Utredning om behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenbergs kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning om behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenbergs kommun."

Transkript

1 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Utredning om behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenbergs kommun. Dnr KS KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna att socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden via barn- och ungdomspolicygruppen har genomfört sitt uppdrag enligt kommunfullmäktiges beslut 46/12 om utredning av behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i. 2 Uppdra åt dessa nämnder att behandla barn- och ungdomspolicygruppens förslag och i sina budgetar redovisa ekonomiska konsekvenser. 3 Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningen att i budgetarbetet kostnadsberäkna de åtgärder som berör kommunstyrelsens egna verksamheter. Beslutsunderlag Skrivelse från barnpolicygruppen med redovisning av behov och tänkbara åtgärder för att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenbergs kommun. Yttrande från socialnämnden 27/13. Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige behandlade enligt 46/12 en motion från Per Sjövall (V) och Eva Kronwall (V) om handlingsplan för minskad barnfattigdom. Fullmäktige beslöt då att uppdra åt socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden att genom barn- och ungdomspolicygruppen utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn- och ungdomar i. Utredningsarbetet skulle enligt fullmäktiges beslut återrapporteras till kommunstyrelsen. Barn- och ungdomspolicygruppen, som består av företrädare för socialförvaltningen, barnoch utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, har nu enligt uppdraget överlämnat en utredning i ärendet. Information om förslaget har lämnats i socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. De två sistnämnda har då inte framfört några ytterligare synpunkter, medan socialnämnden markerat att man inte helt ställer sig bakom gruppens bedömning av vissa ekonomiska konsekvenser.

2 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Forts. 88 Kanslienheten konstaterar, liksom barn- och ungdomspolicygruppen, att vissa av de föreslagna åtgärderna har en påverkan på kommunens ekonomi. Förutom socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden berörs även kommunstyrelsen. Barn- och ungdomspolicygruppen föreslår att respektive nämnd får bedöma de ekonomiska konsekvenserna. Övervägande Kanslienheten bedömer att barn- och ungdomspolicygruppen har genomfört sitt uppdrag att utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i. Eftersom de ekonomiska konsekvenserna endast delvis är utredda finns inte förutsättningar att nu framlägga konkreta förslag om genomförande av de åtgärder som barn- och ungdomspolicygruppen har presenterat. Kanslienheten föreslår därför att berörda nämnder får ta ställning till förslagen och i sina budgetförslag redovisa ekonomiska konsekvenser av de åtgärder som respektive nämnd anser ska genomföras. Yrkande, propositionsordning och beslut Mari-Louise Wernersson (C) yrkar att orden ta ställning till i andra stycket i beslutsförslaget ersätts med behandla samt att orden av de åtgärder som respektive nämnd anser bör genomföras som står sist i samma mening stryks. Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner det bifallet. Vid protokollet Jenny Antonsson Protokollet justerat och anslaget samma dag. Utdragsbestyrkande

3 Beslutsförslag FALKENBERG Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Ingmar Kärrsten Utredning om behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i. Dnr Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna att socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden via barn- och ungdomspolicygruppen har genomfört sitt uppdrag enligt kommunfullmäktiges beslut 46/12 om utredning av behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i 2 Uppdra åt dessa nämnder att ta ställning till barn- och ungdomspolicygruppens förslag och i sina budgetar redovisa ekonomiska konsekvenser av de åtgärder som respektive nämnd anser bör genomföras 3 Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningen att i budgetarbetet kostnadsberäkna de åtgärder som berör kommunstyrelsens egna verksamheter Beslutsunderlag Skrivelse från barnpolicygruppen med redovisning av behov och tänkbara åtgärder för att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenbergs kommun. Yttrande från socialnämnden 27/13. Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige behandlade enligt 46/12 en motion från Per Sjövall (V) och Eva Kronwall (V) om handlingsplan för minskad barnfattigdom. Fullmäktige beslöt då att uppdra åt socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden att genom barn- och ungdomspolicygruppen utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn- och ungdomar i. Utredningsarbetet skulle enligt fullmäktiges beslut återrapporteras till kommunstyrelsen. Barn- och ungdomspolicygruppen, som består av företrädare för socialförvaltningen, barnoch utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, har nu enligt uppdraget överlämnat en utredning i ärendet.

4 Information om förslaget har lämnats i socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. De två sistnämnda har då inte framfört några ytterligare synpunkter, medan socialnämnden markerat att man inte helt ställer sig bakom gruppens bedömning av vissa ekonomiska konsekvenser. Kanslienheten konstaterar, liksom barn- och ungdomspolicygruppen, att vissa av de föreslagna åtgärderna har en påverkan på kommunens ekonomi. Förutom socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden berörs även kommunstyrelsen. Barn- och ungdomspolicygruppen föreslår att respektive nämnd får bedöma de ekonomiska konsekvenserna. Övervägande Kanslienheten bedömer att barn- och ungdomspolicygruppen har genomfört sitt uppdrag att utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i. Eftersom de ekonomiska konsekvenserna endast delvis är utredda finns inte förutsättningar att nu framlägga konkreta förslag om genomförande av de åtgärder som barn- och ungdomspolicygruppen har presenterat. Kanslienheten föreslår därför att berörda nämnder får ta ställning till förslagen och i sina budgetförslag redovisa ekonomiska konsekvenser av de åtgärder som respektive nämnd anser ska genomföras. 2

5 Tjänsteskrivelse ol* FALKENBERG Barn och ungdomspolicygruppen Inga-Stina Johansson Karin Delin Anders Bengtsson Kommunlodninyskontorct KnnslSonheten Dnr Jiöih - 0^66 OpI To Datum Behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Bakgrund Kommunfullmäktige har efter inkommen motion av Per Sjövall (v) och Eva Kronwall (V) gett barn- och ungdomspolicygruppen i uppdrag att utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i (AU 43, KS 53) Dnr KS Övervägande Det saknas en vedertagen definition av vad barnfattigdom är. FNs barnkonvention anger att alla barn har rätt till en rimlig standard utifrån sitt lands förhållanden och förutsättningar. Barn ska inte hamna i utanförskap på grund av familjens bristande ekonomiska resurser. Rädda barnen har sedan 2002 genomfört studier som speglar förändringar i barns välfärd i Sverige. I april 2012 presenterades den senaste rapporten och som avser åren 2008 och Rapporten visar statistik över antal barn i varje kommun som lever i familjer med låg inkomststandard respektive försörjningsstöd samt fördelningen mellan barn med svensk och utländsk bakgrund och i olika familjetyper. En viss överlappning föreligger mellan antal barn i hushåll med låg inkomststandard och barn i hushåll med socialbidrag. Nivåerna skiljer sig markant mellan och inom landets kommuner. Mellan åren 2008 och 2009 ökade barnfattigdomen i alla län. Nyligen har siffror för 2010 presenterats och som visar en marginell minskning jämfört med Lägst barnfattigdom på länsnivå uppmättes i Halland (7,8 %) och högst i Skåne (17,5 %). För 2010 är motsvarande siffror 7,4 resp. 17,3. Redovisning på kommunal nivå För att få en så heltäckande bild som möjligt av antal barn redovisas antal barn i hushåll med låg inkomststandard, antal barn i hushåll med socialbidrag samt den överlappning som föreligger mellan dessa grupper kommun totalt antal Barn i hushåll med Barn i hushåll med Överlappning Antal barn / ekonobarn i låg socialbidrag miskt utsatta kommunen inkomststandard Antal Andel i % Antal Andel i % Antal Andel i % Falkenberg , , ,7 876 Kungsbacka , ,1 82 0,4 840 Varberg , ,8 71 0,6 760 Hylte , ,4 40 1,8 264 Halmstad , , , Laholm , ,5 76 1,6 530 ' Barns ekonomiska utsatthet i Sverige - årsrapport 2012, sid BO Falkenberg. Telefon växel: Fax:

6 Kommun Totalt Barn i hushåll med Barn i hushåll med Överlappning Antal antal barn i låg inkomststandard socialbidrag barn/ekonomiskt utsatta kommunen Antal Andel i % Antal Andel i % Antal Andel i % Falkenberg , ,0 85 1,0 857 Kungsbacka , ,2 73 0,4 861 Varberg , ,2 70 0,6 737 Hylte , ,6 53 2,5 254 Halmstad , , , Laholm , ,3 72 1,6 467 Även om hallandskommunerna och Falkenberg ligger jämförelsevis väl till vid en nationell jämförelse möter personal i förskola, skola och på våra fritidsgårdar dagligen barn som lever i familjer som är ekonomiskt utsatta. Det är därför av stor vikt att personal är medveten om och har ett förhållningssätt där man beaktar barns olika villkor. Detta bör avspegla sig i uppgifter och aktiviteter både i skolan och på fritiden. Förslag De kommunala verksamheternas utbud, innehåll och tillgänglighet ska så långt som möjligt anpassas för kommunens samtliga invånare. Om nedan redovisade punkter genomförs och/eller utvecklas ökas möjligheten att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenberg Kommunstyrelsen Bevara och utöka satsningen av avgiftsfria aktivitetsytor som exempel grönytor, skatepark, lekplatser, rekreationsområden. Utveckla samverkan mellan förvaltningar och organisationer för ett ökat stöd kring barn och ungdomars möjligheter att lyckas Behålla och utveckla arbetet med feriearbete för ungdomar Aktivt stödja föräldrar i barnfamiljer att få en plats på arbetsmarknaden Socialnämnden Uppmärksamma barn och ungdomar som lever i familjer med långvarigt försörjningsstöd (mer än 10 månader) för att öka deras möjlighet till deltagande i barn och ungdomsverksamhet. Hur? I nyligen reviderade riktlinjer för, lyfter man fram möjligheten att bevilja barn och ungdomar upp till 18 år särskilt förebyggande och rehabiliterande insatser med 10 % av basbeloppet/person och år. Biståndet skall vara riktat direkt till det enskilda barnet/ungdomen, (sid , Handbok ekonomiskt bistånd) 10 % av basbeloppet för 2013 är och om uppskattat antal barn (250) skulle beviljas en riktad insats i form av ekonomiskt bistånd är kostnaden kr. 2 Barns ekonomiska utsatthet i Sverige - årsrapport 2012, sid 87

7 Utvecklings- förbättringsområde Att finns en metod för uppföljning av hur nuvarande riktlinje tillämpas så att vi kan redovisa antal barn som beviljats biståndet och i vilket syfte. Förebygga vräkningar av barnfamiljer Många av de aktuella familjerna har en osäker bostadssituation och kan ofta ha svårigheter att komma in på den regelrätta bostadsmarknaden. För familjer med bostad med kontrakt kan det vara viktigt att stödja på olika sätt så att boendet inte äventyras. Enligt statistik från kronofogdemyndigheten är det ytterst sällan som barn i är föremål för vräkningshot eller avhysningar. Under åren har 7, 11, 3 och 5 barn funnits med i samband med kronofogdens ansökan om avhysning men endast i ett fall 2009 har en vräkning fullföljts där ett barn fanns med i ett hushåll. Hur förebygga vräkningar - vad gör vi idag? Erbjuder kontakt i samband med inkommen information om uppsägning av hyra och el. Tar en personlig kontakt i samband med underrättelse från kronofogden om avhysning för att undersöka om familjen har ett ordnat alternativ vid eventuell avhysning - Erbjuder familjer med återkommande problem med hyresinbetalningar stöd i form av ekonomisk rådgivning och förmedling av egna medel. Utvecklings- förbättringsområde Att utveckla samarbetet med lokala aktörer på bostadsmarknaden i Falkenberg, framförallt med Fabo. Att ge förvaltningen i uppdrag att göra en översyn med förslag på organisation och arbetsmetoder hur man mera samlat kan arbeta med boendefrågor dels för att förbättra arbetet med att förebygga avhysningar men också hur man stödja resurssvaga grupper med svårighet att fa en förankring på bostadsmarknaden. För att mera samlat och strukturerat arbeta med frågorna krävs ett resurstillskott motsvarande 1 handläggartjänst / år för att inledningsvis göra en genomlysning av problemet och en plan för genomförande. Denna plan får utvisa vilka resurser som behövs. Aktivt stödja föräldrar i barnfamiljer att få en plats på arbetsmarknaden. Att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden är sannolikt bästa medlet för att motverka barnfattigdom. Många föräldrar står emellertid långt från arbetsmarknaden och är i behov av ett aktivt stöd för att rustas att motsvara de krav som dagens arbetsmarknad ställer. Hur? Genom att i aktuella arbetsmarknadsprojekt prioritera familjer med barn. Genom att tillsammans med andra aktörer hitta former för finansering av praktikplatser, lönebidrag och utbildningsplatser i syfte att rustas för att få en plats på arbetsmarknanden. Socialnämnden ges möjlighet att använda försörjningsstöd till satsningar för jobbfrämjande åtgärder.

8 Barn- och utbildningsnämnden En väl utbyggd elevhälsa som är förebyggande och hälsofrämjande. Tillsammans med Kost- och städenheten erbjuda barn/ungdomar kostnadsfri och näringsriktig lunch och följa upp att de äter sig mätta. Uppmärksamma barn och ungdomar som inte äter frukost. Kostnadsfri tillgång till dator i årskurs 7-9 på kommunens grundskolor samt Falkenbergs gymnasieskola, där datorn kan nyttjas på fritiden i hemmet vilket ökar barn och ungdomars likvärdiga förutsättningar Avstå från att ta ut elevavgifter, fika till utflykter eller liknande för verksamhetens utförande i förskola, fritidshem och skola Kultur och Fritidsnämnden Behålla låga avgifter på kommunens anläggningar I dialog med föreningslivet påverka att deltagar- och medlemsavgifter hålls låga. Välutbildade bibliotekarier som arbetar med läsfrämjande åtgärder Alla aktiviteter som sker inom fritidsgårdarnas verksamheter ska hålla låga avgifter. n ska inte vara ett hinder att delta i verksamheten. Erbjuda avgiftsfria aktiviteter under skollov. I ovan redovisade punkter finns delar som påverkar nämndernas ekonomi. Omfattningen av detta får bedömas av respektive nämnd. Barn- och policygruppen Anders Bengtsson Inga-Stina Johansson Karin Delin Kultur- och fritidsförvaltningen Socialförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen

9 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med socialnämnden i Falkenberg 3 FALKENBERG isomidunludninyskofvlorgl K-mslifiolisten 2013 ~ /<&' -> Oj.Z Dpi JO Behov och åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i. Dnr SN Beslut Socialnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta 1 Anta socialförvaltningens förslag till yttrande och översända det till kommunstyrelsen som socialnämndens eget. Sammanfattning av ärendet Kommunstyrelsen har begärt yttrande om motion skriven av Per Sjövall och Eva Kronvall beträffande behovsinventering och tänkbara åtgärder för att ge likvärdiga förutsättningar till barn och ungdomar i. Motionen har "Rädda Barnens" inventering av barnfattigdom som utgångspunkt till skrivningen. Socialnämnden återremitterade ärendet Kommunens barn- och ungdomspolicygrupp med representanter för kultur o fritid, skola och socialförvaltning har utsetts att bereda ärendet. Samtliga tre berörda nämnder har att ta ställning till policygruppens förslag. Förslaget ger konkreta synpunkter på hur arbetet inom kommunen kan förbättras men också på möjliga ansvarsområden för berörda nämnder. Protokollepusterat och anslaget Beslutet expedieras till: Kommunstyrelseförvaltningen

10 Tjänsteskrivelse V FALKENBERG Datum / f //Å^r é' >Z- Socialförvaltningen Behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Bakgrund Kommunfullmäktige har efter inkommen motion av Per Sjövall (v) och Eva Kronwall (V) gett barn- och ungdomspolicygruppen i uppdrag att utreda behov och tänkbara åtgärder i syfte att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i (AU 43, KS 53) Dnr KS Övervägande Det saknas en vedertagen definition av vad barnfattigdom är. FNs barnkonvention anger att alla barn har rätt till en rimlig standard utifrån sitt lands förhållanden och förutsättningar. Barn ska inte hamna i utanförskap på grund av familjens bristande ekonomiska resurser. Rädda barnen har sedan 2002 genomfört studier som speglar förändringar i barns välfärd i Sverige. I april 2012 presenterades den senaste rapporten och som avser åren 2008 och Rapporten visar statistik över antal barn i varje kommun som lever i familjer med låg inkomststandard respektive försörjningsstöd samt fördelningen mellan barn med svensk och utländsk bakgrund och i olika familjetyper. En viss överlappning föreligger mellan antal barn i hushåll med låg inkomststandard och barn i hushåll med socialbidrag. Nivåerna skiljer sig markant mellan och inom landets kommuner. Mellan åren 2008 och 2009 ökade barnfattigdomen i alla län. Nyligen har siffror för 2010 presenterats och som visar en marginell minskning jämfört med Lägst barnfattigdom på länsnivå uppmättes i Halland (7,8 %) och högst i Skåne (17,5 %). För 2010 är motsvarande siffror 7,4 resp. 17,3. Redovisning på kommunal nivå För att få en så heltäckande bild som möjligt av antal barn redovisas antal barn i hushåll med låg inkomststandard, antal barn i hushåll med socialbidrag samt den överlappning som föreligger mellan dessa grupper kommun totalt antal Barn i hushåll med Barn i hushåll med Överlappning Antal barn / ekonobarn i låg socialbidrag miskt utsatta kommunen inkomststandard Antal Andel i % Antal Andel i % Antal Andel i % Falkenberg , , ,7 876 Kungsbacka , ,1 82 0,4 840 Varberg , ,8 71 0,6 760 Hylte , ,4 264 Halmstad , , , Laholm , ,5 76 1,6 530 O oo Barns ekonomiska utsatthet i Sverige - årsrapport 2012, sid Falkenberg. Telefon växel: Fax:

11 Kommun Totalt antal bam i kommunen Barn i hushåll med låg inkomststandard Antal Andel i % Bam i hushåll med socialbidrag Överlappning Antal Andel i % Antal Andel i % Falkenberg , ,0 85 1,0 857 Kungsbacka , ,2 73 0,4 861 Varberg , ,2 70 0,6 737 Hylte , ,6 53 2,5 254 Halmstad , , , Laholm , ,3 72 1,6 467 Antal barn/ekonomiskt utsatta Även om hallandskommunerna och Falkenberg ligger jämförelsevis väl till vid en nationell jämförelse möter personal i förskola, skola och på våra fritidsgårdar dagligen barn som lever i familjer som är ekonomiskt utsatta. Det är därför av stor vikt att personal är medveten om och har ett förhållningssätt där man beaktar barns olika villkor. Detta bör avspegla sig i uppgifter och aktiviteter både i skolan och på fritiden. Förslag De kommunala verksamheternas utbud, innehåll och tillgänglighet ska så långt som möjligt anpassas för kommunens samtliga invånare. Om nedan redovisade punkter genomförs och/eller utvecklas ökas möjligheten att ge likvärdiga förutsättningar för barn och ungdomar i Falkenberg Kommunstyrelsen Bevara och utöka satsningen av avgiftsfria aktivitetsytor som exempel grönytor, skatepark, lekplatser, rekreationsområden. Utveckla samverkan mellan förvaltningar och organisationer för ett ökat stöd kring barn och ungdomars möjligheter att lyckas Behålla och utveckla arbetet med feriearbete för ungdomar Aktivt stödja föräldrar i barnfamiljer att få en plats på arbetsmarknaden Socialnämnden Uppmärksamma barn och ungdomar som lever i familjer med långvarigt försörjningsstöd (mer än 10 månader) för att öka deras möjlighet till deltagande i barn och ungdomsverksamhet. Hur? I nyligen reviderade riktlinjer för, lyfter man fram möjligheten att bevilja barn och ungdomar upp till 18 år särskilt förebyggande och rehabiliterande insatser med 10 % av basbeloppet/person och år. Biståndet skall vara riktat direkt till det enskilda barnet/ungdomen, (sid , Handbok ekonomiskt bistånd) Används möjligheten att bevilja barn och ungdomar upp till 18 år insatser kan det innebära ökade kostnader. 2 Barns ekonomiska utsatthet i Sverige - årsrapport 2012, sid 87

12 Utvecklings- förbättringsområde Att finns en metod för uppföljning av hur nuvarande riktlinje tillämpas så att vi kan redovisa antal barn som beviljats biståndet och i vilket syfte. Förebygga vräkningar av barnfamiljer Många av de aktuella familjerna har en osäker bostadssituation och kan ofta ha svårigheter att komma in på den regelrätta bostadsmarknaden. För familjer med bostad med kontrakt kan det vara viktigt att stödja på olika sätt så att boendet inte äventyras. Enligt statistik från kronofogdemyndigheten är det ytterst sällan som barn i är föremål för vräkningshot eller avhysningar. Under åren har 7, 11, 3 och 5 barn funnits med i samband med kronofogdens ansökan om avhysning men endast i ett fall 2009 har en vräkning fullföljts där ett barn fanns med i ett hushåll. Hur förebygga vräkningar - vad gör vi idag? Erbjuder kontakt i samband med inkommen information om uppsägning av hyra och el. Tar en personlig kontakt i samband med underrättelse från kronofogden om avhysning för att undersöka om familjen har ett ordnat alternativ vid eventuell avhysning - Erbjuder familjer med återkommande problem med hyresinbetalningar stöd i form av ekonomisk rådgivning och förmedling av egna medel. Utvecklings- förbättringsområde Att utveckla samarbetet med lokala aktörer på bostadsmarknaden i Falkenberg, framförallt med Fabo. Att ge förvaltningen i uppdrag att göra en översyn med förslag på organisation och arbetsmetoder hur man mera samlat kan arbeta med boendefrågor dels för att förbättra arbetet med att förebygga avhysningar men också hur man stödja resurssvaga grupper med svårighet att få en förankring på bostadsmarknaden. Det behöver inledningsvis göras en genomlysning av problemet och en plan för genomförande. Förvaltningen bör ta kontakt med Falkenbergsnämnden för att hitta ett strukturerat sätt att arbeta. Detta arbete far visa vilka resurser som behövs för att förebygga avhysningar och stödja resurssvaga grupper på bostadsmarknaden. Aktivt stödja föräldrar i barnfamiljer att få en plats på arbetsmarknaden. Att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden är sannolikt bästa medlet för att motverka barnfattigdom. Många föräldrar står emellertid långt från arbetsmarknaden och är i behov av ett aktivt stöd för att rustas att motsvara de krav som dagens arbetsmarknad ställer. Hur? Genom att i aktuella arbetsmarknadsprojekt prioritera familjer med barn. Genom att tillsammans med andra aktörer hitta former för finansering av praktikplatser, lönebidrag och utbildningsplatser i syfte att rustas för att få en plats på arbetsmarknaden.

13 Socialnämnden ges möjlighet att använda försörjningsstöd till satsningar för jobbfrämjande åtgärder. Barn- och utbildningsnämnden En väl utbyggd elevhälsa som är förebyggande och hälsofrämjande. Tillsammans med Kost- och städenheten erbjuda barn/ungdomar kostnadsfri och näringsriktig lunch och följa upp att de äter sig mätta. Uppmärksamma barn och ungdomar som inte äter frukost. Kostnadsfri tillgång till dator i årskurs 7-9 på kommunens grundskolor samt Falkenbergs gymnasieskola, där datorn kan nyttjas på fritiden i hemmet vilket ökar barn och ungdomars likvärdiga förutsättningar Avstå från att ta ut elevavgifter, fika till utflykter eller liknande för verksamhetens utförande i förskola, fritidshem och skola Kultur och Fritidsnämnden Behålla låga avgifter på kommunens anläggningar I dialog med föreningslivet påverka att deltagar- och medlemsavgifter hålls låga. Välutbildade bibliotekarier som arbetar med läsfrämjande åtgärder Alla aktiviteter som sker inom fritidsgårdarnas verksamheter ska hålla låga avgifter. n ska inte vara ett hinder att delta i verksamheten. Erbjuda avgiftsfria aktiviteter under skollov. I ovan redovisade punkter finns delar som påverkar nämndernas ekonomi. Omfattningen av detta får bedömas av respektive nämnd. SOCIALFÖRVALTNINGEN Wolf Zugh; Stf socialchef

14 Rädda Barnens fattigdomsindex Rädda Barnens fattigdomsindex är sammansatt av två delmått, låg inkomststandard1 och försörjningsstöd. Indexet bygger på ett så kallat absolut2 fattigdomsmått, vilket innebär att inkomster under en viss miniminivå räknas som fattigdom. Inkomststandarden 1,0 innebär att inkomsterna precis räcker till en miniminivå av nödvändiga levnadsomkostnader. För år 2010 innebar detta kronor/månad i disponibel inkomst (efter skatt och ev. bidrag). För ett hushåll med en vuxen och ett barn och kronor/månad för en familj med två vuxna och två barn. Familjer med lägre inkomststandard än 1,0 har mindre pengar att röra sig med än de normerade nivåerna för baskonsumtion och boende. Det finns familjer i Sverige som har en inkomststandard som väsentligt understiger 1,0. Som exempel kan nämnas att år 2010 hade 3,9 procent av alla barnfamiljer i Sverige en inkomststandard som understeg 0,75. Försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) består av två delar; en så kallad riksnorm och en ersättning för boendekostnader och andra skäliga utgifter som hushållsel, läkarvård, arbetsresor och fackföreningsavgift, förutsatt att dessa utgifter godkänns av socialtjänsten. En familj med en vuxen och ett barn kunde enligt riksnormen få kronor per månad år Med en boendekostnad på kronor motsvarar detta kronor/månad, till detta kommer eventuellt andra godkända avgifter. För en familj med två vuxna och två barn är riksnormen kronor/månad, vilket med en boendekostnad på kronor blir totalt kronor/månad, plus eventuella övriga godkända kostnader3. Begreppen inkomststandard och försörjningsstöd är var för sig hållbara definitioner av fattigdom. Men begreppen har låg samstämmighet, det vill säga de fångar in delvis olika grupper. Därför har Rädda Barnen valt att kombinera dessa två fattigdomsmått. Det finns flera skäl till den låga samstämmigheten mellan de två definitionerna av fattigdom. Ett är tidsaspekten; en familj kan vara berättigad till försörjningsstöd under en del av året, men ha bättre inkomster andra delar av året och därmed nå över 1,0 i inkomststandard. Andra familjer med små inkomster avstår av olika skäl från att söka försörjningsstöd, eller beviljas inte stödet för att de exempelvis inte vill sälja sin bil eller flytta till en annan bostad. På en ort med höga bostadskostnader kvalificerar sig fler familjer med låg inkomst för försörjningsstöd, det motsatta gäller om bostadskostnaderna är låga.

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS

Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-17 167 Motion om kommunal handlingsplan för minskad barnfattigdom. KS 2015-376 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

2012-03-13. Motion om upprättande av handlingsplan för minskad barnfattigdom. (AU 43) Dnr KS 2011-401

2012-03-13. Motion om upprättande av handlingsplan för minskad barnfattigdom. (AU 43) Dnr KS 2011-401 kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-03-13 53 Motion om upprättande av handlingsplan för minskad barnfattigdom. (AU 43) Dnr KS 2011-401 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets Förslag.

Läs mer

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 158 Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 31 Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS 2014-322

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 392 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 253 Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-01-24 9 Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS 2016-439 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119

Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-08-19 237 Motion om förenkling vid betalning av resor med färdtjänst. KS 2014-119 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

2013-05-07. Motion om bättre villkor för vissa grupper beträffande uthyrning av FaBo:s lägenheter. (AU 130) Dnr KS 2012-400

2013-05-07. Motion om bättre villkor för vissa grupper beträffande uthyrning av FaBo:s lägenheter. (AU 130) Dnr KS 2012-400 7 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg FALKENBERG 2013-05-07 114 Motion om bättre villkor för vissa grupper beträffande uthyrning av FaBo:s lägenheter. (AU 130) Dnr

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 3 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS 2017-352 KF

Läs mer

Motion om förskola på kvällar och helger även i inlandet. KS

Motion om förskola på kvällar och helger även i inlandet. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-27 297 Motion om förskola på kvällar och helger även i inlandet. KS 2016-140 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-03-14 74 Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS 2016-352 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion - Etablering av KY/YH-utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg. (AU 303) KS

Motion - Etablering av KY/YH-utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg. (AU 303) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-10-17 276 Motion - Etablering av KY/YH-utbildning för mathantverk och småskalig livsmedelsförädling i Falkenberg. (AU 303)

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2018-01-09 16 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan.

Läs mer

Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS

Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 151 Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS 2012-233 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-10-08 218 Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i. (AU 289) Dnr KS 2013-125 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Motion om att bilda en integrationsenhet i Falkenbergs kommun. (AU 32) KS

Motion om att bilda en integrationsenhet i Falkenbergs kommun. (AU 32) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 44 Motion om att bilda en integrationsenhet i Falkenbergs kommun. (AU 32) KS 2013-203 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS

Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 226 Medborgarförslag om restaurering av promenadstråk söder om Ljungsjöns badplats. (AU 259) KS 2014-110 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. KS

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-07 57 Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. KS 2016-352 KS. KF Beslut

Läs mer

Medborgarförslag om att ta bort sly utmed kajkanten i Ätran uppströms Tullbron. KS 2015-60

Medborgarförslag om att ta bort sly utmed kajkanten i Ätran uppströms Tullbron. KS 2015-60 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-08-18 218 Medborgarförslag om att ta bort sly utmed kajkanten i Ätran uppströms Tullbron. KS 2015-60 KS, KF

Läs mer

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS

Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-08-19 233 Medborgarförslag om åtgärder för att förbättra trafikmoralen på gång- och cykelbanor m.m. KS 2014-108

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. KS

Motion om öppen förskola i Ullared. KS 25 Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen med tilläggen att i utredningen i första

Läs mer

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

KS 24 23 MAJ 2012. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta KS 24 23 MAJ 2012 KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-15 Diarienummer KSN-2011-0444 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick och Erik Pelling (båda S) om att det är dags

Läs mer

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-20 166 Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS 2014-13

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

2014-09-09. Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

2014-09-09. Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 209 Motion om att undersöka möjligheten att ta del av de extra statliga medel avsatta för lärare för att öka elevernas möjlighet att nå målen. (AU 235) KS 2013-335

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-21 66 Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS 2016-266

Läs mer

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 186 Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att skydda förskolebarnen mot skadlig UV-strålning. KS

Motion om att skydda förskolebarnen mot skadlig UV-strålning. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 350 Motion om att skydda förskolebarnen mot skadlig UV-strålning. KS 2016-142 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 189 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice.

Läs mer

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 246 Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS 2015-125. KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-04-05 138 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Läs mer

Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14

Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-01-21 6 Medborgarförslag om placering av bordtennisbord utomhus. KS 2012-14 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 121 Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS 2015-150 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande:

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande: Tjänsteutlåtande 2012-09-19 Lynn Wärn Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0159 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar om skapande av en Barnmöjlighetsfond Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 54 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS

Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 272 Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS 2014-405 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 202 Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 64 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-30 177 Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU

Läs mer

Politisk organisation efter valet KS

Politisk organisation efter valet KS 22 Politisk organisation efter valet 2014. KS 2013-48 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta: 1. Barn- och utbildningsnämnd: Antalet ledamöter i nämnden är oförändrat - 13 ordinarie

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 299 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. KS 2014-117 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-17 82 Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 74 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. KS

Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-12-15 350 Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. KS 2015-127 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-22 379 Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS 2016-405 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. Dnr KS

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. Dnr KS % Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-09-24 289 Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i. Dnr KS 2013-125 KS, KF

Läs mer

Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172

Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-02-26 59 Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om en flyttbar/tillfällig lekplats i Falkenbergs centrum. (AU 309) KS 2013-219

Motion om en flyttbar/tillfällig lekplats i Falkenbergs centrum. (AU 309) KS 2013-219 kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-11-05 233 Motion om en flyttbar/tillfällig lekplats i Falkenbergs centrum. (AU 309) KS 2013-219 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS

Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 67 Medborgarförslag om lekplatsspel på Vallarna. (AU 34) KS 2015-289 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 138 Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS

Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 338 Uppsiktsplikt enligt 6 kap. 1 a kommunallagen. KS 2014-412. KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226

Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-09-17 280 Medborgarförslag om hjärtstartare vid Röda korsstugan på Skrea strand. Dnr KS 2013-226 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-15 244 Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark).

Läs mer

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167 FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg / I 2011-04-05 102 Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade.

Läs mer

Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och fritidsnämnden. Dnr KS 2011-65

Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och fritidsnämnden. Dnr KS 2011-65 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-09-11 227 Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och

Läs mer

Kommunfullmäktige har 2013-03-26 42 antagit planförslaget för Ullarp 1:74 m. Beslutet härom är anslaget på kommunens anslagstavla 2013-04-03

Kommunfullmäktige har 2013-03-26 42 antagit planförslaget för Ullarp 1:74 m. Beslutet härom är anslaget på kommunens anslagstavla 2013-04-03 Datum 2013-04-04 Kommunstyrelseförvaltningen 0346-88 60 00 stadsbyggnad@falkenberg.se Detaljplan för Ullarp 1:74 m fl Hallands län Meddelande om antagande av planförslag. Kommunfullmäktige har 42 antagit

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 80 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för inköp av fyren Morups Tånge. KS 2013-398

Motion om att utreda förutsättningarna för inköp av fyren Morups Tånge. KS 2013-398 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 63 Motion om att utreda förutsättningarna för inköp av fyren Morups Tånge. KS 2013-398 KS, KF Beslut

Läs mer

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. (AU 166) KS 2014-13

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. (AU 166) KS 2014-13 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 146 Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. (AU 166) KS 2014-13 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

KHR; Eventuell anslutning till Tillgänglighetsdatabasen. KS

KHR; Eventuell anslutning till Tillgänglighetsdatabasen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-10 36 KHR; Eventuell anslutning till Tillgänglighetsdatabasen. KS 2014-103 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. (AU 350) KS

Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. (AU 350) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-01-12 28 Motion om belysning vid busshållplatser i Falkenbergs kommun. (AU 350) KS 2015-127 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets

Läs mer

Beslut med anledning av motion om att dator och internetkoppling bör ingå i normen för försörjningsstöd i barnfamiljer med långvarigt ekonomiskt stöd

Beslut med anledning av motion om att dator och internetkoppling bör ingå i normen för försörjningsstöd i barnfamiljer med långvarigt ekonomiskt stöd PROTOKOLL 2013-06-12 1(1) Ks Dnr 2012/621 009 Beslut med anledning av motion om att dator och internetkoppling bör ingå i normen för försörjningsstöd i barnfamiljer med långvarigt ekonomiskt stöd Sammanfattning

Läs mer

2013-10-15. Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392

2013-10-15. Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg IO 2013-10-15 311 Medborgarförslag om att anpassa trottoarkanterna på Slätten för rollator och rullstolar. Dnr 2012-392 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 130 Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 66 Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Motion om att inrätta en kommunal haverikommission som hjälper barn att nå uppsatta mål i skolan. Dnr KS 2011-309

Motion om att inrätta en kommunal haverikommission som hjälper barn att nå uppsatta mål i skolan. Dnr KS 2011-309 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-06-19 190 Motion om att inrätta en kommunal haverikommission som hjälper barn att nå uppsatta mål i skolan.

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-11-08 303 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS 2016-431 KF Beslut

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 56 Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Delrapport avseende översyn av sysselsättning för ungdomar som avslutat gymnasiesärskolan. KS 2013-77

Delrapport avseende översyn av sysselsättning för ungdomar som avslutat gymnasiesärskolan. KS 2013-77 112 Delrapport avseende översyn av sysselsättning för ungdomar som avslutat gymnasiesärskolan. KS 2013-77 KS Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna delrapporten

Läs mer

Motion - Maxtak i elevhälsan. KS

Motion - Maxtak i elevhälsan. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 38 Motion - Maxtak i elevhälsan. KS 2017-236 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer