Parkeringsplan Landskrona stad Maj 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsplan Landskrona stad Maj 2016"

Transkript

1 Parkeringsplan Landskrona stad Maj 0

2 Titel: Parkeringsplan Landskrona stad Datum: Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 0)

3 POLICY Landskrona stads parkeringspolicy redogör för stadens förhållningssätt till parkering. Utvecklingen av stadens parkeringar ska bidra till en trygg, tillgänglig och trivsam stad för alla - en hållbar stadsutveckling. Fler ska kunna välja hållbara färdmedel och stadens parkeringsutveckling ska verka för stimulans samt ge möjligheter för att detta ska uppnås. Utbudet av parkering ska präglas av effektivt markutnyttjande, strategisk lokalisering, attraktiv gestaltning samt en prioritering mellan användare.

4 INNEHÅLL Policy... Inledning... Bakgrund och syfte... Övergripande mål... Generellt om parkering... Ytor... Kostnader... Användare... Samnyttjande... Gångavstånd... Gestaltning och trygghet... Parkeringshus... Cykelparkering... Parkeringsreglering... Nulägesbeskrivning... 0 Stadsstruktur... 0 Bilinnehav... 0 Resvaneundersökning... 0 Parkeringsnorm... 0 Befintliga parkeringstal... Kollektivtrafik... Gång- och cykeltrafik... Cykelparkering... Parkeringszoner för tidsreglering... Avgifter... Nyttokort... Tillgång och reglering... Beläggningsstudie... Parkeringsprogram... Åtgärdsområden... Parkeringsplan... Planering av parkering enligt fyrstegsprincipen... Inriktning hållbara transportmedel... Inriktning cykelparkering... Inriktning bilparkering... Parkeringsnorm... Zonindelning... Behovstal... Parkeringstal... Flexibla parkeringstal... Sammanfattning av parkeringsplan... Inriktning hållbara transporter... Inriktning attraktiv och trygg stadsmiljö... Inriktning bilparkering...

5 INLEDNING Bakgrund och syfte Som ett led i det fortsatta arbetet med trafikstrategin för Landskrona stad har en parkeringsplan tagits fram, med syfte att hantera det framtida parkeringsbehovet då staden växer. Planen ska tydliggöra ställningstaganden och ge vägledning i avvägning mellan olika intressen. Parkering har en central roll i trafiksystemet och har stor påverkan på hur staden upplevs och fungerar. Tillgång till parkering är en grundläggande förutsättning för att kunna nyttja fordon som bilar och cyklar, samtidigt tar parkering stora ytor i anspråk som i sin tur påverkar stadsmiljön. Det är viktigt att hitta rätt balans vad gäller tillgången på parkeringsplatser i förhållande till behovet. Ett stort antal bilparkeringsplatser kan öka tillgängligheten med bil men kan samtidigt leda till en ökad bilanvändning. Ett otillräckligt antal bilparkeringsplatser kan däremot innebära en sämre tillgänglighet med bil och samtidigt en risk för otillåten parkering som kan påverka trafiksäkerheten och framkomligheten för övriga trafikantgrupper. För få platser kan också leda til onödig söktrafik. Landskrona centrum står inför en utveckling och förtätning av centrum de kommande åren, där flera av centrums större parkeringar kommer att exploateras och utvecklas för andra ändamål. Parkeringsplanen är framtagen för att kunna arbeta i rätt riktning och för att ha en röd tråd i kommunens arbete med parkering. Stadens förhållningssätt till parkering utvecklas i en policy.

6 ÖVERGRIPANDE MÅL Utgångspunkten för utvecklingen enligt Översiktsplanen för Landskrona Stad 00 består av fem övergripande målsättningar: Hållbar utveckling Regionalt attraktiva bostäder Den moderna industristaden Blandad stad Förvalta kulturarvet Utifrån de övergripande målen har ett antal utvecklingsinriktningar kopplat till parkering identifierats. Hållbar utveckling - Landskrona ska erbjuda ett starkt centrum med förutsättningar för offentliga mötesplatser. - Mentala och fysiska barriärer ska byggas bort för att underlätta stadslivet. - Landskrona ska erbjuda ett trafiksystem som uppmuntrar kommuninvånarna till vardagsmotion som innebär att gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras. - Landskrona ska ge förutsättningar för ett mångsidigt näringsliv genom goda kommunikationer, blandad stadsstruktur och attraktiva offentliga rum. Regionalt attraktiva bostäder - Landskrona ska i regional konkurrens erbjuda en närhet som gör vardagslivet enklare. - Landskrona ska erbjuda pendlingsmöjligheter till regionens centra. - Landskrona ska erbjuda en vacker stadsmiljö med täta kvarter och grönskande parker. - Landskrona ska vara en attraktiv stad att besöka för inköp, kulturevenemang, sport och fritid. - Den som vill leva klimatsmart ska kunna se ett värde av den goda kollektivtrafiken som finns i staden. - Landskrona ska kunna erbjuda bostäder till ett rimligt pris Den moderna industristaden - Landskrona ska utvecklas till en grön industristad som bejakar kreativa verksamheter. Blandad stad - Landskrona ska vara en blandad stad med integrerade funktioner som skapar naturliga mötesplatser och en trygg miljö. - Landskrona ska ha en inbyggd flexibilitet så att funktioner kan förändras. Förvalta kulturarvet - I Landskrona är kulturarvet av stor betydelse för kommunens identitet och varumärke

7 GENERELLT OM PARKERING Ytor En tät stad ger ökad närhet och därmed ett minskat transportarbete, vilket är en viktig del i att uppnå en hållbar stad. Parkering i stadsmiljö tar värdefull mark i anspråk, mark som skulle kunna användas för andra ändamål. En bilparkeringsplats tar upp, kvadratmeter. På samma yta som krävs för en bilparkeringsplats får det plats cyklar. Räknar man även in manövreringsytor och parkeringsgator tar varje bilparkeringsplats upp ca kvadratmeter. Användare Det finns olika kategorier av användare av parkering. Boendeparkering Boende vill kunna parkera sin bil inom acceptabelt gångavstånd från bostaden. Boende har störst behov av parkering nattetid och under kvällstid. Arbetsplatsparkering Arbetspendlare har störst behov av parkering under dagtid på vardagar. Ärende och besöksparkering Ärende- och besöksparkering till handel och fritid har störst behov under eftermiddag- kvällstid samt under helger. Kostnader Att lösa parkeringsbehov medför kostnader. Att anlägga markparkering är det billigaste alternativet och kostar runt 000 kr per bilplats. Därefter är det anläggning av parkeringshus som har en byggkostnad på ca kr per bilplats. Den dyraste parkeringslösningen är att gräva ner parkeringen i garage, vilket har en byggkostnad på mellan och kr per bilplats beroende på hur många plan man behöver gräva ner. Kostnaderna kan dock endast ses som ungefärliga kostnader, eftersom både geotekniska förutsättningar och standard på utformning och funktion varierar. Parkering för funktionshindrade Parkering för funktionshindrade bör utgöra - % av samtliga parkeringar. Minst en parkeringsplats ska finnas inom meter från entré till bostadshus, arbetslokal eller publik lokal. Det skall också finnas en tillgänglig och användbar gångväg mellan entré och parkeringsplats för funktionshindrade. Samnyttjande En parkeringsplats kan utnyttjas av flera olika användare om anspråken skiljer sig åt i tidpunkt. Dvs. en parkeringsplats kan t ex. användas både för boendeparkering, som har sitt största behov nattetid och under kvällstid, och för arbetsplatsparkering, som har sitt största behov under dagtid. För att parkeringsplatser ska kunna samnyttjas krävs dock att platserna är lättillgängliga och öppna för flera olika användare. Parkeringsplatser som kan användas för olika ändamål vid olika tider ger effektivare markanvändning än platser som reserveras för ett särskilt ändamål.

8 Gångavstånd Med gångavstånd menas avståndet mellan parkeringsplatsen och målpunkten. Faktorer som också kan påverka vilket gångavstånd som kan anses acceptabelt är bland annat klimat, miljö och siktlinjer. Gångavståndet är även kopplat till tidsaspekten, där långtidsparkerare kan acceptera ett längre gångavstånd än korttidsparkerare. Besökare har generellt sett en lägre acceptans av gångavstånd. Gestaltning och trygghet Vid utformning av parkeringar är det viktigt att beakta gestaltningsoch trygghetsaspekten. Placering, belysning, form, vegetation och val av material påverkar hur parkeringen upplevs. Parkeringarna bör utformas med god kontakt med omgivande miljö och ha god belysning. Parkeringar bör även utformas med gröna element för att tillföra grönska i staden. Hänsyn måste dock tas till trygghetsaspekten och siktskymmande vegetation bör undvikas. Parkeringshus Parkeringshus är mer yteffektivt än markparkering och mycket billigare än parkeringsgarage. Ett parkeringshus erbjuder även tillgång till parkering för flera olika typer av användare i en gemensam anläggning vilket ökar möjligheten för samnyttjande av parkeringsplatser. Parkeringshus bör utformas med genomsiktliga partier för en god kontakt med omgivande miljö samt ha god belysning. Det bör även finnas flera alternativa in- och utgångar, samt tydlig information om parkeringshusets service och öppettider. Cykelparkering Cykelparkeringens läge bör anordnas så nära målpunkten/bostaden som möjligt. Cykelställens placering måste vara genomtänkt så att det, förutom vid viktiga målpunkter, även finns möjlighet att parkera sin cykel på platser där många cyklister rör sig eller där behov finns. En bra cykelparkering är lättillgänglig, klimatskyddad och utformad så att stöldrisken minimeras.

9 Parkeringsreglering Parkering på gatumark kan i princip regleras på tre olika sätt, parkeringsförbud, reglering av hur länge ett fordon får stå uppställt, samt med hjälp av avgifter. Hur kommuner får föreskriva om parkeringsförbud regleras i Trafikförordningen (:) medan möjligheten att ta ut avgifter regleras i lagen (:) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats. Kollektivtrafik Pendlarparkeringar bör erbjudas vid större kollektivtrafikknutpunkter för att underlätta valet av kollektivt färdmedel. Parkeringsplatser ska finnas tillgängliga för såväl bil som cykel. Avståndet mellan pendlarparkering och kollektivtrafikhållplats bör vara så litet som möjligt. Gång- och cykelstråk ska knytas till kollektivtrafikpunkterna.

10 NULÄGESBESKRIVNING Stadsstruktur Landskrona tätort har en historia som befästningsstad som länge satt sin prägel på stadskaraktären. Delar av det medeltida gatunätet finns bevarat i den gamla stadskärnan och där finns många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Landskrona tätort varierar med avseende på bebyggelsetyp, täthet, service och funktionsintegrering. Centrum är uppbyggt utifrån en rutnätsstruktur och bebyggelsen utgörs till största del av stadsmässiga flerbostadshus i kvarterstruktur och huvudsakligt servicecentrum finns kring Rådhustorget och närliggande gator. Utbudet av service är viktigt för hur staden fungerar och hur den upplevs ur attraktivitetssynpunkt. Bilinnehav Enligt statistik från SCB finns det idag i Landskrona stad (år 0-0) ca 00 bilar i trafik. Antalet invånare i Landskrona stad är ca 00, vilket ger ett bilinnehav på ca 0 bilar/000 invånare. Bilinnehavet har Bilinnehav (bilar/000 invånare) de senaste 0 åren varit relativt stabilt men en svag ökning kan ses det senaste året 0-0. Bilinnehavet kan variera inom kommunens olika delar, generellt är biltätheten lägre i centrala delar av tätorterna än ute på landsbygden. Bilinnehavet för riket ligger något högre än Landskrona med bilar/000 invånare under 0. Resvaneundersökning Enligt resvaneundersökning för Skåne 0 är bilen det vanligaste färdsättet för Landskronabornas resor. % av Landskronabornas resor sker med bil, vilket är en liten ökning jämfört med resvaneundersökningen från 00 som visade på %. Andelen buss och tågresor har minskat något sedan år 00 men cykelresorna ligger kvar konstant. % av resorna med en längd på mellan - km görs med bil. För resor under km är andelen bilresor %. Bilen är det vanligaste färdmedlet som skåningar använder vid resor till och från Landskrona kommun. % av resorna till Landskrona kommun görs med bil. Parkeringsnorm Gällande parkeringsnorm för Landskrona är framtagen år 00. Syftet med en parkeringsnorm är att skapa förutsättningar för parkering i samband med nybyggnad. Normen används som vägledning vid planarbete och bygglovshandläggning, för att skapa tillräckligt många parkeringsplatser för det behov som aktuell fastighet behöver. Utgångspunkten är att parkeringen i första hand ska lösas inom den egna fastigheten. Tabellerna på nästa sida anger gällande parkeringstal för bostäder och verksamheter för både bil och cykel. Landskrona är indelad i olika zoner med hänsyn till varierande behov. 0

11 Befintliga parkeringstal - antagen i byggnadsnämnden (För nya parkeringstal se s. ) PARKERINGSTAL FÖR BIL Zon A Zon B Boende/anställda Besökande Totalt Boende/anställda Besökande Totalt Enbostadshus( bpl/lgh) Egen parkering 0,* (,*) 0,* (,*) Gemensam parkering, 0,,, 0,, Flerbostadshus(bpl/lgh) 0, 0, 0, 0, 0,, Kontor** (bpl/000 kvm BTA) 0,,,, Industri (bpl/000 kvm BTA), -, Handel*** (bpl/000 kvm BTA),,,, *Besöksparkering upprättas i de fall denna inte kan ordnas genom kantstensparkering eller annan parkering **I särskilt bilorienterade lägen rekommenderas ett tillägg för besöksparkering på bilplatser/000 kvm BTA ***För stora handelsetableringar i särskilt bilorienterade lägen föreslås särskild utredning Zonindelning för bilparkering. PARKERINGSTAL FÖR CYKEL Zon A Zon B Boende/anställda Besökande Totalt Boende/anställda Besökande Totalt Flerbostadshus( bpl/lgh), 0,,, 0,, Kontor (bpl/000 kvm BTA) 0,, Industri (bpl/000 kvm BTA), -,, -, Handel (bpl/000 kvm BTA), 0, 0 LÄNGSTA ACCEPTABLA GÅNGAVSTÅND TILL OLIKA VERKSAMHETER Bostäder - nybyggnation Bostäder - ombyggnation Bostäder - besökare Arbetsplatsparkering Butiker - besökare Acceptabla gångavstånd 00 m 00 m 00 m 00 m 00 m Zonindelning för cykelparkering. Nulägesbeskrivning

12 Kollektivtrafik Landskrona har goda kollektivtrafikförbindelser både med tåg och buss. Landskrona har tre tätorter med stationer för tågförbindelse. Önskemål finns om ytterligare förbindelser över sundet för att stärka kopplingen med Danmark. Stationsområdena ligger i utkanten av tätorterna och har pendlarparkeringar. Landskrona tätort har ett internt busslinjenät samt regionbussar som kopplar till Helsingborg, Malmö, Eslöv m.fl. orter. Gång- och cykeltrafik Cykelplanen för Landskrona togs fram under 0. Dokumentet syftar till att ge stöd i planeringen för att prioritera åtgärder som ger ett ökat cyklande. På korta avstånd dominerar gång- och cykeltrafik. Landskrona är utsedd till den stad i Sverige som väljer att cykla mest när det gäller korta resor och för resor under km uppgår % av resorna med cykel och % av resorna gåendes. Cykelparkering I de stora anslutningspunkterna av cykelvägnätet finns cykelparkering. Dessa behöver dock vidareutvecklas för att öka attraktiviteten och funktionaliteten. Bättre låsbara lösningar, klimatskydd samt bättre underhåll skulle förbättra cykelparkeringens kvalitet. Vid handel finns ordnad cykelparkering vid större målpunkter. Arbete pågår med placering av cykelställ samt hantering av felparkerade cyklar. Nulägesbeskrivning

13 Parkeringszoner för tidsreglering Landskrona är indelat i tre olika parkeringszoner med olika tidsreglering. En parkeringsförbudzon i den äldre stadskärnan, en datumparkeringszon och slutligen en zon med -timmars parkering i övriga Landskrona. I parkeringsförbudzonen är det endast tillåtet att parkera bilen på angivna parkeringsplatser, där fastställda parkeringsbestämmelser för respektive parkering råder. I övriga zonen gäller parkeringsförbud, vilket annonseras med zon-skyltar vid varje infart till området. Datumparkeringszonen innebär att fordon endast får parkeras jämn sida av vägen på ojämnt datum mellan kl. 0:00- :00, och tvärtom vid jämnt datum Datumparkeringen gäller året runt och är i första hand till för att underlätta vinterväghållningen men förbättrar även framkomligheten för övrig städservice. Avgifter I Landskrona stads centrala delar gäller att parkeringsavgift skall erläggas enligt zonindelningen i kartan nedan. Taxan varierar mellan - kr per timme. Parkeringen är avgiftsbelagd måndag - fredag 0:00-:00 samt lördag 0:00-:00. Övrig tid är avgiftsfritt. Syftet med zonindelningen är att begränsa trafiken i de mest centrala delarna, vilket främjar gång-, cykel- och kollektivtrafiken inom centrum. På parkeringsplatsen Kv Jäntan (lilamarkerat område) är parkeringsavgiften kr/tim de första timmarna och därefter kostar det kr/ tim. Detta är en koppling till handeln. Inom svartmarkerat område kostar det kr/tim att parkera och inom rödmarkerat område kostar det kr/tim att parkera. Nyttokort Landskrona kommun erbjuder företagare att köpa tillstånd i form av nyttokort. Nyttoparkering avser att utnyttjas av företagare i yrkesmässig verksamhet vid tillfälliga arbetsplatser och avser endast en bil. Giltighetstiden är måndag till fredag kl. 0:00-:00 samt lördag kl. 0:00-:00. Uppställning får med nyttokortet ske i högst timmar på plats där parkering annars är tillåten under kortare tid, samt på avgiftsparkering utan att betala avgift. Nyttokortet gäller dock inte i anslutning till användarens bostad eller arbetsplats, eller i strid med stop- och parkeringsförbud eller datumparkering. Nyttokortet får inte användas inom last-, vänd- eller annan ändamålsplats samt plats reserverad för funktionshindrade. Tillgång och reglering Inom centrala Landskrona finns idag ett antal större parkeringsytor på kommunal mark, totalt ca 0 bilplatser. Utöver dessa finns även ett antal parkeringar på gatumark samt privat parkering. Avgiftszoner för centrala Landskrona. Nulägesbeskrivning

14 ANTAL PARKERINGSPLATSER 0 Nulägesbeskrivning

15 Beläggningsstudie Samband med framtagandet av en parkeringsplan gjordes beläggningsräkningar för de större centrala parkeringsytorna i Landskrona. Syftet med beläggningsräkningarna var att få en bild över vilken kapacitet som finns idag och hur parkeringsytorna används. Beläggningsräkningarna utfördes under vecka (mitten av juli) samt vecka (slutet av augusti). Räkningarna genomfördes under - vardagar under vecka samt under vardag vecka. Antalet parkerade bilar räknades då varje timme mellan kl. -. På Kasernplan, Järnvägstorget och Kv. Jäntan gjordes även räkningar på lördagar mellan kl. -. I samband beläggningsräkningarna gjordes även intervjuer med de som parkerade för att få mer underlag kring hur länge man parkerade, var man kom ifrån samt vilket ärende man hade. Eftersom beläggningsräkningen endast utförts under ett begränsat antal dagar samt att även antalet svarande i intervjudelen var begränsat är inte resultatet statistiskt säkerställt. Resultatet bedöms dock ändå ge en relativt bra indikation över hur kapaciteten ser ut på respektive parkering samt hur parkeringarna används. Skeppsbron och Kolgatan används framförallt av turister som har målpunkt till Ven och dessa är fullbelagda under turistsäsongen. Utanför turistsäsongen finns här god kapacitet. Jönsaplan används mest som arbets platsparkering och har även en del boendeparkering. Havsörnen används mest som boendeparkering och är relativt fullbelagt, men utanför turistsäsongen har Havsörnen en lägre beläggningsgrad. Kasernplan används främst för handel och arbetsplatsparkering. Kasern plan har en högre beläggning utanför turistsäsongen då den är relativt fullbelagd. Under turistsäsongen tyder beläggningsräkningarna på att det är fullbelagt på parkeringarna vid färjeterminalen till Ven, medan det finns viss kapacitet på parkeringarna i norra delen av centrum. Efter turistsäsongen visar däremot beläggningsräkningarna på att det är relativt fullbelagt på parkeringarna i norra samt centrala delarna av centrum medan det finns mycket god kapacitet på parkeringarna vid Skeppsbron och Kolgatan. Järnvägstorget. Kasernplan. Beläggningen på Jäntan och Järnvägstorget har varierat kraftigt vid de olika räkningstillfällena. Detta har troligtvis berott på att parkeringsautomater vid vissa tillfällen varit ur funktion, vilket gjort att parkeringarna varit gratis att parkera på. Vid dessa tillfällen har parkeringarna varit fullbelagda. De som har parkerat på Järnvägstorget har uppgett att syftet med parkeringen är handel och boendeparkering. Det huvudsakliga syftet med att parkera på Jäntan var handel. Skeppsbron. Nulägesbeskrivning

16 A B A B C 0 0 A B C A C C C B A C B A A A 0 B A 0 A 0 0 AB B A 0 A A A 0 A A A B B 0A D C B A B 0 A 0 A 0 B A 0B0C 0 ABC F E D ABC B 0 BA H F E D A BC D J 0A 0B A A B A 0 I MNO H G 0A F E D C 0 0 A 0 A B A C BC 0 0 C B DEFG A C A 0 C B A C 0 F A CD A C 0 0 Nulägesbeskrivning C A 0 A B B 0A A B C B D C F E C D A B B A 0 B B A B 0 0 B BC A A A B A B A A B K L B C A A B G 0 A B C A B 0 B A A Bredgatan Ödmans s ons gatan A B B D 0 0 Ö stergatan 0B 0C B rocksgatan 0 B D B T ranchellsgatan Ös terleden 0 B B B A B Fis kargränden B A A B CD E 0 AB CD B 0 Arbetsplats- och boendeparkering C E Boendeparkering Indus trigatan Ga sverksgatan V arvs vägen G jut PARKERINGSFUNKTION 0 R egeringsgata A B B A B B B C B S kolallén S lottet S lottet K avallerigata n S lottsvägen S tora Norregatan Järnvägsgatan S elma Lagerlöfs väg R egerings gatan R ådmansgatan Östergatan Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B A Hamngatan D 0B A Drottninggatan P räs tgatan Lotsgatan S ödra Långgatan Trädgårdsgatan Indus trigatan B angårdsgatan S ödra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden B adhusgatan Stora Strandgatan Lilla S trandgatan S lottsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan St orgatan Rådhus gatan Tullgatan J ärnvägsgatan Norra Långgatan B adhusgatan F is kargränden Drottninggatan B orgmästargata n Handels- och arbetsplatsparkering K ungs gatan K ungs gatan S tora S trandgatan S torgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget K ungsgatan P arkgatan L okomotivgatan S torgatan Ö sterleden Omnibus gatan Östra Kajgatan Österleden Turistparkering Handelsparkering Handels- och boendeparkering Första Tvärgatan K olgatan V erkstadsgatan Turistparkering Andra Tvärgatan Magasinsgatan 0 Tvärgatan

17 A B A B C 0 Nulägesbeskrivning C A 0 A B B 0A C C C B A C A BC D B A A A B A A B 0 A 0 A B C 0 AB B A 0 A A A 0 A A A B B 0A D C B A B 0 A 0 A 0 B A A 0B0C 0 ABC F E D ABC B 0 BA F E H D A BCD J 0A 0B A A B A 0 I MNO H G 0A F E D C 0 0 A 0 A B A C BC B A C B DEFG A C A B B A B A A C F E C D A B 0 BC A B C B A C 0 F A CD A C B A B A KL B C A A B G 0 A B B C A B 0 B A A Bredgatan A B B D 0 0 Östergatan 0B0C 0 B B Tranchellsgatan 0 B B B A B Fiskargränden B A A B CD E 0 D B 0 C E Industrigatan Gasverksgatan Varvsvägen Gjut MAXBELÄGGNING V, JULI 0 Regeringsgata A AB CD B B B A B B C B Ödmanssonsgatan Skolallén Slottet Slottet Kavallerigatan Slottsvägen Stora Norregatan Järnvägsgatan Selma Lagerlöfs väg Regeringsgatan Rådmansgatan Östergatan Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B A D 0B A Drottninggatan Prästgatan Lotsgatan Södra Långgatan Trädgårdsgatan Hamngatan Industrigatan Bangårdsgatan Södra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden Badhusgatan Stora Strandgatan Lilla Strandgatan Slottsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan Storgatan Rådhusgatan Tullgatan Järnvägsgatan Norra Långgatan Badhusgatan Fiskargränden Drottninggatan Borgmästargatan Brocksgatan Kungsgatan Kungsgatan Stora Strandgatan Storgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget Kungsgatan Österleden Parkgatan Lokomotivgatan Storgatan Österleden Omnibusgatan Östra Kajgatan Österleden Första Tvärgatan 0 Kolgatan 0 Verkstadsgatan Andra Tvärgatan 0 Magasinsgatan Tvärgatan Beläggningsgrader: >% 0-% <0%

18 0 A B B A B A B A B C C C C B A C B A A A 0 B A 0 A 0 A B C 0 AB B A 0 A A A 0 A A A B B 0A D C B A B 0 A 0 A 0 B A A 0B0C 0 ABC F E D ABC B 0 BA F E H D A BCD J 0A 0B A A B A 0 I MNO H G 0A F E D C 0 0 A 0 A B A C BC 0 0 C B DEFG A C A 0 C B A C 0 F A CD A C 0 0 Nulägesbeskrivning C A 0A A BC D A B A B 0 0 A B B A B A C F E C D A B B BC A B A A B KL B C A A B G 0 A B B C A B 0 Bredgatan A B B D 0 0 Östergatan A 0B0C 0 B B Tranchellsgatan 0 B B B A B Fiskargränden B A A B CD E 0 D B 0 C E Industrigatan Gasverksgatan Varvsvägen Gjut MAXBELÄGGNING V, AUG/SEPT 0 Regeringsgata A AB CD B B B A B B C B Ödmanssonsgatan Skolallén Slottet Slottet Kavallerigatan Slottsvägen Stora Norregatan Järnvägsgatan Selma Lagerlöfs väg Regeringsgatan Rådmansgatan Östergatan Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B A D 0B A Drottninggatan Prästgatan Lotsgatan Södra Långgatan Trädgårdsgatan Hamngatan Industrigatan Bangårdsgatan Södra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden Badhusgatan Stora Strandgatan Lilla Strandgatan Slottsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan Storgatan Rådhusgatan Tullgatan Järnvägsgatan Norra Långgatan Badhusgatan Fiskargränden Drottninggatan Borgmästargatan Brocksgatan Kungsgatan Kungsgatan Stora Strandgatan Storgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget Kungsgatan Österleden Parkgatan Lokomotivgatan Storgatan Österleden Omnibusgatan Östra Kajgatan Österleden Första Tvärgatan Kolgatan Verkstadsgatan Andra Tvärgatan 0 Magasinsgatan Tvärgatan Beläggningsgrader: >% 0-% <0%

19 PARKERINGSPROGRAM Ett parkeringsprogram utgörs av en kombination av olika styrmedel som tillsammans verkar för att uppnå stadens övergripande mål. Målsättningen är att parkeringsprogrammet ska stödja utvecklingen mot en attraktiv stadsmiljö och öka tillgängligheten. Programmet ska skapa en gemensam syn på parkering av bil och cykel, vara ett stöd för avvägningar av plats för parkering mot stadsmiljökvaliteter, medverka till att resandet med hållbara färdmedel ökar samt utgöra underlag för planer för genomförande. Enligt Översiktsplanens övergripande mål: Hållbar utveckling Regionalt attraktiva bostäder Den moderna industristaden Blandad stad Förvalta kulturarvet har ett antal åtgärdsområden inom parkering tagits fram med syfte att bidra till att målen uppfylls. Varje åtgärdsområde bidrar på olika sätt till att ett eller flera av de övergripande målen uppfylls. Nedan redogörs för vilka parkeringsstrategier som bör följas för att respektive åtgärdsområde ska kunna uppfyllas. Åtgärdsområden Främja ökat resande med gång- cykel och kollektivtrafik - Hållbar utveckling - Blandad stad Kollektivtrafiken ska ha hög prioritet vad gäller framkomligheten. Vid trånga utrymmen ska kollektivtrafik samt gång-och cykeltrafik prioriteras. Centrala Landskrona ska erbjuda lättillgänglig, säker och funktionell cykelparkering. Cykelparkeringen ska även ta höjd för olika typer av mer utrymmeskrävande cyklar som blir allt vanligare, så som lådcyklar och elcyklar. För att erbjuda en attraktiv kollektivtrafik ska bytespunkter utformas med hög prioritet på trygghet och tillgänglighet, och i närhet av andra funktioner. Effektiviserad parkering - Hållbar utveckling - Blandad stad - Regionalt attraktiva bostäder Genom att en och samma parkeringsplats kan användas av flera olika användare kan det totala parkeringsbehovet minska. Därigenom kan kostnaderna för att anlägga parkering minska samt även möjliggöra förtätning eller annan markanvändning. Parkering i större samlade parkeringsanläggningar främjar samutnyttjande då det finns plats att kombinera boendes, besökares, kontors och handels parkeringsbehov. Prioritera boende- och handelsparkering - Hållbar utveckling - Regionalt attraktiva bostäder Det ska vara enkelt för besökare till handeln att nå Landskrona centrum och det ska vara möjligt att som boende kunna ha sin bil parkerad utan att behöva ta med sig bilen till sin arbetsplats.

20 Genom att minska kraven på att anlägga parkeringsplatser vid arbetsplatser kan en effektivare markanvändning tillskapas, vilket ger en ökad möjlighet för en tätare och mer blandad stad. Ett minskat krav på parkering vid arbetsplatser kan även medverka till att fler väljer andra färdmedel, vilket bidrar till en hållbar utveckling, med minskade utsläpp och bullerstörningar. Främja utveckling av hållbar teknik - Hållbar utveckling - Den moderna industristaden Utvecklingen av ny teknik för ett mer hållbart resande ska främjas. Parkeringsplatser ska kunna erbjuda laddmöjligheter för elbilar samt erbjuda service och utrymme för bilpool. Trygga och gröna parkeringar - Hållbar utveckling - Regionalt attraktiva bostäder - Blandad stad Parkeringar i Landskrona ska utformas med fokus på trygghet och samtidigt utgöra ett grönt element i staden. Parkeringar ska utformas med goda siktförhållanden och bra belysning. Lokalisering av parkeringar ska i första hand göras där det finns ett naturligt rörelsestråk, vilket ger en naturlig övervakning av parkeringsplatsen. En blandad bebyggelse ger förutsättningar för en trygg miljö. Även stråket mellan parkeringsplatsen och målpunkten ska utformas med fokus på trygghet och orienterbarhet. Det ska vara tydligt hur man ska gå för att nå sin målpunkt från parkeringen. Flexibel parkeringsnorm - Hållbar utveckling - Regionalt attraktiva bostäder För att stimulera till åtgärder som kan minska efterfrågan på parkering bör det finnas möjlighet att göra avsteg från parkeringsnormen. Flexibla parkeringstal innebär att parkeringstalen kan sänkas i utbyte mot att byggherren genomför åtgärder som minskar behovet av parkingsplatser i anslutning till den egna fastigheten. Parkeringstalen kan reduceras om byggherren kan redovisa att fastighetens läge, alternativt åtgärder som byggherren gör, skapar goda förutsättningar för andra resval än bil. Reglering av parkering - Hållbar utveckling För att främja ett kapacitetsstarkt och pålitligt parkeringssystem behöver regleringen av parkering stödja en attraktiv stadsmiljö och minimera trafikens negativa effekter. En bil står parkerad i genomsnitt 0-% av tiden, vilket gör att regleringen av parkeringen blir ett kraftfullt styrmedel som på ett effektivt sätt bör användas för att bidra till måluppfyllelse. Genom att reglera parkeringen på ett medvetet sätt skapas god tillgänglighet till centrumkärnan, genom att säkerställa att det finns lediga parkeringsplatser var och när de behövs. Bättre parkeringsreglering skapar mindre söktrafik, färre dubbelparkeringar samt bidrar till att gaturummet används mer effektivt. Parkeringsplatsen ska inte bara ha en funktion av uppställningsplats för bilar utan ska även utformas för att bidra med grönska i staden. De gröna elementen på parkeringen ska utformas så att de inte medför en ökad otrygghet i form av dåliga siktförhållanden eller gömställen. 0 Parkeringsprogram

21 PARKERINGSPLAN Efter arbete med programmet där de övergripande målen för staden har legat som grund, har följande åtgärder tagits fram. Beläggningsstudier visar på en relativt hög kapacitet vid vissa tider på året men i övrigt ganska fullbelagda parkeringsplatser i centrum. Dessa används i huvudsak till handel, boende och arbetsplatsparkering. Det är viktigt att ha god balans mellan tillgång och behov på parkering för att skapa en tillgänglig men samtidigt attraktiv stad. Tillgången på, och tillgängligheten till parkering, både för cykel och bil, ska särskilt säkerställas för att handeln i centrum ska kunna utvecklas och locka besökare. Nedan presenteras ett antal konkreta förslag på parkeringsåtgärder samt hur Landskrona stad ska arbeta med parkeringsfrågor inom planeringen. Planering av parkering enligt fyrstegsprincipen Vid planering av parkering ska i första hand den s.k. fyrstegsprincipen tillämpas. Det innebär att man i första hand ska prioritera åtgärder som minskar efterfrågan på parkeringsplatser och effektiviserar användningen av de befintliga snarare än att bygga nya parkeringar. Fyrstegsprincipen avseende parkering innebär att man väljer åtgärder i trafiksystemen i följande ordning:. Åtgärder som påverkar resbehov och val av färdmedel t.ex. förtätning av staden, avgifter för arbetsplatsparkering, Mobility Management (information och beteendeförändring). Åtgärder som ger effektivare utnyttjande av befintliga anläggningar (t.ex. bättre parkerings-hänvisning, mer korttidsparkering, högre taxenivåer på besöksparkeringar, bilpooler). Förbättringsåtgärder i befintliga anläggningar (punktvisa ombyggnader). Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder (t.ex. nya eller tillbyggda parkeringsanläggningar) Inriktning hållbara transportmedel För att främja ett ökat resande med gång, cykel- och kollektivtrafik är det viktigt med en hög framkomlighet i gaturummet för dessa transportmedel. Vid trånga utrymmen ska kollektivtrafik samt gångoch cykeltrafik prioriteras. Inriktning cykelparkering Antalet parkeringsplatser ska öka med prioritet till stadskärnan. Cykelparkeringar ska anläggas inom bekvämt gångavstånd från målpunkter. Cykelparkering vid bostäder och arbetsplatser ska anordnas på kvartersmark. För att främja ett ökat resande med gång, cykel- och kollektivtrafik är det viktigt att det finns tillräckligt med attraktiva cykelparkeringar. Cykelparkering ska vara lättillgänglig, säker och funktionell. Cykelparkeringen ska även ta höjd för olika typer av utrymmeskrävande cyklar som blir allt vanligare, så som lådcyklar och elcyklar. Inriktning bilparkering Antalet parkeringsplatser ska bibehållas på dagens nivå. Platserna ska dock omfördelas och effektiviseras i syfte att skapa utrymme för stadskvaliteter, kollektivtrafik och cykeltrafik. Öka samnyttjandet av parkeringsplatser Samnyttjande bidrar till ett mer effektivt markutnyttjande, vilket i sin tur innebär ekonomiska och stadsbyggnadsmässiga vinster. Samnyttjan ger dessutom stöd för en mer funktionsblandad stad. Parkeringsplan

22 Effektivisera parkeringen med parkeringsreglering För att få en bättre omsättning på parkeringsplatserna och därmed skapa fler lediga platser på de mest attraktiva platserna i centrala Landskrona är tids- och avgiftreglering ett effektivt sätt. Rätt reglering ger rätt tillgänglighet. Landskrona stad ska prioritera och planera för handel- och besöksparkering, därefter boendeparkering. Reglering ska ske med p-skiva alternativt avgifter, där avgiftsreglering är det mest effektiva. Avgifter för parkering ska kontinuerligt ses över och anpassas efter behovet. Dock måste förändringar genomföras på ett kontollerat sätt. Landskrona stad ska också bevaka ny teknik för parkeringsreglering. Parkeringsplatser ska även kunna erbjuda laddmöjligheter för elbilar. Effektivisera parkeringen med parkeringsköp Det är inte alltid möjligt att för fastighetsägaren att lösa parkeringsbehovet inom den egna fastigheten. Landskrona stad skall därför utreda möjligheten med parkeringsköp. Det innebär att kommunen eller privata fastighetsägare ingår avtal med annan part som ordnar parkering. Fördelen med parkeringsköp är att det ger möjlighet till ett bättre samnyttjande och mer yteffektiv parkering i centrum. Det förekommer två varianter av parkeringsköp, friköp och avlösen. Friköpsavtal innebär att fastighetsägaren betalar ett engångsbelopp per bilplats i en samlad parkering i närheten. Avlösen innebär istället att fastighetsägaren förbinder sig att betala en årlig hyresavgift för bilplatsen. Avtalet mellan fastighetsägaren och den andra parten gäller under ett bestämt antal år men ofta i minst år. Bilpool En bilpool innebär att ett antal personer samsas om en eller flera bilar. Finessen är att man endast betalar för bilen då den används. I en bilpool ges tillgång till nya, bensinsnåla, säkra och bra försäkrade bilar. Studier visar på att en bilpoolsbil i snitt kan ersätta privatbilar. I tidigt planeringsstadie ska Landskrona stad bevaka och informera byggherren om att se över möjligheterna att införa bilpool. Laddplats för elbilar. BILPOOL PRIVATÄGDA BILAR Parkeringsplan

23 B Placering och strategier vid etablering av ny parkering I samband med förtätning av Landskrona centrum kommer tre av centrums stora parkeringsplatser att bebyggas. Vid behov behöver dessa ersättas. Möjliga ytor för etablering av eventuell ny parkering har tagits fram inom arbetsgruppen i dialog med politiker under en workshop. Parkeringshus Parkeringshus är effektiva ur ett ytperspektiv och lämpar sig väl för samutnyttjande mellan olika typer av parkering. Att anlägga ett nytt parkeringshus inom centrum skulle därför kunna vara en Parkeringsplan A B 0 A 0 0 AB B A 0 A A A 0 A 0 A 0 A A B B A B A 0B0C 0 0 0A D C B A B ABC F E D ABC B 0 BA F E H D A BCD J 0A 0B A BC A C A B A 0 A B B A B A B A A 0 0 C B DEFG A C A B 0 BC A B C 0 I MNO H G 0A F E D C B A C 0 0 F A CD A C B A KL B C A A A B G 0 0 A B C A B 0 Storgatan 0 B B B A B Fiskargränden B A A B CD E 0 AB CD B 0 C E B 0 lösning för att täcka upp för det parkeringsbehov som uppstår när befintlig parkeringsmark exploateras. På centrala platser kombineras parkeringshus med bostäder och centrumfunktioner. En lämplig lokalisering av ett nytt parkeringshus är söder om järnvägen, mitt emot Teaterparken samt på City Gross stora parkering. Lokaliseringen kopplas till dagens centrum samt till en framtida utbyggnad av centrum österut. Regering B Skolallén A A B A B C Slottet Slottet 0 A Järnvägsgatan B Kavallerigatan B A Slottsvägen Stora Norregatan B Selma Lagerlöfs väg Regeringsgatan Rådmansgatan Östergatan B Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B B A Hamngatan D 0B A Drottninggatan Prästgatan Lotsgatan Södra Långgatan Trädgårdsgatan Industrigatan Bangårdsgatan Södra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden Rådhusgatan Badhusgatan Stora Strandgatan Lilla Strandgatan Slottsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan Storgatan Norra Långgatan Badhusgatan Kungsgatan Tullgatan Järnvägsgatan Fiskargränden Drottninggatan Borgmästargatan 0 Kungsgatan Stora Strandgatan Storgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget Kungsgatan Parkgatan Jönsaplan platser Lokomotivgatan Österleden Havsörnen platser Jäntan platser A B C 0 AB B A 0 A 0 A A 0 A A A B B 0A D C B A B 0 A 0 A 0 B A A 0B0C 0 ABC F E D ABC B 0 BA F E H D A BC D J 0A 0B A C C B A C A A BC A C A 0 A B A B C A C B DEFG A 0 C B A C 0 F A CD A C Omnibusgatan 0 Östra Kajgatan Österleden Första Tvärgatan 0 Kolgatan 0 Verkstadsgatan Andra Tvärgatan 0 Magasinsgatan Förtätning av centrum. Befi ntliga parkeringsytor som försvinner. A 0 C A 0 A B B A B 0 0 B A C B A C B F E C D A B 0 B BC B A A K L B C A A 0 I MNO H G 0A F E D C 0 0 A B A B G 0 A B A 0A A B C B D C A B 0 B B B B A A R egerings B Bredgatan Ödmans s ons gatan S kolallén 0 S lottet S lottet B D 0 S torgatan A B Fis kargränden B A A B CD E D AB CD K avallerigata n Ö stergatan B A B 0B 0C S lottsvägen B B B S tora Norregatan Järnvägsgatan S elma Lagerlöfs väg B R egerings gatan R ådmansgatan Östergatan C E B Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B B A D 0B A Drottninggatan P räs tgatan Lotsgatan S ödra Långgatan Ga sverksgatan Trädgårdsgatan Hamngatan Indus trigatan B angårdsgatan S ödra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden B adhusgatan Stora Strandgatan Lilla S trandgatan S lottsgatan T ranchellsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan St orgatan Rådhus gatan Tullgatan J ärnvägsgatan Norra Långgatan B adhusgatan Indus trigatan F is kargränden Drottninggatan B orgmästargata n B rocksgatan K ungs gatan K ungs gatan S tora S trandgatan S torgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget K ungsgatan Ös terleden P arkgatan L okomotivgatan Ö sterleden Omnibus gatan Östra Kajgatan Österleden V arvs vägen Första Tvärgatan K olgatan V erkstadsgatan Andra Tvärgatan 0 Magasinsgatan Lämplig lokalisering av framtida parkeringshus i Landskrona centrum T ärgatan

24 B A B MÖJLIGA YTOR FÖR FRAMTIDA PARKERING A A B A B C 0 A 0 A B C 0 AB B A 0 A 0 A A 0 A A A B B 0A D C B A B 0 A 0 A 0 B A A 0B0C 0 ABC F E D ABC B 0 BA F E H D A BCD J 0A 0B A C C B A C B A A A B A 0 I MNO H G 0A F E D C 0 0 A 0 A B C A C BC 0 0 C B DEFG A C A 0 C B A C 0 F A CD A C 0 0 Parkeringsplan A 0 A B B A B 0 0 C A B B A B A C F E C D A B B BC A B A A B KL B C A A B G 0 A B A 0A A BC B D C A B 0 B B B B 0 A A 0 A B Fiskargränden B A A B CD E 0 B B D 0 0 D B 0 C E A A Regeringsgata AB CD B B B B A B B C B Bredgatan Ödmanssonsgatan 0B0C B Skolallén Slottet Slottet Kavallerigatan Östergatan Slottsvägen Stora Norregatan Järnvägsgatan Selma Lagerlöfs väg Regeringsgatan Rådmansgatan Östergatan Nygatan Selma Lagerlöfs väg B B A D 0B A Drottninggatan Prästgatan Lotsgatan Södra Långgatan Gasverksgatan Trädgårdsgatan Hamngatan Industrigatan Bangårdsgatan Södra Kyrkogränden Norra Kyrkogränden Badhusgatan Stora Strandgatan Lilla Strandgatan Slottsgatan Tranchellsgatan Norra Långgatan Södra Långgatan Östergatan Storgatan Rådhusgatan Tullgatan Järnvägsgatan Norra Långgatan Badhusgatan Industrigatan Fiskargränden Drottninggatan Borgmästargatan Brocksgatan Kungsgatan Kungsgatan Stora Strandgatan Storgatan Gamla Kyrkogatan Skeppsbron Rådhustorget Kungsgatan Österleden Parkgatan Lokomotivgatan Storgatan Österleden 0 Omnibusgatan Östra Kajgatan Österleden Varvsvägen Första Tvärgatan Kolgatan Verkstadsgatan Andra Tvärgatan 0 Magasinsgatan Tvärgatan Gjut Totalt antal platser /0

25 PARKERINGSNORM Den tidigare parkeringsnormen är från år 00. I samband med framtagandet av Parkeringsplan för Landskrona stad och med utgångspunkt i aktuell statistik har den tidigare parkeringsnormen nu uppdaterats. En parkeringsnorm används som vägledning vid planarbete och bygglovshandläggning för att skapa tillräckligt många parkeringsplatser för det behov som aktuell fastighet behöver. Enligt plan- och bygglagen (PBL) kap., har fastighetsägaren skyldighet att sörja för att tomter som tas i anspråk för bebyggelse får lämpligt utrymme bland annat för parkering på eller i närheten av tomten. Ansvaret är i första hand fastighetsägarens men kommunen har ett allmänt planeringsansvar som även innefattar parkering. Zonindelning Behovstalen för parkering skiljer sig ofta åt beroende på vilket område de avser. I centrumområden med stor tillgång till service och kommunikation är ofta bilinnehavet lägre än i ytterområden. Även boendetätheten per lägenhet är ofta något lägre i de centrala delarna jämfört med ytterområden. Landskrona är därför indelad i olika zoner med hänsyn till varierande behov. Zon A är oförändrad jämfört med den tidigare normen och innefattar de mest centrala delarna av innerstaden. Zon B har minskats och omfattar övriga delar av centralorten. En ny zon, Zon C, har införts för övriga delar utanför centralorten. Byar/tätbebygda områden med god kollektivtrafik i zon C räknas dock till zon B. Zongräns Zon C Zon B Zon C Asmundtorp Landskrona Zon A Zon B Zon C Häljarp Zonindelning för bilparkering. Zonindelning för cykelparkering. Parkeringsnorm

26 Behovstal Vid framtagande av parkeringsnormens parkeringstal är behovstal nödvändiga som utgångspunkt för vidare resonemang. Behovstal för bilparkering beräknas för boende och verksamheter enligt beräkningsprinciperna: Behovstal för boendeparkering = boendetäthet * biltäthet Behovstal för arbetsplatsparkering = arbetstäthet * andel bilresor Biltäthet Parkeringstalen för bostäder i den tidigare parkeringsnormen bygger på ett bilinnehav på bilar/000 invånare med en prognos på 0 bilar/000 invånare för år 00. Statistik från SCB (0) visar dock att bilinnehavet för Landskrona år 0 ligger på 0 bilar/000 invånare, vilket är betydligt lägre än de siffror som använts i den tidigare parkeringsnormen. Enligt statistik över bilinnehavet för Landsrona har bilinnehavet legat relativt konstant de senaste åren, och ger ingen tydlig indikation på någon kraftig ökning. Bilinnehavet har därför antagits ligga kvar i samma storleksordning även de kommande åren. Statistik om hur bilinnehavet ser ut i kommunens olika delar saknas idag. Däremot skiljer sig bilinnehavet ofta åt mellan centrala delar och ytterområden. Bilinnehavet för boende i flerbostadshus har därför antagits vara ca 0% lägre i zon A jämfört med genomsnittet i Landskrona, dvs. ett bilinnehav på ca bilar/000 inv. Bilinnehavet för flerbostadshus i zon B har däremot antagits vara ca % högre än genomsnittet, dvs. ca bilar/000 inv. För enbostadshus har bilinnehavet antagits vara samma oberoende av zon, dvs. 0 bilar/000 invånare. Boendetäthet Boendetätheten i Landskrona är i snitt, personer/bostad. Beroende på vilken typ av boende har följande uppskattning gjorts av boendetätheten för respektive boendetyp. Flerbostadshus:, personer/bostad Enbostadshus:, personer/bostad. Grupphusbebyggelse/mindre radhus:, personer/bostad. Arbetstäthet Arbetstätheten för respektive verksamhet har bedömts enligt följande. Kontor: Industri: Handel: ca 0 anställda/000 kvm BTA. ca anställda/000 kvm BTA. ca anställda/000 kvm BTA. Färdmedelsandel Enligt Resvaneundersökning i Skåne, 0, är det % av andelen arbetsresor i Skåne som görs med bil. Andelen har bedömts som representativt även för Landskrona. Stadens ambition är dock att andelen bilresor till och från arbete ska minska till fördel för mer hållbara transportmedel, så som kollektivtrafik samt gång och cykel. Utgångspunkten för parkeringsnormen är därför att andelen arbetsresor med bil ska ligga lägre än de % som resvaneundersökningen visar. Färdmedelsandelen skiljer sig även åt mellan de båda zonerna. För de centrala delarna(zon A) bedöms därför andelen bilresor vid arbetsresor ligga på ca % medan det för zon B bedöms ligga på ca 0%. Andel bilresor vid arbetsresor zon A: % Andel bilresor vid arbetsresor zon B: 0% Parkeringsnorm

27 Parkeringstal PARKERINGSTAL FÖR BIL Zon A Zon B Zon C Boende/anställda Besökande Totalt Boende/anställda Besökande Totalt Boende/anställda Besökande Totalt Enbostadshus (bpl/lgh) Grupphusbebyggelse/mindre radhus (bpl/lgh) Egen parkering 0,* (,*) 0,* (,*) 0,* (,*) Gemensam parkering, 0,,, 0,,, 0,, Gemensam parkering 0, 0,,0 0, 0,, Flerbostadshus (bpl/lgh) 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0,, Kontor** (bpl/000 kvm BTA) 0,,,, Industri (bpl/000 kvm BTA), -, Handel*** (bpl/000 kvm BTA),,,,,, Särskilda besöksmål**** *Besöksparkering upprättas i de fall denna inte kan ordnas genom kantstensparkering eller annan parkering **I särskilt bilorienterade lägen rekommenderas ett tillägg för besöksparkering på bilplatser/000 kvm BTA ***För stora handelsetableringar i särskilt bilorienterade lägen föreslås särskild utredning ****För särskilda besöksmål som t.ex hotell, restaurang, museum, sporthall, biograf/teater, sjukvård och omsorgsverksamheter samt skolor föreslås särskild utredning PARKERINGSTAL FÖR CYKEL FLEXIBLA PARKERINGSTAL Zon A Parkeringsnorm Zon B Boende/anställda Besökande Totalt Boende/anställda Besökande Totalt Flerbostadshus( bpl/lgh), 0,,, 0,, Kontor (bpl/000 kvm BTA) 0,, Industri (bpl/000 kvm BTA), -,, -, Handel (bpl/000 kvm BTA), 0, 0 LÄNGSTA ACCEPTABLA GÅNGAVSTÅND TILL OLIKA VERKSAMHETER Bostäder - nybyggnation Bostäder - ombyggnation Bostäder - besökare Arbetsplatsparkering Butiker - besökare Acceptabla gångavstånd 00 m 00 m 00 m 00 m 00 m Parkeringstalen kan reduceras om byggherren kan redovisa att fastighetens läge har särskilt god koppling till kollektivtrafik, och att åtgärder görs för att skapa goda förutsättningar för andra resval än med bil (se även sidan ). Exempel på sådana åtgärder kan vara: erbjuda bilpool eller lastcykelpool, lättillgängliga, väderskyddade och låsbara cykelparkeringar med hög standard och komfort, underlätta för varuleveranser och förvaring vid e-handel, m.m.

28 Flexibla parkeringstal Flexibla parkeringstal innebär att byggherrar kan påverka bilplatsbehovet genom att genomföra mobilitetsåtgärder för att reducera parkeringsbehovet. Parkeringsbehovet bedöms mer projekt specifikt utifrån läge i staden, närhet till kollektivtrafik och service samt vilka åtgärder som görs för att främja gång, cykel- och kollektivtrafik. Byggherrar kan därmed själva till stor del påverka antalet parkeringsplatser som behöver byggas. Exempel på åtgärder som kan minska parkeringsbehovet kan t. ex. vara att erbjuda bilpool, lastcykelpool, anordna cykelparkeringar som är lättillgängliga, låsbara och väderskyddade, erbjuda särskilda förmåner för kollektivtrafikresenärer eller anordna särskilda postfack/ förvaringsmöjligheter i fastigheten för att underlätta varuleveranser vid e-handel. Hur mycket parkeringstalet kan minskas beror på platsens förutsättningar och vilka åtgärder som genomförs. En kombination av ovanstående åtgärder kan ge en möjlig minskning av parkeringstalen på ca 0-0%. Det krävs dock att byggherren kan visa på att åtgärderna är långsiktiga och kan styrka detta genom avtal eller liknande. För att flexibla parkeringstal ska fungera är det även viktigt att parkeringssituationen i omgivande område fungerar väl och att det råder balans mellan gatumarksparkering och parkering på kvartersmark. Parkeringsnorm

29 SAMMANFATTNING AV PARKERINGSPLAN INRIKTNING HÅLLBARA TRANSPORTER Prioritera kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik Cykelparkeringar ska vara lättillgängliga, säkra och funktionella Planera för nya transportmedel så som lastcyklar och eldrivna fordon INRIKTNING ATTRAKTIV OCH TRYGG STADSMILJÖ Parkering och stråk mellan parkering och målpunkt ska utformas med fokus på trygghet Multifunktionell parkering - parkeringsplatsen ska bidra till staden med något mer än bara parkering Nya parkeringsplatser ska medverka till en trygg, tillgänglig, levande och attraktiv stadsmiljö INRIKTNING BILPARKERING Satsa på några/någon större sammanhängande parkeringar för ökat samnyttjande Bilplatser ersätts vid behov/när behov uppstår, i enlighet med karta Möjliga ytor för framtida parkering Effektivisera parkeringen med p-skiva och avgifter Prioritera boendeparkering och ärende- och besöksparkering framför arbetsplatsparkering Parkeringsnorm revideras samt kompletteras med möjlighet till flexibla p-tal, för en effektivare parkering och främjande av hållbart resande Säkerställ att tillräckligt antal platser för funktionshindrade anordnas Sammanfattning av parkeringsplan

30

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Titel: Parkeringsnorm Landskrona stad Datum: 2016-05-30 Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 263 083) PARKERINGSNORM

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Parkeringsnorm Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Parkeringsnorm för Piteå kommun Riktlinjer 2018-02-19, 10 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM Rasmus Sundberg, Trivector 2016-09-22 Europeiska Trafikantveckan Östersund AGENDA Hur arbetas det med parkeringstal i andra kommuner? Vad ser vi

Läs mer

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Erik L'Estrade, Infrastrukturplanerare Telefon: 0176-747 26 E-post: erik.lestrade@norrtalje.se Dnr: 15-0940 Till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Antagande av parkeringsstrategi

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden Jessica Dahl, planeringschef Anna Sara Bergkvist, översiktsplanerare Vid frågor kontakta samhallsbyggnad@nybro.se eller tfn växel 0481-45 000 2 Dokumentet omfattar parkeringsnorm

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Att beräkna parkeringstal för bil handlar om att försöka finna en balans mellan tillräckligt antal parkeringsplatser vid nyetablering eller förändrad markanvändning,

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-13 För att säkerställa att ett visst grundutbud av parkering finns

Läs mer

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Varför en parkeringsstrategi? Norrtälje stad växer kraftigt och flera nya stadsdelar planeras. I takt med att staden växer ökar konkurrensen om markens användning

Läs mer

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-19 Varför en parkeringsstrategi? Norrtälje stad växer kraftigt och flera nya stadsdelar planeras. Norrtälje stad går från karaktären

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN Nacka / 2015-01-16 Innehållsförteckning 1 Parkeringspolicy för Nacka.3 2 Rekommendation av Parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka.4 3 Vem beslutar vad om

Läs mer

Program för parkeringar

Program för parkeringar Program för parkeringar i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-27 30 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Syfte... 2 Geografiska avgränsningar... 2 Ställningstaganden parkering...

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III 2016-08-17 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Trafikutredning DP FALKEN 4

Trafikutredning DP FALKEN 4 KALMAR KOMMUN Trafikutredning DP FALKEN 4 2017-02-23 RAMBÖLL MALMÖ Trafikutredning DP FALKEN 4 Datum 2017-02-23 Uppdragsnummer 1320023916 Utgåva/Status 1.0 Slutversion André Kingstedt, uppdragsledare Frida

Läs mer

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 2014-10-08 Rev 2014-10-07 SID 1 (13) SBN2014:142 Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 Bakgrund Behovet av ny parkeringsnorm Den nuvarande parkeringsnormen, som ligger till grund för beräkning

Läs mer

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH JÄMFÖRELSER Innehåll Vad är nytt?... 2 Arbetsprocess... 2 Zonindelning... 3 Parkeringstal för bil... 4 Diskussion... 7 Bilagan beskriver hur parkeringsnormen tagits fram

Läs mer

2013-10-08 Sam 113/2013. Parkeringsriktlinjer Örebro kommun

2013-10-08 Sam 113/2013. Parkeringsriktlinjer Örebro kommun 2013-10-08 Sam 113/2013 Parkeringsriktlinjer Örebro kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Olika typer av parkering...3 Mål...4 Att stadsutvecklingen sker i balans...4 En väl balanserad tillgänglighet...4

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(8) Parkeringsnorm Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för Ludvika kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Parkeringsnorm för Laholms kommun

Parkeringsnorm för Laholms kommun Parkeringsnorm för Laholms kommun Januari 2016 Parkeringsnorm för Laholms kommun Upprättad i samarbete mellan planeringskontoret och samhällsbyggnadskontoret med utgångspunkt från omvärldsanalys och metod

Läs mer

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Parkeringstal för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Datum: 2014-05-26 Slutversion Beställare Projektledare Referensgrupp Kvalitetsgranskning Mikael Anderson, Gatuchef Kävlinge kommun Björn Petersson,

Läs mer

STATIONSNÄRA HANDEL. Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg

STATIONSNÄRA HANDEL. Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg STATIONSNÄRA HANDEL Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg 2016-05-23 STATIONSNÄRA HANDEL Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i

Läs mer

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter.

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Helsingborg 5 mars 2007 Enligt sändlista (VGV) Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Den nu gällande parkeringsnormen

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2015-10-08, 253 ANSVAR UPPFÖLJNING: SEKTORCHEF MSB GÄLLER TILL OCH

Läs mer

STATIONSNÄRA HANDEL. Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg

STATIONSNÄRA HANDEL. Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg STATIONSNÄRA HANDEL Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i Göteborg 2016-05-23 STATIONSNÄRA HANDEL Bilparkering i planeringen av handelsetableringar i centralenområdet i

Läs mer

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts.

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. 24, rev 2013-07-04 Nacka Strand framtida parkeringsbehov Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. Föreslagna

Läs mer

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten

Infrastruktur. Visioner. Cykel. Køge Kust - Team Vandkunsten. Bilaga: Infrastruktur. Køge Kyst Team Vandkunsten 1 (13) Køge Kyst Team Vandkunsten Infrastruktur Visioner Trafiken i Køge ska bidra till den önskade stadsutvecklingen. Det är en utmaning att skapa en hållbar urban mobilitet, som prioriterar gång-, cykeloch

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad 1 (25) HANDLÄGGARE DATUM DNR Caroline Jansson 2015-06-10 TN/2014:320 Handlingsplan för parkering i Lidingö stad Inklusive parkeringsnorm 2 (25) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...4

Läs mer

Tillämpning av zoner och parkeringstal

Tillämpning av zoner och parkeringstal Tillämpning av zoner och parkeringstal Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2018 Dokumenttyp: Vägledning Beslutat av: Stadsbyggnadsnämnden Dokumentnamn: Tillämpning av flexibla parkeringstal för bostäder och

Läs mer

Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka

Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka Huddinge planerar för framtidens trafik tyck till och påverka TRAFIKSTRATEGI FÖR HUDDINGE KOMMUN Huddinges befolkning ökar precis som antalet transporter. Dagens och morgondagens växande behov kräver ett

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 1(10) ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 Bakgrund Ytorna centralt i staden är begränsade och det finns många anspråk på att utnyttja dessa. Det innebär att all ny parkering för utvecklingen

Läs mer

PARKERINGSINVENTERING

PARKERINGSINVENTERING PARKERINGSINVENTERING Bergholmsbacken 1 2017-11-24 Beställare: Exploateringskontoret, Stockholms stad Mohammed Al Kamil Uppdragsorganisation: Sweco Society Adelinn Persson Söör (uppdragsledning) Julia

Läs mer

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Parkering i Haga Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Februari 2000 Trafikutredning Denna rapport har, på uppdrag av Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag, utarbetats av Christer Olsson, Gatubolaget

Läs mer

S t a f f a n s t o r p s k o m m u n

S t a f f a n s t o r p s k o m m u n PARKERINGSNORM - f ö r c y k e l o c h b i l S t a f f a n s t o r p s k o m m u n Februari 2016 Antagen av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2016-03-02 Konsult Beställare Isbergs gata 15 205 19 MALMÖ

Läs mer

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden Nya P-tal 2019 För ett grönare och mer tillgängligt Växjö Antagen i byggnadsnämnden 2019-06-24 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Nya P-tal 2019 - för ett grönare och mer tillgängligt Växjö Version

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g H y t t a n 1 2 & 1 6 201 8-0 5-24 STRUCTOR.SE

Läs mer

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar

Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Inventering av bilparkeringar 2016... 6 Inventering av cykelparkeringar 2016... 13 Slutsats av inventering 2016...

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden 2018-03-22 49 1 Parkeringsnorm Antalet parkeringsplatser beräknas utifrån ett grundtal för respektive användning, se nedan under rubriken Grundtal.

Läs mer

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Antagen av byggnadsnämnden september 2013 BN 2011/74 Innehåll Inledning..3 Vad säger plan- och bygglagen?... 3 Vem är ansvarig?... 3 En balanserad parkeringsförsörjning...

Läs mer

Parkering i Botkyrka kommun

Parkering i Botkyrka kommun Parkering i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SBF/2012:54 Dokumentet är beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden Dokumentet beslutades den: 4 april 2017 Dokumentet

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Utredning Kommunalt parkeringsbolag

Utredning Kommunalt parkeringsbolag TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2013-11-04 KS 2013/516 1 (5) Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Utredning Kommunalt parkeringsbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet 1. Inledning Värmdö är en kommun som utvecklas och växer snabbt. I Gustavsbergsprojektet planeras just nu för cirka 4000 nya bostäder. Ambitionen i Gustavsberg

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering 2017-05-23 Inledning Parkeringsbehovet för simhallen och kontorshuset samt andra kommersiella lokaler har beräknats, utifrån resvanor respektive Solna stads samt Huddinges och Malmös parkeringsnorm. Eftersom

Läs mer

Mobility management och parkering

Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Från utglesning till förtätning Konkurrensen om ytorna ökar Mer komplex planprocess fler människor

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN Antagen av plan- och byggnadsnämnden 2013-12-12 412 Läsanvisning I parkeringsnormens inledning beskrivs syftet med parkeringsnormen och dess

Läs mer

Parkeringsnorm - remiss

Parkeringsnorm - remiss Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(13) Parkeringsnorm - remiss kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik

Läs mer

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER 2016 Parkeringsnorm för cykel och bil i Helsingborgs stad Medverkande: Stadsbyggnadsförvaltningen Tyréns Björn Bensdorp Redestam Oscar Grönvall Göran Hagsund Martin

Läs mer

Vellinge kommun PARKERINGSNORM

Vellinge kommun PARKERINGSNORM Mars 2007 Denna utredning har utförts under januari 2006 - mars 2007 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Isbergs gata 15 205 19 Malmö Tel: 042-698 16 00 Org.nr 556194-7986 Beställare Vellinge

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Parkeringsnorm för Eskilstuna

Parkeringsnorm för Eskilstuna Stadsbyggnadsnämnden 2013-10-24 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2013:373 Mats Hällnäs 016-710 11 78 Stadsbyggnadsnämnden Parkeringsnorm för Eskilstuna Inledning Enligt Översiktsplan

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Förslag till Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Remissversion 2017-05-05 Titel: Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Kontaktpersoner: Jessica Elmgren och Kathrin Nordlöf

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Strategi för parkering vid vårdutbudspunkter

Strategi för parkering vid vårdutbudspunkter Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Regionfastigheter 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Annette Andersson Fastighetschef Regionstyrelsen 2019-03-26 Strategi

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark 2013-11-21 1 (6) Dnr TEN 2012/682 PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark Parkeringssituationen i Järfälla Dagens parkeringsutbud och beläggning

Läs mer

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Mobility management ett modernt sätt att planera Med mobility management vill Huddinge kommun underlätta hållbara transporter och minska bilanvändningen

Läs mer

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik Parkeringsutredning daterad 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning av tidigare utredningar... 4 Parkeringsstatistik 1990-2007... 4 Parkeringsutredning daterad 2013-07-04 (sommarpraktikant Didrik Almqvist)... 4 Rundringning

Läs mer

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen PA RKERINGSNORM för Kvar nholmen och Malmen Augusti 2012 Konsult Beställare Isbergs gata 15 205 19 MALMÖ Tel: 010-452 20 00 Org.nr: 556194-7986 Ombud: Jonas Andersson Uppdragsansvarig: Per Eneroth Bitr

Läs mer

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare

Läs mer

Vad är parkeringstal?

Vad är parkeringstal? Ny parkeringspolicy Vad är parkeringstal? Det är enligt lag kommunen som avgör i vilken omfattning parkering ska anordnas. Parkeringstal ger en beskrivning av detta för både bilar och cyklar. De är beslutade

Läs mer

2013-10-08. Handlingsplan för parkering Örebro kommun

2013-10-08. Handlingsplan för parkering Örebro kommun 2013-10-08 Handlingsplan för parkering Örebro kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Planera och samverka för god tillgänglighet...4 1. Uppdatera p-normen...4 2. Utred parkeringsköpet...4 3. Gör områdesvisa

Läs mer

Parkeringsprogram Wättinge

Parkeringsprogram Wättinge Parkeringsprogram Wättinge (bilaga 6b) 2017-09-27 PARKERINGSPROGRAM 2 (10) Version 0.8 Datum Författare Version Ändring 2017-07-18 Pia Björnhård Utkast 2017-08-10 Anna Gustafsson granskad 2017-08-22 Anna

Läs mer

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19)

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19) Nybro kommun Parkeringsutredning Nybro Uppdragsnummer 2222099 Malmö 2014-06-05 Sweco TransportSystem AB Kristofer Lilja 1 (19) Sweco Hjälmaregatan 3, 211 18 Malmö Telefon +46 (0)10 4846600 www.sweco.se

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

Flexibla parkeringsnormer i praktiken

Flexibla parkeringsnormer i praktiken Flexibla parkeringsnormer i praktiken Olov Åslund, projektsamordnare mobility management Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsförvaltningen, trafikavdelningen Eskilstuna 100 000 inv. 1922 p-platser (centrum)

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB

Parkeringsstrategi. Fastigheter som förvaltas av Locum AB Parkeringsstrategi Fastigheter som förvaltas av Locum AB Bakgrund I Locums förvaltningsuppdrag ingår bland annat ansvar för parkeringsfrågor. SLL moderniserar vårdfastigheter för 25 miljarder kronor de

Läs mer

PARKERINGSPOLICY I SVERIGE. Karin Neergaard, Trivector Traffic

PARKERINGSPOLICY I SVERIGE. Karin Neergaard, Trivector Traffic PARKERINGSPOLICY I SVERIGE Karin Neergaard, Trivector Traffic TRIVECTOR TRAFFIC Konsulttjänster och forskning inget annat än hållbara transporter Lund, Stockholm, Göteborg Klimat, energi och miljö Kollektivtrafik

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 1 PM 2017:07 Författare: Caroline Mattsson Axel Persson 2017-04-07 Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 MölnDala Fastighets AB driver för närvarande

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av. parkeringsplatsbehov. Antagen av Kommunstyrelsen 2010-04-06

Riktlinjer för bedömning av. parkeringsplatsbehov. Antagen av Kommunstyrelsen 2010-04-06 Riktlinjer för bedömning av parkeringsplatsbehov Antagen av Kommunstyrelsen 2010-04-06 Handlingen är framtagen av Stadsbyggnadskontoret, Partille kommun. Antagen av Kommunstyrelsen 2010-04-06. Ledningsgrupp:

Läs mer