MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG. Guide för understödsansökan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG. Guide för understödsansökan"

Transkript

1 MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG Guide för understödsansökan

2 INNEHÅLL 1. Ändamålet med iståndsättnings- och restaureringsunderstöden 2. De allmänna principerna för beviljande av understöd 3. Fartygsspecifika reparations- och restaureringsarbeten som omfattas av understöd 3.1 Ångfartyg 3.2 Segelfartyg 3.3 Motorfartyg 4. Ändamål som inte omfattas av understöd 5. Söka understöd 6. Behandlingen av ansökan 7. Utbetalning av understödet 8. Statsunderstödslagen 9. Ytterligare information

3 1. Ändamålet med iståndsättnings- och restaureringsunderstöden Museiverket för Traditionsfartygsregistret för att trygga att traditionsfartygen bevaras och iståndsätts på påkallat sätt. För att uppnå detta mål kan Museiverket på ansökan bevilja iståndsättnings- och restaureringsunderstöd i enlighet med statsunderstödslagen (688/2001). 2. De allmänna principerna för beviljande av understöd Understöden är avsedda för seglingsdugliga fartyg som är införda i Traditionsfartygsregistret och som har ett förflutet inom yrkestrafik eller myndighetsbruk i Finland eller för fartyg som är byggda i Finland för något av dessa ändamål. Understöd kan föreslås fartyg som uppfyller kriterierna ovan och som ägs av privatpersoner, kommuner, föreningar, stiftelser eller aktiebolag. Understöd beviljas inte fartyg som ägs av staten eller för ombyggnad av fartyg. Sjöfartshistoriskt värdefulla fartyg som är under reparation och som inte är upptagna i Traditionsfartygsregistret men som kan upptas i Traditionsfartygsregistret efter slutförd reparation kan beviljas understöd endast i undantagsfall. Understöd kan föreslås bli beviljat endast under förutsättning att planerna för iståndsättnings- och restaureringsarbetena har på förhand framlagts sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden och nämnden har godkänt dem. Iståndsättnings- och restaureringsunderstöd kan endast beviljas för bevarande (iståndsättning) eller återställande (restaurering) av fartygets historiska äkthet. Understöden beviljas i första hand objekt som främjar bevarandet av fartyget. Iståndsättnings- och restaureringsarbetena ska utföras med traditionella arbetsmetoder och strukturella lösningar eller med metoder och lösningar som motsvarar dem samt med ursprungliga material eller med material som motsvarar dem.

4 3. Fartygsspecifika reparations- och restaureringsarbeten som omfattas av understöd 3.1 Ångfartyg Panna o Byte av eldrör o Reparation av pannans mantel o Omfattande reparationer av stagbultar, eldrör osv. Motor o Allvarligt maskinhaveri (t.ex. kamaxel eller reparation av cylinderblock) o Grundlig iståndsättning eller byte av motorn Skrov o Omfattande byte av bottenplattor o Omfattande byte av spant o Omfattande ombyggnad av däcket Hytter o Omfattande renovering av inredningskonstruktioner (villkoret är att den traditionella utrymmeslösningen och de traditionella materialen bevaras eller återställs) 3.2 Segelfartyg Skrov o Reparation av skrovets konstruktioner (t.ex. spant, bordläggning, köl, däck, däcksplankor osv.) o Reparation och restaurering av däckskonstruktioner och däcksutrustning (t.ex. styrhytt, lastrumsluckor, däckshus, ursprungliga vinschar osv.) Rigg o Master och rån o Tackling och segel Motorer och tekniska anordningar o Grundlig reparation eller byte av fartygets ursprungliga motorer och tekniska anordningar i det fall att man installerar teknik som ingått i fartygets ursprungliga utrustning (t.ex. en tändkulemotor i stället för dieselmotor). o Understöd kan beviljas för reparation och restaurering av fartygets motorer och tekniska anordningar även om åtgärderna som helhet på ett motiverat sätt är kopplade till planerade reparationer av fartygets skrov, däckskonstruktioner eller däcksutrustning (t.ex. reparation av propellern eller propelleraxeln vid ombyggnad av akterstäven eller rodret).

5 3.3 Motorfartyg På motorfartyg tillämpas samma utdelningsprinciper som har presenterats ovan för skrov, däckskonstruktioner, däcksutrustning, motorer och anordningar på ång- och segelfartyg, beroende på motorfartygets byggmaterial, utrustning och ursprungliga ändamål. 4. Ändamål som inte omfattas av understöd Understöd beviljas inte för följande ändamål. Retroaktivt för arbeten som har genomförts utan sakkunnignämndens godkännande. Ändringar som saknar koppling till fartygets historiska skeden. Underhållskostnader till följd av att fartyget används. Sådana är exempelvis kostnader till följd av regelbundna underhålls- och reparationsarbeten på fartygets motor, tekniska anordningar, skrov eller rigg. Kostnader till följd av anskaffning eller hyrning av maskiner, anordningar eller utrustning (t.ex. ställningar och skyddstak) som används i arbetet, om dessa inte anges separat i understödsbeslutet. Kostnader för lokaler som används vid iståndsättnings- och restaureringsarbetena (t.ex. hyra eller elräkningar). Dokumentering, forskning eller studie- och utbildningsresor. Kostnader för reparation eller anskaffning av navigations- eller besiktningsutrustning. Kostnader för anskaffning av utrustning som förbättrar fartygets bekvämlighet eller egenskaper i drift och som avviker från fartygets ursprungliga utrustning. Talkoarbete. Understöden är inte heller avsedda att utnyttjas som nationell finansieringsandel i EU-projekt. 5. Söka understöd Ansökan om iståndsättnings- och restaureringsunderstöd ska lämnas in årligen senast på den dag som Museiverket har meddelat. Ansökningar som lämnats in efter utsatt datum behandlas inte. Understöd ska sökas med den elektroniska blankett som finns på Traditionsfartygsregistrets webbplats under punkten "Ansökan".

6 För att säkerställa att ansökningsprocessen löper smidigt är det viktigt att sökanden fyller i ansökningsblanketten i enlighet med anvisningarna och så fullständigt som möjligt. Ansökan kan kompletteras fram till utgången av en tidsfrist som meddelas separat. De handlingar som enligt anvisningarna ska bifogas ansökan (fotografier, besiktningsintyg osv.) kan också lämnas in senare antingen per e-post eller post. En klar, välmotiverad arbetsplan och en specificerad och realistisk kostnadsberäkning hjälper handläggarna att bedöma hur nödvändigt projektet är och vilka möjligheter det finns att genomföra det. I punkten där sökanden ska definiera understödsansökningens objekt ska sökanden ange för vilket ändamål understöd söks (t.ex. för ombyggnad av däcket eller grundlig iståndsättning av motorn). Namnet på alla som deltar i utförandet av de aktuella iståndsättningsarbetena och arbetenas tidtabell ska anges i varje enskilt fall. I kostnadsberäkningen ska sökanden lämna en så detaljerad specifikation av användningen av det sökta understödsbeloppet som möjligt. Om det planerade projektet är mer omfattande är den andel för vilket man söker statsunderstöd, ska sökanden i kostnadsberäkningen klart och tydligt ange vilken del av kostnaderna man har för avsikt att täcka med det statsunderstöd som man söker. Sökanden ska i varje enskilt fall lämna en kostnadsberäkning och även ange det understödsbelopp som söks. Kostnadsberäkningen kan preciseras under behandlingens gång. Det är viktigt att sökanden meddelar hur brådskande de iståndsättningsarbeten som ansökan gäller är och även redogör för iståndsättningsbehov under de kommande åren, eftersom dessa uppgifter hjälper sakkunnignämnden att fastställa hur nödvändigt iståndsättningsprojektet är för bevarandet av fartyget. I ansökan ska man även meddela den finansiering som får av andra aktörer. 6. Behandlingen av ansökan Traditionsfartygsregistret behandlar årligen cirka 30 understödsansökningar med ett sammanlagt ansökt understödsbelopp på cirka 1,5 miljoner euro. Det anslag som beviljats Museiverket för detta ändamål har stabiliserats till cirka en femtedel av ansökningarnas sammanräknade belopp ( ).

7 Processen för behandling av ansökningarna inleds genom att nämnden kontrollerar att det fartyg som ansökan gäller och de planerade arbetena är understödsgilla objekt (se kapitel 2 4). Samtidigt kontrollerar man att ansökan innehåller alla bilagor och uppgifter som behandlingen av ansökan förutsätter. Vid fattande av understödsbeslut har även uppgifterna i bilagorna stor betydelse och därför är det ytterst viktigt att sökanden lämnar in alla begärda bilagor. Om understödsansökan är bristfällig, kan den kompletteras fram till utgången av en tidsfrist som avtalas separat. Sekreteraren för sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden har till uppgift att handleda och övervaka användningen av understöden och att presentera ansökningarna för den av Museiverket tillsatta sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden. I nämnden finns månsidig expertis inom användning, underhåll, iståndsättning och restaurering av gamla fartyg samt inom gamla fartygs historia. Sakkunnignämnden består av ordföranden och sekreteraren samt högst åtta medlemmar. Sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden går igenom ansökningarna på sina sammanträden och fördjupar sig i planerna och kostnadsberäkningarna för iståndsättningsoch restaureringsarbetena. Nämnden har rätt bl.a. att göra inspektionsbesök vid behov och att dokumentera reparations- och restaureringsarbeten som utförts med stöd av statsunderstöd enligt prövning. När nämnden behandlar ansökningar tar den bl.a. hänsyn till hur nödvändigt och brådskande iståndsättningsprojektet är med tanke på bevarandet av fartyget, vilka möjligheter det finns att genomföra projektet och vilken effekt projektet har. Nämnden kan under den första behandlingen av ansökningarna be att sekreteraren skaffar tilläggsinformation och vid behov anlita reparationsvarvens expertis för att samla in information om de reparations- och restaureringsutgifter som olika varv debiterar. Om de tilläggsutredningar som sakkunnignämnden har begärt inte har lämnats in före utgången av den tidsfrist som nämnden gett, kan behandlingen av understödsansökan avbrytas. Sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden gör upp förslagen om understöd för reparations- och restaureringsarbeten från fall till fall, och det beviljande understödet kan utgöra högst hälften av de godkända reparationskostnaderna. Nämnden har i sina förslag följt principen om att understödet utgör cirka en tredjedel av de godkända totalkostnaderna.

8 Museiverket fattar beslut om utdelningen av understöd utifrån sakkunnignämndens skriftliga förslag. Målet är att delge sökanden beslutet före utgången av april. När beslut om understöd har fattats, skickas alla sökande ett beslutsbrev per post. I brevet meddelas huruvida sökanden har beviljats understöd eller inte. Om sökanden har beviljats understöd, anger brevet även det beviljade understödsbeloppet samt understödets ändamål och användningstid. Understödet får endast användas för kostnader för det ändamål som anges i understödsbeslutet. Om detta på motiverade grunder är omöjligt, ska mottagaren av understödet i god tid lämna en skriftlig anhållan till Museiverket om ändring av understödets ändamål. Understödstagaren ska vänta på det nya beslutet innan arbetena inleds. Understödet får användas endast inom den tid som anges i beslutet. Ett meddelande om understödsbeslutet skickas även till medierna. I meddelandet anges fartygets namn och hemort, namnet på fartygets ägare samt det beviljade understödets belopp och ändamål. 7. Utbetalning av understödet Understödstagaren ska lämna en redogörelse över användningen av understödet till Museiverket. Redogörelsen ska ovillkorligen lämnas in senast på det datum som anges i beslutet med den blankett som skickats tillsammans med beslutet. Blanketten kan också skrivas ut från Traditionsfartygsregistrets webbplats. Det beviljade understödet betalas på understödstagarens konto först efter att redogörelsen har granskats och godkänts. Redogörelsen kan inte godkännas om den inte innehåller de uppgifter som krävs. Redogörelsen ska redovisa för hur understödet har använts. Den fritt formulerade utredningen ska ge en klar och tillräcklig bild av vad man gjort med understödet och vad man fått till stånd med hjälp av det. Det är bra att i korthet beskriva de olika skedena av det projekt som fått stöd i redogörelsen. Dessutom ska redogörelsen redovisa för de resultat som man uppnått med stöd av understödet. Redogörelsen ska även bifogas fotografier som stöder redogörelsen och visar de olika faserna i iståndsättnings- och restaureringsarbetena. Understödstagaren ska även göra upp en separat utgiftsspecifikation, som redogör för projektets faktiska totalkostnader. Utgiftsspecifikationen ska ange vilken andel av kostnaderna har täckts med statsunderstödet. Understödstagaren ska lämna in kopior av kvitton på de kostnader som enligt mottagarens redovisning har täckts med det beviljade understödet.

9 Kostnader som har uppkommit innan ansökan om understöd lämnades in betraktas inte som godkända kostnader. Understödstagaren kan på de villkor som anges ovan även anhålla om utbetalning av understödet i flera poster. Sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden har rätt att granska att understödet har använts på ett ändamålsenligt sätt. Det är ytterst viktigt att redogörelsen görs omsorgsfullt. Om en tillräcklig redogörelse för användningen av understödet inte lämnas in är det inte möjligt att betala ut det beviljade understödet och bevilja nya understöd. Exempel: Ägaren till ett fartyg ansöker om understöd för iståndsättning av fartygets skrov. Sökanden meddelar att iståndsättningskostnaderna uppgår till euro. Nämnden behandlar ansökan och konstaterar att de godkända kostnaderna är euro. Sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden föreslår Museiverket att fartygets ägare beviljas en tredjedel av de godkända totalkostnaderna, dvs euro för iståndsättning av fartygets skrov. Understödstagaren utför de arbeten för iståndsättning av fartygets skrov som presenterades i ansökan. När arbetena är slutförda, lämnar understödstagaren in en redovisning för utbetalning av understödet. I redovisningen lämnas en fritt formulerad beskrivning av arbetena för att iståndsätta skrovet samt fotografier som visar hur iståndsättningsarbetena har utförts och deras resultat. Understödstagaren gör upp en utgiftsspecifikation om de totala utgifterna för iståndsättningen av skrovet. I specifikationen anges projektets faktiska totalkostnader ( ). Utgiftsspecifikationen ska ange vilken andel av kostnaderna har täckts med statsunderstödet ( ). Understödstagaren ska lämna in kopior av kvitton för de kostnader som enligt mottagarens redovisning har täckts med det beviljade statsunderstödet.

10 8. Statsunderstödslagen De av Museiverket beviljade statsunderstöden för iståndsättning och restaurering av traditionsfartyg är underställda de allmänna bestämmelserna i statsunderstödslagen (668/2001). Lagen förutsätter att den som ansöker om understöd ska i samband med ansökan lämna Museiverket riktiga och tillräckliga uppgifter om ändamålet med statsunderstödet samt om de andra omständigheter som statsbidragsmyndigheten behöver känna till för att avgöra ansökan. Därför ska man ansöka om statsunderstöd skriftligen genom det öppna ansökningsförfarandet och lämna de begärda uppgifterna i ansökan. Lagen förutsätter att Museiverket skickar till sökanden ett skriftligt understödsbeslut av vilket understödets ändamål framgår. Utöver detta anger beslutet även andra villkor och begränsningar för användningen av understödet som understödstagaren ska iaktta. Utifrån lagen kan understödet endast användas för det ändamål och inom den tidsfrist som anges i beslutet. Understödstagaren ska utan dröjsmål anmäla ändringar som inverkar på användningen av statsunderstödet. Museiverket ska övervaka statsunderstödet på behörigt sätt och tillräckligt genom att inhämta uppgifter om användning och uppföljning av statsunderstödet. Lagen förutsätter vidare att understödstagaren ska lämna Museiverket riktiga och tillräckliga uppgifter för övervakningen av användningen av understödet. Om det uppdagas att understödstagaren i syfte att få understöd lämnat felaktiga uppgifter eller undanhållit uppgifter som skulle ha inverkat på beviljandet av understödet, dess belopp eller villkoren för användningen av understödet, eller om understödstagaren i övrigt underlåter att följa givna anvisningar, kan ett beviljat understöd eller en del av den återkallas och uttagna medel återkrävas. Detta gäller i tillämplig omfattning även försummelse av redovisning av användningen av understödet. Enligt lagen ska statsunderstödstagaren utan dröjsmål betala tillbaka ett statsunderstöd eller en del av det som denne fått på felaktiga grunder eller utan grund. Statsunderstödet ska också återbetalas om understödet eller en del av det inte kan användas på det sätt som förutsätts i statsunderstödsbeslutet och om Museiverket inte har beviljat ändring av understödets ändamål.

11 Lagen förutsätter att Museiverket återkräver understödet eller en del av den, om statsunderstödstagaren har 1) underlåtit att återbetala ett statsunderstöd eller en del av det 2) använt statsunderstödet för ett väsentligen annat ändamål än vad det har beviljats för 3) lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter om någon omständighet som har varit ägnad att väsentligt inverka på erhållandet av statsunderstödet, dess belopp eller villkor, eller hemlighållit en sådan omständighet 4) i övrigt väsentligen brutit mot bestämmelserna om användning av statsunderstöd eller villkoren i statsunderstödsbeslutet 9. Ytterligare information Ytterligare information om understöden finns på adressen Ytterligare information ger också sekreteraren för sakkunnignämnden för traditionsfartygsärenden, forskare Hannu Matikka, telefon , e-post hannu.matikka@nba.fi. Traditionsfartygsregistrets postadress: Museiverket Traditionsfartygsregistret PB Helsingfors

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle 2.11.2012, Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om statsunderstöd till allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social välfärd I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 BREV 29.11.2017 SMDno-2017-1847 Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 I 14 i lagen om brandskyddsfonden (306/2003) anges det att för att lagens syfte ska

Läs mer

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet 0 INNEHÅLL: 1. ALLMÄNT 1 1A. Understödsformer 1 2. VILLKOR FÖR ALLA UNDERSTÖDSFORMER 1 2A. Förutsättningar 1 2C. Definitioner av sammanslutningar som kan få understöd 2 2D. Meddelande om understöd 3 2E.

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1 (5) ANVISNING VM139:00/2013 30.4.2014 FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1. ICT-stöd i kommun- och servicestrukturförändringar Regeringen genomför

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 1 BREV 25.11.2014 Regionförvaltningsverken Räddningsverken Ålands landskapsregering Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 Förfarandet för ansökan om understöd

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

Villkor och begränsningar för allmänt understöd

Villkor och begränsningar för allmänt understöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för allmänt understöd Allmänt Statsunderstöd kan beviljas som allmänt understöd eller som specialunderstöd. Allmänt understöd kan beviljas för mottagarens verksamhet

Läs mer

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Ärende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd

Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd ANM/2013/09.01.01/2018 Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd Användning av understöd Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet. I understödsbeslutet

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Villkor och begränsningar för specialunderstöd

Villkor och begränsningar för specialunderstöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för specialunderstöd Allmänt Utbildningsstyrelsen beviljar statsunderstöd som finansieras med såväl nationella som internationella medel. Utbildningsstyrelsen

Läs mer

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND Se ifyllnadsanvisningarna på blankettens baksida Anlänt: 1. SÖKANDE Efternamn och förnamn Personbeteckning Titel eller yrke Tjänst eller befattning Adress Postnummer och postanstalt Telefon, arbete Telefon,

Läs mer

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år Studera anvisningarna för hur blanketten ska fyllas i på sidorna 8-9 och villkoren på sidan 7 i ansökningsblanketten innan

Läs mer

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Innehåll 1. Statsunderstöd... 1 2. Anvisningar i anslutning till användningen av statsunderstöd... 1 2.1. Allmänna anvisningar i

Läs mer

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Anvisning 1 (5) 5.4.2013 ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Allmänt Denna blankett använder man när man ansöker om utbetalning av stöd hos Kommunikationsverket enligt lagen

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd

Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social-

Läs mer

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER Stadsstyrelsen i Vanda beviljar årligen stadsstyrelsens allmänna sektion ett anslag att användas till att stödja organisationer som främjar Vandabornas

Läs mer

Utbetalning av understöd beviljade av STEA

Utbetalning av understöd beviljade av STEA 1 Allmänt STEA börjar betala ut nya understöd efter social- och hälsovårdsministeriets beslut om understöden. Sättet på vilket understödet betalas ut anges i understödsbeslutet. Ifall STEA har bett om

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR&

ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR& 1 ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR& Statsunderstödets&belopp& Statsunderstödetfårintetäckadetfullabeloppetavdetotalkostnadersomorsakasav

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 20 januari 2014 9/2014 Lag om statsunderstöd för utvecklande av företagsverksamhet Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar Ansökningsanvisningar 1(5) 19.6.2017 Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar I statsrådets förordning (1207/2016) finns bestämmelser om statsunderstöd

Läs mer

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av investeringsunderstöd

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd allmänna understöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet. STEA

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 13 april 2015 364/2015 Statsrådets förordning om statsunderstöd för innovationer inom skeppsbyggnad Utfärdad i Helsingfors den 9 april 2015 I enlighet

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av projektunderstöd

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av allmänna

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 28.1.2016 Anvisningarna gäller understöd för: installation av ny hiss (hissunderstöd) avlägsnande av rörelsehinder (hinderlöshetunderstöd) Innehåll

Läs mer

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 Hänvisning: Lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) och idrottslagen (390/2015)

Läs mer

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 BREV 16.2.2016 SMDno-2016-275 Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 Brandskyddsfonden är en fond utanför statsbudgeten. Ur fonden kan beviljas statsunderstöd beroende

Läs mer

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning

Ansökan om kulturhistorisk märkning av fartyg samt traditionsfartygsklassning 1 (7) Ansökan avser Kulturhistorisk märkning Traditionsfartygsklassning Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Fartygstyp Hemort Längd Bredd Brutto Uppgifter om ägare/rederi Namn Organisationsnummer

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd

Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till

Läs mer

Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten

Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten 1 Allmänt STEA börjar betala ut nya understöd efter social- och hälsovårdsministeriets understödsbeslut. Sättet på vilket understödet betalas ut anges

Läs mer

Övriga grunder för beviljande, utbetalning, användning och övervakning av stöd för vård av ungskog och tidig vård av plantbestånd

Övriga grunder för beviljande, utbetalning, användning och övervakning av stöd för vård av ungskog och tidig vård av plantbestånd 1 (5) Övriga grunder för beviljande, och övervakning av stöd vård av plantbestånd Anmälan om verkställande ska innehålla Den anmälan om verkställande som lämnas in när arbetet är slutfört ska innehålla:

Läs mer

Vård av gotländska kulturmiljöer

Vård av gotländska kulturmiljöer ATT SÖKA STATLIGA BIDRAG FÖR Vård av gotländska kulturmiljöer På Gotland finns ett brett kulturellt arv att bevara, bruka och utveckla. Här finns till exempel kulturreservat, 60 områden utpekade som riksintressen

Läs mer

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid Anvisning till kommunerna 1/6 16.10.2018 Sylvia/Bonuspeng/Anvisning/2018 ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS 2018 Ansökningstid 1.1

Läs mer

Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog

Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog Ifylls av Skogscentralen Mottagningsdatum Finlands skogscentral Kemeranummer Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog Temporär lag om finansiering av hållbart skogsbruk

Läs mer

Konferensunderstöd som VSD delar ut. Georg Strien

Konferensunderstöd som VSD delar ut. Georg Strien Konferensunderstöd som VSD delar ut Georg Strien Innehåll Allmänt om konferensernas finansiering Finansiärer Om stödets belopp För vad beviljas understöd, för vad inte? Ansökningspraxis Hurdan är en bra

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Bilaga till ansökningsmeddelande 12/2017 10.4.2017 Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR

Läs mer

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke ANSÖKAN 1(6) Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke På den här blanketten ansöker du om stöd för lagrings- och omlastningsplatser samt för sanering

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Föreningsbidrag. Regler och anvisningar KFN 6, VÖRÅ KOMMUN Kultur- och fritidsavdelningen

Föreningsbidrag. Regler och anvisningar KFN 6, VÖRÅ KOMMUN Kultur- och fritidsavdelningen Föreningsbidrag Regler och anvisningar KFN 6, 11.02.2014 VÖRÅ KOMMUN Kultur- och fritidsavdelningen Innehållsförteckning Sida 1. Allmänt om föreningsbidrag... 3 Ändamål för vilka bidrag inte beviljas Målsättning

Läs mer

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning Understöd för dagligvarubutikstjänster till sökande 290819 Innehåll 1. Ansökan om understöd... 3 2. Understöd för dagligvarubutikstjänster... 3 3. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd...

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015 PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN Guide för ansökan år 2015 Undervisnings- och kulturministeriet 2014 Innehåll Förord... 2 1 Allmänna kriterier... 2 2. Bedömningsgrunder... 3 3. Att ansöka om statsunderstöd...

Läs mer

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c i lagen om statsbudgeten (423/1988),

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 17 december 2018. Villkoren gäller för beviljade

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.10.2018 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till verksamhet som främjar

Läs mer

Allmänna villkor och principer för understöd som beviljas av Esbo stads kulturnämnd

Allmänna villkor och principer för understöd som beviljas av Esbo stads kulturnämnd Allmänna villkor och principer för understöd som beviljas av Esbo stads kulturnämnd Bilaga: Kulturnämndens principer för understöd fr.o.m. 1.1.2015 KULA 20.5.2014 Kulturnämnden beviljar understöd för att

Läs mer

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN SMDno-2015-1965 ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN Giltighetstid 15.10.2014 - Författningar: Lagen om brandskyddsfonden (306/2003) Statsunderstödslagen (688/2001) Förvaltningslagen

Läs mer

Principer för allokering av allmänna kostnader samt tillämpningsföreskrifter

Principer för allokering av allmänna kostnader samt tillämpningsföreskrifter Denna anvisning tillämpas på STEA:s understöd som beviljas den 1 januari 2017 eller senare. På penningautomatunderstöd som beviljats före 2017 tillämpas de bestämmelser och anvisningar som gällde vid tidpunkten

Läs mer

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier!

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Fyll i ansökan med omsorg och enligt anvisningarna. Vi behandlar inte ansökningar som fyllts i bristfälligt. Stipendierna är avsedda för personer

Läs mer

Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet

Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV UNDERSTÖD AVSEDDA FÖR KULTURVERKSAMHET... 3 ALLMÄNT OM UNDERSTÖD AVSEDDA FÖR KULTURVERKSAMHET...

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN 12 1 INNEHÅLL 1. Allmänt... 2 2. Ansökningsblanketter och ansökningstider...

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida.

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Arbetets Vänner Huvudföreningens Kulturfond Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Sektion A: Uppgifter

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDDELANDE 1 (5) 3.4.2018 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT ANSÖKNINGSANVISNINGAR Stipendium för manuskript/1.1.2016 1 1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT Inlämningstid av ansökan Ansökan för stipendium för manuskript och dess bilagan skall lämnas in i det elektroniska

Läs mer

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning.

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Bilaga 1 Övriga upplysningar Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se

Läs mer

BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN

BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN Bilaga Idr nr 2/14.12.2005 93 Bilaga Idr nr 2/19.12.2007 108 Bilaga Idr nr 8/10.12.2009 104 BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkänt i idrottsnämnden 14.12.2005 93 Ändrad 19.12.2007

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

SMDno-2018-1829 29.11.2018 Mindre understöd till avtalsbrandkårer (under 12 500 ) Mindre understöd till avtalsbrandkårer är avsedda för sådana frivilliga brandkårer, anstaltsbrandkårer, industribrandkårer,

Läs mer

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga, utveckla

Läs mer

Finlands filmstiftelse STÖDANVISNINGAR

Finlands filmstiftelse STÖDANVISNINGAR Finlands filmstiftelse STÖDANVISNINGAR ANVISNINGAR FÖR STÖD TILL KULTUREXPORT Fastställd av filmstiftelsens styrelse 10.5.2012 Ändringar i förhållande till tidigare stödanvisningar i avsnitt 2.1, 2.2 och

Läs mer

MEDDELANDE 19/ (5)

MEDDELANDE 19/ (5) MEDDELANDE 19/2017 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik Statsunderstöd för utvidgning av språkbadsverksamhet Bakgrund Rättsgrund: Statsunderstödslag (688/2001)

Läs mer

Förmögenhetskriterier

Förmögenhetskriterier Förmögenhetskriterier Övriga I denna anvisning används allmänt termen STEA-understöd, som avser statsunderstöd som beviljas allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Bidraget är personligt och kan sökas

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

FRITIDS- OCH KULTURNÄMNDENS REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR BIDRAG. Ungdoms-, idrotts- och kulturverksamhet MALAX KOMMUN

FRITIDS- OCH KULTURNÄMNDENS REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR BIDRAG. Ungdoms-, idrotts- och kulturverksamhet MALAX KOMMUN FRITIDS- OCH KULTURNÄMNDENS REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR BIDRAG Ungdoms-, idrotts- och kulturverksamhet MALAX KOMMUN Fritids- och kulturnämnden 2.7.2014 Träder i kraft 2.7.2014 Uppdaterat 30.6.2015 1 ALLMÄNNA

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.

Läs mer

ju större utgifterna för social- och hälsovårdsväsendet per invånare

ju större utgifterna för social- och hälsovårdsväsendet per invånare Resumé 283/54/04 BEVILJANDET OCH ANVÄNDNINGEN AV KOMMUNERNAS FINANSIERINGSUNDERSTÖD ENLIGT PRÖVNING Huvudfrågorna vid revisionen har varit att klargöra grunderna för beviljande av kommunernas finansieringsunderstöd

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings Stipendiefond

Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings Stipendiefond Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings Stipendiefond 1 Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings Stipendiefond delar varje år ut resestipendier till unga lovande sceniska artister med anknytning till Göteborgs

Läs mer

Principer för allokering av allmänna kostnader

Principer för allokering av allmänna kostnader Denna anvisning tillämpas på STEA:s understöd som beviljas från och med den 1 januari 2019. På de understöd som beviljats före 2019 tillämpas de bestämmelser och anvisningar som gällde vid tidpunkten för

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4. Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.2019 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

FRITIDSKANSLI FÖRENINGSBIDRAG

FRITIDSKANSLI FÖRENINGSBIDRAG FRITIDSKANSLI FÖRENINGSBIDRAG Anvisningar och regler FRI 6, 06.02.2018 1(8) Innehållsförteckning 1. Allmänt om föreningsbidrag 3 1.1. Föreningsbidragets bidragsformer 1.2. Målsättning 1.3. Ändamål för

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013)

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013) VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013) Vid beviljande, användning, utbetalning och tillsyn över användningen av landskapsutvecklingspengar och anslaget för utveckling av landsbygden iakttas lagen om

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

ANVISNING OM UNGDOMSNÄMNDENS BIDRAG

ANVISNING OM UNGDOMSNÄMNDENS BIDRAG ANVISNING OM UNGDOMSNÄMNDENS BIDRAG Ungdomstjänster Trädgårdsgatan 14 A, PB 126 Tfn (02) 262 3129 20100 Åbo, 20101 Åbo Fax (02) 262 3128 www.turku.fi/ungdomar 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänt om bidragen

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

inom programmet för genomförande av en nationell servicearkitektur

inom programmet för genomförande av en nationell servicearkitektur ANVISNING VM140/00/2013 15.8.2016 FINANSIERINGEN INOM PROGRAMMET FÖR GENOMFÖRANDE AV EN NATIONELL SERVICEARKITEKTUR FÖR TJÄNSTER SOM UTNYTTJAR SERVICEARKITEKTUREN, FÖR I BRUKTAGANDE AV SERVICEDATALAGRET

Läs mer

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT 1(6) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Läs mer