Kl Kontaktperson Roxana Ortiz, eller

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kl Kontaktperson Roxana Ortiz, eller"

Transkript

1 1 (5) Minnesanteckningar Möte Måndag 21 november 2016 Tid: Kl Plats: Tangopalatset Kontaktperson Roxana Ortiz, eller Måndagen den 21 november bjöds det fria kulturlivet in till en kulturlunch på Tangopalatset. Dagen började med en presentation av kommunalråd Frida Trollmyr, kulturdirektör Elisabeth Lundgren och samordnare för förstudien Fredrik Elg. Efter att förstudien presenterades i sin helhet delades deltagarna in i 10 grupper för gemensam diskussion. Först fick de själva fundera över frågan och därefter fick de skriva ner sina tankar på papperna som fanns på bordet. Därefter diskuterade deltagarna i grupp och en bordsvärd fick ansvar att skriva ner det gruppen hade sagt. Principen skulle inte vara konsensus utan gärna ett samtal som tar fram nyanser och fångar motsättningar. Frågan som diskuterades av deltagarna var: Nu när ni har hört bakgrunden och de preliminära resultat, på vilket sätt skulle du/ni vilja samverka och verka i ett demokrati- och migrationsmuseum som bygger på samverkan med såväl forskningen som med civilsamhällets organisationer och museisektorn? Grupp 1 Varför centralt? Varför inte i en del av Malmö där många bor, t.ex. Culture Casbah, Hyllie? Ge utrymme intill museet/i samband med museet för medborgarmöten och medborgarkontor eller ett bibliotek. Man kan berätta migranternas historia, visualisera, iscensätta. För att lämna ett starkare avtryck hos besökare bör man få de att känna delaktighet, konkret, använda nyanserade interaktivitet, scenkonsten. Grupp 2 Kulturen en bra arena. Ett kitt som kan få kulturerna/människorna att mötas, lättare att nå varandra. Hantverk t ex ett otvunget fält att umgås kring. Föreningarna i Malmö har mycket att erbjuda. Medborgarkultur Prata om Sveriges misstag historiskt sätt. Gör om, gör rätt. Inget tassande på tå i dessa viktiga frågeställningar som museet behandlar. Frågeställningarna måste diskuteras öppet och lyftas fram. Tydlighet och fakta även om frågorna är svåra. Ensamkommandes erfarenheter tas om hand.

2 Hur tas de om hand? Hur tar vi emot och får dem att hamna rätt? Mottagandet som sker idag är inte optimalt. Metoder måste ses över. Hur kommer antidemokratiska strömningar i samhället lyftas i museets verksamhet? (rasism, fascism, nazism). Fri entré (ett måste). Kultur är ett bra sätt att ta del av information. Lagstiftningar tas fram och informeras om? Hur definierar olika grupper begreppet demokrati? Hur förändras perspektivet om en bor i/lever i en diktatur? Det västerländska perspektivet får inte vara överordnat. Ett levande hus. Om språkkunskaper saknas- hur tar en då del av informationen? Olika uttryckssätt. Grupper är eniga att Malmö är en bra plats för museet. Hur har den svenska kulturen förändrats parallellt med migration under lång tid? Visa på den förändring som redan skett i Sverige. Och som sker. Alla Malmös olika nationaliteter bör finnas representerade på museet (de ca. 170 olika språken som talas här). Mixmusik kan erbjuda programverksamhet, konsert osv. Mixmusik kan förmedla kontakter med migranter Musiker föreläser i skolan/eleverna får sedan gå på konsert -> utbyte Barnperspektivet: barnens erfarenheter kan lägga grund till den framtida verksamheten långt perspektiv, tidsmässigt. Kulturperspektivet: hur förändras kulturen när kulturen från hemlandet möter kulturen i det nya landet? Vad finns kvar och vad försvinner? Vad händer med familjen? Hur påverkas de olika generationerna av migration? Alla perspektiv representerade. Teknisk och sociala mediers utveckling ev. appar Följa med Få med barn och ungdom. Alla Inkludera de som berörs. Barn och ungdom och de som migrerat/invandrarbakgrund. Koppla till FN:s globala hållbarhetsmål. Bidrar/påverkar målen. Visa hur migration påverkade Malmö. Från utvandring 1800-talet till arbetskraftsinvandring till asylinvandring. Boendemässigt

3 3 (5) Malmö stad Grupp 3 Integration Utställningar Museum som tar ansvar för att göra utställningar. Konst och kultur som bygger på samarbete mellan kulturerna på lika villkor. Eller bjuda in konstnären som samarbetar med verk på lika villkor. Museet som samlande och drivande i frågor om att arbeta för publik jämställdhet i kulturlivet. Att få publik av olika etnisk bakgrund att känna sig välkomna så att publik blir blandat. Museet att arbeta och driva frågan om kvotering på kulturinstitutioner och alla arbetsplatser så att man möter personal från alla kulturer vid alla arbetsplatser. Detta medverkar effektivt till att alla får samma rättigheter och möjligheter. Museet kan vara en institution som håller i sådana frågor och utredningar. Middagsbjudningar - hemma hos. Man skriver på en hemsida att man bjuder på middag och hur många platser som finns. Det ovanliga är att man skriver att endast en gästa av varje nationellt ursprung. Praktisk inriktning. En sökportal för arbete, samtal, mat; allt möjligt. Men även för guidning, besök och sådant typ språkcaféer, matträffar. Rent praktiskt finna arbetskraft till kortare projekt, konstnärer, fotografer. Jag söker t ex snickare, konsthallen söker hantverkare men så skulle även museet kunna byggas. Med alla områden inkluderade Arkitekter, hantverkare, fotografer etc. Grupp 4 (vid detta bord satt politiker) Som politiker så kommer vi att formulera mål och avsätta resurser men inte finnas med i museet på annat sätt. Viktigt att barnperspektivet kommer in tidigt men även ungdomar. Viktigt med central placering. Gärna tillsammans med nytt konstmuseum och konstmusik och Teaterhögskolan. Ta med funktionshinder i planeringen. Mer betoning på demokrati än migration. Det måste vara basen! Grupp 5 Stadsdelar/Stadsområdena/biblioteken/publika mötesplatser - jobbar redan med migration. Nutidsverksamhet Vi kan se behovet/trycket här och nu, hos människor med flera. Vi kan bidra till nutidsperspektiv. Vi kan vara en nutidsindikator. 2. Arkivet: Malmös Stadsarkiv kan bidra både med historiskt perspektiv, kunskap om vad som finns i olika samlingar, vara till hjälp för människor som vill forska i/gräva i de förflutna - individer såväl som forskare.

4 Men också bidra till samtidsdokumentation, insamlingar av minnen och annat material, vilket kan göras i samarbete med skolor, högskolan, och andra aktörer på olika sätt. 3. Övrigt Namnet: räcker med namnet Migration. Demokrati blir för pretto och problem med tolkning, finns så många olika inriktningar. 4. Viktigt att inte glömma bort andra samverkanspartners än bara civilsamhället - utan även olika myndigheter inom såväl statlig/regional/kommunal sektor och företagsvärlden, som arbetar med dessa frågor. 5. Power Point (ett påpekande eller tillägg i ANALYS) Analys: en nationell diskussion om bättre samarbeten mellan museer och arkiv kring samutnyttjande av samlingar. Grupp 6 Om museet ska ha permanenta utställningar kanske det bör finnas en om perspektivet demokrati och som hanterar demokratibegreppet. Som utgångspunkt för utställningar om migration. Interaktiva inslag viktiga. Delaktighet genom workshops, experimentarium. Att man kan göra något med grupper som kommer dit men också att man som enskild besökare kan delta i olika inslag och påverka innehållet. Aktiva kontakter med det mångkulturella t ex föreningen POLKA som har ett stort intervjumaterial med kvinnor som migrerat och Lech Walesa t ex Joanna Penson Ravensbryck. Att man fortsätter kontakten med t ex med de skolklasser etc. som kommer på besök, att man får med sig pedagogiskt material att fortsätta arbeta kring och att det finns möjlighet till återkoppling tillbaka in till museet så att det inte bara dör efter besöket. Tänk på barns perspektiv så att verkligen BARNEN får komma till tals inte bara de vuxna som träffar/jobbar med barn. Grupp 7 Stor möjlighet att delta som civilsamhällets organisationer. Var kommer det fria kulturlivet in? (Samarbete med teater, konst osv.) Inifrånperspektiv och utifrånperspektiv (delaktighet i att skapa innehåll). Utrymme för medborgarmöten (bjuda in till aktivitet). Kontinuerlig dialog, levande, fortsätter att utvecklas. (Verksamhet och innehåll) Varför centralt beläget? Hur kan museet förmedla upplevelsen av flykt till besökaren? Hur kan innebörden av demokrati förmedlas? Bra exempel: apartheidmuseet i Kapstaden (Johannesburg, reds anm.). Besökare blir tilldelade en ras under besöket. Kanske finns olika spår på utställningen?

5 5 (5) Malmö stad Hur kan det upplevas från olika perspektiv, att inta utställningen i olika spår. Här kan barnperspektivet lyftas och upplevas. Grupp 8 Det virtuella rummet & digital utveckling är bra redskap. Film och ljud. Många olika rum för att representera olika perspektiv och uttryck. Arbeta med rörelse - interaktiva visningar, använda kroppen i utställningar. Rörelse - arbeta med dans. Gränser - också ett intressant begrepp. Virtuella verkligheter Använd er av konst i utställningarna. Konst kan beskriva upplevelser på ett annat plan. (Workshops) Samverka med konstnärer. Grupp 9 Tågvagn med utställning, som en del av museet. För att samla in berättelser och nå ut med berättelser. Koppla museet till andra saker som händer i samhället - filmfestivaler, studieförbund, språkcaféer. Ett nav för det som händer i de här frågorna - få ett flöde av människor. För att behålla ett brett och normkritiskt perspektiv krävs fortgående koppling till civilsamhällets/referensgrupper. Centralt läge typ: Centralstationen, Västra Hamnen, Gustav Adolfs torg. Inte Rosengård! Viktigt med fortsatt fördjupat barnperspektiv. Också erbjuda plats åt civilsamhället i museet, för utställningar, samtal, händelser. Människor och möten blir viktigare än prylar. Gärna mycket med egna erfarenheter av migration. Demokratidiskussion (i bred bemärkelse) levande är ett centralt inslag. Grupp 10 Hur når man engagemang? Barn? Teater? Musik? Fysisk plats för vad? För föreställningar? För att förena Om en besökare inte kan läsa eller inte kan se. Hur blir upplevelsen för den personen att komma till det fysiska museet? Perspektiv - Funktionsvariationer Finns det perspektivet med i förarbetet?

Kultur för en hållbar stadsutveckling

Kultur för en hållbar stadsutveckling Kultur för en hållbar stadsutveckling Barcelona, New York, London Folk vill inte pendla längre de vill vara fria, de vill cykla Ett bra urbant liv i en levande stad? Bra kollektivtrafik Bra samhällsservice

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Malmö stad. Minnesanteckningar

Malmö stad. Minnesanteckningar 1 (8) Minnesanteckningar Möte Måndagen 3 oktober 2016 Plats: Måndagen den 3 oktober arrangerade Forum för utställare och FUISM en konferens Normkreativa rum och möten på Malmö Museer. På denna konferens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Malmö stad. Minnesanteckningar

Malmö stad. Minnesanteckningar 1 (7) Minnesanteckningar Möte Söndagen 12 juni 2016 Plats: Under söndagen den 12 juni arrangerade ansvariga för förstudien för ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum en workshop på Feministisk

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling.

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Vi samverkar regionalt, nationellt och internationellt. Våra 19 medlemsteatrar

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Projektfinal 21-27 november 2015

Projektfinal 21-27 november 2015 Projektfinal 21-27 november 2015 Projektet Olika avtryck har genomförts i Arvika, Eda och Årjäng under åren 2013-2015. Arvsfonden har finansierat projektet och de samverkande organisationerna har varit

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö Malmö stad Kulturförvaltning 1 (7) Datum 2014-10-21 Vår referens Genti Cifliku Projektledare genti.cifliku@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av jag bor i Malmö KN-2014-2396 Sammanfattning Kulturförvaltningens

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Betänkandet Forum för Levande historia (SOU 2001:5)

Betänkandet Forum för Levande historia (SOU 2001:5) REMISSVAR DATUM BETECKNING 2001-06-15 620-299-2001 ERT DATUM ER BETECKNING Ku2001/341/Ka Kulturdepartementet Enheten för kulturarvsfrågor 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Forum för Levande historia (SOU 2001:5)

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

mejl:

mejl: www.funktek.se mejl: info@funktek.se FUNKTÄNK! ATT UTVÄRDERA TILLGÄNGLIGHETEN I EN UTSTÄLLNING. www.funktek.se mejl: info@funktek.se VÄLKOMMEN ATT TESTA TILLGÄNGLIGHETEN I MALMÖ MUSEUMS AKVARIE. Detta

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Förslag till fördelning särskilda medel från Kulturrådet 2014 Länsbibliotek Sörmland BOOKworms, bokklubbar för barn- och ungdomar med läsningen och det egna skrivandet i fokus behöver utvecklas. BOOKworms

Läs mer

Ett kulturlyft för Västerås. En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland

Ett kulturlyft för Västerås. En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland Ett kulturlyft för Västerås En rapport om och för kulturen i Västerås av de rödgröna i Västerås & Västmanland Innehållsförteckning Inledning... 3 Våra förslag... 4 1. Västerås ska vara en bred kulturkommun...

Läs mer

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 Det regionala brukarrådet med inriktning på missbruk och beroende 1 bjöd, den 9 november

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Kulturplan Kronoberg 2011

Kulturplan Kronoberg 2011 2011-03-14 Kulturplan Kronoberg 2011 Nulägesbeskrivning och utvecklingsområden Kommun Kulturnämnd: Nej, annat: Kommunstyrelsen Kvinnor: 3 antal Män: 8 antal 11 sammanlagt Kulturplan/ kulturstrategi: Antagen

Läs mer

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Det civila samhället och dess ansvar för god integration

Det civila samhället och dess ansvar för god integration Det civila samhället och dess ansvar för god integration Slutsatser från ny enkätundersökning i Växjö kommun Växjö 10 december Daniel Folkesson Praktiskt genomförande av Institutet för lokal och regional

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

REFLECT FISKSÄTRA STORIES

REFLECT FISKSÄTRA STORIES PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES REFLECT FISKSÄTRA STORIES REFLEKTIONER KRING EN PROCESS Reflect/Fisksätra stories är ett konstverk som vill spegla Fisksätra och de som bor där, deras historier om platsen,

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN KLIMATANIMATION ÅK 4-9 Hur mår vår planet? Hur kan vi påverka makthavare, politiker och människor runtomkring oss? I projektet klimatanimation gör vi filmer

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015 Tillgänglighet och delaktighet Karlstad 26 februari 2015 Centrala element i kulturpolitiken Ända sedan 1930-talet har tillgänglighet och delaktighet varit centrala element i kulturpolitiken. Exempel: q

Läs mer

Seminarium på Mångkulturellt centrum 13/6 2006

Seminarium på Mångkulturellt centrum 13/6 2006 Seminarium på Mångkulturellt centrum 13/6 2006 År 2006 har av regeringen utsetts till Mångkulturåret. Man menar att det offentliga kulturlivet måste bli bättre på att spegla och ta tillvara medborgarnas

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018

Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018 Intresseanmälan Medverkan på Malmöfestivalen 2018 Vill din förening medverka på Malmöfestivalen 2018? Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna att skicka in

Läs mer

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom?

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom? Backstage folkhögskola och kultur i samarbete Vill du veta mer om arbetet bakom? Bakom en teaterföreställning, bakom en konsert eller bakom en dansföreställning? På riktigt. På djupet. Eller vill du pröva

Läs mer

PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET

PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET FÖRSÄTTSBLAD Utställningsplatsen: Världskulturmuseet, Göteborg Utställningens titel: Playground Utställningens varaktighet: 6 mars 2016-28 februari 2016 (planerad förlängning

Läs mer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer Perspektiv och övergripande mål Vart kommer vi att befinna oss inom resp. perspektiv? Kund Vi har nöjda kunder och invånare Kritiska framgångsfaktorer Vad krävs för att nå de övergripande målen? Ha ett

Läs mer

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017.

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017. REGION GÄVLEBORG 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Hälsinglands museum Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Jenny Lindhe/ Malmö Museer Mimmi Tegnér 2014-12-01 Idag Varför dialog och delaktighet? Vad krävs för att bli en lärande organisation? Praktiska erfarenheter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

RIKSUTSTÄLLNINGARS BARN- & UNGDOMSSTRATEGI 2012-2014

RIKSUTSTÄLLNINGARS BARN- & UNGDOMSSTRATEGI 2012-2014 RIKSUTSTÄLLNINGARS BARN- & UNGDOMSSTRATEGI 2012-2014 Print Visby 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund Riksutställningar ska enligt regleringsbrev för budgetåret 2011 utforma en strategi för sin barn- och

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

Om detta må ni berätta... Om dåtid, nutid och framtid. Namn. Grupp

Om detta må ni berätta... Om dåtid, nutid och framtid. Namn. Grupp Om detta må ni berätta... Om dåtid, nutid och framtid. Namn Grupp Schema vecka 8 Övergripande tidsplan vecka 8 Måndag - 09.15-14.25 Tisdag 08.00 15.30 Onsdag - 08.30 16.00 Torsdag 09-20 Fredag 09.30-14.00

Läs mer

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN

BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN BARKARBYSTADEN LIVET MELLAN HUSEN Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen i den pågående samhällsplaneringen 2017-10-06 FSKF nätverket för kulturchefer LIVET MELLAN HUSEN Platsen och målbilden I den

Läs mer

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå.

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur i Halland Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum 2015-04-10 Diarienummer DNKS150151 Driftnämnden Kultur och skola Riktlinjer för regionalt stöd gällande kultur för barn och unga

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

intryck & avtryck för & av folk

intryck & avtryck för & av folk intryck & avtryck för & av folk Folkets Hus Göteborg Riktning för framtiden Huset Erbjudandet Varumärket Identiteten Platsen Människorna Miljön Kommunikationen VISION Visionen är vår övergripande ledstjärna

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Vision KB:s syfte, vision och målbild

Vision KB:s syfte, vision och målbild Vision 2025 KB:s syfte, vision och målbild Regeringen Syfte Vision 2025 Målbild 2020 Aktiviteter KB:s styrkedja KB får sitt uppdrag från regeringen i instruktion och regleringsbrev etc. Myndigheten omsätter

Läs mer

Information från kulturnämnden

Information från kulturnämnden Information från kulturnämnden Elisabeth Ståhle (MP) kulturnämnden Sten Bernhardsson, direktör kulturförvaltningen 19 april 2017 Kulturnämnden arbetar aktivt för att nå Uppsalas seniorer kulturnämndens

Läs mer

Minnesanteckningar. Mötesdatum Plats och tid Umeå Folkets Hus, kl Närvarande

Minnesanteckningar. Mötesdatum Plats och tid Umeå Folkets Hus, kl Närvarande 1 (6) Minnesanteckningar Mötesdatum 2016-10-05 Plats och tid Umeå Folkets Hus, kl.17.30 20.30 Närvarande Fredrik Elg, Roxana Ortiz och Eva Hansen från förstudie nationellt demokrati- och migrationsmuseum

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända

Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Tjänsteställe, handläggare Datum Kultur och ideell sektor, Lena Adem 2016-06-28 Alla barns rätt till kultur i Örebro län fokus asylsökande/nyanlända Kultur är läkande och skapar meningsfullhet i tillvaron.

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer