Daniel Bergström/Mr.Z:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Daniel Bergström/Mr.Z: http://hem.passagen.se/zensco"

Transkript

1 ZONG 2025 En kedja är ju aldrig starkare än sin svagaste länk, sägs det. Zong är en bok som jag började skriva Efter ett antal sidor hamnade den I glömskans skrubb ett år, och när jag tog fram den igen såg jag att storyn höll, men inte stilen. Efter refucering skrev jag nästan färdigt den till 1997, när mitt skiftande liv gjorde att den föll I byrålådan igen. En nyfiken granne snappade upp manuset nyligen. Han sträckläste det till min förvåning, och hans ärliga kommentar var: Den är jävligt bra! Fortsätt!. Jag läste med glömskans dimmor på nytt det jag skrivit, och fann till min glädje att han hade rätt, och under några få dagar tog jag vid där jag slutat, skrev färdigt och rättade smärre detaljer. Mvh / Daniel Bergström. Story? Jim Berns trodde att hans tråkiga liv skulle ligga framför honom som en tågräls, förutsägbart men med några få stationer. Kanske skulle det blivit så, om inte SendaiOno tänt så på hans nya design. Om inte de Svarta Tigrarna börjat flåsa I hans nacke efter det att Yakuza kontaktat honom, om inte SopStaden funnits, om inte Zong rasade in I hans liv.om inte? Vem kan säga med säkerhet att det är av ondo att mista allt? Vem kan lugnt påstå att framtiden är grå och förutsägbar, och att ett trädgårdsredskap är tråkigt? Följ med till Tokyo år 2025, en av dessa Megastäder med dess gytter av människor. Följ Med Jim Berns, en av dessa grå invånare I massan, och bilda dig en uppfattning. Daniel Bergström/Mr.Z: (Redaktörens anmärkning: Boken är Freeware och får således spridas vidare gratis men med bibehållet upphovsrättsskydd).

2 TOKYO 2025 Kapitel 1 Jim Berns låg på sin obäddade säng och räknade sprickorna i taket de gånger neonskylten på andra sidan gatan spred sitt ljus i hans rum. Rummet var litet, och känslan av trångboddhet förstärktes av smutstvätten som låg spridd över golvet. Ljuset silade in från det stora persiennförsedda fönster som fyllde hela kortsidan av ena väggen. Ljust, mörkt. Ljust, Mörkt. Sängen bestod av en relativt ny madrass som var placerad vid fönstret. Jim låg på de smutsiga lakanen med kläderna på, och huvudet på armarna. Rummet upptogs förutom madrassen av en ensam bokhylla fylld med gamla discar, ett Multiset i rummets andra kortsida och en mängd ritningar som tapetserade samtliga väggar. Jim påminde en del om rummet med sitt ostädade yttre och skäggstubben som spretade på hans haka. Han räknade sprickor i ytterligare några minuter och gick upp först när magen mullrade till av hunger. Han kunde svagt höra sina grannars säng rytmiskt dunka i hans vägg, och han log svagt när han gick in i köket. Köket var en ombyggd garderob som nu ståtade med ett mindre kylskåp och en microvågsugn som fungerade när den själv ville. Jim skrapade fram en låda med Bento, slängde in den I micron och sparkade I plåten. Den startade knastrande. Maten var klar efter det att han hade tagit fram en öl ur kylen, och han satte sig ner vid Multisetet med den varma maten i famnen. Den maskin han hade framför sig var en XT, ett Multiset, dator, telefon, TV-nätenhet, stereo och VR-set intyckt i ett fodral. Den hade kostat Jim det mesta av hans besparingar även fast han köpte den begagnad i Yokozama-bazaren i norra Tokyo, men skolutbildningen skedde till fyrtio procent på nätet och krävde att Jim hade en bra enhet. Han hade blivit intagen på utbildningen för robottronik två månader tidigare, och som student var de egna avhandlingarna och studierna menade att ske på egen hand och krävde att var och en gjorde sitt yttersta för att hålla sig kvar till nästa termin.

3 eleverna skulle komma att bli uttagna till någon av de Zaibatsus, multinationella företag,som konstruktörer eller designers, medan resten av eleverna sållades ut efter studiebetygsnivå till att bli allt ifrån VD:s för mindre företag ner till montörer på det löpande bandet. Själva intagningen var också mycket krävande, men jobbet Jim hade haft tidigare som Komponentkonstruktör i rymdhamnen gjorde att han hade haft råd att köpa multisetet, och också hjälpt honom att komma in på skolan. Den sista konstruktionen Jim hade gjort i studiesyfte var nu färdig, en del till en trädgårdsrobot som han skapat i 3D på sin privata studiefil med VR-utrustning. Han hoppades att filen skulle ge honom lika många studiepoäng som det hade gett honom skäggstubb under de senaste dygnen med koffeintabletter och Kicksoda. Han hade börjat skapa designen för fyra månader sedan med de glasögon och handskar som ingick i VR-delen, och hade tillbringat den mesta delen av dessa månader inloggad i SendaiOnos datanät där han hade sin fil inrymd. Filen var som ett rum, skapat virtuellt, Där han enbart arbetade med sina grafiskt skapade händer som styrdes av handskarna och en digital meny med alla verktyg som svävade i rummet. Jim kunde bygga vad han ville i detta rum, och kunde även radera detsamma lika snabbt, det var helt enkelt ett skisspapper i tre dimensioner. Han kopplade in XT:n på kanal 18, en musikkanal som oupphörligen sände musik med tung puls, och sittande på golvet åt han sin mat och stirrade dystert på de snabba videoklippen i en Pulslåt. Det svåraste efter ett större projekt var att kunna slappna av och återvända till verkligheten. Det var därför han hade räknat sprickorna i taket och nollställt hjärnan på all information som fyllt den under de senaste dygnen. Tömt sitt sinne. Efter att ha fått fyra timmars sömn kände han sig nästan groggy. Jim väcktes ur sina funderingar när en envist blinkade text fyllde vänstra hörnet av skärmen med information om ett inkommande telefonsamtal. Jim slog över linjen. Skärmen fylldes genast av Yuki, en finnig kille med pageklippt frisyr och japansk härstamning som gick i samma klass sim Jim, och han såg ut att sitta i en nerkladdad telefonhytt på någon spelhall. Jim hade snabbt blivit god vän med Yuki, eftersom killen aldrig snackade utan att först tänka sig för, och han hade gott om humor.

4 Visst, inga problem, jag har pluggat färdigt och sitter bara och slappar just nu. Vad håller du till då?. Jim såg människor vandra förbi bakom Yuki. På Stoneclub i Roppongi, det ligger brevid tunnelbanan vid Soaphouse, den där porrklubben du vet. Yuki log, han visste inte om Jim hade koll på stället, men gjorde allt för att retas och lyckades alltid på något sätt. Okej, vi ses där om en timme, och du, glappa inte iväg med alla pengarna på nåt spel nu. Vänta på mig, okej? Jim stängde av multisetet och gick ut i kokvrån för att slänga besticken i avfallskvarnen. Han tog sin bag med ett ombyte rena kläder som stog i hallen, släckte ljuset och låste lägenheten. Sedan gick han ner för korridoren utanför, ner till duchrummet som fanns i anslutning till trapphuset. Hyresvärden hade ingenting att klaga på, eftersom han hade byggt om huset så att det nu fanns dubbelt så många lägenheter här som för tio år sen, och dubbel hyra. Hela korridoren bestod av dörrar i nummerföljd och komplexet såg ut som ett lätt nergånget hotell. Bostadsbristen kunde bara bli värre och Jim hade ändå haft tur som kunde hitta en egen lya. Duschrummet bestod av trettio duchar i ett kakelklätt rum, och varje morgon var det en kamp för att komma till en ledig, men nu var det tomt och Jim kunde ta en dusch och njuta av tystnaden. Problemet med att leva i stan var att det var ytterst svårt att hitta tystnad, och lägenheten var så lyhörd att Jim nu kände sina grannar nästan lika bra som sin egen familj. Ja, bättre faktiskt, För Jims far var alltid på resande fot och han var i stort sett den enda familj Jim hade. Simon, hans far, var en internationell säljare för ett företag i Europa. Han föddes i Tyskland efter murens fall och träffade Jims mor när han utbildade sig i Stuttgart som Elektroingenjör, och dom gifte sig mycket unga. Jims mor, Yukio, dog I barnsäng när hon födde Jim, och Simon hade tagit förlusten hårt, men aldrig tvekat över att uppfostra Jim själv. Om det kunde kallas uppfostran? Jim mindes sin barndom som ett ständigt resande från plats till plats när hans far fick uppdrag i olika länder, men han hade aldrig vantrivts med flyttandet eftersom det var det enda han kände till när det gällde familjära förhållanden. Det goda det förde med sig var att Jim nu var fyrspråkig. Han hade ändå valt Robotplantskolan före tolklinjen och hoppades att han inte hade gjort ett misstag. Simon och Jim hade delat en bostad

5 Avskedet hade inte varit för svårt eftersom Jim, trots att dom delat lya, sällan såg sin far och hade vant sig vid det förhållandet. Han undrade vad fadern gjorde nu. Det kalla vattnet i dushen fick Jims trötthet att försvinna och han stapplade ut ur duschen med lätt huvud, Klädde sig i ett par armebyxor och en vit T-shirt och plockade fram rakhyveln. Han hade rakat sig med hyvel sen han fick sina första tonårsfjun i ansiktet, och föredrog det framför rakapparaten eller strålpennor som en del män använde. Efter rakningen kände och såg han ut som en ny människa, och efter han hade satt på sig sin skinnjacka och lagt in Bagen i sitt förvaringsskåp var han beredd att ge sig av. Men först kontrollerade han att Ljusbatongen som han hade i Jackfickan fungerade. Det var en kort stav, dryga trettio centimeter lång, som kunde bli till en enmeters batong med en knapptryckning. Man kunde även förblinda en motståndare med en inbyggd blixtlampa och ge elstötar på tiotusen volt med spetsen, men elfunktionen var trasig, så det gick inte att ge någon stötar. Det spelade ingen större roll. Vapnet var till för självförsvar, och det kunde behövas om man var ensam på tunnelbanan och stötte på något gäng med kommunikationsproblem. Batongen fungerade tillfredställande, och han stoppade ner den i innerfickan innan han gick de två trapporna ner till utgången. Det var en ljummen kväll utanför, och Jim kände hur alla ljud och dofter som han varit utan den sista veckan övermannade honom. Huset där han bodde var beläget i en trång och stökig förort i Chibadistriktet norr om Tokyo, med trånga gångvägar bland hyreshusen och de mindre kontoren. Gatorna var uppfyllda mestadels av stojande barn och familjemedlemmar som sopade uppfarter, diskuterade eller satt och njöt av kvällssvalkan. Jim gick ner i den svala tunnelbanan som var fylld av medborgare som var på väg från ett ställe till ett annat i en ständig ström, och han lyckades precis tränga sig in i en vagn innan dörrarna slog igen och tåget började rulla. Resan in till centrum tog tjugo minuter, och under den tiden lät han ögonen vila på en av LCDskärmarna som visade en ständig svada av reklamsnuttar och musikvideos. Väl framme i Roppongistationens uppgång var han tvungen att åter tränga sig fram mellan tidiga festprissar av det särskila slag som fanns just i Roppongi. Stoneclub låg bara ett stenkast från tunnelbanan, och det var en rätt sliten spelhall som

6 Jim gick in för att leta efter Yuki, och försöka se något genom folkvimlet, röken och mängden av apparater som dundrade och blixtrade ut highscores och nya rekord i en kakafoni av ljud och rök. Yuki satt i ett av de nersprejade båsen längst in i hallen med ytterligare en person som Jim inte kände igen, och han trängde sig ner vid deras bord. Det var något tystare i båset och Jim suckade av lättnad när det slutade att ringa i hans öron medan han snabbt betraktade den okände mannen och hälsade på Yuki med deras speciella handslag och en nickning. Yukis vän var en mörk japan av medellängd med långt hår och spegelglasögon som återspeglade glittret av ljus i lokalen. Han påminde om en katt redo för språng, men verkade ändå fullständigt avslappnad, och Jim gissade att mannen var en gängmedlem på grund av sin speciella stil och utstrålning. Tjenare Jim, hälsade Yuki flinande, det här är min polare Miko från Ginza. Miko nickade tyst mot Jim i en hälsning och tog en klunk ur glaset han hade framför sig. Det var tyst runt bordet under några sekunder och Jim tog tillfället att trycka på menyknappen på mitten av plastbordet så att menyskärmen visade sig. Han valde en kopp med fluff och betalade med kortet i diplayremsan, och kort därefter öppnades en väggpanel i båset så att Jim kunde ta sin dryck. Den var ljummen och smakade blaskigt. Hur har det gått? har du skoljobbet färdigt? Visst, Jim nickade, det var ett jävla jobb men dom där trädgårdsrobotarna har varit föråldrade i flera år redan, det var dags att komma med några nya ideer. Jag fattar vad du menar. Det enda höjdarna tänker på är att utveckla dom militära systemen. Yuki tände en ciggarett, en Ichiban, och tog ett bloss. Dom får orgasm bara man snackar om stridsrobotar och vapensystem med processorer, det är för jävligt att staten inte satsar mer på det dom redan har och utvecklar stadsmiljön här i Tokyo. Det var tyst några sekunder och Jim gäspade stort. Jag har försökt modda Roburo-12:an, den där lilla kamoflagefärgade roboten som parkförvaltningen använder när dom trimmar träd och buskar och gud vet allt. Jim såg snabbt på de andra och dom nickade allvarligt för att visa att dom lyssnade. Har ni sett hur dom iderligen trillar ner ur träden om det regnar, och dom jävlarna är

7 filmade hela skiten. Den blev helt vild, liksom, bara kapade hunden mitt itu, och en vakt sköt den mitt i plåten så den stannade. Jaa, jag såg det också, sa Yuki och nickade ivrigt, fan vad jycken ylade, och kärringen sen..hon bara stog där och skrek rakt ut. Men vad har du för ideer? Det är lite av varje. Låter som det kommer att funka live. Jim ristade en bild i flottet på bordet med ett finger medan han förklarade. 12:an är runt åtta år gammal nu, och den modellen kan förbättras billigt om man kapslar in hela skiten med isolationsgummisprej som dom använder på stridsrobotarna och dom där byggmaskinerna. Men det är för den gamla modellen, jag plockade ihop lite ritningar från databanken och knåpade ihop en ny modell som skulle funka mycket bättre. Jim log. Yuki stirrade på honom. Menar du att du har skapat en ny modell på fyra månader med det där gamla VR-setet du har hemma? Jepparna på konstruktsidan gör ju sånt på ett år. Han fimpade sin Ichiban och fnittrade lågt. Fy faan, du är helt puckad. Visst, inga problem. Dom bryr sig inte om ritningarna som ligger och skräpar i databanken. Istället sliter dom med helt nya kretsar bara för att kunna slicka chefen och få bonus. Jag har bara skapat en ny modell med kretsar som inte är äldre än två år från olika program. Det är bara den bästa skiten...enda problemet är att kunna göra systemen kompatibla med varandra och skapa en shysst design. Jim ställde ner den kalla koppen med fluff och snodde en Ichiban ur Yukis ficka som han tände och tog ett bloss på. Ciggaretterna var billiga och smakade inte gott, men Miko, killen med spegelglasen, gjorde honom lite nervös och han ville ha något att sysselsätta sig med. Du, Miko, jag hoppas vi inte tråkar ut dig. Jim log mot Miko och rökte vidare. Nejdå, det är lungt...jag gör inte robotar själv, men jag har sett dom där små..roburo 12:orna heter dom visst, säger ni. Så killen kan snacka I alla fall, tänkte Jim för sig själv. Rösten var mörk och det lät som om han noga valde sina ord innan han uttalade dom, men ansiktet visade inte vad han tänkte och han satt hela tiden stilla, utan att bita på naglarna eller röka, han bara drack ur ett glas då och då. Jim undrade vad han jobbade med. I Tokyo var det vanligast att alla som gjorde något

8 armejacka, och de som blev livstidsanställda brukade stolt visa upp det tatuerade företagsmärke som man då fick tatuerat gratis av företaget. Mikos hår hängde ner över en svart nylonjacka som var helt utan märken förutom en liten knappsats på ena axeln som var till för att ställa in temperaturen på fodret. Byxorna var av samma snitt, även dom svarta, och Jim visste att tempkläder av det snittet inte var billiga, han hade sett dom i skyltfönster på sportbotiquer av bättre klass. Men Miko var inte heller ett överklassyngel. Han hade inga elektrosmycken eller pigmentförändringar på huden som dom rika ungdomarna brukade ha efter strålbehandlingar och solarieanpassningar, han påminde mest om en bondson som hade fått börsen fylld men inte viste om det. Inte heller glasögonen var billiga. När Jim hade pratat om Roburon hade han kastat en blick på Miko som satt med ansiktet mot väggen för att ta ett glas ur luckan, och i profil kunde Jim se att Mikos glasögon på insidan hade lysande LCD-siffror som blinkade, troligen en klocka eller ett minnesblock som bara syntes för användaren. Säkert samma affär, tänkte Jim och fimpade ciggaretten.yuki märkte knappt att Jim var tyst, han var själv ivrig. Vet du, jag har hållit på med den där iden om centralstyrda dansrobotar som jag snackade om förut. Yuki hade fått iden för ett bra tag sen, och Jim nickade för att visa att han hängde med. Du vet, cabaretrobotarna som ser ut som små björnar, hundvalpar och tecknade idoler för snorungar, dom funkar bra var för sig, men tillsammans är dom kassa. Ska man få dom att dansa eller nåt annat som är synkront så kommer dom i otakt hur fort som helst och liksom bara kajkar ur. Så jag har skapat ett gäng som kan styras över till en centralprocessor när som helst, och så sköter den hela gänget. Jim skrattade till. Men då är det ju inte längre ett gäng robotar, utan bara en bunt automater som styrs av ett datanät nånstans...iockförsig spelar det ingen större roll, fortsatte Jim snabbt när han såg Yukis irriterade min, om dom är automater eller inte, bara showen kan fortsätta. Jävligt rätt svarade Yuki surt. Showbizägarna är jävligt kåta på iden och det är det viktigaste om man vill ha skapliga studiepoäng. Och sen skiter jag i vilka dom i sin tur jobbar för. Jim förstod vad han menade med det sista. Alla visste att cabareerna

9 fick en ide, medan Jim hävdade att det var lika viktigt att hålla på moralen och akta sig för den undre världen. Dom kom fram till att båda hade rätt, men det var svårt att kompromissa och diskussionen var inte över än. Jaja svarade Jim till sist, ska vi skita i att snacka skoljobb till imorgon och lira en stund istället. Yuki och Miko nickade unisont. Han reste sig ur båset och de andra två följde efter hans exempel efter det att Miko hade svept det sista av drycken ur sitt glas. Jim hade spelat Klon några gånger, ett VR-spel där upp till fyra spelare kunde möta varandra i en 3-D värld för att sedan utrota varandra på bästa sätt i form av futuristiska megarobotar behängda med absurt stora vapen, men Miko var deras gäst för stunden och han fick äran att välja spel. I andra änden av lokalen var det spel som de kom överens om, Ett nytt hologramspel. Hologram var ett rätt nytt media som visade en kub i tre dimentioner utan att man behövde några VR-glas, en kub som skapades av en färglaserdia som satt under själva hologramkuben. Spelarna kunde sitta vid fyra kontroller runt kuben, och föremålen i hologrammet kunde styras både i höjd och sidled. Spelet i sig gick ut på att varje spelare hade en egen platta på sin egen sida som han styrde efter hologramväggen, och den fjärde plattan styrdes nu av datorn. Med dessa plattor skulle man sedan se till att hålla en liten ljusboll som studsade vilt från att fara in i den egna väggen och göra det bästa man kunde för att vinkla den egna plattan så att ljusklotet rände in i de anras väggar. Iden var enkel, men spelet i sig var väldigt svårt, upptäckte Jim snabbt. Miko sände iväg bollen, som studsade mot datorns kloss, datorn vinklade och Jim lyckades med knapp nöd träffa klotet och sända det vidare. Yuki parerade skickligt tillbaka klotet till Miko som slant med kontrollen och missade klotet med en hårsmån. Ljudeffektena steg till ett cresendo när klotet slog i väggen med en ljusblixt, och Yuki fick en poäng. Miko var lugn och sände ut ett nytt ljusklot, och spelet fortsatte. Tio minuter senare var det över med en våldsam explosition av ljus och ljudeffekter, och Yuki satt under några sekunder som leende vinnare och gjorde segertecken under en riktad strålkastare från spelet och med dundrande trumpetfanfarer i öronen. När Yuki, Miko och Jim kom ut ur spelhallen var det natt, och alla dröp av svett efter kampen, utom Miko som kade sitt kylsystem igång. De gjorde sällskap en bit mot tunnelbanan och beskådade glittret av neonskyltar,

10 Miko stannade vid en tvärgränd som inte var lika upplyst, och Yuki och Jim stannade även dom för att dela en ciggarett och säga hej då till Miko. Båda två drog efter andan när Miko stängde av tjuvlarmet och låste upp låset till en tung motorcykel, som inte såg billig ut. Det var en Yamaha Electro av årets modell, Med superaledande elektronmotor och dubbla drivsystem. Såna bågar hade tillockmed ett personlighetsprogram som gjorde att dom kommunicerade med ägaren med, i det här fallet, en hes, sexig kvinnoröst. - Jag har saknat dig, Miko. Sa bågen med den kåta rösten när Miko satte sig på den, och Miko log förläget. Jag har lite stålar...och hon var ju så söt. Jim kunde inte avgöra om Miko skämtade bakom spegelglasen, men Yuki skrattade högt och gick fram med ciggaretten i munnen för att känna på bågen. Se men inte röra, snuskhummer. Sa åter den sexiga rösten och bågen flashade till med sidoljusen. Man kan programmera den här skönheten att säga vad som helst, och det där var tjuvlarmets första varning, svarade Miko allvarligt när han såg Yukis häpna min. Nu var det Jims tur att skratta. Motorcykeln var bäcksvart förutom loggon, och den påminde om en korsning mellan en övergödd jättemygga på hjul och en kurvig negress. Den hade feta däck och kunde säkert dra ifrån det mesta på vägarna. Jag har satt på ett bättre drivpaket och bränt bort alla fortkörningsprogram sade Miko som om han hade läst Jims tankar, hon lät som en gnällande kärring varje gång jag gick över 120 kilometer i timmen med alla sina varningar och förmaningar. Hon har stadskarta med GPS-navigator, stereo, och drivpaketet går tvåhundra timmar på en laddning. Miko rullade framåt, och Jim märkte förvånat att Miko hade startat bågen medan han pratade. Den var fullkomligt tyst. Nej, jag måste dra nu. Miko nickade mot de två och rullade ut i folkvimlet med sin båge, som med hes röst bad folk att flytta sig åt sidan, och var snabbt försvunnen. Yuki och Jim var tysta några sekunder. Fråga inte mig vem snubben är, sa Yuki innan Jim ens frågade. Träffade han när jag kollade en Cabare i Ginza...han hade koll på alla robotnallarna i showen. Vi började snacka, och jag kom på att vi kunde fika alla tre. Jag tror att snubben är med i nåt gäng...typ Yakuza.

11 Jim delade det sista blosset med Yuki när dom gick till tunnelbanan och försökte kväva en gäspning. Det skulle bli projektkoll på skolan nästa dag och lite sömn kändes inte helt fel, men Jim försökte ändå att inte tänka på sängen och lyssnade på Yuki istället. Killen var rätt cool...han var inte så där spännig som bågekillarna brukar vara. Yuki pratade för sig själv och verkade inte bry sig om Jim lyssnade eller ej, dom hade nu kommit ner till tågen och Jim hörde hur hans tåg närmade sig på gnisslande räls, så han knäppte jackan och knuffade till Yuki på axeln. Det är mitt tåg som kommer, så jag drar nu...vi ses i plugget imorgon, okej. Yuki log och stod kvar till dess att Jim hade trängt sig in i vagnen och dörrarna slog igen, och Jim såg genom det smutsiga fönsterglaset hur Yuki försvann till sitt tåg innan hans eget rullade iväg. Han kämpade för att hålla sig vaken under tillbakafärden, och gick sedan efter det nästan folktomma området där han bodde. Här var tystnade nästan bedövande efter Roppongis larm, och det lyste fridfullt ur hyreshusen. Väl hemma försökte han att ta en sista koll på sitt projekt, men han var för trött och lade sig istället. Jim tänkte ta upp en bok, men somnade innan han hade sträckt ut armen och sov som en medvetslös hela natten. KAPITEL 2 Jim vaknade upp mycket motvilligt ur en dröm om en smidig svart kvinna som susade fram efter en enslig väg som om hon hade hjul. Det som väckte honom var XT:n, som ilsket sände ut tjatter från någon TV-kanal som en svindyr väckarklocka. Jim låg kvar ett tag under det varma täcket, men tanken på att komma för sent till duschrummet fick honom på fötter, och huttrande stapplade han in i köket och brände soppa i micron. Soppan åt han ur förpackningen på väg till duschen medans han vinkade på sina grannar med sin fria hand. Herr Hashimoto var en av hans grannar, och den gubben brukade vänta med duschen

12 Herr Hashimoto tog reda på vad Jim studerade, och nu brukade Jim underhålla gubben med att prata om datorer och den senaste tekniken medan de okuperade duscharna brevid varandra, och den gamle mannen flinade alltid under varje samtal så att ansiktet såg ut som ett russin. Herr Hashimoto berättade även ibland om hur det var när han var ung, på 1900-talet, och den IT-teknik dom hade då. Jim hade svårt att föreställa sig hur det var innan Internet kom, och att datorerna med hålkort och magnetband hade funnits då var mer än han stog ut med. Gubben var lastgammal. Jim klädde sig sedan snabbt i skoluniformen som låg i hans skåp.skoluniformen var en blårock med axelklaffar som visade Jims studiegrad och skolloggan på bröstet, loggan var en profil av C3PO, en robot från en antik film. Uniformen hade en mängd fickor och var gjord av äkta bomull som inte var billigt men gav skolan en aura av rikedom. Jim förstod inte detta, den var varken vattenavvisande eller vindtät men kostade ändå så mycket bara för att den inte var konstgjord. Den äldre generationen blev alltid tårögda om någon mumlade om äkta vara eller handgjorda föremål, men Jim visste att sånt skit aldrig kunde bli lika bra som hederlig fabriksmontering. Efter det att han klätt sig i blåstället gick han och hämtade disken där han hade bränt in projektet och låste lägenheten. Lärarna var lite lustiga, det lättaste var alltid att hämta ett projekt från databasen bara man hade adressen, men dom kunde lika ofta begära att få projektet ur handen på eleverna i form av en disc, vilket var helt onödigt. Det var sådana små men förvirrande saker som gjorde att Jim ofta talade med äldre människor i ett försök att förstå dem, särskilt de högutbildade hade en förmåga att skapa sig konstiga vanor. Tunnelbanan var som vanligt fullpackad, och när tåget kom hade inpackarpersonalen fullt upp med att få in alla så att dörrarna gick igen. Inpackarpersonalen var ofta Sumosempais -elever från någon Sumoskola som genom att pressa in människor i tunnelbanevagnar tränade sina enorma kroppshyddor. De var ibland bara på överkropparna och exponerade då en enorm mängd fettfyllda muskler, men oftast hade de på sig vita overaller och deras svettiga leenden syntes ofta ovanför resenärenas huvuden. Jim var själv rätt reslig med sin europeiska kropp, men dessa Sumos som var framavlade med ett led av hawaiianska förfäder bakom sig var sällan

13 Nakimatomonozuchi, och Nakimatomonozuchi skrek som vanligt ett glatt Jimmi gajin-san! till svar och visade sina enorma gaddar i ett leende. I tunnelbanetåget hade de flesta resenärerna något att sysselsätta sig med för att inte av misstag titta upp och möta någon annans ögon, men Jim brukade spela dum turist och med stora ögon betitta alla resenärer, om han var på humör. Några resenärer hade sina VR-discsets runt midjan och de medföljande fula glasögonen i ansiktet och betraktade porrfilmer, utbildningsprogram eller nåt liknande på insidan av glasen medan de tuggade vitaminpiller eller tugummi och var ovetande om omvärlden. En del idioter blev alltid påkörda eller omkullknuffade när dom envisades med att gå på stan och se på film samtidigt, och det var officiellt förbjudet att använda glasen i innerstan. Andra jobbade redan med att ordna möten, prata med frugan eller något annat på sina egna LCD-skärmar. Dessa påminde mest om forntidens mobiltelefoner och användes på samma sätt, förutom att dom också var TV-apparater och nyhetstidningar om man så önskade. Jim såg även några personer som hade riktiga tidningar tryckta på papper eller plast. Skrytsnobbar. SendaiOnostationen var byggd under företagets PR-hus, och hela stationen bestod av glasfasader som speglade ljuset i olika vinklar och skapade en illusion av kristall och diamant, och där trängdes nu Jim med kontorister, arbetare, chefer och alla som hade något ärende hit. Rulltrappan upp till husets entre hade spegelmontrar på sidorna och var ett rullande museum med alla föremål som gled förbi betraktarens ögon. Inehållen var företagets varor i ett urval av Robotar, bilar, enorma parfymflaskor och olika förbruksvaror, och Jim såg roat en trädgårdsrobot i en monter. Skolan kom man till om man först åkte hela vägen upp till entren som var byggd som en stor djungel med gångstigar och enorma glasytor, bytte till ett gångband och sedan tog en nästan lika lång rulltrappan ner igen så att man passerade det nyare annexet och kom till det äldre. Här var det inga utsmyckningar, bara kala betongväggar och lysrörsupplysta korridorer mellan klassrummen, och den sista biten till Jims klassrum var fylld av elever som skuffades med varandra, pratade om skoljobben eller bara väntade på att tidlåsen till rummen skulle aktiveras så att dom kunde sätta sig vid bänkarna och datorerna. Si gnalen l jöd, dör rarna låst es upp och Ji m l et ade si g fram t il l

14 rumm et påm inde om fl yghangar en där han jobbat f örut. Nummer fem tiotr e var hans, och Ji m akt iverade dat or n m ed si tt kodor d. VÄL KOMMEN JIM BERNS, AKTI VE RA DIN F IL. datorn var t yst medan Jim koppl ade upp 3D- fi len med sit t projekt och tankade över denna t ill datorenheten. Det hade all tid vari t brist på lär ar e, och därf ör hade en mängd snil len sl agit sina huvuden til lsamm ans för att lösa pr obl em et. Svar et var att et t avancer at per sonli gt ut vär der ingsprogram skul le komma att förhandsgr andska var je elevs pr ojekt och prover, r ät ta dessa el ler, om resul tat en var intr essant a, sända dessa t il l högr e instanser. Num mer f emt iotre var en isolerad dator m ed Ji ms personl ighetsfi l i nloggad, och dess enda uppgif t var at t r ymm a ut värderingsprogramm et och sända r esult aten vidare. Dat orerna var isolerade för at t ingen hacker skull e ha möj li ghet att tanka över pr oj ekt och ta på si g äran f ör dessa, och dess högre i nst ans-l inj e var enkel ri ktad. Ji m vänt ade på att dator n skulle utvärdera hans pr oj ekt och som vanl igt rätt a alla f el och spot ta ti llbaka f ilen och be Ji m att komm a ti ll baka eft er det att han själ v r ät tat ti ll felen, men tyst naden förlängdes och skärmen var svar t. Dat or, Jim ropade til l utan att hoppas på svar, men skär men blinkade til l. JA Ji m funder ade ett tag. Är f il en utärderad?. Tyst nad. NEJ. AVVAKTA. I ngen art ig jävel precis, tänkte Ji m om dat or n och bet f under sam t på naglar na. Han såg hur några av el everna smög ut m ed hängande huvuden och rät tningar i händerna, med hans vän Yuki var förmodli gen kvar i lokal en och höl l t umm ar na för att få t ur, el ler bet på dem som Ji m. JIM BE RNS, ER RAP PORT GÅR T ILL HÖGRE I NST ANS.. Ji m hoppade til l när beskedet kom. GÅ TIL L RUM E12 F ÖR UT VÄRDE RING AV BIOLOGIS K L ÄRARE. Uppfat tar, för bannade skr ot hög!. Han stängde av dator n i nnan den svar ade och reste si g från bänken för att gå, när han såg Yuki några bänkrader bort. Ji m busvissl ade och et t ant al ar ga ansikten vändes mot honom, däribland Yukis. Jim visade t umm en upp och Yuki log stort och visade på kl ockan med f ingret och et t skj utvapen med andr a handen. Han vil le at t dom skulle ses eft er skolan på spelhall en, och Jim visade at t han först od med en nickning. Han lämnade lokal en och begav sig m ot rum E 12, men stannade vi d en

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI Försiktigt låter jag pekfingret lägga sig kring avtryckaren. Metallen känns kall. Jag har väntat, legat nästan helt stilla på mage i två timmar. En rörelse med fingret nu och förhållanden

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

VÄND OM OCH VAR STILLA

VÄND OM OCH VAR STILLA VÄND OM OCH VAR STILLA Tidigare utgivning Döden tänkte jag mig så (2013) På annat förlag Får i mig mer liv än jag är van vid (2007) Precis så illa är det (2010) Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm

Läs mer

1. INT. FÄNGELSE. DAG.

1. INT. FÄNGELSE. DAG. 1. INT. FÄNGELSE. DAG. Ljuset skär mellan gallret framför fönstret, i breda stråk genom röken från cigaretterna. Stumma och uppslukade spelar männen runt bordet sina kort. De har alla samma grå bruna kläder

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN Det var en kall, regning augustidag i Aushwitch, Polen. Klass 9A hade precis anlänt till det berömda koncentrationslägret, som på den senaste tiden hade rustats

Läs mer

Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC

Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC Dessa verk nämns och citeras i boken: Filmen American Beauty, skriven av Alan Ball, och dokumentären Johnny Cash The Last Great American, BBC Böckerna Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran

Läs mer

vild en vandring till mig själv

vild en vandring till mig själv vild en vandring till mig själv sheryl str ayed Vild en vandring till mig själv översättning av Molle Kanmert Sjölander albert bonniers förlag www.albertbonniersforlag.se isbn 978-91-0-013358-0 Amerikanska

Läs mer

Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT. It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind. Morrissey

Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT. It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind. Morrissey Lukas Moodysson Fucking Åmål MANUSKRIPT It s so easy to laugh it s so easy to hate it takes guts to be gentle and kind Morrissey Bokförlaget DN. MEMFIS Bokförlaget DN. Gjörwellsgatan 30 10515Stockholm

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK popcorn Unga tankar om film och filmvåld innehåll Förord 5 Inledning 9 Wow! Puh! Film! 17 Action, skräck, porr och tecknat 51

Läs mer

GÄNGEN I BETONGEN BIKERDRÖMMAR OCH GANGSTA RAP

GÄNGEN I BETONGEN BIKERDRÖMMAR OCH GANGSTA RAP GÄNGEN I BETONGEN BIKERDRÖMMAR OCH GANGSTA RAP Jag har respekt för Hells Angels eftersom det var det första gänget i Skandinavien. Och jag har ännu större respekt för Bandidos, eftersom de vågade stå upp

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Hårddisken. (Åtta år tidigare)

Hårddisken. (Åtta år tidigare) Hårddisken (Åtta år tidigare) Tystnaden som uppstod när Cecilia stängde av motorn kändes en kort stund som ett slags lugn. Sedan suckade hon högt. Hon hade aldrig varit så långt ifrån lugn som nu. Bilen

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

e n bo k fö r ve m so m he l s t

e n bo k fö r ve m so m he l s t e n bo k fö r ve m so m he l s t 1 sara kerstin emma disa leon jon bertil inez lea siri maj lucas maria rabieh olof iseline william hugo mira 2 e n bo k fö r ve m so m he l s t toffer Ahmad blenda jill

Läs mer

Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost )

Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost ) Swedish sample translation Kerstin Signe Danielsson/ Roman Voosen: Später Frost ( Sen frost ) Novel Translated by Kerstin Signe Danielsson Publication: Fall 2012 377 pages For more information please contact

Läs mer

hon går in på en bar

hon går in på en bar hon går in på en bar helena s. paige hon går in på en bar albert bonniers förlag översättning av hanna svensson www.albertbonniersforlag.se isbn 978-91-0-013778-6 Originalets titel: A Girl Walks into

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar

En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom. Av Marc Segar En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar Originalets titel: A survival guide for people with Asperger syndrome Översättning: Ingrid Flöistrup Textbearbetning: Gunilla Gerland

Läs mer

Peter Robinson. Kall som graven. Översättning Jan Malmsjö

Peter Robinson. Kall som graven. Översättning Jan Malmsjö Peter Robinson Kall som graven Översättning Jan Malmsjö STOCKHOLM 2008 Minotaur Box 70321 107 23 Stockholm www.minotaur.se marknad@forum.se TILL SHEILA Copyright Eastvale Enterprises, Inc. 2000 Engelska

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer