Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75)"

Transkript

1 Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE LS LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75) Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendebeskrivning Socialdepartementet har berett landstinget tillfälle att yttra sig över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75). Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen besluta att avge yttrande till Socialdepartementet över delbetänkandet Pris, tillgång och service (SOU 2012:75) i enlighet med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande med nedanstående tillägg. Landstingsrådsberedningens motivering Utredningen har haft som uppdrag att göra en översyn av frågor som rör prissättning, tillgång och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet. Ett uppdrag har varit att se över prissättningen av originalläkemedel som inte har generisk konkurrens och föreslå en långsiktigt hållbar modell. Dessutom har utredningen haft som uppgift att skapa förutsättningar för en god kostnadskontroll och för att läkemedelspriserna ska ligga under eller nivå med läkemedelspriserna i andra länder. Ett annat uppdrag har varit att lämna förslag rörande prissättning och utbyte av generiska läkemedel. I Sverige uppgår läkemedelskostnaderna till 36 miljarder kronor. Det avser förskrivna läkemedel, läkemedel på sjukhus och receptfria läkemedel. Läkemedelskostnaderna avser täcka bland annat kostnader för forskning och utveckling av läkemedel.

2 Stockholms läns landsting (6) SKRIVELSE LS Patientens egenavgift beräknas vara 21 procent av de totala läkemedelskostnaderna. I Stockholms län landsting är kostnaderna för öppenvårdsläkemedel drygt 4.7 miljarder kronor. En snabb medicinsk utveckling har successivt ökat nyttan av läkemedel för patienten och för sjukvården. För att få störst nytta av läkemedel behöver tydliga prioriteringar göras. Krav måste också ställas på att läkemedlen ska vara kostnadseffektiva. Generiska läkemedel står för halva volymen av läkemedel men utgör endast 17 procent av kostnaderna för läkemedel. Läkemedelsindustrin i Sverige investerar varje år 13 miljarder kronor i forskning och utveckling personer är anställda i läkemedelsindustrin i Sverige. Exporten av läkemedel uppgår till 58 miljarder kronor och importen till 30 miljarder kronor. Att forska fram ett nytt läkemedel tar ofta år och beräknas kosta 8-10 miljarder kronor. Stockholms läns landsting anser att utredningens betänkande är ett gediget arbete med bra analyser och omfattande bakgrundsfakta. De förslag som lämnas är stabila och välutredda. Landstinget anser att en sammanhållen nationell process för introduktion av nya läkemedel är viktig. Det ger möjlighet till en tidig kunskapsuppbyggnad och optimerar en kostnadseffektiv användning av nya innovativa läkemedel. Patient- och medborgarperspektivet är här viktigt. Ett ordnat införande av nya läkemedel är enligt landstingets mening en mycket angelägen fråga. En kunskapsbaserad läkemedelsbehandling där nya läkemedel prövas i strukturerade former är enligt landstinget viktig att säkerställa. Det är viktigt att effektiva läkemedel införs snabbare än vad som sker idag. Landstingen och regionerna måste samverka i syfte att vara kraftfulla aktörer på läkemedelsmarknaden vid prisförhandlingar och upphandlingar av läkemedel. Utredaren borde ha lagt förslag som mer tydligt klargjort landstingens möjligheter att förhandla om priser på öppenvårdsläkemedel. Landstinget stödjer utredarens förslag om prissättning av originalläkemedel utan generisk konkurrens. Förhandlingsrätt för landstingen, referensprissättning efter en tid och en s k bagatellgräns för en fullständig utredning bör leda till en mer rationell prissättning. Bagatellgränsen innebär ett snabbspår in i förmånen för produkter vars försäljning understiger 10 miljoner kronor. Utredarens förslag om prismodellen för generika är enligt landstinget väl genomtänkt, men patientsäkerhetsfrågor bör betonas mer.

3 Stockholms läns landsting (6) SKRIVELSE LS Stockholms läns landsting anser att den värdebaserade prissättningen (VBP) ska bibehållas för nya läkemedel - utan generisk konkurrens - som utredningen föreslår. Det innebär att TLV även fortsättningsvis ska fatta subventionsbeslut på nationell nivå. Modellen bör dock utvecklas så att kopplingen till prisvolym stärks. Det innebär en uppföljning av volymen med möjligheter till prisjustering om volymen ökar Landstinget och andra aktörer i regionen har en stark ambition att skapa goda förutsättningar för företagande och innovation. Samtidigt är det viktigt att påpeka att VBP redan idag premierar innovationer vilket är positivt. Förslag som innebär att landstingen ger ytterligare stöd till läkemedelsindustrin - inom ramen för VBP - för innovationer bör övervägas noga. Stöd till innovationer är också en viktig statlig uppgift. Efter fem år - efter att ett läkemedel godkännts för subvention - bör systemet med internationell referensprissättning (IRP) enligt landstingets mening införas med ytterligare en skärpning efter tio år. Modellen bör stimulera utveckling samtidigt som den pressar priser när terapin är etablerad. Dock bör undersökas förutsättningarna för att landstingen ges möjlighet att upphandla läkemedel tidigare när nya produkter i samma klass kommer ut på marknaden. Det kan ske långt tidigare än inom fem år. En lagändring kan behövas för att göra detta möjligt. Det är viktigt att uppmärksamma att IRP kan vara förenat med vissa problem som höga listpriser, sekretessbelagda rabattavtal m m. Modellen bör enligt landstingets mening följas upp fortlöpande. IRP bör dock kompletteras med en möjlighet till prishöjning när andra alternativ till läkemedlet saknas. I annat fall kan läkemedelsföretaget ta bort produkten från den svenska marknaden. Enligt landstingets mening bör hälsoekonomiska bedömningar alltid göras när dyra läkemedel införs. Det arbete som landstinget bedriver med att noga följa utvecklingen på läkemedelsmarknaden när det gäller nya och kommande läkemedel / vacciner (s k horizon scanning) är viktigt i detta sammanhang. Landstinget är idag skyldigt att upphandla slutenvårdsläkemedel med i princip fri prissättning medan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bedömer öppenvårdsläkemedel. Denna skillnad försvårar en rationell och övergripande bedömning av läkemedlets kostnads- och nyttoeffekt för sjukvården. I framtidens sjukvård suddas gränsen alltmer ut mellan sluten och öppen vård.

4 Stockholms läns landsting 4 (6) SKRIVELSE LS Stockholms läns landsting anser att det fmns ett klart behov av att kunna göra en helhetsbedömning av läkemedlet för hela sjukvården. Det måste därför klargöras i lagstiftningen att landstingen genom förhandling även ska tillåtas påverka priser på öppenvårdsläkemedel. Enligt vår mening borde TLV kunna gå in i direkta prisförhandlingar annars är risken att förmånssystemet fungerar suboptimalt. Stockholms läns landsting är mycket positivt till att landstingen och läkemedelsföretagen föreslås kunna träffa samarbetsavtal för uppföljning, utvärdering och rabatt på läkemedel. Det möjliggör bland annat en systematisk uppföljning av läkemedlets effekt och säkerhet i den kliniska vardagen. Parterna kan även komma överens om villkor för introduktion av nya läkemedel. Det kan även bidra till en bättre användning av befintliga läkemedel. Patienter och förskrivare av läkemedel har framfört att det finns stora problem med tillgängligheten av vissa läkemedel på apoteken. Framförallt avser det dyra och mer ovanliga läkemedel. De finns inte på lager och tar lång tid att beställa hem. Inom sjukvården upplever man också att antalet restnoteringar har ökat. Det är även ett problem när det intefinnsgeneriska läkemedel tillgängliga. Utredningen föreslår flera olika åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Landstinget stödjer utredningens förslag att det första som bör göras är att Läkemedelsverket ges i uppdrag att kartlägga omfattningen av problemet och antalet restnoteringar. Ett annat förslag är att ställa krav på vilken lagerhållning öppenvårdsapoteken ska ha. Enligt landstingets mening bör detta vara ett inriktningsmål. Leverantören av läkemedlet bör även ha ett fastställt ansvar för att tillhandahålla läkemedlet. En leveransskyldighet för apoteken bör införas. Det är viktigt att den s k 24 -timmars regeln kan hållas. Apoteken bör kunna minimera tillgänglighetsproblemen när marknaden stabiliserats. Landstinget är tveksamt till att införa ett gemensamt söksystem för läkemedel mellan apoteken. Det blir dyrt och har ett begränsat värde. Utredningen borde ha behandlat hur hanteringen av vissa specialläkemedel ska lösas. Dessa läkemedel hanteras idag som rekvisitionsläkemedel men kan ges i form av tabletter till patienten i öppen vård. Utredningen borde ha föreslagit en mer ändamålsenlig hantering av dessa läkemedel som vore till fördel för patienten och mer kostnadseffektivt.

5 5 Stockholms läns landsting (6) SKRIVELSE LS Dagens generikamodell har inneburit stora besparingar och gett landstingen ekonomiska möjligheter att införa nya och dyra läkemedelsbehandlingar. Det finns dock vissa risker med den generiska läkemedelsmodellen. Missförstånd kan uppstå. Patienten känner ibland inte igen sitt läkemedel när det byts ut mot ett generiskt preparat. Risken för dubbelmedicinering ökar. För att minska risken kan den förskrivande läkaren hindra utbyte av läkemedel för patienter som inte bedöms kunna hantera detta. Utredningen pekar på att generiska läkemedelsnamn bör lyftas fram i större utsträckningen vilket landstinget stödjer. En generisk förskrivning av läkemedel är viktig och det är en inriktning som landstinget stödjer. Det är också inriktningen i den nationella läkemedelsstrategin. Landstinget stödjer även utredningens förslag att en farmaceut vid särskilda skäl ska kunna motsätta sig utbyte av läkemedel med hänvisning till patientsäkerheten. Begreppet "särskilda skäl" bör dock klargöras. Stockholms läns landsting anser att det är viktigt att forskning och utveckling av läkemedel kan bedrivas i Sverige. Landstinget arbetar aktivt för att detta ska vara möjligt i Stockholms län. Regeringen stödjer även en sådan utveckling. Ett exempel är att landstinget aktivt samarbetar med universitet, högskolor och industri. Ett annan viktigt del är att underlätta för genomförandet av kliniska prövningar av läkemedel och för detta har landstinget inrättat en särskild organisation. Det är svårt att beräkna de ekonomiska konsekvenserna av utredningens förslag. Det är tveksamt om det innebär att landstingets läkemedelskostnader minskar. En minskning av kostnaderna förutsätter ett oförändrat förskrivningsmönster. Samtidigt föreslår utredaren att de ekonomiska överskotten ska avsättas i en fond och i ett prestationsbaserat ersättningssystem för att öka användningen av nya läkemedel. Landstinget är dock tveksamt till de av landstinget framförhandlade rabatterna läggs i den gemensamma fonden. Det skapar inte de önskvärda incitamenten på verksamhetsnivå. De ekonomiska konsekvenserna av förslagen bör därför noga redovisas i det fortsatta arbetet.

6 Stockholms läns landsting 6 (6) SKRIVELSE LS Beslutsunderlag Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 7 februari 2013 Sammanfattning av delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75) Torbjörn Rosdahl ] Birgittal Rydberg ( I

7 Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE (8) LS Landstingsstyrelsen Ankom Stockholms läns landsting Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75) Ärendebeskrivning Landstinget har genom remiss från Socialdepartementet lämnats tillfälle att yttra sig över delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75). Beslutsunderlag Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 7 februari 2013 Sammanfattning av delbetänkandet Pris, tillgång och service - Fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksbranschen (SOU 2012:75) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta att avge yttrande till Socialdepartementet över delbetänkandet Pris, tillgång och service (SOU 2012:75) i enlighet med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande. Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning Stockholms läns landsting konstaterar att utredaren levererat en gedigen utredning med bra analyser och bakgrundsfakta. De förslag som ges är mot denna bakgrund stabila och välutredda. Stockholms läns landsting stödjer i huvudsak utredarens förslag om prissättning av originalläkemedel utan generisk konkurrens. Förhandlingsrätt för landstingen, referensprissättning efter en tid och bagatellgräns för fullständig utredning är bra förslag som ger en mer rationell prissättning. Landstinget anser däremot inte att en fond för att stimulera innovation leder till önskade effekter. Att varsamt introducera nya teknologier i det dagliga kliniska arbetet och följa upp dess effekter måste ingå i landstingets ansvar och resurserna för detta måste finnas i landstingen. Det är inte lämpligt att ha stimulansmedel för att introducera Dnr.

8 Stockholms läns landsting 2(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS läkemedel då det är omöjligt att veta vad som är rätt nivå för användning i början av ett läkemedels livscykel. Stockholms läns landsting delar utredarens uppfattning att prismodellen för generika i huvudsak är bra men att det finns vissa förbättringar som kan genomföras. Utredaren har huvudsakligen riktat sina förslag för att förbättra logistiken hos apoteksaktörer medan landstinget också gärna hade sett fler förslag för att förbättra patientsäkerheten. Stockholms läns landsting delar delvis utredarens beskrivning av tillgänglighetsproblematiken. Sannolikt kommer apoteksmarknaden, när den stabiliserats kunna kommunicera och planera för att minimera tillgänglighetsproblem. Landstinget bedömer inte att utvecklande av nationell tjänst för att hitta läkemedel är väl investerade pengar. Utveckling sker redan nu i konkurrens mellan apoteksaktörer. Bakgrund Regeringen beslutade den 16 juni 2011 att tillkalla en särskild utredare med uppgift att göra en översyn av vissa frågor som rör prissättning, tillgänglighet och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet. Vid två tillfällen, den 22 september 2011 och den 14 juni 2012 har regeringen beslutat om tilläggsdirektiv till utredningen. Uppdragets första delar redovisades i oktober 2012 som betänkandet Pris, tillgång och Service. I övriga delar ska redovisning ske senast den 1 april 2013 respektive senast den 1 november Överväganden och förslag till ny prissättningsmodell för originalläkemedel utan generisk konkurrens (kapitel 10) Stockholms läns landsting stödjer förslagen om att behålla dagens värdebaserade prissättning (VBP) för nya läkemedel, men att utveckla tillämpningen främst avseende kopplingen prisvolym samt att införa internationell referensprissättning (IRP) efter 5 år, med ytterligare skärpning efter 10 år. Modellen är tilltalande då den ger ett premiumpris kopplat till förväntat värde hos läkemedlet som stimulerar utveckling av innovationer samtidigt som den pressar priset när terapin är mer etablerad och har funnit sin plats. Införandet av IRP bör kompletteras med möjlighet till prishöjning i vissa medicinskt angelägna fall t.ex. där andra alternativ saknas och läkemedelsföretaget i annat fall tar bort produkten från den svenska marknaden. Detta föreslås regleras i föreskrifter från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV). Att införa en bagatellgräns för att frigöra resurser för hälsoekonomiska bedömningar för slutenvårdsläkemedel bedöms som en rimlig avvägning

9 Stockholms läns landsting 3(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS för att nyttja utredarkompetens optimalt. Kriterierna för bagatellgränsen bör utformas så att extremt dyra läkemedel alltid bör genomgå hälsoekonomiska bedömningar. Den potentiellt angivna försäljningen bör inte enbart anges av företaget i ansökan utan även stämmas av med de uppgifter som har framkommit från landstingen med s.k. horizon scanning. Underlag för kostnadseffektivitet behövs både för öppenvårdsläkemedel och för slutenvårdsläkemedel. I dagens system är landstingen skyldiga att upphandla slutenvårdsläkemedel där det i många fall råder fri prissättning, medan öppenvårdsläkemedel inom förmånen bedöms av TLV. Terapeutiskt likvärdiga alternativ kan hanteras olika pga. administrationsform vilket inte främjar jämlik vård. Sjukvårdshuvudmännen har det samlade ansvaret för hälso- och sjukvården inklusive ett finansieringsansvar. Det finns därför ett tydligt behov av att kunna göra gemensamma avvägningar och helhetsbedömningar av användningen, inklusive kostnaderna, av läkemedel i hela sjukvården. Den rådande reglering som skiljer på förutsättningarna mellan öppen- och slutenvård (bl.a. recept och rekvisition) försvårar en rationell och övergripande bedömning av läkemedlens kostnads- och nyttoeffekter i sjukvården. Detta blir allt viktigare när gränsen mellan slutenvård och öppenvård suddas ut. Landstinget välkomnar förslaget om att landstingen och industrin ska ingå samarbetsavtal för uppföljning, utvärdering och rabatt. Detta är också attraktivt för läkemedelsföretagen genom att landstingen kan utnyttja sin förmåga till styrning och ledning på ett mer förutsägbart sätt och att systematisk uppföljning av läkemedlets effekt och säkerhet i klinisk vardag görs tillgängligt för företaget. De befintliga exemplen på förhandling som finns illustrerar ett ömsesidigt intresse från sjukvårdshuvudmän och läkemedelsföretag att utveckla sina samarbetsformer. Att båda parter gemensamt, på ett tydligare sätt än tidigare, kommer överens om villkor för t.ex. introduktion av ett nytt läkemedel, innebär ett utvecklingsarbete till nytta för båda parter. Tydliga förhandlingsmöjligheter kommer att kunna ge betydligt bättre förutsättningar för priskonkurrens inom vissa terapiområden. Vidare kan etablering av förhandlingsmöjligheter för landstingen bidra till önskad utveckling, ge förbättrade förutsättningar för introduktion av nya läkemedel samt även bidra till bättre användning av befintliga läkemedel. Utveckling, god kostnadskontroll och jämlik vård går därmed att kombinera. Inom ramen för ELIS-projektet, som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, pågår ett framtagande av en gemensam strategi gällande förhandling och samverkan mellan landsting. En gemensam strategi och ett etablerat informations- och erfarenhetsutbyte kommer effektivt att motverka ojämlikheter och istället leda till gemensam utveckling.

10 JIL Stockholms läns landsting 4 (s) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstinget delar utredningens uppfattning att det för samarbetsavtal mellan landstingen och läkemedelsindustrin inte krävs någon ytterligare lagstiftning. Landstinget har därför genomfört ett projekt för att öka kostnadseffektiviteten inom området subkutana TNF-läkemedel när de används vid reumatiska sjukdomar. Förvaltningsrätten i Stockholm har dock i en dom angivit en annan uppfattning. Mot denna bakgrund anser landstinget att det möjligen ändå finns anledning att även i lagtext tydliggöra utredningens uppfattning, dvs. att landstingsförhandlingar för öppenvårdsläkemedel är tillåtna. En tydlig skrivning i lagtext skulle innebära att den av utredningen önskade utvecklingen med innovativa lösningar inte onödigtvis försvåras. Utredningen föreslår också en utökad förhandlingsrätt på icke-utbytbara generika för apoteken för att uppnå ytterligare prisdynamik. Landstinget saknar en konsekvensutredning av parallellimportens negativa miljöeffekter som bör vägas mot apoteksaktörernas inkomster. Förhandlingsrätten på parallellimporterade läkemedel är en viktig inkomstkälla för apoteksaktörerna, men apotekens incitament till lönsamhet borde inte ligga i förhandling av priser utan i incitament avseende patientsäkerheten (hög tillgänglighet och farmaceutisk rådgivning), för att som en del i vårdkedjan säkra att patienterna förstår syftet med sin läkemedelsbehandling och uppnår en hög följsamhet. Förslaget om att nyttja uppnådda besparingar till innovationer är positivt och på landstingsnivå kommer detta att ske via snabbare upptag av nya läkemedel. Det är emellertid varken nödvändigt eller önskvärt att göra detta via en nationell innovationsfond. Prioriteringar och satsningar bör inte göras exklusivt inom läkemedelsområdet utan bör vägas mot hela hälsooch sjukvårdens utvecklingsbehov. Att varsamt introducera nya teknologier i det dagliga kliniska arbetet och följa upp dess effekter måste ingå i landstingets ansvar och resurserna för det måste finnas i landstingen. Ett utökat förhandlingsmandat är positivt och önskvärt av skäl beskrivna ovan men kommer också att innebär utökade administrativa arbetsuppgifter som måste finansieras. Det är också så att de rekommendationer som kommer att utfärdas av landstingen kräver ett omfattande implementeringsarbete med tydliga vinster för att kunna realiseras. Därför är det inte möjligt att överföra den besparingspotential som kan frigöras till en nationell innovationsfond. Ett prestationsbaserat ersättningssystem för nya läkemedel är ett orimligt förslag så länge inte andra åtgärder inom hälso- och sjukvården värderas på samma sätt som läkemedel. Nya kostnadseffektiva läkemedel som är

11 Stockholms läns landsting 5(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS bedömda av TLV är kostnadseffektiva jämfört med att inte behandla eller jämfört med befintlig läkemedelsbehandling men är inte värderade mot andra metoder i vården som t.ex. kirurgi och sjukgymnastik. Det är heller inte lämpligt att ha stimulansmedel för att introducera läkemedel då det i början av ett läkemedels livscykel inte är möjligt att veta vad som är rätt användning. Landstinget stödjer arbetet med en sammanhållen nationell process för introduktion av nya läkemedel som bygger på samarbeten mellan sjukvården, apoteken, läkemedelsföretagen och myndigheter inom området och där patientperspektivet är representerat (nationella läkemedelsstrategin punkt 6.1). Detta ger goda förutsättningar för tidig kunskapsuppbyggnad och spridning av ny kunskap vilket ökar förutsättningarna för att så tidigt som möjligt optimera kostnadseffektiv användning av nya innovativa läkemedel. Arbetet kräver ett stort engagemang, en tydlig förankring och resurser i respektive landsting för att kunna komma patienterna till godo på bästa sätt. En sammanfattande konsekvensbeskrivning av vad förslagen som helhet innebär för landstingens kostnader och intäkter på kort och på lång sikt saknas i betänkandet. Vilken effekt förslagen får på landstingens totala kostnader för läkemedel har inte beräknats. De kan i princip bli större än idag om volymerna ökar även om varje åtgärd har en besparingspotential. De beräknade besparingspotentialerna kan vara i överkant eftersom flera av åtgärderna påverkar samma problemområde. Om man tidigare gjort en felaktig prissättning av läkemedel kan den bara korrigeras en gång. Det finns föreslaget ett antal verktyg som ska angripa de felaktigt prissatta läkemedlen och det finns således en risk att besparingspotentialer överskattas. Leverans- och tillhandahållandeskyldigheten (kapitel 12) Stockholms läns landsting delar delvis utredarens beskrivning av tillgänglighetsproblematiken. Sannolikt borde apoteksmarknaden när den stabiliserats kunna kommunicera och planera för att minimera tillgänglighetsproblem. Både förskrivare och patienter signalerar att det finns stora problem med tillgänglighet framför allt för dyra och mer ovanliga läkemedel. De finns aldrig på lager och tar lång tid att beställa hem. Sjukvården upplever att mängden restnoteringar på vanliga läkemedel ökat. Detta är framför allt ett problem när det intefinnsgenerisk konkurrens d.v.s. där en annan producent kan tillhandahålla vara av samma substans.

12 Stockholms läns landsting 6(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Utredningen föreslår ett antal aktiviteter för att komma till rätta med de problem som finns. Förslagen som redovisas är dock mycket övergripande och mest av inriktningskaraktär. Utredningen föreslår ett krav på öppenvårdsapotekens lagerhållning för god tillgång till läkemedel. Landstinget gör bedömningen att skrivningen är nödvändig som inriktningsparagraf, men att införandet inte kommer att förändra apotekens agerande. Det är ytterst svårt att bedöma vad som är tillräckligt bra lagerhållning. Landstinget stödjer utredningens förslag att Läkemedelsverket ska få ett uppdrag att kartlägga omfattningen av restnoteringar. Större vikt bör läggas vid tillgång till läkemedel som saknar generisk konkurrens då bristande tillgång till dessa innebär bristande medicinska resultat. Vikt bör även läggas vid omfattningen av rester på samtliga generiska läkemedel inom en förpackningsstorleksgrupp. Landstinget anser inte att utvecklande av gemensamt söksystem är väl investerade pengar. Utveckling sker redan nu i konkurrens mellan apoteksaktörer där man utvecklar tjänster som är anpassad till den egna infrastrukturen. Ett nationellt system kan komma att ta lång tid att sjösätta, vara mycket beroende av korrekt lagerföring hos samtliga apotek och riskerar att bli mycket kostsamt. Utredningen bedömer att det nationella systemet bör utvecklas av konkurrensskäl då små aktörer inte kan förväntas utveckla liknande system själva. Landstinget frågar sig då vem som ska betala det säkerligen mycket dyrare nationella systemet. Ska de stora aktörerna subventionera de små aktörernas användning? Ska landsting eller stat finansiera åtaganden som en privat apoteksmarknad har? Landstinget saknar förslag avseende leveransskyldigheter för innehavaren av försäljningstillståndet eller partihandlare. Prissättning och utbyte av generiska läkemedel (kapitel 14) Dagens generikamodell ger stora kostnadsbesparingar och en prisnivå som gör att landstingen haft möjlighet att ta till sig bra nya behandlingar. Landstinget bedömer att den i huvudsak är en bra avvägning mellan prispress och patientrisk. Förslaget omförlängdaförberedelseperioder och försäljningsperioder förbättrar för apoteken vad avser lagerhållning och logistik. Ett problem är att komplexiteten i modellen ökar kraftigt. Genom att det finns möjlighet att registrera pris men utan att ingå i utbytessystemet finns möjlighet att det kan finnas läkemedel på apoteken som är billigare än det som apoteken måste byta till. Det är inte tillfredställande. Detta skapar kommunikationsproblem och förvirring hos apotek, förskrivare och läkemedelsföretag. Det kan också skapa möjligheter

13 Stockholms läns landsting 7(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS att kringgå systemet om priserna för periodens vara regelmässigt blir högre än billigaste pris. Förslaget kommer endast att marginellt minska risker för dubbelmedicinering hos patienten. En försäljningsperiodslängd på fyra månader hade gett en minskad mängd utbyten men sannolikt bibehållit prispressen. De viktigaste verktygen för att minska patientsäkerhetsrisker på systemnivå är införandet av generisk förskrivning och en aktiv bedömning av behandlande läkares utbyte för patienter som inte bedöms kunna hantera detta. Som anges i utredningen är det viktigt ur patientsäkerhetsperspektiv att ett införande av en generisk förskrivning sker samtidigt med ett arbete där de generiska läkemedelsnamnen lyfts fram tydligare för patienten. Det är förutom de aspekter som tas upp viktigt att pappersutdrag på läkemedelsordinationslistor från journalsystem och pappersutdrag på befintliga recept blir tydliga och inte ökar risken för missförstånd i ett läge när läkemedel kan vara både generiskt förskrivna eller preparatförskrivna. Det är ytterst viktigt att myndigheterna ställer tydliga krav i dessa delar och bevakar säkerheten i hur informationen presenteras. Vi stödjer förslaget att farmaceutens möjlighet att av hänsyn till patientsäkerheten motsätta sig utbyte regleras. Regleringen måste dock tydliggöras och kontrolleras noga tex genom krav på journalföring av orsak till "apotekskryss". Farmaceutens möjlighet att motsätta sig utbyte får endast ske när det föreligger uttalade patientsäkerhetsrisker. Vi ser idag flera exempel där apoteken expedierat dyrare parallellimporterade läkemedel istället för billigare original på grund av att apoteket har en rabatt. Detta, som troligen är en följd av apotekens förhandlingsrätt på priser, innebär en kostnadsfördyring för såväl patienter som för landsting. TLV och Apotekens Service AB måste utöver uppdraget att ange hur apotekens IT-system bör vara utformade även få ett tillsynsansvar för att säkra att dessa stödjer det generiska utbytet. Synpunkter på övriga kapitel Kapitel 15.6 Underrättelse om utbyte av läkemedel Det är bra att kravet på att öppenvårdsapotekens underrättelse om utbyte ska ske skriftligt tas bort. Stockholms läns landsting är dock bekymrad över att det finns en risk att det blir olika system och olika lösningar för olika apoteksaktörer. Kapitel 16.7 Tillsyn Det bör göras tydligare vilka som har ansvar för och är tillsynsmyndighet för nationella system som införs i läkemedelsordinationskedjan. Senast har

14 Stockholms läns landsting 8(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE LS det varit oklarheter huruvida förskrivningssystemet för dosdispenserade läkemedel, Pascal, innefattas i Läkemedelsverkets tillsynsansvar som medicinteknisk produkt eller inte. Det finns oklarheter hur man ser på beslutsstödsystem och register som används som underlag till ordination. Kedjan från ordination i journalsystem till expediering hos apotek är komplex med ett antal olika system, olika register och olika aktörer inblandade. Om, och i så fall exakt vilka delar, som ingår i läkemedelsverkets tillsynsansvar, måste göras tydligare. Kap Registrering av uppgifter om elektroniska recept Vi delar Apotekens Service AB:s åsikt att det kan finnas situationer vid felsökning och arbete efter ett inträffat fel med elektroniska recept att den idag i lagen angivna tiden 15 månader för sparad information kring e-recept, kan vara för kort. Det samma gäller, enligt Stockholms läns landsting, för dosrecept. Övriga frågor lämnas utan synpunkter. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Förslaget har ekonomiska konsekvenser för landstinget. En effektivare prissättning kommer enligt utredningen att minska kostnader för läkemedel med 2,3 miljarder kronor. Landstingen betalar idag ca 80% av läkemedelskostnaderna inom läkemedelsförmånerna. En mycket översiktlig beräkning skulle ge vid handen att landstingets kostnader skulle minska med ca 350 miljoner kronor. Utredaren föreslår att dessa medel i huvudsak skulle avsättas till en fond och ett prestationsbaserat ersättningssystem för att öka användningen av nya läkemedel. Det är därför omöjligt att förutse hur de ekonomiska konsekvenserna blir för Stockholms läns landsting. Miljökonsekvenser av beslutet I enlighet med landstingets Miljöpolitiska program har hänsyn till miljön beaktats och slutsatsen är att det inte är relevant med en miljökonsekvensbedömning i detta ärende. Toivo Heinsoo Landstingsdirektör

15 Ankom Stockholms läns landsting Sammanfattning Uppdraget Utredningens uppdrag är att göra en översyn av vissa frågor som rör prissättning, tillgång och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet. I detta delbetänkande behandlas frågor om prissättning, leverans- och tillhandahållandeskyldigheten och vissa övriga frågor av betydelse för öppenvårdsapotekens verksamhet. Utredningen ska se över prissättningen av originalläkemedel utan generisk konkurrens och föreslå en långsiktigt hållbar prismodell. En utgångspunkt för en framtida prismodell är, enligt utredningens direktiv, att den ska skapa förutsättningar för god kostnadskontroll och att läkemedelspriserna ska ligga under eller i nivå med jämförbara länder. Modellen ska vidare säkerställa god tillgång till effektiva läkemedel samt ge goda förutsättningar för den forskande läkemedelsindustrin. Utredningen får även lämna förslag rörande prissättning och utbyte av generiska läkemedel, under förutsättning att minst samma prispress som i dag uppnås och att den uppkomna besparingen tillfaller det offentliga. Utredningen ska kartlägga och analysera om och i så fall vilka problem som finns vad gäller leverans- och tillhandahållandeskyldigheten av förordnade läkemedel och varor och vid behov föreslå förändringar som krävs för att patienter ska få sådana läkemedel och varor inom rimlig tid. Utredningen ska vidare se över vissa övriga frågor som gäller lagen om receptregister och vissa andra författningar av betydelse för framför allt öppenvårds apotekens verksamhet. De delar av uppdraget som utredningen avser att behandla i kommande delbetänkanden redogörs för i kapitel 1. 21

16 Sammanfattning SOU 2012:75 Bakgrundsbeskrivningar (kapitel 2-9) De svenska läkemedelskostnaderna uppgår till cirka 36 miljarder kronor årligen. Detta omfattar läkemedel i sjukvården, det som förskrivs på recept samt receptfria läkemedel. Läkemedelskostnaden täcker ersättningen till läkemedels tillverkarna för forskning och utveckling av nya läkemedel, tillverkning av läkemedel, distribution av läkemedel samt ersättning för apotekssystemet, i syfte att få hög tillgänglighet och god farmaceutisk rådgivning. Patienten betalar hela kostnaden för receptfria läkemedel och där är prissättningen fri. Patienten betalar egenavgif t för läkemedel som förskrivs på recept och ingår i läkemedelsförmånerna, och för dessa läkemedel är priserna reglerade. Priserna för slutenvårdsläkemedel förhandlas i offentliga upphandlingar och där betalar patienten den patientavgift som gäller för slutenvårdsbehandling. Utredningens uppdrag är att se över modellen för prissättningen av originalläkemedel som förskrivs på recept och subventioneras inom läkemedelsförmånerna. Detta är den enskilt största delen av den totala läkemedelskostnaden, cirka 26 miljarder kronor. Patientens egenavgift av denna kostnad uppgår till cirka 21 procent, resterande del betalas av landstingen och finansieras genom ett specialdestinerat statsbidrag. Om den totala läkemedelskostnaden i dag utgör en optimal nivå eller inte är inte en fråga för utredningen. Stadgandet i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) om att hela befolkningen ska ha tillgång till god vård på lika villkor är grunden för hur den svenska sjukvården ska bedrivas. Det är sjukvårdshuvudmännens ansvar att säkerställa att så sker. Läkemedel är en självklar del av vården och tillgången till effektiva läkemedel en förutsättning för att kunna bedriva en modern hälso- och sjukvård. Snabb medicinsk utveckling har successivt ökat nyttan av läkemedel för patient och sjukvård. Samhällets möjligheter att finansiera läkemedel är dock inte obegränsade, vilket understryker vikten av tydliga prioriteringar och största möjliga kostnadseffektivitet. Läkemedelskostnadens storlek bestäms dels av demografi, hälsoläge, medicinska bedömningar och tillgång till läkemedel, dels av vilka priser som betalas och hur läkemedlen köps in. Utredningens uppdrag är att utveckla prissättningen så att den leder till så förmånliga priser som möjligt för det offentliga, samtidigt som målen om god tillgång till läkemedel och god vård på lika villkor stöds. För att uppnå detta behöver utredningens analys och förslag utgå 22

17 SOU 2012:75 Sammanfattning från att prissättningen inte kan isoleras som en enskild fråga, utan prissättningsmodellen måste fungera i en helhet. De totala läkemedelskostnaderna ökade kraftigt under ett antal år, framför allt under 1990-talet. Ökningstakten har emellertid avtagit och har under de senaste åren varit marginell. En förklaring är att nya dyra läkemedel endast används i begränsad omfattning. En annan viktig förklaring är att patentutgångar för flera storsäljande produkter öppnat för generisk konkurrens och utbyte till kopior med lägre kostnad. Generiska läkemedel står för ungefär halva volymen men utgör endast 17 procent av den totala kostnaden. Socialstyrelsens prognos för läkemedelskostnadernas utveckling för läkemedelsförmånerna är en kostnadssänkning år 2012 (-2,5 procent) och en måttlig ökning år 2013 (1,0). Detta förklaras främst av förändringar av förmånstrappan i högkostnadsskyddet och patentutgångar. För åren 2014 till 2016 förväntas ökningstakten bli mellan 1,5 och 4 procent per år. Den medicinska utvecklingen innebär allt bättre behandlingsmöjligheter för allt fler individer i allt högre åldrar. En av de stora utmaningarna på läkemedelsområdet är hur det offentliga ska ha råd att finansiera nya kostsamma läkemedel. Som exempel kan nämnas biologiska läkemedel, som är den grupp av läkemedel som har den största volymtillväxten för närvarande. Dessa preparat, med stora, komplexa och instabila molekyler, är ofta potenta med god effekt samtidigt som behandlingen är kostsam. Läkemedelsindustrin i Sverige investerar årligen i storleksordningen 13 miljarder kronor på forskning och utveckling av läkemedel. Den svenska industrin hade år 2011 ungefär anställda, exporten uppgick till 58 miljarder kronor och importen till 30 miljarder kronor. Att forska fram nya läkemedel är en lång och kostsam process. Det uppges ta tio till tolv år och genomsnittskostnaden är i storleksordningen 1,3 miljarder USD. För att ett läkemedel ska omfattas av läkemedelsförmånerna ansöker företaget hos Tandvårds och läkemedelsförmånsverket (TLV). I ansökan anger företaget sitt pris och till ansökan bifogas ett hälsoekonomiskt underlag. Ansökan beviljas om TLV finner att den hälsoekonomiska analysen visar att det begärda priset är motiverat utifrån det värde läkemedlet ger i termer av förbättrad hälsa, dvs. är kostnadseffektivt. Subventionsbeslutet är alltså värdebaserat, vilket ofta beskrivs som att Sverige tillämpar värdebaserad prissättning. I själva verket är det fri prissättning under ett värdebaserat takpris. 23

18 Sammanfattning SOU 2012:75 Det är få länder som tillämpar värdebaserad prissättning. Sverige är dessutom relativt ensamt om att vidga analysen från ett hälsooch sjukvårdsperspektiv till att inkludera effekter som minskade sjuktal ger på t.ex. socialförsäkringssystem och produktion. Det innebär att Sverige har en relativt hög betalningsvilja. De flesta länder i EU tillämpar i stället internationell referensprissättning i någon form. Internationella jämförelser av läkemedelspriser visar att Sverige har priser som är i nivå med jämförbara europeiska länder på nya läkemedel. Däremot visar sig priserna på äldre läkemedel vara högre i Sverige än i jämförbara länder. En förklaring till detta kan vara att i de länder som tillämpar internationell referensprissättning förändras priserna årligen, vilket ger en gradvis anpassning till lägre priser. Den svenska prismodellen är relativt odynamisk. Dynamik uppstår först efter patentutgång, då produkten utsätts för generisk konkurrens inom ramen för systemet med generiskt utbyte. Under patenttiden, normalt cirka tio år, förändras priser i princip endast till följd av att TLV initierar en omprövning av subventions beslutet. Förhandlingsstyrkan är emellertid svag eftersom TLV endast kan driva trovärdiga prissänkningar på produkter som p.g.a. konkurrens från likvärdiga produkter inte längre är kostnadseffektiva. Resultatet är mycket svag prisdynamik fram till patentutgång, som medför att priserna i Sverige är högre i jämförelse med omvärlden. Överväganden och förslag till ny prissättningsmodell för originalläkemedel utan generisk konkurrens (kapitel 10) Utredningens uppdrag är att utveckla prissättningen av originalläkemedel utan generisk konkurrens. Som beskrivs ovan syftar uppdraget till att, bättre än i dag, säkerställa attraktiva priser under läkemedlens hela livscykel. Prissättningen kan dock inte ses isolerat utan behöver fungera i en helhet. För att modellen för prissättning (i det följande även benämnd prismodellen) ska vara långsiktigt hållbar anser utredningen att den måste kunna säkerställa för det offentliga förmånliga priser, stödja innovation i hela värdekedjan och stödja en god läkemedelsanvändning. Utredningens förslag innehåller därför, förutom förslag till ändringar i hur prissättningen går till, även delar som omfattar ökade möjligheter till samverkan mellan sjukvård och läkemedelsindustri, förbättrad uppföljning och utvärdering kring nya läkemedel samt bättre beslutsstöd, t.ex. i 24

19 SOU 2012:75 Sammanfattning form av mer systematiska kostnadseffektivitetsgranskningar av läkemedel inom slutenvården. Dagens värdebaserade subventionsbeslut enligt svensk tillämpning medger en relativt hög betalningsvilja för innovativa läkemedel. Genom att basera subventionsbeslutet på kostnadseffektivitetsbedöraning säkerställs att även mycket dyra läkemedel kan användas i vården, under förutsättning att priset motsvaras av värde genom förbättrad hälsa. På så sätt stödjer den värdebaserade modellen forskning och utveckling av nya kostnadseffektiva läkemedelsterapier. Prismodellen måste emellertid också stödja upptaget och användningen av nya innovativa produkter även efter det att det befunnits kostnadseffektivt. För att detta ska kunna ske effektivt krävs att bedömningar av kostnadseffektivitet och prissättning integreras i ett större sammanhang. Inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin pågår nu ett projekt med syfte att skapa en nationell introduktionsprocess av läkemedel. Prismodellen och bedömningar av kostnadseffektivitet baserat på tidiga uppföljningar bör ses som naturliga moment i en sådan process och utgör viktiga beslutsunderlag som kan bidra till god läkemedelsanvändning. Det är utredningens bedömning att såväl prismodellen som tillgång till underlag om läkemedels kostnadseffektivitet påverkar landstingens beslut om användning. Nya läkemedel kan vara innovativa eller inte, kostnadseffektiva eller inte. Beslut om hur tidig och omfattande användningen av nya läkemedel ska vara behöver i högre utsträckning än i dag utgå från kostnadseffektivitetsunderlag. Sådana underlag behövs för både öppen- och slutenvårdsläkemedel. Utredningens förslag möjliggör att resurser kan frigöras för sådana analyser. En utmaning för prismodellen är att leverera så förmånliga priser som möjligt. Ett mycket kostsamt läkemedel kan vara kostnadseffektivt för en begränsad behandlingsgrupp. Allt för höga priser innebär därmed att patientgrupper inte kan beredas tillgång till befintliga behandlingar. Därför är det av största vikt att söka uppnå, för det offentliga, så förmånliga priser som möjligt. Utredningen har bedömt att nuvarande prismodell behöver utvecklas för att möta utmaningen med allt fler mycket dyra behandlingar, t.ex, inom gruppen biologiska läkemedel. 25

20 Sammanfattning SOU 2012:75 Utredningens förslag är att behålla dagens värdebaserade prissättning för nya läkemedel, men utveckla tillämpningen främst avseende kopplingen prisvolym införa internationell referensprissättning (IRP) efter 5 år, med ytterligare skärpning efter 10 år landstingen och industrin ingår samarbetsavtal för uppföljning, utvärdering och rabatt för de läkemedel som i andra länder hanteras som slutenvårdsläkemedel och där behandlingskostnaden per patient eller produktkostnaden per förpackning är hög samt där det finns flera terapeutiska alternativ eller för nya innovativa läkemedel som identifierats inom ramen för den nationella introduktionsprocess som är under utformning inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin. En förutsättning är att sådana avtal utformas för tillräckligt stora regioner, utifrån ett brett samhällsperspektiv samt i nära samverkan med Tandvårds och läkemedelsförmånsverket (TLV) rörande prioritering och kostnadseffektivitetsanalyser. Avtalen får inte ge negativ effekt på apotekens utbyte till parallellimporterade produkter. införa en bagatellgräns för inträde i förmånerna för att förenkla och underlätta för företagen samt frigöra granskningsresurser för alla sorters läkemedel och medicintekniska produkter möjliggöra för öppenvårdsapotek att förhandla inköpspris på s.k. icke utbytbar generika i likhet med övriga icke utbytbara läkemedel och på så sätt utöka parallellimporten nyttja de besparingar som uppstår genom sänkta priser för att stimulera innovation och utvecklade samarbeten mellan sjukvård och läkemedelsindustri, förbättrad uppföljning och utvärdering, förbättrad läkemedelsanvändning m.m. Genom att införa ett takpris som uppdateras årligen baserat på IRP när ett läkemedel subventionerats under fem år frigörs, tillsammans med övriga förslag, utrymme i storleksordningen 2,4 miljarder kronor årligen. Om detta innebär konsekvenser för de totala läkemedelskostnaderna är en fråga för sjukvårdshuvudmännen och hur beslut om läkemedelsanvändning fattas. Utredningen bedömer dock att mer förmånliga priser, möjligheter till utökade samarbeten mellan sjukvård och industri samt ökad användning av underlag om 26

21 SOU 2012:75 Sammanfattning kostnadseffektivitet sammantaget stärker förutsättningarna för att optimera läkemedelskostnaderna och nå målsättningarna om god vård på lika villkor. Vidare bör förslaget om att fondera en del av de uppnådda besparingarna för att stimulera innovation inom läkemedelsområdet vara av betydelse. Lägre priser påverkar apoteken i form av lägre ersättning genom handelsmarginalen och genom att parallellimporten minskar. Handelsmarginalen beräknas sjunka med cirka 40 miljoner kronor. Parallellimporten bedöms som en konsekvens av lägre priser minska och återgå mot en nivå som gällde vid tiden för apoteksmarknadsomregleringen. Apoteken ges dock kompensation för den minskningen genom utredningens förslag om att ge apoteksaktörerna rätt att förhandla inköpspriser på s.k. icke utbytbar generika och den ökning av parallellimport som bedöms uppstå genom det förslaget. Förslagen om lägre priser påverkar läkemedelsföretagen främst avseende intjäningen på äldre produkter, som subventionerats mer än tio år. Priseffekten på företagen begränsas genom att en del av den tidigare parallellimporten kommer att ersättas av försäljning av originalläkemedel. En utvecklad prismodell ger sjukvårdshuvudmännen bättre förutsättningar att möta de utmaningar som introduktion av nya och allt fler mycket dyra läkemedel medför. Modellen kombinerar den värdebaserade prissättningens fördelar genom att den medger hög betalningsvilja för nya innovativa läkemedel med referensprissättningens i sammanhanget enkla och transparenta metod att uppnå ökad prisdynamik. Att sluta regionala samarbetsavtal med läkemedelsföretagen ger vidare möjlighet att kombinera riskdelningsavtal med samarbeten kring uppföljning och utvärdering. De regionala samarbetsavtalen kan, rätt tillämpat, fylla en central funktion i innovationssystemet och i systemet för att snabbt utvärdera och besluta om användning av nya läkemedel. Detta ställer dock höga krav på landstingens tillämpning av detta. En förutsättning är att sådana avtal utformas för tillräckligt stora regioner, utifrån ett brett samhällsperspektiv samt i nära samverkan med TLV rörande prioritering och kostnadseffektivitetsanalyser. De närmare formerna bör överenskommas mellan staten och lands tingen/sveriges Kommuner och Landsting. Några samarbetsavtal är föremål för domstolsprövning och tillsynsärende hos TLV. Utredningen kan inte föregripa dessa processer. Rättsläget får därför betraktas som något oklart och det kan bli 27

22 Sammanfattning SOU 2012:75 nödvändigt att, när de juridiska prövningarna är avslutade, se över regelverket. Samarbetsavtal mellan sjukvården och läkemedelsföretagen bedöms vidare kunna bli ett viktigt instrument för såväl tillgång till läkemedel som kostnadskontroll, t.ex. ordnad introduktion av nya läkemedel gällande gemensam uppbyggnad och spridning av kunskap i vården, uppföljning av resultat och delning av data till läkemedelsföretag om medicinska resultat i klinisk användning. Sammantaget ökar detta förutsättningarna att tidigare än i dag identifiera och optimera användningen av nya innovativa produkter. Tidiga utvärderingar ger också förbättrade underlag att bestämma kostnadseffektiviteten i klinisk vardag. Förutom nya läkemedel föreslås de regionala samarbetsavtalen kunna omfatta högkostnadsprodukter som är öppenvårdsläkemedel i Sverige, men som i jämförbara länder upphandlas inom slutenvården. För sådana produkter finns inte relevanta offentliga priser i jämförbara länder. Internationell referensprissättning ger därför inte ett relevant pris för de produkterna. Rabattavtal som en del i större samarbetsavtal kan lösa denna prissättningsproblematik. Med rabatt avses att landstingen får en ersättning från läkemedelsföretaget. En sådan ersättning brukar ofta beräknas utifrån apotekens inköpspris (AIP). Eftersom AIP inte påverkas av samarbetsavtalet är det dock något missvisande att tala om rabatt. Det är emellertid ett begrepp som vanligtvis brukas användas, t.ex. vid landstingens offentliga upphandlingar av slutenvårdsläkemedel. Andra begrepp som används är återbetalning och återbäring. Hög betalningsvilja genom värdebaserat subventionsbeslut för nya produkter gör att Sverige bedöms fortsatt vara en attraktiv marknad för tidig introduktion av nya produkter. I diskussioner om prismodellens effekter på tillgång till nya produkter fokuseras ofta på möjliga negativa effekter av att använda internationell referensprissättning. Av de cirka 2,4 miljarder kronor som frigörs genom utredningens förslag härrör 300 miljoner från läkemedel som omfattats av förmånerna upp till tio år. På dessa läkemedel, där de flesta omfattas av patentskydd, är således priseffekten begränsad. I genomsnitt innebär det små prissänkningar men för vissa enskilda produkter kan det innebära inte obetydligt lägre kostnader. Detta i sig bör ha en positiv effekt på läkemedelsanvändningen. Mer betydelsefull är effekten av prissänkning av produkter som varit subventionerade mer än tio år. Dessa kostnadssänkningar 28

Yttrande Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden, SOU 2012:75

Yttrande Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden, SOU 2012:75 YTTRANDE 1 (7) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden, SOU 2012:75 Sammanfattning Landstinget

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (SOU 2012:75)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (SOU 2012:75) Regionstyrelsen Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2013-02-07 Dnr 1202610 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Pris, tillgång och service -

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service,

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, Ärende 6 HSS 2013-02-25 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Datum Diarienummer 2013-01-29 HSS120119 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, fortsatt utveckling

Läs mer

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 Innehåll Läkemedels- och apoteksutredningen Regionens beredningsprocess Utredningens förslag Förslag till synpunkter från Västra

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden REMISSVAR 1 (8) ERT ER BETECKNING 2012-11-16 S2012/7587/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Sammanfattning Nya apoteksmarknadsutredningen har bland annat i uppdrag att analysera om apotekens marginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Utredningen ska överväga

Läs mer

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vårt apoteksuppdrag 2 Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vi reglerar apoteksmarknaden Vi styr apoteksmarknaden bland annat genom reglerna för det generiska utbytet. Vi är en av flera myndigheter

Läs mer

TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden 12/5/2011 TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN

TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden 12/5/2011 TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN 2011-11-28 1 TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden Nivå och konstruktion av den ersättning som apoteken erhåller för sitt uppdrag Generiskt utbyte

Läs mer

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2013-02-14 Dnr 659/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE TLV fattar beslut om att läkemedel ska ingå läkemedelsförmånerna utifrån en värdebaserad prissättning Det värdebaserade systemet för subvention

Läs mer

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens Regelverk och bakgrund Reglerna för generiskt utbyte har vidareutvecklats Generiskt utbyte sedan 2002 Uppdaterade regler 2009 med anledning av att den svenska

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2013-01-24 LJ 2012/1651. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2013-01-24 LJ 2012/1651. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2013-01-24 LJ 2012/1651 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Delbetänkandet (SOU 2012:75) - Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedelsoch apoteksmarknaden S2012/7587/FS

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutrapport

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT 1 (6) Datum 2013-01-14 Vår beteckning PART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Yttrande över remiss: Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel - en balansakt (SOU 2017:87)

Yttrande över remiss: Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel - en balansakt (SOU 2017:87) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Berg Anton Datum 2018-01-02 Diarienummer KSN-2017-3942 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel -

Läs mer

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016 Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv Presentation 29 januari 2016 Olika prissättningssystem inom förmånerna TLV fattar beslut om subvention människovärdesprincipen, behovssolidaritetsprincipen

Läs mer

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU31 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ändringar i lagen om läkemedelsförmåner

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Agneta Karlsson (S), statssekreterare, Socialdepartementet Socialdepartementet 1 Agenda Vilka utmaningar finns med dagens system? Vad

Läs mer

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Utbyte av läkemedel Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Innehåll Första timmen: Läkemedelsverket (LV) Andra timmen: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) TLV:s uppdrag, organisation och

Läs mer

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Claes Hammarlund Staben för regionala frågor +46155245742 2015-08-17 LS-LED15-0852-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Inledning Staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2)

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) Datum Diarienummer 1 (5) 2016-05-23 00486/2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) (S2016/00212/FS)

Läs mer

Yttrande över Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (Ds 2017:29)

Yttrande över Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (Ds 2017:29) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Angående delredovisning av uppnådda besparingar inom ramen för 15-årsregeln

Angående delredovisning av uppnådda besparingar inom ramen för 15-årsregeln Datum Diarienummer 1 (5) 2013-12-10 3669/2013 Till berörda företag Angående delredovisning av uppnådda besparingar inom ramen för 15-årsregeln TLV publicerar nu en lista över för vilka prissänkningar som

Läs mer

SOCIALSTYRELSEN 2013-02-25 Dnr 1.4-59374/2012 2(18)

SOCIALSTYRELSEN 2013-02-25 Dnr 1.4-59374/2012 2(18) 2013-02-25 Dnr 1.4-59374/2012 1(18) Avdelningen för statistik och utvärdering Enheten för välfärdsanalys Maarten Sengers Maarten.Sengers@socialstyrelsen.se Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet. Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018

Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet. Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018 Generiskt utbyte samhälls- och patientperspektivet Anna Montgomery, Farm Dr, medicinsk utredare LMA-dagarna 2018 Stort tack för alla frågor! Svaren på de vanligaste frågorna kommer att publiceras i en

Läs mer

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59)

Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1542 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Särskilda satsningar på ungas och äldres hälsa (Ds 2015:59) Föredragande

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 17316090HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Kommentar till Lagrådsremiss Omreglering av apoteksmarknaden

Kommentar till Lagrådsremiss Omreglering av apoteksmarknaden Stockholm 2009-01-14 Socialdepartementet Sofia Wallström 103 33 STOCKHOLM Kommentar till Lagrådsremiss Omreglering av apoteksmarknaden Regeringen gav Lagrådet i uppdrag att granska lagrådsremissen Omreglering

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel Central Förvaltning Datum 2019-04-18 Sida 1 (5) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr RD19/00743 Läkemedelsavdelning s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Svar på remiss av slutbetänkande

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (7) Datum 2016-04-18 Vår beteckning PART Apoteket AB (org.nr 556138-6532) Box 3001 169 03 Solna SAKEN Sanktionsavgift enligt 25 a första stycket 1 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Remissvar av delbetänkandet SOU 2017:87 Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel

Remissvar av delbetänkandet SOU 2017:87 Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-01-03 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 30 januari 2018 Remissvar av delbetänkandet

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2019/00100/FS. Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen (S 2016:07)

YTTRANDE. Dnr S2019/00100/FS. Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen (S 2016:07) YTTRANDE Dnr S2019/00100/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 10 maj 2019 Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), slutbetänkande från Läkemedelsutredningen

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0570 Landstingsstyrelsen Yttrande över remiss - Patientrörlighet inom EES - vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18)

Läs mer

Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29)

Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1015 Landstingsstyrelsen Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Läs mer

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering 1 (9) Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering Senast uppdaterat 090709 Allmänt 1 Vilka föreskrifter har TLV gett ut med anledning av apoteksomregleringen? TLVFS

Läs mer

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Modul 1 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek de olika aktörernas roller - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018 Frågor och svar om generiskt utbyte Senast uppdaterad mars 2018 Introduktion Inför Läkemedelsverkets informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek i mars 2018, fick TLV många frågor från deltagarna

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer Yttrande över slutbetänkandet Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89 tackar för möjligheten att få lämna synpunkter på slutbetänkandet. Det är viktig utredning då det är mer än 20 år sedan

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-11-24 Vår beteckning 2548/2017 SÖKANDE Steripolar AB Förrådsvägen 9 181 41 Lidingö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Dnr.nr: 52017/01576/FS Sundbyberg 2017-06-30 Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Utbyte av läkemedel utan subvention

Utbyte av läkemedel utan subvention Utbyte av läkemedel utan subvention Tillåt frivillig utbytbarhet och priskonkurrens på receptbelagda läkemedel utan subvention Läkemedel som inte subventioneras (d.v.s. inte ingår i läkemedelsförmånen)

Läs mer

Restnoterade läkemedel vilket ansvar har de olika aktörerna på marknaden?

Restnoterade läkemedel vilket ansvar har de olika aktörerna på marknaden? Restnoterade läkemedel vilket ansvar har de olika aktörerna på marknaden? 2010-06-24 Detta dokument syftar till att beskriva vilket ansvar de olika aktörerna på läkemedelsmarknaden har för att undvika

Läs mer

Med stöd av 21 förordningen (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m. föreskrivs följande.

Med stöd av 21 förordningen (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m. föreskrivs följande. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets författningssamling Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter och allmänna råd om ansökan och beslut om läkemedel och varor som förskrivs i födelsekontrollerande

Läs mer

En flexibel prismodell

En flexibel prismodell Bilaga 1 En flexibel prismodell bilaga från Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) Ingår i rapporten Stegvist godkännande och införande av nya läkemedel 2014-12-12 Postadress/Postal address: P.O.

Läs mer

TLV:s remissvar angående SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (dnr S2012/7587/FS)

TLV:s remissvar angående SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (dnr S2012/7587/FS) 1 (33) Datum 2013-02-22 Diarienummer 3811/2012 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se TLV:s remissvar angående SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen

Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen Statsrådet Gabriel Wikström Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 september 2015 Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen Vid apoteksomregleringen 2009 överfördes den

Läs mer

Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin?

Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin? Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin? Kammarrätten i Stockholms dom, TLV./. Region Skåne v.v. Stockholm den 27 augusti 2014 Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Agenda Inledning

Läs mer

- de olika aktörernas roller

- de olika aktörernas roller Utbyte av läkemedel på apotek - de olika aktörernas roller Modul 2 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek regler och samband - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 17317063HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Staben Hälso- och sjukvård, Lennart Frommegård Datum 2019-04-25 Dnr: 19RS1972 Externt diarienummer S2019/00100/FS s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0866 Landstingsstyrelsen Godkännande av ansökan till Socialstyrelsen om tillstånd att bedriva rikssjukvård för verksamheten

Läs mer

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden 2013-02-25 Till Socialdepartementet Dnr: S2012/7587/FS Remiss av delbetänkandet SOU 2012:75 Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden Sveriges Farmacevtförbund

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Integration & presentation... 4 Teknisk dokumentation... 4 Sid 1/5 Syfte Information

Läs mer

Yttrande på: Förslag till avgifter för läkemedelleverantörers tillgång till LiiV Dnr S2016/06640/FS

Yttrande på: Förslag till avgifter för läkemedelleverantörers tillgång till LiiV Dnr S2016/06640/FS YTTRANDE 2016-11-25 S2016/06640/FS Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande på: Förslag till avgifter för läkemedelleverantörers tillgång

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 PM 2017: RVI (Dnr 110-718/2017) Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Remissvar: Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (SOU 2017:76)

Remissvar: Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (SOU 2017:76) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Stockholm 2018-01-30 Remissvar: Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (SOU 2017:76) Dnr S2017/05519/FS Läkemedelsindustriföreningen

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4)

Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) HSN 2008-03-04 p 13 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Gunilla Thörnwall Bergendahl Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden

Läs mer

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44) Datum Diarienummer 1 (5) 2017-04-04 00059/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds

Läs mer

Generiska läkemedel. Same same different name

Generiska läkemedel. Same same different name Generiska läkemedel Same same different name Vad är generika? de 5 miljarder som samhället sparar årligen på generika motsvarar 11 000 sjuksköterskor* *(inkl. sociala avgifter) En del patienter som står

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:16 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:10 av Dag Larsson och Inger Ros (s) om förbättrade möjligheter för patienter att få del av nya läkemedel Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (6) Datum Diarienummer 2018-11-20 3483/2017 Part Apotek Linné AB (org. nr. 556988-2540) Torbjörnsgatan 1 753 35 Uppsala Saken Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska

Läs mer

Bättre och billigare läkemedel. Frukostseminarium 13 maj 2019

Bättre och billigare läkemedel. Frukostseminarium 13 maj 2019 Bättre och billigare läkemedel Frukostseminarium 13 maj 2019 PRISEFFEKTER AV KONKURRENS FRÅN PARALLELLIMPORT David Granlund Parallellimport (PI) av läkemedel Lagligt inom EU/EES Handlare kan utan producentens

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Modul 1 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek de olika aktörernas roller - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på remiss om Remiss av slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m m Landstingen och regionerna

Läs mer

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för nedanstående läkemedel. BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-21 Vår beteckning SÖKANDE Ebb Medical AB Box 114 371 22 Karlskrona SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan

Läs mer

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV Sundbyberg 2015-09-01 Dnr.nr: S2014/3698/FS Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna YTTRANDE 1(2) Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Urban Persson, Moderaterna Att Landstinget tillskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att läkemedlet

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-15 LS 2015-0263 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets rapport, Förutsättningar för och konskevenser av att införliva

Läs mer

Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 januari 2014 Göran Hägglund Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara

Integrationshandledning Läkemedel inom förmånssystemet och periodens vara Läkemedel inom förmånssystemet och periodens Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 4 Krav... 4 Rekommendation... 4 Teknisk dokumentation... 5 Version Datum Författare

Läs mer

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS) Datum Diarienummer 1 (8) 2014-10-23 2171/2014 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-01-24 Vår beteckning SÖKANDE TP Medical AB Gothersgade 21, 1 1123 København, Danmark SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag 1 (1) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vår beteckning Diarie nr 1100/2009 Solna 2009-05-20 Enligt sändlista Remiss Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (6) Datum Diarienummer 2018-12-18 2402/2018 Part Serpentina Medical Science Sweden AB Apotek Barkarbystaden (org. nr. 556965-5698) Barkarbyvägen 44 B 177 44 Järfälla Saken Sanktionsavgift för

Läs mer

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet:

Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Motion: Plånboken avgör om du blir impotent Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 2014-04-09 Protokollsutdrag

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd - hantering och prissättning, SOU 2014:87

Yttrande över Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd - hantering och prissättning, SOU 2014:87 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0411 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd - hantering och prissättning,

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10)

Yttrande över departementspromemorian - En tydligare beredning av myndighetsföreskrifter (Ds 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-05-07 LS 1403-0343 Landstingsstyrelsen) tanostjngsstyrctssn 1 4-05- 20 0001 9 Yttrande över departementspromemorian - En tydligare

Läs mer

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen.

Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. Socialdepartementet Yttrande över: Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Slutbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen. (SOU 2018:53) Landstingen och regionerna inom Uppsala-Örebro

Läs mer

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad 2014-04-16 PM Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad I åtta år har regeringen konsekvent prioriterat skattesänkningar och privatiseringar före en väl fungerande välfärd. Ideologiska marknadsexperiment

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående läkemedel inte längre ska ingå i läkemedelsförmånerna.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående läkemedel inte längre ska ingå i läkemedelsförmånerna. 1 (7) 2011-03-08 Vår beteckning FÖRETAG Merck Sharp och Dohme Sweden AB Box 7125 192 07 Sollentuna SAKEN Omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,

Läs mer