Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 juni 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändrade regler för CFC-beskattning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 juni 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändrade regler för CFC-beskattning."

Transkript

1 R-2007/0866 Stockholm den 13 augusti 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4949 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 juni 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändrade regler för CFC-beskattning. 1 Sammanfattning Advokatsamfundet anser att förslaget i promemorian inte kan läggas till grund för lagstiftning. Advokatsamfundet anser även att CFC-reglerna i sin nuvarande utformning bör tas bort helt med avseende på etableringar inom EES-området. CFCreglerna avseende etableringar utanför EES-området är så komplicerade att en översyn bör göras. Samfundets synpunkter på enskildheter i förslaget preciseras i det följande. 2 Synpunkter på förslaget 2.1 Bakgrund Advokatsamfundet har tidigare bl.a. genom remiss Fi2001/709 den 12 november 2002 beretts tillfälle att avge yttrande avseende CFC-reglerna. Advokatsamfundet riktade då skarp kritik mot lagförslagets utformning. Beträffande dessa synpunkter kan i huvudsak hänvisas till nämnd remiss. En sammanfattning av denna kritik görs i det följande.

2 2 Advokatsamfundet ifrågasatte CFC-reglernas förenlighet med EG-rättens etablerings- och kapitalrörelsefrihet. Vidare efterfrågade Advokatsamfundet en närmare belysning av samspelet mellan CFC-reglerna och dubbelbeskattningsavtalen (OECD:s modellavtal). Slutligen framfördes flertalet synpunkter av lagteknisk karaktär. Exempel på dessa var att det ansågs vara oklart vilka ägarstrukturer som omfattades av lagen, hur begreppet nettoinkomst skulle bestämmas samt språkliga justeringar. Förevarande lagförslag har föranletts av EG-domstolens mål C-196/04 (Cadbury Schweppes) där Storbritanniens CFC-regler var föremål för bedömning. Lagförslaget är relativt begränsat och är en direkt följd av målet. Således blir tolkningen av målet av avgörande betydelse för bedömningen av lagförslagets förenlighet med EG-rätten. Advokatsamfundet har inte tolkat avgörandet på samma sätt som regeringen, vilket framgår av synpunkterna nedan. 2.2 Etableringar i EES-området Förslaget avstyrks. Advokatsamfundet är av den bestämda uppfattningen att förslaget inte är förenligt med EG-rätten såsom den uttolkats av EG-domstolen i målet C-196/04 Cadbury Schweppes. Det är enligt Advokatsamfundets mening viktigt att tolka avgörandet mot bakgrund av vad som har prövats av domstolen. Advokatsamfundet finner, till skillnad från regeringen, att EG-domstolen i Cadbury Schweppes angivit att bevisbördan för att s.k. rent konstlade upplägg ligger på det allmänna. Regeringen har angivit bl.a. punkt 70 i domen som stöd för sin uppfattning att det är den enskilde som ålagts bevisbördan. Av punkten framgår att bolaget skall ges tillfälle att lägga fram omständigheter som rör skälet för CFC-bolagets etablering. Advokatsamfundet å sin sida tolkar inte denna punkt på det sättet att den enskilde åläggs bevisbördan utan att domstolen anser det strida mot EG-rätten om den enskilde inte skulle ges rätt att motbevisa presumtion om att ett bolag ska CFC-beskattas. Ytterligare stöd för att det allmänna har bevisbördan är lydelserna i punkterna 67-68, där det nämns att en utomstående kontroll ska kunna göras, vilket enligt Advokatsamfundet implicerar att det är Skatteverket som ska kontrollera och visa omständigheterna. Domstolen hänvisar också till generaladvokatens domsförslag punkt 103, vars innehåll Advokatsamfundet tolkar som ett avvisande av presumtionsliknande resonemang i sammanhanget. Vidare framkommer inget i punkt 75, domstolens slutliga bedömning, som tyder på att bevisbördan ska åläggas den enskilde. Regeringen har även anfört att ett liknande bevisbörderesonemang framkommit i målet Marks & Spencer (C-446/03). Advokatsamfundet vill erinra om att detta rörde sig om ett avdragsyrkande från enskilde och att det därför framstår som mer följdenligt

3 3 att denne ska styrka sitt avdrag, och därför kan Advokatsamfundet inte ansluta sig till det resonemanget. Det är också viktigt att klargöra att domstolens avgörande i denna del bestod i att pröva proportionaliteten i det s.k. motivtestet i Storbritanniens CFC-regler, och att de svenska reglerna inte innehåller någon sådan regel. Advokatsamfundet finner därför att det inte är förenligt med EG-rätten att upprätthålla CFCreglernas automatiska och generella karaktär. Endast regler som förhindrar rent konstlade upplägg som vidtas i syfte att undvika skatt är tillåtna. Förslagets innebörd är att en svensk skattskyldig måste motbevisa presumtionen om att bildandet av ett CFC-bolag ingår i ett rent konstlat upplägg i syfte att undvika skatt. Enbart det förhållandet att en person etablerat sig i ett visst medlemsland (och i vissa fall även bedriver viss specifik verksamhet) är alltså ett förhållande som kan föranleda CFC-beskattning om inte den skattskyldige agerar kraftfullt för sin sak. Förslaget lägger stora krav på den skattskyldige att visa att det antagna CFC-bolaget bedriver vad som kallas en affärsmässigt motiverad verksamhet. Beviskravet visa motsvarar civilprocessens styrka och är orimligt högt och torde i praktiken leda till att det blir mycket svårt, i det närmaste omöjligt, för en skattskyldig att bryta presumtionen och övertyga Skatteverket om att etableringen är verklig. Det finns här anledning att erinra om den stora försiktighet som måste iakttas när utländska rättskällor ska implementeras i svensk rätt. Som nämnts ovan bedömde domstolen de engelska CFC-reglernas s.k. motivtest, av vilket framgår att bolaget kan undslippa CFC-beskattning om det kan visa att den huvudsakliga anledningen till viss utomlands etablering inte var att undslippa skatt. Det är enligt Advokatsamfundet inte korrekt att tolka domstolens bedömning av det s.k. motivtestet såsom varande förenlig med införandet av en presumtion, som förvisso kan motbevisas. Som nämnts ovan menar Advokatsamfundet att bevisbördan enligt domen åligger det allmänna. Om regeringen ändå väljer att placera bevisbördan på den enskilde så bör kravet vara lågt ställt, t.ex. beviskravet antagligt. Det kan också nämnas att huvudregeln i skatteprocessen är att Skatteverket anses ha bevisbördan för en skattskyldigs inkomster. Därför är lagförslaget enligt Advokatsamfundets mening inte förenligt med grunderna för den svenska skatterätten. På grund av bevisbördans placering finner Advokatsamfundet det självklart att förslaget kommer att leda till att skattskyldiga i stor utsträckning torde behöva överklaga Skatteverkets grundläggande beslut om taxering till länsrätt och kanske till och med till kammarrätt för att tillvarata sin rätt. Ett sådant system kan möjligen fungera för storföretag och välbärgade personer men för småföretagare eller vanlig medborgare torde det bli betungande att erlägga skatt i

4 4 enlighet med fattade skattebeslut och att driva skatteprocesser med tillkommande processkostnader (som f.ö. ersätts synnerligen rudimentärt i nuvarande system). Detta försämrar rättssäkerheten och ökar möjligheten för godtycke vid beskattningsbeslut. Advokatsamfundet önskar även peka på att det EGrättsliga rättsskyddet inte endast är av formell art utan att det skall vara fråga om effektiva och praktiskt hanterbara skyddsregler. Det är uteslutet att EGrätten skulle acceptera att en skattskyldig skall behöva anlita ombud för att tillvarata sin rätt. Det är enligt Advokatsamfundet viktigt för förståelsen av Cadbury Schweppes att ha kännedom om bakgrunden till de i målet prövade reglerna. Advokatsamfundet vill påpeka att Cadbury Schweppes gällde regler i Storbritannien. Storbritannien saknar en allmän skatteflyktsklausul och måste därför förlita sig på specifika skatteflyktbestämmelser. Advokatsamfundet vill framhålla att den svenska lagstiftningen innehåller en allmän generalklausul som kan användas när rent konstlade upplägg som syftar till att vinna skatteförmåner iscensätts. Advokatsamfundet finner att generalklausulens innebörd mycket väl överensstämmer med EG-domstolens uppfattning om vad som är möjligt för den nationelle lagstiftaren avseende bekämpande av skatteflykt. Advokatsamfundet vill även framhålla att den skatterättsliga principen om s.k. verklig innebörd innebär att rent konstlade upplägg inte ger några skatterättsföljder. Advokatsamfundet anser att CFC-reglerna i sin nuvarande utformning måste tas bort helt med avseende på etableringar inom EES-området. Advokatsamfundet anser att förslaget inte följer den rätt som givits de skattskyldiga av EG-fördraget och av EG-domstolen. 2.3 Etableringar utanför EES-området Advokatsamfundet är av uppfattningen att CFC-regler som gäller etableringar utanför EES-området inte torde strida mot EG- eller EES-fördraget. Advokatsamfundet finner dock att nuvarande CFC-regler är mycket komplicerade och att tillämpningen bitvis är mycket oklar. Advokatsamfundet anser även att det förhållandet att de svenska CFC-reglerna, som i sin nuvarande utformning ofta kan komma att omfatta fullt legitim aktiv näringsverksamhet, avviker från internationella skatterättsliga principer. Advokatsamfundet vill också framhålla att den nuvarande utformningen av reglerna möjliggör kringgående av reglerna för den skattskyldig som har råd och möjlighet att anlita särskild expertis. Det är principiellt orättfärdigt med sådan lagstiftning.

5 5 Reglerna bör därför ses över. 2.4 Specifika synpunkter avseende den föreslagna lydelsen i 39 a kap. 7 a IL Utöver vad som anförts ovan angående presumtion och bevisbörda kan följande anföras. Förslagets nuvarande lydelse har tydlig koppling till domstolens bedömning och formulering. I regelns första stycke nämns rekvisiten verklig etablering och affärsmässigt motiverad. Det förra rekvisitet har Advokatsamfundet inget att erinra mot som sådant. Rekvisitet affärsmässigt motiverad föranleder dock en kommentar. Såsom regeringen framhåller i promemorian nyttjas inte det uttryckssättet i IL i övrigt. Advokatsamfundet tolkar lagförslaget och domen på det sättet att rekvisitet har sitt ursprung i punkten 54 i domen, där uttrycket faktisk ekonomisk verksamhet framkommer. Advokatsamfundet påminner ånyo om den stora försiktighet som måste iakttas när utländska rättskällor ska implementeras i svensk rätt. Det kan inte uteslutas att en betydelseskillnad föreligger mellan affärsmässigt motiverad och faktisk ekonomisk verksamhet. Det kan inte heller uteslutas att denna betydelseskillnad inte är till fördel för den enskilde. Av denna anledning kan det därför finnas skäl att byta ut rekvisitet affärsmässigt motiverad till faktisk ekonomisk verksamhet. I regelns andra stycke stipuleras hjälpregler till regelns första stycke. Dessa regler har också sitt ursprung i domen (främst punkt 67). Advokatsamfundet anser dessa regler förvisso vara en vällovlig ambition att skapa förutsebarhet. Emellertid torde reglerna likväl vara behäftade med stor oförutsebarhet p.g.a. att det konkret kan vara mycket svårt att visa förefintligheten av de omständigheter som anges i regeln. I punkt 1 anges att egna resurser i form av lokaler och utrustning ska beaktas. Hur ska den enskilde visa på dessa omständigheter? Krävs endast en lagfart eller ett hyresavtal (det krävs ej enligt promemorian att den skattskyldige äger lokalerna), eller krävs mer ingående bevisning som t.ex. fotografier? Vilken är risken att bevisning som företes inte endast ses som försök till kringgående eller skentransaktioner? Liknande frågor kan ställas i anknytning till punkt 2, av vilken framgår att bolaget ska ha egen personal i den stat där bolaget verkar. Ska denna personal vara anställd eller räcker det med att de är uppdragstagare? Måste personalen ha sin hemvist i den staten? Om bolaget bedriver verksamhet som inte fordrar att personalen rent fysiskt befinner sig i etableringslandet, vad gäller i sådant fall?

6 6 De kanske svåraste omständigheterna att visa är de som anges i punkten 3. I den punkten förtydligas att om det utländska bolagets personal självständigt fattar beslut och förfogar över bolagets likvida medel m.m. utan restriktioner, så talar detta för att bolaget är verkligt etablerat enligt regelns första stycke. Detta torde endast svårligen kunna visas. Fordras att alla bolagets beslut dokumenteras? Kan beslut över huvud taget fattas muntligen eller måste dessa spelas in eller dokumenteras på annat sätt? Regeringen anger i promemorian att reglerna i andra stycket endast är hjälpregler och att en samlad bedömning ska göras, där även andra omständigheter kan ha betydelse. Advokatsamfundet anser det vara av godo att även andra omständigheter kan ha betydelse, men ifrågasätter om rättsregeln skall utformas på sådant sätt. Detta beror på att det finns relativt få avgöranden på området och enligt Advokatsamfundets mening kommer de svenska domstolarna därmed vara tämligen trogna dessa hjälpregler. Även förarbetet, i form av regeringens promemoria, är föga upplysande. Det kan därför inte uteslutas att hjälpreglerna i andra stycket i princip ensamt kommer att bli avgörande vid tillämpningen av regeln och detta uppfattar Advokatsamfundet som entydigt negativt. Sammanfattningsvis anser Advokatsamfundet att hjälpreglerna i 39 a kap. 7 a 2 st IL är behäftade med stort osäkerhetsmoment, i synnerhet vad avser beviskravet visa som är för långtgående. Regeringens vällovliga ambition om förutsebarhet kommer inte att kunna uppnås i erforderlig grad. Effekten av förslaget kan därmed bli att de skattskyldiga uppfattar skattesystemet i allmänhet, och CFC-reglerna i synnerhet, som illegitimt, oförutsägbart och orätträttfärdigt vilket i sin tur kan bidra till en önskan att kringgå reglerna. Denna utveckling anser Advokatsamfundet vara entydigt negativ. 2.5 Förfarandekomplikationer Som framgått ovan är det Advokatsamfundets åsikt att det nya lagförslaget innebär en presumtion om CFC-beskattning. Förfarandekomplikationer kan enligt Advokatsamfundet därmed uppstå i form av att den skattskyldige inlämnar deklaration med uppfattningen att CFC-beskattning ej kommer att ske. I och med den föreslagna presumtionen kan Skatteverket lättare komma att klandra deklarationsinnehållet och eftertaxera samt påföra den skattskyldige skattetillägg p.g.a. oriktig uppgift. En sådan ordning får anses vara oacceptabel. Möjligen fordras även ändringar i taxeringslagen (1990:324). 2.6 Ändringar i Bilaga 39 a till 39 a kap. 7 IL

7 7 Lagförslaget innebär flertalet ändringar i Bilaga 39 a. Advokatsamfundet har inget att erinra mot detta. 2.7 Ikraftträdande Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2008 och tillämpas på beskattningsår som börjar efter den 31 december Advokatsamfundet har inget att erinra mot detta. 2.8 Advokatsamfundets övergripande uppfattning Advokatsamfundet anser att regeringen omedelbart bör se över nu gällande CFC-regler samt att aktuellt lagförslag inte skall genomföras. Regeringen bör tillsätta en utredning som förutsättningslöst skall se över behovet av, och eventuell utformning av, rimliga och effektiva CFC-regler. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5426/1999 1999-10-12 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 juni 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över av skattemyndigheten upprättad

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-21 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Effektivare ränteavdragsbegränsningar

Läs mer

R 9943/2002 Stockholm den 12 november 2002

R 9943/2002 Stockholm den 12 november 2002 R 9943/2002 Stockholm den 12 november 2002 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 oktober 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Cfc-regler (Fi2001/709).

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Stockholm den 18 december 2014

Stockholm den 18 december 2014 R-2014/2076 Stockholm den 18 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/4044 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 november 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/08/006 Er referens: Fi2017/02910/S3 1 (5) 2017-08-25 Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s3 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av direktiv

Läs mer

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande.

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande. R-2017/2283 Stockholm den 5 mars 2018 Till Finansdepartementet Fi2017/04533/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 december 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Beräkning

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m.

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m. Promemoria 2004-09-08 Finansdepartementet Deklarationsombud m.m. Skatteverket har till regeringen ingivit en promemoria från den 21 april 2004 om deklarationsombud m.m. I promemorian finns ett förslag

Läs mer

Stockholm den 24 april 2012

Stockholm den 24 april 2012 R-2012/0506 Stockholm den 24 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1349 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Effektivare

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

R 7515/ Till Justitiedepartementet

R 7515/ Till Justitiedepartementet R 7515/2001 2001-05-30 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 februari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Distansavtalslagen och fritidsevenemang,

Läs mer

Stockholm den 16 november 2009

Stockholm den 16 november 2009 R-2009/1902 Stockholm den 16 november 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/6194 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Koncernavdrag

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Lagrådsremiss. Ändrade regler för CFC-beskattning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Ändrade regler för CFC-beskattning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Ändrade regler för CFC-beskattning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 september 2007 Anders Borg Ingela Willfors (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

De nya CFC reglerna är en verklig etablering affärsmässig eller ej?

De nya CFC reglerna är en verklig etablering affärsmässig eller ej? SKATTENYTT 2008 605 Lena Lindström-Ihre och Robert Karlsson De nya CFC reglerna är en verklig etablering affärsmässig eller ej? Sedan 1 januari 2008 gäller den nya kompletteringsregel som infördes i de

Läs mer

NSD. Finansdepartementet Er referens: Fi 2008/4390 Skatte- och Tullavdelningen Stockholm REMISSYTTRANDE

NSD. Finansdepartementet Er referens: Fi 2008/4390 Skatte- och Tullavdelningen Stockholm REMISSYTTRANDE NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Finansdepartementet Er referens: Fi 2008/4390 Skatte- och Tullavdelningen 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Promemorian Ränteavdragsbegränsningar i syfte att förhindra

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige

Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 125/2017 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2017/02786/S3 2017-10-02 Remissvar Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R R-2009/1870 Stockholm den 14 december 2009 Till Miljödepartementet M2009/3289/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 september 2009 beretts tillfälle att yttra sig över Kemikalieinspektionens

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

This is a published version of a paper published in Skattenytt.

This is a published version of a paper published in Skattenytt. Uppsala University This is a published version of a paper published in Skattenytt. Citation for the published paper: Cejie, K. (2010) "Ny dom av EU-domstolen: återigen dags att ändra SINK och A-SINK?"

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag april 2013 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2014 Per Bolund Pia Gustafsson (Finansdepartementet)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2 R-2009/0800 Stockholm den 16 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2268/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 april 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över publikationen Avtalsslutande

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter.

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter. R-2008/0247 Stockholm den 30 maj 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/4949 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 februari 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Prissättningsbesked

Läs mer

Skatterättsligt Forum

Skatterättsligt Forum Skatterättsligt Forum Direkt skatt den 3 februari 2011 Ordningen återställd? Diskussion om intern rätts förhållande till skatteavtalen efter Regeringsrättens domar om 10- årsregeln. Inledare: Professor

Läs mer

Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2)

Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2) 123 Karl-Johan Nörklit Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2) Den s.k. sexmånadersregeln i 3 kap. 9 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL, innebär att arbetsinkomster

Läs mer

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3 R-2007/1126 Stockholm den 18 december 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/7778/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 september 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Finansdepartementet REMISSYTTRANDE 103 33 Stockholm Fi2006/1676 Stockholm den 30 juni 2006 Yttrande över Skatteverkets promemoria om Metoder för att undvika internationell

Läs mer

Beräkning av skattetillägg - en översyn av reglerna (Fi2017/04533/S3) (SOU 2017:94)

Beräkning av skattetillägg - en översyn av reglerna (Fi2017/04533/S3) (SOU 2017:94) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för skatteadministration, skatteavtal och tullfrågor 103 33 Stockholm Stockholm 9 mars 2018 Beräkning av skattetillägg - en översyn av reglerna (Fi2017/04533/S3)

Läs mer

Stockholm den 29 november 2007

Stockholm den 29 november 2007 R-2007/1258 Stockholm den 29 november 2007 Till Näringsdepartementet N2006/10823/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Näringsdepartementets

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 31 maj 2012 KLAGANDE Nordea Bank Sverige AB Ombud: AA Nordea Bank AB Group Taxes, G212 105 71 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 19 Förutsättningarna för att bevilja expertskatt är inte uppfyllda när ersättningen för arbetet i Sverige överstiger två prisbasbelopp per månad de två första åren av anställningsperioden

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 16 oktober 2017 KLAGANDE AA Ombud: Martin Oster Kendris Ltd Mühlemattstrasse 56 5001 Aarau Schweiz MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-04 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Erik Nymansson Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt

Läs mer

Promemoria. Ändrade regler för CFC-beskattning. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Ändrade regler för CFC-beskattning. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Ändrade regler för CFC-beskattning Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att ytterligare en möjlighet till undantag från CFC-beskattning införs i 39 a kap. inkomstskattelagen

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Lagrum: 22 kap. 3 andra meningen, 5 kap. 1 och 3 och 14 kap. 10 och 13 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 22 kap. 3 andra meningen, 5 kap. 1 och 3 och 14 kap. 10 och 13 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2015 ref 30 Med delägare i bestämmelsen om uttag i 22 kap. 3 andra meningen inkomstskattelagen avses också en skattskyldig som indirekt, genom ett handelsbolag, äger del i det överlåtande handelsbolaget.

Läs mer

SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT

SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT - en översikt Maria Hilling Axel Hilling INKOMSTBEGREPPET I SVENSK RÄTT Omfattande inkomstbegrepp UB+konsumtion-IB (Ej arv, gåva, lotterivinster mm (8 kap. IL))

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-07 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 16 april 2003

Läs mer

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244)

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244) 2018 ref. 16 Skatteförfarandelagens regler om rätt till ersättning för kostnader har inte ansetts tillämpliga i ett mål om återkallelse av ett godkännande som skattebefriad förbrukare enligt energiskattelagen.

Läs mer

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser Promemoria 2001-02-01 Fi 2001/437 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för företagsbeskattning, S1 Christina Rosén Telefon 08-405 16 79 Promemoria med förslag till ändring i reglerna

Läs mer

Stockholm den 3 september 2013

Stockholm den 3 september 2013 R-2013/0997 Stockholm den 3 september 2013 Till Finansinspektionen FI Dnr 11-5610 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 juni 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förslag

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-09-06 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Inkorporering av FN:s konvention om

Läs mer

Genomförande av CFC-regler i EU:s direktiv mot skatteundandraganden

Genomförande av CFC-regler i EU:s direktiv mot skatteundandraganden Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för skatteadministration, skatteavtal och tullfrågor 103 33 Stockholm Stockholm 11 april 2018 fi.remissvar@regeringskansliet.se Genomförande av CFC-regler

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

Remissvar 1(5) - Förslagen innebär att regleringen blir teknikneutral och på så sätt omfattas även nya spelformer automatiskt av tillämpningsområdet.

Remissvar 1(5) - Förslagen innebär att regleringen blir teknikneutral och på så sätt omfattas även nya spelformer automatiskt av tillämpningsområdet. Remissvar 1(5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm En omreglerad spelmarknad (SOU 2017:30) Fi2017/01644/OU 1 Sammanfattning Skatteverket har inga invändningar mot att förslagen i betänkandet genomförs.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 20 december 2013 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Emine Lundkvist och Karl-Johan Nörklit Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift

Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift Lagrådsremiss Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 juni 2006 Sven-Erik Österberg Fredrik Löfstedt

Läs mer

Stockholm den 30 maj 2013

Stockholm den 30 maj 2013 R-2013/0594 Stockholm den 30 maj 2013 Till Justitiedepartementet Ju2013/915/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 april 2013 beretts tillfälle att yttra sig över departementspromemorian Lagvalsregler

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43)

Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43) R1C, 2009-02, DV info.avd. 1 (7) Finansdepartementet Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43) Promemorian berör ett sakområde som väsentligen ligger vid sidan av hovrättens

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Augusti 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 juli 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Stefan Lindh Advokatfirman Delphi Box 465 581 05 Linköping ÖVERKLAGAT

Läs mer

Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton

Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton Remissvar 1(6) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Promemoria Vissa ändringar vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton Fi 2016/02342/S3 1 Sammanfattning Skatteverket tillstyrker

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Stockholm den 30 mars 2006 R-2005/1802. Till Finansdepartementet. Fi2005/6016

Stockholm den 30 mars 2006 R-2005/1802. Till Finansdepartementet. Fi2005/6016 R-2005/1802 Stockholm den 30 mars 2006 Till Finansdepartementet Fi2005/6016 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över Vissa företagsskattefrågor

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N. Remissyttrande

N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N. Remissyttrande Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Er referens: 103 33 Stockholm Fi2019/00362/S3 Stockholm, 2019-04-08 Remissyttrande Remiss av promemorian Nya anståndsregler i vissa gränsöverskridande situationer

Läs mer

Stockholm den 29 mars 2012

Stockholm den 29 mars 2012 R-2012/0282 Stockholm den 29 mars 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/397 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 februari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Företagsskatteutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-06-11 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. En modernare rättegång II Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Ella Nyström och Olle Stenman samt justitierådet Per Classon Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ Enligt en

Läs mer

Stockholm den 4 april 2011

Stockholm den 4 april 2011 R-2011/0159 Stockholm den 4 april 2011 Till Finansdepartementet Fi2010/5475/S1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 31 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian En ny reglering

Läs mer

Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission

Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission Remissvar 1(5) Dnr: 131-152258- 16/112 Finansdepartementet Skatte och Tullavdelningen 103 33 Stockholm Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission Fi2016/01138/S1 1 Sammanfattning Skatteverket

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Stockholm den 9 mars 2009 R-2008/1519. Till Finansdepartementet. Fi2008/7059

Stockholm den 9 mars 2009 R-2008/1519. Till Finansdepartementet. Fi2008/7059 R-2008/1519 Stockholm den 9 mars 2009 Till Finansdepartementet Fi2008/7059 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 december 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Handelsbolagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-20 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson Genomförande av CFC-regler i EU:s direktiv mot

Läs mer

Stockholm den 28 februari 2019

Stockholm den 28 februari 2019 R-2018/1678 Stockholm den 28 februari 2019 Till Justitiedepartementet Ju2018/04106/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 9 april 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART IKEA Investfast AB, 556409-4596 Box 700 343 81 Älmhult ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION

NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Bilaga till remissyttrande avseende promemorian Nya skatteregler för företagssektorn Några närmare synpunkter på vissa av förslagen till lagtext och författningskommentarer 20 b kap. 1 IL Licensavtal avseende

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Gäran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-13 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 6 februari

Läs mer

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 5191-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FL Ombud och offentlig försvarare: Advokat PG SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Klövern AB Ombud: AA Deloitte AB Rehnsgatan 11 113 57 Stockholm Ombud: Advokat Börje

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 5 mars 2010 R-2010/0178. Till Justitiedepartementet. Ju2009/9247/L2

Stockholm den 5 mars 2010 R-2010/0178. Till Justitiedepartementet. Ju2009/9247/L2 R-2010/0178 Stockholm den 5 mars 2010 Till Justitiedepartementet Ju2009/9247/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 februari 2010 beretts tillfälle att avge yttrande angående ett förslag till

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-22 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Koncernavdrag i vissa

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-21 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Läs mer

Promemorian Exitbeskattning för fysiska personer Beskattning av orealiserade kapitalvinster som upparbetats i Sverige

Promemorian Exitbeskattning för fysiska personer Beskattning av orealiserade kapitalvinster som upparbetats i Sverige REMISSYTTRANDE 1 (5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen, Enheten för inkomstskatt och socialavgifter Promemorian Exitbeskattning för fysiska personer Beskattning av orealiserade kapitalvinster

Läs mer