Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vid Högskolan i Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vid Högskolan i Halmstad"

Transkript

1 Högskolan i Halmstad Box HALMSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman BESLUT Reg. Nr Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Org nr Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vid Högskolan i Halmstad Ärendet Högskolan i Halmstad har ansökt om att få ställa upp andra krav än de i områdesbehörighet nr A14/16 för tillträde till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf. Högskolan i Halmstad har för avsikt att använda områdesbehörighet A14/16 med undantag för kurserna samhällskunskap 1b alternativt samhällskunskap 1a1 +1a2/ samhällskunskap A. Lärosätet avser att fortsätta att använda behörighetskraven naturkunskap 2/ naturkunskap B och matematik 2a, b eller c/matematik B samt ansöker om att få fortsätta att tillämpa ett särskilt behörighetskrav för idrottsliga färdigheter i golf. Ansökan avser antagningen som gäller studier från och med höstterminen Högskolan i Halmstad har haft tillstånd att sedan höstterminen 2010 använda ett särskilt behörighetskrav till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf. Kravet har varit färdigheter i golf. Med anledning av att tillståndet upphört ansöker Högskolan i Halmstad om ett nytt tillstånd. En redovisning av erfarenheterna av det tidigare tillståndet lämnades till Universitetsoch högskolerådet i samband med den förnyade ansökan. Högskolan i Halmstads ansökan består av en del: ansökan inklusive uppföljning av tidigare tillstånd. Lärosätet har kompletterat ansökan med en uppföljning samt med kursplaner för fyra kurser på programmet. Sida 1 (8)

2 Lärosätets motivering Ansökan gäller programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf som leder till en högskoleexamen, 120 högskolepoäng, men bedrivs under tre år för att tillåta studenterna på utbildningen att kombinera träning och tävling inom golf parallellt med studier. Utbildningens huvudsakliga innehåll behandlar idrottsvetenskapliga ämnen som idrottspsykologi, fysiologi och träningslära. Skälet som högskolan i Halmstad anger för att vilja använda kravet färdigheter i golf är att fem av programmets nio obligatoriska kurser uttryckligen har inriktats mot sporten golf genom golfrelaterade moment. Dessa moment kräver golffärdigheter på avancerad nivå och studenter utan dessa färdigheter klarar inte av att tillgodogöra sig innehållet. Den välutvecklade förmågan krävs för att studenten ska kunna föra samman utbildningens praktiska och teoretiska moment. Det finns heller ingen möjlighet att under utbildningen bygga upp de färdigheter som krävs för utbildningen. Det fordras många års träning för att skaffa sig en tillräcklig förmåga. Lärosätets beskrivning Det behörighetskrav för färdigheter i golf som högskolan i Halmstad ansöker om att få använda som särskild behörighet har följande krav: För damer: Snittresultat 78,5 slag/rond För herrar: Snittresultat 76,0/rond Snittresultatet beräknas på följande sätt: För damer: Snittresultatet ska vara baserad på tävlingar från följande tourer: Scandia Tour Elit, Minitouren, Nordea Tour. Snittresultatet kan också beräknas från tävlingar på motsvarande nivå eller högre (Collegetävlingar i USA et cetera) Damer kan även basera snittresultatet på maximalt två tävlingar från Skandia Tour Riks. Om andra tävlingar än de uppräknade åberopas kommer expertis att konsulteras och varje fall bedömas individuellt. De tävlingar som får medräknas i ansökningshandlingarna ska vara genomförda innan sista anmälningsdag och ett år bakåt i tiden. För herrar: Snittresultatet ska vara baserad på tävlingar från följande tourer: Scandia Tour Elit, Minitouren, Nordea Tour, P4 Tour och Ecco Tour. Snittresultatet kan även baseras på tävlingar på motsvarande nivå eller högre (Collegetävlingar i USA etc.) Om andra tävlingar än de uppräknade åberopas, kommer expertis att konsulteras och varje fall bedömas individuellt. De tävlingar som får Sida 2 (8)

3 medräknas i ansökningshandlingarna ska vara genomförda innan sista anmälningsdag och ett år bakåt i tiden. Beräkning av genomsnittscore Från nämnda tourer väljs de fem (5) bästa tävlingarna baserat på resultat (+/ ), antalet slag mot banans par efter att samtliga ronder avslutats, ut. Detta innebär att den sökande kan ha ett placeringsresultat som är bättre än ett annat och ändå välja bort detta till förmån för ett lägre resultat (+/ ). Det är således den individuella prestationen som bedöms och inte resultatet i förhållande till andra. Resultatet beräknas (+/ ) i förhållande till banans par för de fem tävlingar som åberopas och divideras med antalet spelade ronder. Det framräknade talet adderas till 72. På detta sätt erhålls ett jämförbart snittresultat oavsett de spelade banornas par. Detta sker på blanketten för beräkning av snittresultat. Åberopade tävlingar och resultat noteras på blanketten för beräkning av snittresultat och bifogas i handlingarna. Behörighetskravet har arbetats fram genom ett samarbete med Svenska Golfförbundet och har anpassats till golf på tävlingsnivå. Behörighetskraven för könen skiljer sig åt eftersom de idrottsliga förutsättningarna för golf mellan män och kvinnor varierar. Män och kvinnor tävlar inte heller tillsammans. Kraven har anpassats till de olika förutsättningar som könen har för att utöva sporten. Dock finns inga reserverade platser för könen. Lärosätet anför att kraven för kvinnor och män är rimliga sett till målgruppen, det vill säga tävlande golfspelare på de tourer som behörigheten omfattar. Högskolan i Halmstad framför att innehållet i utbildningen har anpassats till sporten genom golfrelaterade moment. I både utbildningsplanen samt de fyra inskickade kursplanerna finns lärandemål som rör golfspel på elitnivå. Sida 3 (8)

4 Uppföljning Antagning Tabell 1. Statistik över antal sökande och antagna studenter samt över de som påbörjade utbildningen (siffror inom parentes är antal kvinnor) Sökande Antagna* Påbörjat utbildningen (9) 14 (3) 12 (3) (5) 11 (3) 11 (3) (7) 13 (2) 8 (1) (4) 9 (4) 8 (4) (5) 10 (2) 10 (1) (10) 13 (4) 9 (2) Tot 173 (40) 66 (18) 58 (14) Andel kvinnor 23 % 28 % 24 % *Denna siffra är densamma som antal behöriga då samtliga som varit behöriga också blivit antagna. Den uppföljning som lärosätet har skickat in visar att det är drygt 25 % kvinnor som blir antagna till utbildningen. Detta anger lärosätet väl speglar målgruppen, det vill säga tävlande golfspelare på de tourer som behörigheten omfattar. På Nordea Tour och Skandia Tour, vilka är de två tourer som både män och kvinnor spelar, deltar fler män än kvinnor på varje tävling. Enligt uppgifter hämtade från Golfförbundets statistik deltar 33 % kvinnor under en tävling på Nordea Tour och under en tävling på Skandia Tour Elit deltar 31 % kvinnor. Lärosätet framför att sedan 2008 har två mindre justeringar av behörighetskraven gjorts med anledning av att det framkommit i samtal med golfrepresentanter att kvinnor kan missgynnas, dels för att 78,0 bedöms som svårare för kvinnor än vad 76,0 är för män och dels för att kvinnor inte spelar lika många tävlingar som män. Mot bakgrund av detta justerades snittscoren till 78,5 samt att kvinnor får räkna med maximalt två tävlingar från Skandia Riks, vilket motiveras av att kvinnor har färre tävlingar på minitouren. Lärosätet anför att även om dessa justeringar gjort det mer rättvist är det för tidigt att avgöra om dessa justeringar bidragit till fler kvinnliga sökande. Golfrelaterade moment I uppföljningen som lärosätet har skickat in finns även en redovisning av genomströmningen av studenter i golfrelaterade moment. Lärosätet framför att med golfrelaterade moment menas i uppföljningen de moment som uttryckligen Sida 4 (8)

5 examineras i relation till golfspecifika uppgifter. Utbildningen innehåller flera andra moment där teori knyts ihop med praktik, men dessa tas inte upp i uppföljningen då de inte examineras. Högskolan i Halmstad anför att en uppföljning av genomströmningen avseende golfrelaterade moment är särskilt relevant eftersom dessa moment är anledningen till att lärosätet ansöker om att ha de särskilda behörighetskraven. Tabell 2. Översikt av de fem kurser inom utbildningen som innefattar golfrelaterade moment under perioden (siffror inom parentes är kvinnor) Delkurs Moment Genomströmning/moment Idrottspsykologi I inr golf 10 hp (PS2015) Rörelselära inr golf 10 hp (IV2001) Fysiologi inr golf 10 hp (FY2015) Kognitionspsykologi inr golf 10 hp (PS2030) Idrottsfysiologi inr golf 12,5 hp (IV4002) Praktiska moment 2,5 hp(1002) Praktiska moment 2,5 hp (0902) Praktiska moment 2,5 hp (1302) Golfrelaterade uppgifter 2,5 hp (1302) Projekt 5 hp (1003) 98 % (93 %) 100 % (100 %) 88 % (100 %) 88 % (100 %) 72 % (91 %) Uppföljningen av golfrelaterade moment visar att genomströmningen är mycket god, speciellt vad gäller rörelselära, en kurs som genomförs under år 1. Lärosätet framför att genomströmningen visar på att behörighetskraven inte behöver justeras. Golfresultat Högskolan i Halmstad har även skickat in statistik över snittscore för män respektive kvinnor samt procentuell fördelning över vilka tävlingar som scoren baseras på. Statistiken från Nordea och Skandia Elit är ungefär samma för kvinnor som för män, men män använder fler minitourtävlingar. Detta är naturligt då det finns fler sådana tävlingar för män. Kvinnor har dock åberopat fler övriga tävlingar, såsom exempelvis internationella tävlingar. Sida 5 (8)

6 Tabell 3. Statistik över snittscore samt vilka tävlingar som snittscoren är hämtad från under perioden Uppgifter saknas från Snittscore Nordea Minitouren Skandia Elit Skandia Riks Övrigt Kvinnor ,8 50 % 50 % ,3 21 % 5 % 53 % 21 % ,3 60 % 20 % 20 % ,6 15 % 5 % 25 % 5 % 50 % Totalt 25 % 4 % 36 % 2 % 34 % Män ,4 18 % 15 % 51 % 15 % ,5 7 % 41 % 48 % 3 % ,8 31 % 13 % 42 % 13 % ,1 31 % 51 % 7 % 11 % Totalt 23 % 30 % 35 % 11 % Universitets och högskolerådets bedömning De behörighetskrav som får ställas för en utbildning på grundnivå som riktar sig till nybörjare ska, enligt 7 kap. 8 högskoleförordningen (1993:100), vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Om det finns särskilda skäl kan Universitets och högskolerådet, med stöd av 7 kap. 11, bevilja en ansökan om andra krav än de som följer av de fastställda områdesbehörigheterna (UHRFS 2013:2). Baserat på Högskolan i Halmstads ansökan och inlämnade kompletteringar har Universitets och högskolerådet gjort följande bedömning. För behörighet till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf vill Högskolan i Halmstad använda ett särskilt behörighetskrav om färdigheter i golf. Behörighetskravet är uppdelat på två olika behörighetskrav, ett för kvinnor och ett för män. Det beror på att golfsporten som sådan är könsuppdelad. Kvinnor och män tävlar inte tillsammans. I 1 kap. 5 högskolelagen anges att högskolornas verksamhet ska vara utformad så att jämställdhet mellan män och kvinnor alltid ska iakttas och Sida 6 (8)

7 främjas. Universitets och högskolerådet finner det därför befogat med olika behörighetskrav i färdigheter i golf för män och kvinnor, eftersom samma behörighetskrav skulle kunna missgynna kvinnliga sökande. Högskolan i Halmstad anger att fem av programmets nio obligatoriska kurser uttryckligen har inriktats mot sporten golf genom golfrelaterade moment. Dessa moment kräver golffärdigheter på avancerad nivå och studenter utan dessa färdigheter klarar inte av att tillgodogöra sig innehållet. Universitets och högskolerådet bedömer att det är rimligt att studenten, för att uppnå utbildningsmålen, behöver ha en viss nivå på färdigheter i golf, före utbildningsstart. De inskickade kursplanerna för programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf innehåller kursmål och beskrivningar av innehållet som visar dels att kravet på färdigheter i golf är relevanta för utbildningen, dels är helt nödvändigt för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Två exempel på lokala lärandemål som visar detta är: Noggrant presentera och utföra rörelseanalyser vid golfspel på elitnivå samt avgöra vilka fysiologiska funktioner som är viktiga, samt normalvärden och avvikelser från dessa, som är speciellt viktiga för golfspel på elitnivå. Universitets och högskolerådet konstaterar att de flesta av de obligatoriska kurserna innehåller moment som innefattar färdigheter i golf vilket visar att kravet på färdigheter i golf är helt nödvändigt. Universitets och högskolerådet finner vidare att den uppföljning av genomströmning som Högskolan i Halmstad genomfört av de studenter som antagits till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf, visar att det särskilda behörighetskravet i färdigheter i golf haft betydelse för studieresultaten. Genomströmningen i de kurser som har golfrelaterade moment är mycket goda, vilket tyder på att det genomsnittsresultat på slag per rond som använts som behörighetskrav i färdigheter i golf, varit tillräckligt för att klara dessa utbildningsmoment. Universitets och högskolerådet konstaterar att de genomsnittsresultat som används för behörighetskravet är ett rimligt krav för förkunskaper i golf till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf. Universitets och högskolerådet bedömer att Högskolan i Halmstad i sin ansökan och inlämnade kompletteringar på ett tillfredsställande sätt har visat att kravet på färdigheter i golf är helt nödvändigt för att studenten ska kunna tillgodogöra sig programmet för Professionellt idrottsutövande. Universitets och högskolerådets beslut Universitets och högskolerådet beslutar, med stöd av 7 kap. 11 högskoleförordningen, att Högskolan i Halmstad utöver områdesbehörighet nr A14/16 får använda färdigheter i golf som särskilt behörighetskrav för tillträde till programmet Professionellt idrottsutövande, inriktning golf. Enligt 7 kap. 8 ska de krav som ställs på särskild behörighet vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Universitets och högskolerådet bedömer att Högskolan i Halmstad i ansökan och inlämnade kompletteringar har kunnat visa att kravet på färdigheter i golf är helt nödvändigt för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Sida 7 (8)

8 Skälet för Universitets och högskolerådets beslut är att utbildningen är av sådan karaktär att den kräver en viss nivå på färdigheter i golf före utbildningsstart för att studenterna ska ha möjlighet att genomgå de obligatoriska kurserna som inriktats mot sporten golf och klara utbildningsmålen. Det särskilda behörighetskravet i färdigheter i golf består av ett genomsnittsresultat i slag per rond; 78.5 slag per rond för kvinnor och 76.0 slag per rond för män. För damer ska genomsnittsresultatet vara baserat på tävlingar från tourerna: Scandia Tour Elit, Minitouren och Nordea Tour. Snittresultatet kan även baseras på maximalt två tävlingar från Skandia Tour Riks. För herrar ska genomsnittsresultatet baseras på tävlingar från tourerna: Scandia Tour Elit, Minitouren, Nordea Tour, P4 Tour och Ecco Tour. Snittresultatet för både kvinnor och män kan även baseras på tävlingar på motsvarande nivå eller högre (Collegetävlingar i USA et cetera). Tävlingarna ska vara genomförda innan sista ansökningsdag och ett år bakåt i tiden. Universitets och högskolerådet understryker vikten av att de sökande får tydlig information om behörighetskravet för utbildningen och hur genomsnittsresultatet beräknas. Tillståndet gäller från och med antagningen till höstterminen 2014 och tills vidare. Universitets och högskolerådet kan dock besluta att följa upp ärendet. Vidare, om Högskolan i Halmstad vill ändra i de beviljade kraven ska en ny ansökan skickas till Universitets och högskolerådet. Beslut i detta ärende har fattats av Maria Linna Angestav efter föredragning av utredaren Erica Finnerman. Maria Linna Angestav Avdelningschef Erica Finnerman Sida 8 (8)

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Handelshögskolan Box 601 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr. 411-02497-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet Luleå Tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-02-15 Reg. Nr. 411-00021-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Analys, främjande och tillträdesfrågor Mattias Wickberg 010 470 03 66 BESLUT 2014 03 12 Reg. Nr. 411 00200 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Kör 1 vid Mälardalens högskola. Universitets- och högskolerådets beslut

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Kör 1 vid Mälardalens högskola. Universitets- och högskolerådets beslut Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470 06 37 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr. 411-20637-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 p vid Högskolan i Halmstad

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 p vid Högskolan i Halmstad Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-4700365 BESLUT 2015-02-18 Reg. Nr. 411-19963-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet Stockholms universitet 106 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-12-21 Reg. Nr. 411-00030-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-04-23 Reg. Nr. 411-00009-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen

Beskrivning av antagningsomgången höstterminen Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se BESLUT Datum 2013-12-20 Diarienummer 1.1.1-3903-2013 Postadress Box 45093

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet

Ansökan om förnyat tillstånd för ett alternativt urval till Konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Institutionen för kulturvård Box 130 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010 4700365 BESLUT 2014 03 19 Reg. Nr. 411 17728 13 Postadress Box 45093

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda annan platsfördelning och alternativt urval för Möbeltapetseringsprogrammet vid Linköpings universitet

Ansökan om tillstånd att använda annan platsfördelning och alternativt urval för Möbeltapetseringsprogrammet vid Linköpings universitet Linköpings universitet 581 83 Linköping Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-02-05 Reg. Nr. 411-00034-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Enligt 7 kap. 8 ska de krav som ställs på särskild behörighet vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Enligt 7 kap. 8 ska de krav som ställs på särskild behörighet vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2016-10-28 Reg. Nr. 411-20839-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Mediedesign vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Mediedesign vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst vid Lunds universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst vid Lunds universitet Lunds universitet Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-02-21 Reg. Nr. 411-0001-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-05-12 Reg. Nr. 411-00016-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Ansökan från Umeå universitet om andra krav för språkkonsultprogrammet

Ansökan från Umeå universitet om andra krav för språkkonsultprogrammet Umeå universitet 901 87 Umeå Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Per-Gunnar Rosengren 08-563 088 16 per-gunnar.rosengren@hsv.se

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5)

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) Utbildningsplanen är fastställd 2002-12-18 av Utbildnings- och forskningsnämnden med stöd av 6 kap 8-9 högskoleförordningen. 1. Reglering Högskolestyrelsen fastställer

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till Arkitektprogrammet vid Kungl. Tekniska högskolan

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till Arkitektprogrammet vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-03-29 Reg. Nr. 411-00020-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Utbildningsplan för Hälsopromotion, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Hälsopromotion, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Hälsopromotion, kandidatprogram 180 högskolepoäng Health Promotion, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteteten

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för utbildningen Film- och TV scenografi/attributmakeri vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för utbildningen Film- och TV scenografi/attributmakeri vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470301 BESLUT 2015-02-17 Reg. Nr. 411-14485-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier BESLUT 1(4) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 Anna.Sandstrom@uka.se Umeå universitet Rektor Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier Universitetskanslersämbetet

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52 515/2009 Utbildningsplan Dnr CF 52-515/2009 Sida 1 (7) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme for Management in Sport and Recreation,

Läs mer

Utbildningsplan för program i Sports Coaching

Utbildningsplan för program i Sports Coaching Utbildningsplan för program i Sports Coaching Grundnivå, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Sports Coaching 180 Credits Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakulteten 2008-10-17 1. Inrättande och

Läs mer

Magisterprogrammet i Idrottsvetenskap - Prestationsoptimering med inriktning mot elitidrott, 60 hp

Magisterprogrammet i Idrottsvetenskap - Prestationsoptimering med inriktning mot elitidrott, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogrammet i Idrottsvetenskap - Prestationsoptimering med inriktning mot elitidrott, 60 hp Masters Degree in Sports Science - Performance Optimisation with a Focus on

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd 2007-05-16 av Forsknings- och Utbildningsnämnden.

Utbildningsplanen är fastställd 2007-05-16 av Forsknings- och Utbildningsnämnden. Utbildningsplan Tränarprogrammet Sport Science and Sport Coaching Programme Omfattning: Examen: 120/180 högskolepoäng Högskoleexamen uppnås efter godkända kursfordringar om sammanlagt minst 120 högskolepoäng.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG Institutionen för pedagogik UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor och alternativt urval för Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet Mittuniversitetet 851 70 Sundsvall Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-05-02 Reg. nr. 411-00023-2026 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Beslut. Luleå tekniska universitet Luleå. Sida 1 (9)

Beslut. Luleå tekniska universitet Luleå. Sida 1 (9) Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2017-03-14 Reg. Nr. 411-00037-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 (5) BESLUT 2018-09-20 STYR 2018/1378 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i Musikproduktion, 180 hp vid Örebro universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Konstnärligt kandidatprogram i Musikproduktion, 180 hp vid Örebro universitet Örebro universitet 701 82 ÖREBRO Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2015-08-11 Reg. Nr.411-10328-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(10) DNR: 2014.1.1.1-2821 Exp. den: 10/2-15/CH Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Student- och

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp

Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp Master programme in Sports Coaching, 60 Credits Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@uka.se Mälardalens högskola Rektor Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits U 2018/345 Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: peter.forsgren@idrott.umu.se www.umu.se Utbildningsplan Dnr 503-2451-11 Datum 2012-03-01 Sid 1 (5) Tränarprogrammet inriktning

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sophiahemmet Högskola

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sophiahemmet Högskola Gäller fr.o.m. 2019-02-20 Antagningsordningen är tillstyrkt av Utbildningsnämnden 2018-06-05 och fastställd av rektor 2018-06-18. Reviderad och fastställd 2019-01-20 1(12) Innehåll 1. INLEDNING... 4 2.

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-04-28 Reg. nr. 411-00027-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 1(11) Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen Beslutsdatum: 2019-02-19 Dokumenttyp: Regel Träder i kraft: 2019-02-19 Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: 2020-02-31 Ev. dokument

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval

Behörighet. Annan platsfördelning och alternativt urval Linköpings universitet Tekniska högskolan 581 83 Linköping Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-470 06 37 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr. 411-20357-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Heléne Fröborg 08-563 085 27 helene.froborg@uka.se Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarnas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp

Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp S:t Lukas utbildningsinstitut Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp Study programme in supervision and teaching in psychotherapy 45 ECTS Fastställd av Utbildnings- och

Läs mer

ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag

ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag Högskoleverkets rapportserie 2005:10 R ANSÖKNINGAR OCH BESLUT OM ANDRA KRAV ÅRET 2004 Regeringsuppdrag Högskoleverket 2005 Högskoleverket

Läs mer

CERTIFIED FLOORBALL COACH

CERTIFIED FLOORBALL COACH CERTIFIED FLOORBALL COACH I samband med lanseringen av den nya junior & seniorledarutbildningen hösten 2013 kommer SIBF att införa certifieringen CERTIFIED FLOORBALL COACH. Ambitionen med certifieringen

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2007-09-06 Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 Närvarande ledamöter: Anna Bergelin, tom 10 AnneCharlotte Berggren Kajsa Christensson

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Förskollärare Antagna Höst 2011

Förskollärare Antagna Höst 2011 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Förskollärare Antagna Höst 2011 BESLUTSDATUM 2012-11-22 BESLUTSFATTARE Chef för Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2014

Antagning till högre utbildning höstterminen 2014 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1. Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från 2009-08-31. Fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de inledande

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp

Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Förvaltningsjuridiska programmet, 180 hp The Administrative Law Program, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SFVJG Grundnivå MIUN 2016/1103

Läs mer

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggnadsteknik vid Mälardalens högskola

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggnadsteknik vid Mälardalens högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Till rektor Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggnadsteknik vid Mälardalens högskola

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående utbildningsprogram

Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående utbildningsprogram BESLUT 1(7) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-563 087 27 mikael.herjevik@uka.se Högskolan i Borås Rektor Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående

Läs mer

Högskolan Kristianstads ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan

Högskolan Kristianstads ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan BESLUT Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 08689 gun.eriksson@uka.se Reg.nr 2014-06-24 42-679-13, 42-680-13 Högskolan Kristianstad Rektor Högskolan Kristianstads ansökan om

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE19, Psykologi: Psykologi, hälsa och välbefinnande, 15 högskolepoäng Psychology: The Psychology of Health and Well-being, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet 1(5) Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet Bakgrund Syfte Detta dokument syftar till att beskriva process och hanteringsordning av sökande

Läs mer

Hantering i Atlas, behörighet i kurs och utbildningsplaner Kurser på grundnivå som vänder sig till andra än nybörjare i högskolan...

Hantering i Atlas, behörighet i kurs och utbildningsplaner Kurser på grundnivå som vänder sig till andra än nybörjare i högskolan... Instruktion - Atlas Innehållsförteckning Hantering i Atlas, behörighet i kurs och utbildningsplaner... 1 Kurser och program på grundnivå som vänder sig till nybörjare i högskolan... 1 1. Endast grundläggande

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Program for developing entrepreneurial skills

Program for developing entrepreneurial skills UMEÅ UNIVERSITET USBE UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLEEXAMEN Företagarprogrammet Program for developing entrepreneurial skills 1. Basdata Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Examensbenämningen är ännu ej fastställd

Läs mer

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades

Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes och reviderades Denna vägledning är en revidering av den vägledning för ansökan om alternativt urval som fastställdes 2007-02-20 och reviderades 2007-10-30. Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone:

Läs mer

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-4793 2017-12-13 Sändlista Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa reviderad plan för skogligt

Läs mer

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll 1 (5) Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll Giltighet och ändringar Fastställd av Försvarshögskolans vicerektor på uppdrag av rektor den 28 juni 2012. Reviderad 2015-05-19 samt 2016-11-01

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-609/2013 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Fastställd av Konsistoriet 2013-12-02 Denna antagningsordning ersätter

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer