BIOGASUTBILDNING, , UFH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIOGASUTBILDNING, 2015-02-25, UFH"

Transkript

1 BIOGASUTBILDNING, , UFH

2 AGENDA 10:00 10:15 Introduktion 10:15 11:15 Grundläggande bolagsrätt 11:15 12:15 Allmän avtalsrätt 12:15 13:15 LUNCH 13:15 14:30 Entreprenadrätt 14:30 15:00 Bolaget och familjen 15:15 15:45 Bolaget och familjen (forts.)

3 VÄLKOMMEN TILL LRF KONSULT Vi är fler än 1500 medarbetare och vi finns på 135 orter över hela landet Vi är 100 jurister med inriktning familjerätt, fastighetsrätt och affärsjuridik Vi ägs av LRF som är Sveriges största företagarorganisation med småföretagare Vi är unika, eftersom vi har auktoriserade specialister inom ett flertal områden, bland annat ägarskiften. Dessa arbetar med ekonomi, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling. 27 februari 2015 LRF KONSULT

4 VÄLKOMMEN TILL OSS I UMEÅ Vi har funnits här i Umeå i 50 år och vi firade 25-års jubileum i våra lokaler på Västra Esplanaden 19 förra året. På kontoret är vi 27 st. medarbetare allt som allt som jobbar inom LRF Konsult. Vi är tre jurister och jobbar med fastighetsrätt, familjerätt, tvister samt affärsjuridik. Som företagare eller privatperson kan du känna dig trygg eftersom vi är utbildade jurister och är inriktade på att hjälpa hela familjen med avtalsfrågor såsom fastighetsrättsliga frågor, arrenden, samboavtal, äktenskapsförord och testamenten mm. 27 februari 2015 LRF KONSULT

5 BOLAGSRÄTT OCH UPPHANDLING Aktiebolagslag, 2005:551, ABL Lagen fördelad på 32 kapitel Lätt att följa lagen via sina kapitel Syftet med ABL: Aktiebolagsrätten ska framförallt bidra till att tre övergripande ändamål kan uppfyllas. Lagstiftaren har skapat aktiebolagsformen som ett användbart och funktionellt hjälpmedel till det ekonomiska näringslivet. De tre ändamålen är: 1. Erbjuda en organisationsform för ekonomisk verksamhet vars omfång är så stor att den lämpligen inte kan bedrivas av enskilda näringsidkare eller i handelsbolagsform. 2. Tillåta att riskvilligt kapital lagras och brukas på ett verkningsfullt sätt så att punkt 1 kan uppfyllas. 3. Slutligen att genom punkterna 1 och 2 medverka till finansiell tillväxt i form av högre omsättning av varor och tjänster.

6 AKTIEBOLAGSRÄTT Andra argument man brukar använda sig av när man talar om fördelarna med aktiebolagsformen är bland annat tredjemansskyddet. Tredjemansskyddet kan med fördel delas upp i omsättningsskydd, borgenärsskydd och aktieägarskydd, som i sin tur kan delas upp i vanligt aktieägarskydd och minoritetsskydd. SyftetmedABL,detvillsäga,deintressensombestämmelsenvillgeskydd,har stort värde för tillämpningen av den specifika lagregeln. Detta beror på att ABL:s främsta syfte inte är att ge formellt skydd eller likabehandling, utan ABL syftar till att ta vara på aktieägarnas ekonomiska intressen. Dock kan de bestämmelser som är till för att skydda aktieägarna i vissa fall överskridas om det finns ett ömsesidigt medgivande av de berörda delägarna. Emellertid kan man aldrig överträda de bestämmelser som finns uppställda till skydd för borgenärerna eller eventuella framtida investerare, av den enkla orsaken att dessa grupper inte är bestämbara vid en enskild tidpunkt

7 AKTIEBOLAGSRÄTT Ett aktiebolag är en juridisk person, 2 kap. 25 ABL, vilket innebär att bolaget kan förvärva rättigheter och förpliktelser, medan aktieägarna i bolaget inte har något ansvar för bolagets förpliktelser, 1 kap. 3 ABL. Bolagsformen karaktäriseras av att aktieägarna har ett begränsat ansvar för bolagets verksamhet, medan bolagets verkställande direktör och styrelseledamöter har ett vidgående ansvar för bolagets affärer och dess verksamhet. Aktiebolaget representeras av sin styrelse eller sin firmatecknare och/eller sin VD beroende på vilken fråga som uppkommer. I ett aktiebolag finns det olika organ för bolagets styrning. Bolagsstämman är bolagets högst beslutande organ och stämman består av bolagets aktieägare, 7 kap. 1 ABL. Bolagsstämman är även ett forum i vilket aktiebolagets aktieägare kan bedriva formell ägarstyrning.

8 AKTIEBOLAGSRÄTT Som grundregel är organisationen för ett aktiebolag strikt hierarkisk, förutom i situationer där bolagsstämman måste fatta beslut har bolagsstämman i princip även rätten att i alla andra fall fatta beslut som rör bolagets angelägenheter. Bolagets styrelse, som utses av bolagsstämman, 8 kap. 8 ABL, är ansvariga för organisationen och förvaltningen av aktiebolagets intressen i enlighet med rådande lagar och andra bestämmelser som finns uppställda för bolaget, 8 kap. 4 ABL. Dethöräventillstyrelsensuppgiftattkallatillbolagsstämmaenligt7kap.17 ABL. I ABL:s 8 kap. 14 finns regler som kan fungera som ett skydd för aktieägarna. Regeln kan exempelvis användas då styrelseledamöter inte skött sina uppdrag korrekt. Skyddet som sådant innebär att regeln möjliggör för bolagsstämman att nästan utan dröjsmål avsätta styrelseledamöter.

9 AKTIEBOLAGSRÄTT Ägarstyrningen av ett aktiebolag sker genom bolagsordningen, samt genom olika bolagsstämmobeslut. Ett exempel på bolagsstämmobeslut som kan styra ett aktiebolag är ägardirektiv. En annan variant på ägarstyrning är att det är möjligt att styra en röstning vid bolagsstämman via olika aktieägaravtal. Aktieägaravtal/kompanjonavtal innebär att de olika aktieägarna kan genom avtal komma överens om att rösta på ett visst sätt vid exempelvis en bolagsstämma. Bolagsordningen i ett aktiebolag måste innehålla fundamentala regler om det enskilda bolaget, till exempel måste bolagets firma, verksamhetsföremål, ändamål, uppgifter om aktiekapitalets omfattning och hur styrelsen ska väljas om den ska väljas av någon annan än bolagsstämman. Bolagsordningen i ett aktiebolag är förhållandevis strikt, vilket innebär att bolaget inte får frångå den uppsatta bolagsordningen. En annan mycket viktig teknikalitet angående bolagsordningen är att om bolaget ska ha ett annat ändamål än att generera avkastning till aktieägarna, så måste detta ändamål klart framgå av bolagsordningen, 3 kap. 3 ABL. Samtliga aktiebolag skall även ha ett klart och tydligt verksamhetsmål, 3 kap. 1 3 st. ABL. Med verksamhetsmål menas att aktiebolaget klart, tydligt och tämligen preciserat måste angiva det aktuella bolagets verksamhet till sin art.

10 AKTIEBOLAGSRÄTT Även de så kallade aktieägardirektiven är reglerade i ABL. De uppställda aktieägaredirektiven innebär att bolagsstyrelsen och den verkställande direktören/styrelseordföranden för bolaget måste följa de uppsatta direktiven som bolagsstämman har röstat igenom, såvida dessa direktiv inte strider mot ABL eller bolagsordningen, 8 kap. 41 ABL. Denna företeelse kallas lydnadsplikt och är förenad med ett skadeståndsansvar, 29 kap. 1 ABL. Aktieägardirektiv kan omfatta både bolagets ekonomiska mål och bolagets verksamhetsmål, samt att dessa direktiv måste vara bestämda på bolagsstämman för att överhuvudtaget kunna juridiskt binda bolaget.

11 ANSVAR I AKTIEBOLAG Styrelsen utses i stiftelseurkunden. Ett aktiebolag skall ha en styrelse med en eller flera styrelseledamöter. Angående styrelseordförande så måste det registreras en sådan om finns två eller fler styrelseledamöter. Styrelseordföranden väljs vanligtvis av bolagets styrelse. Styrelsen skall: 1. Leda företagets verksamhet 2. Kalla aktieägare tillbolagsstämma 3.Ansvararförattskatterbetalasin 4. Se till att upprätta årsredovisningar och, när det krävs, revisionsberättelse och att skicka in handlingarna till Bolagsverket. Styrelseordföranden skall: 1. Leda styrelsens arbete. 2. Bevaka att styrelsen sköter sina arbetsuppgifter.

12 ANSVAR I AKTIEBOLAGET Skadestånd Med ett styrelseuppdrag följer en skyldighet att ordentligt och hederligt uppfylla sina åttaganden. Ansvaret grundar sig i det uppdragsavtal som en styrelseledamot eller verkställande direktören ingår med aktiebolaget när han eller hon utses. En styrelseledamot och en verkställande direktör kan under vissa förhållanden bli skadeståndsskyldiga gentemot aktiebolaget, aktieägare eller andra som berörs av verksamheten i aktiebolaget. Styrelseledamoten och den verkställande direktören ansvarar för skador som har förorsakats av oaktsamhet. Dock kan aktieägare och andra bara erhålla skadestånd om styrelseledamoten eller den verkställande direktören har handlat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen. På årsstämman ska aktieägarna fatta beslut om styrelseledamöterna och den verkställande direktören ska beviljas ansvarsfrihet för det år som har passerat. Om ansvarsfrihet beviljas kan aktiebolaget som huvudregel inte väcka skadeståndstalan för det år som beslutet gäller. Personligt betalningsansvar Att inte skicka in årsredovisningen till Bolagsverket inom femton månader från räkenskapsårets utgång och att inte upprätta kontrollbalansräkning, är två av flera situationer som medför ett personligt betalningsansvar för styrelsen. Om en styrelseledamot, verkställande direktör eller en suppleant begår ett brott vid utövandet av uppdraget kan han eller hon dömas till ett personligt betalningsansvar.

13 AKTIEÄGARAVTAL Aktieägaravtal reglerar vanligtvis: Ägandet Insyn i bolaget Klausul angående samråd inför beslut av viktigare karaktär Anställning ( Hur och vilka som skall arbeta i AB:et) Sjukdom (vad händer om någon blir sjuk) Vinstdelning Hembud och förköpsrätt Försäkringar (exempelvis livförsäkring) Aktievärdering Konkurrens och tystnadspliktsklausul Avtalsbott (uteslutning eller vite är de vanligaste) Firmatecknare Tvisteklausul Avtalstid

14 BOLAGSORDNINGARNA Har gått igenom bolagsordningarna för Piteå biogas AB och Vännäs Bondegas AB. I princip ingen större skillnad. Skillnaderna är: Styrelsens sammansättning Kallelsen till bolagsstämma Räkenskapsår Den största skillnaden är att det ena bolaget har inte intagit någon tvisteklausul. Det andra bolaget har intagit en tvisteklausul. Dock står där att eventuell tvist skall lösas vi skiljemän i enlighet med lagen (1999:116) om skiljeförfarande. Denna process är väldigt kostsam och det går ej att få rättskydd vid dessa tvister. Tipset är att ändra bolagsordningarna genom bolagsstämma till att eventuell tvist skall lösas i allmän domstol och genom svensk lag.

15 OFFENTLIG UPPHANDLING Ramen: Lagen om offentlig upphandling (2007:1091) (LOU) Nytt direktiv är på väg att tas fram. Är ute hos medlemsländerna på remiss Förmodligen kommer inte så stora förändringar att ske. Andemeningen är att förenkla och effektivisera upphandlingsreglerna. Grunden I LOU stadgas under vilka förutsättningar upphandlande myndigheter, det vill säga kommuner, landsting och statliga myndigheter, är skyldiga att göra offentliga uppköp enligt lagens bestämmelser, 2 kap. 19 LOU.

16 SYFTET MED LOU Främja konkurrens mellan olika anbudsgivare och att därigenom åstadkomma en ekonomisk uppgörelse som är lönande för anbudsinfordraren, det vill säga för den upphandlande myndigheten. Syftet är även att säkerställa lika förutsättningar för alla leverantörerna att lämna anbud, samt en objektiv behandling av leverantörer som lämnat anbud, vare sig det rör sig om svenska eller andra europeiska anbudsgivare. Affärsmässighet

17 DE EU-RÄTTSLIGA PRINCIPERNA I 1 kap. 9 LOU kan man också tydligt se att den svenska lagstiftaren tagit hänsyn till de EUrättsliga principerna. Här stadgas att upphandlande myndigheter eller enheter ska behandla leverantörerna på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt, men även skall upphandlingen göras på ett öppet sätt. Förutom dessa principer så ska principerna om ömsesidigt erkännande och proportionalitet beaktas vid all upphandling. Principerna Icke-diskrimineringsprincipen Likabehandlingsprincipen Transparensprincipen Proportionalitetsprincipen Principen om ömsesidigt erkännande

18 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAGET Ett förfrågningsunderlag (FFU) bör minst innehålla: 1. Krav på leverantören: exempelvis leverantörens ekonomiska ställning samt tekniska och yrkesmässig kapacitet. Detta framförallt vid öppet och förenklat förfarande. 2. Kravspecifikation eller uppdragsbeskrivning: t.ex. tekniska specifikationer 3. Utvärderingsgrund: lägst pris eller det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet (inklusive utvärderingskriterier, det vill säga de omständigheter som används för att utskilja det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet). 4. Kommersiella villkor: som skall gälla under avtalsperioden, t.ex. betalningsoch leveransvillkor 5. Administrativa bestämmelser: för upphandlingen exempelvis upphandlingsförfarande, sista anbudsdag och anbudens giltighetstid mm. En upphandlande myndighet får även ställa särskilda krav på hur kontrakt skall fullgöras, sådana krav kan avse t.ex. social hänsyn och miljöhänsyn.

19 ATT TÄNKA PÅ SOM ANBUDSGIVARE Läs igenom förfrågningsunderlaget noga. Alla frågor som ställs i förfrågningsunderlaget måste besvaras. Enligt LOU går det inte att komplettera anbudet i efterhand. Bifoga alla handlingar och intyg som begärs. Se till att uppfylla alla ska-krav. Anbud som inte uppfyller alla ska-krav går inte vidare i bedömningen. Använd svarsblanketten om den finns med i förfrågningsunderlaget. Se till att lämna in anbud i tid. Anbud som kommer in för sent kommer inte att prövas. Du bör inte lämna in ditt anbudinnan sista dag för att besvarafrågor har passerat. Det kan kommain en fråga somgör att vi måsteändra våra ska-krav och då måste duändradittanbud.sistadagförfrågorstårangivetiannonsen.

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

Bolagsordning för KFV Marknadsföring AB

Bolagsordning för KFV Marknadsföring AB Styrdokument Bolagsordning för KFV Marknadsföring AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.08) Godkänd av kommunfullmäktige, 22 2 (5) Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige, 22. 3 (5)

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt 1 CORPORATE GOVERNANCE Ägare Två viktiga principer: - Kommandokedja - Rollfördelning Styrelse

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Bolagsordning Logistikposition

Bolagsordning Logistikposition Styrdokument Bolagsordning Logistikposition Katrineholm AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.14) Godkänd av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-03-17,

Läs mer

Bolagsordning för Flens Bostads AB

Bolagsordning för Flens Bostads AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:4-902 Bolagsordning för Flens Bostads AB Antagen av årsstämman 1981-06-09 Reviderad av årsstämman 1987-01-14 5 Reviderad av årsstämman 1987-10-13 11 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 1 Firma Bolagets firma är KumBro Utveckling AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Örebro. 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilket ansvar har styrelsen? 2012-11-05

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilket ansvar har styrelsen? 2012-11-05 Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Vilket ansvar har styrelsen? 2012-11-05 Föreläsare Patrik Olivecrona Lindahl Thorbjörn Wennerholm Lindahl Ann Theander Grant Thornton 2 Patrik Olivecrona

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Bolagsordning för Nolia AB

Bolagsordning för Nolia AB Bolagsordning för Nolia AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Nolia AB Bolagsordning 2011-11-21, 232 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns Antagna kommunfullmäktige 10 2014-02-20 Antal sidor: 9 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syftet med riktlinjerna 1 2. Lagliga förutsättningar 1 3. Förutsättningar

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Organisationsnummer: 556459-9156

Organisationsnummer: 556459-9156 Bilaga 3 BOLAGSORDNING Organisationsnummer: 556459-9156 1 Firma Bolagets firma är Akademiska Hus Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2 Styrelsens säte Bolagets styrelse ska ha sitt säte i Göteborg.

Läs mer

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018

Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Att lyckas som VD i ägarledda företag Vilket ansvar har en VD? Stockholm den 18 oktober 2018 Föreläsare VD seminarieserie del 3 Johan Hörnberg Advokatfirman Wigge & Partners Seminarieserie med en röd tråd

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB.

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. 1 Firma Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Tidaholms kommun. 3 Föremål

Läs mer

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget.

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget. 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR PARTILLEBO AB Ägardirektiv för verksamheten i Partillebo AB, nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Partille kommun den 27 mars 2003, rev. 19 juni 2007, rev. 1 mars

Läs mer

Bolagsordning för Stiftaren aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå

Bolagsordning för Stiftaren aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå Bolagsordning för Stiftaren 14696 aktiebolag u.n.ä till CM bostad AB i Umeå Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-06-19 DNR:

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

Verkställande direktör

Verkställande direktör Verkställande direktör Roll Ansvar - Skyldigheter April 2016 We exist to support our customers business Innehåll Introduktion... 3 Verkställande direktörens roll i aktiebolag... 3 Ansvar och skyldigheter...

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(10) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Att lyckas som vd i ägarledda företag

Att lyckas som vd i ägarledda företag Att lyckas som vd i ägarledda företag - Erfarenheter från vd-arbete i ägarledda företag - Vd s ansvar 22 november 2018 Välkommen till Grant Thornton @GrantThorntonSE #GTevent Föreläsningsbilder www.grantthornton.se/vdkurs

Läs mer

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor.

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor. Styrelsens för Platzer Fastigheter Holding AB (publ) förslag till ändring av bolagsordningen (bilaga 1 till kallelsen) Ändringarna avser paragraferna 4 och 15 (ny) enligt följande (ändringar i kursiverad

Läs mer

Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå

Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå Bolagsordning för AB Bostaden parkering i Umeå Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-11-28 DNR: KS-2016/00743 Bolagsordning

Läs mer

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep

KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep KOMPETENSFÖRDELNING OCH ANSVAR I AKTIEBOLAGET Professor Erik Nerep 1. Allmänt om bolagsorganen i aktiebolaget, funktion och kompetensfördelning - Kompetens och funktion hos andra än bolagsorganen - Koncernchefen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-11-17,

Läs mer

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. Av CHRISTER NILSSON Aktiebolag är en bolagsform som kan vara ett lämpligt val för den näringsverksamhet som

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(9) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Diarienummer KS2014.0296

Diarienummer KS2014.0296 Diarienummer KS2014.0296 Bolagsordning för Skövde Flygplats AB, 556297-7339 Nedanstående bolagsordning har godkänts av Skövde kommunfullmäktige den 27 oktober 2014 och fastställts vid bolagets ordinarie

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Litet om styrelsearbete

Litet om styrelsearbete Litet om styrelsearbete Gustaf Drake, 070-7688466 Om styrelser Det handlar.. Om styrelseledamöter Om arbetsuppgifter Om resultat Om ansvar 1 Varför styrelser? Föreningar Företag Myndigheter Gemensamma

Läs mer

1 Bolaget som en del av Brf Kronolotsen 1 och Brf Kronolotsen 2

1 Bolaget som en del av Brf Kronolotsen 1 och Brf Kronolotsen 2 Ägardirektiv Kronolotsen Parkerings AB Detta ägardirektiv avser Kronolotsen Parkering AB, (556704-9481), nedan kallat bolaget. Ägare är Brf Kronolotsen 1 (50 %)och Brf Kronolotsen 2 (50 %) Detta ägardirektiv

Läs mer

Utbildning ledamöter i bolagsstyrelser Vad säger lagen? Monica Almén, regionjurist VGR

Utbildning ledamöter i bolagsstyrelser Vad säger lagen? Monica Almén, regionjurist VGR Vad säger lagen? Monica Almén, regionjurist VGR 2019 02 26 Innehåll Aktiebolagsstyrelse kommunal nämnd Kommunala bolag Överlämnande av kommunal angelägenhet Aktiebolagslagen och kommunallagen möts Styrmedel

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

Woman on the board. Styrelsens uppgifter och ansvar. Eva Hägg 1 december 2010

Woman on the board. Styrelsens uppgifter och ansvar. Eva Hägg 1 december 2010 Woman on the board Styrelsens uppgifter och ansvar Eva Hägg 1 december 2010 Aktiebolaget och dess bolagsorgan Aktieägare en eller flera Bolagsstämma Revisor Styrelse VD Bolaget / Verksamheten Styrelsens

Läs mer

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 1 Bolagets firma Bolagets firma är AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag. 2 Styrelsens

Läs mer

Bolagsordning för Linde Stadshus AB

Bolagsordning för Linde Stadshus AB Bolagsordning för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Checklista för upphandling av väghållningstjänster

Checklista för upphandling av väghållningstjänster Checklista för upphandling av väghållningstjänster Upphandling Måste vi som väghållare göra upphandlingar, är en berättigad och återkommande fråga till REV. Generellt så skall man nog i görligaste mån

Läs mer

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR

AKTIEBOLAGSRÄTT KNUT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG. Andra. STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag PROFESSOR AKTIEBOLAGSRÄTT ENLIGT 1944 ÅRS LAG OM AKTIEBOLAG KNUT AV PROFESSOR Andra STOCKHOLM P. Norstedt & Söners Förlag INNEHÅLL INLEDNING 9 A. Olika typer av rättsregler 10 B. Olika typer av sammanslutningar

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB)

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Energi AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö

Läs mer

Bilaga 1 Utdrag ur protokollet 2015-03-16 Ordföranden redogjorde för utvärderingen av de ersättningar som betalats ut till ledande befattningshavare under år 2014. Ersättningsutskottet har, med stöd av

Läs mer

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Fouriertransform Aktiebolag 2014 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Härmed kallas

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BOLAGSORDNING FÖR VÄSTERVIK BIOGAS AB Fastställd av kommunfullmäktige 2008-02-28, 13 1 Bolagets firma Bolagets firma är Västervik Biogas AB. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Fastställd av KF 1998-12-14 24/98:2 Justerat av KF 2002-12-16 23/02:2 att gälla från 2003 Godkänd av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB

Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB Detta ägardirektiv avser Kronolotsen Parkering AB, (556704-9481), nedan kallat bolaget. Ägare är Brf Kronolotsen 1 (50 %)och Brf Kronolotsen 2 (50 %) Detta ägardirektiv

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag

Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag Bolagsordning för Umeå Vatten och Avfall Aktiebolag Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01190 Bolagsordning

Läs mer

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom ÄGARDIREKTIV för verksamheten i AB Landskronahem, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Landskrona kommun den och fastställda av bolagsstämman den Bolaget som organ för kommunal verksamhet

Läs mer

KOMPANJONSAVTAL. Inledning

KOMPANJONSAVTAL. Inledning Inledning KOMPANJONSAVTAL Ofta ägs och drivs företag av två eller flera personer tillsammans och det är då viktigt att upprätta ett gemensamt kompanjonsavtal som reglerar samarbetet. Kompanjonsavtal är

Läs mer

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG PM 2018-05 UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG 1 1 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett stödmaterial för processen att upphandla finansiell revision i kommunala

Läs mer

Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag

Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag Bolagsordning för Dåva Terminal Aktiebolag Dokumentnamn: Bolagsordning för Dåva Terminal AB Dokumentansvarig: Umeå kommunföretag Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: Dokumentdatum: 2016-09-26 Reviderad:

Läs mer

Likvideras bolaget skall dess behållna tillgångar tillfalla aktieägarna i proportion till deras aktieinnehav.

Likvideras bolaget skall dess behållna tillgångar tillfalla aktieägarna i proportion till deras aktieinnehav. Bilaga l Bolagsordning för Norrtåg AB Organisationsnummer 55 67 58-34 96 1 Bolagets firma Bolagets firma är Norrtåg AB. 2 Bolagets säte Bolaget har sitt säte i Umeå, Västerbottens län 3 Ändamålet med bolagets

Läs mer

Bolagsordning för NorrlandsOperan AB

Bolagsordning för NorrlandsOperan AB Bolagsordning för NorrlandsOperan AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2013-11-25 DNR: KS-2013/01011 Bolagsordning NorrlandsOperan

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning. för Tranemobostäder AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Bolagsordning. för Tranemobostäder AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:103 Bolagsordning för Tranemobostäder AB Organisationsnummer: 556449-1966 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 28 1 (6) 1 Firma Bolagets firma är Tranemobostäder AB. 2 Säte

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB

Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB Bolagsordning för Umeå Energi Sol, Vind och Vatten AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01183 BOLAGSORDNING

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Förslag till ändring av bolagsordning för ALINGSÅS ENERGI AB

Förslag till ändring av bolagsordning för ALINGSÅS ENERGI AB Bilaga 3 2011-12-12 Förslag till ändring av bolagsordning för ALINGSÅS ENERGI AB Kantrubrik (med förklaring) NY LYDELSE (förslag) NUVARANDE LYDELSE Bolagets firma 1 1 Bolagets firma Bolagets firma är Alingsås

Läs mer

1 Firma. Bolagets firma är Kalmar Öland Airport AB. 2 Säte. Styrelsen ska ha sitt säte i Kalmar, Kalmar län. 3 Verksamhetsföremål

1 Firma. Bolagets firma är Kalmar Öland Airport AB. 2 Säte. Styrelsen ska ha sitt säte i Kalmar, Kalmar län. 3 Verksamhetsföremål Bolagsordning för Kalmar Öland Airport AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 27 februari 2012, 42, den 29 april 2013, 76 och den 25 november

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

Bolagsordning för VAKIN Vatten och avfallskompetens i Norr AB

Bolagsordning för VAKIN Vatten och avfallskompetens i Norr AB Bolagsordning för VAKIN Vatten och avfallskompetens i Norr AB Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-06-20 DNR: KS-2015/00447

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 1998-12-14 23/98:2 Justerad av kommunfullmäktige 2002-12-16 23/02:2 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-10-20 54 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003

Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003 Dokumentnamn BOLAGSORDNING FÖR MATLAGET I GÄLLIVARE AB Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Andra föreskrifter Ks/2007:92 003 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG Bolagets firma 1 Bolagets firma är AB Eidar, Trollhättans. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Trollhättans

Läs mer