Daniel Bergström/Mr.Z:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Daniel Bergström/Mr.Z: http://hem.passagen.se/zensco"

Transkript

1 ZONG 2025 En kedja är ju aldrig starkare än sin svagaste länk, sägs det. Zong är en bok som jag började skriva Efter ett antal sidor hamnade den I glömskans skrubb ett år, och när jag tog fram den igen såg jag att storyn höll, men inte stilen. Efter refucering skrev jag nästan färdigt den till 1997, när mitt skiftande liv gjorde att den föll I byrålådan igen. En nyfiken granne snappade upp manuset nyligen. Han sträckläste det till min förvåning, och hans ärliga kommentar var: Den är jävligt bra! Fortsätt!. Jag läste med glömskans dimmor på nytt det jag skrivit, och fann till min glädje att han hade rätt, och under några få dagar tog jag vid där jag slutat, skrev färdigt och rättade smärre detaljer. Mvh / Daniel Bergström. Story? Jim Berns trodde att hans tråkiga liv skulle ligga framför honom som en tågräls, förutsägbart men med några få stationer. Kanske skulle det blivit så, om inte SendaiOno tänt så på hans nya design. Om inte de Svarta Tigrarna börjat flåsa I hans nacke efter det att Yakuza kontaktat honom, om inte SopStaden funnits, om inte Zong rasade in I hans liv.om inte? Vem kan säga med säkerhet att det är av ondo att mista allt? Vem kan lugnt påstå att framtiden är grå och förutsägbar, och att ett trädgårdsredskap är tråkigt? Följ med till Tokyo år 2025, en av dessa Megastäder med dess gytter av människor. Följ Med Jim Berns, en av dessa grå invånare I massan, och bilda dig en uppfattning. Daniel Bergström/Mr.Z: (Redaktörens anmärkning: Boken är Freeware och får således spridas vidare gratis men med bibehållet upphovsrättsskydd).

2 TOKYO 2025 Kapitel 1 Jim Berns låg på sin obäddade säng och räknade sprickorna i taket de gånger neonskylten på andra sidan gatan spred sitt ljus i hans rum. Rummet var litet, och känslan av trångboddhet förstärktes av smutstvätten som låg spridd över golvet. Ljuset silade in från det stora persiennförsedda fönster som fyllde hela kortsidan av ena väggen. Ljust, mörkt. Ljust, Mörkt. Sängen bestod av en relativt ny madrass som var placerad vid fönstret. Jim låg på de smutsiga lakanen med kläderna på, och huvudet på armarna. Rummet upptogs förutom madrassen av en ensam bokhylla fylld med gamla discar, ett Multiset i rummets andra kortsida och en mängd ritningar som tapetserade samtliga väggar. Jim påminde en del om rummet med sitt ostädade yttre och skäggstubben som spretade på hans haka. Han räknade sprickor i ytterligare några minuter och gick upp först när magen mullrade till av hunger. Han kunde svagt höra sina grannars säng rytmiskt dunka i hans vägg, och han log svagt när han gick in i köket. Köket var en ombyggd garderob som nu ståtade med ett mindre kylskåp och en microvågsugn som fungerade när den själv ville. Jim skrapade fram en låda med Bento, slängde in den I micron och sparkade I plåten. Den startade knastrande. Maten var klar efter det att han hade tagit fram en öl ur kylen, och han satte sig ner vid Multisetet med den varma maten i famnen. Den maskin han hade framför sig var en XT, ett Multiset, dator, telefon, TV-nätenhet, stereo och VR-set intyckt i ett fodral. Den hade kostat Jim det mesta av hans besparingar även fast han köpte den begagnad i Yokozama-bazaren i norra Tokyo, men skolutbildningen skedde till fyrtio procent på nätet och krävde att Jim hade en bra enhet. Han hade blivit intagen på utbildningen för robottronik två månader tidigare, och som student var de egna avhandlingarna och studierna menade att ske på egen hand och krävde att var och en gjorde sitt yttersta för att hålla sig kvar till nästa termin.

3 eleverna skulle komma att bli uttagna till någon av de Zaibatsus, multinationella företag,som konstruktörer eller designers, medan resten av eleverna sållades ut efter studiebetygsnivå till att bli allt ifrån VD:s för mindre företag ner till montörer på det löpande bandet. Själva intagningen var också mycket krävande, men jobbet Jim hade haft tidigare som Komponentkonstruktör i rymdhamnen gjorde att han hade haft råd att köpa multisetet, och också hjälpt honom att komma in på skolan. Den sista konstruktionen Jim hade gjort i studiesyfte var nu färdig, en del till en trädgårdsrobot som han skapat i 3D på sin privata studiefil med VR-utrustning. Han hoppades att filen skulle ge honom lika många studiepoäng som det hade gett honom skäggstubb under de senaste dygnen med koffeintabletter och Kicksoda. Han hade börjat skapa designen för fyra månader sedan med de glasögon och handskar som ingick i VR-delen, och hade tillbringat den mesta delen av dessa månader inloggad i SendaiOnos datanät där han hade sin fil inrymd. Filen var som ett rum, skapat virtuellt, Där han enbart arbetade med sina grafiskt skapade händer som styrdes av handskarna och en digital meny med alla verktyg som svävade i rummet. Jim kunde bygga vad han ville i detta rum, och kunde även radera detsamma lika snabbt, det var helt enkelt ett skisspapper i tre dimensioner. Han kopplade in XT:n på kanal 18, en musikkanal som oupphörligen sände musik med tung puls, och sittande på golvet åt han sin mat och stirrade dystert på de snabba videoklippen i en Pulslåt. Det svåraste efter ett större projekt var att kunna slappna av och återvända till verkligheten. Det var därför han hade räknat sprickorna i taket och nollställt hjärnan på all information som fyllt den under de senaste dygnen. Tömt sitt sinne. Efter att ha fått fyra timmars sömn kände han sig nästan groggy. Jim väcktes ur sina funderingar när en envist blinkade text fyllde vänstra hörnet av skärmen med information om ett inkommande telefonsamtal. Jim slog över linjen. Skärmen fylldes genast av Yuki, en finnig kille med pageklippt frisyr och japansk härstamning som gick i samma klass sim Jim, och han såg ut att sitta i en nerkladdad telefonhytt på någon spelhall. Jim hade snabbt blivit god vän med Yuki, eftersom killen aldrig snackade utan att först tänka sig för, och han hade gott om humor.

4 Visst, inga problem, jag har pluggat färdigt och sitter bara och slappar just nu. Vad håller du till då?. Jim såg människor vandra förbi bakom Yuki. På Stoneclub i Roppongi, det ligger brevid tunnelbanan vid Soaphouse, den där porrklubben du vet. Yuki log, han visste inte om Jim hade koll på stället, men gjorde allt för att retas och lyckades alltid på något sätt. Okej, vi ses där om en timme, och du, glappa inte iväg med alla pengarna på nåt spel nu. Vänta på mig, okej? Jim stängde av multisetet och gick ut i kokvrån för att slänga besticken i avfallskvarnen. Han tog sin bag med ett ombyte rena kläder som stog i hallen, släckte ljuset och låste lägenheten. Sedan gick han ner för korridoren utanför, ner till duchrummet som fanns i anslutning till trapphuset. Hyresvärden hade ingenting att klaga på, eftersom han hade byggt om huset så att det nu fanns dubbelt så många lägenheter här som för tio år sen, och dubbel hyra. Hela korridoren bestod av dörrar i nummerföljd och komplexet såg ut som ett lätt nergånget hotell. Bostadsbristen kunde bara bli värre och Jim hade ändå haft tur som kunde hitta en egen lya. Duschrummet bestod av trettio duchar i ett kakelklätt rum, och varje morgon var det en kamp för att komma till en ledig, men nu var det tomt och Jim kunde ta en dusch och njuta av tystnaden. Problemet med att leva i stan var att det var ytterst svårt att hitta tystnad, och lägenheten var så lyhörd att Jim nu kände sina grannar nästan lika bra som sin egen familj. Ja, bättre faktiskt, För Jims far var alltid på resande fot och han var i stort sett den enda familj Jim hade. Simon, hans far, var en internationell säljare för ett företag i Europa. Han föddes i Tyskland efter murens fall och träffade Jims mor när han utbildade sig i Stuttgart som Elektroingenjör, och dom gifte sig mycket unga. Jims mor, Yukio, dog I barnsäng när hon födde Jim, och Simon hade tagit förlusten hårt, men aldrig tvekat över att uppfostra Jim själv. Om det kunde kallas uppfostran? Jim mindes sin barndom som ett ständigt resande från plats till plats när hans far fick uppdrag i olika länder, men han hade aldrig vantrivts med flyttandet eftersom det var det enda han kände till när det gällde familjära förhållanden. Det goda det förde med sig var att Jim nu var fyrspråkig. Han hade ändå valt Robotplantskolan före tolklinjen och hoppades att han inte hade gjort ett misstag. Simon och Jim hade delat en bostad

5 Avskedet hade inte varit för svårt eftersom Jim, trots att dom delat lya, sällan såg sin far och hade vant sig vid det förhållandet. Han undrade vad fadern gjorde nu. Det kalla vattnet i dushen fick Jims trötthet att försvinna och han stapplade ut ur duschen med lätt huvud, Klädde sig i ett par armebyxor och en vit T-shirt och plockade fram rakhyveln. Han hade rakat sig med hyvel sen han fick sina första tonårsfjun i ansiktet, och föredrog det framför rakapparaten eller strålpennor som en del män använde. Efter rakningen kände och såg han ut som en ny människa, och efter han hade satt på sig sin skinnjacka och lagt in Bagen i sitt förvaringsskåp var han beredd att ge sig av. Men först kontrollerade han att Ljusbatongen som han hade i Jackfickan fungerade. Det var en kort stav, dryga trettio centimeter lång, som kunde bli till en enmeters batong med en knapptryckning. Man kunde även förblinda en motståndare med en inbyggd blixtlampa och ge elstötar på tiotusen volt med spetsen, men elfunktionen var trasig, så det gick inte att ge någon stötar. Det spelade ingen större roll. Vapnet var till för självförsvar, och det kunde behövas om man var ensam på tunnelbanan och stötte på något gäng med kommunikationsproblem. Batongen fungerade tillfredställande, och han stoppade ner den i innerfickan innan han gick de två trapporna ner till utgången. Det var en ljummen kväll utanför, och Jim kände hur alla ljud och dofter som han varit utan den sista veckan övermannade honom. Huset där han bodde var beläget i en trång och stökig förort i Chibadistriktet norr om Tokyo, med trånga gångvägar bland hyreshusen och de mindre kontoren. Gatorna var uppfyllda mestadels av stojande barn och familjemedlemmar som sopade uppfarter, diskuterade eller satt och njöt av kvällssvalkan. Jim gick ner i den svala tunnelbanan som var fylld av medborgare som var på väg från ett ställe till ett annat i en ständig ström, och han lyckades precis tränga sig in i en vagn innan dörrarna slog igen och tåget började rulla. Resan in till centrum tog tjugo minuter, och under den tiden lät han ögonen vila på en av LCDskärmarna som visade en ständig svada av reklamsnuttar och musikvideos. Väl framme i Roppongistationens uppgång var han tvungen att åter tränga sig fram mellan tidiga festprissar av det särskila slag som fanns just i Roppongi. Stoneclub låg bara ett stenkast från tunnelbanan, och det var en rätt sliten spelhall som

6 Jim gick in för att leta efter Yuki, och försöka se något genom folkvimlet, röken och mängden av apparater som dundrade och blixtrade ut highscores och nya rekord i en kakafoni av ljud och rök. Yuki satt i ett av de nersprejade båsen längst in i hallen med ytterligare en person som Jim inte kände igen, och han trängde sig ner vid deras bord. Det var något tystare i båset och Jim suckade av lättnad när det slutade att ringa i hans öron medan han snabbt betraktade den okände mannen och hälsade på Yuki med deras speciella handslag och en nickning. Yukis vän var en mörk japan av medellängd med långt hår och spegelglasögon som återspeglade glittret av ljus i lokalen. Han påminde om en katt redo för språng, men verkade ändå fullständigt avslappnad, och Jim gissade att mannen var en gängmedlem på grund av sin speciella stil och utstrålning. Tjenare Jim, hälsade Yuki flinande, det här är min polare Miko från Ginza. Miko nickade tyst mot Jim i en hälsning och tog en klunk ur glaset han hade framför sig. Det var tyst runt bordet under några sekunder och Jim tog tillfället att trycka på menyknappen på mitten av plastbordet så att menyskärmen visade sig. Han valde en kopp med fluff och betalade med kortet i diplayremsan, och kort därefter öppnades en väggpanel i båset så att Jim kunde ta sin dryck. Den var ljummen och smakade blaskigt. Hur har det gått? har du skoljobbet färdigt? Visst, Jim nickade, det var ett jävla jobb men dom där trädgårdsrobotarna har varit föråldrade i flera år redan, det var dags att komma med några nya ideer. Jag fattar vad du menar. Det enda höjdarna tänker på är att utveckla dom militära systemen. Yuki tände en ciggarett, en Ichiban, och tog ett bloss. Dom får orgasm bara man snackar om stridsrobotar och vapensystem med processorer, det är för jävligt att staten inte satsar mer på det dom redan har och utvecklar stadsmiljön här i Tokyo. Det var tyst några sekunder och Jim gäspade stort. Jag har försökt modda Roburo-12:an, den där lilla kamoflagefärgade roboten som parkförvaltningen använder när dom trimmar träd och buskar och gud vet allt. Jim såg snabbt på de andra och dom nickade allvarligt för att visa att dom lyssnade. Har ni sett hur dom iderligen trillar ner ur träden om det regnar, och dom jävlarna är

7 filmade hela skiten. Den blev helt vild, liksom, bara kapade hunden mitt itu, och en vakt sköt den mitt i plåten så den stannade. Jaa, jag såg det också, sa Yuki och nickade ivrigt, fan vad jycken ylade, och kärringen sen..hon bara stog där och skrek rakt ut. Men vad har du för ideer? Det är lite av varje. Låter som det kommer att funka live. Jim ristade en bild i flottet på bordet med ett finger medan han förklarade. 12:an är runt åtta år gammal nu, och den modellen kan förbättras billigt om man kapslar in hela skiten med isolationsgummisprej som dom använder på stridsrobotarna och dom där byggmaskinerna. Men det är för den gamla modellen, jag plockade ihop lite ritningar från databanken och knåpade ihop en ny modell som skulle funka mycket bättre. Jim log. Yuki stirrade på honom. Menar du att du har skapat en ny modell på fyra månader med det där gamla VR-setet du har hemma? Jepparna på konstruktsidan gör ju sånt på ett år. Han fimpade sin Ichiban och fnittrade lågt. Fy faan, du är helt puckad. Visst, inga problem. Dom bryr sig inte om ritningarna som ligger och skräpar i databanken. Istället sliter dom med helt nya kretsar bara för att kunna slicka chefen och få bonus. Jag har bara skapat en ny modell med kretsar som inte är äldre än två år från olika program. Det är bara den bästa skiten...enda problemet är att kunna göra systemen kompatibla med varandra och skapa en shysst design. Jim ställde ner den kalla koppen med fluff och snodde en Ichiban ur Yukis ficka som han tände och tog ett bloss på. Ciggaretterna var billiga och smakade inte gott, men Miko, killen med spegelglasen, gjorde honom lite nervös och han ville ha något att sysselsätta sig med. Du, Miko, jag hoppas vi inte tråkar ut dig. Jim log mot Miko och rökte vidare. Nejdå, det är lungt...jag gör inte robotar själv, men jag har sett dom där små..roburo 12:orna heter dom visst, säger ni. Så killen kan snacka I alla fall, tänkte Jim för sig själv. Rösten var mörk och det lät som om han noga valde sina ord innan han uttalade dom, men ansiktet visade inte vad han tänkte och han satt hela tiden stilla, utan att bita på naglarna eller röka, han bara drack ur ett glas då och då. Jim undrade vad han jobbade med. I Tokyo var det vanligast att alla som gjorde något

8 armejacka, och de som blev livstidsanställda brukade stolt visa upp det tatuerade företagsmärke som man då fick tatuerat gratis av företaget. Mikos hår hängde ner över en svart nylonjacka som var helt utan märken förutom en liten knappsats på ena axeln som var till för att ställa in temperaturen på fodret. Byxorna var av samma snitt, även dom svarta, och Jim visste att tempkläder av det snittet inte var billiga, han hade sett dom i skyltfönster på sportbotiquer av bättre klass. Men Miko var inte heller ett överklassyngel. Han hade inga elektrosmycken eller pigmentförändringar på huden som dom rika ungdomarna brukade ha efter strålbehandlingar och solarieanpassningar, han påminde mest om en bondson som hade fått börsen fylld men inte viste om det. Inte heller glasögonen var billiga. När Jim hade pratat om Roburon hade han kastat en blick på Miko som satt med ansiktet mot väggen för att ta ett glas ur luckan, och i profil kunde Jim se att Mikos glasögon på insidan hade lysande LCD-siffror som blinkade, troligen en klocka eller ett minnesblock som bara syntes för användaren. Säkert samma affär, tänkte Jim och fimpade ciggaretten.yuki märkte knappt att Jim var tyst, han var själv ivrig. Vet du, jag har hållit på med den där iden om centralstyrda dansrobotar som jag snackade om förut. Yuki hade fått iden för ett bra tag sen, och Jim nickade för att visa att han hängde med. Du vet, cabaretrobotarna som ser ut som små björnar, hundvalpar och tecknade idoler för snorungar, dom funkar bra var för sig, men tillsammans är dom kassa. Ska man få dom att dansa eller nåt annat som är synkront så kommer dom i otakt hur fort som helst och liksom bara kajkar ur. Så jag har skapat ett gäng som kan styras över till en centralprocessor när som helst, och så sköter den hela gänget. Jim skrattade till. Men då är det ju inte längre ett gäng robotar, utan bara en bunt automater som styrs av ett datanät nånstans...iockförsig spelar det ingen större roll, fortsatte Jim snabbt när han såg Yukis irriterade min, om dom är automater eller inte, bara showen kan fortsätta. Jävligt rätt svarade Yuki surt. Showbizägarna är jävligt kåta på iden och det är det viktigaste om man vill ha skapliga studiepoäng. Och sen skiter jag i vilka dom i sin tur jobbar för. Jim förstod vad han menade med det sista. Alla visste att cabareerna

9 fick en ide, medan Jim hävdade att det var lika viktigt att hålla på moralen och akta sig för den undre världen. Dom kom fram till att båda hade rätt, men det var svårt att kompromissa och diskussionen var inte över än. Jaja svarade Jim till sist, ska vi skita i att snacka skoljobb till imorgon och lira en stund istället. Yuki och Miko nickade unisont. Han reste sig ur båset och de andra två följde efter hans exempel efter det att Miko hade svept det sista av drycken ur sitt glas. Jim hade spelat Klon några gånger, ett VR-spel där upp till fyra spelare kunde möta varandra i en 3-D värld för att sedan utrota varandra på bästa sätt i form av futuristiska megarobotar behängda med absurt stora vapen, men Miko var deras gäst för stunden och han fick äran att välja spel. I andra änden av lokalen var det spel som de kom överens om, Ett nytt hologramspel. Hologram var ett rätt nytt media som visade en kub i tre dimentioner utan att man behövde några VR-glas, en kub som skapades av en färglaserdia som satt under själva hologramkuben. Spelarna kunde sitta vid fyra kontroller runt kuben, och föremålen i hologrammet kunde styras både i höjd och sidled. Spelet i sig gick ut på att varje spelare hade en egen platta på sin egen sida som han styrde efter hologramväggen, och den fjärde plattan styrdes nu av datorn. Med dessa plattor skulle man sedan se till att hålla en liten ljusboll som studsade vilt från att fara in i den egna väggen och göra det bästa man kunde för att vinkla den egna plattan så att ljusklotet rände in i de anras väggar. Iden var enkel, men spelet i sig var väldigt svårt, upptäckte Jim snabbt. Miko sände iväg bollen, som studsade mot datorns kloss, datorn vinklade och Jim lyckades med knapp nöd träffa klotet och sända det vidare. Yuki parerade skickligt tillbaka klotet till Miko som slant med kontrollen och missade klotet med en hårsmån. Ljudeffektena steg till ett cresendo när klotet slog i väggen med en ljusblixt, och Yuki fick en poäng. Miko var lugn och sände ut ett nytt ljusklot, och spelet fortsatte. Tio minuter senare var det över med en våldsam explosition av ljus och ljudeffekter, och Yuki satt under några sekunder som leende vinnare och gjorde segertecken under en riktad strålkastare från spelet och med dundrande trumpetfanfarer i öronen. När Yuki, Miko och Jim kom ut ur spelhallen var det natt, och alla dröp av svett efter kampen, utom Miko som kade sitt kylsystem igång. De gjorde sällskap en bit mot tunnelbanan och beskådade glittret av neonskyltar,

10 Miko stannade vid en tvärgränd som inte var lika upplyst, och Yuki och Jim stannade även dom för att dela en ciggarett och säga hej då till Miko. Båda två drog efter andan när Miko stängde av tjuvlarmet och låste upp låset till en tung motorcykel, som inte såg billig ut. Det var en Yamaha Electro av årets modell, Med superaledande elektronmotor och dubbla drivsystem. Såna bågar hade tillockmed ett personlighetsprogram som gjorde att dom kommunicerade med ägaren med, i det här fallet, en hes, sexig kvinnoröst. - Jag har saknat dig, Miko. Sa bågen med den kåta rösten när Miko satte sig på den, och Miko log förläget. Jag har lite stålar...och hon var ju så söt. Jim kunde inte avgöra om Miko skämtade bakom spegelglasen, men Yuki skrattade högt och gick fram med ciggaretten i munnen för att känna på bågen. Se men inte röra, snuskhummer. Sa åter den sexiga rösten och bågen flashade till med sidoljusen. Man kan programmera den här skönheten att säga vad som helst, och det där var tjuvlarmets första varning, svarade Miko allvarligt när han såg Yukis häpna min. Nu var det Jims tur att skratta. Motorcykeln var bäcksvart förutom loggon, och den påminde om en korsning mellan en övergödd jättemygga på hjul och en kurvig negress. Den hade feta däck och kunde säkert dra ifrån det mesta på vägarna. Jag har satt på ett bättre drivpaket och bränt bort alla fortkörningsprogram sade Miko som om han hade läst Jims tankar, hon lät som en gnällande kärring varje gång jag gick över 120 kilometer i timmen med alla sina varningar och förmaningar. Hon har stadskarta med GPS-navigator, stereo, och drivpaketet går tvåhundra timmar på en laddning. Miko rullade framåt, och Jim märkte förvånat att Miko hade startat bågen medan han pratade. Den var fullkomligt tyst. Nej, jag måste dra nu. Miko nickade mot de två och rullade ut i folkvimlet med sin båge, som med hes röst bad folk att flytta sig åt sidan, och var snabbt försvunnen. Yuki och Jim var tysta några sekunder. Fråga inte mig vem snubben är, sa Yuki innan Jim ens frågade. Träffade han när jag kollade en Cabare i Ginza...han hade koll på alla robotnallarna i showen. Vi började snacka, och jag kom på att vi kunde fika alla tre. Jag tror att snubben är med i nåt gäng...typ Yakuza.

11 Jim delade det sista blosset med Yuki när dom gick till tunnelbanan och försökte kväva en gäspning. Det skulle bli projektkoll på skolan nästa dag och lite sömn kändes inte helt fel, men Jim försökte ändå att inte tänka på sängen och lyssnade på Yuki istället. Killen var rätt cool...han var inte så där spännig som bågekillarna brukar vara. Yuki pratade för sig själv och verkade inte bry sig om Jim lyssnade eller ej, dom hade nu kommit ner till tågen och Jim hörde hur hans tåg närmade sig på gnisslande räls, så han knäppte jackan och knuffade till Yuki på axeln. Det är mitt tåg som kommer, så jag drar nu...vi ses i plugget imorgon, okej. Yuki log och stod kvar till dess att Jim hade trängt sig in i vagnen och dörrarna slog igen, och Jim såg genom det smutsiga fönsterglaset hur Yuki försvann till sitt tåg innan hans eget rullade iväg. Han kämpade för att hålla sig vaken under tillbakafärden, och gick sedan efter det nästan folktomma området där han bodde. Här var tystnade nästan bedövande efter Roppongis larm, och det lyste fridfullt ur hyreshusen. Väl hemma försökte han att ta en sista koll på sitt projekt, men han var för trött och lade sig istället. Jim tänkte ta upp en bok, men somnade innan han hade sträckt ut armen och sov som en medvetslös hela natten. KAPITEL 2 Jim vaknade upp mycket motvilligt ur en dröm om en smidig svart kvinna som susade fram efter en enslig väg som om hon hade hjul. Det som väckte honom var XT:n, som ilsket sände ut tjatter från någon TV-kanal som en svindyr väckarklocka. Jim låg kvar ett tag under det varma täcket, men tanken på att komma för sent till duschrummet fick honom på fötter, och huttrande stapplade han in i köket och brände soppa i micron. Soppan åt han ur förpackningen på väg till duschen medans han vinkade på sina grannar med sin fria hand. Herr Hashimoto var en av hans grannar, och den gubben brukade vänta med duschen

12 Herr Hashimoto tog reda på vad Jim studerade, och nu brukade Jim underhålla gubben med att prata om datorer och den senaste tekniken medan de okuperade duscharna brevid varandra, och den gamle mannen flinade alltid under varje samtal så att ansiktet såg ut som ett russin. Herr Hashimoto berättade även ibland om hur det var när han var ung, på 1900-talet, och den IT-teknik dom hade då. Jim hade svårt att föreställa sig hur det var innan Internet kom, och att datorerna med hålkort och magnetband hade funnits då var mer än han stog ut med. Gubben var lastgammal. Jim klädde sig sedan snabbt i skoluniformen som låg i hans skåp.skoluniformen var en blårock med axelklaffar som visade Jims studiegrad och skolloggan på bröstet, loggan var en profil av C3PO, en robot från en antik film. Uniformen hade en mängd fickor och var gjord av äkta bomull som inte var billigt men gav skolan en aura av rikedom. Jim förstod inte detta, den var varken vattenavvisande eller vindtät men kostade ändå så mycket bara för att den inte var konstgjord. Den äldre generationen blev alltid tårögda om någon mumlade om äkta vara eller handgjorda föremål, men Jim visste att sånt skit aldrig kunde bli lika bra som hederlig fabriksmontering. Efter det att han klätt sig i blåstället gick han och hämtade disken där han hade bränt in projektet och låste lägenheten. Lärarna var lite lustiga, det lättaste var alltid att hämta ett projekt från databasen bara man hade adressen, men dom kunde lika ofta begära att få projektet ur handen på eleverna i form av en disc, vilket var helt onödigt. Det var sådana små men förvirrande saker som gjorde att Jim ofta talade med äldre människor i ett försök att förstå dem, särskilt de högutbildade hade en förmåga att skapa sig konstiga vanor. Tunnelbanan var som vanligt fullpackad, och när tåget kom hade inpackarpersonalen fullt upp med att få in alla så att dörrarna gick igen. Inpackarpersonalen var ofta Sumosempais -elever från någon Sumoskola som genom att pressa in människor i tunnelbanevagnar tränade sina enorma kroppshyddor. De var ibland bara på överkropparna och exponerade då en enorm mängd fettfyllda muskler, men oftast hade de på sig vita overaller och deras svettiga leenden syntes ofta ovanför resenärenas huvuden. Jim var själv rätt reslig med sin europeiska kropp, men dessa Sumos som var framavlade med ett led av hawaiianska förfäder bakom sig var sällan

13 Nakimatomonozuchi, och Nakimatomonozuchi skrek som vanligt ett glatt Jimmi gajin-san! till svar och visade sina enorma gaddar i ett leende. I tunnelbanetåget hade de flesta resenärerna något att sysselsätta sig med för att inte av misstag titta upp och möta någon annans ögon, men Jim brukade spela dum turist och med stora ögon betitta alla resenärer, om han var på humör. Några resenärer hade sina VR-discsets runt midjan och de medföljande fula glasögonen i ansiktet och betraktade porrfilmer, utbildningsprogram eller nåt liknande på insidan av glasen medan de tuggade vitaminpiller eller tugummi och var ovetande om omvärlden. En del idioter blev alltid påkörda eller omkullknuffade när dom envisades med att gå på stan och se på film samtidigt, och det var officiellt förbjudet att använda glasen i innerstan. Andra jobbade redan med att ordna möten, prata med frugan eller något annat på sina egna LCD-skärmar. Dessa påminde mest om forntidens mobiltelefoner och användes på samma sätt, förutom att dom också var TV-apparater och nyhetstidningar om man så önskade. Jim såg även några personer som hade riktiga tidningar tryckta på papper eller plast. Skrytsnobbar. SendaiOnostationen var byggd under företagets PR-hus, och hela stationen bestod av glasfasader som speglade ljuset i olika vinklar och skapade en illusion av kristall och diamant, och där trängdes nu Jim med kontorister, arbetare, chefer och alla som hade något ärende hit. Rulltrappan upp till husets entre hade spegelmontrar på sidorna och var ett rullande museum med alla föremål som gled förbi betraktarens ögon. Inehållen var företagets varor i ett urval av Robotar, bilar, enorma parfymflaskor och olika förbruksvaror, och Jim såg roat en trädgårdsrobot i en monter. Skolan kom man till om man först åkte hela vägen upp till entren som var byggd som en stor djungel med gångstigar och enorma glasytor, bytte till ett gångband och sedan tog en nästan lika lång rulltrappan ner igen så att man passerade det nyare annexet och kom till det äldre. Här var det inga utsmyckningar, bara kala betongväggar och lysrörsupplysta korridorer mellan klassrummen, och den sista biten till Jims klassrum var fylld av elever som skuffades med varandra, pratade om skoljobben eller bara väntade på att tidlåsen till rummen skulle aktiveras så att dom kunde sätta sig vid bänkarna och datorerna. Si gnalen l jöd, dör rarna låst es upp och Ji m l et ade si g fram t il l

14 rumm et påm inde om fl yghangar en där han jobbat f örut. Nummer fem tiotr e var hans, och Ji m akt iverade dat or n m ed si tt kodor d. VÄL KOMMEN JIM BERNS, AKTI VE RA DIN F IL. datorn var t yst medan Jim koppl ade upp 3D- fi len med sit t projekt och tankade över denna t ill datorenheten. Det hade all tid vari t brist på lär ar e, och därf ör hade en mängd snil len sl agit sina huvuden til lsamm ans för att lösa pr obl em et. Svar et var att et t avancer at per sonli gt ut vär der ingsprogram skul le komma att förhandsgr andska var je elevs pr ojekt och prover, r ät ta dessa el ler, om resul tat en var intr essant a, sända dessa t il l högr e instanser. Num mer f emt iotre var en isolerad dator m ed Ji ms personl ighetsfi l i nloggad, och dess enda uppgif t var at t r ymm a ut värderingsprogramm et och sända r esult aten vidare. Dat orerna var isolerade för at t ingen hacker skull e ha möj li ghet att tanka över pr oj ekt och ta på si g äran f ör dessa, och dess högre i nst ans-l inj e var enkel ri ktad. Ji m vänt ade på att dator n skulle utvärdera hans pr oj ekt och som vanl igt rätt a alla f el och spot ta ti llbaka f ilen och be Ji m att komm a ti ll baka eft er det att han själ v r ät tat ti ll felen, men tyst naden förlängdes och skärmen var svar t. Dat or, Jim ropade til l utan att hoppas på svar, men skär men blinkade til l. JA Ji m funder ade ett tag. Är f il en utärderad?. Tyst nad. NEJ. AVVAKTA. I ngen art ig jävel precis, tänkte Ji m om dat or n och bet f under sam t på naglar na. Han såg hur några av el everna smög ut m ed hängande huvuden och rät tningar i händerna, med hans vän Yuki var förmodli gen kvar i lokal en och höl l t umm ar na för att få t ur, el ler bet på dem som Ji m. JIM BE RNS, ER RAP PORT GÅR T ILL HÖGRE I NST ANS.. Ji m hoppade til l när beskedet kom. GÅ TIL L RUM E12 F ÖR UT VÄRDE RING AV BIOLOGIS K L ÄRARE. Uppfat tar, för bannade skr ot hög!. Han stängde av dator n i nnan den svar ade och reste si g från bänken för att gå, när han såg Yuki några bänkrader bort. Ji m busvissl ade och et t ant al ar ga ansikten vändes mot honom, däribland Yukis. Jim visade t umm en upp och Yuki log stort och visade på kl ockan med f ingret och et t skj utvapen med andr a handen. Han vil le at t dom skulle ses eft er skolan på spelhall en, och Jim visade at t han först od med en nickning. Han lämnade lokal en och begav sig m ot rum E 12, men stannade vi d en

15 avgi ftsfri a godiskiosker, och r oboten f örsökte under några sekunder dam msuga Ji ms skor innan den för vi rrat vinglade vi dar e på gni ssl ande hjul. E12 var en anonym dörr i slutet av en korr idor, och någon hade spr ej at obcena ord på den, förmodl igen en missanpassad elev som bl ev kuggad. Ji m knackade på or det P ISS och hör de någon be honom kom ma in. Han öppnade dörren och kom in i et t l it et rum m ed fej kade ekpanelsväggar och möbler av mör kt tr ä som verkade vara fr ån det f örr a århundradet. När han var yngr e hade Jim set t en fil m om pr esident Reagan. Pr esi denten hade haft möbl er som dessa, och det luktade läder och ci garr och allvar i det ta rum. I m it ten var ett skri vbord med t vå fåtöl jer i samma m örka tr äslag och en man satt i den ena st olen bakom bordet, vänd mot Jim. S ät t dig., sa m annen och l og. Ji m sat te si g i den mjuka fåtöl jen och kände ti ll si n häpnad at t den var klädd i äkt a skinn fr ån äkta dj ur. Han sjönk ner och betraktade mannen för sikti gt medan denne skr ev något på sin LCD-skär m. Han hade en slående l ikhet med Cli nt Eastwood, den beröm de di pl omaten och fil mstjärnan från USA. Han var på god väg att bl i president när han avled i en hjär tat tack år Mannen tit tade upp. Jag heter S ven Yotomo.... det är t revligt att tr äf fa dig Jim. S ven skrev på sin L CD- skärm i ytt er ligare någr a sekunder och stängde sedan av den. Jag hoppas att jag int e avbrut it di g i di tt skolarbete. Ji m skr att ade t ill när han för stod att det var et t skämt och svar ade: Och jag hoppas att jag int e gjort det samma. Båda log i nnan S ven f ort satte at t tal a, och han erbjöd Jim en äkta Ci gar r som Ji m avböjde innan han f ort satte: Jag tar emot någr a av de ut vär der ingar som kom mer f rån kl assrummet, och f ick den här gången dig på samvet et. När han tal ade t og Sven upp en f jär rkont rol l ur en låda och akti ver ade en skär m på ena väggen som nu f yl ldes av bil der och del skisser av Ji ms pr oj ekt. S ven körde nu int rot, en del i pr ogram met där robot en rör de si g och använde ol ika verktyg m edan val da delar bl ev genom skinl iga f ör att åskådli ggöra mekanik och el ektronik under skalet, och det såg ut som en stumf ilm ut an den t redje di menti onen när den rör de si g på väggen. Det är en mycket prof fsi g programstruktur, och j ag kan se att du har ändrat desi gnen väl di gt drast iskt, Var är orginalet?, S ven såg frågande på Jim. All t l igger i SendaiOnos centr aldat or, Desi gnen är från en avl oppsr obot, det kan du se

16 kvist-t rim mare och l iknande. Jim sl appnade av och beskrev de olika bil der na som r ör de si g på väggen, det här var hans gr ejer och nu var han boss et t tag. S ven verkade vara uppr ikt igt i ntr esser ad, och Jim uppskat tade honom för det. Kanske han bar a spelade. Myr an..som jag kall ar den, har en bätt re förmåga at t håll a sig fast och klättr a i stam mar och liknande än Roburon, som har f yr a ben och använder sam ma rörel semönster som sengångare, ett dj ur i djungeln. Roburon är int e t ät, går långsamt och använder si g av en cent ral processor i st äll et för m yrans fl ytande m inne., Jim såg på S ven som nickade och vi sade att han hängde m ed. F lyt ande minne var en m ängd mindr e processer som styrde var sin del av en robot enhet, och det var bi lli gar e och ef fekti var e än den stor a cent ral processorn, som nästan f örsvunni t ur til lverkning. Den ut nyt tj ar både 3D- kam er or och känselspr öt när den tar sig fram, och I R- ut rustningen som m odell en ut nyt tjar i de m ör ka kloakerna fi nns kvar så att den även kan ar beta i t ot alt mörker och på natt en om så skul le behövas. P arkerna kan då göras hel t robotfr ia på dagar na och det uppskat tas säkert av medborgarna. Ji m visste att han hade rätt. Robotar var en nödvändighet, m en de ogill ades av så gott som alla medborgare och det hade på senare t id til l och med uppstått sekter som med ger ill at akt ik först örde dem med ursäkt en at t de var demoner sända av djävul en, eller något åt det håll et. S ven l og också, som om han var i nsatt i problemet. Ja, Ji m, jag ser at t du har lagt ner ett avsevärt arbete på den här skapelsen och ut värderingsprogramm et hävdar att al la system f unger ar til lf redsst äl lande... vi har dubbelkoll at. Vi kom mer även at t sända det här til l högre or t så att tekni kerna kan ta en koll och kanske, bara kanske, kommer dom at t gör a en protot yp. Sven log med sit t fårade ansikte när han såg Ji ms häpna mi n. At t ett pr ojekt gi ck vi dar e var en sak, men at t tekniker na gjorde en r iktig pr ot otyp f rån en ski ss til lverkad av en el ev var m ycket ovanligt, Ji m hade aldr ig hört att det gjort s f örut. Det bet ydde att dom stora bossarna var int resserade av systemet, j a, mycket int resserade. Sven reste sig ur st olen f ör at t visa att audiensen var över, och Ji m skakade hand m ed honom, gi ck ti ll dörren och öppnade den för att gå när S ven harklade sig. Jim, det kan hända att någon r inger di g. Sven ti ttade på Ji m men sa i nget m er, så Jim ni ckade bara ti ll svar och lämnade rumm et.

17 lärare för bristande koncent rat ion och var t vungen att läm na idrot tshal len. De visuella st udier na var också misslyckade, och Ji m blev t ill och med varnad av en dator när han vänt ade för länge med svar en på de f rågor han f ick. Dagen segade si g f ram, men t ill sl ut var schemat avslut at och Jim kunde åter vända hemåt. Väl hem ma igen tog han av sig blåstäl let, lade in det i si tt skåp i duschr umm et och sl ängde på sig sam ma kl äder som han hade haf t på sig dagen f öre. Han kände att han behövde röra på si g och br ydde sig i nte om att gå in i lägenhet en ut an begav si g i st äll et mot Roppongi och spelhallen. Kväl len var ljus, men det duggr egnade och Ji m knäppt e sin skinnjacka när han begav si g mot tunnel banestat ionen. han bet raktade vat tenpölar na som t äckte asfalten och som gl it trade av lj uset från gat lam por na, och var därf ör nära at t bli överkörd av ett cykel bud som susade f örbi honom med skri kande däck och en r am som var fylld m ed neonl jus och lj usdioder. Cykelbudet svor och skrek någr a kantonesiska fula or d, men Jim br ydde sig inte ens om att ge honom ett långf inger. Han visste nu att fr amt iden var säkr ad. Om bossarna är int resserade av ett arbete så gl öm mer dom aldrig m annen bakom, även om denne kanske aldr ig skull e kom ma med någr a nya, l jusa i deer. Ji m visste att han gjort et t bra jobb, men han tvivlade på att hans pr oj ekt var av int resse för bossar na som t rädgårdsrobot. Det var säl lan bossarna sket i br al lor na över något som vägför val tningen kunde ha nytt a av, även fast dom slapp se robotar i si na par ker. Bossar na var de föret ag som styr de SendaiOno, SendaiOno st yrde skolan och skolan i si n tur st yr des på samm a sät t i nternt som en pandoras ask.. Ji m gissade att nån någonstans rykte i trådar utanför skol an, när han hade bli vit inkallad ti ll Herr Sven, ef tersom S ven hade ager at på et t sät t som var olikt en lär ar es. Han måste därf ör ha bevakat Bossarnas i ntr essen, och det enda dom var intr esserade av var sånt som gav st or a pengar. Det kanske i nt e var dom som var int resserade, men Jim kände at t han hade r ät t när han antog att dom drog i t rådarna. Nu var til lfäll et det r ätt a att sl äppa loss och f ir a, men Jim vil le vänta t ill dess at t ( någon) t og kontakt på XT :n. Han åkte in mot Roppongi så full av funderi ngar att han knappt m ärkte at t han han hade näsan tr yckt mot en kraft ig japansk dam s rygg när han stog i den ful la vagnen, el ler at t hennes unge gnuggade ut jor dgubbsgl ass över hans springskor.

18 som vanligt ful l m ed fi nni ga ungdomar f rån alla värl dsdelar som saml ades r unt de dånande spel en för att hej a på var andra, och Ji m t rängde sig fr am ti ll båset där dom sat t dagen f öre f ör att vänt a på Yuki som inte hade dykt upp än. Lokalen var rökig och glit tr ade av l jus. Det fanns inga fönst er så at t man fi ck känsl an av at t man kunde sutt it här i evighet er, eller bar a någon minut. Jim beställde kaf fe och en hamburgare ur l uckan, och det smakade bätt re än gårdagens fluff så han högg i n på maten och kände si g lugnar e. Yuki dök upp ti o m inuter eft er det att ham burgaren var slut och satt e sig ner m ed en st ressad m in i ansiktet. Han hade köpt en ny j acka, en mörkblå bomberj acka m ed japanska t ecken på r yggen och skol em blemet på högr a bröstet. Den var fr ächar e än den gaml a armejackan, och snyggare. T jenar e, Ji m. Den där jävl a t unnel banan st rej kade igen, som vanl igt. Hade jag haft st ål ar skull e j ag ta magnetbanan ell er köpt en båge som Mi ko.....jävla skit. han dunkade näven i bordet och halade fr am en ci ggaret t ur sit t paket som han tände med en gr ym tni ng. Visst...l ugna ner dig, du kom ju hi t, ell er hur? Shysst j acka för resten. Jaa!, Yuki log när han fick något annat at t t änka på. Den är skitbra li ksom. Fi ck köpa den bil ligt av en skum typ hemm a.... han behövde väl stålar t ill Is eller nåt sånt. Yuki beställ de två bill iga öl och gav en t il l Jim. Dom skål ade tyst och drack några kl unkar innan Yuki t og ett bloss t il l och fortsatt e att snacka. Du hade j ävligt r ät t om det här m ed projektet. Skoldatorn sände m ig til l en lär ar e m ed pr oj ekt et, och snubben sa bara li ksom att - Man måst e t änka på vem m an jobbar f ör. Fy f an, lärarna håll er på at t skit a i bral lorna om m an riskerar skol ans rykt e och br yr sig inte et t ski t om oss. Yuki sti rrade il sket ut i l okalen några sekunder. Hur gi ck det f ör di g, då? Mumlade han sedan. Jim var t yst i några sekunder. Om han ljög skulle det kanske avslöjas senare, och han kunde f örl or a Yuki s vänskap. Men sa han sanningen så skul le det bli ett f örbannat hallå.....en komprom iss. Visst, det gick bra. Jag snackade m ed Sven, och han var kåt på att ge m ig poäng. Vil ken jävl a S ven? Hur många poäng fick du då? Ji m kom med fasa på att han int e hade f ått någr a poäng. Sven hade i all a f al l i nte nämnt det. Han var förvånad över sin egen dum het och bestämde si g för at t kol la det senare, när

19 Menar du at t du glömt bor t hur många poäng du fick! Det var det dum maste jag hört... en sån sak gl ömm er man j u bara inte! Yuki skrat tade til l när han såg Ji ms sura mi n och tog en djup klunk av ölen. Men han sl äppte äm net och började snacka om brudar i stället, et t av Yukis st örsta intressen. Yuki berättade om ett ställ e han kollat i n längre upp på gatan någr a veckor ti digar e, ett disco där det fanns, som han sa, skit snygga kex, och dom best ämde sig för att gå dit senar e f ör at t slappa. Eft er två öl t il l så l äm nade dom spelhall en och börj ade gå m ot Di scot, och Jim kände hur kväll sluft en som var ren av r egnet fr iskade upp hans sinnen. Yuki kol lade in Tonårst jej er på gatan och Ji m gjor de si tt bästa för att sl äppa tankarna i si tt huvud och beti tta damerna även han, men han kom på sig sj äl v m ed at t i der li gen låta tankarna vandra och beskådade gatst enarna i st äll et. Di scot hade det dundrande namnet Doom i st or a hologr ambokstäver ovanför entr en, och bokstäverna gni str ade i kl ar a f ärger och l yste upp kön av st ojande m änniskor nedanför. Port en var byggd som en sl ot tsport ur någon skr äckfil m och st åt ade med två enor ma vakt er på var sida som var m ålade som demoner i fejsen, och dom hade röda, l ysande ögon. Tr ol igen l yslinser. Ef ter t jugo minuter i kön kom Jim och Yuki i n i di scomörkr et och kunde se et t enor mt dansgol v f ramför sig. Det var stor t som en f otboll splan med en bar r unt om och st robol ights i taket, och det var packat av ungdom ar som skakade sina kroppar t ill en hypnoti sk pulsm usi k.. Ji m och Mi ko gl ömde för någr a t imm ar bort al lt vad allvar var, när dom föl l in i den tr ansar tade dansen m ed svett iga kr oppar runt om kri ng si g, och båda kom ifr ån varandr a för ett tag när dom greppade var sin tj ej som dom sedan sl ingrade si g r unt i dom l ugnar e låtarna. Det ljus som fanns, str ålade upp i fr ån gol vet i svepande f är ger och gav en i llusion av människor på en rörl ig sur reali sti sk tavla. Fli ckan Jim tr yckte si g mot var slank och hade en dress som sm et åt runt hennes kropp, men han kunde inte bli klok på hennes ut seende för all a f är ger som oupphörl igen speglades över hennes kropp. Det enda han såg tydl igt var hennes gnistrande vita t änder när hon log m ot honom, och hettan i kombinati on med lj uset gjorde att Ji m f ick känslan av att dansa med en dem on i kvi nnoform som hade sprungi t ur något gammal sägen från den Japanska f or nti den

20 fl intskall ig man m ed en st ål protes t ill ar m, och Jim beställ de fyr a öl som han bet alade med sit t kor t. Damerna fnit trade och smut tade på si na öl medan de l yssnade på Yuki och Ji m som försökt e bräcka varandr a i att smöra och bedyra tj ej erna hur br a dom var. Ji ms dam hade en synt etkjol av något gum mi liknande mater ial i rött, m edan Yukis dam endast var klädd i en topp och kort a, svart a shorts. Båda såg inter nationnell a ut m ed Asiat isk, eur opeiska ansi kten och ki llarna hade ett tag en gissni ngslek i deras nati onali tet. Det vi sade sig at t Yuki s dam var f rån I ndi en och hade namnet Si ddhi, medan Jims t jej var från nor ra Japan men hade en Irl ändsk far och hade namnet Miki. När bar en ti ll sist var på väg att stänga bestämde sig Yuki för at t ragga upp t jej er na och gav dem därf ör sit t per sonnummer och Ji ms, och dom gav si na ti ll honom. Det var det vanl iga sätt et att r agga, för båda part er skull e då kunna kontr oll er a sina eventuell a part ner s på nät et, och om i ngen hade någon all var li g sjukdom eller något of ördelakt igt inloggat så brukade det vara gr önt och kontakten slöts. De t og avsked av var andra ut anför Di scot genom at t f ör st buga for mel lt på Japanskt sät t och sedan kyssa varandra på kinderna på Eur opeiskt maner, och däref ter f örsvann tjejerna in i folkvim let av fest pri ssar uppåt gatan. Ji m och Yuki gav sig av mot tunnel banan och trängde sig långsam t ner genom viml et av folk som var på väg från de stängda bar erna, medan de diskut erade tj ejerna och vad de skul le gör a med dem om dom skul le tr äff as igen. Det hade bör jat duggregna igen, och soml iga vandrar e hade parapl yer med fär ggl ada neonrör t ryckt a m ot si na ansikten, andra hade speci el la regnkläder som skim rade i oli ka fär ger när vattnet rann ner f ör dem och gatans egna ljus gjorde at t vandrarna såg ut som om de gick i ett färgglat t dis. Tunnelbanan var fyll d av f ol k som sj öng och skr ålade, och al la stämde f ör et t t ag in i en gl ad dr yckesvisa som var så väl känd att Ji m för et t tag tr odde att väggarna skulle f all a i n av l judet Det f anns ingen inklämmarpersonal under den sena t imm en, så att Ji m såg tr e tåg kom ma och gå i nnan han kunde t ränga si g på ett, men med Yukis sällskap gick ti den fort. Yuki s jacka var f ukt ig, och han skakade den medan han snackade om kväl len. T änk dig, Jim, hur det var här för tjugo år sen, när dom fir ade det nya årtusendet! Hajar du vilket jävla uppbåd av folk det var här då. Det var int e så int er nat ionel lt då, du vet, det var mest j apsar som skr ålade runt. Han bl ickade ut i den inter nat ionel la sångf yll da

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Ne ly Rapp monsteragent: Vampyrernas bal Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Hälsningar från DU-VET-VEM Nelly! Sträck på dig! In med magen! Upp med hakan! Jag gjorde som jag blev tillsagd och försökte

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44

Illustration Johan Egerkrans. Illustrationer: Johan Egerkrans. Prismagalaxen2_inlaga.indd 1 09-07-29 10.53.44 pp på Novas arm och hon flämtade till ennes hud. Då hon höjde handen för att en upp, tittade på henne med sina sneda t Illustration - na er i nn tet n bt n nan STOFTÖDLA Bor på ökenplaneten Karech. Blir

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63)

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63) Fader Bergström, stäm upp klinga (epistel nr 6) ext musik: Carl Michael Bellman Soprano 1 Soprano 2 lto enor.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp kling - a, öpp -

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 3 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Sanna designer/konstnär /Sanna slipar en möbel, köper blommor, visar upp sina konstverk, målar i en studio./ SANNA designer & konstnär.

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren sidan 1 Författare: Arne Berggren Vad handlar boken om? Filip är en kille som älskar att ligga i sängen och läsa böcker på sitt sommarlov. Men hans föräldrar vill att han ska ut i solen eftersom man mår

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze

Pappa och påläggstjuven. av Joakim Hertze Pappa och påläggstjuven av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 4) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar.

böckerna om monsteragenten nelly rapp: Besök gärna www.martinwidmark.se där författaren läser och berättar. böckerna om monsteragenten nelly rapp: Monster-akademin 2003 Frankensteinaren 2003 Varulvarna 2004 Trollkarlarna från Wittenberg 2005 Spökaffären 2006 De vita fruarna på Lovlunda slott 2007 Häxdoktorn

Läs mer

Monstret. Av:Simon Wikell

Monstret. Av:Simon Wikell Monstret Av:Simon Wikell Kapitel1: Ljudet När Karl var hos skolsystern så hörde han något konstigt ljud. -Hörde du? sa Karl till skolsystern. Skolsystern tittade frågande på Karl. Karl ryste, han blev

Läs mer

För länge sen hos Beethoven

För länge sen hos Beethoven Ludwig van Beethoven ör länge sen hos Beethoven Arrangemang Christian Ljunggren SATB calluna musik hb ör länge sen hos Beethoven Sopran Alt Tenor/Bas 4 8 12 ör länge sen hos Beethoven 4 2 4 2 4 2 j ör

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer