Skolbeslut för grundskola, obligatorisk särskola och gymnasiesärskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolbeslut för grundskola, obligatorisk särskola och gymnasiesärskola"

Transkript

1 Beslut Vanstaskolan F-5 Tallbackaskolan Box Ösmo Skolbeslut för grundskola, obligatorisk särskola och gymnasiesärskola efter tillsyn av Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan i Nynäshamns kommun

2 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Rektorn vid Vanstaskolan F-5 Tallbackaskolan Box Ösmo Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Grundskola Särskola Gymnasiesärskola Helhetsbedömning och beslut Skolinspektionens tillsyn fokuserar på sådana faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö och för elevernas möjligheter att uppnå kunskapsmålen. Granskningen avser inte att ge en heltäckande bild av tillståndet i skolan. Istället har en bedömning gjorts av i vilken utsträckning skolan, vid det aktuella granskningstillfället, avviker från de krav och förväntningar som uttrycks i skollag, läroplaner och övriga författningar som rör skolväsendet, inom de granskade områdena. Beskrivningarna och bedömningarna i detta beslut grundas på de dokument som Vanstaskolan F-5, Tallbackaskolan och Nynäshamns kommun skickat in, de verksamhetsredogörelser de lämnat samt på de iakttagelser och intervjuer som genomförts vid besök i verksamheten. Tillsynen visar att det finns brister i grundskolornas måluppfyllelse. Däremot när det gäller särskolans verksamheter bedöms måluppfyllelsen som genomgående god. Det finns också brister vad gäller rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering av grundskolornas resultat och vad gäller de stödinsatser som ges till elever som bedöms vara i behov av särskilt stöd. Särskolornas verksamheter präglas dock av ett gott kvalitetsarbete, där resultaten regelbundet följs upp och utvärderas. Vid tiden för tillsynen fanns en nyanställd rektor för båda grundskolorna. Rektorn har dock tidigare varit rektor för särskolan och har tagit ett gott ansvar för uppföljningen och utvärderingen av särskolans olika verksamheter. Skolinspektionen vill påtala att även om en rektor är nyanställd, åligger det huvudmannen att se till att rektorsfunktionen alltid upprätthålls på en skola. Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

3 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Tillsynen visar också att båda grundskolorna behöver vidta kraftfulla åtgärder för att säkerställa att alla elever garanteras en trygg studiemiljö. Skolinspektionen har bedömt att det finns brister i arbetsron på lektionerna och att kränkningar förekommer, såväl mellan elever som att vuxna bemöter elever på ett icke respektfullt sätt. Detta gäller dock inte särskolans samtliga verksamheter där det råder arbetsro och trygghet. Skolinspektionen har sett flera mycket goda exempel på undervisning inom särskolans olika verksamheter som är kopplad till de nationella målen. När det gäller de båda grundskolorna är det dock angeläget att undervisningens kvalitet utvärderas och följs upp av rektorn, eftersom flera elever upplever att undervisningen inte är tillräckligt stimulerande och dåligt anpassad efter deras förutsättningar och behov. Skolinspektionen har i tillsynen av Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan identifierat följande brister som ska åtgärdas Vanstaskolan 1-5 Måluppfyllelsen är inte tillräckligt hög i Vanstaskolan F-5. Resultaten av de nationella ämnesproven i årskurserna 3 och 5 indikerar att kunskapsresultaten behöver förbättras (Lpo 94, 2.2 Kunskaper). Lärarnas arbete med att ge elever och elevens vårdnadshavare fortlöpande information om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling uppfyller inte författningarnas krav då de gäller de individuella utvecklingsplanerna (7 kap. 2 grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.7 Bedömning och betyg). Rektorn tar inte tillräckligt ansvar för att skolans resultat utvärderas regelbundet och använder inte heller detta underlag för att nå de nationella målen (2 kap. 2 första stycket sista meningen skollagen, Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling, Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar). Rektorn utvärderar och omprövar inte i tillräckligt hög grad skolans särskilda stödinsatser (5 kap. 1 grundskoleförordningen, Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling, Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar). Alla lärare anpassar inte undervisningen efter elevernas behov så att de stimuleras att utvecklas maximalt utifrån sin förmåga (Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning, Lpo 94, 2.2 Kunskaper). Alla lärare på Vanstaskolan F-5 arbetar inte i tillräckligt hög grad för att öka elevernas inflytande över undervisningens innehåll och utformning (4 kap. 2 skollagen, Lpo 94, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande, Riktlinjer). Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

4 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Rektorn säkerställer inte att de ordningsregler som finns på Vanstaskolan F-5 är förankrade och efterlevs av skolans elever och samtliga lärare. Alla lärare tar inte heller ansvar för att de regler som är fastställda följs (6 kap. 8b grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Riktlinjer). Alla som arbetar på Vanstaskolan F-5 arbetar inte för att relationerna mellan vuxna och elever och elever/elever bygger på respekt och ömsesidigt förtroende (1 kap. 2 skollagen, Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, God miljö för utveckling och lärande, Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Lpo 94, 2.2 Kunskaper). Rektorn ser inte till att det på skolan bedrivs ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling och att detta dokumenteras i en plan mot kränkande behandling (14 a kap. 8 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling). Rektorn ansvarar inte för att skolan utreder och vidtar åtgärder mot kränkande behandling (14 a kap. 6 och 10 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling). Rektorn säkerställer inte att undervisning i svenska som andraspråk ges till alla elever som har behov av det (2 kap grundskoleförordningen). Rektorn ser inte alltid till att utredning genomförs när det framkommer att elever har behov av särskilt stöd (5 kap. 1 grundskoleförordningen). Om en elev har behov av särskilda stödinsatser utarbetas inte alltid åtgärdsprogram som uppfyller författningarnas krav (5 kap. 1 tredje och fjärde stycket grundskoleförordningen). Särskilt stöd ges inte till alla elever som har svårigheter i skolarbetet (1 kap. 2 andra stycket sista meningen skollagen, 4 kap. 1 andra stycket skollagen, 5 kap. grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.2 Kunskaper, Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning). Studiehandledning på modersmålet ges inte till alla elever som har behov av det (5 kap. 2-3 grundskoleförordningen). Rektorn fattar inte alltid beslut enligt bestämmelserna. Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav (3 kap. 3-5 grundskoleförordningen, 5 kap. 1 andra stycket och tredje stycket första och andra meningen grundskoleförordningen). Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

5 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Vanstaskolans särskola 1-5 Undervisningen utgår inte alltid från och omfattar kursplanernas krav i samtliga ämnen (2 kap. 2 särskoleförordningen, Kursplanerna). Rektorn ser inte till att särskolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling dokumenteras i en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav (14 a kap. 8 skollagen). Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav (3 kap. 3-4 särskoleförordningen). Tallbackaskolan Tallbackaskolan säkerställer inte att alla elever når kunskapsmålen i samtliga ämnen. Resultaten på de nationella ämnesproven i årskurs 3 ger en tydlig indikation på att elevernas kunskapsresultat behöver förbättras (Lpo 94, 2.2 Kunskaper, Mål att uppnå i grundskolan). Lärarnas arbete med att ge eleven och elevens vårdnadshavare fortlöpande information om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling uppfyller inte grundskoleförordningens krav gällande de individuella utvecklingsplanerna (7 kap. 2 grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.7 Bedömning och betyg). Rektorn tar inte tillräckligt ansvar för att skolans resultat utvärderas regelbundet och använder detta underlag för att nå de nationella målen (2 kap. 2 första stycket sista meningen skollagen, Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling, Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar). Rektorn utvärderar och omprövar inte i tillräckligt hög grad skolans särskilda stödinsatser (5 kap. 1 grundskoleförordningen, Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling, Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar). På Tallbackaskolan anpassar inte alla lärare undervisningen efter elevernas behov så att de stimuleras att utvecklas maximalt utifrån sin förmåga (Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning, Lpo 94, 2.2 Kunskaper). Alla lärare på Tallbackaskolan arbetar inte i tillräckligt hög grad för att öka elevernas inflytande över undervisningens innehåll och utformning (4 kap. 2 skollagen, Lpo 94, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande, Riktlinjer). Rektorn säkerställer inte att de ordningsregler som finns på Tallbackaskolan är förankrade och efterlevs av skolans elever och samtliga lärare. Alla lärare tar Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

6 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) inte heller ansvar för att de regler som är fastställda följs (6 kap. 8b grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Riktlinjer). All som arbetar på Tallbackaskolan arbetar inte för att relationerna mellan vuxna och elever och elever/elever bygger på respekt och ömsesidigt förtroende (1 kap. 2 skollagen, Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, God miljö för utveckling och lärande, Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Lpo 94, 2.2 Kunskaper). Rektorn ser inte till att det på skolan bedrivs ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling och att detta dokumenteras i en plan mot kränkande behandling (14 a kap. 8 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling, 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling). Rektorn ser inte alltid till att utredning genomförs när det framkommer att elever har behov av särskilt stöd (5 kap. 1 grundskoleförordningen). Om en elev har behov av särskilda stödinsatser utarbetas inte alltid åtgärdsprogram som uppfyller författningarnas krav (5 kap. 1 tredje och fjärde stycket grundskoleförordningen). Särskilt stöd ges inte till alla elever som har svårigheter i skolarbetet (1 kap. 2 andra stycket sista meningen skollagen, 4 kap. 1 andra stycket skollagen, 5 kap. grundskoleförordningen, Lpo 94, 2.2 Kunskaper, Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning). Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav (3 kap. 3-5 grundskoleförordningen, 5 kap. 1 andra stycket och tredje stycket första och andra meningen grundskoleförordningen) Tallbackaskolans särskola 1-10 Rektorn för Tallbackaskolan ser inte till att särskolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling dokumenteras i en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav (14 a kap. 8 skollagen). Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav (3 kap. 3-4 särskoleförordningen). Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

7 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Tallbackaskolans gymnasiesärskola Rektorn ser inte till att gymnasiesärskolans arbete i Tallbackaskolan för att förebygga och förhindra kränkande behandling dokumenteras i en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav (14 a kap. 8 skollagen). Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav (3 kap. 3-4 särskoleförordningen). Bedömningarna redovisas i bilagorna 1-6. Rektor och Nynäshamns kommun har ansvar för att skolans brister åtgärdas. Redovisning ska lämnas till Skolinspektionen senast tre månader från den dag beslutet för Nynäshamns kommun meddelas. Skolinspektionen kommer då att följa upp beslutet. Skolinspektionen förutsätter dock att rektorn och Nynäshamns kommun snarast vidtar åtgärder för att rätta till bristerna. Skolinspektionen kan komma att tidigare än angivet datum begära att få ta del av arbetet med att åtgärda bristerna. I ärendets slutliga handläggning har utredare Josefine Dahlqvist deltagit. På Skolinspektionens vägnar Ann-Christin Hartman Enhetschef Elisabeth Ritchey Undervisningsråd Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

8 Skolbeslut Tillsyn i Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Datum: (7) Bilagor: Bilaga 1 Allmänt om tillsynen och beskrivning av skolorna Bilaga 2 Tillsynsprotokoll och bedömningar för Vanstaskolan F-5 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Tillsynsprotokoll och bedömningar för särskolan 1-5 i Vanstaskolan Tillsynsprotokoll och bedömningar för Tallbackaskolan Tillsynsprotokoll och bedömningar för särskolan 1-10 i Tallbackaskolan Tillsynsprotokoll och bedömningar för gymnasiesärskolan i Tallbackaskolan Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

9 Bilaga 1 1 (2) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen genomför tillsyn i Nynäshamns kommun under hösten Vid tillsynen besöker Skolinspektionen samtliga skolor i kommunen. Skolinspektionen besökte Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan den 21, 22 och 23 september Varje skola får efter besöket ett beslut där iakttagelser och bedömningar som rör den granskade skolan redovisas. Skolbeslutet kompletteras med muntlig återrapportering av de ansvariga inspektörerna. När tillsynen har genomförts i hela kommunen sammanställs iakttagelser och bedömningar som rör huvudmannens ansvar för utbildningsverksamheten i kommunen i ett beslut (slutligt beslut). Skolbesluten från samtliga skolor i kommunen fogas då till det beslutet som bilagor. Skolinspektionen kommer att följa upp vilka åtgärder som vidtagits i anledning av påtalade brister senast tre månader efter att kommunbeslutet meddelades. Tillsynen inriktas mot fyra huvudområden: måluppfyllelse och resultat, pedagogisk ledning och utveckling av skolan, skolans lärandemiljö samt enskild elevs rätt. Bedömningarna av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplaner och övriga författningar som rör skolväsendet. Den nya skollagen trädde i kraft den 1 augusti 2010, men 1985 års skollag ska fortsätta att tillämpas fram till den 1 juli Det innebär att 1985 års skollag är utgångspunkten för Skolinspektionens tillsyn och granskning fram tills dess. Underlaget för Skolinspektionens bedömning är dels dokument från kommunen och Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan, dels den information som samlats in under besöket. I skolorna intervjuades rektorn, lärare, annan personal och elever. Samtal fördes även med andra elever och lärare. Lektionsbesök genomfördes. Även annan information om kommunen och skolorna från Skolverkets nationella uppföljningssystem, eller som finns publicerad på annat sätt, har använts. Rektorn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgifter i rapporten. Ytterligare information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats (

10 Bilaga 1 2 (2) Beskrivning av skolorna Tabell 1. Antal elever på Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan Vanstaskolan F-5 Antal elever Förskoleklass 28 Grundskoleklass 264 Obligatorisk särskola 14 Träningsskola 3 Tallbackaskolan Förskoleklass 53 Grundskoleklass 116 Träningsskola 22 Gymnasiesärskola, verksamhetsträning 9 Källa: Skolans egna uppgifter, hösten 2010 Vanstaskolan F-5 och Tallbackaskolan tillhör Ösmo skolområde och ligger tillsammans med Vanstaskolan 6-9 och Tallbackaskolan i kommundelen Ösmo. Skolverksamheten i Vanstaskolan F-5 innefattar förskoleklass och grundskola med årskurserna 1-5 samt särskola med årskurserna 1-5, kallad Linden. Till Vanstaskolan F-5 hör också en kommungemensam särskild undervisningsgrupp, kallad Sunnan, för elever i årskurserna 1-5. Tallbackaskolan har skolverksamhet för förskoleklass och grundskola årskurserna 1-3. Dessutom finns särskola, huvudsakligen träningsskola, för elever i årskurserna 1-10 samt gymnasiesärskola med verksamhetsträning för elever i årskurserna 1-4 på gymnasiet. En nyanställd rektor leder verksamheten vid de båda skolorna, med hjälp av en biträdande rektor. Rektorn har tidigare varit rektor för grundskolans särskoleverksamhet i kommunen och gymnasiesärskolans verksamhetsträning för elever i årskurs 1-4.

11 Bilaga 2 1 (10) Tillsynsprotokoll för Vanstaskolan F-5 Rutan under varje bedömningspunkt fylls endast i när Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande. Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Fokus på skolans uppdrag Lärarnas bedömning och utvärdering Skolans lärandemiljö Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Fokus på lärande Tillit till elevens förmåga Enskild elevs rätt Trygghet och studiero Bedömning (och betyg) Undervisningstid och val Särskilt stöd Studie- och yrkesvägledning Avgifter Rektorns beslutsfattande

12 Bilaga 2 2 (10) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Måluppfyllelse och resultat Bedömningsområde: Kunskaper Måluppfyllelsen är inte tillräckligt hög i Vanstaskolan F-5. Resultaten av de nationella ämnesproven i årskurserna 3 och 5 indikerar att kunskapsresultaten behöver förbättras. Lpo 94, 2.2 Kunskaper Enligt uppgifter från rektorn bedömdes 77 procent av eleverna i årskurs 3 ha uppnått målen i svenska och matematik våren Enligt kommunens statistik från våren 2009 uppnådde 70 procent av eleverna minimigränsen på nationella ämnesprovet i svenska. Motsvarande siffra för matematik var 96 procent. För eleverna i årskurs 5 anges i skolans kvalitetsredovisning från 2008/2009 att 76 procent av eleverna nådde målen i alla ämnen våren Rektorn uppger att resultatet försämrades våren 2010 och nu ligger måluppfyllelsen på 52 procent, vilket är en anmärkningsvärt låg siffra. Resultaten på de nationella ämnesproven i årskurs 5 visar enligt skolans kvalitetsredovisning att andelen elever som når målen i svenska och engelska har sjunkit under de senaste fyra åren. År 2009 nådde 64 procent av eleverna målen på det nationella ämnesprovet i svenska och 76 procent i engelska. I matematik var motsvarande värde 77 procent. Dessa värden ligger under såväl rikssnittet som motsvarande värden i kommunen. Skolinspektionen har också tagit del av andra uppgifter från skolan som visar att mer än hälften av eleverna (34 elever av 62) inte klarat alla ämnesproven i svenska, eller inte gjort dem. Skolinspektionen noterar att de uppgifter som finns redovisade i skolans egen kvalitetsredovisning ligger lägre än de uppgifter som Skolverkets uppföljningsstatistik visar. Rektorn, som varit på skolan endast en kort tid, kan inte förklara anledningen till detta. Skolinspektionen bedömer att Vanstaskolan F-5 behöver vidta åtgärder för att säkerställa att alla elever ges möjlighet att nå målen i alla ämnen.

13 Bilaga 2 3 (10) Huvudområde: Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Bedömningsområde: Lärarnas bedömning och utvärdering Lärarnas arbete med att ge elever och elevens vårdnadshavare fortlöpande information om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling uppfyller inte författningarnas krav då de gäller de individuella utvecklingsplanerna. 7 kap. 2 grundskoleförordningen Lpo 94, 2.7 Bedömning och betyg De individuella utvecklingsplaner som Skolinspektionen har tagit del av uppfyller inte fullt ut författningarnas krav. Bland annat är det inte tydligt vilka insatser som skolan behöver göra för att eleverna ska nå målen och i övrigt utvecklas så långt som möjligt. Eleverna får omdömen inom ämnesområdena NO och SO och inte i varje ämne som hör till respektive ämnesområde. Bedömningsområde: Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Rektorn tar inte tillräckligt ansvar för att skolans resultat utvärderas regelbundet och använder detta underlag för att nå de nationella målen. 2 kap. 2 första stycket sista meningen skollagen Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar Lärarna utvärderar kontinuerligt verksamheten i arbetslagen. Däremot framkommer i samtal med lärarna att de under de senaste två åren inte varit delaktiga i arbetet med at utvärdera och följa upp skolans gemensamma resultat. Bristerna i skolans kvalitetsarbete avspeglas också i den kvalitetsredovisning från läsåret 2008/2009 som Skolinspektionen tagit del av. T.ex. beskrivs skolans måluppfyllelse inte tillräckligt utförligt och analyserna av skolans resultat behöver fördjupas. Vidare behöver rektorn se till att de resultat som redovisas är samstämmiga och korrekta. För att kunna fatta välgrundade

14 Bilaga 2 4 (10) beslut är det av central betydelse att de analyser som genomförs grundar sig på fullständiga, aktuella och korrekta kunskapsresultat. Rektorn utvärderar och omprövar inte i tillräckligt hög grad skolans särskilda stödinsatser. 5 kap. 1 grundskoleförordningen Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar Enligt lärare och elevvårdspersonal finns det elever på Vanstaskolan F-5 som inte får det särskilda stöd de behöver. Arbetet inom elevvården har under de senaste två åren haft stora brister och lärare uppger att de inte haft förutsättningar att kunna ge elever det stöd de är i behov av och har rätt till. Det har inte heller genomförts någon regelbunden utvärdering huruvida de stödinsatser som skolan genomfört verkligen lett till förbättrade resultat för eleverna och om de utgör de mest optimala stödinsatserna. Rektorn har påbörjat ett arbete med att omorganisera elevvården. Skolinspektionen vill dock framhålla vikten av att rektorn skyndsamt förbättrar arbetet med att utvärdera och ompröva skolans särskilda stödinsatser. Huvudområde: Skolans lärandemiljö Bedömningsområde: Fokus på lärande Alla lärare anpassar inte undervisningen efter elevernas behov så att de stimuleras att utvecklas maximalt utifrån sin förmåga. Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning Lpo 94, 2.2 Kunskaper

15 Bilaga 2 5 (10) Enligt eleverna är lektionerna inte tillräckligt stimulerande och de inte alltid lär sig något nytt. Ibland måste de invänta hjälp och sitter därför sysslolösa innan de kan gå vidare. Flera lektioner är stökiga och lärarna har svårt att hinna med att se till alla elevers olika behov. Lärarna beskriver att de tycker sig ha svårt att räcka till för alla elever eftersom klasserna är stora. De lektionsbesök som Skolinspektionen gjorde bekräftar att det finns brister i anpassningen av undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar. I vissa klasser ser undervisningen ungefär likadan ut för alla elever, de arbetar mycket i sina böcker, ges sällan tillfällen till diskussioner eller gruppövningar och möts inte av tillräckliga utmaningar i sitt lärande. Skolinspektionen vill påpeka att undervisningen aldrig kan utformas lika för alla elever. Det är viktigt att skolan organiserar och genomför arbetet så att eleven utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga. Alla lärare på Vanstaskolan F-5 arbetar inte i tillräckligt hög grad för att öka elevernas inflytande över undervisningens innehåll och utformning. 4 kap. 2 skollagen Lpo 94, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande, Riktlinjer I samtal med eleverna framkommer att de oftast upplever att det är lärarna som bestämmer vad de ska lära sig och hur de ska arbeta. Ibland får de vara med och påverka hur de ska redovisa vad de lärt sig men i övrigt får de sällan vara med och påverka undervisningens utformning och innehåll. Lärarna bekräftar att de inte har fört några gemensamma diskussioner om elevinflytande och att det är upp till varje enskild lärare att försöka ge eleverna möjligheter till inflytande. Redan vid föregående inspektion år 2005 konstaterades att elevernas möjligheter till inflytande över sitt eget lärande var ett förbättringsområde i Vanstaskolan F-5. Bedömningsområde: Trygghet och studiero Rektorn säkerställer inte att de ordningsregler som finns på Vanstaskolan F-5 är förankrade och efterlevs av skolans elever och samtliga lärare. Alla lärare tar inte heller ansvar för att de regler som är fastställda följs.

16 Bilaga 2 6 (10) 6 kap. 8b grundskoleförordningen Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Riktlinjer Ösmo skolområde har gemensamma trivselregler som till vissa delar är kända av eleverna. Nya gemensamma regler håller på att tas fram och dessa har diskuterats och förankrats i vissa klasser och i elevrådet. Dock uppger flera elever att reglerna inte alltid efterlevs och att alla lärare inte tar ansvar för att reglerna följs fullt ut. Lärare och övrig personal bekräftar att det finns elever som bryter mot reglerna och att de ibland upplever det svårt att upprätthålla de regler som gäller. Alla som arbetar på Vanstaskolan F-5 arbetar inte för att relationerna mellan vuxna och elever och elever/elever bygger på respekt och ömsesidigt förtroende. 1 kap. 2 skollagen Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, God miljö för utveckling och lärande Lpo 94, 2.1 Normer och värden Lpo 94, 2.2 Kunskaper Av samtal med elever, lärare och övrig personal framkommer att alla elever och vuxna inte bemöter varandra med respekt. Alla elever respekterar inte varandra, vilket märks genom att flera lektioner saknar arbetsro och att det på lektioner och raster förekommer bråk och otrevligt språkbruk mellan elever. Vissa lektioner som besöktes av Skolinspektionen präglades av bristande arbetsro och oordning. Även vissa vuxna uppges ibland sakna ett respektfullt bemötande gentemot elever, t.ex. att de höjer rösten och tilltalar elever på ett ovänligt sätt. Rektorn ser inte till att det på skolan bedrivs ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling och att detta dokumenteras i en plan mot kränkande behandling 14 a kap. 8 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling

17 Bilaga 2 7 (10) För Vanstaskolan finns en likabehandlingsplan för båda enheterna F-5 och 6-9. I denna plan redovisas bland annat vilka åtgärder som skolan avser vidta vid misstänkt diskriminering, mobbning eller kränkningar. Åtgärderna är dock enligt Skolinspektionens bedömning alltför ytliga, de är gemensamma för båda enheterna och grundar sig inte på en specifik kartläggning av de båda verksamheternas behov. För fritidshemmet saknas en egen plan och fritidshemmen nämns inte heller i den gemensamma planen för skolan. Eleverna uppger att de vet att det finns en likabehandlingsplan och att den har diskuterats i elevrådet. Rektorn ansvarar inte för att skolan utreder och vidtar åtgärder mot kränkande behandling. 14 a kap. 6 och 10 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling Enligt uppgifter från flera elever och även från personal har det förekommit att lärare på skolan utsatt elever för kränkningar. Vissa elever uppger att de känner sig otrygga med vissa lärare som tilltalar dem på ett kränkande sätt. Skolledningen är medveten om att kränkningar har förekommit och påbörjat en utredning. Dock har inte tillräckliga åtgärder vidtagits i syfte att få dessa att upphöra. Huvudområde: Enskild elevs rätt Bedömningsområde: Undervisningstid och val Rektorn säkerställer inte att undervisning i svenska som andraspråk ges till alla elever som har behov av det 2 kap grundskoleförordningen På Vanstaskolan F-5 finns elever som bedöms ha behov av undervisning i svenska som andraspråk. Enligt samtal med lärare får dock vissa elever sådan undervisning endast i

18 Bilaga 2 8 (10) begränsad utsträckning. Undervisningen i svenska som andraspråk uppfattas också av lärarna snarare som en stödåtgärd i svenska än som ett eget ämne. Bedömningsområde: Särskilt stöd Rektorn ser inte alltid till att utredning genomförs när det framkommer att elever har behov av särskilt stöd. 5 kap. 1 grundskoleförordningen Som tidigare påtalats har det funnits brister i elevvårdsarbetet under de senaste två åren på Vanstaskolan F-5. Bland annat har rutinerna för att kartlägga vilka elever som är i behov av särskilt stöd inte fungerat tillfredsställande. Utredningar har ibland inte genomförts eller har fastnat eller försvunnit någonstans på vägen till mottagaren. Rektorn har nyligen påbörjat ett arbete med att omorganisera elevvårdsarbetet på skolan, och Skolinspektionen förutsätter därmed att rutiner skapas för att genomföra utredningar när det framkommer att elever har behov av särskilt stöd. Om en elev har behov av särskilda stödinsatser utarbetas inte alltid åtgärdsprogram som uppfyller författningarnas krav. 5 kap. 1 tredje och fjärde stycket grundskoleförordningen Skolinspektionen har tagit del av ett antal åtgärdsprogram och konstaterar att flera åtgärdsprogram inte uppfyller författningarnas krav. Till exempel framgår det inte tydligt vilka elevens behov är och hur skolan ska arbeta för att tillgodose elevens behov. Det framgår inte heller alltid hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Särskilt stöd ges inte till alla elever som har svårigheter i skolarbetet.

19 Bilaga 2 9 (10) 1 kap. 2 andra stycket sista meningen skollagen 4 kap. 1 andra stycket skollagen 5 kap. 1 grundskoleförordningen Lpo 94, 2.2 Kunskaper Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning Enligt elever, lärare, elevvårdspersonal och rektorn finns det flera elever på Vanstaskolan F-5 som är i behov av särskilt stöd och som inte får det stöd de behöver. Lärare och rektorn uppger att skolan inte har tillräckliga resurser för att kunna ge särskilt stöd till alla elever som behöver det. På skolan finns en extra lärarresurs som finansierats centralt av kommunen för att ge elever extra stöd i svenska och matematik i årskurserna 1-3. För årskurserna 4 och 5 finns en resurslärare som vid behov går in i klasserna och ger elever särskilt stöd. Däremot saknas tillgång till specialpedagog och speciallärare, trots att lärarna bedömer att flera elever är i behov av specialpedagogiska stödinsatser. Skolinspektionen vill påpeka att det är mycket angeläget att rektorn ansvarar för att de elever som är i behov av särskilt stöd också får detta, särskilt med tanke på att skolans resultat behöver förbättras. Studiehandledning på modersmålet ges inte till alla elever som har behov av det 5 kap. 2-3 grundskoleförordningen Vid intervju och samtal med lärare framkommer att det finns elever som bedöms vara i behov av studiehandledning på sitt modersmål men som inte fått detta. Nyanlända elever placeras redan vid ankomsten i vanliga klasser utan att de alltid ges möjligheter tills studiehandledning. Detta innebär att det finns elever i klasserna som inte förstår vad läraren säger.

20 Bilaga 2 10 (10) Bedömningsområde: Rektorns beslutsfattande Rektorn fattar inte alltid beslut enligt bestämmelserna. Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav 3 kap. 3-5 grundskoleförordningen 5 kap. 1 andra stycket och tredje stycket första och andra meningen grundskoleförordningen Vid tillsynen framkommer i intervjuer med rektorn och elevvårdspersonal att det finns elever som bedömts vara i behov av vissa stödåtgärder men där åtgärden inte satts in på grund av att föräldrarna motsatt sig den speciella formen av stöd. Skolinspektionen vill framhålla att det är önskvärt att i möjligaste mån samverka med elevens vårdnadshavare kring elevers stödinsatser. Eleven och elevens vårdnadshavare ska t.ex. ges möjlighet att delta när ett åtgärdsprogram utarbetas. Dock är det rektorns skyldighet att fatta beslut om vilken utformning stödet ska ges, även om detta måste beslutas mot vårdnadshavarnas önskemål. På Vanstaskolan F-5 fattas beslut om insatser för en elev i elevvårdskonferensen och beslut tagna av elevvårdskonferensen protokollförs. För Vanstaskolan finns ett dokument, Elevhälsa för Ösmo skolområde, daterat I detta dokument framgår det inte tydligt vilka beslut som fattas i elevvårdskonferensen respektive i det forum som skolan kallar för elevvårdsmöte. Det är inte heller tydligt att berörd klassföreståndare eller motsvarande även ska ingå i elevvårdskonferensen.

21 1 (15) Bilaga 3 Tillsynsprotokoll för särskola 1-5 i Vanstaskolan Rutan under varje bedömningspunkt fylls endast i när Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande. Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Fokus på skolans uppdrag Lärarnas bedömning och utvärdering Skolans lärandemiljö Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Fokus på lärande Tillit till elevens förmåga Enskild elevs rätt Trygghet och studiero Bedömning (och betyg) Undervisningstid och val Särskilt stöd Studie- och yrkesvägledning Avgifter Rektorns beslutsfattande

22 2 (15) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Skolans lärandemiljö Bedömningsområde: Fokus på lärande Undervisningen utgår inte alltid från och omfattar kursplanernas krav i samtliga ämnen. 2 kap. 2 särskoleförordningen Kursplanerna För grundsärskolan i Nynäshamns kommun finns gemensamma konkretiserade kursplaner för årskurserna 1-9 som reviderats i maj Skolinspektionen har tagit del av dessa och kan konstatera att målen i de flesta ämnen är tydliga. Dock är målen hopslagna för vissa årskurser, t.ex. årskurserna 4 och 5, vilket innebär att det blir otydligt vilka mål som ska ha nåtts i slutet av respektive årskurs. I några enstaka ämnen är målen formulerade snarare som innehåll än vad eleverna ska uppnå. Ämnena fysik och teknik behandlas som ett gemensamt ämne, vilket inte stämmer överens med kursplanerna. Bedömningsområde: Trygghet och studiero Rektorn ser inte till att särskolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling dokumenteras i en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav. 14 a kap. 8 skollagen För särskolan i Nynäshamns kommun finns en gemensam likabehandlingsplan, daterad augusti Dessutom har särskolan 1-5 en egen handlingsplan för likabehandling, daterad juni Ingen av dessa planer uppfyller dock författningarnas krav på planen för kränkande behandling. I den gemensamma likabehandlingsplanen går inte de olika verksamheterna att skiljas åt och den saknar en redogörelse för vilka åtgärder

23 3 (15) som avses påbörjas eller genomföras under det kommande året. Den egna planen är delvis baserad på en kartläggning av verksamhetens behov men åtgärderna är inte tydligt kopplade till denna kartläggning. Bedömningsområde: Rektorns beslutsfattande Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav. 3 kap. 3-4 särskoleförordningen I särskolan 1-5 fattas beslut om insatser för en elev i elevvårdskonferensen, och beslut tagna av elevvårdskonferensen protokollförs. För särskolan 1-5 finns en handlingsplan för elevvård och ett annat dokument som beskriver rutiner för särskolans elevvårdsarbete. Båda dokumenten är daterade april I dessa dokument framgår det inte tydligt vilka beslut som fattas i elevvårdskonferensen respektive i det forum som skolan kallar för elevvårdsgrupp.

24 4 (15) Bilaga 4 Tillsynsprotokoll för Tallbackaskolan Rutan under varje bedömningspunkt fylls endast i när Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande. Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Fokus på skolans uppdrag Lärarnas bedömning och utvärdering Skolans lärandemiljö Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Fokus på lärande Tillit till elevens förmåga Enskild elevs rätt Trygghet och studiero Bedömning (och betyg) Undervisningstid och val Särskilt stöd Studie- och yrkesvägledning Avgifter Rektorns beslutsfattande

25 5 (15) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Måluppfyllelse och resultat Bedömningsområde: Kunskaper Tallbackaskolan säkerställer inte att alla elever når kunskapsmålen i samtliga ämnen. Resultaten på de nationella ämnesproven i årskurs 3 ger en tydlig indikation på att elevernas kunskapsresultat behöver förbättras. Lpo 94, 2.2 Kunskaper, Mål att uppnå i grundskolan Tallbackaskolan redovisar en sammanställning av resultaten på de nationella ämnesproven i årskurs 3 för år Av sammanställningen framgår att 67 procent av eleverna nådde målen i alla delar av provet i svenska och att 50 procent av eleverna nådde målen i alla delar av provet i matematik. Nyanlända elever och elever i särskilda undervisningsgrupper ingår inte i sammanställningen. Resultaten på de nationella proven är mycket låga och ger en tydlig indikation på att elevernas kunskapsresultat behöver förbättras i årskurs 3. Huvudområde: Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Bedömningsområde: Lärarnas bedömning och utvärdering Lärarnas arbete med att ge eleven och elevens vårdnadshavare fortlöpande information om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling uppfyller inte grundskoleförordningens krav gällande de individuella utvecklingsplanerna. 7 kap. 2 grundskoleförordningen Lpo 94, 2.7 Bedömning och betyg

26 6 (15) I samband med utvecklingssamtalen upprättar läraren tillsammans med eleven och elevens vårdnadshavare en individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen. Skolinspektionen har tagit del av individuella utvecklingsplaner som skolan upprättat. De individuella utvecklingsplanerna saknar omdömen i vissa ämnen som eleverna får undervisning i. De individuella utvecklingsplanerna med skriftliga omdömen lever därmed inte upp till författningarnas krav. Bedömningsområde: Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Rektorn tar inte tillräckligt ansvar för att skolans resultat utvärderas regelbundet och använder detta underlag för att nå de nationella målen. 2 kap. 2 första stycket sista meningen skollagen Lpo 94 1 Den enskilda skolans utveckling Lpo Rektors ansvar Lärarna utvärderar kontinuerligt verksamheten i arbetslagen men har under de senaste två åren inte varit delaktiga i arbetet med skolans kvalitetsredovisning. Bristerna i skolans kvalitetsarbete avspeglas också i den kvalitetsredovisning från läsåret 2008/2009 som Skolinspektionen tagit del av. I denna, som omfattar hela Ösmo skolområde, går de olika enheterna inte tydligt att skiljas åt och vissa verksamhetsformer saknas, som exempelvis fritidshemmen. Skolans måluppfyllelse beskrivs inte tillräckligt utförligt och analyserna av skolans resultat behöver fördjupas. Redan vid föregående inspektion år 2005 bedömdes att Tallbackaskolan behövde förbättra sitt arbete med kvalitetsredovisningen. Rektorn utvärderar och omprövar inte i tillräckligt hög grad skolans särskilda stödinsatser. 5 kap. 1 grundskoleförordningen Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling

27 7 (15) Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar På Tallbackaskolan finns enligt lärare, elevvårdspersonal och rektorn ett stort stödbehov hos eleverna och det finns elever som inte får det särskilda stöd de bedöms behöva. Elevvårdsarbetet har under de senaste två åren inte fungerat tillfredsställande, lärare har t.ex. efterfrågat handledning men inte fått detta. Det har heller inte genomförts någon regelbunden utvärdering huruvida de stödinsatser som skolan genomfört verkligen lett till förbättrade resultat för eleverna och är de mest optimala stödinsatserna. Med tanke på de låga resultaten i de nationella ämnesproven i årskurs 3 är det angeläget att rektorn förbättrar arbetet med att utvärdera och ompröva skolans särskilda stödinsatser i riktning mot ökad måluppfyllelse. Huvudområde: Skolans lärandemiljö Bedömningsområde: Fokus på lärande På Tallbackaskolan anpassar inte alla lärare undervisningen efter elevernas behov så att de stimuleras att utvecklas maximalt utifrån sin förmåga. Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning Lpo 94, 2.2 Kunskaper Vid lektionsbesök och samtal med elever framkom att det finns vissa brister i undervisningen när det gäller att stimulera eleverna. Vissa elever uttrycker även att lektionerna kan vara enformiga och att de får sitta och arbeta enskilt i läroböcker längre stunder. De lektionsbesök som Skolinspektionen genomfört bekräftar att det finns brister i anpassningen av undervisningen efter elevernas olika förutsättningar och behov. De flesta eleverna arbetar med samma material och mycket av undervisningen innefattar arbete i läroböcker och stenciler. Alla lärare på Tallbackaskolan arbetar inte i tillräckligt hög grad för att öka elevernas inflytande över undervisningens innehåll och utformning.

28 8 (15) 4 kap. 2 skollagen Lpo 94, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande, Riktlinjer Eleverna på Tallbackaskolan upplever att deras möjligheter till inflytande är begränsade. De berättar att de har ett visst inflytande genom elevrådet och att de får välja vilket elevens val de vill ha men i den ordinarie undervisningen är det lärarna som bestämmer. Lärarna bekräftar att det är upp till varje enskild lärare hur mycket de kan låta eleverna vara med och påverka undervisningen. Bedömningsområde: Trygghet och studiero Rektorn säkerställer inte att de ordningsregler som finns på Tallbackaskolan är förankrade och efterlevs av skolans elever och samtliga lärare. Alla lärare tar inte heller ansvar för att de regler som är fastställda följs. 6 kap. 8b grundskoleförordningen Lpo 94, 2.1 Normer och värden, Riktlinjer Ösmo rektorsområden har gemensamma trivselregler som inspektörerna har tagit del av. Vid samtal med elever framkom att få känner till dessa regler, men att elevrådet har varit delaktigt i framtagandet av dem. Samtal med elever och besök i verksamheten visar att alla lärare inte tar ansvar för att de fastställda reglerna följs fullt ut. I flera klasser kan det vara svårt att få studiero på grund av bristande ordning. Lärares tillrättavisande ger inte alltid resultat. Det är därför angeläget att förstärka ansträngningarna kring att säkerställa att de ordningsregler som finns på Tallbackaskolan efterlevs av skolans samtliga elever och lärare. Alla som arbetar på Tallbackaskolan arbetar inte för att relationerna mellan vuxna och elever och elever/elever bygger på respekt och ömsesidigt förtroende.

29 9 (15) 1 kap. 2 skollagen Lpo 94, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, God miljö för utveckling och lärande Lpo 94, 2.1 Normer och värden Lpo 94, 2.2 Kunskaper Av tillsynen framkommer genom intervjuer och observationer att elever inte alltid möter varandra med respekt och hänsyn. Eleverna berättar att vissa lektioner är stökiga och att de har svårt att koncentrera sig och är stressade. Inspektörerna såg också vid tillsynen flera exempel på bristande arbetsro i klassrummen. Av samtal med elever och besök i verksamheten framgår också att det finns personal på Tallbackaskolan som inte har något bra bemötande gentemot eleverna. Eleverna upplever att vissa vuxna har ett ovänligt förhållningssätt genom att vara sträng och höja rösten på ett sätt som inte känns bra. Skolinspektionen har noterat att viss personal har ett dåligt bemötande gentemot eleverna och skäller på dem. Rektorn ser inte till att det på skolan bedrivs ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling och att detta dokumenteras i en plan mot kränkande behandling 14 a kap. 8 skollagen Åtgärder mot kränkande behandling För Tallbackaskolan finns en likabehandlingsplan. I denna plan redovisas bland annat vilka åtgärder som skolan avser vidta vid misstänkt diskriminering, mobbning eller kränkningar. Åtgärderna grundar sig dock inte på en specifik kartläggning av verksamhetens behov. För fritidshemmet saknas en egen plan och fritidshemmen nämns inte heller i den gemensamma planen för skolan.

30 10 (15) Huvudområde: Enskild elevs rätt Bedömningsområde: Särskilt stöd Rektorn ser inte alltid till att utredning genomförs när det framkommer att elever har behov av särskilt stöd. 5 kap. 1 grundskoleförordningen Vid tillsynen framkommer att det inte har funnits ett fungerande elevvårdsarbete på Tallbackaskolan de senaste åren. När det har framkommit att en elev kan ha behov av särskilda stödinsatser har inte alltid en utredning kring elevens behov gjorts. Det är angeläget att rektorn ser till att barns behov av särskilt stöd utreds i enlighet med författningarnas krav. Om en elev har behov av särskilda stödinsatser utarbetas inte alltid åtgärdsprogram som uppfyller författningarnas krav. 5 kap. 1 tredje och fjärde stycket grundskoleförordningen Skolinspektionen har tagit del av ett antal åtgärdsprogram som upprättats på skolan. Det varierar mellan åtgärdsprogrammen hur väl det framgår vilka behov eleven har och vilket ansvar skolan har. Detta måste förtydligas. Dessutom framgår det inte alltid hur åtgärderna ska utvärderas. Lärarna har vid intervju yttrat att de har efterfrågat handledning och stöd när de ska skriva åtgärdsprogram, utan att de har fått detta. Särskilt stöd ges inte till alla elever som har svårigheter i skolarbetet. 1 kap. 2 andra stycket sista meningen skollagen 4 kap. 1 andra stycket skollagen

31 11 (15) 5 kap. 1 grundskoleförordningen Lpo 94, 2.2 Kunskaper Lpo 94, 1 Skolans värdegrund och uppdrag, En likvärdig utbildning Tillsynen visar att det finns ett stort antal elever på Tallbackaskolan som inte når målen och som inte heller får det stöd som de bedöms vara i behov av. Rektorn och lärare uppger att skolan saknar resurser för att kunna ge särskilt stöd till alla elever som behöver det. Tillgång till specialpedagog saknas och de elever som är i behov av särskilt stöd i svenska och matematik får hjälp av en extra lärare i en mindre grupp. Detta är dock inte tillräckligt enligt såväl lärare, elevvårdspersonal som rektorn. Redan vid den förra tillsynen (år 2005) konstaterades att det fanns elever som inte fick det stöd de var i behov av för att de skulle ha möjlighet att nå de nationella målen. Trots detta påpekande kvarstår bristerna, vilket Skolinspektionen finner vara anmärkningsvärt. Bedömningsområde: Rektorns beslutsfattande Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav. 3 kap. 3-5 grundskoleförordningen 5 kap. 1 andra stycket och tredje stycket första och andra meningen grundskoleförordningen På Tallbackaskolan fattas beslut om insatser för en elev i elevvårdskonferensen och beslut tagna av elevvårdskonferensen protokollförs. För Tallbackaskolan finns ett dokument, Elevhälsa för Ösmo skolområde, daterat I detta dokument framgår det inte tydligt vilka beslut som fattas i elevvårdskonferensen respektive i det forum som skolan kallar för elevvårdsmöte. Det är inte heller tydligt att berörd klassföreståndare eller motsvarande även ska ingå i elevvårdskonferensen.

32 12 (15) Bilaga 5 Tillsynsprotokoll för särskola 1-10 i Tallbackaskolan Rutan under varje bedömningspunkt fylls endast i när Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande. Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Fokus på skolans uppdrag Lärarnas bedömning och utvärdering Skolans lärandemiljö Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Fokus på lärande Tillit till elevens förmåga Enskild elevs rätt Trygghet och studiero Bedömning (och betyg) Undervisningstid och val Särskilt stöd Studie- och yrkesvägledning Avgifter Rektorns beslutsfattande

33 13 (15) Bedömningar och motiveringar Bedömningsområde: Trygghet och studiero Rektorn för Tallbackaskolan ser inte till att särskolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling dokumenteras i en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav. 14 a kap. 8 skollagen För särskolan i Nynäshamns kommun finns en gemensam likabehandlingsplan, daterad augusti Dessutom har Tallbackaskolans särskola tagit fram egna likabehandlingsplaner, en för respektive arbetslag. Ingen av dessa planer uppfyller dock författningarnas krav på plan för kränkande behandling. I den gemensamma likabehandlingsplanen går inte de olika verksamheterna att särskiljas och den saknar en redogörelse för vilka åtgärder som avses påbörjas eller genomföras under det kommande året. De egna planerna beskriver till viss del en kartläggning av verksamhetens behov men åtgärderna är inte tydligt kopplade till denna kartläggning. Bedömningsområde: Rektorns beslutsfattande Elevvårdsfrågor behandlas inte alltid i en elevvårdskonferens som uppfyller författningarnas krav. 3 kap. 3-4 särskoleförordningen I Tallbackaskolans särskola fattas beslut om insatser för en elev i elevvårdskonferensen, och beslut tagna av elevvårdskonferensen protokollförs. För särskoleverksamheten finns en handlingsplan för elevvård och ett annat dokument som beskriver rutiner för särskolans elevvårdsarbete. Båda dokumenten är daterade april I dessa dokument framgår det inte tydligt vilka beslut som fattas i elevvårdskonferensen respektive i det forum som skolan kallar för elevvårdsgrupp.

34 14 (15) Bilaga 6 Tillsynsprotokoll för gymnasiesärskolan i Tallbackaskolan Rutan under varje bedömningspunkt fylls endast i när Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande. Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Pedagogisk ledning och utveckling av skolan Fokus på skolans uppdrag Lärarnas bedömning och utvärdering Skolans lärandemiljö Rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering Fokus på lärande Tillit till elevens förmåga Enskild elevs rätt Trygghet och studiero Bedömning och betyg Undervisningstid och tillgång Särskilt stöd Studie- och yrkesvägledning Avgifter Rektorns beslutsfattande

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Edsskolan Tomtbergavägen 5 74235 Östhammar Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Edsskolan i Östhammars kommun Skolbeslut Tillsyn i Edsskolan 1 (2) Östhammars kommun Box 66 742 21 Östhammar

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut 2011-03-22 Dnr 43-2010:1414 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn i Stålhamraskolan i Södertälje kommun 2011-03-22 Beslut Tillsyn i Stålhamraskolan 2011-03-22 2 (5) Rektorn

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Rektorn vid Klagshamnsskolan och Strandskolan Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige Tillsyn i Klagshamnsskolan/Strandskolan 2010-07-01 1 (4) Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Sorgenfriskolan i stadsdel Södra Innerstaden i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Videdalsskolan och Risebergaskolan 2010-05-04 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Videdalsskolan och Risebergaskolan i Husie stadsdel, Malmö kommun Skolbeslut Tillsyn i Videdalsskolan

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-03 Dnr 43-2010: 4725 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Bäckskolan i Kinda kommun Skolbeslut Tillsyn i Bäckskolan 2011-03-03 2 (8) Dnr 43-2010: 4725 Rektor vid Bäckskolan Plantgatan

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Moheda- och Vegbyskolan Banérsgatan 15 342 61 Moheda 2010-06-08 Dnr 43-2009:4033 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Moheda- och Vegbyskolan i Alvesta kommun Skolbeslut Tillsyn i Moheda-

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Östhammars särskola och Östhammars resursskola Vretavägen 3 747 40 Gimo 2011-03-07 Dnr Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av Östhammars särskola och Östhammars resursskola

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut Böle Skola Bölevägen 8 2010-05-17 Dnr 43-2009:4149 861 82 Timrå Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Böle skola i Timrå kommun Skolbeslut Tillsyn i Vivsta skola Datum: 2010-05-12

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut 2011-02-18 Dnr 43-2010:2373 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Lundbyskolan i Örebro kommun Skolbeslut Tillsyn i Lundbyskolan Örebro kommun 2011-02-18 2 (11) Dnr 43-2010:2373 Rektor vid

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Bergsjö Centralskola Skolvägen 9 820 70 Bergsjö 2010-11-04 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Bergsjö Centralskola i Nordanstigs kommun 2010-11-05 Skolbeslut Tillsyn i Bergsjö Centralskola

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-15 Dnr: 43-2010:5175 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola i Heby kommun 2011-03-15 Skolbeslut Tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola 2011-03-15

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Bruksgymnasiet Gymnasievägen 1 747 40 Gimo 2011-03-30 Dnr 43-2010:5173 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Bruksgymnasiet i Östhammars kommun 2011-03-30 Skolbeslut Tillsyn i Bruksgymnasiet

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-03 Dnr 43-2010:852 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Hagbyskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Hagbyskolan 2011-03-03 2 (10) Dnr 43-2010:852 Rektorn vid Hagbyskolan Kyrkallén

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Frestaskolan 1 (3) Magnetica Education AB. Box 5017 194 05 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i Frestaskolan

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Datum: 2011-04-26 1 (1) Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Ösbyskolan i Värmdö kommun 2011-04-26 Skolbeslut Datum: 2011-04-26 1 (3) Rektorn vid Ösbyskolan Ösby skolväg 4 134 43 VÄRMDÖ

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Wendela Hebbegymnasiet Västergatan 2-4 151 89 Södertälje 2011-02-18 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje kommun 2011-02-18 Skolbeslut Tillsyn i Wendela

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Skälbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Skälbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Rektorn vid Tygelsjöskolan Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige 2010-06-24 1 (3) Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Tygelsjöskolan i stadsdel Limhamn-Bunkeflo, Malmö

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-03-21 Beslut för grundskola efter tillsyn av Vretaskolan i Östhammars kommun 1 (3) Rektorn vid Vretaskolan Idrottsvägen 4 747 40 Gimo Östhammars kommun Box 66 742 21 Östhammar Grundskola f-2

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolbeslut Till Rektorn för Eksjö Gymnasieskola och Eksjö kommun 2010-06-02 Dnr 43-2010:83 Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Gymnasieskolan i Eksjö kommun Skolbeslut Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Skolbeslut för gymnasiesärskola och särvux

Skolbeslut för gymnasiesärskola och särvux Beslut 2011-08-16 Dnr 43-2010:5177 Skolbeslut för gymnasiesärskola och särvux efter tillsyn av Täby gymnasiesärskola och Täby Lärvux i Täby kommun Skolbeslut Datum: 2011-08-16 1 (3) Dnr 43-2010:5177 Täby

Läs mer

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun 2010-04-20 Dnr 44-2009:4011 Skolbeslut för fristående grundskola efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun Skolbeslut Tillsyn i Potentia Education 2010-04-20 1 (2) Dnr 44-2009:4011 Potentia Education

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut Tillsyn i Al-Zahraa idealiska Akademi 1 (3) Al-Zahraa Idealiska Akademi AB

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut Kooperativet Fredag ekonomisk förening Vitriskagatan 67 749 45 Enköping 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2010-10-29 Dnr 43-2010:134 Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Drottninghögsskolan i Helsingborgs kommun Beslut Till Rektorn vid Drottninghögsskolan Tillsyn vid Drottninghögsskolan

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Dnr 44-2010:4159 2011-02-23 Beslut efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Al-Azharskolan 2011-02-23 2 (8) Dnr 44-2010:4159 Al-Azhar stiftelsen Box 237

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-03 Stockholms kommun Rektorn vid Kämpetorpsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kämpetorpsskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut 2010-11-22 Dnr 43-2010:2373 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Brickebackens skola F 3 i Örebro kommun Skolbeslut Tillsyn i Brickebackens skola F-3 Örebro kommun 2010-11-22 2 (6) Dnr

Läs mer

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 44-2010:2510 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Europaportens grundskola 2011-03-04 1 (2) Dnr 44-2010:2510

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Högbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Högbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Iljansbodaskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Iljansbodaskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon:

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Södervikskolan 1 (2) Södervikskolan AB Söderviksvägen 1 194 57 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor vid Källängens skola ann.krantz@lidingo.se patrik.nimmerstam@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Källängens skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-01-20 Dnr 43-2010 :852 Beslut för grundskola efter tillsyn i Falkenbergsskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Falkenbergsskolan 2011-01-20 2 (8) Dnr 43-2010: 852 Rektorerna vid Falkenbergsskolan

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut Föreningen Mikaelgårdens Läkepedagogiska Institut Mikaelgården 153 91 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB.

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB. Nya skolan i Trollhättan AB Lasarettsvägen 17 461 52 Trollhättan Beslut 2010-05-25 Dnr 44-2009:4143 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-07-01 Dnr 43-2009:3755 Beslut för grundskola efter tillsyn av Rörsjöskolan och Rörsjöskolan - Zenith i stadsdel Centrum, Malmö kommun Beslut 2011-07-01 1 (4) Dnr 43-2009:3755 Centrums stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Beslut grundskola efter tillsyn av Långsjöskolan och Skederids skola i Norrtälje kommun

Beslut grundskola efter tillsyn av Långsjöskolan och Skederids skola i Norrtälje kommun Beslut Norrtälje kommun Box 800 761 28 Norrtälje 2010-04-23 1 (18) Dnr: 43-2009:3751 Långsjöenheten Ängsvägen 4 762 31 Rimbo Beslut grundskola efter tillsyn av Långsjöskolan och Skederids skola i Norrtälje

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-01-31 Dnr 43-2010:1414 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Järna grundskola i Södertälje kommun 2011-01-31 Skolbeslut Tillsyn i Järna grundskola Datum: 2011-01-31 1 (4) Rektorn vid Järna

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö stad kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorerna vid Torsviks skola karin.brodenandersson@lidingo.se (F 3) stefan.anderman@lidingo.se (4 6) sara.dahl@lidingo.se (7 9) för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Dnr 44-2010:5053 2011-06-21 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Beslut Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Universitetsallén 26 2011-06-21

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Ösbyskolan Rektorn vid Ösbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående grundskolan Ösbyskolan i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-14 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Strömnäs skola i Piteå kommun 2010-10-14 Skolbeslut Tillsyn i Strömnäs skola Datum: 2010-10-14 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Carina

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående skolan Futuraskolan Bergtorp (f d Bergtorpsskolan) i Täby kommun Futuraskolan AB marie.burman@futuraskolan.se Rektorn vid Futuraskolan Bergtorp monica.akerberg@bergtorpsskolan.se

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut Stiftelsen Mora Parks Läkepedagogiska Institut Box 43 153 21 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i den

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2010:1415 Beslut för grundskola efter tillsyn av Boo Gårds skola i Nacka kommun 1 (2) Rektor Tina Pettersson Boovägen 4 132 47 Saltsjö-Boo Nacka kommun 131 81 Nacka info@nacka.se Tillsyn i Boo Gårds

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 Dnr 43-2009:3755 Beslut efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 1 (3) Dnr 43-2009:3755 Västra Innerstaden Stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut Idunskolan Nacka Värmdö Waldorfskoleförening Velamsundsvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 1 (3) Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Viksjöskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Viksjöskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-12-21 Gävle kommun Rektorn vid Fridhemsskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Fridhemsskolan i Gävle kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-05-09 Sundsvalls Montessoriskola Paviljongvägen 15a Dnr 43-2010:5018 852 40 Sundsvall Beslut för grundskola efter tillsyn av Sundsvalls Montessoriskola i Sundsvalls kommun Beslut 2011-05-09

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Beslut för grundskola och obligatorisk särskola

Beslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut 2011-05-16 Dnr 43-2010-5071 Beslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av Östergårdsskolan i Halmstads kommun Beslut 2011-05-16 1 (4) Dnr 43-2010-5071 Halmstads kommun Rektorerna

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2010-11-12 Dnr 43-2010:134 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Husensjö skola i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Husensjöskolan Datum: 2010-11-12 1 (3) Dnr 43-2010:134 Helsingborgs kommun

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Gillevägen 5 131 33 Nacka 2010-12-22 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av i Nacka kommun 2010-12-21 Skolbeslut Tillsyn i Datum: 2010-12-22 1 (2) Rektor Ingela Lenkert

Läs mer

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 43-2010:3784 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 1 (2) Dnr 43-2010:3784 Blichers friskola AB. birgitte@blichersfriskola.se

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Vasaskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652 Rektorn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Emmaboda kommun kommunen@emmaboda.se Rektorn vid Lindåsskolan annette.fagerstromfranzen@emmaboda.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Lindåsskolan i Emmaboda Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2010-11-18 Dnr 43-2010:134 Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Västra Ramlösa skola i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Västra Ramlösa skola 2010-11-18 1 (3) Dnr 43-2010:134

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-04-25 Stockholms kommun Rektorn vid Sofia skola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Sofia skola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Sollentuna kommun bun@sollentuna.se Rektorn vid Djupdalsskolan, RH-enhet, Leskulla.carell@sollentuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Djupdalsskolan, RH-enhet, i Sollentuna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan Mjölby kommun Datum 2009-09-16 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut 2010-12-10 Dnr 44-2010: 4288 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Sally Bauerskolans högstadium 2010-12-10 1 (3)

Läs mer

Skolbeslut för Specialskola

Skolbeslut för Specialskola Skolbeslut Tillsyn av Kristinaskolan Datum: 2011-02-23 1 (4) Dnr : 40-2010:406 Skolbeslut för Specialskola efter tillsyn av regionskolan Kristinaskolan inom Specialpedagogiska skolmyndigheten 2011-02-23

Läs mer

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola Beslut 2013-02-25 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Kungsholmens grundskola ulf.berg@stockholm.se Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola efter tillsyn av Kungsholmens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vendestigens skola Rektorn vid Vendestigens skola Beslut för grundskola efter tillsyn av Vendestigens skola i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Upplands-Bro kommun upplands-bro.kommun@upplands-bro.se Brunnaskolan Rektor Malin Jansson-Lundberg malin.lundberg@upplands-bro.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Brunnaskolan i Upplands-Bro

Läs mer

Skolbeslut för Vuxenutbildning

Skolbeslut för Vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:5071 Skolbeslut för Vuxenutbildning efter tillsyn av Vuxenutbildningen i Halmstads kommun Beslut 2011-06-21 1 (3) Dnr 43-2010:5071 Halmstads kommun Rektorerna vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-12 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid grundsärskola med fritidshem ewa.lindeh.bjorkman@nora.se Beslut för grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av grundsärskola och fritidshem

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus Dnr 44-2010:5384 Rytmus 2011-06-15 Theres Svenssons gata 8 417 55 Göteborg info.goteborg@rytmus.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun Beslut 2011-06-15 1(9)

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Internationella engelska skolan i Örebro

Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Internationella engelska skolan i Örebro Dnr 44-2010:4167 2011-04-04 Beslut efter tillsyn i den fristående grundskolan Internationella engelska skolan i Örebro Beslut Tillsyn i Internationella engelska skolan 2011-04-04 2 (11) Dnr 44-2010:4167

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Geneskolan Hammarvägen 9 2010-11-02 Dnr 43-2010:2569 892 31 Domsjö Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Geneskolan i Örnsköldsviks kommun 2010-11-02 Skolbeslut Tillsyn i Geneskolan Datum:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och fritidshem

Beslut för förskoleklass och fritidshem Beslut 2013-04-17 Banérportens förskoleklass och fritidshem Rektorn vid Banérportens förskoleklass och fritidshem Beslut för förskoleklass och fritidshem efter tillsyn av Banérportens förskoleklass och

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Sparre Gymnasium i Täby kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Sparre Gymnasium i Täby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Sparre Gymnasium i Täby kommun Beslut Upplevelse Utbildning i Täby AB kee@sparregymnasium.se 1 (3) Helhetsbedömning och beslut Skolinspektionens tillsyn

Läs mer

Dnr :5012. Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Ölands Friskola i Mörbylånga kommun

Dnr :5012. Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Ölands Friskola i Mörbylånga kommun 2011-05-10 Dnr 44-2010:5012 Beslut efter tillsyn i den fristående grundskolan Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Beslut Huvudman för Ölands Friskola Box 116 386 22 Färjestaden 2011-05-10 2 (13) Dnr 44-2010:5012

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Beslut Tillsyn i Utsikten Dals-Eds gymnasieskola 2010-04-15 1 (15) Dnr 43-2009:3994 Rektorn vid Utsikten Dals-Eds gymnasieskola Nössemarksvägen 10 668 31 Ed Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-09-30 Dnr 43-2011:2168 Upplands-Bro kommun upplands-bro.kommun@upplands-bro.se Finnstaskolan Rektor Agnetha Sjöholm Agnetha.Sjoholm@upplands-bro.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Finnstaskolan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-10-20 Dnr 43-2011:3143 Hörby kommun kommunen@horby.se Beslut för grundskola efter tillsyn av De la Gardieskolan i Hörby kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1,

Läs mer

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Dammfriskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Dammfriskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-09-13 Dnr 43-2009:3755 Beslut efter tillsyn av grundskolan Dammfriskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-09-13 2 (11) Dnr 43-2009:3755 V Innerstadens stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-12-18 Sollentuna kommun bun@sollentuna.se Rektorn vid Utbildning Silverdals grundskola manho_s@edu.sollentuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Utbildning Silverdals grundskola i Sollentuna

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-02-26 Stockholms kommun regis1rator@utbildnmg.stocldiolm.se Rektorn vid Langbrodalsskolan Patrik Björk aa02876@stockholm.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Långbrodalsskolan

Läs mer

Skolinspektionen Bilaga 1 Bilaga 1 Tillsynsprotokoll och bedömningar för kommunens grundskolor Skolinspektionen, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund, Besök: Gasverksgatan 1, Lund Telefon: 08-5860 83 68, Fax:

Läs mer