Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. (AU 219) KS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. (AU 219) KS"

Transkript

1 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. (AU 219) KS KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Anteckna att kommunstyrelseförvaltingens ekonomiavdelnings uppdrag att utreda de ekonomiska effekterna av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans har redovisats. 2 Med hänvisning till den ekonomiska utredningen och de av kommunfullmäktige fastställda Riktlinjerna vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet avslå medborgarförslaget. 3 Att till socialnämnden uttala önskemål om upphandling med fast pris för att i högre grad säkerställa att kvalitet, arbetsmiljö och den utförande personalens utbildning och kompetens säkerställs. 4 Härmed upphävs kommunfullmäktiges beslut , 105, andra beslutssatsen om att tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen för personlig assistans i egen regi. Beslutsunderlag Beslutsförslag Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans, Socialnämnden , 58 Kommunstyrelsen , 185 Kommunfullmäktige , 127 Socialnämnden , 21 Socialnämnden , 38 Kommunstyrelsen , 138 Kommunfullmäktige , 105 Ekonomiavdelningen, tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskott , 219 Ekonomiavdelningen, kompletterande tjänsteskrivelse Sammanfattning av ärendet Iréne Gustavsson har inkommit med ett medborgarförslag om att det ska vara möjligt att välja som utförare av personlig assistans. Tidigare erbjöds personlig Falkenberg. Telefon växel: Fax:

2 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 217 assistans i kommunal regi, vilket dock ändrades för en tid sedan och ersattes därefter av privata utförare. Förslagsställaren anser att personer som beviljats personlig assistans ska få utökad valfrihet att välja utförare, där bland annat ska finnas som alternativ. Socialnämnden har i sitt remissvar i mars 2015 uppgett dels att nämnden upphandlat personlig assistans för perioden dels att nämnden inte kommer fatta beslut om personlig assistans i egen regi eller ny upphandling innan den nuvarande avtalsperioden går ut. Kommunstyrelsen föreslog i augusti 2015 kommunfullmäktige besluta dels meddela förslagsställaren att avtalet går ut den 31 maj 2017, dels huruvida ska bedriva personlig assistans i helt egen regi och inte upphandla tjänsten igen är något som socialnämnden kommer att fatta beslut om innan avtalsperioden går ut och dels därmed anse medborgarförslaget behandlat. Kommunfullmäktige beslutade i augusti 2015, genom en minoritetsåterremiss, att behov finns för att utreda de ekonomiska konsekvensera av ett kommunalt alternativ ytterligare. Socialnämnden har, efter fullmäktiges beslut om återremiss, i sitt remissvar i februari 2016 i huvudsak konstaterat att det är svårt att fastslå om det nu går att bedriva en mer kostnadseffektiv personlig assistan i egen regi än vad som gjordes 2012, då detta skulle kräva en omfattande utredning kring hur arbetet såg ut då och vilka förbättringar som skulle kunna göras. Dock konstaterades utifrån de framtagna uppgifterna att det finns en risk för ökade kostnader i storleksordningen 6,9 till 15,9 miljoner kronor, exklusive kostnader för uppstart och administration. Socialnämnden har därefter i mars 2016 beslutat att godkänna förslag om att upphandla utförare av personlig assistans, där den enskilde valt kommunen som assistansanordnare. Kommunstyrelsen föreslog i april 2016 kommunfullmäktige besluta dels meddela förslagsställaren att socialnämnden i mars 2016 beslutat att, för perioden efter , upphandla utförare av personlig assistans där den enskilde valt kommunen som assistansanordnare och dels därmed anse medborgarförslaget behandlat. Kommunfullmäktige beslutade i april 2016 att återremittera ärendet till kommunstyrelsen (ekonomiavdelningen) för att utreda de totala ekonomiska effekterna inklusive statsbidraget för LSS-utjämning av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans och att tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen för personlig assistans i egen regi Falkenberg. Telefon växel: Fax:

3 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 217 Ekonomiavdelningen och socialnämnden har vid kommunstyrelsens arbetsutskott i juni 2016 presenterat ett underlag, beräknat på 40 tillkommande brukare, avseende de totala ekonomiska effekterna, inklusive statsbidraget för LSS-utjämning, för ett kommunalt alternativ för personlig assistans. Tjänsteskrivelsen presenterar en sammanställning av ökade nettokostnader vad avser dels timersättning i kombination med ökad LSS-utjämning och dels för administration. Efter arbetsutskottets sammanträde har ekonomiavdelningen kompletterat underlaget med motsvarande beräkning för 25 tillkommande brukare respektive 110 tillkommande brukare, sistnämnda är samtliga brukare i kommunen idag. Kommunfullmäktige antog i mars 2009 Riktlinjer för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Av dessa framgår under rubriken 3.1 Facknämndernas ansvar bl.a. följande: Fatta beslut om viss verksamhet skall utsättas för konkurrens. Som beslutsunderlag skall redovisas om det är möjligt/lagligt att konkurrensutsätta verksamheten, om det utifrån kvalitetssynpunkt är lämpligt och om det är ekonomiskt försvarbart. Ekonomi Den ekonomiska utredningen, som kommunfullmäktige efterfrågade i samband med återremissen i april 2016, visar att den totala effekten på kommunens ekonomi, vid ett antagande om 40 tillkommande brukare i kommunal regi, med i snitt 115 assistanstimmar per månad samt ökad administration, leder till ökade nettokostnader om tkr årligen. Den komplettering som kommunstyrelsens arbetsutskott efterfrågade i juni 2016 visar att den totala effekten på kommunens ekonomi, vid ett antagande om 25 tillkommande brukare i kommunal regi, med i snitt 115 assistanstimmar per månad samt ökad administration, leder till ökade nettokostnader om tkr årligen. Motsvarande summa, vid ett antagande om att snittet istället uppgår till 321 assistanstimmar per månad för de 25 tillkommande brukarna, visar på ökade nettokostnader om tkr. Det är rimligt att anta att kostnaden kommer att hamna någonstans mellan 115 och 321 timmars assistans per månad vid 25 tillkommande brukare i kommunal regi. Vid ett antagande om att alla befintliga brukare i kommunen idag, vilka uppgår till 110 personer, väljer kommunen som utförare visar på ökade nettokostnader om tkr. Övervägande Av socialnämndens reglemente 4 framgår att nämnden har, att inom ramen för anvisade medel och enligt de riktlinjer kommunfullmäktige i övrigt anger, ansvar för verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Av kommunfullmäktiges Falkenberg. Telefon växel: Fax:

4 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 217 riktlinjer för konkurrensutsättning framgår att facknämnderna ansvarar för att besluta om konkurrensutsättning, vilket också skett i denna fråga genom socialnämndens beslut i mars Av nämnda riktlinjer framgår även att vid beslut om konkurrensutsättning ska beaktas bl.a. om det är ekonomiskt försvarbart. Med hänsyn till dessa riktlinjer och vad som framkommit i den ekonomiska utredningen, om de avsevärt ökade nettokostnaderna som skulle uppkomma om den här aktuella delen av personlig assistans återgår till kommunal regi, bör verksamheten, på sätt som socialnämnden beslutat i mars 2016, fortsatt upphandlas. Yrkanden Per Svensson (S) yrkar, med instämmande av Dahn Persson (S), bifall till medborgarförslaget och att kommunen ska tillhandahålla personlig assistans i egen regi fr o m 1 juni 2017 och att således ingen upphandling ska ske för kommande period samt bifall till första beslutssatsen om att uppdraget om de ekonomiska effekterna redovisats. Jan Berge (MP) yrkar, med instämmande av Filip Bertilsson (M), Mari-Louise Wernersson (C), Georgia Ferris (KD), Claës-L Ljung (M) och Lars Fagerström (L), bifall till kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut. Jan Berge (MP) yrkar vidare, med instämmande av Filip Bertilsson (M), Mari-Louise Wernersson (C), Georgia Ferris (KD), Claës-L Ljung (M) och Lars Fagerström (L), att punkt 3 i kommunstyrelseförvaltningens förslag blir punkt 4 och att en ny punkt 3 förs in i beslutet med följande lydelse: "Att till socialnämnden uttala önskemål om upphandling med fast pris för att i högre grad säkerställa att kvalitet, arbetsmiljö och den utförande personalens utbildning och kompetens säkerställs". Propositionsordning Ordföranden ställer först proposition på Per Svenssons (S) m fl yrkande mot kommunstyrelseförvaltningens förslag. Därefter ställs Jan Berges (MP) m fl tilläggsyrkande under särskild proposition Ordföranden ställer ovannämnda propositioner och finner efter acklamationsförfarande att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med kommunstyrelseförvaltningens förslag samt Jan Berges (MP) tilläggsyrkande. Reservationer Samtliga ledamöter tillhörande (S) reserverar till förmån för Per Svenssons (S) yrkande Falkenberg. Telefon växel: Fax:

5 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 217 Avvikande mening Kristina Hallberg (V) antecknar sin avvikande mening till protokollet till förmån för Per Svenssons (S) yrkande. Vid protokollet Marie Pettersson Protokollet justerat och anslaget Utdragsbestyrkande Falkenberg. Telefon växel: Fax:

6 Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Administrativa avdelningen Marie Pettersson Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Anteckna att kommunstyrelseförvaltingens ekonomiavdelnings uppdrag att utreda de ekonomiska effekterna av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans har redovisats. 2 Med hänvisning till den ekonomiska utredningen och de av kommunfullmäktige fastställda Riktlinjerna vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet avslå medborgarförslaget. 3 Härmed upphävs kommunfullmäktiges beslut , 105, andra beslutssatsen om att tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen för personlig assistans i egen regi. Beslutsunderlag Beslutsförslag Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans, Socialnämnden , 58 Kommunstyrelsen , 185 Kommunfullmäktige , 127 Socialnämnden , 21 Socialnämnden , 38 Kommunstyrelsen , 138 Kommunfullmäktige , 105 Ekonomiavdelningen, tjänsteskrivelse Kommunstyrelsens arbetsutskott , 219 Ekonomiavdelningen, kompletterande tjänsteskrivelse Sammanfattning av ärendet Iréne Gustavsson har inkommit med ett medborgarförslag om att det ska vara möjligt att välja som utförare av personlig assistans. Tidigare erbjöds personlig assistans i kommunal regi, vilket dock ändrades för en tid sedan och ersattes därefter av privata utförare. Förslagsställaren anser att personer som beviljats personlig assistans ska Falkenberg. Telefon växel: Fax: e-post: kommun@falkenberg.se

7 få utökad valfrihet att välja utförare, där bland annat ska finnas som alternativ. Socialnämnden har i sitt remissvar i mars 2015 uppgett dels att nämnden upphandlat personlig assistans för perioden dels att nämnden inte kommer fatta beslut om personlig assistans i egen regi eller ny upphandling innan den nuvarande avtalsperioden går ut. Kommunstyrelsen föreslog i augusti 2015 kommunfullmäktige besluta dels meddela förslagsställaren att avtalet går ut den 31 maj 2017, dels huruvida ska bedriva personlig assistans i helt egen regi och inte upphandla tjänsten igen är något som socialnämnden kommer att fatta beslut om innan avtalsperioden går ut och dels därmed anse medborgarförslaget behandlat. Kommunfullmäktige beslutade i augusti 2015, genom en minoritetsåterremiss, att behov finns för att utreda de ekonomiska konsekvensera av ett kommunalt alternativ ytterligare. Socialnämnden har, efter fullmäktiges beslut om återremiss, i sitt remissvar i februari 2016 i huvudsak konstaterat att det är svårt att fastslå om det nu går att bedriva en mer kostnadseffektiv personlig assistan i egen regi än vad som gjordes 2012, då detta skulle kräva en omfattande utredning kring hur arbetet såg ut då och vilka förbättringar som skulle kunna göras. Dock konstaterades utifrån de framtagna uppgifterna att det finns en risk för ökade kostnader i storleksordningen 6,9 till 15,9 miljoner kronor, exklusive kostnader för uppstart och administration. Socialnämnden har därefter i mars 2016 beslutat att godkänna förslag om att upphandla utförare av personlig assistans, där den enskilde valt kommunen som assistansanordnare. Kommunstyrelsen föreslog i april 2016 kommunfullmäktige besluta dels meddela förslagsställaren att socialnämnden i mars 2016 beslutat att, för perioden efter , upphandla utförare av personlig assistans där den enskilde valt kommunen som assistansanordnare och dels därmed anse medborgarförslaget behandlat. Kommunfullmäktige beslutade i april 2016 att återremittera ärendet till kommunstyrelsen (ekonomiavdelningen) för att utreda de totala ekonomiska effekterna inklusive statsbidraget för LSS-utjämning av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans och att tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen för personlig assistans i egen regi. Ekonomiavdelningen och socialnämnden har vid kommunstyrelsens arbetsutskott i juni 2016 presenterat ett underlag, beräknat på 40 tillkommande brukare, avseende de totala ekonomiska effekterna, inklusive statsbidraget för LSS-utjämning, för ett kommunalt alternativ för personlig assistans. Tjänsteskrivelsen presenterar en sammanställning av ökade nettokostnader vad avser dels timersättning i kombination med ökad LSS-utjämning och dels för administration. 2

8 Efter arbetsutskottets sammanträde har ekonomiavdelningen kompletterat underlaget med motsvarande beräkning för 25 tillkommande brukare respektive 110 tillkommande brukare, sistnämnda är samtliga brukare i kommunen idag. Kommunfullmäktige antog i mars 2009 Riktlinjer för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Av dessa framgår under rubriken 3.1 Facknämndernas ansvar bl.a. följande: Fatta beslut om viss verksamhet skall utsättas för konkurrens. Som beslutsunderlag skall redovisas om det är möjligt/lagligt att konkurrensutsätta verksamheten, om det utifrån kvalitetssynpunkt är lämpligt och om det är ekonomiskt försvarbart. Ekonomi Den ekonomiska utredningen, som kommunfullmäktige efterfrågade i samband med återremissen i april 2016, visar att den totala effekten på kommunens ekonomi, vid ett antagande om 40 tillkommande brukare i kommunal regi, med i snitt 115 assistanstimmar per månad samt ökad administration, leder till ökade nettokostnader om tkr årligen. Den komplettering som kommunstyrelsens arbetsutskott efterfrågade i juni 2016 visar att den totala effekten på kommunens ekonomi, vid ett antagande om 25 tillkommande brukare i kommunal regi, med i snitt 115 assistanstimmar per månad samt ökad administration, leder till ökade nettokostnader om tkr årligen. Motsvarande summa, vid ett antagande om att snittet istället uppgår till 321 assistanstimmar per månad för de 25 tillkommande brukarna, visar på ökade nettokostnader om tkr. Det är rimligt att anta att kostnaden kommer att hamna någonstans mellan 115 och 321 timmars assistans per månad vid 25 tillkommande brukare i kommunal regi. Vid ett antagande om att alla befintliga brukare i kommunen idag, vilka uppgår till 110 personer, väljer kommunen som utförare visar på ökade nettokostnader om tkr. Övervägande Av socialnämndens reglemente 4 framgår att nämnden har, att inom ramen för anvisade medel och enligt de riktlinjer kommunfullmäktige i övrigt anger, ansvar för verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Av kommunfullmäktiges riktlinjer för konkurrensutsättning framgår att facknämnderna ansvarar för att besluta om konkurrensutsättning, vilket också skett i denna fråga genom socialnämndens beslut i mars Av nämnda riktlinjer framgår även att vid beslut om konkurrensutsättning ska beaktas bl.a. om det är ekonomiskt försvarbart. Med hänsyn till dessa riktlinjer och vad som framkommit i den ekonomiska utredningen, om de avsevärt ökade nettokostnaderna som skulle uppkomma om den här aktuella delen av personlig assistans återgår till kommunal regi, bör verksamheten, på sätt som socialnämnden beslutat i mars 2016, fortsatt upphandlas. 3

9 Beslutet expedieras till: Förslagsställaren Socialnämnden 4

10 Kommunstyrelseförvaltningan Kanslienheten -> c h Dnr KS 201^5 ~48 Dpi 75" MEDBORGARFÖRSLAG Kommunledningskontoret Från Namn: Iréne Gustavsson Adress: Postnr och ort: Telefon: E-postadress: Förslaget: (Presentera här kort Ditt medborgarförslag) Jag vill att: Falkenbergs Kommun ska finnas som alternativ att utföra Personlig assistans Motivering: (här kan du lämna en mer utförlig beskrivning av ditt medborgarförslag. Motivera gärna varför du anser att förslaget skall genomföras och hur det i så fall ska kunna ske) har tidigare utfört Personlig assistans men tog 2011 eller 2012 beslut att via en verksamhetsövergång överföra all assistans till en privat utförare som då blev Frösunda. Brukarna gick automatiskt över till Frösunda om de inte själva valde någon annan privat utförare innan beslutet trädde i kraft 1 juni De hade redan innan haft möjlighet att välja privata assistansutförare men var nöjda med. Brukarna blev med andra ord tvingade att välja ny privat utförare av assistansen om de inte önskade följa med över till Frösunda som de inte själva hade valt. I min värld så inskränktes därmed vissa kommuninnevånares möjlighet till den valfrihet som de tidigare hade haft. Idag är det vanligare att utöka våra medborgares valfrihet men det gäller kanske inte handikappade personer? Som en följd av verksamhetsövergången 1 juni 2013 fick också många brukare en stor personalomsättning. I fyra fall som jag känner till slutade i snitt ca 60% av personalen på grund av sämre anställningsförhållanden. Med hänvisning till ovanstående vill jag därför att personer i som är beviljade Personlig assistans ska få utökad valfrihet att välja utförare och därigenom även kunna välja kommunen som utförare. Eftersom erfarenheten i kommunen finns av att utföra Personlig assistans sedan tidigare så bör det inte finnas några större svårigheter att åter erbjuda den valfriheten. Underskrift Datunv K / Namnteckning ^^ Information om behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen (PUL) När Du lämnar in ett Medborgarförslag till kommunen kommer dina personuppgifter att antecknas i ett databaserat register. Uppgifterna kommer att sparas hos oss och kan komma att användas i förnyad kontakt. Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig. Förslagsställarens namn och förslaget publiceras på kommunens hemsida, webb-diariet samt i samband med kallelser och handlingar till kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges sammanträden. Medborgarförslaget kan lämnas in (Stadshuset, Falkenberg) eller skickas till kommunledningskontoret, se adress ovan.

11 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Kommunstyrelsr.forvul.'ningen Kanslienheten j 58 jzs Dnr Dpi Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja som utforare av personlig assistans. Dnr SN Beslut Socialnamnden beslutar enligt arbetsutskottets forslag. Arbetsutskottets forslag Arbetsutskottet foreslar socialnamnden besluta 1 Overlamna nedanstaende yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans., socialfbrvaltningen, har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden omfattar samtliga personer med ratt till personlig assistans som har valt kommunen som assistansgivare. Avtal har tecknats med Frosunda AB och loper under perioden till och med Det ar under denna period inte mojligt att forandra avtalet i den omfattning som forslagsstallaren onskar. Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. Yrkanden, propositionsordning och beslut Fredrik Johansson (S) yrkar att sista stycket i fbrvaltningens forslag till yttrande: "Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut" ska ersattas med foljande text: Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

12 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg "Socialnamnden tar med sig medborgarforslaget infor upphandlingen och arbetar for att aven ska bli en av aktorerna inom personlig assistans" Rie Boulund (M) yrkar bifall till arbetsutskottets forslag. Ordforanden staller proposition pa fbrslagen och finner att socialnamnden beslutat enligt arbetsutskottets forslag. Reservation och avvikande mening Fredrik Johansson (S), Marcus Dufwa (S), Jeanette Synnergren (S), Thomas Fagenheim (S) och Monika Breti (S) reserverar sig mot beslutet till forman for eget forslag. Irhan Kasic (S) och Tomas Jansson (V) antecknar avvikande mening till fbrman for socialdemokraternas forslag. Vid protokollet Anders Hedenby Protokollet justerat och anslaget Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsen Falkenberg. Telefon vaxel: Fax: e-post: kontakteenter@falkenberg.se

13 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsen i Falkenberg Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja som utforare av personlig assistans. KS KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets forslag. Arbetsutskottets forslag Arbetsutskottet foreslar kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmaktige besluta 1 Meddela forslagsstallaren att avtalet gar ut 31 maj Huruvida ska bedriva personlig assistans i helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. 3 Darmed anses medborgarforslaget behandlat. Beslutsunderlag Medborgarforslag Yttrande fran socialnamnden Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i Falkenbergs kommun som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans. Socialnamnden har yttrat sig over forslaget och forklarar att genom socialforvaltningen har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden omfattar samtliga personer med ratt till personlig assistans som har valt kommunen som assistansgivare. Avtal har tecknats med Frosunda AB och loper under perioden till och med Det ar under denna period inte mojligt att forandra avtalet i den omfattning som forslagsstallaren onskar. Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. Overvagande KommunstyrelsefSrvaltningen foreslar att medborgarforslaget anses behandlat i och med att kommunen till och med sista maj 2017 ar bundna till pagaende avtal och inte kommer Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

14 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 185 Med 8 Ja-roster mot 5 Nej-roster beslutar kommunstyrelsen i enlighet med arbetsutskottets forslag. Reservationer Per Svensson (S), Dahn Persson (S), Marcelle Farjallah (S), Lennart Torstensson (S) och Sebastian Ghafari (S) reserverar sig till forman for Per Svenssons (S) yrkande. Avvikande mening Kristina Hallberg (V) antecknar sin avvikande mening till protokollet till forman for Per Svenssons (S) yrkande. Vid protokollet Jenny Antonsson Protokollet justerat och anslaget Utdragsbestyrkande Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

15 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Medborgarfdrslag om mojlighet att kunna valja Falkenbergs kommun som utforare av personlig assistans. (AU 178, KS 185) KS Beslut Kommunfullmaktige beslutar 1 Minoritetsaterremittera arendet med motiveringen att behov finns for att utreda de ekonomiska konsekvenserna av ett kommunalt allternativ ytterligare. Beslutsunderlag Medborgarforslag Yttrande fran socialnamnden Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i Falkenbergs kommun som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans. Socialnamnden har yttrat sig over forslaget och forklarar att genom socialforvaltningen har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden omfattar samtliga personer med ratt till personlig assistans som har valt kommunen som assistansgivare. Avtal har tecknats med Frosunda AB och loper under perioden till och med Det ar under denna period inte mojligt att forandra avtalet i den omfattning som forslagsstallaren onskar. Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. Overvagande Kommunstyrelsefbrvaltningen foreslar att medborgarforslaget anses behandlat i och med att kommunen till och med sista maj 2017 ar bundna till pagaende avtal och inte kommer att genomfora nagra forandringar i valet av utforare for personlig assistans. Hur kommunen kommer att ga vidare nar avtalsperioden ar avslutad gar inte att saga i dagslaget. Som socialnamnden namner i sitt yttrande kommer de att fatta beslut om detta innan maj Yrkanden Rie Boulund (M), Georgia Ferris (KD), Claes-L Ljung (M), Mari-Louise Wernersson (C), Gert Persson (M), Elisabet Karlsson (FP) och Tore Flolmefalk (C) yrkar bifall till kommunstyrelsens forslag som lyder: Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

16 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Forts Meddela forslagsstallaren att avtalet gar ut 31 maj Huruvida ska bedriva personlig assistans i helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. 3 Darmed anses medborgarforslaget behandlat. Per Svensson (S), Per Sjovall (V), Marcelle Farjallah (S), Christina Johansson (S), Yen Gunnarsson (S), Peter Dygarden (S), Sara-Lena Bjalko (SD) och Mikael Hallberg (V) yrkar aterremittera arendet med motiveringen att behov finns for att utreda de ekonomiska konsekvenserna av ett kommunalt allternativ ytterligare. Propositionsordning Ordforanden staller proposition pa om arendet ska avgoras idag mot Per Svenssons (S) aterremissyrkande och finner att kommunfullmaktige beslutar fatta beslut om arendet idag. Omrostning begars. Ja-rost for bifall till kommunstyrelsens forslag. Nej-rost for bifall till Per Svenssons (S) aterremissyrkande. Omrdstningsresultat Med 25 Ja-roster mot 24 Nej-roster beslutar kommunfullmaktige minoritetsaterremittera arendet i enlighet med Per Svenssons (S) aterremissyrkande. 2 ledamoter var inte narvarande vid sammantradet. Hur var och en rostade framgar av bilaga till protokollet. Bilaga KF 127 Vid protokollet Oskar Ahren Protokollet justerat och anslaget Utdragsbestyrkande Beslutet expedieras till: Socialnamnden Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

17 r NARVARO- OCH OMROSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMAKTIGE Sammantradesdatum: Bilaga KF 127 Arende: Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja som utforare av personlip assistans. (KS ) Ja Nej Avstar Ej narv Ja Nej Avstar Ej narv Mari-Louise Wernersson (C) X X Angela Malmgren Tore Holmefalk (C) X Mathilda Hjelm (M) X Per Johansson (C) X Ingemar Stridh (M) X Kerstin Angel (C) X Elisabet Karlsson (FP) X Ingemar Johansson (C) X Mikael Hallberg (V) X X Yen Gunnarsson (S) X Ingmar Bengtsson Per Svensson (S) X Peter Dygarden (S) X Dahn Persson (S) X Rebecka Kristensson (S) X Marcelle Farjallah (S) X X Denisa Ruca Sebastian Ghafari (S) X Jeanette Synnergren (S) X Majvor Wallin (S) X Per Sjovall (V) X X Katja Geertinger (MP) X Marcus Dufwa Rie Boulund (M) X Jan Berge (MP) X Charlotta Jonson (M) X Georgia Ferris (KD) X Claes-L Ljung (M) X Daniel Bernhardt (KD) X Shlomo Gavie (C) X Lars Fagerstrom (FP) X Hans Johansson (C) X Sara-Lena Bjalko (SD) X X Stefan Johansson (SD) X Herdis Pixsjo Bjorn Jonsson (S) X Lennart Nilsson (SD) X Yvonne Nilsson (S) X Christina Ekstrom (SD) X Thomas Fagenheim (S) X Anders Jansson (SD) X Bengt Hackberg (S) X Ann-Christine Bengtsson (SD X Christina Johansson (S) X Stig Agnaker (C) l:e vice ordf X Monika Breti (S) Lennart Torstensson 2:e vice ordf Gert Persson (M) X GunMarie Stenstrom (M) ordf Christer Norrman (M) X Summa X X X

18 KS 2^/5 - Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja Falkenbergs kommun som utforare av personlig assistans. Dnr SN Beslut Socialnamnden beslutar enligt arbetsutskottets forslag. Arbetsutskottets forslag Arbetsutskottet foreslar socialnamnden besluta 1 Anta remissvaret och oversanda det till kommunstyrelseforvaltningen. Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i Falkenbergs kommun som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans. Socialforvaltningen har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden galler samtliga personer som valt kommunen som assistansgivare. Avtalet som tecknats med Frosunda AB loper till och med Det ar ej mojligt att forandra avtalet i den omfattning som onskas i forslaget. Socialnamnden har ej fattat nagot beslut huruvida tjansten ater ska upphandlas eller om det skall drivas i egen regi efter nuvarande avtalsperiod. Kommunen ersatter Frosunda enligt regeringens fastslagna timbelopp avseende assistansersattning. For 2015 var denna timschablon fastslagen till 284 kr/timme. Vilken timkostnad ett nystartat kommunalt alternativ skulle ha ar svart att uppskatta men av tidigare erfarenhet bedoms risken som stor att det ej kommer vara mojligt att na ett timpris i niva med fastslaget timbelopp. Nar verksamheten drevs i egen regi 2012 var kostnaden per timme, efter upprakning med arligt OPI index, 358 kronor, det vill saga 74 kronor hogre an nuvarande fastslagna timbelopp. Det ar i dagslaget 13 personer som valt kommunen som utforare och de totalt beslutade timmarna for dessa individer uppgick till timmar/manad. Det motsvarar i snitt 597 timmar/brukare och manad. Merparten har beslut ifran Forsakringskassan, innebarande att kommunen endast bekostar de 20 forsta timmarna i veckan. I de fall Forsakringskassan har gjort en annan bedomning av behovet sa bekostar kommunen samtlig beviljad tid Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

19 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Aven om Forsakringskassan betalar for timmar sa far deras niva pa ersattningen anda konsekvenser for utforaren. Forsakringskassan betalar ut ersattningen enligt Regeringens fastslagna timbelopp. Om kommunen skulle driva personlig assistans i egen regi och ha en hogre faktisk kostnad an timbeloppet kompenseras inte detta av Forsakringskassan. For att ge en fingervisning kring hur kostnadsokningen skulle kunna se ut vid ett kommunalt alternativ kan man utga fran den faktiska timkostnaden fran 2012 nar verksamheten fortfarande bedrevs i egen regi och jamfora dessa siffor med den fastslagna timersattningen. Faktor Berakningssatt Summa Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI Timkostnad 2012 index) 358 kr Antal timmar 597 timmar* 13 brukare*12 manader timmar Summa kostnad 358* kr Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI Fastslaget timbelopp index) 284 kr Antal timmar 597 timmar*13 brukare*12 manader kr Summa kostnad 284* kr Okad kostnad kr Som synes motsvarar detta en okad kostnad med cirka 6,9 miljoner kronor per ar for de brukare som valt kommunen som utfbrare. Huruvida antalet individer som skulle valja kommunen som utforare skulle forandras ar sannolikt, men i dagslaget inte mojligt att avgora. Kommunen har, for den anstallde, battre avtal och sannolikt skulle fler personliga assistenter soka sig till kommunen som arbetsgivare och ett inte helt orimligt antagande skulle vara att de i sa fall skulle "ta med sig" brukaren. I januari 2012, det vill saga innan det blev kant att personlig assistens skulle upphandlas hade kommunen 46 arenden. En berakning med 46 arenden med i snitt samma antal timmar som nuvarande brukare har ger fbljande bild: Falkenberg. Telefon vaxel: Fax: www. falkenberg. se

20 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Faktor Berakningssatt Summa Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI Timkostnad 2012 index) 358 kr Antal timmar 597 timmar*46 brukare*12 manader timmar Summa kostnad 358* kr Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI Fastslaget timbelopp index) 284 kr Antal timmar 597 timmar*46 brukare*12 manader timmar Summa kostnad 284* kr Okad kostnad kr Huruvida det nu skulle ga att bedriva en mer kostnadseffektiv personlig assistans i egen regi an vad som gjordes 2012 ar svart att i dagslaget fastsla. En omfattande utredning kring hur arbetet da sag ut och vilka forbattringar av arbetet som skulle kunna vara mojliga skulle i sa fall behova goras. Det som kan konstateras utifran de framtagna siffroma ar dock att det finns en risk for okade kostnader i storleksordningen 6,9 till 15,9 miljoner exklusive kostnader for uppstart och administration. Vid protokollet Anders Hedenby Protokollet justerat och anslaget samma dag. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelseforvaltningen Falkenberg. Telefon vaxel: ; Fax:

21 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Faikenbergs komrnun Kommurislyreisaforvaltninger Kansiienhetsn 2.B1S -B Dnr Dpi J Upphandling av personlig assistans. DnrSN Beslut Socialnamnden beslutar enligt arbetsutskottets forslag. Arbetsutskottets forslag Arbetsutskottet foreslar socialnamnden besluta 1 Godkanna forslag om att upphandla utforare av personlig assistans, dar den enskilde valt kommunen som assistansanordnare. Sammanfattning av arendet Socialnamnden beslutade efter genomford upphandling och i att teckna avtal med Frosunda LSS AB avseende personlig assistans for perioden , dar den enskilde valt kommunen som utforare. Med anledning av att avtalsperioden boijar narma sig sitt slut och att ett arbete med att producera ett nytt forfragningsunderlag behover starta ar fragan om huruvida ny upphandling eller ej aktuell. Ekonomi Upphandlingen genomfors med befintliga resurser inom socialforvaltningen. Yrkanden och beslut Shlomo Gavie (C) yrkar bifall till arbetsutskottets forslag. I yrkandet instammer Gert Persson (M), Maria Larsson (C), Kerstin Norrman (M), Elisabet Karlsson (L) och Ester Lindstedt Staaf (KD). Fredrik Johansson (S) yrkar med instammande av Tomas Jansson (V) att beslutet ska formuleras pa foljande satt: 1 Forbereda for ett atertagande i egen regi nar nuvarande avtal loper ut. Ordforanden staller proposition pa yrkandena och firmer att socialnamnden beslutat enligt arbetsutskottets forslag. Faikenbergs kommun Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

22 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med socialnamnden i Falkenberg Reservation Fredrik Johansson (S), Monika Breti (S), Gunnar Andersson (S), Marcus Dufwa (S) och Tomas Jansson (V) reserverar sig mot beslutet till forman for eget forslag. Vid protokollet Anders Hedenby Protokollet justerat och anslaget samma dag. Beslutet expedieras till: Kommunstyrelseforvaltningen Ingemar Bergstedt, avtalscontroller Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

23 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsen i Falkenberg Medborgarforslag om mdjlighet att kunna valja som utforare av personlig assistans. KS KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets forslag. Arbetsutskottets forslag Arbetsutskottet foreslar kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmaktige besluta 1 Meddela forslagsstallaren att socialnamnden den beslutat att, for perioden efter , upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistansanordnare. 2 Darmed anse medborgarforslaget behandlat. Beslutsunderlag Medborgarforslag Yttrande fran socialnamnden Kommunfullmaktige Yttrande fran socialnamnden Socialnamnden Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i Falkenbergs kommun som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans. Socialnamnden har yttrat sig over forslaget och forklarar att Falkenbergs kommun genom socialforvaltningen har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden omfattar samtliga personer med ratt till personlig assistans som har valt kommunen som assistansgivare. Avtal har tecknats med Frosunda AB och loper under perioden till och med Det ar under denna period inte mojligt att forandra avtalet i den omfattning som forslagsstallaren onskar. Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. Kommunfullmaktige beslutade att aterremittera arendet med motiveringen att behov finns for att utreda de ekonomiska konsekvensema av ett kommunalt alternativ ytterligare Falkenberg. Telefon vaxel: Fax: e-post: kontaktcenter@falkenberg. se www. falkenberg. se

24 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 138 Socialnamnden yttrade sig over detta , se ekonomi nedan. For att ett nytt eventuellt avtal med en utforare ska vara pa plats till kravs forberedelsetid for utformning av forfragningsunderlag, upphandling och uppstart. Socialnamnden fattade beslut om att upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistansanordnare aven for perioden efter Socialnamndens beslut innebar att kommunen, aven efter , inte kommer att erbjuda ett egenregialternativ utan att de brukare som valjer kommunen de facto kommer att fa en annan utforare. Ekonomi For det fall kommunen skulle valja att bedriva personlig assistans i egen regi riskerar det, enligt socialnamnden, att paverka kommunens ekonomi. Socialnamnden jamfor i sitt yttrande fran den faktiska timkostnaden fran 2012, nar verksamheten fortfarande bedrevs i egen regi, med regeringens fastslagnatimbelopp for personlig assistans. Enligt denna jamforelse skulle ett kommunalt alternativ innebara en okad kostnad for kommunen med cirka 6,9 miljoner kronor per ar. Man bedomer det vidare som sannolikt att fler brukare skulle valja kommunen om det fanns ett kommunalt alternativ vilket skulle kunna leda till ytterligare okade kostnader. Sammanfattningsvis skriver socialnamnden i sitt yttrande att: "Det ar svart att uppskatta vilken timkostnad ett nystartat kommunalt alternativ skulle ha idag. Huruvida det skulle ga att bedriva en mer kostnadseffektiv personlig assistans i egen regi an vad som gjordes 2012 ar svart att fastsla. En omfattande utredning kring hur arbetet sag ut da och vilka forbattringar av arbetet som skulle kunna vara mojliga skulle i sa fall behova goras. Det som kan konstateras utifran de framtagna siffrorna att det finns en risk for okade kostnader i storleksordningen 6,9 till 15,9 miljoner kronor per ar exklusive kostnader for uppstart och administration." Overvagande Socialnamnden fattade beslut om att upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistansanordnare for perioden efter Mot bakgrund av socialnamndens stallningstagande foreslar kommunstyrelselorvaltningen att forslagsstallaren informeras om socialnamndens beslut och att arendet darmed anses behandlat Falkenberg. Telefon vaxel: Fax: www. falkenberg. se

25 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsen i Falkenberg Forts 138 Yrkande Claes Ljung (M) och Filip Bertilsson (M) yrkar bifall till arbetsutskottets forslag. Marcelle Farjallah (S) yrkar bifall till medborgarforslaget samt att ska erbjuda personlig assistans i egen regi efter och saledes inte genomfora upphandling. Propositionsordning Ordforanden staller proposition pa arbetsutskottets forslag mot Marcelle Farjallah (S) yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar i enlighet med arbetsutskottets forslag. Reservation Marcelle Farjallah(S), Rebecka Kristensson (S), Lennart Torstensson (S), Donjeta Mlinaku (S) och Per-Gunnar Andersson (S) reserverar sig mot beslutet till forman for Marcelle Farjallahs (S) yrkande. Anteckning Kristina Hallberg (V) antecknar sin avvikande mening till protokollet till forman for Marcelle Farjallahs (S) yrkande. Vid protokollet Jenny Antonsson Protokollet justerat och anslaget samma dag. U td ra gs besty r ka n d e Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

26 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja Falkenbergs kommun som utforare av personlig assistans. (AU 111, KS 138) KS Beslut Kommunfullmaktige beslutar 1 Aterremittera arendet till kommunstyrelsen (ekonomienheten) for att utreda de totala ekonomiska effekterna inklusive statsbidraget for LSS-utjamning av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. 2 Tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen for personlig assistans i egen regi. enligt kommunstyrelsens forslag. Beslutsunderlag Medborgarforslag Yttrande fran socialnamnden Kommunfullmaktige Yttrande fran socialnamnden Socialnamnden Sammanfattning av arendet Ett medborgarforslag har lamnats in dar forslagsstallaren vill att personer i Falkenbergs kommun som ar beviljade personlig assistans ska fa utokad valfrihet att valja utforare och darigenom aven kunna valja kommunen som utforare av personlig assistans. Socialnamnden har yttrat sig over fbrslaget och fbrklarar att Falkenbergs kommun genom socialforvaltningen har upphandlat personlig assistans. Entreprenaden omfattar samtliga personer med ratt till personlig assistans som har valt kommunen som assistansgivare. Avtal har tecknats med Frosunda AB och loper under perioden till och med Det ar under denna period inte mojligt att forandra avtalet i den omfattning som forslagsstallaren onskar. Fragan om huruvida ska bedriva personlig assistans helt i egen regi och inte upphandla tjansten igen ar nagot som socialnamnden kommer att fatta beslut om innan nuvarande avtalsperiod gar ut. Kommunfullmaktige beslutade att aterremittera arendet med motiveringen att behov finns for att utreda de ekonomiska konsekvensema av ett kommunalt alternativ ytterligare. Socialnamnden yttrade sig over detta , se ekonomi nedan Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

27 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Forts. 105 For att ett nytt eventuellt avtal med en utforare ska vara pa plats till kravs forberedelsetid for utformning av forfragningsunderlag, upphandling och uppstart. Socialnamnden fattade beslut om att upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistanssamordnare aven lor perioden efter Socialnamndens beslut innebar att kommunen, aven efter , inte kommer att erbjuda ett egenregialternativ utan att de brukare som valjer kommunen de facto kommer att fa en annan utforare. Ekonomi For det fall kommunen skulle valja att bedriva personlig assistans i egen regi riskerar det, enligt socialnamnden, att paverka kommunens ekonomi. Socialnamnden jamfor i sitt yttrande fran den faktiska timkostnaden fran 2012, nar verksamheten fortfarande bedrevs i egen regi, med regeringens fastslagna timbelopp for personlig assistans. Enligt denna jamforelse skulle ett kommunalt alternativ innebara en okad kostnad for kommunen med cirka 6,9 miljoner kronor per ar. Man bedomer det vidare som sannolikt att fler brukare skulle valja kommunen om det fanns ett kommunalt alternativ vilket skulle kunna leda till ytterligare okade kostnader. Sammanfattningsvis skriver socialnamnden i sitt yttrande att: "Det ar svart att uppskatta vilken timkostnad ett nystartat kommunalt alternativ skulle ha idag. Fluruvida det skulle ga att bedriva en mer kostnadseffektiv personlig assistans i egen regi an vad som gjordes 2012 ar svart att fastsla. En omfattande utredning kring hur arbetet sag ut da och vilka forbattringar av arbetet som skulle kunna vara mojliga skulle i sa fall behova goras. Det som kan konstateras utifran de framtagna siffrorna att det Finns en risk for okade kostnader i storleksordningen 6,9 till 15,9 miljoner kronor per ar exklusive kostnader for uppstart och administration." Overvagande Socialnamnden fattade beslut om att upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistanssamordnare for perioden efter Mot bakgrund av socialnamndens stallningstagande fbreslar kommunstyrelseforvaltningen att forslagsstallaren informeras om socialnamndens beslut och att arendet darmed anses behandlat. Yrkanden Rie Boulund (M), Gert Persson (M), Shlomo Gavie (C), Maria Larsson (C) och Christer Norrman (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens forslag till beslut: Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

28 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Forts Meddela forslagsstallaren att socialnamnden den beslutat att, for perioden efter , upphandla utforare av personlig assistans dar den enskilde valt kommunen som assistanssamordnare. 2 Darmed anse medborgarforslaget behandlat. Fredrik Johansson (S), Per Sjovall (S), Mikael Hallberg (V), Sara-Lena Bjalko (SD), Jan Dickens (S), Bengt Hackberg (S) Lars Fagerstrom (L) yrkar: 1 Aterremittera arendet till kommunstyrelsen (ekonomienheten) for att utreda de totala ekonomiska effekterna inklusive statsbidraget for LSS-utjamning av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. 2 Tillsvidare inte starta upphandlingsprocessen for personlig assistans i egen regi. Propositionsordning Ordforande staller proposition pa Fredrik Johanssons (S) aterremissyrkande och finner att kommunfullmaktige avslar yrkandet. Omrostning begars. Ja-rost for bifall till att arendet ska avgoras idag. Nej-rost for bifall till Fredrik Johanssons (S) aterremissyrkande. Omrostningsresultat Med 27 Ja-roster mot 21 Nej-roster, 3 franvarande, beslutar kommunfullmaktige minoritetsaterremittera arendet i enlighet med Fredrik Johanssons (S) yrkande. Hur var och en rostat framgar av bilaga till protokollet. Bilaga KF Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

29 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunfullmaktige i Falkenberg Forts. 105 Vid protokollet Oskar Ahren Protokollet justerat och anslaget Utdragsbestyrkande Beslutet expedieras till: Ekonomiavdelningen Socialnamnden fiar kannedom Falkenberg. Telefon vaxel: Fax: e-post: kontakteenter@falkenberg.se

30 NARVARO- OCH OMROSTNINGSLISTA KOMMUNFULLMAKTIGE Sammantradesdatum: Bilaga KF 105 Arende: Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja som utforare av personlig assistans. KS Ja Nej Avstar Ej narv Ja Nej Avstar Ej narv Mari Louise Wernersson (C) X Filip Bertilsson (M) X Bo Dennegren Tore Holmcffllk (C) X Mathilda Hjelm (M) X Ingmar Bengtsson Per Johansson (C) X Ingemar Stridh (M) X Maria Larsson Kerstin Angel (C) X Elisabet Karlsson (L) X Ingemar Johansson (C) X Mikael Hallberg (V) X Agneta Akerberg (C) X Yen Gunnarsson (S) Per-Gunnar Andersson X Per Svonsson (S) X Peter Dygarden (S) X Lennart Torstensson Dahn Persson (S) X Rebecka Kristensson (S) X Anders Emanuelsson Marcelle Farjallah (S) X Gabriella Geertingcr (S) X Donjeta Mlinaku Sebastian Ghafari (S) X Jeanette Synnergren (S) X Majvor Wallin (S) X Per Sjovall (V) X Fredrik Johansson (S) X Katja Geertinger (MP) X Rie Boulund (M) X Jan Berge (MP) X Charlotta Jonson (M) X Georgia Ferris (KD) X Claes L Ljung (M) Angela Malmgren X Daniel Bernhardt (KD) X Shlomo Gavie (C) X Lars Fagerstrom (L) X Hans Johansson (C) X Sara-Lena Bjalko (SD) X Niklas Selander (C) X Stefan Johansson (SD) X Bjorn Jonsson (S) X Lennart Nilsson (SD) X Yvonne Nilsson (S) Denisa Ruca X Christer Johansson (SD) X Thomas Fagenheim (S) X Anders Jansson (SD) X Bengt Hackberg (S) X Isabelle Liljert (SD) X Christina Johansson (S) Andreas Lundberg X Stig Agnaker (C) l:e vice ordf Jan Dickens (S) X Monika Breti (S) 2:e vice ordf Marcus Dufwa Gert Persson (M) X GunMarie Stenstrom (M) ordf Christer Norrman (M) X Summa X X X

31 Tjansteskrivelse Kommunstyrelseforvaltningen Ekonomiavdelningen Lotta Jonsson Ekonomiska effekter, inklusive statsbidraget for LSS-utjamning, vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans Bakgrund Kommunfullmaktige behandlade den 26/ ett medborgarforslag om mojligheten att kunna valja som utforare av personlig assistans. Det beslutades att arendet skulle aterremitteras och att ekonomiavdelningen skulle utreda de totala ekonomiska effekterna av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans, inklusive statsbidraget for LSS-utjamning. Beskrivning av arendet Socialnamnden har upphandlat personlig assistans. Kommunen ersatter privata assistansutforare enligt regeringens fastslagna schablonersattning avseende assistansersattning uppgick denna schablonersattning 284 kr/timma. Den uppskattade kostnaden for kommunen, vid ett kommunalt alternativ, uppgar till 358 kronor/timma, det vill saga 74 kronor hogre an de privata utforarnas nuvarande timersattning. Kommunens uppskattade timkostnad vid ett kommunalt alternativ grundar sig i en berakning gjord av socialnamnden. Berakningen ar baserad pa kommunens kostnad per timma nar verksamheten drevs i egen regi 2012, uppraknat med arligt OPI index. Skillnaden om 74 kronor motsvarar ocksa den genomsnittliga skillnaden mellan kommunernas kostnad och schablonersattningen per timma i Sveriges kommuner enligt SKL:s rapport "Kostnad per brukare - jamforelser inom omsorg om aldre och personer med funktionsnedsattning, utfall 2012". Enligt SKL:s rapport "Koll pa assistansen - en handledning for kommunens analys" fran 2015 utgors skillnader mellan schablonersattning och kommunernas kostnad bland annat av att det for en privat utforare ar nodvandigt att klara verksamheten med erhallen timersattning medan kommunen kan skattefinansiera delar av verksamheten. Vidare fmns det i politisk styrda organisationer mal som konkurrerar med ekonomin, sasom villkor for de anstallda. De som tas upp i rapporten ar skillnad i veckoarbetstid, ersattningar sasom lagsta ingangslon, tillagg for obekvam arbetstid och jourersattning. Pa grund av politisk malsattning samt att rekryteringsbehovet ofta kraver erbjudande om tillsvidareanstallningar for att kunna konkurrera om utbildad personal ger kommuner oftare ett erbjudande om tillsvidareanstallning till sin personal. Detta minskar flexibiliteten vid forandringar, t.ex. om assistasinsatsen upphor. I manga kommuner finns ocksa politiska ambitioner att erbjuda anstallda heltid. Aven arbetsmiljofragor innebar oftare en okad kostnad for kommuner an for mindre foretag. Detta beror pa att en tillsyn av arbetsmiljoverket ofta initieras av ett skyddsombud pa en arbetsplats och det ar betydligt vanligare med aktiva skyddsombud i kommuner och storre foretag an i mindre privata foretag. LSS-utjamning fmns for att kompensera for skillnader i kommunernas kostnader och for att skapa likvardiga ekonomiska forutsattningar for att bedriva LSS-verksamhet. Kommuner med relativt laga kostnader betalar in till systemet och kommuner med hogre kostnader erhaller medel ur systemet. Skillnader i kostnader hos kommunerna kan vara hanforliga till olika behov och stod hos 1

32 brukarna samt hur manga assistansuppdrag en kommun har i forhallande till andra kommuner. Kostnadsskillnader beraknas med hjalp av ett personalkostnadsindex, dar man staller kommunens personalkostnader och de personalkostnader som ingar i den grundlaggande standardkostnaden i relation till varandra. Kompensation for eventuella merkostnader sker endast med 70% av skillnaden. Anledningen till detta ar att man vill minska risken for att kompensation utgar for skillnader i effektivitet och politiska ambitioner. Ekonomi Forutsattningarna for berakningen av kommunens okade kostnader, om mojligheten finns att kunna valja som utforare av personlig assistans, bygger pa att alia andra faktorer som paverkar utjamningssystemet ar oforandrade. Ett antagande om att maximalt 40 av totalt 102 brukare med personlig assistans kan komma att valja kommunen som utforare har gjorts. Detta baseras pa ett forfragningsunderlag som gjordes nar upphandlingen gick ut under hosten Under perioden januari-maj 2016 ar snittet for de 102 brukarna 115 timmar assistans/manad. Detta ligger till grand for antagandet om antal assistanstimmar per brukare i berakningen. Okade nettokostnader for skillnad i timersattningen Berakning 40 tillkommande brukare Totalt finns 102 brukare i kommunen idag. I snittges assistans med 115tim/vecka Faktor Berakningssatt Summa Beraknad kostnad/timma Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI index) 358 kr Antal timmar 115 timmar*40 brukare*12 manader Summa kostnad 358x kr Schablonersattning/timma Schablonersattningfran FK kr Antal timmar 115timmar*40 brukare*12 manader Summa kostnad 284* kr Okad kostnad kr Okad kostnad Ca 70% av merkostnader kompenseras Nettokostnad okad LSS-utjamning kr kr kr Okade kostnader for administration Utover den okade kostnaden for nettot av timersattningen och okad LSS-utjamning far ett kommunalt overtagande konsekvenser i form av okad administration. Den grundadministration som kravs vid ett overtagande av 40 brukare rymmer 4 enhetschefer vilket ar grundat i antal medarbetare vid tidpunkten for upphandlingen (ca 150 personliga assistenter). En ekonomiassistent behovs for handlaggning av utbetalningar ifran forsakringskassan, fakturahantering, handkassor m.m. samt 0,5 arsarbetande verksamhetsekonom for ekonomiuppfoljning, budget och kontroll mot och for chefer. Ytterligare behovs en personalhandlaggare for att hantera bland annat loner for de ytterligare medarbetarna. Det innebar mycket handpalaggning med jourtid, overtid och OB. Vidare behovs lokaler behovs for angivna personer. Allt enligt nedan tabell. 2

33 Lonekostnad/ar Antal Kostnad 1 enhetschef/ca 40 medarbetare 600 tkr tkr 1 ekonomiassistent 400 tkr 1 400tkr 0,5 verksamhetsekonom 240 tkr tkr 1 personal handlaggare/loneadminitrator 430 tkr tkr Lokalkostnader inkl inventarier 600 tkr tkr Okad kostnad tkr * beraknat pa 40 brukare Den totala effekten pa kommunens ekonomi uppgar, vid ett antagande om 40 tillkommande brukare med i snitt 115 assistanstimmar samt en okad administration, till okade nettokostnader om tkr. I berakningen antas ovriga faktorer som paverkar utjamningssystemet vara oforandrade. 3

34 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Medborgarforslag om mojlighet att kunna valja som utforare av personlig assistans. KS KS, KF Beslut Arbetsutskottet foreslar kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmaktige besluta 1 Anteckna att uppdrag att utreda ekonomiska effekterna av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans har redovisats. Beslutsunderlag Tjansteskrivelse om de ekonomiska effekterna, inklusive statsbidraget for LSS-utjamning, vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans, Kommunfullmaktige , 105 Sammanfattning av arendet Kommunfullmaktige behandlade ett medborgarforslag om mojligheten att kunna valja som utforare av personlig assistans. Det beslutades att arendet skulle aterremitteras och att ekonomiavdelningen skulle utreda de totala ekonomiska effekterna av ett kommunalt alternativ inom personlig assistans, inklusive statsbidraget for LSS-utjamning. Ekonomiavdelningen har sammanstallt den okade nettokostnaden i form av en hogre timersattning i kombination med en okad LSS-utjamning som uppstar vid ett kommunalt overtagande av den personliga assistansen. Socialnamnden har sammanstallt de ekonomiska konsekvensema i form av okad administration som ett kommunalt overtagande skulle innebara. Berakningen ar grundad pa att 40 brukare valjer kommunen som utforare av assistansen. Ekonomi Merkostnaden for den okade timkostnaden, som ett kommunalt alternativ innebar, uppgar till tkr. Av detta kompenseras kommunen med tkr i okat LSSutjamningsbidrag. De okade kostnaderna som uppkommer till fbljd av en okad administration uppgar till tkr. Den totala nettokostnaden uppgar till tkr vid ett antagande om att 40 brukare valjer kommunen som utforare av assistansen. Forutsattningarna for berakningen av Falkenbergs okade kostnader, om valet finns att kunna valja som utforare av personlig assistans, bygger pa att alia andra faktorer som paverkar utjamningssystemet ar oforandrade Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

35 Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Forts 219 Vid protokollet Johan Ahlberg Protokollet justerat och anslaget Utd rags bestyrkande Falkenberg. Telefon vaxel: Fax:

36 Tjansteskrivelse FALKENBERC, Kommunstyrelsefdrvaltningen Ekonomiavdelningen Lotta Jonsson Komplettering till utredning av ekonomiska effekter, inklusive statsbidraget for LSS-utjamning, vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott tog den 28/ del av ekonomienhetens utredning gallande de ekonomiska effekterna vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. Berakningen byggde da pa ett antagande att det skulle tillkomma 40 brukare vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. Det beslutades att ekonomiavdelningen skulle komplettera med tva nya berakningar i arendet till kommunstyrelsen 9/ De nya berakningarna skulle baseras pa att det tillkom 25 brukare respektive att alia befintliga brukare, innebarande 110 personer, i kommunen skulle valja att fa assistansen utford i kommunal regi. Ekonomi Okade nettokostnader for skillnad i timersattningen Scenario 1 visar en berakning vid 25 tillkommande brukare med i snitt 115 h assistans per manad vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. Snittet av assistanstid per manad foljer det snitt som presenterades for kommunstyrelsens arbetsutskott den 28/ Scenario 2 visar aven den en berakning av att det tillkommer 25 brukare vid ett kommunalt alternativ inom personlig assistans. Snittet for assistanstimmar uppgar dock istallet till 321 h per manad i detta exempel. De okade antalet assistanstimmar per manad baseras pa att ju farre brukare som valjer kommunen som utforare, ju tyngre och mer komplicerade blir arendena. Som exempel kan namnas att for de 7 brukare som idag valt kommunen som utforare bestalls drygt 500 h assistans per manad. Cirka 70% av de bestallda timmarna utfors, baserat pa statistik fran nar kommunen sjalva var utforare. Det ar rimligt att anta att de okade nettokostnaderna for skillnaden i timersattningen kommer att hamna nagonstans mellan scenario 1 och scenario 2 vid 25 tillkommande brukare i kommunal regi. Scenario 3 visar exemplet att alia befintliga brukare i kommunen idag, vilka uppgar till 110 personer, valjer kommunen som utforare.

37 Scenario 1 Berakning 25 tillkommande brukare med i snitt 115h assistans per manad Faktor Berakningssatt Summa Timkostnad 2012 Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI index) 358 kr Antal timmar 115timmar*25 brukare*12 manader Summa kostnad 358x kr Schabloners/tim Ersattningfran FK kr Antal timmar 115timmar*25 brukare*12 manader Summa kostnad 284 x kr Okad kostnad kr Okad kostnad Kompenseras gnm okad LSS-utjamning Nettokostnad Scenario 2 Berakning 25 tillkommande brukare med i snitt 321h assistans per manad kr kr kr Faktor Berakningssatt Summa Timkostnad 2012 Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI index) 358 kr Antal timmar 321timmar*25 brukare*12 manader Summa kostnad 358x kr Schabloners/tim Ersattningfran FK kr Antal timmar 321timmar*25 brukare*12 manader Summa kostnad 284x kr Okad kostnad kr Okad kostnad Kompenseras gnm dkad LSS-utjamning Nettokostnad Scenario 3 Berakning 110 tillkommande brukare med i snitt 115h assistans per manad kr kr kr Faktor Berakningssatt Summa Timkostnad 2012 Timkostnad ar 2012 (uppraknad med arligt OPI index) 358 kr Antal timmar 115 timmar* 110 brukare*12 manader Summa kostnad 358x kr Schabloners/tim Ersattningfran FK kr Antal timmar 115 timmar* 110 brukare*12 manader Summa kostnad 284 x kr Okad kostnad kr Okad kostnad Kompenseras gnm okad LSS-utjamning Nettokostnad kr kr kr 2

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-04-05 138 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS Beslutsförslag 2016-08-04 Kommunstyrelseförvaltningen Administrativa avdelningen Marie Pettersson Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS

Läs mer

FALKENBERG. Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum Sammantradestid Narvarande

FALKENBERG. Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum Sammantradestid Narvarande Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum 2014-10-21 Sammantradestid 16.00-16.30 FALKENBERG Kommunfullmaktige Narvarande Ledamdter Stig Agnaker (C) Mari-Louise Wernersson (C) Per Johansson (C) Kerstin Angel (C)

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 158 Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. KS

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-04-12 125 Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. KS 2015-124 KS, KF

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna förskola. KS 2013-74.

Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna förskola. KS 2013-74. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-09 370 Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 54 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 80 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-21 66 Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS 2016-266

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:00-20:15 Ajournering 17:

Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:00-20:15 Ajournering 17: Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-04-24 Sammanträdestid 16:00-20:15 Ajournering 17:50-18.10 19.30-19.40 Ledamöter GunMarie Stenström (M) Jan Dickens (S), jäv del av 106, jäv 116 Kerstin

Läs mer

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 67 Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS 2015-289 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. (AU 372) KS 2015-239

Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. (AU 372) KS 2015-239 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-01-12 35 Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. (AU 372) KS 2015-239 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S)

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-06-28 Sammanträdestid 14.30 15.15 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS

Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 61 Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS 2015-199 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 392 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Niklas Liljeroth (M) Henrik Bertilsson (M) Tomas Jansson (V)

Niklas Liljeroth (M) Henrik Bertilsson (M) Tomas Jansson (V) Protokoll Socialnämnd Sammanträdesdatum 2018-08-22 Sammanträdestid 09:10 09:45, 10:15 10:20 Ledamöter Rie Boulund (M) Shlomo Gavie (C) Kerstin Rosell (S) Gunnar Andersson (S) Gert Persson (M) Kerstin Klang

Läs mer

Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. (AU 167) KS

Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. (AU 167) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 147 Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. (AU 167) KS 2013-407 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2013-05-28 Sammanträdestid 16.00-20.00. Närvarande

Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2013-05-28 Sammanträdestid 16.00-20.00. Närvarande Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2013-05-28 Sammanträdestid 16.00-20.00 Kommunfullmäktige Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Marcelle Farjallah (S) 2:e v ordf

Läs mer

Rie Boulund (M) Shlomo Gavie (C) Kerstin Rosell (S) Thomas Fagenheim (S) Kerstin Klang (SD) Elisabet Karlsson (L) Anita Andersson (KD) Ulla Lindén (S)

Rie Boulund (M) Shlomo Gavie (C) Kerstin Rosell (S) Thomas Fagenheim (S) Kerstin Klang (SD) Elisabet Karlsson (L) Anita Andersson (KD) Ulla Lindén (S) Protokoll Socialnämnd Sammanträdesdatum 2018-05-23 Sammanträdestid 09:15-09:30 samt 10:50-10:55 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Rie Boulund (M) Shlomo Gavie (C) Kerstin Rosell (S) Thomas Fagenheim (S)

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 363 Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och 2022.

Läs mer

Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. KS

Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-20 167 Medborgarförslag om rätt till äldreboende vid 85 års ålder. KS 2013-407 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2015-11-24 Sammanträdestid 8.30-22.45 Ajourneringar 9.55-10.10 12.10-13.30

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2015-11-24 Sammanträdestid 8.30-22.45 Ajourneringar 9.55-10.10 12.10-13.30 Kommunfullmäktige 15.10-15.25 17.35-17.55 19.40-19.45 21.15-21.55 Närvarande Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2015-11-24 Sammanträdestid 8.30-22.45 Ajourneringar 9.55-10.10 12.10-13.30 Ledamöter GunMarie

Läs mer

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 202 Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Protokoll Nr 10. Närvarande

Protokoll Nr 10. Närvarande Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum 2014-10-28 Sammanträdestid 16.00 17.30 Kommunfullmäktige Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Monika Bréti (S) 2:e v ordf Mari-Louise

Läs mer

Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS

Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 154 Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS 2013-423 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om gratis bussresor för resenärer med rullstolar eller rollatorer. ( AU 109) KS 2014-62

Medborgarförslag om gratis bussresor för resenärer med rullstolar eller rollatorer. ( AU 109) KS 2014-62 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-05-06 105 Medborgarförslag om gratis bussresor för resenärer med rullstolar eller rollatorer. ( AU 109) KS 2014-62 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-01-28 Sammanträdestid 15.00-15.10 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-11-08 303 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS 2016-431 KF Beslut

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Kommunfullmäktige. Närvarande

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Kommunfullmäktige. Närvarande Kommunfullmäktige Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2017-04-25 Sammanträdestid 16.00-19.25 Ajournering 17.25-17.40 Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf, jäv del av

Läs mer

Motion om öppen redovisning av invandringens kostnader och konsekvenser för Falkenbergs kommun. (AU 49) KS

Motion om öppen redovisning av invandringens kostnader och konsekvenser för Falkenbergs kommun. (AU 49) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 81 Motion om öppen redovisning av invandringens kostnader och konsekvenser för. (AU 49) KS 2015-368 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

2013-10-15. Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392

2013-10-15. Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg IO 2013-10-15 311 Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande

Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2015-10-27 Sammanträdestid 16.00-18.20 Kommunfullmäktige Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Monika Bréti (S) 2:e v ordf Mari-Louise

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14

Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-01-21 6 Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Protokoll Nr 2. Närvarande

Protokoll Nr 2. Närvarande Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-03-31 Sammanträdestid 16.00-19.15 Kommunfullmäktige Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Monika Bréti (S) 2:e v ordf Mari-Louise

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Kommunfullmäktige Närvarande

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Kommunfullmäktige Närvarande Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2017-03-28 Sammanträdestid 16.00-19.40 Ajournering Kommunfullmäktige 17.10-17.30 Närvarande Ledamöter Stig Agnåker (C) ordf Jan Dickens (S) 2:e v ordf Mari-Louise Wernersson

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg. (AU 158, KS 144) KS

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg. (AU 158, KS 144) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunfullmäktige i Falkenberg 2015-06-23 99 Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg. (AU 158, KS 144) KS 2014-471 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

Stig Agnåker (C) Yen Gunnarsson (S) Jan Dickens (S) Jonathan Esbjörnsson (L) Anita Gidén (V) Kerstin Angel (C)

Stig Agnåker (C) Yen Gunnarsson (S) Jan Dickens (S) Jonathan Esbjörnsson (L) Anita Gidén (V) Kerstin Angel (C) Protokoll Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2019-01-15 Sammanträdestid 08:30-09:15 Ledamöter Per Svensson (S) Rebecka Kristensson (S) Anneli Andelèn (C) Marcelle Farjallah (S) Filip Bertilsson (M) Lars

Läs mer

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-02-14 47 Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS 2016-338 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetförslag. KS

Kommunstyrelsens budgetförslag. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-06-27 194 Kommunstyrelsens budgetförslag. KS 2017-351 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Motion om att personer som arbetat inom daglig verksamhet i Falkenbergs kommun ska erbjudas minnesgåva. KS

Motion om att personer som arbetat inom daglig verksamhet i Falkenbergs kommun ska erbjudas minnesgåva. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-04-05 136 Motion om att personer som arbetat inom daglig verksamhet i ska erbjudas minnesgåva. KS 2015-297 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Kommunfullmäktige. Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering

Kommunfullmäktige. Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Kommunfullmäktige Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sammanträdestid 9.00-19.00 Ajournering 12.10-13.10 15.05-15.25 17.00-17.25 Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C)

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS

Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 226 Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS 2014-110 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Politisk organisation efter valet KS

Politisk organisation efter valet KS 22 Politisk organisation efter valet 2014. KS 2013-48 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta: 1. Barn- och utbildningsnämnd: Antalet ledamöter i nämnden är oförändrat - 13 ordinarie

Läs mer

Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226

Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-09-17 280 Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplan för Skottarevet, Kattegatt. (AU 111) KS 2014-353

Detaljplan för Skottarevet, Kattegatt. (AU 111) KS 2014-353 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 118 Detaljplan för Skottarevet, Kattegatt. (AU 111) KS 2014-353 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag om kartläggning av tillgängligheten för rullstolar och rollatorer på olika platser. (AU 139) KS

Medborgarförslag om kartläggning av tillgängligheten för rullstolar och rollatorer på olika platser. (AU 139) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 149 Medborgarförslag om kartläggning av tillgängligheten för rullstolar och rollatorer på olika platser. (AU 139) KS 2014-467 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Medborgarförslag om cykelväg Falkenberg-Årstad och utmed Ätran till Vessigebro samt båtturer till Långasand/Ugglarp. (AU 15) KS

Medborgarförslag om cykelväg Falkenberg-Årstad och utmed Ätran till Vessigebro samt båtturer till Långasand/Ugglarp. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 39 Medborgarförslag om cykelväg Falkenberg-Årstad och utmed Ätran till Vessigebro samt båtturer till Långasand/Ugglarp. (AU 15) KS 2013-337 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-17 82 Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om uppsägning av avtal med Migrationsverket. (AU 24) KS 2014-445

Motion om uppsägning av avtal med Migrationsverket. (AU 24) KS 2014-445 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-02-03 52 Motion om uppsägning av avtal med Migrationsverket. (AU 24) KS 2014-445 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 64 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg *kw' 2011-12-06 317 Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:00-20:00 Ajournering 17:05-17:25 19:30-19:40.

Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:00-20:00 Ajournering 17:05-17:25 19:30-19:40. Protokoll Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-08-28 Sammanträdestid 16:00-20:00 Ajournering 17:05-17:25 19:30-19:40 Ledamöter GunMarie Stenström (M), ordförande Stig Agnåker (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Utvärdering av webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträden. KS

Utvärdering av webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträden. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-12-13 394 Utvärdering av webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträden. KS 2016-248 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Ändring av detaljplan för övre delarna av Smedjeholms industriområde. KS

Ändring av detaljplan för övre delarna av Smedjeholms industriområde. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-09-30 275 Ändring av detaljplan för övre delarna av Smedjeholms industriområde. KS 2014-352 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1

Läs mer

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-08-19 233 Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS 2014-108

Läs mer

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 308 Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 33 Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande av investeringsprojekt renovering

Läs mer

Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid

Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid FALKENBERG Kommunfullmäktiges valberedning Nr 1 Sammanträdesdatum 2016-11-29 Sammanträdestid 08.00-08.05 Protokoll Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän

Läs mer

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS 2013-298

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS 2013-298 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-12-03 263 Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS

Läs mer

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. KS 2015-289

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. KS 2015-289 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-26 34 Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. KS 2015-289 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 266 Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 38 Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Förändrad hantering av pensionsavsättningar. KS

Förändrad hantering av pensionsavsättningar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-13 266 Förändrad hantering av pensionsavsättningar. KS 2016-349 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 246 Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS 2015-125. KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119

Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-08-19 237 Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till val till kommunala förtroendeuppdrag 2011-2014.

Förslag till val till kommunala förtroendeuppdrag 2011-2014. Kommunfullmäktiges valberedning 2014-12-04 3 Förslag till val till kommunala förtroendeuppdrag 2011-2014. Beslut Kommunfullmäktiges valberedning föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Utse kommunrevisorer

Läs mer

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 31 Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS 2014-322

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 74 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Medborgarförslag om belysning av Rådhusets fasad. (AU 154) KS

Medborgarförslag om belysning av Rådhusets fasad. (AU 154) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 141 Medborgarförslag om belysning av Rådhusets fasad. (AU 154) KS 2013-363 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 63 Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). (AU 94) KS

Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). (AU 94) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-04-07 113 Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). (AU 94) KS 2015-30 KF Beslut

Läs mer

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-11-10 264 Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ersättare Monica Hansson (C) 1-4 Elisabet Karlsson (L) Ann-Margret Kristensson (C)

Ersättare Monica Hansson (C) 1-4 Elisabet Karlsson (L) Ann-Margret Kristensson (C) Protokoll Socialnämnd Sammanträdesdatum 2019-01-08 Sammanträdestid 08:30 11:00 Ajournering 09:15 09:45 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kerstin Rosell (S), ordförande Rie Boulund (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunfullmäktige. Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Närvarande

Kommunfullmäktige. Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Ajournering Närvarande Kommunfullmäktige Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum 2018-01-30 Sammanträdestid 16.00-19.00 Ajournering 17.25-17.40 Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Jan Dickens

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). KS

Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 94 Medborgarförslag om utsmyckning av bropelarna till f.d järnvägsbron (sarg och växter). KS 2015-30

Läs mer

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S)

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 18.30 19.00 Beslutande Anette Hallberg (S) Teddy Nilsson (SD) Fredrik Jönsson (C) Olof Röstin (M) Ann Böndergaard (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S) Joakim

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Kallelse Kommunstyrelsen 2015-04-14 Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för ledamot

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. KS 2015-239

Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. KS 2015-239 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-12-22 372 Medborgarförslag om ett Ungdomens hus i Falkenberg. KS 2015-239 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet

Läs mer