Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning"

Transkript

1 Revisionsrapport Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning Landstinget Halland Mars 2010 Leif Johansson Anita Andersson Margareta Bertin Bo Thörn (1)

2 1. Sammanfattning Inledning Bakgrund Väsentlighet och riskanalys Revisionsfrågor och avgränsning Revisionsmetod Externt regelverk Lagen om offentlig upphandling (LOU) Inhyrda läkare via bemanningsföretag Upphandling av ramavtal Befintliga ramavtal Köp av tjänster via bemanningsföretag Landstingets kostnad för privata sjukgymnaster Iakttagelser vid granskningen Generella iakttagelser Avrop av läkartjänster enligt avtal Länssjukhuset i Halmstad Sjukhuset i Varberg Psykiatriförvaltningen Närsjukvården Halland...14 (2)

3 1. Sammanfattning Komrev inom PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av revisorerna i Landstinget Halland genomfört en granskning av inhyrd sjukvårdspersonal via bemanningsföretag. Denna granskning har omfattat samtliga driftstyrelser och all inhyrd sjukvårdspersonal och är också tänkt som en uppföljning av de granskningar av inhyrda läkare inom Närsjukvården som gjordes 2006 och Resultatet av granskningen kan sammanfattas i följande punkter: - Landstinget Halland har sammantaget betalat ut drygt 60 mkr till externa leverantörer av läkartjänster 2009, vilket är en ökning med 27 % från föregående år. Länssjukhuset i Halmstad och Psykiatriförvaltningen svarar 2009 för den största ökningen av inköpta läkartjänster. Omfattningen har mer än fördubblats på Länssjukhuset och nästan fördubblats på Psykiatriförvaltningen. Närsjukvården är den redovisningsenhet som svarar för den volymmässigt största andelen, drygt 50 % 2009 och ännu mer 2007 och Ökningen 2009 är däremot endast 2,9 %. - Omfattningen köp av andra personalkategorier är relativt liten i förhållande till läkartjänster köpte man sjukskötersketjänster för 3,9 mkr, varav 3,6 mkr eller 93,5% avsåg köp från leverantörer man tecknat avtal med. - Landstinget Halland har tecknat ramavtal med 22 företag avseende läkartjänster. Ett stort antal leverantörer utan avtal med landstinget anlitas i varierande omfattning. Några leverantörer med avtal som gick ut och inte förnyades vid upphandlingen per anlitas fortfarande regelbundet. C:a 1/3 av kostnaden för inhyrda läkare eller drygt 20 mkr avser inköp utanför de ramavtal som tecknats. C:a 6,6 mkr avser leverantörer man t o m hade avtal med. Av de 22 ramavtalsleverantörerna är det 7 som inte har anlitats under 2009 och 4 som man anlitat endast vid enstaka tillfällen. Totalt 2009 har läkartjänster beställts från drygt 50 leverantörer som man inte har ramavtal med. - Antagna leverantörer är rangordnade, vilket innebär att vid avrop ska den leverantör som lämnat det vinnande anbudet för respektive specialkompetens alltid tillfrågas först. I det fall den leverantör som tillfrågas inte kan leverera inom önskad leveranstid eller inte kan tillhandahålla den kompetens som efterfrågas kan avrop ske från nästkommande leverantör enligt avropsordningen. Vår bedömning är att man vid avrop enligt ramavtal ofta frångår fastställd avropsordning. Vid genomförda intervjuer har vi fått olika förklaringar till detta. Vid kommande upphandling bör övervägas att ha krav på ex viss kapacitet och kontinuitet från de leverantörer som deltar. (3)

4 - Den interna kontrollen vid utbetalning av fakturor har brister. Vi har vid vår granskning av verifikationer för inhyrd personal bl a gjort följande iakttagelser: Många fakturor är inte specificerade på så sätt att pris mot gällande prisbilagor i avtalet kan kontrolleras. Felkonteringar har förekommit, t ex har kostnad för inhyrda sjuksköterskor bokförts på konto för inhyrda läkare. Vissa leverantörer debiterar reseersättning i strid med avtalet. Även debitering av faktureringsavgifter förekommer. Ibland är reseersättningen konterad som övriga avgifter och ersättningar och ibland på samma konto som läkartjänsten och ibland struken före betalning. - All ersättning till sjukgymnaster inom landstinget regleras i den nationella taxan. Inga sjukgymnaster har avtal med landstinget. F o m har sjukvårdshuvudman befogenhet att granska uppgifter i vårdgivares patientjournaler. Det finns inom Landstinget Halland fastställda och väl genomtänkta rutiner för utbetalning av ersättning till sjukgymnaster. Enligt vår bedömning uppfyller rutinerna i huvudsak kraven på god intern kontroll. Man kan dock överväga införandet av någon form av systematisk stickprovskontroll för att ytterligare säkerställa att rätt ersättning utbetalas. 2. Inledning 2.1 Bakgrund Revisorerna i Landstinget Halland genomförde under 2006 och 2008 en granskning av den interna kontrollen kring inhyrd personal (användning av bemanningsföretag) avseende läkare inom Närsjukvården. Båda granskningarna visade att det fanns brister vad gäller vilka företag som anlitas och kontroll av prisuppgifter på fakturor. Revisorerna vill nu genomföra dels en uppföljning av tidigare granskning, dels en utvidgning till att omfatta samtliga driftstyrelser och utöver läkare även annan inhyrd sjukvårdspersonal. Granskningen ska även omfatta intern kontroll av kostnader för sjukgymnaster med avtal med Landstinget. 2.2 Väsentlighet och riskanalys Väsentlighet: Landstingets kostnader för inhyrd personal är omfattande och användning av inhyrd personal innebär vanligen högre kostnad än anställd personal. (4)

5 Risk: Tidigare granskning har visat att brister finns i det interna kontrollsystemet i Närsjukvården avseende: anlitande av inhyrd personal i enlighet med tecknade ramavtal intern kontroll i samband med fakturahantering Bedömningen är att motsvarande risk kan finnas i övrig driftverksamhet. 2.3 Revisionsfrågor och avgränsning Syftet med granskningen har varit att granska och bedöma om den interna kontrollen i samband med inhyrning av personal är tillräcklig. Granskningen ska besvara följande revisionsfrågor: Följer inhyrning av personal tecknade ramavtal och landstingets regelverk? Är den interna kontrollen i samband med fakturahantering av inhyrd personal tillräcklig? Uppfyller räkenskapsmaterialet kraven enligt kommunala redovisningslagen och landstingets egna anvisningar? Är den interna kontrollen i samband med utbetalning av ersättning till sjukgymnaster tillräcklig? Granskningen av avgränsas till inhyrd sjukvårdspersonal via bemanningsföretag. Organisatoriskt avgränsas granskningen till Närsjukvården, Sjukhusen i Varberg och Halmstad samt Psykiatrin. 2.4 Revisionsmetod Granskningen har omfattat: 1. Genomgång av landstingets regelverk och ramavtal 2. Övergripande registeranalys av det samlade räkenskapsmaterialet avseende aktuella kostnadsslag och anlitade leverantörer 3. Stickprovsmässig granskning av fakturor 4. Företrädare för en vårdcentral per kommun har intervjuats om arbetsgången vid avrop av läkartjänst (5)

6 3. Externt regelverk 3.1 Lagen om offentlig upphandling (LOU) Landstingets upphandlingar reglerades fram till och med 31 december 2007 i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU). Från och med 2008 har en ny lag om offentlig upphandling (LOU 2007:1091) antagits. Den nya lagen innehåller fler förtydliganden om vad som gäller i upphandlingsprocessen. Andra nyheter i lagen är bland annat en reglering avseende ramavtal, som med stor sannolikhet kommer att påverka de upphandlande enheterna i framtiden. Mycket i den nya lagen överensstämmer med de regler som gällde till och med Vidare finns ett antal förordningar inom området, vilka inte närmare berörs i denna rapport. Lagen bygger dels på EG:s upphandlingsdirektiv när det gäller upphandlingar över tröskelvärdena av varor, A-tjänster (t ex arkitekttjänster) och byggentreprenader, dels på den äldre nu upphävda upphandlingsförordningen och de kommunala upphandlingsreglementena när det gäller upphandlingar under tröskelvärdena och B- tjänster (t ex tjänster inom hälso- och sjukvård). Lagen är tvingande så till vida att varje upphandlande enhet ska, med få undantag, tillämpa lagen när den står i begrepp att göra en anskaffning från en extern leverantör. Avsteg från regelverket kan medföra att upphandlingar måste göras om eller att den upphandlande enheten måste utge skadestånd till en förfördelad leverantör. Upphandling av varor och A-tjänster till ett beräknat kontraktsvärde över Euro (ca 2,2 mnkr) regleras i 2 kap respektive 5 kap. LOU. Upphandlingar under detta värde eller B-tjänster, oavsett värde, ska upphandlas i enlighet med reglerna om förenklad upphandling i 6 kap LOU. Detta gäller även byggentreprenader som understiger Euro (ca 53,8 mnkr). Direktupphandling får användas om upphandlingens värde är lågt 1 eller om det föreligger synnerliga skäl såsom brådska orsakad av omständigheter som inte kunnat förutses och inte heller beror på den upphandlande enheten. Vid upphandling ska de grundläggande gemenskapsrättsliga principerna i Europafördraget och principen om affärsmässighet i LOU:s portalparagraf tillämpas. De gemenskapsrättsliga principerna är följande: Principen om icke-diskriminering Likabehandlingsprincipen Proportionalitetsprincipen Transparensprincipen Ömsesidighetsprincipen 1 Vad som är lågt värde ska fastställas av den upphandlande enheten. (6)

7 Dessa principer är de enda reglerna i upphandlingslagstiftningen som kan sägas vara av materiell natur. Övriga regler är huvudsakligen procedurregler av formell karaktär. Vid all upphandling, utom direktupphandling, krävs att den upphandlande enheten tar fram ett förfrågningsunderlag med administrativa föreskrifter, en kravspecifikation och kommersiella villkor. En absolut nödvändighet är att förfrågningsunderlaget innehåller tydliga utvärderingskriterier. Dessa ska normalt vara rangordnade. Förfrågningsunderlaget måste utformas på sådant sätt att inte vissa leverantörer gynnas respektive missgynnas. Från och med gäller att skälen för samtliga beslut och vad som övrigt förekommit under upphandlingsprocessen ska dokumenteras. Även protokoll och anteckningar som förts vid intervjuer med anbudsgivare ska dokumenteras och förvaras i upphandlingsakten. LOU har tillförts bestämmelser som syftar till att förbättra möjligheterna för en leverantör att få till stånd överprövning av ett tilldelningsbeslut. Lagändringen innebär att den upphandlande enheten ska på eget initiativ lämna upplysningar om tilldelningsbeslut och skälet till val av leverantör. En upphandling är avslutad först sedan det har gått tio dagar efter det att korrekta upplysningar lämnats till samtliga anbudsgivare om tilldelningsbeslutet och skälen därtill samt att ett upphandlingskontrakt föreligger. 4. Inhyrda läkare via bemanningsföretag 4.1 Upphandling av ramavtal Den senaste upphandlingen av läkartjänster genomfördes under 2008 och gäller för perioden Om parterna så överenskommer kan avtalen förlängas 24 månader. Landstinget Halland har också tecknat ett avtal för bemanning av läkare med specialistkompetens inom ögon med löptid och ett för bemanning av sjuksköterskor och barnmorskor med löptid Vidare har landstinget gjort en upphandling av legitimerade psykoterapeuter med en avtalsperiod från till Dessa tjänster är dock inte traditionella bemanningstjänster och ingår därför inte i denna gransknig. På landstingets intranät finns en förteckning över gällande avtal för bemanning av läkartjänster. I anslutning till avtalen finns också prisbilagor och avropsordning för respektive specialistkompetens. 4.2 Befintliga ramavtal Landstinget Halland har tecknat ramavtal med 22 företag avseende läkartjänster. Antagna leverantörer är rangordnade, vilket innebär att vid avrop ska den leverantör som lämnat det vinnande anbudet för respektive specialkompetens alltid tillfrågas först. (7)

8 I det fall den leverantör som tillfrågas inte kan leverera inom önskad leveranstid eller inte kan tillhandahålla den kompetens som efterfrågas kan avrop ske från nästkommande leverantör enligt avropsordningen. Avtal har tecknats med följande leverantörer: 1. Agito (f d Achima Helse AS) 2. Addoctor i Sverige AB 3. Consendo resurs i Bjurholm AB 4. Dedicare AB 5. Glommenhälsan AB 6. Hatec Medical AB 7. Kirurgisk Specialistpraksis AS 8. Läkarjouren i Norrland AB 9. Läkarresurs FA Rekryt AB 10. Läkartjänst i Halland 11. Mecon 1 AB 12. Medical Baehrendtz 13. Medicotrust 14. Medicross AB 15. Medpro AB 16. Nurse Partner Scandinavia AB 17. Plus Care AB 18. Proffice Läkarleasing AB (Wesam) 19. Rent a doctor AB 20. Scandoc AB 21. STIO Läkarbemanning AB 22. Transmedica AB Samtliga avtal har likadant innehåll och samma avtalstid. Alla kan förlängas med 24 månader. Förlängning ska vara skriftlig och undertecknas av båda parter. Det tydliggörs i avtalen vilka åtaganden parterna har. Det anges vidare i avtalen att uppdrag utifrån avtal ska bekräftas via e-post av både leverantören och beställaren. Pris för tjänsterna anges i särskilda prisbilagor. Med var och en av leverantörerna avtalas om pris per definierad kompetens, vilket innebär att avropsordningen varierar beroende på vilken kompetens man avser hyra in. För bemanning av läkare med specialistkompetens inom ögon har Landstinget Halland dessutom tecknat avtal med 8 leverantörer, även dessa rangordnade enligt följande: 1. DykoptikMiljösyn 2. Ögonpraktiken i Trollhättan 3. Medico Trust 4. Rent a doctor 5. Proffice Care (8)

9 6. Dedicare AB 7. Läkarleasing 8. Andmar Läkarpraktik För bemanning av sjuksköterskor och barnmorskor har Landstinget Halland tecknat avtal med sex leverantörer. Samtliga företag erbjuder bemanning inom specialistkompetenserna anestesi, röntgen, ögon, barn- och ungdom, distriktssjukvård, barnmorska, psykiatrisk sjukvård samt, alla utom Crew, operationssjukvård. Följande avtal har tecknats med angiven rangordning: 1. Vårdextra i Sverige 2. Nurse Partner 3. Dedicare AB 4. Extra personal 5. Crew 6. Tesia För samtliga specialistkompetenser gäller att Vårdextra i Sverige skall tillfrågas först. I det fall att den leverantör som tillfrågas inte kan leverera inom önskad leveranstid eller inte kan tillhandahålla den kompetens som efterfrågas kan avrop ske från nästkommande leverantör enligt avropsordningen. 4.3 Köp av tjänster via bemanningsföretag 2009 Landstingets totala kostnad för inhyrd personal har ökat de senaste åren. Statistik visar att kostnadsutvecklingen sett ut enligt följande: År Varav Totalt inhyrd personal Läkare Sjuksköterskor Mkr föreg år Mkr föreg år Mkr föreg år Övrig medicinsk personal Mkr föreg år ,5 41,0 1,1 0, ,0 134,2% 50,2 122,5% 5,6 512,9% 1,2 314,5% ,4 119,9% 63,8 127,0% 3,9 69,0% 0,7 61,7% Som framgår ovan har landstinget sammantaget betalat ut c:a 63,8 mkr till externa leverantörer av läkartjänster Av detta har 21,2 mkr utbetalats till leverantörer som landstinget ej har ramavtal med, varav 6,6 mkr avser leverantörer man t o m hade avtal med. Av de 22 ramavtalsleverantörerna är det 7 som inte har nyttjats under 2009 och 4 som man endast nyttjat vid enstaka tillfällen (vardera <70 tkr). Av tabellen framgår också att omfattningen av köp av andra personalkategorier är relativt liten i förhållande till läkartjänster köpte man sjukskötersketjänster för 3,9 mkr, varav 3,6 mkr eller 93,5% från leverantörer man tecknat avtal med. (9)

10 Av nedanstående tabell framgår att Länssjukhuset i Halmstad och Psykiatriförvaltningen svarar för den största ökningen av inköpta läkartjänster Närsjukvården är den redovisningsenhet som varje år svarar för den volymmässigt största andelen, men ökningen 2009 är försumbar. Inköpta läkartjänster per redovisningsenhet År Inhyrda läkare Mkr föreg år Varav Länssjukhuset Sjukhuset i Psykiatrin Närsjukvården Mkr föreg år Mkr föreg år Mkr föreg år Mkr ,0 5,5 3,5 4,0 27,9 föreg år ,2 122,5% 7,9 143,7% 4,8 137,9% 5,1 125,2% 32,4 116,0% ,8 127,0% 17,8 224,8% 3,2 66,0% 9,4 186,3% 33,3 102,9% Nedanstående tabell visar hur stor andel av köpta läkartjänster som köps av leverantörer med ramavtal. Eftersom nytt avtal tecknades per måste uppgifterna för 2008 betraktas som något osäkra (se anm). Inköpta läkartjänster från leverantörer med ramavtal, per redovisningsenhet och i % av total År Varav Sjukhuset i Tot köp mot avtal Länssjukhuset Varberg Psykiatrin Närsjukvården Mkr % av tot Mkr % av tot Mkr % av tot Mkr % av tot Mkr % av tot ,8 85,0% 3,2 57,6% 3,3 93,6% 3,6 89,5% 24,8 88,7% ,0 77,7% 5,0 63,2% 4,7 97,7% 4,4 86,1% 24,9 76,9% ,6 66,7% 15,1 84,5% 3,0 93,2% 3,5 37,0% 21,0 63,1% Anm: Avtal som gick ut har räknats som köp mot ramavtal Nytecknade avtal per har räknats som köp mot ramavtal Totalt har läkartjänster 2009 beställts från drygt 50 leverantörer som man inte har ramavtal med. Sammantaget innebär ovanstående att ca 1/3 av landstingets kostnad för inhyrda läkare avser inköp utanför de ramavtal som tecknats. Det framgår av tabellen att det finns stora variationer dels mellan åren, dels mellan resultatenheterna. Anledningen till den låga siffran för Psykiatrin 2009 är, att avtalet med en frekvent utnyttjad leverantör inte förnyades 2008 men förvaltningen har trots detta fortsatt att anlita företaget. Man kan också se att Länssjukhuset i Halmstad till större del utnyttjar leverantörer med avtal 2009, medan Närsjukvården minskar denna andel Landstingets kostnad för privata sjukgymnaster Landstingets kostnader för privat sjukgymnastik de senaste tre åren var enligt redovisningen: tkr (10)

11 tkr tkr All ersättning till sjukgymnaster inom landstinget regleras i den nationella taxan. Inga sjukgymnaster har avtal med landstinget. Som underlag för utbetalning av ersättning skickar den behandlande sjukgymnasten in en samlingsräkning per månad, som specificerar månadens besök och ersättningsanspråk. De sjukgymnaster som har datoriserat patientsystem översänder en fil, som sedan importeras till landstingets datasystem Priva. De sjukgymnaster som inte har datoriserat patientsystem översänder en manuellt upprättad samlingsräkning och bifogar kvittokopior, som registreras av handläggare på landstinget. I Priva sker en kontroll av begärd ersättning. Vid avvikelse mot samlingsräkningen från sjukgymnasten utbetalas beloppet som framräknats av Priva, men avvikelsen utreds för ev senare korrigering. F o m har sjukvårdshuvudman befogenhet att granska uppgifter i vårdgivares patientjournaler. Tidigare hade bara socialstyrelsen den behörigheten. Det finns inom Landstinget Halland fastställda och väl genomtänkta rutiner för utbetalning av ersättning till sjukgymnaster. Enligt vår bedömning uppfyller rutinerna i huvudsak kraven på god intern kontroll. Den kontroll av man gör av utbetalda ersättningar är att man tar fram olika analys- och statistikuppgifter såsom antal besök och summa utbetalad ersättning per dag/månad/vårdgivare/patient. Man kan överväga införandet av någon form av systematisk stickprovskontroll för att ytterligare säkerställa att rätt ersättning utbetalas. 5. Iakttagelser vid granskningen 5.1 Generella iakttagelser Vid granskningen av Landstinget Hallands kostnader för inhyrd personal har vi bl a gjort följande iakttagelser: Ett stort antal leverantörer utan avtal med landstinget anlitas i varierande omfattning. Vid avrop från leverantörer som landstinget tecknat ramavtal med iakttar man inte alltid den avropsordning som fastaställts Några leverantörer med avtal som gick ut och inte förnyades vid upphandlingen per anlitas fortfarande regelbundet. (11)

12 Felkonteringar har förekommit, t ex har kostnad för inhyrda sjuksköterskor bokförts på konto för inhyrda läkare, inhyrda läkare (2 fakturor) på konto för övriga avgifter och ersättningar. Vissa leverantörer debiterar i strid med avtalet reseersättning. Även debitering av faktureringsavgifter förekommer. Ibland är reseersättningen konterad som övriga avgifter och ersättningar och ibland på samma konto som läkartjänsten och ibland struken före betalning. Många fakturor är inte specificerade på så sätt att pris mot gällande prisbilagor i avtalet kan kontrolleras. 5.2 Avrop av läkartjänster enligt avtal En sammanställning av vilka leverantörer som anlitats tyder på att fastställd avropsordning inte alltid tillämpas. I tabellen nedan har medtagits de leverantörer man köpt läkartjänster för mer än 1 mkr och de är sorterade utifrån 2009 års samlade fakturabelopp. De två översta svarar nästan för hälften av alla köp från leverantörer med ramavtal. Bemanning av läkare Landstinget Halland enl avtal Avropsordning per specialitet vca vcb vcc psyk ortop obstr BoU Neonat Ögon Akut a Akut b Neurol ÖNH Rent a doctor AB Nurse Partner Scandinavia AB Mecon 1 AB Proffice Läkarleasing AB (Wesam) Plus Care AB Dedicare AB (Poolia Doctor AB) Läkarresurs FA Rekryt AB Hatec Medical AB Läkarjouren i Norrland AB Scandoc AB Agito Sverige AB f d Achima Hälsa AB Enligt villkoren i avtalen ska vårdcentralerna göra avrop enligt den fastställda avropsordningen. Vi har valt ut en vårdcentral per kommun och ställt frågor om deras tillämpning av avropsordningen. Deras svar sammanfattas nedan: De vårdcentraler som mer sällan rekryterar läkare börjar överst på listan och följer turordningen. Vid akuta rekryteringar, då man inte kan invänta svar från en leverantör innan man tillfrågar nästa, vänder man sig samtidigt till de fem översta på listan. I de fall rekryteringen avser längre tidsperioder ställer vårdcentralen krav på kontinuitet och om inte leverantörer kan leva upp till kravet fortsätter man längre ner på avropslistan. De vårdcentraler som mer frekvent rekryterar läkare enligt avtalen har inledningsvis gått efter listan. Deras erfarenheter var att rekryteringen tog lång tid därför att leverantörerna högre upp på avropslistan inte kunde erbjuda läkare och att leverantörerna inte alltid svarade på avropen. Efterhand har dessa vårdcentraler byggt upp kontakter med några av leverantörerna längre ner på avropslistan och fortsätter att göra avrop hos dessa. Ett genomgående motiv som vårdcentralerna (12)

13 håller starkt fast vid är kravet på kontinuitet och förtroende för de enskilda läkare som leverantörerna föreslår. Även dessa vårdcentraler vänder sig med avrop till flera leverantörer samtidigt. Vid en vårdcentral har den intervjuade inte fått information om att avropslistan samtidigt innebär en regel för turordning av avropen. I de enstaka fall vårdcentralerna anlitar någon utanför avropslistan avser detta behovet av akuta rekryteringar och kortare perioder. Om leverantörer föreslår läkare som vårdcentralerna inte tidigare har erfarenhet av tar de alltid någon referens. Vid kommande upphandling bör man överväga att ha krav på viktiga faktorer som t ex kapacitet och kontinuitet. 5.3 Länssjukhuset i Halmstad Omfattningen av köpta läkartjänster på Länssjukhuset i Halmstad har stadigt ökat från 5,5 mkr 2007 till 17,8 mkr Andelen köp från leverantörer med ramavtal är däremot ganska hög och denna andel har blivit större och större svarar Röntgenkliniken och Ögonkliniken tillsammans för 15,9 mkr, d v s 88,9% av sjukhuset totalkostnad för inhyrda läkare. I huvudsak anlitas företag som Landstinget har avtal med. Undantag är två leverantörer utan ramavtal som varit verksamma på Ögonkliniken (AB Sclera och HÅK-EYE AB som tillsammans sålt för ca 783 tkr 2009 och 424 tkr 2008) och två på Röntgenkliniken (Medate Nordic AB och Tubecon AB, tkr 2009 och 542 tkr 2008). 5.4 Sjukhuset i Varberg På sjukhuset i Varberg är det Akutkliniken som svarar för en stor del av inhyrda läkare. Detta gäller för hela perioden då andelen av sjukhusets totala kostnad är 94%, 91% resp 88%. Kostnaden för inhyrda läkare var ,8 mkr och minskade 2009 till 3,2 mkr. Sjukhuset i Varberg är den resultatenhet som i störst utsträckning använder sig av företag som Landstinget har avtal med. 5.5 Psykiatriförvaltningen Psykiatriförvaltningens kostnad för inhyrda läkare ökade 2008 med ca 25 % till 5,1 mkr och redovisar en ännu större ökning 2009 till 9,4 mkr. (13)

14 Den stora ökningen 2009 svarar Vuxenpsykiatrin i Norra Halland för. Deras kostnad 2009 är 5,3 mkr mot att tidigare varit nästan försumbar. Även Bup-kliniken har ökat både 2008 och 2009 och hade en kostnad 2009 på 1,6 mkr. Vad beträffar Vuxenpsykiatrin Södra Halland har de en kostnad 2009 på 2,6 mkr, vilket är en minskning från 2008 med ca 24%. En anledning till att Psykiatriförvaltningen i större utsträckning än övriga resultatenheter anlitar leverantörer man inte har avtal med, är att man i stor omfattning fortsätter att köpa tjänster av ett företag, vars avtal inte förnyades 2008, Pridoc Bemanning AB anlitade Vuxenpsykiatrin i Norra halland detta företag för 2,7 mkr och Vuxenpsykiatrin Södra Halland för 1,7 mkr. I övrigt har följande leverantörer utan avtal anlitats av Psykiatriförvaltningen 2009 i en omfattning som inte är helt försumbar: Adecco Sweden AB (607 tkr), Björn Östlund m firma (371 tkr) och Psykiatrika AB (251 tkr). 5.6 Närsjukvården Halland Närsjukvårdens kostnad för inhyrda läkare uppgick 2009 till 33,3 mkr, d v s drygt hälften av landstingets totalkostnad var samma kostnad 32,4 mkr, vilket utgjorde ca 2/3 av landstingets totalkostnad för inhyrda läkare. Nedanstående tabell visar Närsjukvårdens kostnader per basenhet för inhyrda läkare Av tabellen framgår också i vilken omfattning man anlitat leverantörer som landstinget tecknat avtal med. Av tabellen framgår det också att de olika basenheterna anlitar inhyrda läkare i mycket varierande omfattning. T ex har under 2009 vårdcentralerna i Vallås och Laholm Centrum anlitat hyrläkare för mer än 4 mkr vardera. Man kan också se att vissa basenheter ligger på en konstant hög nivå medan andra uppvisar en större variation mellan åren. Basenheter med mindre omfattning, ca 15 st, redovisas sammanslagna på sista raden i tabellen. (14)

15 Närsjukvårdens kostnader för inhyrda läkare Basenhet Belopp, Köp enl Belopp, föreg Köp enl Belopp, föreg Köp enl tkr avtal, tkr tot köp tkr år avtal, tkr tot köp tkr år avtal, tkr tot köp 1022 VC Vallås % % % % % 1024 VC Nyhem % % % % % 1025 VC Oskarström % % % % % 1026 VC Getinge % % % % % 1030 Öppenv Vbg % % % % 87 3% 1031 VC V Vall Vbg % % % % % 1033 VC Håsten Vbg % 48 87% 0 0% % 1035 VC Tvååker % % % % % 1036 Dagrehab o komp-c % % 0 0% % 0 0% 1041 VC Laholm C % % 200 8% % % 1051 VC Hyltebruk % % % % % 1061 VC Gruebäck, Fkb % % % % % 1062 VC Hjortsberg Fkb % % % % % 1064 VC Ullared % % % % % 1065 Gem mott Fkb % % 89 9% % % 1069 FOU-verks % % % 0 0% 1071 VC Onsala % % % % % 1072 VC Särö % % % % 0 0% 1073 VC Kungsbacka % % % % % 1075 VC Fjärås % % % % 1076 VC Åsa % % % % % 1170 Kba Närsjukhus % % % % % Övriga % % % % % Totalt Närsjukvården % % % % % Vid genomgång av de olika basenheternas köp av läkartjänster har vi gjort följande noteringar: Vårdcentralen i Vallås har anlitat Addoc AB, som landstinget inte har avtal med, för 1.825,2 tkr Vidare har man fortsatt att köpa tjänster av Svensk Närsjukvård (2009: 566,6 tkr) trots att avtalet med denne leverantör inte förnyades vid upphandlingen Även Vårdcentralen i Nyhem har 2009 fortsatt att köpa tjänster från Svensk Närsjukvård, om än i mindre omfattning. Vårdcentralen i Laholm Centrum en av de basenheter som under de två senaste åren i störst utsträckning anlitat inhyrda läkare (2,6 mkr respektive 4,2 mkr). Förutom köp av de avtalade leverantörerna, har man i varierande omfattning anlitat en handfull leverantörer utan ramavtal. Totalt finns 2009 fakturor från 14 olika leverantörer. Basenhet Gemensamma mottagningar i Falkenberg har i stor utsträckning anlitat leverantörer utan ramavtal, t ex Familjeläkarna, Praktikertjänst AB och dessutom fortsatt att anlita Svensk Närsjukvård, vars avtal upphörde (15)

16 Vårdcentralen i Särö har 2009 endast anlitat en leverantör, Svensk Närsjukvård, vars avtal upphörde Vårdcentralen i Kungsbacka har fortsatt att anlita Legevisitten Bemanning trots avtalet med denne leverantör inte förnyades Dessutom anlitas två leverantörer som landstinget inte har något avtal med, Addoc AB och Trefin AB. Vårdcentralen i Fjärås har också fortsatt att anlita Svensk Närsjukvård. (16)

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Revisionsrapport Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Landstinget Halland Februari 2009 Anita Andersson Margareta Bertin Christel Eriksson certifierad kommunal revisor

Läs mer

Revisionsrapport* Bemanningsföretag. Landstinget Halland. 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson. *connectedthinking

Revisionsrapport* Bemanningsföretag. Landstinget Halland. 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson. *connectedthinking Revisionsrapport* Bemanningsföretag Landstinget Halland 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 2 Syfte/revisionsfråga...1 3 Metod och omfattning...1

Läs mer

Inhyrd personal via bemanningsföretag

Inhyrd personal via bemanningsföretag Revisionsrapport Inhyrd personal via bemanningsföretag Landstinget i Östergötland 2010-08-26 Anders Larsson, certifierad kommunal revisor Lotta Ricklander Stefan Knutsson Eva Andlert, certifierad kommunal

Läs mer

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster Revisionsrapport* Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster Norrbottens läns landsting Februari 2007 PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Carina Olausson,

Läs mer

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd personal via bemanningsföretag

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd personal via bemanningsföretag Revisionsrapport Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd personal via bemanningsföretag Norrbottens läns landsting Juni 2009 Per Ståhlberg, Certifierad kommunal revisor Dick Hedquist, Certifierad kommunal

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården. Landstinget Halland. November 2002

REVISIONSRAPPORT. Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården. Landstinget Halland. November 2002 REVISIONSRAPPORT Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården Landstinget Halland November 2002 Leif Jacobsson Anita Andersson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10)

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10) Upphandlingspolicy MA Upphandlingsenheten Upphandlingspolicy 1(10) Innehållsförteckning Upphandlingspolicy... 3 Upphandlingsrutiner... 3 Inledning... 3 Grunderna för offentlig upphandling... 3 Omfattning...

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011

Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011 Revisionsrapport 10/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011 Upplands Väsby kommun Innehåll 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...2 1.3 Metod...2

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Inhyrd personal via bemanningsföretag

Inhyrd personal via bemanningsföretag www.pwc.se Revisionsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Linda Marklund Inhyrd personal via bemanningsföretag Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Revisionsrapport Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Kalmar kommun Maj 2009 Pär Sturesson Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Inledning...1 2 Tillvägagångssätt...1 3 Iakttagelser...2

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Inledning: Kommunen är totalt sett en mycket stor köpare av varor och tjänster. Denna upphandlingspolicy syftar till att kommunens medel används effektivt

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Upphandlingspolicy för RUM

Upphandlingspolicy för RUM Upphandlingspolicy för RUM Slupskjulsvägen 34, 111 49 Stockholm Inledning Detta dokument beskriver riktlinjer och rutiner för genomförande av upphandlingar inom RUM. Dokumentet beskriver en komplett upphandlingsprocess.

Läs mer

Frågor och svar : Bemanningstjänster läkare till Hälsocentraler 2016 Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga:

Frågor och svar : Bemanningstjänster läkare till Hälsocentraler 2016 Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga: 1 Fråga: 09:47:19 Hej! Vilka priser/leverantörer gäller för nuvarande avtal? Svar: Priserna för läkare inom allmänmedicin ligger mellan 1070-1433 kronor/timme. Idag har NLL avtal med: Transmedica A/S,

Läs mer

Upphandlingsprotokoll och beslut för Upphandling av Ramavtal fastighetstransaktioner och fastighetsvärdering

Upphandlingsprotokoll och beslut för Upphandling av Ramavtal fastighetstransaktioner och fastighetsvärdering Upphandlingsprotokoll och beslut för Upphandling av Ramavtal fastighetstransaktioner och fastighetsvärdering 1(10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Upphandlingsförfarande... 3 1.2 Annonsering...

Läs mer

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Revisionsrapport 5/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Södertälje kommun Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Innehåll

Läs mer

Anbudsinbjudan och inkomna anbud Förfrågningsunderlaget annonserades den Sista dag att lämna anbud bestämdes till den

Anbudsinbjudan och inkomna anbud Förfrågningsunderlaget annonserades den Sista dag att lämna anbud bestämdes till den Bilaga 1 Sida 1 (5) 2013-11-20 UPPHANDLINGSRAPPORT I UPPHANDLINGEN AV BEMANNINGSTJÄNSTER VID TILLFÄLLIGA VAKANSER INOM ÄLDREOMSORG OCH STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Den här rapporten

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Granskning av landstingets upphandlingsverksamhet

Granskning av landstingets upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av landstingets upphandlingsverksamhet Norrbottens läns landsting Augusti 2010 Lotta Ricklander, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin C 4 Energi AB och C 4 Elnät AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun.

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun. ÄNGELHOLMS ANBUDSFÖRFRÅGAN Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun." Köpare Ängelholms kommun, org.nr 212000-0977 Sista

Läs mer

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER Upphandling av ramavtal avseende juristtjänster 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan kallad PTS) och NN org nr (nedan kallad Konsultföretaget) har träffats RAMAVTAL AVSEENDE JURISTTJÄNSTER

Läs mer

Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun

Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-28 93 Gäller från och med 2013-11-26 Reviderad 2014-11-03 av upphandlingsenheten Innehåll Syfte...3 Regler...3

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Revisionsrapport* Eskilstuna kommun. Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster. *connectedthinking. Mars 2008 Pär Lindberg

Revisionsrapport* Eskilstuna kommun. Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster. *connectedthinking. Mars 2008 Pär Lindberg Revisionsrapport* Kartläggning och analys av kommunens köp av konsulttjänster Eskilstuna kommun Mars 2008 Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...1

Läs mer

Granskning av representation, resor och konferenser

Granskning av representation, resor och konferenser Revisionsrapport Granskning av representation, resor och konferenser Halmstads kommun, samt de kommunala bolagen April 2009 Christel Eriksson Leif Johansson Margareta Bertin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Förslag till beslut: Styrelsen godkänner förslag till delegationsordning. Styrelsen godkänner attestordning

Läs mer

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsen Riktlinjer Sida 1 (5) Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014. Inledning Kommunfullmäktige beslutade den 26 mars 2007 att i stadens regler för ekonomisk förvaltning införa ett

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-14 32 Senast reviderad av kommunfullmäktige 2016-06-02 61 Dnr: KA 2016/302 Ekonomiavdelningen Jörgen Karlsson, Ekonomichef ALLMÄNT

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7)

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) E-ARKIV 2013 - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET E-ARKIV 2013... 3 3 AVROPSFÖRFARANDE... 3 4 AVROPSFÖRFRÅGANS INNEHÅLL...

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Falkenberg Anita Andersson Leif Johansson 2005-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Syfte och mål med Inköpssamverkan

Syfte och mål med Inköpssamverkan RIKTLINJER Innehållsförteckning Syfte och mål med Inköpssamverkan... 3 Ansvarfrågor organisation... 4 Riktlinjer för direktupphandling... 5 Riktlinjer för miljö... 5 Upphandlingsetik... 6 Definitioner...

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH 2013-2 Avrop under ramavtalets sista tid Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3 2.1 Förlängningar av befintliga avropsavtal...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av inköpsrutinen. mot leverantörer. Borgholm Energi AB. Malin Kronmar Caroline Liljebjörn

Revisionsrapport. Granskning av inköpsrutinen. mot leverantörer. Borgholm Energi AB. Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Revisionsrapport Granskning av inköpsrutinen och köptrohet mot leverantörer Borgholm Energi AB Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 7 februari 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Upphandlingsprocessen enligt LOU - lagen om offentlig upphandling, är enkel:

Upphandlingsprocessen enligt LOU - lagen om offentlig upphandling, är enkel: April 2014 Rapport: Kommunens upphandling stor möjlighet och/eller stort krångel? Bakgrund Företag i Samverkan har upphandling som ett av fem fokusområden. Syftet är att fler affärer ska hamna hos företagen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson Revisionsrapport Granskning av Bisysslor Landstinget Halland 2004-12-10 Anita Andersson Leif Jacobsson 1. Uppdrag...2 2. Revisionsfrågor...2 3. Metod...2 4. Allmänt om bisyssla...3 4.1 Förtroendeskadliga

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Granskning av upphandlingar inom bolagen

Granskning av upphandlingar inom bolagen 2007-02-07 Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av upphandlingar inom bolagen Öhrlings PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av Lunds kommuns revisorer granskat genomförda upphandlingar

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning

Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning Revisionsrapport Rutiner och intern kontroll vid ansökan om särskild ersättning Marks kommun November 2009 Henrik Bergh Innehållsförteckning 1 Uppdrag och genomförande... 3 2 Bakgrund... 3 3 Revisionsfråga...

Läs mer

Ytterligare upplysningar om Perstorps kommun kan erhållas på kommunens hemsida www.perstorp.se

Ytterligare upplysningar om Perstorps kommun kan erhållas på kommunens hemsida www.perstorp.se Förfrågningsunderlag Perstorps kommun Konsulttjänster inom revisionsområdet 1 ALLMÄN INFORMATION För Perstorps kommun, dess nämnder och förvaltningar, nedan kallad kommunen, infordras anbud på Konsulttjänster

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 3 1.1 Benämningar 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Avtalsform och antal leverantörer som tilldelas kontrakt 3 1.4 Upphandlingsförfarande 3 1.5 Förfrågningsunderlag 3 1.6 Tillhandahållande

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR UPPHANDLING 1 OCH INKÖP 2 I MARKARYDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30 7, att gälla fr o m 2014-10-01 Ersätter av kommunfullmäktige

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster 1 (5) Datum 2011-03-21 Identitet SL-2011-01602 TN 1103-079 Trafiknämnden Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster Bakgrund Inom AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) handläggs löpande juridiska

Läs mer

SKL Kommentus AB. Sinikka Suutari. Upphandlingskonsult

SKL Kommentus AB. Sinikka Suutari. Upphandlingskonsult Sinikka Suutari Upphandlingskonsult Avropsordningar för matchning av behov och tillgång 1. Parallella avropsordningar 2. Rangordning med alternativa svarstider 3. Rangordning på produktnivå 4. Avrop enligt

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING 1. INKÖP / UPPHANDLING ÖVER TRÖSKELVÄRDENA Inköp över tröskelvärdena innebär att upphandlingen uppgår till ett belopp som enligt lagstiftningen tvingar den att

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Inköps- och upphandlingspolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2008-10-30, 111 Sidan 1 av 3 Inköps- och upphandlingspolicy för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

Vägledning. Drivmedel för stationstankning 2011

Vägledning. Drivmedel för stationstankning 2011 Vägledning Drivmedel för stationstankning 2011 1 (9) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 AVROPSBERÄTTIGADE...3 3 RAMAVTALSLEVERANTÖRER...3 4 ÖVERGRIPANDE INFORMATION OM RAMAVTALSOMRÅDET...3 4.1 OMFATTNING...3

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

HVO-tankstation i Eslövs kommun

HVO-tankstation i Eslövs kommun Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i södra Skåne HVO-tankstation i Eslövs kommun Exempel på direktupphandling av HVOpumpstation för kommunala fordon

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights 1. Information 1.1 Upphandlande organisation och upphandlare / kontaktpersoner Progressum i Kiruna AB, Hjalmar Lundbohmsvägen 48, 981 31 Kiruna Karin Nilsdotter, 070 226 88 01, karin@spaceportsweden.com

Läs mer

Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster

Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-09 Handläggare: Britt-Marie Ericsson : 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-08-26 Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster

Läs mer

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy 1/6 DATUM 2016-02-0 DIARIENUMMER KS/2014:207-059 Tillämpningsanvisningar inköpspolicy Antagna av kommunfullmäktige 2014-09-15, 69 1 Träder i kraft 2014-09-15 Detta dokument är ett komplement till Burlöv

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06 REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg Anita Andersson Leif Johansson 2004-10-06 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Rapport nr 29/2014 Mars 2015 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 64:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Revisionsrapport Varbergs kommun KPMG AB 2017-09-06 Varbergs kommun Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Syfte och revisionsfrågor

Läs mer

Tilldelningsbeslut enligt lagen om offentlig upphandling 9 kap. 9

Tilldelningsbeslut enligt lagen om offentlig upphandling 9 kap. 9 Tilldelningsbeslut enligt lagen om offentlig upphandling 9 kap. 9 Aktuell upphandling Upphandling Bemanning av sjuksköterskor i Sociala Sektorn, Borlänge kommun Diarienummer 201 5/ 37947 Ansvarig upphandlare

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun 1 Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2014-01-09 Reviderad 2014-08-30 1 ALLMÄNT Dessa tillämpningsanvisningar för inköp och upphandling

Läs mer

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun 2012-10-19 Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Förutsättningar Härnösands kommun (kommunen) bedriver en verksamhet vars tyngdpunkt ligger

Läs mer

Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad

Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad Revisionsrapport Granskning av upphandling av utrustning Länssjukhuset i Halmstad Landstinget Halland 2008-10-28 Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag, syfte och metod...3 2 Allmänt...3 3 Organisation...3

Läs mer

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 Frågeformuläret syftar till att besvara hur nämnder/bolag arbetat med upphandling

Läs mer

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Inköpspolicy för Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2001-11-27, 114, med ändring Gäller från 2004-12-08, 132, 2006-09-13, 121 2002-01-01 Inköpspolicy för Svedala kommun

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Service på hissar och rulltrappor -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Service på hissar och rulltrappor -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Örnsköldsviks kommun, 212000-2445 Nygatan 16 891 88 Örnsköldsvik Handläggare:

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012 öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2014 Söderhamns kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson.

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson. REVISIONSRAPPORT Granskning av interna kontrollen Handikappförvaltningen Landstinget Halland 2005-10-03 Anita Andersson Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer