Behövs det ytbehandling över huvud taget? Det är inget måste men det ger skydd mot smuts, väta och slitage och det är stor skillnad rent estetiskt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behövs det ytbehandling över huvud taget? Det är inget måste men det ger skydd mot smuts, väta och slitage och det är stor skillnad rent estetiskt."

Transkript

1 Ytbehandling. Ytbehandling är ett gigantiskt område med en mängd produkter man kan använda och tillhörande fallgropar för hur man ska använda dom. Det är svårt att säga något helt generellt då det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till. Till exempel suger träslagen olika mycket, hårdare mindre än mjukare och blir följaktligen mättade fortare. Och en putsad ( =uppruggad) yta suger mer än en skuren eller hyvlad. Föremålen i sig påverkar också vilken ytbehandling man väljer. En matbordsskiva vill man ha en hård yta på som är lätt att torka av, medans man för ett väggskåp väljer det mest estetiska. Man får helt enkelt lära sig att läsa ytan och arbeta med ytbehandlingen tills man är nöjd. Behövs det ytbehandling över huvud taget? Det är inget måste men det ger skydd mot smuts, väta och slitage och det är stor skillnad rent estetiskt. Här följer några råd för de miljövänliga ytbehandlingar som är att föredra. Linolja. Lin är ett av våra äldsta kulturväxter. Man har växtförädlat fram två olika sorters lin. Oljelinets lite större frökapslar är fyllda med oljerika frön och av spånadslinets fibrer i de höga stjälkarna kan man göra textilier. Bra kvalitet får man vid kallpressning. Man kan behålla oljan rå eller koka den (idag innebär det grader. Den kokar egentligen vid 280 grader). Torkningshastigheten ökar genom upphettningen, och även av tillsättning av torkmedel och tillförsel av syre. Linolja är en härdande olja, man kan alltså få en riktigt bra hård yta. Den kokta oljan torkar fortare än rå, men gulnar mer. Den råa har lite mindre molekyler och tränger in och fäster bra vid underlaget. Den råa bör inte användas utomhus då den kan börja mögla, däremot kan man grunda med rå och fortsätta med kokt. Ett sätt att korta ner torktiden är att soloxidera den råa oljan. Häll ca 1 cm olja i ett vitt kärt, lägg en glasskiva med lufthål över och ställ kärlet i starkt solsken ca 1 vecka. Rör om då och då. Oljan bleknar (blir nästan genomskinlig) och blir föroxiderad, vilket förkortar torktiden betydligt. Linoljan är lätt att bättra på vid skada, det är bara att putsa och lägga på ny olja. (Jämför med ett hack i en plastlackad matbordsskiva. När det kommer ner fukt när man torkar av bordet mörknar det fult runt hacket.) Linoljan bör förvaras i väl tillslutna fulla kärl för att inte oxidera för mycket och bli seg. För att få oljan lite mer lättstruken kan man tillsätta balsamterpentin. Vissa tillsätter 50% terpentin i första strykningen av kokt linolja för att den ska tränga in bra.

2 Varning för att linoljan kan självantända. En hopknycklad trasselsudd indränkt med olja självantänder inom några timmar. Se till att lägga trasor i plåttunnor avsedda för det, eller indränkta i vatten i glasburkar, eller elda upp dom direkt. Arbetsgång: Lägg på flödigt med pensel. Låt vila en kvart, torka bort överflödig olja (trasan kan självantända!) och låt sen ytan vila över natten. Om man glömmer att torka bort överflödet så blir det en kraftig rynkbildning på ytan. (Kan tas bort med terpentin.) Om ytan är putsad kan du ta ett fint sandpapper ( 180 eller gärna finare) och dra av lätt det som har rest sig vid vätningen med olja. Man kan också putsa med våtslippapper i olja. Var då noga med att torka bort alla sliprester som annars gör ytbehandlingen grumlig. Lägg på ny olja, låt suga in ca en kvart och torka av överflödet. På detta sätt fortsätter man tills man är nöjd med mättnaden. Man kan lägga på tunnare med en trasa än med pensel om man vill. Är ytan riktigt mättad suger den inte in något av den nya oljan. Ofta nöjer man sig med att lägga på 2-3 gånger men till exempel mindre föremål som knivskaft kan man till och med låta stå i en burk med olja och dra åt sig. Ljusa träslag gulnar ju mer olja man lägger på. Till sist borstar man ytan med tagelborste eller gnider den med trasa, smörpapper eller fårskinn. Värmen och friktionen ( man ska borsta ganska kraftigt ) gör att ytan härdar mer och blir hårdare och det blir också blankare. Några tillverkare: Wibo Färg, istället för lösningsmedel använder de andra tunnare oljor. Claessons trätjära, magrare olja än Wibos, upphettas inte lika högt.

3 Standolja. Om man upphettar linolja utan syre till grader så polymeriseras den, blir som sirap. Man kan tillsätta en skvätt standolja, ca 5 %, i oljefärger för att få en starkare yta, mer väderbeständig till exempel på plåttak. Den ger också färgen bättre utflytning och ökad glans. Den ökar också beständigheten. Tungolja. (Kinaolja, kinesisk träolja) Tillverkas av nötterna från Tungträdet som pressas ( ibland används även barken men bästa kvalitén av nötterna så köp av seriös tillverkare). Förr var den vanlig på båtar. Linolja är känslig för alkaliska ämnen ( tänk på avlutade möbler) men Tungoljan är okänslig för det. Fram till 1930 saknades ersättning för den så den var vanlig. Den torkar väldigt mycket fortare än linolja. Man hade den som tillsats i lacker och oljor. En vanlig blandning var 70% linolja plus 30% Tungolja, den torkar bra och blir stark men användningen för oss är snarast att använda den som torkmedel och då bara en liten skvätt. Ren tungolja torkar på några timmar men den torkar för fort och fäster dåligt. Att vi vill använda oss av tungoljan som torkmedel beror på att den är mindre giftig än sickativ (torkmedel) Balsamterpentin. Löser fett. Är framställd från barrträd. Ju mer man exponerar sig för det, ju större risk att bli allergisk. Det är deltatrecaren som är allergiframkallande. I balsam terpentin utgör det 0,3 %. Sulfatterpentin innehåller mycket mer deltatrecaren, %. Är en biprodukt från pappersmassa av svenska tallar. Målarterpentin är lacknafta med doftämnen tillsatta för att påminna om terpentin. Varning! Citrusterpentin innehåller ingen deltatrecaren utan andra terpenner: limonider. Lacknafta innehåller aromater. Tillverkas från petroleum (tjockolja). Gör färgen sprödare än terpentin. Ger skador på nervsystemet. Alifatnafta är renat från aromater och kan ibland vara ganska luktfri, men är ej så bra på att lösa färg.

4 Linoljefärg. En tålig stark färg som tränger väl in i underlaget och har bra vidhäftningsegenskaper och som åldras vackert där det slits. Den kan förtunnas med terpentin. Linoljefärgen torkar genom oxidation med luftens syre. Man kan använda både rå eller kokt kallpressad linolja. Arbetsgång: Kvistar bör strykas tunt med kvistlack eftersom de innehåller mycket kåda och hartser som färgen inte fäster så bra på. Grunden har till uppgift att ge en god botten för färgen och att den suger jämnare. Använder man sig av terpentin så bör grunden vara magrare än följande färglager dvs innehålla mindre olja, gärna i förhållandet hälften hälften, men vissa målare drar ner på terpentin och har 5-10 % bara. Andelen pigment kan vara ca % för träet suger in oljan och kan ta en del av bindeförmågan. Vanliga pigment i en grund är ljusa pigment som kommer att lysa igenom nästa färglager eller rent vitt som hälften hälften med zinkvitt och titandioxidvitt. Använd en mortel och blanda pigmentet med lite olja till en pasta först innan du tillsätter mer olja till lagom konsistens för att kunna strykas. Ofta mortlar man för kort tid och färgen förblir grynig. Minst en kvart!. Det är bra att hälla upp färgen i burk och fortsätta blanda den med en mixer eller speciell färgvisp, gärna 20 minuter till. Den kan också få stå och vila en stund innan man målar. Låt torka minst ett dygn, känn på färgen att den är torr. (Fullt härdad blir den först efter ca 1-3 månader). Man kan göra en försiktig puts med fint sandpapper för att jämna till ytan mellan varje färglager. Vik ett sandpapper i tre och slipa för hand. Var extra försiktig med kanter för att slippa putsa igenom. Lager två kan du ha den färg du har tänkt dig (stryk upp på provbit när du provar dig fram med en blandning av pigment, eller bara ett pigment) eller rätt pigment men en ljusare ton. För att underlätta torkningen och snabba på den kan man ha i sickativ men max 2-4% annars blir det motsatt verkan. När färgen är torr är den mörkare än när den målas, särskilt umbror mörknar vid torkning. Använd ca % pigment. Använd gärna anstrykare och jämna sedan ut färgen med moddlare. Lager tre ca 50 % pigment. Pigmenten är ju mycket olika täckande, men medel är lika mycket pigment som olja. Borsta upp med tagelborste eller gnid med trasa, smörpapper eller fårskinn. Prova att ytan håller för det, den ska vara torr. Man kan också måla väldigt laserande, prova dig fram med liten mängd pigment.

5 Människan målade med jordpigment på redskap och i grottor redan för år sedan. Man band pigmenten i animaliskt fett. I egyptiskt, grekiskt, tidigt kristet och bysantinskt måleri blandade man pigmenten i en tempera av vatten och ett limämne som till exempel äggula, vax eller kasein. Tempera har alltså använts i flera tusen år. Äggoljetempera användes fram till mitten av 1900-talet då färgfabrikanterna framställde syntetiska färger i större omfattning. Äggoljetempera. En miljövänlig billig och slitstark färg som åldras mycket vackert. Äggoljetemperan är en emulsion av linolja ägg och vatten, där ägget fungerar som emulgator och gör att oljan och vattnet kan blandas. Det finns mänga recept på både magra och feta emulsioner, den vanligaste är nog 1 del ägg 1 del linolja 2 delar vatten Men vissa tar enda upp till 20 delar vatten vilket ger en extremt mager ytbehandling som får upprepas många gånger. Äggoljetemperan är en färskvara som är känslig för bakterietillväxt. Det gäller att ha rena kärl, tillsätt gärna några droppar terpentin först som får rinna runt. I blandningen kan man också tillsätta en droppe spikolja (lavendelolja). Destillerat vatten gör att det håller längre. Arbetsgång: Man kan blanda pigmenten med vatten och förvara dom länge i tättslutna kärl. En del låter blandningen stå över natten bara. Ta en glasburk till exempel en olivburk som är hög och smal. Knäck i hela ägget. Använd KRAV-ägg de ger bäst resultat. Tillsätt lika mycket kallpressad linolja och skaka ihop, eller använd mixerstav. Tillsätt vatten lite i taget under ständig omrörning. Du kan räkna bort det vatten som du blötte upp pigmentet med. Tillsätt och mixa pigmentvattnet till önskad täckbarhet och strykbarhet. Prova på

6 provbit. Om man gör för täckande färg orkar inte bindemedlet hålla allt pigment utan det grusar sig, det är bättre att lägga på många lager. Gör en första grundning. (Man kan också använda emulsionen utan pigment.) Använd anstrykare och sen moddlare, men arbeta inte för länge med färgen, vattnet har dunstat efter ca 10 minuter och det blir svårare att stryka och kan till och med täcka dåligt. Stryk tunt! Yttorkar relativt fort på ca 2-8 dagar. Lätt puts. Gör minst 3 strykningar. Vänta 1-2 veckor och borsta upp med tagelborste. (Väntar man för länge går det trögare.) Brukbar efter ca 3 veckor. Men blir genomhärdad först efter ca 0,5-1 år. Man kan också ta torra pigment i mortel och blanda med emulsionen på liknande sätt som man tillreder linoljefärg. Huvudsaken man inte får en grynig färg som släpper korn utan är väl blandad. Penselvård. Det är mycket viktigt att tvätta bort all färg annars blir penseln hård. Undvik starka lösningsmedel. Oljefärg och äggoljetempera tvättas bort med ljummet vatten och såpa. Pigment Pigmentet är färgämnet som ger färgen kulör. Från början hade man endast jordfärger och var ganska begränsad vad gäller kulör. I modernare tid har industrin tillverkat pigment på kemisk väg och urvalet har blivit större. Jordfärger Ockra, Innehåller järnhydroxid, är varmgula och kan variera i färgton.vid upphettning av ockra blir färgen mörkare och rödare. Terra di siena, innehåller järnhydroxid och aluminiumsilikat och ger en brungul transparent färg. Bränd terra är rödbrun. Engelskt rött, är järnoxid och har en röd ton. Den kan ha olika namn och olika nyanser. (persiskt rött, indiskt rött, venesianskt rött m.fl)

7 Grönjord, innehåller itill stor del järnaluminiumsilikat och har en brungrön transparent färg. Kasserbrunt, (van Dyckbrun) innehåller brunkol. Den är mörkt brun och transparent. Används ofta med vattenlösligt bindemedel. Umbra, innehåller järn och manganföreningar och finns i brun, grön eller grå färg alla ganska dunkla. Bränd umbra ger en mörkt brun färg. Krita, kalciumkarbonat lämpar sig inte till linoljefärg förutom som fyllnadsmedel den har dålig täckförmåga. Används däremot till limfärg. Kimrök, sot som framställs genom ofullständig förbränning av olika organiska ämnen. Kimrök är ett svart pigment som ger en kall gråblå ton. Bensvart, benkol ett annat svart pigment som är laserande. De syntetiska pigmenten är oräkneliga och började framställas i början av talet. Järnblått, ferriferrocyanid, kallas också pariserblått, berlinerblått, miloriblått eller preussiskt blått. En mörk intensiv blå färg från Samma pigment utblandad med vitt och fyllnadsmedel säljs som Dalablått. Pigmentet påskyndar torkningen i oljefärg. Ultramarinblått, natriumaluminiumsilikat en intensiv blå med dragning åt rött. Ultramarin kan framställas av stenen lapis lazuli men har ett mycket högt pris. Kolmomonoxidgrön, oxid av metallen krom. Mörkt grön och mycket täckande. Började tillverkas i mitten på 1800-talet. Caput Mortum, framställs som en biprodukt vid svavelsyratillverkning. Röd blå. Mfl.

8 Schellack. Utvinns främst i Indien. Ett harts som erhålls som avsöndring från olika träd under inverkan av sköldlöss. Schellack är en förhållandevis ganska spröd och ej så motståndskraftig harts som löser sig i sprit (99,5% industrisprit). Det finns olika kvalitéer t.ex lemon, recto, superfine och även blekt schellack varav en del innehåller vax. Framförallt används den vid renovering av antika möbler som ofta är bonade eller franskpolerade.

9 Vax. Det finns att köpa många olika fabrikat. En hållbar vax kan man blanda själv av 2 delar bivax, 1 del carnaubavax, 1 del japanvax eller 2 delar bivax, 1 del carnaubavax och spä med balsamterpentin till en krämig konsistens. Linolja kan även tillsättas som en del i en vaxblandning. Man kan också blanda ett enklare vax av 1 del bivax och ½ del kokt linolja och balsamterpentin. Smält bivaxet försiktigt i vattenbad och tillsätt linoljan, spä med balsamterpentin tills konsistensen blir tandkrämstjock. För att lättare kunna stryka ut ett hårt vax kan man försiktigt värma det lite eller förtunna med terpentin. Vax ger framför allt en annan estetisk upplevelse än linolja som är vätande och ger ett större djup. Ytan blir glattare och glider bra. En vaxad yta är inte så tålig mot väta och värme, passar alltså inte så bra på ett matbord till exempel. Arbetsgång. Lägg på vax med trasa så tunt du kan. Vila över natten om inte annat anges på förpackningen. Lägg på ett lager till om det behövs, för mycket vax blir kletigt. Låt vila. Gnid eller borsta upp ytan till en fin lyster. Andra transparenta ytbehandlingar kan bestå av tvålflingor, såpa mm

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERINGSMÅLNING INVÄNDIGA SNICKERIER AMA-kod: 959-24710SL För invändiga snickerier levererar WIBO FÄRG AB ett tresteg system bestående av - WIBO Grundfärg för invändiga snickerier,

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är Rå kallpressad linolja jungfruolja Linfrö innehåller ca

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback Box 6062 102 31 Stockholm Odengatan 74 Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 10 NY PANEL - UTVÄNDIGT WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING Ända fram till 30-talet användes huvudsakligen hyvlat, tätvuxet furukärnvirke till klädselbräda. Detta virke

Läs mer

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL 03 12 05 ARBETSBESKRIVNING LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 929-24410 Hus som målats med Falu Rödfärg eller andra slamfärger

Läs mer

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat.

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat. ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERING TIDIGARE OLJEFÄRGSMÅLAD PUTS UTVÄNDIGT LINOLJEFÄRG PÅ PUTSADE FASADER AMA-Kod: 959-28512 Fram till 1950-talet var det inte ovanligt att putsade hus, framförallt i

Läs mer

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Söndagen den 30 Januari möttes vi för en sista diskussion om färgerna som ska bli i Storstugan. Anders har tidigare provmålat grundfärgen till schablonen och även gjort

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by TUSENÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker

Läs mer

Manuell Produkter Painting The Past

Manuell Produkter Painting The Past Manuell Produkter Painting The Past KRITFÄRG Färgen innehåller emulsioner med mycket krita. Det gör dem mycket mattare än vanlig färg. De är mjukare och du kommer inte att bli uttråkad. Färger från förr,

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Herdins utomhusprodukter Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Hitta den moderna känslan, med traditionella metoder Järnvitriol och tjära är metoder för att ytbehandla trä som är verkligt

Läs mer

Oljegrundering. www.zinkvit.se

Oljegrundering. www.zinkvit.se Oljegrundering När vi använder oss av en oljebaserad grund måste vi först isolera den obehandlade duken, så den inte suger ur all bindeolja ur färgen. Gör man inte det, skulle det resultera i en matt färg

Läs mer

Färg och målning. Kalkfärg Kalkfärg åldras jämnt och har en matt yta med lyster. Kalkfärg utvecklar gas när man stryker på 10-procentig saltsyra.

Färg och målning. Kalkfärg Kalkfärg åldras jämnt och har en matt yta med lyster. Kalkfärg utvecklar gas när man stryker på 10-procentig saltsyra. Färg och målning Målningen har betydelse både för hur vi uppfattar en yta men kan även ha en skyddande effekt på materialet inunder. Hur vi upplever färgen beror dels på färgtypens glans och matthet, dels

Läs mer

vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen

vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen innehåll varför ska jag måla med äggoljetempera?... 5 underlag... 6 kulörval... 10 blandning... 11 målning... 14 oxidation... 18 resultat... 20

Läs mer

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä.

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Betsa på trä Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Alcro Träbets Dekorfärg trä färgar träet och framhäver den naturliga ådringen! Med Alcro Träbets Dekorfärg trä kan du t ex färgsätta väggpanelen

Läs mer

Det här kan du som konstnär göra

Det här kan du som konstnär göra Miljövänligt MÅLERI Miljövänligt måleri I traditionell måleriteknik används en del ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. Det gäller bl a lösningsmedel och vissa färgpigment, särskilt kadmium.

Läs mer

Linoljeprodukter. Möbelsnickeri. Linda Nilsson

Linoljeprodukter. Möbelsnickeri. Linda Nilsson Linoljeprodukter Möbelsnickeri Linda Nilsson Huvudområde: Design Högskolepoäng: 15 hp Termin/år: VT17 Handledare: Monica Boij Examinator: Marianne Jämsäter Kurskod/registreringsnummer: MB121G Utbildningsprogram:

Läs mer

Gammaldags Linoljefärg

Gammaldags Linoljefärg 03 12 05 Gammaldags Linoljefärg Linoljefärg har som vi redan noterat använts under mycket lång tid och har haft naturliga variationer både beroende på målarens kunskaper och erfarenhet som på geografiskt

Läs mer

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGSGUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som jeans

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar.

Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar. 060330 Limfärg Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar. Färgen består av krita som fått dra åt sig vatten över natten och där man rör ned olika limämnen

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA HÅLLBAR MÅLARFÄRG HÄMTAT FRÅN NATUREN EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam

SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam 1 SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam 5.11.2018 Selder Linoljefärger förblir slitstarka och fina så gott som för evigt när du grundar och målar enligt dessa anvisningar

Läs mer

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen

insidan det är som räknas RepoRtage VåRda inredningen RepoRtage VåRda inredningen det är insidan som räknas Med några få, enkla tips kan du själv sköta om din läderklädsel och kanske till och med färga om skinnet. Steg för steg visar vi hur du får tillbaka

Läs mer

Rengöring och Underhåll av Penslar

Rengöring och Underhåll av Penslar Rengöring och Underhåll av Penslar Instruktioner för rengöring av penslar. En målarpensel blir bättre med tiden. En väl underhållen pensel sparar inte bara pengar utan gör också att måleriarbetet blir

Läs mer

Vårda väl. Pigment Ockra. Ockrorna är de vanligaste förekommande. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013

Vårda väl. Pigment Ockra. Ockrorna är de vanligaste förekommande. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Vårda väl Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Pigment Ockra Ockrorna är de vanligaste förekommande naturliga jordpigmenten i världen och finns i stort sett överallt. Ockra är ett samlingsnamn

Läs mer

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall.

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Måla möbler och snickerier Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en

Läs mer

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7

SKÖTSELANVISNINGAR. Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4. Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 SKÖTSELANVISNINGAR Bostadsmiljö Oljade golv sid 2-3 Lackerade golv sid 4 Offentlig miljö Lackerade golv sid 5 Oljade golv sid 6-7 BOSTADSMILJÖ Skötsel och underhåll av Kährs färdigoljade trägolv Kährs

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD TJÄRLEK

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är

Läs mer

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk - för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk Innehåll Inomhus sida Förarbete trä 3 Lut 3 Grundoljor 4 Slutbehandling 4 Oljelasyr 5 Oljefärg 5 Vård 5 Förarbete

Läs mer

Skötsel & Underhåll. Generellt om virke 2 Furu 3 Ek & Mahogny 4 Gjutgods Återvunnen aluminium 5 Carrara marmor 6

Skötsel & Underhåll. Generellt om virke 2 Furu 3 Ek & Mahogny 4 Gjutgods Återvunnen aluminium 5 Carrara marmor 6 1 Skötsel & Underhåll Generellt om virke 2 Furu 3 Ek & Mahogny 4 Gjutgods Återvunnen aluminium 5 Carrara marmor 6 2 Generellt om virke Trä är en naturprodukt som förändras hela tiden. Färgskillnader, oregelbundenheter

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

Vårda väl. Pigment Järnoxid. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013

Vårda väl. Pigment Järnoxid. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Vårda väl Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Pigment Järnoxid Järnoxidpigment är de mest använda pigmenten genom tiderna. I princip alla jordpigment (ockror, umbror, terror, etc.) består av

Läs mer

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

WIBO Linoljegrund 1 lit X Ny utv. 3 lit lit lit

WIBO Linoljegrund 1 lit X Ny utv. 3 lit lit lit 1 PRODUKT FÖRP. ART.NR 16-P Arb.besk. OLJOR/GRUNDERING WIBO Linoljegrund 1 lit. 101001 X Ny utv. 3 lit. 101003 5 lit. 101005 10 lit. 101010 WIBO Spädningsolja 1 lit. 102001 X 3 lit. 102003 5 lit. 102005

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende.

Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende. Pigment Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende. Bindemedlet var egentligen av underordnad betydelse och bara ett

Läs mer

J u N C K E R S u N D E R H å L L S S y S T E m F ö R T R ä G O LV Golv- behandling I N O m H u S

J u N C K E R S u N D E R H å L L S S y S T E m F ö R T R ä G O LV Golv- behandling I N O m H u S Junckers Underhållssystem för trägolv Golvbehandling Inomhus Lutbehandling För obehandlade eller slipade barrträgolv Produkten Golv av barrträ gulnar naturligt med åren. Om Du vill att golvet skall behålla

Läs mer

Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ TERRASSLIV Livet på terrassen njuter du bäst av när du kan göra just det alltså njuta utan att behöva tänka på underhåll

Läs mer

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem.

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem. Lasera träfasader Arbetsråd för Timmer målningssystem. Innan du börjar måla. Timmer målningssystem. Timmer Lasyrfärg är en fyllig, lättstruken och mycket väderbeständig vattenburen lasyr baserad på alkyd/akrylat

Läs mer

Grace Vivid. Touch of Grace. Produkter. Anvisningar. Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt. Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt

Grace Vivid. Touch of Grace. Produkter. Anvisningar. Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt. Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt Touch of Grace C2 Grace Vivid Svårighetsgrad: Krävande Borstning: Obligatoriskt Ytbehandling: Hard Wax Oil Yta: Extra matt En svart bakgrund i kombination med kontrasterande vitt för en kritig look där

Läs mer

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m.

BRAVISSIMO.SE NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. 10007-17 BRAVISSIMO.SE RÄ T T S I TR OM S R I L B NYTT! Komplett system för rengöring av träytor. Trall, möbler, dörrar, portar, båtar m.m. Med REDO Trä-Rent blir dina träytor som nya igen. Snabbt och

Läs mer

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer.

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Efterdragning Den miljö som en trappa är placerad i ändrar sig regelbundet avseende

Läs mer

Det här kan du som konstnär göra

Det här kan du som konstnär göra Miljövänligt MÅLERI Miljövänligt måleri I traditionell måleriteknik används en del ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. Det gäller bl a lösningsmedel och vissa färgpigment, särskilt kadmium.

Läs mer

Ytbehandling i. skolans träslöjd.

Ytbehandling i. skolans träslöjd. Lärarutbildningen Grundskollärare 4-9. 160 poäng. Ytbehandling i skolans träslöjd. Examensarbete 10 poäng. Framlagt vid instutitionen för estetiska ämnen VT 96. Stefan Wallgren Tr/Met/Hi Roland Nilsson

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

Användning av torkande olja i sprutbox.

Användning av torkande olja i sprutbox. Användning av torkande olja i sprutbox. Användning av torkande oljor medför alltid fara för brand genom självantändning. Självantändningen orsakas av den värmeutveckling som sker när bindemedlet reagerar

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Trä. Linoljefärg används på. Gunnar Ottosson startar. till Ottosson Färgmakeri AB.

Trä. Linoljefärg används på. Gunnar Ottosson startar. till Ottosson Färgmakeri AB. Linoljefärg Linoljefärg används på Trä Gunnar Ottosson startar 1989 en enskild firma i Lund med tillverkning av traditionell linoljefärg för konst, bygg och hantverk. 1992 flyttar Gunnar företaget till

Läs mer

Vårda väl. Pigment Terra. Terra är ett naturligt oorganiskt pigment. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014

Vårda väl. Pigment Terra. Terra är ett naturligt oorganiskt pigment. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014 Vårda väl Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014 Pigment Terra Terra är ett naturligt oorganiskt pigment. Pigmentet kallas ofta Terra di Sienna efter den ursprungliga italienska fyndplatsen. Det

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

UULA TRADITIONELLA FÄRGER

UULA TRADITIONELLA FÄRGER UULA TRADITIONELLA FÄRGER produktdatablad och målningsanvisningar 1 2 3 4 Uula traditionella färger produktdatablad och målningsanvisningar UULA LINOLJEFÄRG... 6 UULA PETROLEUMOLJEFÄRG... 8 UULA SLAMFÄRG...

Läs mer

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGHISTORISK ÖVERBLICK Trä och putsfasader har målats sedan långt tillbaka. Färgurvalet har, på grund av ekonomi och hållbarhetsaspekter,

Läs mer

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till.

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. LINOLJA Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. Linblomman tillhör en familj som har 15 släkten och hela 300 olika arter spridda

Läs mer

ALLBÄCK FÖNSTER & FÄRG

ALLBÄCK FÖNSTER & FÄRG ALLBÄCK FÖNSTER & FÄRG LINOLJEFÄRG ORGANIC LINSEED PAINT 1 Vilka är vi? Våra produkter För 30 år sedan började vi renovera fönster och behandlade dessa både ut- och invändigt med rekommenderade färger

Läs mer

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 03 FÖNSTERRENOVERING WIBOLINE 3-STEG Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 Flagande och ruttnande

Läs mer

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. 2 Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig

Läs mer

Ytbehandling av trägolv

Ytbehandling av trägolv Ytbehandling av trägolv LUTBEHANDLING SÅPBEHANDLING OLJEBEHANDLING RENGÖRING SKÖTSEL Preparing today for tomorrow 2 Innehåll Lutbehandling..................... 4 Såpbehandling..................... 5 Manuel

Läs mer

Linoljan var högt skattad inom yrkesmåleriet eftersom den har ett antal egenskaper som gör den till ett utmärkt bindemedel i färg.

Linoljan var högt skattad inom yrkesmåleriet eftersom den har ett antal egenskaper som gör den till ett utmärkt bindemedel i färg. LINOLJEFÄRG Att försköna och dekorera sina hem, saker och sin omgivning med färg har man sysslat med sedan stenåldern. Man har ur naturen plockat sådant som har haft en vacker färg och bundit fast det

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv Herdins golvguide Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack Ytbehandla ditt trägolv När du vill ha ett ljust och vackert trägolv Herdins Golvlut vit Lutbehandling med Golvlut, görs för att bromsa träets mörkergulning

Läs mer

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. BRUKSANVISNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget ska

Läs mer

Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV. Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare. Herrljunga Terrazzo AB

Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV. Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare. Herrljunga Terrazzo AB 2014-03-27 1 (5) Skötselanvisningar för TERRAZZO GOLV Slitstarka Stengolv som läggs av egna hantverkare Herrljunga Terrazzo AB Box 13, SE-524 21 Herrljunga Office +46 (0)513-78 50 00 www.terrazzo.se 2014-03-27

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

efc 800 Betongfix aren

efc 800 Betongfix aren EFC 800 B e t o n g l a s y r v a t t e n b a s e r a d Vattenbaserad Transparent Diffusionsöppen Dammbindare Membranhärdare Prisvärd Tätar mikrosprickor Pigmenterbar Övermålningsbar Gulnar inte Enkel

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA GOLV ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA TRÄ- och BETONGGOLV INOMHUS Beckers erbjuder olika alternativ när du skall måla träoch betonggolv. Vilken produkt du väljer beror på typ av golvyta.

Läs mer

Ett arbetsmaterial om måleri. Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph.

Ett arbetsmaterial om måleri. Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph. Naturfärger Ett arbetsmaterial om måleri Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph. Sammanställt av Gabriella Carlsson MATERIALET, som du just nu håller i din

Läs mer

Terpentin och andra lösningsmedel. Balsamterpentin. Balsam

Terpentin och andra lösningsmedel. Balsamterpentin. Balsam Terpentin och andra lösningsmedel Balsamterpentin Balsam Ordet balsam kommer från latinets balsamum som i sin tur härstammar från ett äldre grekiskt ord med samma betydelse. Balsam är ett allmänt samlingsnamn

Läs mer

Måla golv. Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv. Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig för

Läs mer

Specialstäd i Stockholm AB

Specialstäd i Stockholm AB Renovering av linoleum och behandling med polish. Effektiv metod att renovera ytan på linoleumgolv och på så sätt förlänga dess livslängd. Ger också en bättre och polerbar städyta. Golvet maskinskuras

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Innehåll 1. Underlag för konstruktion 2. Material och tillverkning 3. Ytbehandling 4. Hantering 5. Instruktion

Läs mer

för byggnation & konstmåleri

för byggnation & konstmåleri för byggnation & konstmåleri [Linum usitatissimum] Lin är en mycket gammal kulturväxt som endast växer i tempererade klimatzoner. Området kring Östersjön har idealiska odlingsbetingelser för en högkvalitativ

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

Praktiskt gör det själv

Praktiskt gör det själv Praktiskt gör det själv Särtryck från Praktiskt Båtägande Rantechs Alexander Karlsson studerar nöjd slutresultatet. 68 praktiskt båtägande nummer 9, september 2010 Särtryck från Praktiskt Båtägande gör

Läs mer

DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG VÄLJ KULÖR MED OMSORG Att välja kulör till ett helt hus är ett stort beslut. Kulören skall passa bra till såväl omgivningen som husets arkitektur, säger Lisbeth Larsen,

Läs mer

TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD

TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD TRÄTJÄRA I MODERN TAPPNING EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA Under

Läs mer

Måla trä- och betonggolv

Måla trä- och betonggolv Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Måla trä- och betonggolv Så målar du trä- och betonggolv 1. 2. 3. 6. 7. 4. 8. 5. 9. 10. Det finns flera alternativ att välja mellan när du ska måla trä- eller

Läs mer

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder.

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. GE en stödjande metod som hjälper till koncentration och

Läs mer

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus.

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. BESKRIVNING Sid 1 av 5 Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. Ytan på Marmorino Fine (Classic) är högblank och

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Vårda väl. Pigment Ultramarinblått. Den finaste blåa kända färgen, erhölls från den. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014

Vårda väl. Pigment Ultramarinblått. Den finaste blåa kända färgen, erhölls från den. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014 Vårda väl Kulturkulör Riksantikvarieämbetet april 2014 Pigment Ultramarinblått Den finaste blåa kända färgen, erhölls från den dyrbara halvädelstenen lapis lazuli (lazurite). Mineralet lazurite är en komplex

Läs mer

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298.

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. ETT NATURLIGT VAL Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. NORRLANDS TRÄ Ett naturligt val ATT ANVÄNDA TRÄ till väggar, tak och golv i ditt hem är det mest naturliga du kan göra. Det är en nära skog-upplevelse

Läs mer

Vårda väl. Pigment Ultramarinblått. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013

Vårda väl. Pigment Ultramarinblått. Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Vårda väl Kulturkulör Riksantikvarieämbetet november 2013 Pigment Ultramarinblått D en finaste blåa kända färgen, erhölls från den dyrbara halvädelstenen lapis lazuli (lazurite). Mineralet lazurite är

Läs mer

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank

VÄGGAR OCH TAK. Skötselråd för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank VÄGGAR OCH TAK för väggar och tak målade med Scotte 3,5, 7 och 20 Beckerplast 3, 7 och 20 Scotte GT 20 Elegant Väggfärg Matt och Halvblank Vattenburna färgers goda egenskaper uppnås först efter ett par

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning.

Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning. 2 Handgjorda cementplattor. Plattor med klassiska mönster som passar i både historisk och modern inredning. 867511 NF CEMENT BLÅ-GUL 2968 867507 NF CEMENT GRÅ-VIT 2405 867505 NF CEMENT SVART-GRÅ 2416 867505

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Följande text är ett utdrag är Kährs tekniska handbok. Den finns i sin helhet på www.kahrs.se 9.1 Skötsel och reparation av Kährs trägolv i bostadsmiljö

Läs mer

Måla figurer steg för steg.

Måla figurer steg för steg. Måla figurer steg för steg. Del 1 Figurer i hård plast och metall. Jag tänker här visa hur jag målar mina figurer steg för steg med en soldat i skala 1/32 från Airfix's Afrika Korps set. (Senaste utgåvan

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer