Regler för styrning och uppföljning av mål och resurser i Sundsvalls kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler för styrning och uppföljning av mål och resurser i Sundsvalls kommun"

Transkript

1 Regler för styrning och uppföljning av mål och resurser i Sundsvalls kommun Diarienummer 328/ Fastställt av KF , rev Regler för styrning och uppföljning av mål och resurser i Sundsvalls kommun Detta dokument har försetts med ett tillfälligt försättsblad

2 Kommunal författningssamling för Sundsvall kommun 02a-28 Regler för styrning och uppföljning av mål och resurser i Sundsvalls kommun Fastställda av kommunfullmäktige Reviderad

3 Innehåll 1. Inledning 3 2. Processperspektiv 4 3. Övergripande principer 5 4. Analys 6 5. Planering 7 Från vision till mål och resursplan 7 Mål och resursplan MRP 3 år 8 Mål och resursplan MRP 1 år 8 Omdisponeringar 8 Kompletteringsbudget 9 Investeringar 9 Investeringar finansierade med internlån 9 6. Styrning 11 Månatliga rapporter 11 Delårsrapporter 12 Delårsrapporter i Stadsbacken Uppföljning 13 Årsredovisning 13 Resultatöverföring 13 Intern kontroll Övrigt 15 Sid 2 (15)

4 1. Inledning I reglemente för kommunstyrelsen, 9, fastställs att kommunstyrelsen skall se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, de föreskrifter som kan finnas i lag eller förordning samt bestämmelser i detta reglemente. Vidare i 1 att kommunstyrelsen leder och samordnar planering och uppföljning av kommunens ekonomi och verksamheter och ansvarar för samordningen inom koncernen. I 4 anges att kommunstyrelsen skall ha hand om kommunens medelsförvaltning och därvid följa de föreskrifter som fullmäktige beslutat om. Syftet med Regler för styrning och uppföljning är att i ett dokument presentera övergripande regler som ligger till grund för styrning och uppföljning av kommunens ekonomi och verksamhet. Styrmedel som avses här är: Mål- och resursplan Redovisning Uppföljning och utvärdering Internkontroll Grundläggande är att utveckla en ledningsprocess på alla resultatnivåer som möjliggör en god ekonomisk hushållning. Mål och resursplan, redovisning, uppföljning och utvärdering samt internkontroll samverkar i styrningen av kommunens ekonomi och verksamhet. God ekonomisk hushållning skapas genom en ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet med en finansiering som långsiktigt garanterar verksamheten utan skattehöjning. Kopplingen mellan styrmedlen och ledningsprocessens fyra steg med tillhörande dokument åskådliggörs i nedanstående bild. Ledningsprocessen Steg Analys Planering Styrning Uppföljning Förklaring Analys av omvärlden och den egna verksamheten. Formulering/översyn av mål och resursfördelning för att uppnå målen, planering av verksamhet. Löpande hantering av avvikelser från plan samt förbättringar. Uppföljning av måluppfyllelse, resursåtgång och arbetssätt. Exempel på dokument Planeringsförutsättningar Processanalyser Utredningar Vision, kännetecken, processmål Mål och resursplan Månadsuppföljningar Tertialrapporter Regler och rutiner Årsredovisning Intern kontroll Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har fastställt vissa regler som berör ekonomistyrningen, i särskilda beslut. Dessa regler redovisas i det här dokumentet enbart genom en hänvisning till besluten. Sid 3 (15)

5 2. Processperspektiv Nedanstående bild visar ett processperspektiv på Sundsvalls kommunkoncern. Processerna är indelade i huvud-, lednings- och stödprocesser med olika övergripande syften. Ledning Syfte: Säkerställa att önskat resultat uppnås inom ramen för befintliga resurser. Analys Planering Styrning Uppföljning Huvudprocesser Stöd Syfte: Stödja lednings- och huvudprocesserna genom att tillhandahålla interna tjänster och produkter. Utbildning Syfte: Tillgodose barns och ungdomars behov för lärande och utveckling. Vård och omsorg Syfte: Tillgodose behovsanpassad vård och omsorg. Samhällsbyggnad Syfte: Tillgodose behovet av en effektiv och ändamålsenlig fysisk samhällsstruktur. Fritid och kultur Syfte: Ge förutsättningar för en meningsfull fritid och ett aktivt socialt liv. Arbete och tillväxt Syfte: Ge förutsättningar för företagens utveckling och stärka individens anställningsbarhet. Ledningsstöd (analys, planering, styrning, uppföljning) Målgrupper: - Medborgare - Brukare - Föreningar - Företag Verksamhetsstöd (Intern service & administrativ utveckling) - Besökare / turister Ledningsprocessen syftar till att säkerställa att önskat resultat uppnås inom ramen för befintliga resurser. Huvudprocessernas övergripande syften har sitt ursprung i medborgarnas centrala behov av utbildning, vård och omsorg vid behov, effektiv och ändamålsenlig fysisk samhällsstruktur, meningsfull fritid och aktivt socialt liv, samt ekonomisk utveckling och trygghet. För att dessa huvudprocesser ska nå bästa möjliga resultat finns behov av interna stödresurser grupperade i två stödprocesser, stöd till ledning och stöd till verksamhet. Sid 4 (15)

6 3. Övergripande principer Kommunens decentrala arbetssätt ska återspeglas i styrningen och uppföljningen. Ansvar och befogenheter ska ligga så långt ut i organisationen som möjligt Ledningsfunktionerna på alla ansvarsnivåer ska styra och samordna planering och uppföljning av både verksamhet och ekonomi Koncernnyttan gäller vid alla beslut d v s aktiviteter i enskilda verksamheter ska hanteras så att de skapar bästa möjliga värde för helheten, kommunkoncernen. Med kommunkoncernen avses i detta dokument de nämnder och bolag som ingår i den sammanställda redovisning kommunen ska göra i enlighet med den kommunala redovisningslagen. Regler för styrning och uppföljning fastslår den yttre ram som gäller för styrelser, nämnder och bolag i Stadsbacken AB. Inom denna ram fastställer var och en egna regler för styrning och uppföljning av mål och resurser, utifrån de förutsättningar som gäller för verksamheterna ifråga. Tillgängliga ekonomiska resurser är ram för möjlig verksamhet. Mål och resursplan skall upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Ett negativt resultat i kommunen under ett år skall regleras under de närmast följande tre åren. Verksamheten ska således bedrivas inom befintliga ramar även om detta medför att de i mål och resursplanen angivna målen och riktlinjerna inte helt kan uppnås. Nämnd får alltså inte överskrida sin totala resultatbudget (med undantag för användning av tidigare års överskott för särskilda ändamål). Vid konflikt mellan mål och medel gäller medlen. Varje nämnd ansvarar fullt ut för att utforma verksamheten inom beslutade ramar. Avvikelser ska i första hand klaras inom den egna nettokostnadsramen. Mål kan behöva modifieras eller att måluppfyllelsen skjuts framåt i tiden för att utforma verksamheten inom ramen för tillgängliga ekonomiska resurser. Ingen nämnd har rätt att överskrida budgeten utan särskilt beslut på högre nivå. Högre instans måste då besluta om omfördelning av medel från annan verksamhet. Resursfördelningen gäller som nettoram, det vill säga kostnader minus intäkter. Nämnd kan öka eller minska sin bruttoomslutning, så länge nettoramen hålls. Om medelstilldelningen visar sig otillräcklig skall nämnden i första hand undersöka förutsättningar att disponera tillgängliga resurser inom nämndens samlade budgetram och i andra hand - hos kommunfullmäktige - aktualisera behovet av att ändra målen för verksamheten. Sid 5 (15)

7 4. Analys Analysunderlag Förvaltningsorganisationen tar fram ett analysunderlag, som bygger vidare på och fördjupar årsredovisningens resultatuppföljning. Analysunderlaget är en framtidsinriktad verksamhetsanalys per process av hot och möjligheter kring hur verksamheten kan utvecklas och förändras. Därutöver ska övergripande förutsättningar redovisas, t ex kring ekonomi. Seminariernas upplägg utformas av kommunstyrelsekontoret i samråd med företrädare för partierna. Kommunstyrelsekontoret ansvarar för och leder framtagande av analysunderlag, som sker med erforderligt stöd från förvaltningar och bolag. Seminarier Seminarierna riktar sig till samtliga ledamöter i fullmäktige, styrelser och nämnder. Syftet är att ge ledamöterna en gemensam kunskapsbas samt visa möjligheter och exempel hur verksamheten kan utvecklas och förändras. Detta ska bidra till att ledamöterna har förutsättningar att delta i sitt partis interna arbete med MRP-förslag. På seminarierna presenteras resultatuppföljning och analysunderlag. Detta kompletteras med externa föreläsare, paneler, diskussionshörnor etc. Totalt arrangeras 5 seminarier, en för varje huvudprocess. På samtliga seminarier ska dessutom övergripande förutsättningar att redovisas, t ex kring ekonomi. Kommunstyrelsekontoret ansvarar för seminariernas genomförande, med erforderligt stöd från förvaltningar och bolag. Sid 6 (15)

8 5. Planering Från vision till mål- och resursplan Den övergripande planeringsmodellen syftar till att tydliggöra en röd tråd från vision till resursfördelning. Detta sker via kännetecken, processmål och indikatorer. Visionen beskriver den framtida önskade bilden av Sundsvall som kommun att leva och verka i och utarbetas av varje politiskt parti. Visionen koncentreras till tre-fyra bärande begrepp, kallade kännetecken. För varje process sätts processmål, som knyter an till såväl kännetecken som processens syfte. Till processmålen knyts mätbara indikatorer. Indikatorerna ska visa om verksamheten utvecklas i den riktning processmålen anger. Processmål och indikatorer kopplas samman med resursfördelningen i den integrerade mål- och resursplanen. Den översiktliga planeringsmodellen beskrivs i nedanstående figur. Mål- och resursplan (3-års) Processer Resultat som ska uppnås Resurser Ledning Vision Kännetecken Utbildning Vård och omsorg Samhällsbyggnad Fritid och kultur Arbete och tillväxt Processmål och indikatorer P e n g a r Ledningsstöd Verksamhetsstöd Sid 7 (15)

9 Mål och resursplan MRP 3 år Kommunfullmäktige fastställer i juni varje år kommunens mål och resursplan för nästa kalenderår med plan för påföljande två år. Vidare 3-årsplan för bolag ingående i Stadsbacken AB, enligt de ägardirektiv som kommunfullmäktige eller kommunstyrelse fastställer i särskilt beslut. Valår fastställs mål och resursplan av nyvalda fullmäktige i november. Kommunfullmäktige fastställer i mål och resursplanen finansiella mål, processmål och indikatorer, skattemedel till respektive nämnd (nettoram), investeringar samt beslutar om förändringar av taxor/avgifter som nämnd eller bolag inte har bemyndigande att besluta om. Kommunfullmäktige fastställer genom mål och resursplan också inriktningen för Stadsbacken AB och dess dotterbolag. Kommunstyrelsen och dess finansutskott bereder och utarbetar förslag till mål och resursplan till kommunfullmäktige. De begrepp och termer som används i mål och resursplan ska överensstämma med de begrepp och termer som används i årsredovisningen och delårsrapporter. Mål och resursplan MRP 1 år I kommunen ska nämnd fastställa mål och resursplan för nästa kalenderår senast före december månads utgång. Mål och resursplanen är en detaljfördelning av de skattemedel som kommunfullmäktige fastställer för respektive nämnd i sitt beslut om mål och resursplan. I mål och resursplan 1 år presenteras på lägsta ansvars-/verksamhetsnivå; Processmål, indikatorer och riktlinjer för verksamheten Ekonomiskt resultat med specifikation av intäkter samt kostnader för arbetskraft inklusive förteckning över personal, lokaler, kapitalkostnader och övriga kostnader Direktiv om utformningen av mål och resursplan 1-år utarbetas och fastställs av kommunstyrelsen för kommunens nämnder. Mål och resursplanerna för nämnderna ska rapporteras till kommunstyrelsekontoret som sammanställer en total avstämning mot de av kommunfullmäktige fastställda skattemedlen. Kommunstyrelsekontoret redovisar totalavstämningen i sammandrag till kommunstyrelsens finansutskott. Bolagen ingående i Stadsbacken AB ska upprätta mål och resursplan senast före december månads utgång, med av kommunfullmäktige godkänd 3-årsplan som grund. Mål och resursplan ska redovisas till Stadsbacken AB som utarbetar tekniska anvisningar för dotterbolagen inför upprättandet av mål och resursplan. Omdisponeringar Nämnd beslutar om omdisponeringar av skattemedel inom nämndens ansvarsområde. Omdisponering får inte leda till att av kommunfullmäktige beslutad mål eller verksamhetsinriktning förändras eller äventyras. Vid omdisponeringar måste nämnd eller den organisatoriska nivå som nämnden delegerat rätten till, klarlägga konsekvenserna av omdisponeringen i fråga för berörda verksamheter. Förändringar jämfört med den fördelning som presenterats i MRP 1 år ska rapporteras i den löpande uppföljningen. Sid 8 (15)

10 Kompletteringsbudget Kompletteringsbudgeten fastställs i kommunfullmäktige i mars-april. I kompletteringsbudgeten fastställs nya anslag för innevarande kalenderår som pga. särskilda skäl inte ingår i den fastställda årsbudgeten. I princip ska de nya anslagen kunna täckas inom ramen för kommunfullmäktiges anslag till oförutsedda behov. Generellt sett anvisas ej ytterligare medel, utöver fastställd årsbudget, till löpande verksamhet. Kommunstyrelsekontoret utarbetar tekniska anvisningar för upprättande av kompletteringsbudget. Tilläggsanslag Tilläggsanslag, nya skattemedel till nämnd ska i princip inte förekomma. Det som kan föranleda sådant beslut är enbart händelser av force majeure karaktär. I förekommande fall hanteras särskilda tilläggsanslag i samband med behandling av delårsrapporter. Investeringar Kommunfullmäktige fastställer i mål och resursplan ramar och investeringsbudget för nämnderna. Kommunstyrelsens finansutskott fördelar ramen för investeringar i förvaltningsfastigheter på de objekt som anges utan belopp i mål och resursplan, efter framställning från fastighetsnämnden. Som underlag för ett beslut i en nämnd om investering ska berörd(a) förvaltning(ar) presentera och dokumentera: Behovet av investeringen Alternativ som undersökts för att täcka behovet Kalkyl över investeringens kostnad, investeringens ekonomiska livslängd Driftkalkyl som visar anspråket av skattemedel Nämnd fastställer anvisningar om handläggningen av investeringsbeslut. I ägardirektiv för i Sundsvalls kommunkoncern ingående bolag, som kommunfullmäktige eller kommunstyrelse fastställer, åläggs dotterbolag i Stadsbacken AB rapportera till moderbolaget innan beslut fattas om vissa investeringar. Investeringar finansierade via internlån Kommunfullmäktige fastställer i särskilt beslut regler för investering utanför beslutad mål och resursplan. Beslut om att anvisa medel för investeringar som inte inryms inom bemyndiganden i fastställd mål och resursplan eller regler för investeringar utanför beslutad mål och resursplan och som inte kräver nya skattemedel för drift kan förekomma. Investering i lös egendom (inventarier, maskiner m m) samt i fast egendom, för objekt upp till 20 Mkr, får ske utanför av kommunfullmäktige fastställd budget under förutsättning att driftkostnaderna för objektet ifråga täcks inom fastställd nettoram för nämnden ifråga. Sid 9 (15)

11 För sådana beslut gäller följande: Beslut fattas av berörd nämnd Finansiering sker via kommunstyrelsens avsatta medel för internlån. Finansutskottet fattar beslut om belopp mellan 1 och 20 Mkr Avskrivning och ränta samt övriga driftkostnader belastas berörd nämnd Kommunstyrelsekontoret redovisar omfattningen av internlån till finansutskottet i samband med delårsrapport Finansiering av investering genom leasing jämställs med upplåning. Det innebär att kommunens internbank prövar och beslutar om leasing ska användas som finansieringsform. Kommunstyrelsekontoret har utfärdat regler för redovisning av investeringar. Reglerna finns att tillgå på kommunens intranät ( under rubrikerna: gemensamt/ekonomi/information. Sid 10 (15)

12 6. Styrning Syftet med den löpande styrningen är att via månadsrapporter åstadkomma en kontroll av i första hand den ekonomiska utvecklingen. Rapporteringen ska genom prognosarbetet visa ett förväntat resultat för helåret och därmed ge signaler till nödvändiga åtgärder under innevarande år. Rapporteringen knyter an till mål och resursplanen dels genom en avstämning av innevarande år men också som en hjälp och som incitament till förändringar i samband med MRP-arbetet för kommande år. Utöver den rent ekonomiska uppföljningen ska även en verksamhetsuppföljning parallellt genomföras vilket sker i samband med delårsrapporter. Nämnd ansvarar för att verksamhetens mål, omfattning, kvalitet och ekonomiska resultat följs upp regelbundet. Nämnd ansvarar för att budgeten inte överskrids och att regelbundna budget- och verksamhetsuppföljningar genomförs. Inom respektive nämnd, där det ekonomiska ansvaret kan vara delegerat till ekonomiskt ansvarig, är det nämnd som ytterst har det ekonomiska ansvaret för verksamheten. Således åligger det nämnd att, som ett led i verkställigheten av budgeten, fortlöpande följa upp verksamhet, ekonomi och personal. Rapporteringen till kommunledningen sker genom månatliga rapporter (kommunstyrelsen), delårsrapporter (kommunfullmäktige). Månatliga rapporter Respektive förvaltning ska kontinuerligt varje månad till kommunstyrelsekontorets ekonomiavdelning överlämna en löpande (månatlig) budgetuppföljning. Den löpande budgetuppföljningen innehåller fyra huvudmoment: Först en jämförelse mellan faktiska och beräknade kostnader. Därefter en analys av förekommande avvikelser. Vidare en prognos av kostnads/intäkts- och verksamhetsutfall för återstoden av budgetperioden. Slutligen åtgärdsförslag för att styra kostnads/intäkts- och verksamhetsutfallet i rätt riktning. Kommununstyrelsekontoret ska överlämna en månatlig rapport avseende månaderna januari, februari, mars, maj, juli, september, oktober och november till kommunstyrelsens samordningsutskott. Dessa rapporter behandlas i samordningsutskottet i nära anslutning till rapporternas upprättande. Rapporten ska innehålla Resultaträkning med prognos över det ekonomiska utfallet till slutet av budgetåret Kommentarer om avvikelser från budget eller från tidigare prognoser Kommunstyrelsekontoret utarbetar tekniska anvisningar för upprättande av nämndernas månatliga rapporter. Sid 11 (15)

13 Delårsrapporter Enligt redovisningslagen ska kommunerna upprätta en delårsrapport minst en gång per år som omfattar minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret. För kommunens del utgörs denna rapportering av två tertialrapporter (tertial 1:januari-april och tertial 2:januari-augusti). Kommunstyrelsen ska senast i juni resp. september överlämna delårsrapporten till kommunfullmäktige. Delårsrapporten ska bestå av: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Sammanställd redovisning som omfattar även kommunal verksamhet som bedrivs genom annan juridisk person Prognos över förväntat helårsresultat per nämnd och bolag De begrepp och termer som används i delårsrapporterna ska överensstämma med de begrepp och termer som används i årsredovisningen. Delårsrapporten ska i övrigt innehålla en översikt liknande årsredovisningens förvaltningsberättelse men inte lika omfattande. Informationen ska omfatta förhållanden och händelser som bedöms viktiga för att som intressent kunna analysera kommunens och kommunkoncernens resultat och ställning. Delårsrapporten ska även innehålla en redovisning över ev. ackumulerat underskott och en plan för hur underskottet ska åtgärdas. Kommunstyrelsekontoret bereder och upprättar förslag till delårsrapport. Förslaget tas fram med erforderligt stöd av kommunens förvaltningar samt från bolag och övriga organisationer som ska ingå i den sammanställda redovisningen. Kommunstyrelsekontoret upprättar tekniska anvisningar för delårsrapporten. Särskilda tilläggsanslag för innevarande kalenderår fastställs vid behov i kommunfullmäktige i samband med behandling av delårsrapporterna. Delårsrapporter i Stadsbacken AB Efter första och andra tertialet ska Stadsbacken AB överlämna till kommunstyrelsens finansutskott en ekonomisk rapport för Stadsbacken AB. Rapporten ska innehålla resultaträkning, balansräkning och finansieringsanalys med prognos över det ekonomiska utfallet till slutet av räkenskapsåret samt kommentarer. Stadsbacken AB beslutar om omfattningen av rapporter från dotterbolagen ingående i koncernen och utarbetar tekniska anvisningar för upprättande av bolagens rapporter. Sid 12 (15)

14 7. Uppföljning Syftet med kommunens redovisning sammanfattas i följande punkter: Ge en rättvisande bild av kommunens och kommunkoncernens ekonomi och verksamhet Tillgodose externa och interna intressenters information om kommunens, och olika enheters, ställning och resultat Spegla kommunens resultat och ställning och på så sätt ge underlag för väl grundade beslut Uppföljningen till kommunledningen sker genom årsredovisning och intern kontroll. Årsredovisning Kommunstyrelsen ska senast i mars månad överlämna årsredovisningen till kommunfullmäktige. Årsredovisningen ska bestå av: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Finansieringsanalys Sammanställd redovisning som omfattar även kommunal verksamhet som bedrivs genom annan juridisk person. Förvaltningsberättelsen ska innehålla en översikt över kommunens och bolagens utveckling för det enskilda året men även över tiden. I förvaltningsberättelsen kopplas utfallet för verksamhetsåret ihop med den av kommunfullmäktige fastställda mål- och resursplanen. Den sammanställda redovisningen ska bestå av en resultaträkning, en balansräkning och en finansieringsanalys. Kommunstyrelsekontoret bereder och upprättar förslag till årsredovisning. Förslaget tas fram med erforderligt stöd av kommunens förvaltningar samt från bolag och övriga organisationer som ska ingå i den sammanställda redovisningen. Kommunstyrelsekontoret upprättar tekniska anvisningar för årsredovisningen. Överföring av resultat Nämndernas resultat gäller över tiden. Huvudprincipen är därför att nämnderna (exkl. KS gemensamt) ska ta med sig resultat (samtliga avvikelser mot budget för verksamhet och investeringar) i bokslutet till nästkommande år. Kommunfullmäktige beslutar om överföring av resultat i samband med årsredovisning. Kommunfullmäktige beslutar om eventuella undantag. Undantag från ovanstående huvudprincip ska normalt sett inte förekomma om det inte finns synnerliga skäl. Det som kan föranleda ett beslut om undantag från överföring av resultat (både kostnader och intäkter) är: händelser av force majeure karaktär eller svårpåverkbara poster (t.ex. socialbidragsutfall). Reglerna för överföring av nämndernas resultat och förbrukning av dessa gäller oavsett balanskravet och ses inte som ett avsteg från balanskravet. Nämnd beslutar om fördelning av överfört resultat på sina verksamheter. Dock ska dispositionen ske med försiktighet så tillvida att nämnden ej binder upp sig för åtaganden eller kostnader på längre sikt. Fördelningen får inte leda till att av kommunfullmäktige beslutade mål eller verksamhetsinriktning förändras eller äventyras. Disponering av tidigare överskott bör vara planerad och dispositionen redovisas i budget och verksamhetsplan, delårsrapporter och bokslut. Sid 13 (15)

15 Intern kontroll Den interna kontrollen är en viktig del av kommunens styrsystem och är en naturlig del i de fyra olika stegen analys-planering-styrning-uppföljning. För kommunen finns ett reglemente med tillämpningsanvisningar som reglerar ansvarsfördelningen mellan kommunstyrelse, nämnd och förvaltning. Reglerna finns att tillgå på kommunens intranät ( gemensamt/info/kommunal författningssamling. Den del av intern kontroll som avses beträffande uppföljning är den årliga uppföljningen av intern kontroll. Detta görs i form av en särskild rapport till kommunfullmäktige vid årets slut i samband med upprättande av årsredovisningen. Nämnderna har det yttersta ansvaret för att en god intern kontroll skapas och att en uppföljning sker inom respektive verksamhetsområde. Nämnden ska upprätta en årlig eller flerårig plan för uppföljning av den interna kontrollen och genomföra relevanta kontrollåtgärder. Därefter ska rapportering ske till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen upprättar efter årets slut en rapport till kommunfullmäktige med en sammanfattning av nämndernas rapportering av uppföljning av intern kontroll samt en bedömning av hur den interna kontrollen har fungerat i kommunen. Sid 14 (15)

16 8. Övrigt Utöver ovanstående regler för ekonomistyrning finns i Sundsvalls kommun ett antal riktlinjer, policy- och regeldokument som har koppling till ekonomiområdet. Dessa redovisas kortfattat nedan. Kontroll av ekonomiska transaktioner Kommunfullmäktige fastställer i särskilt beslut regler om kontroll av ekonomiska transaktioner (attestreglemente) och kommunstyrelsen anvisningar om tillämpningen av dessa regler. Regler för fakturering och krav Kommunfullmäktige fastställer i särskilt beslut regler om fakturering och krav. Medelsförvaltning, borgen Kommunfullmäktige fastställer i särskilt beslut regler för medelsförvaltningen (finanspolicy) i kommunen och dess helägda bolag samt regler för kommunala borgensåtaganden. Kommunstyrelsen fastställer i särskilt beslut anvisningar om tillämpningen av dessa regler. Kommunstyrelsekontoret ska upprätta, med årsbudgeten som utgångspunkt, en månatlig likviditetsplan för budgetåret för kommunen och kommunens internbank. Likviditetsplanen ska revideras löpande månad för månad. Bolagen ingående i Stadsbacken AB-koncernen ska upprätta årliga likviditetsplaner. Ägardirektiv för bolag i kommunkoncernen Utöver reglerna som fastställs i detta dokument fastställer kommunfullmäktige eller kommunstyrelse i särskilt beslut ägardirektiv för bolag i kommunkoncernen. Utöver dessa riktlinjer, policy- och regeldokument som har koppling till ekonomiområdet finns det i Sundsvalls kommun ett antal övriga styrdokument. Dessa dokument berör olika områden och ligger till grund för hur kommunens olika verksamheter ska agera. För vidare information kring kommunens olika styrdokument hänvisas till kommunens intranät ( under rubrikerna gemensamt/info/kommunal författningssamling. Sid 15 (15)

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Om kommunala verksamheter och processer. FALK-konferensen maj 2006 Helene Westerlund

Om kommunala verksamheter och processer. FALK-konferensen maj 2006 Helene Westerlund Om kommunala verksamheter och processer FALK-konferensen 17-18 maj 2006 Helene Westerlund Kommunen som dokumenthanterare Förväntningar skapar fixarkultur Mångsysslare utan bulkvaror Kommunens tjänster

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Revisionsrapport* Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Oktober 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Pär Månsson Certifierad kommunal revisor Auktoriserad revisor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Datum 2017-01-30 Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumentnamn Reglemente ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning 1 (6) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 budget, mål och uppföljning Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Processbeskrivning året före

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente Redovisningsreglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Redovisningsreglemente Reglemente 2014-06-16, 94 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2019-03-28, 44/2019 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-03-28

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2016-08-31. Timrå kommun Oktober 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun

Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun 2014-02-17 1(5) Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun Fastställdes av kommunfullmäktige 2013-12-18 313 Fastställda av kommunfullmäktige den 27 april 2000 103 att gälla från och med 1 maj 2000, med

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING Nummer: 01:3 Blad: (1) BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING A. Nämndernas verksamhet Nämnders och styrelsens ansvar 1 Nämnd och styrelse är ansvarig för att av Kommunfullmäktige i budget beslutad

Läs mer

Styrprinciper för Melleruds kommun

Styrprinciper för Melleruds kommun Ersätter KF 31/2004 Utbytt den Sign 1:1 Styrprinciper för Melleruds kommun Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Melleruds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun 2015-11-02 Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-xx-xx. Ersätter reglemente för planering, styrning och uppföljning

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar Antaget av/ansvarig Syfte God styrning och kontroll av Trollhättans Stads ekonomi och verksamhet. Gäller för Samtliga nämnder och förvaltningar. Referensdokument Kommunallagen. Kommunal redovisningslag

Läs mer

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 8 Den 2018-02-19 8 Dnr 2018/00028 Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunfullmäktiges beslut 1. Smedjebacken

Läs mer

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Dnr KS-2004-0379 Dpl 041 Postadress: Förvaltning/Kontor, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottnnggatan 32 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-295070

Läs mer

BUDGET- OCH RESULTATUPPFÖLJNINGSREGLEMENTE

BUDGET- OCH RESULTATUPPFÖLJNINGSREGLEMENTE TROLLHÄTTANS STAD 2013-10-11 1 (5) TROLLHÄTTANS STAD 2013-10-11 Sid nr 1 (5) Dokumentbeteckning Reglemente för budget- och resultatuppföljning. Antaget av/ansvarig Kommunfullmäktige 2013-11-04 132 Syfte

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Anders Thulin, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Granskning av delårsrapport 2013 Båstads kommun Christina Widerstrand, Certifierad kommunal

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008-06-30 Krokoms kommun 3 september 2008 Anneth Nyqvist 2008-09-08 Anneth Nyqvist Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Ägardirektiv för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet Tranemo

Läs mer

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) Upprättad av: Kommunledningsförvaltningen, finansutskottet , rev

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) Upprättad av: Kommunledningsförvaltningen, finansutskottet , rev Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) ÄGARDIREKTIV för Bolag: Adress: 556593-7553 Östersunds Rådhus AB 831 82 ÖSTERSUND Bolags- Antagen av kommunfullmäktige 2000-12-19 ordning:

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

EKONOMIUTBILDNING. Förtroendevalda 2015-01-20. Kenneth Erlandsson, ekonomichef

EKONOMIUTBILDNING. Förtroendevalda 2015-01-20. Kenneth Erlandsson, ekonomichef EKONOMIUTBILDNING Förtroendevalda 2015-01-20 Kenneth Erlandsson, ekonomichef Vad styr oss? Riksdagen Kommunallagen Kommunal redovisningslag Rådet för Kommunal Redovisning God redovisningssed Kommunfullmäktige

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2015-08-31. Härnösand kommun Oktober 2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Delårsrapport 2012-08-31

Delårsrapport 2012-08-31 Revisionsrapport Delårsrapport 2012-08-31 Vänersborgs kommun Oktober 2012 Håkan Olsson Henrik Bergh Hanna Robinson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Uppdraget...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

PM-granskningsanteckningar

PM-granskningsanteckningar PM-granskningsanteckningar Datum 4 februari 2005 Till Från Kontor Angående i Finspång Susanne Svensson och Lars Rydvall Norrköping God ekonomisk hushållning 1 Syfte och bakgrund Kommunernas ekonomiska

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport Delårsrapport 2011-08-31 Vänersborgs kommun Oktober 2011 Håkan Olsson Henrik Bergh Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Uppdraget... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 40 Den 2017-06-19 40 Dnr 2017/00270 Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige fastställer

Läs mer

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016. Dokumentnamn

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-15, 28 att gälla fr o m 2011-01-01 Kommunens organisation I kommunen finns kommunstyrelse och fyra nämnder, nämligen bygg- och räddningsnämnd,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport Delårsrapport 2010-06-30 Torsås kommun 15 september 2010 Åsa Bejvall Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN

EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2010-11-10, 290, reviderade 12 juni 2013, 76 och reviderade 8 juni 2016, 138 att gälla fr.o.m. 1 januari 2017 1. Allmänt

Läs mer

Ekonomirapport 2016 efter mars månad

Ekonomirapport 2016 efter mars månad Tf Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 christina.backstrom@vastervik.se 2016-04-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2016 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN

EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2010-11-10, 290 och reviderad efter kommunfullmäktige 2013-06-12, 76 1. Allmänt Ekonomistyrningsprinciperna utgör ett

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer