en `kulle med skog och vatten omkring. `Pappa och `mamma började göra `getost, som de `sålde med ganska stor `framgång. Så småningom skaffade de fler djur förutom getter hade vi kor, får, `grisar och `köttdjur. Jag hade ett `nära förhållande till djuren på gården och jag blev förtvivlad när någon kalv eller gris måste `slaktas. Under hela min `uppväxt `vägrade jag att `äta köttet som serverades `hemma. `Annars minns jag `barndomen som ganska `problemfri. Vårt hem var `öppet för besökare, det kom `kunder som köpte ost, och mina föräldrar hade också ett stort `umgänge. De var mycket engagerade i politik och `miljöfrågor, typiska `grönavågare och under `folkkampanjen mot `kärnkraft var det `särskilt `livligt, minns jag.

8 När jag var `elva år fick jag en `egen häst, Fritjof, och då gick min `högsta dröm i `uppfyllelse, men först måste jag `visa att jag skulle kunna `sköta den där hästen, så `varje `morgon i flera `månader steg jag upp och `ryktade vår ko, `Tulla, i fyrtifem minuter, innan jag gick till `skolan. Jag hade lätt för mig i `skolan och var `duktig i gymnastik och `idrott. Min `lärare försökte få mig att `satsa på `idrott, men jag var inte så intresserad. Jag tyckte om att `läsa. `Mamma arbetade `deltid på `biblioteksfilialen i `Rossön, och hon tog hem `travar med `spännande barn- och `ungdomsböcker till mig.

9 60 Åsa berättar om sin barndom frågor Var och när är Åsa född? Har hon några syskon? Varför flyttade familjen till Rossön? Vad är Rossön och var ligger det? Hur såg gården ut? Hur försörjde sig hennes föräldrar? Under hela min uppväxt vägrade jag att äta köttet som serverades hemma. Varför? Hur minns hon sin barndom? Varför kom det mycket folk till gården? När var det särskilt livligt? då gick min högsta dröm i uppfyllelse Hur? Hur skulle hon visa att hon skulle kunna sköta hästen? Hur gick det för Åsa i skolan? men jag var inte så intresserad. Av vad? Vad tyckte hon om att göra? Kunde hon göra det?

10 61 Ghazal berättar om sin barndom uttal Jag `föddes nittonhundrasjuttitvå i en liten by i iranska Kurdistan och mina föräldrar var `jordbrukare. Jag har sex bröder och tre `systrar och jag är näst äldst. När jag var sju år `lämnade vi Iran och `flydde till Irak på grund av att mina föräldrar var zoroastrier och i Iran `pågick en muslimsk revolution. Vi kom till ett stort `flyktingläger i `södra Irak, det drevs av `efen och där fanns `skolor och `sjukhus. Nästan `alla i lägret var kurder. Med `efenbidrag byggde `pappa ett litet hus för sin `stora familj och satte upp en kiosk där han sålde `kakor och godis och `leksaker. På det sättet kunde han försörja oss. `Flyktinglägret var `präglat av islam om jag gick ut måste jag bära `slöja och jag `kände mig som en `fånge när jag `bodde där. I `efens `skolor fick man `välja `undervisningsspråk: arabiska, persiska eller engelska men det var `bara för `pojkarna. Jag satte `aldrig min fot i `skolan i `flyktinglägret. Däremot kom en ung `flicka hem till oss varje kväll och `undervisade mig och mina `systrar i olika `ämnen. Hon `tillhörde den kurdiska `befrielserörelsen Pesh Merga. Gratis `lärde hon oss inte bara om `skolämnena

11 utan också om världen `utanför och om `kvinnornas kamp. Hon betydde `mycket för mig när jag var ung `flicka. När jag var `sjutton år träffade jag Aghbal och då blev jag fri och kunde flytta från `flyktinglägret.

12 61 Ghazal berättar om sin barndom frågor Var är Ghazal född? Vad arbetade föräldrarna med? Har hon syskon? Varför och vart flydde familjen? Hur gammal var hon då? Vad var det för slags flyktingläger? På det sättet kunde han försörja oss. Hur? jag kände mig som en fånge när jag bodde där. Varför? Varför gick hon inte i skolan? Hur fick hon undervisning? Hon betydde mycket för mig när jag var ung flicka. Varför? När lämnade Ghazal flyktinglägret? Hur kände hon sig då?

13 62 Aghbal berättar om sin uppväxt uttal Jag kommer från en liten by i Kurdistan. Min far var `jordbrukare och jag är äldst av `åtta `syskon. Byn ligger uppe i bergen på två tusen meters höjd, i ett mycket `vackert och `bördigt `område. Vi `odlade allt från `vete, råg, `grönsaker och frukt av olika slag, `valnötter och `fikon och vi hade kor, får och getter, så vi var `självförsörjande, kan man säga. En del av skörden `såldes på `marknaden i staden Serpolzahab och då fick vi in lite pengar, men på det `hela `taget var det `fattigt. Vi barn hade `dåliga kläder och frös om `vintrarna. `Skolan i byn hade `byborna `själva byggt och de betalade `lärarens lön. Jag minns att ett år hade min familj inga pengar till `skolgången och då `fällde vi en ek som vi `hade på gården. Vi `sålde `virket och fick `motsvarande `åtta kronor för det. Jag gick i `byskolan i sex år och de `första åren var `undervisningen på kurdiska, men när `myndigheterna fick `reda på det skickade de en persisk `lärare och kurdiska blev förbjudet i `skolan. `Läraren var mycket `dålig,

14 han kunde knappt `multiplikationstabellen och vi `lärde oss ingenting. När jag var `sexton år fick jag bo hos mina `morföräldrar i Ghasershirin och gå i `skolan där. Det var en `lycklig tid, `morfar och `mormor var `jättesnälla och pysslade om mig. Tyvärr måste jag `avbryta studierna och flytta hem efter ett år, för jag behövdes på gården. På den tiden fanns inga `jordbruksmaskiner och `arbetet var `oerhört `slitsamt. `Ärter och `bönor till exempel `plockade vi för hand. Efter en `arbetsdag på fälten `värkte ryggen och händerna var alldeles `blodiga. Flera `gånger `kände jag att jag inte `orkade och stack iväg `hemifrån. Jag tog då jobb i stan och skickade hem pengar för att `hjälpa familjen. Jag har inte varit i `hemma på gården sen `nittonhundrasjuttinio, då jag engagerade mig i den kurdiska `frihetskampen. `Pappa är `gammal nu och bor kvar i byn men `nittonhundranittinio hälsade han på oss i Sverige. `Mamma dog i `hjärtinfarkt året `innan. Jag sörjer över att vi `inte fick `träffas och att hon `aldrig fick se mina barn.

15 62 Aghbal berättar om sin uppväxt frågor Har Aghbal syskon? Äldre? Yngre? Beskriv Aghbals hemby? Vad odlades på gården? Hur hade familjen det ekonomiskt? då fällde vi en ek som vi hade på gården Varför? Vilket var undervisningsspråk i Aghbals skola? Det var en lycklig tid... Vilken? På vilket sätt? Varför måste han flytta hem igen efter ett år? Varför stack han hemifrån flera gånger? Vad gjorde han istället för att hjälpa familjen? Varför fick han inte träffa sin mor innan hon dog? Vad berättar Aghbal om sin far?

16 63 Gunilla berättar om sin barndom uttal Jag är född i `Stockholm nittonhundrafyrtiett. Min `pappa var tysk, judisk `flykting och hade kommit till Sverige `nittonhundratrettinio. Vi `flyttade till en `etta i `Solna men `pappa bodde inte kvar `länge, `mamma kastade ut honom för han hade varit `otrogen. Då var jag `fyra år och hade två yngre bröder, Björn och Claes. `Pappa gifte om sig och försvann ur våra liv. Han gjorde `inga försök att `träffa oss och vi var aldrig `hembjudna till honom. Min `mamma talade ofta `illa om honom och hon blev mycket bitter och sur efter `skilsmässan. `Mamma hade ett enkelt `kontorsarbete och `arbetade även på `lördagarna. Vi barn var på ett dagis i `Råsunda. `Varje `morgon tog jag mina `småbröder i handen och gick dit, och på kvällen gick vi hem tillsammans. `Lägenheten låg tre trappor upp på `Parkvägen i `Råsunda och var mycket `liten. `Mamma och jag sov i en `utdragssäng i hallen och bröderna i ett `sängskåp i köket. De `bråkade jämt. Jag `älskade `skolan och `avskydde `söndagarna för det fanns ingenting att `göra. Jag brukade sitta i fönstret och titta ner på `spårvagnarna

17 som passerade `utanför på `Råsundavägen. Ibland gick jag med mina bröder till `Råsunda fotbollsstadion, som var stort och `märkvärdigt också på den tiden. Barn fick gå in gratis så vi brukade `fråga om vi fick följa med nån `vuxen in. En sak som jag tyckte om var att `bada. Det fanns ett `badrum på `varje `våningsplan i huset som man `bokade och vi `badade `ofta. `Mamma var `noga med att hålla oss `rena, hon tvättade kläder i köket och `lägenheten var mycket `välstädad. Rent och `prydligt men `torftigt och `kärlekslöst var det i mitt `barndomshem. `Mamma läste `aldrig några `sagor, det fanns inga böcker `hemma och naturligtvis inga `leksaker. Vi `lekte `ute. Det fanns gott om barn i `området och vi lekte kull och `kurragömma och hoppade rep och `bollade. I `Råsunda folkskola träffade jag `Kerstin som blev min `första vän och kom att betyda enormt `mycket för mig. `Kerstin hade en `väldigt fin `mamma som hette `Vera och var `postfröken. `Kerstins `pappa hade polio

18 och låg på ett `sjukhem. `Kerstin och jag `lekte inte tillsammans, vi `städade. Jag var ju van att `städa `hemma, men hemma hos `Kerstin var det så `annorlunda, ett `nöje. Vi `dammsög och `dammade de fina möblerna och `bokhyllan och alla sakerna. `Ofta `stannade jag och blev bjuden på middag. `Vera var mycket snäll och generös mot mig, hon förstod nog att jag inte hade det bra. `Vera fick själv många `sorger i livet, den `värsta var när `Kerstin dog i en `flygolycka tjugoett år `gammal. Jag har haft kontakt med `Vera i `alla år, även nu när hon är snart `nitti. och bor på ett `sjukhem. Eftersom `mamma hade varit gift med en `jude, ville hon att vi skulle få en judisk `uppfostran, så vi `deltog inte i `kristendomsundervisningen i `skolan utan vi tog `spårvagnen in till `synagogan i`stockholm och fick lektioner där. Mosaiska församlingen `hjälpte oss med pengar så att vi fick handla kläder på PUB. Jag minns att jag fick en fin röd `kappa med `pälskrage. Sen hade Mosaiska församlingen en `barnkoloni i `Glämsta på Barnens ö, där vi `tillbringade flera `somrar

19 och det är mina `ljusaste `barndomsminnen. Vi `badade och `lekte och fick god mat mig gav de `grädde att `dricka, för jag var så mager! På `fredagskvällarna fick vi lära oss `dansa, vi `dansade med `pojkarna till `grammofonskivor. Det var `underbart. Jag måste ha varit tolv år. Sommaren därpå var jag inte på `Glämsta, för jag jobbade som `barnflicka, och då var väl min `barndom definitivt slut.

20 63 Gunilla berättar om sin barndom frågor Vad berättar hon om sin far? Hade hon syskon? Hur tog hennes mamma skilsmässan? Hur försörjde sig hennes mamma? Var var Gunilla och hennes bröder på dagarna? Hur var bostaden? Jag älskade skolan och avskydde söndagarna Varför? Vad gjorde hon på helgerna? Rent och prydligt men torftigt och kärlekslöst var det i mitt barndomshem. Vilka exempel ger hon? Vi lekte ute. Vad gjorde de? Vem var Kerstin? Berätta om hennes familj. Kerstin och jag lekte inte tillsammans, vi städade. Var? Varför? Vad hände med Kerstin? och fick lektioner där. Varför? Var? Hur tog de sig dit? De fick hjälp av Mosaiska församlingen. Hur? det är mina ljusaste barndomsminnen. Vad? Varför fick hon dricka grädde? Vad gjorde hon på fredagkvällarna? Hur gammal var Gunilla sista sommaren på Glämsta?

21 64 Janviktor berättar om sin barndom uttal Jag är född i `Stockholm nittonhundratrettitre och växte upp på `Gästrikegatan i `Vasastan. Jag bodde `fyra trappor upp i en `trerumslägenhet med mina föräldrar och min tolv år äldre bror Pär-Edvard. `Mormor bodde också hos oss. `Bakom vårt hus fanns det en gård med en plantering där det växte syrener. Jag brukade `leka på gården `ensam eller med barnen i huset. `Pappa var `sjökapten och han kom hem varannan helg och jag minns att han då brukade gå och `klippa sig. Det `tyckte jag var `konstigt, för han hade nästan `inget hår. När han hade `varit hos frisören gick han till en `fruktaffär på `Karlbergsvägen och köpte godis engelsk konfekt och pastiller som sen förvarades i `glasskålar på ett bord i salen. Jag tyckte om min `pappa och var glad när han kom hem, men `samtidigt kände jag mig blyg för honom. Han var lite som en `främling `hemma. `Pappa gick till sjöss när han var `fjorton år och hade varit runt i världen, men när jag var barn var han `anställd som kapten på ett `lastfartyg, en `ångbåt, som gick i `Östersjön. En gång besökte vi honom på den där båten, när den låg i hamn vid Saltsjö kvarn. Hans hytt hade `mörka `träväggar

22 och möbler med röd `sammet. I taket ovanför hans säng fanns en kompass som han kunde titta upp på och kontrollera `riktningen. På `lediga `stunder ombord brukade pappa `snickra och vi hade en del `konstiga möbler `hemma som han hade `tillverkat. När kriget bröt ut `nittonhundratrettinio och `pappa var ute på havet. var `mamma `orolig för honom. Min `pappa dog när jag var sju år. Jag var inte med på begravningen, utan jag fick stanna `hemma `ensam. Jag minns att jag då bad till Gud att det inte skulle vara sant att `pappa hade dött. När jag kom till `skolan nästa dag sa min `klasskamrat Gunnar: Din `pappa dog igår! Nej, sa jag. Det `gjorde han inte! Han `begravdes. Jag gick i Gustav `Vasa `folkskola och `trivdes ganska bra. Jag var `artig och blyg och `arbetade mycket `långsamt och `noggrant. Jag var inte intresserad av `bollspel och jag ville aldrig slåss och `bråka. En gång på rasten kom en `fräknig `kille som hette Rickard fram till mig och `föreslog att vi skulle slåss. Nej, jag vill inte! sa jag. Jo, kom så `brottas vi! sa han, men när jag `vägrade, lät han mig `vara. Det var ganska lugnt i `skolan på den tiden.

23 64 Janviktor berättar om sin barndom frågor Var växte han upp? Tillsammans med vilka? Var brukade han leka? Vad arbetade hans far med? Han var lite som en främling hemma. Vad berodde det på? Hur minns Janviktor sin fars båt? vi hade en del konstiga möbler hemma. Vad var det för möbler? Vad hände när Janviktor var sju år? Jag var inte med på begravningen, utan jag fick stanna hemma ensam. Vad gjorde han då? Hur trivdes han i skolan? Hur beskriver han sig själv som skolpojke? Vad var han inte intresserad av? Det var ganska lugnt i skolan på den tiden. Vilket exempel ger han?

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

31 Gustav om tio år uttal

31 Gustav om tio år uttal 31 Gustav om tio år uttal Hur vill du att ditt liv ska se ut om `tio år? Jag skulle nog helst vilja `leva ett `vanligt `familjeliv, ha hus och barn och ett jobb som jag känner mig trygg i men som absolut

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid.

Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid. Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid. Jennys barndom Jenny föddes på en gård som heter Lingmyren i Skarvtjärn, Harmångers socken en 16 juli 1901.Tre

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

11 Olivias lördag uttal

11 Olivias lördag uttal 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt

Läs mer

Dåtidsnovellen 2012. 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia

Dåtidsnovellen 2012. 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia Dåtidsnovellen 2012 8. Var är kattungen? Olga Lozovskaia På torget vid järnvägsstationen var det mycket folk. Om en kvart måste ett tåg från Stockholm komma och om en halvtimme ett annat från den andra

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov 1 Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov Bakgrund S:t Martin de Porres föddes i Lima, Peru, 1579. Hans far var spanjor och hans mor en frigiven slavinna från Panama, föräldrarna gifte

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom.

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom. 1. Santos hade nu spelat för klubben ungdomslag i två år och trivdes oerhört bra med sitt nya liv. Han fick i princip hålla på med det han älskade från morgon till kväll. Ja, de hade ju lite skola också

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden ZA5353 / ZA5656 Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3 Field Questionnaire Sweden 1. Är du? 1 Pojke 2 Flicka 2. Vad är ditt födelsedatum? Å Å M M D D 3.

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Barn. Vinjett SIP Vera

Barn. Vinjett SIP Vera Vera Vera är 15 år. Hennes storasyster är orolig för Vera då hon verkar ledsen, haft mycket huvudvärk och svårt att sova på nätterna. Systern har uppmärksammat att Vera senaste tiden gått ner i vikt och

Läs mer

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/flag_of_iran.svg/2000px- Flag_of_Iran.svg.png Mitt nya liv i Iran 31 Hej! Jag heter Akram och jag är 14 år. Nu har jag bott Iran i cirka ett år.

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren Märta Viola föddes tisdagen den 11 maj 1909 som tredje barn till Augusta och Carl Sigfrid. De båda äldre barnen var tvillingar, och de föddes före äktenskapet. Båda dog efter tre dagar. Hon växte således

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober 1 Enkel dramatisering Den heliga Birgitta Festdag 7 oktober Bakgrund Birgitta var en av medeltidens mest kända personligheter. Hon föddes 1303 i Uppland som dotter till en mäktig lagman. Redan som barn

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Min ungdom på Söder. Barntillsyn. Sten Mehler

Min ungdom på Söder. Barntillsyn. Sten Mehler Min ungdom på Söder Barntillsyn Sten Mehler BARNTILLSYN Jag har aldrig upplevt kommunal barntillsyn. Det spelar ingen roll om jag var hemma i min familj på Söder i Stockholm eller om jag vistades i mitt

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Historien om Semlan är berättelsen om den lille hankatten som hittades i juli månad utanför Seminarieskolan i Landskrona. Upphittaren hade hört honom jama ynkligt i buskarna hela dagen, så när hon slutade

Läs mer

ANGNAR, DEN OSKYLDIGE

ANGNAR, DEN OSKYLDIGE ANGNAR, DEN OSKYLDIGE (Social omtanke i skamvrån) Vid ett tidigare tillfälle skrev jag i en kulturhistorisk artikel om barnauktioner och rotegång som pågick i vårt land så sent som för en mansålder sedan.

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer