Tio procent av forskningstiden ägnas åt att ansöka om forskningsmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tio procent av forskningstiden ägnas åt att ansöka om forskningsmedel"

Transkript

1 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen /11 Regnr: Tio procent av forskningstiden ägnas åt att ansöka om forskningsmedel Lärare och forskare vid universitet och högskolor ägnade år 2009 i genomsnitt drygt 40 procent av sin arbetstid åt forskning. Tio procent av forskningstiden gick åt till att ansöka om medel. Det visar en analys av helt nya uppgifter från Statistiska centralbyråns undersökning om forskning och utvecklingsverksamhet (FoU) vid universitet och högskolor. Sammanfattning I genomsnitt avsätter lärare och forskare vid svenska universitet och högskolor fyra procent av arbetstiden på att ansöka om forskningsfinansiering. Det motsvarar 10 procent av den tid som sammantaget ägnas åt forskning. Det är ganska stora skillnader mellan olika personalkategorier i hur stor andel av arbetstiden som ägnas åt ansökningar. Dessutom varierar andelen arbetstid som ägnas åt forskning och att ansöka om medel mellan olika forskningsområden. Därför finns det också skillnader inom personalkategorierna mellan olika forskningsområden i hur stor andel av arbetstiden som ägnas åt ansökningar. Det är några av resultaten i denna analys som baseras på helt nytt material från Statistiska centralbyrån (SCB). Olika personalgrupper lägger alltså ned olika mycket tid på att ansöka om forskningsmedel från externa finansiärer. Hur mycket tid det handlar om har hittills inte varit känt. Nu har dock SCB utökat sin enkät om FoU-verksamhet till anställda vid universitet och högskolor så att de redovisar hur stor andel av arbetstiden som läggs på att ansöka om medel för FoU. I tidigare undersökningar har denna tid inte särredovisats utan ingått som en delmängd i FoUverksamheten. Introduktion Drygt hälften av den totala finansieringen av forskning och utbildning på forskarnivå utgörs av externa medel, varav merparten är forskningsbidrag som fördelas i konkurrens. För att ha möjlighet att få del av forskningsbidragen måste forskare och annan personal ägna tid åt att formulera och utarbeta ansökningar om medel från externa finansiärer. Även vissa basanslag måste lärosätena ansöka om på detta sätt. Hur mycket tid som faktiskt avsätts åt att ansöka om forskningsmedel har diskuterats under lång tid, men har inte varit känt. SCB har lagt till en ny del i sin undersökning om forskning och utvecklingsverksamhet (FoU) vid universitet och högskolor, frågan om hur stor andel av arbetstiden som läggs ned

2 på att ansöka om medel för FoU. Se vidare i avsnittet Fakta om statistiken. Resultaten från SCB:s undersökning innebär en helt ny möjlighet att få svar på en fråga som ofta diskuteras. Undersökningens omfattning SCB:s undersökning har syftet att samla in uppgifter om hur mycket tid som ägnas åt FoUverksamhet (vid universitet och högskolor handlar FoU i huvudsak om forskning). Därför ingår endast sådan personal som enligt SCB:s definition kan förväntas ägna sig åt forskning, exempelvis ingår inte personal vid rent administrativa enheter (se vidare i avsnittet Fakta om statistiken). För enkelhetens skull benämns de som omfattas av SCB:s undersökning i denna analys lärare och forskare. Notera att SCB:s undersökning är en urvalsundersökning och därmed förknippad med viss osäkerhet. Som mått på osäkerheten används konfidensintervall med konfidensgraden 95 procent. I löptext och i de tabeller som finns i analysen har vi valt att endast använda oss av medelvärden utan att redovisa konfidensintervall. Se vidare i avsnittet Fakta om statistiken. Att ansöka om forskningsmedel ingår enligt SCB:s definition i FoU-verksamhet. Från och med undersökningen avseende 2009 redovisar respondenterna denna tid separat från övrig FoU-verksamhet (se enkäten längst bak i denna analys). Samtliga Kvinnor Män Andel kvinnor Professorer % Forskarassistenter % Lektorer % Adjunkter % Forskare % Forskningsassistenter % Doktorander % Administrativ och övrig teknisk personal % Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden % Alla lärosäten % Antal helårspersoner vid universitet och högskolor 2009 som omfattas av undersökningen, samt andel kvinnor och män per personalkategori. (I kategorin doktorander ingår endast de som har doktorandanställning.) Källa: SCB:s FoU-statistik. Här bör understrykas att, som frågan är formulerad i enkäten, ingår också direkt stöd till FoU i tiden för FoU-verksamhet. Exempel på direkt stöd är att söka och studera litteratur till FoU-projekt och förberedelser för experiment. Beroende på hur respondenten har uppfattat svarsalternativen i enkäten kan också forskningsadministration ingå. På samma sätt ingår direkt stöd till att ansöka om medel i tiden för att ansöka om forskningsmedel. Inom vissa personalkategorier handlar FoU-verksamheten främst om stöd till forskning och stöd för att ansöka om forskningsmedel. 2(10)

3 Arbetstiden fördelas på många aktiviteter Universiteten och högskolorna har många olika uppdrag och de anställdas tid fördelas på flera olika aktiviteter, inte bara utbildning och forskning. Enligt SCB:s undersökning ägnar lärare och forskare i genomsnitt 41 procent av arbetstiden åt forskning, inklusive att ansöka om medel. Män ägnar mer tid än kvinnor åt forskning, 42 respektive 39 procent av arbetstiden. På totalnivå kan man konstatera att den enda aktivitet kvinnor ägnar mer tid åt än män är annan verksamhet. Detta faktum har med könssammansättningen inom de olika personalkategorierna att göra. Kategorin Administrativ och övrig teknisk personal som är förhållandevis stor ägnar sig till stor del åt annan verksamhet och består till tre fjärdedelar av kvinnor. Annan verksamhet 14 % Expert- och förtroendeuppdrag 4 % Adm. vid sidan av egen forskn./ utb. 12 % FoU-verksamhet exkl ansöka om medel 37 % Delta i kurser egen utb. forskarnivå 4 % Undervisning forskarnivå 3 % Undervisning grund- och avancerad nivå 23 % Ansöka om FoUmedel 4 % Arbetstidens relativa fördelning på olika aktiviteter en genomsnittlig arbetsvecka för de personer som omfattas av SCB:s undersökning år Källa: SCB:s FoU-statistik Vill man veta mer om hur lärares och forskares arbetstid fördelas på olika aktiviteter kan man ta del av Högskoleverkets rapport, Lärares och forskares arbetstid en studie baserad på statistik rapport 2010:4 R. I föreliggande studie fokuserar vi på de nya uppgifterna om hur mycket tid lärare och forskare lägger på att ansöka om forskningsmedel. Eftersom tiden för forskningsansökningar är starkt förknippad med tiden för forskning redovisar vi även en del sådana uppgifter. Tio procent av forskningstiden går till ansökningar Av de dryga 40 procent av arbetstiden som ägnas åt forskning, avser fyra procentenheter att ansöka om forskningsmedel. Tio procent av den tid som ägnas åt forskning går alltså åt till att ansöka om medel för finansiering av forskning. Det finns dock stora skillnader mellan 3(10)

4 olika personalkategorier i hur stor andel av arbetstiden som ägnas åt att ansöka om forskningsmedel. De personalkategorier som ägnar mest tid åt forskning (FoU) är forskare, forskarassistenter, doktorander och forskningsassistenter cirka 70 procent av arbetstiden. De skiljer sig dock åt i hur stor andel av arbetstiden de ägnar åt att ansöka om forskningsmedel. Forskarassistenter och forskare, som till övervägande del har doktorsexamen, ägnar förhållandevis stor andel av arbetstiden åt att ansöka om medel, 11 respektive 9 procent av arbetstiden. Forskarassistent är en tidsbegränsad meriteringsanställning och kategorin forskare består i stor utsträckning av personer med tidsbegränsade anställningar inom externfinansierade forskningsprojekt. Därför är det kanske inte så förvånande att just dessa personalkategorier ägnar förhållandevis mycket tid åt att ansöka om medel för FoU. För doktorander och forskningsassistenter utgör den aktiviteten en lägre andel av arbetstiden, se vidare längre fram i avsnittet. Forskare Forskningsassistenter Doktorander Forskarassistenter Forskn.ing/Lab.biträden Professorer FoU exkl ansöka om medel Ansöka om medel för FoU Lektorer Adm. o teknisk personal Adjunkter Andel av arbetstiden som olika personalgrupper ägnade åt FoU exklusive att ansöka om medel respektive att ansöka om medel år Källa SCB:s FoU-statistik Nästan en fjärdedel av professorernas forskningstid går till ansökningar Professorerna ägnar cirka 40 procent av sin arbetstid åt forskning, varav nio procentenheter avser ansökningar om forskningsmedel (för kvinnor något högre andel än männen). För professorerna går alltså nästan en fjärdedel av forskningstiden åt till att ansöka om medel för att finansiera forskningen. Lektorerna använder knappt 30 procent av arbetstiden för forskning (kvinnorna något lägre), varav fem procentenheter ägnas åt att ansöka om forskningsmedel. Även om tiden som läggs 4(10)

5 på att ansöka om forskningsmedel inte är så omfattande i sig, är den betydande i förhållande till den totala tid som lektorerna ägnar åt forskning. Doktorander och forskningsassistenter lägger ned hög andel av arbetstiden på FoU, men inte på att ansöka om medel. Räknar man bort tiden för ansökningar är det dessa personalkategorier som ägnar mest tid åt FoU exklusive att ansöka om medel. Doktoranderna kan vara i olika stadier av sin utbildning på forskarnivå och det är förmodligen först i slutskedet av utbildningen som de söker forskningsmedel. Forskningsassistenter (även doktorander kan vara anställda som forskningsassistenter) har oftast inte heller disputerat, men är något mer aktiva med ansökningsarbete, förmodligen som medsökande eller som stöd till den sökande. Personalkategorin forskningsingenjörer/laboratoriebiträden ägnar hälften av arbetstiden åt FoU-verksamhet, varav bara någon procentenhet avser att ansöka om forskningsmedel. Inom denna personalkategori kan det finnas såväl disputerade som andra anställda som inte forskar själva, utan främst ägnar sig åt stöd till forskning. Adjunkterna ägnar sig främst åt undervisning och lägger inte ned mycket tid på att ansöka om forskningsmedel, en procent av arbetstiden i genomsnitt. De anställda inom kategorin administrativ och övrig teknisk personal som ingår i undersökningen ägnar två procent av arbetstiden åt ansökningar i genomsnitt. I många fall förmodligen i form av stöd till den sökande, inte åt själva ansökan. Kvinnliga forskarassistenter ägnar mest tid åt att ansöka om medel Bland de olika tjänstekategorierna är det forskarassistenterna som lägger ned störst andel av arbetstiden på att ansöka om forskningsmedel, i synnerhet kvinnliga forskarassistenter. De använder 13 procent av arbetstiden åt att ansöka om forskningsmedel. För manliga forskarassistenter är motsvarande andel 10 procent. FoU-verksamhet (inkl. ansöka om FoU-medel) varav ansöka om medel för FoU Kvinnor Män Kvinnor Män Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Adm. o övr. teknisk personal Forskn.ing./Lab.biträden Alla personalkategorier Andel av arbetstiden som ägnades åt FoU-verksamhet totalt, samt andel därav som avsåg att ansöka om forskningsmedel, per tjänstekategori, år Källa SCB:s FoUstatistik. 5(10)

6 Andra grupper som lägger ned mycket tid på att ansöka om forskningsmedel är professorer och forskare. Också bland professorerna ägnar kvinnor något mer tid åt att ansöka om forskningsmedel än män 10 procent av arbetstiden för kvinnor och 8 procent för män. Inom kategorin forskare lägger kvinnor och män ned lika mycket tid på att ansöka om forskningsmedel, 9 procent av arbetstiden. Inte heller i övriga personalkategorier finns några större könsskillnader avseende den tid som används åt att ansöka om forskningsmedel. Medelsansökningarna utförs av de mest meriterade Totalt ägnades årsverken åt att ansöka om forskningsmedel år Det är de mest meriterade lärarna, professorer och lektorer, som tillsammans med kategorin forskare står för merparten av den sammanlagda tid som ägnas år att ansöka om medel för FoU. Att lektorerna ägnar så många årsverken åt att ansöka om medel förklaras av att de är många (se tabell på sidan 2), inte på att de avsätter en hög andel av arbetstiden på att ansöka om medel. Samtliga Kvinnor Män Andel kvinnor/män i populationen, % Professorer /80 Forskarassistenter /57 Lektorer /52 Adjunkter /65 Forskare /60 Forskningsassistenter /39 Doktorander /51 Adm. o teknisk personal /26 Forskn.ing/Lab.biträden /48 Alla lärosäten /52 Antal årsverken som ägnades åt att ansöka om forskningsmedel år 2009, per tjänstekategori, samt andel kvinnor respektive män i hela populationen Källa: SCB:s FoU-statistik. Av den sammanlagda tiden som ägnas åt ansökningar om forskningsmedel står män för knappt 60 procent och kvinnor för drygt 40 procent. Manliga professorer utför nära 20 procent av de sammanlagda årsverken som ägnas åt ansökningar. Därefter följer manliga lektorer och forskare, de står för 13 respektive 12 procent av årsverken som läggs på ansökningar. Eftersom kvinnorna är färre än männen bland de mest meriterade personalgrupperna professorer, lektorer och forskare kan det vara anledningen till att resultatet blir fler manliga huvudsökanden när det handlar om forskningsansökningar (se sidan 48 i SOU 2011:1 Svart på vitt om jämställdhet i akademin). Även om kvinnliga professorer och forskarassistenter avsätter något mer tid åt att ansöka om forskningsmedel än sina manliga kollegor får det inget större genomslag på totalnivå eftersom de är förhållandevis få. 6(10)

7 Mest tid ägnas åt ansökningar inom medicinskt område Personalsammansättningen varierar mellan så kallade vetenskapsområden (tidigare indelningsgrund för resurstilldelning och examensmål på forskarnivå, begreppet används här för gruppering av ämnen). Därmed varierar också den andel av tiden som ägnas åt forskning, inklusive att ansöka om forskningsmedel. Det finns naturligtvis andra faktorer som också påverkar, exempelvis tillgången på externa medel inom forskningsområdet. Här fokuserar vi på eventuella skillnader inom personalkategorierna mellan vetenskapsområden, men vi börjar med en totalbild per vetenskapsområde. Vetenskapsområde FoU-verksamhet Varav ansöka om medel Humanistisksamhällsvetenskapligt Årsverken Andel av Årsverken Andel av tid tid % % Medicinskt % % Naturvetenskapligt % % Tekniskt % % Sveriges % 89 4 % lantbruksuniversitet Övrigt/Gemensamt % 48 2 % Samtliga % % Antal årsverken som ägnas åt FoU-verksamhet samt därav att ansöka om medel, per så kallat vetenskapsområde, år Tabellen visar också andelen tid som ägnas åt FoU samt därav åt att ansöka om medel. Källa: SCB:s FoU-statistik De 41 procent av arbetstiden som lärare och forskare inom högskolan ägnade åt forskning 2009 motsvarar FoU-årsverken. Flest forskningsårsverken utfördes inom medicinskt område, med FoU-årsverken, följt av humanistisk-samhällsvetenskapligt och sedan tekniskt område. Inom medicinskt område, liksom inom naturvetenskap och vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), är också den andel av tiden som lärarna och forskarna ägnar åt forskning förhållandevis hög knappt 50 procent av arbetstiden. Av de forskningsårsverken ägnades årsverken åt ansökningar av forskningsmedel. Inom medicinskt område utfördes 465 årsverken, eller 30 procent av det totala antalet årsverken som ägnades åt ansökningar. Det är också inom medicin man ägnar högst andel av tiden åt att ansöka om forskningsmedel, fem procent av arbetstiden. Men det är små skillnader mellan områdena på totalnivå och de är inte statistiskt säkerställda. Det finns emellertid en del variationer inom personalkategorierna mellan vetenskapsområdena avseende hur mycket tid som avsätts åt att ansöka om forskningsmedel. Det framgår av nedanstående tabell. Variationerna hänger i hög grad ihop med tillgången på forskningsfinansiering och hur finansieringen ser ut, exempelvis storleken på forskningsprojekten och hur lång tid de omfattar. 7(10)

8 Professorerna ägnar i genomsnittet nio procent av arbetstiden åt att ansöka om medel, men andelarna varierar från sex procent inom humanistisk-samhällsvetenskapligt område, till 12 procent inom tekniskt område. Variationer i liknande storleksordning finns även för personalkategorin forskare. De största skillnaderna mellan vetenskapsområden finns inom kategorin forskarassistenter. Dessa avsätter i genomsnitt mest tid på att ansöka om medel 11 procent av arbetstiden, men andelarna varierar från fem procent inom humanistisk-samhällsvetenskapligt område till 17 procent av arbetstiden inom medicinskt område. Lärare och forskare inom humanistisksamhällsvetenskapligt område ägnar minst tid åt att ansöka om forskningsmedel. En anledning kan vara att det inom detta område finns några stora externa forskningsfinansiärer, men inte så många att söka medel från, som inom andra områden. Hum-sam Medicinskt Naturv. Tekniskt SLU Samtliga Professorer 6 % 8 % 10 % 12 % 11 % 9 % Forskarassistenter 5 % 17 % 13 % 9 % 9 % 11 % Lektorer 4 % 6 % 4 % 6 % 5 % 5 % Adjunkter 1 % 1 % 0 % 2 % 2 % 1 % Forskare 8 % 12 % 7 % 8 % 7 % 9 % Forskningsassistenter 2 % 4 % 1 % 3 % 2 % 3 % Doktorander 1 % 3 % 1 % 1 % 1 % 1 % Adm. o teknisk personal 1 % 3 % 2 % 2 % 1 % 2 % Forskn.ing./Lab.bitr 2 % 1 % 1 % 2 % 0 % 2 % Genomsnitt 3 % 5 % 4 % 4 % 4 % 4 % Andel av arbetstiden som ägnades åt att ansöka om forskningsmedel år 2009, per personalkategori och vetenskapsområde. I Samtliga ingår också området Övrigt/gemensamt, som inte särredovisas. Källa: SCB:s FoU-statistik Skillnaderna förstärks i vissa fall ytterligare om man bryter ned uppgifterna på kvinnor och män. Kvinnliga forskarassistenter inom medicin ägnar exempelvis mer tid än sina manliga kollegor åt att ansöka om medel. Men då blir å andra sidan osäkerheten i mätningarna så stora att uppgifterna blir svårtolkade. Vi väljer därför att inte redovisa dem här, men de finns i tabellbilagan, där också konfidensintervallen framgår. Andelen FoU, alltså hur mycket tid som anställda inom olika så kallade vetenskapsområden ägnar åt forskning inklusive att ansöka om medel påverkas alltså i hög grad av hur mycket tid som används för att ansöka om forskningsmedel. Det kan vi utläsa av i ovanstående tabell. För att tydliggöra hur stor del av forskningstiden som används åt att bereda ansökningar om forskningsmedel har vi gjort en sammanställning per vetenskapsområde baserad på SCB:s andelsuppgifter. 8(10)

9 Här ser vi att professorerna använder störst andel av sin forskningstid på ansökningar, nästan en fjärdedel av tiden. Högst är andelen inom teknik och lägst inom humanistisksamhällsvetenskapligt område. För forskarassistenter går i genomsnitt 16 procent av forskningstiden åt till ansökningar, med variationer från 7 procent inom humanistisk-samhällsvetenskapligt område till 23 procent inom medicinskt område. Personalgruppen forskare använder 13 procent av forskningstiden för ansökningar om medel och inom denna grupp är variationerna inte lika stora. Här framgår också att adjunkterna, som trots att de inte ägnar särskilt stor andel av arbetstiden åt forskning, ändå inom tekniskt område använder förhållandevis stor andel av sin forskningstid på ansökningar. Humsam Medicinskt Naturv. Tekniskt SLU Samtliga Professorer 15 % 21 % 24 % 29 % 22 % 23 % Forskarassistenter 7 % 23 % 19 % 16 % 13 % 16 % Lektorer 13 % 22 % 15 % 20 % 17 % 17 % Adjunkter 10 % 11 % 0 % 22 % 13 % 10 % Forskare 12 % 16 % 10 % 12 % 11 % 13 % Forskningsassistenter 3 % 6 % 1 % 4 % 3 % 4 % Doktorander 2 % 4 % 1 % 2 % 1 % 1 % Adm. o teknisk 11 % 16 % 13 % 15 % 9 % 17 % personal Forskn.ing./Lab.bitr 5 % 2 % 2 % 4 % 0 % 4 % Genomsnitt 9 % 10 % 8 % 9 % 8 % 10 % Andel av arbetstiden som ägnas åt ansökningar som andel av den totala FoU-tiden. Högskoleverkets sammanställning baserad på SCB:s FoU-statistik. Fakta om statistiken Statistiska centralbyrån (SCB) genomför vartannat år en undersökning om forskning och utvecklingsverksamhet (FoU) vid universitet och högskolor. Undersökningen omfattar dels ekonomiska uppgifter, dels uppgifter om hur mycket tid som läggs ned på FoU, mätt i antal FoU-årsverken. Årsverkesundersökningen är en individundersökning som omfattar personer som enligt SCB:s definition förväntas bedriva forskning, inklusive direkt stöd till forskning. Därför ingår inte anställda vid helt administrativa enheter. Undersökningen omfattar inte heller timlärare, bibliotekspersonal, arvodister och lokalvårdare. Se vidare i Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn 2009, UF 13 SM 1001, Statistiska centralbyrån och Lärares och forskares arbetstid en studie baserad på statistik, Rapport 2010:4 R, Högskoleverket. I SCB:s undersökning avseende år 2009 är målpopulationen Summan av årsverkena för FoU, undervisning och övrig verksamhet är Skillnaden beror på att i vissa 9(10)

10 stratum finns det inga svaranden. SCB:s urval för enkäten var personer och svarsfrekvensen var 62 procent. Det totala antalet årsverken kan jämföras med det totala antalet anställda vid universitet och högskolor som var helårspersoner år Respondenterna får redovisa hur deras arbetstid fördelas på olika aktiviteter under en genomsnittlig arbetsvecka, se bifogad enkät och vägledning. I undersökningen avseende 2009 införde SCB en ny del i undersökningen frågan om hur stor andel av arbetstiden som ägnas åt att ansöka om medel för forskning och utveckling. Eftersom SCB:s undersökning är en urvalsundersökning är den behäftad med viss osäkerhet. Som mått på osäkerheten används konfidensintervall med konfidensgraden 95 procent. Detta innebär att med 95 procents säkerhet ligger det riktiga värdet för populationen inom konfidensintervallet. I löptext och i de tabeller som finns i analysen har vi valt att endast använda oss av medelvärden utan att redovisa konfidensintervall. Detaljerade tabeller med konfidensintervall finns i tabellbilagan. Resultatredovisning Alla resultat som baseras på urvalet har redovisats som att de avser det totala antalet årsverken om Tabellbilagans innehåll Tabell 1. Arbetstidens relativa fördelning per vetenskapsområde 2009 Tabell 2. Arbetstidens relativa fördelning per tjänstekategori 2009 Tabell 3. Arbetstidens relativa fördelning per vetenskapsområde och tjänstekategori 2009 Tabell 4. Årsverken fördelat efter vetenskapsområde och tjänstekategori 2009 Anm. I Övrigt ingår: Delta i utbildning/kurser inom den egna forskarutbildningen, Administration vid sidan av egen forskning/undervisning, Expert- och förtroendeuppdrag inom ramen för anställningen samt Annan verksamhet. 10(10)

11 Tabell 1. Arbetstidens relativa fördelning per vetenskapsområde 2009 FoU-verksamhet varav ansöka Undervisning grund- Undervisning Övrigt om medel för Fou och avancerad nivå forskarnivå Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Samtliga Humanistisk-samhällsvetenskapligt Medicinskt Naturvetenskapligt Tekniskt Sveriges lantbruksuniversitet Övrigt/Gemensamt Kvinnor Humanistisk-samhällsvetenskapligt Medicinskt Naturvetenskapligt Tekniskt Sveriges lantbruksuniversitet Övrigt/Gemensamt Män Humanistisk-samhällsvetenskapligt Medicinskt Naturvetenskapligt Tekniskt Sveriges lantbruksuniversitet Övrigt/Gemensamt

12 Tabell 2. Arbetstidens relativa fördelning per tjänstekategori 2009 FoU-verksamhet varav ansöka Undervisning grund- Undervisning Övrigt om medel för Fou och avancerad nivå forskarnivå Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Samtliga Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Kvinnor Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Män Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

13 Tabell 3. Arbetstidens relativa fördelning per vetenskapsområde och tjänstekategori 2009 FoU-verksamhet varav ansöka Undervisning grund- Undervisning Övrigt om medel för Fou och avancerad nivå forskarnivå Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Andel ± 95% KI Samtliga Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

14 Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

15 Kvinnor Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

16 Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

17 Män Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

18 Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

19 Tabell 4. Årsverken fördelat efter vetenskapsområde och tjänstekategori 2009 FoU-verksamhet varav ansöka Undervisning grund- Undervisning Övrigt om medel för Fou och avancerad nivå forskarnivå Antal ± 95% KI Andel ± 95% KI Antal ± 95% KI Antal ± 95% KI Antal ± 95% KI Samtliga Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

20 Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

21 Kvinnor Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

22 Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

23 Män Samtliga vetenskapsområden Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Humanistisk-samhällsvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Medicinskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Naturvetenskapligt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

24 Tekniskt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Sveriges lantbruksuniversitet Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden Övrigt/Gemensamt Professorer Forskarassistenter Lektorer Adjunkter Forskare Forskningsassistenter Doktorander Administrativ och övrig teknisk personal Forskningsingenjörer/Laboratoriebiträden

25 Forskning och utvecklingsverksamhet vid universitet och högskolor a Enligt SCB:s register över högskolans personal var du i oktober år 2009 anställd vid följande lärosäte och institution: Om du var anställd vid ett annat lärosäte eller institution än det förtryckta, ange nedan vilket. Om du var anställd vid tre eller fler institutioner, ange de två där du arbetade flest timmar under år Lärosäte 1: Lärosäte 2: Institution/motsv.: Institution/motsv.: 1. b Var du sjukskriven, föräldraledig, tjänstledig etc. under hela 2009? Ja, sätt ett kryss i rutan och skicka in blanketten till SCB utan att fylla i efterkommande frågor. Nej, fortsätt med nedanstående frågor. 2. Ungefär hur många timmar arbetade du under en genomsnittlig Antal hela timmar arbetsvecka vid universitetet/högskolan år 2009? Tänk på att arbetstiden kan variera över året. Det är ett genomsnitt över hela året som efterfrågas. Se vidare i Vägledning hur övertid, sjukskrivning, föräldraledighet, tjänstledighet m.m. ska hanteras. 3. Ungefär hur fördelades din arbetstid under en sådan genomsnittlig arbetsvecka år 2009 på följande aktiviteter? Se vidare i Vägledning Andelar i hela procent % Forskning och utvecklingsverksamhet (FoU) inkl. direkt stöd % Ansöka om medel för forskning och utvecklingsverksamhet (FoU) inkl. direkt stöd % Undervisning på grundutbildningsnivå inkl. direkt stöd % Undervisning på forskarutbildningsnivå inkl. direkt stöd % Delta i utbildning/kurser inom den egna forskarutbildningen % Administration vid sidan av egen forskning/undervisning % Expert- och förtroendeuppdrag inom ramen för anställningen/befattningen % Annan verksamhet % Summa Summa = 100 procent, oavsett om du arbetade heltid eller deltid.

26 Research and experimental development activities at universities and institutes of higher education a According to Statistics Sweden's register on staff at universities and institutes of higher education, you were working at the following university/institute of higher education and department in October 2009: If this information is not correct, please state the university/institute of higher education where you were working in If you were working in more than two departments, please state the two departments where you worked the most hours in 2009: University 1: University 2: Department: Department: 1. b Were you on sick leave, parental leave, leave of absence etc. for the whole year 2009? Yes, cross this box and send the questionnaire without answering the following questions. No, please continue with the questions. 2. Approximately how many hours did you work during an average working week at the university/institute of higher education in 2009? Please remember that working time can vary over the year. Please give an average over the whole year. See the Guidelines and Definitions for information on overtime, sick leave, parental leave, leave of absence etc. Number in full hours hours 3. Please state the approximate amount of time you spent on the following activities during an average working week in 2009 (according to question 2). See Guidelines and Definitions for more information. Percent in whole numbers % Research and experimental development (R&D) activities including direct support % Apply for funding for R&D activities including direct support % Teaching at undergraduate education level including direct support % Teaching at graduate education level including direct support % Education/courses within your own postgraduate education % Administration in addition to your own research/teaching % Expert or advisory tasks within the framework of your employment/your position % Other activities % Total Total = 100 percent, regardless of whether you work full-time or part-time.

Lärares och forskares arbetstid

Lärares och forskares arbetstid Rapport 2010:4 R Lärares och forskares arbetstid en studie baserad på statistik www.hsv.se Rapport 2010:4 R Lärares och forskares arbetstid en studie baserad på statistik Högskoleverket Luntmakargatan

Läs mer

Hur använder lärare, forskare och doktorander sin arbetstid?

Hur använder lärare, forskare och doktorander sin arbetstid? , www.uk-ambetet.se Effektivitetsanalys 2014:1 Hur använder lärare, forskare och doktorander sin arbetstid? En studie baserad på årsverkesdata Hur använder lärare, forskare och doktorander sin arbetstid?

Läs mer

Personal vid universitet och högskolor

Personal vid universitet och högskolor Utbildningsstatistisk årsbok 2014 Personal vid universitet och högskolor 16 Personal vid universitet och högskolor Innehåll Fakta om statistiken... 356 Kommentarer till statistiken... 358 16.1 Anställda

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012.

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012. Personal Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 211 och 212. Men utvecklingen var olika för olika anställningskategorier. Två

Läs mer

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport 162 UKÄ ÅRSRAPPORT 2019 HÖGSKOLANS FORSKNING HÖGSKOLANS FORSKNING Medicin och hälsovetenskap samt naturvetenskap dominerar det svenska forskningslandskapet. Tillsammans

Läs mer

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet.

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet. UF 23 SM 1301 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2012 Higher Education. Employees in Higher Education 2012 I korta drag Personalen allt mer välutbildad Den forskande och undervisande

Läs mer

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013 UF 23 SM 1401 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2013 Higher Education. Employees in Higher Education 2013 I korta drag Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent

Läs mer

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1501 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2014 Higher Education. Employees in Higher Education 2014 I korta drag Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter

Läs mer

2001:1 Offentlig och privat verksamhet statistik om anordnare av välfärdstjänster 1995, 1997 och 1999

2001:1 Offentlig och privat verksamhet statistik om anordnare av välfärdstjänster 1995, 1997 och 1999 2002:1 Forskar kvinnor mer än män? Resultat från en arbetstidsundersökning riktad till forskande och undervisande personal vid universitet och högskolor år 2000 I serien Bakgrundsfakta presenteras bakgrundsmaterial

Läs mer

Antalet anställda har minskat det senaste året. Stor ökning av antalet professorer. Liten andel kvinnliga professorer

Antalet anställda har minskat det senaste året. Stor ökning av antalet professorer. Liten andel kvinnliga professorer UF 23 SM 0501 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2004 Higher Education. Employees in Higher Education 2004 I korta drag Antalet anställda har minskat det senaste året I oktober

Läs mer

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning STATISTISK ANALYS 1(23) Avdelning /löpnummer / Nr 1 Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund och Per Gillström 08-563 087 28 annika.haglund@uka.se, per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen STATISTISK ANALYS 1(7) Avdelning / löpnummer 2019-02-25 / 1 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn, korrigerad 2 juli 2007

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn, korrigerad 2 juli 2007 Korrigerad version UF 13 SM 0601 Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn, korrigerad 2 juli 2007 Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2005 I korta

Läs mer

Universitet och högskolor, korrigerad 2012-06-18. Korrigering 2012-06-18 Tabell 4B på sidan 62 har korrigerats i sin helhet.

Universitet och högskolor, korrigerad 2012-06-18. Korrigering 2012-06-18 Tabell 4B på sidan 62 har korrigerats i sin helhet. UF 23 SM 1201 Universitet och högskolor, korrigerad 2012-06-18 Personal vid universitet och högskolor 2011 Higher Education. Employees in Higher Education 2011 I korta drag Korrigering 2012-06-18 Tabell

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat UF 23 SM 1701 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2016 Higher Education. Employees in Higher Education 2016 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal med en

Läs mer

TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT17 DESIGN AV LOUISE CHRISTIANSSON UKÄ ÅRSRAPPORT 2018 HÖGSKOLANS FORSKNING

TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT17 DESIGN AV LOUISE CHRISTIANSSON UKÄ ÅRSRAPPORT 2018 HÖGSKOLANS FORSKNING TEXTILHÖGSKOLANS EXAMENSUTSTÄLLNING EXIT17 DESIGN AV LOUISE CHRISTIANSSON 158 UKÄ ÅRSRAPPORT 2018 HÖGSKOLANS FORSKNING HÖGSKOLANS FORSKNING Sverige är ett av de länder i världen som satsar mest på forskning

Läs mer

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT Högskolans personal Efter flera års ökning av antalet anställda med forskande och undervisande uppgifter skedde en stabilisering 2015. De senaste årens utveckling innebär dock att högskolans personal blir

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan UF 23 SM 1801 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2017 Higher Education. Employees in Higher Education 2017 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal ökar i

Läs mer

Forskning och utveckling i Sverige 2014

Forskning och utveckling i Sverige 2014 Rapport 1 (12) 2015-07-08 Forskning och utveckling i Sverige 2014 Bakgrund I SCB:s statistik över forskning och utveckling (FoU) undersöks de resurser som satsas på FoU-verksamhet i Sverige. Undersökningarna

Läs mer

Personalantalet ökar sakta

Personalantalet ökar sakta UF 23 SM 0801 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2007 Higher Education. Employees in Higher Education 2007 I korta drag Personalantalet ökar sakta År 2007 uppgick antalet

Läs mer

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda UF 23 SM 1901 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2018 Higher Education. Employees in Higher Education 2018 I korta drag Antalet personal i högskolan fortsätter att öka Sedan

Läs mer

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete Enheten för statistik om utbildning och arbete Rapport Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden Postadress Besöksadress Telefon Fax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506

Läs mer

Forskning och utveckling i Sverige

Forskning och utveckling i Sverige Rapport 1 (14) 2017-07-13 Forskning och utveckling i Sverige I SCB:s statistik över forskning och utveckling (FoU) undersöks de resurser som satsas på FoU-verksamhet i Sverige. Undersökningarna genomförs

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken Universitetskanslersämbetet och SCB 98 UF 23 SM 1201 Fakta om statistiken Detta omfattar statistiken Detta Statistiska meddelande (SM) beskriver antalet anställda vid samtliga universitet och högskolor

Läs mer

Utlandstjänstgöring vanligast bland professorer och meriteringsanställda

Utlandstjänstgöring vanligast bland professorer och meriteringsanställda STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning / löpnummer 2019-05-07 / 6 Analysavdelningen Handläggare Eva Stening 08-563 087 63 eva.stening@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

DIMENSIONERING AV SVENSK FORSKARUTBILDNING

DIMENSIONERING AV SVENSK FORSKARUTBILDNING DIMENSIONERING AV SVENSK FORSKARUTBILDNING Ett delstudie om doktorandernas roll i forskningssystemet inom IVAs projekt Agenda för forskning KUNGL. INGENJÖRSVETENSKAPSAKADEMIEN (IVA) är en fristående akademi

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn, samt offentlig sektor år 2013

FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn, samt offentlig sektor år 2013 Rapport 2014-09-11 1(11) FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn, samt offentlig sektor år 2013 Bakgrund Statistiska centralbyrån (SCB) genomför vartannat år

Läs mer

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2014-10-14 / 8 Analysavdelningen Handläggare Per Gillström 08-563 085 16 per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2010 och handlingsplan för 2011 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2011-04-06 Doktorander (135 doktorander) Sammanställd av Ellen Hanson, ordförande

Läs mer

Att mäta samverkansamverkansenkät

Att mäta samverkansamverkansenkät Att mäta samverkansamverkansenkät vid SU Våren 2009 Thomas Arctaedius, Maria Ljunggren, och Richard Odegrip Innehåll 1. Bakgrund att mäta och följa upp samverkan 2. Andra genomförda undersökningar 3. SU

Läs mer

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2007

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2007 UF 13 SM 0801 Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn 2007 Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2007 I korta drag Ökade intäkter för FoU Intäkterna

Läs mer

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport 118 UKÄ ÅRSRAPPORT 2019 HÖGSKOLANS PERSONAL HÖGSKOLANS PERSONAL Sedan har högskolans personal ökat med 21 procent. Det är den forskande och undervisande personalen,

Läs mer

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2001

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2001 UF 13 SM 0201, reviderad version Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn 2001 Research and Experimental Development in the Higher Education Sector 2001 I korta drag Varför har ekonomisiffrorna

Läs mer

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT 2015 7 De senaste åren har forskningen växt inom högskolan medan utbildning på grundnivå och avancerad nivå har minskat i omfattning och det får genomslag

Läs mer

Sällskapsdjur DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR. Antalet hundar i Sverige 2012 och 2006, totalt samt i olika typer av hushåll.

Sällskapsdjur DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR. Antalet hundar i Sverige 2012 och 2006, totalt samt i olika typer av hushåll. DELPROV DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR Sällskapsdjur Antalet hundar i Sverige 2012 och 2006, totalt samt i olika typer av hushåll. Antalet katter i Sverige 2012 och 2006, totalt samt i olika typer av hushåll.

Läs mer

Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3

Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3 Alumnstudie forskarutbildningen Bilaga 3 BAKGRUND 1. Kön Kvinna Man Annat 2. Ålder 30 år eller yngre 31-40 år 41-50 år 51-60 år 61 år eller äldre 3. Vid vilken fakultet var du doktorand? Historisk-filosofisk

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2011 och handlingsplan för 2012 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2012-05- 02 Doktorander (170 doktorander) Sammanställning gjord av Olle Lindberg,

Läs mer

Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar

Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar PM 1(8) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund Ingrid Pettersson Eva Stening Utbildningsdepartementet Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ingrid Pettersson 08-563 087 62 Ingrid.pettersson@hsv.se

Läs mer

Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2011

Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2011 Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2011 Statistiska centralbyrån, september 2012 Carolina Thulin Frida Hultgren Robin

Läs mer

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and experimental development in the higher education sector 2013

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and experimental development in the higher education sector 2013 UF 13 SM 1401 Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn 2013 Research and experimental development in the higher education sector 2013 I korta drag Ökade medel till FoU inom universitet

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

DOKTORANDUPPFÖLJNINGEN ÅR RESULTATRAPPORT

DOKTORANDUPPFÖLJNINGEN ÅR RESULTATRAPPORT DOKTORANDUPPFÖLJNINGEN ÅR 2014 - RESULTATRAPPORT Innehållsförteckning Figurer Tabeller Sammanfattning Summary 1 1 Inledning 1.1 Bakgrund och målsättningar 1.2 Enkäten 2 1.3 Utskick och svarsprocent 1.6

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2008

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2008 UF 21 SM 0901 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2008 Postgraduate students and degrees at third cycle 2008 I korta drag Antalet doktorander minskar på grund av en hög genomströmning

Läs mer

Forskning och utveckling i Sverige 2015 preliminära uppgifter

Forskning och utveckling i Sverige 2015 preliminära uppgifter Rapport 1 (10) 2016-08-08 Forskning och utveckling i Sverige 2015 preliminära uppgifter Bakgrund I Statistiska Centralbyråns (SCB) statistik över forskning och utveckling (FoU) undersöks de resurser som

Läs mer

Hur många forskarutbildade behöver Sverige?

Hur många forskarutbildade behöver Sverige? Hur många forskarutbildade behöver Sverige? Erfarenhetsutbyte och diskussion kring förändringen av antalet doktorander över tid och samhällets behov Konferensunderlag den 3 november 217 Inledning Under

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

Forskning och utveckling i Sverige

Forskning och utveckling i Sverige Forskning och utveckling i Sverige 2018 Forskning och utveckling i Sverige 2018 Producent Förfrågningar SCB, Statistiska centralbyrån Avdelningen för ekonomisk statistik 104 51 Stockholm 010-479 50 00

Läs mer

Vetenskapsrådet Stockholm

Vetenskapsrådet Stockholm Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 MAJ 2007 VETENSKAPSRÅDET 103 78 Stockholm Vetenskapsrådet Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 Carolyn Glynn, Carl Jacobsson,

Läs mer

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Universitetskanslersämbetet och SCB 28 UF 23 SM 1401 Tabeller Teckenförklaring Explanation of symbols Noll Zero 0 0,0 Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Less than 0.5 Less than 0.05.. Uppgift inte tillgänglig

Läs mer

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014 /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin

Läs mer

Var fjärde doktorand har varit utomlands under forskarutbildningen

Var fjärde doktorand har varit utomlands under forskarutbildningen STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning / löpnummer 2018-10-16 / 7 Analysavdelningen Handläggare Eva Stening 08-563 087 63 eva.stening@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and experimental development in the higher education sector 2015

Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn Research and experimental development in the higher education sector 2015 UF 13 SM 1601 Forskning och utveckling inom universitets- och högskolesektorn 2015 Research and experimental development in the higher education sector 2015 I korta drag Universitet och högskolor satsade

Läs mer

Förbrukade och oförbrukade forskningsbidrag

Förbrukade och oförbrukade forskningsbidrag Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-06-14 2011/5 Regnr: 63-17-11 Förbrukade och oförbrukade forsknings Med anledning av Riksrevisionens

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(7) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uk-ambetet.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består av fyra blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Forskarkarriär för både kvinnor och män?

Forskarkarriär för både kvinnor och män? Rapport 2011:6 R Forskarkarriär för både kvinnor och män? statistisk uppföljning och kunskapsöversikt www.hsv.se Rapport 2011:6 R Forskarkarriär för både kvinnor och män? statistisk uppföljning och kunskapsöversikt

Läs mer

Svensk forskning näst bäst i klassen?

Svensk forskning näst bäst i klassen? Svensk forskning näst bäst i klassen? - ett seminarium om vad som måste göras i ett tioårsperspektiv för att Sverige inte ska tappa mark STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING World Trade CenterStockholm

Läs mer

Allt fler kvinnor bland de nyanställda

Allt fler kvinnor bland de nyanställda STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning Datum/ löpunmmer 2013-09-10 / 7 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen

Läs mer

Offentlig ekonomi Statlig sektor 9 Statlig sektor I detta kapitel redovisar vi den statliga verksamheten enligt årsredovisningen för staten. Dessutom

Offentlig ekonomi Statlig sektor 9 Statlig sektor I detta kapitel redovisar vi den statliga verksamheten enligt årsredovisningen för staten. Dessutom 9 I detta kapitel redovisar vi den statliga verksamheten enligt årsredovisningen för staten. Dessutom redovisas översiktligt vilka verksamheter som bedrivs i den statliga sektorn, medan utvecklingen för

Läs mer

Inträdet på arbetsmarknaden. Tema: Utbildning. Examinerade från högskolan 2006/2007. Utbildning och forskning

Inträdet på arbetsmarknaden. Tema: Utbildning. Examinerade från högskolan 2006/2007. Utbildning och forskning Temarapport 2010:6 Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Tema: Utbildning Inträdet på arbetsmarknaden Examinerade från högskolan 2006/2007 Utbildning och forskning Temarapport 2010:6 Inträdet Tema:

Läs mer

Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University

Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University Dnr: Individuell studieplan vid Högskolan i Halmstad Individual study plan at Halmstad University Allmänt General Namn Name Personnummer Civic registration no. (birth year, -month, -day,- last 4 numbers)

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor

Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor PM Onni Tengner 2001-11-09 Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor Frågor rörande forskningsfinansiering har debatterats nyligen. Högskoleverket presenterar här

Läs mer

Pengar till forskning Anslag och bidrag Rapporterad juni 2009

Pengar till forskning Anslag och bidrag Rapporterad juni 2009 Pengar till forskning Anslag och bidrag 2008 Rapporterad juni 2009 Innehållsförteckning Bidragsinkomster för forskning till Göteborgs universitet... 3 Bidragsinkomster per fakultet 2002-2008... 4 Intäkter

Läs mer

Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter

Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter Statistisk analys Per Gillström Analysavdelningen 08-563 085 16 per.gillstrom@hsv.se www.hsv.se 2011-12-09 2012/1 Rörligheten mellan svenska lärosäten bland professorer, lektorer och adjunkter I analysen

Läs mer

Ökade forskningsintäkter och fler doktorandnybörjare

Ökade forskningsintäkter och fler doktorandnybörjare EFFEKTIVITETSANALYS 1(6) Avdelning / löpnummer 214-4-15/ Nr 3 Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson 8-563 87 62 Ingrid.pettersson@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets effektivitetsanalyser

Läs mer

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT

Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT Trender och tendenser i högskolan UKÄ ÅRSRAPPORT 2016 7 Efter flera år med kraftiga intäktsökningar för forskning och utbildning på forskarnivå skedde ett litet trendbrott vad gäller lärosätenas finansiering

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2010

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2010 UF 21 SM 1101 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2010 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2010 I korta drag Oförändrat antal doktorandnybörjare År 2010 börjar

Läs mer

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064).

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). 4

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik BESLUT FN (131204) Till Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets

Läs mer

Sjunkande prestationsgrader i högskolan

Sjunkande prestationsgrader i högskolan Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-5630 8671 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2010-08-31 2010/10 Sjunkande prestationsgrader i högskolan Under den senaste femårsperioden har studenternas

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Dnr G 213 4367/07 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Nedanstående riktlinjer är antagna av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens sammanträde

Läs mer

Forskning och utveckling inom offentlig sektor 2013 UF0317

Forskning och utveckling inom offentlig sektor 2013 UF0317 ES/IFI 2014-10-23 1(11) Forskning och utveckling inom offentlig sektor 2013 UF0317 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Universitet och högskolor Forskarutbildning

Universitet och högskolor Forskarutbildning Utbildningsstatistisk årsbok 2008 Universitet och högskolor Forskarutbildning 16 Universitet och högskolor Forskarutbildning Innehåll Fakta om statistiken...276 16.1 Doktorandnybörjare åren 1997 2006.

Läs mer

Enkätundersökning bland högutbildade utrikes födda personer. Kv M Kv M Kv M. Utrikes födda Inrikes födda

Enkätundersökning bland högutbildade utrikes födda personer. Kv M Kv M Kv M. Utrikes födda Inrikes födda UF 56 SM 0401 Högutbildade utrikes födda Enkätundersökning bland högutbildade utrikes födda personer Highly educated foreign-born persons I korta drag En tredjedel utan arbete Utrikes födda med en högskoleutbildning

Läs mer

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar JO 30 SM 1701 Sysselsättning i jordbruket 2016 Farm Labour Force in 2016 I korta drag Antalet sysselsatta fortsätter att minska År 2016 var antalet sysselsatta i jordbruket 171 400, en minskning med mindre

Läs mer

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies

Individuell studieplan för utbildning på forskarnivå Individual study plan for doctoral studies Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Faculty Board of Social Sciences Instruktion 1. Fyll i blanketten på datorn. Blanketter ifyllda för hand skickas tillbaka utan hantering. 2. Spara den ifyllda blanketten.

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 Lärosäte Lunds universitet Uppsala universitet Karolinska institutet Göteborgs universitet Stockholms universitet Kungl. Tekniska högskolan Umeå universitet Linköpings universitet

Läs mer

Nulägesbeskrivning läsåret

Nulägesbeskrivning läsåret UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Nulägesbeskrivning läsåret 2004 2005 I jämställdhetsplanen för år 2000 2001 ingick en s.k. nulägesbeskrivning som redovisade fördelningen mellan kvinnor

Läs mer

TEMARAPPORT 2013:3 UTBILDNING. Inträdet på arbetsmarknaden för universitets- och högskolestuderande. Nybörjare 2005/06

TEMARAPPORT 2013:3 UTBILDNING. Inträdet på arbetsmarknaden för universitets- och högskolestuderande. Nybörjare 2005/06 TEMARAPPORT 2013:3 UTBILDNING Inträdet på arbetsmarknaden för universitets- och högskolestuderande. Nybörjare 2005/06 TEMARAPPORT 2013:3 UTBILDNING Inträdet på arbetsmarknaden för universitets- och högskolestuderande.

Läs mer

Linnéstöd. Pär Omling. GD Vetenskapsrådet

Linnéstöd. Pär Omling. GD Vetenskapsrådet Linnéstöd Pär Omling GD Vetenskapsrådet Prop 2004/05:80 Forskningspropositionen 2006-2008 Statens särskilda ansvar: Forskningens frihet Grundforskning Forskarutbildning Statens övergripande målsättningar:

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

DOKTORANDSPEGEL HH 2004

DOKTORANDSPEGEL HH 2004 DOKTORANDSPEGEL HH 2004 Högskoleverket genomför regelbundet en undersökning av doktoranders villkor, den så kallade Doktorandspegeln. I den undersökningen särredovisas inte de doktorander som finns knutna

Läs mer

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Delrapport 3 Om bloggar Håkan Selg Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Internetanvändare i svenska universitet och högskolor 2007 En framsyn av morgondagens Internetanvändning Ett projekt finansierat av

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018 ANTAL HELÅRSSTUDENTER Storleksordningen bland lärosätena sett till antal helårsstudenter (HST) är oförändrad i jämförelse med tidigare år. De fyra lärosäten med flest HST

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Analys av årsredovisningen 2014

Analys av årsredovisningen 2014 Analys av årsredovisningen 2014 Antal helårsstudenter Antalet helårsstudenter (exkl. uppdragsutbildning och beställd utbildning) fortsatte enligt plan att minska år 2014. Minskningen var marginell jämfört

Läs mer

Universitet och högskolor Forskarutbildning

Universitet och högskolor Forskarutbildning Utbildningsstatistisk årsbok 2009 Universitet och högskolor Forskarutbildning 16 Universitet och högskolor Forskarutbildning Innehåll Fakta om statistiken...317 16.1 Doktorandnybörjare 1998 2007. Fördelade

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(8) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uka.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består numera av sex blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Utbildning på forskarnivå

Utbildning på forskarnivå Utbildning på forskarnivå Flera lärosäten har under de senaste åren avvecklat utbildningsbidrag och beslutat att doktoranderna ska ha en doktorandanställning eller en annan anställning vid lärosätet. Förändringen

Läs mer