Delrapport SUNT LIV år 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delrapport SUNT LIV år 1"

Transkript

1 Delrapport SUNT LIV år 1 Nu har första gruppen med deltagare avslutat sitt år i Sunt Liv. Projektet rivstartade hösten 2007 och verksamheten är i full gång. Varje grupp går ett läsår med start i augusti och avslutning i maj året därpå. All verksamhet sker på dagtid. Projektets syfte är att underlätta för unga personer med lätt/medelsvårt funktionshinder att flytta till eget boende. Vi har sett att det finns många svårigheter att leva hälsosamt, när utbudet och marknadsföringen av onyttig snabbmat är enormt samt förståelsen och motivationen för motion är begränsad hos målgruppen. Vi kommer nu att redovisa vad vi gjort under året, hur vi följer projektansökan och vad vi eventuellt funderar på att förändra till det bättre. Deltagare: Under året har vi haft 7 deltagare i basgruppen. Det är modiga personer, med tanke på att de har ett förståndshandikapp och ändå vågar prova en helt ny verksamhet. Vi projektledare hade ingen befintlig grupp att visa upp i rekryteringsskedet, utan de nya deltagarna startade verkligen från noll. 2 deltagare valde att gå tillbaka till sin ordinarie Daglig Verksamhet eftersom de inte klarade de nya rutiner de ställdes inför. Övriga deltagare har haft i stort sett 100 % i närvaro. De har verkligen utvecklats och blivit mer självständiga under året. Vi jobbar hårt med att hitta metoder och goda vanor som underlättar det självständiga livet på ett positivt och hälsosamt sätt. Intresset för år 2 är stort och vi har en full grupp på 7 personer klar inför höstens uppstart. Det är viktigt att individerna i gruppen fungerar tillsammans, så det har funnits tillfälle att prova på Sunt Liv under några dagar i vår, för att både vi projektledare och deltagaren ska

2 känna att det fungerar bra. Genom vår personkännedom och kontakter vet vi vilka ungdomar som tillhör målgruppen unga funktionshindrade personer som snart flyttar eller nyligen har flyttat hemifrån och kan därför rekrytera rätt deltagare. Verksamhet: I kursiv stil följer utdrag ur projektansökan. Därefter redovisar vi i vanlig stil vad vi gjort under året. Arbeta både individuellt och i grupp. Teori på en för individen lämplig nivå, t.ex. motivationsarbete, kostens betydelse för hur man mår, allmänbildande samhällskunskap, information om alkohol, narkotika och tobak samt sex och samlevnad. Metod: grupparbete, studiebesök, kollage, dagbok för egen reflektion. Vi har valt att kalla all form av teori för Sunt Liv-skola. För att stärka självkänslan har deltagaren presenterat sig själv med hjälp av ord och bilder. Tips för ett sunt liv? Vad är svårt med att bo själv? Sömn? Tips till varandra blev flera bra kollage. Det visade sig vara mycket svårt med mått- och mängdlära i samband med recept, så vi har konstruerat ett spel för att träna på matsked, tesked, deciliter o.s.v. Introducerat tallriksmodellen. När Fredrik Paulun höll föreläsning för kommunanställda så var vi med. Gruppen har gjort diverse studiebesök: miljö-utställning med återvinning, veterinären för att höra om djurens behov av bra och regelbunden kost och motion, besök på biblioteket. Filmer och samtal om kroppen: hjärta, puls, cirkulation, viktens påverkan på kroppens funktioner. Fysisk aktivitet baserad på lågintensiv förbränningsträning. Vi vill visa de möjligheter som finns för att hitta den motionsform som passar var och en. Varje måndag har vi All-gympa, där förutom Sunt Liv-gruppen även andra deltagare från Handikappomsorgen i Falköping kan delta. Runt 15 personer brukar vara med. Målet är att locka till aktivitet på ett roligt sätt, så att deltagaren känner hur gott det är för kroppen att röra sig så man vill fortsätta motionera. Friluftsdagar med vandring och matlagning ute i naturen. Gympagruppen och flera andra deltagare (50 pers) deltog i Special Göteborgsvarvet, 4 km. De här aktiviteterna har vi också provat: cirkelträning, innebandy, stavgång, step-up, koordinationsträning, show down, spinning, motionsspår på Mösseberg, badminton, simning, styrketräning, goal ball, basket, hinderbana. Öka kroppskännedomen genom bl.a. taktil stimulering, massage, gymnastik och rollspel. Introduktionskurs i kompis-massage. Kommunens sjukgymnast har varit med på vår All-gympa och visat bra rörelse- och koordinationsträning.

3 Afrikansk dans. Gemensam matlagning. Även inköp och planering inför helgen. Vi börjar dagen med gemensam frukost för att skapa goda kostvanor. Vi har kommit fram till att beteckningen Nyckelhålsmärkt är ett enkelt och pedagogiskt sätt att underlätta vid inköp. Oavsett om man ska handla frukostflingor, korv, ost eller yoghurt fungerar det att titta efter nyckelhålet. Det pågår ju alltid en diskussion om nyckelhålsmärkningen är relevant, men för vår grupp är den ett bra instrument och det blir i alla fall inte onyttigt att köpa sådana livsmedel. Vi har fått väldigt bra kontakt med en Ica-affär i området där flera deltagare bor. Personalen i affären har guidat oss genom Frukt- och Gröntavdelningen och vi har även fått ett studiematerial ämnat för grundskolan. Jättebra! Gruppen har undersökt hur mycket socker det är i olika varor. När vi handlar mat i affären jobbar vi ofta med arbetsuppgifter, t.ex. Finns det färdiglagad mat som är nyckelhålsmärkt? Leta reda på en frukt eller grönsak som du aldrig smakat på och skulle vilja prova. Vad heter den? Den gemensamma frukosten är en viktig start på dagen. Då kan man bredda sina vanor och våga prova det man inte brukar ha på sitt eget frukostbord. Vår grupp lagar lunch flera gånger i veckan. Då är vi i ett skolkök, så att var och en har egen spis och verkligen får göra alla stegen i matlagningen själv. På fredagarna gör vi matlådor, så deltagaren har ett vettigt mål mat till helgen. Sunt Liv lagade sund och god nyckelhålsmärkt lunch till all daglig verksamhet i Falköping, 75 portioner, vid ett tillfälle. Det ska vi göra igen, för det var uppskattat av alla parter! Mätbara mål: Deltagarna genomförde konditionstest vid tre tillfällen under året. Detta genomfördes på Vara folkhögskola, som är en samarbetspartner i projektet. Vi har också gjort Hälsoprofilbedömning tre gånger under året, inkl blodtrycksmätning och kontroll av vikten. Genom ett eget konstruerat Frukt- och motionskort (bifogas) kan vi följa hur vanorna ändrats över året. Då förändringsarbetet är på lång sikt är det svårt att se tydliga resultat, men vi märker tydligt att goda vanor ger en hälsosam förbättring. Personalutbildning: De två projektledarna har deltagit i Västra Götalandsregionens Bildningsförbunds projektledarutbildning, två dagar. En viktig del av projektet är att vi erbjuder omsorgspersonalen i Falköping relevanta utbildningsdagar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och Vara folkhögskola. Denna gång tog vi hjälp av dietist Pernilla Larsson från Trollhättan. Hon föreläste om Maten hur påverkar den vår hälsa?. Därefter fick personalgrupperna arbeta med olika frågeställningar kring hur vi kan hjälpa och stötta omsorgstagarna till ett sunt liv. Vi kan nämna att administrationen på vår socialförvaltning blev inspirerade av oss och anlitade samma föreläsare för fler utbildningsdagar.

4 Spridning: Vid kommunens Kvalitetsdag presenterade vi projektet. C:a 400 besökare. Radio Skaraborg gjorde reportage om projektet både i uppstarten och efter ett halvår. Vi var även med i riksradions Klartext. Ett flertal praktikanter har varit med oss, bl.a. från Högskolan Väst (Hälsopromotionutb), Omvårdnadsprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping samt från Fritidsledarutbildningen på Vara folkhögskola. Socialnämnden har besökt oss ett flertal gånger. Sunt Liv lagade sund och god lunch till all daglig verksamhet i Falköping, 75 portioner, vid ett tillfälle. Det ska vi göra igen, för det var uppskattat av alla parter. Öppet Hus i Sunt Livs lokaler för att visa hur projektet jobbar, över 50 besökare som bjöds på nyttigt tilltugg (för att visa bra alternativ). Projektledarna hade föreläsning och utställning på Idébytardagen i Mariestad, där gamla Skaraborgs kommuner deltog. Det var många åhörare som visade stort intresse för projektet. Likaså var vi inbjudna att föreläsa på en rikskonferens i Stockholm (FOMS för tjänstemän som arbetar med fritid för funktionshindrade, ca 300 pers). Responsen var enorm, och vi är nu inbjudna att föreläsa i bl.a. Växjö och Göteborg. Tydligen lyckas vi entusiasmera och inspirera folk med våra idéer runt Sunt Liv. Vi har varit med på gymnasiesärskolans föräldramöten, för att föräldrar och elever ska få tid på sig att planera in Sunt Liv efter skoltidens slut. Deltagarna fixade en tipspromenad i närheten av dagcenter för andra omsorgstagare och personal. Syftet var att aktivera och inspirera andra människor till rörelse. Projektet samarbetar med Vara folkhögskola på flera sätt, främst genom Fritidsledarutbildningen. Elever har gjort studiebesök hos Sunt Liv och vi har varit på skolan för att göra konditionstester. Genom att inspirera eleverna för vi ut vårt budskap i verksamhet runt om i regionen. Resultat: Projektet har mottagits oerhört positivt inom vår verksamhet och i andra kommuner! Vi hör på samtalsämnen t.ex. bland personal på gruppbostäder att det har blivit mer fokus dels på nyttig och hälsosam mat och dels på rörelse och motion. I projektet har vi visat de olika anläggningar som kommunen kan erbjuda och dess möjligheter. Alla deltagare har på så sätt hittat någon form av motion som de tycker om, t.ex. styrketräning, spinning, stavgång eller gym. Kostvanorna har förändrats till det bättre under projektets första år: mera frukt och grönt, Coca Cola har bytts ut mot mineralvatten, bättre frukostvanor, färre pizzor, deltagarna har blivit bättre på att laga egen mat. Sunt Liv har inspirerat till ett hälsotänk inom hela verksamheten. Som en positiv bieffekt har vi funnit att deltagarna utvecklas socialt.

5 Flera deltagare behöver längre tid än ett år på sig för att ändra gamla vanor. Koordinationsträning har visat sig vara välbehövlig, då många har svårigheter med att känna till sin egen kropp. Fortsättning: Vi projektledare är öppna för att förändra projektet positivt. Till exempel funderar vi på om deltagaren ska vara med 1-2 dagar/vecka under flera år, för att hålla goda vanor aktuella. Är det bäst att gå utbildningen direkt efter gymnasiesärskolan eller är det bättre att jobba något år först? Många elever är inställda på att börja arbeta efter skolan. Lösningen är nog att vi som så ofta annars får vara flexibla och se individuella lösningar. Vi tycker att vi har hittat många bra arbetsmetoder och fått fram egna lösningar som har visat sig funktionella. Vi har även fått god respons från andra grupper som använt sig av våra metoder när de startat upp liknande verksamheter. Den goda respons vi fått när vi presenterat vårt projekt stärker oss i vår övertygelse om att vi är på rätt väg. Vi ser fram mot att kunna fortsätta projektet och utveckla de idéer och tankar vi har i praktiskt arbete då vi märkt att det är en bra modell att använda för den målgrupp som vi vänder oss till. Vill du veta mer? Kontaktuppgifter: Bosse Andersson Barbro Skoglund Dagcenter Freja Dagcenter Freja Frejagatan 6 Frejagatan Falköping Falköping bo.andersson@falkoping.se barbroskoglund_1@hotmail.com

Hälsoprojekt Sunt Liv

Hälsoprojekt Sunt Liv Till Folkhälsokommittén Västra Götaland Ansökan om fortsatta projektmedel för Hälsoprojekt Sunt Liv År 2 av 3 Sunt liv är ett hälsoprojekt med kost och motion som huvudaktivitet. Målgrupp är unga människor

Läs mer

Hälsoprojekt Sunt Liv

Hälsoprojekt Sunt Liv Till Folkhälsokommittén Västra Götaland Slutrapport Hälsoprojekt Sunt Liv År 3 av 3 Sunt liv är ett hälsoprojekt med kost och motion som huvudaktivitet. Målgrupp är unga människor med begåvningshandikapp

Läs mer

Hälsoprojekt Sunt Liv

Hälsoprojekt Sunt Liv Till Folkhälsokommittén Västra Götaland Slutrapport Hälsoprojekt Sunt Liv År 3 av 3 Sunt liv är ett hälsoprojekt med kost och motion som huvudaktivitet. Målgrupp är unga människor med begåvningshandikapp

Läs mer

Hälsoprojekt Sunt Liv

Hälsoprojekt Sunt Liv Till Folkhälsokommittén Västra Götaland Ansökan om projektmedel för Hälsoprojekt Sunt Liv Projektnamn: Sunt Liv Projektet ska erbjuda utbildning i form av ett hälsoprojekt med kost och motion som huvudaktivitet.

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30 3 ETT GOTT LIV Till alla anställda i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen ska skapa förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv. Grunden för en god hälsa är en sund miljö. Den miljö

Läs mer

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Före-mätning Efter-mätning Bilaga 1 Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Enkät till arbetsgrupper i gruppbostäder och servicebostäder Frågor kring övergripande hälsoarbete H1. Hälsofrämjande arbete Bedrivs

Läs mer

Presentation. Sofi Andersson Tele Skåneidrotten. Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne

Presentation. Sofi Andersson Tele Skåneidrotten. Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne Presentation Sofi Andersson Sofi.Andersson@skaneidrotten.se Tele. 010-476 56 67 Skåneidrotten Regionalt ansvarig för Senior Sport School i Skåne Arbetar från Ystad, men har Skåne som arbetsfält. Skåneidrotten

Läs mer

Kultur och hälsa, Blekinge - kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre?

Kultur och hälsa, Blekinge - kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre? Kultur och hälsa, Blekinge - kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre? Lund 24 sept 2014 Birgitta Wästberg, utvärderare, chefsarbetsterapeut Skånes

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

Sund Livsstil. Attendo Broarp Utredning och behandlingshem

Sund Livsstil. Attendo Broarp Utredning och behandlingshem Sund Livsstil Attendo Broarp Utredning och behandlingshem Innan projektets start hade Broarp en elevgrupp med eskalerande osunda vanor. En del var kraftigt överviktiga som en följd av detta, andra var

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Stångenässkolan. en hälsofrämjande skola

Stångenässkolan. en hälsofrämjande skola Stångenässkolan en hälsofrämjande skola Vi vill att barn och ungdomar ska få uppleva välbefinnandet i att röra på sig, förstå vikten av sömn och mat, samt tränas i, och uppleva glädjen med, det betydelsefulla

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Vårmarknad i Hälsans tecken!

Vårmarknad i Hälsans tecken! UPPFÖLJNING AV FOLKHÄLSORÅDETS MEDVERKAN VID VÅRMARKNADEN DEN 28 APRIL 2007 Vårmarknad i Hälsans tecken! Folkhälsorådets politiker Bertil Jonsson (HSN), Kent Hansson (KS), Ordf. Roger Andersson (KS), Jens

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Grunda Sunda Vanor. Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge

Grunda Sunda Vanor. Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge Grunda Sunda Vanor Prevention av övervikt och fetma i barnhälsovården Blekinge Ett projekt med referensgrupp bestående av: BHV-samordnare BHV-överläkare Dietist Skolsköterska MHV-överläkare Distriktssköterska

Läs mer

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med.

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. SVENSKA Vi läser svenska grund på måndagar. Vi skriver ord och meningar i olika teman, tex årstider,

Läs mer

6 h &udtips l 4 frukostar

6 h &udtips l 4 frukostar 6 huvudmål Lätta tips & Ungdom 4 frukostar Lätta tips som kan hjälpa dig att göra bra val kring mat och rörelse. Det är bra om du varje dag äter frukost, två huvudmål och ett till två små mellanmål, även

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Följande är exempel på underliggande mål som ligger till grund för det övergripande målet:

Följande är exempel på underliggande mål som ligger till grund för det övergripande målet: Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Friskvård & Hälsa Kursen syftar övergripande till att utbilda ledare som med en bred teoretisk kunskap och med goda praktiska färdigheter kan ta initiativ till

Läs mer

Kultur och hälsa, Blekinge - Kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre?

Kultur och hälsa, Blekinge - Kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre? Kultur och hälsa, Blekinge - Kan kultur, natur, kost och motion bidra till att man klarar sina vardagsaktiviteter och mår bättre? Birgitta Wästberg, utvärderare, dr med vet, chefsarbetsterapeut Skånes

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Veckobrev för GS Näcken vecka: 42, Blå gruppen

Veckobrev för GS Näcken vecka: 42, Blå gruppen Veckobrev för GS Näcken vecka: 42, Blå gruppen Viktiga telefonnummer: Fritids: 508 156 24 (detta nummer finns vi ALLTID på) Näcken (sjukanmälan): 508 156 24 Taxiändringar/frågor: 50815621 Tom Hagman, rektor:

Läs mer

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen.

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Inspirationsdag om barn och fetma 17 september 2014 Anna Ek, dietist, doktorand Mahnoush Etminan Malek,

Läs mer

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA Måndag 9/1 15.30 17.00 Bassängtid simma i din egen takt och väck kroppen efter flygresan 18.00 Rundvandring på anläggningen 18.20 Välkomstmöte Tisdag

Läs mer

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN Regionledningen Skåne har beviljat projektmedel för samverkansprojekt Främja hälsosamma levnadsvanor

Läs mer

Bra mat för 4-åringen. Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09

Bra mat för 4-åringen. Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09 Bra mat för 4-åringen Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09 Brister: För stort intag av godis, läsk, glass, snacks och bakverk (ca 25% av energiintaget) För lågt intag av frukt-

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

6 hu vudm tips &å l4 frukostar

6 hu vudm tips &å l4 frukostar 6 huvudmål Lätta tips & Barn 4 frukostar Lätta tips som kan hjälpa er att göra bra val kring mat och rörelse. Vad ni äter och hur ni rör er påverkar er hälsa. Det är bra om ni varje dag äter frukost, två

Läs mer

Senior Sport School Handbok

Senior Sport School Handbok Senior Sport School Handbok Senior Sport School (SSS) Varför Senior Sport School? Medellivslängden ökar i Sverige och människor mår allt bättre även längre upp i åldrarna. Men mycket mer kan göras för

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Den bästa aktiviteten är den som blir av - Undvik långvarigt stillasittande (över två timmar i sträck). - Motionera så du blir varm och andfådd

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

VGR-ERBJUDANDEN OCH AKTIVITETER I SÖDRA REGIONEN. Alla anställda inom Västra Götalands Landsting har 20% rabatt på Actic Borås.

VGR-ERBJUDANDEN OCH AKTIVITETER I SÖDRA REGIONEN. Alla anställda inom Västra Götalands Landsting har 20% rabatt på Actic Borås. VGR-ERBJUDANDEN OCH AKTIVITETER 21 Alla anställda inom Västra Götalands Landsting har 20% rabatt på Actic Borås. Tecknar du medlemskap innan 31/1 bjuder vi på 30 dagar fri träning! Välkommen! Gäller vid

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer

Rapport Våra Viktiga Barn 2014

Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Bakgrund Verksamheten Våra viktiga barn (tidigare e12 ) startade 2004, på initiativ av två gruppträningsinstruktörer, Eva Måbäck och Jaana Gille, tillsammans med Eva Scharin

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter. Det är inte alltid som läkemedel, som man skulle kunna tro, är den bästa medicinen för

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Mål för Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan Vi vill finnas till som en träffpunkt för enskilda som diskrimineras i samhället. Vi vill se en attitydförändring avseende

Läs mer

Dokumentation. Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23. Frågeställning:

Dokumentation. Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23. Frågeställning: Dokumentation Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23 Frågeställning: Hur/på vilket sätt skapar vi hälsa i skolan för ALLA? Genomförare & dokumentation: Märta Schewenius, Ungdomsutvecklare

Läs mer

Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun

Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun Arbetsmetod vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Örebro kommun Metod Hälsobesök enligt basprogram. CGM J4 BMI-kurva. Tillväxtkurvan och BMI-kurvan visas för elever och vid behov föräldrar. Erbjuda

Läs mer

Handledning. SV och tidningen MåBra. -ett hälsosamt samarbete!

Handledning. SV och tidningen MåBra. -ett hälsosamt samarbete! SV och tidningen MåBra -ett hälsosamt samarbete! Läcker och hälsosam mat med SV och MåBra! SV har startat ett samarbete med Aller media och tidningen MåBra. Tillsammans med MåBra kan SV centralt erbjuda

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

Idrott och social hållbarhet

Idrott och social hållbarhet Idrott och social hållbarhet Malmö 27 maj 2015 Janne Carlstedt, Riksidrottsförbundet Jenny Hellberg, Skåneidrotten Idrott och social hållbarhet (A6 och B6) Idrotten engagerar många människor i vårt samhälle

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Friskvårdsprojektet delrapport januari juni 2016

Friskvårdsprojektet delrapport januari juni 2016 1 Friskvårdsprojektet delrapport januari juni 2016 Friskvårdsprojektet Delrapport januari - juni 2016 Lennart Blank Borås augusti 2016 2 Innehåll 1. Sammanfattning sid. 3 2. Bakgrund sid. 4 3. Syfte sid.

Läs mer

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du.

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du. Livsstilsboken En liten bok om det viktigaste som finns. du. Det här är jag. namn: klass: ålder: familj: mina intressen: mina favoriträtter: dagens datum: 2 JAG ÄR EN PERSON SOM...(sätt ett kryss för ja

Läs mer

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar

Idrottslyftet 2013. Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 Goda exempel från några studentidrottsföreningar Idrottslyftet 2013 tips och råd om ansökningar! Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) har mellan 1 januari och 31 december 2013 drygt

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

Paket 2 Fysisk utmaning

Paket 2 Fysisk utmaning Paket 1 MotionsRace Express För vem? Företag som vill etablera en rolig tävling och motionsutmaning där alla kan delta. Vad? En lagom blandning av aktivitetsformer och enkla men peppande regler. Kostnadseffektiv

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS FÖR UNGA TJEJER, SPONTAN IDROTT FUNKTIONSHINDRADE BARN OCH UNGDOMAR HUVUD- kunskap HJÄRTA- medkänsla HAND- lära genom att göra HÄLSA- sunt och naturligt S T O C K

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 GYMNASIESÄRSKOLAN Här får alla växa och utvecklas i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 PROGRAMKATALOG 2019/2020 KONTAKTA OSS Har du frågor om skolan så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

HÄLSOVECKA. Den 6-13 september ordnar Hofors kommun och Ovako en hälsovecka kring INSPIRATION, MOTIVATION, ÅTERHÄMTNING, KOST, TRÄNING OCH KULTUR

HÄLSOVECKA. Den 6-13 september ordnar Hofors kommun och Ovako en hälsovecka kring INSPIRATION, MOTIVATION, ÅTERHÄMTNING, KOST, TRÄNING OCH KULTUR HÄLSOVECKA Den 6-13 september ordnar kommun och Ovako en hälsovecka kring INSPIRATION, MOTIVATION, ÅTERHÄMTNING, KOST, TRÄNING OCH KULTUR Hälsoveckan inleds söndagen den 6/9 med Aktivera loppet, och avslutas

Läs mer

Kontaktuppgifter & arbete

Kontaktuppgifter & arbete Kontaktuppgifter & arbete Dagens datum: / / Vårdcentral: År Månad Dag Namn: Persnr: X1. Vilken typ av sysselsättning har du för närvarande i huvudsak? Yrkesarbetar, anställd Studerar, praktiserar Yrkesarbetar,

Läs mer

F-klass/1, 4:an, 7/8:an, gymnasium årskurs 1. 4:an, 7/8:an, gymnasium årskurs 1. Varken bra eller dåligt. Dåligt Mycket dåligt

F-klass/1, 4:an, 7/8:an, gymnasium årskurs 1. 4:an, 7/8:an, gymnasium årskurs 1. Varken bra eller dåligt. Dåligt Mycket dåligt Svart text avser EMQs nationella frågor Grön text är Norrbottens motsvarighet idag Frågeområden Svarsalternativ Årskurs 1. Frågeområde: Sömn Jag har de senaste 7 dagarna sovit Mycket bra Varken bra eller

Läs mer

Sammanställning Medlemspanel Mat och hälsa

Sammanställning Medlemspanel Mat och hälsa Sammanställning Medlemspanel Mat och hälsa Inledning Undersökningen genomfördes mellan den 14 juli och den 20 augusti. En påminnelse skickades ut till dem som inte svarade i första omgången. Syftet var

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen hammarö Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen hammarö Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen hammarö Friskvården i Värmland 2014 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål.

Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Fredagspel på Hammarö GK mellan 17.30 och 18.00 Spel 3 juniorer och en scorkortsansvarig. 9 hål. Ingen tävling bara kompisspel. Start från respektive tee. Gulsvart/Grönvit/Röd/Blå/Gul/Vit Max 10 slag per

Läs mer

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN Historik 1952-1971 2500 invånare Egen kommun med god ekonomi. Inkomster från skog, järnväg och industri och Bolidens guldgruva Järnvägsstation. Skola, Barnomsorg. Äldreboende

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen grums Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen grums Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen grums Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

Hälsofrågor i årskurs 7

Hälsofrågor i årskurs 7 Elevhälsoenkät Norrbotten Läsår 2018/2019 Hälsofrågor i årskurs 7 Namn: Personnummer: Mobilnummer: Längd: Skola: Klass: Vikt: Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa och dina levnadsvanor. Det

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet April 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten Anorexi-Bulimiverksamheten vid Drottning Silvias Barn-och Ungdomssjukhus består av tre enheter. Förutom dagvårdsavdelningen

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte Vinsta grundskolas föräldraförening

Protokoll från styrelsemöte Vinsta grundskolas föräldraförening Protokoll från styrelsemöte Vinsta grundskolas föräldraförening Plats: Vinsta Grundskola Östra, personalrum Dag: 2017-08-29 Närvarande: Fredrik Boström Rektor Tobias Södlind Tf biträdande rektor Östra

Läs mer

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll vecka 9-14 okt. 2017 IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll 41 Foto: Om inget annat anges

Läs mer

Hälsofrågor i Gymnasiet

Hälsofrågor i Gymnasiet Elevhälsoenkät Norrbotten Läsår 2018/2019 Hälsofrågor i Gymnasiet Namn: Personnummer: Mobilnummer: Längd: Skola: Klass: Vikt: Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa och dina levnadsvanor. Det

Läs mer

Projektet Liv & Rörelse

Projektet Liv & Rörelse Projektet Liv & Rörelse sammanfattning av slutrapport 1 Bakgrund Undersökningar av barns och ungas levnadsvanor visar att vardagsmotionen har minskat, datortid och tv-tittande har ökat och att barn äter

Läs mer

Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland

Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen Torsby Friskvården i Värmland 2018 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

Friskvårdsprojektet Rapport 2016

Friskvårdsprojektet Rapport 2016 1 Friskvårdsprojektet Rapport 2016 Friskvårdsprojektet Rapport januari - december 2016 Lennart Blank Borås januari 2017 2 Innehåll 1. Sammanfattning sid. 3 2. Bakgrund sid. 4 3. Syfte sid. 4 4. Målgrupp

Läs mer

I registreringshäftet kan du varje dag skriva upp dina resultat. Du kan registrera följande:

I registreringshäftet kan du varje dag skriva upp dina resultat. Du kan registrera följande: Vecka 1 Bukklubben - ett program för sunda kostvanor och ett fysiskt aktivt liv! Hur använda registreringshäftet I registreringshäftet kan du varje dag skriva upp dina resultat. Du kan registrera följande:

Läs mer

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar Luleåbornas hälsa Fakta, trender, utmaningar Inledning Den här foldern beskriver de viktigaste resultaten från två stora hälsoenkäter där många luleåbor deltagit. Hälsa på lika villkor? är en nationell

Läs mer

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Bakgrund Hösten 2011 sökte vi projektbidrag för att genomföra fokusgrupper med unga vuxna. Genom djupintervjuer

Läs mer

Kostverksamheten 2014-2016

Kostverksamheten 2014-2016 BSN/83/2013 Riktlinjer för Kostverksamheten 2014-2016 Barn- och skolnämnden 2013-12-12, 96 Riktlinjer för kostverksamheten Barn- och skolnämndens övergripande riktlinjer för kostverksamheten i pedagogisk

Läs mer

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation Insamlingsstiftelsen En frisk generation startades 2011 som ett gemensamt initiativ av forskare från

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Kalmar Smålandsidrotten Organisation Uppdrag Strategi 2025 Verksamhet Frågor

Kalmar Smålandsidrotten Organisation Uppdrag Strategi 2025 Verksamhet Frågor Kalmar 2016-11-30 Smålandsidrotten Organisation Uppdrag Strategi 2025 Verksamhet Frågor Två organisationer under ett paraply Organisationen Smålandsidrottens verksamhetsidé: Smålandsidrotten ska inspirera

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

Testa dina vanor Hälsotest

Testa dina vanor Hälsotest Testa dina vanor Hälsotest För barn och ungdomar Mat, Fysisk aktivitet och Sömn Testa dina vanor - Hälsotest Barn och ungdomar Här finner du tre olika hälsotester där du kan testa hälsosamma vanor - mat,

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Viktiga datum för antagningen

Viktiga datum för antagningen Gymnasieval Viktiga datum för antagningen 8 januari - 1 februari Sökperiod Maj Augusti Antagningsbesked Skolstart Utbildning Skaraborg Eleverna får fritt välja mellan de nationellaprogram som erbjuds inom

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Daglig verksamhet

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Daglig verksamhet SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Daglig verksamhet Daglig verksamhet enligt LSS Att ha något att göra på dagarna är viktigt. För den som inte förvärvsarbetar eller utbildar sig ger LSS möjlighet till daglig

Läs mer

ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE

ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE Studerar till personalvetare på Karlstads Universitet. Omvårdnadsprogrammet gav mig ett stort intresse för människor, deras beteende och relationer. Att lära sig hur man bemöter

Läs mer