Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15. Hörnans förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15. Hörnans förskola"

Transkript

1 Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 s förskola

2 Sammanfattning Ett utvecklande läsår där fokus har legat på introduktion av vår sagoinriktning. Barbarfamiljens intåg i vår verksamhet har verkligen uppmärksammats av både barn och föräldrar. Vilket återkopplats via barnsamtal, föräldrasamtal och förskole råd. De mål som vi satte upp via arbetsplanen har infriats till stora delar, återkoppling via förskoleenkäten visa det tydligt. Under rubriken lugn och ro ser man en klar förbättring utifrån föräldrarnas perspektiv. Föräldrarna är nöjda med vår verksamhet och svarfrekvensen var också väldigt hög. Detta gör att vi ser fram emot nästa läsår. Vårt mål på lång sikt är att bli en sagoförskola där vårt pedagogiska arbete utgår från en saga. Borde vara ett väl fungerande koncept mot denna åldersgrupp. Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse... 4 Beslutade mål och förbättringsåtgärder... 6 Bilagor (13)

3 Inledning Utgångspunkter för kvalitetsarbetet och arbetet med kvalitetsredovisningen är Förskolans läroplan Lpfö-98 (reviderad 2010) och allmänna råd som berör förskolan. De finns att hämta på Det är framför allt pedagogerna som arbetat med underlaget till denna redovisning. System för kvalitetsarbetet har under året varit Ume-BRUK, utvärdering av våra mål i arbetsplanen och förskolans gemensamma uppdrags- och aktivitetsmål. Föräldrar och barns synpunkter kommer fram i utvecklingssamtal och barnintervjuer. Föräldrar har också kunnat ta del av och ha synpunkter på det material som förskolechef och pedagoger arbetat fram genom föräldramöten och förskoleråd. Förutsättningar s förskola är högt belägen i en skogsdunge nära ett stort villaområde i Holmsund. Gården inbjuder till lek och stimulerande aktiviteter för barnen. Dessutom är närheten till den omkringliggande lilla skogen en källa till glädje och inspiration för både barn och vuxna. Vill man sedan gå till den stora skogen, är Inte vägen dit särskilt lång. Att lära barn att vistas i naturen och använda skogen För lek och fantasi är ett viktigt inslag i förskolans arbete. Organisation Förskolan har 3 avdelningar. Under läsåret var 63 barn placerade. Barnen är organiserade i tre 1-5 årsgrupper. Fördelning mellan ålder har varit Jämn mellan avdelningarna så också åldersfördelningen. Barnen delas även in i olika tvärgrupper, beroende på ålder och mognad för att få utmaningar som är mer anpassade för dem. Öppettiderna har varit All personal har adekvat utbildning. Kompetensutvecklingsinsatser under året har främst koncentrerats till sagoinriktningen på förskolan och introduktion av lärum, ett nytt system för mail/information och kommunikation inom kommunen. Vikarieanskaffning sker via gemensam administratör. Förskolechefen delar sitt uppdrag med en förskola till i området, ca 30 % av sin arbetstid finns förskolechefen på. Läromedel/utrustning finns i tillfredställande mängd för den pedagogiska verksamheten Vi har en specialpedagog att tillgå till viss del under året. Förskolan har en kokerska som tillagar mat på enheten. Kokerskan tillhör kost-och serviceorganisationen. Städningen sköts av en lokalvårdare som också går under kost-och servicechefs ansvar. s förskola har stora, luftiga lokaler med hög överblickbarhet som är väl anpassade för förskoleverksamhet och med en stimulerande utemiljö. Planeringen av lokalerna var tänka till grupper på barn och inte som dagens 20 barn vilket för med sig negativa konsekvenser. Tamburerna är t.ex. alldeles för små och för med sig stressituationer för på pedagoger och barn. En avdelning är en temporär paviljong med mindre ytor och en planlösning som inte varit tillfredställande under flera år. Den avyttrades under våren. 3 (13)

4 Vid 63st placerade barn var personalen fördelade på: Kategori Antal Förskollärare 7,15 Barnskötare 4,50 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse Styrkor och svagheter/utvecklingsområden Trygghet och trivsel Stabila och inarbetade arbetslag, arbetar aktiv för ett bra arbetsklimat. En trygg arbetsmiljö för barnen genom trygghetsvandring och barnsamtal och kompistema. Arbetat fram en ny DKB-plan. Delar upp barnen i mindre grupper Barngruppernas storlek och ljudnivån, lugn och ro behöver förbättras mer. Barnsamtal och barnråd på utsatt tid Lärandemiljö Bra och varierande utemiljö och omgivningar. Vi erbjuder stimulerande språk och matematik material som leder till nyfikenhet och lust att lära och som är tillgängligt för barnen. Innemiljön är anpassad efter barnens intressen och behov. Att bygga vidare på barnens egna idéer och deras lek. Självständighet och självtillit Vår uppmuntran till samarbete, samspel, kommunikation och uppmärksammar det barnen gör. Det i sin tur resulterar i god självständighet och självtillit Ger barnen tid och utrymme vid tex på/avklädning. Ge de mindre barnen för lite tid att försöka själva. 4 (13)

5 Lärande Språklig inlärning utifrån språkplanen och sagoinriktning. Utematte och primaarbete som fortfarande är levande. LHU-arbetet är påbörjat Matte och No-ämnena. Finns inte alltid utrymme för att spinna vidare på barnenes idéer eller dela upp barnen i mindre grupper. Inflytande och ansvar Vi har barnråd, vi använder valkort. Uppmuntrar barnen att ta ansvar för sina handlingar i vardagliga situationer utefter deras egna förmågor. Ta ansvar för sin innemiljö och uppmuntras vara rädda om våra saker. Att ta tillvara barnens idéer och intressen. Kontinuitet med barnsamtal och barnråd. Pojkarna har mindre delaktighet och inflytande än flickorna utifrån förskoleenkäten Vardagskontakter med föräldrar Bra närvaro av personal vid hämtning och lämning. Föräldrarna uppfattar informationen de får som bra som visar sig via förskoleenkäten. Svårt att ge känslig information när det är lite personal. Uppdatera föräldrarna utifrån målen i IUP regelbundet. Önskemål fylla i barnens tider via nätet. Utvecklingssamtal Innehåll och information på samtalet. Bra upplägg med samtal under en kväll och efteråt gå igenom vad som sagts med övriga arbetslaget. Bra resultat på förskole enkät. Uppföljning av samtalen behöver bli bättre enligt vissa föräldrar. Måste göra filmer/pedagogisk dokumentation i god tid inför samtalen. Styra upp tid och längd på samtalen. 5 (13)

6 Övriga områden (t ex lärande för hållbar utveckling, förskola och hem) Kommit igång med LHU. Utvecklingsområden Förbättra utemiljön, bjuda in naturskolan för att titta på utemiljön. Vision om att skapa en sagomiljö på delar av gården Beslutade mål och förbättringsåtgärder Mål Åtgärder för förbättring, kort sikt (lå ) 1. Att barnen ska få ett ökat inflytande och ansvar i planeringen av verksamheten. 2. Förbättra utemiljön med sagoinriktning som grundtanke 3. Kompetensutveckling inom sago/litteraturinriktningen 4. Utveckla arbetet med hållbar utveckling. 5. Att utveckla arbete med NO-orienterade ämnen. 6. Att utveckla samspel och social kompetens. 7. Genomföra kontinuerliga barnråd 8. Att förbättra utvecklingssamtalets innehåll utvärderas med föräldrarna Åtgärder för förbättring, kort sikt (lå ) 1. Genom att regelbundet vid måltider fråga upp vad barnen vill göra och är intresserade av. Även genomföra barnråd kontinuerligt. Vid fler tillfällen ge dem utrymme att välja ute/inne verksamhet. Genomföra barnråd kontinuerligt. 2. Genom att bjuda in naturskolan för att titta på utemiljön. Fixarkväll för pedagogerna. Ta upp på höstens föräldramöte om det finns tips för att förbättra gården och om 6 (13)

7 föräldrarna kan bistå med material. Diskutera utemiljön med barnen på barnråd. Få hjälp med uppbyggnaden av Forslund gymnasium 3. Bjuda in kompetent och inspirerande föreläsare/pedagog inom t.ex. boksamtal. Att alla läser litteratur om sagoinriktat arbete i förskolan. 4. Ta hjälp av Barbazoo och göra barnen medvetna om vikten av att värna om vår miljö. Byta ut lekmaterial (plast) med mer hållbar mtrl t.ex. trä. Minska pappersförbrukning. Använda mer natur mtrl t.ex. pussel och bygg. 5. Att arbeta med experiment med Barbaflink, lägga in naturruta i hargruppens verksamhet. Temaarbete inom olika element under en period ex en vecka med olika experiment. Planera in en period i årshjulet. Att arbeta intensivt med NO och utnyttja våra lådor. 6. Arbeta aktivt med kompistema med hjälp av Barabafin. Varje höst börjar vi kompistema när inskolningen är klar. 7. Lägga in i årshjulet för systematiskt kvalitetsarbete 8. På höstens föräldramöte tar vi upp diskussionsfrågor kring utvecklingssamtalets innehåll, föräldrarna får sitta i små grupper. Mål lång sikt 1. Utemiljö Åtgärder för förbättring, lång sikt (budget och uppdragsperioden ) 1. En uppfräschning gården med sagoinriktning som grund ska skapas. En ute och innemiljö byggd på sagans värld är vårt långsiktiga mål Roger Andersson Förskolechef Mail Roger.andersson@umea.se Tfn (13)

8 Bilagor Bilaga 1: Bedömningsschema Ej påverkbara Påverkbara På kort sikt På längre sikt Trygghet och trivsel Lärandemiljö Självständighet och tillit Lärande Styrkor= mycket tillfredställande Stabila och inarbetade arbetslag, arbetar aktivt för ett bra arbetsklimat. En trygg arbetsmiljö för barnen genom trygghetsvandring och barn och kompistema. Arbetat fram en ny DKB-plan. Delar upp barnen i mindre grupper Bra och varierande utemiljö och omgivningar. Vi erbjuder stimulerande språk och matematik material som leder till nyfikenhet och lust att lära och som är tillgängligt för barnen. Innemiljön är anpassad efter barnens intressen och behov. Vår uppmuntran till samarbete, samspel, kommunikation och vi uppmärksammar det barnen gör. Det i sin tur resulterar i god självständighet och tillit. Språklig inlärning utifrån språkplanen och sagoinriktning. Utematte och primaarbete som är levande. LHU-arbetet har påbörjats. God kvalité tillfredsställande Svagheter = ej tillfredsställande Barngruppens storlek och ljudnivån, lugn och ro behöver förbättras än mer. Barnsamtal och barnråd på utsatt tid. Att bygga vidare på barnens egna idéer och lek. Ge barnen tid och utrymme vid tex på/avklädning. Ge de mindre barnen för lite tid till att försöka själva. Matte och noämnena. Finns inte utrymme för att spinna vidare på barnens idéer eller dela upp barnen i mindre grupper 8 (13)

9 Inflytande och ansvar Vardagskontakter med föräldrar Utvecklingssamtal Kunskaper enligt Lpfö Personliga /sociala och demokratiska färdigheter Likvärdig utbildning Barnråd med valkort. Uppmuntrar till ansvar för sina handlingar i vardagliga situationer Bra närvaro av pedagoger vid lämning och hämtning som visar sig i förskoleenkäten. Bra innehåll och information på samtalen. Bra upplägg med alla samtal under samma kväll. Som styrks av svaren på förskoleenkäten. Att ta tillvara barnens idéer och intressen. Pojkar mindre inflytande än flickor. Svårt att ge känslig information när det är låg personaltäthet. Bättre på att uppdatera föräldrarna utifrån målen i IUP Uppföljning av samtalen behöver bli bättre. Filmer och pedagogisk dokumentation i god tid innan samtalen. Håll tiden på samtalen. 9 (13)

10 Bilaga 2: Resultat förskoleenkäten 2015 Resultat förskoleenkäten 2015 Sammanfattning Tabell 1 - Kvalitet i utbildningen (%) Trygghet och trivsel Lärandemiljö Självständighet och självtillit Lärande Inflytande och ansvar Vardagskontakter med föräldrar Utvecklingssamtal Medelvärde Kvalitetsområden Tabell 2 - Trygghet och trivsel (%) Ditt barns trygghet Ditt barns trivsel Ditt barns möjlighet till lugn och ro Barnet blir respekterat Medelvärde (13)

11 Kommentar: Samtliga tabeller redovisar de positiva svarsalternativen. Max och Min är de högsta och lägsta resultat för en förskola i undersökningen. SO = Förskolans skolområde. UK =. Tabell 3 - Lärandemiljö (%) Stimulerar till nyfikenhet och lust att lära Stimulerande innemiljö Stimulerande utemiljö Naturen, kulturlivet och samhället nyttjas Medelvärde Tabell 4 - Självständighet och självtillit (%) Ger ditt barn bekräftelse/beröm Ger ditt barn stimulans och utmaningar Ger ditt barn stöd för utveckling Uppmuntrar till samspel/samarbete Stödjer självständighet/tillit till egen förmåga Medelvärde (13)

12 Tabell 5 - Lärande (%) Talspråk, kommunikation och argumentation Motorik Skapande förmåga Matematiskt tänkande Förmåga att bygga och konstruera Intresse för natur och hållbar utveckling Kulturell identitet och modersmålet Identitet/intressen utan begränsningar i kön Medelvärde Tabell 6 - Inflytande och ansvar (%) Uppmuntrar till inflytande och delaktighet Tar tillvara önskemål, idéer och synpunkter Stimulerar till att ta egna initiativ Uppmuntrar att ta ansvar för egna handlingar Medelvärde (13)

13 Tabell 7 - Vardagskontakter med föräldrar (%) Bemötande vid lämning/hämtning Ger möjlighet till frågor/önskemål/synpunkter Ger möjlighet till delaktighet/inflytande Ger information om hur ditt barn har det Ger information om kvalitet i ped. verksamhet Medelvärde Tabell 8 - Utvecklingssamtal (%) Information om barnets utveckling/lärande Innehållet i utvecklingssamtalen är meningsfulla Det som bestämts genomförs/följs upp Medelvärde Använd fliken Bilaga i Excel-filen som ni fått i återrapportering från enkätundersökningen vt (13)

Förskolan Tränset. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/2016

Förskolan Tränset. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/2016 Förskolan Kvalitet och måluppfyllelse läset 2015/2016 Sammanfattning Som ansvarig förskolechef för förskolan är jag nöjd över personalens vilja att göra ett bra jobb och den kvalitet som finns på förskolan

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Förskolan Kvalitet och måluppfyllelse läset 2014/15 Sammanfattning Kort sammanfattning inklusive förskolechefens reflektioner rörande förskolans/ familjedag-hemsgruppens kvalitet och måluppfyllelse på

Läs mer

Förskolan Kompassen. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Förskolan Kompassen. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Förskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Förskolan arbetar systematiskt och målmedvetet med ständiga förbättringar. De förbättringsområden som prioriterades föregående år har

Läs mer

Förskolan Brännan. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Förskolan Brännan. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Förskolan Brännan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Som ansvarig förskolechef för förskolan Brännan är jag mycket nöjd över den utveckling som skett. Det finns en vilja att utveckla

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Förskolan Sandgärdan. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Förskolan Sandgärdan. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Förskolan Sandgärdan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Det har varit ett verksamhetsår med många förändringar både i personal- och barngrupp samt även på en övergripande nivå.

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Förskolan Klumpen Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Mitt första år som förskolechef på Klumpen har varit intensivt och spännande. Vi har under året jobbat vidare med den organisation

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Kvalitet och måluppfyllelse läset 2014/15 Sammanfattning Förskolan har under läset 2014-2015 fortsatt arbetet med att förbättra verksamheten. Vi är en god bit på väg men fortfarande återst en del. Tyvärr

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete 2018-11-27 Systematiskt kvalitetsarbete Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 1 Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019... 1 Samverkan... 2 Vad visar resultatet?...

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014 1 Förskolan Skattelden Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 5 Bilaga 1:

Läs mer

Hällabrottets förskola

Hällabrottets förskola 1(7) 2016 06 15 Verksamhetsplan Hällabrottets förskola 2016/2017 2 förskolechef: Pernilla Nilsson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetsidé 4. Hällabrottets förskola års hjul (under arbete) 5.

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Förskolan Tränset Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14

Förskolan Tränset Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Förskolan Tränset Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Innehåll: Inledning... 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 4 Beslutade mål och åtgärder 6 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16. Förskolan Ängsgården

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16. Förskolan Ängsgården Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16 Förskolan Ängsgården Sammanfattning Förskolan Ängsgården är en etablerad förskola som under flera år har haft kö till förskolan och barngrupperna har varit jämt

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer

Arbetsplan för Blåklockans förskola.

Arbetsplan för Blåklockans förskola. Arbetsplan för Blåklockans förskola. Vision för förskolor och skolor i Oxelösunds kommun. Oxelösund ska bli känd som en av Sveriges bästa förskole-och skolkommuner. Blåklockans förskola ligger i ett villa

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2013/2014 Vi har höga förväntningar på oss själva och barnen. Vi erbjuder barnen en god pedagogisk verksamhet, där omsorg,

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola 150102 Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för TALLEN

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för TALLEN Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för TALLEN 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Stockens förskola ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Stockens förskola ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Stockens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Stockens förskola är en liten förskola med två avdelningar som öppnade i mitten på april 2008. Den ligger i en

Läs mer