Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011"

Transkript

1 Telemeddelande (A) Sid. 1(13) Mnr ABUJ/ Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 47 Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Nigeria 2011 Sammanfattning 2011 års budgetförslag innebär en minskning av statsutgifterna med 3,5 procent jämfört med Fokus kommer att ligga på implementeringen av vision 2020, ökad tillväxt och minskad arbetslöshet. Näringspolitiskt har framsteg gjorts för att förbättra affärsklimatet, men inte tillräckligt för att hävda sig i den internationella reformkonkurrensen. Investeringsklimatet är emellertid relativt gott jämfört med övriga Afrika söder om Sahara. Finanspolitiskt är Nigeria starkt med betydande valutareserver (35,2 miljarder USD den 16 mars 2011). Satsningar på jordbruksektorn anses vara en nyckelreform, både för att diversifiera ekonomin och bekämpa fattigdomen, medan de främsta hindren mot ekonomisk utveckling är den utbredda korruptionen och den otillräckliga energiförsörjningen. Handelspolitiskt påverkas Nigeria av att 90 procent av exporten består av olja, något som även påverkat EPA-förhandlingarna där Nigeria har visat ett ljumt intresse.

2 2(13) Nigeria är Sveriges näst största handelspartner i Afrika söder om Sahara. Handeln med Nigeria uppgick under 2010 till 4,1 miljarder SEK, en ökning med 22 procent på årsbasis. De svenska företagen är starka och har goda tillväxtmöjligheter inom bl a telekom, infrastruktur och energi. Ekonomiska nyckeltal BNP (nominell): 252 miljarder USD - BNP-tillväxt: 7,9 procent, prognostiserat 5,8 procent BNP per capita: USD, eller USD köpkraftskorrigerat. - Statsskuld: 12 procent av BNP. - Export (varor): 79 miljarder USD - Import (varor): 41 miljarder USD Makroekonomisk utveckling Nigeria är inte bara Afrikas folkrikaste land med sina drygt 150 miljoner invånare, utan också Afrikas tredje största ekonomi, näst efter Sydafrika och Egypten. Sedan övergången till civilstyre 1999 har ekonomin växt med i genomsnitt sex procent, jämfört med två procent Under 2010 har landet haft en tillväxttakt på cirka åtta procent, pådriven av tillväxten inom icke-oljesektorn, främst jordbruks- och servicesektorerna. Internationella valutafonden bedömer att Nigerias ekonomi kommer fortsätta att växa med sju procent under Economist Intelligence Unit (EIB) tror att tillväxten snarare hamnar på sex procent. Tillväxten ligger dock en bra bit under landets potential på grund av strukturella problem som bristande infrastruktur, otillräcklig energiförsörjning och utbredd korruption hamnade inflationen på 13,7 procent och EIB tror att den kan komma att sjunka till knappt tretton procent innan årets slut. Internationella valutafonden tror att inflationen kan sjunka så lågt som till 9 procent vid årets slut. Finanspolitik 2011 års budget godkändes i mitten av mars i år av nationalförsamlingen. Den slutgiltiga budgeten innebär en utgiftsökning med 17 procent från den först föreslagna till 32,6 miljarder USD, vilket dock är 3,5 procent lägre än 2010.

3 3(13) Skatteintäkterna ökade 2010 med över 30 procent jämfört med föregående år till 18,3 miljarder USD. Fördelen med att skattepengar allteftersom tar över oljeinkomsternas betydelse för statsbudgeten är att de folkvalda förhoppningsvis börjar se väljarna som sina arbetsgivare och därmed börjar använda pengarna mer ansvarsfullt. Mycket arbete återstår dock innan det nigerianska folkets pengar företrädesvis används för att främja allmänhetens bästa. President Jonathan ämnar med årets statsbudget bl a minska budgetunderskottet genom hårdare utgiftskontroll. Statliga lönekostnader utgör halva budgeten och omkring en tredjedel (10 miljarder USD) kommer att investeras i infrastruktur och främja utvecklingen i Nigerdeltat, satsningar som regeringen hoppas ska leda till högre ekonomisk tillväxt. Nigerias centralbankschef Sanusi avslöjade i december 2010 att cirka 25 procent av landets budget går till nationalförsamlingens (109 senatorer och 360 medlemmar i representanthuset) enorma löner och förmåner. Jämförelsevis står Sveriges riksdag för 0,02 procent av statsbudgeten. Trots de enorma lönerna är representanthusets medlemmar dock oerhört ineffektiva. Under 2010 godkände de endast fem lagförslag, varav tre berörde den egna ersättningen. Nigerias Excess Crude Account (ECA) är den fond dit överskottet (allt över det budgeterade priset på olja) från oljeintäkterna hittills sparats. Fonden uppgick i januari 2009 till 20 miljarder USD, men hade i september 2010 sjunkit till 416 miljoner USD. Enligt centralbankschefen Sanusi, som ansvarar för fonden, finns ingen styrande lagstiftning utan man lyder under ett gentleman s agreement, vilket i praktiken innebär att pengarna betalas ut om presidenten så önskar. Pengarna från oljefonden har därför inte sällan använts till politiska kampanjer och andra ljusskygga aktiviteter. För att komma tillrätta med styrningen av oljefonden ligger det för närvarande ett lagförslag inför nationalförsamlingen - Nigerian Sovereign Investment Authority (NSIA) - en suverän inkomstfond som består av tre komponenter, en stabiliseringsfond, en sparfond för framtida generationer samt en infrastrukturfond. Varje fond ska få 20 procent av det totala överskottet, medan resterande 40 procent kommer att fördelas i enlighet med styrelsens beslut. Enligt liggande lagförslag skulle en styrelse bestående av representanter från olika samhällsinstitutioner och privata aktörer ansvara för fonden. Uttag skulle endast kunnas göras från stabiliseringsfonden när intäkterna från oljan

4 4(13) sjönk under det budgeterade oljepriset och finansministern gett sitt godkännande. Detta skulle minska, om än inte eliminera, illegitima uttag från stabiliseringsfonden. Nationalförsamlingen och president Jonathan godkände i mars ett lagförslag om en ny minimilön på naira (ca 705 SEK)/månad. Den nya minimilönen innebär en avsevärd ökning från den gamla som låg på naira (ca 294 SEK). Det är ännu oklart hur den nya minimilönen kommer att påverka inflationen. I dagsläget drivs inflationen i Nigeria i huvudsak av stigande matvarupriser. Den höga inflationen gröper ur köpkraften, särskilt för den majoritet av befolkningen som lever under fattigdomsstrecket. Trots att BNP per capita (köpkraftskorrigerat) uppgår till USD så lever 84 procent av nigerianerna på under två dollar per dag, och 65 procent på mindre än 1,25 USD per dag (köpkraftskorrigerade dollar). Utvecklingen har dessutom gått i fel riktning levde under hälften av befolkningen på mindre 1,25 USD per dag. Utvecklingen inom oljesektorn I dagsläget inbringar försäljningen av råolja över 282 miljoner USD (2,4 miljoner fat) dagligen. Det är en betydlig ökning jämfört med situationen 2009 då produktionen låg på ca en miljon fat om dagen. Den stora ökningen beror enligt oljeministern på att amnesti- och demobiliseringsprogrammet, som påbörjades i oktober 2009, har medfört en ökad stabilitet i Nigerdeltat. Nigerias oljeminister Alison-Madeueke hävdar att olje- och gasintäkterna kommer att öka till ca 680 miljarder USD, från dagens ca 103 miljarder USD, när lagförslaget, som för tillfället ligger hos nationalförsamlingen, Petroleum Industry Bill (PIB) antas. PIB ämnar omstrukturera energisektorn, förbättra effektiviteten hos nationella oljeföretag, samt förbättra utnyttjandet av landets gastillgångar. Mellan januari och 16 mars i år spenderade Nigeria 1,34 miljarder USD på att importera förädlade petroleumprodukter. För att minska denna kostnad och spendera pengarna inom landet planeras betydande investeringar inom processindustrin. Nigerian National Petrol Cooperation (NNPC) har exempelvis signerat ett samförståndsavtal med Xenel (Saudiarabiskt oljeföretag) vad gäller byggandet av en petrokemisk fabrik. NNPC planerar även, tillsammans med indiska Nagarjuna och Chevron, att bygga två gödselfabriker.

5 5(13) Regeringen avser också investera 25 miljarder USD inom gassektorn. Enligt planerna kommer dessa investeringar att skapa över jobb för ingenjörer och byggarbetare, vilket uppskattas leda till ytterligare jobb inom andra sektorer. Att Nigeria behöver bli kvitt sitt oljeberoende handlar inte så mycket om en nedprioritering av oljesektorn som att ta ett helhetsgrepp om den nigerianska ekonomin och stimulera övriga sektorer med tillväxtpotential. Staten behöver alltså göra satsningar inom andra sektorer och bredda skattebasen, för att inte paralyseras när priset på och/eller produktionen av olja sjunker. En slopad subventionering av bensin och gas torde frigöra stora resurser, upp till 5 miljarder USD om året, för detta ändamål. Bensinpriset är dock en känslig politisk fråga, då detta i stort sett varit den enda fördel som allmänheten upplevt sig ha åtnjutit av oljeutvinningen. Näringspolitik Affärsklimatet Nigeria har ett rykte om sig att ha ett tufft affärsklimat: Nigeria, not for beginners. Enligt Världsbankens Doing Business Report för 2010 hamnar Nigeria på plats 137 av 183 länder. På Global Competitive Ranking för 2010, som sammanställs av World Economic Forum, har Nigeria tappat 28 placeringar det senaste året och hamnar på plats 127 av 139 länder. Nigeria har haft som ambition att förbättra placeringarna. Trots att en inte obetydlig mängd reformer vidtagits sedan framförallt 2005, och det faktiskt har blivit enklare att göra affärer i Nigeria, har reformerna emellertid inte gett nämnvärt utslag på ovanstående affärsindex. Detta beror främst på att många andra länder hållit en högre reformtakt, även en del i Afrika söder om Sahara (Moçambique, Kenya, Ghana, m.fl.). Att uttala sig om affärsklimatet på nationell nivå är dock vanskligt, då affärsklimatet varierar väsentligt från delstat till delstat. Enligt en särskild nationell Doing Business Report för Nigeria som Världsbanken låtit göra 2010 får delstaten Jigawa, Borno och Gombe i norr de högsta betygen av samtliga delstater. Lagos i söder det ekonomiska navet hamnar på tjugofemte plats och Abuja Federal Capital District kniper en sjuttonde plats. Ett område där Nigerias affärsklimat förbättrats generellt är uppstartande av företag. Detta delvis beroende på införandet av en One Stop Investment Centre vid Nigerian Investment Promotion Council (NIPC). I huvudstaden

6 6(13) Abuja är det enklast: där är 5 procedurer och 22 dagar tillräckligt. I Bayelsa däremot måste en entreprenör genomföra ytterligare 6 procedurer och vänta ytterligare en månad innan företaget kan registreras. Det är dock sammantaget siffror som står sig mycket väl internationellt, även gentemot många av OECD-länderna. Ett annat område där framsteg har gjorts är framtvingad kontraktsuppfyllelse. Nya processregler har t ex införts i Lagos och Abuja som underlättar civilrättslig tvistlösning. Rörande investeringsklimatet får Nigeria ofta ett godare betyg än många andra afrikanska länder. Det beror mycket på befolkningsmängden och marknadspotentialen det i sig skapar, men även på att utländska investerare har rätt att ta ut hela sitt investerade kapital och vinster, något som i Afrika är unikt för Nigeria. Att Nigeria har ett förhållandevis gott investeringsklimat bekräftas av att Standard and Poors 2009 gav Nigeria det för Afrika förhållandevis höga B+ i kreditbetyg. Regeringens ekonomiska reformpolitik Enligt Vision 2020 ska Nigeria idag världens 32:a (2010) största ekonomi (Sverige ligger på 33:e plats) till år 2020 vara världens tjugonde största. Ett ambitiöst mål som förutsätter en genomsnittlig årlig BNP-tillväxt på 15 procent. Seven Point Agenda anger att konkurrenskraft ska uppnås genom att förbättra energiförsörjningen, återuppliva jordbrukssektorn, öka sysselsättningsgraden, förbättra infrastrukturen, reformera ägandet av mark, stärka säkerheten (särskilt i Nigerdeltat), samt förbättra utbildningsväsendet. Även om de flesta bedömare menar att agendans målsättningar är relevanta har regeringen hittills varit långsam vad gäller realiseringen av reformpolitiken. Diversifiering: från olja till jordbruk Vid tiden för självständigheten 1960 var Nigeria inte bara självförsörjande vad gäller jordbruksprodukter, utan även en stor exportör av livsmedel. Sedan man funnit olja i Nigerdeltat tilläts dock jordbrukssektorn att förfalla under flera decennier och landet är idag starkt importberoende för sitt livsmedelsbehov. Olje- och jordbrukssektorn utgör var för sig ungefär en fjärdedel av BNP. Jordbruket fortsätter vara en viktig sektor inte bara med sitt bidrag till den ekonomiska tillväxten men även som en viktig arbetsgivare. De senaste årens tillväxt inom jordbruket har dock tyvärr inte skett genom ökad produktivitet utan på grund av att arealen uppodlad mark ökat. En starkare

7 7(13) jordbrukssektor skulle öka sysselsättningen, bidra till att diversifiera exporten, samt stävja inflationen, eftersom ett högre inhemskt utbud skulle sänka matpriserna som idag är den främsta inflationsdrivaren. Regeringen har också nyligen tagit initiativ till att utveckla jordbrukssektorn genom att t ex slopa importtullar på jordbruksmaskiner och -kemikalier, besluta om skattebefrielse i fem år, samt förbättra tillgången till kredit. Centralbanken administrerar en specialfond på 3,2 miljarder USD för utlåning till jordbrukssektorn via kommersiella banker de närmsta fem åren. För att sänka bankernas riskaversion står centralbanken för en betydande del av eventuell förlust. Tyvärr är reformtakten inte tillräcklig, och ifall den inte ökar är, enligt internationella valutafonden, risken stor att tillväxten kommer minska inom jordbruket de kommande åren och den totala BNP-tillväxten kan därför komma att sjunka till runt sex procent runt Ekonomiska utvecklingshinder Att undanröja hinder mot den ekonomiska utvecklingen i Nigeria, som hämmar kraften och dynamiken i den nigerianska ekonomin i så gott som samtliga led, anses av de flesta inhemska och utländska bedömare vara den kanske mest trängande åtgärden i ekonomisk-politiskt hänseende. Många menar att det årliga tillväxtmålet om 15 procent i Vision 2020 faktiskt skulle kunna ligga inom räckhåll, om nedanstående hinder undanröjdes och förenades med en diversifiering av ekonomin. Brist på energi Bristande energitillgång brukar lyftas fram som en av de främsta ekonomiska flaskhalsarna och en starkt bidragande orsak till att Nigeria aldrig industrialiserats. Det är helt enkelt inte lönsamt att under en längre tid driva fabriker på dieseldrivna generatorer. En viktig orsak till bristen på energi är att energisektorn varit särskilt anfrätt av korruption. Korruptionen förklarar de många och alltför dyra upphandlingsavtal, officiellt har 16 miljarder USD investerats i energisektorn de senaste tolv åren, vilket redan borde ha säkerställt en god energiförsörjning i Nigeria. Att söka upphäva avtalen genom korruptionsbekämpande åtgärder vore därför ett effektivt sätt att både frigöra offentliga resurser för satsningar inom energisektorn och vinna tillbaka investerarnas förtroende. President Goodluck Jonathan presenterade under 2010 en energisektorreform som bl a innebär att distributionsnätet delvis ska privatiseras. Den nya reformen innehåller, förutom privatisering, också en förlustgaranti som

8 8(13) innebär att staten kommer att ersätta nya energibolag ifall de går med förlust. Exakt vad förlustgarantin kommer att innebära, och vilka krav som måste uppfyllas, är dock ännu oklart. Enligt Nigerias privatiseringsorgan hade i mars i år 174 företag anmält sitt intresse för de kraftanläggningar som Nigeria ämnar sälja ut. Investerare är dock något tveksamma eftersom Nigerias fackförbund ännu motsätter sig försäljningen av kraftanläggningarna. Man önskar också se ett trovärdigt regelverk som garanterar investerare en rimlig avkastning på gjorda investeringar, bl a genom marknadskänsliga konsumentpriser. Regeringen har också lovat införa marknadskänsliga konsumentpriser efter årets nationella val, något som nu flera investerare väntar på med spänning. Världsbanken har uttalat sig positivt om energireformen och beskrivit den som en realistisk plan som är tekniskt och kommersiellt gångbar vad gäller både den privata sektorns och regeringens roll. Enligt presidenten har regeringen som mål att generera MW till I reformens spår har redan planer på 3,5 miljarder USD tillkännagivits för byggandet av ett nytt supernät. Det är dock långt kvar innan presidentens mål MW är uppnått. Energiuttaget är i dagsläget, enligt officiella uppgifter (mars 2011), ca MW. Tillgången till elektricitet är särskilt dålig på landsbygden och drygt 60 procent av befolkningen, eller 80 miljoner människor, saknar helt tillgång till elektricitet. Utan tvivel har Nigeria på i vart fall medellång och lång sikt stor potential inom energisektorn. Vid sidan av oljan och gasen, där Nigeria har de sjunde största kända reserverna i världen, finns det gott om förnyelsebara energikällor, framför allt inom vattenkraft. Det vattenkraftverk som är under uppbyggnad i Maliba i norra delstaten Taraba, kommer t ex att ha en kapacitet på MW. Flera av dessa energiprojekt kan dessutom kvalificera sig för finansiering genom olika klimatpolitiska instrument. Underinvestering i humankapital Fler än 70 miljoner nigerianer kan varken läsa eller skriva. Landets utbildningsväsende byggdes upp av kristna och muslimska missionärer. Från 1970-talet och fram till år 2000 har utbildningssystemet lidit brist på kontinuitet eftersom varje ny militärdiktator själv avgjorde hur mycket resurser som skulle tilldelas utbildningsväsendet. Under 80-talet veks cirka 3,5 procent av BNP till utbildning för att därefter minska till mindre än 1 procent under 90-talet. I dagsläget spenderar Nigeria återigen cirka 4 procent av BNP

9 9(13) på utbildning, vilket är detsamma som snittet i Afrika söder som Sahara. Sverige lägger jämförelsevis 8-9 procent av BNP på utbildning. Först 1976 blev grundskolan obligatorisk i hela landet och samma år flyttades huvudansvaret för grundutbildningen, precis som i Sverige i början av 90- talet, över från nationell till delstatlig och kommunal nivå. Detta innebar att kvaliteten i grundutbildningen blev mycket ojämn. År 2000 initierades en nationell utbildningsreform med en 10-årig utbildningsplan som bl a avser harmonisera landets 36 delstaters olika utbildningsplaner. Enligt en undersökning utförd av UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 2007 kvarstår dock betydande finansieringsproblem för att utbildningsplanen ska kunna genomföras. Nigerias grundskolor har i dagsläget kapacitet att ta emot ca 25 miljoner barn, samtidigt som uppskattningsvis 78 miljoner nigerianer är under 18 år. Ett resultat av denna underkapacitet är att 35 procent av alla kvinnor på mellan år och 22 procent av alla män inte kunde läsa eller skriva Utbredd korruption Bilden av Nigeria som ett av världens mest korrupta länder har ett datum: år 2000 hamnade Nigeria sist på organisationen Transparency Internationals Corruption Perception Index (CPI). Denna bild har hängt kvar, trots att Nigeria 2010 klättrat upp till plats 134 (av 178). Det anses vara de korruptionsbekämpande organens relativa framgångar under senare år som legat bakom Nigerias bättre placeringar i korruptionsrankningar. Det organ som tilldragit sig mest uppmärksamhet i detta sammanhang har varit Economic and Financial Crimes Commission (EFCC). Under Yar Aduas första månader vid makten greps bl a fem inflytelserika delstatsguvernörer misstänkta för ekonomiskt brottslighet. Många bedömare menar att EFCC:s framgångar är en extra stor bedrift givet att man verkar i en så pass ogästvänlig miljö, ofta utan nödvändigt stöd från domstolar, polis och den lagstiftande makten. EFCC tappade dock tyvärr tempo efter att dess chef, Nuhu Ribadu, tvingades avgå i december 2007 efter att ha gripit de fem delstatsguvernörerna. Inom lagstiftningsområdet görs en del för att underlätta antikorruptionsarbetet. I februari godkändes Anti-Terrorism Bill och Anti- Money Laundering Bill och i mars Freedom of Information Bill som alla kommer att bistå i arbetet mot korruption. Det finns dock mer att göra. T ex

10 10(13) har ännu inte Whistle Blowers Protection Bill, trots att den lades fram i parlamentet för drygt fyra år sedan, antagits av nationalförsamlingen. Nigeria har sammanlagt över 20 myndigheter med antikorruptionsmandat. Hittills har de dock tävlat mot varandra snarare än samarbetat. I syfte att förbättra samarbetet myndigheterna emellan har Nigerias regering i samarbete med United Nations Development Programme (UNDP) och United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) tillsatt ett nytt samarbetsorgan; Inter- Agency Task Team (IATT) ; som förhoppningsvis kan effektivisera arbetet mot korruption. Till de gynnsammare utvecklingarna hör även att byrån för allmän upphandling, ett central statligt organ vid den nationella planeringskommissionen som skapades för att formulera politik och riktlinjer för offentlig upphandling, har lyckats spara den federala regeringen ca 590 miljoner USD de senaste tre åren genom att granska uppblåsta kontrakt och förhindra att illegala kontrakt godkänts. Därutöver har Nigerias inträde i Extractive Industries Transparency International lämnat avtryck i oljesektorn, en sektor som historiskt varit förknippad med omfattande politisk och ekonomisk korruption. Handelspolitik Export av olja och import av verkstadsprodukter Nigerias export domineras av oljan som sedan sjuttiotalet har stått för mellan 90 till 95 procent av exporten: vid ett högt råoljepris den högre andelen, vid ett lågt pris den lägre. Fluktuationerna i världsmarknadspriset, även om de varit betydande, har alltså inte påverkat exportandelen annat än marginellt. Trots att oljans dominans över Nigerias ekonomi inte kommer att brytas under överskådlig tid kan noteras att Nigerias icke olje- eller gasrelaterade varuexport ökat. Enligt Nigerian Export Promotion Council uppgick den till 2,3 miljarder USD 2010, vilket innebär en ökning med 35 procent från förgående år. De huvudsakliga exportprodukterna är kakao, kryddor och yammjöl. Importsidan domineras av verkstadsprodukter, maskiner, färdigvaror, kemikalier och livsmedel. Nigeria håller för tillfället på att reformera sitt tullsystem, vilket kommer att göra det enklare att handla med landet, bl a ska man se över de lagar som senast reviderades 1958, de omfattande handelshindren och ändra tullen från en paramilitärisk enhet till en serviceorganisation. För tillfället har Nigeria en

11 11(13) stor andel handelshinder- ofta i strid med både WTO-regler och ECOWAS gemensamma externa tullsatser. Hela 963 varor, t ex nudlar och vissa textilier, omfattas fortsatt av importförbud. Några importförbud har dock tagits bort under 2010, bland annat på cassava och tandpetare, även om det i dagarna på regeringsnivå diskuteras om att eventuellt återinföra dem. Det officiella argumentet att importförbud gynnar den nationella industrin, gäller i flera fall inte eftersom ingen industri att tala om existerar. Andra produktgrupper påläggs tullar om upp till hundra procent, vilket i flera fall i praktiken motsvarar ett importförbud. När ett nytt importförbud införs, eller tullar höjs, beror det ofta på att en dominerande spelare inom den aktuella branschen har goda politiska kontakter. Handelspartners Nigeria handlar officiellt mest med länder utanför regionen. USA tar emot 34,2 procent av exporten, Indien 9,5 procent, Brasilien tio procent, och Spanien sju procent. Vad gäller importen står Kina för 15 procent, USA för 8,6 procent, Holland för 7,9 procent och Sydkorea för 5,7 procent. EU:s handel med Nigeria ökade med cirka 25 procent under 2010 till 25,4 miljarder USD och har nästan kommit upp i samma siffror som innan finanskrisen. Oljans del av Nigerias export har minskat från 95 procent 2008 till 92 procent 2010 och exporten av kakao, fisk, läder, gummi och elmaterial ökat. Bilden av handelsflödena måste emellertid justeras med anledning av att den regionala handeln till största delen är informell och därmed kraftigt undervärderad. De porösa gränserna uppmuntrar den informella/illegala handeln och gränshandeln med Benin, Tchad, Niger och Kamerun uppskattas till omfattande belopp. Enbart den informella konfektionsimporten från Benin värderas enligt Världsbanken till flera miljarder USD per år. Regionalt samarbete och integration, inklusive EPA Nigeria är initiativtagare till den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS, Economic Organisation for West African States, som bildades Den ekonomiska integrationen i ECOWAS kan sägas vara byggd på EU:s modell, dock förenad med (eller snarare underställd) målet om fattigdomsbekämpning. ECOWAS arbetar alltså för att upprätta en tullunion, en gemensam marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer, samt så småningom införandet av en gemensam valuta och en gemensam makroekonomisk politik.

12 12(13) Integrationsprocessen präglas av medlemsstaternas olika förutsättningar. Särskilt utmanande är det att integrera Nigeria, vars BNP är större än de övriga fjorton medlemsstaternas tillsammans och vars oljeinriktade export gör att handelspolitiken främst fokuseras utanför regionen. Sedan några år tillbaka har ECOWAS försökt skynda på den regionala ekonomiska integrationen. Förhandlingen av ekonomiska partnerskapsavtal (EPA) mellan EU och Västafrika, representerat av ECOWAS, har skapat ett tryck i den regionala integrationsprocessen, om än utifrån snarare än inifrån. Nigeria har emellertid, eller kanske just därför, kommit att inta en överlag kritisk inställning till EPA-förhandlingarna och har inte skrivit under något interimsavtal. Man har varit negativ till den form av enskilda interimsavtal som Ghana och Elfenbenskusten framförhandlat med EU, då man ansett att dessa försvagar ECOWAS och den regionala integrationen. Vidare har man hävdat att utvecklingsbenet saknats i förhandlingarna. Nigeria har också framhärdat i att det är nödvändigt att upprätta en gemensam tullregim för ECOWAS innan förhandlingarna med EU kan avslutas. Svensk-nigeriansk handel Nigeria är Sveriges näst största handelspartner i subsahariska Afrika. Den svensk-nigerianska handeln uppgick 2010 till cirka 4,1 miljarder SEK, där exporten stod för 3,5 miljarder och importen för cirka 570 miljoner. Exporten ökade med 65 procent på årsbasis och dominerades av verkstadsprodukter. Den svenska importen från Nigeria var under 2006 och 2007 mycket blygsam, endast några miljoner kronor. Under 2008 och 2009 steg dock importen till 1,4 miljarder SEK respektive 1,2 miljarder SEK, vilket främst var ett utslag av den ökade bränsleimporten, för att därefter minska till 570 miljoner Den 10 maj 2011 kommer Open Trade Gate Sweden att anordna ett exportseminarium i Lagos i samarbete med Nigerian Export Promotion Council (NEPC) och Lagos Chamber of Commerce and Industry (LCCI) för att uppmuntra nigerianska exportörer att satsa på Sverige och inspirera till en diversifiering av den nigerianska exporten. Den svenska företagsparken med verksamhet i eller mot Nigeria domineras av större och internationella företag. Nigeria räknas som Ericssons tionde största marknad i världen, och företaget har en marknadsledande ställning vad gäller utbyggnad av mobiltelefonnät. Tetra Pak har en framgångsrik verksamhet i Nigeria inom paketering och livsmedelsförädling. ABB är sedan länge

13 13(13) etablerat på den nigerianska marknaden inom underhåll och uppbyggnad av kraftanläggningar och elnät. Atlas Copco säljer från sitt huvudkontor i Abuja maskiner till bland annat gruvbrytning och vägbyggen. Gulf Agency Corporation har en betydande verksamhet i landet där de erbjuder logistikstöd till olje- och gasindustrin. Ett par företag som under senare år fördjupat sin verksamhet på den nigerianska marknaden är Volvo Construction Equipment och Swedesurvey. Nigeria är sammantaget såväl en faktiskt som potentiellt stor marknad för svenska företag. Sektorer av särskilt intresse är företrädesvis telekom, energi, jordbruk, miljöteknik, stadsplanering och infrastruktur. I sammanhanget kan nämnas att Nigeria har en av Afrikas mest dynamiska och konkurrenskraftiga mobiltelefonmarknader, som mest har den växt med en miljon abonnenter per månad, och telekom är idag den sektor som drar till sig mest investeringar näst efter olja och gas. Därutöver kan särskilda satsningar, såväl privata som statliga, förväntas inom utvecklingen av jordbrukssektorn och den eftersatta energisektorn. Två sektorer med goda tillväxtutsikter för svenska företag. Sveriges ambassad undertecknade i april i år, tillsammans med Finlands och Norges ambassader, ett samförståndsavtal med Nigerias energiministerium. Samförståndsavtalet är ett uttryck för en viljeinriktning till ett utökat samarbete på energiområdet och den förutsedda regelbundna dialogen kommer förhoppningsvis att underlätta för svenska företag att göra affärer i Nigeria inom energisektorn. Som en del av samförståndsavtalet planeras till hösten en nigeriansk energidelegation till de nordiska länderna. I oktober i år planerar ambassaden, tillsammans med Exportrådet, att anordna en Symbiocityseminarium i Abuja, med fokus på waste-to-energy, tillsammans med inbjudna svenska företag. Flera delstatsregeringar har redan meddelat sitt intresse och förväntningarna är höga. LINDGÄRDE

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011

Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr ABUJ/20110507-1 2011-05-07 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 46 Ekonomisk och handelspolitisk grundrapport för Ghana 2011 Sammanfattning Tillväxten för 2010 låg på 6,6

Läs mer

Att lyckas med affärer i Afrika

Att lyckas med affärer i Afrika Att lyckas med affärer i Afrika Peter Stein Stein Brothers AB Presentationens innehåll 1. Stora linjer i Afrikas ekonomiska utveckling 2. Sveriges handel med Afrika 3. Att lyckas med affärer i Afrika 4.

Läs mer

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag.

Kommerskollegiums vision. Kommerskollegium. Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Kommerskollegiums uppdrag. Kommerskollegium Kommerskollegiums vision Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik Fri och öppen handel med klara spelregler Lena Johansson Generaldirektör Kommerskollegiums uppdrag Disposition

Läs mer

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar Niels Krabbe, Kommerskollegium 120330 Kommerskollegium och EU:s yttre handelspolitik Sammanställer svenska intressen,

Läs mer

Översikten i sammandrag

Översikten i sammandrag OECD-FAO Agricultural Outlook 2009 Summary in Swedish OECD-FAO:s jordbruksöversikt 2009 Sammanfattning på svenska Översikten i sammandrag De makroekonomiska villkor som bildar underlaget för den här halvtidsrapporten

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158 miljoner (2010)

923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158 miljoner (2010) Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr ABUJ/20110505-2 2011-05-05 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 45 Nigeria- basfakta 2011 Yta: 923,768 kvadratkilometer (dubbelt så stort som Sverige) Befolkning: Ca 158

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Handelshinder När varor säljs till ett land från ett annat utan att staten tar ut tull eller försvårar handeln så råder frihandel Motsatsen kallas protektionism Protektionism Med

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr BRAS/20090217-2 2009-02-17 Brasilia Ambassadrådet Christian de Filippi +55 61 8127 4623 Praktikant Therese Sandell UD-AME Dnr 17 Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning

Läs mer

Policy Brief Nummer 2011:1

Policy Brief Nummer 2011:1 Policy Brief Nummer 2011:1 Varför exporterar vissa livsmedelsföretag men inte andra? Det finns generellt både exportörer och icke-exportörer i en industri, och de som exporterar kan vända sig till ett

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2008/0137(NLE) 21.9.2016 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om ingående av det inledande avtalet om ekonomiskt

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008 Sid. 1(5) Moskva Anders Eriksson Rysk ekonomi september 2010 Den ryska ekonomin visar åter tillväxt, prognosen för 2010 är 4%. Tillväxten avmattas dock, försiktighet råder och ovissheten om styrkan i återhämtningen

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 26.6.2012 B7-0297/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION i enlighet med artiklarna 90.2 och 110.2 i arbetsordningen om handelsförhandlingarna mellan EU och Japan (2012/2651(RSP))

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Nya aktörer på världsmarknaden

Nya aktörer på världsmarknaden Nya aktörer på världsmarknaden Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter en kortversion Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina Länderna är idag stora producenter inom livsmedelsproduktionen

Läs mer

Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1

Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1 Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1 Frågan om ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden har en central roll i årets valrörelse. Diskussionen begränsar sig ofta till möjligheten

Läs mer

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet INTERNATIONELL POLITISK EKONOMI tvärvetenskaplig forskningsinriktning som analyserar

Läs mer

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse

Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse Frihandel ger tillväxt Fickfakta om svensk internationell handel och dess betydelse sverige och frihandeln En allt öppnare världshandel, tillsammans med ett stabilt regelverk och fungerande samhällsinstitutioner,

Läs mer

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-06-07 Stark efterfrågan driver världsmarknaderna Världsmarknadspriserna på spannmål väntas minska något i reala termer de kommande tio åren, i takt

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Folket förväntar sig reformer av den nya regimen

Folket förväntar sig reformer av den nya regimen Nigeria juni 2015 Folket förväntar sig reformer av den nya regimen I mitten av maj deltog jag i en konferens anordnad av Renaissance Capital i Lagos i Nigeria. Under tvådagarskonferensen träffade jag 15

Läs mer

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015 VALUTA FEBRUARI 2015 3.40 3.30 3.20 3.10 3.00 2.90 2.80 2.70 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN BRL/SE K 0.17 0.16 0.15 0.14 0.13 0.12 0.11 0.10 INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN INR/SE + 9,2% K + 16,3%

Läs mer

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten 1 Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen 2 Den ekonomiska och

Läs mer

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen!

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Reporäntan i dag: 0 % Så här fungerar valutabevis Löptid på cirka två år Nominellt belopp 10 000 kr/post Fyra

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2012-07-12 Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen Världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter väntas den kommande tioårsperioden

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Sammanhållningsfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Sammanhållningsfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Sammanhållningsfonden 2 , som samfinansieras av Sammanhållningsfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i en förstärkning av den ekonomiska,

Läs mer

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H.

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. 1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. VAD KOMMER DET ATT LEDA TILL? I VILKET LAND KOSTAR DET

Läs mer

VALUTAPROGNOS OKTOBER 2014

VALUTAPROGNOS OKTOBER 2014 VALUTA OKTOBER 2014 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN BRL/SEK 3,45 3,25 3,05 2,85 2,65 2,45 INR/SEK + 8 % + 16 % 0,15 0,14 0,13 0,12 0,11 0,10 2,25 BRLSEK BRL/SEK 0,09

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av Februari 212 Oslo + Stockholm = Sant Utgångsläget: Alla vet att utbytet är stort och relationen kvalitativt

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden , som samfinansieras av Europeiska socialfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt och utveckling

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Vart tar världen vägen?

Vart tar världen vägen? Vart tar världen vägen? SBR, 24 november 2015 Klas Eklund Senior economist Stor ekonomisk osäkerhet USA: konjunkturen OK Europa och Japan: svagt Kina och Emerging Markets: bromsar in Ny fas i den globala

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:73

Regeringens proposition 2008/09:73 Regeringens proposition 2008/09:73 Överlåtelse av aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit samt åtgärder för förstärkt utlåning från AB Svensk Exportkredit och Almi Företagspartner AB Prop. 2008/09:73

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket Miljödepartementet 2015-09-02 Dokumentbeteckning KOM (2015) 337 slutlig Förslag till

Läs mer

Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget

Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget 1 Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 18 mars 2015 2 AGENDA Det ekonomiska läget Lågräntemiljö Investeringar och finanspolitikens ansvar USA fortsatt

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal Annika Widell, Enheten för Handel och tekniska regler Tulldagarna 21 oktober 2014 EU:s frihandelsavtal EU:s förhandlingar om frihandelsavtal Förhandlingar och avtal

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten

Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten Ekonomisk rapport - Förenade arabemiraten Ekonomiska basfakta Valuta: UAE Dirham (AED) BNP per capita: 57,400 USD (2011) Export: 212,3 miljarder USD (2010) Främsta exportvara: Olja, naturgas, petrokemiska

Läs mer

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Vad vill vi uppnå? Att beskriva de socio-ekonomiska sambanden mellan Osloregionen och Stockholm-Mälardalsregionen

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder

Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder Framställning till riksdagen 2011/12:RB4 Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder Sammanfattning Riksbanken föreslår

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2014

Makrokommentar. Januari 2014 Makrokommentar Januari 2014 Negativ inledning på året Året fick en dålig start för aktiemarknaderna världen över. Framför allt var det börserna på tillväxtmarknaderna som föll men även USA och Europa backade.

Läs mer

Finansiella risker och lösningar

Finansiella risker och lösningar Finansiella risker och lösningar Jonas Rybring, Deputy General Manager Swedbank Shanghai Branch Shanghai 2008-03-10 1 Lång erfarenhet i Kina Swedbank har gjort affärer i Kina i över 20 år Representationskontor

Läs mer

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd (januari 2016) 5.486.000 Förväntad BNP-utveckling + 1,2 % Inflation 2015 (prognos) - 0,2 % Arbetslöshet

Läs mer

Krisen i ekonomin. Roger Mörtvik 2012-02-16

Krisen i ekonomin. Roger Mörtvik 2012-02-16 Krisen i ekonomin Roger Mörtvik 2012-02-16 Krisen utlöstes i september 2008 Investmentfirman Lehman Brothers går omkull vilket blir startskottet på en global finanskris Men grunderna till krisen var helt

Läs mer

Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt

Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt Pressrelease NYA RESULTAT FRÅN GRANT THORNTON-RAPPORTEN: Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt Europa sämst på att göra affärer med Kina. Positiv påverkan för svenska företag Nära ett av fem

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr

ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr ETT AXPLOCK AV AFFÄRSMÖJLIGHETER OCH INFORMATION I MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKA (MENA) nr. 2017-04 FÖRENADE ARAB EMIRATEN DUBAI THE TOWER @ DUBAI CREEK HARBOUR Konstruktionen av The Tower har börjat i Dubai

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.5.2016 COM(2016) 338 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Maltas nationella reformprogram 2016 med avgivande av rådets yttrande om Maltas stabilitetsprogram

Läs mer

Makrokommentar. November 2013

Makrokommentar. November 2013 Makrokommentar November 2013 Fortsatt positivt på marknaderna Aktiemarknaderna fortsatte uppåt i november. 2013 ser därmed ut att kunna bli ett riktigt bra år för aktieinvesterare världen över. De nordiska

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166 Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 166 Kinas valutapolitik några argument för och emot kraven på flexibel växelkurs eller omfattande revalvering

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen 12.3.2019 B8-0163/7 7 Skäl K K. Förhandlingarna om TTIP har tydligt visat att de politiska och ekonomiska villkoren för ett övergripande handelsavtal mellan EU och USA i detta skede inte är uppfyllda på

Läs mer

ECB-PUBLIC EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE. av den 24 juli 2013. om Sveriges riksbanks finansiella oberoende (CON/2013/53)

ECB-PUBLIC EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE. av den 24 juli 2013. om Sveriges riksbanks finansiella oberoende (CON/2013/53) SV ECB-PUBLIC EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 24 juli 2013 om Sveriges riksbanks finansiella oberoende (CON/2013/53) Inledning och rättslig grund Den 22 april 2013 mottog Europeiska centralbanken

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport SNS 19 januari Finansminister Anders Borg Konjunkturrådets huvudslutsatser Sverige har hittills klarat krisen med bättre offentliga finanser än andra länder Handlingsutrymme

Läs mer

Kambodja Ekonomisk rapport 2014

Kambodja Ekonomisk rapport 2014 Memo Phnom Penh Kambodja Ekonomisk rapport 2014 Sammanfattning 1. Kambodja uppvisar en fortsatt hög ekonomisk tillväxt på drygt 7 procent, men regeringens och oppositionens oförmåga att nå en politisk

Läs mer

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services

GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade. WTO 1994 World Trade Organization. GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATT 1947 General Agreement on Tariffs and Trade WTO 1994 World Trade Organization GATS 1994 General Agreement on Trade in Services GATS ingår i ett större mönster Makt och kontroll flyttar utanför landets

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden , som samfinansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt

Läs mer

Europeiska handelsavtal ingen väg ur den globala krisen

Europeiska handelsavtal ingen väg ur den globala krisen I en period av stora förändringar och osäkerhet är det den absolut sämsta tiden för afrikanska regeringar att skriva på bindande avtal som minskar rätten att själva bestämma över sin ekonomiska utveckling

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen MEDELKLASSEN I ASIEN NOVEMBER 2015 INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen De senaste decennierna har en rad asiatiska länder tagit ett ekonomiskt tigersprång, vilket kan komma att vända upp och ner

Läs mer

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina 2 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 214-6-12 Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina Sveriges exportvärde för jordbruksprodukter inklusive fisk till Ryssland och

Läs mer

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar

Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Promemoria Erik Widman +86 1 6532 979, 8282 erik.widman@foreign.ministry.se Delges: Enl. bif. lista Sveriges handel med Kina - fortsatta framgångar Kina har trätt fram som Sveriges viktigaste handelspartner

Läs mer

Tillväxtperspektiv på Ålands ekonomi Bjarne Lindström 25.06 2012

Tillväxtperspektiv på Ålands ekonomi Bjarne Lindström 25.06 2012 Tillväxtperspektiv på Ålands ekonomi Bjarne Lindström 25.06 2012 Ekonomisk tillväxt vad är det? Tillväxtbegreppet komplext och omstritt, inte värdeneutralt! Komponenter som brukar anses ingå Förädlingsvärde

Läs mer

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter 1. Vad räknas inte till privata investeringar? A) Nyproduktion av bostäder B) En ökning av lager C) Nyproducerade fabriker D) Företags inköp av begagnade maskiner 2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde?

Läs mer

TCO-ekonomerna analyserar. Svensk ekonomi bättre än sitt rykte!

TCO-ekonomerna analyserar. Svensk ekonomi bättre än sitt rykte! TCO-ekonomerna analyserar Svensk ekonomi bättre än sitt rykte! Hur förändras bilden av svensk ekonomi i och med revideringen av Nationalräkenskaperna? Inledning 1 Den 5 december publicerade Statistiska

Läs mer

Utrikeshandel med teknikvaror 2012

Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Kraftigt fall i handeln med teknikvaror 2012 Exporten av teknikvaror föll med drygt 9 procent i värde Teknikvaror till ett värde av ca 520 miljarder SEK exporterades

Läs mer

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln Globala värdekedjor så påverkar de utrikeshandeln 1 GLOBALA VÄRDEKEDJOR 2 Innehåll Vad är globala värdekedjor? 4 Hur påverkas exportmåtten? 6 Vilken betydelse har tjänsteexporten? 8 Vilka konsekvenser

Läs mer

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden RAPPORT JUNI 2019 Hotellmarknaden i EU En kartläggning av storlek och utveckling Perioden 2009 2018 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Inledning / 5 EU:s hotellmarknad / 7 Två miljarder gästnätter på hotell i

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport SNS 19 januari Statssekreterare Hans Lindberg Konjunkturrådets huvudslutsatser Sverige har hittills klarat krisen med bättre offentliga finanser än andra länder

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Frihandel ger tillväxt och välstånd

Frihandel ger tillväxt och välstånd Frihandel ger tillväxt och välstånd September 2007 Basfakta om Sveriges utrikeshandel 1 FRIHANDEL GER TILLVÄXT OCH VÄLSTÅND Ekonomisk tillväxt innebär att den samlade produktionen av varor och tjänster

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Policy Brief Nummer 2018:5

Policy Brief Nummer 2018:5 Policy Brief Nummer 2018:5 Kött och klimat hur påverkar EU:s stöd utsläppen av växthusgaser? Subventioner till aktiviteter som påverkar klimatet kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser och motverka

Läs mer