Förskolan Skogsviolen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolan Skogsviolen"

Transkript

1 Förskolan Skogsviolen Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Annelie Eriksson

2 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en god information om förskolan. Detta leder till en ökad insyn och utifrån sina olika roller ökat inflytande. Redovisningarna utgör ett viktigt underlag för politiska beslut. Kvalitetsredovisningen är strukturerad utifrån läroplanen för förskolan (Lpfö 98) med förbättringsåtgärder som utgår från utbildningsnämndens nämndspecifika mål för Som grund för kvalitetsredovisningen har de olika förskolornas utvärderingar under 2010 används. Skogviolens förskola är en en-avdelningsförskola med barn i åldrarna 1-5 år. Skogsviolen ligger i Västerlanda och sedan hösten 2009 finns förskolan i samma byggnad som skolan. Skogsviolen genomförde en flytt av sina lokaler under sommaren 2009 och lämnade det gamla grannhuset. Inställningen och för barnens bästa gjorde att personalgruppen lyckades mycket bra. Innan flytten hade Skogviolen tillagningskök och nu är det mottagningskök. Maten lagas och levereras från centralköket på Fuxernaskolan. Skogsviolen lägger stor vikt vid att ge barnen goda möjligheter att utveckla sina sociala färdigheter och förmågor. Vi arbetar aktivt med språk och kommunikation då det är en av förutsättningarna för att kunna delta i vårt demokratiska samhälle. Närheten till skogen utnyttjar vi varje vecka. Vi är alltid ute varje dag. 1.1 Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen Under hösten genomfördes en föräldraenkät. Svarsfrekvensen blev 60 %. Resultatet från föräldraenkäten presenteras längre ned. Kvalitetsredovisningen utgår från Lpfö 98. Som grund för kvalitetsredovisningen ligger; MRP (Mål och resursplan) Förskolans årshjul Förskolans årsplaneringar Förskolans utvärderingar Föräldraenkät 1.2 Övergripande vidtagna åtgärder med anledning av förra årets kvalitetsredovisning Kompetensutveckling gällande förnyad läroplan för förskolan Gemensam heldag kring de fyra penseldragen - attraktiv skola med höjd måluppfyllelsegällande goda relationer hög måluppfyllelse Kommunövergripande arbetet med utvecklingsombuden gällande likabehandlingsplanen Under 2010 har kommunens förskolor haft Skolverkets kompetensutvecklingspengar samt projektpengar från Stiftelsen.SE.

3 Årets gemensamma kompetensutveckling har fokuserats kring små barns lärande och kring It som ett dokumentationsverktyg. Två satsningar har gjorts. Den ena delen av kompetensutvecklingen har varit att lära att hantera teknisk digital utrustning. Den andra, större satsningen, har varit att utveckla och driftssätta en lärplattform för Förskolan. Lärplattformen har skapats av några av pedagogerna i förskolan, rektorer och förvaltningens utvecklingsledare tillsammans med tekniker från GR:s GRUL- Upplevelsebaserat Lärande. Lärplattformen Fleks (Förskolorna i Lilla Edets Kommunikations System) Kompetensutvecklingen för 2010 har planerats och genomförts på såväl individnivå som gruppnivå 1.3 Uppföljning av arbetet med likabehandlingsplanen Mycket av tankarna och arbetet i barngrupper på förskolan handlar om lägga grunden för hänsyn och respekt till andra och samtidigt lära sig att på ett demokratiskt vis hävda sin rätt och sina behov. I den konflikt som kan uppstå mellan dessa ligger det förebyggande och medvetna pedagogiska arbetet kring likabehandling. Som metod för detta arbete finns en uppsättning dockor samt pedagogik- och metodiklitteratur. Varje avdelning har nu litteratur och uppsättningen dockor delas av områdets förskolor. Då man bara arbetar med en docka i taget är detta möjligt. Varje förskola har tillsammans med sin rektor, på olika sätt, pratat om vad rutiner, innehåll och struktur har för betydelse när det gäller att främja likabehandling och förebygga kränkningar. I värdegrundsarbetet är det utgångspunkten. Hösten 2009 genomfördes en kompetensutvecklingsdag för all personal i kommunens förskolor. Förmiddagen innehöll föreläsning om förebyggande arbete och eftermiddagen eget arbete på förskolan med definitionerna kränkning och diskriminering. Planerna reviderades. Under hösten 2010 har utvecklingsombuden tillsammans med några rektorer och specialpedagogen jobbat med de nya diskrimineringsgrunderna, främst ålder. D ialoger har sedan först i vissa arbetslag med hjälp av utvecklingsombuden. Rektor har ansvarat för att så sker. Dialog kring samtal, bemötande, fas 05 tillsammans med förskolan Kaprifolen

4 2 Beskrivning av organisationen/verksamheten Förskolan Skogsviolen ligger naturskönt i Västerlanda i kommunens västra del. Vi har ett nära samarbete med skolan och i och med lokalflytten blev detta mer intensifierat för att vi på ett effektivt sätt skulle kunna göra det bra för barnen. Förskolans inriktning är hälsa och natur. I Västerlanda finns en aktiv föräldraförening som behandlar gemensamma frågor som rör förskola och skolan. Vi uppmärksammar och firar högtider och traditioner för att ge barnen ett rikt kulturarv. Vi har föräldramöten och droppinkaffe och lägger stor vikt vid att föräldrar och barn ska känna sig trygga och välkomna till sin förskola. 2.1 Generella nyckeltal Mätdatum 15 oktober Antal inskrivna barn Barnens snittid (närvarotid per vecka) iu 34 h 32 h 29 h Antal årsanställda 3,7 3,0 3,0 Antal barn per årsanställd 8,1 8,7 6,7 Andel personal med ped. utb. * 32 % 33 % 67 % Andel barn med annat modersmål än svenska 0 % 4 % 5 % *Lärarutbildning med inriktning mot förskolan. 2.2 Nöjd-Kund-Index (NKI) Statistiska Centralbyrån (SCB) använder sig av en analysmodell som kallas Nöjd-kund-index, NKI. Modellen bygger på tre stycken frågor (skala 1-10) som ligger till grund för ett helhetsbetyg på verksamheten. Modellen används inom flera områden inom offentlig sektor. Vårdnadshavarnas nöjdhet med förskolan som helhet (skala 1-10) ,0 8,4 Vårdnadshavarnas syn på förskolan i förhållande till förväntningar (skala 1-10) ,0 8,0 Vårdnadshavarnas syn på förskolan i förhållande till en perfekt förskola (skala 1-10) ,5 7,1 Beräknat NKI-index

5 3 Normer och värden 3.1 Övergripande mål Bildningsförvaltningen har för 2010 fastställt följande övergripande mål som är relevanta inom området normer och värden. Alla barn och vårdnadshavare skall känna sig trygga på förskolan 3.2 Skogsviolens egna mål för verksamheten Dela upp barnen i mindre grupper för att få mer lugn verksamhet. I grupperna arbetar vi utifrån böckerna Social och emotionell träning och Samtalsbilder en väg till kommunikation med barn. Droppin - kaffe med samtal mellan personal och föräldrar samt föräldrar emellan. Gemensam aktivitet med föräldrar och barn. 3.3 Åtgärder för att nå målen Vi möter upp och tar oss tiden att lyssna på varje förälder vid lämnande och hämtning Detta gör vi enligt schema varje dag. Vi kan bli bättre på att utnyttja våra utrymmen. Istället för hembrev går informationen genom FLEKS Vi arbetar aktivt utifrån våra arbetsplaner i Mål och Resursplanarbetet Ökat möjligheten till insyn i vår verksamhet genom bildspel minst två gånger/veckan Vi använder böcker som stimulerar värdegrunden. Vi erbjuder nya utmaningar som för utvecklingen framåt, både gruppen och individen. Vi erbjuder barnen olika grupperingar till lek och aktivitet för att stimulera samspel på olika sätt. 3.4 Relevanta indikatorer Andel vårdnadshavare som känner mig lugna och trygga när deras barn är i förskolan 100 % - Betyg något bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att det förekommer ett vårdat språkbruk på förskolan 100 % - Betyg bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att deras barn har goda relationer till de andra barnen på förskolan. 100 % - Betyg i princip oförändrat jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som uppfattar att pojkar och flickor behandlas på lika villkor på förskolan. 100 % - Betyg något bättre jämfört med tidigare enkät. 3.5 Analys När vi tittar på föräldrarnas svar i enkäten kan vi se att föräldrarna till 100% är nöjda med vår verksamhet och vårt arbetssätt gällande språkbruk, genus, relationer och trygghet Vi kommer att fortsätta att utveckla vårt arbete i samma positiva riktning.

6 3.6 Förbättringsåtgärder 2011 Kompetensutveckling kring förnyad läroplan förskolan Vidareutveckla arbetet med ökad trygghet och måluppfyllelse för barnen Att nå målen enligt Mål och Resursplanarbetet Vidareutveckla arbetet med likabehandlingsplanen i Plan, medvetandegöra vårdnadshavarna Utveckla kvalitetsarbetet genom Qualis 4 Utveckling och lärande 4.1 Övergripande mål Bildningsförvaltningen har för 2010 fastställt följande övergripande mål som är relevanta inom området utveckling och lärande. Personalens IT-kompetens skall höjas Alla barn ska ha påbörjat arbetet med en digital portfolio 4.2 Skogsviolens egna mål för verksamheten All personalen kommer aktivt att ta del av kompetensutbildningen inom IT, både den generella Fleks-utbildningen och den individuella it-utbildningan Ansvarig personalen skall observera och dokumentera verksamheten med bl.a. digitalkamera. Alla barn ska regelbundet och med täta intervaller uppdatera sin Fleks. 4.3 Åtgärder för att nå målen All personal har inte gått utbildningen, utbildningen och programvaran har inte alltid fungerat. I fortsättningen skall all personal engageras i FLEKS Nya rutiner för materialet Alla barn har fått sin pärm i FLEKS, vi fortsätter detta arbetet Vi arbetar aktivt utefter våra arbetsplaner i Mål och Resursplanarbetet 4.4 Relevanta indikatorer Andel vårdnadshavare som känner till innehållet i förskolans verksamhet. 87 % - Betyg något bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att förskolan stöttar sitt barns förmåga att uttrycka sig muntligt. 100 % - Betyg oförändrat jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att miljön på förskolan är bra för sitt barns utveckling. 100 % - Betyg i princip oförändrat jämfört med tidigare enkät.

7 4.4.4 Andel vårdnadshavare som anser att deras barn får tillräckligt med tid utomhus under sin vistelse på förskolan. 100 % - Betyg i princip oförändrat jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som har intrycket att sitt barn erbjuds bra mat på förskolan. 87 % - Betyg oförändrat jämfört med tidigare enkät. 4.5 Analys Vi planerar och genomför verksamhet för att barnen på bästa sätt ska utvecklas och trivas. Enligt enkäten upplever föräldrarna till 100 % att det arbete vi utför är positivt för deras barns utveckling och språk. Vi kommer givetvis att fortsätta att arbeta för en fortsatt hög måluppfyllelse. Vi berättar på eftermiddagarna när föräldrarna hämtar och vi skriver i almanackan så att föräldrarna själva kan läsa vad som har hänt under dagen. Vi har föräldramöte och genomför utvecklingssamtal och om det behövs också tätare samtal/uppföljningsmöten. Vi berättar och förklarar, ändå lyckas vi inte förmedla fullt ut till vårdnadshavarna vad vårt innehåll i förskolan är. Ett arbete vi skall fortsätta att utveckla. Lära av varandra när det gäller Fleks. Fortsätta att arbeta efter våra arbetsplaner i mål och resursplanarbetet 4.6 Förbättringsåtgärder 2011 Kompetensutveckling kring förnyad läroplan förskolan Att nå målen enligt Mål och Resursplanarbetet Utveckla kvalitetsarbetet genom Qualis Tydliggöra förskolans mål/uppdrag för vårdnadshavarna 5 Barns inflytande 5.1 Övergripande mål Bildningsförvaltningen har för 2010 fastställt följande övergripande mål som är relevanta inom området barns inflytande. Fler aktiviteter skall utgå från barnens behov och önskemål 5.2 Skogsviolens egna mål för verksamheten Skapa fler möjligheter för barnen att påverka. Sedan skapa fler tillfällen där barnen kan välja. Vi pedagoger skall planera aktiviteterna och fördela oss utifrån barnens behov och önskemål Vi på Skogsviolens förskola ska se till att varje barn får inflytande över sin vistelse i vår förskola, både i fria aktiviteter och i vuxenstyrd aktivitet. 5.3 Åtgärder för att nå målen Fortsatt att hitta stunderna för barnens valfrihet. Synliggjort vårt material bättre, introducerat materialet så att barnen kan välja detta till sin lek Vi har arbetat aktivt utifrån våra arbetsplaner i mål och resursplanarbetet Vi har gett barnen mer tid för sammanhängande lek.

8 Vi har genomfört planerade aktiviteterna med mätning och matematiska begrepp. De har jobbat med hand- och fot - teckningar samt fotograferat och dokumenterat till portfolion. Portfolion ligger lite efter på grund av flyttbestyr. Vi har i femårsgruppen främst utgått från barnens önskemål. Aktiviteter som barnen önskat är gymnastik och lekar av olika slag. Matte är ett stort intresse Språk är också ett intresse som många barn uttryckt intresse för nu t.ex. höra vad saker heter inte bara på svenska utan på andra språk som t.ex. engelska 5.4 Relevanta indikatorer Andel vårdnadshavare som upplever arbetslaget på avdelningen som positivt. 100 % - Betyg oförändrat jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att personalen tar hänsyn till barnens åsikter när de planerar verksamheten. 100 % - Betyg något bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser att personalen tar tillvara sitt barns nyfikenhet och lust att lära. 100 % - Betyg i princip oförändrat jämfört med tidigare enkät. 5.5 Analys Barns nyfikenhet och lust att lära är ju bygger ju på deras åsikter. En vilja och en lust grundar sig i ett behov annars skulle ju barnet inte vilja. Vårt arbete med barn, dialogen med föräldrar har i år upplevts som positivt till 100 %. Det glädjer oss att vårt arbete ger resultat. Vi kommer att fortsätta att utmana oss i att ta vara på barnens nyfikenhet, lust och åsikter. 5.6 Förbättringsåtgärder 2011 Kompetensutveckling kring förnyad läroplan förskolan Att nå målen enligt Mål och Resursplanarbetet Utveckla kvalitetsarbetet genom Qualis 6 Förskola och hem 6.1 Övergripande mål Bildningsförvaltningen har för 2010 fastställt följande övergripande mål som är relevanta inom området utveckling och lärande. Barnens lärande och utveckling skall vara tillgängligt för vårdnadshavarna Fler vårdnadshavare skall uppleva att de har inflytande över förskolans verksamhet 6.2 Skogsviolen egna mål för verksamheten Skogsviolens förskola ska skriftligen och/eller muntligen informera samtliga föräldrar om våra mål med verksamheten, vårt innehåll och vårt arbetssätt. Vi ska också se till att utvecklingssamtalen utformas på ett sådant sätt att de föräldrar som önskar inflytande får det.

9 6.3 Åtgärder för att nå målen Vi har aktivt arbetat utifrån våra arbetsplaner i mål och Resursplanarbetet som t.ex: Fler vårdnadshavare upplever att de har inflytande över förskolans verksamhet. Vi har börjat omsätta vår IT- utbildning till kunskaper så att vi kan starta upp digital portfolio. Vi har arbetat för att miljön ska ge barnen möjligheter till samarbete, respekt och vi har arbetat för att barnen genom leken ska utvecklas socialt, att deras kunskaper och kompetenser ska öka och att barnen ska ges möjlighet att bearbeta sin omvärld. Vi har ökat möjligheten till insyn i vår verksamhet genom bildspel Vi skall tillsammans göra en lista på vad vi behöver ta upp vid våra utvecklingssamtal. t.ex. tillfällen de har att påverka verksamheten. 6.4 Relevanta indikatorer Andel vårdnadshavare som känner att de kan ha inflytande över förskolans verksamhet. 85 % - Betyg bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som anser sig på utvecklingssamtalen får den information de behöver för att kunna hjälpa, stödja och uppmuntra sitt barn 86 % - Betyg bättre jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som känner förtroende för att det de berättar för personalen stannar där 93 % - Betyg i princip oförändrat jämfört med tidigare enkät Andel vårdnadshavare som tycker att dialog och information mellan förskolan och hemmet fungerar bra. 100 % - Betyg något bättre jämfört med tidigare enkät Antal genomförda föräldraråd Föräldraföreningen har haft regelbundna möten. 6.5 Analys Alla föräldrar hade inte hunnit ha utvecklingssamtal eller uppföljande inskolningssamtal när enkäten genomfördes och vi har fått många nya barn till vår grupp. Vi behöver utveckla arbetet med att tydliggöra vårdnadshavarnas möjlighet till inflytande över verksamheten. Viktigt för oss är att 100 % anser att dialog och information fungerar bra. 6.6 Förbättringsåtgärder 2011 Personalen skall omsätta IT- utbildning till kunskaper för att vidareutveckla arbetet med digital portfolio för att synliggöra barnens lärande och utveckling Vid utvecklingssamtal och föräldramöten ge föräldrar information om att/hur de kan vara med och påverka verksamheten Att nå målen enligt Mål och Resursplanarbetet Utveckla kvalitetsarbetet genom Qualis

Förskolan Kaprifolen. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Annelie Eriksson

Förskolan Kaprifolen. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Annelie Eriksson Förskolan Kaprifolen Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Annelie Eriksson 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får

Läs mer

Förskolan Blåsippan. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret Rektor: Lennart Skåål

Förskolan Blåsippan. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret Rektor: Lennart Skåål Förskolan Blåsippan Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Lennart Skåål 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en god

Läs mer

Nygårds Förskola. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret 2010. Rektor: Lennart Skåål

Nygårds Förskola. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret 2010. Rektor: Lennart Skåål Nygårds Förskola Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Lennart Skåål 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en god

Läs mer

Förskolan Vitsippan. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Catharina Eckstein

Förskolan Vitsippan. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Catharina Eckstein Förskolan Vitsippan Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Catharina Eckstein 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får

Läs mer

Förskolan Blåklockan

Förskolan Blåklockan Förskolan Blåklockan Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Lennart Skåål 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en

Läs mer

Förskolan Smultronstället

Förskolan Smultronstället Förskolan Smultronstället Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Catharina Eckstein 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter

Läs mer

Förskolan Rödklövern. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Pia Östh Gustavsson

Förskolan Rödklövern. Kvalitetsredovisning för kalenderåret Rektor: Pia Östh Gustavsson Förskolan Rödklövern Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Pia Östh Gustavsson 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får

Läs mer

Förskolan Prästkragen

Förskolan Prästkragen Förskolan Prästkragen Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Catharina Eckstein 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16

Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Fölets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår 2015/ 16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete 2018-11-27 Systematiskt kvalitetsarbete Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 1 Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019... 1 Samverkan... 2 Vad visar resultatet?...

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola Ansvariga för planen: Malin Lilja, förskollärare och Jan-Olof Niska, förskolechef

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Heli Lindström,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Arbetsplan Verkö förskola

Arbetsplan Verkö förskola Arbetsplan Verkö förskola Hösten 2009 Våren 2011 Lyckeby skolområde Välkommen till oss! Verkö förskola består av 1,5 avdelning med barn i åldrarna 2-5 år. På förskolan arbetar 5 pedagoger och en städ/köksansvarig.

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Humlans Förskola Natt & Dag Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola Likabehandlingsplan Stommens förskola 2014-2015 2014-09-16 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer