Det är lätt att göra rätt i Kvillebäcken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är lätt att göra rätt i Kvillebäcken"

Transkript

1 Det är lätt att göra rätt i Kvillebäcken En liten guide till en grönare framtid

2 Välkommen! Det du håller i din hand är inte enbart en berättelse om vad vi har gjort för att Kvillebäcken ska uppfylla tuffa miljökrav och bli en hållbar stadsdel. Det är också en guide till hur du själv kan bidra till en grönare framtid. Att flytta in i Kvillebäcken är ett stort steg i rätt riktning. Nu är det bara att fortsätta gå.

3 Kvillebäcken är en grön, trivsam, dynamisk och tillåtande stadsdel för ung som gammal, oavsett bakgrund. En stadsdel för människor med ett öppet sinne, kreativitet och livslust. En levande stadsdel där miljömässig-, ekonomisk-, och social hållbarhet står i centrum. ur visionen om Kvillebäcken Kvillebäcken en grön och hållbar stadsdel kvillebäcken ska bli den första stadsdelen i Göteborg som lever upp till kommunens nya och tuffa miljökrav. Det innebär att trafik och bebyggelse anpassas till ett mer hållbart ekologiskt samhälle, där människor exempelvis inte är lika beroende av biltransporter. Med andra ord var miljöambitionerna högt satta redan när det första spadtaget togs 2010 då det som skulle bli Kvillebäcken bara var en grushög efter rivningen av de gamla fabriks- och lagerlokalerna. Det här har också ställt höga krav på de åtta bolag som gått samman för att bygga Kvillebäcken från grunden: Bostadsbolaget, Derome, HSB, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling. Krav som formaliserats i det gemensamma Kvillebäcksfördraget och som när den nya stadsdelen står helt färdig kommer att hjälpa till att uppfylla de önskemål Göteborgarna enligt många undersökningar har på sitt framtida boende: Grönt och centralt. Visionen om Kvillebäcken är helt enkelt en vision om en grön framtid. Här bygger vi den tillsammans.

4 Så här byggs den gröna stadsdelen kvillebäckens karaktär av tät blandstad där bostäder, arbete, service och handel samsas bidrar till att uppfylla Göteborgs nya, tuffa miljökrav. Dessutom kommer antalet bilar hållas ner i området. Istället skapas en cykelvänlig stadsdel med fokus på gångtrafik och gott om cykelparkeringar. Förutom att överträffa internationella certifieringssystem för gröna, hållbara områden, så kommer Kvillebäckens hus att vara certifierade enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad, med silverklass. Kraven på energihushållning, en god inomhusmiljö, sunda materialval, skydd mot fukt och buller, grönska på gårdarna och hantering av dagvatten ger Kvillebäckens invånare en unik möjlighet att leva miljösmart på både kort och lång sikt. ett grönt läge Kvillebäckens läge, med närhet till Göteborgs centrum och till kollektivtrafik, ger dig en stor möjlighet att använda mer miljövänliga transporter än bil. Som cykel. Därför byggs Kvillebäcken med ambitionen att det ska finnas parkeringsmöjligheter för två cyklar per lägenhet plus plats för besökare. Alla boende i Kvillebäcken kommer att ha cykelplats inomhus, i cykelrum eller i särskilda cykelgarderober. För att alla cyklar ska få plats har endast varannan lägenhet tillgång till parkeringsplats, vilka kommer att placeras under jord. För att underlätta en bilfri tillvaro finns det planer på gemensamma bilpooler för de tillfällen då en bil ändå behövs. Det är ingen slump att hela Kvillebäcken är planerad efter gångtrafikanters villkor med en gatustruktur som förhindrar snabb biltrafik och så att service som behövs i vardagslivet finns inom bekvämt räckhåll. Du ska slippa färdas långt i onödan. Allt för att din tillvaro ska bli så transportsnål och miljövänlig som möjligt. grön energi Oavsett vilket bolag som har byggt ditt boende i Kvillebäcken, så kan du vara BLAND STAD service affä r KLIMAT SMART 60 kwh/m 2 per år

5 säker på att huset är klimatsmart konstruerat. Detta för att så lite energi som möjligt ska behöva användas till uppvärmning. Dessutom är alla vitvaror som ingår i lägenheterna inköpta med energisnålhet i åtanke. Maxkravet på köpt energi energi som levereras till huset och som används till exempelvis uppvärmning och de behov av el fastigheten har i övrigt i Kvillebäcken är satt till låga 60 kwh/m 2 per år, vilket är 45 % bättre än vad lagen kräver. effektiv sophantering Det ska vara lätt för dig att hantera dina hushållssopor och avfall på ett resurseffektivt sätt. Därför sker avfallshanteringen i alla fastigheter med sopsug och ett gemensamt resurshus. Den källsorterande sopsugen består av tre fraktioner: matavfall, tidningar och restavfall. Dessa är valda för att sådant avfall uppkommer i alla hushåll och därför har du tillgång till alla tre vid ditt hus. Soporna som kastas transporteras under mark i rör och hamnar sedan i separata containrar vid sopsugscentralen. Den ligger i huset med den höga skorstenen i Kvillebäckens sydöstra hörn. Eftersom allt avfall sedan hämtas här, så slipper vi också sopbilar som väsnas inne i området. Ditt matavfall blir sedan biogas, som moderna bilar och bussar kan drivas med vilket i förlängningen leder till mindre CO 2 -utsläpp. så här sorterar du avfallet Matavfall Exempel på matavfall: Rester av kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, frukt, bröd, grönsaker. Även äggskal, kaffesump, kaffefilter, tepåsar, teblad, hushållspapper, oblekta ej färgade servetter och snittblommor. Släng inte: Snus, cigaretter, tobak, kattsand, jord, aska eller grillkol. Gör så här: Använd de speciella papperspåsarna. Dessa får du av fastighetsägaren/ bostadsrättsföreningen. Tidningar Exempel på tidningar: Trycksaker, alla slags tidningar, broschyrer, papper och reklamblad. Släng inte: Bärkassar i papper, kuvert, post-it lappar och inbundna böcker. Gör så här: Släng en lös bunt i taget. Eventuell påse/kasse slängs som restavfall. Restavfall Här slänger du exempelvis: Blöjor, bindor, kuvert, post-itlappar, dammsugarpåsar, diskborstar, våtservetter, kattsand, snus, cigaretter, tops och väldigt kladdiga förpackningar. Gör så här: Använd vanliga plastpåsar. Tänk på att en stor del av ditt avfall är återvinningsbart och kan användas i nya produkter. Återvinningsbart material sorteras i Återvinningsrummet på Borstbindaregatan 2. Koden till rummet får du av fastighetsägaren/ bostadsrättsföreningen. Borstbindaregatan 2 I Återvinningsrummet sorterar du: Kartong-, hårdplast- och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas, lågenergilampor, vanliga lampor och batterier. Du kan slänga mycket i sopnedkasten men inte vad som helst. Skrymmande material som inte får plats i en normalknuten soppåse ska inte slängas här.

6 Det här kan du göra för att bygga en grön framtid i Kvillebäcken

7 färdas grönt agera energismart Cykla och gå Åk kollektivt Åk bil Använd energieffektiv belysning Släck och stäng av det som inte används Låta lampor vara tända i onödan och adapters sitta kvar i uttag Kvillebäcken är planerad för att främja gång, cykel och kollektivtrafik och för att du ska behöva använda bil så lite som möjligt. Cykla. Det är lätt att hitta plats för din cykel i Kvillebäcken och lätt att cykla in till centrala Göteborg. Åk kollektivt. Kvillebäckens närmaste hållplatser är Vågmästareplatsen och Hjalmar Brantingsplatsen. Om alla bilister i Göteborg ställde bilen en dag i veckan och åkte kollektivt skulle biltrafiken minska med tio procent. Använd bilpool istället för att äga bil. Det kan bli billigare för dig och det är mer miljösnålt när flera delar på en bil och tänker ett extra varv innan användning. Om alla bilister i Göteborg samåkte en dag i veckan skulle trafiken minska med tio procent. Tänk på att det är de kortaste bilresorna som kostar mest både för plånbok och miljö (vid bilresor under två kilometer släpps det ut upp till 60 gånger mer koldioxid per kilometer än vid längre resor). Det finns flera, enkla saker du själv kan göra för att leva mer energisnålt och spara på naturens resurser. Dessutom är det du själv som betalar för all el och allt varmvatten som förbrukas i lägenheten. Så om du sparar gynnar det både naturen och dig själv. Använd smarta grenuttag så apparaterna inte står och drar el i stand-by-läge. Låt inte laddare eller andra adapters sitta kvar i kontakten när de inte används. Vädra kort och mycket, så lägenhet och inredning inte hinner kylas ned. När du köper nytt så välj varor med bra energimärkning. Släck efter dig och stäng av exempelvis handdukstork som inte används. Använd energieffektiv belysning. LEDoch lågenergilampor är betydligt mer energieffektiva och håller längre. Lågenergilampor är 80 procent mer effektiv än en vanlig glödlampa och LED-belysning håller gånger fler timmar. Använd energisparfunktionen i datorn. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går. Mikrovågsugnen är effektivare än spisen och drar mindre energi för upp till 3-4 portioner. Öppna inte ugnsluckan i onödan. Ugnstemperaturen sjunker med ungefär 25 grader varje gång. Tänk på att en vattenkokare drar mindre energi än en spisplatta. En kastrull med lock och plan botten minskar elförbrukningen. Täta läckande kranar; En droppande kran läcker stora mängder vatten. Tina mat i kylen innan du tillagar den. Kylen drar nytta av kylan.

8 tänk på vad du äter tänk på vad du slänger Släng inte mat Ät mindre mängd kött Ät närodlat Kvillebäcken lägger grunden sedan är det upp till dig hur miljösmart du själv väljer att leva. Men det finns flera åtgärder du kan vidta för att minska din egen miljöpåverkan. Var femte matkasse vi bär hem hamnar i soporna. Planera dina inköp. Tänk på att de flesta livsmedel håller längre än bäst före-datum. Ät närproducerat. Ta reda på hur långt dina livsmedel färdas innan de når affären ju längre resa, desto större klimatpåverkan. Vi äter 85 kg kött per person och år i Sverige. Det är mycket och varken nyttigt för miljön eller hälsan. Fundera på om du kan och vill dra ner ditt köttätande. Ät mer ekologisk mat. I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. De viktigaste matvarorna att köpa ekologiskt är: Kaffe, bananer, mejeriprodukter, kött och potatis. Undvik att generera avfall Återanvänd och återvinn Energiåtervinn Släng allt i samma påse och bygg på sopberget Det är lätt att hantera ditt avfall rätt i Kvillebäcken. Varje tidning, konservburk och mjölkpaket du lämnar till återvinning spar material och energi och minskar utsläppen av koldioxid, och gör det enklare att ta hand om farliga material på ett korrekt sätt. Här är några handfasta tips. Alla kanske inte alltid kan sortera allt avfall. Börja då med det viktigaste farligt avfall, det som måste lämnas in separat. Till exempel glödlampor, batterier även inbyggda, lim, färg, nagellack och sprayflaskor. Köp second hand eller byt. Om du inte tycker att du har plats med olika behållare hemma sortera när du kommit till sopstationen. Små behållare från värmeljus tar nästan ingen plats att samla, men spar mycket energi när de återvinns. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats. Lägg ett snöre under tidningshögen. Då är det lätt att knyta ihop du ska lämna den i pappersinsamlingen. Låt organiskt avfall rinna av ordentligt innan du lägger det i insamlingen. Gör en batteriholk av en glassburk. Gå in på Klimatkontot och testa din egen klimatpåverkan, både när det gäller mat, energi och resor. Här kan du också få ytterligare tips på hur du kan leva mer klimatsmart.

9 Närområdet Björlandavägen V N Ö apotek Krokegårdsgatan 5 Gullrisgatan S Wieselgrensplatsen 5 Borstbindaregatan 2 bank Wieselgrensplatsen Hisingsgata 30 Wieselgrensplatsen friskvård Gustaf Dalénsgatan 13 Kvilletorget lekplats Penselgatan matbutik Saluhall, Gustaf Dalénsgatan Wieselgrensplatsen Backavägen 2 Wieselgrensplatsen 3 Kvilletorget 3 Wieselgrensgatan Gamla Björlandavägen Långängen Fjärdingsgatan Gustaf Dahlénsgatan Färgfabriksgatan Krokegårdsgatan Deltavägen Backaplan Backavägen vårdcentral Wieselgrensplatsen 3 Virvelvindsgatan 8 Herkulesgatan 1 Wieselgrensplatsen återvinningsplats Borstbindaregatan 2 Wieselgrensgatan 10 Gullrisgatan 1 COOP Backaplan Kvillegatan 14 Brämaregatan 15 Virvelvindsgatan 1 Virvelvindsgatan 10 S Hjalmar Brantingsgatan Övre Hallegatan Virvelvindsgatan Vågmästareplatsen Hisingsgatan Brämaregatan Herkulesgatan Kvillegatan Hjalmar Brantingsplatsen Lundbyleden

10 Kvillebäcken finns på nätet också. På kan du läsa mer om din nya stadsdel. Här finns även fler tips för ett miljösmart boende. Det är dessutom lätt att gilla Kvillebäcken på Facebook och att delta i diskussioner, omröstningar och samtal. På Instagram och Twitter heter Lägger du upp egna bilder får du gärna tagga dem med #kvillebacken och #kvilleftw.

11

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, GRÖNA PÅSEN Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Det här kan du lägga i påsen för matavfall

Läs mer

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter

Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Så här hanterar vi soporna i Brf Jupiter Sophantering i brf Jupiter Den 1 mars 2018 stängdes sopnedkasten i trapphusen. Soporna från hushållen slängs efter datumet i de sopbehållare som installerats utanför

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

MATAVFALL En del av kretsloppet

MATAVFALL En del av kretsloppet MATAVFALL En del av kretsloppet SORTERA UT MATAVFALL En snabbguide DET HÄR ÄR MATAVFALL yråa eller tillagade matrester (inga förpackningar!) yskal från frukt och grönsaker ybröd, kex, kakor och bullar

Läs mer

Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen. www.stockholm.se/gronapasen

Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen. www.stockholm.se/gronapasen Nu kan du sortera dina matrester i gröna påsen www.stockholm.se/gronapasen Hej igen! Under en nio månaders testperiod kommer du att kunna slänga dina matrester i Gröna påsen som du sen slänger i samma

Läs mer

Ditt skräp en tillgång

Ditt skräp en tillgång Ditt skräp en tillgång Sorteringsguide Vi vill göra det lätt för dig att sortera ditt avfall. Därför får du här en guide för hur du sorterar ut ditt avfall. Du lägger matavfallet i det bruna kärlet och

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön Villahushåll Insamling av matavfall en insats för miljön Hållbart samhälle Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Det har Upplands Väsby och åtta andra norrortskommuner

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn.

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn. Sorteringsguide MiljönyttaN: Genom att återvinna och på bästa sätt ta hand om vårt avfall kan vi spara naturens resurser. Om hela jordens befolkning skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle vi behöva

Läs mer

SOPSORTERING Malmöhus 25

SOPSORTERING Malmöhus 25 Det är viktigt att ni sorterar matavfall i dessa bruna påsar. Där får endast läggas matavfall och man måste använda dessa bruna påsar. Tomma påsar finns i postrummet i varje hus. När ni skall kasta era

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny

Läs mer

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A Sorteringsguiden Avfall Sorteras som Lämnas till A Aluminiumfolie Metallförpackning ÅVS Aluminiumform Metallförpackning ÅVS Apelsinskal Matavfall Bruna kärlet Aska Restavfall Gröna kärlet B Bananskal Matavfall

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Varje skrutt räknas. Även din.

Varje skrutt räknas. Även din. Varje skrutt räknas. www.okrab.se Använd den bruna hållaren och de papperspåsar du fått i ditt sopkärl. Använd bara denna typ av påsar, de har viktiga funktioner. Påsarna är specialtillverkade så att de

Läs mer

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan DANDERYDS KOMMUN Tack för maten Den 1 november 2015 inför Danderyds kommun en ny avfallstaxa för verksamhetsutövare och fastighetsägare

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din.

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din. Sorteringsguide Varje skrutt räknas. Även din. www.okrab.se Ska vi hjälpas åt? Vi på ÖKRAB vill minska mängden avfall och förbättra miljön. Detta vill vi göra tillsammans med dig. Allt som går att återvinna

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR RESTAURANGER OCH STORKÖK Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Ert matavfall kan bli biogas och ny näring Varje

Läs mer

till källsortering av matavfall så bidrar du till en bättre miljö!

till källsortering av matavfall så bidrar du till en bättre miljö! till källsortering av matavfall så bidrar du till en bättre miljö! Ett hållbart samhälle bygger på att allt avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem så även i Lysekil Lysekils

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOSTADSRÄTTSÄGARE OCH FASTIGHETSÄGARE Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Ert matavfall kan bli biogas och

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR OCH FASTIGHETSÄGARE LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. ERT MATAVFALL KAN BLI BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40% av det som hamnar

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR KONTOR OCH LUNCHRUM Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje person

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR RESTAURANGER OCH STORKÖK Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Sorteringsguide Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Det gröna Poseidon Vår målsättning är att göra det så lätt som möjligt för våra hyresgäster att lämna sitt avfall på ett

Läs mer

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2015 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare NYHET! Nu skickar vi SMS till dig Brunt

Läs mer

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö.

Östra Göteborg. Östra Göteborg. för klimat och miljö. Östra Göteborg Östra Göteborg för klimat och miljö www.goteborg.se Hållbara resor Fundera över följande innan du reser: Är resan nödvändig? Kan du samåka med någon annan? Har du möjlighet att åka kollektivt?

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i villa!

Läs mer

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall och det vill vi ta

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL

Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL 1 Vi tar hand om ditt matavfall Du vet väl om att KSRR samlar in matavfall? Ett viktigt steg för miljön Visste du om att det i Sverige finns ett nationellt miljömål beslutat

Läs mer

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden The Capital of Scandinavia stockholm.se/norradjurgardsstaden Norra Djurgårdsstaden en miljöstadsdel i världsklass Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR ELMERÅS PRODUKTION 2004 RISBERGS KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR DIN KOMMUN I SAMARBETE MED LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD Det är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering.

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering. SOPHANTERING Vi har det bra! Som bostadsfastighet mitt i centrum har vi en fantastiskt bra sophantering där vi kan bli av med nästan allt som vi genererar i fastigheten utom stora skrymmande saker, bilbatterier,

Läs mer

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel Sorteringstips Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel 0243-730 60. Återvinningstationerna ansvaras

Läs mer

Ordning på matresterna

Ordning på matresterna Spara gärna detta häfte! Sorteringsanvisningar Ordning på matresterna tips på hur du sorterar matavfall 2 Tack! Du bidrar till en bättre miljö Matavfall kan rötas till energirik biogas och användas som

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Matavfallsåtervinning Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp! Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara.

Läs mer

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL Start 3 november Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL 1 Säg hej till den gröna påsen! Äntligen har det blivit dags för alla boende i KSRR:s medlemskommuner att sortera ut sitt matavfall. Ett viktigt steg

Läs mer

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar.

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar. Batterier Batterier i olika storlekar. Batterier kan innehålla farliga ämnen. Det är därför extra viktigt att de lämnas till återvinning Brännbart Blöja, binda, tampong, dammsugarpåse, kattsand, hundbajspåse,

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras ut och behandlas biologiskt. För att nå målet behöver

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Nu skrotar vi skräpet SKROTA SKRÄPET. En sorteringsguide för dig som jobbar i Göteborgs Stad. goteborg.se/kretsloppochvatten

Nu skrotar vi skräpet SKROTA SKRÄPET. En sorteringsguide för dig som jobbar i Göteborgs Stad. goteborg.se/kretsloppochvatten SKROTA SKRÄPET En sorteringsguide för dig som jobbar i Göteborgs Stad goteborg.se/kretsloppochvatten Gör en insats för miljön förebygg och sortera avfallet! Göteborg ska bli en föregångare i miljöfrågor

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014

MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014 MATAVFALLSINSAMLING i företag och verksamheter 2014 VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål i Sverige som innebär att minst 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

Fem steg för bra sortering av matavfall. Checklista för flerbostadshus

Fem steg för bra sortering av matavfall. Checklista för flerbostadshus Fem steg för bra sortering av matavfall Checklista för flerbostadshus Så här använder du checklistan I den här skriften får du veta vad du kan göra för att matavfallsinsamlingen ska fungera på bästa sätt.

Läs mer

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL...

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING INLEDNING... 3 BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR...

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse

MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse MATAVFALLSINSAMLING I FLERBOSTADSHUS OCH SAMFÄLLIGHETER information till fastighetsägare/styrelse VARFÖR SAMLAR VI IN MATAVFALL? Vi har ett nationellt mål att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna.

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna. SOPSORTERINGSGUIDE BATTERIER Batterier lämnas till återvinning vid återvinningscentralerna eller i en batteriholk som finns i vissa affärer. Bilbatterier lämnas på återvinningscentralen. Glöm inte bort

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Källsorteringsinformation för verksamheter

Källsorteringsinformation för verksamheter Källsorteringsinformation för verksamheter MERAB ansvarar för insamling av hushållsavfallet i Eslöv, Höör och Hörby. Hushållsavfall är sådant avfall som uppkommer i hushåll och på platser där människor

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Ditt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma PRESSMEDDELANDE Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar bara 7 procent att de agerar

Läs mer