Kvalitetsgranskning av samhällsekonomiska analyser rörande åtgärdsval i MINe-projektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsgranskning av samhällsekonomiska analyser rörande åtgärdsval i MINe-projektet"

Transkript

1 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Henry Degerman Från: Erik Norlin, Sple Kvalitetsgranskning av samhällsekonomiska analyser rörande åtgärdsval i MINe-projektet I denna PM lämnas synpunkter på två rapporter som redovisar samhällsekonomiska analyser kopplade till MINe-projektet (MINe står för Malmtransporter I Norrbotten). MINe-projektet handlar om att skapa möjligheter för malmtransporter. Rapporterna är en del i effektbeskrivningen av åtgärdsval. Trafikverket genomför tillsammans med Jernbaneverket detta åtgärdsval, där olika åtgärder för att möta ett ökat transportbehov ska analyseras. Analysen utgår från fyrstegsprincipen för att finna åtgärder som kan leda till ett effektivare nyttjande av befintlig infrastruktur innan eventuella nyinvesteringar genomförs. Trafikverket och Jernbaneverket har i samband med åtgärdsvalet arrangerat workshops där man tillsammans med olika intressenter (kommuner, Länsstyrelsen, LKAB, NRAB, Boliden, branschföreningen tågoperatörerna, SJ, Norrtåg och Narviks hamn) har diskuterat vilka typer av åtgärder som ska lyftas fram och effektbeskrivas. De två rapporter som behandlas i denna PM innehåller alltså samhällsekonomiska effektbeskrivningar av olika handlingsalternativ. Fortsättningen på denna PM läggs upp på följande sätt. Först görs en mycket kortfattad beskrivning av rapporternas upplägg och några synpunkter ges på detta område. Därefter följer ett avsnitt där generella synpunkter som rör båda rapporterna tas upp. Efter det följer först en genomgång av synpunkter på rapporten som fokuserar på den norra delen av Malmbanan/Ofotbanen (Kiruna Narvik), och därefter tas synpunkter på rapporten som rör sträckan Boden Kiruna upp. Kort beskrivning av rapporterna I rapporterna analyseras vad det skulle kosta samhället om de kapacitetsproblem som befaras uppstå på Malmbanan/Ofotbanen hanteras med olika typer av trafikinskränkningar. Kostnaden för att lösa kapacitetsproblemen med hjälp av investeringar studeras alltså i ett annat uppdrag. De trafikinskränkningar som studeras i rapporten Samhällsekonomisk värdering av trafikinskränkningar Kiruna - Narvik är att: LKAB inte kan öka sin produktion från dagens 28 miljoner ton per år till önskade 50 miljoner ton per år. För transporterna på Malmbanan/Ofotbanen norr om Kiruna handlar det om att man inte kan öka transporterad mängd från cirka 20 till 36 miljoner ton per år. 1(6)

2 Persontrafiken mellan Kiruna-Narvik läggs ner. Övrig godstrafik (ej malm) till/från Narvik reduceras. Att nya gruvbolags malmtransporter inte får plats på sträckan. I rapporten Samhällsekonomisk värdering av trafikinskränkningar Kiruna - Boden studeras följande trafikinskränkningar: Persontrafiken mellan Kiruna-Boden läggs ner. Övrig godstrafik (ej malm) till/från Narvik reduceras. Nya gruvbolags malmtransporter påverkas. I rapporterna beskrivs att informationsunderlaget för att göra samhällsekonomiska beräkningar är magert. Detta gör bland annat att angreppssättet i rapporterna i många avseenden inte är helt standardmässigt. Som en följd av detta poängteras också att resultaten ska ses som grova bedömningar där nivån på olika effekter anges. Dessa kan utgöra underlag för vidare diskussioner, bland annat om hur dyra åtgärder som är motiverade att överväga inom det projekt som studerar olika kapacitetsinvesteringar. Synpunkter på studiernas/rapporternas upplägg Vi anser att de trafikinskränkningar som studeras är relevanta. Vidare delar vi uppfattningen att resultaten bör ses som grova bedömningar. Vi delar också uppfattningen att resultaten i rapporterna kan ses som en grov uppskattning av hur dyra åtgärder som är motiverade att överväga i det fortsatta arbetet. Detta är speciellt naturligt då inga investeringskostnader ingår i analysen (förutom när nya gruvbolags malmtransporter diskuteras). Att inga investeringskostnader ingår medför att det inte är en fullständig samhällsekonomisk analys i traditionell mening (detta framgår också tydligt i rapporterna). I senare skede när investeringskostnader läggs till i analysen kommer sådana poster som slitage, externa effekter, budgeteffekter och så vidare att ha en mer framträdande roll än i föreliggande rapporter. Generella kommentarer som rör båda rapporterna Arbetet med att ta fram de prognosförutsättningar som ska användas vid samhällsekonomiska analyser på Trafikverket den närmaste tiden pågår för närvarande. När det är aktuellt med en kvalitetsgranskning som rör mer fullständiga samhällsekonomiska analyser av utökad kapacitet på Malmbanan/Ofotbanen kommer godkända prognosförutsättningar att vara fastställda (eller åtminstone ha diskuterats mer). Vi kan i nuläget varken underkänna eller godkänna de prognosförutsättningar som används i rapporterna. En dialog kring hur malmindustrins förväntade utveckling bör påverka prognosförutsättningarna har förts i SamMod-gruppen och vissa beslut är också tagna. Ytterligare diskussioner är dock nödvändiga. 2(6)

3 Trots att prognosförutsättningarna inte fastställts ännu kommer vissa synpunkter på prognoserna att ges i senare avsnitt. Dessa synpunkter är avsedda att vara resonerande och ska således inte tolkas som definitiva underkännanden eller godkännanden. Vi har uppfattningen att prognoserna i vissa fall är överraskande höga och vi anser därför att analysen ibland snarast bör uppfattas som en potential analys. Detta gäller till exempel analysen där turisteffekten inkluderar potentiella nyttor av lyckade turistsatsningar i Nordnorge. Arbete pågår också för närvarande med att ta fram de kalkylvärden och kalkylmetoder som ska gälla vid Trafikverket i framtiden. Mycket av detta arbete kommer att ingå i ASEK 5 som slutrapporteras i slutet av februari Där preciseras bland annat vilka tidsvärden, räntor och miljövärderingar som ska användas. Dessutom kommer de växelkurser (dollar och euro) som ska användas i samhällsekonomiska analyser att låsas när en ny basprognos tagits fram. Vi har uppfattningen att de växelkurser som använts i rapporterna möjligtvis är lite låga sett i ett historiskt perspektiv. Vi bedömer att antagandet att Sverige och Norge utgör samhället kan vara rimligt i dessa analyser. Nyttor och kostnader diskonteras i rapporterna till nuvärde år Vi önskar ett förtydligande vilken prisnivå de kalkylvärden som använts är i. Är de uppräknade till 2010 från 2006 års prisnivå eller är de uttryckta i 2006 års prisnivå? Synpunkter på rapporten Samhällsekonomisk värdering av trafikinskränkningar Kiruna - Narvik Vi vill först poängtera att vi anser att rapportförfattaren har gjort ett förtjänstfullt arbete med ett rätt magert underlag. Vi ger i detta avsnitt främst synpunkter som kan vara värda att överväga (i vissa fall borde övervägas) i det fortsatta arbetet. Inställelse av LKAB:s planerade malmtåg Vi bedömer att principen att nyttan av utökad malmbrytning för LKAB kan belysas med differensen mellan världsmarknadspriset på malm och kostnaden för att bryta och transportera malmen i grunden är rimlig. Vi har lite svårt att förstå hur man i rapporten kommer fram till att den kända malmkroppen tar slut år Den storlek på malmkroppen som nämns i rapporten borde, som vi uppfattar det, räcka ca 28 år om 50 miljoner ton per år bryts. Slutsatsen bygger väl i och för sig på det förenklande antagandet att brytningen direkt ökas till 50 miljoner ton per år. Men utöver detta beskrivs i rapporten att förväntade produktionsbortfall gör att 10 procent mindre bryts varje år. Borde inte detta skjuta upp sluttidpunkten något? Det är för oss oklart hur resonemanget kring den kända malmkroppen hänger samman med det som står på s.16: LKAB planerar att öka sin produktion från ca 28 miljoner ton per år (totalt) till ca 37 miljoner ton år 2015 och 50 miljoner ton 3(6)

4 år Hur mycket produktionen kan öka utöver 37 miljoner ton beror på utfallet av den prospekteringen som nu pågår. Om det som är känt och ekonomisk försvarbart att bryta är 37 miljoner ton per år, är det då inte rimligare att utgå ifrån denna nivå i analysen? En ytterligare motivering av nivån 50 miljoner ton per år skulle åtminstone vara bra för förståelsen. Vi vill poängtera (det självklara) att det givetvis är så att nyttan ökar om nyttor i större utsträckning infaller närmare nuet. På samma sätt kommer diskontering av investeringskostnader att, allt annat lika, leda till slutsatsen att dessa kostnader bör skjutas på framtiden så långt som möjligt. Analysen i rapporten ger definitivt underlag för det fortsatta arbetet, men ännu intressantare resultat erhålls givetvis när kostnader och nyttor ingår samtidigt. Nedläggning av persontrafiken mellan Kiruna-Narvik Vi tror att en uppfattning om antalet resande på sträckan kan fås genom att titta på statistik över resande som rör Trafikverkets trafikavtal om persontågstrafik på Malmbanan/Ofotbanen. Vi vet att sådan statistik fanns hos myndigheten Rikstrafiken (som avtalade om den nämnda trafiken). Rikstrafiken gick vid årsskiftet 2010/2011 upp i Trafikverket. Statistiken borde till stora delar vara offentlig och skulle kunna komplettera den diskussion som förs kring antalet resande. Vad gäller antalet resande anser vi vidare att staten inte bör ta uppgifter som inte kan styrkas i beaktande (resonemang om sekretessbelagda räkningar på s.14). Den turistandel bland resande på 80 procent som antas i avsnittet känns högt. Det kan inte uteslutas att det är ett rimligt antagande, men vi tror att det kan kontrolleras mot den resandeundersökning av Vectura som hänvisas till i den andra rapporten (Kiruna -Boden). Undersökningen beställdes av Rikstrafiken och uppgifterna ägs numera alltså av Trafikverket. I Vectura-rapportens underlagsmaterial (rådata) kan det vara möjligt att se i vilka ärenden resenärer på den aktuella sträckan reste. Dessutom kan det i underlagsmaterialet finnas uppgifter om antalet utländska resenärer. Det kan vara värt att kontrollera om underlagsmaterialet är offentligt tillgängligt och användbart för ovan nämnda kontroller. Vissa av de antaganden som görs i potentialanalysen känns överraskande höga/låga. Till exempel antas att 85 procent av de potentiella kryssningsturisterna som skulle åka på Malmbanan väljer att turista i ett annat land om persontrafiken försvann från banan (s.30). Antagandena är ju just antaganden, men om det finns möjlighet att stärka argumenten för dem vore det bra. Trots den argumentation som finns på s.8 anser vi att antagandet om frånvaro av undanträngningseffekter vid sysselsättningsökningar i turistbranschen är väl starkt. Vi skulle gärna se en kort beskrivning av metoden som används i studien som handlar om turismens bidrag till ökad sysselsättning i Kiruna kommun (s.28). 4(6)

5 Turismeffekten kommer inte att ingå i den NNK som beräknas när investeringskostnader med mera läggs till i en mer fullständig samhällsekonomisk analys. Vi anser att belysning av om effekten är stor eller liten kan, inom rimliga gränser, göras med en potentialanalys. Reduktion av övrig godstågstrafik Vi kan inte göra någon bedömning över rimligheten i antagandet att godset flyttar över till lastbil på relationen Narvik Kiruna, för att sedan flytta över till tåg till/från Oslo. Kan någon logistikmodell styrka detta antagande? När en fullständig analys ska kvalitetsgranskas hoppas vi ha en uppfattning om detta. Ökningen från fyra tåg idag till 13 tåg år 2020 känns väldigt stor baserat på de argument som framförs på s.13. Vi anser att det kan vara på sin plats att utveckla argumenten kring detta om möjligt. Nya gruvbolags malmtransporter påverkas I detta avsnitt hänvisas till flera olika studier som delvis bygger på olika antaganden. Ett stort arbete har lagts ner av rapportförfattaren för att göra den analys som finns i rapporten. Nedan följer några synpunkter på avsnittet. I avsnittet hänvisas till studier som använt ett avkastningskrav på 8 procent när eventuell företagekonomisk lönsamhet av gruvbrytning studeras. Det bör noteras att en ränta på 6,5 procent använts i tidigare avsnitt. Skillnaden behöver inte vara orimlig, vi anser dock att en förklaring bör läggas till. Vi anser att det faktum att investeringskostnader kommer in i resonemangen i detta avsnitt gör texten något förvirrande. Vi förstår att detta har att göra med att det bästa jämförelsealternativet måste tas fram. Vi tror dock att avsnittet skulle vinna på att vara ännu tydligare med syftet med att diskutera investeringskostnader. Vi har också svårt att följa varför tåg till Kemi inte blir det bästa jämförelsealternativet istället för ingen gruvdrift. Kan detta förtydligas ytterligare? Eftersom investeringskostnader ingår i resonemanget i detta avsnitt önskar vi att det fanns en utförligare diskussion kring hur en rimlig fördelning av kostnaden mellan samhälle och företag skulle se ut. Synpunkter på rapporten Samhällsekonomisk värdering av trafikinskränkningar Kiruna - Boden Även rörande denna rapport vill vi poängtera att vi anser att rapportförfattaren har gjort ett förtjänstfullt arbete med ett knapphändigt underlag. Vi ger nedan främst synpunkter som kan vara värda att överväga (i vissa fall borde övervägas) i det fortsatta arbetet. Persontrafiken mellan Kiruna-Boden läggs ner Även här tror vi att en uppfattning om antalet resande på sträckan kan fås genom 5(6)

6 att titta på statistik över resande som rör Trafikverkets trafikavtal om persontågstrafik på Malmbanan/Ofotbanen. Andelen utländska resenärer och ärendefördelning på resor som berör delsträckan kan också finnas i underlagsmaterialet till den Vectura-rapport som tidigare nämnts (den refereras också till i samband med att detta diskuteras i föreliggande rapport). Vidare anser vi, som tidigare nämnts, att staten inte bör ta hänsyn till uppgifter kring antalet resor som inte kan styrkas. I rapporten antas att de inställda tågen ersätts med expressbussar mellan Luleå och Kiruna som gör stopp vid samma stationer som tågen. Tågavgång ersätts alltså med bussavgång. Vidare antas att all överflyttning av tågresenärer sker till buss (vissa resor uteblir dock på grund av längre restid). Vi anser att det förmodligen är en alltför grov förenkling att anta att ingen överflyttning sker till bil. Viss information för att belysa om antagandet är rimligt eller inte kan finnas i underlagsmaterialet till den resandeundersökning som Vectura genomförde på nattågen. I dessa undersökningar brukar frågan ställas hur resenärerna skulle ha rest om linjen inte fanns. Genom att studera svarsfördelningen på denna fråga för resor som berör det aktuella området borde en uppfattning kunna fås huruvida antagandet om ingen överflyttning till bil är rimligt. I och med att överflyttning sker till buss anser vi att externa effekter borde inkluderas i listan över samhällsekonomiska effekter som ingår i analysen. I rapporten förs resonemanget att inställelse av persontågstrafiken kommer att leda till ökade kostnader för sjukvårdsresor (till Umeå och Sunderbyn). Kostnader för denna typ av resor i relationen Kiruna/Gällivare-Sunderbyns sjukhus och i relationerna Kiruna/Gällivare-Umeå redovisas i rapporten. Ett antagande att hälften av dessa resor i framtiden kommer att ske per tåg görs. Är det verkligen troligt att så många som hälften av de svaga patienter som inte kan åka buss kan göra resan med tåg istället? Dessutom tror vi att det borde uppstå vissa kostnader i samband med att dessa patienter ska ta sig till/från tågstationen som säkert i många fall ligger många mil från hemmet. Reduktion av övrig godstågstrafik Vi kan inte i nuläget göra någon bedömning över rimligheten i antagandet att godset flyttar över till lastbil på relationen Narvik Oslo. Kan någon logistikmodell bekräfta detta antagande? När en fullständig analys ska kvalitetsgranskas hoppas vi själva ha kommit längre i detta arbete. Utan djupare analys anser vi att det inte kan uteslutas att en del av godstransporterna flyttar över till sjöfarten, eller helt enkelt inte blir av. En större diskussion kring detta skulle vara välkommet. Nya gruvbolags malmtransporter påverkas Vi har inga ytterligare kommentarer än de som togs upp när synpunkterna på detta avsnitt i rapporten om Kiruna Narvik delgavs ovan. 6(6)

RAPPORT. Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Boden 2012-02-07. Upprättad av: Håkan Berell

RAPPORT. Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Boden 2012-02-07. Upprättad av: Håkan Berell RAPPORT Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Boden 2012-02-07 Upprättad av: Håkan Berell 2 (26) RAPPORT Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Boden Kund Trafikverket, Luleå, är beställare

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare)

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) PM Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

RAPPORT. Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Narvik 2012-02-24. Upprättad av: Håkan Berell

RAPPORT. Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Narvik 2012-02-24. Upprättad av: Håkan Berell RAPPORT Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Narvik 2012-02-24 Upprättad av: Håkan Berell 2 (49) RAPPORT Samhällsekonomisk värdering av tågtrafik Kiruna-Narvik Kund Trafikverket, Luleå, är beställare

Läs mer

JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM. Västra Stambanan

JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM. Västra Stambanan JÄRNVÄGSFÖRENINGEN I LERUM Västra Stambanan Samhällsekonomiska vinster genom utbyggnad av sträckan Göteborg-Floda med en bergtunnel norr om sjön Aspen 2017-10-03 Beräkningar: Bengt Bohlin Foto: Björn Stahre

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg Promemoria 2012-09-05 Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg 2 Regeringen satsar på Malmbanan och Pajala-Svappavaara som en del av regeringens

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Kort historia. Norrtågstrafiken

Kort historia. Norrtågstrafiken Kort historia Norrtågstrafiken 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar ett politiskt samarbete kring tågutvecklingen i Norrland utmaningar och möjligheter

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 2

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 2 Norrtågs kvalitetsredovisning År 215 Kvartal 2 1 Innehållsförteckning Stabilt resande... 3 8 % av alla förseningar är direkt kopplade till infrastrukturen... 8 Regulariteten var 98 % kvartal 2... 1 2 Stabilt

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB UTMANINGAR VI SER Utgångspunkten är tillträde till marknaderna för basindustrins produktion. Kapacitetsbrister i stora

Läs mer

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Skadeklassificering enligt polisrapportering: Svårt skadad Brott, krosskada, allvarlig skärskada

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2016 Kvartal 2

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2016 Kvartal 2 Norrtågs kvalitetsredovisning År 216 Kvartal 2 Sid 1 Innehållsförteckning Ny tågoperatör... 3 Resandeutveckling per sträcka... 6 Tåg i Tid... 9 Regulariteten 95 %... 1 Sid 2 Ny tågoperatör Norrtågstrafiken

Läs mer

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Planläggningsbeskrivning 2017-05-17 Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Kiruna Kommun, Norrbottens län Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten RAPPORT Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Samhällsekonomisk analys 2019-03-06 1 (16) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr

Läs mer

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen Lennart Lennefors Projektledare och transportanalytiker Planeringsavdelningen Snabbfakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm. Huvudkontor i Borlänge. Regionkontor i Eskilstuna, Gävle, Göteborg,

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg [ NY] 2018-03-13 1(6) Kopia till: Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg 1. Inledning Modellen för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg får användas för att beräkna samhällsekonomiska

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

Bilaga 3 persontrafik

Bilaga 3 persontrafik Bilaga 3 persontrafik 1.1. Minnesanteckningar från Affärsplan Norrbotniabanan, Workshop Persontrafik den 1 april 2009 Tid: Tisdag 1 april kl 12:15-14:30 Plats: Länsstyrelsen i Norrbottens län, Luleå Deltagare:

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3523 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625).

Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län (TRV 2013/66625). 1(5) Trafikverket Ärendemottagningen Fredrik Brokvist, Söp Box 810 78128 Borlänge Remissvar Upphörande av underhåll på järnvägssträckan Snyten Kärrgruvan, bandel 334 i Norbergs kommun, Västmanlands län

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

Ägare/Organisation. Norrtåg AB är garanten och möjliggöraren Operatör på våra tåg är Botniatåg AB ( SJ & DB Bahn)

Ägare/Organisation. Norrtåg AB är garanten och möjliggöraren Operatör på våra tåg är Botniatåg AB ( SJ & DB Bahn) Norrtågsförsöket Ägare/Organisation Omfattar de fyra nordligaste länen (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland) Ägs av Länstrafikbolagen Finansieras av landstingen och staten Norrtåg AB

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr 20171101 Luleå EUROPAS INDUSTRIELLA KORNBOD Sjömatindustrin i Norge växer starkt Utsikter för ökad mineralutvinning

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 4

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 4 Norrtågs kvalitetsredovisning År Kvartal 4 1 Kvalitetsrapport kvartal 4 7 % Resandeökning Vi är glada över att närmare 1,5 miljoner resenärer väljer att resa med Norrtåg. Jämfört med trafikstarten 212

Läs mer

Störning och samhällsekonomisk kostnad av vägtrafikbuller i Ljungskile

Störning och samhällsekonomisk kostnad av vägtrafikbuller i Ljungskile Störning och samhällsekonomisk kostnad av vägtrafikbuller i Ljungskile Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 7 september 2015 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin Västra Götalandsregionens

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Norrtågs kvalitetsredovisning År 2015 Kvartal 1 Innehållsförteckning Våren är på väg! 3 Resandeutveckling 4 Information en del av resande 7 Punktlighet - andel tåg som kommer i rätt tid 11 Orsaken till

Läs mer

Analys av resandet med Komfortbussen till/från Umeå

Analys av resandet med Komfortbussen till/från Umeå Redovisande dokument Rapport Sida 1 (15) Analys av resandet med Komfortbussen till/från Umeå Innehåll Bakgrund... 2 Uppdrag... 2 Antal remisser till NUS... 2 Förändring i vård som kan ha påverkat resandet...

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 19 Fördelningseffekter och jämställdhet G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 19 Fördelningseffekter

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan

Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet. Trafikslags övergripande plan Utveckling av samhälls ekonomiska verktyg, effektsamband och effektmodeller inom transportområdet Trafikslags övergripande plan ur Förordning (2010:185) med instruktion för Trafikverket 2 Trafikverket

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Operatör:

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Nattåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm

Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm PM Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl.

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl. Bilaga 3 Genomförande av kalkyl i Excelark Denna bilaga utgör stöd vid hantering av det excelark som rekommenderas för genomförande av samhällsekonomisk kalkylering med stöd av mikro eller mesomodeller

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Järnvägens transportproblem År 2006 mdr tonkm År 2050 Tillgänglig kapacitet 22,3

Läs mer

Dellenbanan inför kommunalvalet 2010 HUDIKSVALL LJUSDAL 1. Vilken roll eller vilka roller vill ert parti se för Dellenbanan på längre sikt? Välj ett eller flera alternativ V MP KD C FP M SRD S MP C FP

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten Rapport Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Bilaga 1 Beräkningar med Wikibana 2019-03-06 1 (6) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress,

Läs mer

Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF).

Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF). 2016-01-30 Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF). Tillväxtberedningen är ett gemensamt

Läs mer

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017

PM 14 maj 2012. Skattning av resande, kostnader och intäkter för Trafikplan 2017 PM 14 maj 2012 Skattning av resande, kostnader och intäkter för I detta pm redovisas resonemang kring resande, intäkter och kostnader för trafik i ett storregionalt stomnät i enlighet med. Antagandena

Läs mer

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser

Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Version 2015-04-01 Beräkningsmetodik för transportsektorns samhällsekonomiska analyser Kapitel 1 Introduktion Yta för bild 2 Innehåll Förord... 4 1 Introduktion... 5 1.1 Transportpolitikens mål och Trafikverkets

Läs mer

Kort historia. Norrtåg

Kort historia. Norrtåg Kort historia Norrtåg 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar ett politiskt samarbete kring tågutvecklingen i Norrland Stråkmöte inför tågplan 2016 2004

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL 1/3 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2013-10-22 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 02 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Operatör:

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Nattåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304)

Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304) 2012-03-27 Till Trafikverket Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304) Norrbottens läns landsting och Kommunförbundet Norrbotten har beretts möjligheter att yttra sig över kapacitetsutredningen.

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår 2008-10-07 x PM Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Åtgärdsval Kapacitetsåtgärder Malmbanan och Ofotbanen 2012-03

Åtgärdsval Kapacitetsåtgärder Malmbanan och Ofotbanen 2012-03 Åtgärdsval Kapacitetsåtgärder Malmbanan och Ofotbanen 2012-03 Deltagare i processen åtgärdsval Kapacitetsåtgärder Malmbanan och Ofotbanen 2 Innehåll Sammanfattning... 5 1 Åtgärdsvalsprocess arbetssätt...

Läs mer

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 Åtgärdsvalsstudier fyrstegsprincipen i praktiken Krav på effektivare planeringsprocesser, enklare, tydligare Krav på väl fungerande transportsystem, multimodalt,

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2014. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

SAMMANFATTNING SKOGSINDUSTRIERNAS YTTRANDE

SAMMANFATTNING SKOGSINDUSTRIERNAS YTTRANDE 2013-11-15 Er ref: Boel Olin Diarienr: TRV 2013/66526 Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över samråd för upphörande av underhåll på järnvägssträckan

Läs mer

Reflektioner från Enheten Forskning och utvärdering. - Angående Rambölls slututvärdering av Ung komp.

Reflektioner från Enheten Forskning och utvärdering. - Angående Rambölls slututvärdering av Ung komp. Reflektioner från Enheten Forskning och - Angående Rambölls slut av Ung komp. Af 00009_2.0_(2017-10-11, AF5000) Arbetsförmedlingen Författare: Johan Egebark och Gülay Özcan Datum: 2018-03-06 Diarienummer:

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg Kommunstyrelsen 2007-05-14 89 181 Plan- och tillväxtutskottet 2007-04-23 49 90 Banverket, Vägverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen 07.39 21 majks19 Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner

Läs mer

Flygutredning 2015-2019. Information 130313 Region Norrbotten

Flygutredning 2015-2019. Information 130313 Region Norrbotten Flygutredning 2015-2019 Information 130313 Region Norrbotten Syfte med utredningen Syftet är att i projektform driva utredningsarbetet med att ta fram ett beslutsunderlag om vilken flygtrafik som är aktuell

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Kundundersökning mars 2014

Kundundersökning mars 2014 Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia Transport Sverige Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby)

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) PM Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...4 1.3

Läs mer

Malmtransporter från Bergslagen

Malmtransporter från Bergslagen UNDERLAGSRAPPORT Malmtransporter från Bergslagen Yta för bild Dokumenttitel: Malmtransporter från Bergslagen Skapat av: Lotten Herrman Dokumentdatum: 2013-06-13 Dokumenttyp: Rapport Publikationsnummer:

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag:

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Operatör: Trafikslag: Sträcka: Veolia AB Buss Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Ack oktober 2017

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Ack oktober 2017 Norrtågs kvalitetsredovisning År Ack oktober Sid 1 Innehållsförteckning En positiv resandeutveckling + 7 %... 3 Punktlighet 88 %... 4 Var orsakar förseningarna?... 6 Regulariteten 92 %... 7 Resandeutveckling

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 1

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 1 1 Norrtågs kvalitetsredovisning År 217 Kvartal 1 2 Innehållsförteckning Resandeutveckling... 4 Punktlighet andel tåg som kommer i rätt tid... 9 Orsak till försenade tåg... 1 Regularitet andel avgångar

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Sundsvall - Trondheim Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Kongsvinger

Kundundersökning mars 2014. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Kongsvinger Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Tåg Karlstad - Kongsvinger Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Utblick från nationell nivå Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Attityder till kollektivtrafik 96% av befolkningen instämmer: Satsning på kollektivtrafiken är bra för samhället 75% av befolkningen

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

Dokumentdatum. Sidor 1(7)

Dokumentdatum. Sidor 1(7) 1(7) Manual lågtrafikerade banor, LTB 2.0. Gäller även ver 2.1 År 2011 tog Trafikverket fram en metod-pm som beskriver hur samhällsekonomiska analyser skall genomföras för lågtrafikerade banor 1. Denna

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala 2008-11-05 x PM Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se 2008-11-05 Innehåll 1

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Buss Sträcka: Haparanda - Sundsvall

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Buss Sträcka: Haparanda - Sundsvall Kundundersökning mars 2011 Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Buss Sträcka: Haparanda - Sundsvall Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid Tågförbindelsen mellan Göteborg och Oslo är i dagens läge mycket långsam och därmed knappast attraktiv, gäller främst person- men även godsstrafik. IC-förbindelsen Oslo-Göteborg är till och med långsammare

Läs mer

Version 1

Version 1 2014-06-24 Version 1 WSP har på uppdrag av Transportstyrelsen tagit fram ett enkelt, övergripande verktyg för att beräkna hur befolkningen påverkas av olika bullerminskande åtgärder, samt hur detta värderas

Läs mer

En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier

En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier 0(6) September 2013 Bilaga ärende 4 En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier Detta PM har tagits fram av MÄLAB med stöd av Bengt Hultin, Järnvägshuset

Läs mer

B. De 4 stora transportslagen. Läs sid. 94 111.

B. De 4 stora transportslagen. Läs sid. 94 111. Logistik A. Modul 4 (transportmetoder). Transport-utb. Läsning: Detta häfte samt vissa delar av kap. 5, 10 o 12. Skriv svaren under frågorna. Namn:... A. Inledning Läs sid. 88 91 samt diagrammen på sid.

Läs mer

Näringsdepartementet STOCKHOLM

Näringsdepartementet STOCKHOLM 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM LKAB:s remissyttrande över Trafikverkets Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029, (ärende TRV2017/32405). Om LKAB LKAB är världens näst största

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Luleå - Riksgränsen

Kundundersökning mars 2013. Trafikslag: Luleå - Riksgränsen Operatör: Trafikslag: Sträcka: Norrtåg Tåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

Datum Bilaga

Datum Bilaga PM Effektredovisning för BVSt_016 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 1, BVSt_019 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 2 Handläggare:

Läs mer