SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Blad 1 (48)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige 2011-04-27 Blad 1 (48)"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Blad 1 (48) Plats och tid Virveln på Folkets Hus, Strömsund, klockan Beslutande 24 ordinarie ledamöter och 9 tjänstgörande ersättare enligt till protokollet bifogad närvarolista. Övriga närvarande Kungörelse Kungörelse om sammanträdet har varit införd i Länstidningen, Östersunds-Posten och Tidningen Ångermanland Kungörelse om sammanträdet har varit uppsatt på kommunens officiella anslagstavla Kungörelse jämte bilagor har utsänts till ledamöter och ersättare Därefter förklarades sammanträdet vara i laga ordning utlyst. Ingrid Nilsson, sekreterare Lena Haglund, kommunledningsförvaltningen Anders Andersson, kommunchef Anneli Svensson, kommunledningsförvaltningen Henrik Zipsane, Jamtli, 18 Henrik Ylikoski, Jamtli, 18 Anders Hansson, Jamtli, 18 Jan-Olof Karlsson, Akademi Norr, 19 Utses att justera Lena Johansson och Göran Espmark Justeringens Kommunkansliet, Strömsund, plats och tid Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ingrid Nilsson Organ Ordförande.... Majken Bergqvist Justerare..... Lena Johansson Göran Espmark ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige Datum då anslag Datum då anslag sätts upp tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkansliet, Strömsund Underskrift... Ingrid Nilsson

2 Kommunfullmäktige Information av Jamtli Representanter för Stiftelsen Jamtli informerar om Jamtlis länsmuseiroll, länsstrategi, kulturmiljöarbete och aktuella projekt.

3 Kommunfullmäktige Information om kommunalförbundet Akademi Norrs verksamhet Verksamhetschef Jan-Olof Karlsson informerar om förbundets verksamhet, bland annat om projektet Koordinerad kraftsamling inom Akademi Norr.

4 Kommunfullmäktige Godkännande av föredragningslistan Följande tillägg/ändringar görs i föredragningslistan: * Punkt 16 misstroendevotum mot oppositionsrådet kommer ej att tas upp till behandling. * Avsägelse från Bodil Raftsjö (v) av uppdraget som personlig ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden. * Val av personlig ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden för tiden intill den 31 december 2014 efter avgående Bodil Raftsjö. Valärendena behandlas efter punkt 26 i föredragningslistan. * Anmälan av följande motioner från Sverigedemokraterna - Igångsättande av en fritidsgård i Strömsund - Maten till vårdtagare - Redovisning av vattenkraftverk - Ärlig redovisning av åldern på ungdomarna på Bergskristallen - Efterlevnad av knivlagen i kommunens skolor * Anmälan av medborgarförslag om erbjudande till kommunens anställda och förtroendevalda att delta i stödgrupp för att sluta röka och snusa. Nya motioner och nytt medborgarförslag redovisas sist i protokollet.

5 Kommunfullmäktige Dnr Information av kommunrevisionen samt delgivning av revisionsplan Ordföranden Jan Rönngren informerar om revisionens arbete och redovisar den revisionsplan man har fastställt för år Bilaga

6 Revisorerna Revisionsplan 2011 LAGSTADGADE PROJEKT OCH FÖRSLAG PÅ PROJEKT ENLIGT VÄSENTLIGHET OCH RISK SAMT EGNA FÖRSLAG Planering Planering, diverse konsultationer, utredningar m m. Tillförlitlighet i redovisning, system och rutiner, inklusive löpande redovisning. Årsredovisning (revisionsberättelse) Delårsrapport hösten 2011 (skriftligt utlåtande) Övergripande ansvarsutövande Kommunstyrelsen, Barn- kultur- och utbildningsnämnden, Socialnämnden, Miljö- och byggnämnden, Närvårdsnämnd Frostviken Hittills beslutade fördjupade projekt: Intern kontroll IT-avdelningens roll som resurs till förvaltningarna Miljö- och byggnämnd, tillsynsfrågor Uppföljning Uppföljning av 2009 års granskningar Sammanträden, träffar m m. Oförutsett (uppkommen revision)

7 Revisorerna Projektplaner 2011 Intern kontroll Av kommunallagens 9 kap 9 framgår bl.a. att revisorerna ska pröva om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. Nämndernas ansvar i detta arbete framgår av kommunallagen 6 kap 7 i vilken det stadgas att nämnderna ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig. Nämnderna ansvarar för en ändamålsenlig styrning så att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt och att det finns säkra rutiner som förhindrar förlust för kommunen och säkerställer att redovisningen är rättvisande. Ett övergripande politiskt styrdokument, ett internkontrollreglemente, som beskriver organisation och ansvar för kontroll och uppföljning ska upprättas och fastställas av kommunfullmäktige. Nämnd och styrelse ska upprätta och besluta om handlingsplaner för varje verksamhetsår. Revisionsfråga: Är styrningen av den interna kontrollen tillfredsställande? Kontrollmål: - Finns internkontrollreglemente upprättat? - Finns internkontrollplaner för samtliga nämnder? - Är internkontrollplanerna ändamålsenliga? - Finns attestreglemente? - Finns aktuella uppdaterade förteckningar över attestanter? IT-avdelningens roll som resurs till förvaltningarna Kommunledningsförvaltningen- IT är ett serviceorgan till kommunens alla förvaltningar, avdelningar och kommunala bolag i frågor som rör IT, växel- och reception samt kopiering. I arbetsuppgifterna ingår bl a användarstöd till kommunens samtliga verksamheter och att bistå kommunens verksamheter under uppgradering och nyanskaffning av data- och kommunikationsutrustning. Det finns risk för att personalen upplever IT som en extra arbetsbelastning och inte det hjälpmedel som är avsikten. Revisionsfråga: Är kommunens IT-frågor organiserade på ett effektivt och ändamålsenligt sätt? Kontrollmål: - Uppfyller IT-avdelningen sin roll som serviceorgan till förvaltningarna? - Agerar IT-avdelningen så att förvaltningarna väljer de mest ändamålsenliga och användarvänliga systemen?

8 Revisorerna Miljö- och byggnämnd, tillsynsfrågor Kommunernas tillsynsarbete styrs i första hand av miljöbalken, som trädde i kraft den 1 januari 1999, livsmedelslagen och. Balken anger vilket ansvar den kommunala myndigheten har. En stor del av kommunens miljöarbete utgörs av tillsynsarbetet och myndighetsutövningen. Revisorernas möjlighet att granska myndighetsutövning är begränsad enligt kommunallagen, planering och uppföljning av verksamheten är dock möjlig att granska. Revisionsfråga Har miljö- och byggnämnden säkerställt att det finns tillfredsställande rutiner för planering och uppföljning av verksamheten? Kontrollmål: - Hur arbetar miljö- och byggnämnden med tillsyn på miljöområdet? - Är arbetet organiserat med en tydlig ansvarsfördelning och styrning? - Hur säkerställer nämnden att kompetens inom området är tillräcklig? - Hur följer nämnden upp tillsynsverksamheten? Delårsrapport Krav på delårsrapport samt utformning av densamma framgår av Kommunal Redovisningslag, KRL. I kapitel 9, 1 regleras att kommunen minst en gång under räkenskapsåret skall upprätta en delårsrapport för verksamheten från räkenskapsårets början. Rapporten skall omfatta en period av minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret. Enligt Kommunallagen är det lagkrav på att kommunen skall formulera verksamhetsmässiga och finansiella mål för god ekonomisk hushållning i budgeten. Dessa mål ska sedan följas upp i delårsrapport och årsredovisning. Kommunens revisorer åläggs att uttala sig om måluppfyllelsen. I KRL kapitel 9, 2 sägs att delårsrapporten skall innehåll en översiktlig redogörelse för utvecklingen av kommunens verksamhet och resultat sedan föregående räkenskapsårs utgång. Upplysningar skall lämnas om: sådana förhållanden som är viktiga för bedömningen av kommunens resultat eller ställning, och sådana händelser av väsentlig betydelse för kommunen som har inträffat under rapportperioden eller efter dennas slut. Revisionsfråga: Har delårsrapporten upprättats enligt lagens krav och god redovisningssed? Är resultaten i delårsrapporten förenliga med de av fullmäktige fastställda finansiella målen, d.v.s. finns förutsättningar att målen kommer att uppnås? Är resultaten i delårsrapporten förenliga med de av fullmäktige fastställda målen för verksamheten, d.v.s. finns förutsättningar att målen kommer att uppnås?

9 Revisorerna Årsredovisning Revisorerna har bl. a. till uppgift att pröva om räkenskaperna är rättvisande. Inom ramen för denna uppgift bedöms om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lag om kommunal redovisning (kap 3 8). Vidare ska revisorerna enligt kommunalagen (9:9a) bedöma om resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de mål fullmäktige beslutat om. Kommunen kan även ha egna riktlinjer för Årsredovisningens upprättande som ska följas. Revisionsobjekt är Kommunstyrelsen som enligt kommunallagen är ansvarig för årsredovisningens upprättande. Sedan 2005 ska ett skriftligt utlåtande avseende god ekonomisk hushållning från revisorerna biläggas årsredovisningen. Detta sker inom ramen för upprättandet av revisionsberättelsen. Revisionsfrågor: Lämnar årsredovisningen upplysning om verksamhetens utfall, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen? Är årsredovisningens resultat förenligt med de mål fullmäktige beslutat avseende god ekonomisk hushållning? Har balanskravet uppfyllts och hanteras eventuella underskott i enlighet med balanskravets regler? Är räkenskaperna i allt väsentligt rättvisande? Med rättvisande avses följsamhet mot lag, rekommendationer och god redovisningssed. Uppföljning av granskningar 2009 De granskningar som revisionen genomför innehåller ofta förslag på åtgärder som bör genomföras. Dessa åtgärder varierar i omfattning och därmed krävs olika lång tid för genomförande. En viktig del i revisionens arbete är därför att följa upp tidigare granskningar för att, med utgångspunkt från nämndernas svar, konstatera vilka åtgärder som vidtagits med anledning av granskningarna. Syftet med granskningen är att följa upp granskningar genomförda under 2009 för att undersöka vilka åtgärder som blivit genomförda med anledning av de förslag och synpunkter som lämnats i respektive granskningsrapport.

10 Kommunfullmäktige Dnr Svar på motion om krav på omgående flyktingstopp Peter Dahlstedt och Mikael Säbom, Sverigedemokraterna, har i en motion inkommen den 16 december 2010 föreslagit att flyktingstopp ska införas omgående. Kommunfullmäktige har den 16 december 2010, 151, beslutat att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Förslag till yttrande har upprättats av kommunstyrelsens ordförande. Beredning Arbetsutskottet 44/2011 Kommunstyrelsen 89/2011 Yrkanden * Mikael Säbom (sd) yrkar bifall till motionen. * Gudrun Hansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, dvs. att motionen avslås. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Mikael Säboms yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Motionen avslås. Bilaga

11

12 MOTIONSSVAR Motion om krav på omgående flyktingstopp Sverigedemokraterna (sd) har i en motion den 16 december 2010 krävt att Strömsunds kommun omedelbart ska upphöra med flyktingmottagning. Motionärerna skriver att det under rådande förhållande i kommunen inte kan vara försvarbart att ta hit fler flyktingar med extrema religiösa uppfattningar, på bekostnad av Strömsundsbornas trygghet och välmående. Motionärerna fortsätter med förslag om att de flyktingar som inte smälter in i samhället ska rekommenderas att söka uppehälle någon annanstans i världen. Vidare kräver sd att de flyktingar som kommer till kommunen ska ha god kännedom om vår kultur samt sociala struktur. De ska även ha ekonomiska möjligheter till att bosätta sig i Strömsunds kommun. Ett enigt kommunfullmäktige beslutade år 2006 att ta emot flyktingar. Av solidariska skäl har kommunfullmäktige valt att ta emot människor på flykt. Ca 90 % av flyktingar mottagna i Strömsund är kvotflyktingar. UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), avgör vilka människor som har absolut störst hjälpbehov ute i världen och skickar sedan flyktingarna till de mottagarländer som slutit avtal om såkallade kvotflyktingar. Tio länder världen över har en årlig kvot för att ta emot flyktingar i samarbete med UNHCR. Flyktingar som kommer via UNHCR har per automatik permanent uppehållstillstånd (PUT). Över 40 % av det totala antalet flyktingar till Sverige förra året ( personer) var under 20 år. I Strömsund är siffran ca 50 %. Förutom att flyktingmottagandet är en solidarisk handling kan vi se den positiva aspekten att siffran visar på det välkomnade tillskott av unga människor som vårt land är i så stort behov av, och särskilt då vår egen kommun. Det står var och en fritt att leva sitt eget liv. Självklart ska alla invånare följa gängse regler och lagar som vi har i vårt land och i Strömsund. Strömsunds kommun har inte för avsikt att bryta vårt avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. Motionen avslås.

13 Kommunfullmäktige Dnr Svar på motion om att särbehandling i alla former ska upphöra Peter Dahlstedt och Mikael Säbom, Sverigedemokraterna, har i en motion inkommen den 16 december 2010 föreslagit att alla former av särbehandling ska upphöra omgående, oavsett om det gäller skola, kultur eller socialt leverne. Kommunfullmäktige har den 16 december 2010, 152, beslutat att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Förslag till yttrande har upprättats av kommunstyrelsens ordförande. Beredning Arbetsutskottet 45/2011 Kommunstyrelsen 90/2011 Yrkanden * Mikael Säbom (sd) yrkar bifall till motionen. * Göran Espmark (c) yrkar att motionen ska avslås. * Gudrun Hansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, dvs. att motionen besvaras i enlighet med upprättat förslag. Proposition 1 Ordföranden ställer proposition på Mikael Säboms yrkande och finner att detta avslås. Proposition 2 Ordföranden ställer därefter proposition på kommunstyrelsens förslag och Göran Espmarks yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Espmarks yrkande. Omröstning Omröstning begärs.

14 Kommunfullmäktige forts. Följande omröstningsproposition fastställs. Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Göran Espmarks yrkande röstar nej. Vid omröstningen avges 20 ja-röster, 9 nej-röster och 4 avstår från att rösta (se omröstningslista). Kommunfullmäktige har därmed beslutat i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Motionen besvaras i enlighet med upprättat förslag. Bilaga

15

16 MOTIONSSVAR Motion om att särbehandling i alla former ska upphöra Sverigedemokraterna (sd) har i en motion den 16 december 2010 krävt att alla former av särbehandling ska upphöra omgående oavsett om det gäller skola, kultur eller socialt leverne. Motionärerna skriver att det finns klara regler som skall följas utan hänsyn till nationalitet eller trosuppfattning. Med särbehandling menas att människor behandlas olika på grund av t.ex. kön, ålder, sexuell läggning eller etnisk tillhörighet. Den 1 januari 2009 trädde en ny diskrimineringslag i kraft. Den nya lagen ska motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Inom skolans område finns tydliga riktlinjer i bland annat skollagen, läroplanerna och diskrimineringslagen för att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling. Inom skolan pågår varje dag ett arbete för att förhindra all form av särbehandling. Ingen i skolan ska utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. Tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser. Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Det allmänna förhållningssättet är naturligtvis att vi i Strömsunds kommun även fortsättningsvis ska följa gällande lagstiftning vad avser diskriminering och särbehandling. Därmed anses motionen besvarad.

17 Kommunfullmäktige Dnr Motion om döljande av ansikte Peter Dahlstedt och Mikael Säbom, Sverigedemokraterna, har i en motion inkommen den 16 december 2010 föreslagit att ingen får delta i undervisning på skolor med täckt ansikte, inte heller i offentlig miljö. Kommunfullmäktige har den 16 december 2010, 153, beslutat att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Förslag till yttrande har upprättats av kommunstyrelsens ordförande. Beredning Arbetsutskottet 46/2011 Kommunstyrelsen 91/2011 Yrkanden * Gudrun Hansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. * Mikael Säbom (sd) yrkar bifall till motionen. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Mikael Säboms yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Motionen avslås. Bilaga

18

19 MOTIONSSVAR Motion om döljande av ansikte Sverigedemokraterna (sd) har i en motion den 16 december 2010 krävt att ingen elev får delta i undervisning i skolan med täckt ansikte. Motionärerna kräver att all form av totalt döljande av ansiktet är oacceptabelt i offentlig miljö samt att det skulle leda till en oförsvarbar social situation. Vidare kräver sd att man ska ta seden dit man kommer eller välja ett annat land. Vi känner inte till något fall där man i skolan i vår kommun använt burka, ett plagg som totalt döljer ansiktet. Det förekommer en viss användning av niqab som döljer ansiktet men inte ögonen. Frågan om man får förbjuda niqab i skolan har prövats av diskrimineringsombudsmannen (DO) I beslutet framgick tydligt att ett generellt förbud för elever att delta i undervisning för att de bär niqab strider mot diskrimineringslagen. Motionärernas förslag strider mot gällande lagstiftning. Uttrycket att ta seden dit man kommer är en vanligt förekommande fras som används utan större eftertanke. De vanor och ovanor vi har i vår kultur kan skilja sig mellan människor och orter även i vår kommun. Sedvänjor är inte att jämställa med lagstiftning. Ytterligare kan nämnas att flyktingmottagandet i Strömsunds kommun till ca 90 % består av kvotflyktingar som valts ut av UNHCR, FN:s flyktingkommissariat. Kvotflyktingar äger inte möjlighet att välja land för bosättning. Motionen avslås.

20 Kommunfullmäktige Dnr Tillfällig förstärkning av kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 Gudrun Hansson (s) kom in med ett initiativärende den 23 november Besparingsförslaget för barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen rörande kultur- och fritidsverksamheten är för socialdemokraterna helt oacceptabelt. Socialdemokraterna vill i stället satsa på kommunens barn och ungdomar och ta fasta på de synpunkter som ungdomskonventet bidragit med och vill därför tillfälligt förstärka kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 med dessa 2 Mkr. Kommunstyrelsen beslutade den 23 november 2010, 281, föreslå kommunfullmäktige att förslaget om att tillfälligt förstärka kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 med 2 Mkr avslås. Kommunfullmäktige beslutade den 16 december 2010, 108, att återremittera ärendet. Ärendets art är ytterst ovanligt och alliansen ville få utrett vad detta beslut får för konsekvenser för det nästkommande året samt för årets bokslut. Chefen för kommunledningsförvaltningen har lämnat följande yttrande: (s) har yrkat att kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 förstärks tillfälligt med 2 Mkr. Finansiering kan ske genom att 2010 års finansiella mål om att 2 % av skatte- och statsbidragsintäkterna ska utgöra årets överskott överträffas. Ser man resultatet över två år har kommunen tack vare ett prognostiserat bättre bokslut (mer än) 2 Mkr lägre kostnader 2010 och kan därigenom ha 2 Mkr högre kostnader 2011, för kultur- och fritidsverksamhet. Kompletterande ärendebeskrivning En reviderad skatteintäktsberäkning för 2011 visar att högre skatteintäkter 2011 kan finansiera ett utökat tillfälligt tillskott för kultur- och fritidsverksamhet på 2 Mkr. Dvs. ingen öronmärkning av medel behöver göras i bokslut 2010, och inte heller någon balanskravsutredning över två år med anledning av detta.

21 Kommunfullmäktige forts. Jag föreslår att finansiering av kultur- och fritidsavdelningens budgetutökning med 2 Mkr 2011 finansieras genom att budgeten för skatteintäkter räknas upp motsvarande, enligt ny prognos. Beredning Arbetsutskottet 25/2011 Kommunstyrelsen 65/2011 Yrkanden * Lena Johansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. * Göran Espmark (c) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag med motiveringen att det är ett märkligt förfarande att använda pengar som kommunen kanske har i framtiden. Dessutom är omställningsplanen ännu ej redovisad. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Göran Espmarks yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut 1 Kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 förstärks tillfälligt med 2 Mkr år Finansiering sker genom att budgeten för skatteintäkter räknas upp enligt ny prognos. 3 Ärendet ska kompletteras med en omställningsplan för hur dessa 2 Mkr ska användas. Omställningsplanen redovisas till kommunstyrelsens sammanträde den 3 maj och till kommunfullmäktige den 16 juni.

22 Kommunfullmäktige forts. Reservationer Hans Wessén (m), Jan-Olof Olofsson (m), Jöns Broström (m), Marian Stranne (m), Göran Espmark (c), Ragnar Lif (c), Inga-Brith Nilsson (c), Nils-Bengt Nilsson (c) och Gunnar Nord (c) reserverar sig mot beslutet till förmån för Espmarks yrkande. Beslutsexpediering Barn-, kultur- och utbildningsnämnden

23 Kommunfullmäktige Dnr Fastställande av reviderad resultatbudget 2011 Kommunfullmäktige har fattat beslut ( 106/2010) att fördela ett utökat ramutrymme 2011 på 4 Mkr till anslaget för oförutsedda behov. Kommunstyrelsens arbetsutskott har också föreslagit ( 25/2011) en tillfällig förstärkning av kultur- och fritidsverksamhetens budget 2011 med 2 Mkr. Finansiering av dessa 6 Mkr kan ske genom att kommunens skatte- och statsbidragsintäkter sammantaget ökat 2011 mot ursprunglig budget och en reviderad resultatbudget bör därför fastställas. Beredning Kommunstyrelsen 66/2011 Yrkande Göran Espmark (c) yrkar att den reviderade resultatbudgeten ska gälla 4 Mkr. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Göran Espmarks yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Reviderad resultatbudget 2011 fastställs. Bilaga Reservationer Hans Wessén (m), Jan-Olof Olofsson (m), Jöns Broström (m), Marian Stranne (m), Göran Espmark (c), Ragnar Lif (c), Inga-Brith Nilsson (c), Nils-Bengt Nilsson (c) och Gunnar Nord (c) reserverar sig mot beslutet till förmån för Espmarks yrkande. Beslutsexpediering Ekonomi

24 Kommunfullmäktige Dnr Riktlinjer för kommunalt lönebidrag till ideella föreningars anställda Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 12 oktober 2010, 203, att ge utredningschefen i uppdrag att föreslå riktlinjer för lönebidrag. Utredningschefen har upprättat förslag till riktlinjer. Han lämnar inte något förslag om till vilken förvaltningsgren arbetsutskottet ska delegera beslut om kommunalt lönebidrag. Kommunkansliet som i många år verkställt utbetalningarna av dessa bidrag har inget emot att initialt också besluta om lönebidragen till föreningarna. Med antagna riktlinjer är ju också förstagångsbeslutet i huvudsak en verkställighetsåtgärd. Beredning Arbetsutskottet 36/2011 Kommunstyrelsen 74/2011 Kommunstyrelsen beslutade den 1 mars 2011, 74, att ge kommunledningsförvaltningen/kansli delegation att besluta om lönebidragen när riktlinjerna antagits. Yrkande Jan-Olof Olofsson (m) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med tilllägget att beslutet gäller fr.o.m. den 1 juli Proposition 1 Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner bifall till detta. Proposition 2 Ordföranden ställer därefter proposition på Jan-Olof Olofssons tilläggsyrkande och finner bifall till detta. Kommunfullmäktiges beslut 1 Riktlinjer antas enligt bilaga.

25 Kommunfullmäktige forts. 2 Beslutet gäller fr.o.m. den 1 juli Beslutsexpediering Kansli Utredningschefen

26 Riktlinjer för kommunalt lönebidrag till ideella föreningars anställda Allmän förutsättning för bidrag Strömsunds kommun lämnar bidrag till de ideella föreningar som är godkända som bidragsmottagare av Arbetsförmedlingen. Efter att ha erhållit skriftligt beslut från Arbetsförmedlingen kan föreningen med en kopia av detta beslut hos kommunstyrelsen ansöka om kommunalt bidrag. Detta bör då göras utan dröjsmål. Kommunen kan också lämna bidrag till förening som godkänts för Arbetsförmedlingens stödform Trygghetsanställning. Riktlinjer för bidrag Ideell förening kan av kommunen erhålla 8 % av den bidragsgrundande lön som godkänns av Arbetsförmedlingen. Ideell förening som därtill är handikappförening kan av kommunen erhålla 16 % av den bidragsgrundande lön som godkänns av Arbetsförmedlingen. Varje förening får bidrag för högst totalt tre heltidstjänster. Bidrag betalas fr.o.m. kommunens beslutsdatum, ej retroaktivt. Rekvisition av kommunalt lönebidrag Förening som erhållit beslut om kommunalt bidrag skickar till kommunen regelbundet rekvisition om utbetalning. Rekvisitionen bör göras per kvartal eller tremånadersperiod och utan onödiga dröjsmål. Här ska framgå vilken person/vilka personer ansökan avser. Som rekvisition ska kopia av utbetalningsunderlaget från Arbetsförmedlingen användas med angivande av de månader som rekvisitionen avser. Utbetalning Kommunen utbetalar inom två veckor efter rekvisition bidragen till de berörda föreningarna. Föreningarna har då bidragsbeloppet på angivet konto i regel inom två veckor.

27 Kommunfullmäktige Dnr Omföring till kommunstyrelsens utvecklingspott Under 2011 har följande utvecklingsprojekt beslutats i kommunstyrelsen Ks 9/ kronor för BioFuel Region Ks 19/ kronor för Destination Södra Lappland Ks 45/ kronor för samverkanshuset Ks 75/ kronor för Lokala servicelösningar i Backe Utvecklingspotten 2011 uppgick ursprungligen till kronor. Nu återstår endast kronor. Ytterligare projektansökningar kan förväntas inkomma under året. För en smidig hantering har kommunstyrelsens ordförande föreslagit att kronor överförs från kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov till kommunstyrelsens utvecklingspott. Beredning Arbetsutskottet 49/2011 Kommunstyrelsen 94/2011 Kommunfullmäktiges beslut kronor överförs från kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov till kommunstyrelsens utvecklingspott.

28 Kommunfullmäktige Dnr Årsredovisning 2010 och revisionsberättelse för Samordningsförbundet Strömsund Årsredovisning 2010 har upprättats för förbundet. Revisorerna har den 23 februari 2011 avlämnat revisionsberättelse och tillstyrkt att ledamöterna i styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2010 samt att årsredovisningen godkänns. Beredning Arbetsutskottet 50/2011 Kommunstyrelsen 95/2011 Kommunfullmäktiges beslut 1 Ledamöterna i styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret Årsredovisningen godkänns. Beslutsexpediering Samordningsförbundet Revisorerna

29 Kommunfullmäktige Dnr Årsredovisning 2010 och revisionsberättelse för Samordningsförbundet för psykiskt funktionshindrade i Jämtlands län Årsredovisning 2010 har upprättats för förbundet. Revisorerna har den 28 februari 2011 avlämnat revisionsberättelse och tillstyrkt att ledamöterna i styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2010 samt att årsredovisningen godkänns. Beredning Arbetsutskottet 51/2011 Kommunstyrelsen 96/2011 Kommunfullmäktiges beslut 1 Ledamöterna i styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret Årsredovisningen godkänns. Beslutsexpediering Samordningsförbundet Revisorerna

30 Kommunfullmäktige Dnr Borgensavgift Strömsunds Hyresbostäder AB Kommunfullmäktige beslutade under år 2001 att Strömsunds Hyresbostäder AB skulle beviljas kommunal borgen för sina lån. Syftet var att få lägre räntekostnader för bostadsbolaget och för kommunkoncernen. Från och med den 1 januari 2011 infördes en ny lag som innebär nya villkor för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Syftet är att skapa likvärdiga förutsättningar för kommunala bostadsaktiebolag och privata hyresvärdar. De tidigare kraven på att verksamheten ska drivas utan vinstsyfte och att hyran ska sättas med utgångspunkt från en långsiktig självkostnadsprincip faller bort. I stället ska verksamheten bedrivas enligt affärsmässiga principer. Det innebär att kommunen ska ta ut marknadsmässig avgift när de ingår borgensåtagande för sitt bostadsbolag. Strömsunds Hyresbostäder har i dagsläget en låneskuld på 72,5 Mkr, med kommunal borgen. Det är svårt att veta exakt i vilken nivå en borgensavgift ska ligga, det kan komma att utvecklas en praxis kring detta och nivån går att ändra genom ett nytt beslut i fullmäktige. Förslaget är att borgensavgiften beslutas till 0,25 %. Det innebär att avgiften som bolaget ska betala till kommunen uppgår till kronor för år Chefen för kommunledningsförvaltningen har i en skrivelse den 18 februari 2011 föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att ta ut en borgensavgift på 0,25 % av Strömsunds Hyresbostäder AB fr.o.m. år Beredning Arbetsutskottet 52/2011 Kommunstyrelsen 97/2011 enligt följande: En borgensavgift på 0,25 % tas ut av Strömsunds Hyresbostäder AB fr.o.m. år Yrkande Gudrun Hansson (s) yrkar att en borgensavgift på 0,125 % tas ut av Strömsunds Hyresbostäder AB fr.o.m. den 1 januari 2011 och en borgensavgift på 0,25 % fr.o.m. den 1 januari 2012.

31 Kommunfullmäktige forts. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Gudrun Hanssons yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Hanssons yrkande. Kommunfullmäktiges beslut En borgensavgift på 0,125 % tas ut av Strömsunds Hyresbostäder AB fr.o.m. den 1 januari 2011 och en borgensavgift på 0,25 % fr.o.m. den 1 januari Beslutsexpediering Strömsunds Hyresbostäder AB Ekonomi

32 Kommunfullmäktige Dnr Mitt-Skandinaviska Regionprojektet fortsättning i fas 2 ( ) Styrgruppen för Mitt-Skandinaviska Regionprojektet (MSR) beslutade den 30 november 2010 att fortsätta med projektet i en fas 2 ( ) under förutsättning att det finns möjligheter att finansiera en fortsättning. Beslutet samstämmer med de förutsättningar som beskrivs i förprojektet för MSR och i projektbeskrivningen för fas 1 ( ). Mot bakgrund av denna åtgärd har projektledningen utarbetat ett dokument som beskriver resultaten i fas 1 och som skissar vilka prioriteringar som gjorts, organisation och de ekonomiska ramarna för fas 2. Styrgruppen vill att kommunerna behandlar ansökan i två omgångar. Vid den första behandlingen (januari/februari 2011) anmodas kommunstyrelsen ge sitt godkännande till att MSR fortsätter i fas 2 inom den ekonomiska ram och finansieringsstruktur som skissats. Vid en andra behandling (april/maj 2011) måste kommunstyrelsen ta ställning till en konkret ansökan om medfinansiering. Finansieringsbeslut från kommunerna/andra offentliga medfinansiärer ska finnas färdigt att skickas in tillsammans med en ny ansökan till Interreg med stoppdatum den 20 juni Beslut från Interreg lämnas i skiftet november/december Anledningen till att styrgruppen vill ha en behandling i två omgångar i kommunerna är dels för att arbetet med ansökan är omfattande, dels för att styrgruppen vill säkra kontinuiteten både i projektarbetet och i projektorganisationen. Styrgruppen har i en skrivelse den 9 februari 2011 lämnat förslag till beslut. Kommunernas medfinansiering (kontant och direktfinansiering) för fas 2 beräknas ligga på samma nivå som fas 1. Strömsunds kommun medfinansierade fas 1 med kronor för åren Beredning Arbetsutskottet 53/2011 Kommunstyrelsen 98/2011

33 Kommunfullmäktige forts. Kommunfullmäktiges beslut 1 Strömsunds kommun ger styrgruppen för Mitt-Skandinaviska Regionprojektet i uppdrag att utarbeta en projektplan för fas 2 och ta fram en konkret finansieringsansökan så fort som möjligt. 2 Strömsunds kommun medfinansierar fas 2 av projektet med totalt kronor för åren Medel, kronor, anvisas ur kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov Beslutsexpediering Mitt-Skandinaviska Regionprojektet

34 Kommunfullmäktige Dnr Misstroendevotum mot oppositionsrådet Till kommunstyrelsens sammanträde den 29 mars 2011 lämnade Göran Edman (rd) in följande skrivelse: Före detta Kommunalrådet samt nuvarande Oppositionsrådet Jan-Olov Andersson har genom sitt löfte om projektpengar ca 1 miljon till projekt inom Akademi norr, klart överstigit det mandat han sitter på för Strömsunds räkning. Sen tillkommer 60 % tjänst inom SUAB, 60 % inom FUF, som ej är budgeterade kostnad ca kr. Som jag ser det har han missbrukat förtroendet från både väljarna och oss Politiker med uppdrag i KSAU, KS samt KF, detta bör resultera i ett entledigande från uppdraget som Oppositionsråd med omedelbar verkan. Ordföranden meddelade att detta inte är en fråga för kommunstyrelsen, eftersom styrelsen inte har befogenhet att avsätta ett oppositionsråd. Det är oppositionen som nominerar oppositionsråd och kommunfullmäktige som tillsätter denne. Göran Edman (rd) reserverade sig mot att ärendet ej behandlades av kommunstyrelsen och krävde att ärendet skulle tas upp till kommunfullmäktige den 27 april. Kommunfullmäktiges ordförande har vid kontakt med jurist på Sveriges Kommuner och Landsting fått uppgift om att kommunfullmäktige inte kan ta upp ärendet till behandling med hänvisning till kommunallagen 4 kap 10. Av denna framgår att fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som valts av fullmäktige, om den förtroendevalde har vägrats ansvarsfrihet, eller genom en dom som har vunnit laga kraft har dömts för ett brott för vilket det är föreskrivet fängelse i två år eller däröver. Med hänvisning till kommunallagen finns ingen möjlighet att ställa misstroendevotum i kommunfullmäktige gentemot en ledamot. Ärendet tas därför inte upp till behandling. Reservationer Göran Edman (rd) och Tony Olofsson (rd) reserverar sig mot att ärendet lyfts bort ur dagordningen, eftersom de inte finner något hinder mot ärendet varken i kommunallagen eller i befattningsbeskrivningen.

35 Kommunfullmäktige Dnr Medfinansiering av projektet Koordinerad kraftsamling inom Akademi Norr Kommunalförbundet Partnerskap Inland Akademi Norr (AN) är ett kommunalförbund som består av tolv kommuner från fyra län. Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Strömsund, Sollefteå och Kramfors. Dessa kommuner har gått samman i ett kommunalförbund med syftet att skapa regional utveckling. Akademi Norr har sedan år 2000 arbetat för kompetensutveckling och högre utbildning i AN-området. I Strömsunds kommun har vi haft ett flertal högskoleprogram och kortare kurser på distans i samverkan med olika högskolor och universitet. För att ta ytterligare ett steg i arbetet för att skapa regional utveckling och tillväxt har AN kommit överens om att söka medel för genomförande av projektet Koordinerad kraftsamling i AN-regionen. Projektet är ett organiskt utvecklingssteg i AN som bygger på ett uthålligt samarbete vad gäller samverkan och innehåll. Ambitionen är att med en sammanhållen strategi kombinera kompetensutveckling- och näringslivsutvecklingsinsatser i ett integrerat system för tillväxtarbete. Syftet med projektet är att öka regionens attraktionskraft och därmed bidra till fler arbetstillfällen, företagsetableringar och vända den negativa befolkningsutvecklingen. Projektet syftar även till att bygga upp ett hållbart långsiktigt samarbete för att öka regionens små och medelstora företags möjligheter till deltagande på internationella marknader. Strömsunds kommun föreslås medfinansiera projektet Koordinerad kraftsamling med en kontantinsats på totalt kronor under projektperioden ( ) samt med arbetstid motsvarande 60 % tjänst på Lärcentrum och 60 % tjänst på näringslivskontoret. Beredning Arbetsutskottet 54/2011 Kommunstyrelsen 99/2011

36 Kommunfullmäktige forts. Vid kommunstyrelsens sammanträde redovisade kommunchefen, i enlighet, med uppdrag att framtids- och utvecklingsförvaltningen har möjlighet att avdela personal som i dag tjänstgör inom Lärcentrum. Däremot har inte Strömsunds Utvecklingsbolag AB möjlighet att avdela befintlig personal att arbeta i projektet utan måste tillföras extra medel eller prioritera bort annan verksamhet. Yrkanden * Göran Edman (rd) yrkar att ärendet avslås. * Susanne Hansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Proposition Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Göran Edmans yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut 1 Strömsunds kommun medfinansierar projektet med totalt kronor för åren Medel, kronor, anvisas ur kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov Reservationer Göran Edman (rd) och Tony Olofsson (rd) reserverar sig mot beslutet till förmån för Edmans yrkande. Bilaga Beslutsexpediering Akademi Norr Framtids- och utvecklingsförvaltningen Strömsunds Utvecklingsbolag AB

37 Kommunfullmäktige Dnr Destination Södra Lappland bolagsbildning Kommunstyrelsen beslutade den 12 januari 19 att: 1 Strömsunds kommun ska tillsammans med Åsele, Vilhelmina och Dorotea bilda ett destinationsbolag. 2 År 2011 avsätts kronor som aktiekapital i bolaget. 3 Åren avsätts kronor per år som konvertibler i bolaget. 4 Medel, kronor, anvisas ur kommunstyrelsens utvecklingspott Projekt Destination Södra Lappland har nu fått en bidragsfinansiering om 2,3 Mkr av Tillväxtverket och Länsstyrelserna i Umeå och Östersund för projektets del 1. Tillsammans med kommunernas medfinansiering på kronor vardera för 2011, är omslutningen för projekt 1 totalt 2,8 Mkr. Projekt 1, som omfattar perioden våren sommaren - hösten 2011, består i att bilda och starta bolaget och att investera i Web-gränssnitt, design och bokningssystem. Projekt 2, som omfattar perioden hösten 2011 t.o.m. december 2013, består i att utveckla destinationsbolaget. Ansökan är gjord till region Västerbotten med 4,88 Mkr och till Tillväxtverket med 5,66 Mkr. De fyra kommunerna har medfinansierat projekt 2 med kronor vardera per år, åren 2012 och Tillväxtverkets beslut tas den 19 maj. För projekt 2 är omslutningen totalt 11,35 Mkr. I det fall bidragsfinansieringen för del 2 av olika skäl inte kommer på plats enligt de ansökningar som gjorts skall parterna på ett kostnadseffektivt och riskfritt sätt kunna avveckla bolagets verksamhet. Projektet genomförs parallellt med att bolaget etableras.

38 Kommunfullmäktige forts. Beredning Kommunstyrelsen 101/2011 Yrkande Gudrun Hansson (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med tillägget att kommunstyrelsen får i uppdrag att göra eventuella ändringar i bolagsordning, aktieägaravtal och skuldebrev. Proposition 1 Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner bifall till detta. Proposition 2 Ordföranden ställer därefter proposition på Gudrun Hanssons tilläggsyrkande och finner bifall till detta. Kommunfullmäktiges beslut 1 Bildande av bolaget (med arbetsnamnet) Destination Södra Lappland AB godkänns. 2 Aktieägaravtal godkänns. 3 Bolagsordning godkänns. 4 Mall för konvertibelt skuldebrev godkänns. 5 Kommunstyrelsen får i uppdrag att göra eventuella ändringar i bolagsordning, aktieägaravtal och skuldebrev. Beslutsexpediering Razormind AB

39 Kommunfullmäktige Dnr Bildande av Bussgods Jämtland/Härjedalen AB Länstrafikens VD och styrelse har den 10 januari 2011 föreslagit att ägarna beslutar om följande: Vid nästa bolagsstämma vid Länstrafiken i Jämtlands län AB få bilda aktiebolag av nuvarande Bussgods i Jämtland/Härjedalen Att aktiebolaget ska till 100 % ägas av Länstrafiken i Jämtlands län AB Att aktiebolaget bildas den 1 juli 2011 Att upprättad bolagsordning godkänns och gäller från bolagets bildande Målsättningen med bildandet av ett aktiebolag, dotterbolag till Länstrafiken i Jämtlands län AB, är att förbereda för den kommande nya kollektivtrafiklagen, samarbeta närmare med Bussgods Västernorrland och slutligen den kommande sammanslagningen av de sex nordligaste länen till ett Bussgods Norr AB. Bolaget ska årligen upprätta en marknads- och aktivitetsplan omfattande hela verksamhetsområdet och göra aktiva säljinsatser. Kostnadsbesparingar ska i huvudsak kunna göras genom delning med Bussgods Västernorrland av en aktiv säljare, administration kan komma att besparas när den nya lagen tillträtt och man vet hur Länstrafiken i Jämtlands län blir organiserad. Bussgods Jämtland/Härjedalen blir fullgod medlem i Bussgods Sverige Ekonomiska förening och Länstrafiken i Jämtlands län AB återkallar sitt medlemskap. Beredning Arbetsutskottet 64/2011 Kommunstyrelsen 106/2011 Kommunfullmäktiges beslut 1 Länstrafiken i Jämtlands län AB får bilda aktiebolag av nuvarande Bussgods i Jämtland/Härjedalen. 2 Aktiebolaget ska till 100 % ägas av Länstrafiken i Jämtlands län AB.

40 Kommunfullmäktige forts. 3 Aktiebolaget bildas den 1 juli Upprättad bolagsordning godkänns och gäller från bolagets bildande. Beslutsexpediering Länstrafiken i Jämtlands län AB Utredningschefen

41 Kommunfullmäktige Dnr Kostnadsansvar för verkställighet av ärenden enligt socialtjänstlagen personlig assistans Närvårdsnämndens personal har från socialnämndens handläggare fått ett nytt ärende med insatser enligt socialtjänstlagen att verkställa. Utredning har gjorts men inget officiellt beslut har fattats. Det fungerar bra att utföra de insatser som behövs men kostnaderna för detta kommer inte att rymmas inom närvårdsnämndens budgetram för år Tf. närvårdschefen har förordat en för kommunen central budget för verkställigheten av denna typ av ärenden. Närvårdsnämnden har den 13 januari 2011, 6, beslutat att anhålla hos kommunfullmäktige om förtydligande av kostnadsansvar för verkställighet av ärenden enligt socialtjänstlagen. Kommunchefen har den 7 mars 2011 lämnat utredning i ärendet. Beredning Arbetsutskottet 74/2011 Kommunstyrelsen 116/2011 Kommunfullmäktiges beslut 1 Efter biståndsbedömning har respektive nämnd att genomföra uppgifter enligt tilldelad budget. 2 Kommunchefen får i uppdrag att se över styrdokumenten för närvårdsnämnden och socialnämnden för att förtydliga det geografiska ansvaret. Beslutsexpediering Närvårdsnämnden Socialnämnden Kommunchefen

42 Kommunfullmäktige Dnr Revisionsberättelse 2010 för Strömsunds kommun Av kommunen utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelsen och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer verksamheten i kommunens företag. Revisorerna har tillstyrkt att ledamöterna i kommunstyrelsen, miljö- och byggnämnden, barn-, kultur- och utbildningsnämnden, socialnämnden och närvårdsnämnden Frostviken beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret Dessutom har revisorerna tillstyrkt att ledamöterna i den gemensamma nämnden för upphandlingssamverkan och i den gemensamma nämnden avseende samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter beviljas ansvarsfrihet. Kommunfullmäktiges beslut Ledamöterna i styrelse och nämnder beviljas ansvarsfrihet för år I samband med revisionsberättelsens behandling görs följande anteckning i protokollet: De ledamöter i kommunfullmäktige, som även är ledamöter/ersättare i en styrelse eller nämnd som är föremål för revision, deltar inte i beslutet om ansvarsfrihet för denna styrelse/nämnd. Beslutsexpediering Nämnderna

43 Kommunfullmäktige Dnr Årsredovisning 2010 för Strömsunds kommun Kommunledningsförvaltningen/ekonomi har upprättat bokslut och årsredovisning för år Revisorerna har tillstyrkt att årsredovisningen godkänns. Vid sammanträdet informerar ekonomichefen om årsredovisningen. Beredning Kommunstyrelsen 118/2011 Kommunfullmäktiges beslut Årsredovisningen godkänns.

44 Kommunfullmäktige Dnr Avsägelse från Jan Holmberg (sd) av uppdragen som revisor Jan Holmberg (sd) anhåller om entledigande från uppdragen som revisor. Beredning Valutskottet 4/2011 Kommunfullmäktiges beslut Framställningen beviljas. Beslutsexpediering Kommunrevisionen Löner

45 Kommunfullmäktige Dnr Val av revisor för granskning av kommunens räkenskaper och förvaltning för tiden intill den 31 december 2014 efter avgående Jan Holmberg Eftersom Sverigedemokraterna inte kommit in med nominering på en ny revisor utgår ärendet vid dagens sammanträde.

46 Kommunfullmäktige Dnr Val av ersättare som lekmannarevisor för Jämtlands Värme AB för tiden t.o.m. årsstämman 2015 efter avgående Jan Holmberg Beredning Valutskottet 5/2011 Kommunfullmäktiges beslut Jan Rönngren (m), Strömsund, utses som ersättare för lekmannarevisor i Jämtlands Värme AB för tiden t.o.m. årsstämman Beslutsexpediering Kommunrevisionen Den valde Löner Kansli

47 Kommunfullmäktige Dnr Val av revisor för Stiftelsen efter Näsvikens Ångsågs räkenskaper för tiden intill den 31 december 2014 efter avgående Jan Holmberg Beredning Valutskottet 6/2011 Kommunfullmäktiges beslut Ronald Ragnvaldsson (rd), Strömsund, utses som revisor för Stiftelsen efter Näsvikens Ångsågs räkenskaper för tiden intill den 31 december Beslutsexpediering Kommunrevisionen Näsvikens Ångsåg Den valde Löner Kansli

48 Kommunfullmäktige Dnr Avsägelse från Bodil Raftsjö (v) som personlig ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden Bodil Raftsjö (v) anhåller om entledigande från uppdraget som ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden. Beredning Valutskottet 7/2011 Kommunfullmäktiges beslut Framställningen beviljas. Beslutsexpediering Bodil Raftsjö Barn-, kultur- och utbildningsnämnden Löner Kansli

49 Kommunfullmäktige Dnr Val av personlig ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden för tiden intill den 31 december 2014 efter avgående Bodil Raftsjö Beredning Valutskottet 8/2011 Kommunfullmäktiges beslut Kerstin Andersson Hedström (v), Söredsta, utses som personlig ersättare i barn-, kultur- och utbildningsnämnden för tiden intill den 31 december Beslutsexpediering Den valda Barn-, kultur- och utbildningsnämnden Löner Kansli

50 Kommunfullmäktige Delgivningar Dnr a) Årsredovisning 2010 för Länstrafiken i Jämtlands län AB Dnr b) Årsredovisning 2010 för Rikstrafiken c) Anmälan att följande motioner är obesvarade: * Motion den 18 november 2010 från Jöns Broström, Moderaterna, om införande av revisorernas dialog med fullmäktige som en stående punkt vid kommunfullmäktigesammanträdena * Motion den 25 januari 2011 från Hans Wessén, Moderaterna, om att möten gällande fullmäktige, nämnd och styrelse ska hållas inom Strömsunds kommun * Motion den 2 februari 2011 från Hans Wessén, Moderaterna, om avgiftsfri musikskola * Motion den 30 januari 2011 från Karin Stierna och Göran Espmark, Centerpartiet, om att Strömsunds kommun ska bli ägare av vindkraftverk d) Anmälan att följande medborgarförslag är obesvarade: * Förslag den 29 september 2010 från Pieter Fürst och Moa Cromberger, Strömsund, om ett GMO-fritt Jämtland och Härjedalen inga genetiskt modifierade grödor * Förslag den 13 februari 2011 från Katarina Östman, Backe, om allmänt förbud mot fyrverkerier och användande av pyroteknisk utrustning inom kommunen

51 Kommunfullmäktige forts. e) Redovisning från kommunledningsförvaltningen över kvarstående medel i kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov: Budget :- Överskott 2010 för turism och :- camping, bokslutshantering Tillskott, kf 106/ :- Tillskott, samlingslokalbidrag, :- Folkets Hus i Strömsund Anvisat t.o.m. 17/ :- Återstår :- Arbetsutskottets beslut Delgivningarna läggs till handlingarna.

52 Kommunfullmäktige Dnr Motion om reglemente kring delegering rörande personalfrågor Motion den 24 mars 2011 har lämnats in av Hans Wessén, Moderaterna. Bilaga Kommunfullmäktiges beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

53

54 Kommunfullmäktige Dnr Motion om användande av skrivtolkning vid fullmäktiges sammanträden Motion den 4 april 2011 har lämnats in av Göran Edman, Rättvis Demokrati. Bilaga Kommunfullmäktiges beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

55

56 Kommunfullmäktige Dnr Motion om igångsättande av en fritidsgård i Strömsund Motion har den 27 april 2011 lämnats in av Mikael Säbom och Peter Dahlstedt, Sverigedemokraterna. Bilaga Kommunfullmäktiges beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

57

58 Kommunfullmäktige Dnr Motion om maten till vårdtagare Motion har den 27 april 2011 lämnats in av Mikael Säbom och Peter Dahlstedt, Sverigedemokraterna. Bilaga Kommunfullmäktiges beslut Motionen överlämnas till kommunstyrelsen för beredning.

4 Information av kommunrevisionen

4 Information av kommunrevisionen STRÖMSUNDS KOMMUN KUNGÖRELSE 2 Kommunfullmäktige 2011-04-13 Plats och tid Onsdagen den 27 april 2011, klockan 13.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund Klockan 13.00 Ekonomichefen informerar om årsredovisning

Läs mer

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Antal 78 Utsändningdag Tisdagen den 22 mars 2011 Kallelse/Underrättelse Handlingar till Sammanträde Kommunstyrelsen Mars 29 Tisdag 2011 Se nästa sida! Utdelningsadress Postnummer Ortsnamn ontorsadress

Läs mer

Revisionsrapport. Strömsunds kommun. Verkställighet av beslut. Anneth Nyqvist. December 2012

Revisionsrapport. Strömsunds kommun. Verkställighet av beslut. Anneth Nyqvist. December 2012 Revisionsrapport Verkställighet av beslut Strömsunds kommun Anneth Nyqvist December 2012 2013-01-25 Anneth Nyqvis, projektledare Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 52 Utsändningsdag: Måndagen den 11 april 2016 V 16 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Kommunfullmäktige Onsdag 20 April Kommunfullmäktige kallas till sammanträde onsdagen den 20 april 2016,

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 65 Utsändningsdag: Fredag den 31 maj 2013 2013 V 24 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Kommunfullmäktige Onsdag 12 Juni Kommunfullmäktige kallas till sammanträde onsdagen den 12 juni 2013,

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Utsändningsdag: Måndagen den 11 februari 2019 V 8 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Kommunfullmäktige Torsdagen 21 Februari Kommunfullmäktige kallas till sammanträde onsdagen den 21 februari 2019,

Läs mer

3 Sammanträdets kungörande. 4 Information av kommunrevisionen. 5 Svar på motion om avgiftsfri musikskola

3 Sammanträdets kungörande. 4 Information av kommunrevisionen. 5 Svar på motion om avgiftsfri musikskola STRÖMSUNDS KOMMUN KUNGÖRELSE Kommunfullmäktige 2011-12-02 Plats och tid för sammanträde Onsdagen den 14 december 2011, klockan 14.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund Ärenden 1 Upprop 2 Val av protokollsjusterare

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Revisionsplan

Revisionsplan Revisionsplan 2010 1 Inledning Revisionsplanen är framtagen med utgångspunkt i Revisionsstrategi för 2008-2010 och den i januari 2008 utarbetade Väsentlighets- och riskanalysen. Planen innehåller också

Läs mer

Reglemente för revisorerna

Reglemente för revisorerna Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och prövar om verksamheten

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad 1 (10) 2011-01-13. Anders Andersson, kommunchef Barbro Blom, tf närvårdschef Stig Willman, sekreterare

Sammanträdesdatum Blad 1 (10) 2011-01-13. Anders Andersson, kommunchef Barbro Blom, tf närvårdschef Stig Willman, sekreterare Gemensam nämnd för närvård i Frostviken Blad 1 (10) 2011-01-13 Plats och tid Uddebo, Gäddede, kl 10.00-14.30 ande Övriga närvarande Ardis Lindman (s), ordförande Bengt Bergqvist (s) Karin Näsmark (s) Gunnar

Läs mer

Revisionens roll. Revisionens uppgift

Revisionens roll. Revisionens uppgift 1 Reglemente för Malmö Stadsrevision ant av kf 17 18/12 1991, 304, bih 208. Ändr 25/5 2000, 99, bih 50, 1/11 2002, 200, bih 99, 15/5 2003, 105, bih 54, 1/11 2006, 230, bih 145, 29/11 2006, 247, bih 148,

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Torsdagen den 19 april 2018 Kommunfullmäktige 2018-04-19 2 Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder torsdagen den 19 april 2018, kl. 17.00, Anders Olofskolan, Hammarstrand.

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-05-21

Protokoll 1 Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-05-21 Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17.00-20.55 ande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Agneta Lindskog, ekonomichef 74 Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

3. Sammanträdets kungörande. 4. Information från kommunrevisionen. 5. Förvärv av aktier i Inera AB

3. Sammanträdets kungörande. 4. Information från kommunrevisionen. 5. Förvärv av aktier i Inera AB Kommunfullmäktige 2017-06-09 2 Plats och tid För sammanträde Onsdagen den 21 juni 2017, klockan 13.00, Virveln, Folkets Hus, Strömsund Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund. Då har allmänheten

Läs mer

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2012 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Sammanträdesdatum. Ingrid Nilsson, sekreterare

Sammanträdesdatum. Ingrid Nilsson, sekreterare Kommunstyrelsen 2011-03-29 Blad 1 (48) Plats och tid Kommunkontoret i Strömsund, sammanträdesrum Almen, klockan 08.00-16.30 Beslutande Gudrun Hansson (s), ordförande Susanne Hansson (s) Lennart Oscarsson

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Sophie Nygren Sofia Westergren (M) Bo Pettersson (S) sekreterare ordförande justerare

Sophie Nygren Sofia Westergren (M) Bo Pettersson (S) sekreterare ordförande justerare KOMMUNSTYRELSEN Tid: 16:30-16:40 Plats: Skeppet Beslutande Sofia Westergren (M), ordförande Bo Pettersson (S), vice ordförande Gunnar Lidén (M) ersätter Linda Ekdahl (M), jäv 59, 61 Roger Andersson (S)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson, Certifierad kommunal revisor Viktor Hallström Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet.

Förbundsordningen i kommunalförbund och regionförbund ger de grundläggande förutsättningarna i det aktuella förbundet. BRÄCKE KOMMUN 2007-08-28 1(5) Reglemente för Bräcke kommuns revisorer Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län Kommunfullmäktige 2011-12-14 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 152 Överlåtelse av aktier i Länstrafiken Jämtland AB till Regionförbundet Jämtlands län 153 Utökning av Regionförbundet

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Revisionsreglemente för Lunds kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Lunds kommuns revisorer 1 Revisionsreglemente för Lunds kommuns revisorer Revisionens formella reglering 1 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i kommunal lag, bestämmelser som påverkar kommunal revision i annan lagstiftning,

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum (14)

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum (14) 2009-10-05 1 (14) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 5 oktober 2009, klockan 13.00 14.35 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S)

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Bilaga 1 (Sid 9-10) 1 Upprop. 2 Val av protokollsjusterare samt tillkännagivande av tid och plats för protokollets justering

Bilaga 1 (Sid 9-10) 1 Upprop. 2 Val av protokollsjusterare samt tillkännagivande av tid och plats för protokollets justering 2 Plats och tid för sammanträde Onsdagen den 16 juni 2010, klockan 13.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund OBS! Sammanträdet kommer att kunna följas på webb-tv via kommunens hemsida www.stromsund.se.

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren 14:00-15:20 ande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Rolf Eriksson (S) Ann-Britt Danielsson (M) Stefan Larsson (KD) Anna-Karin Johansson (C) Jan Holm (S) Alda

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Revisionsreglemente för Marks kommun

Revisionsreglemente för Marks kommun Revisionsreglemente för Marks kommun Revisionens roll och uppdrag 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23 KOMMUNSTYRELSEN Tid 17:00-17:05 Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner Erica Bjärsved ekonomichef Emma Dahlgren

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN 1 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN KF 2006-12-18 196 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 63 Utsändningsdag: Torsdag den 31 oktober 2013 2013 V 46 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Kommunfullmäktige Onsdag 13 November Kommunfullmäktige kallas till sammanträde onsdagen den 13 november

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: KS 15-648 Regler 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer

Reglemente för Umeå kommuns revisorer Reglemente för Umeå kommuns revisorer Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00834 Revisionens roll Revisorerna

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Reglemente för kommunrevisionen

Reglemente för kommunrevisionen Styrande dokument Senast ändrad 2017-06-13 Reglemente för kommunrevisionen Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Reglemente för kommunrevisionen Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 227 2017-06-13

Läs mer

3. Sammanträdets kungörande. 4. Information från kommunrevisionen. 5. Revisionsberättelse för år 2016

3. Sammanträdets kungörande. 4. Information från kommunrevisionen. 5. Revisionsberättelse för år 2016 Plats och tid För sammanträde Torsdagen den 27 april 2017, klockan 13.00, Virveln, Folkets Hus, Strömsund Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund. Då har allmänheten möjlighet att ställa frågor

Läs mer

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag.

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag. REGLEMENTE FÖR KALIX KOMMUNS REVISORER Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA Till Kommunfullmäktige Revisorernas redogörelse 2014 För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning har vi granskat all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Revisionen. Antaget KF

REGLEMENTE FÖR. Revisionen. Antaget KF REGLEMENTE FÖR Revisionen Antaget av Kommunfullmäktige Antaget KF 2019-05-06 74 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

3. Sammanträdets kungörande

3. Sammanträdets kungörande Kommunfullmäktige 2017-09-08 1 Plats och tid för sammanträde Onsdagen den 20 september 2017, klockan 13.15, församlingshemmet, Backe Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund. Då har allmänheten

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Eric Berntsson

Läs mer

Revisionsplan 2011 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2011 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS

Thomas Carlsson (S) Lena Åberg, (L) Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Rolf Eriksson (S) Lena Åberg (L) ANSLAG/BEVIS Sida 1 (17) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 9 april 2019 kl 14:00-17:10, ajournering kl. 16:48-16:57 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Rasmus Hägg (S) Lina Dahm (S) Andreas Dahlborg (L), ersätter

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer

Reglemente för Skurups kommuns revisorer Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns revisorer Innehåll Revisionens roll...2 Revisorernas antal och organisation...2 Revisorernas organisation...4 Revisionsberättelse...5 Lekmannarevisorer i

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun

Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Carl- Gustaf Folkeson Certifierad kommunal revisor Bengt-Åke Hägg Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011.

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglemente 2010-12-20 Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglementet ersätter det reglemente som beslutades av kommunfullmäktige den 16

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer