Oktober från fri teatergrupp till institution? Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Oktober från fri teatergrupp till institution? Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016"

Transkript

1 Oktober från fri teatergrupp till institution? Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016

2 Uppsatsens syfte Att studera vilka idéer som har varit bärande i Oktobers verksamhet under fyrtio år. Att visa hur verksamheten har influerats av olika typer av kulturpolitiska idéer och beslut, vilka samhällsfrågor som har påverkat den och hur teatergruppen har tacklat och tagit emot dem. Att belysa relationen mellan oktober och dess omgivning, främst Kulturrådet och kommunen.

3 Utgångspunkter Man studerar interaktionen mellan samhället och organisationer för att förstå samhälleliga fenomen som potentiellt motsägelsefulla institutionella system. Ett sådant institutionellt system kan utgöras av kulturpolitiken på olika arenor i samhället. Man identifierar tre olika analysnivåer: q Individnivå q q Organisationsnivå Samhällsnivå

4 Utgångspunkter Inom ramen för de olika analysnivåerna gör olika tänkesätt och logiker större eller mindre avtryck. Kulturpolitiken på samhällsnivå genomsyras av vissa logiker som manifesteras i specifika diskurser, föreställningsramar och organiserande principer under vissa perioder. På organisationsnivå växlar idéerna om hur, var och varför man spelar teater samt hur verksamheten ska bedrivas, delvis över tid. Det innebär att förväntningarna på och förutsättningarna för en teaterorganisation förändras. Samtidigt påverkas varje organisation av sin historia.

5 Källor Kommunala och statliga utredningar och dokument. Intervjuer med tjänstemän och politiska beslutsfattare inom Södertälje kommun och Statens kulturråd. Intervju med Ninne Olsson, som har varit drivande i gruppen sedan starten. Intervjuer med tidigare medarbetare på teatern. En självbiografi av en tidig medlem i gruppen. Artiklar från den lokala Länstidningen.

6 Musikteatergruppen Oktober Bildades som en fria grupp i Malmö Uppstod i miljön kring avdelningen för drama, teater och film vid den litteraturvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Ville främst göra musikteater. Den första föreställningen byggde på Lars Forsells diktsamling Oktoberdikter som man hade tonsatt, och man turnerade med föreställningen på fritidsgårdar. Gruppen fick bidrag från Teater- och musikrådet, som var en föregångare till Kulturrådet och fanns , vilket gjorde att man kunde arbeta med teater på heltid.

7 Musikteatergruppen Oktober Fick sitt genombrott med föreställningen Sven Klangs kvintett (1974), som också filmades. Flyttade till Södertälje kommun 1978 och gruppen har sedan dess verkat i Södertälje men den har också turnerat. Fick en egen scen biografen Castor Har hela tiden betonat vikten av den lokala förankringen och har under hela sin verksamhet samspelat med lokalsamhället.

8 Musikteatergruppen Oktober Gruppen var redan från början en ekonomisk förening och organisationen kännetecknades av att alla arbetade med allt. Man är fortfarande en ekonomisk förening men har med tiden fått en striktare arbetsfördelning. Teatern har en fristående styrelse som är högsta beslutande organ. Medlem i Teatercentrum, som bildades 1969 med stöd från Teaterförbundet, som ett distributions-, samarbets- och intresseorgan för de fria teatergrupperna och hade genomförd teaterdemokrati som ledande ideologi.

9 De fria teatergrupperna Växte fram från andra halvan av 1960-talet. Definierade sig mot de befintliga institutionsteatrarna, som de uppfattade som traditionella och förstenade. Ville nå ut med teater till folket och nå nya publikgrupper och skapa nya arbetsformer. De turnerade mycket och arbetade med uppsökande teater, spelade på gator och torg, skolor, gymnastiksalar, arbetsplatser etc. Såg teatern som ett verktyg för att förändra samhället. Befann sig ofta på de politiska vänsterkanten.

10 De fria teatergrupperna Kännetecknades av ett demokratiskt kollektivt arbetssätt och hade inga utomstående representanter i sina styrelser. Hade inte en huvudman utan styrdes av medlemmarna själva, ofta i form av ekonomiska föreningar. De spelade teater som hade samhällsaktualitet och ofta var skriven av medlemmarna själva. Ville få bort motsättningen mellan amatörism och professionalism. Samtidigt inleds en professionaliseringsprocess; ett exempel är att Teatercentrum beslutade att inte anta amatörer som medlemmar.

11 De fria teatergrupperna Så småningom börjar grupperna längta efter långsiktighet, framförhållning och en struktur att luta sig mot. Några blir regionteatrar, andra skaffar sig fasta scener och begränsar turnerandet och några behåller sitt arbetssätt förändrar Statens kulturråd konstruktionen på sitt stöd till teatrarna och delar upp teatrarna i fyra kategorier: nationella institutioner, regionala/lokala institutioner, övriga teatrar samt fria teatergrupper. Institutionernas bidrag är tryggare och grunden för bidraget är inte att en referensgrupp bedömer den konstnärliga kvaliteten utan att Kulturrådets tjänstemän bedömer om verksamheten håller måttet.

12 Södertälje kommun Arbetarstad, som länge dominerats av Scania. Vid sidan av Scania har Astra varit den stora arbetsgivaren. Invandrastad. Expanderat snabbt. Långvarigt socialdemokratiskt styre. Från början av 1970-talet och ett decennium framåt fanns en stark ambition att satsa på kultur. Ett av skälen för den politiska ledningen var att man ville profilera Södertälje som en egen levande stad och inte en förort till Stockholm.

13 Södertälje kommun Försämrad ekonomi och besparingar på kulturområdet från mitten av 1980-talet. Flera förändringar av förvaltningsorganisationen sedan mitten av 1980-talet med bl.a. kommundelsnämnder, en bildningsnämnd och numera en kultur- och fritidsnämnd.

14 Oktobers avtal med Södertälje kommun För Oktober var det viktigt att fortsätta som fri grupp. Södertälje hade inte råd att heltidsanställa en teaterensemble. Lösningen blev ett avtal där gruppen fick ett årligt anslag och repetitionslokaler i utbyte mot att de gav föreställningar i kommunen. Deras arbetsinsats för kommunen beräknades till halvtid. Avtalet garanterade Oktobers rätt att slutligt bestämma över sin repertoar och sina arbetsformer. I avtalet fanns inte angivet vilken typ av teater man skulle spela. Det var dock underförstått att man skulle spela för barn och ungdom och eftersatta grupper.

15 Oktobers avtal med Södertälje kommun q q I en bilaga till avtalet gjorde Oktober en programförklaring: Vi vill i Södertälje arbeta för en lokal förankring i verksamheten. Först och främst genom att bo i kommunen och vara en del av det vardagliga livet där, men också genom att samarbeta med föreningar och enskilda. Teaterföreställningar, som hittills varit vår enda verksamhet, ska vara en del i ett större sammanhang, där vi bl.a. Vill samarbeta med grupper och enskilda inom olika led av vår teaterproduktion. Avtalet undertecknades dels av samtliga i teatergruppen, dels av Kulturnämndens ordförande och kulturchefen.

16 Oktober och Södertälje tre faser De första tio åren: En ny fas: Den fria gruppen blir en institution:

17 De första tio åren En demokratisk idé om att teatern ska ut till folket var central för gruppen. Gruppen gav uttalat utryck för en vänsterideologi som manade till en socialistisk samhällsomvandling. Gruppens arbetssätt präglades av slags teaterdemokrati som utgick från en kollektiv demokratisk logik. Södertälje kommun var i en expansiv period och ville profilera sig som kulturstad. Gemensamma problem löstes i en pragmatisk samförståndsanda.

18 De första tio åren Den logik som vägledde kulturnämnden och dess tjänstemän kan beskrivas som en entreprenöriell. De byggde och skapade en kulturstad där Musikteatergruppen oktober var en central del.

19 En ny fas: Efter ett antal år bleknade vänsterideologin. Under främst andra halvan av 1980-talet hade flera av de ursprungliga medlemmarna av olika skäl lämnat gruppen. Nya skådespelare blev medlemmar i gruppen och det uppstod motsättningar inom gruppen. Den ena halvan ville spela barn- och ungdomsteater och den andra halvan ville spela Tjechov. Schismen fick sin kulmen 1989 och Tjechovgruppen lämnade. Ett fåtal medlemmar med den ursprungliga visionen stannade kvar.

20 En ny fas: Oktober hittade en ny arbetsmodell genom att arbeta med lokala förmågor och amatörer. Ämnesmässigt arbetade man mycket med ungdomars vardag och mångkulturella frågor. Det nya arbetssättet gav gensvar ute i kommunen och ny energi till teatern. Man tillämpar fortfarande det här arbetssättet. Gruppen arbetade med en liten kärna och många projektanställningar vilket gjorde att idén om att alla skulle göra allt inte längre var genomförbar. Från 1990 skrevs avtalen under enbart av producenten, inte av hela gruppen.

21 En ny fas: Trots att gruppen mer får karaktären av produktionsbolag fortsätter den att vara en ekonomisk förening. Samtidigt minskar Södertäljes stöd till gruppen. En idé från kommunen om att inrätta en regionteater med Oktober som kärna växer fram men rinner ut i sanden. Oktober får under en tid samsas med en annan grupp om Castorscenen. En mer byråkratisk logik tonar fram i kommunens styrning och den entreprenöriella logiken tonar bort.

22 Den fria gruppen blir en institution: byter gruppen namn till Oktoberteatern. Oktoberteatern och kommunen arbetade gemensamt för att Kulturdepartementet och Kulturrådet skulle klassas som institution när det gäller det statliga bidraget. Man blev medlem i arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och lämnade Teatercentrum. (Alldeles nyligen blev Oktoberteatern medlem också i organisationen Länsteatrarna.) År 2007 tog de klivet in i gruppen för regionala/lokala institutioner. Därmed blev också återrapporteringen till Kulturrådet mer komplex.

23 Den fria gruppen blir en institution: Kommunen har argumenterat för att Oktoberteatern behöver en ny organisationsform. Den har gått till en managementlogik. Oktoberteatern har valt in externa ledamöter i sin styrelse.

24 Dagsläget Oktoberteatern fortsätter med sin tidigare verksamhetsinriktning samtidigt som det är många konflikter kring gruppen: q q q q q Bred kritik mot teatern för brist på effektivitet. Kritik mot kultur- och fritidsnämndens ordförande för att hon lät sig utses till ordförande i styrelsen, vilket ledde till att hon lämnade styrelsen. Arbetsmiljöproblem. Konflikter inom gruppens kärna. Kulturchefen har i dagarna ställt krav på att teatern punkt för punkt ska ge konkreta svar på den kritik den har fått och dessutom ifrågasatt att Oktoberteatern lever upp till avtalet med kommunen.

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud. Den samspelar

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Det svenska samhället står idag inför stora utmaningar. Konsten och kulturen erbjuder en arena för dialog och fördjupade samtal som kan bidra

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Synpunkter Länsteatrarna har ett antal synpunkter vi vill bidra med på avsnitt 9 Utredningens bedömningar och förslag.

Synpunkter Länsteatrarna har ett antal synpunkter vi vill bidra med på avsnitt 9 Utredningens bedömningar och förslag. Dnr: Ku2018/00773/KO Stockholm 30 augusti 2018 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss Konstnär oavsett villkor? SOU 2018:23 Presentation Länsteatrarna i Sverige är en nationell organisation

Läs mer

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper

Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper 2005-06-28 KUR 2005:120 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Kulturrådets översyn av villkor och riktlinjer för bidragsgivning till fria teater- och dansgrupper Kulturrådet fick i 2005

Läs mer

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Till föreläsning 1 Sven Nilsson: Kulturens nya vägar, s 106-122, 231-302 Kulturutredningen SOU 2009:16: Grundanalys, kapitel 1-6, s 35-296

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Fördubbla anslagen Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015 Tillgänglighet och delaktighet Karlstad 26 februari 2015 Centrala element i kulturpolitiken Ända sedan 1930-talet har tillgänglighet och delaktighet varit centrala element i kulturpolitiken. Exempel: q

Läs mer

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015 Legitimitet Karlstad 23 februari 2015 Kulturpolitik Kulturpolitik är en kombination av offentligt kulturstöd och en offentligt sanktionerad infrastruktur för produktion, distribution och konsumtion av

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 7 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Legitimitet. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Legitimitet. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Legitimitet Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Kulturpolitik Kulturpolitik är en kombination av offentligt kulturstöd och en offentligt sanktionerad infrastruktur för produktion, distribution

Läs mer

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Till Västra Götalandsregionens kulturnämnd Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Syfte Ansökan

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten Upprop för den fria scenkonsten inbjudan till dialog Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst.

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT?

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? Publikmål kontra småorter/små scener (18 prioritets-pluppar) Små scener är viktiga av olika anledningar.

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Skådespelare, regissörer, koreografer, scenografer, kostymdesigner, dramaturger m fl

Skådespelare, regissörer, koreografer, scenografer, kostymdesigner, dramaturger m fl Nytt pensionsavtal och omställningsavtalet TRS Det här innebär avtalen för Skådespelare, regissörer, koreografer, scenografer, kostymdesigner, dramaturger m fl DET HÄR INNEBÄR DE NYA AVTALEN FÖR SKÅDESPELARE,

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 40 Region Skånes Kulturförvaltning Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Periodens resultat är ett underskott om

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström Aktuella kulturpolitiska frågor 2019-03-20 Ulf Nordström Flerårigt verksamhetsstöd Ett nytt mitt emellan-stöd Fleråriga verksamhetsstöd lägre tröskel Kan till exempel sökas av fria professionella teatergrupper

Läs mer

En gemensam röst. Länsmuseernas Samarbetsråd

En gemensam röst. Länsmuseernas Samarbetsråd En gemensam röst Länsmuseernas Samarbetsråd Länsmuseerna har en viktig uppgift att förvalta och ge medborgarna tillgång till sitt kulturarv. Tillsammans med länsteatrarna och länsmusiken bildar länsmuseerna

Läs mer

1 Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en länsteaterfunktioni

1 Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en länsteaterfunktioni KUN 2009-12-10, p 14 Enheten för kultur- och föreningsstöd Diarienummer: KUN 2009/445 Handläggare: Margaretha Häggroth Yttrande över Motion 2009:20 av Ingvar von Malmborg m fl (mp) om inrättande av en

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015 Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet Karlstad 3 mars 2015 Kvalitet När man har pratat om kvalitet i kulturpolitiken har det oftast handlat om konstnärlig kvalitet. Kulturpolitiken har dock inte definierat

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Länsteatrarnas Samarbetsråd/Länsteatrarna i Sverige (LTS) kort historik Sammanställning av Barbro Frambäck, samordnare i LTS mellan 1999 2006

Länsteatrarnas Samarbetsråd/Länsteatrarna i Sverige (LTS) kort historik Sammanställning av Barbro Frambäck, samordnare i LTS mellan 1999 2006 Länsteatrarnas Samarbetsråd/Länsteatrarna i Sverige (LTS) kort historik Sammanställning av Barbro Frambäck, samordnare i LTS mellan 1999 2006 Inledning Initiativet att bilda en samarbetsorganisation för

Läs mer

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND Med 35 års erfarenhet och verksamhet i danslivet har vi länge varit bekymrade över utvecklingen inom danskonsten i Göteborg. Danskonsten i Göteborg

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 Uppföljning av enkät om tillgängligheten till kulturlivet För att genomföra det aktuella uppdraget skickade Kulturrådet i februari 2009 ut en webbaserad enkät till ett urval

Läs mer

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN

TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN TEATERCENTRUMS INSPEL TILL VÄSTRA GÖTALANDS REGIONALA KULTURPLAN 2016-2018 VERKSAMHETSANSLAG Nya former för finansiering bör prövas i framtiden. 1 Teatercentrum har under de senaste åren väckt frågan om

Läs mer

Sammanfattning från Framtidsforum

Sammanfattning från Framtidsforum Sammanfattning från Framtidsforum Riksteatern och framtiden - vad är viktigt? Trollhättan 6 mars 2010 Följande ämnen kom upp på schemaväggen och blev prioriterade (antalet pluppar inom parentes) Hur samarbeta,

Läs mer

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016

Kulturen och den politiska styrningen. Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Kulturen och den politiska styrningen Kulturproduktionens villkor Karlstad 15 september 2016 Armlängdsprincipen För att politikerna inte ska kunna styra innehållet i kulturverksamheten fastställer den

Läs mer

Maktförskjutningen inom den regionala kulturpolitiken.

Maktförskjutningen inom den regionala kulturpolitiken. Maktförskjutningen inom den regionala kulturpolitiken. Medverkande: Helena Wessman, vd Göteborgs Symfoniker, Björn Jansson, ordförande, Gotlandsmusiken och regionfullmäktige på Gotland, Gösta Bergenheim,

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND

HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND INLEDNING Hur skall danslivet i Västra Götaland lyftas till en ny nivå? Hur kan vi använda befintliga resurser och strukturer på ett effektivt och framåtriktat

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

intryck & avtryck för & av folk

intryck & avtryck för & av folk intryck & avtryck för & av folk Folkets Hus Göteborg Riktning för framtiden Huset Erbjudandet Varumärket Identiteten Platsen Människorna Miljön Kommunikationen VISION Visionen är vår övergripande ledstjärna

Läs mer

Här följer en beskrivning av nuvarande situation inom Södertäljes kulturliv ur vårt perspektiv:

Här följer en beskrivning av nuvarande situation inom Södertäljes kulturliv ur vårt perspektiv: Skrivelse till kultur och fritidsnämnden 161118 Hej Kultur och fritidsnämnden, Det är ett faktum att det råder en ojämn resursfördelning gällande kommunalt finansierade lokaler och bidragsgivning från

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127

Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127 Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127 Sida 41 av 181 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-08-09 Dnr: BN 2018/127 Bildningsnämnden Fler män i förskolan, återapportering direktiv Förslag

Läs mer

På spaning efter jämställdhet del 2

På spaning efter jämställdhet del 2 På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 Innehåll 6 Inledning 9 Innehåll

Läs mer

Organisering. Aida Alvinius.

Organisering. Aida Alvinius. Organisering Aida Alvinius aida.alvinius@fhs.se Fil.dr. Sociologi Ledarskapscentrum i Karlstad Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan In the beginning, there is organization

Läs mer

Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal. Det här innebär de nya avtalen för DANSARE

Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal. Det här innebär de nya avtalen för DANSARE Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal Det här innebär de nya avtalen för DANSARE DET HÄR INNEBÄR DE NYA AVTALEN FÖR DANSARE För dig som är kvar på tidigare pensionsregler Vilka

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 1 (11) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Regionteater Väst, 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats:

Läs mer

Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga

Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga 2012-2014 Inledning Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Riksteatern utgörs

Läs mer

SCENSVERIGE SWEDISH ITI // Kaplansbacken 2 // SE Stockholm // T //

SCENSVERIGE SWEDISH ITI // Kaplansbacken 2 // SE Stockholm // T // Styrelsen tillsatte 2016 en arbetsgrupp med syfte att se över medlemsavgifter och dessa ev. förändring. När arbetsgruppen inledde detta arbete stod det klart att även stadgarna behövde ses över då föreningen

Läs mer

STATISTIK OCH EKONOMI

STATISTIK OCH EKONOMI Genomlysning Dans & Teater Bilaga 2 Statistik och ekonomi sid 1 Genomlysning Dans & Teater 2001 Bilaga 2 STATISTIK OCH EKONOMI Genomlysning Dans & Teater Bilaga 2 Statistik och ekonomi sid 2 PUBLIKSTATISTIK...3

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 ///////////////////

VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 /////////////////// VÄSTRA REGIONEN VERKSAMHETSPLAN ////////////////// 2018 /////////////////// Organisation 1 Teatercentrum nationellt och internationellt Teatercentrum västra regionen 2 Teatercentrums regionala verksamhet

Läs mer

Förskolans arbete med jämställdhet

Förskolans arbete med jämställdhet Förskolans arbete med jämställdhet Övergripande syfte och avsikt Syftet är att belysa om barnen erbjuds en förskoleverksamhet där flickor och pojkar får möjligheter att pröva och utveckla förmågor och

Läs mer

Ansökan om kompletterande stöd till Oktoberteatern

Ansökan om kompletterande stöd till Oktoberteatern KUN 2015-05-11, p Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2015-04-27 KUN 2015/210 Handläggare: Raluca Mihu Ansökan om kompletterande stöd till Oktoberteatern Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvagen l-5j 08 519 264 kulturradet@kultur'r'adet.se kulturrådet. se GD 2019:146 ADH 2619/108 5. 1(5) r för statsbidrag för samverkan med komponister Fastställda av

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Stadgar. Scensveriges ändamål är. Utbildningskommittén ska arbeta med utbildningsfrågor och kompetensutveckling inom scenkonstens olika grenar.

Stadgar. Scensveriges ändamål är. Utbildningskommittén ska arbeta med utbildningsfrågor och kompetensutveckling inom scenkonstens olika grenar. Stadgar 1 Ändamål och organisation Scensverige är en ideell förening för samarbete inom svensk scenkonst. Organisationens officiella namn är Scensverige Swedish ITI. Härefter kallat Scensverige. Scensveriges

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Projektbeskrivning av Projekt Trappan

Projektbeskrivning av Projekt Trappan Bilaga till Ansökan till Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Diarienummer: KUN-9856 Ansökan avser tiden 070701-071231. Projektbeskrivning av Projekt Trappan Bakgrund Under 2003 genomfördes en förstudie

Läs mer

Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal. Det här innebär de nya avtalen för SÅNGSOLISTER OCH MUSIKALARTISTER

Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal. Det här innebär de nya avtalen för SÅNGSOLISTER OCH MUSIKALARTISTER Nytt pensionsavtal och nytt omställnings- och karriärväxlingsavtal Det här innebär de nya avtalen för SÅNGSOLISTER OCH MUSIKALARTISTER DET HÄR INNEBÄR DE NYA AVTALEN FÖR SÅNGSOLISTER OCH MUSIKALARTISTER

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING Antagna på Riksteaterns kongress den 22 maj 2011 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen., är medlem i Riksteatern genom både ändamåls- och demokratiparagraf.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2 Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2 Tid: 10.15-16 Plats: FolkTeatern i Göteborg, Olof Palmes plats Närvarande: Hans Björke (ordf.), Gunilla C Carlsson, Kjell Magnusson,

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 YTTRANDE 2010-06-04 Dnr Ku2010/292/KV Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Sammanfattning och allmänt Svenska Tornedalingars

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Rikard Hoogland: Teaterkritikern som värdemätare

Rikard Hoogland: Teaterkritikern som värdemätare Rikard Hoogland: Teaterkritikern som värdemätare Paper till konferensen Kulturstudier i Sverige, ACSIS 2005. Vilka instanser på teaterns fält är det som fungerar som konsekrationsinstanser, som har förmåga

Läs mer

Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen

Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen Yttrande från Svensk Teaterunion Svenska ITI över betänkandet (SOU 2009:16) Grundanalys, Förnyelseprogram och Kulturpolitikens arkitektur. Betänkande av Kulturutredningen Svensk Teaterunion Svenska ITI

Läs mer

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Utvärdering av kultursamverkansmodellen Tre slutsatser Den statliga styrningen av den regionala kulturpolitiken är fortsatt stark,

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Personen i yrkesintroduktion avlönas lägst med 75 procent av vid varje tidpunkt gällande minimilön för teknisk och administrativ personal.

Personen i yrkesintroduktion avlönas lägst med 75 procent av vid varje tidpunkt gällande minimilön för teknisk och administrativ personal. Riktlinjer handlednings- och utbildningsplaner för Yrkesintroduktionsanställningar inom Scenkonstområdet 2015-04-28 Yrkesintroduktion inom scenkonstområdet. Svensk Scenkonst och Teaterförbundet har i syfte

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Bilaga 4 Verksamhetsplan - Allmänt Riksteatern Östergötland är en obunden ideell förening av folkrörelsekaraktär. Föreningen är en självständig enhet inom Riksteaterns organisation. Riksteaterns vision

Läs mer

Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser

Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser Ledare i politiskt styrd organisation Förutsättningar och konsekvenser Christer Jonsson Om mig Universitetslektor i FEK med inriktning på organisering och marknadsföring Undervisat mycket kring marknadsföring

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Tjänsteskrivelse. Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869 SIGNERAD Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-09 Vår referens Anna Lyrevik kulturstrateg anna.lyrevik@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Kulturpolitiskt program för Malmö Live KN-KFÖ-2013-03869

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sidan 1 (5) REMISSVAR 2016-03-07 D nr Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sammanfattning

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet

Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet Svenska Volleybollförbundet Org nr Verksamhetsinriktning 2015 Med budgetram 2015 För Svenska Volleybollförbundet Svenska Volleybollförbundet INLEDNING... 3 VERKSAMHETSIDÈ... 3 VISION... 3 VÄRDEGRUND...

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Folkteatern i Göteborg

Långsiktigt uppdrag till Folkteatern i Göteborg 1 (16) Långsiktigt uppdrag till Folkteatern i Göteborg 2018-2020 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 26 oktober 2017, dnr. KUN 2017-00781. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post:

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Sida 1 (5) 2018-01-17 Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Bakgrund Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar och organisationer. Det finns tre kategorier av bidraget

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer