Somalia föreläsning 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Somalia föreläsning 1"

Transkript

1 Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium om Somalia 22/

2 Somalia föreläsning 1 Samtidshistoria, flyktingsituationen, religion Samtidshistoria Republiken Somalia bildas 1960 genom en sammanslagning av de tidigare kolonierna (1) Brittiska Somaliland och (2) Italienska Somaliland. Mohamed Siad Barre håller diktatoriskt styre över landet från oktober 1969 till januari Barre-regimen präglas ideologiskt av socialism, somalisk nationalism, samt ett starkt motstånd mot klansystemet (i retorik snarare än praktik). Landet styrs hårt från huvudstaden Läskunnighetsreformer: Latinet används för att skapa ett skriftspråk Ogadenkriget mot Etiopien. Barre-regimen hjälper Western Somali Liberation Front att återföra Ogadenprovinsen till Somalia. Sovjet skrider till Etiopiens försvar och tvingar de somaliska trupperna på reträtt Siad Barre faller, staten kollapsar. Faktorer: Sovjet stoppar ekonomiskt stöd. Barres klanpolitik, privilegier till sin egen klan. Motståndsgrupperna Somaliska nationella rörelsen (SNM) och Förenade somaliska kongressen (USC) SNMs ledning bidrar till att Somaliland deklarerar självständighet Årtionden av civila stridigheter förstör Somalias ekonomi och infrastruktur. Få länder har i modern tid drabbats av ett sådant sammanbrott som Somalia, och landet upphör under perioder att existera som stat Övergångsregering bildas i Kenya De islamiska domstolarna tar makten i Mogadishu. Globaliserat maktspel i Somalia mellan å ena sidan övergångsregeringen, USA, Etiopien, FN-styrkan AMISOM, och å andra sidan de islamiska domstolarna, diverse islamistiska rörelser och Eritrea. USA oroas över att Somalia blir en viktig plattform för Al-Qaida-relaterade rörelser Den våldsbejakande islamistiska gruppen al-shabab ursprungligen en ungdomsgren inom domstolarna får kontroll över stora områden i södra och centrala Somalia Svältkatastrof Provisorisk författning antas. Hassan Sheikh Mohamud väljs till president Nytt presidentval är på gång (januari 2017).

3 Somalia föreläsning 1 Samtidshistoria, flyktingsituationen, religion Säkerhetssituationen I södra och centrala Somalia är det strider mellan al-shabab och Somaliska federala regeringen (SFG) Dagligen attacker i Mogadishu (utifrån rapporter från våren 2016) Särskilt utsatta grupper: kvinnor, barn, personer kopplade till regeringen, journalister, minoritetsgrupper, pojkar och yngre män (tvångsrekrytering till al- Shabab), internflyktingar (saknar klanbeskydd). Säkerhetssituationen i Puntland och Somaliland är relativt stabil, i jämförelse med ovanstående. Särskilt Somaliland. Statsbyggandeprocessen Oerhört hög korruption, vilket försvårar processen. Rättssystemet är svagt, fall som ska hanteras av statens domstolar hanteras i praktiken oftare av klanerna och utifrån sedvanerätten. I Somaliland har man kommit något längre med upprättande av statens funktioner, här ger staten också visst utrymme åt klanäldste inom ramen för statssystemet; en typ av hybrid-system. Somalier på flykt Många somalier befinner sig på flykt utanför Somalia, men det finns även ca 1 miljon internflyktingar. Största somaliska gruppen i exil befinner sig i Kenya. De flesta bor antingen i Eastleigh, en förort till Nairobi, eller i flyktinglägret Dadaab.

4 Somalia föreläsning 1 Samtidshistoria, flyktingsituationen, religion Religion i Somalia Sunnitisk islam är majoritetsreligion. Traditionell religion i Somalia är präglad av sufiska rörelser: Qadiriyya, Ahmadiyya och Salihiyya. De religiösa experterna kallas sheikh eller wadaad. Viktig uppgift: de leder utförandet av passageriter: födelse, äktenskap, begravningar. Baraka syftar på en helig kraft som kan genereras genom vissa handlingar och ibland direkt utstråla från vissa speciella religiöst betydelsefulla personer eller föremål. Poängen med kraften är att den har positiva effekter; den för med sig hälsa, välfärd och framgång. Exempel: Många somalier bär på amuletter med koraninskriptioner. Sufi-ordnarnas grundare antas bära på kraften därav är deras gravar, helgedomar och reliker viktiga. Islamiska traditioner utgör en viktig grundstruktur i vardagslivet för många somalier: bönen, fastan, pilgrimsfärden. 80 och 90-talen: islamiska strömningar en del med koppling till wahabism och salafism från bland annat arabiska halvön befäster sig i Somalia. Det är lätt att värva anhängare i kaoset kring inbördeskriget. De nya rörelserna både påverkar och samexisterar med traditionella islamiska former i landet. Framväxten av islamistiska rörelser fredliga såväl som våldsbejakande kan härledas till ovan nämnda inflytande.

5 Somalia föreläsning 2 Klansystem och sedvanerätt Klansamhället Somalia är ett av många länder där klanen och klangemenskapen är centrala i det sociala såväl som i det politiska livet. Klaner är i princip stora släktskap enade under gemensamma förfäder. Somalia har i princip ingen motsvarighet till den Västerländska/europeiska modellen av kärnfamilj, minsta beståndsdelen av familj är vad Väst skulle kalla släkt. Klansamhällen bygger på kollektivism där rättigheter, skyldigheter samt resurser (t ex ekonomiska) baseras på familj- och släkttillhörighet snarare än individ. Därför är det viktigt att känna till släktträd och namn på sina förfäder. Klanen fyller en rad institutionella och samhälleliga funktioner motsvarighet till de sociala tryggheter och försäkringar som våra myndigheter ger oss. Klanen skyddar också mot utsatthet vid konflikter och hot. => En form av medborgarskap? Till de större klanfamiljerna brukar räknas Hawiya, Ishaak, Darod, Rahanwein, Dir och Digil. Några exempel på viktiga minoritetsgrupper: Bantu/Jareer, Yibir, Midgan och Tumal. Sedvanerätten Xeer Innehåller de flesta funktioner och roller som återfinns i den liberala statens rättssystem: jurister, poliser, vittnen, domare, etc. Reglerar samspel mellan människor, fördelning av resurser. Rätten är dock muntligt traderad, snarare än nedtecknad. Hur hanterar man grova våldsbrott? Olika alternativ: Offrets klan utövar blodshämnd aano (detta försöker man ofta undvika) Förövarens klan blir skyldig till kompensation, blodspengar. Somaliska: mag, arabiska: diya. Kompensationens omfattning? Fastställs av klanernas äldste. Mord. Manlig klanmedlem: 100 kameler Mord. Gift kvinna: 50 kameler Man brukar då prata om den mag-betalande gruppen, eller mag-betalande subklanen. Består av ett hundratal upp till ett tusental män. Gruppen förenas genom att man härleder sig tillbaka till en förfader som ligger 4 8 generationer tillbaka. (Jämför med klan, en grupp som förenas utifrån en förfader kanske 20 generationer tillbaka. Klanfamilj = 30 generationer). Den mag-betalande subklanen är ett viktigt begrepp: det är en konkret grupp, så gott som alla tillhör en mag-betalande subklan. Det är den minsta politiska enheten och den enhet som har möjlighet att beskydda individer, exempelvis genom att betala skulder.

6 Somalia föreläsning 2 Klansystem och sedvanerätt Muntlig språktradition Skriftspråk har en avgörande roll i ett modernt samhälle Somalia är en talspråklig kultur: starkt präglad av en muntlig tradition som inte försvinner bara för att fler får tillgång till det skrivna ordet. Klan-samhällen är både hierarkiska och byggda på relationer. När man lärt sig att en person har omdöme och klokhet litar man på denne. Människor med liten eller ingen erfarenhet av en stat tenderar att till liten grad lita på ansiktslös information (information förmedlad utan ett konkret ansikte). I ett utpräglat stat-samhälle som Sverige, däremot, är det av mindre betydelse vilken person som förmedlar samhällsinformation, och det finns en större tillit till systemet. Ovanstående skillnad mellan hur klan-samhällen och stat-samhällen fungerar när det gäller informationsförmedlingen leder ofta till kulturkrockar.

7 Somalia föreläsning 3 Somalia & Sverige Familj & klan Barn är hela familjens projekt och är därför i hög grad mobila inom släkten. Vanligt att familjer/hushåll har barn födda av en släkting samtidigt som de egna (biologiska) barnen kan vara utplacerade hos någon släkting/fosterfamilj. Om klanen anser att ett barn uppvisar ett skadligt beteende eller om det anses att föräldrarna inte klarar av att uppfostra tas ibland beslutet att låta barnet vistas hos en annan del av den utvidgade familjen som anses ha förmåga att lära barnet att uppföra sig. Även svenska ungdomar med somaliskt ursprung skickas ibland till Somalia, ibland med deras eget medgivande, ibland inte, för att de ska komma på rätt spår eller för att lära känna sin kultur och förbättra sina språkkunskaper. Detta kallas Dhaqan celis. Hushåll och barnuppfostran är generellt kvinnors ansvar i Somalia medan män står för jobb/försörjning. Vanligt att somaliska kvinnor uppfattar att hushållsansvaret är svårare i Sverige än i Somalia i Somalia finns alltid hjälp i den utökade familjen och släkten. Den svenska kontexten gör att par blir mer beroende av varandra vilket ofta leder till förändringar i parrelationer och roller. Släkt och klan utgör en kollektiv ekonomi där en familj/hushåll har försörjningsansvar åt föräldrar/svärföräldrar samt skyldighet att hjälpa släktingar i nöd. Hjälpbehovet hos släktingar i hemlandet innebär ständiga prioriteringar mellan släktingars behov i hemlandet och den mindre familjeenhetens behov i Sverige.

8 Somalia föreläsning 3 Somalia & Sverige Religion & psykisk ohälsa I diasporan spelar religion en viktig roll för identitet och kontinuitet. Hos somalier är det vanligt att religion är ett hjälpmedel för att bearbeta upplevelser från inbördeskriget och konflikter i Somalia, och det förekommer olika former av religiös terapi för att hantera psykisk och mental ohälsa. Ur ett traditionellt somaliskt perspektiv ses psykisk ohälsa som ett linjärt kontinuum: från att vara frisk/normal till att vara galen (Waali). En grundläggande strategi för att hantera psykiska hälsoproblem är koranläsning. Sker antingen i mindre grupper av vänner och familj eller av religiösa lärde/auktoriteter (sheiker) som läser speciella suror, verser i Koranen. Vid allvarligare villkor krävs experter. En grundförutsättning för att religiös terapi ska vara effektiv är att den sakkunnige besitter stor religiös kunskap. Ibland förekommer även helgat vatten, dvs. koranvatten (tahliil) som många uppfattar har makt att bota och läka. Vattnet helgas genom att man läser specifika koranverser och blåser i vattnet. Vattnet kan beröra kropp eller drickas. Djinn: Ande/andeväsen i islamisk kosmologi. Kan träda in i en persons kropp, dvs. personen blir besatt. Tecken: någon skiftar i personlighet, talar med olika röster, etc. Om någon är besatt av en djinn krävs en särskild ritual för att driva ut djinnen. Djinn-exorcism kallas Ruqyah. En religiös lärd läser speciella suror (bl. a. de 3 sista surorna i Koranen, ), talar med djinnen, förhandlar och försöker få den att lämna kroppen. En del använder koranvatten. Zar-traditionen: En bred förislamisk andetradition (finns även i Etiopien, Sudan, Egypten). De flesta somalier betraktar zar-traditionen som icke-islamisk eller falsk och det är mer acceptabelt att prata om djinner. Därför brukar föreställningen om zar-andar hållas hemlig. Medan djinner fördrivs med bön och Ruqyah, fördrivs zar-andar med musik/trum-ceremonier där personer försätts i transtillstånd.

9 Somalia föreläsning 3 Somalia & Sverige Arbetsmarknaden Artikelserie och debatt i GP 2007: I artikeln Göteborgs somalier ett folk i kris pekas somalier ut som ett kollektiv som misslyckats med att integreras i Sverige. I artikeln Vi somalier kommer inte att gå under svarar svensksomalier och menar att GP:s artikelserie är kränkande och en grov generalisering av en redan utsatt grupp. Framtidskommissionens rapport Somalier på arbetsmarknaden har Sverige något att lära? : År 2010 var sysselsättningsgapet mellan hela befolkningen och somalier mer än 50 procentenheter. Två huvudsakliga faktorer är: o Utbildning: 70 procent av somalierna har endast förgymnasial eller okänd utbildning. o Tid i landet: 60 procent av somalierna har kommit till Sverige sedan 2006 Rapporten tittar på skäl till varför det går bättre för somalier på arbetsmarknaden i Storbritannien, USA och Kanada och pekar på: ü Språket Somalier är inte lika främmande inför det engelska språket ü Under 90-talet (vid första stora somaliska flyktingvågen) var det högkonjunktur i jämförandeländerna medan det i Sverige var lågkonjunktur och arbetslösheten ökade bland hela befolkningen. ü Minimilönerna i angloamerikanska länder ligger betydligt lägre och anställningsskyddet är mycket sämre än i Sverige vilket innebär att trösklarna till arbetsmarknaden är lägre. ü Etniska organisationers roll i integrationsprocessen I Storbritannien, Kanada och USA sker mycket av arbetet med flyktingar via s.k. community-organisationer, alltså etniska organisationer, som har en viktig roll som väg in i samhället för invandrare, där gruppens förmåga att navigera tas i bruk. Rapporten diskuterar eventuella risker/baksidor med den svenska individcentrerade integrationspolitiken där inslussningen går via myndighetskanaler och enbart handlar om förhållandet mellan individ och offentlig sektor. I syfte att inte särbehandla eller generalisera kring grupper undviker myndigheter kollektiva identiteter. Risken är dock att generaliseringen enbart förflyttas från etnisk grupp till invandrare som större grupp. Rapporten uppmuntrar till att erkänna att det finns etniska grupper som delar gemensamma upplevelser och erfarenheter. Etniska organisationer borde få bredare och större ansvar eftersom kulturella, sociala och ekonomiska och behov är intimt sammanflätade. Etniska organisationer kan erbjuda människor information och hjälp på ett för dem språkligt och kulturellt begripligt sätt, skräddarsydd social och ekonomisk service, hjälp att hitta utbildning och bostad, söka jobb, få hjälp med att starta företag, få hjälp med byråkrati och finansiering, samt erbjuda representation gentemot politiker och myndigheter.

10 Referenslista Samtidshistoria, flyktingsituationen, religion Hansen, Stig Jarle Al-Shabab in Somalia: The History and Ideology of a Militant Islamist Group. Hurst & Company, London. Lewis, Ioan Saints and Somalis: Popular Islam in a Clan-based Society. The Red Sea Press, Inc., Asmara. Lewis, Ioan A Modern History of the Somali: Nation and State in the Horn of Africa. James Currey, Oxford. Lewis, Ioan Understanding Somalia and Somaliland. Hurst & Company, London. Lifos Center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet. Somalia En sammanfattande analys av säkerhetssituationen, rättsväsendet och civilas situation. Migrationsverket, Taucher, Wolfgang; Vogl, Mathias och Peter Webinger (ed.) Somalia: Security, Minorities & Migration. Austrian Federal Ministry of the Interior, Vienna. Westerlund, David och Ingvar Svanberg (ed.) Islam Outside the Arab World. Curzon Press. Klansystem och sedvanerätt Brinkemo, Per Mellan Klan och Stat Somalier i Sverige. Timbro, Livonia, Lettland Gundel, Joakim The predicament of the Oday : the role of traditional structures in security, rights, law and development in Somalia. Danish Refugee Council. Lifos Center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet. Myndigheter och klanssystem i Somalia. Migrationsverket, 2012.

11 Referenslista Somalia & Sverige Johnsdotter, Sara Created by God: how Somalis in Swedish exile reassess the practice of female circumcision. Sociologiska institutionen Lunds universitet. Johnsdotter, Sara Dumpning av svensksomaliska barn? Om familjer, föräldrar och barn i en transnationell kontext. Globala familjer (red. Eastmond, Marita och Åkesson, Lisa). Hedemora: Gidlunds. Johnsdotter, Sara Somaliska föreningar som överbryggare: En uppföljning av 28 svensksomaliska projekt som fått stöd av Allmänna arvsfonden. Malmö: Hälsa och samhälle, Malmö högskola. Johnsdotter, Ingvarsdotter, Ostman & Carlbom Koran reading and negotiation with jinn: Strategies to deal with mental ill health among Swedish Somalis. Mental Health, Religion & Culture volume 14, issue 8: Melander, Charlotte Sociala stödformer inom svensksomaliers transnationella släktnätverk. Globala familjer (red. Eastmond, Marita och Åkesson, Lisa). Hedemora: Gidlunds. Melander, Charlotte Inom transnationella och lokala sociala världar: Om sociala stödutbyten och försörjningsstrategier bland svensksomalier. Göteborg: Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete. Tiilikainen, Marja Somali women and daily Islam in the diaspora. Social Compass 50(1):59 69.

12 Kontakt

Eritrea - sammanfattning

Eritrea - sammanfattning Utbildningssammanfattning Söderhamn, 27/2-2017 Eritrea - sammanfattning Historia Eritrea har historiskt sett varit en del av det Etiopiska imperiet. 1890-1941 Italiensk koloni: Eritrea skapades som en

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Burlöv 28/2-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av många länder där klanen och klangemenskapen

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 27/2-2018 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det Ottomanska

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Kulturmöten och familjemönster Mölndal Stad 9/11-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Samordningsförbundet Vänersborg och Mellerud 22/8-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av

Läs mer

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER Vad är klan? Varför finns det? Hur fungerar det? Vad händer när klan möter stat? Och vad har hederskultur med det att göra? Föreläsning av Per Brinkemo brinkemo@gmail.com

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 7-8/12-2017 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det

Läs mer

Somaliska riksförbundet isverige (SRFS) (Alvesta)

Somaliska riksförbundet isverige (SRFS) (Alvesta) Somaliska riksförbundet isverige (SRFS) 2016-08-26 (Alvesta) Innehållsförteckning 1. SRFS? 2. Somalia 3. Socialstruktur 4. Migration & integration 5. Avslutning & Frågestund Somaliska riksförbundet i Sverige

Läs mer

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER

KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER KLANSAMHÄLLET HEDERSKULTURENS MODER Vad är klan? Varför finns det? Hur fungerar det? Vad händer när klan möter stat? Och vad har hederskultur med det att göra? Föreläsning av Per Brinkemo brinkemo@gmail.com

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor ACP-UE/101.261/B 5.9.2012 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om utmaningar för EU och AVS-gruppen med avseende på den politiska och humanitära

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018 Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna 30 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa. Religionsvetarnas del i utbildningen

Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa. Religionsvetarnas del i utbildningen Utbildningssammanfattning Migration, kulturmöten och psykisk ohälsa Religionsvetarnas del i utbildningen Samordningsförbundet Halland, HT 2017 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Situationen i Somalia är fortsatt mycket allvarlig. Politiskt våld och utbredd kriminalitet

Läs mer

Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna

Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En föreläsning med Religionsvetarna 20 februari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

Integrationen i ett europeiskt, nationellt och lokalt perspektiv Östen Wahlbeck ÅA, Vasa, 21 mars 2018

Integrationen i ett europeiskt, nationellt och lokalt perspektiv Östen Wahlbeck ÅA, Vasa, 21 mars 2018 Integrationen i ett europeiskt, nationellt och lokalt perspektiv Östen Wahlbeck ÅA, Vasa, 21 mars 2018 Presentation Östen Wahlbeck Professor II i statsvitenskap vid University of Southeast Norway. (MA

Läs mer

Introduktion till religion & islam

Introduktion till religion & islam Introduktion till religion & islam I västvärlden och i Sverige är religion vanligtvis en individuell och privat fråga som saknar juridisk relevans. Utanför Europa, vanligtvis i Mellanöstern men även i

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (8) Beslut 2008-10-29 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande medborgare i Somalia God man: Offentligt biträde: Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja XX permanent uppehållstillstånd

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Kulturantropologi A1 Föreläsning 5. En värld i förändring? Möten, globalisering och antropologins roll

Kulturantropologi A1 Föreläsning 5. En värld i förändring? Möten, globalisering och antropologins roll Kulturantropologi A1 Föreläsning 5 En värld i förändring? Möten, globalisering och antropologins roll Vi har pratat om: Kulturella och samhälleliga variationer Olika ontologiska uppfattningar Insocialisering,

Läs mer

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum

När världen kommer till vårdcentralen. Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum När världen kommer till vårdcentralen Joakim Lindqvist distriktsläkare Anne Johansson Olsson distriktssköterska/vårdlärare Transkulturellt Centrum Bakgrund och syfte Transkulturellt centrum Stockholmsläns

Läs mer

Somaliskt samhälle och kultur Foto: Harbi Amir

Somaliskt samhälle och kultur Foto: Harbi Amir Somaliskt samhälle och kultur Foto: Harbi Amir Dagens föreläsare Harbi Amir: Samhällsvetare. Karlskoga kommun, länsstyrelsen Bourdieu skriver om människans Habitus : att Människan integreras och formas

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner

Religion, kön och etnicitet. Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Religion, kön och etnicitet Religionsbeteendevetenskap B1 Föreläsning 9 februari Marta Axner Varför kön och etnicitet? Olika perspektiv på religion mäns och kvinnors, olika gruppers religion, minoritet

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Artister som medverkar

Artister som medverkar Somaliska kultur- och litteraturdagar Datum: 4-5 december 2015 Tid: fredag 09:00-16.00 på svenska fredag: 16:00-20:30 på somaliska Lördag: 09.00 20.00 på somaliska Plats: Kista Träff Huvudarrangör: Kista

Läs mer

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN PSYKOLOGENHETEN HISINGEN Shirin Fazel-Zandy Leg. psykolog shirin.fazel-zandy@vastrahisingen.goteborg.se LIVET I EXIL OCH DESS EFFEKTER PÅ FAMILJESTRUKTUR OCH FÖRÄLDRAR-BARN RELATION. 1 PROBLEM SOM KAN

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Kolonialism från 1800-tal McMahon-Hussein breven Balfour deklarationen Sykes-Picot-avtalet

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

VI OCH DOM 2010/01/22

VI OCH DOM 2010/01/22 VI OCH DOM 2010/01/22 Integration och invandring En bild av olika människor I Norbotten, Till.exempel.I Boden lever många människor med olika bakgrund. Vissa är födda i Sverige och andra i utlandet. Integration

Läs mer

Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål

Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål Rebecca Popenoe, Fil.dr. Socialantropolog & Adjunkt, Karolinska Institutet Nätverket hälsa och demokrati, 8 februari 2013 Socialantropologi =

Läs mer

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA Mehrdad Darvishpour, fil. dr i sociologi och docent och senior lektor i socialt arbete vid Mälardalen högskola

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Rättsavdelningen SR 15/2017

Rättsavdelningen SR 15/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-05-11 SR 15/2017 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Burundi 1. Syfte och bakgrund Syftet med denna kommentar är att ge en rättslig bedömning av situationen i

Läs mer

Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo

Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo Politisk orientering Somalia Maj/juni 2007 Av Mohamed Y. Abshir Waldo Sammanfattning Trots att det har skett vissa framsteg för den politiska och säkerhetsmässiga situationen i alla somaliska zoner under

Läs mer

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 1 Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 2 Fritid Det traditionella föreningslivet upplevs som ett hinder med stora krav för medverkan, ibland annat vad gäller långsiktiga åtaganden och

Läs mer

AoM Consult AB. Rätt och religion. Familjerätt, hedersbrott och sharialagar. Din utbildningskonsult

AoM Consult AB. Rätt och religion. Familjerätt, hedersbrott och sharialagar. Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Rätt och religion. Familjerätt, hedersbrott och sharialagar. En unik kurs som ger överblick över de lagar och principer som tillämpas i familjemål i större delar av

Läs mer

Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012

Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012 Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-28 Rättschefens kommentar angående säkerhetsläget i Somalia Bakgrund Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012 att det råder ett tillstånd

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete.

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. UNGA OCH EXTREMISM Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. SKAFFA KUNSKAP Ung och extrem podcasts Tre samtal om extremism Män som våldsamma superhjältar. Kvinnor

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Utbildningssammanfattning LIS Lyckad integration i Skåne

Utbildningssammanfattning LIS Lyckad integration i Skåne Utbildningssammanfattning LIS Lyckad integration i Skåne Förskolor i Lomma kommun 10/10-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia

Läs mer

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förord Att värna demokratin och att arbeta för att medborgarna ska känna sig delaktiga är två av de viktigaste uppdragen som samhället har.

Läs mer

Rättsavdelningen SR 33/2016

Rättsavdelningen SR 33/2016 Bfd22 141107 1 (5) Rättsavdelningen 2016-07-06 SR 33/2016 I detta styrdokument finns hänvisningar av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm YTTRANDE 2017-05-29 Dnr SOU 2017:6 Ju2017/01226/L2 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:6 Se barnet! Sammanfattning GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) utgår ifrån att alla barns

Läs mer

URVALSPROVET FÖR SÖKMÅLET SAMHÄLLSVETENSKAPER 2018: MODELLSVAR

URVALSPROVET FÖR SÖKMÅLET SAMHÄLLSVETENSKAPER 2018: MODELLSVAR URVALSPROVET FÖR SÖKMÅLET SAMHÄLLSVETENSKAPER 2018: MODELLSVAR Urvalsprovet består av fyra (4) frågor... Fråga 1: Besvara delfrågorna 1a-1e. Fråga 1 relaterar till artikeln av Staffan Himelroos (2015)

Läs mer

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs VEM ÄR JAG Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist och anställd av FN. Har också arbetat

Läs mer

Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser

Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser Presentation av Dr. Riyadh Al-Baldawi Psykiater, leg. Psykoterapeut, handledare, Med.

Läs mer

Transkulturella aspekter på symtom och diagnostik. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Flykt, exil, trauma

Transkulturella aspekter på symtom och diagnostik. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Flykt, exil, trauma Transkulturella aspekter på symtom och diagnostik Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Flykt, exil, trauma 181114 Kultur och migration Ett fall Verktyg för att förstå kulturella aspekter

Läs mer

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 ANTAL ENSAMKOMMANDE POJKAR OCH FLICKOR 2015 Ålder Flickor Pojkar Totalt 0 6 år 157 155 312 7

Läs mer

!"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare

!#$%&$&'($)*+,%-./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare !"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare Att flytta till en annan kultur Lämna egna landet Lämna släkt, eventuellt familj Hitta nya gemenskaper Hitta arbete Hitta bostad

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922

Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922 Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922 Ökad tillströmning av människor på flykt genom Europa. Toppmötena avlöser varandra. Civilsamhället

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Tillit och tolerans om det sociala kapitalets betydelse för platsens utveckling

Tillit och tolerans om det sociala kapitalets betydelse för platsens utveckling Katrien Vanhaverbeke, Arena för Tillväxt E-post: katrien@arenafortillvaxt.se Tel: 08-4527515 Tillit och tolerans om det sociala kapitalets betydelse för platsens utveckling Arena för Tillväxt En oberoende

Läs mer

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln ISLAM Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln Gabriel för första gången och börjar mottag guds

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe

Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe Swedish translation of the Core Standards for guardians of separated children in Europe GRUNDPRINCIPER OCH HÅLLPUNKTER Princip 1 Den gode mannen verkar för att alla beslut fattas i vad som är barnets bästa

Läs mer

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Internet - rädslor och möjligheter Uppgift: 1. 2 och 2 ska ni skapa en enkät. 2. Använd er keynote om USA och lägg

Läs mer

Frågeområde Livsvillkor

Frågeområde Livsvillkor Frågeområde Livsvillkor Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas olika indikatorer på livsvillkor: ekonomisk trygghet, delaktighet i samhället samt utsatthet för kränkande bemötande

Läs mer

Förändringar i Lpfö 98

Förändringar i Lpfö 98 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2508 av Richard Jomshof m.fl. (SD) Förändringar i Lpfö 98 Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Arabiska halvön på 500-talet enligt vår tideräkning Norr och väster om Arabiska halvön låg Östrom eller Bysantinska riket. Öster

Läs mer

Formuleringar som kan förbise, kränka eller diskriminera

Formuleringar som kan förbise, kränka eller diskriminera Formuleringar som kan förbise, kränka eller diskriminera Medborgare Riskerar att förbise personer utan formellt medborgarskap i Sverige. Invånare innefattar alla som bor i staden, regionen eller landet,

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Per-Ola Ohlsson A right in its fundamental sense, is power held by the powerless (Hunt Federle 1994) Mänskliga rättigheter Vad är en mänsklig rättighet? Kan man identifiera en mänsklig

Läs mer

Muhammad the last prophet

Muhammad the last prophet Muhammad the last prophet Handling (kortfattat) Filmen följer berättelsen, så som den ofta berättas, om Islams profet Muhammed från hans första uppenbarelse (ca år 610) till segern över islams fiender

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson 22 september 2017 FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt förhållningssätt Individspecifika dilemman Minnesanteckningarna

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15.

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. Skrivning på delkurs 1 den 24 oktober 2007 Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. 1. Vad innebär det som Said kallar orientalism?

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Afghanistan. Samhälle och Kultur

Afghanistan. Samhälle och Kultur Afghanistan Samhälle och Kultur VEM JAG ÄR Arbetat i Afghanistan i 20 år i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist

Läs mer

Ombud och offentligt biträde för 1-3: Jur. kand. Varpu Mäntylä-Ek VME Juristen AB Fabriksgatan 6 961 31 Boden

Ombud och offentligt biträde för 1-3: Jur. kand. Varpu Mäntylä-Ek VME Juristen AB Fabriksgatan 6 961 31 Boden FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM 2011-03-10 UM 27744-10 Migrationsdomstolen Meddelad i Enhet 29 Stockholm Sida l (9) KLAGANDE 1. Hodan Jama Boyne, 870413 2. Shukri Mohamud Mohamed, 030101 3. Ayub

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Somaliska föreningar som överbryggare

Somaliska föreningar som överbryggare Somaliska föreningar som överbryggare En uppföljning av 28 svensksomaliska projekt som fått stöd av Allmänna arvsfonden Sara Johnsdotter Hälsa och samhälle, Malmö högskola Oktober 2010 Somaliska föreningar

Läs mer

Förlorare i välfärdssamhället Afrikaner med funktionshinder

Förlorare i välfärdssamhället Afrikaner med funktionshinder Förlorare i välfärdssamhället Afrikaner med funktionshinder Av Kitimbwa Sabuni Diskriminering ses av många forskare som den enskilt viktigaste anledningen bakom att så många invandrare efter många år i

Läs mer

Kulturella aspekter av äldre migranters möte med vården Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum

Kulturella aspekter av äldre migranters möte med vården Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Kulturella aspekter av äldre migranters möte med vården Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Upplägg Vad är en äldre invandrare? Är ämnet viktigt? Migration och kultur Finns det verktyg som

Läs mer

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium Afghanistan GR 23/1-2018 Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Sammanfattning Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner:

Läs mer

CSR Demokrati, jämställdhet och integration

CSR Demokrati, jämställdhet och integration CSR Demokrati, jämställdhet och integration Tillbakablick/inspiration om framtiden HERRFOTBOLL Så började ungdomsfotbollen och så utvecklades den 1948-1962 Utgångspunkt: samhället och ungdomsfrågorna.

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD.

Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Rätten att välja sitt liv. STÖD NÄR HEDER LEDER TILL FÖRTRYCK OCH VÅLD. Ungdomarnas mänskliga rättigheter kränks. I mitt arbete träffar jag ungdomar som lever under förhållanden som inte är förenliga med

Läs mer

Politisk Teori 2 Jag kommer i denna hemtentamen att redogöra vad jag ser för problem med Robert Nozick teori om självägarskap. Dels övergripande ur individens synpunkt och dels ur ett lite större perspektiv

Läs mer

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare 17 Människor flyttar från ett land till ett annat av olika anledningar. När nya människor kommer till ett land uppstår möjligheter, men också problem. Olika kulturer och åsikter ska leva sida vid sida.

Läs mer

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning Adm162101027 1 (5) 2014-08-15 Rättslig styrning Rättslig kommentar angående situationen i Irak Lifos analys Säkerhetsläget ISIS, som numera går under förkortningen IS (Islamiska staten), fortsätter att

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Samt skyddade identitet frågor

Samt skyddade identitet frågor Beteendevetare och fil. mag i psykologi Sakkunnig i hedersproblematik Samt skyddade identitet frågor ü Föreläsare ü Konsult ü Handledare Kontakt: telefon 0708 955 182 Mail: fam_persson@ektv.nu Delar av

Läs mer