1. UTVECKLINGSARBETE MED INRIKTNING MOT INDIVIDENS BEHOV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. UTVECKLINGSARBETE MED INRIKTNING MOT INDIVIDENS BEHOV"

Transkript

1 Slutrapport Utvecklingsprojekt 2011 Ianspråktagande av eget kapital Elsa Brändströms skola, BirgittaVux, Birgittaskolan 1. UTVECKLINGSARBETE MED INRIKTNING MOT INDIVIDENS BEHOV Projekt Mindfulness Birgittaskolan kr Skapa verktyg och introducera dem så att Mindfulness kan användas av både personal och elever i den dagliga verksamheten. I Fronter finns informationsmaterial om Mindfulness. Här finns även olika övningar som utarbetats för att vara tillgängliga för personal och elever. Mindfulness är ett verktyg som kan användas t.ex. i mentorskapet. Skolsköterskan använder övningar i sin verksamhet både på grupp- och individnivå. Att mindfulness kommer att ingå som en naturlig del i det elevstödjande arbetet på Birgittaskolan.

2 Lärstilsanalys Elsa Brändströms skola, BirgittaVux kr Projektet syftar till att finna former och verktyg som ska hjälpa eleverna att börja fundera över vad inlärning är och att förstå att den egna lärstrategin i en inlärningssituation kan vara en nyckel till bättre studieresultat. Som inledning hålls en föreläsning om olika sätt att lära. Därefter får eleverna med hjälp av ett särskilt datorprogram göra en analys av sin egen lärstil. Detta följs upp av samtal kring resultatet så eleven förstår vilka preferenser som gäller specifikt för den enskilde eleven. Genom denna insikt får eleverna hjälp att planera och bli mer delaktiga i sina studier. Efter lärstilsanalysen görs en grupprofil på klassen så att de undervisande lärarna få en tydlig bild av elevernas preferenser, dvs vilka faktorer som eleven tycker är viktiga för att lära sig på bästa sätt. Genom att få en bild av hur klassen ser ut lärstilsmässigt har lärarna har fått tankar kring hur de kan lägga upp sin undervisning. Fortlöpande diskussioner sker i arbetslaget om lämpliga arbetsmetoder i resp. klass. Responsen har varit positiv från elever och lärare och tanken är att detta analysförfarande ska permanentas som en del i introduktionen av nya elever på BirgittaVux. Även elever som läser enstaka kurser på KomVux bör erbjudas att få göra analysen följd av personlig vägledning.

3 Talängslan Elsa Brändströms skola kr Syftet med projektet har varit att hitta nya arbetsformer för kursen Våga Tala, inom Komvux, men även att tydligare ringa in målgruppen. Talängslan bidrar till att många inte vågar yttra sig i olika sammanhang. På KomVux i Linköping finns en Våga Tala-kurs sedan Att Våga Tala-kursen är relativt okänd av många studerande framgår av enkätsvar och i samtal med studerande, vilket innebär att det blir få deltagare i grupperna. Detta leder i sin tur till att det är svårt för berörda studerande att få tillräcklig träning att tala inför publik. Vid samtal med studerande och lärare och framkom att det behövs en bättre kursbeskrivning för att nå rätt målgrupp. Många från SAS-kurser söker på grund av att behovet av talträning är stort. Det innebär inte att de har svårt att yttra sig utan de behöver träna sig att prata svenska. Kursens innehåll och inriktning på talängslan bör framgå tydligare i annonseringen både för att nå rätt målgrupp och undvika missförstånd. Att kursen ses som studiestöd bör framgå. Kursstart en bit in på terminen föreslås för att ge utrymme att informera nya kursdeltagare. Nytt informationsmaterial, utformat inom projektet, provas och utvecklas vidare. För att möta efterfrågan på Att våga använda svenska språket för kursdeltagare med annat modersmål än svenska, skulle en Kommunikationskurs kunna komplettera Våga Tala-kursen.

4 Distans sfi Elsa Brändströms skola kr et har varit att starta distanskursen, kurs C, i sfi i augusti 2011 och att färdigställa D-kursen fram till oktober Fokus under utvecklingsprojektet har legat på fortsatt materialutveckling, videolektioner, fortsatt arbete med Lärplattformen Fronter och IT-verktyget Microsoft Lync. Vi vänder oss till elever som inte har möjlighet att delta i vanlig undervisning pga t ex arbete eller andra studier. Under den här tiden har fortsatt framställning av kompletterande material till läromedlen gjorts bl a med informationstexter och filmer på Internet som fungerar som läs- och hörförståelser. Videolektioner och lektionsgenomgångar i form av Powerpointpresentationer har gjorts som ett stöd för eleven. Materialet finns i vår distanskurs på Fronter. Vid en informationskväll för intresserade elever framkom ett starkt önskemål om muntlig träning i skolan, vilket också fanns med i vår planering av kursen och har genomförts under hösten. Val av IT-verktyg har varit viktigt och vi använder Microsoft Lync. Detta fungerar som en utökad mötesplats för elev och lärare för genomgång av material, inlämnade arbetsuppgifter, samtal mm. En utvärdering som eleverna gjort av C-kursen visar att de är nöjda med eller i stort sett är nöjda med Lync som IT-verktyg och metod, trots vissa tekniska problem i början och att de flesta önskar längre Lync-tid per vecka. Fortsatt utveckling av strukturen i Fronter och med videolektioner.

5 Engelska och uttal Elsa Brändströms skola kr Syftet är att upptäcka och dokumentera svårigheter hos studerande från olika världsdelar. Dessutom vill vi undersöka alternativa metoder för att åtgärda språksvårigheterna hos våra utländska studenter Under höstterminen 2010 pågick ett utvecklingsprojekt på Elsa Brändströms skola/komvux där uttalssvårigheter i svenska hos våra invandrade studerande undersöktes. Svårigheter finns även i det engelska språket, där diftonger och konsonantljud är besvärliga för många studerande. Det gäller i synnerhet studerande från asiatiska, arabisktalande och vissa afrikanska länder. Vi har studerat dessa språkområdens alfabet och uttal av konsonanter och vokaler. Genom att jämföra bl.a. språkljud, intonation och sammansatta ord mellan engelska och målspråket har vi kartlagt uttalsproblemen. Vi ger i vårt arbete förslag på övningar kopplade till respektive språkgrupp. En vidareutveckling av arbetet med uttal i engelska för studerande särskilt från asiatiska, arabisktalande och vissa afrikanska länder.

6 Matematik, flexibel undervisning inom vuxenutbildningen Elsa Brändströms skola kr Syftet är att ta fram beslutsunderlag för hur distanskurser och kurser med kontinuerlig antagning lämpligen kan genomföras inom matematik vid KomVux i Linköping. Under höstterminen 2011 utökades antalet kurser med kontinuerlig antagning inom ämnesområdet matematik. I ett första test ingick kurserna Ma C, Ma D och Ma E. Matematik A har redan sedan tidigare en särskilt distanskurs med kontinuerlig antagning. Särskilda mottagningsdagar var inplanerade, men i praktiken kunde studeranden tas emot direkt. Några studeranden kommer att slutföra kurser under vårterminen Slutsatser: - Kurser bör annonseras och genomföras antingen som närkurser eller som distanskurser där man använder lärplattformen Fronter, inlämningsuppgifter och vid behov konferenssystemet Lync. - Kontinuerlig antagning och individuell studieplanering är nödvändig t.ex. för studeranden som vill läsa flera matematikkurser samma termin eller för studeranden som ibland på grund av arbete t.o.m. kan befinna sig på annan ort, något som vi sett exempel på under hösten. - Det behövs ett ramverk av stöd för distansstuderanden. Läroteket är oerhört betydelsefyllt, men borde kanske ändå kompletteras med samarbete mellan kurserna på det sätt som testades höstterminen Hjälpmedel som tas fram för en grupp med särintresse, i det här fallet distansstuderanden, kan också vara till hjälp för närstuderanden, vilka ändå utgör huvuddelen av våra studenter. Nedanstående har genomförts inom eller i nära anslutning till projektet. Insatser som fortfarande är användbara efter 1 juli 2012 har prioriterats. - Genomförd testverksamhet under höstterminen Uppdatering av kursinformationerna på den externa hemsidan. - Framtagande av korta distansstudiehandledningar för kurserna Ma B-E. - Framtagande av kortfattat utbildningsmaterial för nödvändig användning av grafritande räknare (täcker huvuddelen av behoven för Ma C-E) - Framtagning eller förbättring av inlämningsuppgifter och provuppgifter. - Sammanställning av hjälpmedel för distansstuderanden tillgängligt via nätet. - Framtagning av arbetsplats och kortfattad instruktion för studeranden, som ger möjlighet till distansstöd via konferenssystemet Lync. Praktiska försök med Lync, som införskaffades sent, har inte hunnit genomföras med studenter. Gymnasiereformen innebär att delar av det arbete som utförts måste struktureras om, något som gäller alla våra kurser.

7 2. INTERNATIONALISERING Projekt Internationalisering Birgittaskolan, BirgittaVux kr Att ytterligare kvalitetssäkra APU utomlands och utvidga samarbetet med vårdutförare för att säkerställa behovet av APU-platser både på hemmaplan och utomlands. Vi har gått igenom dokument, formalia och rutiner som används vid elev- och lärarutbyte. I detta arbete har vi bl.a. samarbetat med kommunens säkerhetsavdelning. Under året har vi fört kontinuerliga diskussioner med skolledningen om vårt arbete. Vi har informerat om verksamheten vid programråd, lärlingsråd och handledarutbildning samt vid Öppet Hus och Gymnasiemässan. Vidare har vi informerat vid möten med representanter från olika vårdverksamheter, både vid besök på arbetsplatser och inom ramen för Vård- och omsorgscollege. Från och med höstterminen 2011 består gruppen som arbetar med internationalisering på Birgittaskolan/BirgittaVux av tre personer som har träffats regelbundet varje vecka. dokument och bedömningsmaterial vid APL behöver revideras och anpassas till GY 11. Arbetet med internationalisering ligger från januari 2012 inom ordinarie verksamhet på Birgittaskolan och BirgittaVux.

8 3. UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING Projekt Kursutvärdering och uppföljning Elsa Brändströms skola kr Syftet med kvalitetsprojektet är att utveckla metoder för att utvärdera olika delar av verksamheten. - Vi har utvecklat en rutin för mitterminskonferenser för att hitta och hjälpa de elever som har problem att nå målen i flera kurser. Lärarna på KomVux och BirgittaVux använder Fronter för att rapportera de elever som riskerar att inte nå kursmålen. Efter sammanställning av rapporterna bestäms åtgärder för de elever som behöver någon form av stöttning i sina studier. - Hur många av våra studerande gör avbrott och varför de väljer att göra avbrott i sina kurser? En tidigare gjord telefonundersökning visade att den vanligaste orsaken till avbrott är att eleven fått ett arbete, den näst vanligaste att eleven påbörjat för många kurser samtidigt. Vi har nu utvecklat rutiner för att studera avbrotten. - Läroteket används i allt större utsträckning framför allt i Svenska som andraspråk (SAS) och Matematik. Öppettider och bemanning i Läroteket anpassas efter våra elevers behov. - Vi har även arbetat med kursutvärderingar. Trots ett något osäkert statistiskt underlag visar utvärderingarna att över 97 % av eleverna är nöjda eller mycket nöjda med kurserna. - Vid en undersökning bland våra tidigare elever på kursen SAS-B (Svenska som andraspråk, kurs B) svarade hela 80 % att de trivdes ganska eller mycket bra med sina studier. Bland de tillfrågade eleverna finns det 18 olika modersmål och ingen språkgrupp dominerar markant. Av de tillfrågade tycker en majoritet att de har ganska eller mycket bra kunskaper i svenska. Detta gäller både dem som studerar och dem som arbetar. Nu när vi har utvecklat verktyg för mitterminskonferens, läroteksstatistik, avbrottsstatistik och kursutvärderingar behöver vi fortsätta att arbeta med och utveckla dessa verktyg för att se hur våra åtgärder påverkar verksamheten.

9 4. ÖVERGRIPANDE ARBETSSÄTT Projekt Tematiskt arbete inom GY 11 Birgittaskolan kr Syftet med utvecklingsprojektet är att introducera och starta det tematiska arbetet på Birgittaskolan i Linköping. I den nya gymnasieskolan betonas samarbete över ämnesgränserna för att eleverna ska se samband mellan olika moment, att få en sak belyst ur olika aspekter och möjlighet att sätta in sina kunskaper i ett större sammanhang. Det finns olika modeller för hur man jobbar ämnesövergripande i skolan. Jan-Olof Norell har givit oss inspiration både genom föreläsningar och sin bok Från fakta till förmåga (Hallgren & Fallgren Studieförlag AB, 2008). Höstterminen 2011 var ett bra tillfälle att börja arbeta enligt ett tematiskt arbetssätt. Eftersom den nya gymnasiekolan, Gy -11, startade då innebar det att många kurser gjordes om vilket innebar ett bra tillfälle att införa ett nytt undervisningssätt. Vi har tagit fram mallar för bedömningsblad, temablad och utvärderingar. För att genomförandet skulle bli mer lätthanterligt har vi skapat ett rum i Fronter där allt material som berör tematiskt arbete ska kunna samlas och enkelt delas mellan lärarna. Där ska ledmotiven och deras progression, teman kopplade till ledmotiven samt lektionsplaneringar inom teman finnas. Efter att ha arbetat en termin med tematiskt arbete kan vi säga att flertalet lärare är positiva till arbetssättet. För att ett tematiskt arbetssätt ska fungera krävs mycket planering i förväg. Det är viktigt att mycket tid avsätts under vårterminen för att planera för nästa läsår. Vårt förslag är att den tematiska undervisningen nästa läsår koncentreras till årskurs 1 och 2. För framtiden ser vi att så många kurser som möjligt måste vara med i det tematiska arbetet.

10 Stadieövergripande arbetssätt Elsa Brändströms skola kr Syftet med projektet är att utarbeta rutiner kring överlämningar mellan SFI-SASX och SASX- SASA samt SASA-SASB. Vi har förstärkt rutinerna vid studieplanering för studerande i svenska som andraspråk. Det är viktigt att både den studerande och läraren har en god bild över vad som finns i studieplanen. Vi har arbetat fram en överlämningsblankett som ska användas vid överlämnande mellan SFI och SASX utöver studieplanen. Överlämningsblanketten fylls i av ansvarig SFI-lärare och lämnas till studievägledarna tillsammans med ansökningsblanketten till SASX. Blanketten ska göra att den studerande från början kan placeras i rätt grupp och också få hjälp med det som just den studerande behöver. Det är av stor vikt att projektet följs upp av rektorerna för SFI och SAS. Studieplanen är ett levande dokument som följer den studerande. Det är också viktigt att följa upp det administrativa arbetet kring överlämningsblanketter och studieplaner.

11 Främjande av likabehandling i skolan - handbok till undervisande personal Birgittaskolan kr För att få alla delaktiga i det främjande och förebyggande arbetet på skolan mot diskriminering, trakasserier och kränkningar har vi utarbetat en handbok till undervisande personal. Vi har gått igenom litteratur med tonvikt på frågeställningar kring diskriminering, trakasserier och kränkningar och har planerat för 13 lektioner under höstterminen och 13 lektioner på vårterminen och föreslår att beprövade värderingsövningar används i lektionerna. Under de avslutande lektionerna på våren kommer man att arbeta med likabehandlingsplanen. En kartläggning av det man gått igenom under våren får sedan vara utgångspunkt för vilka insatser som ska genomföras under det kommande året. Genom att kontinuerligt utnyttja informationstiden till arbete mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling blir både elever och lärare engagerade i det främjande och förebyggande arbetet på ett naturligt sätt i det vardagliga arbetet. Under vårterminen 2012 kommer vi att testköra våra lektioner och efter det göra eventuella revideringar av innehållet. Höstterminen 2012 har vi tänkt starta med arbetet i årskurs 1 och sedan successivt införa handboken i alla årskurserna inom ungdomsutbildningen. Under våren ämnar vi använda lärplattformen Fronter som bas för vårt lektionsmaterial.

12 Lärlingsutbildning för vuxna BirgittaVux kr Sammanställa information och sammanfatta vilka resurser som behövs för att starta lärlingsutbildning för vuxna på Omvårdnadsprogrammet. Arbetsplatsen är en viktig inlärningsmiljö där elever kan utveckla sina förmågor i arbetslivet. Stora krav ställs på elevers ansvarstagande och kunskaper i svenska språket. Vikten av att utbildningen är väl strukturerad och har fokus på arbetslivet har blivit tydlig under arbetet med detta projekt. Både elev och arbetsplats behöver tydliga ramar för utbildningen. Man måste klargöra vad som är arbetsplatsens respektive skolans ansvar. Urvalet av elever är också en central fråga. Lärlingsutbildningen får inte bli en plats för elever som inte klarar den reguljära utbildningen. Handledarens roll kan inte nog betonas. En handledarintroduktion eller handledarutbildning är nödvändig då man särskilt betonar uppdraget att vara handledare för lärlingar. God och tät kontakt mellan skola och arbetsplats är nödvändig. Innan lärlingsutbildning för vuxna startas måste ett omfattande planeringsarbete göras. Det omfattar bl.a. nedbrytning av kursplanernas mål och ämnets syfte. Dessutom behöver studiehandledningar och valideringsformulär göras. Checklistor och bedömningsformulär behöver göras inför den del av utbildningen som görs på arbetsplatsen. Linköping Kerstin Nyström utvecklingsledare

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

1. ELEV/STUDERANDESTÖDJANDE VERKSAMHET

1. ELEV/STUDERANDESTÖDJANDE VERKSAMHET Slutrapport Utvecklingsprojekt 2010 Ianspråktagande av eget kapital Elsa Brändströms skola, BirgittaVux, Birgittaskolan 1. ELEV/STUDERANDESTÖDJANDE VERKSAMHET Projekt Stöd Elsa Brändströms skola 125 000

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan Birgittaskolan i Linköping Lokal arbetsplan för Birgittaskolan Reviderad 2012-06-29 Besöksadress: S.t Larsgatan 44-46, Linköping Postadress: Birgittaskolan i Linköping, Klostergatan 49, 581 81 LINKÖPING

Läs mer

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning 2018-05-15 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson från bildningsavdelningen. Besöket leds

Läs mer

Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: SFI på Klostergatan och i Tannefors Läsår: 2017-2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Redovisning av kvalitén på genomförd verksamhet inom Vuxenutbildningsenheten under kalenderåret 2012 Granskningspunkterna är desamma som Skolinspektionens bedömningspunkter. Vuxenutbildningsenheten

Läs mer

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 SKOLANS VISION SID 3 DEFINITIONER SID 3 ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 Vuxenutbildningen i Strängnäs

Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 Vuxenutbildningen i Strängnäs Lärcentrums verksamhet präglas av trygghet, respekt och ansvarstagande Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 i Strängnäs Likabehandlingsplan - en plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning Utbildningsinspektion i Värnamo kommun Komvux Värnamo Dnr 53-2007:435 Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs

Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs Lärcentrums verksamhet präglas av trygghet, respekt och ansvarstagande Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs Likabehandlingsplan - en plan för att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Redovisning av kvalitén på genomförd verksamhet inom Vuxenutbildningsenheten under läsåret 2011/2012. Granskningspunkterna är desamma som Skolinspektionens bedömningspunkter. Vuxenutbildningsenheten

Läs mer

Vuxenutbildning Nacka kommun

Vuxenutbildning Nacka kommun Vuxenutbildning - Normer och värden Fråga : Mina lärare bemöter mig positivt Fråga föregående år: Lärarna bemöter mig på ett positivt sätt 0 0 0% % % 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2 2 2 1 2 1 1 0,,,,,, 1 Stämmer

Läs mer

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Birgittaskolan SFI Ola Nilsson HUVUDMANNENS ANSVAR FÖR VUXENUTBILDNINGENS KVALITETSARBETE Enligt skollagens 4 kap 3 ska varje huvudman inom skolväsendet systematiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen,

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 2019 2020 2019-09-01 Innehållsförteckning Innehåll 1. Innehållsförteckning. 2. Vad säger lagen?... a. Utgångspunkter.. b. Vad säger

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen,

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 1 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 2016-2017 Planen utgår från diskrimineringslagen (2008:65)samt kränkande behandling kapitel 6 skollagen (2010:800) och förordningen

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen. Vad säger lagen om förbud om diskriminering och annan kränkande behandling?

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen. Vad säger lagen om förbud om diskriminering och annan kränkande behandling? Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen Planen utgår från diskrimineringslagen (2008 :657 ) samt kränkande behandling kapitel 6 skollagen (2010:800) och förordningen kränkande

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling n Återkoppling 2017-11-29 Dnr 400-2016:11445 Strängnäs kommun Kommun@strartgnas.se Rektor Bolennart Johannesson Bolenrtart.Johannesson@strangnas.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar.

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar. Mål vuxenutbildning Målområden som anges i Lpf 94 Kunskaper Normer och värden Elevernas ansvar och inflytande Utbildningsval Arbete och samhällsliv Bedömning och betyg Övrigt Målområden i Malmös Skolplan

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

STUDIE- HANDLEDNING KOMVUX 2016-2017. Inför ansökan till Komvux KOMVUX

STUDIE- HANDLEDNING KOMVUX 2016-2017. Inför ansökan till Komvux KOMVUX STUDIE- HANDLEDNING Inför ansökan till Komvux KOMVUX 2016-2017 KOMVUX Kontaktuppgifter till Lärare KOMVUX Studiehandledning 2016/17 Välkommen att studera på Komvux! På Komvux erbjuder vi många olika typer

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 [14] Arbetsmarknads -och vuxenutbildningsförvaltningen 9 Vuxenutbildningen 2016-10-01 Likabehandlingsplan 2016-2017 Botkyrka Vuxenutbildning ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Fredrik Harstad. pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning

Fredrik Harstad. pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning Fredrik Harstad pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning Propositionen: http://www.regeringen.se/rattsdokument/propo sition/2015/03/prop.-20141585/ GRINT-rapporten: http://www.grkom.se/download/18.30a87acd14

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Klass 7-9 Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom att främja och förebygga diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt bästa

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare Verksamhetsplan 2014 Komvux gymnasial Komvux grundläggande Särvux Samhällsorientering Sfi svenska för invandrare VERKSAMHETERNA Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå De kurser som erbjuds följer gymnasiets

Läs mer

1 Måluppfyllelse och resultat

1 Måluppfyllelse och resultat 1 Måluppfyllelse och resultat 1.1 Kunskaper De studerande fullföljer sina studier (Andel elever som slutfört respektive avbrutit sina studier) Skolassistenten registrerar eleverna i Procapita, där såväl

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Mottagning av nyanlända barn i grundskolan

Mottagning av nyanlända barn i grundskolan Mottagning av nyanlända barn i grundskolan Rekommendationer från projekt Barnintroduktion i Jämtlands län. Dessa rekommendationer är ett förslag på hur mottagande och inskolning av nyanlända flyktingbarn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

Specialpedagogisk satsning

Specialpedagogisk satsning Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Theresia Ängarne-Lindberg 2017-04-12 Dnr BIN 2017-138 Bildningsnämnden Specialpedagogisk satsning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden avsätter 900 tkr för

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN. VUXENUTBILDNING

ÅTVIDABERGS KOMMUN.   VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN VUXENUTBILDNING VUXENUTBILDNING I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen (Komvux) i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt Lärarhandledning Behovet av flexibel och individualiserad undervisning ökar hela tiden. Vi har arbetat fram en lättillgänglig, användarvänlig och tydlig resurs för svenska som andraspråk baserad på formativ

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 1:3 Statistik, kompetensförsörjning 2:3 Brukar- och personalenkäter X 3:3 Resultat/Måluppfyllelse En brukarenkät har genomförts bland eleverna i gymnasieskolan.

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Kungsholmens Västra Gymnasium

Kungsholmens Västra Gymnasium K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Kungsholmens Västra Gymnasium Ing re ss På Kungsholmens Västra Gymnasium är det kunskaper om vad det är att vara människa i en alltmer globaliserad värld som är

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 201 7-1 1-02 Järfälla kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Järfälla gymnasium belägen i Järfälla kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Järfälla

Läs mer

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Kommunal vuxenutbildning i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Innehåll 1 Sammanfattning av auktorisationsområden

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Bildningsförvaltningen 2008-06-24 Handlingsplan för: Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Detta dokument är en handlingsplan för genomförandet

Läs mer

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan...

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... Likabehandlingsplan Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... 3 DEFINITION AV BEGREPP... 4 FRÄMJANDE INSATSER... 5 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25

Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25 SÄTERS KOMMUN Uppföljning 2013-14 Vuxenutbildningen Dahlander Kunskapscentrum Anita Johansson 2014-06-25 Innehåll VERKSAMHETENS ORGANISATION... 2 VERKSAMHETENS FORMER... 2 GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN OCH INFLYTANDE...

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 44-2015:9569 Aprendere Skolor AB Org.nr. 556455-9523 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Min skola Östermalm belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Min skola Östermalm har genomfört tillsyn

Läs mer

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15.

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Brogårdsgymnasiet Datum 2014-12-18 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Utbildning i svenska för invandrare, Grundläggande och gymnasial

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Arvika kommun Arvika.kommun@arvika.se Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun 2(5) Uppföljning av tillsyn i Arvika kommun genomförde tillsyn av Arvika kommun under hösten

Läs mer

Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14

Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14 140630 Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde inför läsåret 14/15 är: Här ska den/de punkter stå som kokats ner och står längst ner på sista sidan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola r Beslut Engelska skolan norr AB Org.nr. 556569-9302 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Engelska Skolan Norr belägen i Stockholms kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

Särvux, Bollnäs. Sektor: Särvux. Datum Namn Elisabet Järmens Wallin Titel Rektor

Särvux, Bollnäs. Sektor: Särvux. Datum Namn Elisabet Järmens Wallin Titel Rektor Särvux, Bollnäs Sektor: Särvux Datum 090924 Namn Elisabet Järmens Wallin Titel Rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2008-2009 Inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde upprättar varje förskola, fritidshem

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev.

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Styrkedjan Regleringsbrev Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Regeringen anger vilka mål Skolverket ska arbeta mot och hur verksamheten ska finansieras och återrapporteras.

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING

GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING 2015-05-07 Välkommen till Birgittaskolans vuxenutbildning GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING Kurs CSN poäng Närkurs eller distanskurs Biologi Biologi, två terminer 75/termin Närkurs Data Data, orienteringskurs

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019 Vuxenutbildning Mariestad Information och Kursutbud hösten 2019 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan Läsår 2015/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning. En kvalitetsgranskning

Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning. En kvalitetsgranskning Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning En kvalitetsgranskning Vad vi har granskat Vilka som läser på distans och varför Arbetssätt och arbetsformer Anpassning av distansundervisning utifrån elevers

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Kvalitetsrapport 2011/2012. ABF Stockholm Sfi

Kvalitetsrapport 2011/2012. ABF Stockholm Sfi Kvalitetsrapport 2011/2012 ABF Stockholm Sfi 2 SKOLENHET Skolenhet: ABF Stockholm Sfi Huvudman för utbildningen: Stockholms stad Studievägar: Sfi 2, Sfi 3 Andel som studerar dagtid: 70 % Totalt antal medarbetare:

Läs mer

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kursföreståndare: Peter Lundkvist 1 4,5 hp Kursen är en introduktion till det svenska språket för dig som är internationell student eller forskare

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Sammanfattning av granskningen: De studerande är positiva

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun. a rn j Skolinspektionen Beslut Huvudman 2017-11-30 utbildningsforvaltningen@linkoping.se Dnr 400-2016:6995 Rektor ola.nilsson@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för

Läs mer

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 måndag den 9 september 2013 1 (6) Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 Chef Beskrivning av anordnaren Christina Spjuth Academedia Eductus AB ingår i Academediakoncernen, Sveriges största utbildningsföretag

Läs mer

Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen utbildning i svenska språket

Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen utbildning i svenska språket TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-05-26 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0039 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Dahlander Kunskapscentrums likabehandlingsplan mot. diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Dahlander Kunskapscentrums likabehandlingsplan mot. diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Dahlander Kunskapscentrums likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Vuxenutbildningen 2016-17 Kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux.

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Du kan påverka mer än du tror. 106 20 Stockholm tel: 08 723 32 00, fax: 08 24 44 20 www.skolverket.se Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Vad vill du ha ut av skolan? Hur vill du arbeta?

Läs mer

P O L H E M. POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se

P O L H E M. POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se P O L H E M POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se Vision Mål och mått Polhemsskolans processer Huvudprocess Ledningsprocess Informationsprocess Stödprocess Alla elever ska klara sin utbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2014 UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING SID 1(5) INFORMATION Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2014 Denna plan syftar till att främja vuxenstuderandes

Läs mer

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Hamar 2011-11-09 Annika Hjelm undervisningsråd Sverige: 89% ej under året (minst 26%) 12% någon gång (max 64%) 1.2% en gång i veckan (max 10%)

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2009-02-27. Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten.

2009-02-27. Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten. 2009-02-27 KVALITETSREDOVISNING 2009 VUXENUTBILDNINGEN, VUX Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten. Område/skola/arbetslag:

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

Förord. Föreskrifter om övergången till den nya kursplanen återfinns i SÖ:s publikation Läroplaner 1985:8. Stockholm i maj Skolöverstyrelsen

Förord. Föreskrifter om övergången till den nya kursplanen återfinns i SÖ:s publikation Läroplaner 1985:8. Stockholm i maj Skolöverstyrelsen Förord Enligt riksdagsbeslut får inom kommunal utbildning för vuxna (komvux) anordnas orienteringskurser för vuxenstuderande (orkvux) som kan vara lokalt anpassade och ha olika inriktning. Föreliggande

Läs mer