Riktlinjer och rekommendationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer och rekommendationer"

Transkript

1 Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer och rekommendationer för att göra enhetliga, effektiva och ändamålsenliga bedömningar av samverkansöverenskommelser Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0) ESMA/2013/322

2 Datum: ESMA/2013/322 Innehållsförteckning I. Omfattning Error! Bookmark not defined. II. Syfte 3 III. Efterlevnad och rapporteringsskyldigheter 3 IV. Riktlinjer och rekommendationer för att göra enhetliga, effektiva och ändamålsenliga bedömningar av samverkansöverenskommelser 4 Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

3 I. Omfattning Vem? 1. Dessa riktlinjer och rekommendationer gäller för nationella behöriga myndigheter. Vad? 2. Riktlinjerna och rekommendationerna anger vad de nationella behöriga myndigheterna bör analysera vid bedömningen av en samverkansöverenskommelse och därmed vilka aspekter av samverkansöverenskommelsen som relevanta centrala motparter behöver fästa uppmärksamheten på. 3. Riktlinjerna och rekommendationerna inför inte några nya krav på centrala motparter utöver de som anges i förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer eller de tekniska standarderna. De anger däremot hur dessa krav bör uppfyllas för att samverkansöverenskommelserna ska bli robusta och stabila. 4. Riktlinjerna och rekommendationerna fokuserar på de risker som kan uppstå ur samverkansöverenskommelser och beskriver de områden som de centrala motparterna bör inrikta sig på och som de nationella behöriga myndigheterna bör kontrollera för att minska dessa risker. När? 5. Dessa riktlinjer och rekommendationer gäller från II. Syfte 6. Syftet med dessa riktlinjer och rekommendationer är att förbättra stringensen och enhetligheten i de standarder som tillämpas vid bedömningen av samverkansöverenskommelser. III. Efterlevnad och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 7. Detta dokument innehåller allmänna riktlinjer och rekommendationer samt detaljerade riktlinjer och rekommendationer. Båda typerna är riktlinjer och rekommendationer som har Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

4 utfärdats i enlighet med artikel 16 i Esmaförordningen ( 1 ). I enlighet med artikel 16.3 i Esmaförordningen måste de nationella behöriga myndigheterna göra allt för att följa riktlinjer och rekommendationer. 8. Nationella behöriga myndigheter som omfattas av riktlinjerna och rekommendationerna bör införliva dem med sin tillsynspraxis. Rapporteringskrav 9. Nationella behöriga myndigheter som omfattas av dessa riktlinjer och rekommendationer måste meddela Esma via e-post till post-trading@esma.europa.eu om de följer eller har för avsikt att följa riktlinjerna och rekommendationerna, och motivera eventuella brister i efterlevnaden senast två månader efter den dag då Esma offentliggör dem. En nationell behörig myndighet som inte svarar inom denna tidsfrist anses inte efterleva riktlinjerna och rekommendationerna. En mall för meddelanden finns på Esmas webbplats. IV. Riktlinjer och rekommendationer för att göra enhetliga, effektiva och ändamålsenliga bedömningar av samverkansöverenskommelser 10. Med hänsyn till kraven på centrala motparter som ingår en samverkansöverenskommelse enligt artiklarna 51, 52 och 53 i förordningen anser Esma att de nationella behöriga myndigheterna när de granskar förslag till samverkan i enlighet med artikel 54 i förordningen bör bedöma ansökningarna utifrån kriterierna i riktlinjerna och rekommendationerna nedan. RIKTLINJE OCH REKOMMENDATION ETT: LEGAL RISK (artikel 52.1 a och b i förordning (EU) nr 648/2012) Allmän riktlinje och rekommendation 1 Den nationella behöriga myndigheten bör bedöma om samverkansöverenskommelsen är tydligt definierad, transparent, giltig och genomförbar i alla relevanta jurisdiktioner, liksom att en central motpart har infört ett ramverk för att bedöma dessa faktorer, innan en samverkansöverenskommelse ingås och regelbundet därefter. (1) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG. Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

5 Detaljerade riktlinjer och rekommendationer a) Dokumentation Vid tillämpning av allmän riktlinje och rekommendation 1 bör de nationella behöriga om dokumentationen i. tydligt och i en bindande form utvisar de rättigheter och skyldigheter som de centrala motparterna har enligt samverkansöverenskommelsen, ii. är förenlig med den centrala motpartens processer för riskreducering, iii. skapar en process för regelbunden översyn av dokumentationen som säkerställer att dokumentationen är lämplig och fastställer vilket ansvar de centrala motparterna har för detta, iv. inrättar en process för att konsultera riskkommittén och clearingmedlemmarna om inrättandet eller förändringar av samverkansöverenskommelsen förväntas ha en väsentlig inverkan på de risker som den centrala motparten utsätts för, och att informera clearingmedlemmarna om inrättandet eller förändringar av samverkansöverenskommelsen kan påverka deras verksamhet, v. tydligt beskriver processen och de personer som ansvarar för att övervaka och säkerställa att samverkansöverenskommelsen fungerar, vi. tydligt anger processer för lösning av tvister med anledning av samverkansöverenskommelsen och vii. tydligt anger villkoren och förfarandet för att säga upp samverkansöverenskommelsen. b) Legal analys Vid tillämpning av allmän riktlinje och rekommendation 1 bör de nationella behöriga om i. den centrala motparten med hög tillförlitlighet har bedömt att nettningsarrangemangen mellan de samverkande centrala motparterna är giltiga och genomförbara, ii. den centrala motparten med hög tillförlitlighet har bedömt att dess regler och förfaranden rörande tidpunkten för införande av överföringsuppdrag i sina system och tidpunkten för oåterkallelighet har fastställts i enlighet med artikel 52.1 i förordningen, iii. den centrala motparten med hög tillförlitlighet har bedömt möjligheterna att legala frågor av gränsöverskridande karaktär uppkommer som en följd av dess deltagande i samverkansöverenskommelsen, särskilt med avseende på dess förfaranden för att hantera obestånd och genomförbarheten i deras säkerhetsarrangemang, iv. den centrala motparten med hög tillförlitlighet har bedömt att dess förfaranden för hantering av den samverkande centrala motpartens obestånd är giltiga och genomförbara och om v. den centrala motparten har hög tillförlitlighet avseende genomförbarheten av dess regler för hantering av obestånd på samverkande centrala motparter och avseende genomförbarheten av dess samverkansförfaranden. Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

6 RIKTLINJE OCH REKOMMENDATION TVÅ: ÖPPET OCH RÄTTVIST TILLTRÄDE (artikel 51.2 och 51.3 i förordning (EU) nr 648/2012) Allmän riktlinje och rekommendation 2 Den nationella behöriga myndigheten bör se till att samverkansöverenskommelsen säkerställer icke-diskriminerande tillträde och att ingåendet av en samverkansöverenskommelse endast avvisas eller begränsas för att kontrollera eventuella risker. a) Dokumentation Detaljerade riktlinjer och rekommendationer Vid tillämpning av allmän riktlinje och rekommendation 2 bör de nationella behöriga att dokumentationen som styr samverkansöverenskommelsen i. inte innehåller någon bestämmelse som begränsar eller skapar hinder för inrättandet eller en framtida utvidgning av samverkansöverenskommelsen till att omfatta andra centrala motparter av andra skäl än för att kontrollera fastställda risker och ii. inte på ett otillbörligt sätt begränsar uppsägning av samverkansöverenskommelsen om en av de samverkande centrala motparterna anser det nödvändigt att avsluta den för att kontrollera fastställda risker. Under sådana omständigheter måste den centrala motpart som beslutar att säga upp samverkansöverenskommelsen för den nationella behöriga myndigheten uppge godtagbara skäl till uppsägningen och där så är lämpligt ge clearingmedlemmar, handelsplattformar som betjänas av den centrala motparten och i förekommande fall andra samverkande centrala motparter så långt varsel som möjligt. RIKTLINJE OCH REKOMMENDATION TRE: IDENTIFIERING, ÖVERVAKNING OCH HANTERING AV RISKER (artikel 52.1 a, b och c och artikel 52.2 i förordning (EU) nr 648/2012) Allmän riktlinje och rekommendation 3 Den nationella behöriga myndigheten bör bedöma att en central motpart har infört ett allmänt ramverk för att identifiera, övervaka och hantera de potentiella risker som härrör från samverkansöverenskommelsen innan den ingår en sådan överenskommelse och regelbundet därefter. Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

7 Detaljerade riktlinjer och rekommendationer a) Allmänna policyer, förfaranden och system i. att samverkansöverenskommelsen inte påverkar de centrala motparternas efterlevnad av de krav som ställs på dem enligt förordningen och relevanta tekniska standarder eller likvärdiga regler i tredjeländer för de centrala motparter som deltar i arrangemanget. I detta avseende bör dessa krav uppfyllas av varje central motpart för sig, särskilt när det gäller förfinansierade finansiella resurser som inkluderar marginalsäkerheter, ii. att de centrala motparterna utbyter nödvändig information om sin verksamhet, bland annat i förekommande fall om potentiellt beroende av tredje part som leverantör av kritiska tjänster, som möjliggör att varje central motpart kan göra ändamålsenliga, regelbundna bedömningar och identifiera, övervaka och begränsa nya eller ökade risker, ömsesidiga beroenden eller spridningseffekter som kan följa av samverkansöverenskommelsen, iii. att det finns en process för regelbunden översyn av den centrala motpartens ramverk för riskhantering efter bedömningen i punkt ii), iv. att det finns en process genom vilken de samverkande centrala motparterna kan komma överens om ändringar i samverkansöverenskommelsen och lösa tvister, v. att det finns en process genom vilken a. de samverkande centrala motparterna kan informeras om eventuella ändringar av den centrala motpartens regler och b. de samverkande centrala motparterna kan komma överens om ändringar av en central motparts regler som direkt påverkar samverkansöverenskommelsen, vi. att den centrala motparten när samverkansöverenskommelser omfattar tre eller flera centrala motparter har fastställt policyer, förfaranden och system för att identifiera, övervaka, bedöma och minska de risker som de kollektiva överenskommelserna medför och de rättigheter och skyldigheter som de olika samverkande centrala motparterna har, vii. att den centrala motpartens arbetsformer, hanteringskapacitet och arrangemang för riskhantering är tillräckligt skalbara och tillförlitliga för både nuvarande och förväntade toppvolymer som hanteras via samverkansarrangemanget och antalet centrala motparter som deltar i samverkansöverenskommelsen, viii. att arrangemangen för kommunikation mellan de samverkande centrala motparterna säkerställer en snabb, tillförlitlig och säker kommunikation, ix. att de centrala motparternas förfaranden för hantering av obestånd är utformade för att säkerställa att hanteringen av en central motparts clearingmedlem på obestånd inte påverkar de samverkande centrala motparternas verksamhet eller utsätter dem för ytterligare risker, x. att den centrala motparten har bedömt behovet av särskilda förfaranden för hantering av obestånd med tanke på samverkansöverenskommelsen och xi. att förfarandet för uppsägning av en samverkansöverenskommelse från någon av de samverkande centrala motparternas sida är tydligt och transparent och kommer att resultera Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

8 i att överenskommelsen sägs upp på ett ordnat sätt som inte otillbörligen utsätter de samverkande centrala motparterna för ytterligare risker. b) Tillsynskrav i. att finansiella risker, däribland förvaringsrisker, som uppstår till följd av samverkansöverenskommelsen identifieras, övervakas, bedöms och begränsas med samma stringens som de centrala motparternas exponeringar gentemot sina clearingmedlemmar, ii. att den centrala motparten har tillfredsställande processer, förfaranden och riskmodeller, inklusive metoder för stresstester, som gör att de på ett tillfredsställande sätt kan förutse de finansiella exponeringar och likviditetsbehov som uppstår till följd av samverkansöverenskommelsen på ett nöjaktigt sätt, iii. att den centrala motparten har bedömt, samlat in eller har tillgång till nödvändiga resurser mellan centrala motparter för att täcka kredit- och likviditetsrisker till följd av samverkansöverenskommelsen, även när extrema men möjliga marknadsförhållanden råder, iv. att den centrala motparten har identifierat risker som sammanhänger med tidsintervallet mellan det att krav på marginalsäkerheter mellan centrala motparter ställs och det att säkerheten i fråga blir tillgänglig och v. att samverkande centrala motparter inte tillåts bidra till varandras obeståndsfonder eller andra finansiella medel enligt definitionen i artikel 43 i förordningen. c) Obestånd hos en samverkande central motpart i. den centrala motpartens potentiella exponeringar från icke täckta kreditförluster om möjligheterna att tillämpa vattenfallsprincipen för en samverkande central motpart har uttömts, ii. den utsträckning i vilken överföringar av positioner från den centrala motpart som är på obestånd till en annan central motpart eller obeståndsfond hos den samverkande centrala motparten som används för att täcka exponeringar som härrör från finansiella instrument som clearas genom samverkansöverenskommelsen skulle bidra till att minska exponeringarna mellan de centrala motparterna, iii. att clearingmedlemmarna ska informeras om risker som tillkommer genom samverkansöverenskommelsen, i enlighet med artikel 38.2 i förordningen och artikel 10 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 153/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för krav på centrala motparter, iv. riskerna med kollektiva samverkansöverenskommelser när fler än två centrala motparter deltar i en överenskommelse och Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

9 v. de sannolika likviditetsbehoven till följd av samverkansöverenskommelsen, till exempel om ett krav på marginalsäkerhet mellan de centrala motparterna inte uppfylls. d) Olika riskhanteringsmodeller i. att den centrala motparten har en process för att regelbundet bedöma skillnader mellan de samverkande centrala motparternas ramverk för riskhantering, om sådana finns, identifiera de risker som kan uppstå vid användning av sådana olika modeller eller kontroller och bedöma resultaten av stresstester och testning av förfaranden för hantering av obestånd samt har förfaranden för att begränsa dessa risker och ii. att det efter bedömningen i punkt i) bör finnas en process genom vilken samverkande centrala motparter kan se över sina ramverk för riskhantering och överväga eventuella åtgärder, däribland att sammanjämka ramverken för riskhantering ytterligare. e) Riskprofil och kriterier för medlemskap i. att den centrala motparten har bedömt alla samverkande centrala motparters riskprofiler, inklusive eventuella risker som kan uppstå till följd av deras policyer för medlemskap, för att försäkra sig om att samverkansöverenskommelsen inte leder till att den centrala motpartens övergripande riskhantering försvagas, ii. att den centrala motparten har policyer, förfaranden och system för att regelbundet övervaka, bedöma och minska eventuella risker till följd av ömsesidiga beroendeförhållanden, däribland mellan enheter eller grupper av enheter som fungerar som clearingmedlemmar eller leverantörer av viktiga tjänster till en eller flera samverkande centrala motparter, och att de koncentrationsgränser som har fastställts av varje central motpart ses över för att säkerställa att de fortfarande är lämpliga mot bakgrund av samverkansöverenskommelsen, särskilt om arrangemanget ger upphov till högre risker för ömsesidiga beroendeförhållanden. f) Hantering av exponeringar i. att den centrala motparten har fastställt hur den ska täcka exponeringar som härrör från samverkansöverenskommelsen, inklusive a. hur den kommer att beräkna marginalsäkerheter enligt artikel 41 i förordningen och kapitel VI i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 153/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för krav på centrala motparter, Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

10 b. hur den kommer att hantera exponeringar efter det att en samverkande central motpart har hamnat på obestånd utan att minska den centrala motpartens förmåga att uppfylla sina skyldigheter gentemot sina egna clearingmedlemmar, c. vilka antaganden som ligger till grund för fastställandet och utbytet av marginalsäkerheter mellan de centrala motparterna. Detta bör inkludera en detaljerad förklaring till de nationella behöriga myndigheterna av eventuella skillnader mellan de parametrar för riskhantering som tillämpas på exponeringar mellan centrala motparter och de som tillämpas på clearingmedlemmar. ii. att den centrala motparten har infört verktyg för riskhantering, till exempel policyer om marginalsäkerheter eller obeståndsfonder, för att motverka eventuella försvagningar av den centrala motpartens övergripande ramverk för riskhantering på grund av samverkansöverenskommelsen, iii. att den centrala motparten har infört arrangemang som är transparenta för dess clearingmedlemmar och som syftar till att hantera exponeringar som härrör från samverkansöverenskommelsen, även när extrema men möjliga marknadsförhållanden råder. RIKTLINJE OCH REKOMMENDATION FYRA: DEPOSITION AV SÄKERHETER (artikel 53.3 i förordning (EU) nr 648/2012) Allmän riktlinje och rekommendation 1. Den nationella behöriga myndigheten bör bedöma att en samverkande central motpart deponerar säkerheter på ett sådant sätt att de är skyddade om någon av de samverkande centrala motparterna hamnar på obestånd. RIKTLINJE OCH REKOMMENDATION FEM: SAMARBETE MELLAN DE NATIONELLA BEHÖRIGA MYNDIGHETERNA (artikel 54.2 i förordning (EU) nr 648/2012) Allmän riktlinje och rekommendation 1. Utan att det påverkar det auktorisationsförfarande som beskrivs i artikel 17 i förordningen bör de nationella behöriga myndigheter som är ansvariga för bedömningen av en samverkansöverenskommelse ha ett nära samarbete under bedömningsfasen. Detta inkluderar att utbyta information under hela processen och att utbyta respektive riskbedömningsrapporter innan de färdigställs och lämnas till respektive kollegium i enlighet med det förfarande som anges i artikel 17 i förordningen. Utan att det påverkar det kollegiesystem som beskrivs i artikel 18 i förordningen bör de nationella behöriga myndigheter som ansvarar för tillsynen av de samverkande centrala motparterna ha ett nära och regelbundet samarbete. Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

11 2. Om samverkansöverenskommelsen ingås mellan en central motpart som har auktoriserats enligt artikel 17 i förordningen och en central motpart som har godkänts enligt artikel 25 i förordningen bör det finnas arrangemang för samarbetet mellan den nationella behöriga myndigheten och den berörda myndigheten i tredjelandet för att bestämmelserna i punkt 1 i denna riktlinje och rekommendation ska följas. Detta kan underlättas genom samarbetsarrangemang mellan Esma och den behöriga myndigheten i tredjeland, i enlighet med artikel 25.7 i förordningen. Esma CS rue de Grenelle Paris Cedex 07 Frankrike Tel. +33 (0)

Riktlinjer och rekommendationer

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer och rekommendationer för skriftliga överenskommelser mellan medlemmar i CCPkollegier ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 Frankrike Tfn. +33

Läs mer

Riktlinjer. handelsplatsers transaktionsflöde 08/06/2017 ESMA SV

Riktlinjer. handelsplatsers transaktionsflöde 08/06/2017 ESMA SV Riktlinjer En värdepapperscentrals tillgång till handelsplatsers transaktionsflöde centrala motparters och 08/06/2017 ESMA70-151-298 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer om nyckelbegrepp i direktivet om förvaltare av alternativa investeringsfonder 13.08.2013 ESMA/2013/611

Riktlinjer. Riktlinjer om nyckelbegrepp i direktivet om förvaltare av alternativa investeringsfonder 13.08.2013 ESMA/2013/611 Riktlinjer Riktlinjer om nyckelbegrepp i direktivet om förvaltare av alternativa investeringsfonder 13.08.2013 ESMA/2013/611 Datum: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Innehåll I. Tillämpningsområde 3 II. Definitioner

Läs mer

Riktlinjer. Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA SV

Riktlinjer. Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA SV Riktlinjer Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Syfte... 5 4 Efterlevnads-

Läs mer

Riktlinjer för behöriga myndigheter och fondförvaltningsbolag

Riktlinjer för behöriga myndigheter och fondförvaltningsbolag Riktlinjer för behöriga myndigheter och fondförvaltningsbolag Riktlinjer om riskbedömning och beräkning av total exponering i vissa typer av strukturerade fondföretag Esma/2012/197 Datum: 23. mars 2012

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II

Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II 05/06/2019 ESMA-70-156-869 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar till lagstiftning och

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla EBA/GL/2015/21 19.05.2016 Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av systemet för godkännande enligt artikel 4.3 i förordningen om kreditvärderingsinstitut

Riktlinjer för tillämpningen av systemet för godkännande enligt artikel 4.3 i förordningen om kreditvärderingsinstitut Riktlinjer för tillämpningen av systemet för godkännande enligt artikel 4.3 i förordningen om kreditvärderingsinstitut 20/05/2019 ESMA33-9-282 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar

Läs mer

Riktlinjer. för processen med att beräkna indikatorerna för fastställande av de mest relevanta valutor i vilka avveckling sker

Riktlinjer. för processen med att beräkna indikatorerna för fastställande av de mest relevanta valutor i vilka avveckling sker Riktlinjer för processen med att beräkna indikatorerna för fastställande av de mest relevanta valutor i vilka avveckling sker 28/03/2018 ESMA70-708036281-66 SV Innehållsförteckning I. Sammanfattning...

Läs mer

Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation

Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation Riktlinjer om MAR Uppskjutet offentliggörande av insiderinformation 20/10/2016 ESMA/2016/1478 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 3 4 Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter...

Läs mer

Riktlinjer. om villkor för finansiellt stöd inom koncerner enligt artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/

Riktlinjer. om villkor för finansiellt stöd inom koncerner enligt artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/ RIKTLINJER OM VILLKOR FÖR FINANSIELLT STÖD INOM KONCERNER EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Riktlinjer om villkor för finansiellt stöd inom koncerner enligt artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA:s riktlinjer om

Läs mer

Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01

Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01 EBA/REC/2015/02 23/11/2016 Rekommendationer om ändring av rekommendationerna EBA/REC/2015/01 om likvärdighet avseende kvalitetsordningar 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Rekommendationernas

Läs mer

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar 10/11/2016 ESMA/2016/1477 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 4 4 Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter...

Läs mer

Riktlinjer Kalibrering av handelsspärrar och offentliggörande av handelsstopp i enlighet med Mifid II

Riktlinjer Kalibrering av handelsspärrar och offentliggörande av handelsstopp i enlighet med Mifid II Riktlinjer Kalibrering av handelsspärrar och offentliggörande av handelsstopp i enlighet med Mifid II 27/06/2017 ESMA70-872942901-63 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner...

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 87/224 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/582 av den 29 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder som närmare

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 14.7.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014

Läs mer

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Syfte... 4 3 Efterlevnads-

Läs mer

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn 04/10/2018 JC 2018 35 Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) Syfte 1. Dessa

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Riktlinjer

RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Riktlinjer RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017 Riktlinjer för kriterierna för att fastställa ett minimibelopp för den ansvarsförsäkring eller annan jämförbar garanti som avses

Läs mer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer EBA/GL/2015/05 07.08.2015 Riktlinjer för fastställandet av när likvidation av tillgångar eller skulder enligt normala insolvensförfaranden kan få negativa effekter på en eller flera finansiella marknader

Läs mer

JC 2014 43 27 May 2014. Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA)

JC 2014 43 27 May 2014. Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) 1 Innehåll Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.5.2017 C(2017) 3522 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 31.5.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) L 306/32 RIKTLINJER EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2016/1993 av den 4 november 2016 om principer för samordningen av bedömningen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013,

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.2.2019 C(2019) 904 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 13.2.2019 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/588 vad gäller möjligheten att justera

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 16.3.2017 om ändring av delegerade förordningar (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 och (EU)

Läs mer

Riktlinjer om icke-signifikanta referensvärden inom ramen för förordningen om referensvärden

Riktlinjer om icke-signifikanta referensvärden inom ramen för förordningen om referensvärden Riktlinjer om icke-signifikanta inom ramen för förordningen om 19/06/2019 ESMA70-145-1209 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar till lagstiftning, förkortningar och definitioner...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ENHETLIGA UPPLYSNINGAR OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER ENLIGT IFRS 9 EBA/GL/2018/01 16/01/2018. Riktlinjer

RIKTLINJER FÖR ENHETLIGA UPPLYSNINGAR OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER ENLIGT IFRS 9 EBA/GL/2018/01 16/01/2018. Riktlinjer EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Riktlinjer för enhetliga upplysningar enligt artikel 473a i förordning (EU) nr 575/2013 om övergångsbestämmelser för att minska effekten av införandet av IFRS 9 på kapitalbasen

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 28.11.2017 L 312/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/2194 av den 14 augusti 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Riktlinjer för tilläggskapital

Riktlinjer för tilläggskapital EIOPA-BoS-14/167 SV Riktlinjer för tilläggskapital EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRÄNSER FÖR EXPONERING MOT SKUGGBANKENHETER EBA/GL/2015/20 03/06/2016. Riktlinjer

RIKTLINJER FÖR GRÄNSER FÖR EXPONERING MOT SKUGGBANKENHETER EBA/GL/2015/20 03/06/2016. Riktlinjer EBA/GL/2015/20 03/06/2016 Riktlinjer Gränser för exponering mot skuggbankenheter som bedriver oreglerad bankverksamhet enligt artikel 395.2 i förordning (EU) nr 575/2013 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter

Läs mer

Riktlinjer Riktlinjer för bedömning av kunskap och kompetens

Riktlinjer Riktlinjer för bedömning av kunskap och kompetens Riktlinjer Riktlinjer för bedömning av kunskap och kompetens 22/03/2016 ESMA/2015/1886 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar, förkortningar och definitioner... 3 III. Syfte...

Läs mer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Riktlinjer gällande den minimiförteckning över tjänster eller faciliteter som är nödvändiga för att en mottagande enhet effektivt ska kunna driva den verksamhet som överförts

Läs mer

I. Sammanfattning. 1 Skäl för offentliggörande

I. Sammanfattning. 1 Skäl för offentliggörande Riktlinjer för processen med att beräkna indikatorerna för fastställande av väsentlig betydelse vad gäller en värdepapperscentral i en värdmedlemsstat 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 SV Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer om centrala motparters hantering av intressekonflikter

Riktlinjer om centrala motparters hantering av intressekonflikter Riktlinjer om centrala motparters hantering av intressekonflikter 05/04/2019 ESMA70-151-1439 SV Innehållsförteckning 1 Akronymer... 2 2 Bakgrund och mandat... 3 3 Tillämpningsområde... 4 4 Efterlevnad

Läs mer

om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter

om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter EBA/GL/2016/06 13/12/2016 Riktlinjer om ersättningspolicy och ersättningspraxis för försäljning och tillhandahållande av bankprodukter och banktjänster till konsumenter 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter

Läs mer

Riktlinjer. om faktorer som ska utlösa åtgärder för tidigt ingripande enligt artikel 27.4 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/

Riktlinjer. om faktorer som ska utlösa åtgärder för tidigt ingripande enligt artikel 27.4 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/ EBA/GL/2015/03 29.07.2015 Riktlinjer om faktorer som ska utlösa åtgärder för tidigt ingripande enligt artikel 27.4 i direktiv 2014/59/EU 1 Innehåll EBA:s riktlinjer om faktorer som ska utlösa åtgärder

Läs mer

Riktlinjer Riktlinjer för validering och översyn av kreditvärderingsinstitutens metoder

Riktlinjer Riktlinjer för validering och översyn av kreditvärderingsinstitutens metoder Riktlinjer Riktlinjer för validering och översyn av kreditvärderingsinstitutens metoder 23/03/2017 ESMA/2016/1575 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner, rättsliga referenser

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN. Bryssel den 8 februari 2018

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN. Bryssel den 8 februari 2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN Bryssel den 8 februari 2018 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 1 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 1 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 1 juni 2017 (OR. en) 9885/17 EF 114 ECOFIN 488 DELACT 90 FÖLJENOT från: inkom den: 31 maj 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.3.2016 C(2016) 1165 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 1.3.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012

Läs mer

Riktlinjer. För rapportering om internaliserad avveckling enligt artikel 9 i CSDförordningen 30/04/2019 ESMA SV

Riktlinjer. För rapportering om internaliserad avveckling enligt artikel 9 i CSDförordningen 30/04/2019 ESMA SV Riktlinjer För rapportering om internaliserad avveckling enligt artikel 9 i CSDförordningen 30/04/2019 ESMA70-151-367 SV Riktlinjer för rapportering om internaliserad avveckling enligt artikel 9 i CSD-förordningen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 7/2017

Föreskrifter och anvisningar 7/2017 Föreskrifter och anvisningar 7/2017 En värdepapperscentrals tillgång till centrala motparters och Dnr FIVA 10/01.00/2017 Utfärdade 8.8.2017 Gäller från 8.8.2017 FINANSINSPEKTIONEN tfn 09 183 51 fax 09

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2017 C(2017) 6337 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 26.9.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/571 om komplettering

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer om vissa aspekter av lämplighetskraven i MiFID. 25 juni 2012 ESMA/2012/387

Riktlinjer. Riktlinjer om vissa aspekter av lämplighetskraven i MiFID. 25 juni 2012 ESMA/2012/387 Riktlinjer Riktlinjer om vissa aspekter av lämplighetskraven i MiFID 25 juni 2012 ESMA/2012/387 Datum: 25 juni 2012 ESMA/2012/387 Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde 3 II. Definitioner 3 III. Syfte

Läs mer

Riktlinjer. om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03

Riktlinjer. om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 RIKTLINJER OM DE UPPLYSNINGAR SOM SKA LÄMNAS OM INTECKNADE OCH ICKE INTECKNADE TILLGÅNGAR 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 Riktlinjer om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 15.11.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 385/3 III (Förberedande akter) EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 4 oktober 2017 över ett förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.6.2017 L 153/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1005 av den 15 juni 2017 om fastställande av tekniska genomförandestandarder vad gäller formatet

Läs mer

Riktlinjer. om minimiförteckningen över kvalitativa och kvantitativa indikatorer för återhämtningsplaner EBA/GL/2015/02 23.07.2015

Riktlinjer. om minimiförteckningen över kvalitativa och kvantitativa indikatorer för återhämtningsplaner EBA/GL/2015/02 23.07.2015 EBA/GL/2015/02 23.07.2015 Riktlinjer om minimiförteckningen över kvalitativa och kvantitativa indikatorer för återhämtningsplaner 1 Innehåll 1. EBA:s riktlinjer om minimiförteckningen över kvalitativa

Läs mer

om bedömning av kreditvärdighet

om bedömning av kreditvärdighet EBA/GL/2015/11 19.08.2015 EBA:s riktlinjer om bedömning av kreditvärdighet 1 Innehåll Avdelning 1 Efterlevnad och rapporteringsskyldigheter 3 Avdelning 2 Syfte, tillämpningsområde och definitioner 4 Avdelning

Läs mer

BILAGA. till förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGA. till förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.6.2017 COM(2017) 331 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1095/2010 om inrättande av en

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.6.2016 C(2016) 3917 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.6.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader

Läs mer

Riktlinjer. om processer för produktgodkännande i fråga om bankprodukter för konsumenter EBA/GL/2015/18 22/03/3016

Riktlinjer. om processer för produktgodkännande i fråga om bankprodukter för konsumenter EBA/GL/2015/18 22/03/3016 EBA/GL/2015/18 22/03/3016 Riktlinjer om processer för produktgodkännande i fråga om bankprodukter för konsumenter 1 Riktlinjer om processer för produktgodkännande i fråga om bankprodukter för konsumenter

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 februari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 februari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 3 februari 2017 (OR. en) 14410/16 COR 1 EF 339 ECOFIN 1042 DELACT 233 FÖLJENOT från: inkom den: 3 februari 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 87/166 31.3.2017 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/576 av den 8 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU avseende tekniska tillsynsstandarder när det

Läs mer

om försenad betalning och utmätning

om försenad betalning och utmätning EBA/GL/2015/12 19.08.2015 EBA:s riktlinjer om försenad betalning och utmätning 1 Innehåll Avdelning 1 Efterlevnad och rapporteringsskyldigheter 3 Avdelning 2 Syfte, tillämpningsområde och definitioner

Läs mer

Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering

Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering EIOPA-BoS-15/106 SV Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2017 C(2017) 5959 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 4.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

RIKTLINJER OM DET INBÖRDES FÖRHÅLLANDET MELLAN BRRD OCH CRR-CRD EBA/GL/2017/02 11/07/2017. Slutliga riktlinjer

RIKTLINJER OM DET INBÖRDES FÖRHÅLLANDET MELLAN BRRD OCH CRR-CRD EBA/GL/2017/02 11/07/2017. Slutliga riktlinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Slutliga riktlinjer om det inbördes förhållandet mellan ordningsföljden för nedskrivning och konvertering i BRRD (resolutionsdirektivet) och CRR/CRD (kapitaltäckningsförordningen/-direktivet)

Läs mer

EBA/GL/2017/03 11/07/2017. Slutliga riktlinjer. om kursen för konvertering av skulder till aktier vid skuldnedskrivning

EBA/GL/2017/03 11/07/2017. Slutliga riktlinjer. om kursen för konvertering av skulder till aktier vid skuldnedskrivning EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Slutliga riktlinjer om kursen för konvertering av skulder till aktier vid skuldnedskrivning 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna och 132,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna och 132, L 314/66 1.12.2015 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/2218 av den 20 november 2015 om ett förfarande för att undanta anställda från presumtionen att de har väsentlig inverkan på riskprofilen för

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 6.2.2018 L 32/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/171 av den 19 oktober 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

EBA:s riktlinjer. internmätningsmetoden (AMA) utvidgningar och ändringar (EBA/GL/2012/01)

EBA:s riktlinjer. internmätningsmetoden (AMA) utvidgningar och ändringar (EBA/GL/2012/01) EBA:s riktlinjer om internmätningsmetoden (AMA) utvidgningar och ändringar (EBA/GL/2012/01) London den 6 januari 2012 EBA:s riktlinjer om internmätningsmetoden (AMA) Utvidgningar och ändringar (EBA/GL/2012/01)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) 9165/16 COR 1 EF 125 ECOFIN 439 DELACT 83 FÖLJENOT från: inkom den: 17 mars 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för

Läs mer

Riktlinjer för egen risk- och solvensbedömning

Riktlinjer för egen risk- och solvensbedömning EIOPA-BoS-14/259 SV Riktlinjer för egen risk- och solvensbedömning EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 3.4.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 98/3 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 27 januari 2014 om en samordningsram för behöriga eller utsedda myndigheters

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 20.3.2019 SV Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS REKOMMENDATION av

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.8.2017 C(2017) 5812 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 28.8.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/565 vad gäller specifikationen

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 12.3.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 97/23 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 11 december 2015 om bedömning av hur väsentliga tredjeländer är för

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Riktlinjer EBA/GL/2018/07. 4 december 2018

Riktlinjer EBA/GL/2018/07. 4 december 2018 EBA/GL/2018/07 4 december 2018 Riktlinjer för villkoren för att utnyttja undantaget från beredskapsmekanismen enligt artikel 33.6 i förordning EU) 2018/389 (tekniska tillsynsstandarder för sträng kundautentisering

Läs mer

Riktlinjer Riktlinjer om komplexa skuldinstrument och strukturerade insättningar

Riktlinjer Riktlinjer om komplexa skuldinstrument och strukturerade insättningar Riktlinjer Riktlinjer om komplexa skuldinstrument och strukturerade insättningar 04/02/2016 ESMA/2015/1787 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar, förkortningar och definitioner...

Läs mer

Riktlinjer för användning av identifieringskoden för juridiska personer (Legal Entity Identifier, LEI)

Riktlinjer för användning av identifieringskoden för juridiska personer (Legal Entity Identifier, LEI) EIOPA(BoS(14(026 SV Riktlinjer för användning av identifieringskoden för juridiska personer (Legal Entity Identifier, LEI) EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20

Läs mer

8507/19 ms/em/np 1 GIP.2

8507/19 ms/em/np 1 GIP.2 Interinstitutionella ärenden: 2016/0264(COD) 2017/0048(COD) 2017/0136(COD) 2017/0230(COD) 2017/0231(COD) 2017/0232(COD) 2017/0358(COD) 2017/0359(COD) 2018/0042(COD) 2018/0043(COD) 2018/0090(COD) 2018/0106(COD)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.1.2015

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.1.2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.1.2015 C(2015) 361 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.1.2015 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 241/2014 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.11.2016 C(2016) 7159 final ANNEXES 1 to 3 BILAGOR till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) av den

Läs mer

2/6. 1 EUT L 158, , s EUT L 335, , s EUT L 331, , s

2/6. 1 EUT L 158, , s EUT L 335, , s EUT L 331, , s EIOPA16/858 SV Riktlinjer för att underlätta en verkningsfull dialog mellan å ena sidan behöriga myndigheter som utövar tillsyn av försäkringsföretag och å andra sidan de lagstadgade revisorer och revisionsbyråer

Läs mer

Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer

Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer EIOPA-BoS-15/108 SV Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 291 final 2014/0152 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av ett avtal mellan Europeiska unionen och

Läs mer

Riktlinjer om MAR 17/01/2017 ESMA/2016/1480 SV

Riktlinjer om MAR 17/01/2017 ESMA/2016/1480 SV Riktlinjer om MAR Uppgifter relaterade till råvaruderivatmarknader eller relaterade spotmarknader avseende definitionen av insiderinformation om råvaruderivat 17/01/2017 ESMA/2016/1480 SV Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA. till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGA. till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.11.2016 COM(2016) 856 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ett ramverk för återhämtning och resolution av centrala

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) L 101/156 13.4.2017 RIKTLINJER EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2017/697 av den 4 april 2017 om de alternativ och handlingsutrymmen som nationella behöriga myndigheter ges genom unionsrätten avseende

Läs mer

02016Y0312(02) SV

02016Y0312(02) SV 02016Y0312(02) SV 21.09.2018 004.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska

Läs mer

BILAGA. till. om konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen utan avtal: unionens samordnade strategi

BILAGA. till. om konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen utan avtal: unionens samordnade strategi EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.4.2019 COM(2019) 195 final ANNEX 5 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET, EUROPEISKA CENTRALBANKEN, EUROPEISKA

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.3.2017 C(2017) 1951 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 24.3.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer