Detta är i princip dom enda verktygen som behövs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta är i princip dom enda verktygen som behövs"

Transkript

1 Byte av gummi/kromlister i dörrarna Av Fredrik Olsson Rassel i rutorna? Rutan går ojämnt när den vevas upp eller ner eller kanske rent av kilar sig fast? Böjda och skrangliga dörrsidor som inte vill hållas på plats. Kosmetiska bekymmer som nopprigt eller rostigt krom? Skadade kromlister men kanske framförallt torr, defekt eller avsaknad av yttre skraplist? Dörrarna i en gammal Vw har levt ett hårt liv och detaljerna kring glaset kanske inte alltid ses över. Konstruktionen gör att vatten tar sig in lite varstans vilket med tiden medför att kanallisten som rutan löper i skadas som i sin tur ger instabilitet. Allt material föråldras ju också på något vis. Dom viktigaste detaljerna är nog den yttre skraplisten samt tätningen runt ventilationsrutan. Gummi torkar ju med tiden och förlorar sina tätande egenskaper. Om skraplisten är dålig så kommer vatten in i dörren med (i förlängningen) rostskador som följd i botten av dörren. Även dörrsidan invändigt kan ta skada eftersom den är tillverkad av masonit. Det är därför viktigt att plasten mellan dörrsidan och själva dörren är hel och ordentligt fastsatt. En sådan tillverkas lätt av en sopsäck. Masonit suger åt sig fukt rätt så effektivt och blir snabbt missformat när det torkar. Det är heller ingen dum idé att demontera dörrsidan då och då och inspektera dörrbotten, göra rent dräneringshålen samt spraya på ett tunt lager med rostskyddsolja. I detta lilla reportage kommer jag att visa hur jag gick tillväga för att byta allt i dörren utom själva rutan. Med allt så menas inre skraplist och yttre skraplist med kromlist, kanallist (stor som liten), tätning runt ventilationsruta, samt själva ventilationsrutan. Det handlar allstå inte om installation av One Piece rutor. Ett sådant ingrepp innebär mekanisk modifiering av dörren. En av många mycket effektiva detaljer på en Bubbla är just ventilationsrutan! Anledningen till allt detta var nästan allt det jag beskrev ovan och med tanke på att alla delar finns nytillverkade till vettiga priser. Bilen är en Vw Typ och således kan jag ju bara svara för hur det görs på denna typ av dörr samt hur jag har gjort. Volkswagen har ju ändrat utförandet på dörrutorna och dess infästning genom åren men en stor del av denna information går säkert att använda sig av på senare årsmodeller. Detta är inget speciellt svårt ingrepp men det gäller att handskas försiktigt med dom nya delarna, speciellt den yttre skraplisten som sitter monterad tillsammans med kromlisten, det är lätt att kröka listen och då är den förstörd. Ta det varsamt med demonteringen av dom gamla listerna så du ser hur det sitter monterat, det hjälper när dom nya ska dit. Detta är i princip dom enda verktygen som behövs

2 Några bilder på skicket på mina lister samt ventilationsrutan. Sådana här defekter stör när bilen i övrigt är fin men framförallt den yttre skraplisten som i princip var borta. Då sätter vi gång! Demontering av fönstervev och dörrhandtag Det första vi gör är att demontera dörrhandtag och fönstervev. Bakom plast/bakelitringen sitter ett litet stift som håller handtaget på plats. Ta ett passande dorn och knacka försiktigt ut stiftet. Det behöver ej knackas ut helt utan bara en liten bit så handtaget lossnar från axeln.

3 Demontering av dörrsida Nästa steg är att demontera dörrsidan och detta är ett moment där man måste vara försiktig om man ska återanvända dörrsidorna. Peta in en skruvmejsel på lämpligt ställe i närheten av ett fästclips och bänd försiktigt ut tills den lossnar från dörren. Lägg eventuellt något mellan mejseln och plåten för att skydda lacken. Nu kan man med fingrarna lossa resten av dörrsidan, fortfarande försiktigt, clipsen sitter tajt i hålen och risken är stor att man sliter sönder masoniten och det är ju inget kul En bild på plasten som jag nämnde tidigare, tillverkad av en sopsäck och fäst med tunn dubbelhäftande tejp. Nu är det även läge att kontrollera gummiplupparna som fästclipsen i dörrsidan trycks fast i. Går att återanvända några gånger men byt om dom är skadade, gäller även clipsen och det handlar inte om några stora summor. Demontering av ruta och vevmekanism Rutan måste demonteras för att kunna byta listerna. I mitt fall så satt rutan ordentligt fast i glashållaren vilket gjorde att jag plockade ut rutan tillsammans med vevmekanismen. Detta görs genom att lossa de fyra M6 bultarna som håller mekanismen (se markering) och sedan lirka ut hela paketet. När hela paketet är ute så är det ju lägligt att rengöra och smörja upp vevmekanismen.

4 Demontering av kanallist När rutan väl är ute så kan kanallisten demonteras vilket lättast görs med en spetstång och någorlunda milt våld om den inte skall återanvändas. Listen sitter monterad utan några speciella clips och är endast klämd mellan kromlist och plåten. Dra ner den med tången en bit tills man kan få tag i den med handen. Tillämpa lite våld nu och dra/ryck ut listen. När listen är ute så kan man se hur kromlist/yttre skraplist är monterad. Detta var en av anledningarna till byte på just min bil. Bilden föreställer den del av listen som vetter ner i dörren. För övrigt så var den oerhört skör och torr vilket gjorde att den knäcktes på flera ställen när jag drog ut den. Demontering av ventilationsruta Den lättaste vägen att gå här är att borra ur niten i det övre gångjärnet. Kanske surt om rutan skall återanvändas men dessa nitar skall gå att köpa nya. Dessutom så är det lättare att komma åt fästskruvarna bakom listen eftersom listen då demonteras i andra hand. I mitt fall så saknades redan niten på förarsidan.

5 Med niten urborrad så öppnas rutan ca 90 grader, därefter lirkar man den uppåt/utåt tills rutan kommer loss. Om rutan upplevs trög i detta läge kan man släppa lite på de två M6 skruvarna som håller axeln på rutan nere i dörren och dessa sitter snett ovanför vevmekanismen. Detta är i princip ett klämfäste där man kan justera hur lätt eller trögt rutan skall öppnas/stängas. Enklast är ju att demontera hela fästet men detta bör göras när vevmekanismen är borttagen (underlättar monteringen av klämfästet väsentligt). Med rutan ute ur bilden så är det dags att rycka bort listen. Detta görs lämpligen genom att peta upp en bit med en skruvmejsel och sedan dra loss hela listen med handen. Plåtbiten som låset spänner mot kan sitta kvar. Inspektera området efter rost och om så behövs åtgärda. Jag har valt att inte måla dessa områden eftersom säsongstart närmar sig (tidsbrist med andra ord ) utan jag hoppas på att dom nya listerna täcker lika bra som dom gamla. Eftersom dom nya ventilationsrutorna levereras kompletta (dock utan list) så skruvar jag bort den övre delen av gångjärnet annars så kan denna sitta kvar om rutan skall återmonteras och om man har en ny nit (rekommenderas när listen skall på plats, se längre fram).

6 Demontering av stolpe mellan ruta/ventilationsruta Nu kan stolpen demonteras. Denna sitter fäst med två små skruvar upptill och två M6 skruvar nertill i dörren. Med skruvarna lossade så för man ner stolpen i dörren och ut den vägen. Den lilla kanallisten demonteras på samma sätt som den stora, pela ut en liten bit och dra sedan bort den från stolpen. Min satt limmad med kontaktlim så se till att skrapa bort rester innan den nya monteras. Den lilla listen dras helt enkelt bara av. Notera åt vilket håll den satt monterad. Ovan så syns hur skadad listen var nertill.

7 Demontering av inre skraplister Den inre skraplisten sitter monterad med en form av ståltråd med hullingar insnäppta i hål i dörren. Tag en skruvmejsel och peta in denna mellan tråden och gummit (så skyddas lacken mot skador) och bänd ut. Upprepa detta vid varje fästpunkt tills hela tråden är loss. Var försiktig så tråden inte skadas eller knäcks, eventuellt så behöver denna återanvändas. Var beredd på att tråden kan vara lite motsträvig, den har ju trots allt säkert suttit där några år Demontering av yttre skraplister med kromlist Den yttre skraplisten är i ett stycke med kromlisten och sitter monterad med skruvar och clips. Börja med att sticka ner en skruvmejsel mellan kromlist och dörr och bänd försiktigt ut tills clipsen lossnar från dörren, upprepa vid varje fästpunkt tills listen är lös. Skruva nu ut dom små skruvarna som håller listen i bakkant respektive ovankant. Hantera listen varsamt eftersom den skall användas som mall för att märka ut hålen till skruvarna på dom nya listerna. På dom nya listerna jag köpte saknades ett par clips så spara några gamla. Ett gott tips är att spara allt gammalt tills det nya är på plats och fungerar som det ska.

8 Ljuddämpning av dörr Med det mesta av innehållet i dörren demonterat så passar jag på att rengöra insidan samt att få bort plåtburksljudet. Mina dörrar saknade helt ljuddämpning vilket lät illa vid stängning. Jag har använt Biltemas bitumenplattor (40x50 cm) och två stycken per dörr (lika bra att bre på rejält). Tänk bara på att skära ur en hörna på den bakre plattan så du inte täcker hålen för det yttre dörrhandtaget. Slipa plåten med ett grovt sandpapper för att få bort gamla limrester och skit, lirka dit en platta i taget och värm sedan jämnt och ordentligt med varmluftspistol. Denna metod dödar plåten totalt och gör dörren helt stum och med rätt injusterad dörr och dörrlås så får man en perfekt stängning. Å andra sidan så tillför man en ansenlig vikt till dörren, inget för rejsputtar med andra ord!

9 Återmontering/nymontering Montering av yttre skraplist med kromlist Den yttre listen monteras allra först. Tag fram den nya listen och lägg denna på en bänk. Lägg den gamla ovanpå och passa in dom så dom ligger lika, markera nu ut var hålen till skruvarna skall vara. Kromlisten är tillverkad av tunt aluminium så man behöver ej borra hålen. Ta en pryl eller en körnare och gör ett hål i markeringen. Kontrollera så att alla clipsen finns med, om inte så ta några gamla (du sparade väl några..?). Kan ju tyckas märkligt att det saknades clips när det fanns hål för dom Börja med att trycka fast listen, kan vara lämpligt att vara två, en som håller och en som siktar in och trycker dit listen för det kan vara lite bökigt med en tunn kromlist som vill svaja runt och kanske krökas. Med nedre delen på plats så passas resten av listen in. Här kan det också vara lämpligt att kompisen håller listen tätt mot dörren medan man med hjälp av ett dorn letar upp skruvhålet i dörren. Man kan även tejpa listen. Eventuellt så behöver man veva runt med dornet lite för att hitta hålet. Tag ett hål i taget och skruva fast skruvarna en efter en. En annan metod kan vara att hålla listen på plats och helt enkelt borra nya hål. Tänk på att listen behöver böjas för att följa dörrens kurvning och åter igen, ta det varsamt så det inte blir veck i listen.

10 Montering av lister i stolpe Den lilla kanallisten fäster man med kontaktlim. Jag hade inget lim så jag använde mig av vindrutetätning som går att använda till det mesta. En tunn sträng längs med hela u profilen räcker. Listerna jag köpte var ca 20 cm för långa vilket i sig är tacksamt. Klipp av listen med en kraftig sidavbitare eller såga försiktigt med en bågfil. Se till så att inga metallrester finns i spåret som kan skrapa mot rutan. Tryck dit listen och sätt den i press ett tag genom att t ex tejpa några varv runt stolpen. Görs lämpligen innan gummilisten på andra sidan monteras. Den lilla gummilisten som ventilationsrutan tätar mot står näst på tur. Denna skall föras in i ett spår, detta gör man lämpligast underifrån och dras sedan hela vägen upp. Tänk på att den rundade delen av listen skall vara inåt. Som med många andra gummidetaljer så bör man tvåla in den ordentligt, jag använde diskmedel som gör gummit rejält halt. Efter intvålning, för på listen och mata den för hand så långt som det går, greppa sedan försiktigt med en spetstång och dra/mata tills den sitter på plats, torka rent.

11 Färdig stolpe med nya lister monterade. Montera stolpen med hjälp av beskrivningen tidigare för demontering fast omvänt. Tips: spänn inte alla skruvarna helt än eftersom stolpen kan behöva justeras lite när ventilationsrutan är på plats. Den yttre skraplisten kan behöva anpassas i längd, det ser du när stolpen monteras.

12 Montering av ventilationsrutor samt list Monteringen av ventilationsrutorna är en tämligen halvkomplicerad historia om man inte vill borra ut den nya fina niten som håller ihop det övre gångjärnet. Jag hade inga nya nitar så det var bara att gå den jobbiga vägen. Val av leverantör av list spelar även roll. Alla delar beställdes/köptes på CSP utom listen som visas här pga. lång leveranstid så Dalhems fick släppa till två stycken. Denna list tillverkas av West Coast Metric och fick anpassas lite innan montering. Det jag fick göra var att skära upp ett hål i nederkant för plåtbiten som låset spänner mot samt att ta bort lite material på undersidan för fästskruvarna till denna. Däremot så fanns hålet för det övre gångjärnet och slutligen så fick jag anpassa längden och detta gjorde jag när sista biten skulle tryckas på plats. CSP menar att deras list är VW original och har således alla urtag och hål för ventilationsrutan men vad gör man om man har brått Börja med att märka ut var hålet för spännplåtbiten skall vara och skär sedan ut detta med en vass kniv. Tag även bort material på undersidan för skruvarna i ungefär samma område som för hålet. Tvåla in listen ordentligt på undersidan. Trä genom axeln på rutan genom hålet i underkant på listen, kräng sedan gångjärnet genom listen. För ner axeln genom hålet i dörren och lirka ner den i klämfästet som jag nämnde tidigare. Det kan underlätta om man försöker montera klämfästet efter det att rutan är någorlunda på plats i dörren. Tänk på att vevmekanismen måste vara borttagen för att över huvudtaget kunna komma åt där när klämfästet skall på plats. Detta är hyffsat tålamodsprövande eftersom det övre gångjärnet hela tiden är i vägen och förhindrar dig att ha rutan i den vinkeln som är lämplig för att smidigt få paketet på plats. Skydda lacken med tejp så minskas risken för repor.

13 Vänta med att skruva fast gångjärnet tills halva listen är nertryckt. Listen skall lirkas ner i ett spår i dörren, gummit är tjockt och till en början omedgörligt så det gäller att hålla igång för att mjuka upp det och det är nu diskmedlet får jobba. Tryck ner listen så gott det går med fingrarna, hjälp till att peta med en skruvmejsel lagom mycket tills listen slutligen faller på plats själv. Pressa ett par centimeter, byt sida, pressa samma område. Så får man hålla på tills man närmar sig gångjärnet. Stoppa en bit innan gångjärnet, nu är det dags att skruva fast detta och här bör man vara två man, en som trycker ner/drar fram rutan medan den andre letar upp hålen och fäster skruvarna. Detta är också besvärligt eftersom listen inte kan föras tillräckligt mycket åt sidan för god åtkomst men det går! Med båda skruvarna på plats fortsätt med listen. I mitt fall så var listen en aningens för lång vilket jag tyckte var märkligt då originallist och ny list såg lika långa ut vid jämförelse. Hursomhelst, det gick inte att få den på plats så det vara bara att plocka fram kniven igen och skära till den, försökte snitta listen likadant som den var gjuten. Tryck i listen och kontrollera längden, dra loss och skär av lite till tills den passar. Skär inte av listen helt, den skall gå runt stolpen en aning. Med allt på plats provstäng rutan och kontrollera så att den sluter tätt mot listen på stolpen, justera eventuellt stolpen i sidled och spänn den när du är nöjd. Räkna med att rutan går trögt i början samt att den är svår att låsa. Detta eftersom allt är nytt och det tar nog ett tag innan saker o ting sätter sig. Ventilationsrutan går inte på något sätt att justera. Låt rutan vara stängd när du är klar så gummit formar sig. Färdigt resultat!

14 Montering av kanallist Nästa steg blir att montera kanallisten. Listen sitter klämd mellan kromlisten och plåten så denna är hyffsat lätt att få på plats. Om den gamla listen är intakt så kan man använda denna som mall för att bocka till den nya. Om inte så håll listen vid sidan av dörren, längs med spåret som den skall in i och bocka den någorlunda efter dörrens form. Nästa steg är att föra ner listen i dörren och sedan trycka den på plats, börja uppe vid stolpen och arbeta bakåt. Listen fortsätter ner i dörren, ner i en U formad plåt och på denna plåt sitter ett clips som listen slutligen trycks fast i.

15 Montering av inre skraplist Den inre skraplisten monteras med fördel sist eftersom kanallisten är lättare att få på plats då. Bilden till vänster visar tråden på den nya skraplisten som gick av utan större ansträngning. Just därför är det bra om du sparade den gamla. Trä på listen på den gamla tråden och passa in den på dörren. Min list fick anpassas en aning i längd för att den skulle passa mellan stolpe och kanallist. Skär av den med en vass kniv. Även tråden fick kortas lite i bägge ändar.

16 Montering av ruta samt vevmekanism Så här långt har jag varit flitig med kameran men fortsättningsvis har jag glömt att fota denna del av jobbet. Ska försöka förklara förfarandet så gott det går. Med alla lister på plats så är det dags att montera tillbaka rutan och vevmekanismen. Detta kräver att man drar av vevmekanismen från glashållaren. Rutan lyfts upp i dörren och passas in i kanallisterna, eventuellt så måste dom två M6 skruvarna som håller stolpen i dörren lossas helt för att kunna vinkla upp den en aning så man får in rutan i listerna. När man kommit så långt så för man upp rutan en bit och återmonterar sedan skruvarna till stolpen. Nästa steg är att montera vevmekanismen, börja med att skruva fast två av skruvarna, ta sedan veven och sätt denna på axeln, veva tills glidfästet är i nivå med glashållaren. Skjut sedan in glidfästet i glashållaren. Rutan ska nu gå att veva upp och ner. Återmontera resten av skruvarna och spänn dessa. Likt ventilationsrutan så är rutan förmodligen trög i sina rörelser. Veva upp och ner ett par gånger och kontrollera så inget kärvar. När du är klar låt rutan vara i stängt läge så kanallisterna anpassar sig. Klart! Montering av skyddsplats och dörrsida Som jag nämnde tidigare så fyller plasten bakom dörrsidan en viktig funktion, att förhindra att fukt tränger in i masoniten. Jag har använt Biltemas tunna dubbelhäftande tejp som inte är så aggressiv vilket gör plasten lätt att dra av i framtiden. Klipp små remsor och sätt mellan hålen för gummiplupparna till clipsen. Klipp till en sopsäck och sätt upp på dörren, skär sedan till plasten och slutligen skär upp små snitt i hålen för gummiplupparna samt för fönstervev och öppningshandtag. Tryck slutligen i gummiplupparna. Inspektera dörrsidan och hålen i masoniten för clipsen. Dessa kan lätt skadas när dörrsidan demonteras, i värsta fall så bryts masoniten av helt och då kan inte ett nytt clips monteras. Det gör kanske inte så mycket om ett eller några saknas. Bilden nedan visar ett skadat hål men fortfarande användbart. Med clipsen på plats sätt dörrsidan på plats, använd en skruvmejsel för att styra i clipsen i gummiplupparna sen är det bara att trycka/banka försiktigt. Montering av fönstervev och dörrhandtag. Med fjädersprinten en liten bit in i hålet trä på plastringen. Sätt handtaget på axeln och tryck sedan in det och knacka in sprinten med ett dorn.

Installation instructions, accessories V70 2001. Dragkrok, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories V70 2001. Dragkrok, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Anvisningsnr Version Art. nr. 30668471 1.2 30682095, 30682096 Dragkrok, fast M8901547 Sida 1 / 16 Utrustning A0000162 A0000163 A0000161 A0000172 A0000165 IMG-213560 Sida 2 / 16 IMG-223189 Sida 3 / 16 IMG-213320

Läs mer

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken Så här ser det färdiga ryggsäckskortet ut. Detta behöver du 1 cardstock eller mönsterpapper 12 x 12 1 cardstock eller mönsterpapper

Läs mer

Fönstermanual. I Botten av fönstret sitter ett transportskydd, denna bör monteras bort innan installation.

Fönstermanual. I Botten av fönstret sitter ett transportskydd, denna bör monteras bort innan installation. Fönstermanual Grattis till ett bra val av fönsterleverantör. Vi hoppas att ni kommer att vara nöjda med era nya fönster i många år. PVC fönster är ju helt underhållsfria, men rengöring och smörjning och

Läs mer

Monteringsanvisning Flärd 8,2

Monteringsanvisning Flärd 8,2 Monteringsanvisning Flärd 8,2 Detta behövs för monteringen: Rev.nr 130903 Borrmaskin + Bits Bågfil Vattenpass Skruvmejsel (kryss & spår) Tumstock Gummiklubba Tvingar 10 mm nyckel Silikonspruta Spackelverktyg

Läs mer

Installation instructions, accessories. Drag, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 29 IMG

Installation instructions, accessories. Drag, fast. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 29 IMG Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31339222 Version 1.5 Art. nr. 30698602 Drag, fast IMG-350066 Volvo Car Corporation Drag, fast- 31339222 - V1.5 Sida 1 / 29 Utrustning A0000162 A0000161

Läs mer

Såhär gjorde jag då jag böt yttertemperaturgivare till bilens instrument och ECC

Såhär gjorde jag då jag böt yttertemperaturgivare till bilens instrument och ECC Såhär gjorde jag då jag böt yttertemperaturgivare till bilens instrument och ECC Till att börja med finns det en givare för yttertemperatur i vardera ytterbackspegeln. Den på förarsidan i Sverige, dvs

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv

Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv Viktigt före installation! Se över produkterna före installation. Detta gäller både ytliga skador på karm och båge

Läs mer

Saab 9-3 4D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3 4D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Bakre spoiler MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Läs mer

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering.

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering. HowTo Dörrlås AMAZON Låsen i dörren blir slitna med tiden. Tillslut så har man ett lås som krånglar och dessutom går att öppna med vad som helst. Detta faktum är inte så kul. Funderade först på att ta

Läs mer

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning Domlux Fönstermanual och skötselanvisning 2015-02-20 1 Breda fönster Över 150 cm breda sidohängda fönster måste stödjas i underkant när fönstret öppnas. Öppnade fönsterbågar får inte ens temporärt utsättas

Läs mer

Monteringsanvisning Takskjutport R30

Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning R30 R30 Takskjutport Detta behöver du Skruvdragare 10+13 mm skruvhylsa 7+10 mm borr 10+13 mm fasta nycklar Kil Penna Måttband Vattenpass Tving (ej

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 9-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 25 maj 2017

Montering av Lustväxthus. 9-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 25 maj 2017 Montering av Lustväxthus 9-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 25 maj 2017 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande verktyg

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

MONTERINGSANVISNING WALK IN DE LUXE DUSCHDÖRR. DUSCHBYGGARNA AB TEL

MONTERINGSANVISNING WALK IN DE LUXE DUSCHDÖRR. DUSCHBYGGARNA AB TEL MONTERINGSANVISNING DUSCHDÖRR WALK IN DE LUXE Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen. Borrade hål

Läs mer

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning 2009-12-10 Domlux Montering av fönster 1 1 Breda fönster Över 150 cm breda sidohängda fönster måste stödjas underkant när fönstret öppnas. Öppnade fönsterbågar får inte ens temporärt utsättas för extra

Läs mer

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner.

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Byte av akterspegel. Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Vår båt var så mjuk i aktern att motorn svajade.

Läs mer

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer.

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer. Sida 1/14 Placera paviljongen på ett solig plats där den också skyddas så bra som möjligt mot vinden. Genom kraftig vind, stäng alla fönster och dörrar. Vid kraftigt snöfall, ta bort snö från taket på

Läs mer

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Tack för ditt köp av Herrljunga ledstångsfabriks räckessystem. Vi önskar dig all lycka med monteringen av ditt nya räcke och hoppas att instruktionerna är tydliga.

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

Öppna Xbox 360 Slim Guide

Öppna Xbox 360 Slim Guide Öppna Xbox 360 Slim Guide Det finns många olika sätt att öppna sin Xbox 360 Slim. Ett antal guider finns att hitta på nätet och alla har sina favoriter. Jag har valt att öppna Xbox 360 Slim med X8 unlock

Läs mer

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor.

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor. Mottagningskontroll Det är kundens ansvar att se till att behörig person finns hemma vid leverans. Detta för att kunna kvittera godset samt att kontrollera det. Vid leverans skall godset besiktigas utvändigt

Läs mer

Installation instructions, accessories. Strålkastarskydd. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Anvisningsnr Version Art. nr

Installation instructions, accessories. Strålkastarskydd. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Anvisningsnr Version Art. nr Anvisningsnr Version Art. nr. 8622741 1.0 Strålkastarskydd D8400670 Sida 1 / 8 Utrustning A0000162 M8400805 Sida 2 / 8 Any comments on this publication? Please contact your nearest dealer. Thank you! Publication

Läs mer

Monteringsanvisning Takskjutport GPE400

Monteringsanvisning Takskjutport GPE400 Monteringsanvisning Takskjutport GPE400 Monteringsanvisning GPE400 Takskjutport GPE400 Fjädrarna är placerade åt sidan. Överhöjder som krävs är: SM- Sidomonterad SM: Manuell 120 mm Automatisk 160 mm Paketet

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Om du fått en gammal blå cykelsadel, börja med den. Ta isär den en smula för att se hur den är gjord. Sprätta loss plymen i tyll och se om

Läs mer

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint!

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti Mottagningskontroll Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Se över produkterna innan ni installerar. Eventuella fraktskador ska anmälas

Läs mer

Tobbes 1303a. Foto: Torbjörn Lilja Text: Fredrik Olsson

Tobbes 1303a. Foto: Torbjörn Lilja Text: Fredrik Olsson Tobbes 1303a Foto: Torbjörn Lilja Text: Fredrik Olsson Kommer ni ihåg denna? Tobbes cleana 1303a med riktigt bra puts, breddade skärmar Centerlinefälgar med maffiga däck och en snygg lack! Utrustad med

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

12V-uttag, bagageutrymme

12V-uttag, bagageutrymme Anvisningsnr Version Art. nr. 8698299 1.2 8698297 12V-uttag, bagageutrymme Sida 1 / 10 Utrustning A0000162 A0000163 A0000161 A0000180 INLEDNING Läs igenom hela instruktionen innan monteringen påbörjas.

Läs mer

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31260696 Version 1.2 Art. nr. 31260693 Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo IMG-279201 Volvo Car Corporation Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl

Läs mer

Hur man gör högtalar bafflar:

Hur man gör högtalar bafflar: Hur man gör högtalar bafflar: Du behöver: 10mm mdf (gärna tunnare ca 5mm) smältlims pistol, högtalartyg (sådant du sätter framför elementen), två komponents båtplast, sprutspackel, vanligt elastiskt finspackel,

Läs mer

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Art.nr 05-06 Rev.nr 068 Detta behövs för monteringen: Bågfil & Såg Borrmaskin/Skruvdragare Tumstock Skruvmejsel Insexnyckel 4 mm Torx T5 & T0 Skiftnyckel Sax Innehållsförteckning

Läs mer

STIGA PARK 107M

STIGA PARK 107M STIGA PARK 107M 8211-3036-01 1. Park -1993 5. 2. Park -1993 6. 3. Park -1993 7. 4. Park -1993 8. 9. 13. 10. 14. 11. 15. A+5 A B+5 B 12. 16. SE SVENSKA SYMBOLER Följande symboler finns på maskinen för att

Läs mer

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 18

Installation instructions, accessories. Bodykit. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 18 Installation instructions, accessories Anvisningsnr 30664734 Version 1.0 Art. nr. Bodykit Volvo Car Corporation Bodykit- 30664734 - V1.0 Sida 1 / 18 Utrustning A0000162 A0000163 A0000161 A0000165 A0000214

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 85

Monteringsanvisning System WG 85 Monteringsanvisning System WG 85 Skjutpartier för Vinterträdgård 2012-1 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att fungera

Läs mer

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER YD Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL SOM

Läs mer

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende.

Rätta till krokarna. Om rännkrokarna inte kan återanvändas. Lördag. Innan du byter ut hängrännorna. material och utseende. 20 Klart på en helg 2 Svårighetsgrad: Lätt Svårt Innan du byter ut hängrännorna ska du välja material och utseende. Kolla tillverkarnas hemsidor för att se vad som passar bäst på din villa Innan du börjar

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 Fjädrarna kan vara placerade nedåt, åt sidan eller ovan skenan. Överhöjder som krävs är: UM- Undermonterad SM och UM: Manuell 120

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER T23 Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Montera farthållare i Audi TT mk1

Montera farthållare i Audi TT mk1 Montera farthållare i Audi TT mk1 Följande är inte tänkt att användas som en instruktion hur du gör för att montera farthållare i din Audi TT utan endast beskrivning på hur jag gjorde. Om du ändå väljer

Läs mer

Installation instructions, accessories. Delbar dragkrok. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Anvisningsnr Version Art. nr

Installation instructions, accessories. Delbar dragkrok. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Anvisningsnr Version Art. nr Anvisningsnr Version Art. nr. 30664449 1.0 Delbar dragkrok USA/Canada/Australia M8901490 Sida 1 / 13 Utrustning A0000162 A0000163 A0000161 A0000172 A0000165 M8901491 Sida 2 / 13 INLEDNING OBS! Läs igenom

Läs mer

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken Du behöver Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Måttband Krysskruvmejsel Borrmaskin Du behöver följande: Vattenpass Märkpenna Borr 4 och 6 mm Börja med att lägga vattenpasset på det stället där du skall

Läs mer

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas Monteringsanvisning Glaspartier för uterum och terrasser System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas 2015-9 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer

Läs mer

Skjutparti, Dörr / Fönster

Skjutparti, Dörr / Fönster Uterumssystem med Enkelglas Skjutparti, Dörr / Fönster! OBS! Läs detta innan du börjar. Läs igenom hela monteringsinstruktionen innan du börjar. Tänk på din säkerhet. Partierna kan vara tunga så ta hjälp

Läs mer

STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK

STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK STÄNKSKYDD FÖR ALLA KÖK 1 INNEHÅLL ALLMÄNT... 3 TIPS OCH RÅD... 3 PLANERA FÖR MONTAGE AV STÄNKSKYDD... 4 ELANSLUTNINGAR... 4 FLÄKT/VENTILATIONSDON/SPISKÅPA... 5 BELYSNING... 5 KRANAR... 5 SKARVAR... 6

Läs mer

STIGA PARK 107M

STIGA PARK 107M STIGA PARK 107M 8211-3036-02 1. Park -1993 5. 2. Park -1993 6. 3. Park -1993 7. 4. Park -1993 8. 2 9a. 9b. Pro 18-Pro 20 13. 10. 14. R L 11. 15. L A+5 A B+5 B Z X Y 12. 16. V W 3 SE SVENSKA SYMBOLER Följande

Läs mer

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN Byggsats Elektromekanik/Mekatronik L08-1 MODERN ELMILJÖ För att få en överblick av hur den här byggsatsen skall göras och till vad den skall användas, finns på www.modernelmiljo.se en film som kort beskriver

Läs mer

Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer.

Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer. sida 1/15 Placera paviljongen på ett solig plats där den också skyddas så bra som möjligt mot vinden. Genom kraftig vind, stäng alla fönster och dörrar. Vid kraftigt snöfall, ta bort snö från taket på

Läs mer

Saab 9-5 M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-5 M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Främre stötfångare MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Läs mer

Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 90cm Källa lådor djup 60 o 90cm

Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 90cm Källa lådor djup 60 o 90cm Monteringsanvisning Källa lådor grund 60 o 0cm Källa lådor djup 60 o 0cm (6) Övre låda i kommod med urtag för avloppsrör 4 5 0-08-6 0 = förpackning. Innehåller delar till en låda. Påsen som ingår med 4

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. DUSCHBYGGARNA AB TEL Palladium de Luxe Hörna med Skjutdörr

MONTERINGSANVISNING. DUSCHBYGGARNA AB TEL Palladium de Luxe Hörna med Skjutdörr Palladium de Luxe Hörna med Skjutdörr MONTERINGSANVISNING Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen.

Läs mer

Byta signaltråd Limma värja

Byta signaltråd Limma värja Byta signaltråd Limma värja Klingor går av, signaltrådar går sönder, spetsar slutar fungera. Förr eller senare händer det att vapnet slits ut i olika delar. Detta behöver inte betyda att man måste köpa

Läs mer

FORMTAGNING METODBESKRIVNING

FORMTAGNING METODBESKRIVNING Bygg upp din skultur så den står stadigt och håller för leran som väger tungt, den skall också vara fastspikad ordentligt i en stabil och någorlunda tung bräda. Bra om man kan vända på figuren, så den

Läs mer

STIGA PARK 121M

STIGA PARK 121M STIGA PARK 121M 8211-3011-07 5b. 1. Park -1993 5a. D 5c. Pro18 - Pro20 2. Park -1993 6a. Park -1999 6b. Park 2000- F G H 3. Park -1993 7. I I 4. Park -1993 8. 2 J 9. 13. 10. 14. Z X V Y W 11. 15. Denna

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*)

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Vikpartier med isolerglas 0-0 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att fungera

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU

Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU Veigel GmbH + Co. KG Monteringsanvisning för dubbelkommando HV 2S020412 Audi A3 Typ: 8V VW Golf VII Typ: AU 1. Skjut tillbaka framsäterna så långt det går. Ett tips: lossa säterna helt och luta dom bakåt

Läs mer

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Gitarrdelar.SE Innehållsförteckning Limma kropp och hals...2 Montera översadel...3 Montera Mekaniken...4 Montera stränghållare...6 Montera stallet...9 Stränga upp och

Läs mer

Byte PUR-limmad vindruta

Byte PUR-limmad vindruta GRUPP NR 84 204 Byte PUR-limmad vindruta Malaysientillverkade bilar. Sida 1 av 5 Byte PUR-limmad vindruta Detta meddelande gäller Malaysientillverkade bilar av årsmodell 1992-. Meddelandet gäller borttagning

Läs mer

Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6. Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Cyanlim. 3.

Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6. Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Cyanlim. 3. Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER MA HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

STIGA PARK 92 M 107 M

STIGA PARK 92 M 107 M STIGA PARK 92 M 107 M 8211-3036-04 1. Park -1993 5. 2. Park -1993 6. 3. Park -1993 7. 4. Park -1993 8. 2 9. 13. 10. 14. R L 11. 15. Z L+R A+5 A B+5 B Y X W V 12. 16. 3 SE SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Palladium de Luxe Plus. Vikdörr DUSCHDÖRR

MONTERINGSANVISNING. Palladium de Luxe Plus. Vikdörr DUSCHDÖRR MONTERINGSANVISNING DUSCHDÖRR Palladium de Luxe Plus Vikdörr Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING SKJUTBARA & FASTA PARTIER SOLUX 315, 415, 525 & 725. Artnr: 000682

MONTERINGSANVISNING SKJUTBARA & FASTA PARTIER SOLUX 315, 415, 525 & 725. Artnr: 000682 MONTERINGSANVISNING SKJUTBARA & FASTA PARTIER SOLUX 315, 415, 525 & 725 Artnr: 000682 MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX SKJUTPARTIER SAMT FASTA PARTIER Detta är en generell monteringsanvisning för skjutpartier,

Läs mer

PALLADIUM DE LUXE HÖRNA MED SKJUTDÖRR

PALLADIUM DE LUXE HÖRNA MED SKJUTDÖRR PALLADIUM DE LUXE HÖRNA MED SKJUTDÖRR MONTERINGSANVISNING Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen.

Läs mer

Monteringsanvisning Ramsnäs Högskåp 40 med 2 lådor

Monteringsanvisning Ramsnäs Högskåp 40 med 2 lådor 1(15) Monteringsanvisning Ramsnäs Högskåp 40 med 2 lådor 2015-09-11 A Sida Vänster C Tak o botten G Monteringslist F Hyllor H Lucka D Mellanbotten I Lådor C Tak o botten E Rygg B Sida Höger 1 2 3 4 x16

Läs mer

Monteringsanvisning Exclusive (0113)

Monteringsanvisning Exclusive (0113) Monteringsanvisning Exclusive (0113) 1 2 Lägg ut bottendelarna på något mjukt och rent underlag så att plastytan inte får repor. Skruva ihop de tre bottendelarna. Använd 12 st skruv 4,2x55mm (1). Montera

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER RA Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Renovering av bränslepump MAY-305 till Honda Africa Twin XRV750

Renovering av bränslepump MAY-305 till Honda Africa Twin XRV750 Renovering av bränslepump 16710-MAY-305 till Honda Africa Twin XRV750 Tekniska lösningar av Thomas Hedlund. Foto Niklas Jonsson. Detta material får ej användas i kommersiellt syfte. Förfrågningar görs

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Det här behöver du när du sätta upp persienner:

Det här behöver du när du sätta upp persienner: MÅTTAGNING För att Du skall bli nöjd med dina solskyddsprodukter, är det givetvis viktigt att måttagningen blir rätt gjord. Måtten skall alltid anges i millimeter, eftersom precision vid montering av alla

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver!

Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver! Tack för att du valt en dusch från INR! Vi på INR hoppas att din dusch skall vara till nytta och glädje för dig i många år framöver! INR Angel vägg & dörr + dörr Läs detta innan du monterar duschen: Ställ

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Inåtgående fönster och dörrar i PVC

Inåtgående fönster och dörrar i PVC Inåtgående fönster och dörrar i PVC Infästning av karm Det är samma princip att montera inåtgående fönsterdörr som inåtgående fönster, nedan står dock endast fönster. Vid montering av karm är det av största

Läs mer

Kvalitetskontroll No. Rev.2007

Kvalitetskontroll No. Rev.2007 Kvalitetskontroll No. Rev.2007 Innehållförteckning - Index - Inhalt S GB D Montering av grund...4 Översikt...6 Paket 8 (mont.det.)...6a Paket 1 (dörrgavel)...7 Paket 2 (bakgavel)...12 Paket 3-4 (långsida)...17

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR SALTHOLMEN

MONTERINGSANVISNING BADKAR SALTHOLMEN BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR SALTHOLMEN Art.nr. BS1570SLE BS1570NLE BS1670SLE BS1670NLE BS1680SLE BS1680NLE BS1770SLE BS1770NLE RSK.nr 7303180 7303179 7303182 7303181 7303184 7303183 7303188

Läs mer

Handsfree för mobiltelefon, system B, entry level

Handsfree för mobiltelefon, system B, entry level Installation instructions, accessories Anvisningsnr 30775803 Version 1.0 Art. nr. Handsfree för mobiltelefon, system B, entry level IMG-249663 Volvo Car Corporation Handsfree för mobiltelefon, system B,

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

DUSCHHÖRNA CORNY DE LUXE

DUSCHHÖRNA CORNY DE LUXE MONTERINGSANVISNING DUSCHHÖRNA CORNY DE LUXE Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen. Borrade hål

Läs mer

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Denna fil skickas till alla våra kunder via epost, vill ni istället ha det utrskrivet och skickat till er så återkom bara till oss via

Läs mer

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik Test Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail på redaktionen@gds.se Handtagens material och form ska kunna skydda fingrarna

Läs mer

SKJUTDÖRR PALLADIUM DE LUXE

SKJUTDÖRR PALLADIUM DE LUXE MONTERINGSANVISNING 07 EN 14428:2008+A1 SKJUTDÖRR PALLADIUM DE LUXE Läs hela anvisningen noga innan installationen påbörjas. Se till att Vatten/elledningar i väggarna inte skadas av borrning under installationen.

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Gotland Dusch

MONTERINGSANVISNING Gotland Dusch Monteringsanvisning-Gotland 0100-.0 RSK 78088 Viktigt! Härdat säkerhetsglas måste skyddas från slag och stötar. Slag mot glaskant kan göra att glaset splittras. Monteringsanvisning-Gotland 1 av 0100-.0

Läs mer

Montage av Poweflexbussningar. Bakvagn

Montage av Poweflexbussningar. Bakvagn Montage av Poweflexbussningar Byta bussningar är ganska enkelt att göra. Det låter MYCKET värre än vad det egentligen är. Arbetet kräver inte speciellt mycket verktyg. 18mm (2st) 13mm Spärrskaft med förlängning

Läs mer

Installation i hemmet

Installation i hemmet Installation i hemmet Här är en uppdaterad installationsanvisning. Du skall använda dig av denna och inte av den som går att ladda ner från NAOs hemsida. Den visar nämligen hur man gör då man använder

Läs mer

HOPSÄTTNINGS OCH INSTALLATIONSANVISNING PÅLASTNINGSLÅDA OCH KAPSLING

HOPSÄTTNINGS OCH INSTALLATIONSANVISNING PÅLASTNINGSLÅDA OCH KAPSLING Anvisningar Följande anvisningar är uppdelade i två avsnitt. Pålastningslådan kan levereras antingen helt omonterad i lösa delar eller med förmonterade sidor färdiga för installation på plats. Första avsnittet

Läs mer

BLÖTA BOKEN MONTERINGSANVISNING DESIGN PLUS KOMBI. Hörna med en vikdörr och en hel dörr VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN MONTERINGEN PÅBÖRJAS.

BLÖTA BOKEN MONTERINGSANVISNING DESIGN PLUS KOMBI. Hörna med en vikdörr och en hel dörr VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN MONTERINGEN PÅBÖRJAS. SANVISNING BLÖTA BOKEN DESIGN PLUS KOMBI Hörna med en vikdörr och en hel dörr VIKTIG INFORMATION. LÄS DETTA INNAN EN PÅBÖRJAS. 1. Läs igenom hela anvisningen innan monteringen påbörjas. 2. Kontrollera

Läs mer

Installation instructions, accessories. Handsfree, Bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 44 IMG-331664

Installation instructions, accessories. Handsfree, Bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 44 IMG-331664 Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31310090 Version 1.3 Art. nr. 31285547 Handsfree, Bluetooth IMG-331664 Volvo Car Corporation Handsfree, Bluetooth- 31310090 - V1.3 Sida 1 / 44 Utrustning

Läs mer