Lärarhandledning med studie- och inspirationsmaterial om nedskräpning Materialet är anpassat för förskolan till och med skolår 9

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning med studie- och inspirationsmaterial om nedskräpning Materialet är anpassat för förskolan till och med skolår 9"

Transkript

1 Lärarhandledning med studie- och inspirationsmaterial om nedskräpning Materialet är anpassat för förskolan till och med skolår 9 Stiftelsen Håll Sverige Rent, Box Stockholm Tel , Fax ,

2 2 Varje år slängs ton skräp på marken i Sverige Det vill vi ändra på Varje år slängs ton skräp på marken i Sverige. Det skadar både växt- och djurliv. Hundratals fåglar och däggdjur dör varje år när de fastnar i skräp. Andra kvävs eller förgiftas när de misstar skräp för mat. Dessutom finns det ekonomiska och sociala problem med nedskräpningen, som ju är både kostsam och skapar otrivsel. Nedskräpning är ett växande problem. Med sitt arbete mot nedskräpning vill Stiftelsen Håll Sverige Rent vända den negativa trenden och få människor att uppmärksamma problemet. Eftersom barn och ungdomar är viktiga opinionsbildare har vi tagit fram det här undervisningsmaterialet. Vi hoppas att ni har användning för det i er undervisning. Syftet med undervisningsmaterialet är: att ge eleverna allmän kunskap om, insikt i och förståelse för nedskräpning i Sverige. att ge eleverna kunskaper om konsekvenserna av nedskräpningen: hur den påverkar natur, djur och människa. att eleverna får förståelse för att miljöns bevarande är individens ansvar. Studiematerialet innehåller både individuella uppgifter och grupparbeten samt mer lekfulla aktiviteter i form av två spel. Attityder skapas tidigt! Miljön är allas gemensamma tillgång och också allas ansvar. Länge har många levt i tron att det som inte syns inte skadar. Idag visar naturen oss att så inte är fallet. Det är viktigt att tidigt få kunskap och nå insikter som rör skräp och nedskräpning, för det blir kunskaper som följer med genom hela livet. De som har förståelse för de små sammanhangen agerar också lättare rätt i de stora. Vår förhoppning är att det här materialet kan inspirera både lärare och elever och kanske bidra till att ändra på beteenden och attityder till nedskräpning.

3 3 Materialets upplägg Materialet är anpassat för tre åldersgrupper Förskola samt skolår 1 3 Skolår 4 6 Skolår 7 9 Materialet är uppdelat i tre nivåer Nivå 1 Vad är skräp? Nivå 2 Konsekvenserna av nedskräpningen Nivå 3 Åtgärder För varje åldersgrupp finns en lärarhandledning med undervisningsunderlag och diskussionsfrågor. Välj de frågor som passar din klass bäst. Viktigt är dock att alla tre nivåer (1, 2 och 3 ovan) inkluderas. Uppgifterna är avsedda för individuella studier eller gruppstudier. Hör gärna av er till oss om ni har några frågor! Tel , fax och e-post skrap@hsr.se Lycka till med undervisningen! Med vänliga hälsningar, Stiftelsen Håll Sverige Rent Projektledarna Karin Warvlin och Helena Jönsson tillsammans med Håll Sverige Rents ekorre Max, i Kungsör på Skräpplockardagen den 4 april 2003.

4 4 Lärarhandledning förskoleklasser samt skolår 1 3 Material för cirkulation i kommunen/skolan Ämnesövergripande miljöundervisning Tidsåtgång: 1 4 lektioner enligt egen planering Materialet är tänkt att vara ett underlag för diskussioner och innehåller diskussionsfrågor och tillhörande övningar Vi rekommenderar att alla tre nivåer tas upp (se nedan) Undervisningsinnehåll Nivå 1 Vad är skräp? Vad kan man hitta i naturen och i stadsmiljöerna? Nivå 2 Konsekvenserna av nedskräpningen för natur, djur och människor. Nivå 3 Åtgärder. Vad kan vi tillsammans göra för att motverka nedskräpningen? Övergripande mål Lära eleverna att vi ska vara rädda om vår miljö och att vi alla har ett ansvar för den varje dag vuxna som barn. Väcka en vilja att aktivera sig kring åtgärder mot problemet och dela med sig av sina nya kunskaper till t ex föräldrar, syskon och kompisar. Syfte Att ge eleverna allmän kunskap om, insikt i och förståelse för nedskräpningsproblematiken. Att ge eleverna kunskaper om konsekvenserna: hur det påverkar natur, djur och människa. Eleverna ska förstå varför och på vilket sätt skräp kan skada. Att eleverna får förståelse för att miljön är individens ansvar. Skolämnen Ämnesövergripande inom NO och SO. Materialet lämpar sig för temastudier. Håll Sverige Rents maskot, jätteekorren Skräpo, är populär! Koppling till Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, Lpo94 Ur skolans uppdrag: Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen skall belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Hjälpmedel Lärarhandledning. Svarta tavlan/whiteboard. Världskarta, om tillgång finns.

5 5 Diskussionsfrågor och övningar skolår 1 3 Genomförs individuellt, gemensamt i klassen eller gruppvis. 1. Vad är skräp? Vilka sorters skräp finns? Gör en tankekarta kring skräp. Genomgång av övriga exempel på skräp. Diskutera: Varifrån kommer skräpet? Vilka länder? Vad menas med skräp? Diskutera: Varför slänger man skräp? 2. Vad händer med skräpet? Fundera på vilket material skräpet är gjort av. Vilket skräp är farligt? Sortera skräpen efter farlighetstyp, d v s om de kan skada människa, djur eller natur. På vilka sätt kan det vara farligt? Är det giftigt, vasst, eller kan det skada på annat sätt? Fundera på vad som kan hända med skräpet, till havs, på stranden och i stadsmiljön. Redovisa resultaten av diskussionerna gemensamt eller gruppvis. 3. Vad kan vi göra åt skräpet? Fundera på vad man kan göra åt problemet med nedskräpning. Hur kan man själv hjälpa till? Unga skräpplockare på jakt efter skräp under Kungsholmens skräpplockardag Omsätt diskussionerna i klassrummet i praktik för att nå en bättre förståelse.

6 6 Lärarhandledning skolår 4 6 Material för cirkulation i kommunen/på skolan Ämnesövergripande miljöundervisning Tidsåtgång: 1 4 lektioner enligt egen planering Materialet är tänkt att vara ett underlag för diskussioner och innehåller diskussionsfrågor med tillhörande övningar Vi rekommenderar att alla tre nivåer tas upp (se nedan) Uppgifternas innehåll Nivå 1 Vad är skräp? Diskussion och definition kring skräp. Genomgång av det internationella streckkodssystemet (Barcodesystemet). Nivå 2 Konsekvenserna av nedskräpningen för natur, djur och människor. Är vårt beteende långsiktigt hållbart? Vilken typ av samhällsklimat får vi i en skräpig närmiljö? Nivå 3 Åtgärder. Vad kan vi tillsammans göra åt nedskräpningen? Vems ansvar är problemet? Övergripande mål Förändra attityden till skräp och nedskräpning och därmed det egna personliga beteendet och ansvaret. Väcka en vilja till att aktivera sig kring åtgärder mot problemet och förstå att vi alla har ett gemensamt ansvar för miljön. Syfte Att ge eleverna kunskap om, insikt i och förståelse för nedskräpningsproblematiken, alltifrån orsaker till konsekvenser. Eleverna ska förstå varför och på vilket sätt skräp gör skada genom att få insyn i kostnader för skadegörelse och städning, antal ton som slängs, hur det påverkar natur, djur och människa. Att diskutera om det finns ett samband mellan nedskräpning och otrygghet. Skolämnen Ämnesövergripande NO och SO. Materialet lämpar sig för temastudier. Koppling till Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, Lpo94 Ur skolans uppdrag: Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen skall belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Hjälpmedel Lärarhandledning. Svarta tavlan/whiteboard. Världskarta, om tillgång finns.

7 7 Diskussionsfrågor och övningar skolår 4 6 Genomförs individuellt, gemensamt i klassen eller gruppvis. 1. Vad är skräp? Ange olika sorters skräp i en gemensam brainstorm. Gör en tankekarta kring skräp. Genomgång av övriga exempel på skräp. Diskutera: Varifrån kommer skräpet? Kommer det från fritidsaktiviteter eller industrin? Vilka länder? Hur kom det hit? Kontrollera olika skräp med hjälp av det internationella streckkodssystemet (Barcodesystemet). Vad menas med skräp? Vad gör något till skräp och vad är inte skräp? Sortera skräpet utifrån olika slag. 2. Konsekvenser: Vad händer med skräpet? Genomgång/instudering av fakta kring skräp: kostnader för nedskräpningen, hur många ton slängs, hur lång tid tar det innan det bryts ner? Vilka material är de vanliga skräpen tillverkade av? Vilka typer av skräp är farliga? För vem eller vad är olika skräp farliga? Ange om de kan skada människa, djur eller natur. På vilka sätt kan de vara farliga? Är de giftiga, vassa, eller kan de skada på annat sätt? Diskutera hur farligt det är för naturen på kortare och längre sikt. Hur påverkas människan av en skräpig miljö? Diskutera hälsa, trivsel och trygghet. Summera och presentera diskussionerna gemensamt eller gruppvis. 3. Åtgärder: Vad kan vi göra åt skräpet? Fundera på vad man kan göra åt problemet med nedskräpning i närmiljön; i kommunen, skolan osv. Hur kan man själv hjälpa till? 4. En fältstudie Gör en egen skräpletning. Ta med några skräp tillbaka till skolan och sortera och diskutera materialet samt kontrollera varifrån de olika skräpen kommer. Vilka material består skräpen av? Hur lång tid tar det innan de bryts ner? Kommer skräpen från fritids- eller från yrkesverksamhet? Varför slängde man just de här skräpen? Finns det länder som är överrepresenterade med sitt skräp (jämför med hjälp av Barcodesystemet).

8 8 Lärarhandledning Skolår 7 9 Material för cirkulation i kommunen/på skolan Ämnesövergripande miljöundervisning Tidsåtgång: 1 4 lektioner, enligt egen planering Materialet är tänkt att vara ett underlag för diskussioner, innehållande diskussionsfrågor och tillhörande övningar Läraren avgör själv om materialet ska användas till självstudier eller till gemensam genomgång Vi rekommenderar att alla tre nivåer tas upp (se nedan) Uppgifternas innehåll Nivå 1 Vad är skräp? Diskussion och definition kring skräp. Genomgång av det internationella streckkodssystemet (Barcodesystemet). Nivå 2 Konsekvenserna av nedskräpningen för natur, djur och människor. Är vårt beteende långsiktigt hållbart? Vilken typ av samhällsklimat får vi i en nedskräpad närmiljö? Nivå 3 Åtgärder. Vad kan vi tillsammans göra åt nedskräpningen? Vems ansvar är problemet? Övergripande mål Förändra attityden till nedskräpning och därmed det egna personliga beteendet och känslan av ansvar. Väcka en vilja till att aktivera sig kring åtgärder mot problemet och förstå att vi alla har ett gemensamt ansvar för miljön. Syfte Att ge eleverna kunskap om, insikt i och förståelse för nedskräpningsproblematiken, alltifrån orsaker till konsekvenser. Eleverna ska förstå varför och på vilket sätt skräp kan göra skada genom att få insyn i kostnader för skadegörelse och städning, antal ton som slängs, hur det påverkar natur, djur och människa. Att diskutera om det finns ett samband mellan nedskräpning och otrygghet. Skolämnen Samhällskunskap, biologi, fysik, kemi, historia. Materialet lämpar sig för temastudier. Koppling till Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, Lpo94 Ur skolans uppdrag: Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen skall belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Hjälpmedel Lärarhandledning. Svarta tavlan/whiteboard. Världskarta, om tillgång finns.

9 9 Diskussionsfrågor och övningar skolår 7 9 Genomförs individuellt, gemensamt i klassen eller gruppvis. 1. Vad är skräp? Brainstorming Ange olika sorters skräp i en gemensam brainstorm. Vilket skräp har man kommit i kontakt med på hemorten eller på semestern? Gör en tankekarta kring skräp. Diskutera skräpets bakgrund Vad menas med skräp? Vad gör något till skräp och vad är inte skräp? Varifrån kommer det? Varför har nedskräpningen ökat? 2. Konsekvenser: Vad händer med skräpet på stranden och i vattnet? Skräpfakta Genomgång/instudering av fakta kring skräp: kostnader, hur många ton slängs, hur lång tid tar det innan det bryts ner? Tillverkningsmaterial Fundera på vilka material skräpen är tillverkade av. Vilka ämnen och typer av skräp är farliga? Farlighetstyp För vem eller vad är olika skräp farliga? Ange om de kan skada människa, djur eller natur. På vilka sätt kan de vara farliga? Är de giftiga, vassa, eller kan de skada på annat sätt? Diskutera farlighet för naturen i kortare och längre perspektiv. Påverkan på människan Diskutera: Vad händer känslomässigt med oss människor i en skräpig miljö? Diskutera hälsa, trivsel och trygghet. Sök fakta: Vad säger lagen om nedskräpning? Redovisa resultaten Summera och presentera diskussionerna gemensamt eller gruppvis. 3. Åtgärder: Vad kan vi göra åt skräpet? Ansvar och förslag på åtgärder: Fundera på vad man kan göra åt problemet med nedskräpning. Hur kan man själv hjälpa till? Vems är ansvaret? Hur kan industrierna hjälpa till? Samhällsinsatser: Vilka insatser skulle behövas (politiska, ekonomiska) för att motverka nedskräpningen? Ge exempel för både fritids- och yrkesverksamhet. Redovisa resultaten: Summera och presentera diskussionerna gemensamt eller gruppvis. Skräp kan återvinnas på olika sätt. Här Snigelhajen som blev det vinnande bidraget när förskole- och skolklasser tävlade med konstverk gjorda av återvunnet skräp i Lidköping, hösten 2004.

10 10 Undervisningsunderlag Nivå 1 Allmänt om nedskräpning Hur ser nedskräpningssituationen ut i Sverige? En SIFO-undersökning, som Håll Sverige Rent lät göra 2004, visar att nästan en tredjedel av svenskarna, 28 procent, uppger att de skräpar ned. Av dessa är det en procent som gör det varje dag och fyra procent någon gång i veckan. För knappt 20 år sedan var den siffran 18 procent. Detta bekräftar den bild Håll Sverige Rent får genom t ex omvärldsbevakning och samtal med allmänheten. Samtidigt visade dock undersökningen att färre personer ansåg nedskräpningen vara ett stort problem, vilket tyder på att det vuxit fram en acceptans av skräpet i Sverige. Om skräpet etableras och accepteras kommer viljan att göra något åt problemet så småningom att minska. 1 procent slänger 27 miljoner skräp! 1 procent av svenskarna över 15 år slänger skräp på marken varje dag. Om man tänker sig att denna enda procent (drygt personer) nöjer sig med att slänga ett enda skräp på marken varje dag så blir det drygt 27 miljoner skräpföremål under ett år!detta är skräp som någon annan måste plocka upp, skräp som förfular miljön, skapar otrivsel och kan skada både människor och miljö. Varför har nedskräpningen ökat? Det finns flera anledningar till att nedskräpningen har ökat, bl a att andra miljöproblem fått större fokus i media de senaste åren. I jämförelse med andra miljöproblem känns inte nedskräpningen lika viktig. Vi har fått nya konsumtionsvanor; snabbmaten är ett nytt fenomen som fört med sig många förpackningar vilka, om de inte hanteras rätt, kan bli skräp. Kanske har den ökande individualismen i samhället en roll, den unga generationen känner inte samma kollektiva ansvar för hur det ser ut i vår närmiljö som den äldre. Vem är det som skräpar ner? Den typiska nedskräpraren återfinns i gruppen män år, där hela 64 procent uppger att de slänger skräp på marken. I åldergruppen kvinnor över 65 år så råder motsatsen: 94 procent säger att de inte skräpar ned. Det är fler män än kvinnor som skräpar ned: 36 mot 21 procent. Ännu större blir skillnaderna om man ser på fördelningen mellan åldrar: 56 procent i åldrarna år skräpar ned, medan bara 10 procent av de äldre säger samma sak. Hur mycket skräp hamnar på marken? En undersökning från Stockholms Miljöcentrum (2001) visar att ton skräp årligen slängs på marken i Sverige. Detta skräp måste i många fall plockas upp manuellt, vilket kostade skattebetalarna minst 377 miljoner kronor Vem ansvarar för upplockning av skräpet? På kommunens mark ansvarar kommunen för upplockning, fastighetsägare ansvarar för områden runt sina fastigheter och andra markägare för sina områden. Men vi kan alla bidra till en renare miljö genom att inte slänga skräp på marken. Miljön är allas vårt ansvar!

11 11 Är det brottsligt att skräpa ned? Det är olagligt att skräpa ned. Straffet är böter och i grövre fall fängelse. Lagtexten säger att ingen får skräpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Men även om lagen förbjuder nedskräpning är det inte ofta som sådana brott anmäls. Däremot blir dumpning av sopor på allmän plats allt oftare anmält och straffat. De flesta länder har en hållning liknande Sveriges. I Frankrike finns nu ett lagförslag på att införa pant på fimpar, som är det vanligaste och mest utbredda skräpet. Det här är väl ändå inget stort problem i Sverige jämfört med andra länder? Det beror på vilka länder man jämför med. Vi vill att det goda rykte Sverige har haft om sig att vara ett rent land kvarstår. Nu är trenden på väg åt fel håll. Hur ser situationen ut utomlands? Ett exempel är Bangkok. Där försöker myndigheterna minska nedskräpningen med hjälp av böter. Sopor på trottoar resulterar i motsvarande 530 kronor i böter. För föremål slängda på gator och vägar blir det kronor. Dyrast blir det för den som släpper sina överblivna attiraljer i kanalerna kronor kostar det. Det är också i kanalerna som den värsta nedsmutsningen har skett. Där flyter hela öar av sopor omkring. Australien 77 Canada / USA Belgien 54 Danmark 57 Finland 64 Frankrike Italien Japan 49 Nederländerna 89 Norge 70 Schweiz 76 Sverige 73 Spanien 84 Storbritannien 50 Tyskland Österrike Det internationella streckkodssystemet (Barcodesystemet) En streckkod består av en serie nummer och ett antal streck med varierande tjocklek som kan avläsas optiskt med information om produkten. Varje vara har sin unika kod. De två första numren visar i vilket land förpackningen är producerad. Nivå 2 Konsekvenserna av nedskräpningen Skräp skadar barn, djur och natur Barn skär sig på glas och plåt, änder fastnar i sexpacksringar. Nedbrytningstiden för skräpet är lång. Det tar 450 år för naturen att bryta ned en PET-flaska. En cigarrettfimps nedbrytningstid är tre år. En aluminiumburk bryts ned under 300 år. Plast bryts ned under 400 år. Glas tar naturen över en miljon år att bryta ned.

12 12 Skräp är fult Varje år genererar nedskräpningen mer än tusen inslag i media om hur fult människor tycker att det är med skräp och att man vill göra något åt det. Skräp är dyrt Upplockningen av skräp kostar svenska skattebetalare 377 miljoner kronor om året (siffra från 2003). Skräp missgynnar turismen Nedskräpningen är ett hot mot turismen som är en viktig inkomstkälla för många kommuner. Många turister klagar redan på en skräpig miljö. Det tar 1 5 år för en fimp att brytas ned. Skräp skapar otrygghet Det finns ett dokumenterat samband mellan skräpiga miljöer, otrygghet och kriminalitet. I New York, USA samarbetar polisen med miljösamordnarna för att stävja kriminalitet och öka medborgarnas trivsel och känsla av trygghet. Skräp är onödigt Nedskräpningen är inte det svåraste miljöproblemet vi har, men det är det som är enklast att komma tillrätta med! Om alla hjälptes åt att slänga sitt skräp i papperskorgen skulle vi inte ha några nedskräpningsproblem. Mycket skräp lämnas i skogen utan att kunna tas om hand för återvinning. Fakta om nedskräpning Vem slänger skräp? Nästan 30 procent svenskarna uppger att de skräpar ned. Av dessa är det en procent som gör det varje dag och fyra procent någon gång i veckan. Den typiska nedskräparen återfinns i gruppen män år, där hela 64 procent uppger att de slänger skräp på marken. Det är vanligare att män skäpar ned än kvinnor. Ännu större blir skillnaderna om man ser på fördelningen mellan åldrar: 56 procent i åldrarna år skräpar ned, medan bara 10 procent av de äldre säger samma sak. Vad slänger man? Papper, godisomslag, fimpar, cigarretter, snus är de vanligaste typer av skräp m m. Kvinnor slänger mer tuggummi än män och män slänger mer snus än kvinnor. Fimpar slängs i lika stor utsträckning av båda könen. Varför slänger man? Anledningen till att man slänger skräp på marken är oftast slöhet, att det inte fanns någon papperskorg i närheten eller för att man inte bryr sig.

13 13 Kostnad och ton skräp per år ton skräp slängs varje år på marken i Sverige (2001) och det kostar skattebetalarna minst 377 miljoner kronor att plocka upp det (2003). Nivå 3 Åtgärder: Vad kan vi göra för att motverka nedskräpningen? Vad säger lagen? Miljöbalken Enligt Miljöbalken är det ett brott att skräpa ner. Lagtexten lyder: Ingen får skräpa ned utomhus på plats som allmänheten har tillträde eller insyn till (15 kap 30 ). Till skräp räknas bl a plåt, glas, plast, papper och avfall. Att till exempel ställa uttjänta möbler eller backar med tomglas bredvid återvinningsbehållarna räknas som nedskräpning och kan ge böter eller fängelse i max ett år om brottet betraktas som grovt (Miljöbalken 29 kap 7 ). Vad har vi att vinna på att sluta skräpa ner? Trivsel En ren strand, sjö, skog, gata, torg eller skolgård tycker de flesta är trevligare att vistas på än en som är skräpig. Att detta ligger oss svenskar varmt om hjärtat vittnar alla upprörda insändare i tidningar runt om i landet om. Trygghet En ren miljö är en tryggare miljö för alla; såväl barn och vuxna som djur och natur. Pengar ton skräp plockas upp i Sverige varje år (2001). Den siffran måste kunna gå att sänka, med minskade kostnader för renhållning som följd. Miljökänsla Att bli medveten om nedskräpningens konsekvenser, och det individuella ansvaret som medborgare, kan så ett frö till en ökad miljömedvetenhet. Goodwill Hela landet tjänar på ett aktivt arbete med miljöfrågor och mot nedskräpning. Många kommuner ser miljöarbetet som en del i att profilera kommunens arbete med miljöfrågor, för att göra den attraktiv för dem som bor där, och även för att locka till sig nya invånare. En ren kommun främjar turismen då den är mer attraktiv att besöka. svenska och utländska gäster. Detta gäller naturligtvis för landet som helhet, inte bara för kommunerna. En hel del skräp hamnar i vattnet, ton kastas varje år i Nordsjön. Hundratals fåglar, marina däggdjur och havssköldpaddor dör varje år när de fastnar i skräp eller kvävs och förgiftas när de misstar skräp för mat.

14 14 Vad kan vi göra åt nedskräpningen? Ändra attityder och beteenden Nedskräpning är ett relativt enkelt miljöproblem att göra något åt. Det gäller bara att vi alla ändrar vårt beteende och våra attityder och tar ett större ansvar för vår miljö. Skräp föder skräp. Det är inte okej att kasta skräp, även om platsen redan är skräpig! Strandstädningar Varje år t o m 2006 har en storstädning genomförts längs den 20 mil långa Bohuskusten i alla tolv kust-kommuner. Det är Västkuststiftelsen tillsammans med BOSAM (Bohusläns sam-arbetskommitté) och Länsarbetsnämnden som organiserat städningen tillsammans med kommunerna. Länsarbetsnämnden lämnade bidrag och genom arbetsförmedlingen utför arbetslösa i kommunerna städningen under vår och sommar. Även många föreningar engagerade sig och genomför strandstädningar. Runt om i Sverige arbetar människor för en ren miljö. Susanne Johannesson i Vellinge har uppmärksammat den enskildes skyldighet att kasta sitt skräp på rätt ställe. Foto: Arne Schmitz Adoptera ett område Klasser, föreningar och företag kan adoptera en kust-remsa eller ett område, t ex en busshållplats, som de sköter om och städar flera gånger om året. Miljödag på skolan Håll en miljödag på skolan och ge sedan barnen i hemläxa att berätta för sina föräldrar vad de lärt sig. Planera utflykter och resor Kom ihåg att alltid ha med ett stort lager av soppåsar när du ger dig iväg på semester eller ska vara en hel dag på stranden. Tänk också på att ta med så få förpackningar som möjligt. Ofta är papperskorgarna vid större stränder och campingplatser fulla (skräpet blåser då lätt iväg) och då är det bättre att ta med sig sitt skräp och slänga det hemma. 700 elever städade sju mil strand på Öland i september Tillsammans samlade man in två ton skräp som kunde återvinnas istället för att förstöra naturen. Papperskorgar Om du tycker det saknas papperskorgar eller om de är för få: hör av dig till kommunen och uppmärksamma dem på problemet. Anmäl Ser du någon dumpa skräp eller sopor, anmäl det till den lokala polismyndigheten.

15 15 1. Identifikationsfas 2. Handlingsfas 3. Slutförandefas Skräplista rekommendationer för städning med barn Skräp som man kan plocka Tyg, t ex kläder, skor Glas (om det inte är trasigt!), t ex läskflaskor, ölflaskor, glödlampor Plast, t ex plastnät, flötesrep, sexpackhållare (för öl), plastflaskor (schampo, livsmedel osv), plastkassar Trämaterial, (ej vassa eller med spikar i) t ex delar av lastpallar och fruktlådor, glasspinnar Metall, t ex ölburkar, läskburkar, konservburkar Papper, t ex tidningar, godispapper, mjölkförpackningar och andra Tetra Pak, glasspapper osv, cigarrettpaket Skräp att plocka med handskar eller plockverktyg Fimpar Snusburkar Bananskal Äppelskrutt Tuggummi Skräp som barn inte bör plocka (som vuxna kan plocka upp istället) Trasigt glas Vassa föremål av trä, metall eller plast Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler) Olja, oljefat Kondomer Källor Clean Up Australia Onlines webbplats Projektet Save the North Seas webbplats SIFO-undersökning gjord av Sifo Research & Consulting AB på uppdrag av Håll Sverige Rent, 2001 och 2004 Håll Sverige Rents webbplats

16 Hör gärna av dig med idéer, synpunkter eller frågor: Stiftelsen Håll Sverige Rent tel , fax e-post webbplats

H Å L L S V E R I G E R E N T FRÅN SÖDER TILL NORR

H Å L L S V E R I G E R E N T FRÅN SÖDER TILL NORR H Å L L S V E R I G E R E N T FRÅN SÖDER TILL NORR Rätt sak på rätt plats Studie- och inspirationsmaterial för förskoleklasser till skolår 6. Skolmaterialet ingår i en städ- och informationsturné, arrangerad

Läs mer

Håll Sverige Rents. Skräpplockardagar. Samarbetslekar och värderingsövningar om skräp och återvinning för årskurs 7-9 och gymnasiet

Håll Sverige Rents. Skräpplockardagar. Samarbetslekar och värderingsövningar om skräp och återvinning för årskurs 7-9 och gymnasiet Håll Sverige Rents Skräpplockardagar Samarbetslekar och värderingsövningar om skräp och återvinning för årskurs 7-9 och gymnasiet 1 Ut och lek! Sätt guldkant på era Skräpplockardagar med en rolig lek eller

Läs mer

En rapport för barn om nedskräpning i Sverige

En rapport för barn om nedskräpning i Sverige En rapport för barn om nedskräpning i Sverige av Håll Sverige Rent Innehåll Hej och välkommen till Lilla Skräprapporten! Cigarettfimpar, plastpåsar, godispapper och glasflaskor. Ja, det finns skräp nästan

Läs mer

En rapport för barn om nedskräpning i Sverige

En rapport för barn om nedskräpning i Sverige En rapport för barn om nedskräpning i Sverige av Håll Sverige Rent Innehåll Hej och välkommen till Lilla Skräprapporten! Cigarettfimpar, plastpåsar, godispapper och glasflaskor. Ja, det finns skräp nästan

Läs mer

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN stefan.hallberg@hsr.se, 073-699 04 16 Dagens agenda Om Håll Sverige Rent Vad är nedskräpning? Varför arbeta för minskad

Läs mer

En lärarhandledning till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. lek och lär MED MUMIN SKRÄPMEMORY ANMÄL ER NU! www.skrapplockardagarna.

En lärarhandledning till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. lek och lär MED MUMIN SKRÄPMEMORY ANMÄL ER NU! www.skrapplockardagarna. En lärarhandledning till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar lek och lär MED MUMIN SKRÄPMEMORY ANMÄL ER NU! www.skrapplockardagarna.se Innehållsförteckning Så fungerar materialet 3 Memoryspel- hur gör

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt!

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt! Varför ska vi vårstäda? Varje år slängs 8 800 ton skräp i Sveriges natur och i Göteborg räknar man med att 600 ton slängs. Det skadar både växt- och djurliv. Hundratals fåglar och däggdjur dör varje år

Läs mer

Skräprapporten 2009. En studie av skräpet i åtta svenska kommuner

Skräprapporten 2009. En studie av skräpet i åtta svenska kommuner Skräprapporten 2009 En studie av skräpet i åtta svenska kommuner Stiftelsen Håll Sverige Rent December 2009 Innehåll Innehåll På väg mot en bättre koll på skräpet... Övergripande resultat...5 Enköping...11

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Vilket skräp är vanligast i havet? Vilket av dessa skräp ska barn inte hjälpa till att plocka upp?

Vilket skräp är vanligast i havet? Vilket av dessa skräp ska barn inte hjälpa till att plocka upp? Vilket skräp är vanligast i havet? Vilket av dessa skräp ska barn inte hjälpa till att plocka upp? Aluminiumburkar Plast Cigarettfimpar Mjölkkartonger Aluminiumburkar Tidningspapper Trasigt glas Papperskopp

Läs mer

Nedskräpningen kostar svenskarna 377 miljoner kronor varje år

Nedskräpningen kostar svenskarna 377 miljoner kronor varje år Skräprapporten 2005 Nedskräpningen kostar svenskarna 377 miljoner kronor varje år Var tredje svensk över 15 år slänger skräp på marken, visar en SIFO-undersökning gjord för Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Läs mer

STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015. Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand

STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015. Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015 Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand Informationsmaterial till deltagande föreningar 2015 2 Städa Strand Tack för att ni vill vara

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

MILJÖMÅL: FRISK LUFT. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.se

MILJÖMÅL: FRISK LUFT. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.se MILJÖMÅL: FRISK LUFT Lektionsupplägg: Undersök det osynliga Det kan vara svårt att förstå effekterna av luftföroreningar när de inte fysiskt går att se. Genom ett enkelt experiment synliggör ni för ögat

Läs mer

H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola. Sammanfattning

H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola. Sammanfattning Framtidens vuxna, miljöns öde Nicole Maria Sandra Henric Jessica Montanari Carlsson Bjermarker Adielsson Skantze H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola A1:4 Cecilia Nätjehall Sammanfattning Vår grupp

Läs mer

Angela Wulff & Kerstin Johannesson Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet

Angela Wulff & Kerstin Johannesson Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet Angela Wulff & Kerstin Johannesson Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet Vi vill: Med hjälp av havet inspirera lärare på alla nivåer att våga ta steget och låta eleverna forska & arbeta

Läs mer

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer!

Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Ta upp kampen för skräpfria återvinningsstationer! Rapportera skräp med appen! Ett samarbete mellan Stiftelsen Håll Sverige Rent och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vad är nedskräpning? De

Läs mer

STÄDA SVERIGE Städa Strand Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand

STÄDA SVERIGE Städa Strand Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand STÄDA SVERIGE Städa Strand 2016 Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand Informationsmaterial till deltagande föreningar 2016 2 Städa Strand 2016 Tack för att ni vill

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Lundbyskolan Eskilstuna September 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling. Lärarhandledning Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Åk 4 6 Det här arbetet innefattar flera ämnen, geografi, biologi och kemi. Lärarhandledningen är uppdelad i två delar en SO-del och

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

Håll Nynäshamn Rent. v 17 2015. stödmaterial för skolor och förskolor

Håll Nynäshamn Rent. v 17 2015. stödmaterial för skolor och förskolor Håll Nynäshamn Rent v 17 2015 stödmaterial för skolor och förskolor Håll Nynäshamn Rent 2015 Bakgrund Håll Sverige Rent startade sin kampanj Håll naturen ren på 60-talet. Då som nu är det kampen mot nedskräpningen

Läs mer

Energikostnad för olika förpackningar

Energikostnad för olika förpackningar Energikostnad för olika förpackningar Elevblad 16a Tabellen nedan visar hur mycket energi som går åt för att producera ett gram (1g) av olika slags förpackningsmaterial. Tabellen visar även hur lång tid

Läs mer

Hej! Jag heter Sälle Säl och bor i Östersjön. För alla oss djur och människor som bor i Östersjöområdet är det bra att Östersjön hålls rent och att

Hej! Jag heter Sälle Säl och bor i Östersjön. För alla oss djur och människor som bor i Östersjöområdet är det bra att Östersjön hålls rent och att www.hsr.se Hej! Jag heter Sälle Säl och bor i Östersjön. För alla oss djur och människor som bor i Östersjöområdet är det bra att Östersjön hålls rent och att man inte skräpar ned. Det mår vi bättre av

Läs mer

Marin nedskräpning. Håll Sverige Rent

Marin nedskräpning. Håll Sverige Rent Marin nedskräpning Håll Sverige Rent Index Om undersökningen 3 Sammanfattning 4 Resultat 9 Omfattning nedskräpning 10 Strandstädning 15 Uppföljning/förebyggande arbete 19 Kampanjaktivitet 23 Övriga kommentarer

Läs mer

Hållbar utveckling. s. 76-83

Hållbar utveckling. s. 76-83 Hållbar utveckling s. 76-83 Prov Du får ta med dig anteckningar Anteckningarna skriver du hemma, som en övning till provet De ska vara skrivna med din handstil, inga kopior eller utskrifter Anteckningarna

Läs mer

Eftermiddagens innehåll:

Eftermiddagens innehåll: Eftermiddagens innehåll: Kort om Håll Sverige Rent Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling i de nya läroplanerna Grön Flagg Vad gör skolorna/förskolorna idag? Friluftsmuseer och Grön Flagg- skolor

Läs mer

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET HÅLL SVERIGE RENTS EXEMPELSAMLING Lektionsupplägg: Tusen år i ett växthus I Sverige har vi ett övergripande mål för miljöpolitiken som kallas. Det handlar om vilket samhälle

Läs mer

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Lärarhandledning Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Välkomna att bli våra Vattenvänner! Bli Vattenvän! en Vattenvän! Experiment, kluriga frågor och pyssel om ett vatten i världsklass Kul

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Rent och snyggt. En utredning kring nedskräpning i centrala Landskrona. Handläggare: Hanna Andersson Ljus

Rent och snyggt. En utredning kring nedskräpning i centrala Landskrona. Handläggare: Hanna Andersson Ljus Rent och snyggt Handläggare: Hanna Andersson Ljus Förord Nedskräpning upplevs av många människor som ett växande problem i samhället samtidigt som nedskräpning kan medföra en rad negativa effekter på omgivningen.

Läs mer

Skräprapport 2012. Resultat av skräpmätningar i elva kommuner

Skräprapport 2012. Resultat av skräpmätningar i elva kommuner Skräprapport 2012 Resultat av skräpmätningar i elva kommuner Inledning Nedskräpning är ett problem, med negativa konsekvenser för såväl miljö, samhällsekonomi och individens känsla av trygghet i sin närmiljö.

Läs mer

Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret

Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret Arbetsmaterial till Djurdeckarna Gräsandsäventyret sid 3... sid 4... sid 5... sid 7... sid 7... sid 8... sid 10... Beskrivning, målgrupp och syfte BTJ-recension

Läs mer

Älvstädningen Dalälven augusti

Älvstädningen Dalälven augusti Älvstädningen 2018 INFORMATIONsmaterial för deltagande föreningar Dalälven 25-26 augusti Introduktion tack för att ni städar med oss! Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och energibolaget

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Lärarrummet Hemma Skola Kommun Värld Använd mindre Allt på sin plats Återvinn - Återanvänd Dåtid Nutid Framtid

Lärarrummet Hemma Skola Kommun Värld Använd mindre Allt på sin plats Återvinn - Återanvänd Dåtid Nutid Framtid Lärarrummet Att jobba med avfallsfrågor i skolan är både tacksamt, lätt och roligt. Det är ett ämne som ligger nära oss alla. Alla har sopor hemma, alla har ett förhållningssätt till det och det nära perspektivet

Läs mer

Fakta om marin nedskräpning

Fakta om marin nedskräpning Fakta om marin nedskräpning Källa: Håll Sverige Rent Världshaven håller i snabb takt på att fyllas av skräp och våra svenska hav utgör tyvärr inga undantag. Enorma ansamlingar skräp återfinns i Skagerack,

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Bilaga 1 Barnens avfallsplan

Bilaga 1 Barnens avfallsplan 34 Bilaga 1 Barnens avfallsplan Bakgrund Inför arbetet med avfallsplanen 2016-2019 bjöds ett antal referensgrupper in för att diskutera hur de berörs av avfallsfrågor. I en grupp träffade vi bland annat

Läs mer

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv Var rädd om din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER ur ett hälso- och miljöperspektiv Studier visar att nedskräpning skapar en negativ spiral: Människor uppfattar att det är okej att slänga skräp

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil?

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil? Vad gör man pappersförpackningar av? 1. Olja X. Glas 2. Träd Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna Vilket är ett matavfall: 1. Löv X. Äppelskrutt 2. Slajm

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Moomin Characters. Håll Sverige Rents. Skräpplockardagar med Muminfamiljen lekar och värderingsövningar om skräp och återvinning

Moomin Characters. Håll Sverige Rents. Skräpplockardagar med Muminfamiljen lekar och värderingsövningar om skräp och återvinning Moomin Characters Håll Sverige Rents Skräpplockardagar med Muminfamiljen lekar och värderingsövningar om skräp och återvinning 1 Ut och lek! När Muminfamiljen plockar skräp kan det gå riktigt lekfullt

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö SIDAN 1 Medborgarundersökning Stadsmiljö Om undersökningen Undersökningen riktade sig till ett urval av boende i respektive stadsdel fördelade efter 300 per stadsdel, totalt 4 200 personer Undersökningen

Läs mer

Sagan om Karin och skräpet i havet

Sagan om Karin och skräpet i havet Sagan om Karin och skräpet i havet Läs berättelsen för barnen och uppmuntra barnen att fundera och berätta vad de vet eller undrar över. Karin och hennes pappa har åkt till stranden en vacker sommardag.

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Människan, resurserna och miljön

Människan, resurserna och miljön Människan, resurserna och miljön Hålbar utveckling "En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov." http://www.youtube.com/watch?v=b5nitn0chj0&feature=related

Läs mer

Skräprapporten Resultat av skräpmätningar i tio kommuner

Skräprapporten Resultat av skräpmätningar i tio kommuner Skräprapporten 2011 Resultat av skräpmätningar i tio kommuner Övergripande resultat av skräpmätningen Här redovisas resultaten från skräpmätningar genomförda 2011 i tio kommuner. Vi visar här först en

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Handläggare Anna Isberg Telefon: : 08-508 287 63 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p. 13 Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Håll Nynäshamn Rent. Nationella skräpplockarveckan Vi håller rent som Håll Sverige Rent arrangerar varje år vecka 17

Håll Nynäshamn Rent. Nationella skräpplockarveckan Vi håller rent som Håll Sverige Rent arrangerar varje år vecka 17 Håll Nynäshamn Rent Nationella skräpplockarveckan Vi håller rent som Håll Sverige Rent arrangerar varje år vecka 17 Postadress Besöksadress Fax Tel/Mobil E-post Nynäshamns kommun Sjöudden 08 520 38590

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Prästängsskolan Lund September 2017 - Maj 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 MAJ 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Grattis till er Grön Flagg-certifiering! Ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling

Läs mer

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 867588 7,8%

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

1 EN LITEN KAMPANJSKOLA. Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj

1 EN LITEN KAMPANJSKOLA. Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj 1 EN LITEN KAMPANJSKOLA Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en

Läs mer

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ Lektionsupplägg: Det här är vårt kvarter om vi får bestämma! Hur skulle det se ut där ni bor om ni fick bestämma? Här är en uppgift där klassen utifrån medborgardialogskonceptet

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-14 10:37:28: Tack för era kompletteringar. Vi kan läsa oss till barnens delaktighet

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 73555 6,8%

Läs mer

Lektionsupplägg: Rent vatten, tack!

Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion Denna uppgift är anpassad för

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 123161 5,7% 66188 5646391

Läs mer

Diarienummer: Ks2016/ för minskad nedskräpning i Ljungby kommun

Diarienummer: Ks2016/ för minskad nedskräpning i Ljungby kommun Diarienummer: Ks2016/0365.403 Verksamhetsplan för minskad nedskräpning i Ljungby kommun Gäller från: 2017-02-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen 2017-01-10 1 Utarbetad av: Arbetsgrupp

Läs mer

Rädda världen Lärarhandledning

Rädda världen Lärarhandledning Rädda världen Lärarhandledning RÄDDA VÄRLDEN Om programserien Rädda världen är en serie i fem avsnitt för förskolans äldre åldrar och förskoleklass om hållbar utveckling. Programmen utgår från miljöproblem

Läs mer

Hjälp oss städa din strand 2011. Coca-Cola och Städa Sverige presenterar stolt: STÄDA SVERIGE. Hjälp oss städa din strand 2011

Hjälp oss städa din strand 2011. Coca-Cola och Städa Sverige presenterar stolt: STÄDA SVERIGE. Hjälp oss städa din strand 2011 STÄDA SVERIGE Hjälp oss städa din strand 2011 Strändstädning i Tanum 2010, Fjällbacka Danceport Coca-Cola och Städa Sverige presenterar stolt: Hjälp oss städa din strand 2011 Utbildningsmaterial till deltagande

Läs mer

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55 i Lektionshandledning #55 Tema: Miljö, återvinning och pantning Ämne: No, Ma, SO Rekommenderad årskurs: 4 7 Lektionslängd: 40 60 minuter (4-6 lektionspass) Miljö, återvinning och pantning 1/6 Material

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Ett kunskapsmaterial för förskola och grundskola

Ett kunskapsmaterial för förskola och grundskola Ett kunskapsmaterial för förskola och grundskola 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Låt oss återvinna mer s. 3 Övningar för förskolebarn och yngre elever s. 4 Övningar för äldre elever s. 5 Länktips s. 7 Bilaga 1

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Prova, titta och lär med kunskapsbanken

Prova, titta och lär med kunskapsbanken SID 1/8 OM PANTRESAN Jobba med pantresan När ni registrerar klassen får ni tillgång till sex spännande avsnitt av äventyret Pantresan som väcker lust och nyfikenhet kring begrepp som energi, hållbarhet

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Jan. C-län Uppsala

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Jan. C-län Uppsala 1 R-C-län Uppsala län C-län Uppsala Uppsala 9 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214 - +/-% +/- 214 Stockholms

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

Städkampanj Skrivelse från Rådet till skydd för Stockholms skönhet

Städkampanj Skrivelse från Rådet till skydd för Stockholms skönhet PM 2010: RII (Dnr 309-1572/2009) Städkampanj Skrivelse från Rådet till skydd för Stockholms skönhet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Rådet till skydd

Läs mer

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr. MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING Lektionsupplägg: Vad har hänt med sjön? Försurande luftföroreningar har lett till att sjöar och skogsmarker är försurade. Eleverna får ett scenario där en sjö beskrivs

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Bekämpa plast i havet - Vårt plastavtryck

Bekämpa plast i havet - Vårt plastavtryck ÖVNINGSBLAD 1.1 / KAPITEL 3 / ÅLDER 8-10 NAMN: DATUM: Bekämpa plast i havet - Vårt plastavtryck Skriv in rätt antal av sakerna du använder under varje dag. Lägg ihop sakerna för att få en total mängd av

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ har du tänkt på att Östersjön i princip är ett slutet innanhav? Detta betyder att föroreningar

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 I Ur och Skur förskolan ska sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten och kretsloppstänkandet hos barnen

Läs mer

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING Lektionsupplägg: Östersjön ett hav i kris Idag anses övergödningen vara Östersjöns mest akuta miljöproblem. Eleverna får undersöka hur en förenklad näringsväv i Östersjön ser

Läs mer